Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Σκόπια: Έγινε απόπειρα να ξηλώσουν το άγαλμα του Στέφανου Ντούσαν

Η ομάδα των εξοργισμένων χτυπά το άγαλμα με καδρόνια και στειλιάρια για να το ρίξουν

Δεκέμβριος 7, 2013.

Ομάδα οργισμένων ατόμων, 20 με 30 από πρώτους υπολογισμούς, προσπάθησε χθες το βράδυ αργά να ξηλώσει το άγαλμα του Σέρβου αυτοκράτορα, Στέφανου Ντούσαν, από το κέντρο των Σκοπίων.


Ωστόσο, μέσα στον παγετό, η ομάδα απέτυχε να κατεδαφίσει το μνημείο, προκαλώντας όμως σοβαρή ζημιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ομάδα των έξαλλων  πολιτών ήταν αλβανικής καταγωγής και αναγνωρίστηκαν και στελέχη του αλβανικού κόμματος DUI.

Ακόμη, δεν είναι γνωστό (!!) ποιος έδωσε την εντολή για την κατασκευή αυτού του αγάλματος και της τοποθέτησης του στο κέντρο των Σκοπίων, αφού από την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι υπάρχει απόλυτη ...σιωπή, σημειώνει το σλαβικό των Σκοπίων ‘Βέστι’.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μουσουλμάνοι μετανάστες βίασαν πάνω από 300 παιδιά μέσα σε 7 μήνες στη Σουηδία σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο

Η αστυνομία της Σουηδίας εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των ομαδικών βιασμών μεταξύ των εφήβων, κάποιοι από τους οποίους βιντεοσκοπούνται ή φωτογραφίζονται, με την ευκαιρία της έναρξης μιας δίκης στη Στοκχόλμη σήμερα.
Στη δίκη αυτή κατηγορούμενοι είναι τρεις έφηβοι που φέρονται να βίασαν σε ένα δάσος της σουηδικής πρωτεύουσας ένα κορίτσι, η ηλικία του οποίου
δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο αριθμός των παρόμοιων υποθέσεων που καταγράφονται ανησυχεί την επιθεωρήτρια της σουηδικής αστυνομίας Μόνι Βίνσενς.
«Πρόκειται για νεαρούς εφήβους, 14 ή 15 ετών. Ένα από τα κορίτσια ήταν μόνο 12 ετών. Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των φίλων τους που ήθελαν να βιντεοσκοπήσουν ή να τραβήξουν φωτογραφίες από το γεγονός» με τα κινητά τους τηλέφωνα, δήλωσε ο Βίνσενς.
Σύμφωνα με την αστυνομικό, «το κορίτσι δεν τολμά να πει όχι», ενώ στη συνέχεια οι δράστες ενδέχεται να την απειλούν ότι θα δείξουν τις φωτογραφίες.
Από την αρχή της χρονιάς στη Στοκχόλμη έχουν καταγραφεί σχεδόν 1.600 υποθέσεις σεξουαλικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν ένας ή μια ανήλικος, έναντι συνολικά 1.301 το 2012.
Τα σουηδικά δικαστήρια εξέτασαν το 2012 466 υποθέσεις στις οποίες το θύμα ήταν 15 με 17 ετών, σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.
Στη Σουηδία καταγράφεται ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά καταγγελιών βιασμών στην Ευρώπη και, σύμφωνα με την αστυνομία, τα θύματα διστάζουν όλο και λιγότερο να προχωρήσουν σε καταγγελία.
Σύμφωνα με την Σάνα Μπέργκενταλ, ακτιβίστρια της Storasyster (μεγάλη αδελφή) μιας οργάνωσης κατά της σεξουαλικής βίας, τα περιστατικά όπου ασκείται πίεση σε νεαρά κορίτσια για να έχουν ομαδικές σεξουαλικές επαφές «είναι πολύ διαδεδομένα».
Την τρέχουσα υπόθεση παρακολουθούν στενά κινήματα φεμινιστριών που ελπίζουν το δικαστήριο να βασιστεί στον διευρυμένο ορισμό του βιασμού, που ισχύει από τον Ιούλιο. Μέχρι πρότινος το θύμα θα έπρεπε να είναι «ανυπεράσπιστο» για να θεωρηθεί βιασμός, ενώ πλέον θα πρέπει να είναι «σε μια κατάσταση ιδιαίτερα ευάλωτη».
Στην υπόθεση που εκδικάζεται τώρα στη Στοκχόλμη, η ενάγουσα δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί γιατί είχε τρομάξει μπροστά στη θέα των άγνωστων σε εκείνη αγοριών.
Οι φεμινίστριες επιθυμούν επίσης να περιληφθεί στον ποινικό κώδικα η έννοια της συναίνεσης στη σεξουαλική πράξη, όπως αυτό γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Βρετανία ή η Νορβηγία.
Σύμφωνα με Νορβηγικό Ραδιόφωνο τους πρώτους μήνες του 2013 πάνω από 1000 γυναίκες βιάστηκαν από μουσουλμάνους μετανάστες. Πάνα από τις 300 ήταν μικρότερες από 15 ετών. Ο αριθμός είναι 16% μεγαλύτερος από ότι το 2012.
«In the first seven months of 2013, over 1,000 Swedish women reported being raped by Muslim immigrants. Over 300 of those were under the age of 15. The number of rapes is up 16% compared to 2012 numbers.
From Swedish Public Radio»…
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
aporrito
Διαβάστε περισσότερα » »

Ιαπωνία: Άνοιξε η πρώτη τράπεζα βλαστικών κυττάρων στον κόσμο

Για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή ένα μοναδικό στο είδος του σχέδιο δημιουργίας της πρώτης στον κόσμο πανεθνικής τράπεζας καθολικών βλαστοκυττάρων μη εμβρυϊκής προέλευσης – των λεγόμενων iPS κυττάρων και μάλιστα στην Ιαπωνία!
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη, στον κόσμο, πανεθνική τράπεζα καθολικών βλαστοκυττάρων μη εμβρυϊκής προέλευσης - των λεγόμενων iPS κυττάρων.
Στο μέλλον, από τα κύτταρα αυτά θα είναι δυνατή η καλλιέργεια οποιοδήποτε ανθρώπινων ιστών ή ακόμη και ολόκληρων οργάνων, - είπαν στο Ινστιτούτο iPS κυττάρων του Πανεπιστημίου στο Κιότο.
Για την παραγωγή των iPS κυττάρων χρησιμοποιείται το δέρμα ή το αίμα του ίδιου του ασθενή, έτσι ώστε ο καλλιεργημένος πάνω στη βάση τους ιστός μετά τη μεταμόσχευσή του να μην βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίδραση της απόρριψης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Καθηγητής Ντιμιτρόφ: «Δεν υπήρχαν ‘Μακεδόνες’ στο Μεσαίωνα»

Σόφια-Βουλγαρία.

Τα δύο τελευταία μνημεία που ανεγέρθηκαν στα Σκόπια, αυτό του Σέρβου βασιλιά Στέφανου Ντούσαν και του αρχηγού της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο,  παρουσιάζουν με μεγάλη λάμψη τη Σερβική Φύση του Μακεδονισμού, ως κοινωνικο-πολιτικό φαινόμενο, δήλωσε ο ιστορικός καθηγητής Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ.


Ο Βούλγαρος ιστορικός και διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στη Σόφια, σε ερώτηση του βουλγαρικού ‘Φόκους’ πως σχολιάζει την ανέγερση των τελευταίων δύο αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων, του Σέρβου αυτοκράτορα Στέφανου Ντούσαν και του δημιουργού της Γιουγκοσλαβίας,  Ιωσήφ Μπροζ Τίτο είπε τα εξής:

«Στην πραγματικότητα, η ανέγερση του μνημείου του Σέρβου Ντούσαν στα Σκόπια, προβλημάτισε ορισμένα δημόσια πρόσωπα, αμέσως, όμως,  εφηύραν ακόμη ένα ιστορικό ψέμα.

 Του έδωσαν ένα τίτλο: εκτός από Βασιλιάς των Σέρβων, ήταν Βασιλιάς των Βουλγάρων και των Μακεδόνων.

 Δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος  («Μακεδόνων» στην εποχή του Ντούσαν).
Όπως γνωρίζουμε από τις βυζαντινές ιστορικές πηγές, αναφέρεται ως βασιλιάς των Σέρβων, των Βουλγάρων και των Βυζαντινών, στις περιοχές, δηλαδή, που κατοικούσαν αυτοί οι λαοί.

Το ενδιαφέρον είναι ποιοι είναι αυτοί οι Βούλγαροι που έγιναν μέρος του βασιλείου του Στέφανου Ντούσαν;
Ο Σέρβος βασιλιάς είχε καταλάβει τμήματα της Βαρντάρσκας και τμήμα της ελληνικής Μακεδονίας, ποτέ δεν είχε έρθει στα σημερινά βουλγαρικά εδάφη.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον. Που ζούσαν αυτοί οι Βούλγαροι και τους ονομάζουν τώρα αυτοί «Μακεδόνες» που υποτίθεται ότι βασιλιάς τους ήταν ο Στέφανος Ντούσαν;

Ορισμένες προσωπικότητες των Σκοπίων, διαμαρτύρονται με οργή για την ανέγερση του μνημείου του Σέρβου ηγεμόνα, γιατί δεν έχει να κάνει τίποτε με το σημερινό νοτιοσλαβικό κράτος, ούτε με τα εδάφη που κατοικούνταν από Βουλγάρους στη γεωγραφική Μακεδονία, όπως αναφέρεται στον τίτλο του.

Την εποχή εκείνη οι άνθρωποι δεν ήταν φοβισμένοι με τις ονομασίες των γεωγραφικών περιοχών, που ενδέχεται να κατοικούνταν από διάφορους  λαούς και να δηλώνουν ότι είναι ηγεμόνες τους.

Αναφέρω τον βασιλιά Συμεών και τον Ιβάν Ασέν, ή ακόμη και τον  Ιβάν Αλεξάντερ είχε ισχυριστεί ότι ήταν βασιλιάς των Βουλγάρων και των Βυζαντινών, ο Καλογιάν είχε ανακηρυχθεί βασιλιάς των Βουλγάρων και των Βλάχων, κλπ.

Οι Σέρβοι βασιλιάδες απλώς ακολούθησαν ένα μεσαιωνικό μοντέλο στο οποίο όμως, πουθενά δεν έχουμε δει ως τίτλο που να εμπεριέχει την έννοια του «Βασιλιά των Μακεδόνων», εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

Όσο για τον Γιόσιπ (Ιωσήφ)  Μπροζ Τίτο, απλά δεν μπορώ να σχολιάσω εδώ.  Μνημείο του ανέγειραν και στην Μπίτολα (Μοναστήρι) για έναν άνθρωπο που στη διακυβέρνησή του, σκοτώθηκαν πάνω από 30.000 πολίτες του νοτιοσλαβικού κράτους και άλλοι 120 χιλιάδες φυλακίσθηκαν.

«Αν είναι χαρούμενοι με αυτά τα μνημεία, ας τα αφήσουν εκεί στημένα», είπε ο Ντιμιτρόφ.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »