Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα » »

Χειρουργούν χωρίς αναισθητικό και με πριόνι ......τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας


Γράφει ο Χρίστος Κατσίνας στο e-eordaia.org

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ; ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΧΑΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑΓια μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν εκείνοι που έλεγαν ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας με όλο το επιτελείο των τεχνοκρατών που πληρώθηκε όπως είναι γνωστό αδρά, ήταν..



 να υποβαθμίσει την δωρεάν παροχή υγείας συνολικά στην Ελλάδα. Αντίθετα από αυτό που ευαγγελίζονταν όλοι οι παρατρεχάμενοι του υπουργείου, διορισμένοι σε διάφορες διοικητικές θέσεις, στις διάφορες συσκέψεις που συμμετείχαν, ότι μέλημά τους ήταν και είναι η βελτίωση των συνθηκών παροχής υγείας, αυτό που προσπαθούσαν ήταν να ρίξουν στάχτη στα μάτια. . Είναι γνωστό όμως ότι μέχρι σήμερα όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα σε διάφορες συσκέψεις αλλά και φορείς από μόνοι τους αναδείκνυαν την ανάγκη βελτίωσης της παροχής υγείας με τον συντονισμό όλων των Νοσοκομείων της Δυτ. Μακεδονίας και την δημιουργία νέων κλινικών από ειδικότητες που δεν υπάρχουν και είναι πλέον είναι απαραίτητες. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα στην επιτόπου αντιμετώπιση των περιστατικών και δεν θα χρειαζόταν πλέον ο κάτοικος της Δυτ. Μακεδονίας να μετακινηθεί στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.


Όλα αυτά όμως αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες γιατί άλλες οι βουλές του Λοβέρδου. Το πρόβλημα θα λυθεί σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μέσα από την μείωση των συνολικών κρεβατιών των Νοσοκομείων, μέσα από την κατάργηση κλινικών και μέσα από την μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτά.

Ας δούμε όμως τους αριθμούς που λένε πολλά από μόνοι τους.

Στην Δυτ. Μακεδονία και στα πέντε Νοσοκομεία (Γρεβενών, Καστοριάς Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Φλώρινας) υπήρχαν οργανικές κλίνες συνολικά 824 τον αριθμό και από αυτές ήταν αναπτυγμένες οι 706. Έρχεται τώρα το υπουργείο με τις προτάσεις του και μειώνει τις κλίνες προτείνοντας ο αριθμός αυτών να γίνει 568, δηλ. να μειωθούν οι κλίνες κατά 256 δηλ. μείωση σε ποσοστό 31%.

Αναλυτικότερα φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι γιατροί ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι σε αυτά τα Νοσοκομεία, αναφέρομαι στις οργανικές θέσεις και όχι στους υπηρετούντες αφού είναι γνωστό ότι τα Νοσοκομεία αυτά είναι υποστελεχωμένα και προβληματικά στην λειτουργία τους γιατί δεν υπήρχε προσέλευση γιατρών. Έρχεται τώρα το υπουργείο και τους μειώνει ακόμη παραπάνω και από 356 θέσεις γιατρών προτείνει οι θέσεις ειδικών και ειδικευόμενων να γίνουν 348 να μειωθούν δηλ. κατά 8. Να πως βελτιώνουμε το σύστημα υγείας στην Δυτική Μακεδονία.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικότερα και κατά Νοσοκομείο:

Νοσοκομείο Φλώρινας: Συνένωση της Παιδιατρικής κλινικής με την Παθολογική και της Μαιευτικής και Οφθαλμολογικής κλινικής με την Χειρουργική.

Νοσοκομείο Καστοριάς: Συνένωση Παιδιατρικής κλινικής με Παθολογική και Μαιευτικής με Χειρουργική και κατάργηση Ουρολογικής , ΩΡΛ και Οφθαλμολογικής κλινικής

Νοσοκομείο Γρεβενών: Συνένωση της Παιδιατρικής κλινικής με την Παθολογική και της Μαιευτικής με την Χειρουργική .

Σε όλα τα παραπάνω Νοσοκομεία βέβαια γίνεται μείωση κλινών και στους δύο τομείς στο σύνολό τους Παθολογικό και Χειρουργικό.

Βέβαια δεν μας εξηγεί κάποιος από τους σοφούς πως θα γίνεται η εφημεριακή κάλυψη για τα παιδιατρικά και μαιευτικά ή οφθαλμολογικά περιστατικά……….

Νοσοκομείο Κοζάνης: Στο σύνολό του δεν έχει σημαντικές αλλαγές πέρα από ότι χάνει την έδρα της Διοίκησης που θα είναι στην Πτολεμαίδα σαν ενιαία Διοίκηση. Βέβαια αναβαθμίζεται η ουρολογική και η ΩΡΛ κλινική αφού αυτές καταργούνται στο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας και μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης .

Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας: είναι το μεγαλύτερο της περιφέρειας που δέχεται όμως την μεγαλύτερη υποβάθμιση σε αριθμό κλινών και κλινικών.. Συνενώνονται η Νεφρολογική κλινική και η Πνευμονολογική με την Παθολογική κλινική και καταργούνται η ΩΡΛ κλινική και η Ουρολογική κλινική. Και το παράδοξο είναι εδώ: σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου το Νοσοκομείο ΠτολεμαΊδας με μικρό σχετικά αριθμό γιατρών και τις περισσότερες κλίνες έχει τα καλύτερα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά αριθμό νοσηλευθέντων , μέσο χρόνο νοσηλείας , χειρουργείων και εξετάσεων ανά κλινική. Και όμως αντί να το επιβραβεύσουμε το υποβαθμίζουμε ακόμη παραπάνω. Αυτό και μόνο δείχνει ότι όλα αυτά που λένε για εξοικονόμηση πόρων είναι φούμαρα.

Βέβαια κάποιοι θα νομίζουν ότι όλα αυτά γράφονται γιατί αφορούν άμεσα εργαζόμενους στα Νοσοκομεία που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Θεωρώ ότι αφορούν όλους τους κατοίκους της Δυτ. Μακεδονίας που θα κινδυνεύουν πέρα από την οικονομική ανέχεια που περιμένει μόλους μας και επιδεινώνεται μέρα με την μέρα σε λίγο καιρό να μην βρίσκουν λύση σε προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίζουν ακόμη και στα μικρότερα γιατί όπως φαίνεται τα νοσοκομεία θα είναι τόσο υποβαθμισμένα που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα υπάρχουν. Αφήστε που όλα όσα λεγόντουσαν για ανανέωση και εκσυγχρονισμό θα είναι πια ένα άπιαστο όνειρο. Και όλα αυτά που λέγαμε για αυτάρκεια στην αντιμετώπιση όλων των περιστατικών από τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας θα χαθεί ακόμη και σαν όνειρο. Δεν έχω να ελπίζω τίποτε και από κανέναν πλέον , ειδικά από τους σε άλλες φορές λαλίστατους κκ. Βουλευτές μας που πλέον έχουν χαθεί στην δίνη του μνημονίου και των …….υπουργείων. Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα των προβλημάτων και αντιδράσουμε συντονισμένα , τότε μόνο μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Του Χρήστου Κατσίνα
Διευθυντή ΕΣΥ
Αντιπρόεδρου ΕΙΝΔΥΜ

Διαβάστε περισσότερα » »

Είδηση που σοκάρει: Ελληνικό Πανεπιστήμιο βοηθά ΤΟΥΡΚΟΥΣ να παραχαράξουν την Ελληνική ΙΣΤΟΡΙΑ!

Γράφει ο Κώστας Αντωνίου


Την ίδια ώρα που η εθνική μας κυριαρχία απειλείται κοινωνικοοικονομικά από το ΔΝΤ και από άλλους Οργανισμούς κάποιοι άλλοι που δεν έχουν να φοβηθούν ότι θα χάσουν τους παχουλούς ακαδημαϊκούς μισθούς τους, τα χρηματοδοτούμενα προγράμμτά τους, τις μελέτες τους και....
τις διπλο-τριπλοθεσίες τους σε Δ.Σ., Επιτροπές, Εταιρίες κ.ο.κ. φιλοξενούν φίλους τούρκους καθηγητές και φοιτητές.
Πριν από μερικές μέρες το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου φιλοξένησε καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Çanakkale (Τσανάκαλε) της Τουρκίας[1] με σκοπό να συζητηθούν οι «δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Τμημάτων μέσω ανταλλαγών εκπαιδευτικών επισκέψεων αλλά και κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων». Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση αυτών των διεργασιών έχει ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος κ. Νικ. Ζούρος, κομματικό τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, π. διορισμένος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αιγαίου (με την βοήθεια του Σηφουνάκη[2]), νυν Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και μόνιμος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ[3], χωρίς ποτέ να προκριθεί, στις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το σχόλιο μας σε αυτή την αδιάφορη για πολλούς είδηση της ελληνοτουρκικής ακαδημαϊκής συνεργασίας είναι το όψιμο ενδιαφέρον κάποιων Ελλήνων κρατικοδίαιτων πανεπιστημιακών, να συνεργαστούν με τούρκους συναδέλφους τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με γεωστρατηγικά, γεωγραφικά και εν γένει εθνικά ζητήματα, είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Η διεθνής επιστημονική συνεργασία (ακόμα και μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων) είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα αν αυτή είναι στους τομείς της ιατρικής, της βιοχημείας, της φυσικής κ.ά., όπου βελτιώνεται η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Ωστόσο, η συνεργασία για θέματα γεωγραφίας σε μια εποχή όπου η χώρα «βράζει» από την οικονομική κρίση και στο τραπέζι των συζητήσεων είναι καθημερινά οι ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του Αιγαίου και άλλα σχετικά θέματα ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ» ΑΠΟΚΤΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ!.
Σημειώνουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Çanakkale, που βρίσκεται στην είσοδο του Ελλήσποντου (στα Δαρδανέλια) απέναντι από την Ίμβρο και την Τένεδο, στην περιοχή της αρχαίας Τροίας, πρωτοστατεί σε «επιστημονικά» κείμενα εναντίων της χώρας και του έθνους μας, ιδιαίτερα από το Τμήμα Ιστορίας της, κυρίως σε θέματα βυζαντινής ιστορίας. Βέβαια, η ιστορική δοκιμιογραφία του πανεπιστημίου αναπαράγει σε υπερθεματικό βαθμό την νίκη των Τούρκων στο Çanakkale, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εναντίων των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Επίσης, χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που κοσμούν το site του εν λόγω πανεπιστημίου με νέους Τούρκους ντυμένους αρχαίους Τρώες να πολεμούν του Έλληνες, με φόντο τον Δούρειο Ίππο
Ποιος είναι ο απώτερος στόχος της όψιμης προσπάθειας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την επιστημονική συνεργασία με το συγκεκριμένο τούρκικο πανεπιστήμιο;
Μήπως οι καθηγητές θέλουν να διευρύνουν, εν μέσω κρίσης, τους ορίζοντές τους ταξιδεύοντας με κρατικά χρήματα, στην γείτονα χώρα, κάνοντας παράλληλα ανέξοδα συνέδρια και εύκολα επιστημονικά papers που είναι απαραίτητα για την εξέλιξή τους; Μήπως οι συγκεκριμένοι καθηγητές βαρεθήκανε να πηγαίνουν επί 8 συναπτά έτη, για «Θερινό Σχολείο», στην υποανάπτυκτη Πάρο !!!! (γεωγραφία με glamour !, ίσως γιατί θέλουν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό την ώρα που κάνουν κανό !). Μήπως το φετινό θέμα του «Θερινού Σχολείου» που είναι το «Μεταναστευτικό», θέλει το Τμήμα να το ξαναοργανώσει του χρόνου στο Çanakkale για να δουν από κοντά οι Έλληνες καθηγητές και οι φοιτητές πως οι τούρκοι φίλοι τους μπαλαουριάζουν ακόμη και μικρά παιδιά σε σάπιες βάρκες (και όχι σε hi tec κανό) και τα σπρώχνουν στα νερά του Αιγαίου;
Μήπως οι καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος έχουν επηρεαστεί από τις συνεχείς τούρκικες τηλεοπτικές σειρές που παίζουν τα κανάλια και έχουν πειστεί ότι οι γείτονες «φίλοι» μας ασχολούνται μόνο με έρωτες και σοβαρές εξευρωπαϊσμένες επιχειρήσεις;
Μήπως οι καθηγητές του συγκεκριμένου τμήματος φοβούνται να μην κλείσει το «μαγαζάκι» τους καθώς αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι στο «κόκκινο» από το Υπουργείο (πρώην Εθνικής)Παιδείας στο πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ και προσπαθούν να αποδείξουν κάτι;
Γιατί άραγε να κλείσει αυτό το Τμήμα;
Μήπως γιατί οι απόφοιτοι του είναι ανάρπαστοι στην ελληνική και διεθνή αγορά εργασίας; Μήπως γιατί ακόμα και οι ίδιοι οι φοιτητές και οι γονείς τους δεν ξέρουν τι ακριβώς σπουδάζουν; Μήπως γιατί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα εκτός του ότι είναι ελάχιστα δεν έχουν σχέση και με τις σπουδές που έχουν λάβει (όσοι ελάχιστοι τις έχουν λάβει);
Υπάρχουν άλλα, ανεγνωρισμένα Τμήματα άλλων Πανεπιστημίων, που δεκαετίες τώρα (καλώς ή κακώς) τροφοδοτούν την αγορά με πολλούς απόφοιτους με ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα, με πραγματικές σπουδές και εξειδίκευση (Μηχανικοί Χωροταξίας, Τοπογράφοι κ.ά.). Αναμφίβολα όποιος καλόπιστος διαβάσει το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, την σύνθεση των καθηγητών που το απαρτίζουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών θα καταλάβει ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει «ταυτότητα» και κυρίως δεν έχει αναγκαιότητα στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και επιχειρηματικότητα. Το Τμήμα αυτό είναι χαρακτηριστικό «παιδί» της φιλοσοφίας του παλαιού ΠΑΣΟΚ «κάθε χωριό και ΤΕΙ κάθε πόλη και ΑΕΙ», αλλά και της αναγκαιότητας να βολέψουμε κάποιους ημέτερους που δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» ως καθηγητές σε άλλα πιο δύσκολα και σοβαρά πανεπιστήμια. Έτσι, κάνουμε νέα περιφερειακά τμήματα και βολεύουμε σε θέσεις Καθηγητών ακόμα και συνταξιούχους των ΔΕΚΟ !!!!
Έτσι, ξαναγυρνώντας στις αρχικές μας αιτιάσεις σε σχέση με το θέμα που προέκυψε από την φιλοξενία και την έναρξη σχέσεων με το τούρκικο Τμήμα Γεωγραφίας καταλήγουμε στο εξής ερώτημα – ανησυχία;
Μήπως τώρα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής πολιτικής της «ζεμπεκιάς» και των ακαδημαϊκών (και άλλων) «κουμπαριών» το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει πλέον λόγο ύπαρξης στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην νέα τάξη πραγμάτων, που ψάχνει αξιότιμους «προοδευτικούς» επιστήμονες κύρους για να νομιμοποιηθούν οι μελλοντικές αρνητικές για το έθνος και την χώρα εξελίξεις;
Μήπως τελικά ξαναγράφεται η γεωγραφία
Διαβάστε περισσότερα » »

Από τη Γερμανία αρχίζει το ξεπούλημα της Ελλάδας!!!

 

Τα Σκόπια άλλαξαν στο Προξενείο τους την πινακίδα από FYROM σε MAKEDONIA!!!

Καλημέρα σας!!!
Άρχισε το ξεπούλημα της Ελλάδας??
Ζω στο Μόναχο της Γερμανίας και εργάζομαι σε μια εταιρεία η οποία στεγάζεται δίπλα από το Γενικό Προξενείο των Σκοπίων. Μέχρι πρότινος η πινακίδα έξω από τον ως άνω Προξενείο είχε την ονομασία FYROM στο χωρίο που.....
αναφερόταν το κράτος. Πρίν λίγες ημέρες αντικατέστησαν την πινακίδα με καινούργια στην οποία αναγράφετε πλέον σκέτο το "MAΚEDONIA".
Ποιές είναι οι αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης ??
Ποια η αντίδραση του Ελληνικού προξενείου του Μονάχου, που ζητά 15.00 Ευρώ για το γνήσιο της υπογραφής μας???
Διαβάστε περισσότερα » »

Η καθιστική ζωή και τα κομπιούτερ σκοτώνουν!

Πανεπιστημιακή έρευνα δείχνει σημαντικό κίνδυνο θρομβόσεων στους πνεύμονες
Η καθιστική ζωή και τα κομπιούτερ σκοτώνουν!
Βοστώνη 
Πολυετής ερευνα Αμερικανών επιστημόνων σε 70.000 νοσηλεύτριες δείχνει πως όσοι δεν προτιμούν την άσκηση αλλά τον καναπέ τους μετά την εργασία διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο θρομβώσεων στους πνεύμονες. Για πρώτη φορά καταδεικνύεται η πιθανότητα θανατηφόρας πνευμονικής εμβολής ως αποτέλεσμα της ελλιπούς άσκησης σε συσχέτιση με το σωματικό βάρος, την ηλικία και την ύπαρξη ή μη βλαβερών συνηθειών, όπως είναι το κάπνισμα.

Αίτια της φλεβικής θρόμβωσης (DVT) δεν είναι μόνο οι χειρουργικές επεμβάσεις, τα αντισυλληπτικά χάπια και τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, αλλά και η παρατεταμένη αδράνεια του σώματος. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που μένουν πολλές ώρες ακίνητες την ημέρα αντιμετωπίζουν διπλό ή ακόμα και τριπλό κίνδυνο σχηματισμού φλεβικών θρόμβων που απειλούν τους πνεύμονές τους, άρα και την ίδια τους τη ζωή.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζει η φλεβική θρόμβωση είναι μεταξύ άλλων πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας και γενικότερη δυσφορία. Ωστόσο η επικινδυνότητα της πάθησης έγκειται στην έλλειψη συμπτωμάτων που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Μασαχουσέτη και αφορούσαν στον τρόπο που αξιοποιούν τον ελεύθερό χρόνο τους 70.000 νοσηλεύτριες, έδειξαν πως εκτός από τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής η ακινησία σχετίζεται άμεσα με καρδιακές παθήσεις καθώς και υψηλή αρτηριακή πίεση. Αξιοσημείωτο είναι πως επιστήμονες στη Βρετανία μεταχειρίζονται τελευταία τον όρο «ηλεκτρονική θρόμβωση», καθώς πολλοί είναι αυτοί που περνούν περισσότερο από δώδεκα ώρες την ημέρα καθισμένοι στον υπολογιστή τους επιβαρύνοντας έτσι την υγεία τους.

Εκφράζεται έντονη ανησυχία για τις ιατρικές συνέπειες της καθιστικής ζωής, καθώς φαίνεται δύσκολο να συνειδητοποιήσει η κοινωνία τους θανατηφόρους κινδύνους που κρύβει. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν πως άτομα που περνούν πολλές ώρες σε αδράνεια δε θα πρέπει να αγνοούν τυχόν μυϊκούς πόνους ως ασήμαντους.

Διαβάστε περισσότερα » »

Σε τι χρησιµεύει σήµερα και σε ποιους το ΝΑΤΟ;

Ο αµερικανός υπουργός Αµυνας βλέπει «ζοφερό και αµφίβολο» το µέλλον της Συµµαχίας
Σε τι χρησιµεύει σήµερα και σε ποιους το ΝΑΤΟ;
 
Χρειαζόμαστε ακόµη το ΝΑΤΟ; Εξυπηρετεί η Βορειοατλαντική Συµµαχία σήµερα κάποιον σκοπό που να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους; Ερωτήµατα που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά διατυπώνονται ακόµη και από κυβερνητικούς αξιωµατούχους των κρατών-µελών του ΝΑΤΟ – οι απλοί πολίτες έχουν δώσει αρνητική απάντηση σε µεγάλα ποσοστά από καιρό – αλλά σήµερα παίρνουν ιδιαίτερη σηµασία επειδή προβάλλονται και µάλιστα µε έντονο σκεπτικισµό για το µέλλον της Συµµαχίας από τον πιο αρµόδιο να έχει σχετική γνώµη. Από τον αµερικανό υπουργό Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς. Σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την περασµένη ∆ευτέρα, «ο Γκέιτς βοµβάρδισε το ΝΑΤΟ» όπως δήλωνε την εποµένη ο τίτλος της ειδησεογραφίας της «Frankfurter Allgemeine». Ο υπουργός βλέπει «ζοφερό και αµφίβολο» το µέλλον της Συµµαχίας, διαπιστώνει χάσµα στις διατλαντικές σχέσεις και ανησυχεί για τον «διχασµό στόχων» που διαπιστώνει στο ΝΑΤΟ καθώς η Αµερική το βλέπει ως στρατιωτική δύναµη ενώ η Ευρώπη σε ρόλο πολιτικό και διπλωµατικό.
Ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς αποχωρεί από το Πεντάγωνο στο τέλος του µήνα αλλά προτού εγκαταλείψει το πανίσχυρο πόστο του άφησε τις υποθήκες του. Η Βορειοατλαντική Συµµαχία, λέει ο κ. Γκέιτς, «είναι αναξιόπιστη», αντιµετωπίζει «κρίση ταυτότητας» και «η αποτελεσµατικότητα των ενεργειών της είναι αµφίβολη». Οι Ευρωπαίοι, διαπιστώνει ο υπουργός, «δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο ΝΑΤΟ», το οποίο υπάρχει µόνο χάρη στην αµερικανική υποστήριξη, αλλά, προειδοποίησε, «η ωµή αλήθεια είναι ότι περιορίζονται η όρεξη και η υποµονήτου Κογκρέσου και όλου του πολιτικού κόσµου στην Ουάσιγκτον να εγκρίνει διαρκώς πολύτιµα κονδύλια για έθνη που προφανώς δεν είναι πρόθυµα να διαθέτουν κονδύλια για τη δική τους άµυνα» . Στο ίδιο πνεύµα είχε µιλήσει πριν από δέκα ηµέρες και ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσµουσεν.

Σωστές οι διαπιστώσεις του αµερικανού υπουργού. Για τους Ευρωπαίους, αλλά και για πολλούς Αµερικανούς, το ΝΑΤΟ ξεπλήρωσε τον προορισµό του µε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 20 χρόνια. ∆ηµιουργήθηκε το 1949 µε στόχο, όπως δήλωσε ο λόρδος ΙΣµεϊ, ο πρώτος γενικός γραµµατέας του, «να κρατά τη Ρωσία έξω (από την Ευρώπη), τους Αµερικανούς µέσα και τους Γερµανούς υπό». Η Ουάσιγκτον, η οποία έβλεπε το ΝΑΤΟ πάντοτε και ως δίαυλό της µέσα στην Ευρώπη, προσπάθησε µε το τέλος του Ψυχρού Πολέµου να του εξασφαλίσει κάποιο σωσίβιο επιβίωσης ώστε να είναι διαρκής η αµερικανική παρουσία στη Γηραιά Ηπειρο.

Ετσι επινοήθηκαν νέοι ρόλοι – οι οποίοι δεν έχουν καµία σχέση ούτε µε το γράµµα ούτε µε το πνεύµα του Ατλαντικού Χάρτη.

Το ΝΑΤΟ, ατύπως είτε και επίσηµα, «επεµβαίνει υπέρ της ελευθερίας» ή για να συµβάλει στην «εθνική συγκρότηση» κάποιου λαού σε κάποιο σηµείο της Γης. Με τη σηµαία του ΝΑΤΟ βρίσκονται ευρωπαϊκές δυνάµεις στο Αφγανιστάν, επιχείρηση του ΝΑΤΟ διεξάγεται στη Λιβύη και η επέµβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Σερβία κ.λπ.) έγινε µε τις ευλογίες του ΝΑΤΟ.

Οι νέοι στόχοι και ο προορισµός της Συµµαχίας µπορεί να ανταποκρίνονται στα αµερικανικά συµφέροντα, πολύ λίγο όµως ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους.

Απόδειξη η µορφή της συµµετοχής τους στο Αφγανιστάν. Οι γερµανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί αλλά δεν τους επιτρέπεται – από τους συνταγµατικούς περιορισµούς της χώρας τους – να κάνουν χρήση των όπλων τους και οι Ολλανδοί αποχωρούν «αιφνιδιαστικά και δίχως να προειδοποιήσουν κανένα », διαµαρτύρεται ο κ. Γκέιτς. Ετσι, το ΝΑΤΟ κατάντησε ακόµη και για τους Αµερικανούς µια «ευκαιριακή» (ad hoc) συµµαχία.

Στην ουσία, φυσικά, υπάρχει η συνεχώς διογκούµενη διαφορά ανάµεσα στο «κοσµικό δόγµα» της Αµερικής και της Ευρώπης, ανάµεσα στα συµφέροντά τους.

Η Ουάσιγκτον θέλει το ΝΑΤΟ για «σκληρές στρατιωτικές αποστολές » είχε δηλώσει το 2008 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αλλά οι Ευρωπαίοι σήµερα το βλέπουν µόνο για «ήπιες» εκστρατείες, όπως δήλωσε η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ηµέρες. Οι αµερικανοί ηγέτες πιστεύουν ότι «τα προβλήµατα λύνονται µε στρατιωτική δύναµη», ενώ οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διπλωµατική οδός και οι συνοµιλίες είναι «ο µόνος ασφαλής δρόµος» – και αυτόν προσπαθούν να επιβάλουν στο πρόβληµα µε το Ιράν. Ετσι, δεν βλέπουν κανένα λόγο να διατηρούν ισχυρές στρατιωτικές δυνάµεις και να εγκρίνουν µεγάλα στρατιωτικά κονδύλια, αγνοώντας τις εκκλήσεις του κ. Ράσµουσεν, τις προτροπές του προέδρου Μπαράκ Οµπάµα και τις προειδοποιήσεις του κ. Γκέιτς. Το ΝΑΤΟ «βρίσκεται σε επιθανάτιο ρόγχο» ανησυχεί το «American Conservative». Υπερβολές για λόγους σκοπιµότητας µάλλον. Το ΝΑΤΟ ασφαλώς θα συνεχίσει να υπάρχει, η Αµερική δεν θα το εγκαταλείψει. Αλλά όπως έγραψε η Τζούντι Ντέµπσι στους «Νew York Times» (13/6) «θα είναι αµφίβολος ο ρόλος του ως κεντρικού διατλαντικού οργανισµού µε συγκεκριµένο στόχο και αλληλεγγύη µεταξύ των µελών του».
Ξεμένουν από βόμβες στη λιβύη

Τα αποκαλυπτήρια του διατλαντικού χάσματος έγιναν με τη Λιβύη. Στην επιχείρηση είχαν δηλώσει ενεργό συμμετοχή έξι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ, τελικά παίρνουν μέρος μόνο τρεις – Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία – παραπονείται ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η επιχείρηση στη Λιβύη πρόβαλε και μια άλλη πραγματικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει επαρκή στρατιωτικά μέσα. Ο αρχηγός του Βρετανικού Στόλου ναύαρχος σερ Μαρκ Στάνχοουπ δήλωσε ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη «το Βρετανικό Ναυτικό δεν θα είναι σε θέση να εκτελεί τον προορισμό του». Την επόμενη μέρα ο γάλλος ομόλογός του ΠιερΦρανσουά Φιρισιέ, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» που περιπλέει τα παράλια της Λιβύης «δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει τον επιχειρησιακό ρόλο του το 2012» επειδή «εξαντλούνται τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτει» (!). Ελλειψη «στρατιωτικών διαθεσίμων» ανακοίνωσε και ο διοικητής επιχειρήσεων καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσέρ, ο οποίος επί του ιταλικού αεροπλανοφόρου «Γκαριμπάλντι» δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι «πλησιάζει στο κρίσιμο σημείο επάρκειας το οπλοστάσιο σε οβίδες και βόμβες».

Διαβάστε περισσότερα » »

Σκάνδαλο πλαστογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο

 
Νέο σκάνδαλο «πλαστογραφίας και κατάχρησης» τουλάχιστον 40.000 ευρώ στο οποίο εμπλέκεται ρουμάνος ακροδεξιός ευρωβουλευτής και στενός συνεργαάτης του ηρθε την Τρίτη στην δημοσιότητα. Κατά σύμπτωση, οριστικοποιήθηκε ο Κώδικας Ηθικής για τους ευρωβουλευτές τον οποίο κατάρτισε ομάδα νομικών με απόφαση του σώματος ύστερα απά σειρά σκανδάλων με πρόσωπα της Ευρωβουλής, πολλά από τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Ο ρουμάνος ευρωβουλευτής Κάταλιν Μάριν φέρεται να έχει «ενισχύσει οικονομικά» τον βοηθό του Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ με «καταθέσεις σε ρουμάνικη τράπεζα σημαντικών ποσών». Και οι δύο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο, αλλά το νομικό τμήμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει άλλη γνώμη.

Παρόμοιο σκάνδαλο με τρεις ευρωβουλευτές είχε ανακαλυφθεί πέρυσι. Οι δυο τους--ο Αυστριακός Ερνστ Στράσερ και ο Σλοβένος Ζοραν Θάλερ--παραιτήθηκαν όμως ο τρίτος, ο Ρουμάνος Αντριαν Σέβεριν παραμένει αλλά του έχει αφαιρεθεί η ασυλία και αντιμετωπίζει δικαστική ανάκριση στην πατριδα του.

Ο νέος Κώδικας Ηθικής, ο οποίος απαγορεύει πάσης φύσεως «βοήθεια» σε «πρόσωπα του περιβάλλοντος της Ευρωβουλής» και επιβάλλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματικές δοσοληψίες των ευρωβουλευτών αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του έτους. Διατυπώνονται όμως αμφιβολίες αν πρακτικά θα είναι εφαρμόσιμος αφού δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Να πουληθούν τώρα τα δύο από τα τρία VIP αεροσκάφη!

Μήπως να πουλήσουμε τα vip αεροσκάφη; Ή τουλάχιστον τα δύο από τα τρία; Η ιδέα δεν είναι δική μας ,ούτε αυθαίρετη. Συζητιέται στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ,όπου οι περικοπές πέφτουν σύννεφο!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των vip αεροσκαφών έρχεται με αρνητικό τρόπο στη δημοσιότητα.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης που καλώς ,κακώς,ορθώς ή λανθασμένα επέλεξαν τη λύση του ΔΝΤ συνεχίζουν να πετούν με Vip πτήσεις ,που απ΄ όποια πλευρά κι αν το δεις κοστίζουν υπέρμετρα πολλά για τη σημερινή οικονομική συγκυρία.


Μπορεί ο ΥΕΘΑ να αμφισβήτησε την ορθότητα των στοιχείων που παρουσίασε ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της ΝΔ κ.Μαργαρίτης Τζήμας,τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στις δικές του πτήσεις,ωστόσο δεν μπορεί να είναι όλα λάθος. Είναι γνωστό ότι οι υπουργοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα τρία vip αεροσκάφη τα οποία πετούν πληρώματα της ΠΑ. Και είναι επίσης γνωστό ότι οι πτήσεις αυτές κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα.


Το επιχείρημα του ΥΕΘΑ ,ότι είναι λαϊκισμός να γίνεται κριτική και μάλιστα σκληρή σ΄ αυτές τις πτήσεις,δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ,αυτή τη δεδομένη στιγμή να γίνει αποδεκτό. Δεν είναι λαϊκισμός όταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί απάνθρωπες περικοπές,όταν ο βασικός μισθός στην Ελλάδα κατάντησε να είναι 500 ευρώ!


Τα vip αεροσκάφη τα έχει η χώρα, η κάθε χώρα ,για να μετακινούνται οι υπουργοί και οι ηγέτες της σε εξαιρετικές περιπτώσεις ,για επείγοντα θέματα που απαιτουν αστραπιαίες μετακινήσεις. Σε κανένα δρομολόγιο απ΄ αυτά που δημοσιοποιήθηκαν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα δεδομένα. Την εποχή που μας ,,,δανείζουν χρήματα μέσω…τηλεδιασκέψεων δεν κατανοούμε γιατί ένας υπουργός που για παράδειγμα πρέπει να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ,πρέπει να χρησιμοποιήσει το vip αεροσκάφος για να είναι ,λέμε για παράδειγμα , στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης μέρας. Θα τα έβγαε πέρα η κυβέρνηση πέρα και χωρίς αυτόν!


Το χειρότερο όλων είναι ότι οι πολιτικοί μας μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι προκαλούν! Πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν ,να πετούν vip αυτές τις εποχές ,εξακολουθεί να είναι κάτι φυσιολογικό και αναγκαίο! Κάποιος πρέπει να τους ξυπνήσει και να τους επαναφέρει στην σκληρή πραγατικότητα την οποία η ίδιοι δημιούργησαν.


Για όλα αυτά η πρόταση της πώλησης τουλάχιστον των δύο από τα τρία αεροσκάφη vip δεν είναι λαϊκίστικη,αλλά μάλλον επιβεβλημένη. 50.000 ευρώ για μία πτήση είναι πρόκληση!
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρεις νέες μελέτες διέγνωσαν απραξία της ηλιακής δραστηριότητας για την επόμενη δεκαετία – Έρχεται μίνι εποχή παγετώνων

 

Η Γη σε «σκοτσέζικο ντους»!
ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/06/2011, (του ΤΑΣΟΥ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ)
Ο ρους των κλιματικών γεγονότων κατά την τελευταία εικοσαετία ήταν σταθερά η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και ο φόβος τής ανύψωσης της στάθμης των θαλασσών. Η μελλούμενη ξηρασία και λειψυδρία ήταν ο εφιάλτης όλων μας και το μέγα κίνητρό μας να περικόψουμε τα καυσαέρια που προκαλούσαν _ ή έστω επέτειναν - την υπερθέρμανση. Λίγο προτού φτάσουμε όμως στη συνυπογραφή νέου πρωτοκόλλου....
στην περυσινή αποτυχημένη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης, κάτι άρχισε να αλλάζει άρδην στα δεδομένα μας για το «ποιος πειράζει» το κλίμα της Γης. Κάτι το μη «ανθρωπογενές».
Οχι ότι πήρε συγχωροχάρτι ο ρυπογόνος επεκτατισμός των ανθρώπων στον πλανήτη Γη, αλλά πλέον κάποιος εξωτερικός και κατά πολύ ισχυρότερος παράγων διαμόρφωνε την ένταση της κλιματικής αλλαγής.
Η εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων (επάνω αριστερά, «πορτρέτο» μιας εξ αυτών από το τηλεσκόπιο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών) μας υπόσχεται απότομο βούτηγμα σε Εποχή Παγετώνων
Ο κύκλος του Ηλιου
Ο παράγοντας αυτός είναι ο Ηλιος, ο οποίος κάθε 22 χρόνια αντιστρέφει τους μαγνητικούς του πόλους. Κατά τις ημιπεριόδους αυτής της αντιστροφής _ τους ενδεκαετείς κύκλους _ οι αστροφυσικοί έχουν παρατηρήσει την ίδια ακολουθία έξαρσης και μείωσης του αριθμού των ηλιακών κηλίδων και της όλης ηλιακής δραστηριότητας. Η επίδραση αυτής της κυκλικότητας των ηλιακών φαινομένων στο κλίμα της Γης πρωτοσυζητήθηκε από τους επιστήμονες το 1893, όταν ο βρετανός αστρονόμος Edward Maunder παρατήρησε πως κατά την 70ετία μεγάλου ψύχους των ετών 1645-1715 η ηλιακή δραστηριότητα είχε ουσιαστικά σταματήσει (περίοδος γνωστή έκτοτε ως Maunder Minimum). Επειτα από έναν σχεδόν αιώνα, το 1976, ο αμερικανός φυσικός John Endy διατύπωσε την υπόθεση ότι η εμφάνιση Εποχών Παγετώνων στον πλανήτη μας συναρτάται άμεσα με την παύση της ηλιακής δραστηριότητας.
Ακολούθησαν τέσσερις δεκαετίες παρατήρησης του Ηλιου με όλο και τελειότερα τηλεσκόπια και δορυφόρους και η μελέτη του μηχανισμού «δυναμό» που προκαλεί την αναστροφή των μαγνητικών του πόλων με όλο και καλύτερα προσομοιωτικά προγράμματα υπερυπολογιστών. Εικασίες πολλές προέκυψαν για την αλληλεπίδραση του «ηλιακού κλίματος» και του γήινου, αλλά τίποτε το δραματικό δεν έδειχνε να διαταράσσει τους κύκλους αυξομείωσης των ηλιακών κηλίδων. Φθάσαμε έτσι να διανύουμε τώρα τον 24ο μετρηθέντα ηλιακό κύκλο (2008 - 2019) και να ετοιμαζόμαστε για την έναρξη του 25ου. Αλλά από το 2006 και μετά, αφότου δηλαδή περάσαμε το προβλεπόμενο χρονικό σημείο ελάχιστης ηλιακής δραστηριότητας του 23ου κύκλου, οι μελετητές του Ηλιου άρχισαν να έχουν ενδείξεις ότι κάτι το ασυνήθιστο συμβαίνει. Κάτι που ο Ηλιος είχε να κάνει εδώ και τρεισήμισι αιώνες.
Η ασυνήθιστη συμπεριφορά του Ηλιου άρχισε να γίνεται αισθητή όταν διαπιστώθηκε μια... ασυνέπεια στο ραντεβού του: η NASA περίμενε την έναρξη του 24ου κύκλου στις αρχές του 2007, αλλά... τίποτε. Τότε οι αστροφυσικοί επανεκτίμησαν την έναρξη του κύκλου για τον Οκτώβριο του 2008, για να διαψευσθούν και πάλι. Επειτα ανέβαλαν το ραντεβού για τον Ιανουάριο του 2009 και... με ανακούφιση χαιρέτισαν τις μεγαλειώδεις ηλιακές εκλάμψεις τού Αυγούστου του 2010, λέγοντας: «Επιτέλους, άρχισαν». Τα στοιχεία όμως ήταν πλέον τέτοια ώστε από τις αρχικές εκτιμήσεις για ένταση των κορυφαίων εκλάμψεων της τάξεως του 137 να φθάσουν τώρα να προβλέπουν μέγιστη ένταση της τάξεως μόλις του 64! Αρα κάτι όντως ασυνήθιστο συνέβαινε, αλλά τι και γιατί;
Τα δεδομένα του GONG
Τις απαντήσεις ανέλαβαν να μας δώσουν τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών στο μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο για τη συμπεριφορά του Ηλιου που διοργάνωσε από τις 12 ως τις 16 Ιουνίου του 2011 η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, στο Las Cruces. Η πρώτη, υπό τον καθηγητή Frank Hill, εξέτασε τα δεδομένα των έξι σταθμών παρατήρησης του GONG (Global Oscillation Network Group) που καταγράφουν τις ανακλάσεις ηχητικών κυμάτων στην επιφάνεια του Ηλιου. Από αυτά προέκυπτε ένα ρεύμα αέρα που διατρέχει διαμπερώς την ηλιακή σφαίρα από Ανατολή προς Δύση. Το γεωγραφικό πλάτος αυτού του «μεταναστευτικού» ρεύματος αντιστοιχίζεται με την εμφάνιση νέων κηλίδων σε κάθε ηλιακό κύκλο και επιτρέπει την πρόβλεψη εκείνων του επομένου κύκλου. Προς έκπληξή τους, ο χάρτης για τον 25ο Κύκλο είναι κενός. «Αυτό μας υποδεικνύει», δήλωσε ο δρ Hill, «ότι η έναρξη του 25ου Κύκλου αναβάλλεται για το 2021 ή για το 2022, ή και ότι μπορεί να μη συμβεί καθόλου!»
Ο χάρτης αυτός των ηλιακών δραστηριοτήτων μάς προετοιμάζει για μια αναπάντεχα ψυχρή περίοδο (δεξί τμήμα του), με άγνωστη ακόμη ημερομηνία λήξεως
Το τηλεσκόπιο Kitt Peak
Η δεύτερη ομάδα ερευνητών, απαρτιζόμενη από τους Matt Penn και William Livingstone, εξέτασε τα στοιχεία 13 ετών παρατήρησης του τηλεσκοπίου που βρίσκεται στο Kitt Peak της Αριζόνας. Πρόσεξαν ότι η μέση δύναμη μαγνητικού πεδίου στον Ηλιο έπεφτε κατά 50 Gauss κατ' έτος, τόσο στον 23ο Κύκλο όσο και στον τωρινό 24ο. Επίσης, σημείωσαν ότι οι θερμοκρασίες των ηλιακών κηλίδων είχαν την αναμενόμενη αύξηση για μια τέτοια μεταβολή του μαγνητικού πεδίου. Εάν αυτή η πορεία συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η δύναμη του πεδίου θα πέσει κάτω από τα 1.500 Gauss, οπότε το μαγνητικό πεδίο δεν θα επαρκεί για να υπερκεράσει τις συγκλίνουσες δυνάμεις στην επιφάνεια του Ηλιου, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των κηλίδων.
Ο διάπυρος σίδηρος
Η τρίτη ομάδα ερευνητών, υπό τον Richard Altrock, απαρτιζόταν από επιστήμονες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Χρησιμοποίησαν ένα φωτόμετρο για να χαρτογραφήσουν τον διάπυρο σίδηρο στην επιφάνεια του Ηλιου, που φθάνει στη θερμοκρασία των 2 εκατ. βαθμών Κελσίου. Γνώριζαν ότι οι αναδυόμενες κηλίδες από το εσωτερικό του Ηλιου προσελκύουν μαγνητικά αυτόν τον σίδηρο και ότι συνήθως τον συγκεντρώνουν σε γεωγραφικό πλάτος 70 μοιρών, κατά την έναρξη κάθε Ηλιακού Κύκλου, για να τον σπρώξουν προς τον Ηλιακό Ισημερινό προς το τέλος του Κύκλου. Ταυτόχρονα, τα νέα μαγνητικά πεδία σπρώχνουν τα υπολείμματα του προηγούμενου Κύκλου προς τους πόλους ως τις 85 μοίρες. «Στους Κύκλους 21ο ως και τον 23ο, το ηλιακό μέγιστο συνέβη όταν αυτή η ροή εμφανίστηκε σε γεωγραφικό πλάτος 76 μοιρών», δήλωσε ο Altrock. «Ο 24ος Κύκλος όμως ξεκίνησε με καθυστέρηση και αργό ρυθμό και μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρός για να δημιουργήσει ροή προς τους πόλους, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα πολύ ασθενές ηλιακό μέγιστο το 2013, ή και καθόλου. Αν η ροή προς τους πόλους αποτύχει, εγείρεται μέγα θεωρητικό δίλημμα, καθώς θα σήμαινε πως το μαγνητικό πεδίο του 23ου Κύκλου δεν θα εξαφανιστεί τελείως στην περιοχή των πόλων και... κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνει τότε ο Ηλιος!»
Τρεις μελέτες, ένα συμπέρασμα
Ο δρ Hill, συνοψίζοντας τα ευρήματα των τριών ομάδων, υπογράμμισε το ότι οι τρεις διαφορετικές μετρήσεις κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ο επερχόμενος 25ος, ενδεκαετής κύκλος ηλιακών εκλάμψεων δεν θα χαρακτηρίζεται από τη συνήθη ηλιακή δραστηριότητα, αλλά από μια... χειμερία νάρκη του ζωοποιού μας άστρου. «Αν είμαστε σωστοί», κατέληξε, «ίσως αυτός να είναι ο τελευταίος ηλιακός κύκλος που θα δούμε για αρκετές δεκαετίες. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τα πάντα, από την εξερεύνηση του Διαστήματος ως το κλίμα της Γης».
Οπότε, το ενδεχόμενο επανάληψης της «μινι-εποχής παγετώνων» που σημειώθηκε μεταξύ των ετών 1645 και 1715 θεωρείται τώρα ιδιαίτερα πιθανό. Κατά χρονική σύμπτωση, μία εβδομάδα πριν από τις εν λόγω ανακοινώσεις κυκλοφόρησε το αναλόγου περιεχομένου βιβλίο ενός συμβούλου της NASA, του John L. Casey, υπό τον τίτλο «Cold Sun». Σε αυτό ο Casey υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας έχει σταματήσει και ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών και της ατμόσφαιρας πέφτουν ραγδαία, ότι οι παγετώνες αυξάνουν τον όγκο τους και ο φόβος ανύψωσης της θάλασσας έχει εκλείψει, αλλά και ότι αυτή η φάση χειμερίας νάρκης του Ηλιου θα μας βάλει στην κατάψυξη τουλάχιστον για τα επόμενα τριάντα χρόνια!
Σε αυτό το «διάγραμμα από πεταλούδες» βλέπουμε την παραλληλία των σιδηρομαγνητικών συγκεντρώσεων (επάνω) με την εκδήλωση ηλιακών κηλίδων (κάτω), στη διάρκεια 12 ηλιακών κύκλων
Η προφανής συνέπεια μιας τέτοιας ταχείας κατάψυξης θα είναι ένας άγριος αγώνας δρόμου μεταξύ των χωρών του πλανήτη για την ανεύρεση και εκμετάλλευση νέων ενεργειακών αποθεμάτων. Αντιπαρερχόμενοι τη συνωμοσιολογική υποψία ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι κοινωνικές αναταραχές σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες (νυν ή εν δυνάμει) σχετίζονται με όλα αυτά, σκεφτόμαστε με ανανεωμένο ενδιαφέρον το πόσο επείγει η αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουμε στα βάθη των θαλασσών μας. Πάντως έως ότου και όπως κι αν αυτό συμβεί, για όσους αποζητούν την πιο έγκυρη «πρόγνωση διαστημικού καιρού», αυτή καταγράφεται ανά τριήμερο στην ιστοσελίδα www.swpc.noaa.gov/forecast.html.

«ΚΑΤΑΨΥΞΗ» Ή ΑΠΛΩΣ «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ»;
Περιττό ίσως να πούμε ότι η «ψυχρολουσία» της Τρίτης τάραξε τους απανταχού κλιματολόγους και τους έριξε σε μια δίνη προβληματισμού. Ηδη κάποιοι υπέρμαχοι της κλιματικής αλλαγής υποψιάζονται «πλεκτάνη» των πολεμίων της ώστε να ατονήσουν τα μέτρα περιορισμού των καυσαερίων. Από καθαρά επιστημονική σκοπιά, το μόνο παρήγορο αντιστάθμισμα σε μια πραγματική προοπτική πολύχρονης εξαφάνισης των ηλιακών κηλίδων μας το παρέχει μια περυσινή προσομοίωση δύο ερευνητών του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Κλιματικών Επιπτώσεων του Potsdam, του Stefan Rahmstorf και του Georg Feulner, που υπολόγισε την επίπτωση εξαφάνισης των κηλίδων ως το 2100. Εκτίμησαν, τελικά, ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα έπεφτε μόλις κατά 0,3°C. Δεδομένου ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που περιμέναμε να συμβεί ως τότε λόγω των καυσαερίων μας ήταν μεταξύ 2 και 4,5°C, η χειμερία νάρκη του Ηλίου απλώς θα μετριάσει κάπως την τότε λαύρα. Αυτό, βεβαίως, εφόσον η προσομοίωση δικαιωθεί στην πράξη...
ΟΙ «ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ» ΕΚΛΑΜΨΕΙΣ
Αν σας πουν «τώρα δες, εκδηλώθηκε ηλιακή κηλίδα», αυτό που θα δείτε με το τηλεσκόπιο είναι μια σκοτεινή κουκκίδα στην επιφάνεια του Ηλιου. Τι είναι και γιατί είναι σκοτεινή;
Η συνοπτική εξήγηση των επιστημόνων είναι ότι κάθε ηλιακή κηλίδα αποτελεί «μπέρδεμα μαγνητικών πεδίων», όπως ακριβώς δημιουργούνται οι κόμποι στα μαλλιά. Συνήθως εμφανίζεται για λίγες εβδομάδες και έπειτα ξεθυμαίνει, αφήνοντας πίσω της ένα «κουφάρι» μαγνητικών πεδίων. Τα κουφάρια αυτά παρασύρονται από τον «καυτό ποταμό» που διατρέχει τον Ηλιο - ανάλογο της ζώνης ωκεάνιων ρευμάτων στη Γη - προς τους πόλους του Ηλιου και εκεί καταβυθίζονται σε βάθη 200.000 χλμ. Σε αυτά τα βάθη το «δυναμό του Ηλιου» κατορθώνει να τα «αναστήσει» (βλ. να ανατροφοδοτήσει τα μαγνητικά τους πεδία), οπότε αναδύονται ξανά προς την επιφάνεια και εμφανίζονται ξανά ως νέες ηλιακές κηλίδες. Η συχνότητα της επανεμφάνισής τους σχετίζεται άμεσα με την ταχύτητα ροής του «καυτού ποταμού». Αλλοτε το ρεύμα πηγαίνει γρήγορα, οπότε μια πλήρης περικύκλωση του Ηλιου παίρνει 30 χρόνια, και άλλοτε αργά, κάτι που ισοδυναμεί με κύκλο 50 ετών.
Λόγω ακριβώς τού ότι κατά τα έτη 1986 - 1996 η ταχύτητα αυτού του «ποταμού» ήταν γοργή, οι επιστήμονες ανέμεναν ότι το επόμενο «ηλιακό μέγιστο» των κηλίδων θα εμφανιζόταν νωρίτερα - μέσα στο 2011- με κηλίδες ιδιαίτερα έντονες. Μάλιστα, όπως θα θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες του ΒΗΜΑScience, η NASA μας προειδοποίησε από πέρυσι για επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα μέσα στον 24ο κύκλο.
Παρά το ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σήμερα ένα εκατομμύριο χλμ. μακρύτερα από τον Ηλιο απ' ό,τι στα χρόνια της Pax Romana, τα καυσαέριά μας ανέκοψαν την ψυκτική πορεία του. Αλλά ίσως μόνον παροδικά!
ΚΡΥΟ «ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ»
Η τρέχουσα διαταραχή της «κανονικής» λειτουργίας των ηλιακών κύκλων είναι κάτι που εντοπίζουμε στην κλίμακα των τρεισήμισι αιώνων που τους καταγράφουμε. Πολύ όμως ευρύτερης σημασίας είναι το τι συνέβη στο κλίμα του πλανήτη μας στο σύνολο των «ιστορικών του χρόνων». Και αυτό είναι κάτι που μας το είπε μόλις στις 3 Σεπτεμβρίου του 2009 - με δημοσίευση στο περιοδικό «Science» - το πόρισμα μελέτης διεθνούς ομάδας ερευνητών.
Συγκεκριμένα, χρηματοδοτούμενοι από το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ, επιστήμονες από το Northern Arizona University, το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ερευνας των ΗΠΑ (NCAR), το βρετανικό University of East Anglia και από πανεπιστήμια της Δανίας και της Αλάσκας, πήραν δείγματα από πυθμένες λιμνών και «διακρίβωσαν» τις θερινές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί σε διάρκεια 1.600 ετών. Επεξηγώντας τα ευρήματα, ο διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Amherst, Raymond Bradley, είπε: «Μεταξύ των ευρημάτων που μας κατέπληξαν ήταν το ότι ο πλανήτης μας συνεχώς ψυχόταν, εδώ και 2.000 χρόνια, αλλά αυτό άλλαξε ξαφνικά στα μέσα του 20ού αιώνα». Δηλαδή η μινι-εποχή παγετώνων του Μεσαίωνα ήταν μεν αιφνίδια κορύφωση, αλλά μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια μιαςσυνεχούς πορείας πτώσης της μέσης θερινής θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιετία, καθώς η τροχιά της Γης γύρω από τον Ηλιο όλο και την απομάκρυνε από αυτόν. Το καλοκαίρι όμως του 1950 η θερμοκρασία ήταν 0,7 βαθμούς υψηλότερη από την αναμενόμενη και το καλοκαίρι του 2009 1,4 βαθμούς υψηλότερη.

Η ερμηνεία που δώσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν πως τα καυσαέρια που εκπέμπαμε - με την εξάπλωση της εκβιομηχάνισης και την αυτοκίνηση - ανέτρεψαν τον προγραμματισμό της φύσης και προοιωνίζονταν έναν αιώνα υπερθέρμανσης. Δεν υποψιαστήκαμε ότι ο Ηλιος ίσως είχε τρόπο να υπερκεράσει τις δικές μας «θερμάστρες» και να μας θυμίσει την παντοδυναμία του με ένα «σκοτσέζικο ντους».
Διαβάστε περισσότερα » »

Εσείς το ξέρατε ότι η Ελλάδα έσωσε την Γερμανία από την χρεοκοπία?

 

Το «γερμανικό οικονομικό θαύμα» δεν θα ήταν εφικτό αν το 1953 οι δανειστές του Βερολίνου δεν ενέκριναν «κούρεμα» 50% στο χρέος.
Η Ελλάδα… έσωσε από χρεοκοπία τη Γερμανία
Η Γερμανία ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη από το 1919 ως το 1953 εξαιτίας των δύο πολέμων που την κατέστρεψαν, όπως ακριβώς κατέστρεψαν και την υπόλοιπη Ευρώπη...
Το γερμανικό μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους δανειστές της Γερμανίας (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα!) το 1953 στο Λονδίνο και ενορχήστρωσαν «κούρεμα» του γερμανικού χρέους κατά 50% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κατά 30 έτη.


Μόνο ύστερα από αυτή την πρωτοβουλία η γερμανική οικονομία κατόρθωσε να αναπτυχθεί και μέσα στις επόμενες δεκαετίες να επιβληθεί στην Ευρώπη και να υποστηρίξει την επανένωση της χώρας. Τα παραπάνω υπενθύμισε ο γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας της London School of Εconomics κ. Αλμπρεχτ Ριτσλ σε πρόσφατα άρθρα του στην εφημερίδα «Τhe Guardian» και στο περιοδικό «Der Spiegel».


Στη συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα της Κυριακής»ο κ. Ριτσλ εξηγεί τα σχετικά ιστορικά γεγονότα, υπογραμμίζει ότι ασφαλώς η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να εγγυάται τα χρέη και τα ελλείμματα των εταίρων της και τονίζει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για το μέλλον τόσο της ευρωζώνηςόσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


- Σε πρόσφατο άρθρο σας στον «Guardian» με τίτλο «Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα» υπενθυμίζετε ότι για πολλές δεκαετίες τον 20ό αιώνα η Γερμανία ήταν χρεοκοπημένη, είχε συσσωρεύσει τεράστια χρέη σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και ότι το μεταπολεμικό «γερμανικό οικονομικό θαύμα» δεν θα ήταν εφικτό αν το 1953 οι Αμερικανοί δεν έπειθαν τους άλλους δανειστές να εγκρίνουν «κούρεμα» 50% στο χρέος και επιμήκυνση της αποπληρωμής του για 30 χρόνια. Μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρώπης που ωφελήθηκε στον μέγιστο βαθμό από τη λυτρωτική «κουρά χρεών», την οποία αρνείται σήμερα στην Ελλάδα;


«Πράγματι μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που ωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη επειδή το 1953 το χρέος της, ύψους 31 δισ. μάρκων με τις τότε τιμές, “κουρεύτηκε” κατά 50% και ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνθηκε στα 30 χρόνια. Η συμφωνία επιτεύχθηκε και υπογράφηκε στο Λονδίνο το 1953 έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ που έπεισαν τις υπόλοιπες δανείστριες χώρες. Ωστόσο δεν ήταν κάποιο είδος χάρης. Η Γερμανία ήταν ήδη μια ισχυρή οικονομική δύναμη και οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι το συμφέρον τους ήταν να την υποστηρίξουν».


- Ασφαλώς, οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να «χάσουν» τη Γερμανία στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, με το Σιδηρούν Παραπέτασμα ισχυρότερο από ποτέ.Ηταν ο φόβος του κομμουνισμού εκείνο που έβγαλε τη Γερμανία από τη θηλιά του χρέους;


«Δεν είναι τόσο απλό. Η αμερικανική βοήθεια, στο χρέος, αλλά και στην ανάπτυξη με το Σχέδιο Μάρσαλ, δεν ήταν η απάντηση στον Ψυχρό Πόλεμο. Θα μπορούσαμε να πούμε και το αντίθετο. Οτι ο Ψυχρός Πόλεμος ήλθε ως απάντηση στην αμερικανική βοήθεια». - Η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» του γερμανικού χρέους ήταν μια επιτυχία του καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ ή ένα «στρατηγικό δώρο» των ΗΠΑ;


«Ηταν ένας σημαντικός ηγέτης, ο μοναδικός που κατόρθωσε να ισορροπεί ανάμεσα στις προτεραιότητες του γερμανικού λαού και των Συμμάχων. Εκανε αυτά που έπρεπε να κάνει, αλλά το σχέδιο ήταν αμερικανικό».


- Οι πολεμικές αποζημιώσεις αποτελούσαν σεβαστό τμήμα των γερμανικών χρεών. Το 1953 η Γερμανία συμφώνησε ότι οι αποζημιώσεις παγώνουν και ότι θα ασχοληθεί με το θέμα μετά την επανένωσή της. Μετά το 1991 όμως αρνήθηκε να το κάνει με το επιχείρημα ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από όλες τις δανείστριες χώρες μόνο η Ελλάδα έχει προσφύγει στα δικαστήρια και έχει διεκδικήσει τις πολεμικές επανορθώσεις…«Πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα».


- Σήμερα βλέπουμε όμως ότι η Γερμανία εμφανίζει όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα να τηρήσει την υπόσχεση του 1991, όπως δείχνει η δυσθυμία της για την ελληνική κρίση. Πιστεύετε ότι η υπόσχεση αυτή έχει ξεχαστεί οριστικά; Δεν ενδιαφέρεταιπλέον η Γερμανία να φαίνεται ότι υποστηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή ενοποίηση;


«Θα υποστηρίξω τη Γερμανία σε αυτό το θέμα. Ξέρετε, η διαδικασία οικονομικής υποστήριξης της Ευρώπης από τη Γερμανία έχει γίνει μη βιώσιμη. Μετά το 2007 τα ελλείμματα και τα χρέη έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στη Γερμανία ότι είναι σκληρή στη ρητορική της, αλλά είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μπορεί να συνεχίσει να εγγυάται τα χρέη και τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Διότι πλέον μπορεί να φτάσει να απειληθεί η οικονομική σταθερότητα της ίδιας της Γερμανίας. Η Γερμανία πρέπει να υιοθετήσει έναν περισσότερο φιλικό τόνο, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι η ευρωζώνη είναι ένα γυάλινο σπίτι και απαιτείται μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα». - Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης;


«Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου και να κινδυνεύσει η συνοχή της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί το γνωρίζουν και προσπαθούν να το αποφύγουν».


- Πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει σε μια νέα μορφή ισχυρότερης ενοποίησης;«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη ασφαλή από τις κρίσεις χρέους. Μεγαλύτερη ενοποίηση; Ναι, αν γίνει με σωστό τρόπο». - Σας αρέσει η ιδέα να γίνει η Γερμανία μια Πολιτεία της Ενωμένης Ευρώπης, π.χ. ένα Τέξας ή μια Καλιφόρνια της Ευρώπης;


«Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει μια νέα ισορροπία ανάμεσα σε ένα μοντέλο συνομοσπονδίας ανεξάρτητων κρατών και μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία». - Συμφωνείτε ότι οι αγορές έχουν επιβάλει de facto την ενοποίηση της Ευρώπης; «Αυτό έχει συμβεί απολύτως. Οι αγορές χρήματος ήδη λειτουργούν σαν η Ευρώπη να ήταν ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος. Διαφορετικά δεν θα δάνειζαν στις χώρες της περιφέρειας με επιτόκια παρόμοια με εκείνα που δάνειζαν τη Γερμανία και τη Γαλλία».


- Δεν είναι καιρός λοιπόν να επέλθει και η πολιτική ενοποίηση;


«Δεν νομίζω ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Από την άλλη πλευρά, μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα κινδυνεύσει εξαιτίας των πιέσεων των αγορών. Αρα κάτι πρέπει να γίνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ιστορία είναι πολύ δημιουργική και εφευρίσκει νέους θεσμούς σε καιρούς κρίσης».


«ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ»


- Το ευρώ θεωρείται ότι σταθεροποίησε το κόστος των γερμανικών εξαγωγών εντός της ευρωζώνης, και μάλιστα τις ευνόησε διπλά, λόγω και των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Φταίει το ευρώ για το γεγονός ότι η ευρωζώνη συσσώρευσε χρέη για να αγοράζει τα γερμανικά αγαθά;


«Η Γερμανία είναι ένα ισχυρά εξαγωγικό κράτος εδώ και 50-60 χρόνια. Το ευρώ ενίσχυσε τη γερμανική εξαγωγική δυναμική, αλλά δεν ήταν ο κύριος παράγοντας αυτής. Η ουσία είναι ότι η Γερμανία εξάγει αγαθά, συσσωρεύει κεφάλαια, τα οποία επίσης τα εξάγει υποστηρίζοντας τα άλλα κράτη.


Το ίδιο συμβαίνει με κάθε ηγεμονική δύναμη. Οι ηγεμονικές δυνάμεις παρουσιάζουν εξαγωγικό πλεόνασμα, επιδοτούν τις άλλες χώρες με χρήματα που ποτέ δεν επιστρέφονται. Το ίδιο συνέβη με τη Βρετανία και τη Βρετανική Αυτοκρατορία, το ίδιο συμβαίνει και με τη Γερμανία».


- Δηλαδή η σχέση της Γερμανίας με την υπόλοι πη Ευρώπη είναι ίδια με τη σχέση της Κίνας με τις ΗΠΑ, όπου η πρώτη παράγει τα αγαθά και δανείζει τη δεύτερη για να τα αγοράζει; «Ναι. Η Γερμανία και οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι εξαρτημένοι μεταξύ τους όπως ακριβώς η Κίνα και οι ΗΠΑ. Ωστόσο στην ευρωζώνη το πάρτι τελείωσε. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα στηρίχθηκε στο γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Γιατί ποιος θα χρηματοδοτήσει τα διευρυνόμενα ελλείμματα των εταίρων;».


- Υποστηρίζετε ότι αργά ή γρήγορα θα αποφασιστεί το «κούρεμα» των χρεών όλων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας;


«Δεν έχω μια κρυστάλλινη σφαίρα μπροστά μου για να δω τι θα γίνει, αλλά πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μια λύση οργανωμένης αναδιάρθρωσης».

Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία,κίνδυνος για την Ελλάδα.

Πορεία τελείως αντίθετη έχει ακολουθήσει η Τουρκία στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα να λέμε ότι οι “μεγάλες δυνάμεις” έχουν βάλει τις δύο χώρες σε μία αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών,όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μπορεί και οι δύο να ξεκινήσαμε από κοινή αφετηρία αλλά οι πορείες μας δεν είχαν καμία σχέση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ, η Τουρκία κατόρθωσε μέσα από τις πολλές και ακριβές αγορές που έκανε να επωφεληθεί, να απαιτήσει και να πάρει τεχνογνωσία και παραγωγικό έργο. Αποτέλεσμα σήμερα η αμυντική της βιομηχανία να αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στην γενικότερη παραγωγική και οικονομική της ανάπτυξη. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στις συνεχώς αναπτυσσόμενες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Τουρκία έχει αρχίσει και επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και την ανάπυξη δικών της οπλικών συστημάτων. Αυτός είναι και ο μεγλαύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα του ΔΝΤ,που δεν τολμά να αγοράσει ούτε ανταλλακτικά για τα οπλικά της συστήματα! Πληρώνουμε την απροθυμία κυβερνήσεων πολλών ετών να ασχοληθούν σοβαρά και με συνέχεια με τον κρίσιμο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Τώρα εισπράττουμε τις συνέπειες της απερισκεψίας και της “πονηριάς”.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΤΑΙ
Μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βιομηχανίες της Τουρκίας είναι η «Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία» TAI. Iδρύθηκε στις 15 Μαΐου του 1984 στο Εσκίσεχιρ. . Σκοπός της ίδρησης ήταν η ανεξαρτοποίηση της Τουρκίας από τις αεροπορικές βιομηχανίας του κόσμου και απόκτηση τεχνογνωσίας για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών.
160.000 τ.μ. κλειστού χώρου δείχνουν το μέγεθος της βιομηχανίας. Εκεί έχουν παραχθεί ή παράγονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα μεταγωγικά αεροσκάφη CN-235, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη SF-260 και τα ελικόπτερα Cougar AS-532. Eπίσης είναι από τους βασικούς σχεδιαστές και προμηθευτές για την κατασκευή του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου.
Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί 232 μαχητικά F-16 για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία ενώ έχουν πουληθεί και 46 μαχητικά του ίδιου τύπου στην Αίγυπτο.
Μέτοχοι της ΤΑΙ είναι η «Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε» με 49% η Lockheed Martın of Turkey με 42% , το «ταμείο αλληλουποστήριξεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» με 1.9%, η General Electric με 7% και το «Ιδρυμα Αεροπορίας της Τουρκίας» με 0.1%


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΓΚΙΟΥΛΤΖΟΥΚ

Δυο μεγάλα στρατιωτικά ναυπηγεία στην Τουρκία.

Τα ναυπηγεία Γκιόλτζουκ βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ναύσταθμο. Ιδρύθηκε το 1926. Εργάζονται 3221 άτομα και καλύπτει χώρους 121.466 τ.μ. Στα ναυπηγεία αυτά κατασκευάζονται όλα τα υποβρύχια του τουρκικού στόλου, οι πυραυλάκατοι και γίνεται η συντήρηση πολλών πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου.
Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του τουρκικού ναυτικού είναι αυτό του «Εθνικού Πλοίου». Ηδη τα ναυπηγεία Γκιόλτζουκ σε συνεργσαία με τα ναυπηγεία Toύζλα κατασκέυασαν την πρώτη τουρκική κορβέτα «Ηeybeliada». Ολο το πλοίο είναι κατασκευασμένο από εξαρτήματα τουρκικής κατασκευής.
Επίσης το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων τύπου T-209 T2 και φρεγατών τύπου MEKO είναι από τα προγράμματα που ήδη έχουν ολοκληρώσει.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Παγκόσμιο» νόμισμα – Θέμα χρόνου η δημιουργία του !!! [ video ]

Με τη δημιουργία ενός “παγκόσμιου” νομίσματος για πολλούς ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό και τα σχέδια της “νέας τάξης” πραγμάτων!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο έγκριτος οικονομολόγος Joseph Stiglitz, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου» νομίσματος. Τη πρώτη φορά που το έκανε ήταν το Νοέμβριο του 2008, όταν η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με τη....
κατάρρευση της Lehman Brothers, μίας εκ των ισχυρότερων έως το 2008 επενδυτικών τραπεζών των ΗΠΑ, που λίγο αργότερα σε μορφή ντόμινο προκάλεσε τη τότε παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010 ο Joseph Stiglitz, έδωσε συνέντευξη στο δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου και σε δύο από τις ερωτήσεις που αφορούσαν τη χώρα μας απάντησε τα παρακάτω:

Σ.Κ: Στο Ελληνικό παράδειγμα, ίσως θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση Καραμανλή να καταρρεύσει εντελώς το Μάρτιο παρά απλώς να παραδώσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Παπανδρέου. Γιατί κατέληξε στην προσπάθεια και του Παπανδρέου να μην πάρει από την αρχή πολύ αυστηρά μέτρα. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς να βλέπει την εικόνα της κατάρρευσης. Ίσως για την Ελλάδα η κατάρρευση του παλιού συστήματος να ήταν για το καλύτερο…
Τ.Στ: Είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερα να κάνει κανείς πράγματα με ένα πειθαρχημένο τρόπο. Και μία κατάρρευση δεν είναι ποτέ πειθαρχημένη κατάσταση. Αλλά η άλλη οπτική είναι ότι αν αποφύγεις την κατάρρευση μπορεί να μην κάνεις αυτό που πρέπει να γίνει. Ο επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου Ομπάμα είπε κάποια στιγμή ότι «δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις μία κρίση να πηγαίνει χαμένη» και το ζήτημα είναι ότι την αφήσαμε ή ρισκάραμε να το κάνουμε. Και ο λόγος ήταν ότι η κρίση δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να πούμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αλλά, παραμένω αισιόδοξος ότι ακόμη και τώρα θα κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν. Διότι αυτά που κάναμε απλά δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουμε την οικονομία και επειδή αυτά που έγιναν έδειξαν τις ανεπάρκειες του συστήματός μας. Είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να υπερασπιστεί αυτό που έγινε.
Σ.Κ: Στην εισήγησή σας σήμερα είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε πολύ καλή δουλειά στο Νταβός, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας… Γιατί τότε οι διεθνείς αγορές δεν ανταποκρίνονται θετικά;
Τ.Στ: Υπάρχει μία θεωρία που υποστηρίζει ότι αυτό είναι «κερδοσκοπική επίθεση» και οι κερδοσκόποι δεν ενδιαφέρονται για γεγονότα, ενδιαφέρονται για τρωτά σημεία. Σκέφτονται πως αν σε αποδυναμώσουν και σε ανατρέψουν, θα βγάλουν κατόπιν λεφτά από το σορτάρισμα (short selling). Από αυτή την άποψη, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις. Μία άλλη θεωρία λέει ότι οι αγορές έχουν έναν παράλογο πεσιμισμό και μία παράλογη αισιοδοξία. Ο Άλαν Γκρίνσπαν χρησιμοποίησε αυτούς τους όρους. Και υπάρχουν πολλές αποδείξεις γι’ αυτό. Όταν έχεις αυτού του είδους τον παράλογο πεσιμισμό, η παρουσίαση των αποδείξεων μπορεί να μην σου αλλάξει γνώμη. Ένα από τα πράγματα που θα έπρεπε να μάθουμε από αυτή την κρίση είναι ότι αυτή η θεωρία της λογικής αγοράς και των λογικών προσδοκιών δεν έχει βάση. Είναι λοιπόν ενδιαφέρον πόσο πολύ έχει εντυπωθεί στη σκέψη μας. Διότι κάνεις την ερώτηση, όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση – άνθρωποι σαν και μένα λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλοι άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα – γιατί η αγορά δεν ανταποκρίνεται; Και η απάντηση είναι ότι η αγορά είναι «τρελή». Πως οι αγορές άφησαν τη «φούσκα» να μεγαλώνει για χρόνια; Όταν άνθρωποι σαν τον Μπομπ Σίλερ υποδείκνυαν συνεχώς – κι εγώ το υποδείκνυα κι άλλοι το έκαναν – δείχνοντας τους αριθμούς και επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Δεν ήθελαν να ακούσουν αυτή την πληροφορία επειδή βρίσκονταν στη μέση μίας διαδικασίας κατά την οποία έβγαζαν πολλά λεφτά από αυτή τη «φούσκα» και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τώρα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας αυτής είναι ότι υπάρχει μόνο μία φορά που οι τραπεζίτες εξέφρασαν σκεπτικισμό για όλη αυτή τη διαδικασία κι αυτό ήταν όταν οι κερδοσκόποι επιτέθηκαν στις τράπεζες. Εντελώς ξαφνικά είπαν «δε νομίζουμε ότι η κερδοσκοπία είναι και τόσο καλό πράγμα» και θέλησαν να κάνουν κάτι για την κερδοσκοπία. Και αυτό που πρότειναν είναι να σταματήσει το short-selling των τραπεζικών μετοχών. Σαν οι τραπεζικές μετοχές είναι «ιερές» και οι άλλες «ανίερες». Είναι πολύ περίεργο.
Το Μάρτιο του 2011 ξανά μίλησε στους Financial Times αυτή τη φορά, για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός «παγκόσμιου» νομίσματος, ενώ μόλις χθες τόνισε πως η δημιουργία ενός «παγκόσμιου» νομίσματος θα αναμόρφωνε την οικονομία ολόκληρου του πλανήτη. Η Συμμετοχή της Κίνας στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στη παγκόσμια οικονομία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι τάσσονται ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας ενός «παγκόσμιου» νομίσματος. Οι πολέμιοι αυτών ισχυρίζονται πως οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης ιδέας υπηρετούν και τη λεγόμενη «νέα τάξη» πραγμάτων που ουσιαστικά θέλει ολόκληρο το πλανήτη υποχείριο ορισμένων τραπεζιτών και όχι μόνο.
Ολοκληρώνοντας, θα θυμίσω πως ο κος Joseph Stiglitz, είναι οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ (2001) ενώ υπηρέτησε με επιτυχία τη θέση του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 1997 έως και το 2000.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το νέο όπλο που τρέμουν οι αρχές ασφαλείας, στα χέρια των διαδηλωτών!

Δεν είναι άλλο από το ΓΑΛΑΣΝΙΚΩΦ!
Διαβάστε περισσότερα » »