Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ίμια 30 Ιανουαρίου 1996: Στρατιωτικό πλεονέκτημα είχαμε - Επελέγη η... προδοσία

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΘΚΕΠΙΧ

Την 30η Ιανουαρίου του 1996 η κρίση στην περιοχή των Ιμίων έχει κορυφωθεί με ναυτικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί και από τις δύο χώρες. Ο συσχετισμός των πολεμικών πλοίων ήταν σαφώς υπέρ της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Είχαμε το πλεονέκτημα με το Στόλο να κυριαρχεί σε ολόκληρο το Αιγαίο. Τα τουρκικά πλοία είχαν στοχοποιηθεί. Υπολογισμοί που έγιναν εκ των υστέρων βέβαια ανέφεραν πώς αν εξελίσσονταν η κρίση σε πολεμική σύγκρουση η Τουρκία θα έχανε επτά φρεγάτες και εμείς δύο, το πολύ τρεις.   
Είναι ένα ερώτημα που 18 χρόνια μετά παραμένει αναπάντητο. Παραμένει γιατί ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προτίμησαν να παραδώσουν τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, απώλεσε εθνική κυριαρχία χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα και έχασε τρία παλικάρια, τους τρεις ήρωες του μοιραίου ελικοπτέρου της φρεγάτας «Ναβαρίνο».
Και ενώ ολόκληρος ο Ελληνικός λαός βρέθηκε μία ημέρα μετά με σκυμμένο το κεφάλι, ο κ. Σημίτης ευχαριστούσε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς και ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο, όπως έγινε αργότερα γνωστό «για ένα πανί που το πήρε ο αέρας». Χαρακτήρισε πανί την ελληνική σημαία και την υποστολή της από τα Ίμια που αποφάσισε η κυβέρνηση την απέδωσε στον… αέρα. Τέτοια προδοσία.
Η Ελλάδα ή ποιο συγκεκριμένα οι Ένοπλες Δυνάμεις την 30η Ιανουαρίου δεν κυριαρχούσαν μόνο στη θάλασσα, βγάζοντας στο Αιγαίο περισσότερα πλοία, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα. Στο Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε πλεονεκτική θέση, αφού ξέραμε πώς οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων.
Όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ’ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις τους λόγω και της άσκησης «Αλέξανδρος» που ήταν σε εξέλιξη. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση καθώς δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά τους ήταν εκτός ενεργείας.
Και ενώ η Ελλάδα είχε πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Η Άγκυρα δημοσίευσε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούσαν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρισκόταν κοντά στα τουρκικά παράλια, ενώ η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ δήλωνε στην τουρκική Βουλή ότι την επόμενη ημέρα η ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.
Ο Κ. Σημίτης όμως έχει ήδη εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον του αναφέρει πως η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά και δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα.
Ολόκληρη η κρίσιμη ημέρα της 30ης Ιανουαρίου του 1996 καταγράφεται στο ημερολόγιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ). Δείτε τι συνέβη :
Από τα μεσάνυχτα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα στους τουρκικούς ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ. Στις 00.55΄ αποπλέουν από τη Σμύρνη τα περιπολικά τύπου HISAR (PC 1638) «SULTAN HISAR» P111 και «DEMIR HISAR» P112 με κατεύθυνση την περιοχή Σάμου - Ικαρίας.
Στις 02.50΄ αποπλέει από το ναύσταθμο του Ακσάζ η φρεγάτα «EGE» F256 τύπου Knox κατευθυνόμενη προς τη Χάλκη - νοτιοανατολικά της Τήλου.
Στις 04.00΄ σημαίνει συναγερμός στο ΕΘΚΕΠΙΧ καθώς τουρκικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο Αιγαίο.
Περί τις 04.10΄ εντοπίζεται, κινούμενη προς την περιοχή των Ιμίων, μια τουρκική φρεγάτα MEKO-200 Track 1, η «YAVUZ» F240 (είχε αποπλεύσει από το ναύσταθμο του Ακσάζ), συνοδευόμενη από πυραυλάκατους, αυξάνοντας περαιτέρω την τουρκική ισχύ πυρός στην περιοχή.
Στις 05.00΄, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επαναβεβαιώνεται η εντολή αυξημένης ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού, και οι αεροπορικές δυνάμεις τίθενται σε κλιμακωτές ετοιμότητες 2, 5, 10 και 15 λεπτών.
Στη βάση αυτών των αποφάσεων η Ελλάδα απαντάει με την προσέγγιση στην περιοχή και άλλων πολεμικών πλοίων. Η συνολική ναυτική ισχύς της στην περιοχή είναι, έστω οριακά, ισχυρότερη από την αντίστοιχη τουρκική, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη.
Η κατάσταση κλιμακώνεται και στον αεροπορικό τομέα με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ Σάμου και Κω από 17 (εκ των οποίων πέντε οπλισμένα) τουρκικά μαχητικά (F-16C Fighting Falcon, F-4E Phantom II και RF-4E Phantom II σε εννέα σχηματισμούς) και δύο ελικόπτερα. Για την αναχαίτισή τους έγιναν 14 έξοδοι ελληνικών μαχητικών και δύο από τις αναχαιτίσεις κατέληξαν σε εμπλοκές.
Σε δηλώσεις του ο Γεράσιμος Αρσένης απορρίπτει τα «αιτήματα» της Τσιλέρ, όπως αυτά προέκυψαν μετά τη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.Στις 07.20΄ η τουρκική φρεγάτα φθάνει στα Ίμια και προβαίνει σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Την ίδια ώρα (07.16΄) εντοπίζεται δεύτερη τουρκική φρεγάτα τύπου Knox, η «TRAKYA» F254, προερχόμενη από τα Στενά, που κατευθύνεται επίσης προς τα Ίμια.
Στις 08.00΄ ελικόπτερο απονηώνεται από την τουρκική φρεγάτα και εκτελεί υπέρπτηση  των Ιμίων. Στις 09.00΄ λέμβος, προερχόμενη από τις μικρασιατικές ακτές με περίπου 6-7 επιβαίνοντες, προσπαθεί να προσεγγίσει τα Ίμια, αλλά παρεμποδίζεται και τελικά απωθείται από ελληνικό περιπολικό.
Στις 09.00΄ το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει την επιχειρησιακή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει σκέψη για συγκρότηση ειδικού τμήματος ειδικών δυνάμεων μεικτής σύνθεσης, τόσο από καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές όσο και από άντρες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).
Τελικά αποφασίζεται να συγκροτηθεί δύναμη ταχείας ενίσχυσης από μονάδες ειδικών δυνάμεων της Αττικής, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελούσαν ομάδες της εδρεύουσας στον Ασπρόπυργο 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών-2 ΜΑΛ και του ΕΤΑ. Η τυχόν προώθησή τους ως «ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας νησιωτικών χώρων στα Δωδεκάνησα» θα υλοποιόταν με ελικόπτερα ή μεταφορικά αεροσκάφη C-130 Hercules.
Τις πρωινές ώρες ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βούλγαρης υποβάλλει ερώτημα προς το διοικητή του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1 ΤΕΕΠ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και επιχειρεί τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache, εάν η νεοσύστατη μονάδα του μπορεί να εκτελέσει πολεμική αποστολή. Η απάντηση είναι θετική, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης εσπευσμένης εκτέλεσης βολών σε ελληνικό έδαφος. Η άδεια δίνεται και δύο ελικόπτερα εκτέλεσαν βολές πυραύλων AGM-114 Hellfire και ρουκετών στο πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου.
Στις 10.00΄ λαμβάνει χώρα η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι. Η Ελλάδα εμφανίζεται πρόθυμη να αποσύρει το άγημα της ΜΥΚ που φύλαγε τη βραχονησίδα Ανατολική Ίμια, όχι όμως και τη σημαία.
Ο Ουίλιαμ Πέρι αναφέρει στον Γεράσιμο Αρσένη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται διότι δεν μπορούν να βοηθήσουν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν στην Ελλάδα την πεποίθηση ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τους Τούρκους εάν επιλέξουν τη χρήση στρατιωτικής βίας. Παρόμοιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει προς τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Τζον Σαλικασβίλι.
Λίγο μετά τις 10.30΄ το πρωί, συγκαλείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την εξέταση της κατάστασης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, Εθνικής Άμυνας Γεράσιμου Αρσένη, Εσωτερικών Άκη Τσοχατζόπουλου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Τύπου Δημήτρη Ρέππα και του Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Χρήστου Λυμπέρη. Μετά το πέρας της σύσκεψης παραχωρείται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας -Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη- συνέντευξη Τύπου στην οποία απορρίπτονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι τουρκικές προκλητικές απαιτήσεις. Ωστόσο έχει ήδη διαφανεί η ασυνεννοησία μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στις 11.00΄ δίνεται εντολή για τον απόπλου του Στόλου.
Μέχρι το μεσημέρι το ΓΕΕΘΑ θα διατάξει τη διατήρηση των ομάδων αμφίβιων καταδρομών στην Κω σε δεκαπεντάλεπτη ετοιμότητα, την αύξηση της ετοιμότητας των ομάδων του ΕΤΑ και της 2ης ΜΑΛ στην Αττική σε 30 λεπτά και θα θέσει την 2η ΜΑΛ και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών (575 ΤΠΝ) σε ετοιμότητα δύο ωρών. 
Στις 12.00΄ τουρκική φρεγάτα επιχειρεί αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Λέρου και Λειψών και κατόπιν επιστρέφει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όλη η κίνηση γίνεται υπό την παρακολούθηση του ελληνικού αντιτορπιλικού «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221.
Στις 13.00΄, μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, υπό τη συνεχή τηλεοπτική κάλυψη από ελικόπτερο τηλεοπτικού σταθμού (Σκάι), εγκαταλείπει το ναύσταθμο της Σαλαμίνας και οδεύει προς την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της κρίσης. Η Τουρκία από την πλευρά της στέλνει περισσότερες φρεγάτες στην περιοχή.
Αργά το μεσημέρι παραδίδεται non-paper σε διπλωματικούς υπαλλήλους Ελλάδας και Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από το βοηθό υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το οποίο προωθείται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Κεντρική ιδέα είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων, καθώς εκεί εντοπιζόταν ο κίνδυνος απότομης-κάθετης κλιμάκωσης που θα οδηγούσε σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πολεμικών ναυτικών Ελλάδας και Τουρκίας, με ορατό-άμεσο τον κίνδυνο να ξεσπάσει συνολικός πόλεμος.
Το μεσημέρι όμως, ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα Δημήτρης Νεζερίτης είχε μεταβεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου και λαμβάνει χώρα συνάντηση με τον υφυπουργό Ονούρ Οϊμέν. Ο κ. Νεζερίτης προειδοποιεί την Άγκυρα για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου εάν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων.
Ο κ. Οϊμέν θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή στο status quo ante, περιγράφοντάς το ως «την αποχώρηση των πλοίων, στη συνέχεια του προσωπικού και τέλος των σημαιών». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το «συμβιβασμό απεμπλοκής», που τελικά υιοθετήθηκε. Αυτό  πιθανότατα υποδηλώνει είτε προηγούμενη συνομιλία και αποδοχή του από τους Αμερικανούς είτε προσπάθεια πειθαναγκασμού της Ελλάδας να τον αποδεχθεί μέσω της τήρησης από την τουρκική ηγεσία σκληρής γραμμής, πάντα υπό την απειλή της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με την τουρκική «ανάγνωση», ο «συμβιβασμός» αυτός αποδεικνύει ότι και η Ελλάδα συναινεί στον αμφισβητούμενο χαρακτήρα του νομικού καθεστώτος της περιοχής.
Στις 14.30΄ το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν αναπτυχθεί σημαντικές ναυτικές δυνάμεις και των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή βρισκόντουσαν:
• Bόρεια των Ιμίων, η φρεγάτα τύπου Standard «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461, που η κρίση τη βρήκε να εκτελεί καθήκοντα πλοίου «σκοπούντος» στο δυτικό Αιγαίο. Ο κυβερνήτης της αντιπλοίαρχος Ι. Λιούλης ανέλαβε καθήκοντα τοπικού διοικητή,
• Nότια των Ιμίων, το αντιτορπιλικό τύπου Charles F. Adams «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» D221, που επίσης εκτελούσε καθήκοντα «σκοπούντος» στο Κρητικό,
• Tρεις πυραυλάκατοι, οι «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» P22 (στην Ψέριμο), «ΞΕΝΟΣ» P27 (στην Καλόλιμνο) και «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» P29 (στην Κάλυμνο), καθώς και
• Oι κανονιοφόροι «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P57 και «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών τα μικρότερου εκτοπίσματος περιπολικά αποσύρθηκαν καθώς δεν μπορούσαν να επιχειρούν πλέον.
Από τουρκικής πλευράς είχαν αναπτυχθεί τρεις φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι, δύο κανονιοφόροι και τέσσερα περιπολικά. Οι ναυτικές αυτές μονάδες δεν έμελλε να διαφοροποιηθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων 18 ωρών.
Στο κεντρικό Αιγαίο είχε εντοπιστεί και παρακολουθείτο τουρκική ναυτική δύναμη αποτελούμενη από δύο φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό συνοδείας και δύο πυραυλακάτους. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ήδη αναπτύξει τρεις φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό και τέσσερις πυραυλακάτους. Οι Τούρκοι προέβησαν επίσης σε κινητοποιήσεις χερσαίων δυνάμεων στην ανατολική Θράκη, στη δυτική, νότια και νοτιοανατολική Τουρκία.
Επίσης μεταστάθμευσαν στα δυτικά τουρκικά αεροδρόμια περί τα 40 ως 50 μαχητικά αεροσκάφη. Τη χρονική αυτή περίοδο σε συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αποφασίζεται η διεξαγωγή της επιχείρησης «Δελφίνι 1». Δύο ομάδες βατραχανθρώπων μεταφέρονται αεροπορικώς στην Αλικαρνασσό από τη βάση τους στο Βόσπορο. Ταυτόχρονα δύο ελικόπτερα Black Hawk μεταφέρουν τον οπλισμό τους και τις ελαστικές τους λέμβους.
Στις 14.56΄ το ΓΕΕΘΑ διατάζει την αύξηση της επιτήρησης και του ελέγχου των ελληνικών μικρονησίδων στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των νήσων Σάμου και Κω. Στις 15.20΄ το ΓΕΕΘΑ διατάζει την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων (ΑΣΔΕΝ) να αποβιβάσει στη νησίδα Καλόλιμνο ομάδα καταδρομέων που διατηρούνταν σε ετοιμότητα στην Κω. Αποστολή της ομάδας ήταν αφενός η αποτροπή αποβίβασης Τούρκων στη νησίδα και αφετέρου η επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής. Περίπου στις 16.00΄ δύο τουρκικά ελικόπτερα πετούν κοντά στις βραχονησίδες Ίμια σε μια προσπάθεια εντοπισμού των θέσεων των ελληνικών πλοίων.
Περί τις 18.00΄ τουρκική τορπιλάκατος πλησιάζει την Ίμια και παρεμποδίζεται από ελληνικό περιπολικό. Όμως το τουρκικό πλοίο, αντί να απομακρυνθεί, επιχειρεί με ελιγμούς να πλησιάσει τη βραχονησίδα κινούμενο πλαγιομετωπικά. Παράλληλα εντοπίζεται ελαστική λέμβος με στρατιωτικό προσωπικό και την τουρκική σημαία, η οποία επιχειρεί επίσης να προσεγγίσει. Τα ελληνικά περιπολικά την απωθούν.
Το απόγευμα αποφασίζεται η επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» F452 τύπου MEKO-200HN από την Αδριατική, όπου είχε διατεθεί στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση αποκλεισμού της Σερβίας. Η «ΥΔΡΑ» ήταν η νεότερη μονάδα του στόλου, η μόνη από τις τέσσερις υπό παραγγελία φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που είχε μέχρι τότε παραδοθεί. Η κορύφωση της κρίσης βρήκε τη φρεγάτα να πλέει ολοταχώς κάπου στο νότιο Ιόνιο, στην προσπάθειά της να ενταχθεί έγκαιρα στη δύναμη του υπόλοιπου ελληνικού στόλου.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ προτείνει την αποστολή ομάδας καταδρομέων στο Φαρμακονήσι. Η πρόταση όμως δεν γίνεται αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (επιπρόσθετα το ΓΕΣ αδυνατούσε όμως να παραχωρήσει δυνάμεις για τη φύλαξη της βραχονησίδας). Ως εναλλακτική λύση διατάχθηκε η επιτήρηση με ναυτική περιπολία.
Τις πρώτες νυχτερινές ώρες, δίδεται εντολή και δύο επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache μετασταθμεύουν στη Σαντορίνη. Για άγνωστο λόγο δεν προωθούνται εγγύτερα στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Στις 21.00΄ το βράδυ λαμβάνει χώρα τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Καταβάλλεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Στις 21.36΄ παρέβαλε στην Αλικαρνασσό το τύπου Sarucabey αρματαγωγό «KARAMURSELBEY» NL-124, που είχε αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια ημέρα από τη Σμύρνη.
Στις 23.30΄ τη νύχτα έχουμε νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποιήθηκε εκ νέου η αρνητική τουρκική θέση για την αποκλιμάκωση της κρίσης εάν δεν απομακρυνθεί η ελληνική σημαία από την Ανατολική Ίμια. Διατάσσεται με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ η επιστράτευση των τοπικών εφεδρειών στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στις 23.57΄, τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, το ΓΕΝ διατάζει τον απόπλου του συνόλου των πλοίων του στόλου, σε εφαρμογή μέτρων ενισχυμένου συναγερμού.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Βενιζέλος : θα γίνει δεκτό ένα όνομα με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί αμέσως μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» (γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο 'Μακεδονία') και, φυσικά, θέλουμε μια τέτοια ονομασία για erga omnes, δηλαδή ότι το όνομα θα χρησιμοποιείται για τις εσωτερικές, διεθνείς , σε διμερείς και πολυμερείς χρήσεις», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο της Ελλάδας, που κατετέθη από τον πρόεδρο του Κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.


Για τη θέση της Ελλάδας έχει ενημερωθεί και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

«Η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά η ολοκλήρωση του γείτονα στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να γίνει μόνο εφ’ όσον πληροί όλα τα κριτήρια. Και αυτά είναι ο σεβασμός στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Βενιζέλος- σύμφωνα με το σκοπιανό Πλας ίνφο.

--
echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Όλες οι ευκαιρίες απασχόλησης για 440.000 ανέργους

Όλες οι ευκαιρίες απασχόλησης για 440.000 ανέργους Προγράμματα, που θα δημιουργήσουν 440.000 νέες θέσεις εργασίας ή κατάρτισης για νέους ή μακροχρόνια ανέργους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τα προγράμματα αυτά, συνολικού κόστους άνω του 1,5 δισ. ευρώ (που κατά το μεγαλύτερο μέρος του θα καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ), χωρίζονται σε τρεις πυλώνες, όπως τους παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, και είναι οι εξής:
1ος πυλώνας, που αφορά σε 114.000 ανέργους και περιλαμβάνει προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, όπως:
- "επιταγή εισόδου" για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
- επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
- επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών
- τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες, όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
- νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους, με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
- επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
- παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής
oures oaed b2
ο 2ος πυλώνας, που αφορά σε περίπου 240.000 ανέργους, επικεντρώνεται στην ανεργία των νέων έως 24 ετών, στους οποίους θα δίνεται η δυνατότητα:
- να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα, με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
- να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
- να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.
Ο 3ος πυλώνας, που αφορά σε 90.000 δικαιούχους από νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, περιλαμβάνει κυρίως προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο τομέα, και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, από τις 440.000 ευκαιρίες εργασίας που θα ανοίξουν, το 80% θα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το 20% στο Δημόσιο, ενώ μεγάλο μέρος των ευκαιριών αυτών θα οδηγήσουν σε πρόσληψη με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη.
Επεσήμανε μάλιστα ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς επίκεινται και εξειδικευμένα προγράμματα στο χώρο της υγείας, των νέων τεχνολογιών και προγράμματα για νέους αγρότες.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Έλληνες πεινανε και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” μοιράζει 43 εκατομμυρια σε Σουδάν, Κογκό, Λιβερία και Αιτή…(έγγραφα-ντοκουμέντα)

venizelos-kitosΤην ώρα που οι έλληνες καθημερινά γονατίζουν και καλούνται να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, ο αλαζόνας Βενιζέλος μοιράζει εκατομμύρια απο τα δανεικά για την ενίσχυση τρίτων χωρών όπως το Ττσάντ το Σουδάν, το κογκό και η Ακτή Ελεφαντοστού… Μάλλον για τους κυβερνώντες η καταχρεωμένη Ελλάδα πάει… καλά οικονομικά και πρέπει…να πληρώνει τις “συμβατικές της υποχρεώσεις” έναντι τρίτων χωρών που έχουν ανάγκη…Και η ερώτηση είναι απλή το Σουδάν και το Κογκό βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απο την βουλιαγμένη Ελλάδα; Δείτε τις επίσημες αποφάσεις που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης με φαρδιά πλατιά την υπογραφάρα του αναπληρωτή πρωθυπουργού και θα καταλάβετε γιατι το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνεται παρά τις αιματηρές θυσίες όλων μας…
polnto-xrima polnto-xrima1 polnto-xrima2 polnto-xrima3 polnto-xrima4 polnto-xrima5 polnto-xrima6 polnto-xrima7
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο…χουβαρντάς με ξένα χρήματα Βενιζέλος μοιράζει περίπου 43 εκατομμύρια δολάρια…Φανταστείτε πόσοι έλληνες θα έπαιρναν μια μικρή ανάσα με αυτά τα λεφτά…

makeleio.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ “ΕΚΟΨΑΝ” ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΜΜΕ. ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΑ “ΧΩΝΕΙ” ΣΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

kefaloniaΟ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε στην Κεφαλλονιά για να εξετάσει τις συνέπειες του εγκέλαδου που “χτύπησε” το νησί, βρέθηκε αντιμέτωπος όχι μόνο με τις υλικές ζημίες, αλλά και με την οργή των πολιτών.
Στο βίντεο που δημοσιεύει το kefaloniapress.gr ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ένα κτίριο στο Ληξούρι.
Συγκεκριμένα, ένας αγανακτισμένος πολίτης μίλησε στον πρωθυπουργό σε πολύ έντονο ύφος λέγοντάς του χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
“Να έχετε υπόψη ότι και εμείς είμαστε ανθρώποι”, σημειώνοντας πως το σπίτι του γκρεμίστηκε και πως δεν έχει που να μείνει.
Δείτε το βίντεο:




makeleio.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια "συγγνώμη" και ο έσχατος εξευτελισμός ενός Αρχηγού...

ΚΡΙΜΑ ΤΑ ΓΑΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΛΣ/ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ
Διαβάστε για να δείτε πού κατάντησαν ανώτατους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, όπως ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Δημήτρη Μπαντιά, οι πολιτικοί με την στάση τους απέναντι στον κάθε Μούιζνιεκς και στην κάθε (ισλαμο-χρηματοδοτούμενη) Διεθνή Αμνηστεία.
Να ζητάει ... "συγγνώμη" στην Βουλή σαν παιδάκι που έκλεψε καραμέλες, επειδή οι άνδρες του έκαναν το καθήκον τους στο Φαρμακονήσι.
Ιδού το σχετικό απόσπασμα της κατάθεσής του σήμερα:  «Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό, τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο».
Τι να σκεφθεί αρχηγέ; Κρίμα τα γαλόνια σου. "Συγγνώμες" ζητάνε μόνο όσοι παραιτούνται εν συνεχεία. Και οι γκόμενες που ξενοπηδ@νται και τις ανακαλύπτουν. Οχι οι αξιωματικοί που κάνουν το καθήκον τους.
Αν πάλι πιστεύεις ότι δεν έκανες το καθήκον σου, ο δρόμος ειναι ένας: Παραίτηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Αναστέλλονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ

Ύστερα από την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ.
Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «δυστυχώς, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση ακολούθησαν την κομματική πειθαρχία αδιαφορώντας για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Διάσπαση ΕΛΑΣ "διά του 3": Ασφάλειας, Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων!

ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ "ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΣΥΝΟΡΩΝ"
Μέσω του λογαριασμού του στο twitter, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας προχώρησε στην ανακοίνωση ενός σχεδίου που αν συντελεστεί αποτελεί την μεγαλύτερη ανατροπή στο χώρο των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας από το έτος 1984 όταν η ηρωική Χωροφυλακή ενοποιήθηκε με την Αστυνομία Πόλεων (και αυτή πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση των σταλινικών ανταρτών το 1944 και το 1946-1949).
«Η Ελληνική Αστυνομία αναδιαρθρώνεται σε τρεις αυτόνομους κλάδους: Τάξης-Ασφάλειας, Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης “αποαστυνομικοποιείται” και δημιουργείται ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του με σύγχρονη, ευέλικτη δομή», ανέφερε στον λογαριασμό του ο Νίκος Δένδιας.
Τη νέα μορφή που θα έχουν η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας. Το σχετικό σχέδιο νόμου κατατίθεται σήμερα Τετάρτη προς συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Πριν λίγο στη Βουλή ο Ν.Δένδιας ανέφερε ότι η Πυροσβεστική γίνεται επιχειρησιακός βραχίονας της ΓΓΠΠ (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) και θα χωρίζεται σε δύο κλάδους: Επιχειρήσεων και Υποστήριξης.
Οι συγχωνεύσεις δομών στα σώματα ασφαλείας, κατά τον κ. Δένδια, φτάνουν από 30 - 47%.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα έρθει και δεύτερη φάση αναδιοργάνωσης, με Προεδρικό Διάταγμα που θα αφορά σε αξιολόγηση προσωπικού, μεταθέσεις, και αναδιοργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών. Ο κ. Δένδιας είπε ότι το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας.
Ουσιαστικά με τον τρίτο Κλάδο της Προστασίας Συνόρων έχουμε ανασύσταση της παλιάς Χωροφυλακής, την οποία εν όψει την συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, φοβήθηκαν να επαναφέρουν το παλιό όνομά της και θα λέγεται "Αστυνομία Προστασίας Συνόρων".
Κι ένα τελευταίο: Στην φωτογραφία εικονίζεται η αιματοβαμμένη πολεμική σημαία της Χωροφυλακής που κράτησε όρθια την Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1944 και στήριξε το κτίσιμο της νέας Ελλάδας, μέχρι την κατάργησή της από το ΠΑΣΟΚ το 1984 (ως αντισταθμιστικό στην Αριστερά για την στήριξη...)  και την μετονομασία τόσο αυτής όσο και της Αστυνομίας Πόλεων με το όνομα του ηττημένου ΕΛΑΣ.
Πού είναι αυτή η σημαία; Ποιος την έχει; Φοβούνται μην γίνει προσκύνημα και σύμβολο αντίστασης;
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »