Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Κουβέλης, 80 ακίνητα και ΚΙΣ - Αρχιμασόνος! - video ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ



Κουβέλης, 80 ακίνητα και ΚΙΣ - Αρχιμασόνος! 

stavretta
...αρπαχτικά...
...τρωκτικά...
















Ο Φώτης Κουβέλης, δικηγόρος, πολιτευτής της αριστεράς και προσφάτως αρχηγός του κόμματος "Δημοκρατικής Αριστεράς" έχει 80 ακίνητα και σχέσεις με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Όλα αυτά δημιουργούν 5 βασικές αντιφάσεις:

Αντίφαση 1η: "Δημοκρατική Αριστερά"... ο κομμουνισμός είναι ένα εντελώς ολοκληρωτικό καθεστώς όπως είδαμε στην πράξη σε Σοβιετική Ένωση, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία κτλ.

Πόσο δημοκρατικό λοιπόν μπορεί να είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς;;;;

Αντίφαση 2η: Πόσο προλετάριος μπορεί να λογιστεί κάποιος που έχει 80 ακίνητα;

Αντίφαση 3η: Ο κομμουνισμός μιλάει για ισότητα και κοινοκτημοσύνη...
πως συνάδουν κοινοκτημοσύνη και 80 ακίνητα; εκτός και αν ο κάθε εργάτης-προλετάριος έχει 80 ακίνητα και δεν το γνωρίζουμε...

Αντίφαση 4η: Ο κομμουνισμός μιλάει για αλληλεγγύη μεταξύ προλετάριων του κόσμου, ερωτάται λοιπόν ο Κουβέλης, στα 80 ακίνητα, τα οποία δεν έχει μοιράσει ως ορίζει η κοινοκτημοσύνη, πόσους αλλοδαπούς φιλοξενεί;;;

Αντίφαση 5η: όπως μας ενημερώνει ο Σπύρος Χατζάρας έχει σχέσεις με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο,

πως ένας προλετάριος έχει σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των Τραπεζών τους οποίους υποτίθεται πολεμά;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ video ΠΡΙΝ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ



http://attikanea.blogspot.gr/2012/05/80_10.html
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια νέα ασθένεια επικίνδυνη όσο το AIDS ανακάλυψαν ερευνητές στην Ασία

Μια νέα ασθένεια επικίνδυνη όσο το AIDS ανακάλυψαν ερευνητές στην Ασία. Τα αίτια της μυστηριώδους ασθένειας, που δεν έχει καν ακόμη επίσημο όνομα, προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίστηκε και τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα, με τους επιστήμονες να σηκώνουν μέχρι στιγμής τα χέρια ψηλά για μια πιθανή θεραπεία.
Η ανοσοανεπάρκεια που προκαλεί θυμίζει κατά πολύ τα συμπτώματα του AIDS, ως προς παθολογικά συμπτώματα. Οι ερευνητές εντόπισαν 100 ασθενείς σε διάφορες χώρες στην Ασία,  στο πλαίσιο μελέτης του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Το γεγονός πως όλα τα κρούσματα αφορούν Ασιάτες, κάνει τους επιστήμονες να υποθέτουν πως οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πάντως, επισημαίνεται ότι παρομοιάζει και σε λοίμωξη της παιδικής ηλικίας. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής η ασθένεια δεν φαίνεται να είναι μεταδοτική, όπως ο ιός HIV.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Δέκα συναρπαστικά στοιχεία που δεν ξέραμε για το Google Maps

 Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τους χάρτες της Google τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας, είτε για να σχεδιάσουμε το επόμενο μας ταξίδι είτε απλά για να χαζέψουμε. Κακά τα ψέματα αυτή τη στιγμή η Google αποτελεί την κύρια πηγή χαρτογράφησης πολλών χρηστών του internet, ακόμα και επαγγελματιών

Με χαρακτηριστικά όπως τρισδιάστατο έδαφος και κτίρια, πρόγραμμα πλοήγησης με βάση τους χάρτες και βέβαια το Street View, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει ο χρήστης για την χαρτογράφηση οποιουδήποτε σημείου στον πλανήτη χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε στρατιωτικά δεδομένα.
Το mashable επικοινώνησε με εκπρόσωπο της Google προκειμένου να μάθει το πώς ακριβώς η εταιρεία έφτασε να γίνει ο «βασιλιάς» των χαρτών και μας τα παρουσιάζει μέσω δέκα συνολικά ερωταπαντήσεων.

1: Πόσα δεδομένα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η Google;
Αν συνδυάσουμε δορυφορικές φωτογραφίες, εναέριες φωτογραφίες καθώς και δεδομένα του Street View, η Google αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 20 petabytes δεδομένων, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια giga byte ή 20.500 terabytes.

2: Πόσο συχνά ανανεώνονται οι εικόνες;

Ανάλογα με την διαθεσιμότητα των δεδομένων, οι δορυφορικές και εναέριες φωτογραφίες ανανεώνονται κάθε δυο εβδομάδες. Οι Google δεν δίνει στοιχεία για την ανανέωση των φωτογραφιών του Street View καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό γιατί η λήψη τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τον καιρό ή τις συνθήκες κυκλοφορίας.

3: Κάθε πότε ελέγχουν για ακατάλληλο υλικό;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, οι χρήστες συχνά αναφέρουν «περίεργες ή ακατάλληλες στιγμές» στους χάρτες, συνήθως στο Google View. Οι αναφορές γίνονται μέσω της υπηρεσίας «Report a problem» στο κάτω μέρος κάθε εικόνας. Η Google εξετάζει άμεσα κάθε αναφορά, με τις αιτήσεις περιεχομένου να παρακολουθούνται συνεχώς από τους υπαλλήλους της Google.

4: Η Google διαγράφει όλα τα πρόσωπα στο Street View;

Η εταιρεία χρησιμοποιεί προγράμματα που αποκρύπτουν αυτόματα πρόσωπα και πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν την απόκρυψη στοιχείων τους από τις φωτογραφίες του Street View. Οι εναέριες και δορυφορικές φωτογραφίες δεν έχουν τόσο μεγάλη ποιότητα και ανάλυση σε zoom ώστε να κρίνεται απαραίτητη η διαγραφή προσώπων.

5: Ποιος έχει τα δικαιώματα των εναέριων φωτογραφιών;

Οι εναέριες και δορυφορικές φωτογραφίες προέρχονται από διάφορες πηγές και παρόχους.

6: Τι γίνεται με τις ιδιωτικές ή κυβερνητικές περιοχές;

Η απόκρυψη ιδιωτικών περιοχών, όπως κυβερνητικών κτιρίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων γίνεται από τους παρόχους των δορυφόρων που πραγματοποιούν τις λήψεις. Η υπηρεσία Street View είναι διαθέσιμη μόνο σε δημόσιους δρόμους και σε επιλεγμένους ιδιωτικούς χώρους μέσω του Street View Partner program.

7: Σε ποιες χώρες το Street View υποστηρίζει μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια;

Η Google έχει δουλέψει με χιλιάδες επιχειρήσεις σε οκτώ συνολικά χώρες ώστε να προσφέρει την τεχνολογία Street View μέσα σε κτίρια. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στην Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Γαλλία, τον Καναδά και τις Ολλανδικές χώρες, ενώ ανάμεσα στα κτίρια που μπορείτε να «περπατήσετε» με το Street View είναι ο Λευκός Οίκος, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και άλλα μνημεία.
8: Πόσες συνολικά φωτογραφίες έχουν ληφθεί για το Street View;
Από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, η ομάδα του Street View έχει πάρει δεκάδες εκατομύρια φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν πάνω από 5 εκατομμύρια μίλια δρόμων.

9: Τι είδους κάμερα χρησιμοποιεί το όχημα του Street View;

Η Google αρχικά ξεκίνησε χρησιμοποιώντας μικρό αριθμό φωτογραφικών φακών χαμηλής ανάλυσης, αλλά τώρα διαθέτει σύστημα φωτογράφισης με 15 φακούς και δυνατότητα λήψης φωτογραφιών συνολικής ανάλυσης 65 megapixel. Όταν το Street View ήταν ακόμα σε πιλοτικό στάδιο, η ομάδα είχε τοποθετήσει αρκετούς υπολογιστές στο πίσω μέρος ενός οχήματος SUV και τοποθέτησε φωτογραφικές μηχανές, laser και σύστημα GPS στην οροφή του.

10: Πως συνδέονται οι εικόνες ώστε να σχηματίσουν μια ενιαία πανοραμική φωτογραφία;
Οι 15 φακοί της κάμερας του Street View παίρνουν φωτογραφίες από διάφορες κατευθύνσεις και γωνίες, μαζί με κάμερες τοποθετημένες στα πλαϊνά του αυτοκινήτου. Η ομάδα του Street View στη συνέχεια τις ευθυγραμμίζει και τις ενώνει ώστε να δημιουργήσει μια συνεχόμενη φωτογραφία 360 μοιρών, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές απεικόνισης ώστε να μειώσει ραφές και ατέλειες από την συνένωσή τους.

http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_968.jpeg
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_1057.jpeg
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_1188.jpeg
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_1226.jpeg
http://techit.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_1323.jpeg
ΠΗΓΗ
apocalypsejohn 
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΦΛΕΓΕΤΑΙ!! ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ .

ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΚΙ Ο ΓΑΙΔΑΡΟΣ!

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ????

 ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕΕΕΕ!!!!!

H γεωργία των Βαλκανίων φλέγεται

 

!


Εκτεταμένη ξηρασία στην ΠαραγουάηΣτα χωράφια των χωριών ανατολικά του Βουκουρεστίου, τα ηλιοτρόπια γέρνουν και μαδάνε και τα καλαμπόκια συρρικνώνονται.

Καθώς στην περιοχή οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου, οι πολλές εβδομάδες με καύσωνες τιμωρούν την τοπική οικονομία, η οποία εξαρτάται, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι της Ρουμανίας, από τη γη.

«Οι πρώιμες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το κριθάρι
είναι εντάξει. Αλλά οι μετέπειτα σπορές θα υποφέρουν. Μπορεί να χάσουμε το 50%», δηλώνει δήμαρχος πόλης της περιφέρειας.
Θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από μικροκαλλιεργητές που πωλούν το όποιο πλεόνασμα της παραγωγής τους. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας είπε μέσα στην εβδομάδα ότι θα δώσει οικονομική βοήθεια σε 550.000 αγροκτήματα που επλήγησαν από την ξηρασία, αν και επιμένει ότι θα υπάρχουν επαρκείς σοδειές ώστε να τραφεί φέτος ο πληθυσμός.

Οι καύσωνες δεν είναι ρουμάνικο φαινόμενο μόνο. Την ώρα όπου τις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ τις κατακαίει η ξηρασία, ένας ασυνήθιστα ζεστός και ξηρός καιρός επηρεάζει το μεγαλύτερο κομμάτι του «σιτοβολώνα» της Ευρώπης από την ανατολική Ιταλία μέσω των Βαλκανίων, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τη Ρωσία, μέχρι τη δυτική Σιβηρία και το Καζακστάν.  
Εξαιτίας του φαινομένου έχουν προκληθεί μπλακ άουτ, πάνω από 300 πυρκαγιές στη Βουλγαρία και επιδημία φυκιών στη Θάλασσα του Αζόφ -στη Μαύρη Θάλασσα στη ΝΑ. Ουκρανία-, που έχει κάνει κατακόκκινα τα νερά.

Σε πολλές πόλεις οι θερμοκρασίες ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ ήδη από τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου.

Αυτήν την εβδομάδα, στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, το θερμόμετρο έφτασε στους 43,5 βαθμούς Κελσίου, στα υψηλότερα επίπεδα από όταν υπάρχουν στοιχεία.

Στα Βαλκάνια και στην Ουκρανία το κύμα καύσωνα έρχεται μετά από έναν πολύ σκληρό χειμώνα, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -30 βαθμούς και τμήματα της Μαύρης Θάλασσας πάγωσαν εντελώς. Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι οι προειδοποιήσεις ότι αυτά τα καιρικά ακραία μοτίβα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Οι καύσωνες αλλάζουν τις τάσεις της κατανάλωσης και δημιουργούν προβλήματα σε παραγωγούς ενέργειας, όπως στη ρουμάνικη Hidroelectrica, που έχει μειώσει την παροχή ενέργειας κατά το ένα τέταρτο και πάνω, και την ουγγρική Mavir.

Όμως, η μεγαλύτερη επίπτωση αφορά τη γεωργία. Το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας εκτιμά ότι το 47% της σοδειάς αραβοσίτου, που έχει υποστεί τα περισσότερα πλήγματα, έχει επηρεαστεί σε διάφορους βαθμούς από την ξηρασία. Οι αγρότες της Ουγγαρίας αναφέρουν ότι έχουν μειωθεί οι σοδειές αραβοσίτου, που είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της χώρας, κατά περίπου 40%, και αυτό σημαίνει ζημία ύψους 890 εκατ. δολ. Οι καύσωνες σε συνδυασμό με τις ανοιξιάτικες παγωνιές έχουν προκαλέσει υψηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που με τη σειρά τους δημιουργούν προβλήματα και στην κτηνοτροφία, ειδικά στη χοιροτροφία και στα πουλερικά, σημειώνει ο Peter Toth της συμβουλευτικής Agra Europa.

Ακραία φαινόμενα ξηρασίας στην ΚίναΣτην Ουκρανία, η παραγωγή σίτου θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο, αν και η σοδειά του καλαμποκιού θα μειωθεί λίγο καθώς οι αυξημένοι συντελεστές σποράς καλύπτουν τον μειωμένο θερισμό. Επισήμως η χώρα προβλέπεται να εξαγάγει 12,7 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι την ερχόμενη περίοδο σε σχέση με 14 εκατ. την προηγούμενη.

Με αυτό το μέγεθος, η Ουκρανία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγός μετά τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, σύμφωνα με τον Konstantin Fastovets της επενδυτικής τράπεζας Troika Dialog.

Όμως, στο μετεωρολογικό κέντρο, ο μετεωρολόγος κ. Kulbida δηλώνει ότι οι αγρότες σε όλη την περιφέρεια θα πρέπει να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους στο νέο κλίμα. «Η προσαρμογή του αγροτικού κλάδου υπάρχει μόνο στις κουβέντες, όχι στις πράξεις», σημειώνει.

ΠΗΓΗ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ..


Ρουμανία: Η ξηρασία πλήττει αραβόσιτο και ηλίανθο (30/7/2012 16:35)

Η ποιότητα του φετινού σιταριού στη Ρουμανία είναι πολύ καλή, αν και ποσοτικά είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Αντιθέτως, οι εαρινές καλλιέργειες (αραβόσιτος και ηλίανθος) πλήττονται από ισχυρή ξηρασία και οι αποδόσεις θα είναι πολύ χαμηλές αν δεν πέσουν κάποιες βροχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του USDA, η παραγωγή σιταριού εκτιμάται σε 4,95 εκ. τόνους, ενώ του κριθαριού σε 0,96 εκ. τόνους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραγωγή σιταριού ένα χρόνο πριν ήταν 7,2 εκ. τόνοι. Οι τιμές στο λιμάνι της Κονστάντζας είναι περίπου 240-245 ευρώ ο τόνος, και θεωρούνται πολύ καλές για τους αγρότες, οι οποίοι όμως παραμένουν διστακτικοί και αναμένουν και άλλη άνοδο στις τιμές.
Σε ότι αφορά τον αραβόσιτο, η παραγωγή του αναμένεται να φτάσει τους 8,8 εκ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τους 10,5 εκ. τόνους του 2011. Η κυβέρνηση της χώρας για να στηρίξει τους αγρότες, δίνει τη δυνατότητα για αγορά ενέργειας με έκπτωση 20%, αρκεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους άρδευσης. Ανάλογη, είναι και η κατάσταση στον ηλίανθο, για την παραγωγή του οποίου όμως δεν παρατίθενται στοιχεία.

Τ. Μήτσης
ΠΗΓΗ

 Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ!!!
 Δειτε εδω

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ!!

Ρουμανία: Πιέσεις στον πληθωρισμό προβλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Μουγκούρ Ισαρέσκου

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας Μουγκούρ Ισαρέσκου προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να «τρέξει» πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της Τράπεζας, καθώς η πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων έχει συντείνει στην πτώση του εθνικού νομίσματος της χώρας (λέι).
Προειδοποίησε ακόμη πως εξαιτίας της ξηρασίας που παρατηρείται το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να υπάρξει άνοδος στις τιμές των τροφίμων.
Παρ' όλα αυτά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας διατήρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2012 στο 3,2% και στο 3% το 2013, καθώς δεν είχε στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας εξαιτίας της ξηρασίας.
Συνεχεια του αρθρου εδω

Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω καύσωνα στη Ρουμανία

«Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω ακραίων συνθηκών καύσωνα έχει κηρυχθεί σε 23 επαρχίες της Ρουμανίας και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι.

 «Πορτοκαλί συναγερμός» λόγω ακραίων συνθηκών καύσωνα έχει κηρυχθεί σε 23 επαρχίες της Ρουμανίας και στην πρωτεύουσα της χώρας, Βουκουρέστι. Η ζέστη θα είναι πιο έντονη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας, όπου ο δείκτης θερμικής δυσφορίας αναμένεται να ξεπεράσει το μέγιστο 80.

Στα ορεινά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 38-40 βαθμούς Κελσίου και στα πεδινά το θερμόμετρο θα δείξει 41-42 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα είναι σε ισχύ «κίτρινος συναγερμός», καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Κύμα καύσωνα πλήττει και τη Βουλγαρία, όπου «πορτοκαλί συναγερμός» που αφορά συνθήκες καύσωνα με κίνδυνο ατυχημάτων και καταστροφών έχει σημάνει σε 17 περιφέρειες, στις οποίες το θερμόμετρο θα «σκαρφαλώσει» στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, οι περιφέρειες στις οποίες οι καιρικές συνθήκες θα είναι ακραίες είναι οι: Βίντιν, Μοντάνα, Βράτσα, Πλέβεν, Λόβετς, Γκάμπροβο, Μπλαγκόεβγκραντ, Ρούσε, Βέλικο Τάρνοβο, Σιλίστρα, Γιάμπολ, Σλίβεν, Στάρα Ζαγκόρα, Χάσκοβο, Κίρτζαλι, Πλόβντιβ και Παζαρντζίκ. Στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες της χώρας ισχύει «κίτρινος συναγερμός» και οι θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 35-40 βαθμούς Κελσίου.

Το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, λόγω της συνεχιζόμενης ζέστης και της ξηρασίας. "Πορτοκαλί συναγερμός" έχει σημάνει και στο νότιο τμήμα της ΠΓΔΜ και "κίτρινος συναγερμός" στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία σημειώνεται ότι πτώση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται την Τετάρτη.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στο Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αύριο Τρίτη 7 Αυγούστου θα είναι η θερμότερη μέρα του καλοκαιριού με το θερμόμετρο να φθάνει στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα και σε ορισμένα μέρη η θερμοκρασία θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Ανάλογο είναι το σκηνικό του καιρού και στη γειτονική Κροατία, όπου στην ηπειρωτική Δαλματία και στη Σλαβονία το θερμόμετρο θα φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε πολλές περιοχές της χώρας ο δείκτης δυσφορίας θα είναι υψηλός ή πολύ υψηλός.

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι θερμοκρασίες και στη Σερβία, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει σήμερα 38-40 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη, στα νότια και στα ανατολικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 37-42 βαθμούς Κελσίου, ενώ χαμηλότερες θα είναι οι θερμοκρασίες στα βόρεια και στα δυτικά.ΠΗΓΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ.....

Οι απώλειες της Ουκρανίας αγρότες από την ξηρασία εκτιμάται σε 1,3 δισ. δολάρια

Οι απώλειες της Ουκρανίας αγρότες από την ξηρασία εκτιμάται σε 1,3 δισ. δολάρια. Δυσμενείς συνθήκες για το φθινόπωρο-χειμώνα οδήγησε σε σημαντική απώλεια χειμερινές καλλιέργειες για τη συγκομιδή του 2012. Ουκρανικά αγρότες αναγκάστηκαν να pereseyat 1,6 εκατομμύρια εκτάρια των εαρινών καλλιεργειών, σε μεγάλο βαθμό την επέκταση του εκτάσεις με καλλιέργειες αραβοσίτου για τα σιτηρά. Ωστόσο, ανώμαλα θερμή άνοιξη και το καλοκαίρι ξηρασίας κατά το πρώτο εξάμηνο οδήγησαν σε σημαντική μείωση της απόδοσης αλέσεως, όπως το χειμώνα και την άνοιξη καλλιέργειας.
Σύμφωνα με Kvasha, εξαιτίας φυσικών παραγόντων, οι περισσότερο πληγείσες αγροτικές επιχειρήσεις της στέπας και δάσους-στέπα ζώνη. Η συνολική έλλειψη δημητριακών νωρίς σε αυτές τις δύο ζώνες ήταν 5,893 εκατομμύρια τόνους.
"Η έλλειψη σιτηρών για το σιτάρι και το κριθάρι ανήλθαν σε 5,893 εκατομμύρια τόνους, και οι απώλειες στις τιμές του προηγούμενου έτους υπολογίζεται σε 10,267 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος», - είπε ο επίσημος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με Kvasha, Polesie αγρότες περιοχή με βάση πρώιμη συγκομιδή σιτηρών παρουσίασαν θετική τάση σε σχέση με πέρυσι.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Mykola Prysiazhniuk είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διάθεσης αποζημίωσης στους γεωργούς από τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας, που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία, στο ποσό των 400 έως 450.000.000 hryvnia (περίπου 53,2 εκατομμύρια δολάρια). Η αποζημίωση θα πρέπει να σταλεί στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία, δηλαδή, Dnipropetrovsk, Χερσώνα, την Οδησσό, Mykolayiv Κιροβοχράντ και σε ορισμένες περιοχές, και Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, όπου καταγράφεται το χαμηλότερο απόδοση της ομάδας σιτηρών.
Ουκρανία το 2012, σχεδιάζει να συγκομιδή του σιταριού σε 45,3 εκατομμύρια τόνους κατά ένα αρχείο 58 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2011. Με την 6η Αυγούστου ουκρανική αγρότες αλώνισαν 24.660.000 τόνους σιτηρών, το οποίο είναι 20,6% χαμηλότερο από την ίδια ημερομηνία το 2011. Η πρώιμη σιτηρών και ψυχανθών αλώνισαν σε 9,66 εκατομμύρια εκτάρια, ή το 99% της προβλεπόμενης περιοχής.
ΠΗΓΗ

ΡΩΣΙΑ...

Ρωσία: Θύμα της ξηρασίας οι καλλιέργειες σιτηρών

22/8
Τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε ο υδράργυρος στη Ρωσία το καλοκαίρι -μετά από έναν ιδιαίτερα ψυχρό χειμώνα- είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής σιτηρών. Για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, η κεντρική Ρωσία πλήττεται από την ξηρασία. Στα Ουράλια Όρη, οι γεωργία θερίζουν τις σοδειές τους, απογοητευμένοι με τις χαμηλές αποδόσεις.
REUTERS
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ...... 

Η Μεγάλη Βρετανία περνά βαρύτατη ξηρασία

 Φωτογραφία: EPA

Η Μεγάλη Βρετανία περνά την οξύτερη ξηρασία από το 1976. Την έλλειψη νερού υφίστανται περισσότεροι από 35 εκατ. άνθρωποι. Σε πολλές περιοχές έχουν επιβληθεί περιορισμοί στη χρήση του νερού της παροχής ύδατος. Στο Λονδίνο χρειάστηκε να κλείσουν 30 σιντριβάνια, μεταξύ των οποίων και το πιο διάσημο, της πλατείας Τραφάλγκαρ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος κήρυξε πολλά δουκάτα ζώνη φυσικής καταστροφής. Σύμφωνα με τις προγνώσεις καιρού η έλλειψη νερού θα διατηρηθεί ως τα τέλη του έτους.
 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ...

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από δυνατή ξηρασία

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται από την πιο δυνατή ξηρασία των τελευταίων πενήντα ετών, η οποία προκλήθηκε από την μακρόχρονη απώλεια των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, από τις 26 Απριλίου στην χώρα έχουν πέσει ελάχιστες βροχές – μόλις 2 χιλιοστά στο Pyongyang, 1 χιλιοστό στο Shinŭiju, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Κίνα. Στις νότιο-δυτικές περιοχές της χώρας αποξηραίνονται οι δεξαμενές, τα ποτάμια και οι λίμνες.

ΑΜΕΡΙΚΗ.....

Kαταστροφική ξηρασία στις Κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής !



2012-07-31T131316Z 1 CBRE86U10Q600 RTROPTP 2 USREPORT-US-USA-DROUGHT-CROPS
Ο αγρότης Marion Kujawa κοιτάζει πάνω από μία λίμνη την οποία χρησιμοποιεί για να ποτίζει τα ζώα του. Ο εν λόγω αγρότης έχει σκάψει βαθύτερα από την έναρξη της ξηρασίας ώστε να έχει πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα. Η πολιτεία του Ιλινόις αντιμετωπίζει το έκτο ξηρότερο έτος από τα καταγεγραμμένα στοιχεία.

 Φυτά καλαμποκιού αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ξηρασία που έπληξε αγρόκτημα κοντά στο Oakton. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας έκδοσης προειδοποιητικών χαρτών ξηρασίας το 88% των συνολικών εδαφών που παράγουν καλαμπόκι χωροθετούνται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία.

Ο Kujawa πάνω από ένα στάχυ που σύλλεξε σε ένα από τα χωράφια του. Τα τελευταία χρόνια το χωράφι απέδωσε περισσότερα από 180 μπούσελ το καλαμπόκι ανά στρέμμα. Φέτος, αναμένει να πάρει λιγότερο από 15 μπούσελ το στρέμμα !!


Κατεστραμμένο καλαμπόκι στο Waltonville του Ιλινόις.
Απέναντι από τα χωράφια των Κεντροδυτικών Πολιτειών αυτό είναι ένα κοινό θέαμα. Ενα φυτό καλαμποκιού αγωνίζεται να επιβιώσει στο Shawneetown του Ιλλινόις. Η ζώνη καλαμποκιού και σόγιας στο κέντρο του Εθνους βιώνει μία από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων 5 δεκαετιών.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει κοντά στους 100 βαθμούς κελσίου, μία αγελάδα βρίσκει σκιά σε έναν άνυδρο βοσκότοπο κοντά στη Uniontown.

Aλλη συνέπεια της ξηρασίας: Οι αγελάδες δεν παράγουν αρκετό γάλα. Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τρώνε αφού αρμεχθούν  στο Whiteland.

Ξεραμένες σόγιες απορροφούν τις πολύτιμες ίντσες βροχής. Και στις 114 κομητείες του Missouri έχουν σχεδιαστεί  ζώνες καταστροφής λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Μία πινακίδα υπενθυμίζει στους κατοίκους των λιβαδιών να διατηρούν το νερό που βασίζεται σε ένα περίεργο/δίκαιο σύστημα. Η χρήση του νερού δεν επιτρέπεται μεταξύ 9μ.μ. και 6π.μ. στις κατοικίες που έχουν ανεγερθεί κοντά στη Rapid City.

Μία βάρκα βρίσκεται σε έδαφος σε ξηρό μέρος της Δεξαμενής Morse, μία εκ των τριών Δεξαμενών, οι οποίες παρέχουν νερό στην κοντινή Ινδιανάπολη.Περισσότερες από 1000 κομητείες σε 26 κράτη έχουν ονομαστεί περιοχές φυσικής καταστροφής, η μεγαλύτερη δήλωση που έχει γίνει ποτέ από το Υπουργείο Γεωργίας κατά μήκος αυτών των γραμμών.

Καθώς οι τιμές καλαμποκιού προσεγγίζουν υψηλά εποχών, ένας έμπορος χειρονομεί στις επιλογές καλαμποκιού, συναλάσσοντας με τον ομίλο CME του Σικάγου του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι προβλέψεις για συνέχιση της ξηρασίας, έχουν ενισχύσει την άνοδο των τιμών στις ΗΠΑ, την κορυφαία παραγωγό καλαμποκιού στον πλανήτη.



Η χειρότερη ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία 56 χρόνια

Η χειρότερη ξηρασία από το 1956 πλήττει τις ΗΠΑ, ενώ συνεχίζονται επί βδομάδες οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων.

Ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τόμ Βίλσακ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ομπάμα για την σοβαρότητα του φαινομένου, λέγοντας ότι το 61% των γεωργικών εκτάσεων της χώρας έχει πληγεί απ’ την ξηρασία, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας να έχουν υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές. Επίσης ο αμερικανός Υπουργός Γεωργίας κήρυξε άλλες 39 κομητείες σε 8 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε οι αγρότες στις περιοχές αυτές να μπορέσουν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια απ’ τις ομοσπονδιακές αρχές.

Οι περισσότερες περιοχές που υποφέρουν από ξηρασία βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Γεωργίας ανέφεραν ότι όλο και περισσότερες γεωργικές εκτάσεις βορειότερα έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από συνθήκες ξηρασίας.

Ο κ. Βίλσακ δήλωσε ότι η ξηρασία έχει ήδη οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του καλαμποκιού και της σόγιας, κατά 38% τις τελευταίες εβδομάδες, μιας και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των δύο αυτών καλλιεργειών.  Ο αμερικανός Υπουργός Γεωργίας προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχομένως να αυξηθούν και οι τιμές κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων σε μερικούς μήνες, γιατί το καλαμπόκι και η σόγια χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές. ΠΗΓΗ

 ΔΗΛΩΣΗ ΟΜΠΑΜΑ

Ομπάμα: Ιστορική η ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ

 Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Τρίτη ότι η ξηρασία που πλήττει τις μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ βαρύ τίμημα για τους καλλιεργητές αλλά και για τις πολιτείες που χτυπά.

Κάλεσε δε το Κογκρέσο να υπερψηφίσει το γεωργικό νομοσχέδιο που θα παρέχει περισσότερη βοήθεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους.


«Βλέπουμε καταστροφικές ξηρασίες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια ιστορική ξηρασία και έχει βαθιά επίδραση στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε πολλές πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα, μετά από τη συνάντηση που είχε με μέλη του Αγροτικού Συμβουλίου, στο Λευκό Οίκο.


Σχεδόν τα δύο τρίτα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κλοιό ξηρασίας- που αναλόγως κυμαίνεται από μέτρια έως εκτεταμένη- τη χειρότερη από το 1956.ΠΗΓΗ

 

Μετά την ξηρασία, ήρθαν καταστροφικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ

 

Περισσότερα από 930.000 στρέμματα έχουν καεί στις δυτικές ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ενώ μαίνονται 12 πυρκαγιές. Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, έχουν καεί 60 σπίτια, ενώ απομακρύνθηκαν πολλοί κάτοικοι από τις οικίες τους.
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που μαίνεται ανάμεσα σε δύο εθνικούς δρυμούς ανατολικά της πρωτεύουσας της πολιτείας, Ολύμπια.
Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει πάνω από 80.930 στρέμματα.
Συνολικά οι πυρκαγιές έχουν απανθρακώσει περίπου 930.000 στρέμματα εκτάσεων στις πολιτείες Αϊνταχο, Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια.
Οι αρχές υποπτεύονται ότι η πυρκαγιά στην Ουάσινγκτον άρχισε σε ένα υπό κατασκευή ακίνητο ανατολικά της πόλης Κλε Έλουμ, που βρίσκεται 120 χλμ. νοτιοανατολικά του Σιάτλ.
«Δεν γνωρίζουμε την αιτία, απλώς γνωρίζουμε την προέλευση» της φωτιάς, είπε ο Ρικ Σκρίβεν, εκπρόσωπος της ομάδας των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΞΗΡΑΣΙΑΣ...

 

Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών 

 Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών


 Aναθεώρηση προς τα “κάτω” στην παραγωγή καλαμποκιού
    To Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών με νέα του έκθεση ( 26 Ιουλίου) “κατεβάζει” την προβλεπόμενη παραγωγή στα σιτηρά ,λόγω της παρεταμένης ξηρασίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα  κατέβασε  την πρόβλεψη στην παγκόσμια παραγωγή Καλαμποκιού απο τους 917 εκατ Τόνους στις αρχές Ιουνίου στους 864 εκατ. τόνους .Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών
  Eπίσης, συμφωνα με την έκθεση,  οι τιμές στον Αραβόσιτο και σόγια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την υποβάθμιση των προοπτικών παραγωγής στιος ΗΠΑ , ως συνέπεια της χειρότερης ξηρασίας από το 1956. Έχει επίσης αναθεώρηθεί η πρόβλεψη της παραγωγής για το Καζακστάν και τη Ρωσία.
   Σε αντίθεση με τις απότομες καιρικές συνθήκες στα δημητριακά, οι τιμή του ρυζιού μειώθηκε οριακά, κυρίως στην πλευρά της προσφοράς απο πιέσεις κυρίως απο την Ταϊλάνδη.
Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών διαβάστε όλη την έκθεση :Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών
πηγή:
Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών
Ημερ/νία δημοσίευσης:
26 Ιουλίου 2012
Επιμέλεια άρθρου:
Βασιλακάκης Αθαν.
  •  Οι προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή σιτάριου παγκοσμίως παραμένουν αμετάβλητες  για την σοδιά 2012/13  στους  665 εκατ. τόνους
  • Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 2% ,
  • Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 15 εκατ. τόνους μέχρι το τέλος του 2012/13
  • παρακάτω η εξέλιξη της τιμής του Σιταριού :
Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών
  •  Το 2012/13  οι προοπτικές για την παραγωγή καλαμποκιού έχουν γενικά επιδεινώθηκε, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η σοβαρή ξηρασία έχουν μειώσει τις προοπτικές παραγωγής,
  •  Η καλλιέργεια κόσμο προβλέπεται στοςυ   864 εκατ. t,
  • Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί περίπου 1%
  • η βιομηχανική χρήση για παραγωγή  αιθανόλης στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί,
  • η εξέλιξη της τιμής του καλαμποκιού :
Πρόβλεψη Παραγωγής Σιτηρών
  •  η Παγκόσμια παραγωγή ρυζιού  προβλέπεται να αυξηθεί σε  λιγότερο από 1% το 2012/13, στους 467 εκατ. τόνους
  • Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού το 2013 προβλέπεται  να ανακάμψει ελαφρώς, 

  • Η Παγκόσμια παραγωγή της Σόγιας το  2012/13  προβλέπεται να ανέλθει στους  σε 259 εκατ. τόνους, περίπου
    9% σε σχέση με πέρυσι, αντανακλώντας κυρίως τις προοπτικές για μια απότομη ανάκαμψη της παραγωγής στη Νότια Αμερική
  •  Η μεγάλη ζήτηση προέρχεται απο την  Άπω Ανατολή Ασία, ιδίως από την Κίνα
  • Πρόγνωση για την ελαιοκράμβη το  2012/13 : η παραγωγή είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητη
  • η εξέλιξη της τιμής στην Σόγια :Πρόβλεψη Παραγωγής ΣιτηρώνΠΗΓΗ
  •  



Η ξηρασία στις ΗΠΑ βάζει φωτιά στα τρόφιμα

Ραγδαία άνοδος στις τιμές σιτηρών και ελαιοκράμβης στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Νέα άνοδο της τάξης του 6% σημείωσαν οι τιμές των βασικών διατροφικών ειδών στις διεθνείς αγορές τροφίμων τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών. Τους προηγούμενους τρεις μήνες οι τιμές των δημητριακών, του ρυζιού, του καλαμποκιού και της ζάχαρης είχαν σημειώσει ελαφρά πτώση, όμως οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι «ο κίνδυνος μιας ραγδαίας ανόδου των τιμών έχει κάθε άλλο παρά απομακρυνθεί».
Αλλωστε η ξηρασία που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες - η χειρότερη από το 1956 - έβαλε φωτιά στις προθεσμιακές συμφωνίες μελλοντικών εσοδειών, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 23% στο χρηματιστήριο τροφίμων του Σικάγου.
Την ίδια στιγμή οι δυσοίωνες προοπτικές της παραγωγής σίτου στη Ρωσία ανέβασαν τις αντίστοιχες τιμές κατά 19%. Μόνο η τιμή του ρυζιού παρέμεινε σχεδόν στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών τον Ιούλιο, καταγράφοντας άνοδο μόλις μίας μονάδας στις 238, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού.
Αντίστροφη πορεία ακολούθησαν οι τιμές των κρεάτων, ενώ αυτές των γαλακτοκομικών προϊόντων παρέμειναν σταθερές στα μειωμένα κατά 16% επίπεδα του προηγούμενου εξαμήνου. Η ανακοίνωση του Οργανισμού αποδίδει τη φωτιά των τιμών στις απροσδόκητα δυσμενείς κλιματικές συνθήκες όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής τροφίμων, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ινδία.
Αναμφίβολα όμως ο βασικότερος παράγοντας της σημαντικής ανόδου των τιμών είναι η ανομβρία που κατέστρεψε τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σόγιας, καλαμποκιού και σιτηρών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν τα σκήπτρα της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων. Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (ΝΟΑΑ) που κάνει λόγο για παράταση της ξηρασίας μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ προς το παρόν καταγράφεται ξηρασία στο 55% του αμερικανικού καλλιεργήσιμου εδάφους. Ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης Ομπάμα, Τομ Βίλσακ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη «χειρότερη κατάσταση στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία είκοσι χρόνια».
Οι αμερικανικοί φόβοι ήχησαν ασφαλώς μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Στον ευρωπαϊκό δείκτη Euronext τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού έφτασαν στην τιμή-ρεκόρ των τελευταίων ημερών, 269,75 ευρώ ανά τόνο. Σε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών έφτασε η τιμή διαπραγμάτευσης της ελαιοκράμβης, κλείνοντας στα 526 ευρώ ο τόνος. Στην Ευρώπη η ελαιοκράμβη είναι η τρίτη σημαντικότερη πηγή παραγωγής επιτραπέζιου λαδιού μετά τις ελιές και τα ηλιοτρόπια. Ομως και σε αυτή την περίπτωση η άνοδος χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως «παράπλευρο φαινόμενο» της αμερικανικής ξηρασίας καθώς δεν αντανακλά σε ανάλογη αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Επιπλέον η γενικευμένη άνοδος των τιμών το τελευταίο διάστημα ανατροφοδοτείται από τις μαζικές αγορές τροφίμων από πολυπληθείς χώρες, όπως το Πακιστάν, ή από άλλες που απλώς θέλουν να προφυλαχθούν έναντι ενδεχόμενης (νέας) ανόδου των τιμών τούς προσεχείς μήνες. Η πακιστανική κυβέρνηση έδωσε εντολή για αγορά 110.000 τόνων ελαιοκράμβης τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η Τυνησία αγόρασε 125.000 τόνους μαλακού σίτου. Από την άλλη πλευρά, χώρες με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής σιτηρών, όπως το Καζαχστάν και η Ουκρανία, διαβεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να αυξήσουν τα αποθέματά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

ΠΗΓΗ

 Η μεγάλη ξηρασία 

 

του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ
Οταν η περιβαλλοντική καταστροφή συναντά το σύγχρονο χρηματιστηριακό ελντοράντο της αγοράς τροφίμων το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εφιαλτικό. Ολο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μιας νέας επισιτιστικής κρίσης η οποία ενδέχεται να αποδειχτεί πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει όσες κυβερνήσεις το επιθυμούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δραματικής αύξησης που διαγράφεται στις τιμές των σιτηρών. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις βραχυπρόθεσμες εκτινάξεις στις τιμές τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες επιβλαβείς συνέπειες για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους του πλανήτη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
Την ανακοίνωση προκάλεσαν κυρίως τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την φετινή σοδειά καλαμποκιού. Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών στις ΗΠΑ έχει μειώσει δραστικά την παραγωγή με αποτέλεσμα η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας να ανέβουν την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της επισιτιστικής κρίσης του 2008. Παράλληλα, στο σιτάρι καταγράφηκε αύξηση της τιμής κατά 50% μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ειδικοί εκτιμούν πως το πρόβλημα που δημιουργείται στην προσφορά και τη ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του 2008 όταν η επισιτιστική κρίση έπληξε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Και επικαλούνται για την εκτίμηση τους το γεγονός πως την τότε κρίση προκάλεσε η κερδοσκοπία στις αγορές τροφίμων ενώ το σημερινό πρόβλημα συνδέεται και με φυσικά αίτια.
Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εφιαλτικό σενάριο, μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που ενδέχεται να διαρκέσει για δεκαετίες. "Οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι φαινόμενα ξηρασίας με ανάλογη διάρκεια και δριμύτητα θα είναι κοινά μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα" αναφέρουν χαρακτηριστικά 10 αμερικανοί και καναδοί πανεπιστημιακοί σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Η κλιματική καταστροφή στη Βόρεια Αμερική συνοδεύεται από μια εξίσου δραστική μείωση της παραγωγής σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο άλλοτε σιτοβολώνας της Ευρώπης χτυπήθηκε φέτος από ένα συνδυασμό ακραίων καιρικών φαινομένων -από πλημμύρες μέχρι καύσωνες- με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες ότι η Μόσχα δεν θα προχωρήσει φέτος σε εξαγωγές σιτηρών. Αν και η ρωσική κυβέρνηση διέψευσε την προηγούμενη εβδομάδα το σενάριο, οι εξαγωγές του Ιουλίου ήταν 25% χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και πολλοί αναλυτές της αγοράς τροφίμων υπολογίζουν ότι η ρωσική σοδειά θα είναι φέτος 6 με 7 εκατομμύρια τόνους μικρότερη.
Οι ανακατατάξεις αυτές έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στις χώρες της Βόρειας Αφρικής που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι η επισιτιστική κρίση που προκάλεσαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά τροφίμων το 2008 έσπρωξαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια και προκάλεσαν εκτεταμένες διαδηλώσεις σε δεκάδες χώρες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και σαν προοίμιο της αραβικής άνοιξης.
Η εκτίναξη της τιμής σιτηρών, εφόσον επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα, και ενδεχομένως, χειρότερη επισιτιστική κρίση. "Το σιτάρι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο με δεδομένες τις πηγές προσφοράς και ζήτησης" σημειώνει ο διευθυντής του αιγυπτιακού Κέντρου Οικονομικών Μελετών, Μαγκντά Καντίλ. Υπολογίζεται ότι το 40% του αιγυπτιακού πληθυσμού επιβιώνει σήμερα με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα και τα σιτηρά αποτελούν τη βάση της διατροφής τους.
Τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει μια νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες υπογραμμίζει και η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνοντας ότι "όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οι οικογένειες αναγκάζονται να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο, να τρέφονται φθηνότερα και λιγότερο θρεπτικά", κάτι που ενδέχεται να έχει "καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινωνική κατάσταση και την υγεία εκατομμύριων νέων ανθρώπων".
Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφεύγει να εξηγήσει τι προκαλεί αυτές τις "βραχυπρόθεσμες εκτινάξεις στις τιμές των τροφίμων". Αντιθέτως η βρετανική ΜΚΟ, Παγκόσμιο Κίνημα Ανάπτυξης (WDM) περιγράφει αναλυτικά το φαινόμενο σε πρόσφατη έκθεση της που τιτλοφορείται "Στοιχηματίζοντας στην πείνα". Η έκθεση εξηγεί πως οι τιμές που δίδονταν προκαταβολικά στους αγρότες για την προβλεπόμενη παραγωγή τους έχουν μετατραπεί σήμερα σε χρηματιστηριακό προιόν στις αγορές τροφίμων. "Επειτα από την κατάρρευση της Ουόλ Στρητ τη δεκαετία του '30, η αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια σειρά κανονισμών προκειμένου να εξαλείψει το φαινόμενο της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα" σημειώνει η WDM.
Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει πως οι κανονισμοί αυτοί ουσιαστικά εξαλείφθηκαν μετά τη δεκαετία του '90 "μέσω της επιθετικής πίεσης που άσκησαν τραπεζίτες με στόχο να επιτραπεί ο ανεξέλεγκτος στοιχηματισμός στις τιμές των βασικών τροφίμων". Παράλληλα, "νέες περίπλοκες συμβάσεις δημιουργήθηκαν προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι τρόποι αύξησης των κερδών. Τράπεζες όπως η Goldman Sachs ίδρυσαν ειδικά ταμεία ώστε χρηματοπιστωτικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία να μπορούν να κερδοσκοπούν με τις τιμές των τροφίμων".
Και η χρηματιστηριακή αγορά των τροφίμων είναι μια πίτα που διαρκώς μεγαλώνει. Η Χίλντα Οτσόα-Μπρίλεμπουργκ από το Στρατηγικό Επενδυτικό Ομιλο της Νέας Υόρκης υπολογίζει ότι "η κερδοσκοπική ζήτηση" για την αγορά τροφίμων έχει αυξηθεί κατά 40 με 80% σε σχέση με το 2008. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο Μάικ Μάστερς, ένας από τους διευθυντές ταμείων hedge fund που κατάθεσε σε επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας μετά την προηγούμενη επισιτιστική κρίση.
"Οταν δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίου διοχετεύονται σε μικρές αγορές όπως εκείνες των αγροτικών προιόντων τότε αυτό αναπόφευκτα αυξάνει την αστάθεια και διογκώνει τις τιμές των τροφίμων. Δεν είναι όπως η αγορά ακινήτων και το χρηματιστήριο. Οταν οι τιμές των τροφίμων διπλασιάζονται, οι άνθρωποι λιμοκτονούν" καταλήγει.ΠΗΓΗ


ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ FAO

Κλίμα... νέας επισιτιστικής κρίσης

Η χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1930 πλήττει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και δημητριακών στις ΗΠΑ. Στο κόκκινο ξανά οι τιμές βασικών τροφίμων, εξαιτίας των κλιματικών φαινομένων σε όλες τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες

Η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς η ξηρασία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θυμίζει την περίοδο του 1930 και τη Μεγάλη Υφεση, όταν τεράστιες εκτάσεις είχ
Η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς η ξηρασία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θυμίζει την περίοδο του 1930 και τη Μεγάλη Υφεση, όταν τεράστιες εκτάσεις είχαν διαβρωθεί
Στα πρόθυρα μιας νέας επισιτιστικής κρίσης, σφοδρότερης από αυτή του 2007 που προκάλεσε ταραχές και εξεγέρσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει επικίνδυνα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε όλες τις μεγάλες εξαγωγικές χώρες.
Την ανησυχία που εκφράζουν εδώ και αρκετούς μήνες οι αμερικανικές αρχές για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, εξαιτίας της σοβαρότερης ξηρασίας από τη δεκαετία του 1930 που πλήττει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και δημητριακών στις ΗΠΑ, ήρθε να επιβεβαιώσει έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), σύμφωνα με την οποία οι τιμές των δημητριακών ανέβηκαν κατά 17%, της ζάχαρης κατά 12% και του συνόλου των τροφίμων κατά 6%.
Σύμφωνα με τον FAO, η αύξηση αυτή οφείλεται στις εκτός εποχής βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, στην άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία ξηρασία στις ΗΠΑ, στο ξηρό κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία και στο Καζακστάν, στην καθυστέρηση των μουσώνων στην Ινδία και στις όχι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία.
Κλίμα... νέας επισιτιστικής κρίσης
Η σφοδρή ξηρασία που πλήττει τις ΗΠΑ, που είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες εξαγωγές σε τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα, είναι, όπως όλα δείχνουν, η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του καλαμποκιού τον Ιούλιο (που ήταν για τις ΗΠΑ ο πιο ζεστός Ιούλιος από το 1895!) ανέβηκε κατά 23% σύμφωνα με τον FAO.
Αναλυτές
Η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς η ξηρασία [η οποία σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές θυμίζει τις συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο του 1930 και της Μεγάλης Υφεσης, οπότε και τεράστιες εκτάσεις εδάφους διαβρώθηκαν σηκώνοντας νέφη σκόνης που έφταναν από τα Κεντροδυτικά μέχρι τη Νέα Υόρκη (φαινόμενο γνωστό και ως Dust Bowl)] θα αρχίσει να υποχωρεί σύμφωνα με τις προβλέψεις το νωρίτερο τον Οκτώβρη! Χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ ανέφερε: «Πέφτω στα γόνατά μου κάθε μέρα. Εάν ήξερα κάποια προσευχή για να φέρω βροχή ή κάποιον χορό της βροχής θα μπορούσα να το κάνω ή καλύτερα θα το έκανα».
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αλλάξει και την πολιτική της ως προς τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από το καλαμπόκι και τα οποία αποτελούν το 10% των αποθεμάτων καυσίμων της χώρας.
El Nino
Το φαινόμενο El Nino έχει κάνει πάλι την εμφάνισή του και πιθανότατα θα κρατήσει μέχρι τον χειμώνα, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους φόβους για ένα νέο ξέσπασμα επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του αντίκτυπου που θα έχει στην αγροτική παραγωγή. Ηδη εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη ξηρασία στην Αυστραλία, σε περιοχές της Αφρικής, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία.
ΞΗΡΑΣΙΑ
«Καίγονται» και οι σοδειές των Βαλκανίων
Από την εκτεταμένη ξηρασία που πλήττει πλήθος χωρών από τις ΗΠΑ, μέχρι τη Ρωσία, τη Σιβηρία και το Καζακστάν δεν γλίτωσαν ούτε τα Βαλκάνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times» με τίτλο: «Οι υψηλές θερμοκρασίες καίνε τις οικονομίες των Βαλκανίων».
Οι υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται μέσα στο καλοκαίρι σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολική Ιταλία αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις σοδειές από τη Ρουμανία μέχρι και το Μαυροβούνιο, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται στην Ουγγαρία και την Ουκρανία, που είναι η τρίτη χώρα σε εξαγωγές καλαμποκιού μετά τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, ισχυρίζεται η εφημερίδα.
Ρουμανία
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι το 47% της παραγωγής καλαμποκιού της χώρας έχει επηρεαστεί λίγο ή πολύ από την ξηρασία, ενώ οι αγρότες της Ουγγαρίας αναφέρουν ότι περιμένουν ότι η σοδειά τους θα μειωθεί κατά 40%, γεγονός που θα επιφέρει ζημιές 890 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τους «FT», το κύμα καύσωνα που πλήττει τα Βαλκάνια, την Ουκρανία και την Ουγγαρία έρχεται μερικούς μήνες μετά τον σκληρότερο και πιο παγωμένο χειμώνα που θυμούνται οι κάτοικοι των χωρών αυτών και έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων πέραν των σοδειών. Εχει προκαλέσει διακοπές ρεύματος και 300 πυρκαγιές στη Βουλγαρία και υπερπαραγωγή φυκιών στη Θάλασσα του Αζόφ. Οπως τονίζουν οι «Financial Times», ο καύσωνας έχει αλλάξει επίσης τις καταναλωτικές συνήθειες και έχει δημιουργήσει προβλήματα στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας.
ΑΠΟΦΑΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ COMMERZBANK
Εκτός διαπραγμάτευσης τα αγροτικά προϊόντα
Απόφαση-έκπληξη έλαβε η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank, βγάζοντας από τη διαπραγμάτευση στις διεθνείς χρηματαγορές τα αγροτικά προϊόντα, με την αιτιολογία ότι δεν θέλει να συμμετάσχει σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων και τροφοδοτούν εξεγέρσεις σε φτωχές χώρες.
Οι περισσότερες τράπεζες και οι περισσότεροι διαχειριστές funds υπεραμύνθηκαν των επενδύσεων σε προϊόντα, ισχυριζόμενοι ότι η υψηλή ζήτηση και οι ελλείψεις ευθύνονται για τις τιμές των προϊόντων και ότι οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι δεν ευθύνεται για αυτό η κερδοσκοπία.
Η ίδια η Commerzbank, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, δεν θέλησε να αναφέρει συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους έλαβε αυτή την απόφαση, όμως η γερμανική Foodwatch αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η απόφαση λήφθηκε για ηθικούς λόγους.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Commerzbank πήρε θέση στο ντιμπέιτ που έχει ξεκινήσει από μια σειρά ερευνών που καταδεικνύουν ότι η επένδυση σε τέτοιου τύπου funds προϊόντων ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων και έτσι συμβάλλει στην εξάπλωση της πείνας σε πολλές περιοχές του κόσμου». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το fund της Commerzbank αναδιαρθρώθηκε στις 30 Ιουλίου και πλέον διαπραγματεύεται μόνο μέταλλα και ενεργειακά προϊόντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΗΓΗ


Ράλι στην τιμή των σιτηρών

 

Άνοδος των τιμών λόγω ξηρασίας και…κερδοσκοπίας
γράφει ο Γιάννης Φιλιππάκος (οικονομολόγος)
Η τιμή των σιτηρών στο χρηματιστήριο του Σικάγου ανέβηκε 42% τον Ιούλιο, ενώ από τον Ιούνιο έχει ενισχυθεί κατά 67%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1959. Η κατάσταση στην αγορά σιτηρών θυμίζει το 1972, όταν η καταστροφή της σοδειάς στην πρώην Σοβιετική Ένωση ανάγκασε τους Σοβιετικούς να αγοράσουν σιτηρά από τις ΗΠΑ.
Τα αίτια της ανόδου
Γιατί, όμως πρόκειται να πούμε το ψωμί ψωμάκι;
α.Τα αίτια ανόδου της τιμές των σιτηρών είναι η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη Ρωσία (αποτέλεσμα της ξηρασίας είναι και και φετινές καταστροφικές πυρκαγιές). Ξηρασία δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία και το Καζακστάν. Οι τρεις παραπάνω χώρες είναι μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων σε εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο.
β. Η ξηρασία δεν αναιρεί και τις παλαιές δικαιολογίες ότι τάχα έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες του πλανήτη (τρώει περισσότερο μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού πληθυσμού) και ότι έχει περιοριστεί η καλλιεργήσιμη γη, αφού ένα σημαντικός μέρος της χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
γ. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σημαντικότερο ότι, δηλαδή, όλο και περισσότερο funds ανακαλύπτουν στα τρόφιμα μια νέα κερδοφόρο πηγή για τη δημιουργία νέων χρηματιστηριακών υπεραξιών με αποτέλεσμα να αυξάνουν τεχνητά την τιμή των σιτηρών.ΠΗΓΗ

«Φωτιά» στα ράφια – Κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα προ των πυλών 

 Φόβοι εκφράζονται για ανατιμήσεις σε βασικά διατροφής όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας

Η ολοένα και πιο δύσκολη, λόγω έλλειψης χρημάτων, καθημερινότητα του Έλληνα τείνει να γίνει θηλιά από το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται σε γάλα, ψωμί, κρέας και άλλα είδη βασικής διατροφής το φθινόπωρο, καθώς οι διεθνείς τιμές στα δημητριακά έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Παραγωγοί και επιχειρηματίες μιλούν για μια απειλή που βρίσκεται προ των πυλών και εκτιμούν ότι τα ποσοστά των αυξήσεων που θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων θα είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 5%. Η αύξηση της τιμής των τροφίμων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η ξηρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτίναξε στα ύψη τις τιμές του καλαμποκιού, του σιταριού, των ζωοτροφών και εκφράζονται φόβοι για ανατιμήσεις προ των πυλών σε βασικά είδη διατροφής.
«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν τις προσεχείς ημέρες οι τιμές σε κρέας, γάλα και ψωμί, λόγω της μικρής παγκόσμιας σοδειάς και της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών! Την ώρα που οι τσέπες έχουν αδειάσει και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί κατακόρυφα, η απειλή για φθινοπωρινό «κύμα» ακρίβειας σε βασικά αγαθά γίνεται ακόμα πιο σοβαρή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 5% - 10%, καθώς οι αυξήσεις σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων!
Όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι καιρικές συνθήκες -και, κυρίως, η βαρυχειμωνιά και η ξηρασία του καλοκαιριού- προκάλεσαν ζημιές στα σιτηρά, εκτινάσσοντας τις τιμές τους στα ύψη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλη Τσιφάκη, «θα υπάρξει αύξηση των πρώτων υλών και θα έχουμε ανατιμήσεις έως 30% σε αρτοσκευάσματα, ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους Έλληνες παραγωγούς, το κόστος στην κτηνοτροφία έχει εκτιναχθεί καθώς η ανατίμηση στις ζωοτροφές αγγίζει το 50% σε σχέση με το 2011, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικό είναι ότι η σόγια, από τα 40 λεπτά που κόστιζε πέρυσι στον κτηνοτρόφο, φέτος έχει φτάσει στα 70 λεπτά, ενώ το καλαμπόκι, που είναι η κύρια ζωοτροφή απαραίτητη σε κάθε κτηνοτροφική και πτηνοτροφική εκμετάλλευση, από τα 17-20 λεπτά που είχε πέρυσι έχει φτάσει πλέον στα 30 λεπτά.
Αντίστοιχα, το κριθάρι από τα 16 λεπτά πέρυσι, φέτος εκτινάχθηκε στα 30-35 λεπτά το κιλό, το τριφύλλι από τα 15-16 λεπτά στα 25 λεπτά, ενώ το άχυρο από τα 8-10 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται τώρα στα 15 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για διπλασιασμό σχεδόν των τιμών στις ζωοτροφές που είναι αδύνατον να μην περάσει στην κατανάλωση, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, ακόμα και αν η πτώση της κατανάλωσης αναγκάσει τους λιανέμπορους να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων αυτών.

Εξισωτική αποζημίωση –«Ανάσα» 160 εκατ. Ευρώ για κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Χρήματα δεν έχουν να αγοράσουν ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να έχουμε υποσιτισμό των ζώων και μείωση του γάλακτος και αύξηση τιμών», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος.
Ένεση ρευστότητας για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να μπορέσουν έγκαιρα να αγοράσουν τις ζωοτροφές τους πριν ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές τους είναι η καταβολή από τη Δευτέρα της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 160 εκατομμυρίων.
Γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προταχθεί ο έλεγχος των φακέλων και η χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων από τα σχέδια βελτίωσης, ενώ μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί στους αγρότες προκαταβολικά το 50% των επιδοτήσεων. Καμία αύξηση στα ράφια πάντως δεν δικαιολογείται αν οι τιμές των παραγωγών μείνουν καθηλωμένες ή συνεχιστεί η καθοδική τους πορεία.
«Το αυξημένο κόστος σίτισης και συντήρησης των ζώων έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των βοοειδών κατά 8% το τελευταίο δίμηνο και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές κρεάτων και γαλακτοκομικών», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. «Από τώρα γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής», εξηγεί.

Επισιτιστική κρίση φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων

Η χειρότερη ξηρασία από τη δεκαετία του 1930 πλήττει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και δημητριακών στις ΗΠΑ. Στο κόκκινο ξανά οι τιμές βασικών τροφίμων. Σύμφωνα με τον FAO, η αύξηση αυτή οφείλεται στις εκτός εποχής βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, στην άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία ξηρασία στις ΗΠΑ, στο ξηρό κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία και στο Καζακστάν, στην καθυστέρηση των μουσώνων στην Ινδία και στις όχι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως μια νέα επισιτιστική κρίση έχει ήδη αρχίσει, με αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα κατά 6%. Μάλιστα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη παρατηρηθεί αυξήσεις έως 20% σε προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη δημητριακά και σιτηρά, αλλά και σε είδη ζωικής προέλευσης.
 
revealedtheninthwave
 ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ:Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!(ΒΙΝΤΕΟ)


ΑΡΗΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ - Ο ΤΟΤΕ ΥΠΠΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΤΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ...
ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΝ ΣΚΕΛΕΤΟ ΤΟΥ
ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ
Διαβάστε τι γράφει ο Dr Καθηγητής Άρης Πουλιανός, Μέλος του Μονίμου Διεθνούς ΙνστιτούτουΑνθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών της UNESCO.(μπορείτε να το διαβάσετε εκτενώς εδώ)

Σήμερα πρωτοστατεί του πολέμου εναντίον μου ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Διευθυντή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου του Ι. Τζεδάκι με τον οποίο βρισκόμασταν στα δικαστήρια για την φυγάδευση στο εξωτερικό του Μινωικού μικροκεφάλου της Ζάκρου, σπανιωτάτου ευρήματος και σοβαρού αποδεικτικού στοιχείου για την καταγωγή των Κρητών. Ευρήματος του οποίου τελικά, παρόλη την ύποπτη αδιαφορία επί εικοσηπενταετία των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού με τις ενέργειες μας, τόσο τις δικές μου όσο και του "Αδέσμευτου", επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό....


Κατά την πρόσφατη απογραφή και επεισοδιακή εγκατάσταση μας, ενώπιον Δικαστικών Αρχών, διαπιστώθηκε η απώλεια του δεξιού μοιριαίου οστού του Αρχανθρώπου, καθώς και ενός κιβωτίου με στάχτη της αρχαιότερης μέχρι σήμερα φωτιάς στη γη μας, ηλικίας πλέον του ενός εκατομμυρίου χρόνων, με σκοπό τον κλονισμό του αποτελέσματος των ερευνών μας....
 




Ευρήματα τέτοιας τεράστιας Επιστημονικής αξίας αν βρισκόταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της γης, όχι μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά και οι κυβερνήσεις και οι λαοί θα επεδίωκαν με πάθος την διεθνή αξιοποίηση τους. Γιατί στην Ελλάδα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο;
Γιατί ο Υπουργός Πολιτισμού όχι μόνο τους καλύπτει αλλά δίνει ρητή εντολή στον Νομάρχη Χαλκιδικής Β. Βασιλάκη (κατά δήλωση του), να εκτελέσει κατεπειγόντως άμεση σφράγιση του Σπηλαίου και του Μουσείου, και να μην με αφήσει ούτε δευτερόλεπτο να πλησιάσω τα δικά μου ευρήματα;
Τι φοβούνται τόσο απεγνωσμένα ώστε να βάλουν ολόκληρη την εκτελεστική εξουσία όχι μόνο να παρεμποδίσει την εκτέλεση των Δικαστικών Αποφάσεων αλλά και να μου επιτεθούν με τραμπούκους για να με εξουδετερώσουν άμεσα σαν επικεφαλή των ανασκαφών και του Μουσείου; Τι προσπαθούν να καλύψουν;
Τι ήθελε νύχτα στις 14/2//97 ο καθηγητής κ. Κουφός μέσα στο σφραγισμένο Μουσείο με τους συνεργάτες του, ενώ εκκρεμούσε Δικαστική Απόφαση;
Ο ερευνητής - παλαιοανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός καταρίπτει όλα τα παραμύθια του Σιωνισμού κόντρα στο ανθελληνικό κατεστημένο ...

ΠΗΓΗ
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ

Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης. Καλό είναι, όμως, να μην υπερβαίνετε τα 1-2 ροφήματα την ημέρα, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε αγωγή με αντιυπερτασικά φάρμακα, γιατί η συνδυαστική τους δράση μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο άκρο, μειώνοντας σημαντικά την πίεση του αίματος.
Τι να προσέξετε
• Εάν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε συστηματική αντιυπερτασική αγωγή με βότανα (δηλαδή να πίνετε τρία ροφήματα την ημέρα),
τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας, ειδικά αν ακολουθείτε και φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της υπέρτασης.
• Μπορείτε να πίνετε τα βότανα που σας προτείνουμε 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
• Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.
Κράταιγος
Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.
Φύλλα ελιάς
Τα φύλλα της ελιάς -για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι μερικούς μήνες πριν- έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε σε 300 ml νερό (όσο δύο ποτήρια) 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’. Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
Τίλιο
Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.
Βίσκο το λευκό
Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν… πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10-15’. Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.
Κρόκος
O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη).
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6-8’. Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
Δεσποινόχορτο
Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα.
Πώς να το ετοιμάσετε: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10-15’ και σουρώνετε.
Τρώτε σκόρδο!
Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.
Διαβάστε περισσότερα » »