Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Φαντασμαγορική βροχή αστεριών την Παρασκευή 12 Αυγούστου!

Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας,
 Ενα από τα εντυπωσιακότερα αστρονομικά φαινόμενα, τη βροχή των Περσειδών, θα απολαύσουν και φέτος, όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα της Παρασκευής 12 Αυγούστου.

  Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

  Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι για την καλύτερη παρατήρηση των Περσειδών θα πρέπει κάποιος να βρεθεί σε περιοχή που έχει απόλυτο σκοτάδι.
Οι Περσείδες και η οφθαλμαπάτη!

  Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

  Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Το φαινόμενο των "πεφταστεριών"

  Τα "πεφταστέρια" είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά.

  Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

  Τα "πεφταστέρια" -που σπάνια φτάνουν στη Γη, καθώς καίγονται κατά την πτώση τους τελείως- μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο νυχτερινό ουρανό, ιδίως στα πιο σκοτεινά τμήματά του, όταν δεν υπάρχει φεγγάρι.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Ζωντανό» φάρμακο σκοτώνει το AIDS

<%= CmtFramework.Web.Portal.CurrentArticle.Title %>
Νέα επαναστατική θεραπεία για το HIV/AIDS, η οποία ενδέχεται να θεραπεύει όσους είναι οροθετικοί ή νοσούν, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ειδικοί ανάπτυξαν έναν «ζωντανό φάρμακο» το οποίο περιέχει ιό που σημαδεύει όχι μόνο τον ιό HIV, αλλά και όλα τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από αυτόν και ακολούθως ειδικά φάρμακα τον εξολοθρεύουν, όπου και εάν βρίσκεται. 

Ο δρ Pin Wang από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό ιό που αγκιστρώνεται στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HIV. Το είδος της θεραπείας ονομάζεται «αυτοκτονική γονιδιακή θεραπεία», που σημαίνει πως όταν ο ιός βρει ένα κύτταρο μολυσμένο με HIV, προσκολλάται πάνω του και το σημαδεύει. 

Τότε, στη μάχη ρίχνονται τα φάρμακα που αναγνωρίζουν τα σημάδια από τον τεχνητό ιό και όπου τον βλέπουν, τον καταστρέφουν, μαζί και τα κύτταρα στα οποία έχει περιδεθεί, δηλαδή τα κύτταρα του HIV. «Αν καταφέρεις να καταστρέψεις όλα τα κύτταρα που είναι μολυσμένα με HIV στον οργανισμό κάποιου, ακόμη και στον εγκέφαλο, τότε έχεις λύσει μερικώς το πρόβλημα», εξηγεί ο καθηγητής Wang. 

Η διαδικασία είναι ανάλογη με μία πρακτική που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο. Ένας στρατιώτης που βρίσκεται στο έδαφος δείχνει με μία ακτίνα λέιζερ την ακριβή θέση του στόχου και έτσι καθοδηγεί τα αεροπλάνα ώστε να γνωρίζουν που ακριβώς θα ρίψουν τη βόμβα. 

Όπως, λοιπόν, γίνεται η ακριβής ρίψη της βόμβας, ο τεχνητός ιός βοηθά τα φάρμακα ώστε να μην έχουν παράπλευρες απώλειες, δηλαδή να παραμένουν ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί τόσο στοχευμένη θεραπεία» λέει με ενθουσιασμό ο Wang. 

Ο τεχνητός ιός έχει επιτύχει στις πρώτες δοκιμές στο εργαστήριο και έχει καταστρέψει το 35% των HIV κυττάρων. «Μπορεί το ποσοστό να ακούγεται μικρό, είναι όμως σε εργαστηριακό περιβάλλον. Εάν αυτό δοκιμαστεί σε ανθρώπινο οργανισμό, βάσει της εμπειρίας, θα είναι πολλαπλάσιος και θα αυξήσει ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, παθολόγος - λοιµωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στους επόμενους στόχους των ειδικών, είναι η δοκιμή της θεραπείας σε ποντίκια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε θεραπεία. 

«Ακόμη είμαστε σε πρώιμο στάδιο. Και΄εάν δεν επιτύχει το συγκεκριμένο πείραμα, έχουμε ένα νέο τρόπο προσέγγισης του ιού που θα δώσει διαφορετικές κατευθύνσεις στη μάχη κατά της παγκόσμιας μάστιγας», εξηγεί ο καθηγητής Wang. 

Η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από φαρμακευτική εταιρεία, αλλά από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Virus Research. 


 
Διαβάστε περισσότερα » »

The Future 2010 2100

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα όρνεα αντιμετωπίζονται με όπλα…

Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη με σειρά αναρτήσεων ότι αργά ή γρήγορα, κάποια στιγμή στο βωμό της εξόφλησης του δημοσίου χρέους, θα επιχειρηθεί να θυσιαστούν και οι ατομικές μας περιουσίες και ειδικότερα η ακίνητη περιουσία μας, γιατί τα χρήματά μας και τα εισοδήματά μας ήδη θυσιάζονται και αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα πιο σκληρό τρόπο. Το θέμα του κινδύνου για την ακίνητη περιουσία δεν έχει γίνει όμως αντιληπτό από πολλούς, οι οποίοι νομίζουν ότι το δημόσιο χρέος είναι κάτι που....
δεν αφορά την δική τους περιουσία, αλλά μόνο τη δημόσια περιουσία.

Όμως ήδη χθες πληροφορηθήκαμε εμβρόντητοι τη δήλωση που έκανε ο προέδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Halle, Ούλριχ Μπλουμ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse με τον άκρως ενδεικτικό τίτλο «τα όρνεα δείχνουν πού υπάρχουν πτώματα».

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλουμ, ο οποίος προφανώς εκφράζει τις μύχιες επιθυμίες των Γερμανών και της κ. Μέρκελ, δήλωσε ότι: «Μπορούμε να αφήσουμε τα κράτη να κηρύσσουν χρεοκοπία, το ένα μετά το άλλο ή ακολουθούμε το δύσκολο δρόμο: Το δημόσιο χρέος να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, ή να ασφαλιστεί με την ιδιωτική περιουσία των πολιτών της χώρας. Αυτή θα ήταν μία επιλογή για την Ελλάδα, την Ιταλία ή ακόμα και για τις ΗΠΑ».

Δηλαδή ο κ. Μπλουμ προτείνει προς την ελληνική κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τους τοκογλύφους με αναγκαστική (δεν νοείται διαφορετικά) υποθήκευση των ακινήτων όλων των Ελλήνων!!!

Δεν μένει τώρα πια, παρά να δούμε κάποια στιγμή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να επικαλούνται τίποτα διλήμματα του στυλ «υποθήκευση ή πτώχευση» και άλλα τέτοια φαιδρά που ακούστηκαν στο παρελθόν και αναλαμβάνοντας δήθεν το σχετικό πολιτικό κόστος, να ψηφίσουν κανένα έκτρωμα στη Βουλή, όπως έκαναν με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Δεν θέλουμε φυσικά να πιστέψουμε ότι θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Πιστεύουμε οι βουλευτές, ως Έλληνες και οι ίδιοι, να γνωρίζουν ότι την ακίνητη περιουσία του Έλληνα δεν την πειράζεις ποτέ. Καλύτερα να τον σκοτώσεις.

Σε ότι αφορά εκείνους που μας εξομοιώνουν με ψοφίμι στο οποίο ορμούν τα όρνεα, έχουμε να απαντήσουμε ότι τα όρνεα αντιμετωπίζονται με όπλα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέο πρωτόκολλο Wi-Fi υπόσχεται κάλυψη έως και 100 χιλιομέτρων

Εκπρόσωποι του Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) ανακοίνωσαν ένα νέο πρωτόκολλο Wi-Fi, το 802.22 το οποίο θα υπόσχεται κάλυψη περιοχών με διάμετρο έως και 100 χιλιόμετρα (ή 62 μίλια).

Τα νέο σύστημα εκμεταλλεύεται τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά μετάδοσης σε μπάντες των VHF και UHF αφού εκπέμπει από τα....
54 MHz έως 698 MHz. Σε πρώτη φάση η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων θα είναι τα 22 Mbps ανά κανάλι.

Τα αποτελέσματα θα φανούν αρκετά χρήσιμα σε αραιοκατοικημένες περιοχές χωρία,κωμοπόλεις και σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μέχρι στιγμής οι συσκευές του εμπορίου υποστηρίζουν το παλιό πρωτόκολλο 802.11 a/b/g/n, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς το επίσημο πρότυπο έχει εγκριθεί και έτσι οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν την κατασκευή συσκευών που ενσωματώνουν την καινούρια τεχνολογία.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέο «χαστούκι» από τον Fitch στην Κύπρο

Και νέο χτύπημα για την Κυπριακή οικονομία επεφύλασσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Η υποβάθμιση της Κύπρου σε ΒΒΒ αντανακλά την πραγματική και αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, σε συνάρτηση με την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρεών, ώστε να αναχρηματοδοτήσει την....
ωρίμανση των χρεών της», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του οίκου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Κίκης Καζαμίας, είχε ανακοινώσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ…
Διαβάστε περισσότερα » »

«Σβήνει» ΑΦΜ το Τaxisnet - Διορία ενας μήνας για να μη χάσουν το ΑΦΜ τους οι φορολογούμενοι

«Σκούπα» στους αριθμούς φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) βάζει το Τaxisnet από 1η Σεπτέμβρη. Διαβάστε παρακάτω ποια ΑΦΜ κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν ανενεργά, τι συνέπειες έχει αυτό για τον φορολογούμενο, και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να διατηρηθεί ενεργό ένα ΑΦΜ. 

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, από 1η Σεπτεμβρίου, καθίστανται ανενεργά τα ΑΦΜ που:

α)έχουν ελλιπή η λανθασμένα στοιχεία των κατόχων τους

β)δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη ή

γ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή

δ) από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

Οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν το ΑΦΜ τους θα ενημερωθούν με επιστολή από τη ΓΓΠΣ για να πάνε στις εφορίες και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα σε ένα μήνα. Όποιοι δεν ανταποκριθούν, τα ΑΦΜ τους θα χαρακτηρισθούν ανενεργά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Συνέπειες της... απώλειας του ΑΦΜ
Αρκετές και σημαντικές είναι οι συνέπειες της απενεργοποίησης του ΑΦΜ καθώς όσα χαρακτηρισθούν ανενεργά δεν θα μπορούν:


• να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ.
• να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
•να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία
•να υποβάλουν οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κ.Β.Σ.
•να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


•να λάβουν πιστοποιητικό για υποβολή δηλώσεων κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών,
•να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων
•να πάρουν αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.

• να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα
• να εισπράξουν ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (Α.Φ.Ε.Κ. Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).
•να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Αντίθετα ακόμα και με ανενεργό ΑΦΜ, βεβαιώνονται και εισπράτονται κανονικά οφειλές και μπορούν να κατατεθούν χειρόγραφα δηλώσεις.


Απενεργοποίηση Α.Φ.Μ. από το Ηλεκτρονικό Σύστημα VIES
Ως συνέπεια της παραπάνω διαδικασίας, ΑΦΜ σβήνονται και από το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, όταν:

► ο υποκείμενος στο φόρο δεν υπέβαλε δηλώσεις Φ.Π.Α. και Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες για ένα έτος μετά την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας που ίσχυε για την υποβολή της πρώτης δήλωσης ή του πίνακα που δεν υποβλήθηκε.

►από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προέκυψε ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης.

►από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προέκυψε ότι ο επιτηδευματίας έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκατάσταση δρόμων στην Πτολεμαϊδα.

 Μαίρη Κεσκιλίδου: 
 Σε εξέλιξη βρίσκεται η εργολαβία αποκατάστασης τομών στην Πτολεμαίδα και σε οικισμούς του Δήμου Εορδαίας και προκλήθηκαν εξ αιτίας έργων των δημοτικών επιχειρήσεων
ΔΕΥΑΠ- Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης- αποχέτευσης Πτολεμαιδας – και ΔΕΤΗΠ- Δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαιδας- και υλοποιεί η ΔΕΥΑΠ.

Παράλληλα με την επούλωση των τομών το συνεργείο του αναδόχου επουλώνει και τις λακκούβες ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ



Ενιαία διοίκηση των δύο Νοσοκομείων (Μαμάτσειο και Μποδοσάκειου) της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης χωρίς αυτό να μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση… και αλλαγή με διόρθωση στον αριθμό των κλινών στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ήταν η θέση του υπουργού υγείας
Ανδρέα Λοβέρδου έτσι όπως ο ίδιος την εξέφρασε και μάλιστα
προκααβολικά πριν καν ακούσει το αίτημα, στους φορείς της Πτολεμαΐδας οι οποίοι με επικεφαλής τη δήμαρχο τον επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν μαζί του στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα λέγοντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δήλωσε πως η έδρα της ενιαίας διοίκησης θα είναι και τα δύο νοσοκομεία δηλαδή και οι δύο πόλεις Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τους διοικητή και υποδιοικητή να βρίσκονται πότε στο ένα και πότε στο άλλο νοσοκομείο. Ο υπουργός δέχθηκε, και αυτό αποτελεί το μεγάλο κέρδος για τους φορείς της Πτολεμαΐδας, ότι υπάρχει θέμα με τις κλίνες του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και στην ουσία αναγνώρισε ότι κακώς μειώθηκαν (τουλάχιστον στον αριθμό που αυτό έγινε των 50 κρεβατιών) έσπευσε πάντως να δηλώσει που παρά το χρονοδιάγραμμα των 250 κλινών του νοσοκομείου η πληρότητα εμφανίζεται πολύ χαμηλή μόλις 49% και αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που απασχολεί το υπουργείο. Ο κ Λοβέρδος απευθυνόμενος στους φορείς είπε πως χρειάζεται λίγο χρόνο και δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της μείωσης των κλινών στο Μποδοσάκειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μια μικρή αύξηση με εκτίμηση τα 220 κρεβάτια ίσως και 230 όχι όμως 250 που προβλέπει το οργανόγραμμα. Σε ότι αφορά τις διοικήσεις ο υπουργός σε μια από τις πολλές αποστροφές του λόγου του δήλωσε πως τα πρόσωπα του διοικητή και υποδιοικητή είναι ήδη γνωστά και δε θα αλλάξουν μάλιστα πολλές φορές μετέτρεψε σε γένους θηλυκού το υποδιοικητής λέγοντας υποδιοικήτρια φωτογραφίζοντας ότι καθήκοντα θα εκτελεί η σημερινή διοικήτρια του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου (έτσι κατάλαβαν όλοι οι παρεβρισκόμενοι του οποίους και ρωτήσαμε). Στη συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο παραβρέθηκαν από την πολιτική ηγεσία και διοίκηση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, ο διοικητής Χρήστος Ζηλίδης και υποδιοικητής Παναγιώτης Νάνος της 3ης ΥΠΕ στην οποία και ανήκουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ενώ από τους τοπικούς φορείς παραβρέθηκαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Νικηφόρος Μανάδης εκπροσωπώντας την τοπική εκκλησία, Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας Λάζαρος Λωτίδης και Γρηγόρης Τσιούμαρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννα Ανδρονικίδου, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοπίστη Κρυσταλλίδου και Απόστολος Καλαϊτζόπουλος. Από τους τοπικούς φορείς της πόλης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιος Τσιλφίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο οι Βουλευτές Αλέξανδρος Αθανασιάδης (ο οποίος και έκλεισε το ραντεβού με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο), Ιωάννης Βλατής και Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αξίζει επίσης και πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για το δήμαρχο Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη ο οποίος και ήταν καταπέλτης στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι το Μποδοσάκειο νοσοκομείο εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Σε ότι αφορά το ίδιο το νοσοκομείο στη συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκε η Διοικήτρια Αναστασία Μπούρτσου, οι γιατροί Ονούφριος Μαυρίδης και Ιορδάνης Ανδρεάδης και από το Σωματείο των εργαζομένων ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαδόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. Αντωνία Ορφανίδου. Η συνάντηση διήρκησε πάνω από 1 ώρα και 20 λεπτά και σε αρκετές στιγμές υπήρξε ένταση μεταξύ του υπουργού και της δημάρχου αλλά και τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου. Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε να εξετάσει τα όσα συζητήθηκαν και τις όποιες απαντήσεις του θα τις μάθει η τοπικοί κοινωνία της Πτολεμαΐδας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της όπως είπε δηλαδή τους βουλευτές, η συνάντηση πάντως έληξε χωρίς να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα » »

Αστυνομικός εξόφλησε δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμεναν ληστές!

Απίστευτο θράσος επέδειξε ένας αστυνομικός της ΕΛΑΣ, καθώς όχι μόνο εξόφλησε το δωμάτιο, όπου διέμεναν δράστες ληστείας χρηματαποστολής, στη Λευκάδα, αλλά ζήτησε και να σβηστούν από τις κάμερες ασφάλειας του ξενοδοχείου οι κινήσεις τους!
Το αποκορύφωμα ήταν ότι παρέλαβε για λογαριασμό τους και ένα ρολόι που είχαν ξεχάσει κατά τη διαμονή τους.
Ο λόγος για Αστυνόμο Β΄που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας, ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση, για συνέργεια σε ληστεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, από την έρευνα, που διενεργείται σχετικά με ληστεία σε βάρος χρηματαποστολής στις 05-08-2011 στο Νυδρί-Λευκάδας, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός εξόφλησε το δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν οι δράστες της ληστείας και προσπάθησε να πείσει τους υπευθύνους του ξενοδοχείου να διαγράψουν από το σύστημα οπτικής καταγραφής κάμερες τις εγγραφές, που τους απεικόνιζαν.
Ταυτόχρονα, παρέλαβε από τη ρεσεψιόν ένα ρολόι χειρός, που είχαν ξεχάσει.
Σε βάρος του σχηματίζεται για συνέργεια στη ληστεία δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Λευκάδας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο άρχισε τις δοκιμές

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας απέπλευσε νωρίς σήμερα το πρωί από το ναυπηγείο του στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ για να αρχίσει τις πρώτες δοκιμές του στη θάλασσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το σκάφος, μήκους 300 μέτρων, προοριζόταν αρχικά για το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η ναυπήγηση του πλοίου αυτού, που είχε ονομασθεί Varyag, είχε διακοπεί το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Κίνα το αγόρασε το 1998 από την Ουκρανία. Οι δοκιμές του σκάφους στη θάλασσα δεν θα διαρκέσουν πολύ, διευκρίνισε το πρακτορείο επικαλούμενο κινεζικές στρατιωτικές πηγές.
Πρόσθεσε πως το αεροπλανοφόρο θα επιστρέψει στη συνέχεια στο λιμάνι του για να υποβληθεί σε εργασίες ανακαίνισης.

Τον περασμένο μήνα η Κίνα ανακοίνωσε πως το αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιηθεί "για την επιστημονική έρευνα, πειράματα και εκπαίδευση".

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες όμως κυκλοφορούν ευρέως, η Κίνα ναυπηγεί άλλα δύο μεσαίου μεγέθους μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα στη Σανγκάη.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος στη λίμνη Ζάζαρη

Εντοπίστηκε νεκρός ο αγνοούμενος στη λίμνη ΖάζαρηΝεκρός εντοπίστηκε ο νεαρός, αλβανικής καταγωγής, που αγνοείτο από χθες, όταν βούτηξε στα νερά της λίμνης Ζάζαρη, στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, για να δροσιστεί.
Άνδρες της ΕΜΑΚ μετά από πολύωρες έρυνες εντόπισαν, τη σορό του άτυχου άνδρα.
Η σορός του νεαρού Αλβανού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κοζάνης για νεκροψία.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στροφή στις ξυλόσομπες!

Η ιδιαίτερα αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται πως οδηγεί πολλούς από τους πολίτες σε αναζήτησης άλλων μορφών θέρμανσης...
μεταξύ των οποίων και οι παραδοσιακές ξυλόσομπες, οι πωλήσεις των οποίων αναθερμαίνονται μέρα με τη μέρα.
Όπως τονίζουν οι έμποροι ξύλου, αναμένεται να υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης των καυσόξυλων λόγω και της στροφής προς τη χρήση ξυλόσομπας.
Μετά τις 15 Αυγούστου θα ξεκινήσει η διάθεση καυσόξυλων στην Κομοτηνή και κάτι ανάλογο αναμένεται και για τις υπόλοιπες πόλεις της Θράκης. Οι τιμές των καυσόξυλων θα κινηθούν στα ίδια, περίπου, με πέρσι επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 110-120 ευρώ ανά τόνο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Daniel Serwer: Τα Σκόπια εμποδίζουν τη λύση στο όνομα


Σκοπιανός δημοσιογράφος: « Η χώρα μας γιορτάζει  για  την 10η επέτειο της Συμφωνίας της Οχρίδας. Τα κράτη της ΕΕ και η ΗΠΑ την αποκαλούν ως επίτευγμα. Αν και είναι ένας καλός λόγος κανένας από τους γείτονές μας δεν τον χρησιμοποιεί ως εμπειρία. Το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τις μειονότητες, η Βουλγαρία δεν επιτρέπει την ψηφοφορία για την εθνική καταγωγή στην απογραφή, επίσης η Αλβανία…»

Daniel Serwer: Κάθε χώρα έχει τις συνθήκες της και εφαρμόζει πολιτικές που είναι κατάλληλες για αυτήν. Νομίζω ότι είναι λάθος να αρνηθούμε την ευκαιρία που δίνεται στους ανθρώπους να καθορίσουν την εθνοτική καταγωγή τους στην απογραφή, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 



Κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση που επιτρέπει  περισσότερες επιλογές, αλλά πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από όλες τις εθνοτικές ομάδες θεωρούν τους εαυτούς τους, πάνω από όλα,  Αμερικανούς. 
Ίσως η απροθυμία να επιτρέπουν  περισσότερες επιλογές είναι αποτέλεσμα φόβου ότι μερικοί άνθρωποι θα επιλέξουν μια άλλη ταυτότητα ως κύρια. Η Ελλάδα, ειδικά, πάσχει από αυτόν το φόβο.

Σκοπιανός δημοσιογράφος: 
«Στη διαδικασία συζήτησης στο Κογκρέσο που καλούσε για μείωση των ενισχύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών  προς τη χώρα μας την αποκαλούσαν ως FYROM αντί της «Μακεδονίας»
Θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε σελίδα και κλίνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις στη διαφορά μας;»

Daniel Serwer:  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ΗΠΑ έχουν μια διάκριση εξουσιών: Η Διοίκηση είναι ξεχωριστή από την Νομοθεσία, στην οποία υπάρχει συμπάθεια στην ελληνική θέση για το ζήτημα του ονόματος.
Επίσης είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχουν εκφράσει, ήδη, τη συμπάθειά τους για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό. Είναι σαφές ότι η Διοίκηση ήθελε  να δει μια συμβιβαστική λύση από τα δύο προηγούμενα έτη αλλά  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα Σκόπια  είναι εμπόδιο σε αυτήν παρά η Αθήνα.
Αυτό  σημαίνει ότι  οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ακόμη τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’. Πιστεύω ότι οι διπλωμάτες στα Σκόπια κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τα πράγματα προς αυτήν 
την κατεύθυνση.

--

Από τη συνέντευξη του  Ντάνιελ Σέρβερ, ειδικού  των ΗΠΑσε θέματα Βαλκανίων, στην σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ της 9ης Αυγούστου 2011.

Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Απολύθηκε η πρόεδρος των δημοσιογράφων…

Η πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων Ταμάρα Τσαουσίδης βρίσκεται στην ανεργία. Απολύθηκε από το ‘Alsat M TV’ βάσει μιας συμφωνίας η οποία δεν είχε υπογραφεί και εκκρεμούσε γι αυτήν δικαστική επίλυση της υπόθεσης. Η πρόεδρος των δημοσιογράφων πιστεύει ότι  η ενέργεια αυτή στρέφεται άμεσα κατά των δημοσιογράφων που είναι μέλη της Ένωσης.


Η Τσαουσίδης είπε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ανακοίνωσε ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουν ανοικτά οι δημοσιογράφοι για τα προβλήματα του κλάδου πριν  επέμβουν τα θεσμικά όργανα του Δικαστηρίου και του κράτους.

Η εκτελεστικός διευθυντής του Σκοπιανού Ινστιτούτου των Μέντια, Μπιλιάνα Ντόμα δήλωσε ότι  η απόλυση του επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν έχει συμβεί ποτέ σε ευρωπαϊκά και διεθνή πλαίσια.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων.
(σ.σ. Οι εργαζόμενοι  στα ΜΜΕ των Σκοπίων απέκτησαν συνδικαλιστική έκφραση,  για πρώτη φορά στα ιστορικά δεδομένα της χώρας, πριν από ένα περίπου χρόνο).
Διαβάστε περισσότερα » »

Έτοιμοι πέντε σταθμοί διοδίων στην Εγνατία προς είσπραξη...χαρατσιού

Θα λειτουργήσουν σε λίγες ημέρες


Έτοιμοι είναι να λειτουργήσουν πέντε σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό. Έτσι οι οδηγοί θα αρχίσουν να πληρώνουν...χαράτσι. Οι εργασίες στους σταθμούς διοδίων Ιάσμου, Πολυμύλου, Μαλακασίου, Τύριας και Ανάληψης, ολοκληρώθηκαν. Ωστόσο, όπως έχει διευκρινιστεί,
οι σταθμοί αυτοί είναι προσωρινοί, αφού θα υπάρξουν ηλεκτρονικά διόδια. Ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια της Εγνατίας Οδού αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, προσωρινή λειτουργία και συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων απρόσκοπτης διέλευσης από πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας.Επίσης, προβλέπει παράδοση του....
συστήματος με το «κλειδί στο χέρι» και περιλαμβάνει την χρήση τεχνολογίας μικροκυμάτων, αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας και πομποδεκτών, καθώς και εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο δίκτυο κορμού της Εγνατίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το έργο εξετάζεται να ενταχθεί και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Στο έργο προβλέπεται η εγκατάσταση 35 πλήρως αυτόματων σταθμών ανά κατεύθυνση. Έτσι, οι χρήστες θα χρεώνονται κατ' αναλογία με την απόσταση που διανύουν, δεν θα χρειάζεται να ελαττώνουν ταχύτητα, ούτε θα δημιουργούνται ουρές, δεν θα απαιτούνται καν θαλαμίσκοι διοδίων, ενώ θα πρόκειται για ένα σύστημα επεκτάσιμο, που θα μπορεί να «κουμπώσει» και με άλλους αυτοκινητοδρόμους. Άλλωστε, αποτελεί νομική υποχρέωση της χώρας να έχει εφαρμόσει το «τηλεδιόδιο» μέσα στην επόμενη διετία. Πάντως, η δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αναμένεται εννέα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από την κοινοπραξία που θα αναδειχθεί.
Διαβάστε περισσότερα » »

Με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο «απαντούν» οι καταστηματάρχες

Σε στάση πληρωμών προς το ελληνικό Δημόσιο προσανατολίζονται οι διευθυντές καταστημάτων εστίασης, αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης, Γιώργος Καββαθάς, γνωστοποίησε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να αποδίδουν φόρους και Φ.Π.Α. σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι ένα βήμα πριν από τη φυλακή».

Την αντίθεσή τους στην αύξηση του Φ.Π.Α. εκφράζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για χιλιάδες νέα λουκέτα στην αγορά.
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΑΙΝΙΟΔΡΟΜΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Από τη ΔΕΗ ΑΕ ανακοινώνεται ότι, σήμερα Τετάρτη, 10 Αυγούστου, και ώρα περίπου 01:00 εκδηλώθηκε στο Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής της Καρδιάς φωτιά σε ταινιόδρομο του συστήματος μεταφοράς λιγνίτη των Μονάδων του Σταθμού. Η φωτιά κατεσβέσθη με προσωπικό της Επιχείρησης και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαϊδας. Το σύστημα φόρτωσης λιγνίτη του Σταθμού τέθηκε άμεσα εκτός λειτουργίας και, ως εκ τούτου, μετά από μερικές ώρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας και οι Μονάδες του συγκεκριμένου Σταθμού λόγω έλλειψης λιγνίτη. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο Σταθμός το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, διερευνώνται τα αίτια του συμβάντος, το οποίο δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ασφαλή τροφοδότηση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙΕΙ ΤΗ ΔΕΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ

Η έλλειψη προσωπικού, η κακή συντήρηση, η απουσία στοιχειώδους φροντίδας/καθαριότητας στους χώρους εργασίας φαίνεται πως για μία ακόμα φορά αποτελούν βασικές αιτίες για σοβαρά συμβάντα στους χώρους της ΔΕΗ.


Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε ένα από τα πιο νευραλγικά σημεία του ΑΗΣ (σε ύψος 46 μέτρων όπου υπάρχουν ταινιόδρομοι που τροφοδοτούν με λιγνίτη το σταθμό)  δυστυχώς έρχεται για μία ακόμα φορά να επιβεβαιώσει την ολιγωρία των υπευθύνων που επιμένουν σκανδαλωδώς να μην λαμβάνουν, όχι απλά τα απαραίτητα ,αλλά τα στοιχειώδη πολλές φορές μέτρα ώστε να εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν στελέχη του σωματείου για να διαπιστώσουν –για πολλοστή φορά- ότι πρωταγωνιστής είναι και πάλι η αδιαφορία των ιθυνόντων.
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με την ουσιαστική παρέμβαση των εργαζόμενων που για μία ακόμα φορά επέδειξαν επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, κατάφεραν τελικά να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες διερευνούν τα ακριβή αίτια αυτής. Δυστυχώς οι εκτεταμένης έκτασης ζημιές που προκλήθηκαν αναγκάζουν το σταθμό νε μείνει εκτός λειτουργίας (με τις όποιες ενδεχόμενες συνέπειες) για χρονικό διάστημα που στη παρούσα φάση δε μπορεί  να εκτιμηθεί.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι παλεύουν όχι απλά να κρατήσουν μόνο την παραγωγική διαδικασία και να εξασφαλίσουν την ισορροπία του συστήματος αλλά δίνουν παράλληλα και τον δικό τους αγώνα ενάντια στις προθέσεις  των κυβερνόντων να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ, αυτοί ακριβώς επιδεικνύουν ανείπωτη ολιγωρία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων και την ασφάλεια του συστήματος με εξαιρετικά σημαντικές οικονομικές και ηθικές συνέπειες.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ διαχρονικά αγωνίζεται και απαιτεί:
Προσλήψεις προσωπικού σε σταθμούς και ορυχεία
      • Τη διενέργεια ελέγχων και τη λήψη μέτρων που θα κατοχυρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους εργαζόμενους
      • Τη συστηματική και σωστή συντήρηση των μηχανημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού
      • Την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που καθίσταται επικίνδυνο για τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση.
Για μία ακόμα φορά τα ερωτήματα που δημιουργούνται, πλείστα
Για μία ακόμα φορά αναμένουμε κάποια επίσημη τοποθέτηση
Για μία ακόμα φορά είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε σε κάποιους ότι
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ


Γραφείο Τύπου
Βασ. Κων/νου 4 (1ος Όροφος) – Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα
Τηλέφωνα, tel : 24630 – 21211 – 21212 –54251  Φαξ fax.. 2463021213
 Κοζάνη:2461029802, Φλώρινα:2385045648
Διαβάστε περισσότερα » »

Μακελειό στο Ηράκλειο – Μια γυναίκα νεκρή, δυο σοβαρά τραυματίες!

Συγκλονίζει την κοινή γνώμη του Ηρακλείου το απίστευτο λουτρό αίματος. Πρωταγωνιστές ο διοικητής του ΤΑΕ Μεσσαράς, η γυναίκα του, μια 35χρονη και ο δράστης, ηλικίας 43 ετών.
Ο Τηλέμαχος Πανταγάκης και η γυναίκα του νοίκιαζαν διαμέρισμα σε μια 35χρονη κοπέλα, σε πολυκατοικία επί της λεωφόρου Χρυσοστόμου στο Ηράκλειο. Όλα ξεκίνησαν όταν η 35χρονη έκανε παράπονα πως ο 43χρονος, που έμενε στην ίδια πολυκατοικία, την παρενοχλούσε.

Το ζευγάρι πήγε το βράδυ της Τρίτης να μιλήσει στον 43χρονο και να του ζητήσει να πάψει να ενοχλεί τη νοικάρισσά τους. Μόνο που τότε βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θάνατο!

Μόλις άνοιξε την πόρτα, ο 43χρονος μαχαίρωσε και σκότωσε τη 47χρονη γυναίκα, τραυμάτισε σοβαρά τον αστυνομικό αλλά και την 35χρονη γειτόνισσά του! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης, που επιτέθηκε στα τρία θύματά του σε κατάσταση αμόκ, επίσης τραυματίστηκε.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλιο νοσοκομείο, ενώ ο 43χρονος δράστης συνελήφθη.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΩΡΑ ΜΗ ΜΙΛΑΣ ~ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα » »

Μποδοσάκειο Νοσοκομείο: Τελικά με τις ευλογιές του πάρι, το παπάρι έκανε τον κούκο μπούφο εύγε..

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ



ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO   ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΈΑΣ



Ενιαία διοίκηση των δύο Νοσοκομείων (Μαμάτσειο και Μποδοσάκειου) της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης χωρίς αυτό να μπαίνει σε καμία διαπραγμάτευση… και αλλαγή με διόρθωση στον αριθμό των κλινών στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ήταν η θέση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου έτσι όπως ο ίδιος την εξέφρασε και μάλιστα προκαταβολικά πριν καν ακούσει το αίτημα, στους φορείς της Πτολεμαΐδας οι οποίοι με επικεφαλής τη δήμαρχο τον επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν μαζί του στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα, λέγοντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δήλωσε πως η έδρα της ενιαίας διοίκησης θα είναι και τα δύο νοσοκομεία δηλαδή και οι δύο πόλεις Κοζάνη και Πτολεμαΐδα με τους διοικητή και υποδιοικητή να βρίσκονται πότε στο ένα και πότε στο άλλο νοσοκομείο. Ο υπουργός δέχθηκε, και αυτό αποτελεί το μεγάλο κέρδος για τους φορείς της Πτολεμαΐδας, ότι υπάρχει θέμα με τις κλίνες του Μποδοσάκειου νοσοκομείου και στην ουσία αναγνώρισε ότι κακώς μειώθηκαν (τουλάχιστον στον αριθμό που αυτό έγινε των 50 κρεβατιών) έσπευσε πάντως να δηλώσει πως παρά το χρονοδιάγραμμα των 250 κλινών του νοσοκομείου η πληρότητα εμφανίζεται πολύ χαμηλή μόλις 49% και αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που απασχολεί το υπουργείο. Ο κ Λοβέρδος απευθυνόμενος στους φορείς είπε πως χρειάζεται λίγο χρόνο και δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της μείωσης των κλινών στο Μποδοσάκειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μια μικρή αύξηση με εκτίμηση τα 220 κρεβάτια ίσως και 230 όχι όμως 250 που προβλέπει το οργανόγραμμα. Σε ότι αφορά τις διοικήσεις ο υπουργός σε μια από τις πολλές αποστροφές του λόγου του δήλωσε πως τα πρόσωπα του διοικητή και υποδιοικητή είναι ήδη γνωστά και δε θα αλλάξουν μάλιστα πολλές φορές μετέτρεψε σε γένους θηλυκού το υποδιοικητής λέγοντας υποδιοικήτρια φωτογραφίζοντας ότι καθήκοντα θα εκτελεί η σημερινή διοικήτρια του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου (έτσι κατάλαβαν όλοι οι παρεβρισκόμενοι τους οποίους και ρωτήσαμε).
Στη συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο παραβρέθηκαν από την πολιτική ηγεσία και διοίκηση του υπουργείου Υγείας ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, ο διοικητής Χρήστος Ζηλίδης και υποδιοικητής Παναγιώτης Νάνος της 3ης ΥΠΕ στην οποία και ανήκουν τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ενώ από τους τοπικούς φορείς παραβρέθηκαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Νικηφόρος Μανάδης εκπροσωπώντας την τοπική εκκλησία, Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας Λάζαρος Λωτίδης και Γρηγόρης Τσιούμαρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννα Ανδρονικίδου, ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοπίστη Κρυσταλλίδου και Απόστολος Καλαϊτζόπουλος. Από τους τοπικούς φορείς της πόλης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάσιος Τσιλφίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο οι Βουλευτές Αλέξανδρος Αθανασιάδης (ο οποίος και έκλεισε το ραντεβού με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο), Ιωάννης Βλατής και Μιχάλης Παπαδόπουλος. Αξίζει επίσης και πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία για το δήμαρχο Αμυνταίου Μάκη Ιωσηφίδη ο οποίος και ήταν καταπέλτης στην τοποθέτησή του λέγοντας ότι το Μποδοσάκειο νοσοκομείο εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Σε ότι αφορά το ίδιο το νοσοκομείο στη συνάντηση με τον υπουργό παραβρέθηκε η Διοικήτρια Αναστασία Μπούρτσου, οι γιατροί Ονούφριος Μαυρίδης και Ιορδάνης Ανδρεάδης και από το Σωματείο των εργαζομένων ο πρόεδρος Ιωάννης Παπαδόπουλος και το μέλος του Δ.Σ. Αντωνία Ορφανίδου.    

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO  
ΚΟΝΤΡΑ  ΛΟΒΕΡΔΟΥ  -  ΒΡΥΖΙΔΟΥ 

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από 1 ώρα και 20 λεπτά και σε αρκετές στιγμές υπήρξε ένταση μεταξύ του υπουργού και της δημάρχου αλλά και του πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου.
Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε να εξετάσει τα όσα συζητήθηκαν και τις όποιες απαντήσεις του θα τις μάθει η τοπικοί κοινωνία της Πτολεμαΐδας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της όπως είπε δηλαδή τους βουλευτές, η συνάντηση πάντως έληξε χωρίς να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

 

Διαβάστε περισσότερα » »

"Πεθαίνουν" τα πλατάνια στην Ελλάδα

 

"Πεθαίνουν" τα πλατάνια στην ΕλλάδαΧιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια, που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, παρέμβαση για το θέμα έκανε, σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, καταθέτοντας γραπτή πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Τσόπελας, δρ δασολόγος-φυτοπαθολόγος στο ΕΘΙΑΓΕ- Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.
Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο.
«Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δένδρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής», αναφέρει ο κ.Τσόπελας.
Σημειώνεται ότι εάν ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται..
«Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προκαλώντας μια τεράστια οικολογική καταστροφή», καταλήγει ο κ. Τσόπελας.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει έγκαιρα απόφαση σχετικά με τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του μύκητα στην ΕΕ και να χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για τη δραστική αντιμετώπιση της θανάσιμης ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στη Ευρώπη

Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στη ΕυρώπηΑπό τον Οκτώβριο αρχίζει στην Ισπανία μαζική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με παραβολικά κάτοπτρα. Τα ηλιοθερμικά εργοστάσια Andasol 1, 2 και 3 θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα όλο το 24ωρο σε πάνω από 500.000 ανθρώπους.
Η γερμανική εταιρεία Solar Millennium AG από το Έρλαγκεν αναπτύσσει στη νότια Ισπανία (Ανδαλουσία / Γρανάδα) τον τρίτο κατά σειρά ηλιοθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με παραβολικά κάτοπτρα. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του ηλιοθερμικού πάρκου που άρχισε το 2006 με τον Andasol 1.
Το εργοστάσιο που κατασκεύασε η Solar Millennium AG στην Ισπανία (Andasol 3) παράγει ηλεκτρική ενέργεια με πάνω από 200.000 παραβολικά κάτοπτρα. Τα κάτοπτρα αυτά καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 70 περίπου γηπέδων ποδοσφαίρου. Στο κέντρο του ηλιακού πάρκου υπάρχει ένας συσσωρευτής θερμότητας με δύο τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης, που χρησιμοποιούν υγρό άλας για την συγκράτηση της θερμότητας.
Το υγρό άλας θερμαίνεται μέχρι και 400 βαθμούς Κελσίου και μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας δημιουργεί ατμό. Από τον ατμό παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Με τον εναλλάκτη θερμότητας μπορεί κάθε σύστημα παραβολικών κατόπτρων να αποθηκεύει το περίσσευμα ενέργειας με τη μορφή θερμότητας και να συνεχίζεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη νύχτα.
Η διαχειρίστρια εταιρεία των ηλιοθερμικών σταθμών Solar Millennium AG θα προχωρήσει σε νέα τεστ λειτουργίας τον Αύγουστο και αναμένεται αρχές Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί το τρίδυμο σύστημα ηλιοθερμικών εργοστασίων Andasol.
Το ηλιακό πάρκο της Ανδαλουσίας, όπως ονομάζεται επίσημα, θα τροφοδοτεί με συνολική απόδοση 150 μεγαβάτ το κανονικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής.
Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ και μάλιστα στην Καλιφόρνια η χρήση παραβολικών κατόπτρων εφαρμόζεται από το 1985.
Η γερμανική Greenpeace χαιρέτισε την είδηση της ολοκλήρωσης του ηλιακού πάρκου στην Ισπανία με γερμανική τεχνολογία και επενδύσεις.
Σύμφωνα με ειδικούς τα παραβολικά κάτοπτρα είναι η τεχνολογία που 'ταιριάζει' στις χώρες της Μεσογείου. Γι' αυτό χρειάζονται τόσο κίνητρα για επενδυτές και καταναλωτές, όσο υποχρεωτικό πλαίσιο χρήσης ηλιακής ενέργειας π.χ. για ζεστό νερό. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζει ο δήμος της Βαρκελώνης, όπου είναι υποχρεωτική στα καινούργια κτίρια η χρήση ηλιακής ενέργειας για παροχή ζεστού νερού σε ποσοστό 60%.
Διαβάστε περισσότερα » »

Εντοπίστηκε δακτύλιος αντι- ύλης γύρω από τη Γη;

Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας,                                     
Ομάδα επιστημονών του Πανεπιστημίου της Ρώμης χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγει ο δορυφόρος Pamela ο οποίος ανιχνεύει την κοσμική ακτινοβολία, εντόπισαν τον δακτύλιο της αντι-ύλης μέσα στις ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν.
  Συγκεκριμένα, οι ιταλοί επιστήμονες εντόπισαν την ύπαρξη ενός δακτυλίου σωματιδίων γύρω από την Γη, που δεν έχουν σχέση με αυτά της συμβατικής ύλης αλλά πρόκειται για σωματίδια της «εξωτικής» αντι-ύλης. Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία μεγάλο αριθμού αντιπρωτονίων τα οποία (θεωρητικώς) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για διαστημόπλοια.
 Τα σωματίδια αντι-ύλης είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη δυσκολότερο να μελετηθούν αφού μπορεί να παράγονται μεν μέσα σε διάφορες κοσμικές διεργασίες αλλά αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με την «κανονική» ύλη καταστρέφονται.

Η αγνωστη «αντι-ζώνη»
 
 Όπως φαίνεται οι αλληλεπιδράσεις στην συγκεκριμένη περιοχή όπου συναντώνται το μαγνητικό πεδίο της Γης με τις ζώνες κοσμικής ακτινοβολίας δημιούργησε ένα κενό μέσα στο οποίο η αντι-ύλη μπορεί να παράγεται αλλά κυρίως να διατηρείται ζωντανή για κάποιο χρονικό διάστημα πριν έρθει σε επαφή με την κανονική ύλη.

  Στο παρελθόν είχε εντοπιστεί η παρουσία ποζιτρονίων (η αντι-ύλη των ηλεκτρονίων) σε ζώνες ακτινοβολίας αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αντι-πρωτόνια και μάλιστα σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αντι-πρωτόνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα σε μελλοντικά διαστημόπλοια προσφέροντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην κίνηση τους. Πηγή: www.tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια πελώρια τρύπα άνοιξε κάτω από το... κρεβάτι της!

Συντάκτης: Λίζα Μελλά,   Η τεράστια τρύπα που βλέπετε στη φωτογραφία, άνοιξε εντελώς ξαφνικά κάτω από το κρεβάτι μιας γυναίκας στην Γουατεμάλα! Η 65χρονη Ινοτσέντα Χερνάντεζ, ξύπνησε από έναν εκκωφαντικό θόρυβο που εμοιαζε να προέρχεται μέσα από το ίδιο της το σπίτι.
 Αφού έψαξε στην αυλή και στα δωμάτια του σπιτιού της, διαπίστωσε τελικά ότι ο θόρυβος πήγαζε κάτω από το ίδιο της το κρεββάτι. Εντρομη έσκυψε και βρήκε μία τρύπα βάθους 12 μέτρων και διαμέτρου περίπου ενός μέτρου στο πάτωμα του δωματίου της!
 
 Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο περιστατικό στη Γουατεμάλα με πιο εντυπωσιακό εκίνο που είχε συμβεί τον Μάιο του 2010, όταν μί�� τεράστια  τρύπα άνοιξε στη μέση ενός δρόμου και κατάπιε μια ολόκληρη πολυκατοικία!
  Οι κάτοικοι δηλώνουν ανάστατοι ενώ οι τοπικές αρχές υποστήριξαν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από την καθίζηση του εδάφους εξαιτίας των τροπικών καταιγίδων που πλήττουν την περιοχή, σε συνδιασμό με τις ανύπαρκτες υποδομές στην κατασκευή κτηρίων- ιδιαίτερα στις φτωχογειτονιές
Διαβάστε περισσότερα » »