Η νανογεννήτρια, όπως ονομάστηκε, έχει ήδη κατασκευαστεί ως αυτοκόλλητο μικροτσίπ που μπορεί με την κίνηση του ανθρώπου ή κάποιων οργάνων που κάνουν ακούσιες κινήσεις, να παράγει ρεύμα.
Κατασκευάστηκε από ειδικούς στο Ίδρυμα Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, οι οποίοι αισιοδοξούν πως μελλοντικά θα μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και τον χτύπο της καρδιάς, μία από τις μικρότερες κινήσεις που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα, για την παραγωγή ρεύματος, με τελικό τους στόχο ο άνθρωπος να μην χρειάζεται μπαταρίες για καμία από τις φορητές συσκευές του.
Στο πλαίσιο της κατασκευής του μιρκοτσίπ, οι ερευνητές χρησιμοποιούν εκατομμύρια νανοσύρματα από οξείδιο του ψευδαργύρου, τα οποία είναι 500 φορές πιο λεπτά από μια τρίχα μαλλιών και παράγουν ηλεκτρισμό από την παραμικρή κίνηση, π.χ. από την κίνηση των δακτύλων.
Όταν πέντε νανογεννήτριες βρίσκονται συγχρόνως σε λειτουργία μπορούν να παράξουν 1 μικροαμπέρ στα 3 βολτ, την ίδια δηλαδή ενέργεια που εκλύουν δύο κανονικές μπαταρίες μεγέθους ΑΑ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας, καθηγητή Wang, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές. «Πρόκειται για μία εξέλιξη – ορόσημο, καθώς οι νανογεννήτριές μας προορίζονται να αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον. Οι δυνατότητές τους περιορίζονται μόνο από τη φαντασία».
Η νέα συσκευή είναι χιλιάδες φορές πιο ισχυρή και ενεργειακά αποδοτική σε σχέση με άλλες παρόμοιες που έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια τεχνολογία έχει προοπτικές να βγει από το εργαστήριο για να αξιοποιηθεί σε πρακτικές εφαρμογές.
Η μελέτη ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
tanea