Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Tρεις κοινοπραξίες για έργο 2 εκατ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πολλοί μιλούν για μια "σύγκρουση γιγάντων". Για τη 'μητέρα των μαχών" στους διαγωνισμούς. Ο λόγος για το έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ που αφορά στην κωδικοποίηση των ρυθμίσεων για την κοινωνική ασφάλιση στο οποίο συμμετέχουν τρεις συμπράξεις κορυφής.
Δεν είναι τόσο το ποσό του έργου, όσο η ποιότητα και το μέγεθος των συμμετεχόντων λοιπόν, που τον αναγορεύουν ως έναν από τους πιο σημαντικούς.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: η Price waterhouse Coopers συμμέχησε με το Ίδρυμα Τσάτσου και τη δικηγορική ταιρεία Απ. Παπακωνσταντίνου απέναντι στην KPMG και τον Ευρωπαίκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Τέλος συμμετέχει και η γνωστή εταιρεία ορκωτών Διαδικασία ενώ εκτός διαδικασίας τέθηκαν οι δικηγορικές φίρμες Κρεμαλη καιΣαγιά καθώς και η Ernst & Young.

Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έκτακτη εισφορά 15% και στα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Στην επιβολή έκτακτης εισφοράς και στα φωτοβολταϊκά στις στέγες προσανατολίζεται πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρισμού το 2014.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή" οι πρώτες σκέψεις αναφέρονται σε μία εισφορά της τάξης του 10 - 15 % του τζίρου και εξετάζεται η δυνατότητα να εξαιρεθούν από αυτή, όσοι διαθέτουν χαμηλό εισόδημα.
Αυτό σημαίνει ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με ένα ετήσιο έσοδα της τάξης των 30 - 35 εκατ. ευρώ με δεδομένο ότι ο συνολικός τζίρος από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καταβάλλει σε μηνιαία βάση στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά στεγών περί τα 25 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως συμψηφίσει το κόστος της ενέργειας που παρέχει στους ίδιους.
Η κατηγορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες ήταν η μοναδική που είχε εξαιρεθεί από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε πέρυσι με τον πρώτο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Η πρόβλεψη για  διόγκωση του ελλείμματος στα 670 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013 και στο 1,3 δισ το 2014 έναντι μηδενισμού την ίδια χρονιά που απαιτεί η τρόικα, πλέον υποχρεώνει την κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά.
Εν τω μεταξύ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε προ ημερών σε διαβούλευση προβλέπεται αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο εύρος του 37% - 40% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Πηγή:  newmoney.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Το ΥΠΕΞ Σκοπίων απέσυρε τις «εδαφικές διεκδικήσεις» από τα γειτονικά κράτη

Σκόπια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων  κατέβασε την ανάρτηση από την ιστοσελίδα του που ανέφερε για «μεγάλος αριθμός της σλαβικής μειονότητας  υπάρχει στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες».


Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα των ερωτήσεων των δημοσιογράφων της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες, ζητώντας την παρέμβαση  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα στοιχεία υποδήλωναν εδαφικές διεκδικήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι διατείνονταν ότι τουλάχιστον 750 χιλιάδες Σλαβοσκοπιανοί ζούσαν στη Βουλγαρία (και 700 χιλιάδες στην Ελλάδα).

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ουσιαστικά έχει κλείσει «το νέο ζήτημα με τη Βουλγαρία», με το οποίο έδειχνε  ότι δεν άρμοζε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, γράφει δημοσίευμα της σκοπιανής Ούτρινσκι Βέσνικ.

Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο, ο Νίκολα Πόποσκι, είχε ισχυρισθεί, ότι το θέμα της σιωπής που κρατούν τα Σκόπια στην διαπραγμάτευση για μια Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, η χώρα του,  δεν έχει ανάγκη μια τέτοιας σύμβασης ώστε να διαπραγματευθεί, επειδή απλά και μόνο, το επιδιώκει η βουλγαρική πλευρά. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι όποια διαπραγμάτευση  θα μπορούσε να γίνει με βελτίωση της συμφωνίας του 1999.

Ερωτηθείς αν ήταν αλήθεια ότι οι διαπραγματεύσεις αποκλείστηκαν γιατί τα Σκόπια αρνήθηκαν να αποδεχθούν το κείμενο, στο οποίο είχε μια προσθήκη για το Σύνταγμα ( που λέει ότι  έχει το δικαίωμα -το σκοπιανό κράτος- να φροντίζει για τα δικαιώματα της σλαβικής μειονότητας στις γειτονικές  χώρες), ο Πόποσκι απάντησε αρνητικά.

«Δεν νομίζω ότι για αυτό υπάρχει κάποια διαφωνία. Το θέμα είναι ότι επί του παρόντος μας έχει επιβληθεί από τη βουλγαρική πλευρά η ανάγκη υπογραφής ενός συμβολαίου. Η θέση μας είναι ότι επιζητούμε να έχουμε μια συμμετρική, ισορροπημένη συμφωνία, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις», είπε ο Πόποσκι.

Δεν δίστασε να εκφράσει ανοικτά τις επιφυλάξεις του  για την ανάγκη μιας Συμφωνίας, δηλώνοντας ότι η φιλία δεν είναι στο χαρτί, αλλά καθορίζεται από τις πράξεις.
«Δεν νομίζω ότι η χώρα μας αποτελεί απειλή για τη Βουλγαρία. Δεν έχουμε κανενός είδους εδαφικές διεκδικήσεις και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.

«Νομίζω, επίσης, ότι το πώς αισθάνεται κανείς, είναι ένα ατομικό δικαίωμα για όλους τους πολίτες. Το συναίσθημα δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε αξίωση και να δημιουργούνται εντάσεις», πρόσθεσε.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σλαβιστής Πανεπιστήμιου Τορόντου: Το όνομα των Σκοπίων δεν πρέπει να αλλάξει


«Η τυποποίηση της σύγχρονης γλώσσας των Σκοπίων έχει τις ρίζες της στα τέλη του 18ου αιώνα κατά τη στιγμή του σχηματισμού όλων των σλαβικών ταυτοτήτων» δήλωσε η καθηγήτρια Κριστίν Κράμερ, σλαβιστής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.


( σημ. το ‘σλαβιστής’ το σκοπιανό κείμενο το  παρουσιάζει ως ‘μακεδονιστής’, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρεται ως ‘σλαβιστής’ – καθηγήτρια Σλαβικών γλωσσών και λογοτεχνίας και τη σλαβική των Σκοπίων την ονομάζει ‘μακεδονική γλώσσα’)

«Η γλώσσα των Σλάβων των Σκοπίων, είναι μια ειδική γλώσσα και μην ακούτε  μερικά από τα γειτονικά κράτη που λένε  για τον «τεχνητό χαρακτήρα» του ‘μακεδονικού’ έθνους και του πολιτισμού», ισχυρίζεται η καθηγήτρια, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα.

Και θα συνεχίσει:

«Υπάρχουν όλα τα είδη των ανοησιών σε αυτόν τον κόσμο. Η «μακεδονική» γλώσσα συχνά αποκαλείται φανταστική γλώσσα. Ο Θεός, ο Τίτο, είπε ένα πρωί, ας κάνουμε τη ’μακεδονική’ γλώσσα.

»Στην πραγματικότητα, η τυποποίηση της σύγχρονης γλώσσας των Σκοπίων, δηλαδή, της ‘μακεδονικής’ έχει τις ρίζες της στα τέλη του 18ου αιώνα, την περίοδο κατά την οποία σχηματίζονται όλες οι σλαβικές ταυτότητες, ενώ η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρχίζει να αποχωρεί από τη Βαλκανική Χερσόνησο», ισχυρίστηκε η Κράμερ, σε διάλεξη που έδωσε σε εκδήλωση της Σλαβικής Διασποράς, στην Ουάσιγκτον.

Στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της σλαβικής γλώσσας και στη διαίρεση της γεωγραφικής Μακεδονίας με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.
Στη συνέχεια η Κράμερ τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις (διάλεκτοι) της γλώσσας στην περιοχή των Σκοπίων.

 (Δεν αναφέρει, φυσικά, για τις σλαβικές φυλές που υπάρχουν στην περιοχή της Βαρδάρσκας και η κάθε μία έχει τη γλώσσα της και ότι εδώ και δεκαετίες γίνεται προσπάθεια ομογενοποίησης τους).

«Νομίζω ότι το όνομα δεν πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει άλλη «Μακεδονία», ούτε άλλη «μακεδονική» γλώσσα. Αν υπάρχει «Βόρεια-μακεδονική γλώσσα» ή «Άνω μακεδονική γλώσσα», αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και «Νότια-μακεδονική γλώσσα». Είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η «μακεδονική» γλώσσα δεν ομιλείται πουθενά αλλού στο κόσμο, δήλωσε η Κράμερ.

Η διάλεξη από την καθηγήτρια Κριστίν Κράμερ πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη της Σλαβικής Διασποράς στην Ουάσιγκτον από κοινού με την αμερικανική αλβανική εθνική οργάνωση που εργάζεται  για την πολιτιστική κληρονομιά της Αλβανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της Κριστίν Κράμερ «Macedonian- македонски јазик”, όπως φαίνεται στη φωτό κάτω.



echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΟΤΕ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!

Μετά τον HellasSAT, νέο χτύπημα – δώρο στον τουρκικό επεκτατισμό!

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ! ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ REUTERS, όταν η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ κυβέρνηση και η ΕΛΕΕΙΝΗ αντιπολίτευση σιωπούν!!!

Τα Εθνικά συμφέροντα βορά της διεφθαρμένης Deutche Telekom με τις πλάτες των εδώ δοσίλογων!

Ντροπή σας!


Την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά της Globul, θυγατρικής του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, επιβεβαίωσε η Turk Telekom, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η προθεσμία υποβολής...

προσφορών για την Globul έληξε αργά την Τετάρτη. 

Ο ΟΤΕ δεν θέλησε να διευκρινίσει πόσες προσφορές έλαβε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, ο οργανισμός αναμένεται να διεξάγει την επόμενη εβδομάδα νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους υποψήφιους αγοραστές για να επιτύχει καλύτερο τίμημα. 

Από το ύψος των τελικών προσφορών θα εξαρτηθεί εάν το τίμημα είναι αρκετά ικανοποιητικό για να γίνει η πώληση ή όχι.

 24gr
eleftheriskepsii 
Διαβάστε περισσότερα » »

Προωθείται η ανακύκλωση στο Δήμο Εορδαίας – Μέσω του Πράσινου Ταμείου θα αποκτηθούν 150 κάδοι κομποστοποίησης και 5 καινοτόμα οικολογικά βυθιζόμενα συστήματα

ptolemaidaTην υποβολή προτάσεων για την ένταξη πράξεων του δήμου Εορδαίας στο πλαίσιο της πρόσκλησης Ν 20/13 του Πράσινου ταμείου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας. Η πρόταση αφορά την προµήθεια πέντε (5) καινοτόµων οικολογικών βυθιζόµενων συστηµάτων κάθετης διαβαθµισµένης συµπίεσης σε κάδους κοινής χρήσης συνολικού προϋπολογισμού 250.000,00€ (χωρίς ΦΠΑ), καθώς και 150 κάδων κομποστοποίησης (310λτ & 660λτ) συνολικού προϋπολογισμού 21.500€ (χωρίς ΦΠΑ).
Στόχος, η προώθηση της ανακύκλωσης, η ενεργειακή εκμετάλλευση των απορριμάτων, η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής λόγω της μείωσης των δρομολογίων των απορριμματοφόρων.


kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Προκήρυξη για την πρόσληψη 4 αρχαιολόγων και 4 εργατών, για 7 μήνες, στον κάθετο άξονα 50 Εγνατίας Οδού: Κοζάνη –Φλώρινα- Νίκη, Τµήµα : Φλώρινα-Νίκη»

egnatiaodouΠρόσληψη επιστηµονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων του υποέργου 4 στο τµήµα Φλώρινα-Νίκη» του έργου της ΕΓΝΑΤΙΑ Ο∆ΟΣ Α.Ε «Κάθετος άξονας 50 Εγνατίας Οδού: Κοζάνη –Φλώρινα- Νίκη, Τµήµα : Φλώρινα-Νίκη».
Όσοι επιθυµούν να προσληφθούν, καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν µε τα συνηµµένα δικαιολογητικά, νοµίµως επικυρωµένα, είτε αυτοπροσώπως, είτε µε άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρηµένη από δηµόσια αρχή, είτε ταχυδροµικά (σε περίπτωση ταχυδροµικής υποβολής οι αιτήσεις µε τα συνηµµένα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν πρωτοκολληθεί στην Υπηρεσία έως την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων) στα γραφεία της υπηρεσίας στην διεύθυνση ΚΘ΄ΕΠΚΑ,  Σιδηροδροµικού Σταθµού 8, 53100 Φλώρινα, υπόψιν κ. Βολτσίνη Βασίλειου (τηλ. επικοινωνίας: 23850 28206 από 22/04/2013 έως 26/04/2013) από τις 09.00πµ έως τις 14:00µ.µ.
Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει µία µόνο αίτηση και για θέσεις µίας µόνο κατηγορίας προσωπικού. Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε µία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισµό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στοιχεία σοκ: Μετά τους Γάλλους φάγαμε το περισσότερο… άλογο


Το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του διατροφικού σκανδάλου που αφορά στην παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα βοδινού κρέατος, καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, καθώς από τις 288 αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας στις 36 εντοπίστηκε DNA αλόγου, ποσοστό 12,5% επί του συνόλου.
Το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έπληξε την ευρωπαϊκή βιομηχανία παρασκευής έτοιμων γευμάτων, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.
Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ.
Στη Γαλλία εντοπίζονται τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ κρούσματα, καθώς 47 από τα 353 δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν αλογίσιο κρέας.
Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.
Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το επιβλαβές παυσίπονο φάρμακο φαινυλβουταζόνη, που χρησιμοποιείται για τα ζώα, στο πλαίσιο μιας δεύτερης σειράς αναλύσεων στην ΕΕ για το αλογίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση.
«Η παρουσία του φαρμάκου αυτού στη Βρετανία είναι ευρεία, αλλά κυρίως επειδή στη χώρα έχει ελεγχθεί κάθε που έχει σφαγιαστεί από το Φεβρουάριο. Συνεπώς οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές, πολύ περισσότερες από 800», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ελληνική Στατιστική Αρχή: Φάγαμε 111 τόνους αλογίσιου κρέατος…
Συνολικά 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφθασαν στην Ελλάδα την περίοδο  2011 – 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο, το 2011 έφθασαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 35 από την Ρουμανία και οι 2 από την Ισπανία. Το 2012 στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν  74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 24 από την Ισπανία, 15,9 από την Ρουμανία και 34,3 από την Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Το κόλπο των offshore και πως δεν φορολογείστε

Ας υποθέσουμε είστε η φίρμα «ΠΑΡΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε» και εμπορεύεστε ένα προϊόν που «πετάει» σε πωλήσεις, π.χ. «ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ».
Aς υποθέσουμε ότι το 2012 είχατε έσοδα 2.000.000 ευρώ και έξοδα 800.000. Άρα δηλώσατε κέρδη 1.200.000 και σας τα πήρε όλα η εφορία.
Τι κάνετε λοιπόν;
1) Βαφτίζετε τα μαγαζιά με τα λουκάνικά σας με ένα όνομα, π.χ. «Lukanix».
2) Πηγαίνετε σε έναν φορολογικό παράδεισο και ιδρύετε μια εταιρεία () με το όνομα Lukanix inc, της οποίας η μοναδική δραστηριότητα είναι η κατοχή του «σήματος» (trademark) Lukanix και η παραχώρησή του σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
3) Υπογράφετε μεταξύ της «Lukanix inc» και της «ΠΑΡΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης ονόματος. Στο συμβόλαιο αναγράφεται ότι για να μπορείτε να ονομάσετε τα μαγαζιά σας «Lukanix», θα καταβάλλετε το ποσό των 1.300.000 ευρώ ετησίως στη Lukanix inc. (που στην πραγματικότητα ανήκει πάλι σε σας, μόνο που δεν φορολογείται αφού εδρεύει στα Κέημαν κ.λ.π.)
4) Στη χρήση 2013, έχετε πάλι πωλήσεις 2.000.000, έξοδα 800.000, κερδος 1.200.000, αλλά αυτή τη φορά στα έξοδά σας, περνάτε και το τιμολόγιο για το σήμα, των 1.300.000. Έτσι, εμφανίζεστε στην ελληνική εφορία με ζημία 100.000 ευρώ, αφού πλέον τα έξοδά σας είναι 800.000+ 1.300.000 =2.100.000 εκ. !
Τα 1.300.000 τα στέλνετε φυσικά στην offshore, με νόμιμα χαρτιά και όντως υπάρχουν στα Κέημαν, στα οποία πηγαίνετε σαν κύριος όποτε θέλετε και κάνετε την ανάληψή σας, αφορολόγητος και κούκλος!
Είδατε ΠΟΣΟ απλά, δεν φορολογούνται όσοι έχουν;

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: Καταγραφή δικαιούχων για δωρεάν διανομή τροφίμων

Στις 31 Μαΐου λήγει η καταγραφή των δικαιούχων για την δωρεάν διανομή τροφίμων στο Δήμο Εορδαίας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με κριτήριο το εισόδημα. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Στέφανο Μπίγγα οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων μπορούν να εξυπηρετούνται από τα κατά τόπους γραφεία, ενώ οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας, της Καρδιάς και του Κομάνου που εντάσσονται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα μπορούν να προσέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Εορδαίας. Ο Δήμος Εορδαίας ι εν όψει του Πάσχα θα διανείμει περισσότερες από 120 δωροεπιταγές σε άπορους συμπολίτες μας για να προμηθευτούν τρόφιμα από καταστήματα της πόλης ενώ ανήμερα της γιορτής του Πάσχα στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής εκπαίδευσης Δημοτικής Αστυνομίας Πτολεμαίδας θα παραθέσει γεύμα αγάπης. Τέλος από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα σίτισης στα σχολεία με αποδέκτες 73 μαθητές.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Μαίρη Κεσκιλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Το 2ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας Τσίρκο»


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το 2ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση
«Το μεγάλο μας Τσίρκο»
Που θα παρουσιάσουν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου
Στις 26 Απριλίου 2013, ημέρα Παρασκευή και ώρες 6μμ. και 9μμ.
Στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει όλους.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των καθηγητών του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακάλυψαν δύο πλανήτες σαν τη Γη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, με τη βοήθεια του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, δύο πλανήτες που βρίσκονται εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος αλλά είναι παρόμοιοι με τη Γη και θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

"Με βάση αυτά που παρατηρήσαμε, ξέροντας την ακτίνα τους και τη διάρκεια περιστροφής γύρω από το άστρο τους, αυτοί οι δύο εξωπλανήτες είναι οι πιο παραπλήσιοι με τη Γη που έχουν βρεθεί ποτέ", εξήγησε ο Τζάστιν Κριπ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ και εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι δύο πλανήτες, που βαφτίστηκαν "Κέπλερ-62 e" και "Κέπλερ-62 f" ανήκουν σε ένα ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες. Η ακτίνα τους είναι 1,41 και 1,61 φορές (αντίστοιχα) μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Βρίσκονται επίσης σε τέτοια απόσταση από τον ήλιο τους, τον Κέπλερ-62, που καθιστά τη θερμοκρασία τους ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Θα μπορούσαν κατά συνέπεια να έχουν νερό σε υγρή μορφή.

Λόγω του μεγέθους τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδέχεται να είναι βραχώδεις όπως η Γη ή να αποτελούνται από πάγο.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν τους δύο εξωπλανήτες όταν ο Κριπ παρατήρησε μια σκιά στο άστρο Κέπλερ-62 πριν από περίπου ένα χρόνο.

Στα τέλη του 2011 η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης, ο Κέπλερ 22b, που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή γιατί βρίσκεται στην "κατοικήσιμη" ζώνη του ηλιακού συστήματος Κέπλερ-22 που απέχει περίπου 600 έτη φωτός από τη Γη. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του (η ακτίνα του είναι 2,4 φορές εκείνη της Γης) δεν είναι σίγουροι για τη σύνθεσή του.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ που παρατηρεί περισσότερα από 100.000 άστρα παρόμοια με τον Ήλιο στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας έχει εντοπίσει μέχρι σήμερα περισσότερους από 60 εξωπλανήτες.

newsit
Διαβάστε περισσότερα » »