Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Το τεμάχιο Τιμίου Ξύλου της Ι. Μ. Παντοκράτορος

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ (εικόνες)
Αυτό είναι το Τίμιο Ξύλο της Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους που συχνά βρίσκεται σε ιερές περιοδείες σε όλη την Ελλάδα.
 
Εκτός από το Τίμιο Ξύλο περιέχει και κομμάτι από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού καθώς και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο. Έτσι ο κειμηλιακός του θησαυρός είναι και σπάνιος και εξαιρετικής σημασίας.
 
Μάλιστα συγκεντρώνοντας τις φωτογραφίες για αυτή την ανάρτηση παρατηρήσαμε ότι μερικές φορές ενσωματώνονται στην ίδια λειψανοθήκη μικροτεμάχια λειψάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. 
 
Το Τίμιο Ξύλο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους. Εκτός από κομμάτι από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού (κάτω αριστερά) και λίθο από τον Πανάγιο Τάφο (κάτω δεξιά) ενσωματώνει και μικροτεμάχια λειψάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης (πάνω αριστερά και δεξιά) σε θήκες που συναρμόζονται με ειδικούς ήλους στην κυρίως λειψανοθήκη.
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:
 
Ο Τίμιος Σταυρός με το τεμάχιο του άρραφου χιτώνα του Χριστού και με τον λίθο από τον Πανάγιο Τάφο:
 
 
 
 
 
 
 
 
(leipsanothiki.blogspot.be)
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν παραγράφονται τα εγκλήματα Παπακωνσταντίνου!

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Ομόφωνα το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα), τα οποία αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 
Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξεκινάει κανονικά η διαδικασία της ανάκρισης.
 
Με άκρα μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο συνήλθε το Σάββατο στον Άρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου, όπως και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, δεν έχουν παραγραφεί.
 
Ενδεικτικό της μυστικότητας που τηρήθηκε είναι ότι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου εισήλθαν στο κτίριο του Αρείου Πάγου από το υπόγειο γκαράζ, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτά από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν ήδη εκεί για την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.
 
Το ερώτημα στο οποίο έδωσαν απάντηση οι πέντε δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. 
 
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος, «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.
 
Οι δικαστές όχι μόνο συνταυτιστήκαν με τις απόψεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου που, με εισήγησή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία βαρύνεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά ενίσχυσαν νομικά την άποψή του.
 
Ειδικότερα, τα μέλη του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή  των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
 
Αναλυτικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή  κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας, γιατί η επόμενη Βουλή, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012,  δεν είχε σύνοδο. 
 
Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές,  η επόμενη σύνοδος  που άρχισε η αποσβεστική  προθεσμία  είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
Να σημειωθεί, ότι ουσιαστικά, κατά τη διάσκεψη εκφραστήκαν δύο συγκλίνουσες  απόψεις, οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι δεν έχουν παραγραφή τα αδικήματα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος, με την εισήγησή του είχε υποστηρίξει ότι είναι νόμιμη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για απιστία, νόθευση δημοσίου εγγράφου και παράβαση καθήκοντος,
 
καθώς η από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012  προελθούσα Βουλή της ΙΔ' περιόδου «ουδόλως λειτούργησε και επομένως ήταν αντικειμενικώς αδύνατο να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλαδή να επιληφθεί της περιπτώσεως του υπουργού Οικονομικών και να συγκροτήσει προς τούτο Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή».
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, και αφού δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, αμέσως πιάνει δουλειά ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος ξεκινάει την ανάκριση επί της ουσίας της υπόθεσης.
 
Ο κ. Τσαλαγανίδης θα καλέσει σε απολογία τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, θα καλέσει άλλα, τρίτα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.
 
Όταν περατωθεί η ανάκριση, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα, εάν το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει τη συμπλήρωση της ανάκρισης.
 
Να σημειωθεί ότι το βούλευμα είναι αμετάκλητο και  δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, ενώ θα επιδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω.
 
Σε περίπτωση κατά την οποία το  βούλευμα είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
 
Από τον Άρειο Πάγο θα είναι επτά μέλη και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
 
Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, μόλις λάβει το σχετικό πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν.
 
Στην αρνητική για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου περίπτωση, έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο -όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991, που δικάστηκε σαν να είναι παρών- και να εκπροσωπηθεί με δικηγόρους (έως τρεις).
 
Στην περίπτωση αυτή, η δίκη του θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών. Δηλαδή, εκεί που δικάστηκε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Παρκαρισμένο το Eco Racer!

Το κράτος αδιαφορεί για το φτηνό και οικολογικό αυτοκίνητο που έφτιαξαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης...

Είναι αναγνωρισµένοι παγκοσµίως. Είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης. Είναι επιστήµονες. Είναι πρωτοπόροι, αλλά... ζουν στην Ελλάδα. Γιατί είναι αρνητικό αυτό; Γιατί το 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής αυτοκίνητο υδρογόνου που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν µπορεί να αξιοποιηθεί εµπορικά στη χώρα µας, µιας και δεν διαθέτουµε αυτοκινητοβιοµηχανίες.

Για πολλοστή φορά, οι φοιτητές και το επιστηµονικό προσωπικό του Πολυτεχνείου της Κρήτης πρωτοτυπούν και εντυπωσιάζουν την Ευρώπη, όµως, παρά την υπεροχή τους, παραµένουν εγκλωβισµένοι από τις αδυναµίες, οικονοµικές και νοµικές, του ελληνικού κράτους.

Το αυτοκίνητο υδρογόνου ή αλλιώς το Eco Racer, που κατασκεύασαν και έκαναν τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους να... τρίβουν τα µάτια τους, αποτελεί για την Ελλάδα, και όχι µόνο, ένα µοναδικό επίτευγµα, καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που καταργεί τόσο τη ρύπανση, αφού δεν χρησιµοποιεί βενζίνη, όσο και το υψηλό κόστος στην αγορά αυτοκίνητου, συνδυάζοντας παράλληλα την ασφάλεια και την ταχύτητα.

«Το αυτοκίνητο που κατασκευάσαµε κινείται µε υδρογόνο και έχει εξωπραγµατικές επιδόσεις στην εξοικονόµηση ενέργειας, αφού χρειάζεται 1 λίτρο καύσιµου για 434 χιλιόµετρα», σηµειώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο επικεφαλής της οµάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Σπανουδάκης Πολυχρόνης. «∆υστυχώς, η αναφορά µας είναι σε µια χώρα χωρίς αυτοκινητοβιοµηχανίες κι έτσι δεν κατέστη δυνατόν ακόµη να αξιοποιηθεί εµπορικά, παρ’ ότι διαθέτουµε την τεχνογνωσία. ∆εν είναι ακριβώς θέµα νοµοθεσίας, αλλά γραφειοκρατίας», διευκρινίζει ο ίδιος και σηµειώνει: «Είναι χρονοβόρα η διαδικασία να εγκριθεί η άδεια κυκλοφορίας του συγκεκριµένου µοντέλου. Υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία, από την οποία δύσκολα ξεµπερδεύεις. ∆εν σηµαίνει, όµως, ότι αυτό είναι ανέφικτο. Ηδη το Πολυτεχνείο µας και η επιστηµονική οµάδα ετοιµάζεται να λάβει µέρος και πάλι στον ίδιο διαγωνισµό, παρουσιάζοντας τη νέα, βελτιωµένη έκδοση του αυτοκινήτου».

ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ. Το Eco Racer θα µπορούσε κάλλιστα να περάσει στη µαζική παραγωγή, µε κάποιες τροποποιήσεις, ακόµη και µε κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα µας και να εξάγεται, αλλά οι αγκυλώσεις της ελληνικής νοµοθεσίας αποτελούν τροχοπέδη στην εµπορική του εξέλιξη. Είναι αθόρυβο και αυτό που παράγει ως αποτέλεσµα της κίνησής του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέµπει µηδενικούς ρύπους. Το όχηµα έχει διαπρέψει σε δοκιµασίες ασφάλειας και οικονοµίας και έχει πάρει παγκόσµια τη δεύτερη θέση.

Μάλιστα, µεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες παγκοσµίως έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, µιας και στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη βιοµηχανική υποδοµή. «Το αγαπάµε αυτό το πρότζεκτ και εµείς και οι φοιτητές και συνεχώς το εξελίσσουµε», σηµειώνει ο κ. Σπανουδάκης. «Η συγκυρία της κρίσης σαφώς µας επηρεάζει, µιας και χωρίς επιχορηγήσεις είναι πολύ δύσκολο να κάνεις το επόµενο βήµα στην έρευνά σου», συµπληρώνει ο ίδιος, ενώ για τα µελλοντικά σχέδια της οµάδας αναφέρει: «Η οµάδα αυτό τον καιρό ετοιµάζεται να συµµετάσχει και πάλι στον ίδιο διαγωνισµό, µε πολλή διάθεση, καινούργιους στόχους και µε πολλές βελτιώσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν καλύτερες επιδόσεις».

ΒΡΑΒΕΙΟ. Το αυτοκίνητο υδρογόνου που κατασκεύασε η πολυµήχανη οµάδα φοιτητών προπτυχιακών και µεταπτυχιακών του Πολυτεχνείου της Κρήτης είναι έτοιµο να βγει στην αγορά και η τεχνογνωσία των ελληνικών µυαλών να προβληθεί παγκοσµίως.

Το Eco Racer, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα µοντέλα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια και αυτοκινητοβιοµηχανίες του εξωτερικού και βραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισµούς µε το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόµησης καύσιµου, παραµένει... παρκαρισµένο και ανεκµετάλλευτο.

Είναι το τρίτο όχηµα που κατασκευάζει η οµάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2008, οπότε ξεκίνησε. Εκτός της χαµηλής κατανάλωσης, κάθε όχηµα διαθέτει εξελιγµένα συστήµατα ασφάλειας, για τα οποία η οµάδα έχει βραβευθεί δύο φορές στους διεθνείς διαγωνισµούς που συµµετέχει, µε την πρώτη θέση στην ασφάλεια οχηµάτων. Πλέον, η TUC Eco Racing έχει κατακτήσει τέσσερα τρόπαια σε έξι χρόνια και συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ανάµεσα στους καλύτερους της Ευρώπης!

Ροµποτικές εφαρµογές

Η ερευνητική οµάδα, µε επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Τσουρβελούδη, αποτελείται από προσωπικό του ∆ιατµηµατικού Εργαστηρίου Εργαλειοµηχανών, του Εργαστηρίου Ευφυών Συστηµάτων και Ροµποτικής και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκτός από την έρευνα στα οχήµατα πόλης, διαθέτει σηµαντική εµπειρία στην ανάπτυξη ροµποτικών εφαρµογών και την αυτόνοµη πλοήγηση οχηµάτων. Συγκεκριµένα, έχει αναπτύξει αρκετά µη επανδρωµένα εναέρια, επίγεια, αλλά και υποβρύχια οχήµατα, για τα οποία µάλιστα έχει βραβευθεί το 2009 για τη µεταφορά ροµποτικής τεχνολογίας. Η δηµιουργική οµάδα είναι η TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης, που αποτελείται από τους Τσουρβελούδη Νικόλαο, Σπανουδάκη Πολυχρόνη, Πιπερίδη Σάββα, Ευσταθίου ∆ηµήτριο, Τσινάρη Ιωάννη, Στρατηγό Ιωάννη, Μπάζιο Παναγιώτη, Κραχτούδη Αλέξανδρο, Αµαριανό Αλέξανδρο και Τσιρογιάννη Βαγγέλη. Ανήσυχα και δηµιουργικά µυαλά, που εξελίσσουν οχήµατα πόλης χαµηλής κατανάλωσης, έχοντας στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον.

apospasma.gr
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Επίδειξη κβαντικής αιώρησης (Vid)


Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο επίδειξης αιώρησης με τη χρήση κβαντικών υπεραγωγών οι οποίοι είναι "κλειδωμένοι" μέσα σε μαγνητικό πεδίο. Από το πανεπιστήμιο του Tel-Aviv.



Διαβάστε περισσότερα » »

Οι "ελεύθεροι φυλακισμένοι" του μέλλοντος - Το περικάρπιο της Sony που καταγράφει τη ζωή μας

Τώρα το λανσάρουν σαν "μόδα", που "προαιρετικά" θα σπεύσουν όλοι οι "γκατζετάκηδες" να αποκτήσουν γιατί θα είναι "must".
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έρθει κάποτε ή ώρα που τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας θα αναγκάσουν ελεύθερους πολίτες να το φορούν υποχρεωτικά για "λόγους ασφαλείας" (κατάργηση της ιδιωτικότητας για "το καλό μας" δηλαδή), για να αποδεικνύουν ότι "δεν είναι ελέφαντες" (τρομοκράτες).
Την ιδέα της αδιάλειπτης καταγραφής της φυσικής και της διαδικτυακής μας δραστηριότητας λανσάρει η Sony Mobile από την έκθεση ηλεκτρονικών CES 2014.
Φορώντας ένα περικάρπιο που αφαιρείται μόνο για να φορτιστεί κάθε πέντε ημέρες, θα καταγράφει πόσο δραστήριοι είμαστε, πόσο κοιμηθήκαμε, πού πήγαμε, ποιες φωτογραφίες τραβήξαμε, ποια μηνύματα ανταλλάξαμε και με ποιους -συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής δικτύωσης μέσω Twitter και Facebook-, ποια μουσική ακούσαμε ή ποια παιχνίδια παίξαμε.
Σήμερα, κράτησα 10 bookmark, έκαψα 1772 θερμίδες, κατέγραψα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών, περπάτησα 1 ώρα και 31 λεπτά, έτρεξα 48 λεπτά, άκουγα μουσική επί 3 ώρες και 53 λεπτά, ποδηλατούσα επί 52 λεπτά, οδήγησα περίπου μισή ώρα, κοιμήθηκα 6 ώρες και 20 λεπτά και επικοινώνησα ποικιλοτρόπως επί 1 ώρα και 16 λεπτά.
Όλα αυτά ισοδυναμούν με 1.588 «πόντους». Οι λεπτομέρειες που θα προσδώσουν νόημα σε όλες αυτές τις μετρήσεις αναμένονται στην έκθεση Mobile World Congress 2014 τον Μάρτιο στην Βαρκελώνη.
Η παρουσίαση έγινε επί σκηνής δια στόματος Kunimasa Suzuki, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Sony Mobile Communications, ο οποίος φορούσε στον καρπό του χεριού του ένα πλαστικό βραχιόλι, το SmartBand βασισμένο στο τσιπ Sony Core.
Αυτό το περικάρπιο καταγράφει όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κίνηση, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται LifeLog app.
Η Sony αναφέρεται στην «εμπειρία SmartWear», που ξεκινάει με την καταγραφή όλων των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων/γεγονότων που οδηγούν στην συλλογή πόντων, με στόχο την παρότρυνση για επίτευξη ημερήσιων στόχων που θέτει κατ'επιλογή του ο χρήστης.
Η εφαρμογή Lifelog μπορεί να διακρίνει εάν περπατάτε, τρέχετε, κάνετε ποδήλατο ή χρησιμοποιείτε το τρένο καθώς και πόσο έχετε κοιμηθεί.
Η λογική πίσω από αυτή την αδιάκοπη και αυτοματοποιημένη καταγραφή είναι ότι στο εξής θα μπορούμε να δούμε «πόσο ζούμε» και έτσι να θέτουμε στόχους για την βελτίωση της σωματικής μας (ή και κοινωνικής) κατάστασης.
Το περικάρπιο θα έχει επίσης ένα πλήκτρο για την τήρηση «bookmark ζωής», με το πάτημα του οποίου τα ορόσημο θα τηρούνται με λεπτομέρεια (χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει η εταιρεία τι ακριβώς θα καταγράφεται, αν και μάλλον προς το παρόν αναφέρεται στην καταγραφή της θέσης, ή του ήχου).
Τo SmartBand -το γκάτζετ δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει, αναμένεται όμως την άνοιξη του 2014- έχει σχεδιαστεί για να φοριέται όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, είναι αδιάβροχο και στην περίπτωση του SmartBand SWR10 η «καρδιά» του, ο Core, αποσπάται ώστε να μπορεί να γίνει εναλλαγή του βραχιολιού.
Το SmartBand επικοινωνεί με το smartphone του χρήστη και τον ειδοποιεί με μικρές δονήσεις ότι έχει δεχτεί κλήση, μήνυμα ή άλλη ειδοποίηση, έχει φωτάκια LED που φωτίζουν όταν το SmartBand είναι ενεργό και διαθέτει αδιόρατα πλήκτρα που επιτρέπουν την διαχείριση της αναπαραγωγής μουσικής (play, pause και skip) από το SmartBand.
Η κύρια μονάδα του SmartBand, ο Core θα διατεθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αντί 99 ευρώ και τα βραχιολάκια στα οποία μπορεί να εισαχθεί σε τρία χρώματα αντί 15-20 ευρώ έκαστο.
Η ιδέα αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ως προς την χρησιμότητα αλλά και ως προς τον κίνδυνο που ενδεχομένως κρύβει σχετικά με την ιδιωτικότητα.
Η Sony σε ερώτηση του BBC σχετικά με την διαφύλαξη του απορρήτου των συνδεδεμένων χρηστών δηλώνει πως ενδέχεται να επεξεργάζεται τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από το Lifelog app για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των χρηστών και να διακρίνει ελαττώματα στο λογισμικό της, αφού όμως προηγουμένως τα καταστήσει ανώνυμα.
Τα «έξυπνα» περικάρπια για την βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης έχουν την τιμητική τους στην CES 2014.
Για παράδειγμα, η Intel αναφέρθηκε επίσης στο δικό της μικροσκοπικό Quark, που θα ενσωματωθεί σε περικάρπια και έξυπνα ρολόγια που θα καταγράφουν την σωματική δραστηριότητα και θα αξιοποιούν τις μετρήσεις τους για βελτίωση της υγείας -στο δυναμικό της Intel προστέθηκαν πρόσφατα μηχανικοί που εργάστηκαν στην Nike για το δικό της Fuelband-, ή ιατρικά αξεσουάρ που συμβάλλουν στην θεραπεία ή την παρακολούθηση της σωματικής κατάστασης του ασθενούς.

katohika
Διαβάστε περισσότερα » »

Guardian: Δεν ακούσατε την Ειρήνη πριν πεθάνει, θα την ακούσετε τώρα;

Στο δυστύχημα στα Μάλγαρα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρές φοιτήτριες αναφέρεται ο Guardian. Το συγκλονιστικό κείμενο της Ειρήνης Τριανταφύλλου και το ερώτημα προς τους Έλληνες





Με τον τραγικό θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας Ειρήνης Τριανταφύλλου στο δυστύχημα των Μάλγαρων με το ΚΤΕΛ το οποίο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό αναφέρεται σε δημοσίευμα της η Βρετανική Guardian.
Το άρθρο τιτλοφορείται "Λίγοι άκουσαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;" και υπογράφεται από τον αρθρογράφο Alex Andreou ο οποίος μιλά για το φρικτό τροχαίο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο η Αγγελική Γρανίτσα, 21 ετών, και η Ειρήνη Τριανταφύλλου, 23 ετών και τραυματίστηκαν άλλα 22 άτομα.
"Την Τετάρτη, ένα πούλμαν που μετέφερε μια ομάδα νεαρών φοιτητών, κατά μήκος ενός ελληνικού αυτοκινητόδρομου κοντά στα Μάλγαρα, συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Πολλοί τραυματίστηκαν, δύο νέες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Η Αγγελική Γρανίτσα, 21 ετών, και η Ειρήνη Τριανταφύλλου, 23 ετών. Όσο φωτεινότερο είναι το κερί, τόσο βαθύτερο φαίνεται το σκοτάδι που ακολουθεί, όταν σβήσει".
"Η Ειρήνη, έγραψε ένα δοκίμιο για την κατάσταση στην Ελλάδα, όταν ήταν 18 ετών, ακριβώς πριν χτυπήσει η κρίση, το οποίο δημοσιεύθηκε σε μια τοπική εφημερίδα. Λίγοι την άκουγαν ενώ ήταν ζωντανή. Θα την ακούσουμε τώρα;", αναφέρει ο Andreou.
Το κείμενο της Ειρήνης:
Τα όνειρά μου είναι η προϋπόθεση ή η βάση - αν θέλετε – της επανάστασής μου. Αφήστε με λοιπόν, να ονειρεύομαι.. Εξάλλου η πραγματικότητα που μου προτείνετε δεν είναι και τόσο δελεαστική.
Όλοι μας, αλλά κυρίως όλοι σας, παγιδευμένοι στις υπερβολικές απαιτήσεις των καιρών, στις υπέρμετρες φιλοδοξίες, στον υπερκαταναλωτισμό, έχουμε ξεχάσει την αξία και την δύναμη που κρύβει μέσα του το χάδι, ο ζεστός λόγος, η κουβεντούλα με το φίλο. Πότε επικοινωνήσατε τελευταία φορά με ένα φίλο σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε χωρίς ενδοιασμούς για όσα σας απασχολούν; Ανθρώπους που νοιάζονται για σας δεν μπορεί παρά να έχετε, όμως επιστήθιους φίλους που μπορείτε να τους εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας, τα προβλήματά σας, δεν έχετε. Πολλές φορές - και έχετε δίκιο σ' αυτό - η διάθεση να μοιραστείτε μυστικά έχει αποβεί εις βάρος σας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ανοίγματα, όχι μόνο λόγω έλλειψης χρόνου αλλά κυρίως γιατί η εμπιστοσύνη "επερίσσευσε".
Γίνατε εσωστρεφείς, θέλοντας να προφυλαχθείτε από τα προβλήματα τρίτων, γιατί είναι τόσα τα δικά σας, που δεν μπορείτε να σηκώστε κι άλλο βάρος. Γίνατε ένα μοναχικό άτομο που ψάχνετε φιλίες μέσω ηλεκτρονικών δρόμων. Η φιλία απόκτησε το δικό της e-mail στο ίντερνετ!
Εργασία και εγκλεισμός στο σπίτι κατά τις εργάσιμες ημέρες και διασκέδαση με φορτσαρισμένη ιλαρότητα το Σαββατόβραδο, αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Α, ξέχασα, θέλετε να βελτιώσετε την εξωτερική σας εμφάνιση και καταφεύγετε σε γυμναστήρια και ινστιτούτα αδυνατίσματος, αυτοαναιρώντας την προσπάθειά σας με υπερκατανάλωση φαγητού και οινοπνευματωδών ποτών.
Δεν χαρακτηρίζεστε από συνέπεια και αλληλεγγύη απέναντι σε φίλους και συγγενείς. Παγιδεύεστε στον απομονωτισμό του προσωπικού σας συμφέροντος, ζώντας μόνοι ακόμα και μέσα στις συντροφιές. Έχετε περιορίσει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές σας δραστηριότητες, στις αναγκαίες και ωφελιμιστικές.
Και μέσα σ' όλη αυτή τη σύγχυση, βρίσκετε χρόνο και διάθεση παίρνοντας και το κατάλληλο ύφος να μας κριτικάρετε, με την «αγωνία» και το «ενδιαφέρον» ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας.
Για σας είμαστε οι καλοπερασάκηδες, οι οκνηροί, οι χωρίς προβληματισμούς νέοι, το δυσοίωνο αύριο στα χέρια του οποίου δεν θέλετε να παραδώστε τον κόσμο (από πότε γίνεται παράδοση και παραλαβή του χάους;).
Για σας αγνοούμε την ιστορία μας, δεν έχουμε ιδανικά αλλά έχουμε βαπτίσει ιδανικό τον υλικό ευδαιμονισμό μας. Για σας δεν αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα σεβασμό τις εθνικές επετείους, δε γνωρίζουμε τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου ή τα γνωρίζουμε τυπικά και θεωρητικά, για να γράψουμε καλή έκθεση, αν και όταν μας ζητηθεί από σας.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και τις λιβελογραφικές κορόνες σας, επιτρέψτε μου να ονειρεύομαι.
Ονειρεύομαι μια γειτονιά, στενό δρομάκι και ζεστοί άνθρωποι. Χαμόγελα και πίκρες και χέρια που σ' αγκαλιάζουν και κάνουν περισσότερα τα πρώτα και λιγότερες τις δεύτερες.
Ονειρεύομαι να «μάθω γράμματα, να γίνω άνθρωπος» όπως λέει και η γιαγιά μου. Να μάθω γράμματα, για να ανοίξει το μυαλό μου και τα μάτια της ψυχής μου και μ' αυτά να αντικρίζω τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Ονειρεύομαι να ασκήσω το επάγγελμα που μ' αρέσει, χωρίς να χρειαστεί να «φιλήσω κατουρημένες ποδιές» ή να περάσω από γραφεία πολιτικών, πολιτευόμενων, γραμματέων και γραμματικών.
Ονειρεύομαι να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και να μεγαλώσω τα παιδιά μου με τις αρχές και τις αξίες που οι δικοί μου γονείς έδωσαν σε μένα, για να στηρίξω πάνω σ' αυτές την ψυχή μου, το μυαλό και τη ζωή μου.
Ονειρεύομαι να έχω δίπλα μου ανθρώπους αληθινούς, που θα μ' αγαπάνε και θα τους αγαπώ ελεύθερα και κατ' επιλογήν μου.
Ονειρεύομαι να μην ντρέπομαι ως πολίτης, να μη σκύβω το κεφάλι, αλλά να φιλοκαλώ μετ' ευτελείας και να ζω άνευ καχυποψίας.
Ονειρεύομαι να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να λέω «τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη» και όχι να «κρύβω λόγια".
Ονειρεύομαι μ' αυτές τις συντεταγμένες να δημιουργήσω το δικό μου κόσμο, τον μικρό και μέγα.
Έχω κλείσει τα αυτιά μου στα κατηγορώ, στη δήθεν συμπάθεια, στη δήθεν επαναστατική διάθεση και ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια και δουλεύω - δουλεύω, για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.
Η επανάστασή μου έχει αρχίσει...Την ακούτε;;"

(Πηγή: The Guardian)
news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Βέροια: Έκλεψε κυψέλες αλλά τον «τσιμπήσανε»

kipseliΜέλισσες είχε κλέψει ένας 40χρονος που συνελήφθη χτες το απόγευμα στη Βέροια. Κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε βρέθηκαν δύο κυψέλες μελισσοσμηνών με πυροσφραγισμένο τον κωδικό, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Επιπλέον, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 162 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, δύο μαχαίρια μήκους 20 και 21 εκατοστών, δύο πολυσουγιάδες , 61 σκάγια αεροβόλου όπλου και μία σφυρίχτρα κυνηγιού.
Ο 40χρονος συνελήφθη για ζωοκλοπή και παράνομη οπλοκατοχή ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι μελισσοκυψέλες ανήκουν σε έναν 24χρονο και είχαν αφαιρεθεί λίγη ώρα νωρίτερα από περιοχή του Νησίου Ημαθίας. Οι κυψέλες μελισσών κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Κατασχέθηκε επίσης και το φορτηγό ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.
 
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

ΒΟΜΒΑ: Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΘΑ ΑΘ.ΔΑΒΑΚΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΒΑΣΗ 10.000.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΙΖΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑ ΜΕ 400.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ EXOCET

dabakisΒΛΑΞ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΙΔΕΟΣ Ή ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ TON ΕΚΘΕΤΕΙ ;
Κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ, έχουν πολύ θράσος και τα αρπάζουν από δέκα τσέπες. Και υπάρχουν υπουργοί της δοσίλογης κυβέρνησης Σαμαρά που υπογράφουν αποφάσεις διαφθοράς που προκαλούν το λαό σε ξεσηκωμό. Ένας από αυτούς o υφυπουργός εθνικής άμυνας ,ο άσπιλος και αμόλυντος υφυπουργός Αθανάσιος Δαβάκης.
Ο κύριος Δαβάκης είναι ή βλάκας ή άσχετος με την πραγματικότητα ή τα πιάνει (το τελευταίο δεν θέλουμε να το πιστέψουμε γιατί γνωρίζουμε ότι διάγει βίον λιτό, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κανέναν).

Τέσσερεις μέρες πριν από την δημοσιοποίηση της απολογίας του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών των Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου, Α.Κάντα, το ΥΠΕΘΑ με υπογραφή Δαβάκη δίνει μεγάλη δουλειά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 10 εκ ευρώ, στην αμαρτωλή εταιρεία ΚESTREL. Ποια είναι η εταιρεία; Αυτή που ο Κάντας κατονομάζει ότι τον δωροδόκησε με 400.000 ευρώ για να περάσει στο Ναυτικό τους γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet. Απίστευτο αλλά είναι γεγονός.

Η αμαρτωλή υπόθεση
Στις 23/9/2013-σύμφωνα με τα έγγραφα- γίνεται διαγωνισμός για το Έργο με Τίτλο «Διάθεση Μετεωρολογικών και Περιβαλλοντικών Πληροφοριών Μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επ’ Ωφελεία του Κοινωνικού Συνόλου» (ΕΣΠΑ 2007-2013) στο Πρακτικό Αξιολόγησης Τεχνικής Προσφοράς.
Αφορά εξοπλισμό της ΕΜΥ. Κατά πληροφορίες συμμετέχουν οι εταιρείες: altec, ΑΤΕΣE (ανήκει στον 54χρονο μεσίτη όπλων Χρήστο Χούμπαυλη – που δραστηριοποιείται στην προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων τόσο για το ελληνικό κράτος όσο και για άλλες χώρες), space Ελλάς και ΚESTREL. Στη συνέχεια στις 21-10-2013 κι ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο διαγωνισμός γίνεται κανονικά, με μια σατανική ενέργεια (όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις) πετάνε έξω όλες τις άλλες εταιρείες και κρατάνε μόνον την KESTREL. Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών αποφασίζεται ότι η σύμβαση δεν είναι εφικτή για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό. Η συμμορία όμως του ΥΠΕΘΑ, δεν σταματά εδώ. Στις 12 Νοεμβρίου συγκροτείται επιτροπή από 10 αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να αξιολογήσει νέο διαγωνισμό επί του ίδιου αντικειμένου κι ενώ ο προηγούμενος είχε ακυρωθεί. Και στις 23 Δεκεμβρίου 2013, 72 ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η αμαρτωλή απολογία Κάντα, η εταιρεία που μίζωνε τον βοηθό του Τσοχατζόπουλου, παίρνει τη δουλειά.
Για να μην ξεχνιόμαστε: Για την εταιρεία αυτή, ο Κάντας είχε καταθέσει: «… Ο Σταύρος Κομνόπουλος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Kestrel, του έδωσε 400.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet. •Ο κύριος αυτός δηλαδή τον δωροδόκησε για τα EXOCET του Πολεμικού Ναυτικού. «Ο κ. Κομνόπουλος ήταν μέτοχος της KESTREL που εκπροσωπούσε την κατασκευάστρια EXOCET». Ο κ. Κάντας μάλιστα αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κοσμόπουλο στην Αγία Σκέπη «για να υπογράψει άμεσα και γρήγορα».
Και μην μας πει ο κ.Δαβάκης ότι δεν είχε ακούσει και δεν είχε μάθει τα καθέκαστα γιατί:
Στις 10 Δεκεμβρίου ο αντεισαγγελέας κ. Παναγιώτης Νικολούδης, πρόεδρος της αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, εντόπισε το ιλιγγιώδες ποσό των 13.700.000 δολαρίων σε λογαριασμό του Α. Κάντα σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. Αυτή ήταν η αρχή για την αποκάλυψη ενός συμπλέγματος εμπόρων όπλων, αντιπροσώπων, συμβούλων, αξιωματικών, εκπροσώπων του εκδοτικού κατεστημένου και κυβερνητικών στελεχών που μοιράζονταν χρήματα τα οποία προορίζονταν για να θωρακίσουν την άμυνα της χώρας. Από τα εκατομμύρια μίζες που μοιράζονταν δεξιά κι αριστερά για να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους οι προαποφασισμένες αγορές όπλων προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγόραζαν οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν υπερκοστολογημένα. Ο λαός δηλαδή είχε πληρώσει με αίμα τα εξοπλιστικά. Ο κύριος Δαβάκης μετά από αυτό έχει μόνον έναν δρόμο. Της παραίτησης. Εάν ήταν στην Ιαπωνία πιθανόν να είχε άλλον έναν…

dabaki1 dabaki2 dabaki3
dabaki4

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Σοκ για τους συνταξιούχους -Αυξάνονται οι κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις .

Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν στο χέρι οι συνταξιούχοι από τον ερχόμενο μήνα, καθώς έρχονται αυξήσεις- σοκ στις κρατήσεις σε όλες τις συντάξεις. Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα του νέου τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ), εξαιτίας του οποίου θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 27 έως 200 ευρώ το μήνα, ενώ για το Φεβρουαρίου το ποσό θα είναι διπλάσιο, καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του επόμενου μήνα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Τα μηνιαία καθαρά ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους θα είναι μειωμένα κατά 2,8% έως και 7,5% εξαιτίας της εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των μηνιαίων κρατήσεων του ΦΜΤΥ, όπως προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τι ίσχυε
Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις του ΦΜΥ υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του. Για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%. Για τις επικουρικές και τα λοιπά βοηθήματα ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, 5% (αν η επικουρική σύνταξη δεν ξεπερνούσε τα 2.500 ετησίως), 10% (αν δεν ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ) και 15% (αν η επικουρική σύνταξη ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ).

Τι θα ισχύσει
Από την αρχή του χρόνου, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, υπολογίζεται ενιαία ο ΦΜΥ θα πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις, στο άθροισμα των κύριων και επικουρικών, με βάση την κλίμακα του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Δηλαδή με τους συντελεστές 22%, 32% και 42%. Δηλαδή καταργείται η αυτοτελής κλίμακα υπολογισμού των κρατήσεων ΦΜΥ για τις επικουρικές συντάξεις και ορίζεται ότι αυτές θα αθροίζονται με τις κύριες και θα υπόκειται και αυτές σε παρακράτηση με τους υψηλότερους συντελεστές.

Το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης από τις συντάξεις εφαρμόζεται έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης να μην προκύπτει κανένα χρωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή σε ότι αφορά τα εισοδήματα από συντάξεις. Βέβαια, οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων θα τους φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη σχέση προκειμένου να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Τέλος εποχής για την ιστορική σιδηροδρομική γραμμή Αμυνταίου – Κοζάνης.

Ξεκίνησαν τα έργα αποξήλωσης της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Αμυνταίου και Κοζάνης  προκειμένου η ΔΕΗ να εξορύξει τον λιγνίτη για να τον χρησιμοποίηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως μας ενημέρωσε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος η σύνδεση της  σιδηροδρομική γραμμής μεταξύ Αμυνταίου και Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί με νέα παρακαμπτήρια σιδηροδρομική γραμμή έτσι ώστε οι δυο πόλεις να μην αποκοπούν σιδηροδρομικά.

                          Τέλος εποχής για γραμμές και κτήρια

Σιδηροδρομικές γραμμές και κτήρια που έγραψαν την δική τους ιστορία σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν και  μόνο κάποιες αναφορές των μεγαλυτέρων θα επαναφέρουν στην μνήμη μας την ύπαρξη τους. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα  που αναρτούν σήμερα τα «Σ.Ν»  είναι βέβαιο  ότι θα προκαλέσουν ανάμικτα συναισθήματα τόσο σε εκείνους τους σιδηροδρομικούς που εργάστηκαν σε αυτό το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής όσο και σε εκείνους που ταξίδεψαν στο τμήμα αυτό. 
                                Η ιστορία της γραμμής
Τον Ιανουάριο του 1951 ξεκίνησε  η επέκταση της γραμμής Θεσσαλονίκης-Φλώρινας, μεταξύ Αμυνταίου-Κομάνου-Κοζάνης, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η εκμετάλλευση του λιγνίτη στην ευρύτερης  περιοχή της  Πτολεμαΐδας, καθώς και την μεταφορά των διαφόρων μεταλλευμάτων της περιοχής. Η γραμμή μήκους 59 χλμ. περατώθηκε το Δεκέμβριο του 1954 και ήταν μέρος του τμήματος της γραμμής Καλαμπάκας-Κοζάνης-Αμυνταίου, που άρχισε το 1926 και προχώρησε προς το μέρος της Καλαμπάκας όπου στρώθηκε γραμμή σε μήκος 17 χλμ. αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
 Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι εδώ και τρία χρόνια δεν πραγματοποιούνταν επιβατικά δρομολόγια τρένων στο τμήμα αυτό της γραμμής  αλλά μονό εμπορικά για την μεταφορά κυρίως καυσίμων για τις ανάγκες της ΔΕΗ.
Δείτε τις εικόνες που σε λίγο δεν θα υπάρχουν.












sidirodromikanea
Διαβάστε περισσότερα » »