Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εστιατόριο Αισθήσεις βραδιά γευσιγνωσίας κρασιού και φαγητού

Το εστιατόριο <<Αισθήσεις>>, την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014,σε συνεργασία με την εταιρία <ΑΙΟΛΟΣ Α.Ε> σας καλούν σε μια βραδιά γευσιγνωσίας κρασιού και φαγητού. Ο σέφ Μιχάλης Καλαβρινός θα ετοιμάσει πέντε ιδιαίτερα πιάτα ειδικά για την συγκεκριμένη βραδιά τα οποία θα συνοδευτούν αρμονικά με πέντε κρασιά από το κτήμα Πιερία Ερατεινή.
Ώρα προσέλευσης 9:00 μ.μ.
Τιμή κατά άτομο 25 ευρώ.
Τα κρασιά είναι χορηγία του κτήματος Πιερία Ερατεινή.
ΜΕΝΟΥ:
1ο πιάτο: Καπουτσίνο από άγρια μανιτάρια και αφρό τρούφας.
(BLINK: ελληνικό αφρώδες από Μοσχάτο Αλεξανδρείας)
2ο πιάτο: Πέστροφα σωτέ με πουρέ παντζάρι, φοινόκιο με πορτοκάλι και κρόκο Κοζάνης.
(Ευχές Ερατεινές λευκό)
3ο πιάτο: Χοιρινό κονφί σε χωριάτικο φύλλο, κρέμα γλυκοπατάτας και σάλτσα μαυροδάφνης.
(Ευχές Ερατεινές κόκκινο)
4ο πιάτο: Κατσικίσιο τυρί με ξηρούς καρπούς και φρούτα του δάσους.
(ΜΕΤΑ)
5ο πιάτο: Namelaka λευκής σοκολάτας με καραμελωμένο αχλάδι και μπισκότο με τζίντζερ.
(Γλυκές ευχές)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 2463504324,6988085599
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκοπιανό κανάλι: Έλληνας καθηγητής σπάσει το μύθο της προέλευσης των Ελλήνων από την αρχαία Ελλάδα

Σεπτέμβριος 28, 2014. βίντεο.
Ο καθηγητής της ιστορίας, ο οποίος ήταν και σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ που πρόβαλε το  (σλαβικό) Κανάλ 5, λέει ότι ο βασιλιάς Όθων και ο πατέρας του, ήταν λάτρης της Ελλάδας, και έχτισε το Μόναχο παραδειγματισμένος από  την αρχαία Ελλάδα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κράτους.

Βέβαια, εξαρτάται από τι εννοούμε με τον όρο ‘σύγχρονη Ελλάδα’. Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια διαδικασία που αρχίζει με τη δημιουργία μιας νεοελληνικής ευαισθητοποίησης.
Αυτό υπήρχε, ίσως, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά στην πραγματικότητα, μετά τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό το 1879, αποκτά νέα χαρακτηριστικά. 
Κερδήθηκε η έννοια του πολίτη που ζει σε μια χώρα πολιτών που έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Από εκεί, αρχίζει σταδιακά, να κινείται (η ιδέα) προς το κράτος. Αυτό το κράτος ιδρύθηκε το 1830, όταν ο Όθωνας έρχεται ως ο πρώτος βασιλιάς, συνεχίζοντας  τις πρώτες συστηματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν από το 1828 με τον Καποδίστρια για την ίδρυση ενός κράτους, όπως είπε ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης που είναι καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το Κανάλ 5 των Σκοπίων και συνεχίζει:
Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από 4 αιώνες της κυριαρχίας των Οθωμανών, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συνέχεια, και τη συγγένεια με τους αρχαίους Έλληνες, σήμερα.
Ο ιστορικός Μιχαηλίδης, λέει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση αίματος, αλλά η γλώσσα και ο πολιτισμός είναι η κύρια γέφυρα.
«Κοίτα, η συνέχεια υπήρξε, κυρίως στη γλώσσα, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει φυλετική συγγένεια.
Τα σύγχρονα έθνη έχουν φυλετική συγγένεια, όχι το αίμα που συνδέει τους ανθρώπους με το παρελθόν, αλλά η κουλτούρα και η γλώσσα τους,  είναι ένα βασικό στοιχείο που φέρνει την πολιτιστική παράδοση, τα έθιμα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Σε αυτό το μέρος, στον τομέα της γλώσσας υπάρχει συνέχεια.
 Η ταυτότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι κάτι που διαμορφώνεται, αλλάζει κάθε στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό , δεν είναι κάτι που δεν κινείται, δεν είναι σαν μία πέτρα που όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά.
Δεν θα ήταν η ίδια ελληνική ταυτότητα, εάν η εξέγερση ξεκινούσε σήμερα, λέει ο καθηγητής.
Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στην ελληνική εξέγερση υπήρξε μια μαζική σφαγή, αλλά οι Έλληνες δεν ήταν μόνο τα  θύματα των οθωμανών, υπάρχουν  και σφαγές από τους  Έλληνες και αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο αναπτύσσεται στο ντοκιμαντέρ.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης είχαν επαναστατήσει υπόδουλοι χριστιανοί εναντίον μουσουλμάνων. Η σφαγή στην Τριπολιτσά με την κατάληψη από τους Έλληνες , είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε τακτικός στρατός, ο λαός είχε εξεγερθεί και από την άλλη πλευρά υπήρχε μια κυβέρνηση, ένα κράτος, το οθωμανικό κράτος. 
Ίσως, πριν από τη φθορά του, αλλά αυτό δεν σταματά την υπόστασή του. 
Σκοπός μας δεν είναι να πούμε  ότι  οι Οθωμανοί  έκαναν περισσότερα ή λιγότερα από ό,τι έχουν κάνει οι Έλληνες, λέει ο Μιχαηλίδης στο ντοκιμαντέρ για το 1821 που προβλήθηκε στην τηλεόραση του (ελληνικού) Sky και προκάλεσε θύελλα αρνητικών και θετικών αντιδράσεων στην Ελλάδα,  που είχε ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τα γειτονικά κράτη, σημειώνει το σλαβικό κανάλι των Σκοπίων.
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο του τηλεοπτικου σταθμού:

(Σχετικές ελάχιστες  διαφοροποιήσεις των αναφορών του Μιχαηλίδη στο κείμενο,  οφείλονται στη μετάφραση στα σλαβικά,  των λόγων του, η ακριβής αναφορά του είναι στο βίντεο στην ελληνική)

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες..

Δήμαρχος και στρατιωτικοί θέλουν η Βουλγαρία να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου, γράφει το δημοσίευμα

Σεπτέμβριος 28, 2014.
Η Βουλγαρία σκέπτεται να υποβάλει αιτήματα προς την Ελλάδα για να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, όπου θάφθηκε ο βασιλιάς των Βουλγάρων Σαμουήλ.
Την επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφουν οι καθηγητής Γκεόργκι Μπλιζνάσκι,  ο δήμαρχος της Ντούπνιτσα Μεθόδιος Τσίμεφ και ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αξιωματικών και υπαξιωματικών, απόστρατος Ιβάν Σόποφ, σύμφωνα με τη βουλγαρική Преса ‘– ‘Τύπος’, όπως αναφέρει το ‘Κρος’.

Την ιδέα στηρίζουν όλοι οι στρατιωτικές και πατριωτικές οργανώσεις στην πόλη.
 Σε επιστολή τους, μάλιστα,  προς τον Μπλιζνάσκι, ο οποίος έχει την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 1.000 ετών από το θάνατο του τσάρου Σαμουήλ, «για να διαιωνίσουν  τη μνήμη του μεγάλου Βουλγάρου, προτείνουν  ο αυτοκινητόδρομος ‘Στρούμα’ να μετονομασθεί σε ‘Τσάρος Σαμουήλ’. Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετηθεί στην Κρουσοβίτσα, κοντά στην Ντούπνιτσα, ένα μνημείο  και μια σύνθεση.
Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα μικρό νησί στη λίμνη των Πρεσπών, μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είναι συνδεδεμένο με την στεριά με μια πλωτή γέφυρα. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της μεσαιωνικής πόλης, της βουλγαρικής Πρέσπας. 
Στην ομώνυμη βασιλική βρίσκονται οι τάφοι του Σαμουήλ, ο γιος του Γαβριήλ Ράντομιρ και ο Ιβάν Βλαντισλάβ, ανεψιός του. Τα λείψανά τους ανακαλύφθηκαν το 1965 από τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα και συνεχίζει:
«Οι Έλληνες δεν αρνούνται ότι υπάρχουν τα οστά του Βούλγαρου Βασιλιά. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν να μας πουλήσουν το νησί. Αν αυτό δεν γίνει, τουλάχιστον να αγοράσουμε ένα οικόπεδο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σαμουήλ», δήλωσε ο Στόγιαν  Ουσάτοφ, αντιπρόεδρος της Ένωσης των Εφέδρων στην Ντουπνίτσα.
Στο νησί ζουν 21 άτομα και έχουν ιστορική αξία αφού συνδέονται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι εάν η Βουλγαρία έχει κάνει μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προκληθεί διεθνές σκάνδαλο, γιατί η Ελλάδα διατηρεί τις ιστορικές αξίες ως κόρη οφθαλμού. Επιπλέον, το νησί δεν είναι προς πώληση, σε αντίθεση με ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Η Ελλάδα ποτέ δεν θα μας το δώσει. Καμία χώρα δεν πωλεί επικράτειά της και για τους Έλληνες ο τόπος αυτός είναι ιερός. Πριν από λίγο καιρό ήθελα με δικά μας χρήματα να επισκευάσουμε τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν. Αν κάνουμε μια τέτοια πρόταση, ασφαλώς και θα θυμόσουν, για αυτούς είναι ταπείνωση», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

(Βίντεο) Τι είναι τελικά το μνημείο της Αμφιπόλεως;



kartson
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Γερμανοί εκμεταλλεύονται την Αμφίπολη και βγάζουν στο "σφυρί" αρχαία ελληνικά νομίσματα που έκλεψαν επί Κατοχής

ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ "ΣΦΥΡΙΖΕΙ" ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι εκμεταλλεύονται τη δημοσιότητα που έχουν πάρει σε ολόκληρο τον κόσμο οι ανασκαφές του τάφου της Αμφίπολης και βγάζουν στο "σφυρί" αρχαία νομίσματα τα οποία είχαν κλέψει απο την Αμφίπολη κατά την περίοδο της Κατοχής.
 
Για τις επόμενες ημέρες, μέσα στον Οκτώβριο, έχουν προγραμματίσει δύο δημοπρασίες προκειμένου να πλουτίσουν με κλεμμένα νομίσματα του Φιλίππου Β' και πολλά ακόμη αρχαία νομίσματα που έβγαλαν παράνομα απο την Ελλάδα.
 
Αυτό που κάνει ωστόσο εντύπωση είναι η παντελής απουσία του ελληνικού κράτους. Που είναι το υπουργείο Πολιτισμού; Γιατί επιτρέπουν να πωλούνται αρχαία νομίσματα στη "μαύρη αγορά" που αποτελούν περιουσία του Έθνους την οποία ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές;
 
Θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει σε πρώτη φάση ένα διάβημα προς το Βερολίνο και να ζητηθεί να απαγορευθούν οι δημοπρασίες και να συληφθούν οι κάτοχοι αυτών των αρχαίων νομισμάτων που τα εμπορεύονται σαν να ανήκουν στην οικογένεια τους.
 
Διαβάστε τι βγάζουν σε δημοπρασία και θα καταλάβετε το μέγεθος της κλοπής που έχει συντελεστεί εδώ και πολλά χρόνια.
 
Στη Γερμανία διοργανώνονται ετήσια υπαίθρια «παζάρια», με πάγκους διαφόρων περίεργων τύπων, σε μεγάλες πλατείες, που πωλούνται και αγοράζονται αντικείμενα που απαγορεύεται να πωλούνται και να αγοράζονται, όπως είναι τα αρχαία! Οι αστυνομικοί περνάνε δίπλα και μέσα απ' αυτό το «πλυντήριο», σφυρίζοντας αδιάφορα... 
Η περίφημη γκαλερί «Gorny & Mosch» του Μονάχου βγάζει σε δημοπρασία πλήθος αρχαίων αντικειμένων, νομισμάτων, της αρχαίας Ελλάδος, που δεν νομιμοποιείται κανείς να πουλά! Είναι στοιχεία της προσωπικότητος κάθε Έλληνος πολίτη και ως τέτοια δεν πωλούνται! Ανήκουν σε όλους τους Έλληνες εξ αδιαιρέτου! Ανήκουν στην χώρα και τον πολιτισμό που τα γέννησε και τα φιλοτέχνησε. 
Ειδικώς, άνευ επίσημης αδείας για επιστημονικούς και ιστορικούς λόγους, τα αρχαία απαγορεύεται ακόμη και το να ευρίσκονται εκτός της χώρας στην οποία ανήκουν! Απαγορεύεται και αν ακόμη αναφέρεται ο ιδιοκτήτης ή ο πωλητής τους, διότι και αυτός τα κατέχει εξ ίσου παράνομα!
 
Τα εγκλήματα, λοιπόν, πολλά!  Και είναι συνένοχο και συγκατηγορούμενο το κοιμισμένο ελληνικό κράτος, το υπουργείο Πολιτισμού, που ενώ τα ξέρει όλα αυτά, ενώ λαμβάνει καταλόγους δημοπρασιών αρχαίων αντικειμένων ξένων οίκων, δεν κάνει τίποτε, παρά μόνον στέκεται απλός παρατηρητής του ξεπουλήματος της χώρας, και της περιουσίας της, που αυτό είναι εντεταλμένο να προστατεύει! 
 
Ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, για την τιμή των όπλων, μπορεί να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα, να μπλοκάρει την διαδικασία δημοπρασίας παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων ελληνικών αντικειμένων και νομισμάτων, αλλά δεν το κάνει... Δεν το έχει κάνει ποτέ! Χρόνια τώρα...
 
Α΄ δημοπρασία: Σε αυτήν την δημοπρασία οι Γερμανοί φρόντισαν και βρήκαν και πολλά νομίσματα από την Αμφίπολη... 
 
Το θέμα είναι επίκαιρο: Η Αμφίπολις «παίζει» στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου και οι διοργανωτές τρίβουν τα χέρια τους, εκτιμώντας ότι τα νομίσματά της, θα πιάσουν τις καλύτερες εφετινές τιμές (ξεκινούν από 500-2.500 ευρώ το ένα και ανεβαίνουν)... 
 
Έτσι, στην μεγάλη δημοπρασία αρχαίων νομισμάτων «υψηλής ποιότητος», που θα γίνει στο Μόναχο στις 13.10.14, δημοπρατούνται - σαν να μην τρέχει τίποτε και να πουλάνε τα εσώβρακα του παππού τους - τα εξής νομίσματα του Φιλίππου Β΄ (359-336 π.Χ.): Τετράδραχμο, βάρους περίπου 14,40 γραμμ. Νόμισμα του 356-355 π.Χ. Εμπρός εικονίζεται κεφάλι του Διός με δάφνινο στεφάνι. 
 
Αξιοπρόσεκτο είναι το σύμβολο σαν ημισέληνος-μάτι στην κορυφή της κεφαλής του. Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠ-ΠΟΥ», και «ΔΥ»(ναστεία), και εικονίζει ιππέα σαν να χαιρετά με ανυψωμένο το δεξί χέρι. Κάτω από το άλογο υπάρχει ο κοσμικός μυστικιστικός κεραυνός-όπλο του Διός. 
 
Άλλο τετράδραχμο, βάρους 14,21 γραμμ. Νόμισμα του 355-349/8 π.Χ. Εμπρός εικονίζει κεφάλι του Διός, με δάφνινο στεφάνι. Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠ-ΠΟΥ» και «Λ», και εικονίζει ιππέα-αναβάτη επί πηγασόμορφου αλόγου, με κλαδί, δάφνης ή φοίνικα, και έναν καρκίνο (καβούρι). Δημοπρατούνται δυο τέτοια ίδια νομίσματα. Άλλο τετράδραχμο, βάρους 14,16 γραμμ. 
 
Νόμισμα του 323/2-316/5 π.Χ. Εμπρός: κεφαλή του Διός, με ένα δάφνινο στεφάνι. Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠ-ΠΟΥ», και εικονίζεται ιππέας-αναβάτης με κλαδι, ένα άφλαστον, και το γράμμα «Γ». Και τα εξής νομίσματα του Μ. Αλεξάνδρου: Δημοπρατείται τετράδραχμο, βάρους 17,25 γραμμ.
 
Νόμισμα του 336-323 π.Χ. Εμπρός: κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντοκεφαλή. Πίσω: Γραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ». Εικονίζεται ο Ζευς με ράβδο-σκήπτρο καθιστός, κρατώντας με τεντωμένο το δεξί του χέρι έναν αετό. Από κάτω υπάρχει ένα μακεδονικό κράνος.
 
Άλλο τετράδραχμο, βάρους 17,23 γραμμ. Νόμισμα του 325-315 π.Χ. Εμπρός: κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντοκεφαλή. Πίσω γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» και εικονίζεται ο Ζευς καθιστός, πατώντας σε υποπόδιο, κρατώντας βασιλική ράβδο (σκήπτρο) στο αριστερό χέρι, και στο τεντωμένο δεξί χέρι αετό, ενώ συνυπάρχουν μάλλον μέλισσα και ροδοπέταλα. Και ένα νόμισμα του θλιβερού Περσέα (179-168 π.Χ.): Τετράδραχμο, βάρους 15,38 γραμμ. Νόμισμα του 173-171 π.Χ. Εμπρός εικονίζεται το κεφάλι του βασιλιά με διάδημα.
 
Πίσω γράφει «ΒΑΣΙ-ΛΕΩΣ ΠΕΡ-ΣΕΩΣ» και εικονίζει αετό με ελαφρώς ανοιγμένα πτερά, σε στάση απογειώσεως, ενώ ένας κεραυνός στέκεται στο κεφάλι του. Διακρίνεται το μονόγραμμα «ΘΕ»(ός) και το μονόγραμμα «AY». Μεταξύ των νυχιών του αετού το «AN», και το φλογοβόλο μυστικιστικό όπλο του Διός. Το σύνολο στο κάτω μέρος δεσμεύεται με κορδέλλα, που κλείνει ένα δάφνινο στεφάνι! (Αυτό το νόμισμα ίσως να μην προέρχεται από την Αμφίπολι, αλλά από την Πέλλα). Β΄ δημοπρασία: 
 
Στην δεύτερη δημοπρασία που θα διεξαχθεί επί διήμερον (14-15.10.2014) θα δημοπρατηθούν και πάλι αρχαία νομισμάτων και συλλογές: Νομίσματα του Φιλίππου: Τρία χρυσά νομίσματα, στατήρες, βάρους 8,59 γραμμ. Νόμισμα του 340/336-328 π.Χ. Εμπρός: Κεφαλή του θεού Απόλλωνος με δάφνινο στεφάνι.
 
Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠΠΟΥ», και εικονίζονται φύλλα κισσού. Τετράδραχμο, βάρους 14,36 γραμμ. Νόμισμα του 342-329 π.Χ. Εμπρός: Κεφάλι του Διός με δάφνινο στεφάνι. Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠ-ΠΟΥ», και εικονίζεται αναβάτης ιανόμορφου αλόγου, με κλαδί. Και άλλο τετράδραχμο, ιδίου βάρους (14,36 γραμμ.).
 
Νόμισμα του 323/2-316/5 π.Χ. Εμπρός: Κεφάλι του Διός, με δάφνινο στεφάνι. Πίσω γράφει «ΦΙΛΙΠ-ΠΟΥ», και εικονίζει αναβάτη ίππου με κλαδί, και το μονόγραμμα «Λ». Και νομίσματα του Μ. Αλεξάνδρου: Τέταρτο στατήρος, βάρους 2,12 γραμμ. Νόμισμα περ.  330-320 π.Χ.. Εμπρός: Κεφαλή της θεάς Αθηνάς με κορινθιακό κράνος. Πίσω γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» και εικονίζεται ο φλογοβόλος κεραυνός-όπλο του Διός, τόξο και ρόπαλο. 
 
Τετράδραχμο, βάρους 17,25 γραμμ. Νόμισμα του 336-323 π.Χ. Εμπρός: κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντοκεφαλή. Πίσω γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», και εικονίζεται ο Ζευς με τον ιερό αετό του και έναν κόκκορα. Και δεύτερο τετράδραχμο, βάρους 17,05 γραμμ. Νόμισμα του 336-323 π.Χ. Εμπρός: Κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντή. Πίσω γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», και εικονίζεται ο Ζευς με αετό. Κάτω από τον θρόνο, μονόγραμμα.
 
Τετράδραχμο, βάρους 17,19 γραμμ. Νόμισμα του 323-320 π.Χ. Εμπρός. Κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντοκεφαλή. Τα στολίδια της κεφαλής του θυμίζουν σε εμάς τα κατοπινά γνωστά ως «ινδιάνικα στολίδια κεφαλής». Πίσω γράφει «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», και εικονίζει ένθρονο τον Δία, σε πολυτελή θρόνο, να κρατά το ιερό πτηνό του, τον αετό, με το δεξί και βασιλικό σκήπτρο με το αριστερό. Και μονόγραμμα του βασιλέως.
 
Τετράδραχμο, βάρους 17,19 γραμμ. Νόμισμα του 323-320 π.Χ. Εμπρός: κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντοκεφαλή. Πίσω γράφει «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», και εικονίζεται ένθρονος ο Ζευς με τον αετό του και ένας αλέκτωρ (κόκκορας) από κάτω, ενώ υπάρχει και μονόγραμμα στον τομέα. Και δυο τετράδραχμα, βάρους 17,11 γραμμ. Νόμισμα του 315-294 π.Χ. Εμπρός: Κεφαλή του Ηρακλέους με λεοντή. Πίσω γράφει «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», και εικονίζεται ο Ζευς ένθρονος κρατώντας αετό και σκήπτρο. Διακρίνεται το γράμμα «Λ», και κάνθαρος κάτω από τον θρόνο. Και το νόμισμα με τον Ποσειδώνα... ποδοσφαιριστή!
 
Τέλος, το νόμισμα με τον... ποδοσφαιριστή! Ένα τετράδραχμο του Δημητρίου Πολιορκητού (306-283 π.Χ.), βάρους 16,89 γραμμ. Νόμισμα του 290-289 π.Χ. Εμπρός: Κεφάλι του βασιλιά με κέρατα ταύρου.
 
Κι αυτά είναι μερικά από τα αρχαία νομίσματα που έκλεψαν οι Γερμανοί αρχαιοκάπηλοι και τώρα βγάζουν στο "σφυρί" προκειμένου να θησαυρίσουν με ξένη περιουσία. Την περιουσία των Ελλήνων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »