Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ασπαρτάμη... Πρέπει να μάθεις για αυτό.

Δείτε το βίντεο:

http://stoncosmomou.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκτροφή σαλιγκαριών: Ενταξη στον επενδυτικό νόμο... και δωρεάν χρήση γης

Mία επιπλέον δυνατότητα χρηματοδότησης έχουν όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με τα σαλιγκάρια, καθώς η εκτροφή τους εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο, ενώ με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει δυνατότητα ένταξης των εκτροφέων σαλιγκαριού και στις επιλέξιμες δράσεις για δωρεάν χρήση αγροτικής γης....
Ειδικότερα στον επενδυτικό νόμο (3908/2011 ΦΕΚ 8/Α/1-2-2011) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα μπορούν να υπάγονται εφεξής οι εκτροφείς σαλιγκαριών, προκειμένου να επιδοτηθούν για την επένδυσή τους.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση, έδωσε εντολή στις γενικές Δ/νσεις Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής να εκπονήσουν κείμενο πλαισίου, το οποίο θα καλύπτει με κατευθύνσεις - οδηγίες όλα τα στάδια από την εγκατάσταση και την εκτροφή έως την εμπορία και την τελική διάθεση του προϊόντος στην αγορά.
Στόχος η υπεύθυνη και συστηματική καθοδήγηση όσων θέλουν να ασχοληθούν με την εκτροφή σαλιγκαριών, ώστε να ενισχυθεί αυτή η επενδυτική δραστηριότητα αλλά και να αποφευχθούν, όσο είναι το δυνατό, τα πιθανώς άστοχα επιχειρηματικά ρίσκα.
Συγκεκριμένα οι άξονες του πλαισίου θα αφορούν:
Την καταχώρηση των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών σε επίπεδο περιφέρειας και χορήγηση σχετικού αριθμού - κωδικού καταχώρησης.
Τη θεσμοθέτηση κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας του τελικού προϊόντος.
Τη δυνατότητα αύξησης της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος, μέσω πιστοποίησης για τα σαλιγκάρια και καθορισμού προδιαγραφών όσον αφορά στην εκτροφή αυτών.
Τη δυνατότητα ένταξης των εκτροφών σαλιγκαριού στις επιλέξιμες με μίσθωση διαθέσιμες κοινόχρηστες εκτάσεις με σκοπό την άσκηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Τα τελευταία χρόνια η εκτροφή σαλιγκαριών αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα και εν μέσω της κρίσης αποτελεί μία «σίγουρη» επένδυση για όσους είναι αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
Μάλιστα, πλέον η εκτροφή σαλιγκαριών, ύστερα από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει καταστεί μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που τροφοδοτεί την αγορά με σαλιγκάρια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το είδος που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σαλιγκαροτροφίας σήμερα είναι το Helix Aspersa, το οποίο προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές και εκτροφικές συνθήκες.
Οσοι αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή σαλιγκαριών θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλογή της τοποθεσίας, όπου θα κατασκευαστεί το εκτροφείο, καθώς και η ποιότητα του εδάφους είναι σημαντικοί παράγοντες και χρειάζεται να εκτιμηθούν σοβαρά, διότι πρέπει να εγγυηθούν τις σωστές συνθήκες για την έναρξη της δραστηριότητας. Και φυσικά χρειάζεται να κάνετε υπομονή 18 μήνες, αφού μετά από αυτό το διάστημα θα έχετε οικονομική απολαβή, ενώ θα πρέπει να διαθέτετε γνώσεις αγροτικών εργασιών.
Σήμερα ένας εκτροφέας σαλιγκαριών μπορεί αν επιδοτηθεί για τη δημιουργία εκτροφείου σε δύο επίπεδα:
Ως νέος αγρότης και ως επιχείρηση. Μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί πρόσκληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιδοτήσεις που αφορούν την αγορά κάποιου εξοπλισμού, ενώ ο νέος αγρότης ωφελείται και από σειρά κινήτρων, όπως είναι τα ευνοϊκά επιτόκια και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής. Επιπλέον, είναι τυπικά επιλέξιμος στο μέλλον ώστε να υποβάλει αίτηση στα Σχέδια Βελτίωσης που εξαγγέλλονται και να αναπτύξει περαιτέρω την αγροτική του δραστηριότητα. Ενώ ως επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί μέσω του Επενδυτικού Νόμου.
Το τεχνητό πότισμα, η χημική ανάλυση του εδάφους και η προετοιμασία του εκτροφείου
Ο υποψήφιος εκτροφέας σαλιγκαριών θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
Η υγρασία είναι προϋπόθεση για την περιοχή που θα δημιουργήσει το εκτροφείο, καθώς η ανεπάρκεια νερού αποτελεί πρόβλημα για το σαλιγκάρι. Και γι' αυτό το τεχνητό πότισμα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την αναπτυχθεί το εκτροφείο.
Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή σαλιγκαριών, είτε για να συμπληρώσετε το εισόδημά σας είτε ως επένδυση, το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι η χημική και φυσική ανάλυση του εδάφους που θα αναπτυχθεί το εκτροφείο, για να διαπιστωθεί εάν το έδαφος είναι κατάλληλο και ευνοϊκό για τα σαλιγκάρια.
Ο χώρος εκτροφής θα πρέπει να είναι χέρσος και ενιαίος.
Επίσης από τη σύσταση του χώματος θα εξαρτηθεί πόσο νερό θα χρειάζεται και ποιοι είναι οι κατάλληλοι σπόροι για να εξασφαλισθεί η καλύτερη ποιότητα βλάστησης με τα βέλτιστα διατροφικά αποτελέσματα για τα σαλιγκάρια. Επίσης, θα πρέπει να γίνει χημική ανάλυση νερού, καθώς το νερό είναι βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του εκτροφείου και χρειάζεται αρκετή ποσότητα. Καλό, λοιπόν, θα είναι να υπάρχει γεώτρηση, αφού η κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ανεβάζει σημαντικά το κόστος εκτροφής.
Εργασίες
Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία του εκτροφείου είναι: βαθύ όργωμα, ζιζανιοκτονία και μυοκτονία.
Σημειώνουμε ότι ο υποψήφιος σαλιγκαροτρόφος θα πρέπει να πάρει δείγμα χώματος από το χωράφι (από 4-5 σημεία και από βάθος 10-20εκ). Το σακουλάκι με το χώμα (250-300 γρ.) το στέλνετε ταχυδρομικώς στο Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας στην Ιταλία όπου πραγματοποιείται η ανάλυση του εδάφους. Ετσι γίνεται γνωστό εάν το έδαφος είναι κατάλληλο για την εκτροφή σαλιγκαριών, εάν χρειάζεται εμπλουτισμός, πόσα κυβικά νερού θα χρειαστούν ημερησίως, καθώς και για τη διατροφική αλυσίδα.
Ακολουθεί η χημική ανάλυση του νερού και θα πρέπει να υπάρχει τοπογραφικό σχέδιο χωραφιού: μήκος – πλάτος, ορεινό ή πεδινό, νερό, δρόμος, αγροτικός δρόμος, είσοδος κτλ. Σύμφωνα με το τοπογραφικό σας σχέδιο και τα στρέμματα θα γίνει ο σχεδιασμός του χωραφιού.
Τέλος, αναφέρουμε ότι λάτρεις των σαλιγκαριών είναι οι Γάλλοι και στη χώρα τους εξάγεται το 95% της Ελληνικής παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

korkos
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-2-2009: Απόδρασε η εκβιάστηκε ο τότε Πρωθυπουργός Καραμανλής με την πρόωρη προσφυγή στης κάλπες τον Οκτώβριο του 2009;; ο ΓΑΠ-ΜΜΕ μας λένε ότι απόδρασε δείτε όμως την αλήθεια !!


Κλικ στις εικόνες 




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6-2-2010 ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΖΙ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΟ Ετοιμάζουν ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ΓΙΩΡΓΟΣ Αλληλεγγύη κατά των κερδοσκόπων ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ( και εμείς τώρα βρίζουμε την ΜΕΡΚΕΛ και τους ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ )


Από τον Παναγιώτη
Διαβάστε περισσότερα » »

Stop ACTA: Ο Έλληνας σηκώνει τη φωνή του. Να είσαι εκεί: 11/2/12.. Δείτε το βίντεο οπωσδήποτε

Το ACTA κρύβει στα… σωθικά του, περισσότερα από τα όσα φανταζόσαστε η έστω θα μπορούσατε ποτέ να διανοηθείτε!

Το ACTA είναι τρόμος και ολική διαγραφή της ελευθερίας όχι μόνο του διαδικτύου, μα του ατόμου. Ένας νόμος που αν περάσει, κανένα backup, δε θα μπορέσει να μας επαναφέρει σε προηγούμενη κατάσταση.
Μπορεί τον λαό μας, να τον έχουν ποτίσει κυριολεκτικά τα ηλιθιογονα που τον ψεκάζουν καθημερινά τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και οι γαλουχίες των τρισάθλιων που εξαθλιώνουν ζωές, καταρρακώνουν ανθρώπινες αξιοπρέπειες και οδηγούν μια ολοκληρη χώρα στο ολικό erase της, όμως όπως είχαμε αναφέρει και παλιότερα πάντα θα υπαρχουν εκείνοι οι”τρελοί” που σε καποιο δωματιάκι θα συνωμοτούν ενάντια σε όλα αυτά.
Ανοίξτε το μυαλό σας και δείτε καθαρά επιτέλους!
Θα αγοράζετε τα πάντα πανάκριβα και μόνο με ταυτότητα και πλήρη στοιχεία.
 Δεν θα σας ανήκει ότι αγοράσατε, μα θα παραμένει ιδιοκτησία της εταιρείας και θα μπορεί, να σας το πάρει την οποιαδήποτε στιγμη θελήσει.
Δεν θα είσαστε ελεύθεροι, θα παρακολουθήστε πλέον, καθώς με την εφαρμογή αυτού του νόμου, μετά από έστω και μια αγορά σας προιόντος με copy-right, είναι νόμιμο δικαίωμα η παρακολούθηση σας, καθώς και η σύλληψη σας, αν κριθεί πως κάνατε κάτι που αντίκειται στη στρατηγική της εταιρείας από την όποια αγοράσατε το προιόν.
 Έχει κάθε δικαίωμα η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα να σας συλλάβουν και να σας οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή.
Αυτό το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια των απανταχού κυβερνήσεων για να επιβάλλουν κάθε έλεγχο και κάθε στέρηση στο εξής.
 Να είσαστε βέβαιοι πως θα το κάνουν και μαλιστα σύντομα.
Το ACTA κρύβει στα…
σωθικά του, περισσότερα από τα όσα φανταζόσαστε η έστω θα μπορούσατε ποτέ να διανοηθείτε!
Το Σάββατο  11 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα θα συμμετέχει σε αυτή τη παγκόσμια διαμαρτυρία και θα ενώσει τη φωνή της με τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη.
Μια τεράστια κραυγή διαμαρτυρίας. Ένα τεράστιο ποτάμι ανθρώπων από ένα ημισφαίριο στο άλλο. Από την Ανατολή στη Δύση. Σε κάθε γωνιά της Γης!
Μια φωνή και ένα ποτάμι που θα ταράξει τα καθεστώτα (επειδή έτσι φέρονται) του πλανήτη.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τον λαό και όχι το αντίθετο
Να σας τρομάζουν πιο πολύ, όχι αυτοί που δεν διαβάζουν και ψηφίζουν, μα αυτοί που διαβάζουν και ψηφίζουν.
Έτσι οι μέχρι τώρα επίσημες συγκεντρώσεις, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κόμματος Πειρατών  στον Ελληνικό  χώρο είναι:
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (17:00):
  1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ-ΑΘΗΝΑ.
  2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
  3. ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΠΑΤΡΑ 11:00
We are Anonymous
We are Legion
We do not forget
We do not forgive
http://osarena.net
Διαβάστε περισσότερα » »

Τι συνέβη στις 16 χώρες που κήρυξαν πτώχευση


Δεκαέξι μέλη αριθμεί το «κλαμπ» των χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο πιθανολογείται και η είσοδος της Ελλάδας από μερίδα της αγοράς.
 
Η τελευταία «εγγραφή» ήταν αυτή της Τζαμάικα, που ήλθε να προστεθεί στη Ρωσία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αργεντινή, τη Μολδαβία, την Ουρουγουάη, τη Γρενάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπελίζ, τις Σεϊχέλες, το Καμερούν, τη Νικαράγουα και….. τη Βενεζουέλα: Το «τοπίο» των κρατικών χρεοστασίων την περίοδο 1983-2010 σκιαγραφεί μελέτη της Moody’s.

Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων (όπου αυτό συνέβη) διαμορφώνεται στο 53%. Ωστόσο, στις δύο μεγαλύτερες χρεοκοπίες (της Ρωσίας το 1998, και της Αργεντινής το 2001) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο.

Ο Ισημερινός είναι η μόνη χώρα που έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές (1999 και 2008), με τη δεύτερη περίπτωση -κατά τη Moody’s- να οφείλεται στην απροθυμία της χώρας να πληρώσει το χρέος της και όχι στην ανικανότητά της, καθώς η κυβέρνηση μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε χαρακτήρισε μέρος του χρέους ως «παράνομο»…

ΡΩΣΙΑ
«Τρύπα» στα έσοδα από το πετρέλαιο
O χορός των μεγάλων χρεοστασίων ανοίγει το 1998 με τη Ρωσία, η οποία είδε τις εξαγωγές της να πλήττονται καίρια από τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που άρχισε στο τέλος του 1997. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, τη στιγμή που ο όγκος των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων αυξανόταν ραγδαία. Αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του εγχώριου χρέους, η ρωσική κυβέρνηση επιτάχυνε την απελευθέρωση της αγοράς εντόκων, αίροντας τους περιορισμούς στη συμμετοχή των ξένων. Η ρωσική αγορά επωφελήθηκε από εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, την εποχή που τα επιτόκια στα έντοκα έπαιρναν την ανιούσα, «χτυπώντας ταβάνι» τον Αύγουστο του 1997 (13%). Το δάνειο έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ το καλοκαίρι του 1998 δεν κατόρθωσε να τονώσει την εμπιστοσύνη και τελικά επήλθε το? μοιραίο (χρεοστάσιο). Τα δάνεια, συνολικού ύψους 72 δισ. δολ., αναδιαρθρώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 1999 – Φεβρουαρίου 2000, με γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 75%-80%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναδιάρθρωση σε τέσσερις φάσεις
Η αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έλαβε χώρα σε τέσσερις φάσεις την περίοδο 1998-2000, καλύπτοντας 2,5 δισ. δολ. εξωτερικού χρέους (Εurobonds) και 300 εκατ. εγχώριου χρέους. Την «επιλεκτική» αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους που κατείχαν τράπεζες τον Αύγουστο του ’98 ακολούθησε η αναδιάρθρωση δύο μεγάλων εκδόσεων που κατείχαν ξένοι επενδυτές το επόμενο δίμηνο και μία περαιτέρω αναδιάρθρωση τον Ιούνιο του 1999. Μετά από αυτές τις αποσπασματικές κινήσεις, επιχειρήθηκε μία πιο συνολική προσέγγιση του θέματος το 2000: Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την μη αποπληρωμή ομολόγων σε δολάρια με κουπόνι 16,75% και πρότεινε την ανταλλαγή τους με νέους τίτλους σε δολάρια ή ευρώ, με επταετή περίοδο χάριτος (καταβολή μόνο τόκων) και χαμηλότερα κουπόνια. Στο τέλος του Μαρτίου 2000, το 90% των ομολογιούχων συναίνεσε στην αναδιάρθρωση και αποδέχθηκε τους νέτους τίτλους, με ονομαστική αξία 50% αυτής των ομολόγων που αντικαταστάθηκαν.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Στάση πληρωμών δυο φορές
Ο Ισημερινός… χτύπησε δύο φορές στις διεθνείς χρηματαγορές: Η πρώτη ήταν το 1999, όταν η χώρα επισήμως κήρυξε στάση πληρωμών σε μεγάλο μέρος των τόκων επί ομολόγων. Οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξαν δημοσίως τις προσπάθειες της λατινοαμερικανικής χώρας να αναδιαρθρώσει το εξωτερικό χρέος του, ύψους 13 δισ. δολ. Το Κίτο, εξάλλου, κήρυξε χρεοστάσιο και στο εγχώριο χρέος του αλλάζοντας μονομερώς τα επιτόκια. Το ποσοστό του «κουρέματος» ήταν της τάξεως του 30%-60%. Το δεύτερο (και… πιο φαρμακερό) χρεοστάσιο ήταν αυτό του Νοεμβρίου του 2008, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποπλήρωνε τα διεθνή ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2030 αντίστοιχα, καθώς ο λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω χρέη ήταν «παράνομα και στερούνταν νομιμοποίησης». Το Μάιο του 2009 ανακοινώθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε «κούρεμα» 65% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Εν συνεχεία, ο Ισημερινός επαναγόρασε το 91% των μη αποπληρωθέντων τίτλων.

ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Ήπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους
Τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των χρεοστασίων ήταν η Τζαμάικα πέρυσι. Η χώρα της Καραϊβικής ολοκλήρωσε μια ήπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους της τον Φεβρουάριο του 2010 με στόχο την βελτίωση της δημοσιονομική της θέσης, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είχε σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% επί μια δεκαετία, ενώ ο λόγος χρέους προς εσόδων είχε διαμορφωθεί στο 400%. Η Τζαμάικα παρήγαγε μεν πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια (ακόμα και της τάξης του 10% του ΑΕΠ (!), με βαρύ τίμημα όμως για την ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση δεν αφορούσε το εξωτερικό χρέος, αλλά το σύνολο του ελεύθερα διαπραγματεύσιμου εσωτερικού χρέους (60% του ΑΕΠ). Δεν προβλεπόταν μείωση του κεφαλαίου, αλλά μόνο των κουπονιών (από 17% σε 11% κατά μέσο όρο), και επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων σε πέντε χρόνια από δυο. Το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων ανήλθε στο 99%, το «κούρεμα» ήταν αμελητέο (κάτω του 5%) και δεν προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Χρεοκοπία… κατά λάθος
Τον Ιούλιο του 1998, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άργησε μία εβδομάδα να πληρώσει τους τόκους ομολόγων αξίας 270 εκατ. δολαρίων. Καθώς δεν προβλεπόταν περίοδος χάριτος, η καθυστέρηση ισοδυναμούσε με χρεοστάσιο. Η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι έλειπε ο υπάλληλος που υπέγραφε τις εντολές πληρωμής! Μετά από το επεισόδιο αυτό, το Καράκας εγκατέστησε σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μην απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διαδικασία πληρωμών.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Με άρωμα πραξικοπήματος
Η αφρικανική χώρα «πάγωσε» την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της το 1997, μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Γκουέι, αλλά ξανάρχισε τις πληρωμές τον Ιανουάριο του 1998. Το 2000, όμως, η Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε στάση πληρωμών σε ομόλογα ύψους 410 εκατ. δολ. και προχώρησε σε αναδιάρθρωση σε συνεννόηση με τις πιστώτριες χώρες του Paris Club (στο οποίο συμμετέχουν οι 19 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες), με το ποσοστό του «κουρέματος» να υπερβαίνει το 80%.

ΠΕΡΟΥ
Κυβέρνηση εναντίον Elliott
To Σεπτέμβριο του 2000, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να μην πληρώσει τόκους ομολόγων ύψους 80 εκατ. δολ. και εισήλθε σε διαπραγμάτευση με τον πιστωτή, το fund Elliott: Το Περού πρότεινε να αναδιαρθρώσει το χρέος σε ομόλογα Brady, αλλά η Elliott όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά και κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Φουτζιμόρι. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων, το Περού κατέβαλε τα 80 εκατ. δολ. και το χρεοστάσιο «θεραπεύτηκε» εντός της περιόδου χάριτος.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πυρηνικό» χρεοστάσιο
To Πακιστάν κήρυξε χρεοστάσιο το 1999, συνεπεία της οξείας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών που πυροδοτήθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το 1998. Το Δεκέμβριο του 1999 οι πιστωτές έλαβαν νέους εξαετείς τίτλους, με κουπόνι 10% και τριετή περίοδο χάριτος, σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα ομόλογα 608 εκατ. δολαρίων που έληγαν την περίοδο Δεκεμβρίου 1999 – Φεβρουαρίου 2002. Οι ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξης του 50%.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Από τη Ρωσία… με αγάπη
Η πρώην ρωσική δημοκρατία της Μολδαβίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από την κρίση της «μητέρας Ρωσίας» το 1998, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα «στέγνωσαν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε το χρεοστάσιο έως τον Ιούλιο του 2002, οπότε δήλωσε αδυναμία να πληρώσει ομόλογο 75 εκατ. δολ. Στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε αναδιάρθρωση με τους πιστωτές, που δέχθηκαν «κούρεμα» 40%.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανταλλάγματα… σε είδος
H χώρα κήρυξε χρεοστάσιο σε ομόλογα 1,1 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2005. Το 95% των ομολογιούχων συναίνεσε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για πέντε χρόνια, ενώ αποδέχθηκε να πληρωθεί σε είδος (με νέα ομόλογα) στη θέση όλων των οφειλομένων τόκων του 2005 και των μισών του 2006.

ΜΠΕΛΙΖ
Ήπια αναδιάρθρωση
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2006 ότι θα αναδιαρθρώσει το εξωτερικό της χρέος σε συμφωνία με τους πιστωτές της: Στους όρους που ανακοινώθηκαν συμφώνησε το 98% των ομολογιούχων, που αντάλλαξε υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους που λήγουν το 2029, με έναρξη αποπληρωμής του κεφαλαίου το 2019 και χαμηλότερα κουπόνια. Το «κούρεμα» υπολογίζεται στο 25%.


Ευρύς ορισμός
Τι συνιστά χρεοστάσιο κατά τη Moody’s
Ιδιαίτερα ευρύς είναι ο ορισμός που δίνει η Moody’s στην έννοια του κρατικού χρεοστασίου, καθώς περιλαμβάνει «όλα τα γεγονότα που αλλάζουν τη σχέση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη σε σχέση με τους όρους της αρχικής δανειακής σύμβασης και προκαλεί οικονομική ζημία στον ομολογιούχο». Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους χρεοστασίου:


1. Τη μη αποπληρωμή ή την καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσης δανείου (αρχικό κεφάλαιο ή/και τόκοι), εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος που προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε «θεραπεύει» το χρεοστάσιο.


2. Το λεγόμενο distressed exchange, όπου ο εκδότης των ομολόγων προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους ή προσφέρει στους πιστωτές νέο «πακέτο» τίτλων, ρευστού ή περιουσιακών στοιχείων, που αντιστοιχεί σε μείωση του οφειλομένου ποσού σε σχέση με την αρχική υποχρέωση.


3. Αν και πρόκειται για σπάνια πρακτική, ορισμένες κυβερνητικές πράξεις που τροποποιούν την αρχική συμβατική σχέση μεταξύ κράτους και πιστωτών και προκαλούν ζημία στους τελευταίους μπορούν να συνιστούν χρεοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η Moody’s θεώρησε χρεοστάσιο τη φορολόγηση (και δη με αναδρομική ισχύ) των τόκων όλων των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν την 1η Δεκεμβρίου 1999. Και τούτο διότι αν και οι ρήτρες των ομολόγων δεν τροποποιήθηκαν ευθέως, η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς το ονομαστικό ποσό που είχε υποσχεθεί να πληρώσει στους πιστωτές, φορολογώντας τα κουπόνια των ομολόγων στη λήξη τους. Τέλος, χρεοστάσιο θεωρείται και η μη εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων.


Η «βίαιη» και η «συναινετική» αναδιάρθρωση
«Βίοι αντίθετοι» για Αργεντινή – Ουρουγουάη


H Αργεντινή προανήγγειλε τη στάση πληρωμών στο τέλος του 2001, αλλά «τεχνικά» το χρεοστάσιο έλαβε χώρα στις 3 Ιανουαρίου 2002, όταν σταμάτησε η εξυπηρέτηση του χρέους. Τρεις ήταν οι παράγοντες πίσω από το μεγαλύτερο κρατικό «κανόνι» όλων των εποχών:


Πρώτον, η απόφαση της κυβέρνησης Μένεμ να συνδέσει το πέσο Αργεντινής με το δολάριο σε σταθερή ισοτιμία, η οποία «στέγνωσε» τις εξαγωγές της χώρας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτήν μετά την υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ το 2002, αφού κατέστησε τα προϊόντα της γειτονικής Βραζιλίας πολύ πιο ανταγωνιστικά.


Δεύτερον, η ίδια κυβέρνηση συσσώρευσε τεράστιο χρέος (εγχώριο και εξωτερικό), οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επενδύσεων στη χώρα που οδήγησε σε κύμα λουκέτων επιχειρήσεων και σε άλμα της ανεργίας και φυσικά βάθυνε την ύφεση (που ξεκίνησε το 1997).
Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου, πατώντας ουσιαστικά τη «σκανδάλη».


Κοινωνική αναταραχή
Το χρεοστάσιο -που συνδυάστηκε με κατάρρευση της κυβέρνησης, υποτίμηση του νομίσματος και έντονη κοινωνική αναταραχή- εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Αργεντινής από 63% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001 στο 150% του ΑΕΠ. Η χώρα χρωστούσε περί τα 100 δισ. δολάρια σε εγχώριους και ξένους πιστωτές.


Η αναδιάρθρωση του χρέους -που διήρκεσε σχεδόν 5 χρόνια- έληξε με «κούρεμα» πάνω από 70% για τους ομολογιούχους, με το Μπουένος Άιρες να θέτει μονομερώς τους όρους, σε μια… όχι και τόσο συναινετική διαδικασία: Ειδικότερα, προσέφερε το 2005 νέα ομόλογα, με καθαρή τρέχουσα αξία μόλις 27% της αξίας των αρχικών και αρνήθηκε όχι μόνο να αναγνωρίσει τους οφειλόμενους τόκους των προηγούμενων ετών, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όσων δεν συμφωνούσαν με τους όρους. Το ΔΝΤ παρά ταύτα χαρακτηρίστηκε «προνομιούχος πιστωτής» και πήρε πίσω στο ακέραιο όλα τα χρήματά του.


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Η Ουρουγουάη, αποκαλούμενη και «Ελβετία της νοτίου Αμερικής» προσβλήθηκε στο τέλος του 2002 από την κρίση που έπληξε τη γειτονική Αργεντινή.
Το ΑΕΠ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση (-12%), επιχειρήσεις έκλειναν, οι πολίτες έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Η υποτίμηση του πέσο Ουρουγουάης και η δραστική μείωση των δημοσίων δεν άμβλυναν τις πιέσεις, με το δημόσιο χρέος να προσεγγίζει το 100% του ΑΕΠ (11 δισ. δολάρια), με μεγάλες λήξεις την περίοδο 2003-2004.


Για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους και να μη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο πρότεινε τον Απρίλιο του 2003 εθελοντική «αναδιάταξη» (re-profiling) των 18 ομολογιακών εκδόσεών της, με επιμήκυνση των λήξεων για πέντε έτη, χωρίς μείωση του αρχικού κεφαλαίου ή των κουπονιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα (τέλος Μαΐου) και το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων υπερέβη το 93%.


Η Ουρουγουάη επέστρεψε στις διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2003, πέντε μήνες μετά την αναδιάταξη. Η οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά το ίδιο έτος και το 2004 «έτρεξε» με ρυθμό 11%…
Λ. Χρυσανθοπούλου


by Siglitiki
Διαβάστε περισσότερα » »

H πολιτική απάτη Βενιζέλου για τη δραχμή!


Γιώργος Αδαλής 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των δηλώσεων του υπουργού οικονομίας, εξάγονται απίστευτα συμπεράσματα για την οικονομική κρίση!

Ακούγοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομίας και εν δυνάμει επόμενου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αισθάνθηκα ότι απευθύνεται σε ... Ιθαγενείς της φυλής των Παπούα! Η απίστευτη και απαράδεκτη από κάθε οικονομική θεώρηση, ομιλία του κ.Βενιζέλου, μετασχηματίστηκε μάλιστα σε απειλή κατά όσων υποστηρίζουμε την άμεση επιστροφή στη δραχμή, και ειδικά όσων, την υποστηρίζουν εδώ και καιρό (όπως ο υπογράφων) το όπλο της επιστροφής στη ΔΡΑΧΜΗ ως διαπραγματευτικό ατού στις συνομιλίες μας!

Καταγράφουμε όσα είπε ο υπουργός και θα τα αναλύσουμε παρακάτω:

«Περίπου 65 δισ. ευρώ έχουν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες, προκειμένου να τα «σώσουν» σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. Εκ των 16 δισ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, το 32% (δηλαδή τα 5,12 δισ.) μεταφέρθηκαν σε βρετανικές τράπεζες και λιγότερο από το 10% (δηλαδή λιγότερο από 1,6 δισ. ευρώ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Συνολικά, δηλαδή, από τα 65 δισ. ευρώ που αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2009 λιγότερο από το 2,5% φυγαδεύτηκε στην Ελβετία

Προφανώς εννοούσε ότι τα υπόλοιπα τα πήρε ο κόσμος και τα έκρυψε σε σεντούκια και θησαυροφυλάκια!!!

Κατηγόρησε δηλαδή ανοιχτά όσους μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή ότι σπεκουλάρουν όσους θέλουν να κερδίσουν από ένα τέτοιο γεγονός!

Αυτομάτως, η ομιλία του αυτή λειτούργησε ως σύνθημα, στα «παπαγαλάκια» της Κυβέρνησης, να αναπαράγουν χωρίς κανέναν αντίλογο όσα είπε ο υπουργός!

Αυτό κι αν δεν είναι εκπληκτικό!

Να κατηγορούνται συλλήβδιν επιστήμονες από ολάκερο υπουργό, και οι δημοσιογράφοι να αποτυπώνουν την κατηγορία, χωρίς όμως να κληθεί κάποιος να την αντικρούσει! Σύμπτωμα, σαφώς, μιας κοινωνίας που τελεί υπό καθεστώς σήψης και απολυταρχισμού!

Η μεγάλη όσο και ανιστόρητη ανοησία όσων είπε ο υπουργός, αποτελεί θα έλεγε κανείς, μια ιστορική στιγμή, που στο μέλλον , όταν επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, ίσως διεκδικήσει πανάξια μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, ως την πλέον ψευδή που έχει κάνει ποτέ υπουργός οικονομικών της Δύσης!

Αλλά ας πάμε λίγο πιο παλιά να δούμε πόσο συνεπής είναι ο δελφίνος του ΠΑΣΟΚ, και αν δικαιούται να ομιλεί!

Θυμάται άραγε ο κ.Βενιζέλος, πόσες φορές το ΠΑΣΟΚ, έκανε διολίσθηση ή υποτίμηση της δραχμής, σώζοντας τη χώρα από χειρότερες στιγμές , τηρουμένων των αναλογιών, ή έχουν παρέλθει πάρα πολλά χρόνια και η μνήμη έχει ασθενήσει; Η τότε ο κ. Βενιζέλος ήταν σε ... κάποιο άλλο κόμμα;

Θυμάται άραγε ο κ. Βενιζέλος ποιος έλεγε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»!;!

Πάντως όχι εγώ, αλλά ούτε οι οικονομολόγοι που σήμερα διαφωνούν με την πολιτική του! Σε ότι με αφορά , στην αρθρογραφία μου από το 1990 και μετά θα βρείτε, ότι πάντα υποστήριζα την συμμετοχή της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα Ε.Ε. αλλά και στην ΟΝΕ! Όχι όμως με κόλπα και αλχημείες που επέβαλε η Goldman Sachs, όπως ονόμασαν τις «δημιουργικές λογιστικές» των Κυβερνήσεων της δεκαετίας του ’90.

Ο ίδιος όμως και το κόμμα του, προφανώς και ... ξέχασαν ότι, κέρδιζαν εκλογές, με τέτοια συνθήματα και παραπλανούσαν τους Ελληνες για πάνω από μια δεκαετία (του `80), λέγοντας ότι αν μπούμε στην ΕΟΚ θα καταστραφούμε!!

Πότε έλεγαν αλήθεια;

Τότε, ή τώρα;

Γιατί και στις δύο περιπτώσεις για καταστροφή έκαναν λόγο! Τι άλλαξε από τότε και η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ έγιναν ξαφνικά από συνδικάτο εγκλήματος σε … προστάτη της χώρας;

Και πότε "αγάπησαν" την ΕΟΚ στο ΠΑΣΟΚ;

Πρίν ή αφού διόρισαν 1.000.000 κόσμο στο δημόσιο , ανταλλάσοντας τον διορισμό με τρεις η τέσσερις ψήφους; Αλλοι ήταν αυτοί που διόριζαν; Κάποιοι σωσίες του κ.Βενιζέλου για παράδειγμα;

Όπως προφανώς, ξέχασε ο κ. Βενιζέλος, ΠΟΙΟΣ και ΠΩΣ μας έβαλε στην ΟΝΕ!

Ποιος και πως έφερε το ευρώ στην Ελλάδα μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς καν να ερωτηθούν οι Ελληνες με δημοψήφισμα όπως έγινε σε όλες τις υπόλοιπες χώρες;

Στο διάστημα αυτό, κερδήθηκαν περιουσίες από τους δήθεν σοσιαλιστές, που μόλις έβλεπαν οποιοδήποτε «εργαλείο του Καπιταλισμού», το χρησιμοποιούσαν είτε για προσωπικό όφελος είτε έβαζαν τα κόμματά τους να ... στοιχηματίσουν (ή να επενδύσουν αν το προτιμάτε) σε αυτό!

Ο κ. Βενιζέλος ξέχασε να μας πει, ότι ουδέποτε ερωτήθηκε καμία Ενωση οικονομολόγων Ελλάδας ή τα Οικονομικά Επιμελητήρια, αν η αλλαγή του νομίσματος είναι προς το συμφέρον μας, ή αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί! Αντίθετα, ο αρχηγός του κ.Βενιζέλου, ο Γιώργος Παπανδρέου, μας «κουβάλησε» σωτήρες τύπου Στίγκλιτς ενώ δεν δίστασε να έχει για σύμβουλο τον Τούρκο του ΔΝΤ, Κεμάλ Ντερβίς, πράγμα που δεν το συζητά κανείς στην Ελλάδα!

Ουδείς συζητά ότι ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας και πρώην υπουργός οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, ήταν σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας!

Αφιερωμένη λοιπόν εξαιρετικά στον κ.Βενιζέλο, η φωτό του κ. Κεμάλ Ντερβίς (πάνω δεξιά) να συγχαίρει τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον άνθρωπο που σκόρπισε τον θάνατο στην Κύπρο με τον Αττίλα!

Τι δουλειά είχε άραγε ένας τέτοιος Τούρκος του ΔΝΤ στο γραφείο του Πρωθυπουργού;

Τι σόι συμβουλές του παρείχε άραγε;

Τεχνοκρατικές; Οικονομοτεχνικές; Η ... Οθωμανικές οικονομικές αναλύσεις;

Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν ο Ερντογάν προσλάμβανε τον Λουκά Παπαδήμο για σύμβουλό του!;! (θα μου πείτε προλάβαμε και τον κάναμε Πρωθυπουργό, οπότε η Τουρκία δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και θα έχετε δίκιο!)

Ξέχασε προφανώς προχτές να πει ο κ.Βενιζέλος, ότι σε περίοδο κρίσης, ουδείς εμπιστεύεται τα λεφτουδάκια του, σε ιδρύματα τα οποία εποπτεύονται από μια ιδιωτική επιχείρηση, η οποία ονομάζεται Τράπεζα της Ελλάδος και ουδείς ακόμη γνωρίζει , ποιοι είναι οι πραγματικοί της ιδιοκτήτες! Μια κατ’επίφαση και κατ΄όνομα Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία ανάθεμα αν το 35% αποτελείται από Ελληνες!

Μια μικρή αλλά εξόχως σημαντική λεπτομέρεια, την οποία ο κ. Βενιζέλος, θα μπορούσε να την διορθώσει με μια νομοθετική ρύθμιση μέσα σε ένα βράδυ!

Ξέχασε να μας πει ότι σε τέτοιες περιόδους, οι άνθρωποι προστατεύουν τις περιουσίες τους μετατρέποντας τες σε χρυσό ή λίρες !

Λίρες είπα;

Θυμήθηκα ότι στην αρχή της κρίσης, η ΤτΕ, αύξανε καθημερινά την τιμή της χρυσής λίρας για να την καταστήσει ακριβή για όσους ήθελαν να αποσύρουν καταθέσεις και να αγοράσουν χρυσές λίρες!

Τυχαίο κύριε υπουργέ; Δε νομίζω...

Ουδείς θέλει να έχει τα χρήματά του σε μια από τις δέκα τράπεζες που υπάρχουν στην Ελλάδα που ταυτόχρονα κάνει λιανική και χονδρική !

Ερχεται λοιπόν τώρα, και καθυβρίζει όλους όσους τολμήσαμε να προτείνουμε μια διαπραγματευτική οδό ή μια μονεταριστική πολιτική που θα «άδειαζε» τους τοκογλύφους στο σωστό χρόνο!

Προσωπικά ήμουν πάντα υπέρ του Ευρώ!

Αλλά τον Μάρτιο του 2010 οπότε και διαπίστωσα ότι με τα CDS κάποιοι σχεδίασαν την οικονομική δολοφονία της χώρας, και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου φτωχοποίησης της χώρας με εργαλείο το ίδιο το ευρώ, πρότεινα –αρχικά- να απειλήσουμε με έξοδο από το ευρώ αν δεν μας προστατέψουν όλοι αυτοί που μας οδήγησαν στον γκρεμό, πουλώντας μας ότι πιο σκάρτο και άχρηστο είχε η δυτική αγορά (βλ. Φράου Μέρκελ)!

Πρότεινα τότε (2010) με πέντε άρθρα μου, την οδό της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους, σε ένα επίπεδο που αρχικά θα απειλούσαμε με έξοδο από το Ευρώ αν δεν λυνόταν άμεσα το πρόβλημα της Ελλάδος! Όταν οι «παίχτες» ήταν ακόμη εκτεθειμένοι και μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα τους «έλιωνε» στην κυριολεξία!

Δεν μιλώ για τα κράτη, αλλά για τους ιδιώτες παίχτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ! Ελληνες και ξένους , Δυτικούς ΚΑΙ Ασιάτες!

Κι όχι απλά δεν έγινε, αλλά αντίθετα χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η χώρα δεν προετοιμάστηκε καν για ένα ενδεχόμενο αναγκαστικής επιβολής της δραχμής από το εξωτερικό, όπως προβλέπει η τελική φάση του σχεδίου που εφαρμόζουν οι αγαπημένοι φίλοι του ΓΑΠ που εν πολλοίς τον έφεραν στην εξουσία!

Πολύ απλά, διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να προστατέψει την Ελλάδα αλλά το ... κυβερνών κόμμα και κατ επέκταση το σάπιο πολιτικό σύστημα!

Όταν μετά από ένα χρόνο (τέλη του 2011) , οι ομολογιούχοι και οι κάτοχοι των CDS επανατοποθετήθηκαν σε ασφαλέστερα επίπεδα, ήταν αργά για την Ελλάδα! Θα μας πέταγαν από το ευρώ, ούτως η άλλως αν δεν δεχόμασταν τις συνέπειες από το «καπίστρι» που είχαν το θράσος να το ονομάσουν και Μνημόνιο!

Λες και κάποιος ή κάποιοι, έκαναν τα πάντα έτσι ώστε να αφήσουν απροστάτευτη τη χώρα και υπόγραφαν δανειακές συμβάσεις 110 δις ευρώ εν κρυπτό λες και επρόκειτο για δάνειο που παίρνει ο μπαμπάς τους για την επιχείρησή του!!

Κι έρχομαι τώρα στα προχτεσινά λεγόμενα του υπουργού τα οποία αποτελούν ανοησίες ολκής και δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να σχολιάσει τις «αρλούμπες» του υπουργού μας! Εστω ένας!!

Σε όλη την Ευρώπη, όταν σε όποιο κράτος υπάρχει οικονομική κρίση μεγάλη μερίδα πολιτών βγάζει τα χρήματά του από την τράπεζα! Κι αυτό θα γινόταν είτε είχαμε ευρώ είτε είχαμε δραχμή!

Πολύ απλά γιατί φοβούνται μήπως καταρρεύσουν οι τράπεζες!

Αρα, αυτά που είπε ο Βενιζέλος, δεν έχουν σχέση με σπεκουλάρισμα επενδυτών, αλλά αποτελούν μια φυσιολογική απόρροια μιας χώρας που βρίσκεται υπό κατάρρευση!

Ο υπουργός μας, ξέχασε να μας πει, πόσα κεφάλαια "θεσμικών" οικονομικών παραγόντων, αποσύρθηκαν από την Ελλάδα, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ πριν ακουστεί καν η λέξη κρίση και πήγαν σε τράπεζες της Ελβετίας και τω Παρθένων Νήσων!

Αντίθετα, ο υπουργός, εφόσον αποφάσισε την παραμονή μας στο ευρώ, ΓΙΑΤΙ δεν έκανε την παραμικρή νομοθετική ρύθμιση, για να επαναπατρίσει τα κεφάλαια που έχουν φύγει από τη χώρα μας από το 2002 έως τώρα;

Γιατί κλαίει και οδύρεται για τα 40 50 ή 65 δις των καταθέσεων που πήραν -όπως λέει – οι καταθέτες από τις τράπεζες και δεν έχει τον ίδιο πόνο, για τα 400 με 500 δις ευρώ, που πήραν τον δρόμο , από την Ελλάδα προς τράπεζες του εξωτερικού την τελευταία δεκαετία ;

Γιατί αποφεύγει μέχρι σήμερα να έρθει σε συμφωνία με χώρες όπως η Ελβετία και να τα φορολογήσει;

Η τέλος πάντων, να εφαρμόσει μια από τις δεκάδες πρακτικές διεθνώς, έτσι ώστε να επαναπατρίσει αυτά τα κεφάλαια, ενισχύοντας την ρευστότητα του συστήματος;

Συνταγματολόγος είναι και γνωρίζει τεχνικά ΠΩΣ προωθείται ένα τέτοιο νομοθέτημα!

Τόσα χρόνια, που οι τράπεζες μετέφεραν άλλα κεφάλαια, πέραν των προηγουμένων που ανέφερα, από την Ελλάδα στο Εξωτερικό, μέσω των υποκαταστημάτων τους εκεί, δεν είπε ποτέ τίποτα ο κ. Βενιζέλος!

Αλήθεια δεν έχει ακούσει ποτέ ότι υπάρχουν τράπεζες που παίζουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε διατραπεζικές αγορές άλλων κρατών, αν το κρίνουν σκόπιμο; Όταν οι Ελληνικές τράπεζες είχαν κέρδη ετησίως που ξεπερνούσαν το 400%, και αγόραζαν τράπεζες στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, δεν είχε κάτι να πει τότε ο κ. Βενιζέλος, για το ρίσκο μιας τέτοιας φυγής κεφαλαίων;

Kι όταν Κυβερνούσε από διάφορα πόστα κι έβλεπε τον Πρωτογενή τομέα της Οικονομίας να συρρικνώνεται στην Ελλάδα, και τις βιομηχανίες να μετακομίζουν στα Βαλκάνια και στην Τουρκία, γιατί δεν μίλησε ποτέ για σκόπιμη αποβιομηχάνιση της χώρας και σιωπούσε;

Αλλα το μεγαλύτερο ψέμα που άκουσα είναι αυτό που είχε πει πριν μια εβδομάδα ο Τζωρτζ Σόρος σε ένα φόρουμ στο Νταβός και το επανέλαβε –διασκευασμένο- ο υπουργός μας!

Ειχε πει τότε ο Σόρος ότι στην Ελλάδα κάποιοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ποντάρουν στην επιστροφή στη δραχμή και γράφουν υπέρ αυτής!

Αλήθεια, πείτε μου εσείς ένα ΜΜΕ, που είδατε να γράφει ή να προβάλει ρεπορτάζ υπέρ της δραχμής! Ένα! Όλα –τα μεγάλα- είναι υπέρ του Ευρώ!

Ο κ. Βενιζέλος, το διατύπωσε κάπως διαφορετικά γιατί μπορεί στο Νταβός να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει αλλά στην Ελλάδα γνωρίζουμε!
Είπε ότι κάποιοι εδώ , θα κερδίσουν πολλά χρήματα από τα ευρώ που έχουν «σηκώσει» από τις τράπεζες όταν επιστρέψουμε στη δραχμή!
Τέτοιο ψέμα είχα πολλά χρόνια ν’ ακούσω!

Και εξηγούμαι!

Όταν επιστρέψει μια χώρα στο παλιό της νόμισμα, έχει ήδη την εμπειρία (200 χρόνια περίπου για την Ελλάδα και την δραχμή) διαχείρισης και άσκησης νομισματικής πολιτικής! Κάτι που με το ευρώ, το έχουμε παραδώσει αναγκαστικά στους Γερμανούς, που προφανώς τους πληρώσαμε χρυσάφι για να ... επανενωθούν, και να μας εκβιάζουν καθημερινά, με αφανισμό , ξεχνώντας προφανώς ότι χρωστάνε αποζημιώσεις από το τρίτο ράιχ αλλά κι από το τέταρτο!

Για όσους δεν κατάλαβαν ομιλώ για την Siemens καθώς και για άλλες ... σιδηροδρομικές ... υποθέσεις που δεν άνοιξαν ακόμα !!!

Με το που γίνεται λοιπόν η αλλαγή, θα ισχύσουν αυτόματα οι όροι που ίσχυαν πριν την είσοδο μας στο Ευρώ!

Κι ένας από αυτούς είναι ο συναλλαγματικός έλεγχος στις εισροές και εκροές συναλλάγματος κατά πως η χώρα χαράσσει την πολιτική της!

Οι Ελληνικές Αρχές δηλαδή, θα επαναφέρουν νόμους, που θα έχουν περιορισμούς στην ροή κεφαλαίων και συναλλάγματος στη χώρα!

Αρα κύριε Ευάγγελε Βενιζέλο, εξηγήστε μας ΠΩΣ θα φέρουν τα ευρώ τους οι Ελληνες από το εξωτερικό όταν γίνει η επιστροφή στη δραχμή; Με καμιόνια, με καράβια ή με ... υποβρύχια; Και όταν τελικά τα φέρουν, πως θα τα μετατρέψουν σε δραχμές χωρίς να γίνουν αντιληπτοί;

Είναι προφανές, ότι o υπουργός απευθύνεται στον μέσο Ελληνα που δεν γνωρίζει οικονομικά και πετάξατε πάνω στον πανικό του αυτή την απίστευτη ρουκέτα!

Διότι, όποιος ιδιώτης κατέχει ευρώ τώρα, με τίποτα δεν θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή, όπου και αν τα έχει. Είτε στις τράπεζες είτε στο εξωτερικό είτε στα μπαούλα του μέσα! Κι όσο πιο πολλά ευρώ έχει, τόσο πιο πολύ ΔΕΝ επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή! Αρα, αυτό που είπε προχτές είναι εξωπραγματικό και σίγουρα δεν αφορά τους υποστηρικτές της επιστροφής στη δραχμή, αλλά το αντίθετο!

Πολύ απλά γιατί, δεν θα μπορεί κανείς να μετατρέψει τα ευρώ σε δραχμές χωρίς –φυσικά- να φορολογηθούν αφού θα αναγκαστεί να τα αποκαλύψει, όπου κι αν τα έχει!

Συνεπώς κύριε υπουργέ, είτε είστε εντελώς άσχετος με την Οικονομία άρα και αχρείαστος στη θέση που σας ... άφησε ο κ.Παπαδήμος, είτε γνωρίζετε καλά, και επιθυμείτε διακαώς η χώρα να παραμείνει στη μέγγενη για τα επόμενα 70 χρόνια, και να συνεχίσουν να κερδίζουν οι τζογαδόροι των CDS, που σε μεγάλο βαθμό είναι Ελληνες που έχουν στοιχηματίσει στην χρεοκοπία της χώρας μας, και όσο δεν χρεοκοπεί, αυτοί θα συνεχίζουν να κερδίζουν από τις τεράστιες αποδώσεις που για κάποιους έχουν ξεπεράσει ακόμη και το 14.000% !

Κατά τα άλλα, εδώ και δυο χρόνια, η χώρα προχωρά στο δρόμο της ... ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που χάραξε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με όλους αυτούς που μας μεγάλωσαν με στο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»!

Και φυσικά, αντί για να απειλεί ο υπουργός της Ελλάδος, τους Ευρωπαίους, με έξοδο από το ευρώ κι επιστροφή στη δραχμή, απειλεί όλους εμάς που του λέμε, φύγε πριν σε διώξουν κακήν κακώς!

Κι όσο περνάνε οι μέρες, αποδεικνύεται το τεράστιο «παζάρι» εις βάρος της χώρας μας, αφού εδώ και ένα μήνες PSI ακούμε και PSI δεν βλέπουμε! Το όργιο όμως της κερδοσκοπίας συνεχίζεται ακατάπαυστα, χωρίς να αναφερθεί καν σε αυτό ο κ.Βενιζέλος, την στιγμή που πρώην Καγκελάριοι της Γερμανίας το έχουν καταγγείλει δημόσια!

Τελικά, ο στόχος είναι ένας φίλοι και φίλες!

Να παραμείνουμε στο ευρώ, αλλά ως μια χώρα που θα γίνει η Αιθιοπία της Ευρώπης, με μισθούς πείνας, κι ένα κράτος, που για τα επόμενα 70 χρόνια θα πληρώνει τόκους δανείων και θα μεταναστεύει όπου γης!

Αν είναι δυνατόν, σε μια οικονομία Δυτικών κρατών, με τις ΗΠΑ μόνο να έχουν άνω των 15 ΤΡΙΣ ευρώ χρέος, να δημιουργούν πρόβλημα , τα 350 δις χρέους που έχει η Ελλάδα! Και να δεχόμαστε ως Ελληνες να ακούμε αυτό το απίστευτο ψέμα από χείλη υπουργού οικονομίας και να μην καταλαβαίνουμε ότι οι Ελληνες πολιτικοί που το αναπαράγουν, απλά έχουν υποκύψει στους εκβιασμούς των Δυτικών και επιχειρούν να εκβιάσουν με τη σειρά τους, τους Ελληνες, λέγοντας ότι αν δεν φτωχύνουμε τότε ... θα πεινάσουμε!

Είναι πραγματικά για γέλια, όταν βλέπω (ακόμα και ... ειδικούς) να προσπαθούν να πας πείσουν ότι εμείς φταίμε για την διεθνή οικονομική κρίση!

Η λύση είναι μία!

Αυτοί που μας έφεραν εδώ να πληρώσουν!

Τόσο στο εσωτερικό, αυτοί που αποδεδειγμένα έκλεψαν και λεηλάτησαν, με άμεση δήμευση όσης περιουσίας δεν μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητά της.

Τόσο και στο Εξωτερικό! Να αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ΕΚΤ και οι λοιποί τεθλιμμένοι συγγενείς, να διαχωρίσει το χρέος της Ελλάδας σε επαχθής και μη! Να πληρώσει η Ελλάδα το κεφάλαιο που δανείστηκε (εν πολλοίς είναι ήδη πληρωμένο) και το υπόλοιπο 80% που είναι τόκοι και χρεολύσια, να το πληρώσουν (όχι να το χαρίσουν ή να το διαγράψουν) αυτοί που ευθύνονται για την κρίση στην Δυτική Οικονομία! Ούτε διαγραφές χρέους θέλουμε ούτε διαπραγμάτευση του εθνικού μας πλούτου! Αυτό θα έπρεπε να επιδιώκουμε ως χώρα και όχι τις κολοτούμπες του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου, που λειτουργούν ως «καρπαζοεισπράκτορες» των Βρυξελλών και της Wall Street!

Ηδη στη Ρωσία ο Πούτιν, που γνωρίζει καλά τι έπαθε η Αγγλία και η Στερλίνα από ιδιώτες τύπου Τζώρτζ Σόρος, προείδε την επίθεση που ετοιμάζουν στο νόμισμα της χώρας! Την είδε και δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια, αλλά ετοιμάζει ΔΙΕΘΝΕΣ ένταλμα σύλληψης, για όσους με δόλο κερδοσκόπησαν σε βάρος του ρωσικού νομίσματος! Και αρκετοί απίστευτοι τύποι που έρχονται στην Ελλάδα και συντρώνε με τον Παπανδρέου, ετοιμάζουν σατέν στολές για τα μπουντρούμια των ρωσικών φυλακών!

Γνωρίζω ότι επειδή γράφω όλα αυτά, οι «συστημικοί» θα με χαρακτηρίσουν όπως και το 2010, όταν έλεγα με απόλυτη σιγουριά ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, ως ... λαϊκιστή!

Βλέπετε, είναι πλέον της ... μόδας όταν κάποιος τους λέει την αλήθεια κατάμουτρα, να είναι ... λαϊκιστής !!

Ενα είναι σίγουρο όμως! Ο καιρός έχει γυρίσματα φίλες και φίλοι!

Και στην Ελλάδα όλοι γνωρίζουμε ότι η ώρα της μεγάλης ανατροπής πλησιάζει!
Διαβάστε περισσότερα » »

Φορο-σοκ φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους - Οι 13 αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1.


Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων εκτοξεύονται στα ύψη, αφού αυξάνονται ακόμη και πάνω από 1.500% σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2010, ενώ οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι οικογένειες με παιδιά πλήττονται περισσότερο.

Ο φορολογικός λογαριασμός είναι ασήκωτος για τα νοικοκυριά μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» 10% για τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν περισσότερες αποδείξεις.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους.

Ο χρόνος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων άρχισε να μετράει αντίστροφα και ήδη το νέο έντυπο Ε1 είναι έτοιμο να αποσταλεί στους φορολογούμενους. Τα έντυπα των νέων δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του ΤΑΧΙSnet, από όσους φορολογούμενους απέκτησαν εντός του 2011 εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα και κινητές αξίες. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή.
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι


Οι 13 αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:

Στον πίνακα 2:
1 Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2 Eχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό. Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογουμένων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.

3 Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011 οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Στον πίνακα 3:
4Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.

Στον πίνακα 4:
5 Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516, όπου αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

Στον πίνακα 5:
6 Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην Εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.


Στον πίνακα 6:
7 Eχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Προσοχή! Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

8 Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).
Στον πίνακα 7:

9 Eχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

10 Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

11 Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.

12 Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

13 Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.









 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112814537
Διαβάστε περισσότερα » »

Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι : "Τα Σκόπια θα γίνουν το τρίτο αλβανικό κράτος"

Τα Σκόπια θα γίνουν, σύντομα,  το τρίτο αλβανικό κράτος, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. Αυτό θα συμβεί μέσα σε 10-20 χρόνια, δήλωσε  σε συνέντευξή του  στη βουλγαρική τηλεόραση BTV,  ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

Ο Γκεοργκιέφσκι είναι το πλέον αμφισβητούμενο όνομα στη χώρα του.  Οι συμπατριώτες του, άλλοι τον ονομάζουν σωτήρα και άλλοι τον θεωρούν ‘εχθρό και προδότη’.Αυτός, ίδρυσε το VMRO-DPMNE,  και δική του ήταν η ιδέα για μια ανεξάρτητη χώρα. Λίγο αργότερα έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός των Σκοπίων. Τα τελευταία όμως χρόνια είχε σοβαρές διαφωνίες με τον σημερινό πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Λιούπτσο αποσχίστηκε από το κόμμα και ίδρυσε ένα νέο κόμμα το «Λαϊκό» VMRO (VMRO-NP).Σύμφωνα με τον πολιτικό αυτόν, που θεωρείται ως πατέρας του σύγχρονου κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία και η πΓΔΜ δεν λειτουργούν ως ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο ψήφισμα, θα αποτελέσει μια νέα διάταξη των Βαλκανίων κάποια μέρα, αλλά ένας πόλεμος δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει.
Άλλωστε αυτή δεν είναι λύση.

Όσον αφορά το όνομα «Μακεδονία» για τη χώρα του, το οποίο αποδέχθηκε η Βουλγαρία, δήλωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι αμετακίνητη και δεν αποδέχεται ένα τέτοιο όνομα. «Και άλλα είκοσι χρόνια να περιμένουμε, τίποτε δεν εγγυάται ότι θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα», είπε ο πολιτικός.Ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι κατηγορείται ανέκαθεν για μεροληπτική στάση προς τη Βουλγαρία. Αλλά, όπως λέει ο ίδιος,  σε όποιες αυταπάτες και να ζήσει η χώρα του, εγκαταλείποντας τη Βουλγαρία, οι δύο πλευρές θα έρθουν πιο κοντά στα πλαίσια της Ευρώπης, γράφει χαρακτηριστικά η βουλγαρική εφημερίδα ’24 ώρες’.
 



defencenet.gr 
Διαβάστε περισσότερα » »

Έντονη χιονόπτωση αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα (Βίντεο)

Έντονη χιονόπτωση αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα. Δείτε το βίντεο που κατέγραψε πριν από λίγο το kozan.gr...











kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Πολύ κοντά στη λύση του αδιεξόδου της συγκοινωνιακής απομόνωσης των κατοίκων Μεσοβούνου και Πύργων (Βίντεο)

Λύση στο αδιέξοδο της συγκοινωνιακής απομόνωσης των κατοίκων Μεσοβούνου και Πύργων με δεδομένο ότι το ΚΤΕΛ Υπεραστικών γραμμών Κοζάνης εκτελεί μόνο ένα δρομολόγιο καθημερινά και κανένα τα Σαββατοκύριακα, αναμένεται να δώσει εντός του Μαρτίου ο Δήμος Εορδαίας. Δείτε τη δήλωση του Αντιδημάρχου Ανατολικής Εορδαίας κ. Γιώργου Καραίσκου στο kozan.gr





kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Fast Track «γκάφα» με το μεγα- φωτοβολταικό της Κοζάνης !


Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από το μεγα- φωτοβολταικό έργο της ΔΕΗ στη Κοζάνη, κόστους γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, το προοριζόμενο να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου, και το πρώτο έργο που υποτίθεται ότι θα γινόταν με τη διαδικασία του Fast Track.


Τα γεγονότα ωστόσο των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι ακολουθήθηκε διαδικασία μάλλον… Slow Track, με αποτέλεσμα - με ευθύνη που αποδίδεται στο Invest In Greece, το οποίο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει να «τρέξει» την όλη διαδικασία- κρίσιμα δικαιολογητικά να κατατεθούν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε στον ΔΕΣΜΗΕ, εκείνος να επικαλεστεί στενότητα χρόνου, και το έργο να «κλειδώσει» τελικά με κατά… 16% χαμηλότερη τιμή από εκείνη που θα επιτυγχάνονταν πριν την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, αντί για τη ταρίφα των 350 ευρώ/ MWh που ίσχυε μέχρι και τη 31η Ιανουαρίου, το έργο «κλείδωσε» στη κατά πολύ χαμηλότερη τιμή των 295 ευρώ/ MWh που ισχύει από τη 1η Φεβρουαρίου και μετά, έπειτα από τις μειώσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.

Τι σημαίνουν όλʼ αυτά στην πράξη ; Καταρχήν ότι το έργο καθίσταται λιγότερο ελκυστικό για τα 15 ξένα σχήματα που συνεχίζουν στη βʼ φάση του διαγωνισμού (και που σημειωτέον καλούνται να βρουν και τη χρηματοδότηση για το project). Κατά δεύτερο, ότι τα έσοδα για τη ΔΕΗ θα είναι σαφώς μικρότερα από τα αναμενόμενα. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το πως θα αντιδράσουν τα 15 αυτά σχήματα, με τα οποία στην αλληλογραφία που έχει τόσο καιρό μαζί τους η ΔΕΗ, μιλά για ταρίφα 350 ευρώ. Θα αποδεχθούν τη μείωση ή όχι ;

Τι ακριβώς συνέβη ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ευθύνη για την καθυστέρηση αποδίδεται στο Invest In Greece που δεν απέστειλε εγκαίρως στο ΔΕΣΜΗΕ το έγγραφο που πιστοποιεί την ένταξη του φωτοβολταικού της Κοζάνης στο Fast Track. Ήταν, δε, τέτοια η καθυστέρηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημερώθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου. Κατά τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αυτό έφτασε στα γραφεία του ΔΕΣΜΗΕ μόλις τρείς- τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, και έπειτα από πιέσεις της ίδιας της ΔΕΗ (!), με συνέπεια ο πρώτος να επικαλεστεί αδυναμία ολοκλήρωσης της απαραίτητης διαδικασίας λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα πάντως με κάποιες άλλες εκτιμήσεις, ενδεχομένως ο διαχειριστής (που τη προηγούμενη εβδομάδα είχε αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα ΑΔΜΗΕ) να δίστασε να «επισπεύσει» την όλη διαδικασία, φοβούμενος μη τυχόν κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι στη ΔΕΗ, ειδικά σε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα γιʼ αυτόν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα για την υπόθεση των δύο παρόχων Energa και Hellas Power.

Το δια ταύτα σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο. Πέντε μήνες περίπου από τότε που το έργο εντάχθηκε στο Fast Track, και οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν στο διάστημα αυτό να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες, ώστε να υπογραφεί εγκαίρως η κρίσιμη για τους επενδυτές αλλά και τη ΔΕΗ, σύμβαση αγοραπωλησίας με το διαχειριστή. Το έργο είχε πάρει και τυπικά άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στις 24 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΟ), σε μια συνεδρίαση μάλιστα που επισπεύσθηκε προκειμένου να προλάβει η ΔΕΗ τις ημερομηνίες.

Και το ερώτημα είναι, αν δεν μπορούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για ένα έργο 200 MW, θα καταφέρουμε ποτέ να το κάνουμε για ένα σχέδιο σαν το «Ήλιος» ;

energypress.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Δήμος Εορδαίας:Σήμερα και αύριο Τρίτη 7/2 κλειστά τα σχολεία


Με απόφαση της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου ανακοινώνεται ότι για σήμερα Δευτέρα 6-2-2012, τα ολοήμερα σχολεία (Αθμιας εκπαίδευσης), καθώς και το εσπερινό Λύκειο του Δήμου Εορδαίας (Πτολεμαϊδα), δεν θα λειτουργήσουν..


Επίσης, για αύριο Τρίτη 7-2-2012 τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Εορδαίας (Πτολεμαϊδα και τοπικές Κοινότητες), καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, δεν θα λειτουργήσουν λόγω κακών καιρικών συνθηκών

 
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έξω "μάγκες", μέσα "κότες"

Σε μείωση των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Παρά τα όσα δήλωσαν Σαμαράς – Καρατζαφέρης και παρά τις διαρροές που κάνουν τα παπαγαλάκια και των 3 κομμάτων όλα μαρτυρούν πως την Κυριακή είπαν το μεγάλο και ντροπιαστικό «ΝΑΙ» στις απαιτήσεις της συμμορίας των τροικανών. Οι συγκυβερνήτες συμφώνησαν σε......
μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, τη μείωση δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ - ήτοι 3 δισ. ευρώ - καθώς και για την ενίσχυση των τραπεζών.

Επίσης έχει συμφωνηθεί η περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί, ενώ στον αέρα είναι ο 13ος και 14ος μισθός.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι αποκαλυπτική:



1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο [Δευτέρα] προκειμένου να
ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

http://www.diktionews.gr/
Διαβάστε περισσότερα » »