Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αντίδραση των ΗΠΑ για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

αντιδραση . των , ηπα , για , την , μετατροπη , της , αγιας , σοφιας , σε , τζαμι ,Αντέδρασαν οι ΗΠΑ – όπως είχε εκτιμήσει το OnAlert βάσει των πληροφοριών που κυκλοφορούσαν – στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλων κύκλων να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί και να προσευχηθεί ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και άλλοι ισλαμιστές ηγέτες εκεί κατά την μαύρη επέτειο της Αλώσεως της Πόλης στις 29 Μαΐου. 
Συγκεκριμένα η Αμερικανική Επιτροπή Θρησκευτικών Ελευθεριών (USCIRF) στη φετινή έκθεσή της βαθμολόγησε ‘’αρνητικά’’ την Τουρκία και στην έκθεση που εξέδωσε αντιτάχθηκε στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα των μουσουλμάνων (προσευχή). Στην ίδια έκθεση τονίστηκε επίσης πως οι απαγορεύσεις στο internet δημιουργούν πρόβλημα στην ελευθερία θρησκείας και πίστης. Σύμφωνα με την έκθεση, το αίτημα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος οδήγησε σε μεγάλη απογοήτευση τις χριστιανικές κοινωνίες.Το θέμα προβάλει η εφημερίδα Ταράφ με τον τίτλο «Αντίδραση από τις ΗΠΑ για την Αγία Σοφία».
Η Bugun γράφει μεταξύ άλλων ιστορικών αναφορών ότι δυτικός κόσμος επιθυμεί να δει την Αγία Σοφία ως Εκκλησία και αν όχι, να παραμείνει ως μουσείο. Ακόμα και στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά καιρούς, έρχεται το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε εκκλησία και η φιλονικία μεταξύ του δυτικού κόσμου και του ισλαμικού, αναφορικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνεχίζεται έντονα το λιγότερο εδώ και έναν αιώνα.
Το γεγονός ότι ο ”Πόλεμος της Ανεξαρτησίας” έληξε με τη νίκη της Τουρκίας, απογοήτευσε τους Βρετανούς και τους Έλληνες, γραφει Όμως εκείνοι δεν παραιτήθηκαν ποτέ από το σχέδιο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε εκκλησία, συνεχίζει..
Χρήσιμα links

Το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, από το 1930.

Την πρόταση για μουσείο την υποστήριξε το Αμερικανικό Βυζαντινό Ινστιτούτο, που συστάθηκε στη Βοστόνη το 1930. Ο Tomas Whittemore, σαν πρώτο σχέδιο, είχε την επισκευή της Αγίας Σοφίας και προς το σκοπό αυτό πήγε στην Τουρκία το 1931. Στη συνέχεια έπεισε τον Ατατούρκ για να γίνουν εργασίες για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών και για το να τερματιστεί η Αγία Σοφία να είναι τέμενος και να λειτουργήσει ως μουσείο.

Ο Λόρδος Curzon

Παρεμβάσεις των ΗΠΑ και γενικότερα της δύσης για την Αγια Σοφιά δεν είναι πρώτη φορά που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια – άλλωστε και για το θέμα της Σχολής της Χάλκης η δύση πρωτοστατεί σε πιέσεις για το άνοιγμά της. Στο ένθετο της Zaman γίνεται μια ιστορική αναφορά στο θέμα σε βάθος χρόνου και αναφέρεται και στον Λόρδο Curzon, ο οποίος μία μέρα πριν γίνει ΥΠΕΞ, ετοίμασε ένα μνημόνιο στις 2 Ιανουαρίου του 1919, που έφερε το όνομα «Το μέλλον της Κων/λης». Ο Curzon εκεί έλεγε ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να εκδιωχθούν από την Ευρώπη και κατά συνέπεια από την Κων/λη και ότι επί 5 αιώνες, είχαν φέρει στην Ευρώπη μόνο ίντριγκες και ανησυχία. Επίσης έγραφε ότι η σύγχρονη ήπειρος είχε αντιμετωπίσει μόνο πιέσεις από τους Τούρκους και αυτό το μικρόβιο της πανώλης θα έπρεπε να εκκαθαριστεί.
Σύμφωνα με τον Curzon, οι Τούρκοι θα έπρεπε να εκδιωχθούν από την Κων/λη και να επιστρέψει αυτός ο μεγαλοπρεπής χώρος προσευχής του Ιουστινιανού στο πραγματικό θρήσκευμά του.

onalert.gr
polemiko-imerologio
Διαβάστε περισσότερα » »

Ηλεία: Αυτός είναι ο φονιάς του 35χρονου αστυνομικού

kideia6Οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας, ο 30χρονος που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του 35χρονου αστυνομικού Βασίλη Μαρτζάκλη.
Σύμφωνα με το ilialive, στο σημείο υπήρξαν άτομα απο την περιοχή της Ανδραβίδας, που αποδοκίμασαν έντονα το δράστη, ενώ και όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα δικαστήρια, αντέδρασαν με παρόμοιο τρόπο.
Ο δράστης που έφτασε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αναμένεται να λάβει προθεσμία για να απολογηθεί.

fonias2

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣΟΧΗ! Με βίντεο τρόμου στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ο νέος ιός – Τι λέει η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος (φωτό)

ios2Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου ιού, ο οποίος εμφανίσθηκε στο διαδίκτυο στις 10/5/2014, ενώ διαδίδεται μέσα από διάφορα βίντεο τρόμου, που προσπαθούν οι χρήστες του διαδικτύου να «ανοίξουν» και τα οποία προσβάλουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό.
Ειδικότερα, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκτά τη δυνατότητα να εκτελεί διάφορες παράνομες ενέργειες, εν αγνοία του χρήστη, όπως απενεργοποίηση ρυθμίσεων ασφαλείας του συστήματος και πιο συγκεκριμένα το firewall, έτσι ώστε να ανοίξει κερκόπορτες (backdoors) για άλλα μολυσμένα προγράμματα.
Επίσης, παρεμβαίνει στον φυλλομετρητή (browser) αλλά και στην απόδοση του ίδιου του υπολογιστή, αλλάζοντας την αρχική σελίδα και την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (του φυλλομετρητή). Παράλληλα, αρχίζουν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα διαφημίστηκα banners, σελίδες με συνδρομητικές υπηρεσίες μηνυμάτων και κακόβουλα αρχεία για κατέβασμα. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα υποκλοπής κωδικών και άλλων κακόβουλων ενεργειών (όπως αποστολή spam emails κ.λπ.)
Σημειώνεται ότι στη ροή ενημερώσεων του facebook εμφανίζονται αναρτήσεις οι οποίες φαίνονται σαν “βίντεο” με περίεργο – σοκαριστικό περιεχόμενο, προτρέποντας τους χρήστες να πατήσουν στην ανάρτηση προκειμένου να δουν το “βίντεο”.
Οι κακόβουλες αναρτήσεις εμφανίζονται με διάφορους τίτλους όπως : Vin Diesel Has Died While Filming a Deadly Scene From Fast and Furious 7, You Won’t Believe What This Pregnant Girl Does, [SCHOCK] Schlimmster Motorrad Unfall Der Welt (Σόκ ! Το χειρότερο ατύχημα με μοτοσικλέτα στο κόσμο), Girl Killed herself live On Cam Just After Dad Seen Her While Doing This on cam!, με πιο διαδεδομένους τους παρακάτω τίτλους :
“Βίντεο” από επίθεση φαντάσματος (Alleged footage of an “actual” ghost attack).
“Βίντεο” που δείχνει το Aswang, ένα μυθικό τέρας από τις Φιλιππίνες (a video featuring the Aswang that is described as “a mythical shape-shifting were-dog/vampire/terrifying thing from the Philippines).
“Βίντεο” με γοργόνες (a video of Mermaids claiming they are back!).
“Βίντεο” με ένα μεγάλο, λευκό καρχαρία να επιτίθεται σε καπετάνιο πλοίου (Video of a huge great white shark tearing apart a sea captain).
Όταν κάποιος χρήστης πατήσει σε αυτές τις αναρτήσεις συνήθως του ζητείται πρώτα να κοινοποιήσει την ανάρτηση στον «τοίχο» του, για να ξεκλειδώσει το “βίντεο” (συμμετέχοντας και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο στη διάδοση των κακόβουλων αναρτήσεων). Στη συνέχεια εμφανίζεται μήνυμα ότι πρέπει να κατεβάσει ή να αναβαθμίσει το video player του φυλλομετρητή (browser), προκειμένου να μπορέσει να δει το “βίντεο”. Εάν ο χρήστης προβεί σε αυτή την ενέργεια τότε εγκαθίσταται το αντίστοιχο κακόβουλο αρχείο, όπως αναφέρεται πιο κάτω στις φωτογραφίες.
ios1
ios2
ios3
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Η υποψήφια των Οικολόγων Άννα Στάμου κατηγορεί την Ελλάδα για "καταπίεση των εκατομμυρίων μουσουλμάνων"!

Δεν σταματάει να βρίσκει συμμάχους η Τουρκία στην προσπάθειά της να αναθεωρήσει την Συνθήκη της Λωζάνης. Μόνο που τώρα βρήκε βοήθεια από εξισλμισμένη Ελληνίδα! Γυναικα που γύρισε την πλάτη στην Ορθοδοξία, που εν πάσει περιπτώση δικαίωμά της είναι, αλλά όχι να ξεχνά ότι η υπόλοιπη Ελλάδα θέλει να παραμένει Ορθόδοξη, που ομως θα αγκαλιάζει τους μουσουλμάνους πολίτες της. 
 
Ας δούμε το άρθρο του Νίκου Χειλαδάκη που αναφέρεται στην συνέντευξη στη Zaman της μουσουλμάνας πια, Άννας Στάμου. Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να παει χαμένη η φυλλάδα του Φ.Γκιουλέν
 
"Η «εκλεκτή» της Τουρκίας και των μουσουλμάνων στις προσεχείς εκλογές φαίνεται πως δεν είναι κάποιος-α τουρκογενής υποψήφιος-α της δυτικής Θράκης, αλλά η ελληνικής καταγωγής υποψήφια ευρωβουλευτίνα του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πρασίνων, (ο Θεός να τους κάνει οικολόγους), κ Άννα Στάμου. Άλλωστε αυτή είναι αποδεδειγμένα Ελληνίδα και έτσι δεν μπορούν να της ρίξουν την ρετσινιά της τουρκικής προπαγάνδας. Η εν λόγω κύρια λοιπόν, με φόντο την παραλία της Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο που οι Τούρκοι τον θεωρούν σαν οθωμανικό σύμβολο, έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην μεγαλύτερη τουρκική ισλαμική εφημερίδα, την Zaman, εν όψει των ευρωεκλογών της μεθεπόμενης Κυριακής 25 Μαΐου.
 
 Στην συνέντευξη αυτή η κ Στάμου με τον χαρακτηριστικό και έντονα επικριτικό κατά της Ελλάδας τίτλο : «Camisiz başkentin başörtülü adayı», δηλαδή, «Μαντηλοφορούσα υποψήφια σε πρωτεύουσα χωρίς Τζαμί», ρίχνει την πρώτη «βόμβα» υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι (!!!), τα συμφέροντα των οποίων θα υποστηρίξει αν εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο. Οι μουσουλμάνοι αυτοί, όπως ισχυρίζεται η εν λόγω ελληνίδα μουσουλμάνα, δεν είναι μόνο οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης, (τους χαρακτηρίζει όλους Τούρκους ), και οι Αλβανοί μουσουλμάνοι, αλλά… εκατομμύρια άλλοι που κατοικούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Φαίνεται πως ήδη γίναμε λοιπόν μια μουσουλμανική χώρα, σύμφωνα με την κυρία αυτή την υποψήφια των Οικολόγων και δεν το είχαμε μέχρι σήμερα αντιληφθεί! Αλλά το πιο τραγελαφικό είναι η απάντηση στην ερώτηση που της έκαναν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι γιατί είναι υποψήφια των Οικολόγων, ενός κόμματος τα μέλη του οποίου είναι αναγνωρισμένοι άθεοι, εχθροί των θρησκειών και αγνωστικιστές. Εδώ η κ Στάμου απάντησε πως σαν μουσουλμάνα ενδιαφέρεται άμεσα για το… περιβάλλον, (χα χα χα)!
 
Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στην συνέντευξη της κ Στάμου στην τουρκική ισλαμική εφημερίδα, είναι ότι την υποψηφιότητα της θα υποστηρίξει με σθένος η λεγόμενη, «Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας» που έχει έδρα την Αθήνα. Εκείνη δε με την σειρά της θα αγωνιστεί με δυναμικότητα για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων που ζουν και διαβιούν στην Ελλάδα και θα καταπολεμήσει με κάθε δυνατότητα που θα της δώσει η πολιτικοποίηση της, τις φοβερές «διακρίσεις» που εφαρμόζονται στην χώρα μας σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού που αριθμεί, όπως υποστηρίζει, πολλά εκατομμύρια. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που έθιξε η κυρία αυτή στην Zaman,είναι το ζήτημα της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην ελληνική πρωτεύουσα. Εδώ κατηγόρησε έντονα την ελληνική πλευρά ότι έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει στην προώθηση της ανέγερσης του τζαμιού και αυτό την ίδια ώρα που ήδη στην Αθήνα λειτουργούν περί τα εκατό μουσουλμανικά τεμένη, ενώ στην Τουρκία, στην χώρα της Zaman, η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί στο μεγάλο ανοσιούργημα της εκ νέου μετατροπής της Αγίας Σοφίας, το σύμβολο αυτό της χριστιανοσύνης, σε μουσουλμανικό τέμενος.
 
Αλήθεια τι έχει να πει η κυρία αυτή για τις εκατοντάδες κοπέλες που απήγαγαν οι ομόθρησκοι της στην Νιγηρία ; Για τα φρικτά εγκλήματα των ομόδοξων της κατά των χριστιανών στην Συρία ; Για τους διωγμούς των χριστιανών σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και στην Τουρκία, (σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις που τονίζουν την μεγάλη θρησκευτική καταπίεση στην Τουρκία) ; Αλλά.. αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο «μεγάλο σχέδιο» της μετατροπής της Ελλάδας, της ελληνορθόδοξης χριστιανικής Ελλάδας, σε ισλαμική χώρα, σε μεγάλο κέντρο του ανερχόμενου Ισλάμ της Ευρώπης!
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτό η κ Στάμου βρίσκει ενθέρμους συμπαραστάτες πολλούς Έλληνες θεομπαίχτες πολιτικούς των μηνονιακών κομμάτων, αλλά και των υποτιθέμενων «δημοκρατικών αριστερών» κομμάτων, πολλούς δημάρχους που φιλοδοξούν να γεμίσουν με μιναρέδες τις πόλεις τους και το πιο θλιβερό, ακόμα και πολλούς ιεράρχες που κυριολεκτικά έχουν… «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», καθώς έφτασαν στο έσχατο σημείο να υποστηρίξουν την ίδρυση Ισλαμικών σπουδών στην θεολογική σχολή της Θεσσαλονίκης! Εμπρός λοιπόν έφτασε η ώρα για να «κτίσουμε» μια ισλαμική Ελλάδα με τις ευλογιές και πολλών υποκριτών πολιτικών και φαρισαίων ρασοφόρων! Και εις ανώτερα!
 
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος"
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

NATO: Τα Σκόπια θα ενταχθούν μόνο όταν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με Ελλάδα

Το NATO  δεν φαίνεται  να δίνει προτεραιότητα στη διαδικασία της διεύρυνσης και στην αποδοχή νέων μελών στη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία.


Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης,  πριν από τη σύνοδο κορυφής, όπου το θέμα της διεύρυνσης είναι το τέταρτο σημείο της Συνόδου, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην κρίση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Όσον αφορά τα Σκόπια, η πρόσκληση για ένταξη θα δοθεί , μόνον όταν επιλυθεί η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marie Harf,  έχει δηλώσει ότι η διεύρυνση του NATO  θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης, αλλά  δεν θα είναι από τα κύρια θέματα στη Σύνοδο, και ότι η Συμμαχία θα παραμείνει ανοιχτή για χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτήν.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO, Αλεξάντερ Βερσμπόου, είπε (την 1η Μαΐου) ότι η σύνοδος κορυφής του NATO θα στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη διεύρυνση της Συμμαχίας, έστω και αν καμία χώρα δεν έγινε δεκτή στην ένταξη.

Η ελληνική έγκριτη εφημερίδα ‘Καθημερινή’ έγραψε ότι αρμόδιοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον ομιλούν για μια πιθανή νέα πρωτοβουλία στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος για τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές της καθώς και δημοσιεύματα, σημείωσε ότι παρατηρείται αυξημένη πίεση για την λύση της διαφοράς στην ονομασία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων.

Επίσης ο αναλυτής, Nabi Mërseli, αναφέρει ότι στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι σαφής η στάση της Συμμαχίας ως προς τα Σκόπια:

«Μόνο στο κεφάλαιο 4 αναφέρεται στη διεύρυνση, σημειώνοντας ότι η FYROM ορίζεται ως μία από τέσσερις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν, αλλά λόγω της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους, τα μέλη δεν μπορούν να αποφασίσουν. Αυτό σημαίνει ότι η FYROM δεν μπορεί να ενταχθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του NATO  που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Ουαλία και η συμμετοχή του DUI στον κυβερνητικό σχηματισμό (των Σκοπίων) με την αιτιολογία ότι θα σε έξι μήνες η χώρα θα ενταχθεί στο NATO είναι ένα ψευδές άλλοθι», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--
echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόεδρος Σκοπίων: Δεν θα αλλάξει το όνομα της χώρας

Στο Κοινοβούλιο του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του επανεκλεγέντα προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Ίβανοφ.


Κατά την ομιλία του για τη δεύτερη θητεία του,ο Ίβανοφ, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στην συνταγματική ονομασία της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία του αδιεξόδου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο Ιλλυρία των Σκοπίων.

«Το σύνταγμα, μας υποχρεώνει ενόρκως, να προστατεύσουμε το συνταγματικό όνομα της χώρας μας. Έτσι, δεν επιτρέπεται η αλλαγή στο Σύνταγμα, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα μας», δήλωσε ο Ίβανοφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν αποδέχεται ιδέες και προτάσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη «μακεδονική» εθνική ταυτότητα (του σλαβικού πληθυσμού), τη γλώσσα και το μοντέλο της συνύπαρξης στη χώρα.

Στην ομιλία του ο Ίβανοφ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη συμφωνία της κυβέρνησης του VMRO DPMNE και του αλβανικού κόμματος DUI, που αναφέρει ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια στρατηγική που προϋποθέτει την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στην ορκωμοσία για τη νέα του θητεία στον προεδρικό θώκο, δεν παραβρέθηκε στο Κοινοβούλιο το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά του για την επανεκλογή του Γκεόγκι Ίβανοφ.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Και λίγα είναι. Ποινή 90.000.000€ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για την ποινή που επέβαλε το ΕΔΑΔ αναφορικά με την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Διαβάστε τι προβλέπει αναλυτικά η τελεσίδικη απόφαση
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλλε το απόγευμα της Δευτέρας πρόστιμο 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, για την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέχρι σήμερα.
Το Δικαστήριο, στην απόφαση του, στις 10 Μαΐου 2011, με την οποία είχε καταδικασθεί η Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση του, για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 όσο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Τα 30 από αυτά τα εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα 60 εκατομμύρια ευρώ αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.
Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, η ποινή δεν δεσμεύει την χώρα του.
Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά ότι:
Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
* Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
* Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
I. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών, 30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων,
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
II. Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, εν είδει αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
[α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας· [β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.

Πηγή: 24h.com.cy, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα » »