Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στο κάστρο της Βόνιτσας


Το βλέμμα όσων πηγαίνουν ή απλά περνούν από την γειτονική μας Βόνιτσα, σίγουρα θα έχει πέσει στο κάστρο που στέκετε πάνω στον λόφο φρουρώντας ακόμα και σήμερα τα σπίτια της μικρής πόλης.

Φέτος το καλοκαίρι το κάστρο άνοιξε τις βαριές πόρτες του για τους επισκέπτες και έτσι εκμεταλευτήκαμε την ευκαιρία και το επισκεφθήκαμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.

Το κάστρο θα είναι ανοιχτό σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μέχρι το τέλος Αυγούστου και μπορεί κανέις να το επισκευθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι καθώς και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ καθημερινά. Χρήσιμα τηλέφωνα μπορείτε να βρείτε [εδώ]
Ο λίθινος γίγαντας

Εξωτερικά το κάστρο μας έδωσε την εντύπωση ότι είναι μικρό σε σχέση με τα άλλα κάστρα της περιοχής μας όπως της Αγίας Μαύρας ή της Πλαγιάς. Ανηφορίσαμε λοιπόν προς την πύλη κοιτάζοντας το ψηλό πέτρινο τείχος με τις πολεμίστρες που κάποτε ήταν γεμάτες από τις κάνες των όπλων.

Μπαίνοντας στο κάστρο συναντήσαμε την κυρία Ερμιόνη η οποία μας υποδέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και μας είπε ποιά διαδρομή να πάρουμε ώστε να φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο. Το εσωτερικό του κτίσματος είναι αρκετά προσεγμένο, με καθαρά πλακόστρωτα μονοπάτια τα οποία εύκολα μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει ώστε να περιπλανηθεί και να ταξιδέψει πίσω στην ιστορία.

Παρακάτω σας παραθέτουμε σημαντικά στοιχεία για το κάστρο τα οποία πήραμε από το βιβλίο του κου Στέλιου Ντίνου με τίτλο " Κάστρο Βόνιτσας - Ο λίθινος γιγαντας" το οποίο έχει εκδώσει ο σύλλογος περιβάλλοντος και πολιτισμού "Αμφικτιονία Ακαρνάνων". Το βιβλίο αυτό μπορείτε να το αγοράσετε στην είσοδο του κάστρου σε πολύ λογική τιμή.

Το κάστρο της Βόνιτσας είναι κτισμένο πάνω σε ένα πέτρινο λόφο, στην άκρη της θάλασσας του Αμβρακικού κόλπου. Η πρώτη ιστορική καταγραφή για την ύπαρξη φρουρίου στην περιοχή είναι το 1084.

Το κάστρο αποτελείται από δυο πλήρεις περιτοιχίσεις η μία μέσα στην άλλη. Και οι δύο είναι μακρόστενες με προσανατολισμό από την Ανατολή προς Δύση. Η εσωτερική πλήρης περιτοίχιση είναι το λεγόμενο Βυζαντινό τείχος και περιέκλειε μέσα του την Καζάρμα (κτίρια διοικητηρίου και την μεγάλη καθολική εκκλησία) Στο δομικό υλικό αυτών των κτιρίων διακρίνονται ενσωματωμένα μάρμαρα και πέτρες παλαιότερων κατασκευών.

Η εξωτερική πλήρης περιτοίχιση είναι το τείχος των Ναπολιτάνων (μετά το 1260 έως το 1300). Σήμερα  ονομάζεται α΄τείχος, έχει δυο πύλες εισόδου την ανατολική και την βόρεια.

Μέσα από την εξωτερική περιτοίχιση έχουν κατασκευαστεί δυο νέα τείχη με μορφή πετάλου και με προσανατολισμό προς την ανατολή. Αυτά τα δυο τείχη ανοικοδομήθηκαν για να καλύψουν το μεγάλο άνοιγμα ανάμεσα στο σημερινό α΄και δ΄τείχος.

Το πρώτο τείχος πέταλο - σήμερα ονομάζεται β΄τείχος - ημικυκλικοί προμαχώνες είναι πίσω από το εξωτερικό περιτοίχισμα σε απόσταση 40 έως 50 μέτρα και ακουμπάει εσωτερικά στο εξωτερικό περιτοίχισμα. Κατασκευάστηκε από τον Κάρολο των Τόκκων με αυτού του είδους την τεχνοδομή, ώστε να αντέχει στα τότε νέα πολιορκητικά μέσα, τις λιθόμπαλες.

Το δεύτερο τείχος πέταλο που σήμερα ονομάζεται γ΄τείχος είναι πίσω από το πρώτο μεγάλο πέταλο-τείχος σε απόσταση από 10 έως 20 μέτρα και κλείνει εσωτερικά στα ανατολικά πάνω στα τείχη του πρώτου τείχους πετάλου και νότια πάνω στο εξωτερικό περιτοίχισμα. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς μετά το 1717. Το κάστρο υποστηρίχθηκε από δυο μεγάλους επιμήκεις προμαχώνες (πάνω από 300 μέτρα μήκος και πλάτος μέχρι 3,5 μέτρα) που ξεκίναγαν από το εξωτερικό περιτοίχισμα και έφταναν ο μεν Ανατολικός στην θάλασσα (θέση Βλύχα), ο δε Δυτικός στο Λιμένι (θέση Χώρα). Έκλειναν ερμητικά από ανατολικά και δυτικά την πόλη Borgo Serato των Ενετών με τα 450 δίπατα σπίτια.

Το κάστρο είχε αυτοδυναμία νερού σε περίπτωση πολιορκίας, λόγω της μεγάλης στέρνας του υπόγειου κτιρίου με τις 3 μεγάλες καμάρες. Επίσης μέσα από στοές υπήρχε πρόσβαση στις περιοχές έξω από το κάστρο, περιοχές στις οποίες υπήρχε άφθονο τρεχούμενο νερό.

Έξω από το εξωτερικό τείχος (Α' τείχος) υπήρχε δυτική και τεχνητή προστασία. Στα νότιο-δυτικά το κάστρο προστατευόταν με φράγματα από φραγκοσυκιές, το βόρειο-δυτικό μέρος ήταν προστατευμένο από την κλειστή θάλασσα και τους δυο προμαχώνες. Βόρεια το έδαφος ήταν υπερβολικά επικλινές  και στα ανατολικά είχαν κατασκευαστεί οι περίφημες "γλίστρες" οι οποίες ήταν επικλινείς κατασκευές από πυλό.

Κείμενο - Φωτογραφίες : Νίκος Καββαδάς
Διαβάστε περισσότερα » »

Ηλιοτρόπιο Γίγαντας για ρεκόρ Γκίνες

Είναι ένα ηλιοτρόπιο ή η μαγική φασολιά; Πετά στα ύψη στα 23 πόδια (7.0104 m) στον πίσω κήπο και ετοιμάζεται... για παγκόσμιο ρεκόρ.

 

Αυτό το τεράστιο ηλιοτρόπιο έχει το παρατσούκλι «Άιφελ Flower», αφού μεγάλωσε τόσο πολύ και έφτασε τα 23 πόδια ύψος.

Το τεράστιο φυτό ξεκίνησε από ένα τόσο δα σποράκι που φύτεψε στον κήπο της η Eve Fielding στο Margate του Kent. Η Εύα, 48 ετών, έσπειρε μια χούφτα σπόρους παίζοντας με την τεσσάρων ετών εγγονή της.

Το πότιζε κάθε μέρα, αλλά δεν του έδωσε καμία ιδιαίτερη προσοχή και περίμενε να φτάσει στα 12 πόδια ύψος, όπως και τα δεκάδες άλλα ηλιοτρόπια που έχει φυτέψει τα τελευταία χρόνια.

"Αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο ηλιοτρόπιο που είχα ποτέ - συνήθως φτάνουν στα 12 πόδια. Οι γείτονες και οι επισκέπτες μου μένουν έκπληκτοι από το μέγεθος - το λένε ηλιοτρόπιο - κτήνος.

Έχω ακούσει ανθρώπους να μιλούν στα φυτά τους, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο και ποτέ δεν το έχω κάνει, αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό, με δεδομένο το μέγεθός του".

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το ψηλότερο ηλιοτρόπιο στον κόσμο ήταν ένα απίστευτο 26 ποδιών και 4in (8.03m), στο Kaarst-Voorst, στη Γερμανία, και μετρήθηκε στις 17 Αυγούστου 2009.

Τώρα, η Eve Fielding μιλάει και χαϊδεύει το δικό της για να σπάσει το ρεκόρ και να αποκτήσει μία θέση στο βιβλίο Γκίνες...
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκκλησάκι της Παναγίας πάνω σε δέντρο

Είναι το Chêne Chappelle, ένα μεγάλο δέντρο πάνω στο οποίο φτιάχτηκε το μικρό εκκλησάκι στο γαλλικό χωριό Allouville-Bellefosse. Χθες, προσκυνητές ήρθαν στο δέντρο για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

(φωτογραφία από Ji-Elle/Wikipedia)

Οι ντόπιοι λένε, επίσης, ότι το δέντρο είναι πάνω από 1.000 ετών. Το μικρό δέντρο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρλομάγνου, το 1.035, ήδη λατρευόταν, από τη χρονιά που ο William ο Κατακτητής θα γινόταν δούκας της Νορμανδίας, όταν πήγε και προσευχήθηκε στη βάση του, σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις.
Οι επιστήμονες αμφισβητούν ότι η βελανιδιά είναι τόσο αρχαία, υπολογίζοντας την σε περίπου 800 ετών, που έτσι κι αλλιώς θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα δέντρα στη χώρα.
Στο παρελθόν, πολλούς αιώνες πριν, έγινε ένα από τα πιο διάσημα δέντρα της Γαλλίας, ως το μοναδικό δέντρο που στα κλαδιά του κατασκευάστηκε μια εκκλησία.
Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1696, όταν δύο ευσεβείς ντόπιοι - ο ηγούμενος του Ντιτρόιτ, και ο πατέρας Du Cerceau - θεώρησαν ότι ο κούφιος κορμός του θα μπορούσε να είναι ένα νέο είδος ιερού της Παναγίας.
Έχτισαν και τροποποίησαν ένα μικρό χώρο, το οποίο αποκάλεσαν Notre Dame de la Paix (Παναγία της Ειρήνης).
Στη συνέχεια, έφτιαξαν μια σκάλα εξωτερικά και ένα δεύτερο μικρό εκκλησάκι προστέθηκε. Αυτό ήταν το Chambre de l'Ermite (Αίθουσα του ερημίτη).





Λένα Καλιάτη
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλείνει η 113 Π.Μ.;


Είμαστε μια ομάδα ιπταμένων τεχνικών των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 (Canadair) που εδρεύουν στην 113Π.Μ. της Θες/νίκης της μοναδικής Πτέρυγας μάχης της Βόρειας Ελλάδος. Τις τελευταιές μέρες ...
η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων (.ΕΘ.Α. κ.Μπεγλίτης, ΑΓΕΑ κ.Κλόκοζας, ΔΑΥ κ.Κρεβάικας) διαδίδει δεξιά κι αριστερά σε πηγαδάκια σε κατά τόπους επισκέψεις τους σε διάφορες μονάδες την επικίμενη μετεγκατάσταση των CL-415 από την 113ΠΜ στην 112ΠΜ της Ελευσίνας και το κλέισιμο της 113ΠΜ.
Κάνουν μάλιστα λόγω και για άμεσες ενέργειες εντός του προσεχή Νοέμβρη. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχουν το θάρρος και τη σοβαρότητα να μας ενημερώσουν επισήμως και να μας μιλήσουν ευθέως. Αντιμετωπίζοντας μας για ακόμα μια φορά σαν σκουπίδαι και αγνοώντας τον όποιο οικογενειακό μας προγραμματισμό, αυτοί που σε κάθε δύσκολη στιγμή του καλοκαιριού έρχονται να μας σφίξουν το χέρι και να δηλώσουν υπερήφανοι για μας δεν έχουν το θάρρος να μας κοιτάξουν κατάματα.
Βάλαν μάλιστα τον διοικητή της 113ΠΜ κ.Παπάζογλου να δηλώσει ενώπιον μας το Μάιο ότι "όποιοι διαδίδουν σενάρια μετεγκατάστασης της μοίρας ειναι μεγάλοι μ.....ς και θα τιμωρηθούν".

Βέβαια μια τέτοια κίνηση γεννά πολλά ερωτηματικά καθώς μια πιθανή μετακίνηση των αεροσκαφών στην Ελευσίνα θα κοστίσει πολλά εκκατομύρια ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο (αδυναμία συντήρησης των αεροσκαφών στην 112Π.Μ. λόγω περιορισμένου χώρου, επιχειρησιακοι λόγοι κ.α.), θα μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς στρατιωτικό αεροδρόμιο καθώς επίσης θα ξεσπιτωθούν πάνω από 300 οικογένειες.

Υ.Γ.Κρατάμε την ανωνυμία μας καθώς μας έχουν καταντήσει άβουλα όντα, χωρίς δικαίωμα λόγου.

ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ 113ΠΜ
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλληνες τεχνικοί "τύφλωσαν" F-16 στα 35 μίλια!Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο


Η αποκάλυψη για ερευνητικό πρόγραμμα πέντε επιστημόνων σχετικά με τη σχεδίαση ενός πρωτοποριακού συμπλέγματος ραντάρ-υπερόπλου,που ανεξήγητα μένει στα συρτάρια,δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση. Όπως αποκαλύπτει το Onalert,δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που από ελληνικά μυαλά και χέρια έχουν προκύψει σημαντικές ιδέες και ανακαλύψεις οι οποίες πάντα δεν προχωρούν στην υλοποίηση με φθηνές δικαιολογίες.
Η φθηνότερη όλων είναι η προσπάθεια να παρουσιαστούν -από ένα σημείο και μετά κι αφού όλα τα επιχειρήματα έχουν “καταρριφθεί”- ως γραφικοί οι εμπλεκόμενοι μ΄ αυτές τις ανακαλύψεις και τα προγράμματα!

Τουλάχιστον άλλη μία περίπτωση ,η οποία αποδεικνύεται από απόρρητο έγγραφο του ΓΕΑ ,έχει στη διάθεσή του το Onalert.
 
Σ΄ αυτό το απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2003, αποκαλύπτεται ότι Έλληνες τεχνικοί της ΠΑ και της ΕΑΒ,είχαν όχι απλά σχεδιάσει,αλλά και κατασκευάσει πρωτότυπα ηλεκτρονικού συστήματος που “τύφλωνε” κάθε εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος σε απόσταση 35 ναυτικών μιλίων!

Η ομάδα των Ελλήνων τεχνικών δούλευε το πρόγραμμα επί τέσσερα χρόνια και στο τέλος του 2002 κι ενώ κανείς δεν τους πίστευε και δεν τους βοήθησε,ήρθε η μεγάλη στιγμή της δοκιμής.

Στο Κρητικό πέλαγος, δύο “αρχαία” Α-7 , “φόρεσαν” το σύστημα που είχαν σχεδιάσει οι Έλληνες τεχνικοί. Απέναντί τους βρίσκονταν δύο F-16 Block 50. Η αναμέτρηση ήταν άνιση. Όμως όταν άρχισε η δοκιμή, οι χειριστές των F-16, διαπίστωσαν ότι πράγματι δεν μπορούσαν να δουν τίποτα στα ραντάρ τους!

Όταν οι δοκιμές τελείωσαν το ποσοστό επιτυχίας των F-16 ήταν το απογοητευτικό 17%!!!


Στο απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουμε το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται ως “το σημαντικότερο μέχρι σήμερα ερευνητικό πρόγραμμα της ΠΑ” και τονίζεται ότι “θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω αξιοποίησης συναφή προγράμματα”.

Όπως σωστά θα μαντέψατε,το πρόγραμμα παρέμεινε καλά κλεισμένο σε συρτάρια. Η επίσημη δικαιολογία που “ψελλίζουν” κάποιοι είναι ότι το σύστημα προκαλούσε παρεμβολές σε άλλα συτήματα του αεροσκάφους που το “φόραγε”. Και αυτό δηλαδή δεν θα μπορούσε να διορθωθεί ή τέλος πάντων να διερευνηθούν τρόποι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα;

Απλά δεν υπάρχει θέληση και θάρρος. Τέτοιες υποθέσεις …χαλάνε τη σούπα πολλών. Οι Έλληνες δεν πρέπει να δημιουργούν,αλλά μόνο να αγοράζουν. Γιατί όπως αποδεικνύεται αν τους αφήσουν να δημιουργούν …θα κόψουν τα ψώνια.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σύλληψη εργαζόμενου στο Δήμο Κοζάνης για παιδική πορνογραφία!

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia 43χρονος εργαζόμενος σε υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης συνελήφθη με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας. Η σύλληψη έγινε μετά από έρευνες σου Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Γενετική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέο διαγνωστικό τεστ του καρκίνου του προστάτη

Μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο του καρκίνου του προστάτη, της πιο συνηθισμένης μορφής καρκίνου στους άνδρες, μπορεί να... οδηγήσει σύντομα στην ανάπτυξη ενός νέου αιματολογικού τεστ ή σε μια νέα βιοψία, που θα μπορεί έγκαιρα να ξεχωρίσει τους πιο επικίνδυνους από τους πιο αθώους όγκους.

Οι ερευνητές του διάσημου γενετικού εργαστηρίου Cold Springs Harbor της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Λόιντ Τρότμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα βιολογίας του καρκίνου “Cancer Cell”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», πιστεύουν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά μια κρίσιμη γονιδιακή διαφορά ανάμεσα σε ένα μεταστατικό όγκο που εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος και σε ένα αργά αναπτυσσόμενο όγκο που δεν είναι μεταστατικός.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ένα τεστ που θα ανιχνεύει τους επικίνδυνους όγκους και, παράλληλα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα εμποδίζουν την μετάσταση. Από την άλλη, πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, θα γνωρίζουν πλέον κατά πόσο η περίπτωσή τους ανήκει όντως στις επικίνδυνες και, αν όχι, θα αποφεύγουν να προχωρούν σε περιττές θεραπείες. Μόνο ένα μικρό μέρος των περιστατικών καρκίνου του προστάτη είναι μεταστατικά και θανατηφόρα, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μπορεί ο γιατρός και ο ασθενής να διακρίνουν έγκαιρα το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περίπτωσης. Το νέο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να βασίζεται είτε σε ανάλυση αίματος είτε σε βιοψία από δείγμα του προστατικού αδένα.

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε τρία γονίδια (PHLPP1, PTEN και p33) που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένα κύτταρο του προστάτη γίνεται καρκινικό και κατά πόσο ο όγκος, στη συνέχεια, θα έχει τάση γρήγορης εξάπλωσης. Τα τρία γονίδια, υπό κανονικές συνθήκες, δρουν ως αναστολείς του καρκίνου, όμως σε μερικές περιπτώσεις μετάλλαξης, βοηθούν στην μετάσταση. Αν ένα τεστ αποτύχει να εντοπίσει τα τρία συγκεκριμένα γονίδια στην φυσιολογική μορφή τους, αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη μεταστατικού καρκίνου σε εξέλιξη. «Οραματιζόμαστε ένα τεστ που θα εντοπίζει το επίπεδο δραστηριότητας των τριών γονιδίων και κατά πόσο αυτά έχουν ανοίξει το δρόμο στον μεταστατικό καρκίνο», δήλωσε ο Τρότμαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό μελλοντικά να αναπτυχθούν νέου τύπου φάρμακα που θα μεταβάλλουν τις μεταβολικές οδούς αυτών των γονιδίων, έτσι ώστε να «επισκιάζονται» οι γενετικές μεταλλάξεις που ενθαρρύνουν την εξάπλωση των όγκων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πολλοί τούρκοι μουσουλμάνοι εκκλησιάστηκαν στην Παναγία Σουμελά!

Κατά την εορτή της Παναγίας πολλοί μουσουλμάνοι εκκλησιάστηκαν στην Παναγία Σουμελά. Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού και χριστιανοί και μουσουλμάνοι δείχνουν να κατανοούν ο ένας την.....
γιορτή του άλλου. Έτσι εκατοντάδες μουσουλμάνοι παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.
Εξάλλου χιλιάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, συνέρρευσαν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο και συμμετείχαν στις εορταστικές τελετές Στην Τραπεζούντα και την Ματσούκα η ελληνική παρουσία ήταν έντονη, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση περιόρισε τον αριθμό των επισκεπτών. Όλοι οι έλληνες επισκέπτες έχουν να λένε για την θερμή φιλοξενία των τούρκων μουσουλμάνων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Όργιο φοροδιαφυγής με πρωταγωνιστές 300 πανεπιστημιακούς!

Τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εντόπισε ο ΣΔΟΕ. Εντόπισε 300 καθηγητές και ερευνητικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που απέκρυψαν εισοδήματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2009 – 2010, από....
πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και αποζημιώσεις για ειδικές διδασκαλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Nίκο Λέκκα, Διευθυντή Σχεδιασμού και Ελέγχων ΣΔΟΕ "στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να γίνονται έρευνες στο Πανεπιστήμιο και στον απολογισμό του φαινόταν τι πρόσθετες αμοιβές είχαν πάρει οι καθηγητές και που δεν τις είχαν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις. Το ποσό αφορά 1, 8 εκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί σε πάνω από 300 καθηγητές. Το βασικό είναι ότι ο φόρος στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, επειδή αυτό αφορά σε πρόσθετες αποδοχές και ο φορολογικός συντελεστής υπερβαίνει το 30%, το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ. Αν βάλουμε και τους πρόσθετους φόρους αντιλαμβάνεστε που μπορεί να φτάσει το ποσό αυτό. Αυτός ο έλεγχος έγινε για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και θα λειτουργήσει σαν πιλότος. Επειδή σε κάθε Πανεπιστήμιο ΑΕΙ και στα ΤΕΙ υπάρχει ειδικός λογαριασμός, θα ακολουθήσουν και άλλοι τέτοιοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν οι δικαιούχοι καθηγητές δηλώνουν τα εισοδήματά τους."

Στο ερώτημα εάν οι παραβάτες καθηγητές θα πληρώσουν αυτά που πρέπει ή εάν θα μείνουν ατιμώρητοι, ο κύριος Λέκκας απάντησε πως "τόσο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, όσο και ο γενικός γραμματέας φορολογικών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης σε συνεργασία με τις αρμόδιες ΔΟΥ (ο κύριος όγκος αφορά στις Α' και Β' ΔΟΥ Ιωαννίνων), σε ένα διάστημα 20 ημερών με ένα μήνα το πολύ, θα έχουν υποβληθεί δηλώσεις από τους παραβάτες καθηγητές, θα έχουν γίνει οι εκκαθαρίσεις των φόρων μαζί τις προσαυξήσεις προκειμένου να καταβληθούν στο δημόσιο".
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο;

Ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από άρματα μάχης εισέβαλε σήμερα σε πολλές περιοχές της επαρχίας Χομς στην κεντρική Συρία, κυρίως στη Χούλα όπου ακούσθηκαν πυρά, δήλωσαν σύροι ακτιβιστές των....
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συριακές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης κατοικημένη περιοχή στη Λατάκεια, την σουνιτική πόλη όπου έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του..
Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το Panarmenian Net, στις 12 Αυγούστου, η Τουρκία επιστράτευσε εφέδρους, τους οποίους στη συνέχεια απέστειλε στα σύνορά της με τη Συρία, όπου κατά τα φαινόμενα αναμένονται συγκρούσεις.
Η τουρκική εφημερίδα Zaman δημοσίευσε σχόλιο κυβερνητικού στελέχους, που είπε ότι σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, ένα τεράστιο κύμα Σύριων προσφύγων θα κατευθυνθεί προς τη Τουρκία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήδη έχουν μπει στη χώρα 7.239 πρόσφυγες.
Την ίδια μέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, στον ιστότοπο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, φιλοξενείται δήλωση Ιρανού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία, αν η Αμερική και η Τουρκία ξεκινήσουν πόλεμο στη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν θα μετατραπεί σε ένα νέο Αφγανιστάν.
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως αν οι Τούρκοι εισβάλλουν στη Συρία, το Ιράν θα τους κηρύξει πόλεμο.
Λίγο αργότερα, τα σχόλια αυτά αφαιρέθηκαν από τον συγκεκριμένο ιστότοπο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η μυστηριώδης υπόγεια λίμνη στην Ανταρκτική!

Συντάκτης: Μαρία Γεωργιάδου,                                                                                                               Η λίμνη του μυστηρίου κράτησε και πάλι τα μυστικά της, από τους Ρώσους και όλο τον κόσμο. Είναι μια υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, έχει μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και φτάνει σε βάθος 800 μέτρων.
 Λέγεται λίμνη Βοστόκ, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους και κανείς δεν την έχει εξερευνήσει για εκατομμύρια χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι προφανές καθώς η εξερεύνηση της είναι πιθανόν να δώσει πληροφορίες στους επιστήμονες για ανακάλυψη μικροβίων και αρχέγονες μορφές ζωής.
 Η ομοιότητα της λίμνης με υπόγειους ωκεανούς του Δία, της Ευρώπης και άλλων πλανητών και δορυφόρων, μπορεί να οδηγήσει σε ανακαλύψεις σχετικά με πιθανές εξωγήινες μορφές ζωής.
 Η Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Εξερεύνησης (AARI) δήλωσε: «Είναι σα να εξερευνούμε ένα ξένο πλανήτη, όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δε γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε».
 Κι όμως η προσπάθεια των Ρώσων σταμάτησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η γεώτρηση έφτασε μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης αλλά μετά έπρεπε να φύγουν γιατί ήρθε ο χειμώνας στην Ανταρκτική.
 Γέμισαν το φρεάτιο της γεώτρησης με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό και θα περιμένουν τον Δεκέμβριο για να επανέλθουν και να ερευνήσουν επιτέλους τη λίμνη με ένα αποστειρωμένο ρομποτικό σκάφος αγνοώντας τις αντιδράσεις άλλων επιστημόνων για τον κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος.
 Η λίμνη εντοπίστηκε από βρετανικό ραντάρ το 1970 και το 1993 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή της. Υπάρχουν 140 τέτοιες λίμνες στην Ανταρκτική και η μελέτη τους σίγουρα θα προσφέρει πολλές γνώσεις. Προς το παρόν ο Ρωσικός σταθμός Βοστόκ έχει καταγράψει την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Γη – 89,2 βαθμούς Κελσίου. 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ.....ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΑΝ ΘΕΟΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ....(video)


ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...... 



 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΙΤΕ: 10 απίστευτα και μοιραία ιατρικά λάθη!


Οι γιατροί όπως και όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος στην δουλειά τους…
Με μια πολύ σημαντική διαφορά. Το λάθος ενός γιατρού μπορεί να στοιχίσει την ζωή ενός ανθρώπου. Δείτε στην συνέχεια 10 απίστευτα ιατρικά λάθη που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη..


1. Όταν η Nancy Andrews από το Commack της Νέας Υόρκης, έμεινε έγκυος με χρήση εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κλινική της Νέας Υόρκης η ίδια και ο σύζυγός της ανέμεναν με αγωνία τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Όταν η Andrews όμως γέννησε με έκπληξη ανακάλυψαν ότι το παιδί ήταν αρκετά πιο σκούρο από ότι περίμεναν.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Οι εξετάσεις DNA που έγιναν αποκάλυψαν ότι οι γιατροί χρησιμοποίησαν κατά λάθος το σπέρμα άλλου άνδρα για να γονιμοποιήσουν τα ωάρια της Nancy Andrews.
Το ζευγάρι πήγε στην δικαιοσύνη και τον ιδιοκτήτη της κλινικής αλλά και την εμβρυολόγο που φέρεται ότι μπέρδεψε τα δείγματα.
2. Η 17χρονη Jesica Santillan, μετανάστευσε από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να αναζητήσει θεραπεία για ένα πρόβλημα που είχε στην καρδιά της. Οι γιατροί του νοσοκομείου Duke University Medical Center αφού την εξέτασαν αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να γίνει μεταμόσχευση καρδιάς.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Η καρδιά βρέθηκε, η μεταμόσχευση έγινε αλλά η μικρή Jesica πέθανε 2 εβδομάδες μετά. Οι γιατροί ξέχασαν να ελέγξουν αν η καρδιά του δότη ήταν συμβατή με την Jesica.
3. Ο 47χρονος βετεράνος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Benjamin Houghton ένιωθε πόνους στον αριστερό του όρχι. Οι γιατροί του νοσοκομείου West Los Angeles VA Medical Center αφού τον εξέτασαν αποφάσισαν να του τον αφαιρέσουν υπό τον φόβο καρκινώματος.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καρκίνωμα, αλλά το λάθος είχε ήδη γίνει.. Ένα λάθος που προκάλεσε την μήνυση του Benjamin Houghton και της γυναίκας του προς το νοσοκομείο διεκδικώντας αποζημίωση 200000 δολαρίων.
4. Ο Donald Church, 49 ετών, είχε όγκο στην κοιλιά του όταν έφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Washington Medical Center στο Σιάτλ, τον Ιούνιο του 2000. Όταν έφυγε, ο όγκος είχε φύγει – αλλά ένας μεταλλικός συσπειρωτήρας(ιατρικό εργαλείο) είχε πάρει τη θέση του.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Οι γιατροί τον ξέχασαν κατά λάθος στην κοιλιά του. Ευτυχώς, οι χειρούργοι πρόλαβαν να αφαιρέσουν τον συσπειρωτήρα λίγο μετά την ανακάλυψή του, και έτσι ο Church δεν παρουσίασε προβλήματα στην υγεία του εξαιτίας αυτού του λάθους. Το νοσοκομείο συμφώνησε να καταβάλει ως αποζημίωση στον Church 97.000 δολάρια.
5. Η 67χρονη Joan Morris (ψευδώνυμο) επισκέφτηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο για μια εγκεφαλική αγγειογραφία.  Μετά την αγγειογραφία όμως από λάθος μεταφέρθηκε σε άλλο όροφο, αντί να επιστρέψει στο αρχικό της κρεβάτι. Το εξιτήριο της από το νοσοκομείο είχε προγραμματιστεί για την επόμενη ημέρα. Αντί για εξιτήριο όμως η άτυχη ασθενής βρέθηκε ξαφνικά στο χειρουργείο για επέμβαση ανοικτής καρδιάς!
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Ήταν στο χειρουργικό τραπέζι για μια ώρα όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ένας γιατρός από άλλο Τμήμα ρώτησε «τι κάνετε με τον ασθενή μου;» Τελικά η εγχείρηση ματαιώθηκε και η Joan Morris επέστρεψε στο δωμάτιό της σε σταθερή κατάσταση.
6. Στις 23 Νοεμβρίου του 2007 μια 82χρονη γυναίκα έπρεπε να  εγχειριστεί στο κεφάλι για να σταματήσει η αιμορραγία μεταξύ του εγκεφάλου της και του κρανίου της. Ένας νευροχειρουργός στο νοσοκομείο Rhode Island Hospital ξεκίνησε την χειρουργική επέμβαση τρυπώντας την δεξιά πλευρά του κεφαλιού της ασθενούς, αν και η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η αιμορραγία ήταν στην αριστερή πλευρά.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Κάποια στιγμή κατάλαβε το λάθος του, έκλεισε την λάθος τρύπα και ξεκίνησε να τρυπάει την αριστερή πλευρά της ασθενούς. Η ταλαιπωρημένη γυναίκα  τελικά επέζησε.
7. Το Φεβρουάριο του 1995 στο University Community Hospital στην Tampa ο 52χρονος Willie King μπήκε στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό του ενός ποδιού του. Όλα πήγαιναν καλά για την χειρουργική ομάδα έως την στιγμή που ανακάλυψαν ότι αφαιρούσαν το λάθος πόδι.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Ήταν όμως πολύ έργα. Ο άτυχος Willie King έχασε και τα δυο του πόδια σε εκείνο το χειρουργείο. Ως αποζημίωση το νοσοκομείο του κατέβαλε 900.000 δολάρια ενώ 250.000 πήρε και από τον υπεύθυνο χειρούργο.
8. Στο St Louis Park της Μινεσότα, ένας ασθενής νοσηλεύτηκε στο Park Nicollet Methodist Hospital με καρκινικό όγκο στο ένα του νεφρό.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Οι γιατροί αποφάσισαν να του το αφαιρέσουν. Την επόμενη μέρα της εγχείρησης όμως ο παθολογοανατόμος εξέτασε το αφαιρεμένο νεφρό  και δεν βρήκε κανένα καρκινικό στοιχείο. Στο χειρουργείο του είχαν αφαιρέσει το υγιές νεφρό.
9. Ο Sherman Sizemore εισήχθη στο Raleigh General Hospital του Beckley στις 19 Ιανουαρίου του 2006. Ένιωθε έναν συνεχή πόνο στην κοιλιά και οι γιατροί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια διερευνητική χειρουργική επέμβαση για να προσδιορίσουν την αιτία.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Οι αναισθησιολόγοι του χορήγησαν πριν την εγχείρηση τα φάρμακα που απαιτούνταν για να μουδιάσει, αλλά για κακή του τύχη απέτυχαν στη γενική αναισθησία. Έτσι ο Sizemore ένιωθε τα πάντα κατά την εγχείρηση, πόνο, πίεση, δυσφορία αλλά δεν μπορούσε να μετακινηθεί ή να επικοινωνήσει με τους γιατρούς. Δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση αυτοκτόνησε.
10. Δύο μήνες μετά από μια διπλή εγχείρηση bypass  στην καρδιά του  ο  κωμικός και πρώην μέλος της εκπομπής Saturday Night Live Dana Carvey, έμαθε την δυσάρεστη είδηση: ο καρδιοχειρουργός είχε παρακάμψει την λάθος αρτηρία.
10 απίστευτα ιατρικά λάθη

Χρειάστηκε μια νέα επείγουσα  επέμβαση για να ανοιχτεί η μπλοκαρισμένη αρτηρία που απειλούσε να σκοτώσει τον 45χρονο κωμικό και πατέρα δυο παιδιών.Ανταποκρινόμενος στην αποζημίωση των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων που του ζήτησε ο Carvey, ο χειρούργος ισχυρίσθηκε ότι ήταν απλά ένα ανθρώπινο λάθος.

 
Διαβάστε περισσότερα » »

PRAVDA: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, στις 9 Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός επέδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο προς τη Συρία. Η Τουρκία ζήτησε, να σταματήσει η Συρία αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων κατά των αμάχων. Η Άγκυρα ζήτησε επίσης να καθορίσει η Συρία την ημερομηνία για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Αν η Συρία δεν ακούσει τις συστάσεις της Τουρκίας, η Άγκυρα θα κηρύξει τον πρόεδρο της Συρίας παράνομο, όπως ήδη συνέβη με τον Καντάφι της Λιβύης.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχουν εννέα
τουρκικά μαχητικά που επιχειρούν με την «συμμαχία» κατά της Λιβύης. Έτσι, μπορεί κανείς να πει ότι η Τουρκία έχει δώσει την τελευταία προειδοποίηση προς την Συρία. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε την δύσκολη αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Συρίας δήλωσαν ότι στο τελεσίγραφο Νταβούτογλου δώθηκε απάντηση κατά την οποία ο λόγος του προέδρου της Συρίας δεν ήταν καθόλου διπλωματικός Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν αργότερα, ότι ο Άσαντ ορίζεται την πρόθεσή του να συνεχίσει τον αγώνα κατά των ενόπλων μαχητών.
Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ θα παρεμβει στη Συρία, εάν η χώρα συνέχισει την καταστολή εναντίον του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Hurriyet , έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο εθνικής αμύνης της Τουρκίας μία ημέρα πριν από την αναχώρηση Νταβούτογλου για την Δαμασκό. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν για όλα τα μέτρα (οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά) που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ληφθούν κατά της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Πράβδα, η Τουρκία έχει κάνει πολλά για να υποκινήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Τουλάχιστον 40 τοις εκατό των «ειρηνικών διαδηλωτών" που αφοπλίστηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, έφθασε στη χώρα από την Τουρκία. Αξιωματούχοι του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν την άνοιξη του τρέχοντος έτους, ότι η Τουρκία είχε εμπλακεί στην κρίση της Συρίας «πολύ σοβαρά».
Σύμφωνα και πάλι με την Πράβδα, το κίνημα των ανταρτών της Συρίας ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Αυτό αποτελεί πολύ σοβαρή κατηγορία από πλευράς των Ρώσων. Ήδη εντωμεταξύ, ο ΟΗΕ προειδοποίησε την Συρίαγια τις σοβαρές συνέπιες που θα αντιμετωπίσει. Ο Μπασάρ Ασαντ, γνωρίζει πολύ καλά το γεγονός, ότι η Δύση ΤΟΝ έχει «θάψει» ήδη.
Εντωμεταξύ, αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Αυτή είναι μια παράξενη δήλωση για την Άγκυρα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ζήτημα των εθνικών μειονοτήτων στην Τουρκία παραμένει μια ανοικτή πληγή. Παρ 'όλα αυτά, η Τουρκία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την κρίση στη Συρία για να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Αν κρίνουμε από την αντίδραση της Δαμασκού στην ανακοίνωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Αύγουστο, η Συρία είναι έτοιμη να σηκώσει το γάντι που πέταξε η Δύση και η Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν ήταν ποτέ απλές. Η Τουρκία δεν έχει ως στόχο να καταστρέψει τη Συρία, φυσικά, αλλά θέλει να την αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο και μάλιστα με την έγκριση της Δύσης Η Τουρκία ελέγχει τις πηγές των μεγάλων ποταμών της περιοχής - Ευφράτη και του Τίγρη – που είναι οι αρτηρίες του νερού για τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία άρχισε να εκμεταλλεύεται τους υδάτινους πόρους της περιοχής, πολύ ενεργά στο τέλος της δεκαετίας του 1980. Η Τουρκία ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων της επικράτειάς της κατά 1,7 εκατ. Εκτάρια. Έκτισε σειρά φραγμάτων και η απόφαση αυτή προκάλεσε σοβαρές διπλωματικές συγκρούσεις με τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία έχει πολλά άλλα συμφέροντα στην περιοχή, και χάρη στους χαμηλούς της φόρους (σε αντίθεση με την ανεξήγητη και αυτοκαταστροφική θέση της Ελλάδας που επιβάλει παράλογα υψηλούς φόρους) πέτυχε τα τελευταία χρόνια μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Θεωρεί τον εαυτό της περιφερειακή υπερδύναμη που θέλει να επανακαταλάβει τα αραβικά εδάφη που κάποτε κατείχε και γιατί όχι και τα ευρωπαϊκά.
Αυτό αποτελεί και το δόγμα Νταβούτογλου και αυτό βέβαια είναι που θα αποτελέσει και το αίτιο του διαμελισμού της.

 
Διαβάστε περισσότερα » »

Άγαλμα Αλεξάνδρου: Εθνικιστικό Κιτς ή ‘μακεδονική’ Απάντηση;



Το γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο αποτελεί μέρος ενός γενικότερου έργου, χαρακτηρίζεται ως έργο εθνικής υπερηφάνειας.

Με μια κίνηση, που αναστάτωσε τους Έλληνες, ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε μια ηχηρή επιστροφή στη ‘Μακεδονία’.

Το γιγαντιαίο άγαλμα που έχει αξιοσημείωτη ομοιότητα με βασιλιά πολεμιστή- αν και επισήμως δεν τολμά κανείς να το αποκαλέσει έτσι- τοποθετήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας των Σκοπίων.

Κάθεται επάνω στο αγαπημένο του άλογο, ο κλασικός ήρωας,  και παρακολουθεί την πρωτεύουσα από  την ευνοϊκή θέση της πλατείας ‘Μακεδονίας’ επισκιάζοντας με το ύψος τα κτήρια των οκτώ ορόφων που το περιστοιχίζουν.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ιδέα της ανέγερσής του. Ανάμεσα στα μεγάλα σύννεφα σκόνης, τις τεράστιες μπουλντόζες που διαμορφώνουν το χώρο,  υλοποιείται  ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αστικής ανανέωσης όλης της Ευρώπης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στον βόρειο γείτονα της Ελλάδας,  πίσω από την 20ετή διαμάχη για το όνομα ‘Μακεδονία’.
Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί τμήμα της γενικότερης αναμόρφωσης της πλατείας με τα γοτθικά κτήρια, τις γέφυρες, τη θριαμβευτική πύλη, συμβολίζει την περηφάνια του συνολικού έργου.

Μιλόσοσκι: ‘Καλό εργαλείο προπαγάνδας’

Για την εθνικιστική κυβέρνηση των Σκοπίων, αυτή η μεταμόρφωση της πλατείας αποτελεί ένα καλό εργαλείο προπαγάνδας στη μακρά μάχη με την Ελλάδα για το όνομα και το δικαίωμα της να απαιτήσει ότι ο Αλέξανδρος είναι εθνικός ήρωας (των Σκοπίων).


«Αυτός είναι ένας τρόπος για τους πούμε  ό, τι μπορούμε», δήλωσε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του για την εφημερίδα «The Guardian».

«Ο Μέγας Αλέξανδρος, στην πραγματικότητα δεν έχει διαβατήριο ή πιστοποιητικό γέννησης», είπε ο Μιλόσοσκι στο κτήριο της κυβέρνησης το οποίο βρίθει από αρχαία της εποχής του βασιλιά πολεμιστή.

«Το έργο τοποθετήθηκε για να τονίσει την ταυτότητα της «Μακεδονίας» σε μια εποχή που απειλείται λόγω της διαφωνίας με το όνομα. Όλοι όσοι ζουν σε μια γεωγραφική περιοχή μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν, αλλά σύμφωνα με την άποψή μας στην ιστορία δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Αυτό στους Έλληνες είναι εξαιρετικά δύσκολο».

Η Ελλάδα από πολύ παλιά υποστηρίζει ότι η επιθυμία των Σλάβων γειτόνων της να αυτοαποκαλούνται ‘Μακεδόνες’ υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι των γειτονικών επαρχιών της FYROM.

Το άγαλμα αποτελεί την υψηλότερη φιλοδοξία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας ως κληρονομιά της, αν και τα τελευταία χρόνια τα Σκόπια  ονόμασαν με το όνομα του Μακεδόνα Βασιλιά το αεροδρόμιό τους και την εθνική οδό.

Ο εθνικιστής Γκρούεφσκι -πρώην υπάλληλος τραπέζης

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι επανεκλέχθηκε πανηγυρικά στις πρόσφατες εκλογές. Ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος τραπέζης πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έβαλε στόχο να αναμορφώσει τις προσόψεις των κτηρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου, του Εθνικού Θεάτρου, της Αίθουσας της Φιλαρμονικής και πολλές άλλες προσόψεις κτιρίων σε στυλ ροκοκό αγάλματα που τοποθετούνται με ταχύτητα ρεκόρ.

Αναμένεται ακόμη το άγαμα του πατέρα του Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β΄, ύψους 28 μέτρων, το οποίο θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό του βασιλιά πολεμιστή.

Όμως η Διοίκηση είναι διστακτική με τη δημοσίευση του κόστους του έργου αυτού, που σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο είναι Κίτς

Οι περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιστεύουν ότι η εκστρατεία αυτή (της αρχαιοποίησης) είναι πολύ κιτς, αν και μερικοί συμφωνούν ότι τους φέρνει χαρά η επιβλητική εικόνα της πρωτεύουσας των Σκοπίων,  μετά την καταστροφή των κομμουνιστικών κτηρίων από το σεισμό του 1963.

«Η πρόθεση, λένε, είναι τα Σκόπια να μοιάσουν το Παρίσι», είπε η Ντάνιτσα Παβλόβσκα, η οποία είναι επικεφαλής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων των Σκοπίων, «αλλά το πεδίο της εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου για μια πόλη του μεγέθους αυτού είναι εντελώς λάθος και ειλικρινά το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό».

Όταν η ανεργία πλησιάζει το 35 τοις εκατό και τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, το σχέδιο αυτό προκαλεί διαμαρτυρίες και βίαιες αντιδράσεις των  απλών πολιτών.

«Νομίζω ότι δεν ήρθε η ώρα για αγάλματα. Οι άνθρωποι πρέπει να φάνε, να εργαστούν και να ζήσουν», λέει υπονομευτικά η Μίνιρα Κρίνεβα, Αλβανή, η οποία ζει στην κεντρική συνοικία Ντουκιαντζίκ.

«Κανείς στην οικογένειά μου δεν εργάζεται και συχνά δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς. Είμαστε 14 άτομα και το μόνο μέσο που έχουμε για να επιβιώσουμε είναι 30 ευρώ από την Κοινωνική Ασφάλιση, κάθε μήνα», συμπληρώνει.

Οι διανοούμενοι

Οι διανοούμενοι, εξάλλου, γίνονται ολοένα και πιο εξαγριωμένοι που βλέπουν τα κεφάλαιά τους να μετατρέπονται σε ένα μίνι Λας Βέγκας, «αυτό το σχέδιο είναι η ενσάρκωση ενός ‘καθυστερημένου εθνικισμού’ από μια συντηρητική κυβέρνηση που προσπαθεί να αλλάξει την όψη της μητρόπολης και να τροποποιήσει την ιστορία του έθνους. Δεν είναι μόνο κιτς, αλλά καταστρέφεται και η κοινωνική μηχανή», δήλωσε ο Σάσο Ορντανόφσκι, γνωστός πολιτικός αναλυτής και θα τονίσει στη συνέχεια:

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα τυπικό λαϊκίστικο εθνικιστικό καθεστώς που χτίζει ακατάπαυστα. Προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την εθνική μας ταυτότητα, να πούμε, δηλαδή, ότι δεν είμαστε Σλάβοι, αλλά να επιστρέψουμε σε μια παλαιότερη εποχή μέσω της διαδικασίας της αρχαιοποίησης».

‘Θα εδραιώσουμε την ύπαρξή μας’

Ωστόσο ο καθηγητής Μπλάζε Ριστόβσκι της Ακαδημίας ‘μακεδονικών’ επιστημών, έχει άλλη άποψη.

Ο καθηγητής ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μελετώντας την ιστορία της αγαπημένης του χώρας θεωρεί ότι η τοποθέτηση ενός αγάλματος είναι «πολύ χρήσιμο»:

«Είμαστε μια νέα χώρα. Μέχρι το 1944 που ήρθαν οι κομμουνιστές, δεν μπορούσαμε τίποτε άλλο να φτιάξουμε εκτός από εκκλησιές και τζαμιά. Τώρα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε και με το παρελθόν και με το παρόν. Και πρέπει να δείξουμε κάτι για τον αγώνα μας στο ‘μακεδονικό κράτος’. Αυτά τα μνημεία, όχι μόνον συμπληρώνουν το κενό αλλά εδραιώνουμε την ύπαρξή μας ως έθνος» είπε ο καθηγητής της Ακαδημίας.

Οι Έλληνες

Σε διεθνές επίπεδο  η χώρα αναγκάζεται να ακολουθεί το όνομα ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» - ένα όνομα που  επικυρώθηκε από τον ΟΗΕ μετά την ανεξαρτησία τους- αν και 120 χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 Η Ελλάδα την αποκαλεί ‘πΓΔΜ’, ενώ οι πολίτες της την ονομάζουν ‘Σκόπια’ και τους πολίτες της ‘Σκοπιανούς’, αν και υπάρχουν σημάδια ότι η στάση της Ελλάδας αλλάζει.
«Η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα για ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό. Ένα συμβιβασμό που δεν θα προσβάλλει κανέναν, να συμφωνήσουμε σε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αυτή η ιστορία με τα αγάλματα δεν είναι χρήσιμη».

Πρόσφατα η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι σταμάτησε να αποκαλεί το άγαλμα ως του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά προτιμά το ‘έφιππος πολεμιστής’.
Ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι πρόοδος. Το σίγουρο είναι ότι οι Έλληνες τους παρακολουθούν – προσεκτικά.


Πηγή: Утрински весник

Το άρθρο δημοσιεύθηκε από την ‘The Guardian’ και αναδημοσιεύεται σήμερα από την σκοπιανή ‘Πρωϊνή’ και από την οποία έγινε η μεταφορά της στα ελληνικά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φονικό στα Χανιά - Νεκρός ο γαμπρός από τον ίδιο τον πεθερό του!

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Κίσσαμο Χανίων - Νεκρός o γαμπρός από το χέρι του..πεθερού του!

 

Βγήκαν τα όπλα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή Μεριδιανά στην Κίσσαμο Χανίων.

Νεκρός είναι ένας 32χρονος άνδρας ενώ συνελήφθη ο 72χρονος πεθερός του!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το χέρι του ηλικιωμένου φαίνεται ότι όπλισαν οι προσωπικές διαφορές με τον νεαρό γαμπρό του! Ο καβγάς, χθες βράδυ "άναψε" με αποτέλεσμα να βγούν τα όπλα!

Όπως είναι φυσικό, η κοινή γνώμη είναι ανάστατη από την  πρωτοφανή αυτή οικογενειακή τραγωδία...!
Διαβάστε περισσότερα » »

«Άποροι» με εκατομμύρια στις τράπεζες

Τι κοινό έχουν έξι μεγαλογιατροί, ένας αστρολόγος, ένας κομμωτής, μια τεχνική εταιρεία, ένα σούπερ μάρκετ και ένα τουριστικό γραφείο; Πιάστηκαν όλοι τους στα δίχτυα του ΣΔΟΕ, με συνολικές καταθέσεις άνω των 70 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στην Εφορία. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν εμφανίσει ούτε ένα ευρώ στη φορολογική τους δήλωση!
«Άποροι» με εκατομμύρια στις τράπεζες Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει εισβάλει στα άδυτα των τραπεζικών λογαριασμών 2.000 μεγαλοκαταθετών και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Στην κορυφή της λίστας των μεγαλοκαταθετών οι οποίοι έχουν πιαστεί ήδη στα δίχτυα του πόθεν έσχες, καθώς οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τους παραπάνω από παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους, βρίσκονται έξι γιατροί που δήλωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εισόδημα 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά στις καταθέσεις τους βρέθηκαν κρυμμένα άλλα 11 εκατ. ευρώ όπως λέει στα «ΝΕΑ» καλά πληροφορημένη πηγή. «Με βάση τις καταθέσεις τους θα έπρεπε να έχουν δηλώσει παραπάνω από 17 εκατ. ευρώ, τα 11 εκατ. ευρώ είναι αγνώστου προελεύσεως», αναφέρει η ίδια πηγή.
Η λίστα συμπληρώνεται από έναν αστρολόγο ο οποίος ενώ είχε τραπεζικές καταθέσεις άνω των 4 εκατ. ευρώ δεν είχε δηλώσει ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έναν κομμωτή με «άνοιγμα» δήλωσης - κατάθεσης 1,5 εκατ. ευρώ, μια τεχνική εταιρεία οι ιδιοκτήτες της οποίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις 16 εκατ. ευρώ, αλλά και μεγάλο σούπερ μάρκετ με καταθέσεις 35 εκατ. ευρώ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του δεν μπορεί να δικαιολογήσει όταν αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις του.
Τα ευρήματα δεν σταματούν εδώ. Μεγάλο τουριστικό γραφείο με έδρα σε νησί του Ιονίου πιάστηκε επίσης στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Νοίκιαζε πολυτελείς βίλες ανά την Ελλάδα έναντι 15.000 έως 30.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές δεν θεωρούσε… σκόπιμο να δηλώνει τα εισοδήματά του. Αντίθετα, χρησιμοποιούσε το τρίγωνο Ιόνιο - Λονδίνο - Αθήνα για να τα κρύψει. Με τη δημιουργία υποκαταστήματος στο Λονδίνο, εμφάνιζε τα έσοδα ως έσοδα εξωτερικού και μετά τα έστελνε σε ελληνική τράπεζα. Παρακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και ανοίγοντας στη συνέχεια τους τραπεζικούς λογαριασμούς, το ΣΔΟΕ εντόπισε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εντοπιστεί με ασυμφωνία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων, το ΣΔΟΕ έχει συντάξει εκθέσεις ελέγχου τις οποίες έχει αποστείλει στις εφορίες, ενώ από τους έξι γιατρούς που πιάστηκαν στα πράσα, ήδη οι δύο έχουν συμβιβαστεί με την Εφορία προκειμένου να γλιτώσουν τις ποινικές διώξεις (από την 1η Αυγούστου ισχύει Αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ).
Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και είναι ενδεικτικές του κρυμμένου πλούτου και της φοροδιαφυγής που συντελούνταν επί χρόνια. Τώρα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη, έχοντας στη φαρέτρα του και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου με διαδικασίες εξπρές, αποδύεται σε ανελέητο φοροκυνηγητό μεγαλοκαταθετών που σκοντάφτουν στο πόθεν έσχες, αρχίζοντας από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνεργασία μάλιστα με μεγάλη ελληνική τράπεζα, η οποία προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος, σύντομα θα έχει online διασύνδεση με τους λογαριασμούς που θεωρεί σκόπιμο να ανοίξουν, αφού θα έχει εντοπίσει ευρήματα που δημιουργούν βάσιμες υποψίες φοροδιαφυγής.
Διαβάστε περισσότερα » »

Aποστάσεις ΗΠΑ από την κυβέρνηση των Σκοπίων για το όνομα

Η πΓΔΜ πρέπει μόνη της να βοηθήσει τον εαυτό της για την επίλυση αυτού του ζητήματος, τονίζουν οι ΗΠΑ

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά των ΗΠΑ» να βοηθήσουν την πΓΔΜ σχετικά με την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

«Η Μακεδονία πρέπει μόνη της να....
βοηθήσει τον εαυτό της για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν ισχυρό εταίρο της Μακεδονίας, όμως θεωρώ ότι το ερώτημα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να τεθεί στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία της χώρας σας, οι οποίοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά», δήλωσε.

Ο Ρίκερ συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση»-SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το SDSM, οι κ.κ Ρίκερ και Τσερβένκοφσκι, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην πΓΔΜ.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (σ.σ μέχρι πρότινος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια), σημείωσε ότι για την επίτευξη του στόχου της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, απαιτείται η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο Ρίκερ, ο οποίος βρίσκεται στην πΓΔΜ όπου παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις για την επέτειο των δέκα χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής Συμφωνίας της Οχρίδας, συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό Άμυνας της πΓΔΜ, Φάτμιρ Μπεσίμι, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχέδιο τουρκικής απόβασης σε ελληνικό νησί αποκαλύπτεται τυχαία!

ImageΙδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στην διακλαδική διεύθυνση πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, η αποκάλυψη μιας μεγάλης συνδυασμένης άσκησης απόβασης με πραγματικά πυρά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Φώκαιας όπου εδρεύει η τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Η άσκηση αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία από ένα κωμικοτραγικό γεγονός όταν ένα βλήμα του τουρκικού πυροβολικού αντί να πλήξει τον υποτιθέμενο στόχο ... έπληξε την εξέδρα απ'΄όπου παρακολουθούσαν την άσκηση οι Τούρκοι επιτελείς!
Το αποτέλεσμα ήταν 15 άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο κρατικό νοσοκομείο της Φώκαιας σε σοβαρή κατάσταση οι περισσότεροι.
Πέρα από την ξεφτίλα της συγκεκριμένης μονάδας πυροβολικού, το ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια ένα σενάριο άσκησης απόβασης με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο απόκτησης επιχειρησιακής ικανότητας, το οποίο προέβλεπε συνδυασμένη δράση των πεζοναυτών με τις ειδικές μονάδες Su Alti Savunma/SAS και Su Alti Taaruz/SAT.
Η άσκηση προέβλεπε αναγνώρση ακτής κοντινού νησιού από την SAΤ, εξουδετέρωση των προκεχωρημένων φρουρών και εν συνεχεία απόβαση με υποστήριξη του πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο "μπλε νησί"! Είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εν μέσω θέρους εκτελούν μία τέτοια άσκηση, της οποίας το σενάριο "φωτογραφίζει" επιχείρηση κατά ελληνικού νησιού.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών, δίοθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ετοιμότητα ανάληψης δράσης των τουρκικών ειδικών μονάδων η οποία έγινε προσπάθεια να συμπιεστεί στο κατώτατο δυνατό όριο της ... 1,5 ώρας! Δηλαδή από την στιγμή που θα λάβουν εντολή να επιχειρήσουν σε 1,5 ώρα θα πρέπει να βρίσκονται εντός των μέσων που θα τους μεταφέρουν στους στόχους.
Το σενάριο της άσκησης ειδικά αυτή την εποχή που "οι απέναντι" δείχνουν ιδιαίτερα νευρικοί, λόγω της επικείμενης έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενδεχόμενο να επιχειρήσουν κάποιου είδους αντιπερισπασμό, έθεσαν αυτόματα σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία. Άλλωστε οι δυνάμεις που ενέπλεξαν οι Τούρκοι, δείχνουν περισσότερο "πρόβα τζενεράλε" για δυνητικό επιχειρησιακό πλήγμα, παρά οτιδήποτε άλλο.
Ιδού οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην άσκηση
-∆ιοίκηση Τουρκικών Ναυτικών ∆υνάµεων (TDK:Turk Deniz Kuvvetleri) ∆ιαθέτει την Ταξιαρχία Πεζοναυτών και τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών.
α. Ταξιαρχία Πεζοναυτών (ΤΑΞΠΝ). Εδρεύει στη Φώκαια και πρόκειται για πλήρη σχηµατισµό, που η υπαγωγή του  εξ ολοκλήρου στη ∆ιοίκηση Τουρκικών Ναυτικών ∆υνάµεων δηµιουργεί µια πραγµατικά οργανική σχέση µε τα πλοία και σκάφη αποβατικών επιχειρήσεων.
∆ιαθέτει λόχο στρατηγείου, τάγµα υποστήριξης και τρία τάγµατα πεζοναυτών. Κάθε τάγµα πεζοναυτών περιλαµβάνει λόχο διοίκησης (πολλά στοιχεία υποστήριξης µάχης υπάγονται ως οργανικές του υποµονάδες) και τρεις λόχους πεζοναυτών. Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών. Αυτές περιλαµβάνουν δύο µονάδες, τις Οµάδες Υποβρύχιας Άµυνας (Su Alti Savunma/SAS) και τις Οµάδες Υποβρύχιας Κρούσης (Su Alti Taaruz/SAT), που όµως για πολλούς θεωρούνται ένα και το αυτό.
Στην πραγµατικότητα όµως διαθέτουν εντελώς διαφορετική οργάνωση και δοµή όπως επίσης και αποστολές. Αποτελούν δε αντίγραφο της οργάνωσης των αµερικανικών δυνάµεων όταν τη δεκαετία του 1970 είχε υιοθετηθεί ο διαχωρισµός τους σε UDT και SEAL.
Όπως ισχύει γενικά για τις Τουρκικές Ειδικές ∆υνάµεις, το προσωπικό τους αποτελείται αποκλειστικά από αξιωµατικούς και υπαξιωµατικούς που επιθυµούν να τοποθετηθούν σε αυτές εθελοντικά. Το 1974, οι SAS γνώρισαν περιορισµένη δράση κατά την εισβολή στην Κύπρο. Για την ακρίβεια, µία οµάδα τους ανέλαβε στις 18 Ιουλίου να αναγνωρίσει την ακτή απόβασης στην Κυρήνεια. Λόγω όµως της σύγχυσης και της κακής οργάνωσης της επιχείρησης ανήµερα της εισβολής (20 Ιουλίου 1974), η αναγνώριση επαναλήφθηκε και κατά τη διάρκεια της ηµέρας.
Αντίθετα, πιο εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις, τον Ιανουάριο του 1996, κατά την κρίση των Ιµίων όταν µια οµάδα SAT αποβιβάστηκε στη µία εκ των διδύµων βραχονησίδων «ξεγλιστρώντας» από τις ευρισκόµενες στην περιοχή ελληνικές ναυτικές δυνάµεις.

β. Οµάδες υποβρύχιας άµυνας (SAS: Su Alti Savunma). Θεωρούνται οι αντίστοι-
χες των αµερικανικών οµάδων υποβρυχίων καταστροφών (UDT: Underwater


Demolition Teams).
Οι κύριες αποστολές που αναλαµβάνουν είναι:
-H αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών, πυροµαχικών και εκρηκτικών στα παράκτια και σε λιµένες της χώρας, η αναγνώριση και εκκαθάριση ακτών από ναρκοπέδια, κωλύµατα, αντιαρµατικά εµπόδια, κ.λπ. για την απρόσκοπτη αποβατική ενέργεια των φίλιων δυνάµεων, η αδρανοποίηση ή καταστροφή ναρκών και εκρηκτικών µηχανισµών σε περιοχέςκίνησης των φίλιων δυνάµεων ή στο πλαίσιο συνοδείας υψηλών προσώπων και-η παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών για την άµυνα φίλιων εγκαταστάσεων από προσβολή εχθρικών ειδικών δυνάµεων.
γ. Οµάδες Υποβρύχιας Κρούσης (Su Alti Taaruz/SAT). Θεωρούνται οι αντίστοιχες
των SEAL του Αµερικανικού Ναυτικού.
Οι κύριες αποστολές τους είναι η επιτήρηση εχθρικών υποδοµών, εγκαταστάσεων, αµυντικών συστηµάτων και στρατηγικής αξίας κτιρίων, η δολιοφθορά εχθρικών πλοίων εν όρµω και κατά των τοπικών υποδοµών, η αθόρυβη αποβίβαση και διείσδυση, η αναγνώριση ακτών πριν τη διεξαγωγή αµφιβίων επιχειρήσεων, η αποναρκοθέτηση, ο εντοπισµός και αναγνώριση ασφαλών προσβάσεων προς την ακτή απόβασης, η αναγνώριση υποθαλάσσιων διαδρόµων σε βάθος µέχρι 2,5 µέτρα, οι επιχειρήσεις άµεσης δράσης κατά την αρχική φάση της αποβατικής ενέργειας, η διάσωση-απελευθέρωση χειριστών, αιχµαλώτων πολέµου και οµήρων, οι αντιτροµοκρατικές επιχειρήσεις και η µάχη εκ του συστάδην
Διαβάστε περισσότερα » »