Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βρεθηκε το μποζονιο Χιγκς;Βίντεο

 

Λονδίνο
Το μυστηριώδες μποζόνιο Χιγκς βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην επιστημονική κοινότητα αφού σε μεγάλο συνέδριο που γίνεται στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας τα στελέχη του CERN αλλά και του Fermilab ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τα ίχνη του. Η ανακάλυψη του σωματίδιου που θεωρείται ως το Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.
Δείτε ένα βίντεο που εξηγεί τι είναι το μποζόνιο Χιγκς...



Την αρχή έκαναν τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο του πειράματος "Άτλας" εμφανίστηκαν ενδείξεις που πιθανότατα οδηγούν στο μποζόνιο Χιγκς. Στην συνέχεια τα στελέχη του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντών των Ηνωμένων Πολιτειών (Fermilab) ανακοίνωσαν ότι και στα δικά τους πειράματα με τον επιταχυντή Tevatron εντοπίστηκαν ανάλογες ενδείξεις.
Τα δύο κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα Φυσικής στον κόσμο υποστηρίζουν ότι (ίσως) εντόπισαν το "σωματίδιο του Θεού"
 Βρέθηκε το μποζόνιο Χιγκς;
To Μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον Βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Aποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύψει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Στα πειράματα που γίνονται με τον γιγάντιο επιταχυντή LHC στο CERN καθώς και με τον επιταχυντή Tevatron στο Fermilab γίνονται συνεχώς προσπάθειες αναδημιουργίας των συνθηκών που επικράτησαν όταν συνέβη η Μεγάλη Έκρηξη. Όπως είναι ευνόητο τα τελευταία χρόνια τα δύο ιδρύματα έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για το ποιό θα καταφέρει να ανακοινώσει πρώτο την μεγάλη ανακάλυψη.
Τα πειράματα

Το πείραμα «Άτλας» αποτελεί ένα από τα δυο «πολυπειράματα» που διεξάγονται στον LHC για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς και περισσότεροι από 3.000 ερευνητές εργάζονται σε αυτό. O Tevatron είναι ένας κυκλικός επιταχυντής σωματιδίων με συνολικό μήκος 6,8 χλμ και είναι ο πρώτος ισχυρός επιταχυντής που έκανε την εμφάνιση του, αφού λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από 28 χρόνια. Έκτοτε έχει υποστεί συνεχείς αναβαθμίσεις ώστε να μπορεί να εκτελεί πολύπλοκα και απαιτητικά πειράματα όπως αυτό της αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Αν τελικά οι ενδείξεις που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα δεν μετουσιωθούν σε αποδείξεις οι ερευνητές θα συνεχίσουν την αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς για αρκετούς μήνες. «Αν το μποζόνιο Χιγκς υπάρχει, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012 θα το έχουμε εντοπίσει. Αλλά αν τελικά δεν εντοπιστεί το συγκεκριμένο σωματίδιο αυτό δεν θα είναι μια αποτυχία, το αντίθετο θα έλεγα. Αν δεν εντοπιστεί μέχρι τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και έτσι θα πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο που να εξηγεί την ύπαρξη της μάζας στην ύλη» έχει αναφέρει σε πρόσφατη δήλωση του ο
Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ, γενικός διευθυντής του CERN.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κόλπο μεγαλοπολιτικού - Eίναι μερικά πολύ ηχηρά ονόματα και εκεί κρύβεται πολύ βρόμικο χρήμα...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ
-Έρχονται αποκαλύψεις με ονόματα υπεράνω υποψίας στον κατάλογο των ιδιοκτητών αδήλωτων ακινήτων - Το μεγάλο πάρτι με βίλες και πισίνες ανάμεσα στους 7.000 μασκαράδες που δεν τα δήλωσαν.

Στο κείμενο που ακολουθεί σας μεταφέρουμε όσα μας είπε, έτσι σαν καλοκαιρινό παραμύθι στον καιρό του μνημονίου, ένας μυθιστοριογράφος πολύ γνωστός στον ελληνικό πολιτικό κόσμο: Ένα μεγαλοστέλεχος της Βουλής θέλει να αποκτήσει μια βίλα με πισίνα. Ήταν πάντα το όνειρό του από τότε που ήταν φτωχός και τα παιδιά των πλουσίων τον έσπρωχναν μακριά τους σιγογελώντας-σιγοψυθιρίζοντας μεταξύ τους ότι "τα χνώτα του μυρίζουν" και δεν είναι του "κύκλου τους"... 

Αυτούς τους κύκλους τους έβλεπε και όταν ήταν μικρός (όχι πολλά χρόνια πριν...) στην τηλεόραση και με τους φίλους του έλεγε συχνά πυκνά ότι "τα κολεγιόπαιδα πρέπει κάποτε να πάρουν ένα μάθημα να δουν τι εστί Βαρδάρης και Κοκκινιά..."

.Ιδιαίτερα συγχυζόταν όταν το "γυαλί" πάθαινε αυτή την ψύχωση σύνδεσης με το Κολέγιο Αθηνών και έβλεπε εκεί να συγχρωτίζονται παιδιά λαμπρών επιχειρηματιών αλλά και παιδιών κλεφτών της πολιτικής και αμαρτωλών της κρατικής μηχανής και των δημοσίων ταμείων. Πραγματικό σοκ είχε πάθει μια χρονιά που έβλεπε να φεύγουν "α λά μπρατσέτα" από το προαύλιο του κολεγίου οι γόνοι ενός πολιτικού που δήλωνε πολύ φιλειρηνιστής, προοδευτικός και κινούμενος πάνω σε αυστηρές ανθρωπιστικές αρχές και ενός πασίγνωστου ως αδίστακτου εμπόρου όπλων...
Τότε ήταν που αποφάσισε να τους δώσει ένα μάθημα... Να βάλει τα δυνατά του και μέσα από τις δυνατότητες που δίδει το ελληνικό σύστημα να αποκτήσει και εκείνος νόμιμα περιουσία, τέτοια που σε κανέναν κλέφτη, ούτε σε παιδιά κλεφτών, δεν θα επέτρεπε πια να σιγογελάσουν και να σιγοψυθιρίσουν "τα περί χνώτων που μυρίζουν" κ.λπ.

Πάλεψε, σπούδασε, εργάστηκε τίμια και κατάφερε πολλά, πάρα πολλά. Μπήκε άνετα στη Βουλή μια φορά και ξαναμπήκε και ξαναμπήκε... Ο λαός κρεμόταν από τα χείλη του κάθε φορά που μιλούσε ο "λαοπλάνος", όπως από ζήλεια τον αποκαλούσαν "χτικιάρη" εσωκομματικοί και εξ απεναντίας αντίπαλοί του... Στο κόμμα του έγινε ο Νο1 όχι μόνο στην περιοχή του, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και σύντομα όλες οι ηγεσίες τον είχαν στην ομάδα των στελεχών που συνιστούν την έννοια "μεγαλοστέλεχος". Είχε πιστέψει ότι με τα βήματα αυτά θα είχε λύσει τα ψυχολογικά προβλήματα που του είχε αφήσει η δύσκολη εκείνη περίοδος που προαναφέραμε με τα κολέγια. Φευ! Μέσα από τη Βουλή πια είχε τη δυνατότητα να δει τη ρηχότητα της ελληνικής κοινωνίας... 

Άνθρωποι του πνεύματος αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας του γύριζαν την πλάτη, όταν μερικά ωραία βράδια του καλοκαιριού τους καλούσε "για ένα ουζάκι" σε ένα από τα ταβερνάκια της περιοχής του, ή έστω σε ένα άλλο γνωστό ταβερνάκι. Στην αρχή δεν το θεώρησε θέμα, αλλά απέκτησε "θέμα" όταν διαπίστωσε πως εκείνα τα βράδια που του είχαν αρνηθεί λόγω υποχρεώσεων το ταβερνάκι είχαν πάει στο σπίτι άλλου στελέχους της Βουλής. Στελέχους όμως όχι καθαρού, όχι προοδευτικού, όχι ανθρωπιστή.

Ούτε καν μεγαλοστελέχους. Και σιγά-σιγά ανακάλυπτε ότι η αιτία δεν ήταν η προσωπική, έστω λανθασμένη, εκτίμηση προς αυτά τα στελέχη, αλλά κάτι πιο πρακτικό και γήινο. Στα σπίτια αυτά υπήρχε κάτι που δεν το είχε ποτέ εκτιμήσει. Μια απλή "γούρνα συγκέντρωσης ύδατος"! Εκεί έκαναν μπάνιο και δροσίζονταν… Το κυριότερο, όμως, ήταν αυτό που του εκμυστηρεύτηκε κάποιος εκ των καλεσμένων. "Κάναμε και μπάνιο και ήταν κάνα-δυο θεϊκά κορμιά που μας τρέλαναν. Αν το ξανακάνει, δεν το χάνω και έλα μαζί να πάθεις!".


Αχ, άτιμη γούρνα...
Οταν το ξανασκέφτηκε κατάλαβε ότι δεν ήταν θέμα τα "κορμιά", αλλά ήταν θέμα οι καλές παρέες που έχανε και οι συζητήσεις για το "πλάτεμα και το βάθεμα" της δημοκρατίας, κάτι που ήταν πάντα το υψηλό ιδανικό του, ο στόχος για τον οποίο θα έδινε και τη ζωή του.Η ευκαιρία δόθηκε όταν ο πρόεδρος του κόμματος τον φώναξε για μια "επιτροπή". Κουμανταδόρος στην επιτροπή θα ήταν ο ίδιος λόγω πείρας αλλά και λόγω αρχών. Στην αρχή δίστασε, αλλά το ξανασκέφτηκε. Το αντικείμενο ήταν ιδιαιτέρως σοβαρό και είχε εθνικές διαστάσεις. Τι θα συνέβαινε αν δεν πήγαινε; Θα πήγαινε, προφανώς, κάποιος άλλος.Κοίταξε γύρω του... Ναι... Ωραίοι άντρες, ωραίες και μερικές από τις γυναίκες συναδέλφους του... Όμως, έπιασε το κεφάλι του στα δυο του χέρια και το έσφιξε δυνατά... Σχεδόν θρηνούσε. Σε κανέναν δεν διέκρινε τις αρχές που ο ίδιος είχε ως φυσικό τρόπο ζωής. Ούτε ίχνος του. Αριβίστες, φτηνοί "γαμπροί" που προσπαθούν να εκτονώσουν τον "μερντοχισμό" τους πάνω σε αδύναμες σε αντιστάσεις γραμματείς, λιγούρηδες για μια "γούρνα" ενός επιχειρηματία.


Αποφάσισε να θυσιαστεί...
Πήρε το γραφείο του προέδρου και είπε στον διευθυντή του: "Πες του προέδρου ότι με βαριά καρδιά θα το κάνω, αλλά δεν θα ανεχθώ καμία παρέμβαση από κανέναν, ούτε και τη στιγμή που το μαχαίρι θα κόβει κόκκαλο χωρίς αναισθητικό". Ο διευθυντής προφανώς διεφθαρμένος (είχε στοιχεία περί αυτού) δεν πέταξε από τη χαρά του αλλά του απάντησε "θα σας πάρω αύριο". Χαμογέλασε, γύρισε στην αγαπημένη του γραμματέα, και της είπε: "Ετοιμαστείτε και χτύπα συναγερμό. Πάρε δημοσιογράφους και πες τους ότι ανέλαβα και το μαχαίρι θα πάει πιο μέσα από το κόκκαλο". "Μα, αν αύριο σας πουν όχι;" ψέλλισε η γραμματέας πριν την κόψει, λέγοντας: "Αθώο παιδί... Ο χτικιάρης δεν θέλει έντιμο στα πόδια του, αλλά από τον πρόεδρο θα φάει σφαλιάρα, γιατί εγώ είμαι ο μονόδρομός του". Είναι αλήθεια ότι δυσκολεύτηκε στην επιτροπή. Πολλά τα λεφτά, πολιτικοί μπλεγμένοι μέχρι το μεδούλι, οι μίζες έτρεχαν, θαρρείς, στον δρόμο γυμνές και ακάλυπτες...Έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο και αυτό αναγνωρίστηκε από το σύνολο των ΜΜΕ. Σχεδόν. 


Γιατί 1-2 και ιδιαίτερα "ένα παλιοθήλυκο" τον αμφισβητούσε ανοιχτά και έλεγε η "τρελή" ότι χρησιμοποίησε μαεστρικά την τέχνη "κάλυψε διά της αποκάλυψης". Και μιλούσε για έναν λογαριασμό κάπου στην κεντρική Ευρώπη που έπιανε στα πράσα όλο το σύστημα έτσι και δινόταν στη δημοσιότητα.Ευτυχώς δεν παρέσυρε τους πολλούς νουνεχείς και σώφρονες που γνώριζαν ότι αν υπήρχε και ίχνος μίζας σε θέμα τόσο μεγάλης πατριωτικής σημασίας, όσο η άμυνα της χώρας θα το είχε στείλει πάραυτα στην εισαγγελία, εκεί όπου όλα αποκαλύπτονται και καθόλου δεν καλύπτονται. Ήταν ευχαριστημένος με τον εαυτό του και πίστεψε πραγματικά και βαθιά μέσα του ότι έκανε καλή δουλειά... Πολλοί την παρομοίασαν με τη δουλειά που έκανε η αμερικάνικη επιτροπή στο ζήτημα με τους «Κόντρας» και είπαν ότι ολόκληρη Αμερική και οδήγησε μερικά στελέχη της στη φυλακή και στην παραίτηση, ενώ αυτό δεν έγινε στη μικρή Ελλάδα ούτε από τη δική του επιτροπή... Οι αφελείς... Η Αμερική εξέταζε θέματα επιθετικά, ενώ η Ελλάδα αμυντικά. Πού να καταλάβουν οι άνθρωποι αυτοί τη διαφορά...


Είχε δίκιο, όμως, στην επιλογή...
Η επιτροπή τον έκανε πολύ γνωστό, ανέβηκε σε εκτίμηση και αυτό το κατάλαβε ανυπερθέτως, όταν σε μία μεγάλη κοινωνική εκδήλωση κλήθηκε και τοποθετήθηκε σε τραπέζια μεγάλων και ένας τραπεζίτης καταμεσής της σάλας του είπε πόσο πολύ εξετίμησε τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την τιμιότητα που έδειξε. Στη φιλική και κοινωνική κουβέντα που ακολούθησε ο τραπεζίτης έπαθε σοκ, όταν του είπε τα ταπεινά στοιχεία διαμονής του. "Δεν δέχομαι κουβέντα. Έχουμε δώσει δάνεια και θαλασσοδάνεια, έχουμε κάνει πλούσιους κάτι μπαγάσηδες, γιατί το ήθελαν συνάδελφοί σου που δεν φτάνουν ούτε στο νυχάκι την τιμιότητά σου. Αύριο κιόλας δίνω εντολή να σου βρουν σπίτι και να το πληρώσουν χωρίς ανάμειξή σου με δάνειο από την τράπεζα. Εσύ θα πληρώνεις μόνο τις δόσεις...". Δεν πρόλαβε να πει τίποτα.

Ο τραπεζίτης απομακρύνθηκε στο βάθος της σάλας... Ίσα που πρόλαβε να σκεφτεί πόσο ενοχλήθηκε από τον ενικό στον οποίο του μίλησε ο τραπεζίτης.Μα, ποιος νομίζει ότι είναι; Στα χείλη φάνηκε πάλι εκείνο το χαμόγελο που του βγαίνει κάθε φορά που ένα θήραμα έχει παγιδευτεί στον ιστό του... Άφησε τα πράγματα να κυλήσουν. Η τράπεζα βρήκε το σπίτι και εκταμίευσε το δάνειο... Όταν το είδε, έπαθε "το σοκ του Ανδρέα με το κωλόσπιτο" κυρίως από την ομορφιά της... γούρνας. Πήγε να τα βροντήξει και να κλείσει πίσω του δυνατά την πόρτα, φτύνοντας με αηδία στο φρέσκο γρασίδι της βίλας-σπίτι. 

Το τρυφερό άγγιγμα της γυναίκας του τον συγκράτησε. Κοιτάχτηκαν βαθιά στα μάτια και κατάλαβαν ότι... κατάλαβαν για μια ακόμα φορά ο ένας τον άλλο. Χάρηκαν τη βραδιά, κοιμήθηκαν ήσυχα στο καταπληκτικό δωμάτιο της βίλας-σπίτι και την επομένη πήγε γραμμή στην τράπεζα. Έφυγε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη. Πίσω του είχε αφήσει ένα Χ. Το δάνειο είχε εξοφληθεί. Για να μάθει να φέρεται ο τραπεζίτης... Στην επόμενη κοινωνική συναναστροφή δεν θα τον χαιρετήσει καν...


Μερικοί κακεντρεχείς ισχυρίζονται ότι αυτή η μέθοδος του "λαμβάνειν δάνειο ως δικαιολογία πόθεν έσχες" και μετά εξόφληση σε χρόνο ντε τε για να πάει στην ευχή το "πόθεν έσχες" είναι κλασική μέθοδος νομιμοποίησης εσόδων. Και αν ισχύει αυτό για μερικούς, δεν ισχύει για όλους. Και το μεγαλοστέλεχος είναι πεπεισμένο ότι στην περίπτωσή του δεν ισχύει...". Αυτά μας είπε ο μυθιστοριογράφος. Η αλήθεια είναι ότι όσο μας τα εξιστορούσε, σκεφτήκαμε σχεδόν φωναχτά "μήπως τ’ άρπαξε χοντρά κι αυτός ο πονηρούλης, όπως τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν;". Αυτό θα το ψάχνουμε, αλλά σκεφτόμαστε ότι και αν έτσι θα ήταν, θα κάνουμε μια τρύπα στη μέση της... γούρνας, αφού το σύστημα ξέρει να καλύπτεται... 

Επομένως, τι μένει; Να ψάξουμε να βρούμε τον κατάλογο των μεγαλοϊδιοκτητών που δεν είχαν δηλώσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία τους και τώρα τους πρώτους... επτά χιλιάδες (7.000) από αυτούς τους καλεί η Εφορία για να πληρώσουν μερικά... εκατομμύρια φόρους.Να ψάξουμε γιατί ανάμεσά τους είναι μερικά πολύ ηχηρά ονόματα και εκεί κρύβεται πολύ βρόμικο χρήμα...
Διαβάστε περισσότερα » »

Απέσυρε ο Παπακωνσταντίνου την τροπολογία για την ανέγερση τζαμιού

«Χειρονομία καλής θέλησης» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απόσυρση της τροπολογίας για τη δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό, από το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές αγορές.


Το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται  στη Βουλή αλλά οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάλεσαν την κυβέρνηση να την αποσύρει. Η τροπολογία περιλαμβάνει όμως και την παράταση της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έως 31.12.2011.

Ο υπουργός προτίθεται να επανακαταθέσει την τροπολογία την προσεχή Πέμπτη, αυτή τη φορά όμως στο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία και τα αυθαίρετα.

 Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που χειρίζεται ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης ο οποίος δεν μπορεί να είναι στη Βουλή για να την αναπτύξει.

Για ακατανόητη κυβερνητική πρεμούρα είχε κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο;

Του Δημήτρη Μπεκιάρη*

«Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή. Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974» δήλωσε από την Κύπρο στην οποία βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, προκαλώντας διαφόρους συνειρμούς αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και με την εξέλιξη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.
Διάφοροι κύκλοι έχουν εκλάβει την δήλωση του κου Μπεγλίτη ως ένδειξη της πληροφόρησης, η οποία μπορεί να υπάρχει στο Πεντάγωνο αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

Η δήλωση Μπεγλίτη συμπίπτει, εξάλλου, με τη συγκυρία της τεράστιας καταστροφής την οποία προκάλεσε η έκρηξη των πυρομαχικών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία είναι η μεγαλύτερη της Κύπρου. Από καλά πληροφορημένους κύκλους επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη και τις ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται καταλογίζονται, το συμβάν έχει ως άμεση επίπτωση την αποδυνάμωση του πλέγματος εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου.

Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία, πριν και μετά την Τρίτη στη σειρά επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές. Ήδη πριν από τις τουρκικές εκλογές είχε προκληθεί μεγάλη ανησυχία τόσο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξαιτίας της πρόθεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Τουρκία Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ να αποβιβαστεί στο Αγαθανονήσι και στο Φαρμακονήσι. Γενικότερα είχε συζητηθεί στην Αθήνα το ενδεχόμενο το κεμαλικό κατεστημένο να είχε απεργαστεί σενάρια θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εν όψει των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

“Γίγαντας με πήλινα πόδια”
Η Τουρκία πρόσφατα αναδείχθηκε η μεγαλύτερη μεγεθυνόμενη οικονομία στον κόσμο για το πρώτο τρίμηνο του 2011, γεγονός το οποίο προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Ωστόσο, πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι η Τουρκία είναι ένας «γίγαντας με πήλινα πόδια». Η Τουρκία αδυνατεί να ξεφύγει από τις ανασφάλειές της και ανεξάρτητα από την εντυπωσιακή άνοδο των αναπτυξιακών δεικτών της και έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας στο εσωτερικό της. Επίσης έχει προκαλέσει  δυσπιστία στη Δύση εξαιτίας της προσέγγισης που έχει πραγματοποιήσει με το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και εξαιτίας της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων της με το Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.

Η Τουρκία έχει λόγους να θεωρεί ότι απειλούνται ζωτικής σημασίας συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, το οποίο έχει εντοπιστεί την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, της διαφαινόμενης μελλοντικής εμπλοκής αμερικανικών και ισραηλινών (ή ακόμη και γαλλικών) εταιρειών στο θέμα της ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, της προσέγγισης Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων, οι οποίες εκδηλώνονται στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο εναντίον της παρουσίας του τουρκικού στρατού.

Μπορεί κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πλέον και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας να έχουν επιδείξει αλαζονική συμπεριφορά έναντι της οικονομικά εξασθενημένης Ελλάδας, αλλά η υποδοχή της οποίας έτυχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου δημιουργεί προβληματισμό στην Άγκυρα για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να δηλώνει ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, σε αντίθεση με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν τα έχουν καταφέρει, αλλά οι Τουρκοκύπριοι αποκαλώντας τον ιμπεριαλιστή έδωσαν την ηχηρή απάντησή τους.

Και μπορεί ο κ. Ερντογάν να κατέστησε σαφές ότι δεν αποσύρει τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά η απάντηση των Τουρκοκυπρίων έφτασε μέχρι την Άγκυρα. Οι τουρκοκύπριοι αντιδρώντας στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα εδάφη φώναξαν συνθήματα όπως «να πεθάνει ο φασισμός» και ανήρτησαν πανό το οποίο έγραφε «Αρνούμαστε την πολιορκία του ιμπεριαλιστή. Δεν θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα λεφτά, ούτε το πακέτο του».

Η Χίλαρι και ο στρατηγός Petraeus
Εκτός αυτών, όμως, όπως διαφάνηκε η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Χίλαρι Κλίντον μάλλον δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Η ίδια η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τα αντιφατικά στοιχεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και άσκησε ασφυκτικές πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν σε ότι έχει να κάνει με το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Για αυτό το θέμα έδειξε να μην εμπιστεύεται ιδιαίτερα την παρούσα πολιτική ηγεσία στην Τουρκία αφού ζήτησε εγγυήσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό προκειμένου να μη διαρρεύσουν μυστικά του αντιπυραυλικού συστήματος στο Ιράν και στη Χεζμπολάχ. Επίσης προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ δεν δεχθούν να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα τόσο της Συρίας, όσο και του Ιράκ.

Όμως, υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι το ταξίδι της «σιδηράς κυρίας» της αμερικανικής διπλωματίας στη γειτονική χώρα δεν είχε θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία. Ο νέος διευθυντής CIA Στρατηγός David Petraeus επισκέφθηκε εκτάκτως την Τουρκία μετά την παράδοση της διοίκησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον διευθυντή της CIA υποδέχθηκαν στην Τουρκία  ανώτατοι αξιωματούχοι  του Γενικού Επιτελείου Στρατού και όχι ο ισχυρός άνδρας της ΜΙΤ, ο επικεφαλής δηλαδή των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος έχει αποτελέσει προσωπική επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού και έχει τη φήμη του φιλοϊρανού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους αυτό αποτελεί δείγμα έλλειψης εμπιστοσύνης. Επίσης ο David Petraeus συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον οποίο συζήτησαν για θέματα που αφορούν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά είναι άγνωστο τι είδους πιέσεις άσκησε προς τον «Κίσινγκερ» της τουρκικής διπλωματίας.

Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά – Κίνδυνος διαμελισμού της!

Πρόσφατα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε ένα “σχέδιο Β” στη περίπτωση που το Ισραήλ δεν ζητήσει συγνώμη από τη Τουρκία. Το “σχέδιο Β” όπως αποκαλύφτηκε περιλαμβάνει και την επίσκεψή του στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς, Λωρίδα της Γάζας. Την ώρα που ο Ερντογάν ονομάζει τους μαχητές της Χαμάς “αντιστασιακούς” και πως πολεμούν για το καλό της χώρας τους, οι ΗΠΑ, όπως και γενικότερα η Ευρώπη θεωρούν τη Χαμάς μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ερντογάν ζητά επίμονα από το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη από τη Τουρκία για το θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών, ωστόσο ο ίδιος δεν κάνει το ίδιο για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων, αν όχι ενός εκατομμυρίου Αρμενίων στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός από τη δεκαετία του 1980 ισοπεδώνει κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά και συνοικισμούς Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ προσπαθεί παράλληλα να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στα σύνορά της Τουρκίας με το Ιράν και το Ιράκ.


Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει πως με τη τακτική του θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Πρόσφατα οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας μίλησαν ανοιχτά για αυτονομία. Ναι μεν, η κάθε συζήτηση περί Κουρδικής αυτονομίας θεωρείται τη δεδομένη στιγμή και ως πιθανόν …άκαιρη αλλά αν το δει κάποιος μακροπρόθεσμα μοιάζει με την υπόθεση των Παλαιστινίων. Και αυτό γιατί μια μέρα θα κληθεί να απαντήσει ο Ερντογάν το γιατί οι μαχητές της Χαμάς είναι μαχητές αντίστασης και δεν είναι το ίδιο οι μαχητές του κουρδικού PKK;


Σκέφτηκε ο Ερντογάν και η Τουρκία το τι μέλλει γενέσθαι αν μετά την ενδεχόμενη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας, κάποιος άλλος, ξένος ομόλογός του, επισκεφτεί το Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με σκοπό να συναντηθεί με τις εκεί Κουρδικές αρχές;
Μπορεί η Τουρκία να διασκεδάζει στην ιδέα της φιλίας με τη Χαμάς, αλλά χάνει συμμάχους και συμπάθειες σε Ανατολή και Δύση. Οι Κούρδοι έχουν αρχίσει και έχουν επιρροή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η λογική Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ μπορεί να γίνει η αιτία του διαμελισμού της Τουρκίας!




Διαβάστε περισσότερα » »

Όργιο εκατομμυρίων με σφραγίδα ΜΚΟ

Όργιο σπατάλης, σκοτεινών επιχορηγήσεων και αδιαφανούς διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών, στον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) διαπιστώνει πόρισμα-καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, σε έναν τομέα που η χρηματοδότησή του έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα απασχολεί ήδη την Εισαγγελία και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργούν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι νομικές πτυχές της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.



Στον «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη», αυτόν τομέα, όπως φαίνεται από το Σχέδιο Πορίσματος, τα υπουργεία επιχορηγούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς κάποιος να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γίνεται η χρηματοδότηση, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οργανώσεις και αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που κατανέμονται τα χρήματα.

Δείτε τα κυριότερα σημεία του πορίσματος:



Αναστολή χρηματοδοτήσεων


Έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών που έχει διαταχθεί, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όλες οι οι χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Oργανώσεων θα «παγώσουν».

Πάνω από 195 προγράμματα παραμένουν ανοιχτά και αφορούν την περίοδο 2002-2010, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΑΣ), σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Τσούρα.

   
Διαβάστε περισσότερα » »

Συγκρίσεις μισθών που….μιλάνε!!

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ 1.520 ΕΥΡΩ!
ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ 980 ΕΥΡΩ, ΣΜΗΝΑΓΟΣ 1.300 ΕΥΡΩ, ΠΗΡΑΝ ΤΟ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ....


Την ώρα που οι Έλληνες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου και σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος πήραν αντίστοιχα, το Α' και Β' Βραβείο του καλύτερου «πολεμιστή» του ΝΑΤΟ, έπειτα από σκληρά γυμνάσια διάρκειας ενός μηνός στην Ισπανία, μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδος, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, στα Γραφεία του υπουργείου Άμυνας και του Αρχηγείου Αεροπορίας φθάνουν δραματικές αναφορές διοικητών από διάφορες Πτέρυγες Μάχης σε όλη την Ελλάδα όπου αναφέρονται τα εξής:

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανταλλακτικών σε όλους τους τύπους πολεμικών αεροπλάνων, η συντήρησή τους είναι ελλιπέστατη, προκαλώντας κινδύνους για τους πιλότους καθώς είναι υποχρεωμένοι να πετούν «σαράβαλα» αεροπλάνα.
Τα καύσιμα που τους δίνονται με το σταγονόμετρο δεν επαρκούν για τον έλεγχο του Αιγαίου. Δεν είναι καθόλου τυχαία τα περιστατικά του τελευταίου διμήνου, της πτώση Μιράζ 2000 και F16-50BLOG, λόγω τεχνικών προβλημάτων .

Οι δύο Σταυραετοί της Πολεμικής Αεροπορίας που πήραν τα διπλώματα του Α΄ και του Β΄ «πολεμιστή» στο ΝΑΤΟ, ο Νίκου και ο Θεοχαρόπουλος, ανήκουν στην 343 Μοίρα της Σούδας, από κει που ξεκίνησε και ο ήρωας σμηναγός Ηλιάκης στις 23/5/2006 για να καταρριφθεί λίγα λεπτά αργότερα ανοιχτά της Καρπάθου από τουρκικό μαχητικό.
Μισθοί των δύο πρώτων πιλότων του ΝΑΤΟ:
Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου € 980 καθαρά
Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος € 1.300 καθαρά

Και οι δύο πληρώνονται λιγότερα από όλους τους συναδέλφους τους στην Ε.Ε.
Και οι δύο βάζουν σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή τους περισσότερο από κάθε άλλον συνάδελφό τους στην ΕΕ.
Μισθός οδηγού πολιτικού της Βουλής: € 1.520 καθαρά
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακάλυψαν τον τάφο του Αποστόλου Φιλίππου

Ανακάλυψαν τον τάφο του Αποστόλου Φιλίππου Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αγίου Φιλίππου, ενός από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού. Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Ιταλό Φραντσέσκο ντ' Άντρια ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον τάφο στο Παμούκαλε, την αρχαία Ιεράπολη, στο
δυτικό τμήμα της Τουρκίας.

Ο τάφος δεν έχει ακόμη ανοιχτεί αλλά ο αρχαιολόγος που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία δήλωσε: «Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να βρούμε τον τάφο του Αγίου Φιλίππου... τον βρήκαμε τελικά στα ερείπια μιας εκκλησίας όπου κάναμε ανασκαφές πριν από ένα μήνα»

Ο Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού και καταγόταν από τη Γαλιλαία. Κήρυξε το Ευαγγέλιο σε περιοχές της Μικράς Ασίας και σταυρώθηκε από τους Ρωμαίους στην Ιεράπολη της Φρυγίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ-ΕΟΡΔΑΙΑΣ


altΠρος: Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
     Κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Κύριε Υπουργέ,
Στην πόλη της Πτολ/δας λειτουργεί από το 1992 ένα νοσοκομείο «κόσμημα» με σύγχρονες κτιριακές υποδομές που θα ζήλευαν και τα μεγάλα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.  Ένα νοσοκομείο με 250 οργανικές κλίνες και 220 αναπτυγμένες κλίνες.

Σήμερα όμως με μία απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου σας επιδιώκετε την μείωση 50 κλινών για το υπερσύγχρονο (κατά γενική ομολογία)  Μποδοσάκειο νοσοκομείο και το εξισώνετε με το Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, ένα επαρχιακό νοσοκομείο του 1950 το οποίο δεν διαθέτει καν  τις απαραίτητες υποδομές.
Οι ενέργειες αυτές δεν βοηθούν ούτε την κυβέρνηση, ούτε εξυπηρετούν κανένα πολίτη.  Αντιθέτως βάζετε σε μία διαδικασία διαμάχης δύο γειτονικές πόλεις χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.
Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Υγείας εμπαίζει με την απόφασή του αυτή το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και όλους του πολίτες της Εορδαίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας που εξυπηρετούνται καθημερινά από το νοσοκομείο μας.
Σύντροφε Ανδρέα,
δεν γνωρίζουμε ποιοι σε ενημερώνουν για τα συγκεκριμένα θέματα, βάση ποιών σκοπιμοτήτων και με  ποια παράλογα κριτήρια λαμβάνονται αυτές οι άδικες αποφάσεις,  το κόστος των οποίων επωμίζεσαι εσύ σαν Υπουργός, η κυβέρνηση και το κίνημα.
Παρακαλούμε να επανεξεταστεί με προσοχή η συγκεκριμένη περίπτωση και να αποφύγουμε ένα τραγικό λάθος. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ Ε.Κ.Π.
ΤΣΙΛΦΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Πτολεμαϊδα  27 Ιουλίου 2011
                                                                        Αριθ. Πρωτ:  1278
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1957
ΤΜΗΜΑ  Γ.Σ.Ε.Ε.
Αγίας Τριάδας 27 Τ.Κ. 50200  
Τηλ. 2463053712-13  fax 463055190
Διαβάστε περισσότερα » »

«ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 12» ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Τρόπους αντίδρασης στην υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου ψάχνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι όχι μόνο της Εορδαίας αλλά και αυτοί της Καστοριάς και της Φλώρινας, τόσο από την συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιου Δυτικής Μακεδονίας. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι σήμερα  (Τετάρτη) από τους περιφερειακούς συμβούλους Γιώργο Παπαδόπουλο, Ελισάβετ (Βέτα) Σπόντη και Ιωάννη Κιοσέ αποφασίστηκε σαν πρώτη κίνηση να δοθεί στη δημοσιότητα ένα κείμενο που θα έχει την υπογραφή και των 12 περιφερειακών συμβούλων που είναι από τις παραπάνω περιοχές και στο οποίο θα απευθύνουν κάποια ερωτήματα και θα περιμένουν κάποιες απαντήσεις σε ορισμένα καίρια ερωτήματα. Ερώτημα βέβαια δικό μας είναι αν έτσι μπορεί να γίνει κάτι ή πλέον όλα έχουν πάρει το δρόμο τους με αποτέλεσμα ένα παλιό νοσοκομείο να εξισώνεται με ένα καινούριο και να παίρνει και την διοίκηση. Γιατί όπως και να το κάνουμε όσο και να το θέλουμε δεν μπορείς να  συγκρίνεις μια γιαγιά 80 ετών με ένα κορίτσι 25 ετών. Έλεος. Δεν μπορείς ένα νοσοκομείο που δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κοζάνης και έρχονται στην Πτολεμαΐδα να το θεωρείς με το έτσι θέλω ίσο και όμοιο με το Μποδοσάκειο. Αλλά όπως είπαμε η Κοζάνη είναι πρωτεύουσα νομού και κερδίζει πάντα την Πτολεμαΐδα. Για να επανέλθουμε στην συνέντευξη τύπου ο Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε «παρεμβάσεις πολιτικών στο υπουργείο υγείας με μικροκομματικές σκοπιμότητες, τείνουν να υποβαθμίσουν ένα αξιόλογο νοσοκομείο όπως το Μποδοσάκειο και να ανατρέψουν προηγούμενες αποφάσεις για αυτό. Φυσικά δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής μια προσπάθεια υποβάθμισης μιας υγειονομικής μονάδας η οποία έχει δώσει τόσα πολλά για την υγείας της περιοχής και όχι μόνο. Ως εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι λοιπόν και βλέποντας την προσπάθεια απαξίωσης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου θα στηρίξουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε. Πρόσωπα δεν μπορούμε να κατονομάσουμε αλλά μπορούμε να σκιαγραφήσουμε κάποιους που βρίσκονται πολύ κοντά στον υπουργό υγείας». Ο Γιάννης Κιοσσές περιφερειακός σύμβουλος από την Φλώρινα δήλωσε με την σειρά του « ήμαστε αντίθετοι και κάθετοι όσο αναφορά την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου και την αναβάθμιση του Μαμάτσειου. Ανθρωπογεωγραφικοί λόγοι και λόγοι σύμφωνοι με τον χάρτη υγείας που το θέλει η τοπική κοινωνία επιβάλουν την διατήρηση και αναβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου». Τέλος η περιφερειακή σύμβουλος Βέτα Σπόντη δήλωσε « το κακό είναι ότι υποτίθεται ότι έχει γίνει μια δημόσια διαβούλευση για τα θέματα υγείας σε κάθε περιοχή αλλά από ότι φαίνεται αγνόησαν εντελώς τις επιθυμίες των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι ενώ έχουμε ένα νοσοκομείο με πολύ υψηλές παροχές υγείας, με πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή και για το οποίο έχει αποφασιστεί και από το περιφερειακό συμβούλιο η επέκταση του και έχει ήδη δημοπρατηθεί η αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σήμερα έχουμε μια απόφαση για υποβάθμιση του και χωρίς να ξέρει κανείς αν θα προχωρήσει και η επέκταση. Εδώ μπαίνει πλέον και ένα θέμα πολιτικής αξιοπιστίας αφού από την μια το νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες προϋποθέσεις και μετά διαμορφώνουμε εμείς τις συνθήκες χωρίς να είναι πραγματικές για το καλύπτουν. Εμείς δεν αντιλέγουμε ότι το Μαμάτσειο πρέπει να αναβαθμιστεί αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των κατοίκων της δικής μας περιοχής και όχι μόνο γιατί το Μποδοσάκειο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών από όλη τη Δυτική Μακεδονία και από την πόλη της Κοζάνης».

Η επιστολή που συντάχθηκε έχει ως εξής: 
Επιστολή –  Δήλωση
Το τελευταίο διάστημα όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συστηματικής απαξίωσης της πιο σύγχρονης υγειονομικής υποδομής της Δυτικής Μακεδονίας, του ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ. Δυστυχώς, πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή, είναι το Υπουργείο Υγείας το οποίο ενδίδοντας στις πιέσεις τοπικών παραγόντων και αναιρώντας προηγούμενες αποφάσεις του, κόβει και ράβει τα μεγέθη των Νοσοκομείων της περιοχής κατά το δοκούν. Αποτέλεσμα, η αποδεδειγμένα μεγαλύτερη και αρτιότερη  μονάδα Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ,  να εξισώνεται με  άλλες. Με την παρούσα επιστολή – δήλωση, που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς υγείας, αυτοδιοίκησης, παραγωγικών τάξεων και φυσικά στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, θέτουμε  τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Με ποια κριτήρια και  ποια στοιχεία το υπουργείο Υγείας, μειώνει μόνο τις κλίνες του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου;
2. Τι θα γίνει με την επέκταση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου που πρόσφατα αποφασίστηκε ;
Οι μεθοδεύσεις αυτές, έχουν ως αρχή τη μεταφορά της διοίκησης στο Νοσοκομείο Κοζάνης και σε βάθος χρόνου την υποβάθμιση και την απαξίωση του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.  
Ας καταλάβουν κάποιοι, ότι η περιφερειακή συνείδηση και η ισόρροπη ανάπτυξη  που απαγγέλλονται  και υπηρετούμε όλοι από το θεσμό των αιρετών Περιφερειών, δεν επιτυγχάνεται με τη γιγάντωση μιας πόλης , αλλά με τη διασπορά  υπηρεσιών  και εξουσιών.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στην απαξίωση και την υποβάθμιση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.
Θα είμαστε  δίπλα στις ψύχραιμες φωνές διεκδίκησης του δικαίου  και δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα του αγώνα, από τη θεσμική θέση που μας κατέταξαν οι πολίτες της περιοχής.
Ζητούμε:
·        Την αναβάθμιση όλων των Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας μέσα από ένα ορθολογικό σχεδιασμό
·        Να μη καταστρατηγηθούν τα κριτήρια που έθεσε το Υπουργείο Υγείας για την αξιολόγηση  των νοσοκομείων, ώστε  να παραμείνει η έδρα της διοίκησης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το ανώτατο όργανο δημοκρατικού Προγραμματισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, για ένα καλύτερο υγειονομικό χάρτη στον τόπο μας, με υπηρεσίες που να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Δυτικής Μακεδονίας
Νίκου Αντώνιος  Π. Ε Κοζάνης
Πλακεντάς  Παναγιώτης  Π. Ε Κοζάνης
Παπαδόπουλος Γεώργιος  Π. Ε Κοζάνης
Τσότσος Παύλος  Π. Ε Κοζάνης
Αδαμίδης  Γεώργιος Π. Ε Κοζάνης
Σπόντη  Ελισάβετ  Π. Ε Κοζάνης
Αποστολίδης Κωνσταντίνος Π. Ε Καστοριάς
Τζότζης Απόστολος Π. Ε Καστοριάς
Αντωνιάδης Ιωάννης  Π. Ε Φλώρινας
Γιόσκος  Νίκος  Π. Ε Φλώρινας
Κιοσές Ιωάννης   Π. Ε Φλώρινας
Σαμαράς Νικόλαος  Π. Ε Φλώρινας


Μιλούν Στο Video
Ελισάβετ   Σπόντη 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Ιωάννης Κιοσές 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας

Μιλούν Στο Video
Ελισάβετ   Σπόντη 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Ιωάννης Κιοσές 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας


Μιλούν Στο Video
Ελισάβετ   Σπόντη 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Γεώργιος Παπαδόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κοζάνης
Ιωάννης Κιοσές 
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας





Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 20.000ων VOLT ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ

ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ 20.000ων VOLT ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΔΙΟ
«ΟΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ή ΜΙΑ ΚΗΔΕΙΑ». Το σύνθημα αυτό, που διαχρονικά χρησιμοποιεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για να καταδείξει την τραγική κατάσταση και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι  στη ΔΕΗ, δυστυχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα εξαιτίας ενός ακόμα σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Ελπίζουμε ότι τα 20.000 volt που χτύπησαν τον εργαζόμενο Δημητριάδη Παύλο, κατά την ώρα του καθήκοντος, να χτυπήσουν επιτέλους ΔΥΝΑΤΑ το καμπανάκι του κινδύνου και να «ξυπνήσουν»  τη συνείδηση των υπευθύνων, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τη μέριμνα  και γενικότερα όλα τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια στην εργασία.

Πόσα ακόμα ατυχήματα και πόσους θανάτους θα χρειαστεί να καταγράψουμε, για να καταδειχθεί το ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ; Ότι τη ζωή των εργαζομένων δεν μπορεί ο καθένας να την κόβει και να τη ράβει στα μέτρα του (ανάλογα με τις ανάγκες του) και ότι πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να αναλαμβάνονται και να αποδίδονται ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν.
Μέχρι πότε το άλλοθι της εργοδοσίας θα είναι ¨οι Άγιοι¨ που έχουν οι εργαζόμενοι, όταν το μόνο που επιθυμούν είναι να επιτελέσουν το καθήκον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέχρι πότε η εργοδοσία θα κλείνει τα μάτια και θα προσπερνά «πολύ ελαφρά τη καρδία» τα σοβαρά συμβάντα στους χώρους της Επιχείρησης.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 27/7, ενώ ο εργαζόμενος Δ.Π. εκτελούσε εργασία σε μηχάνημα του υποσταθμού της κεφαλής 103 στο χώρο του Νότιου Πεδίου, χιλιάδες volt διαπέρασαν το σώμα του, χωρίς ευτυχώς να έχουμε τραγική κατάληξη. Ευτυχώς κι αυτή τη φορά «Οι Άγιοι» έκαναν καλά τη δουλειά τους και έσωσαν τη ζωή του συναδέλφου. Τύχη βουνό. Βουνό και οι ευθύνες που βαραίνουν την εργοδοσία για τα πλημμελή μέτρα, την ανυπαρξία κατάλληλου εξοπλισμού, την έλλειψη προσωπικού, την ανυπαρξία της εξειδίκευσης, την ολιγωρία και την αδιαφορία. Η λίστα αυτή δεν έχει σταματημό.
Ο τραγέλαφος της ιστορίας (σαν να μην έφθαναν δηλαδή όλα τα άλλα) βρίσκεται στο γεγονός, ότι το ασθενοφόρο-φάντασμα του Νοτίου Πεδίου που επιστρατεύθηκε για να μεταφέρει τον άτυχο εργαζόμενο, μόλις μετά βίας κατάφερε να φέρει σε πέρας τη διακομιδή. Ένα όχημα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και εντελώς ακατάλληλο,  που θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί και αντικατασταθεί από ένα πραγματικό ασθενοφόρο και όχι να υφίσταται ένα όχημα που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί:
● Τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις  τους.
● Τους αρμόδιους να λάβουν τα μέτρα που οφείλουν και να πράξουν τα αυτονόητα.
● Τους εργαζόμενους να μην ενδίδουν στις συνθήκες που τους επιβάλλονται, να είναι περισσότερο υπεύθυνοι και απαιτητικοί ως προς τις υποχρεώσεις που υπάρχουν απέναντί τους και ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, για να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.
      Καμία υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός και καμία ολιγωρία, γιατί δυστυχώς η ανευθυνότητα εξαργυρώνεται με ανθρώπινες ζωές. ΦΤΑΝΕΙ!

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ :

Ø      ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ
Ø      ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Ø      ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ  ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



27 Ιουλίου  2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Διαβάστε περισσότερα » »

«ΥΓΕΙΑ»: ΔΕΝ ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ…ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑ

«ΥΓΕΙΑ»: ΔΕΝ ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ…ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΑΒΑΚαταλαβαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα στο πολιτικό προσωπικό που σταυροδοτείται κατά κύριο λόγο στην Κοζάνη να θέλει να κρατήσει κάτι, έστω για τα προσχήματα, φοβούμενο το όποιο πολιτικό κόστος. Καταλαβαίνω την δυσκολία του Π. Κουκουλόπουλου, του Γ. Βλατή, του Α. Αθανασιάδη που κοιτάζουν τους 70.000 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) του νέου δήμου Κοζάνης και τρίβουν τα μάτια τους.

Παρακολουθώ τις κομματικές κηφηνοφωλιες του ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα που έχουν βολευτεί τεμπελιαζόμενα πέριξ της πρωτεύουσας του νομού. Κατανοώ κάθε φιλόδοξη ιδέα από όποιον και εάν προέρχεται για το μέλλον της υγείας στην δυτική Μακεδονία. Έτσι λοιπόν η προσπάθεια όλων αυτών να μαγειρέψουν με τον υπουργό, την ιδέα της έδρας των δύο νοσοκομειακών μονάδων στην Κοζάνη είναι κατανοητή. Θα σκέφθηκαν φωναχτά ''μπορεί να μην έχουμε νοσοκομείο θα έχουμε όμως την έδρα της διαχείρισης της υγειονομικής μονάδας. Άστο να βρίσκετε''. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι η κατάργηση της λογικής στην υλοποίηση της όποιας επιχειρησιακής ιδέας.
Εξηγούμε: Το νοσοκομείο Κοζάνης είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που αγγίζει μισό αιώνα ζωής. Οι κλίνες του μετά το σχετικό μαγείρεμα Λοβέρδου –πολιτικών παραγόντων από την περιοχή, ανέβηκαν στις 200. Το τραγελαφικό και συνάμα γελοίο της υπόθεσης είναι ότι το Μαμάτσειο δεν έχει τόσες τόσες κλίνες και λόγω κτιριακού δεν μπορεί καν να τις αναπτύξει στο άμεσο μέλλον. Η πραγματική του δύναμη δεν ξεπερνά τις 160. Αντίθετα το Μποδοσάκειο είχε 250 κρεβάτια εκ των οποίων τα 230 αναπτυγμένα σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Προκειμένου να αποφασίσουν που πρέπει να είναι η έδρα της υγειονομικής μονάδας, η-οι πολική-οί αποφάσισαν να νικήσουν την λογική. Πως; Μειώνοντας τις πραγματικές κλίνες του Μποδοσάκειου και αυξάνοντας σε πλασματικό αριθμό τις κλίνες του Μαμάτσειου.
Έτσι λοιπόν εκτός από τα greek statistics του Κοντοπυράκη που μας έκαναν διεθνώς ρεζίλι φαίνεται ότι έχουμε ένα νέο εφεύρημα τα kozani statistics στα οποία με ανόητο τρόπο συναίνεσαν ο υπουργός, απερίσκεπτοι βουλευτές αλλά και επικίνδυνοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Τα kozani statistics εύχομαι να μην γίνουν ευρέως γνωστά από κάποιο τραγικό περιστατικό σαν κι αυτό που ζήσαμε πριν από 1,5 χρόνο. Θα μου πείτε έχει τόσο σημασία η έδρα των δύο μονάδων; Φαίνεται ότι για ορισμένους του πολιτικού προσωπικού έχει την δική της συμβολική αξία. Ορισμένοι στη Κοζάνη θεωρούν ότι είναι πολιτικό ατόπημα να διοικείται το νοσοκομείο της πρωτεύουσας της δυτικής Μακεδονίας από τη Πτολεμαΐδα. Το έδειξαν και στο παρελθόν όταν άρχισε η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις κλινικών. Είναι γνωστές εξάλλου οι σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε ο Π. Κουκουλόπουλος όταν μίλησε αρχικά για το θέμα.
Δυστυχώς όμως, με τέτοιες μίζερες κοντόφθαλμες προσεγγίσεις οι πολιτικοί δείχνουν να είναι αμετανόητοι, να μην έχουν καταλάβει τίποτα από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Και ενώ οι πολίτες δείχνουν να έχουν ακόμη περιθώρια αντοχής αλλά και δύναμης, αυτοί συνεχίζουν να ασχολούνται με την παλιά τους τέχνη σαν μην συμβαίνει τίποτα. Έτσι στην Καστοριά μία ανύπαρκτη κλινική ΩΡΛ με έναν διευθυντή όπου δεν γίνονται ούτε οι κλασικές μικροεπεμβάσεις, θα συνεχίσει να υφίσταται η κλινική χωρίς να συγχωνεύεται γιατί το επιθυμεί όχι η λογική αλλά η πολιτική και η τοπική επιταγή. Μάλιστα προς επιβράβευση η Καστοριά αναλαμβάνει την διοίκηση ακόμη και του νοσοκομείου των Γρεβενών.
Στη Κοζάνη με μια Μαιευτική κλινική με τρεις γιατρούς που έπρεπε να φυσάει, δεν πηγαίνουν πιά να γεννήσουν ούτε οι συμπαθέστατες νεαρές Αλβανίδες. Και αυτές προτιμούν πιά τις τοπικές ιδιωτικές κλινικές. Όλοι κάνουν πως δεν βλέπουν το πρόβλημα , από τους διοικητές κομματόπαιδα που πέρασαν από το νοσοκομείο έως τους φίλτατους γιατρούς και τους πολιτικούς που συνηθίζουν κατά καιρούς να περιοδεύουν. Κανένας δεν θέλει να χαλαστεί με κανέναν.
Κι ενώ στο υπουργείο ασχολούνται με τα kozani statistics άφησαν τα προβλήματα της υγείας στην τύχη τους.

Διαβάστε περισσότερα » »

Θανατηφόρο δυστύχημα στα ΚΤΕΛ Κοζάνης.

 

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα στις 08.20 το πρωί μια 80χρονη γυναίκα στον σταθμό λεωφορείων του ΚΤΕΛ Κοζάνης, όταν
χωρίς να γίνει αντιληπτή από τον οδηγό, παρασύρθηκε από το λεωφορείο που κινούνταν με την όπισθεν για να εξέλθει του σταθμού. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Κοζάνης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες

 
Το δρόμο της επιστροφής στις τράπεζες φαίνεται να παίρνον οι μικροκαταθέτες, καθώς το κλίμα και η ψυχολογία αλλάζουν μετά τη σύνοδο Κορυφης των Βρυξελλών και το νέο σχέδιο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν επιστρέψει στις τράπεζες 500 εκ. ευρώ, τα οποια- στην πλειονότητά τους- είχαν αποσυρθεί σε θυρίδες, σεντούκια και ...στρώματα. Η επιστροφή των καταθέσεων αναμένεται να ρίξει σταδικακά και στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία έχουν αναρριχηθεί ακόμη και στο 7%.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα τεράστια ποσά, 18 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, που έχουν "μεταναστεύσει" σε τράπεζες του εξωτερικού και κυριως της Ελβετίας. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επιβολή φόρου 10% - 15%. Ο φόρος δεν θα αφορά όσους δικαιολογούν τις καταθέσεις με βάση το εισόδημά τους  και βεβαίως δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πολύπλοκη η γυναικεία σεξουαλικότητα



Μια γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ για δέκα διαφορετικούς λόγουςσεξουαλική επιθυμία δεν είναι απαραίτητο να προϋπάρχει. Έρευνα σε 1.000 γυναίκες έδειξε πως μόνο το 15,5% των γυναικών κάνει σεξ εφόσον πρώτα αισθανθεί επιθυμία.
Η πλειονότητα δήλωσε πως συνήθως εμπλέκεται στη σεξουαλική επαφή χωρίς να αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία και στη συνέχεια, εφόσον λάβει ερεθίσματα και αισθανθεί διέγερση, ακολουθεί η επιθυμία. Αυτού του τύπου η σεξουαλική επιθυμία έχει ονομαστεί «επιθυμία ανταπόκρισης» (responsive desire).

Υπάρχει τεράστια ποικιλία στα κίνητρα των γυναικών για σεξ. Τα πιο συχνά ήταν τα εξής:
1. Για τη σωματική ευχαρίστηση. Σε αντίθεση με τον μύθο που θέλει τις γυναίκες να κάνουν σεξ πρωτίστως για συναισθηματικούς λόγους, το πιο συχνό κίνητρο των γυναικών είναι η προσδοκία ότι θα αισθανθούν σωματική ευχαρίστηση.
2. Για συναισθηματικούς λόγους, για να νιώσουν επιθυμητές και αγαπητές.
3. Για να κατακτήσουν. Δεν είναι μόνο οι άντρες που ανταγωνίζονται άλλους άνδρες για να κερδίσουν μια γυναίκα. Το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες.
4. Για να διαχειριστούν συναισθήματα ζήλειας.
5. Από καθήκον. Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ γιατί αισθάνονται ότι πρέπει να ευχαριστήσουν τον άνδρα. Μάλιστα αυτό είναι πιο συχνό σε μακροχρόνιες σχέσεις.
6. Από περιέργεια. Κάποιες φορές η περιέργεια για το πώς θα είναι το σεξ με κάποιο πρόσωπο αποτελεί κίνητρο.
7. Για πρακτικά οφέλη. Κίνητρο αποτελούν οφέλη που σχετίζονται με υλικά αγαθά ή επίτευξη μη σεξουαλικών στόχων.
8. Για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση.
9. Από εξαναγκασμό. Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κάνουν σεξ διότι εξαναγκάζονται!
10. Για λόγους υγείας. Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ για να απαλλαγούν από πονοκέφαλο και πόνους.
Διαβάστε περισσότερα » »

Δείτε ποιοι εκδότες χρωστούν στο ΙΚΑ

«Ραβασάκια» σε μεγαλο-οφειλέτες φαίνεται πως στέλνει το ΙΚΑ προκειμένου να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,150 δισ. ευρώ μέχρι το 2011.
Στη λίστα των οφειλετών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που χρωστούν πάνω από 13 εκατ. ευρώ!
Δείτε τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ με τις υψηλότερες οφειλές:
Ελεύθερη τηλεόραση Ανώνυμη ΕΤΑ 4.317.394,62
Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ 3.681.909,10
Έξτρα Κομουνικέσιον Τεχνόλοτζι Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεόρασης 3.282,780,33
Γ.Α.Κ. ΕΠΕ 2.654.311,05
Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ 1.173.904,43
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυθαίρετα: Ρύθμιση για μέχρι 40 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα


Τις ρυθμίσεις μέσω των οποίων νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η νομιμοποίηση θα γίνεται μέσω προστίμων σε χρήμα ή γη ή και στα δύο.
Για τα εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμών κτίσματα, η ρύθμιση ισχύει για 40 χρόνια , ενώ για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για είκοσι χρόνια.
Εφόσον γίνει ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι χρόνια.
Σε 40 χρόνια αυξάνεται η ρύθμιση και για τα κάτωθι αυθαίρετα:
- χρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου οικοπέδου που βρίσκεται στο Δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή
- ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή
- συνδυασμού των δύο παραπάνω.
Για τον υπολογισμό προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπ’ όψιν η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, η αυθαίρετη αλλαγή ως προς την χρήση της οικοδομικής άδειας, η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής και, υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.
Για παράδειγμα, για ένα αυθαίρετο στο οποίο έχει γίνει υπέρβαση δόμησης κατά 100 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, το πρόστιμο θα ανέλθει σε περίπου 11.250 ευρώ, ενώ για αντίστοιχη υπέρβαση δόμησης σε περιοχή εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό, για α’ κατοικία με άδεια, το πρόστιμο θα ανέλθει σε περίπου 7.000 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι εστί βερίκοκο;

Τι εστί βερίκοκο;Μικρό και ευεργετικό!

Το βερίκοκο είναι ένα από τα φρούτα που είναι πλούσιο σε β- καροτένιο, μια ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο, βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης περιέχει και το πολύ χρήσιμο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.

Να ξέρουμε, κάπως απλουστευμένα βέβαια πως κάθε φορά που το φώς περνάει μέσα από τα μάτια μας δημιουργεί και ελεύθερες ρίζες και αυτές προσβάλλουν τους ιστούς στο φακό των ματιών αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.

Λίγο προτού αρχίσουν να μαλακώνουν τα βερίκοκα είναι η καλύτερη στιγμή να καταναλωθούν γιατί τότε περιέχουν το μέγιστο των ωφέλιμων συστατικών. Πάντως και τα αποξηραμένα διατηρούν κάποια από τα καλά συστατικά τους και η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί αν το αξιοποιούσε στο έπακρο.

Mε την βοήθεια της βιταμίνης C το β- καροτένιο γίνεται μέσα στο σώμα βιταμίνη Α, πορτοκάλια και αποξηραμένα βερίκοκα θα ήταν ό,τι πρέπει για τα σχολεία το πρωί. Τέλος το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά και το κάπνισμα ελαττώνουν το β- καροτένιο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Oι Έλληνες Ναϊτες-τέκτονες, διαψεύδουν τον τρελό Νορβηγό για τα περί συνάντησης μαζί τους

Οι Έλληνες Ναϊτες (ας πούμε "τέκτονες") αφ'ενός μεν διαψεύδουν το τρελό Νορβηγό ότι συναντήθηκαν μαζί του στο Λονδίνο όπως ισχυρίστηκε και αφ'ετέρου δηλώνουν ότι αγνοούσαν και την ύπαρξή του μιλώντας στο "ΒΗΜΑ".
«Δεν ξέρουμε τον Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ. Ποτέ δεν υπήρξε αυτή η συνάντηση στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 2002, μελών του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών όπως αναφέρει στο....
μανιφέστο του. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και εμείς ασφαλώς δεν έχουμε καμία σχέση...». Αυτό ανέφερε σχετικά με το μακελειό στο Οσλο με τους 76 νεκρούς μιλώντας προς το «ΒΗΜΑ» ο κ. Παύλος Τσολακιάν, ο οποίος μνημονεύεται ως «Εθνικός Διοικητής της Μεγάλης Επικράτειας της Ελλάδας του Ιπποτικού Τάγματος» στα έγγραφα της οργάνωσης των Ελλήνων Ναϊτών.

Ο Νορβηγός δράστης, στη σελίδα 817 του μανιφέστου του, αναφέρεται σε μία συνάντηση που φέρεται να είχε με μέλη της οργάνωσης των ναϊτών ιπποτών στη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία φέρεται να έδωσαν ακόμη «παρών» δύο Αγγλοι, ένας Γάλλος, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, ένας Ρώσος, ένας Σέρβος κι ένας Ελληνας. Ομως οι δηλώσεις του διοικητή των «ναϊτών ιπποτών» στην Ελλάδα, όπως και άλλων μελών της οργάνωσης εντός κι εκτός της χώρας, προσδίδουν μία νέα διάσταση στην υπόθεση του Ελληνα «συνδέσμου» του νορβηγού μακελάρη.

«Καταδικάζουμε τη βία»
Ο κ. Τσολακιάν επισήμανε ακόμη ότι «έχουμε ρωτήσει όλα τα μέλη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κανείς από αυτούς δεν είχε οποιαδήποτε επαφή ποτέ με τον Νορβηγό δράστη. Επικοινωνήσαμε και με τον κ. Στάιν Τένεμπο "διοικητή" των Ναϊτών Ιπποτών στη Νορβηγία. Κι αυτός δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη και τη δράση του Μπέριγκ Μπρέιβικ. Οπως μας διαβεβαίωσε ποτέ δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού στη σκανδιναβική χώρα. Οφείλω να πούμε ότι η οργάνωσή μας είναι μη κυβερνητικού χαρακτήρα και με κύριο στόχο το φιλανθρωπικό έργο. Καμία σχέση δεν έχουμε με βία και μαζικές δολοφονίες τις οποίες καταδικάζουμε».

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο οργανώσεις Ναϊτών Ιπποτών με συνολικά περίπου 280 μέλη. Στη μια ηγείται ο κ. Τσολακιάν, στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας και στην άλλη η κυρία0 Ρούλα Ρογκάν που μνημονεύεται ως η «Μεγαλόσταυρη Μεγάλη Ηγεμών» των Ναϊτών Ιπποτών. Και η κυρία Ρογκάν επισήμανε με τη σειρά της στο «ΒΗΜΑ» ότι «δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τον Νορβηγό δράστη. Δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μελών μας στο Λονδίνο το 2002».

«Κανείς Σέρβος»
Το «Βήμα» επικοινώνησε και με τον Σέρβο, μέλος της ίδιας οργάνωσης, Ντέγιαν Μιλέκοβιτς, ο οποίος φέρει τον τίτλο του «αναπληρωτή Μεγάλου Διοικητή» του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ναϊτών Ιπποτών. Ο κ. Μιλέκοβιτς δήλωσε ότι «δεν γνώριζα την παρουσία και τη δράση του νορβηγού δράστη. Ούτε εγώ, ούτε κανείς Σέρβος, μέλος της επίσημης οργάνωσης, πήγε στο Λονδίνο την άνοιξη του 2002 σε αυτήν τη συνάντηση που αναφέρει ο Μπρέιβικ. Αγνοώ σε ποιόν Σέρβο Ναϊτη ιππότη αναφέρεται».

Ο κ. Μιλέκοβιτς επισήμανε ωστόσο ακόμη ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί ίσως και περισσότερα από 100 ολιγομελή γκρουπ σε όλη την Ευρώπη που χρησιμοποιούν το όνομα των Ιπποτών του Ναού ή παραπλήσιους τίτλους από τον Μεσαίωνα και τα οποία δεν έχουν καμία επίσημη υπόσταση. Ισως εκεί πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια για τη συνάντηση του Λονδίνου».
Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, «αυτά που αναφέρει ο δράστης του μακελειού στο Οσλο ίσως σχετίζονται με κινήσεις ακροδεξιών - φιλοναζιστών το 2002 που αυτοανακηρύχθηκαν σε "σταυροφόρους" κατά του Ισλάμ ή των μεταναστών κλπ. Λόγω του γεγονότος ότι η Νορβηγία είναι χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ίσως υπάρχουν στο διαβατήριο του Νορβηγού δολοφόνου ενδεικτικά στοιχεία για το ταξίδι του στο Λονδίνο. Ομως και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρχε αυτή η συνάντηση δύσκολα θα συγκεντρωθούν επιβαρυντικά στοιχεία για τα μέλη της 'ομάδας του Λονδίνου" για μια σφαγή που συνέβη εννιά χρόνια μετά...».

Οι αξιωματικοί, όπως γράφει "ΤΟ ΒΗΜΑ" της ΕΛΑΣ αναμένουν τις επόμενες ημέρες μέσω της Ιντερπόλ στοιχεία που θα ανακύψουν από τις έρευνες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Νορβηγού για να βρεθεί αν υπάρχουν Ελληνες που διατηρούσαν επαφές μαζί του. Με μικρές προσδοκίες ότι θα υπάρξουν κάποια σημαντικά στοιχεία...
Διαβάστε περισσότερα » »