Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Έρχονται τα συνθετικά μπριζολάκια;


Την τελευταία δεκαετία έχει ανάψει η συζήτηση για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο. Αρκετά επιστημονικά περιοδικά και ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιμένουν: το τεχνητό κρέας είναι το μέλλον μας.


Ο ρωσικής καταγωγής Βλαντιμίρ Μιρόνοφ, καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί αμέσως να ‘παράγει’ συνθετικό κρέας, αλλά του λείπουν τα κεφάλαια.
Εάν η φιλοζωική αμερικανική οργάνωση PETA (=Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) υλοποιούσε την διακήρυξή της και του πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος θα τροφοδοτούσε ήδη φέτος την αγορά με συνθετικά μπριζολάκια... Υποστηρίζει μάλιστα ότι το συνθετικό κρέας θα είναι πιο φθηνό (το ήμισυ του κόστους από το κανονικό κρέας) και πιο εύγευστο «είμαστε ντιζάινερ», λέει. Τα ίδια διατείνονται και Ολλανδοί βιοχημικοί.
Ο κ. Μιρόνοφ θεωρείται αυθεντία στην συνθετική παραγωγή ιστών και οργάνων και δηλώνει σαφέστατα πως «δεν θέλει να σώσει την Αφρική από την πείνα», αλλά: να αναπτύξει στο βιοχημικό του εργαστήριο «άφθονο κρέας για τους πλούσιους που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή να διατηρήσουν τα ιδανικά τους κιλά», «πρόκειται για μία αγορά δισεκατομμυρίων. Πρέπει να κερδίσουμε όλες τις Πάρις Χίλτον του κόσμου, τότε θα έχουμε νικήσει». Ισχυρίζεται μάλιστα πως όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι «απλώς ηλίθιοι».
Όντως πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, αλλά οι επενδυτές έχουν κακομάθει. Θέλουν ‘εδώ και τώρα’ πολλά, πάρα πολλά κέρδη, γι’ αυτό δεν επενδύουν ακόμη στον κ. Μιρόνοφ. Όμως οι ειδικοί του μάρκετινγκ άρχισαν να προετοιμάζουν την αγορά και να αναπτύσσουν σχέδια για τη διαφήμιση συνθετικού κρέατος.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η πρώτη καλλιέργεια μυϊκού ιστού. Ο Γάλλος γιατρός Αλέξις Κάρελ βραβεύθηκε το 1912 με το Νομπέλ Ιατρικής γι’ αυτό το επίτευγμα.
Οι φιλόζωοι λένε ναι στο συνθετικό κρέας;
Τι σημαίνει όμως συνθετικό κρέας στην πράξη; Θα γεμίσει η αγορά με φθηνά, τεχνητά μπριζολάκια εκπληκτικής γεύσης; Ποιές θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον; Θα χαθούν κάποια στιγμή τα ζώα;
Όχι, απαντούν οι φανατικοί χορτοφάγοι και ζωόφιλοι απανταχού της γης, θα ζουν πιο ευτυχισμένα, ενώ το τεχνητό κρέας δεν θα εξαλείψει μόνον την εκτροφή ζώων, αλλά και τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την αύξηση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία.
Επιπλέον οι θιασώτες του συνθετικού κρέατος επιμένουν πως ο άνθρωπος έχει χάσει προ πολλού την σχέση του με το φαγητό του και τη φύση. Μήπως δεν υπάρχουν ήδη στην αγορά διαγονιδιακά λαχανικά, γενετικά μεταλλαγμένες πατάτες και δημητριακά; 
Πόσα από αυτά υπάρχουν όμως πραγματικά στην αγορά στην Ευρώπη και τη Γερμανία; Ακόμη δεν επιτρέπονται όλα αυτά τα προϊόντα. Επίσης γνωρίζουν άνθιση οι οικολογικές αγορές, ενισχύονται οι βιολογικές καλλιέργειες και ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων. Γιατί λοιπόν αυτές οι γενικεύσεις και η ισοπέδωση;
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, διάσημος από το βιβλίο του «Τρώγοντας Ζώα», υποστηρίζει ότι το τεχνητό κρέας «μπορεί να είναι διαστροφή, αλλά το χειρότερο είναι η μαζική εκτροφή μιας γαλοπούλας. Επειδή την έχουν παχύνει τόσο αφύσικα που δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση.»
Ποιός μας υποχρεώνει όμως να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαστροφές;
Μήπως τελικά η βαθύτερη αιτία του κακού είναι η αδυναμία του ανθρώπου για αλλαγές; Ναι, θέλουμε αλλαγές, αλλά χωρίς να αλλάξουμε εμείς τίποτε στη συμπεριφορά μας, στο περιβάλλον μας, στη διατροφή μας, στο ντύσιμό μας, ούτε ασφαλώς στον χαρακτήρα μας.
Το βόλεμα μάς σπρώχνει λοιπόν σε μια εύκολη, σίγουρη, αλλά αφύσικη και μη προβλέψιμη εξέλιξη που λέει: εάν έχω περιττά κιλά, δεν κάνω δίαιτα, αλλά εγχείρηση. Εάν δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα, δεν φροντίζω να αλλάξω τον προγραμματισμό μου, αλλά παίρνω κάτι έτοιμο. Εάν είμαι φιλόζωος, δεν αποφεύγω το κρέας, αλλά τρώω συνθετικό. Τα θέλουμε όλα ανώδυνα και βολικά.


Διαβάστε περισσότερα » »

Δικαστική απόφαση-σταθμός για το λεγόμενο "Μακεδονικό" πρόβλημα.


Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!
Το 1990, επτά πολίτες της Φλώρινας, ίδρυσαν το σωματείο "ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Το πρωτοδικείο Φλώρινας απέρριψε την αίτηση εγγραφής του σωματείου στα βιβλία σωματείων της Φλώρινας, με το αιτιολογικό, ότι "σκοπός του συλλόγου ήταν η προώθηση της ιδέας ότι υπάρχει μια Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το εθνικό συμφέρον και σε αντίθεση με το νόμο".
Οι επτά κατέφυγαν στο εφετείο, το οποίο επίσης απέρριψε το αίτημα και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο, ο οποίος επίσης απέρριψε το αίτημα, για "προφανή παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας".
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2006, το εφετείο Μακεδονίας, αποτελούμενο από λαμπρούς δικαστές, εξέδωσε μια απόφαση-σταθμό, για το λεγόμενο "Μακεδονικό" πρόβλημα.
Δεν πρόκειται απλά για μια απόφαση δικαστηρίου, αλλά για ένα μάθημα ιστορίας, στο οποίο καταγράφεται το όλο πρόβλημα.
Οι 12 σελίδες της απόφασης, που σας παρουσιάζει  το blogs της ΦΛΩΡΙΝΑΣ, http://florinacity.blogspot.com/ , πρέπει να διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία.
Είναι ίσως η σημαντικότερη απόφαση, που πήρε ποτέ, ελληνικό δικαστήριο (ιδιαίτερα οι σελίδες 10,11 και 12).
Ιστορικό ντοκουμέντο μέγιστης αξίας.












Διαβάστε περισσότερα » »

Απόσπασμα Δικαστικής απόφασης για το λεγόμενο "Μακεδονικό" πρόβλημα


Αριθμός 243/2005

Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας

Πρόεδρος: Μίμης Γραμματικούδης
Δικαστές: Π. Ντάσκα, Α. Τυραννίδου (εισηγήτρια)
Δικηγόροι: Ε. Τέλλη, Α. Ιωάννου

... Στο άρθρο 11 παρ. 1 της ΕΣΔΑ ορίζεται ότι «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία συνεταιρισμού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ίδρυσης μετ’ άλλων συνδικάτων και προσχώρησης σε συνδικάτα με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων τους». Κατά δε την παρ. 2 εδ. α΄ του ίδιου άρθρου, «η άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν επιτρέπεται να υπαχθεί σε άλλους περιορισμούς πέραν απ’ αυτούς που προβλέπονται από το νόμο και αποτελούν αναγκαία μέτρα, σε δημοκρατική κοινωνία, για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης και πρόληψη του εγκλήματος, την προστασία της υγείας και την ηθικής ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων.»
Κατά συνέπεια, από τις προπαρατιθέμενες διατάξεις των ενλόγω άρθρων 9, 10 και 11 της ΕΣΔΑ συνάγεται ότι η δημόσια τάξη είναι θεμιτός περιορισμός των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές. Η δημόσια δε τάξη, η προς την οποία αντίθεση του σκοπού του σωματείου δημιουργεί λόγο μη αναγνώρισής του από το δικαστήριο, αποτελείται από θεμελιώδεις κανόνες και αρχές που κρατούν σε ορισμένο χρόνο στη χώρα και απηχούν τις δικαιικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτειακές, πολιτικές, θρησκευτικές, ηθικές και άλλες αντιλήψεις, οι οποίες διέπουν τον έννομο βιοτικό ρυθμό αυτής. Αντίθεση προς τη δημόσια τάξη υπάρχει όταν προσβάλλονται οι αντιλήψεις αυτές και διαταράσσεται ο βιοτικός ρυθμός (ΟλΑΠ 6/1990, 17/1999, 4/2005, ΕλλΔνη 31.552, 40.1288, 46.382).
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενόψει της πιο πάνω διάταξης του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, με την απόφασή του της 17.2.2004 που εκδόθηκε στην υπόθεση Gorzelik και λοιπών κατά της Πολωνίας, μετά από ατομική προσφυγή κατά του Πολωνικού Κράτους, για άρνηση των αρχών αυτού να προβούν στην επίσημη καταχώριση του σωματείου των προσφυγόντων υπό την επωνυμία «Ένωση των προσώπων σιλεσιανής ιθαγένειας», έκρινε ότι: Η ελευθερία συνεταιρισμού δεν είναι απόλυτη και πρέπει να γίνει δεκτό ότι, όταν ένα σωματείο διά των δραστηριοτήτων του ή των προθέσεων, τις οποίες δηλώνει ρητώς ή σιωπηρώς στο πρόγραμμά του, θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Κράτους ή τα δικαιώματα και τις ελευθερίες άλλων, το άρθρο 11 (της ΕΣΔΑ) δεν αποστερεί από τις αρχές ενός Κράτους την εξουσία προστασίας των ενλόγω θεσμών και προσώπων και ότι τούτο απορρέει και από την παρ. 2 του άρθρου 11 και από τις θετικές υποχρεώσεις του Κράτους δυνάμει του άρθρου 1 της Συμβάσεως, να αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσώπων, τα οποία εξαρτώνται από τη δικαιοδοσία του (σκέψη 94 της απόφασης αυτής, ΟλΑΠ 4/2005, ό.π.).
... Οι αιτούντες είναι μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του υπό σύσταση σωματείου, με έδρα την πόλη της Φλώρινας και με την επωνυμία «Στέγη Μακεδόνικου Πολιτισμού». Για την ευδοκίμηση της αιτήσεώς τους, περί αναγνωρίσεως του προαναφερόμενου σωματείου, προσκομίζουν όλα τα απαιτούμενα από το νόμο (άρθρα 78 - 80 ΑΚ) στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το από 19.6.2003 καταστατικό του, που αποτελείται από 25 άρθρα, με τα οποία ορίζονται τα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του. Στο άρθρο 2 του καταστατικού ορίζεται ότι σκοπός του Σωματείου είναι, μεταξύ άλλων, «η πολιτιστική αποκέντρωση και η προστασία των πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και παραδόσεων των μνημείων πολιτισμού και γενικά η διάσωση και διάδοση μακεδόνικου πολιτισμού. Η διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδόνικης γλώσσας - «Makedoniki» ως μέσα δε για την επίτευξη του άνω σκοπού αναφέρεται ότι είναι οι ομιλίες, τα δημοσιεύματα, τα διαβήματα κάθε μορφής, καθώς και η συνεργασία του σωματείου με άλλα σωματεία, που έχουν κοινούς σκοπούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους αρμόδιους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
Ο προαναφερόμενος σκοπός του Σωματείου αποτελεί αντικείμενο έρευνας για να διαπιστωθεί εάν είναι σύννομος, ή αντιβαίνει στη δημόσια τάξη, υπό την αναλυθείσα παραπάνω έννοια αυτής, ή δημιουργεί σύγχυση αναφορικά με τη σωματειακή δράση των μελών του. Προς τούτο, κρίσιμα είναι τα σημεία που αφορούν στην επικαλούμενη «διάσωση και διάδοση μακεδόνικου πολιτισμού», όπως και τη «διατήρηση και καλλιέργεια της μακεδόνικης γλώσσας –«Makedoncki».
…Πριν από το 1944 «Μακεδονία» ως σλαβικό κράτος και «Μακεδoνικό Έθνος», ως ιδιαίτερη εθνότητα ήταν έννοιες παντελώς άγνωστες. Στις 2.8.1944, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ο Κροάτης Τίτο δημιούργησε το Γιουγκοσλαβικό ομόσπονδο κράτος (ένα από τα έξι της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που προέκυψε ως ενιαίο Κράτος το 1918), της λεγόμενης Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με πρωτεύουσα τα Σκόπια. Έως τότε, οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων δεν είχαν ούτε σερβική, ούτε βουλγαρική, παρά τα φιλοβουλγαρικά αισθήματα των περισσότερων κατοίκων της και πολύ περισσότερο, δεν είχαν «μακεδόνικη» εθνική συνείδηση. Την τελευταία τους έπεισε να την αποκτήσουν ο Τίτο, προκειμένου να αποκολλήσει τους Σκοπιανούς από το άρμα των Βουλγάρων, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη σύσταση ενιαίου μακεδόνικου κράτους, υπό σλαβικό μανδύα και την έξοδο της χώρας του στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίοδο του μεσοπολέμου, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου υποστήριζε ότι οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων ήταν Σέρβοι. Αργότερα όμως, για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια «μακεδονοποίησης» του πληθυσμού της Λ.Δ. Μακεδονίας, που κατοικείτο τότε από ακαθόριστης εθνικότητας πληθυσμούς, με υπεροχή των σλαβόφωνων, αλβανοφώνων και τουρκόφωνων, έπρεπε να αναπτυχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα λαό, ως διαφορετικό έθνος, δηλαδή η γλώσσα, η ιστορία και ο πολιτισμός. Καταρχήν, ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στη λεγόμενη «μακεδόνικη» γλώσσα, που αποτελείτο κατά βάση από λέξεις σλαβικής προέλευσης, εμπλουτισμένη και με ελληνικές αυτούσιες ή παραλλαγμένες, καθώς επίσης και λέξεις τουρκικές, βλάχικες, αλβανικές κλπ. Το ιδίωμα αυτό στην ουσία ήταν η δυτική διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας, την οποία ομιλούσαν οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων. Μετά το 1944 Σκοπιανοί γλωσσολόγοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν όλα τα βουλγαρικά στοιχεία από τη διάλεκτο αυτή και να τα αντικαταστήσουν με λέξεις σερβοκροατικές, ώστε να μπορεί η λεγόμενη «μακεδόνικη» γλώσσα, έτσι όπως εξελίχθηκε, να γίνει πλέον κατανοητή από τους σερβοκροατικούς πληθυσμούς της βόρειας Γιουγκοσλαβίας. Ακόμη, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην εκ των υστέρων «κατασκευή» της ιστορίας του «Μακεδόνικου» έθνους. Το Δεκέμβριο του 1948 ιδρύθηκε στα Σκόπια το «Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας του Μακεδόνικου Λαού». Το ενδιαφέρον των Σκοπιανών ιστορικών επικεντρώθηκε στην απόδειξη της υπάρξεως ενός ξεχωριστού «μακεδόνικου» έθνους, έστω και αν το «έθνος» τούτο, στο παρελθόν, δεν είχε δώσει σημεία ζωής.
Στη συνέχεια, οι πολιτικοί των Σκοπίων δεν περιορίσθηκαν στην προσπάθειά τους «μακεδονοποίησης» του πληθυσμού της περιοχής. Για να ευαισθητοποιήσουν τα πλήθη, αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα, δημιούργησαν μία «Μεγάλη ιδέα» περί πλήρους εθνικής αποκατάστασης του «Μακεδόνικου» έθνους, διακηρύσσοντας ότι η Μακεδονία στο σύνολο της, δηλαδή τα τρία Βιλαέτια (περιφέρειες) της αυθαίρετης τότε διαίρεσης της τουρκικής Διοίκησης στη Μακεδονία, κατά τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας, που είχαν ως πρωτεύουσες τη Θεσσαλονίκη, το Μοναστήρι και τα Σκόπια, είναι χώρα σλαβική, και ως προς την ιστορική της προέλευση και ως προς την εθνική της σύσταση. Γι’ αυτό (κατά τη «Μεγάλη Ιδέα»), πρέπει να ενωθεί και να αποτελέσει ένα ενιαίο κράτος, δεδομένου ότι μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μόνον το Γιουγκοσλαβικό Τμήμα της Μακεδονίας αποκαταστάθηκε εθνικά, στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας (θεωρία του «αλυτρωτισμού»). Η προβολή αυτής της «Μεγάλης Ιδέας» στα Σκόπια και στο εξωτερικό δημιούργησε τις σημερινές προστριβές με την Ελλάδα, η οποία δεν είναι δυνατό να ανεχθεί αυτή την έστω «ακαδημαϊκή», καταρχήν, προσβολή της ακεραιότητας του εδάφους της και της ομοιογένειας του πληθυσμού της, που επιχειρείται από την πλευρά των Σκοπίων. Εξάλλου, ουδείς πολιτισμένος λαός μπορεί να ανεχθεί την πλαστογράφηση της Ιστορίας του. Στην προσπάθεια αυτή των Σκοπίων, που άρχισε μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, αφότου το κράτος των Σκοπίων απέκτησε οντότητα, το έτος 1991, εντάσσεται η διάδοση των παραπάνω ιδεών από διάφορους εθνικιστές μετανάστες, οι οποίοι, μέσω οργανώσεων και σωματείων που δρουν κυρίως στο εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδά, Η.Π.Α.) με ομιλίες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικές κλπ. παραπληροφορούν το κοινό, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις περί υπάρξεως «Μακεδονικού» έθνους και πολιτισμού, «μακεδονικής» γλώσσας και συνείδησης. Παράλληλα, καλλιεργούν και την ιδέα του αλυτρωτισμού, όπως προεκτέθηκε, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αποσχιστικές τάσεις, θέτοντας και το ανύπαρκτο θέμα της λεγόμενης «μακεδόνικης μειονότητας» που ζει στην Ελλάδα.
Μάλιστα για το θέμα αυτό προσέφυγαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, το Μάιο του 1990, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτος έθεσαν και πάλι το ίδιο θέμα στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης της ΔΑΣΕ στην Κοπεγχάγη...
Σύμφωνα με όσα προεκτέθηκαν, δεν υπάρχει Μακεδόνικο Έθνος και κατά συνέπεια, μακεδόνικός πολιτισμός και μακεδόνικη γλώσσα «Makedoncki». Ούτε φυσικά υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδόνικη μειονότητα». Είναι αυτονόητο, ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί σε εξήντα χρόνια να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ανενδοιάστως ότι ο σκοπός του υπό αναγνώριση Σωματείου αντίκειται προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους, με τις εξαγγελλόμενες ρητώς και σιωπηρώς δραστηριότητες των μελών του. Περαιτέρω και με την εμμονή του στη γενική αναφορά του όρου «μακεδόνικος - ική» πολιτισμός - γλώσσα προκαλεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό της Χώρας και, ιδίως, στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στο Σωματείο ως μέλη, αποδεχόμενοι το σκοπό αυτόν, όσο και διεθνώς, στα κράτη και στους λοιπούς φορείς με τους οποίους θα συναλλαχθεί αυτό, ενόψει της πραγμάτωσης του σκοπού του μέσω διαβημάτων, συνεργασιών κλπ. Συμπερασματικά, η αναγνώριση του Σωματείου προσκρούει στην ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών της περιοχής και κατ’ επέκταση της γαλήνης της Χώρας. Γι’ αυτό και η αίτηση είναι απορριπτέα ως αβάσιμη κατ’ ουσία. Επομένως, εφόσον τα ίδια δέχθηκε και το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο με την εκκαλούμενη απόφαση του, έστω και με συνοπτική αιτιολογία, η οποία συμπληρώνεται με τις ανωτέρω σκέψεις, δεν έσφαλε, γι’ αυτό οι αντίθετοι λόγοι της εφέσεως πρέπει να απορριφθούν ως ουσιαστικά αβάσιμοι, όπως και η έφεση στο σύνολό της... Freedom of peaceful assembly and association.
- Public policy is a legitimate limitation of rights. The public and policy, in which unlike the purpose of the association creates a reason for refusing recognition by the court, consisting of fundamental
is rules and principles that keep a certain time in the country and reflect dikaiikes, social, civic, political, religious, moral and other beliefs, which govern the legal standard that pace. Contrary to public policy is when rosvallontai these perceptions and disturbed biotic rate.
Διαβάστε περισσότερα » »

Απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού

Απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού Το μέλλον των ειδών που ζουν σε λίμνες και ποτάμια αναμένεται δυσοίωνο σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τα χέλια, ο σαλμερίνος, ο άλπειος, που ζει στη Σκοτία και θυμίζει την ελληνική πέστροφα, αλλά και άλλα περίπου δυο χιλιάδες είδη απειλούνται.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η απειλή αφορά και στον άνθρωπο αφού για παράδειγμα πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν χάρη στα ψάρια στην Αφρική. Αν τα είδη εκλείψουν θα απειληθεί και ο άνθρωπος.
Υπεραλίευση, φράγματα και μόλυνση είναι οι κυριότεροι παράγοντες που απειλούν τα είδη του γλυκού νερού.
Τα συμπεράσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι τα τελικά, αφού υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 είδη ψαριών του γλυκού νερού, από τα οποία έχει αξιολογηθεί το εν τρίτο. Να σημειωθεί ότι για την Ευρώπη ειδικότερα, το ποσοστό των απειλούμενων ψαριών του γλυκού νερού αγγίζει το 38%, όταν στην Αφρική απειλείται με εξαφάνιση το 28% των ειδών.
Διαβάστε περισσότερα » »

River Party στην Καστοριά

River Party στην Καστοριά Έρχεται το River Party απο τις 3 μέχρι και τις 7 Αυγούστου στο Νεστόριο Καστοριάς μπροστά στις όχθες του Αλιάκμονα. Σημαντικά ονόματα από τον χώρο της μουσικής θα δώσουν το "παρών" επί

5 ημέρες.
Ένα φεστιβάλ με χορό, πάρτι, χαρά και κολύμπι στα νερά του Αλιάκμονα. Πολλοί τραγουδιστές και djs έκπληξη.
Κάθε καλοκαίρι περισσότεροι απο 50,000 επισκέπτες “τιμουν” το River Party.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε κυκλοφορία από αύριο ο κόμβος Νεάπολης

Σε κυκλοφορία από αύριο ο κόμβος Νεάπολης Σε κυκλοφορία δίνεται από αύριο ο νέος ισοπεδωτικός κόμβος , που συνδέει τον οικισμό της Νεάπολης Κοζάνης με τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή.Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής «λύνεται έτσι οριστικά ένα σημαντικό πρόβλημα και ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,
διευκολύνοντας την ευχερή και ασφαλή κίνηση από και προς τον κάθετο άξονα της Εγνατίας».
Διαβάστε περισσότερα » »

H φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο του κόσμου! - Διώχνουν τους τουρίστες από την Ελλάδα! - Στα όπλα κυβέρνηση και ταξιτζήδες

15% των τουριστών που ήταν να έρθουν Ελλάδα έχουν αλλάξει προορισμό
- Ξεπέρασαν τα 25 χιλιόμετρα οι ουρές στην Αθηνών - Πατρών!
- Το μποτιλιάρισμα ξεκινούσε από το Αίγιο!
- Αύριο εκτός απροόπτου οι νέες κινητοποιήσεις
- Να αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας ζήτησε με εγκύκλιο ο Ραγκούσης!

Εκατοντάδες τουρίστες μέσα στο λιοπύρι σέρνουν τις βαλίτσες τους και περπατούν για χιλιόμετρα για να μπορέσουν να απολαύσουν το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι. Επιμένουν παρα τα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, παρά τα όσα μεταδίδουν ελληνικά και ξενα ΜΜΕ για την ταλαιπωρία που τους περιμένει. Και ελπίζουν οτι οι ιδιοκτήτες ταξί θα τους σεβαστούν, τόσο εκείνους όσο και τους συμπατριώτες τους που πασχίζουν εν μέσω οικονομικης κρίσης να κερδίσουν κάτι από τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμ δε!

Ο πολεμος είναι γεγονός! Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες ταξί έχουν φτάσει στ' άκρα, με τους τελευταίους να προχωρούν σε ενέργειες, όπως αποκλεισμοί εθνικών οδών, λιμανιών και αεροδρομίων, δίνοντας άλλη μια μαχαιριά στον τουρισμό.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σήκωσε το γάντι και προχωρεί όπως λέει στην πιστή εφαρμογή του νόμου, σε ό,τι αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, προκειμένου να προασπίσει, όπως τονίζει, το δημόσιο συμφέρον και την ομαλή διακίνηση οχημάτων και επιβατών.

Μόλις ένα 24ωρο πριν από την ενημέρωση που θα κάνει ο Γιάννης Ραγκούσης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής (όπου έχει κληθεί για εξηγήσεις, ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ) τα πράγματα φαίνεται να οδηγούνται στα άκρα.

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες με θύματα τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, καθώς τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα κάνουν την ίδια στιγμή το γύρο του κόσμου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν σήμερα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και - απ΄ ότι διαφαίνεται - η Ομοσπονδία είτε αδυνατεί να ελέγξει τις κινήσεις των κατά τόπους Σωματείων, είτε τις επιδιώκει για λόγους τακτικής, με τον Πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιο Λυμπερόπουλο από τη μια να κάνει έκκληση να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα και από την άλλη να προαναγγέλλει δυναμικές ενέργειες, φοβούμενος, μάλιστα, όπως είπε, ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της.

Το υπουργείο Υποδομών έστειλε εγκύκλιο στους περιφερειάρχες για την εφαρμογή του νόμου περί παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που προβλέπει, εκτός από τις ποινικές διώξεις και την αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για ένα χρόνο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, αφού αναφέρθηκε στις 80 δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί και αφορούν 6.500 ιδιοκτήτες ταξί, διαμήνυσε ότι η αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα κινητοποιείται κι η δικαιοσύνη, μετά και τη σχετική εντολή που έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες, προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

Παρασκήνιο και δηλώσεις που δεν έγιναν


Το πρωί πραγματοποιήθηκε άλλη μια, άκαρπη, συνάντηση του Γιάννη Ραγκούση με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί.
Η δήλωση του προέδρου του ΣΑΤΑ ότι ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν τα πληθυσμιακά κριτήρια - που είναι και το βασικό αίτημα των απεργών- δεν επιβεβαιώθηκε από την πλευρά του υπουργείου, καθώς η θέση του υπουργού Υποδομών είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ανοίγει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε στους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι οι προτάσεις που θα υποβάλει έως το τέλος του μήνα δεν θα είναι μονομερείς, αλλά θα περιλαμβάνουν και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων. Παράλληλα τους κατέστησε σαφές ότι διάλογος με ακραίες καταστάσεις και την κοινωνία και τον τουρισμό σε ομηρία, δεν μπορεί να γίνει.

Γολγοθάς για όσους ήταν στην Αθηνών - Πατρών και στο Ηράκλειο Κρήτης


Στην Αχαϊα, ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν για πολλές ώρες την εθνική οδό και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές πολλών χιλιομέτρων και η κίνηση να γίνεται είτε με φέρι-μποτ, είτε από την παλαιά εθνική οδό.

Η άλλη μεγάλη κινητοποίηση έγινε στο Ηράκλειο τη Κρήτης, όπου αποκλείστηκε το αεροδρόμιο, δημιουργήθηκε νέα ένταση, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ επί τόπου βρίσκεται και εισαγγελέας.

Κινητοποιήσεις είχαμε επίσης στην Κέρκυρα (όπου οι ταξιτζήδες απέκλεισαν το λιμάνι για να μην περάσουν τα λεωφορεία να πάρουν τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο) στη Θεσσαλονίκη (όπου έκαναν, πεζή, πορεία στο κέντρο της Πόλης), στη Σάμο (όπου κατέλαβαν την εφορία και λεηλάτησαν το γραφείο του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) και στην Καλαμάτα (όπου επίσης κατέλαβαν τη εφορία και αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από την περιφέρεια στην Τρίπολη).

Σε απόγνωση όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό


H μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και o βασικόw αιμοδότηw της οικονομίας έχει πλέον δεχθεί πολύ μεγάλο πλήγμα.
Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, ένα 15% των τουριστών που επρόκειτο να επισκεφθούν το επόμενο διάστημα τη χώρα μας με κρουαζιερόπλοια, άλλαξαν προορισμούς - για Τουρκία και Ισπανία - ενώ οι ακυρώσεις φαίνεται να επιβαρύνουν και το Σεπτέμβριο.

Η οικονομική ζημιά στην τουριστική βιομηχανία είναι ανυπολόγιστη, γεγονός που ανάγκασε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) να στείλει σε όλες τις ενώσεις μέλη της, κείμενο μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό να κατατίθενται, στους κατά τόπους εισαγγελείς, μηνύσεις, εφόσον διαπιστώνονται έκνομες ενέργειες.

"Ας αναλογιστούμε όλοι, έστω και την ύστατη ώρα, ότι πυροβολώντας τα πόδια μας μπορεί τελικά και να καταφέρουμε να αυτοκτονήσουμε από ακατάσχετη αιμορραγία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι, υπογραμμίζοντας ότι η ΠΟΞ αδυνατεί να παρακολουθεί πλέον αμέτοχη αυτή τη συστηματική "κατεδάφιση" της φήμης και εικόνας του ελληνικού τουρισμού.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στον όμιλο Βιοχάλκο η FULGOR!

Και επίσημα στον όμιλο Βιοχάλκο πέρασε από χθες  η FULGOR, θέτοντας τέρμα στην αγωνία των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας, η οποία ασφαλώς δεν θα ήθελε να μπει λουκέτο σε μία ακόμα μεγάλη τοπική επιχείρηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης της Κορινθιας" οι υπογραφές...

ανάμεσα στους εκπροσώπους του κυρίου Στασινόπουλου και του τέως -πλέον- ιδιοκτήτη της FULGOR Άλντο Νταπέλο είναι πλέον γεγονός, ενώ την Δευτέρα κορυφαία στελέχη της εταιρείας θα έρθουν στην Κόρινθο προκειμένου να μιλήσουν με το προσωπικό και να αναλάβουν καθήκοντα..

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την ευτυχή κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε ακριβώς 12 μήνες, καθώς πέρυσι τον Αύγουστο ακούστηκε για πρώτη φορά ότι η εταιρεία πρόκειται να αλλάξει χέρια. Από τότε υπήρξαν συνεχείς επαφές του Νταπέλο όχι μόνο με τον όμιλο Βιοχάλκο, αλλά και με την ιταλική εταιρεία Prysmian (πρώην Pirelli), η οποία αποτελεί και θυγατρική της πασίγνωστης Goldman Sachs. Για ένα μικρό διάστημα η εταιρεία αυτή φάνηκε να έχει προβάδισμα, καθώς δεσμευόταν να μην κάνει καμία απόλυση. Τελικά, όμως ο Νταπέλο προτίμησε τον ελληνικό όμιλο από τους συμπατριώτες του.

Το τελευταίο διάστημα η συμφωνία βρισκόταν στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο έλεγχος από την επιτροπή αποτελούσε και το μοναδικό, μικρό αγκάθι, δεδομένου πως μετά την εξαγορά, ο όμιλος Στασινόπουλου -μέσω της Fulgor και της εταιρείας CABLEL (Ελληνικά Καλώδια), η οποία είναι θυγατρική του ομίλου- θα ήλεγχε πάνω από το 90% της εγχώριας αγοράς. Αυτό δημιουργεί ένα ουσιαστικό μονοπώλιο στον χώρο των καλωδίων, κάτι που ούτε η ελληνική αλλά ούτε και η ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν να επιτρέψουν. 

Τελικά, όπως είχε προβλέψει ο Πολίτης της Κορινθίας με ρεπορτάζ από τις 28 Μαρτίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνυπολόγισε πολλά κριτήρια πριν λάβει την τελική της απόφαση -ανάμεσα στα οποία το γεωγραφικό (δηλαδή από πού προέρχονται οι ενδιαφερόμενοι), αλλά και το καθαρά εμπορικό (δηλαδή σε ποια αγορά απευθύνεται το προϊόν). Επειδή τόσο η Cablel όσο και η Fulgor απευθύνονται κατά συντριπτικό ποσοστό στο εξωτερικό, με εξαγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν απέρριψε την εξαγορά.


Ενδεικτικό, πάντως, της βεβαιότητας που υπήρχε ότι η FULGOR θα περάσει στον όμιλο ΒΙΟΑΛΚΟ είναι και το γεγονός ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, η μισθοδοσία των εργαζομένων της Fulgor, έστω και με καθυστερήσεις, πραγματοποιούνταν από κεφάλαια του ομίλου. Επίσης, καθ’ όλο το έτος ήταν σχεδόν καθημερινές οι επισκέψεις διευθυντικών στελεχών του ομίλου (από το λογιστήριο, τις οικονομικές υπηρεσίες, αλλά και το τεχνικό τμήμα) στην Κόρινθο, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος.

Οι Θέσεις Εργασίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ,σε συνάντηση που έγινε στις αρχές του χρόνου και μάλιστα ζητήθηκε να μείνει μυστική, ο όμιλος (δια του διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Βιοχάλκο Γρηγόρη Κακανέλη) έδωσε την υπόσχεση στους συνδικαλιστικούς φορείς, ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας.

Αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες έγιναν απολύσεις. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αυτές οι απολύσεις αφορούσαν, κυρίως, εργαζόμενους που για δικούς τους λόγους ήθελαν να φύγουν. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα κανείς δεν το γνωρίζει, θεωρείται, όμως, απίθανο να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Όποιες περικοπές, πάντως, γίνουν θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνουν με κοινωνικούς όρους. Άλλωστε η νέα ιδιοκτησία θέλει να αξιοποιήσει την Fulgor ως αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων της στον χώρο των καλωδίων, εισβάλλοντας στις διεθνείς αγορές ως κορυφαίος παίκτης. Αυτό σημαίνει πως θα προχωρήσει σε διακράτηση μόνο του εξειδικευμένου προσωπικού -το οποίο, ενδεχομένως, θα συμπληρώσει με προσλήψεις επίσης εξειδικευμένου προσωπικού.

Δουλειά, άλλωστε, υπάρχει και δεν είναι μυστικό ότι η Fulgor διεκδικεί –και κατ’ άλλους έχει ήδη πάρει- κομμάτι από ένα χρυσό συμβόλαιο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά τα υποβρύχια καλώδια υπερυψηλής τάσης με τα οποία θα γίνει η καλωδιακή σύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το σχέδιο που συζητείται επί 15 χρόνια, θα απαλλάξει τις Σύρο, Μύκονο και Πάρο από τους τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από νησιωτικά αιολικά πάρκα. 


Οι πληροφορίες λένε ότι στον σχεδιασμό της ΔΕΗ είναι να ποντιστεί καλώδιο 150 κιλοβόλτ που θα συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στο Λαύριο με τη Σύρο και από εκεί πάλι με υποβρύχια καλώδια θα συνδεθούν η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται Ηρακλειά, Σχινούσα, Δονούσα και Σίκινος. Η προσπάθεια, που άρχισε το 1993, προέβλεπε διασύνδεση και της Ανδρου και της Τήνου, με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Καρύστου, αλλά διακόπηκε στην Τήνο, όταν το ΣτΕ δικαίωσε προσφυγή των κατοίκων της ενάντια στην τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης στο νησί. Ετσι, η ΔΕΗ άλλαξε την αρχική πρόβλεψη και από τα νησιά δεν διέρχεται γραμμή υψηλής τάσης. Η διασύνδεσή τους θα γίνεται με υποβρύχια καλώδια και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός κοντά στα σημεία κατάληξης των υποβρύχιων καλωδίων. 

Ο σχεδιασμός της διασύνδεσης προσφέρει εκμετάλλευση αιολικών πάρκων σε όσα από τα νησιά επιτρέψουν την εγκατάστασή τους. Σήμερα τα μικρά αυτόνομα συστήματα επιτρέπουν ελάχιστη απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, για λόγους ασφαλείας. 
Διαβάστε περισσότερα » »

Σύλλογος "Νέα Φλώρινα" στην Αυστραλία

Διαβάστε περισσότερα » »

Θανατηφόρο τροχαίο στη Νερομάννα Θέρμου

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες 49χρονος από την Πτολεμαΐδα που κινούνταν στον δρόμο Αγρινίου – Προυσού, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του κοντά στη Νερομάνα.
Το αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να σκοτωθεί επιτόπου. Την  προανάκριση έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Θέρμου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εμπρηστές βάζουν φωτιές στα Γιάννινα και στα ελληνοαλβανικά σύνορα!

Το κατήγγειλε ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου
Οι συχνές μεγάλες φωτιές στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και στα ελληνοαλβανικά σύνορα το  τελευταίο διάστημα, αποτελούν, όπως κατήγγειλε  ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηπείρου κ. Σταυρόπουλος, οργανωμένο σχέδιο  εμπρηστών. Μάλιστα τόσο στη φωτιά του Ασβεστοχωρίου Ιωαννίνων, όσο και σ' αυτή της Κρανούλας Ιωαννίνων βρέθηκαν αποδείξεις. Συγκεκριμένα στην Κρανούλα βρέθηκε  εμπρηστικός μηχανισμός, μία σακούλα με στουπί κι άλλα εύφλεκτα υλικά.
Οι αρχές διαθέτουν αρκετές περιγραφές του ατόμου που έβαλε τον εμπρηστικό μηχανισμό, ενώ καταλυτική φαίνεται πως είναι η μαρτυρία ενός αιωροπτεριστή, ο οποίος είδε λεπτό προς λεπτό την έναρξη της πυρκαγιάς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Τζορτζ Σόρος είναι βλάχικης καταγωγής με ανθελληνικές θέσεις!

Το επιβεβαιώνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, που ασχολήθηκε με το θέμα

Ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, είναι βλάχικης καταγωγής. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο...
βλάχος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, που ασχολήθηκε με το θέμα. Μάλιστα έχει στείλει στον Τζορτζ Σόρος και σχετική επιστολή. Μπορεί να είναι βλάχος, ωστόσο οιθέσεις του είναι ανθελληνικές. Στα μέσα του 2007 ιδρύθηκε από τον Τζ. Σόρος το European Council of Foreign Affairs (ECFR), στο οποίο είναι μέλη
πολλές προσωπικότητες. Καλά τεκμηριωμένες πηγές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία σχολιάζουν ότι ο σκοπός του ECFR είναι να υποστηρίξει -στο επίπεδο της διανόησης- πολιτικές που έχουν ως στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», την περαιτέρω ταπείνωση της Σερβίας, τον εξοβελισμό της ρωσικής επιρροής και την τιμωρία της Ελλάδας και της Κύπρου για πρωτοβουλίες τους. Προκειμένου να γίνει ευρέως αποδεκτός ο ρόλος τους, χρησιμοποιούν το επικάλυμμα του «ευρωπαϊκού κέντρου μελετών», ενώ ήδη έχουν ανοίξει παραρτήματα σε διάφορες πόλεις, όπως η Σόφια στη Βουλγαρία.
Διαβάστε περισσότερα » »

"Χασούρα" εκατομμυρίων υπέρ Γερμανών! Δεν πληρώνουν ΦΠΑ για το ΒΕΛΟΣ!

 
Καταγγελία για απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από ΦΠΑ, υπερ γερμανικής εταιρείας εξετάζουν υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας! Σύφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η υπόθεση αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αντιαεροπορικού συστήματος ΒΕΛΟΣ.

Ήδη γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των σχετικών φακέλων διότι με το "γνωστό τρύκ εισαγωγής υλικών στην χώρα μας από τις εγκαταστάσεις της Rheinmetall Air Defence (RAD) για λογαριασμό της ΠΑ αυτά με ευθύνη της Αεροπορίας εκτελωνίζονταν ατελώς στα δε τιμολόγια δεν συμπεριλαμβανόταν ο ΦΠΑ και αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα εάν τα υλικά παρέμεναν κατευθείαν για χρήση από την ΠΑ.
Όμως τα υλικά αυτά αφού εκτελωνίζονταν με μέριμνα της ΠΑ, δεν παραδίδονταν στις μονάδες της όπως έπρεπε να γίνει αλλά στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) όπου μετά από κάποιες εργασίες το τελικό προϊόν προωθούνταν στις Μονάδες της ΠΑ.

Άρα με βάση τα παραπάνω, τα τιμολόγια θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν και ΦΠΑ το οποίο τελικά θα αποδιδόταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Τι έγινε δηλαδή με το παραπάνω τρύκ; Πολύ απλά αν πχ η ΠΑ είχε διαθέσιμα 100. 000. 000 Ευρώ για ένα πρόγραμμα θα έπρεπε μετά από κάποιο ¨χρονικό κύκλο¨ τα 23.000.000 λόγω ΦΠΑ να επιστρέψουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Με τη διαδικασία όμως που ακολουθήθηκε δεν γύρισε στο δημόσιο ταμείο,ούτε ένα ευρώ.

Πως είναι δυνατόν γίνονται τέτοια πράγματα τέτοιες εποχές; Αν αποδειχτούν ορθές οι πληροφορίες θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι και γιατί επέτρεψαν αυτή τη διαδικασία από την οποία χαμένο βγαίνει το ελληνικό δημόσιο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ιερά εξέταση για διευθυντές του Δημοσίου

ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με νέο, αυστηρό, σύστημα θα γίνεται από του χρόνου η επιλογή των προϊσταμένων στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας παρουσιάζει το "Εθνος"

Ιερά εξέταση για διευθυντές του Δημοσίου
Από το "κόσκινο" του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων θα περνούν από την επόμενη χρονιά οι υποψήφιοι για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Εκτός από τη μοριοδότηση των τυπικών τους προσόντων, θα καθίσουν στα θρανία για να δώσουν γραπτές εξετάσεις, ενώ όσοι θέσουν υποψηφιότητα για γενικοί διευθυντές και διευθυντές, θα περάσουν και από συνέντευξη.
Σήμερα, οι θέσεις προϊσταμένων στις δημόσιες υπηρεσίες αριθμούν περίπου 29.000, εκ των οποίων οι 373 είναι γενικοί διευθυντές, 5.350 διευθυντές, 20.000 τμηματάρχες και 3.000 προϊστάμενοι τμημάτων. Οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο αναμένεται να μειωθούν κατά 30% (19.000) με την εφαρμογή του σχεδίου για το επιτελικό κράτος, που προβλέπει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.
Η "μάχη" για την κατάληψη μίας θέσης προϊσταμένου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα "σκληρή" μεταξύ των υποψηφίων ,που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τους 100.000 υπαλλήλους. Κίνητρο για την εξέλιξη των υπαλλήλων θα αποτελέσει η αύξηση των επιδομάτων θέσης όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φτάσουν και τα 1.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές με τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.
Σημαντικό κίνητρο επίσης για τους υποψήφιους προϊσταμένους θα αποτελέσει και η δυνατότητα που θα τους δίνεται να θέτουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης σε άλλο υπουργείο ή φορέα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα κριτήρια της προκήρυξης.
Η «μάχη» για την κατάληψη μίας θέσης διευθυντή ή προϊσταμένου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σκληρή» μεταξύ των υποψηφίων, που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τους 100.000
Η «μάχη» για την κατάληψη μίας θέσης διευθυντή ή προϊσταμένου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σκληρή» μεταξύ των υποψηφίων, που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τους 100.000
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για το νέο βαθμολόγιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα διαμορφωθούν τρεις βαθμοί-δεξαμενές στελεχών για τη δημόσια διοίκηση. Στους τρεις ανώτερους βαθμούς της νέας διοικητικής πυραμίδας του Δημοσίου θα συμμετέχουν υπάλληλοι υψηλών προσόντων και με σημαντική προϋπηρεσία, αφού θα πρέπει να έχουν τον α' βαθμό.
Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η διεξαγωγή της γραπτής εξέτασης θα πραγματοποιείται από το ΑΣΕΠ κάθε τρία χρόνια ανεξάρτητα από την προκήρυξη επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Ο βαθμός της γραπτής εξέτασης ισχύει για 6 έτη από την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Για τους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε δύο ή και περισσότερες γραπτές εξετάσεις, λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη βαθμολογία τους.
Οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα οργάνωσης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης. Θα προηγηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων γενικών διευθυντών και μετά την επιλογή τους θα ακολουθήσουν οι γραπτοί διαγωνισμοί των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης έκανε λόγο προσφάτως για δύσκολο εγχείρημα, λόγω του γεγονότος ότι αναμένεται να συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η μοριοδότηση στον γραπτό διαγωνισμό θα δίνει μέχρι 350 μόρια στον υποψήφιο και στη συνέντευξη, που θα γίνεται από το ΕΙΣΕΠ για τους υποψήφιους γενικούς διευθυντές και από τα Συμβούλια Επιλογής προϊσταμένων για τους διευθυντές, θα έχει ως ανώτατο βαθμό τα 300 μόρια.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία. Οι υποψήφιοι όλων των βαθμίδων θα εξετάζονται σε θέματα αρμοδιότητας του φορέα, στη συνθετική και αναλυτική σκέψη. Τα ποιοτικά ουσιαστικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου καταλαμβάνουν το 77% της μοριοδότησης που αφορά την τελική βαθμολογία έναντι 68% που ίσχυε στο παρελθόν. Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιεύονται ανά δίμηνο τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΕΙΣΕΠ για τις συνεντεύξεις.
ΤΡΕΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στην αξιολόγηση
Δικαίωμα συμμετοχής στην "τριπλή αξιολόγηση" για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο θα έχουν μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν τον Α' βαθμό. Σύμφωνα με την πρόταση για το νέο βαθμολόγιο που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα δημιουργηθούν τρεις δεξαμενές στελεχών από τις οποίες θα επιλέγονται οι γενικοί διευθυντές (βαθμός Α1), οι διευθυντές (βαθμός Α2) και οι προϊστάμενοι τμημάτων (βαθμός Α3).
1. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3839/2010 ορίζει ότι για προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α' εφόσον έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές, ή διευθυντές ή υποδιευθυντές για τρία τουλάχιστον χρόνια ή έχουν 18 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας ή έχουν διατελέσει διευθυντές.
Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για επιλογή σε θέση προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης υπάλληλος που συνταξιοδοτείται σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του ΕΙΣΕΠ.
2. Ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης μπορούν να επιλεγούν υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή TE με βαθμό Α' οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα διευθυντή ή υποδιευθυντή ή προϊσταμένου τμήματος. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τις προϋποθέσεις αυτές, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α'.
3. Για τις θέσεις προϊστάμενων τμήματος και αυτοτελούς γραφείου μπορούν να συμμετέχουν στην αξιολόγηση υπάλληλοι που έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος ή υπάλληλοι με βαθμό Α'. Τον προϊστάμενο μη αυτοτελούς γραφείου η μη αυτοτελούς οργανικής μονάδας ορίζει ο αμέσως ανώτερος προϊστάμενος χωρίς επιλογή από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Τα μόρια για τα προσόντα, τις δεξιότητες και την εμπειρία
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις προϊσταμένων όλων των βαθμίδων θα μοριοδοτηθούν για τα τυπικά τους προσόντα ως εξής:
Επαγγελματικά-τεχνικά προσόντα: Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 25. Το διδακτορικό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας βαθμολογείται με 200 μόρια, ενώ σε άλλο γνωστικό αντικείμενο θα λάβει 100 μόρια. Ο μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας βαθμολογείται με 160 μόρια και 80 μόρια αν δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης. Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης προσθέτει 180 μόρια στον υποψήφιο. Η γνώση ξένης γλώσσας βαθμολογείται με 30-80 μόρια, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης.
Εργασιακή-διοικητική εμπειρία: Ο χρόνος υπηρεσίας μοριοδοτείται μέχρι 300 μόρια (για κάθε έτος υπηρεσίας 10 μόρια με ανώτατο όριο τα 30 έτη). Αν ο υποψήφιος ήταν γενικός διευθυντής λαμβάνει μέχρι 380 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 2,11 μόρια με ανώτατο όριο τους 180 μήνες). Αντίστοιχα ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης βαθμολογείται μέχρι 300 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1,67 μόρια με ανώτατο όριο τους 180 μήνες) και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου τμήματος ή αυτοτελούς γραφείου μέχρι 200 μόρια (για κάθε συμπληρωμένο μήνα 1,11 μόρια με ανώτατο όριο τους 180 μήνες). Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει υποψήφιος από τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου υπολογίζεται με ανώτατο όριο τους 180 μήνες και δεν μπορεί να υπερβεί τα 380 μόρια.
Ικανότητες-δεξιότητες:
  • Υπηρεσιακή αξιολόγηση: μέχρι 300 μόρια.
  • Οι ειδικές δραστηριότητες, μέχρι 80 μόρια συνολικά: συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.
  • Η ηθική αμοιβή του επαίνου: 70 μόρια.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τα μέλη του Ειδικού Συμβουλίου και η διαδικασία που προβλέπεται
Ο νόμος για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο (3839/2010) διαμορφώνει ένα σύστημα με μορφή "πυραμίδας", όπου η επιλογή των υποψηφίων γίνεται "από πάνω προς τα κάτω". Εχει συγκροτηθεί ήδη το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, στο οποίο συμμετέχουν 4 μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Πρόεδρος του ΕΙΣΕΠ είναι ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Φ. Μπολόφης. Το ΕΙΣΕΠ θα προκηρύξει στα τέλη του έτους τις θέσεις γενικών διευθυντών έτσι όπως θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ.
Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν για τα προσόντα τους, θα δώσουν γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη στο ΕΙΣΕΠ. Μετά την επιλογή των γενικών διευθυντών ακολουθεί η συγκρότηση από το ΕΙΣΕΠ των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε διοικητική μονάδα, τα οποία θα αποτελούνται από πέντε μέλη (δύο γενικούς διευθυντές του υπουργείου ή της υπηρεσίας, έναν γενικό διευθυντή άλλης υπηρεσίας ή ΝΠΔΔ και δύο αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων, α' βαθμού) και θα είναι αρμόδια για την επιλογή των διευθυντών της υπηρεσίας ή του υπουργείου στο οποίο έχουν συσταθεί.
Μετά την προκήρυξη θέσεων διευθυντών θα ακολουθηθεί η διαδικασία της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων, των γραπτών εξετάσεων από το ΑΣΕΠ και της συνέντευξης. Μετά και την επιλογή διευθυντών θα συσταθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής τμηματαρχών ανά διοικητική μονάδα (υπουργείο ή ΝΠΔΔ), τα οποία θα αποτελούνται από 3 διευθυντές και 2 αιρετούς εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, που θα προβούν στην προκήρυξη και επιλογή τμηματαρχών με γραπτές εξετάσεις και μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται συνέντευξη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στη διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων γενικών διευθυντών και διευθυντών οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε θέματα επαγγελματικής δράσης, γνώσεων σχετικά με θέματα του φορέα και ικανότητες διοίκησης. Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιεύονται ανά δίμηνο τα πρακτικά των συνεδριάσεων επιλογής, ενώ οι υποψήφιοι που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφεύγουν στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η συνέντευξη θα πραγματοποιείται παρουσία και των συνυποψηφίων τους.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Ομπάμα: Συμφωνήσαμε για το χρέος

Αναμένεται η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία

Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς για την αποφυγή της στάσης πληρωμών ανακοίνωσε τη νύχτα σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση του ορίου δανειοδότησης για το αμερικανικό δημόσιο αλλά και περικοπές ύψους, αρχικά, 1 τρισ. δολαρίων στο βάθος μιας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπήρξε μια πρωταρχική συμφωνία προκειμένου να κατατεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσσο.

Αναρωτήθηκε εάν πρόκειται για το σχέδιο που ο ίδιος προτιμούσε για να δώσει τη μονολεκτική απάντηση «Όχι».

Ωστόσο, σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αποφεύγουμε τη στάση πληρωμών και βάζουμε τέλος στην κρίση που επιβάλαμε στον αμερικανικό λαό.

Επίσης, διαλύονται τα σύννεφα που υπήρχαν με το πρόβλημα του χρέους και ξεφεύγουμε από την αβεβαιότητα.

Μακροπρόθεσμη λύση

«Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα απαλλάξει τις Η.Π.Α. από παρόμοια προβλήματα σε έξι, εννιά ή δώδεκα μήνες. Η μείωση των δημοσίων δαπανών είναι μεγάλη ωστόσο εγγυάται ότι θα μπορούμε στο μέλλον να επενδύσουμε σε κομβικούς τομείς της κοινωνίας όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η έρευνα», τόνισε ο Ομπάμα.

«Το ύψος των κονδυλίων του Δημοσίου θα είναι το μικρότερο από την εποχή που πρόεδρος της χώρας ήταν ο Άιζενχάουερ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τρόπους περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών κατά 1,5 τρισ. δολάρια (πέραν του 1 τρισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε αρχικά) και να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου

«Θέλω να ανακοινώσω ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στην στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας» επεσήμανε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Η συμφωνία αυτή» συνέχισε «εφ' όσον φυσικά, υιοθετηθεί και από το Κογκρέσο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα αποτρέψει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε στάση πληρωμών».

Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει κατ΄αρχήν την περικοπή, περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων των δαπανών για τα επόμενα δέκα χρόνια - περικοπές για τις οποίες συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. «Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως οι εν λόγω περικοπές δεν θα πρέπει να γίνουν τόσο απότομα, ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομία μας» τόνισε ο Ομπάμα.

«Από την αρχή πρέπει να πω πως η τελική λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος μας πρέπει να είναι ισορροπημένη.

»Παρ' ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν, πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και όχι να εγκαταλείψουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις ειδικές εκπτώσεις. Επιπλέον, πιστεύω πως παρ΄ότι ακόμη και ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν υποστηρίξει διαφορετικές απόψεις εάν χρειαστεί θα προβούν σε μικρές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές σε προγράμματα, όπως το Medicare, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον και των επόμενων γενεών.

»Έτσι, θα θεσπιστεί δικομματική επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα προχωρήσει σε προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, οι οποίες αργότερα θα υπερψηφιστούν ή θα καταψηφιστούν από όλα τα μέλη του Κογκρέσου.

»Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ ή δώδεκα μήνες . Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό. Και θέλω να σας ευχαριστήσω όλους γι' αυτό».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμα του ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό.

«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της κρίσης ακόμη. Γι' αυτό και θέλω να παροτρύνω τους βουλευτές και των δύο πλευρών να υποστηρίξουν αυτήν τη συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να αρχίσουμε να περιορίζουμε το έλλειμμα μας να πείσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αυξήσεις των μισθών, και ανάπτυξη της οικονομίας μας ταχύτερα απ΄ ότι και σήμερα. Ο αμερικανικός λαός αυτό ζητά από εμάς και αυτό θα πράξουμε».
Διαβάστε περισσότερα » »

Απολύσεις-εξπρές στις ΔΕΚΟ


Από το... παράθυρο άνοιξε την Παρασκευή η κυβέρνηση το κεφάλαιο απολύσεων στις ΔΕΚΟ αλλά και την κατά το δοκούν αξιοποίηση τμημάτων και περιουσιακών στοιχείων εταιρειών του Δημοσίου με μια απλή υπουργική απόφαση.
Παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Τώρα απέκτησαν πολύ περισσότερους λόγους για να κινητο- ποιηθούν. Παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Τώρα απέκτησαν πολύ περισσότερους λόγους για να κινητο- ποιηθούν. Στις «λοιπές διατάξεις» της τροπολογίας 153 σελίδων που κατατέθηκε στη Βουλή και διαχειρίζεται το πρώτο κύμα καταργήσεων, εκκαθαρίσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, υπάρχει η υποχρέωση, πριν γίνει όποια μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού, αυτή να εγκριθεί από ειδική επιτροπή που θα εξετάζει αν υπάρχει το περιθώριο (λόγω μνημονίου) να γίνει η πράξη.
Ο λόγος για την τετραμελή επιτροπή της πράξης υπουργικού συμβούλιου (33/2006) περί «αναστολής διορισμών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα», η οποία ορίζει ότι επιτροπή που αποτελείται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, έπειτα από πρόταση του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού και εισήγηση του γενικού γραμματέα του, θα εγκρίνει μετατάξεις ή και μεταφορές προσωπικού.
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης που κατατέθηκε μαζί με το νομοσχέδιο στη Βουλή, «η διάταξη αυτή υπαγορεύεται από την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και τις κατά συνέπεια περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης εργασιακού δυναμικού» από τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τους ΟΤΑ.
Ετσι, ενώ η τροπολογία για το λουκέτο στις ΔΕΚΟ ορίζει σε προηγούμενα άρθρα της ότι απολύεται μόνο το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αναφέρεται ότι και αυτοί θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία έως τη λήξη της σύμβασης) και ότι όσοι εργάζονται με καθεστώς αορίστου χρόνου μετατάσσονται ακόμη και σε προσωποπαγείς θέσεις αν δεν υπάρχει οργανική, οι «λοιπές διατάξεις» στο τελευταίο κεφάλαιο του νομοσχεδίου θέτουν σαφείς περιορισμούς.
*Σε άλλη διάταξη, που αφορά ειδικά στις μεγάλες ΔΕΚΟ (απασχολούν περίπου 7.000 άτομα), αναφέρεται ότι εντός 9 μηνών θα καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό που θα εισαχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και το «μη πλεονάζον» που θα μεταταχθεί μετά τη συγχώνευση. Η διάταξη αφορά τις εταιρείες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΕΡΤ, ΕΤΑ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ και το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας αλλά και άλλες ΔΕΚΟ που μπορεί με κοινή υπουργική απόφαση να υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς.
Για τις ίδιες εταιρείες ορίζεται ρητά ότι με παρόμοια υπουργική απόφαση μπορεί να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών. Επίσης δίνεται το δικαίωμα να αποσπώνται περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη ανώνυμη εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους ή αν θα μεταφερθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Η τροπολογία προβλέπει επίσης ότι καταργούνται τα εξής: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΟΕΤ), Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων (ΕΚΕΔΥ), Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ), Εθελοντικός Οργανισμός «Εργο Πολιτών», Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου - Πανθεσσαλικό και το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ιππασία.
Συγχωνεύονται το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας «Ματθαίος Λιούγκας» και το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων με το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
Τίθενται σε εκκαθάριση η Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.), το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΙΕΚΕΜ-ΟΕΕ) και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (ΟΠΕΠ Α.Ε.). Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ανήκουν η διαχείριση και η εκμετάλλευση όλων των εγκαταστάσεων (αθλητικών, γυμναστικών, αγωνιστικών) της Περιφέρειας Αττικής και στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών αυτές των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου Αθηνών της περιοχής Αμαρουσίου Αττικής, ιδιοκτησίας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επανεξετάζονται οι «εγγυημένες» τιμές για τα φωτοβολταϊκά

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Απότομη προσγείωση περιμένει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζονται δραστικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές ρεύματος από ηλιακή ενέργεια, ενώ παράλληλα επανεξετάζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση των ώριμων σχεδίων. Ταχύτερες όμως θα γίνουν και οι διαδικασίες ανάκλησης των αδειών για τα σχέδια που καθυστερούν.
Μια πιθανή μείωση των τιμολογίων θα καταστήσει προβληματικές πολλές από τις μικρές μονάδες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα. Μια πιθανή μείωση των τιμολογίων θα καταστήσει προβληματικές πολλές από τις μικρές μονάδες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα. Η νέα πολιτική που χαράσσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου αποδίδεται σε δύο παράγοντες: Στην πιεστική κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην εσωτερική αγορά ενέργειας αφενός και αφετέρου στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ανοιχτά πλέον από τη Γερμανία για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου, πιο φιλόδοξου από το εθνικό σχέδιο δράσης 2010-2020 της Τίνας Μπιρμπίλη, με στόχο η Ελλάδα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια.
1 Οι τελευταίες εκτιμήσεις στο ΥΠΕΚΑ για την πορεία του εθνικού σχεδίου δράσης είναι παραπάνω από θετικές. Η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται στο τέλος του 2011 να ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις για 2.255 MW, από 1.736 που ήταν πέρυσι και 1.445 το 2009. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ισχύος προέρχεται από τα αιολικά πάρκα (1.600 MW) και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά (400 MW). Οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τα σχέδια που έχουν υποβληθεί, περίπου 30.000 (τα 6.000 από αγρότες), υπερκαλύπτουν σημαντικά τους στόχους του 2020. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με τις άλλες ανανεώσιμες (τέσσερις έως πέντε φορές πάνω) και η επιβάρυνση αυτή πάει στον καταναλωτή. Η σταδιακή μείωση της τιμής που ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (419 ευρώ kW για το διασυνδεδεμένο σύστημα αυτή την περίοδο, με προοπτική να πάει στα 302 ευρώ το 2014), δεν θεωρείται επαρκής λύση. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισαν η Γερμανία και η Ισπανία και τελευταία η Πορτογαλία, η οποία δεσμεύτηκε με το μνημόνιο ότι θα προχωρήσει σε ταχύτερη αποκλιμάκωση της τιμής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Οι υψηλές τιμές αποτέλεσαν δέλεαρ για μικρούς και μεσαίους επενδυτές, παράλληλα όμως δημιούργησαν και μία δευτερογενή αγορά μεταπώλησης των αδειών σε τιμές πολύ μεγαλύτερες. Η αγορά αυτή οδήγησε στο φαινόμενο της «φούσκας» στην Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης τραπεζικής ρευστότητας, δεν πήρε ανάλογες διαστάσεις. Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπήκαν απαγορεύσεις μεταβίβασης των αδειών.
Οι παράγοντες που επέδρασαν ανασταλτικά στην έκρηξη της «φούσκας» λειτουργούν τώρα ανασταλτικά στην ομαλή υλοποίηση των σχεδίων. Τα μισά από αυτά όπως εκτιμάται από το ΥΠΕΚΑ και τους συναρμόδιους φορείς ΡΑΕ, ΔΕΗ , ΔΕΣΜΗΕ, αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν στην πορεία προβλήματα χρηματοδότησης και ήδη εξετάζονται εισηγήσεις για σύντμηση των χρονικών περιθωρίων για την υλοποίηση των σχεδίων και επιτάχυνση των διαδικασιών ανάκλησης αδειών. Για τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι άδειες που έχουν ανακληθεί από τη ΡΑΕ είναι 103, οι 49 για αιολικά πάρκα, ενώ για φωτοβολταϊκά δεν έχουν γίνει διαδικασίες επαναξιολόγησης και ανάκλησης αδειών. Τα πρώτα σχέδια είχαν επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο (από 20 έως και 40% ανάλογα με την περιοχή). Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται στις αρχές φθινοπώρου, στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο ΥΠΕΚΑ εξετάζονται εισηγήσεις για θέσπιση ειδικών προϋποθέσεων.
2 Πέραν των εσωτερικών ισορροπιών που επιχειρεί να αναδιατάξει η κυβέρνηση, έχει να αντιμετωπίσει και τις εξωτερικές πιέσεις. Το γερμανικό ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες με καταιγιστικές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Οικονομίας Φ. Ρέσλερ. Μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, τον περασμένο Μάρτιο, η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τον πυρηνικό σχεδιασμό της. Οι 17 παλαιές μονάδες, δυναμικότητας 25.000 MW, θα αποσυρθούν σταδιακά μέσα στη δεκαετία. Παράλληλα με τον πυρηνικό σχεδιασμό ματαιώθηκε και το πρόγραμμα Desert Tech, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων μεγάλης δυναμικότητας στη Β. Αφρική.
Οι καλές προοπτικές που δίνει η Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ προβάλλουν ως μία σοβαρή εναλλακτική επιλογή για να καλυφθεί μέρος των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας. Ενα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει όμως ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς, αρμοδιότητα που περνάει από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Το δίκτυο μεταφοράς σήμερα καλύπτει τα ενεργειακά φορτία που χρειάζεται η Ελλάδα (10.000 MW). Ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΗ εξετάζουν σενάρια ταχείας αναβάθμισης και των επενδυτικών κεφαλαίων που θα χρειαστούν. Εκτός από το ενδιαφέρον για τα δίκτυα, στο ΥΠΕΚΑ καταγράφουν τις γερμανικές πιέσεις γύρω από τις διοικητικές διαδικασίες που προβλέπονται για τον ενεργειακό τομέα.
Με το ισχύον πλαίσιο τα σχέδια επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περνούν από τρεις φάσεις αξιολόγησης:
α) Αίτηση χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΡΑΕ. Ο χρόνος που απαιτείται τώρα κυμαίνεται από δύο έως και έξι μήνες. Αρχικά χρειαζόταν από δύο μέχρι και πέντε χρόνια. Η ΡΑΕ παίρνει την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση-αξιολόγηση και τη διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.
β) Με την έκδοση της άδειας παραγωγής διατυπώνονται από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης οι όροι σύνδεσης στο σύστημα ή στο δίκτυο με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Παράλληλα υπογράφεται απόφαση έγκρισης από την Περιφέρεια ή το Δασαρχείο και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ.
γ) Η τελική άδεια εγκατάστασης δίνεται από την Περιφέρεια και η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ και δίνεται η άδεια λειτουργίας της μονάδος.
Ως λύση για την επίσπευση των διαδικασιών εξετάζεται η προσαρμογή του πλαισίου fast track για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Yπόσχεται εισόδηµα της τάξης των 4.500 ευρώ το στρέµµα.

Δεν «απογειώνει» µόνο την υγεία, αλλά και το αγροτικό εισόδηµα, όταν η καλλιέργεια φτάσει στην πλήρη παραγωγική δυναµικότητά της, µετά τον όγδοο-ένατο χρόνο. Και υπόσχεται εισόδηµα της τάξης των 4.500 ευρώ το στρέµµα. Αυτό είναι το µύρτιλο ή blueberry, που ήρθε στην Ελλάδα από τη Ρωσία πριν από περίπου 8 χρόνια και αποτελεί µια ακόµα νέα πρόταση για εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Τροφίµων και Γεωργίας, το µύρτιλο, µε το χαρακτηριστικό µπλε χρώµα των καρπών του, καλλιεργείται κυρίως σε 16 χώρες. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών, µε το 52% της παγκόσµιας παραγωγής, ακολουθεί ο Καναδάς µε 32% της παγκόσµιας παραγωγής και έπονται οι Πολωνία, Ολλανδία και Ουκρανία.

Στη χώρα µας µέχρι σήµερα καλλιεργείται ουσιαστικά µόνο στη Δράµα, από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων Νοµού Δράµας µε τον διακριτικό τίτλο «ΒΙΟΔΡΑΜΑ», µε «εµπνευστή» τον κ. Νίκο Παπουτσή, έναν 56χρονο εργοδηγό ηλεκτρολόγο που γνώρισε το φυτό και τις ιδιότητές του όταν ο γιος του σπούδαζε στη Ρωσία µηχανολόγος-ηλεκτρολόγος, εν έτει 2002.

«Σήµερα καλλιεργούνται 44 στρέµµατα στη Δράµα και έως τον Νοέµβριο σκοπεύουµε να βάλουµε ακόµα 80 στρέµµατα. Στόχος είναι κάθε χρόνο να προσθέτουµε 100-150 στρέµµατα, ώστε προοδευτικά να φτάσουµε κοντά στα 1.000», ανέφερε στο «Κ» ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι η προσπάθεια έχει αποδειχθεί κερδοφόρα. Στόχος του συνεταιρισµού σε επόµενο χρόνο είναι να προχωρήσει στις συµβολαιακές καλλιέργειες, αλλά και να λειτουργήσει συµβουλευτικά σε άλλους αγροτικούς συνεταιρισµούς, νοµούς και καλλιεργητές που θα ήθελαν να επενδύσουν χρόνο, µεράκι και γη σε αυτό το φυτό.

Οι πρώτες µελέτες και έρευνες για τη δυνατότητα καλλιέργειας του φυτού έγιναν από τον κ. Παπουτσή την περίοδο 2003-2005 και η φυτεία µύρτιλου εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στη Δράµα το 2005, στα πρότυπα αγροκτήµατα που βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές του δηµοτικού διαµερίσµατος Καλαµπακίου Δράµας και του δ. δ. Κουδουνίων Δράµας. «Βρισκόµαστε στον πέµπτο χρόνο παραγωγής και λαµβάνουµε περί τα 500 γραµµάρια ανά δενδρύλλιο. Στην πλήρη παραγωγή η απόδοση φτάνει τα 5 κιλά. Αυτό συνεπάγεται έως και 4.500 ευρώ ανά στρέµµα», ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο, δεν πρόκειται για µια φθηνή καλλιέργεια, µε το κόστος να υπολογίζεται από 2.000 έως και 4.000 ευρώ ανά στρέµµα, ανάλογα µε τις ποικιλίες. Το ετήσιο κόστος καλλιέργειας, συντήρησης και συγκοµιδής των καρπών ενός στρέµµατος blueberry σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται περίπου σε 2.000-2.200 ευρώ ανά στρέµµα, σύµφωνα µε τον γεωπόνο κ. Κάσσανδρο Γάτσιο.

Τα προϊόντα του µύρτιλου (καρποί, φύλλα) αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές βιοµηχανίες τροφίµων (χυµοί, µαρµελάδες, αρτοσκευάσµατα, εσάνς κ.λπ.), φαρµακοβιοµηχανίες, βιοµηχανίες καλλυντικών, βιοµηχανίες λειτουργικών τροφίµων κ.λπ.

Οι καρποί του µύρτιλου διακρίνονται τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη µεγάλη περιεκτικότητάς τους σε πολύτιµες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, όπως είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταµίνες, τα ανόργανα άλατα κ.λπ. Οι καρποί του µύρτιλου έχουν ένα πολύ χαρακτηριστικό µπλε χρώµα, καταναλώνονται δε ως νωποί, αλλά και ως κατεψυγµένοι ή και µεταποιηµένοι.

Υψηλή είναι και η τιµή λιανικής διάθεσης του προϊόντος στην αγορά: ένα κεσεδάκι νωπών µύρτιλων Δράµας, βάρους 125 γραµµαρίων, πωλείται προς 4-5 ευρώ, ο χυµός στοιχίζει 3,30-3,50 ευρώ το µπουκάλι, η κοµπόστα και η µαρµελάδα 6,30 ευρώ, η πάστα 7,60 ευρώ και τα αποξηραµένα φύλλα ως αφέψηµα πωλούνται προς 1,5 ευρώ η συσκευασία.

Προσοχή απαιτείται στις ποικιλίες καλλιέργειας, καθώς, αν και µπορεί να ευδοκιµήσει σχεδόν σε όλα τα σηµεία της χώρας µας, υπάρχουν είδη που απαιτούν περισσότερο ή λιγότερο χειµερινό ψύχος για να αναπτυχθούν και να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπουτσής, το φυτό χρειάζεται την περίοδο Νοεµβρίου-Φεβρουαρίου τουλάχιστον 0o C και αρκετό νερό για να καρποφορήσει.

Το φυτό πολλαπλασιάζεται µε σπόρους, µε χλωρά και ξυλώδη µοσχεύµατα και µε την in vitro καλλιέργεια. Στην καλλιέργεια του blueberry χρησιµοποιούνται ορισµένα οργανικά βελτιωτικά (τύρφη, πριονίδια κ.λπ.), που τοποθετούνται ως εδαφοκάλυψη στην επιφάνεια του εδάφους ή ενσωµατώνονται γύρω από τα φυτά του µύρτιλου.

Ο αριθµός των φυτών που φυτεύονται είναι 200/στρέµµα, η δε µέση παραγωγή είναι 1.000 κιλά/στρέµµα, ενώ οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 1,5-2,0 µέτρα επάνω στη γραµµή φυτεύσεως έως και 2,4-3,5 µ. µεταξύ των γραµµών φύτευσης. Η ανανέωση της φυτείας γίνεται µε το κατάλληλο κλάδεµα.

Η συγκοµιδή στις περισσότερες ποικιλίες κλιµακώνεται σε µια περίοδο 4-7 εβδοµάδων και γίνεται µε τα χέρια ή µε µηχανικά µέσα, στις περιπτώσεις των ποικιλιών που το επιτρέπουν (µηχανισµός δόνησης, ο οποίος συνοδεύεται από ένα σύστηµα συλλογής των καρπών που πέφτουν).


Τα µυστικά της καλλιέργειας
Το δενδρώδες µύρτιλο είναι ένας θάµνος µε ύψος 1,5-2 µέτρα, ο οποίος προτιµά περιοχές µε µεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά µπορεί να ανεχθεί και τη µερική σκίαση. Έχει παρατηρηθεί ότι, όσο περισσότερο σκιάζεται η καλλιέργεια του blueberry, τόσο λιγότερα άνθη αναπτύσσει και, εποµένως, η παραγωγή του µειώνεται.

Σύµφωνα µε τον κ. Γάτσιο, το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες µύρτιλο είναι το ελαφρό αµµώδες ή χαλικώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και το οποίο έχει µια ελαφρά κλίση, αλλά έχει πολύ χαµηλό pΗ (pΗ 4,8-5,2). Το έδαφος πρέπει να στραγγίζει καλά και να διαθέτει µια περιεκτικότητα τουλάχιστον 4%-5% σε οργανική ουσία. Όσο πιο χαµηλό είναι το pΗ, τόσο µικρότερα προβλήµατα δηµιουργούν τα ζιζάνια.

Μερικά είδη εδαφών, λόγω του ότι το pΗ τους είναι σχετικά υψηλό, απαιτούν µια διαδικασία όξυνσης και µείωσης του pΗ τους πριν από το φύτεµα των δενδρυλλίων. Η όξυνση του εδάφους γίνεται µε τη χρησιµοποίηση της τύρφης κατά τη φύτευση των δενδρυλλίων ή του θείου σε εγκατεστηµένες φυτείες.

Η καλλιέργεια του µύρτιλου δεν είναι απαιτητική και µπορεί να είναι επιτυχής σε όλα τα µέρη της Ελλάδας, εφόσον επιλεγούν οι κατάλληλες ποικιλίες και ακολουθηθεί το κατάλληλο καλλιεργητικό σύστηµα. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 30 έτη, ενώ η πρώτη συγκοµιδή γίνεται από το τρίτο έτος. Στη Βόρεια Ελλάδα µπορούν να χρησιµοποιηθούν ποικιλίες που απαιτούν µεγαλύτερα ποσά χειµερινού ψύχους, για να αρθεί ο λήθαργος των οφθαλµών τους, ενώ στη Νότια Ελλάδα ποικιλίες που απαιτούν µικρότερα ποσά χειµερινού ψύχους.

Το µύρτιλο δεν ανέχεται την υψηλή στάθµη του υπεδάφιου ύδατος και χρειάζεται άρδευση, εάν το βρόχινο νερό δεν είναι επαρκές. Ενδεικτικά, οι ανάγκες του σε νερό είναι τουλάχιστον 25 mm την εβδοµάδα µέχρι τις αρχές του Σεπτεµβρίου. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει ο υπεδάφιος ορίζοντας του νερού να φτάνει µέχρι τα 30-40 εκ. από την επιφάνειά του, επειδή αυτό θα είναι καταστροφικό για τα φυτά. Το ριζικό του σύστηµα, επειδή είναι επιφανειακό και περιορισµένης ανάπτυξης, είναι πολύ ευαίσθητο στην ασφυξία, όταν το έδαφος κατακλύζεται από τα νερά. Στην περίπτωση που το έδαφος δεν έχει καλή στράγγιση, η καλλιέργεια του µύρτιλου γίνεται σε «σαµάρια». Οι ρίζες του blueberry είναι λεπτές, νηµατώδεις και δεν έχουν απορροφητικά τριχίδια. Άρα, δεν µπορούν να απορροφούν µεγάλες ποσότητες νερού, µε αποτέλεσµα να είναι πολύ ευαίσθητο στην έλλειψη του νερού.

Η λίπανση

Οι ειδικοί συνιστούν να δίδονται τα απαιτούµενα θρεπτικά στοιχεία στις καλλιέργειες µύρτιλου µε ελαφρές και επαναλαµβανόµενες λιπάνσεις. Το άζωτο πρέπει να χορηγείται κάθε χρόνο, ιδίως τα έτη που προβλέπεται να υπάρξει µεγάλη παραγωγή. Το αζωτούχο λίπασµα πρέπει να παρέχεται λίγο πριν από την έκπτυξη των οφθαλµών. Σε αµµώδη εδάφη, τα αζωτούχα λιπάσµατα πρέπει να δίδονται σε δύο δόσεις, το 75% µε την έκπτυξη των οφθαλµών, το δε υπόλοιπο 25% µετά την πτώση των πετάλων. Το συγκεκριµένο φυτό απορροφά το αζωτούχο λίπασµα κατά το µεγαλύτερο µέρος του υπό αµµωνιακή µορφή, σε αντίθεση µε τα περισσότερα φυτά, που το απορροφούν υπό νιτρική µορφή. Η θειική αµµωνία (21-0-0) χρησιµοποιείται κατά προτίµηση όταν το pΗ του εδάφους είναι υψηλότερο από το 5 και η ουρία εάν το pΗ είναι χαµηλότερο από το 5.

Η καλλιέργεια απαιτεί, επίσης, µικρές ποσότητες φωσφόρου και καλίου. Για τον φωσφόρο, συνιστάται να δίνεται πριν από τη φύτευση των δενδρυλλίων του µύρτιλου. Η χρησιµοποίηση του υπερφωσφορικού λιπάσµατος κατά την εγκατάσταση του φυτού αποτελεί µια καλή φωσφορική λιπαντική πρακτική. Για το κάλιο, συνιστάται η καλιούχος λίπανση να γίνεται το φθινόπωρο.

Αναφορικά µε το κλάδεµα, τα πρώτα τέσσερα χρόνια µετά το φύτεµα γίνεται κυρίως για να «ανοίξει» το φυτό. Μετά το πέµπτο έτος, το κλάδεµα συνίσταται στην αποµάκρυνση των ασθενικών, των µη παραγωγικών, αλλά και των πολύ λεπτών βλαστών. Οι βλαστοί µε µεγαλύτερη ηλικία θεωρούνται ότι έχουν µειωµένη παραγωγικότητα. Οι γεωπόνοι συνιστούν, δε, τον κανόνα 1:6, δηλαδή να κλαδεύεται και να αποµακρύνεται ένας βλαστός σε κάθε 6 παλαιούς βλαστούς ηλικίας άνω των δύο ετών.

Από τα έλη της Σιβηρίας στη µάχη κατά του Αλτσχάιµερ
Η ιστορία του φυτού από την αρχαιότητα φτάνει στη µακρινή Σιβηρία, στα έλη όπου βρέθηκε το ασυνήθιστο φυτό Vaccinium Corymbosum, το µύρτιλο. Αν και γνωστό στο εξωτερικό για το χρώµα και το άρωµά του, ελάχιστοι γνώριζαν τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισµό. Όταν βρέθηκε στα χέρια των Aµερικανών επιστηµόνων, εξηµερώθηκε, έπειτα από µακροχρόνιες επιστηµονικές έρευνες.

Το µέγεθος των καρπών του σε αυτήν τη βελτιωµένη µορφή ξεπερνά κατά πολλές φορές το µέγεθος των καρπών της άγριας «µαµάς» του, διατηρώντας, ωστόσο, τη φανταστική του γεύση και την ποιότητά του. Αυτήν τη στιγµή παράγονται πολλά είδη ήµερου blueberry. Με την καλλιέργειά του ασχολούνται σχεδόν παγκοσµίως, από τον Καναδά έως και τη Νέα Ζηλανδία. Όµως, η πατρίδα του ήµερου blueberry θεωρούνται οι ΗΠΑ, µια και εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα ο Αµερικανός βοτανολόγος Κόουιλ πρώτος στον κόσµο άρχισε να καλλιεργεί το ήµερο blueberry.

Κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, οι πιλότοι της πολεµικής αεροπορίας της Αγγλίας (ΡΑΦ) κατανάλωναν µεγάλες ποσότητες γλυκών ή µαρµελάδες από µύρτιλο, κυρίως πριν από τις νυχτερινές τους εξορµήσεις, µε σκοπό να βελτιώσουν την όρασή τους.

Τα αποτελέσµατα που λήφθηκαν το 1998 έπειτα από έρευνες πάνω στους καρπούς του blueberry στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τώρα τα blueberries διαφηµίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης, ενώ έχουν χαρακτηριστεί από τον αµερικανικό οργανισµό «The World’s Healthiest Foods» («Οι πιο υγιεινές τροφές του κόσµου»), ένα διεθνώς αναγνωρισµένο µη κερδοσκοπικό ίδρυµα, ως «σούπερ φρούτο» και «αστέρι της διατροφής».

Όπως απέδειξαν οι Αµερικανοί επιστήµονες, το blueberry όχι µόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους µηχανισµούς της γήρανσης, αλλά και συµβάλλει στην ανανέωση του οργανισµού. Για να βελτιώσει κανείς τον µεταβολισµό, τη µνήµη και τον συγχρονισµό των κινήσεών του, είναι αρκετό να καταναλώνει µισό φλιτζάνι καρπών την ηµέρα. Μάλιστα, το αµερικανικό πανεπιστήµιο Tufts το συστήνει στους φοιτητές σε περιόδους εξετάσεων, ενώ χρησιµοποιείται συστηµατικά για την προετοιµασία των Ολυµπιακών οµάδων HΠΑ και Καναδά.

Ο χυµός του φυτού αυξάνει την αντοχή των αιµοφόρων αγγείων, ρυθµίζει τη λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων και χαρακτηρίζεται από αγγειοδιασταλτικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές, αντιφλεγµονώδεις και πυρηνοπροστατευτικές ιδιότητες. Εκτός των άλλων, είναι ισχυρή άµυνα ενάντια στο Aλτσχάιµερ, µειώνει τη χοληστερόλη, διευκολύνει το κυκλοφορικό, λειτουργεί κατά του σακχαρώδους διαβήτη, ενώ προστατεύει και από τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας. Κατευνάζει, επίσης, τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισµού στα φάρµακα και στα προϊόντα διατροφής. Από µόνο του το φυτό δεν προκαλεί αλλεργίες και µπορεί να καταναλωθεί ακόµα και από παιδιά µε αυξηµένη ευαισθησία σε διαβητικές και αλλεργικές τάσεις.

Οι καρποί του µύρτιλου διακρίνονται για τις πλούσιες αντιοξειδωτικές τους ουσίες, µε όποια µέθοδο και αν τις µετρήσουµε. Μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, το blueberry έχει πολύ µεγάλη αντιοξειδωτική δράση, κατέχοντας τη 2η θέση µετά το ιπποφαές.







Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 
capital
Διαβάστε περισσότερα » »