Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μας δίνουν φάρμακα για ζώα!

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Την άθλια και απάνθρωπη συμπεριφορά της τρόικα έρχεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση με τις επικίνδυνες για τη ζωή μας αποφάσεις


Ένα ακόμα δείγμα για το πώς βλέπει τον Έλληνα πολίτη η ανελέητη τρόικα –αλλά και η δικής μας υποταγμένη κυβέρνηση στους ληστές της ζωής μας και του μέλλοντός μας- είναι αυτή η ιστορία με τα φάρμακα.
Η εντολή από Τόμσεν και λοιπούς γκαουλάιτερ στους Σαμαρά και Στουρνάρα είναι σαφής: «Οι γιατροί στην Ελλάδα δεν θα παρέχουν στον ασθενή το ειδικό φάρμακο που χρειάζεται, για να γίνει καλά, αλλά φάρμακο γενικής κατηγορίας (τα λεγόμενα γενόσημα) ώστε όταν πάει ο ασθενής στο φαρμακείο ο φαρμακοποιός να του δίνει το φθηνότερο σκεύασμα της κατηγορίας αυτής των γενοσήμων».
Αλλά ακόμα και στα άλογα ή τα σκυλιά, όταν τα πάμε στον κτηνίατρο, έχουν το συγκεκριμένο φάρμακό τους για να θεραπευτούν.
Για την τρόικα όμως ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζεται σαν μία αγέλη ζώων που αν χαθούν και μερικοί άνθρωποι από μη χρήση των φαρμάκων που χρειάζονται, ε, δεν έγινε και τίποτα… Ίσως είναι και καλύτερα για να ξεφορτωθούμε μερικούς συνταξιούχους…
Αυτή την άθλια, απάνθρωπη συμπεριφορά της τρόικα έρχεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση με τις επικίνδυνες για τη ζωή μας αποφάσεις περί γενοσήμων και λοιπά.
Και όπως είπε ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ: «Πρόκειται για μία ρύθμιση που πλέον στερεί κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας από το μέσο Έλληνα πολίτη. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός, μεγαλύτερη εξαθλίωση, από το να σου στερούν την υγεία σου».
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που πρέπει η απόφαση περί γενοσήμων εδώ και τώρα να καταργηθεί:
1) Γιατί δημιουργεί άμεσο κίνδυνο σε ασθενείς με απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.
2) Γιατί δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα δημιουργεί νέα προβλήματα.
3) Γιατί απειλεί με κλείσιμο υγιείς φαρμακευτικές εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, άρα δημιουργεί εν δυνάμει νέους υποψήφιους άνεργους.
4) Γιατί βάζει τις ξένες πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής γενοσήμων στην ελληνική αγορά, χωρίς μάλιστα εσωτερικό ανταγωνισμό, κάτι που σημαίνει ότι οι ξένες πολυεθνικές θα πουλάνε στην Ελλάδα κάποια στιγμή πιο ακριβά τα γενόσημα απ’ ό,τι κοστίζουν σήμερα τα ειδικά φάρμακα.
Γι’ αυτούς τους τέσσερις πραγματικούς και σημαντικούς λόγους η κυβέρνηση πρέπει να βρει το κουράγιο ακόμη και σήμερα να αποσύρει το σχετικό νόμο. 
 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΑΛΩΣΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΛΕΕΙ ΤΟ STRATFOR σε απόρρητη επικοινωνία! “Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί Ελλάδος – ΗΠΑ, δίνουν την λύση απέναντι στην μέγγενη της λιτότητας”!


Το μακρύ χέρι της Αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, το ινστιτούτο Stratfor είχε “παίξει” το σενάριο του δολαρίου πριν την πτώση Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος παραμύθιαζε τον λαό και ετοίμαζε την έλευση του Παπαδήμου με το φονικό PSI.


Το σενάριο αυτό ως εναλλακτική ήταν σίγουρα στο τραπέζι, αλλά δεν το ήθελε η Γερμανία. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ο πρόλογος του ινστιτούτου, που τονίζει τις συμμαχικές σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στοχεύοντας στην μνήμη των σφαγών Ελληνικών πληθυσμών από τους Γερμανούς.

Εξέχουσας σημασίας όμως είναι η αναφορά στους υδρογονάνθρακες και το πετρέλαιο. Εδώ το ινστιτούτο σε αντίθεση με παλαιότερες αναφορές του, κάνει ευθύ καταμερισμό των κοιτασμάτων υπέρ της Ελλάδας. Τόσο για τις περιοχές γύρω από την Κύπρο, όσο και νοτίως της Κρήτης. Στέλνοντας ίσως και ένα σαφές μήνυμα ξέχωρα από ΑΟΖ και άλλους ευσεβείς πόθους ότι η δολαριοποίηση της Ελλάδας λύνει αυτόματα το θέμα των γκρίζων ζωνών και των προβλημάτων εκμετάλλευσης.

Βεβαίως, αυτό το σχέδιο εκπονήθηκε πριν το PSI, οπότε και τα ενδεχόμενα οφέλη για την Ελλάδα θα ήταν πολλαπλάσια. Τώρα ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων “φτερούγισε” προς τις Γερμανικές τράπεζες και τα Vulture Funds του ΔΝΤ. Μόνο ένα δεδομένο παραμένει, που το έχουμε αναφέρει και παλαιότερα: Πετρέλαιο εκτός Δολαρίου, ιστορικά όποιος το έχει επιχειρήσει είχε την τύχη του Καντάφι και του Σαντάμ.

Πετρέλαιο όμως σημαίνει και Failed State. Εμφύλιος και αιματοχυσία, όπως βλέπουμε στην Νιγηρία και σε άλλες χώρες που δεν επικρατούν ισλαμοφασιστικά καθεστώτα όπου τον φυσικό πλούτο λυμαίνονται μουλάδες, βασιλικές οικογένειες και οι “μεγάλες αδελφές” εις βάρος του λαού. Ας είναι τα βήματα εξαιρετικά προσεκτικά, διακυβεύεται το μέλλον του Έθνους που δεν θα πρέπει να αισθάνεται και δικαιωμένο από τους ενίοτε “συμμάχους”. Διαβάστε το έγγραφο – βόμβα:



Διαβάστε περισσότερα » »

TΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Παραβίασαν την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1974 - Πάτησαν στη "νεκρή" ζώνη

Ο τουρκικός Στρατός εισέβαλλε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στο χωριό Αυλώνας (κοντά στο Ακάκι, μεταξύ Μόρφου και Λευκωσίας) και με την κάλυψη δύο ομάδων Πεζικού, το Μηχανικό περιέφραξε με συρματόπλεγμα ένα χώρο όπου υπήρχε παλιότερα γεώτρηση. Είναι η πρώτη φορά που
παραβιάζεται ωμά η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1974.

Από τη γεώτρηση μεταφέρεται πόσιμο νερό σε δεξαμενή του χωριού που χρησιμοποιούν Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της κατεχόμενης Αυλώνας και εκ του λόγου αυτού, δηλαδή επειδή ήδη η γεώτρηση χρησιμοποιείται μόνο από τους Τουρκοκύπριους, δημιουργούνται υπόνοιες για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί των Τούρκων.

Η Εθνική Φρουρά και το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο ΟΗΕ δήλωσε αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση και για τον λόγο αυτό κάποιες μονάδες της Εθνοφρουράς που εδρεύουν στην περιοχή τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Η κατάσταση παρακολουθείται και από το αρχηγείο της ΕΛΔΥΚ που έχει ενημερώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξέλιξη.
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Εκρήξεις μυστήριο στην Ιντιανάπολη των ΗΠΑ – Συνδέονται με την αποπομπή Petraeus;

Δύο ημέρες σχεδόν μετά τις εκρήξεις στην Ιντιανάπολη των ΗΠΑ το Σάββατο αργά το βράδυ, οι αρχές ακόμη προσπαθούν να εξακριβώσουν την αιτία που στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα προκαλώντας παράλληλα μεγάλες υλικές ζημιές.


Τώρα περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στοιχεία που ανατρέπουν τις μέχρι υποψίες περί διαρροής αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορά της διεύθυνσης των διαστημικών αμυντικών της Ρωσίας (VKO) κάνει λόγο πως ρωσικός δορυφόρος Kosmos 2479 κατέγραψε στην περιοχή της έκρηξης ίχνη εκτόξευσης πυραυλικού συστήματος το οποίο εξερράγει στο σημείο που έγινε η έκρηξη. Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο CNN αναφέρει πως πρέπει μάλλον πρόκειται για βόμβα (CNN) -- It must be a bomb.

Ο δορυφόρος Kosmos 2479 αποτελεί τμήμα του ρωσικού συμπλέγματος έγκαιρης προειδοποίησης κινείται σε γεωσύγχρονη τροχιά – είναι δηλαδή τοποθετημένος μόνιμα πάνω από τις ΗΠΑ- και μπορεί να παρακολουθεί όλη την δραστηριότητα που αφορά εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, πτήσεις μαχητικών ή άλλων πυραυλικών συστημάτων μέσω των πανίσχυρων υπέρυθρων διατάξεων παρατήρησης που διαθέτει.

Ο Kosmos 2479 εκτοξεύτηκε στις 30 Μαρτίου του 2012 αντικαθιστώντας τον Kosmos 2440 στην παρακολούθηση των βαλλιστικών εκτοξεύσεων των ΗΠΑ ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 2008. Σκοπός των συγκεκριμένων δορυφόρων που αναφέρονται ως УС-КМОείναι η ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας μέσω του πυραυλικού συστήματος A-135.

Ο δορυφόρος αυτός σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα κατέγραψε ίχνη από πυραυλικό όπλο το οποίο κατέπεσε στην περιοχή. Άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για τη φύση του όπλου, αλλά άλλες πληροφορίες μιλούν για εκτόξευση Hellfire από αμερικανικό Drone MQ-1 Predator.

Έτσι τα δύο σενάρια όπως διαμορφώνονται μέχρι στιγμής και αν ευσταθούν οι αναφορές από τη Ρωσία για τα ευρήματα του Kosmos ότι είτε επρόκειτο για κάποια δοκιμή ενός νέου όπλου, δοκιμή η οποία όμως απέτυχε είτε για αστοχία στην εκτόξευση βλημάτων Hellfire από το MQ-1. Η πτήση εξοπλισμένων drones πάνω από αστικές περιοχές των ΗΠΑ έχει επιβεβαιωθεί και από άλλα περιστατικά και αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του Homeland security μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Το drone πιθανότατα παρακολουθούσε και αμερικανικό αεροσκάφος EA-6B ηλεκτρονικής επίθεσης το οποίο είχε απογειωθεί ευσπευσμένα από την ΑΒ Wright-Patterson έτσι ώστε να επιβλέψει την πορεία του drone το οποίο είχε βγει εκτός ελέγχου.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργεί το γεγονός ότι οι εκρήξεις συμπίπτουν χρονικά με την αποπομπή Petraeus η υπηρεσία της οποίας ήταν επικεφαλής έχει στη δικαιοδοσία της ;Έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται θεωρίες συνομωσίας ότι οι εκρήξεις σχετίζονται με την αποπομπή του πρώην διευθυντή της CIA.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και κατάληψη δημαρχείου (Βίντεο 8′)

Σε κατάληψη του δημαρχείου Eορδαίας προχώρησαν σήμερα το πρωί  οι εργαζόμενοι στο Δήμο Εορδαίας, αντιδρώντας στην απόφαση για υπαγωγή υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Παράλληλα στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προχώρησε  το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας σε έκτακτη συνεδρίασή του. Δείτε το σχετικό βίντεο του kozan.gr…



kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

ΒΡΑΔΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την Κυριακή ο κύκλος των 11 ημερών με τίτλο «Εικαστικές Πινελιές» με μια βραδιά προς τιμήν των εικαστικών της Εορδαίας.
Τιμητική μνεία έγινε στο έργο των  Θέμη Κουτρότσιου, Αρκάδιου Κατικάκη, Βασίλη Κωνσταντινίδη, Άρη Γαρουφαλίδη, Χάρη Κωτσίδη, το έργο των οποίων παρουσιάστηκε από το Θεόδωρο Ζυρπιάδη. Μάλιστα ο κ. Ζυρπιάδης είχε παρουσιάσει αναλυτικά στη διημερίδα ιστορική καταγραφής το έργο των καλλιτεχνών με τίτλο «από τον Αρκάδιο στον Κουτρότσιο».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η υπεύθυνη του προγράμματος, δημοτική σύμβουλος Σοφία Απαζίδου παρουσίασε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα της ενότητας «Εικαστικές Πινελιές» από τα εγκαίνια των εκθέσεων και των εικαστικών δράσεων:
  • «31 Εικαστικοί και Φοιτητές του Δήμου Εορδαίας» στη Δημοτική Αστυνομία 1/11/2012
  • «Αναδρομική παρουσίαση του έργου της Μαριάννας Παυλίδου» στην gallery 512 2/11/2012
  • «Χρωστήρων Εορδαίας Δρώμενα» στο Πνευματικό Κέντρο 3/11/2012
  • Εικαστικά Σεμινάρια στη Δημοτική Αστυνομία 31/10/2012- 4/11/2012
  • Εικαστικά εργαστήρια στο Πνευματικό κέντρο 5-7/11/2012
  • Δράσεις Graffiti  στο γήπεδο του Εορδαϊκού και στο 1ο ΕΠΑΛ 8-9/11/2012
Επίσης, προβλήθηκε VIDEO ART του 2ΟΥ Λυκείου Πτολεμαϊδας από το τμήμα project.  
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ήδη εκδόθηκε ο κατάλογος με τα έργα των εικαστικών-μελών των καλλιτεχνικών συλλόγων, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η έκδοση του καταλόγου των έργων των 31 εικαστικών και φοιτητών του δήμου Εορδαίας που πήραν μέρος στην έκθεση. Στην έκδοση αυτή θα συμπεριλαμβάνονται και τα έργα των πέντε καλλιτεχνών στους οποίους έγινε τιμητική μνεία στο πλαίσιο της βραδιάς των εικαστικών.
Μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις των 11 ημερών έγινε φανερό ότι ανοίγονται νέα μονοπάτια στον τομέα των εικαστικών στην Εορδαία.
Μικρή συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο «Τρεις υψίφωνοι με συνοδεία πιάνου» δόθηκε από τις Χρύσα Δελαβερίδου, Μαρία Μαργαρίτα Κεβρεκίδου, Κατερίνα Μήτκα και Καλλιρόη Μήτκα στο πιάνο. Μέσα από τη συναυλία δόθηκε η ευκαιρία να συνδυαστούν διαφορετικές μορφές τέχνης, τις οποίες υπηρετούν άνθρωποι από την Εορδαία, δείχνοντας τις διαφορετικές όψεις της.
Την εκδήλωση έκλεισε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία απένειμε τα αναμνηστικά στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κι όμως,το «Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν» προέρχεται από τα ...αρχαία Ελληνικά..και μάλιστα από παιδικό πολεμικό παιχνίδι.

 Η διαχρονικότητα της Ελληνικής γλώσσης είναι αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη!
 Μεταξύ πολλών παραδειγμάτων ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα: Μικροί (οι ομήλικοι εξ ημών.) είχαμε παίξει το γνωστό παιδικό παιχνίδι : δύο ομάδες αντιπαρατιθέμενες, εναλλάξ να εφορμούν η μία της άλλης ψελλίζοντας ακαταλαβίστικα λόγια, που όλοι νομίζαμε αποκυήματα παιδικής φαντασίας και κουταμάρας (μετέπειτα πήρε την μορφή: «έλα να τα βγάλουμε») «Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν, ά μπε μπα μπλόν του κείθε μπλόν, μπλήν-μπλόν.» Τι σημαίνουν αυτά? Μα , τι άλλο, ακαταλαβίστικες παιδικές κουταμάρες, θα πεί κάποιος.

Όμως δεν είναι έτσι.


Ατυχώς, η Ελληνική, εδέχθη πλείστες όσες προσβολές από εξελληνισμένους βαρβάρους, Σλάβους, Τουρκόφωνους, Λατίνους κ.ά.., που δεν κατανοούσαν την ελληνική -ούτε κάν είχαν την φωνητική ανατομία που θα τους επέτρεπε σωστές εκφωνήσεις φωνηέντων – εμιμούντο τις φράσεις, παραφράζοντάς τις συχνότατα, και έτσι διεστραμμένα και παραμορφωμένα, έφθασαν μέχρι των ημερών μας, ώστε πλέον να μη αναγνωρίζονται. Κατ’΄αυτόν τον τρόπο, εισήχθησαν εις την Ελληνική, όροι, λέξεις και φράσεις, ως μέσα από παραμορφωτικό κάτοπτρο είδωλα, καθιστάμενα αγνώριστα στον απλό κόσμο. Ας επανέλθουμε στο πιο πάνω. Η όλη στιχομυθία, προήρχετο από παιδικό παιχνίδι που έπαιζαν οι Αθηναίοι Παίδες (και ου μόνον.), και ταυτόχρονα εγυμνάζοντο στα μετέπειτα αληθινά πολεμικά παιχνίδια. Πράγμα απολύτως φυσικό, αφού πάντοτε ο Αθηναίος Πολίτης ετύγχανε και Οπλίτης! (βλέπετε παίζοντας και με τα γράμματα, προκύπτον συνδεόμενες έννοιες.Πολίτης – Οπλίτης) Τι έλεγαν λοιπόν οι αντιπαρατιθέμενες παιδικές ομάδες, που τόσον παραφράσθηκε από τους μεταγενέστερους; Ιδού η απόδοση: «Απεμπολών, του κείθεν εμβολών !!!…»
(επαλαμβανόμενα με ρυθμό, εναλλάξ από την δείθεν επιτιθέμενη ομάδα)

Τι σήμαιναν ταύτα; Μα..απλά ελληνικά είναι!

« Σε απεμπολώ, σε απωθώ, σε σπρώχνω, πέραν (εκείθεν) εμβολών σε (βλ. έμβολο) με το δόρυ μου, με το ακόντιο μου!!!


Αναγνώστης             
http://www.eglimatikotita.gr/2012/11/blog-post_5205.html
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ Η ΝΕΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ CU!

Τις τελευταίες μέρες στην Ελληνική τηλεόραση παρακολουθούμε το νέο διαφημιστικό σποτ της Vodaphone για το τηλεφωνικό πακέτο της CU.

Και σε αυτό το  διαφημιστικό σποτ κινητής τηλεφωνίας προβάλονται διάφοροι ...''τρέντιδες'' ως συνήθως νεαροί και νεαρές.

Συγκεκριμένα όμως σε αυτό το διαφημιστικό οι πρωταγωνιστές ανταλλάσουν κάποια φιλιά στο στόμα αρκετά από αυτά ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου περνώντας εντέχνως και υποσυνείδητα στον τηλεθεατή το μήνυμα και το  πρότυπου της ομοφυλοφυλίας...

Να σημειωθεί βέβαια ότι η διαφήμιση προβάλεται σε ώρες μεγάλης τηλεθέασης όπου παρακολουθούν και πολλά μικρά παιδιά...

Προσωπικά πιστεύω πως το τι κάνει ο καθένας στο κρεβάτι του είναι δικό του θέμα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ακόμα και αν δεν συμβαδίζει με τη φύσική αναπαραγωγή θα πρέπει να είναι σεβαστός, αλλά ας διατηρείται σε προσωπικό επίπεδο...

Όμως όταν προβάλεται ένα διαφημιστικό σποτ σε ώρα αιχμής τηλεθέασης που προωθεί ύπουλα το πρότυπο της ομοφυλοφυλίας, και ξαφνικά το παρουσιάζουν ως πρότυπο και πρόοδο τον εκφυλισμό και την ''αλλαγή'' της κοινωνίας...Ε τότε ναι, αυτό με ενοχλεί!!!...Και ναί με ενοχλέι πάρα πολύ!!!

Αλήθεια;;;... Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο τι κάνει;;...

Μήπως να κάνει κάτι, ή μήπως είναι απασχολημένο με το να κυνηγάει αδέκαστους δημοσιογράφου που κάνουν το καθήκον τουςς;;...

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ VODAPHONE-CU OΠΟΥ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΟΔΟΣ, ΚΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΙΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ...ΕΛΕΟΣ...



el-democracy.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο περιστροφικός κινητήρας Hüttlin-Kugelmotor

Ένας νέος εμβολοφόρος, περιστροφικός κινητήρας εσωτερικής καύσης υπόσχεται σημαντικότατη βελτίωση της απόδοσης και διεκδικεί μια θέση σε πλήθος εφαρμογών, με διαφορετική –κατά περίπτωση και αποστολή- διαμόρφωση.

Μετά από πολλά χρόνια εντατικής εξέλιξης, η ελβετική εταιρία Innomot παρουσίασε ένα νέο τύπο κινητήρα, τον Hüttlin-Kugelmotor (σφαιρικός κινητήρας Hüttlin) του οποίου η απόδοση φτάνει το 34% όταν η απόδοση των υπαρχόντων βενζινοκινητήρων είναι της τάξης του 24%.

Ο νέος κινητήρας παρουσιάστηκε με τη μορφή γεννήτριας (Hüttlin-Range-Extender) που παράγει ρεύμα για να τροφοδοτηθεί ηλεκτροκινητήρας υβριδικού οχήματος, επεκτείνοντας την αυτονομία που προσφέρουν οι μπαταρίες (έτσι, μέσα στην πόλη το αυτοκίνητο κινείται αξιοποιώντας την ενέργεια των μπαταριών με μηδενικούς ρύπους, ενώ στο ταξίδι αναλαμβάνει δράση η γεννήτρια). Πρόκειται για σύστημα παραγωγής ισχύος που μπορεί να τροφοδοτήσει είτε κινητήρες ενσωματωμένους στους τροχούς είτε κινητήρα που μεταδίδει κίνηση σε κάποιο άξονα.

Στην παρούσα έκδοσή του ο Hüttlin-Range-Extender είναι μια γεννήτρια που καταναλώνει υγρά καύσιμα και που βασικό της προσόν σε σύγκριση με ανταγωνιστικές προτάσεις –σύμφωνα με τους ανθρώπους της Innomot- σε σύγκριση δηλαδή με τις γεννήτριες που διαθέτουν συμβατικούς εμβολοφόρους κινητήρες είναι η σημαντικά αυξημένη απόδοση, ο μειωμένος όγκος, το κατά τρεις φορές μικρότερο βάρος, αλλά και το μειωμένο κόστος κατασκευής. Υπολογίζεται ότι ο σφαιρικός κινητήρας αποτελείται από 75% λιγότερα εξαρτήματα σε σχέση με ένα συμβατικό κινητήρα.


Η βασική κινηματική του σφαιρικού κινητήρα.

Η κατασκευάστρια εταιρία είναι πεπεισμένη ότι το μέλλον ανήκει στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο -και όχι στο υβριδικό- και για αυτό το λόγο η πρότασή της αφορά μία γεννήτρια που βασικό της συστατικό αποτελεί ο σφαιρικός κινητήρας εσωτερικής καύσης που είναι ενσωματωμένος στο δρομέα της γεννήτριας. Βασική αρχή της πρότασης του γερμανού εφευρέτη του νέου κινητήρα, Herbert Hüttlin, είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση μετατροπή της παλινδρομικής κίνησης των εμβόλων, σε περιστροφική κίνηση. Αυτό επιτυγχάνεται με την τρισδιάστατη κινηματική του Hüttlin Kugelmotor (σφαιρικού κινητήρα).

Αποτελείται από ένα σφαιρικό κέλυφος που περιέχει ένα εμβολοφόρο ρότορα, ο οποίος περιστρέφεται πάνω σε δύο σφαιρικά ρουλεμάν και διαθέτει θαλάμους καύσης μέσα στα οποία κινούνται τα δύο δίδυμα έμβολα του κινητήρα άλλοτε πλησιάζοντας και άλλοτε απομακρυνόμενα το ένα από το άλλο. Ο ρότορας περιλαμβάνει ένα ακόμα κυκλικό τμήμα με δύο κοίλα κυλινδρικά κανάλια, τοξοειδούς σχήματος, μέσα στα οποία κινούνται οι σφαίρες/οδηγοί των εμβόλων. Τα έμβολα εκτελούν κυκλική/παλινδρομική κίνηση διαγράφοντας ένα μικρό τόξο. Ο άξονας περιστροφής του ρότορα είναι κάθετος προς τον άξονα περιστροφής των δίδυμων εμβόλων. Η παραγόμενη ενέργεια μετατρέπεται κατά την ωφέλιμη διαδρομή των εμβόλων κατ’ ευθείαν σε περιστροφική κίνηση.

Πρόκειται για κινητήρα εσωτερικής καύσης που μπορεί να δουλέψει είτε σύμφωνα με τον κύκλο Otto, ως βενζινοκινητήρας, είτε σύμφωνα με τον κύκλο Diesel, ως πετρελαιοκινητήρας. Για την ψύξη φροντίζει το σύστημα ψύξης με νερό αλλά και το σύστημα λίπανσης.


Ο Hüttlin-Kugelmotor με τη μορφή υβριδικού συστήματος παραγωγής ισχύος.

Υπό εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο Hüttlin-Hybridmotor. Πρόκειται για τον ίδιο, σφαιρικό κινητήρα, διαμορφωμένο όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδίδει κίνηση σε κάποιον κινητήριο άξονα, μέσω φυσικά του σχετικού συστήματος μετάδοσης (συμπλέκτης, κιβώτιο ταχυτήτων, διαφορικό).

Ο υβριδικός κινητήρας προπαραγωγής που η εταιρία παρουσίασε πέρυσι, στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Κυβισμός:                   2×590 = 1180 cm3

  • Ισχύς:                          78 kw / άνω των 100 hp

  • Ηλεκ. ισχύς:                60 kw

  • Ροπή:                           160-290 Nm

  • Στροφές/λεπτό:           300 – 3.000

  • Απόδοση:                    άνω του 34%

  • Κατανάλωση:              μειωμένη κατά 20%

  • Εξωτ. διάμετρος:        650 mm

  • Συνολικό βάρος:          58 kg

Η σύγκριση στον τομέα της κατανάλωσης γίνεται με τετρακύλινδρο κινητήρα 2000 cm3 (χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες) ενώ στην περίπτωση του range-extender (γεννήτρια) η κατανάλωση θα είναι ακόμα μικρότερη.

Σημειώνουμε ότι ο Hüttlin Kugelmotor μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορα μεγέθη (τόσο μεγαλύτερα, όσο και μικρότερα) και να τοποθετηθεί όχι μόνο σε αυτοκίνητα, αλλά και σε μικρές μηχανές για τον κήπο καθώς επίσης και σε μηχανήματα έργων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση της Innomot ότι η επόμενη πρωτότυπη κατασκευή που θα παρουσιάσει θα είναι ένας συμπιεστής που θα προορίζεται για χρήση σε αιολικά πάρκα. Όταν ο άνεμος είναι αρκετά ισχυρός, η ηλεκτρική ενέργεια που θα περισσεύει θα τροφοδοτεί τον συμπιεστεί που με τη σειρά του θα αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή συμπιεσμένου αέρα. Κατά τη διάρκεια της άπνοιας ο αέρας αυτός θα διοχετεύεται στον συμπιεστή που λειτουργώντας αντίστροφα, σα γεννήτρια, θα παρέχει ηλ. ρεύμα στο δίκτυο.

Τέλος, με βάση τον απαιτούμενο χρόνο για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και την προετοιμασία της απαραίτητης υποδομής, υπολογίζεται ότι για να ξεκινήσει η παραγωγή του Hüttlin-Range-Extender θα χρειαστεί να περάσουν 2 έως 5 χρόνια, ενώ το κόστος θα είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού κινητήρα.

πηγή

pentapostagma.gr

http://1greek.wordpress.com

Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκάλυψη : Τα διαφορετικά μείγματα (η μία φαρδιά και η μία λεπτή γραμμή) πρόδωσαν το μυστικό των αεροψεκασμών ...διαβάστε πως προκάλεσαν την "μπόρα" της ψηφοφορίας για το μνημόνιο!!!

Το ότι άνοιξαν οι «ουρανοί» την ώρα της ψηφοφορίας των εθνοκτόνων μέτρων από τους εθνοπατέρες, δεν ήταν σύμπτωση. Η καταρρακτώδης βροχή στην Αθήνα διέλυσε κάθε διαμαρτυρία. Τη βροχή αυτή την ...



προετοίμαζαν εδώ και μέρες. Τα αεροπλάνα τους ράντιζαν όλη την Ελλάδα. Τα αεροπλάνα που ανέλαβαν τον ρόλο αυτό ήταν πάρα πολλά. Ας μας πουν πόσα αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά, πόσα από αυτά ήταν στρατιωτικά, ποια ήταν τα δρομολόγιά τους, γιατί πετούσαν πάνω από απαγορευμένες περιοχές, γιατί ήταν εκτός αεροδιαδρόμων, ποιοι τους έδωσαν άδεια, τι προέβλεπε το σχέδιο πτήσης τους, από πού έρχονταν και ποιάς εθνικότητος ήταν. Πως συμβαίνει τα αεροπλάνα που έχουν 2 ή 4 κινητήρες να «βγάζουν» 3 γραμμές; Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και τα ραντάρ της επικράτειας αποθηκεύουν τα πάντα. Άρα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει πάρα πολλά.
Εκτός φυσικά από την διαμόρφωση του καιρού διαμόρφωναν και την σωματική και ψυχική υγεία των, όχι τυχαία, αδρανών Ελλήνων. Τα χημικά μείγματα, χιλιάδων τόνων (!!!!), με τα οποία μας ραντίζουν περιέχουν εκτός των άλλων και βαρέα μέταλλα. Το αλουμίνιο π.χ. που περιέχουν, συντελεί στην εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάϊμερ. Επίσης ιονίζουν την ατμόσφαιρα για να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση το HAARP. Αν δεν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, έστω και μέσα στο σπίτι μας, έχουν πρόβλημα. Καταλάβατε γιατί απαγορεύεται το κάπνισμα;
Δείτε τώρα κάποιες φωτογραφίες από το ράντισμα που μας έκαναν τις τελευταίες ημέρες. Παρατηρήστε τα σύννεφα και σκεφθείτε για τον εαυτό σας. Σας φαίνεται φυσιολογικός ο ουρανός;






Το αεροπλάνο ραντίζει.




Ωραία χρώματα έχει ο ουρανός.




Από πότε η γη έχει 3 ήλιους; Από τότε που άρχισαν το ράντισμα. Η διάθλαση δημιουργεί ουράνιο τόξο όταν το σύννεφο έχει μόνο νερό. Αλλιώς…




Επάνω βλέπουμε ένα αεροπλάνο που μας ραντίζει. Πετάει πολύ ψηλά και δεν φαίνεται τίποτα περίεργο αν και η φωτογραφία τραβήχτηκε με τηλεφακό. Αν μεγεθύνουμε την φωτογραφία, προσέξτε τι συμβαίνει.



Το αεροπλάνο δεν έχει καμία λευκή επιφάνεια, είναι μαύρο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πολιτικό και είναι στρατιωτικό. Επίσης βλέπουμε ότι οι 2 λευκές γραμμές είναι διαφορετικές. Η μια είναι πιο φαρδιά από την άλλη. Είναι διαφορετικά τα μείγματα.
(Την φωτογραφία αυτή σας την στέλνω συνημμένη, με όνομα Α, ώστε να την επεξεργαστείτε μόνοι σας.)
Ας δούμε ένα άλλο αεροπλάνο σε μια άλλη φωτογραφία παρακάτω…



Η φωτογραφία αν και είναι τραβηγμένη με τηλεφακό το μόνο που διακρίνεται είναι οι διαφορετικού τύπου γραμμές. Ας μεγεθύνουμε τη φωτογραφία…



Τι παρατηρούμε; Τα ίδια με την προηγούμενη με μια επιπλέον διαφορά. Κάτω από το φτερό του αεροπλάνου υπάρχουν δύο αντανακλάσεις, από τους δύο κινητήρες. Αυτό σημαίνει ότι το αεροπλάνο είναι τετρακινητήριο (2 σε κάθε φτερό). Γιατί τότε οι γραμμές ραντίσματος είναι δύο; Αυτό για αυτούς που πιστεύουν ακόμα στα καυσαέρια των αεροπλάνων.(Σας στέλνω συνημμένη και αυτή τη φωτογραφία, με όνομα Β).
Ακόμη μία φωτογραφία με σύννεφα…




Θαυμάστε τα πολλά χρώματα από τα οποία γίνεται αντιληπτή η πυκνότητα των σύννεφων. Γιατί όμως τα σύννεφα που είναι κάτω δεξιά αντανακλούν τόσο πολύ το φως, περιέχουν τίποτα κρυσταλλικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα;
Η παραπάνω έρευνα και φωτογραφίες ανήκουν στον πιλότο Χ.Μ. που μας τα έστειλε για να ενημερώσουμε τον ανυποψίαστο κόσμο


http://www.peramatozoa.net
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: Δεν θα ανεχθούμε τη μεταφορά κεφαλαίων των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια, οι οποίες έχουν λάβει δάνεια από σκοπιανές τράπεζες και στη συνέχεια μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις μητρικές τους εταιρείες στην Ελλάδα, έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, την απώλεια 70 εκατ. ευρώ, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.


Τα Σκόπια δεν πρόκειται να ανεχθούν μια τέτοια παρουσία και όπως ανακοινώθηκε από του υπουργό Οικονομικών  και αναπληρωτή πρωθυπουργό Ζόραν Σταβρέσκι και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα.

«Είναι μια νέα τάση, η οποία παρατηρείται τελευταία και ασφαλώς δεν θα γίνει ανεκτή. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε αυτό το θέμα  ώστε να μην  μεταβιβάζεται το σκοπιανό κεφάλαιο σε οποιαδήποτε χώρα, όπως η Ελλάδα», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη ο Σταβρέσκι.

Πρόσθεσε ακόμη  ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται, ειδικά στο τραπεζικό κεφάλαιο, δηλαδή να λαμβάνουν δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις σκοπιανές τράπεζες και να αποτελούν οι τελευταίες πηγή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, γράφει το σλαβική δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Φάε ότι σου δίνει η Μητέρα Γη ανά εποχή για να αδυνατίσεις και άσε τις χημείες.

10 τροφές της εποχής που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις..
10 τρόφιμα “φθινόπωρο/χειμώνας”, που θέλεις να έχεις πάντα στη λίστα σου πριν πας για ψώνια!


ΜΗΛΑ
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή, μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές ασθένειες και γαστρεντερικές διαταραχές, δεσμεύουν τη χοληστερόλη και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και τέλος συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Είναι το πιο πλούσιο φρούτο σε πηκτίνη που σου προκαλεί κορεσμό γρήγορα, αποβάλει το λίπος και έτσι βοηθά στο αδυνάτισμα.
ΑΧΛΑΔΙΑ
Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, και φυτικές ίνες. Του τρεις σωματοφύλακες της υγείας
και της ομορφιάς: Η βιταμίνη C συμβάλλει στην καταστροφή βακτηρίων και ιών, ενώ είναι η νούμερο πρώτη ύλη για να χτιστεί το κολλαγόνο που διατηρείο το δέρμα σου νέο και λαμπερό. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας και οι φυτικές ίνες προστατεύουν το παχύ έντερο από την εμφάνιση καρκίνου.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Πλούσια σε βιταμίνη C, κάτι που σημαίνει πως καταναλώνοντας καθημερινά πορτοκάλια, προστατεύεσαι από τις χειμερινές ιώσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αγαπούν το χαμόγελο και την εμφάνισή σου, διατηρώντας υγιή ούλα και δέρμα και συμβάλλουν στην απορρόφηση σιδήρου.
ΛΑΧΑΝΟ
Ένα φλιτζάνι λάχανο αποδίδει περίπου 33 θερμίδες, δηλαδή μία μερίδα σαλάτα λάχανο δεν ξεπερνάει τις 70 θερμίδες, όσες λοιπόν περιέχει και ένα φρούτο. Αν αναλογιστούμε κιόλας ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους, τότε είναι ιδανικό για τη σιλουέτα σου.
Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α. την θρεπτική του αξία.
ΣΠΑΝΑΚΙ
Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μαγνήσιο που περιέχει συγκρατει το ασβέστιο που είναι πολύ οφέλιμο για τον οργανισμό. Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.
ΚΑΡΟΤΟ
Τα καρότα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη Α που βελτιώνουν την όραση, και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας. Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών.
ΜΑΡΟΥΛΙ
Βελτιώνει την όραση: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου του Harvard η εβδομαδιαία κατανάλωση 2-4 μερίδων πράσινων λαχανικών (σπανάκι, μαρούλι μπρόκολο), μπορεί να μειώσει κατά 43% την πιθανότητα εμφάνισης του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, που είναι ο κύριος λόγος μειωμένης όρασης στα άτομα άνω των 65 ετών. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία (150γρ. μανιτάρια δίνουν μόνο 32 θερμίδες, λιγότερη και από ένα φρούτο). Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες. Δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα (κακά) λιπαρά.
ΡΟΔΙ
Tο ρόδι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες και τανίνες. Σύμφωνα με μετρήσεις ORAC (μέθοδος μέτρησης της αντιοξειδωτικής ποσότητας και δράσης τροφίμων) το ρόδι είναι ως και 3 φορές ισχυρότερο από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι!
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε ισχύ από σήμερα η διαθεσιμότητα – Ολες οι τελικές ρυθμίσεις


Aναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και απεστάλη προς τους αρμόδιους φορείς το νέο θεσμικό πλαίσιο «κινητικότητας» των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που αφορά σε θέματα διαθεσιμότητας, αργίας και κατάργησης θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.
Ετσι, σε τίθενται αυτοδικαίως οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με την οποία καλούνται όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ρυθμίσεων του νέου Μνημονίου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
«Νέο θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα-Διαθεσιμότητα και αργία – κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ
Σας γνωστοποιούμε ότι με τις διατάξεις της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» εισάγονται ρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούν στη διεύρυνση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα, με γνώμονα την κάλυψη των πολλαπλών και ιδιαίτερων αναγκών των υπηρεσιών σε προσωπικό και την εξάλειψη ανορθολογικών καταστάσεων.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμορφώνουν θεσμούς του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Ειδικότερα:
- Εισάγεται ένα νέο, ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο διευκολύνει τη μετακίνηση προσωπικού σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, με σκοπό την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των υπηρεσιών και την αξιοποίηση του προσωπικού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του.
- Εκσυγχρονίζεται ο θεσμός της διαθεσιμότητας, ο οποίος πλέον παρέχει ευρύτερες δυνατότητες αξιοποίησης του προσωπικού που υπηρετούσε σε θέσεις που καταργούνται. Το προσωπικό αυτό μπορεί να μετατάσσεται, να μεταφέρεται ή να μετακινείται προσωρινά ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης
- Ενισχύεται ο θεσμός της αργίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση από την υπηρεσία όσων υπαλλήλων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα και να προστατεύεται το συμφέρον και το κύρος της υπηρεσίας. Παράλληλα, διευρύνεται η προστασία του υπαλλήλου που τίθεται σε αργία.
- Καταργούνται ορισμένες θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε κλάδους και ειδικότητες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες των συγκεκριμένων φορέων. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε θέσεις που καταργούνται μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους φορείς, όπου και παρουσιάζονται ελλείψεις σε προσωπικό.
Αναλυτικά :
Α. Μετάταξη – Μεταφορά Προσωπικού
Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.1 του άρθρου πρώτου προβλέπεται ένα νέο πλαίσιο κινητικότητας, μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων – μεταφορών προσωπικού, ως μηχανισμός για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και παράλληλα για την κάλυψη των διαφορετικών κατά φορέα ή υπηρεσία αναγκών και την εξάλειψη ανορθολογικών καταστάσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε άλλες υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου των ανεξάρτητων αρχών, των ν.π.δ.δ. και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
β) η μεταφορά υπαλλήλων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) που ανήκουν στο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, ν.π.δ.δ. και Ο.Τ.Α πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Οι ανωτέρω υποχρεωτικές μετατάξεις, οι οποίες ισχύουν παράλληλα με τις εθελούσιες μετατάξεις, διενεργούνται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αυτές προκύπτουν λόγω μεταβολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των συναφών δραστηριοτήτων τους, ή όταν διαπιστώνεται, μετά τη διενέργεια αξιολόγησης πλεονάζον προσωπικό, ή για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Για τους ίδιους λόγους το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται σε ν.π.ι.δ. του δημόσιου τομέα.
Για την εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.1, ως δημόσιος τομέας νοείται αυτός που έχει οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982, όπως ίσχυε πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51 του ν. 1892/1990, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορέων που απαριθμούνται ειδικότερα στο άρθρο 14 παρ. 1 και 2 του ν. 2190/1994 , όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν. 3812/2009.
Δεν καταλαμβάνονται από τις ανωτέρω διατάξεις τα νομικά πρόσωπα του Κεφαλαίου Β΄, όπως αυτά ορίζονται στην παρ.5 του άρθρου 1 του ν. 3429/2005.
Διαδικασία Μετατάξεων -Μεταφορών :
Για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής απαιτείται να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι ενέργειες:
Α) Αίτημα οικείου Υπουργού ή οργάνων Διοίκησης :
Ο οικείος Υπουργός ή τα όργανα Διοίκησης των φορέων της περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.1 που έχουν ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό, στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου μπορεί να υποβάλουν στο Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του ν.4024/2011, το οποίο εδρεύει και λειτουργεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ειδικά αιτιολογημένο αίτημα ως προς τις ανάγκες του φορέα σε προσωπικό, τον αριθμό του απαιτούμενου προσωπικού κατά κλάδους, κατηγορίες και ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα που απαιτείται να κατέχουν οι υπάλληλοι που μπορεί να διατίθενται προς μετακίνηση, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα, καθώς και τους λόγους για τους οποίους προέκυψαν οι σχετικές ανάγκες.
Ειδικά κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι 31-12-2012 το σχετικό αίτημα μπορεί να υποβάλλεται οποτεδήποτε.
Β) Αξιολόγηση αιτήματος από το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του. Ν.4024/2011:
Το Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ . 3 του ν.4024/2011 εκδίδει αιτιολογημένη γνώμη, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών, λαμβάνοντας υπόψη: α) τις υφιστάμενες ανάγκες σε προσωπικό των αιτούντων φορέων και β) τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ιδίως τα σχετικά με το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων φορέων από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθεί είτε από τους φορείς στους οποίους καταργήθηκαν θέσεις είτε από άλλους φορείς, αριθμός προσωπικού, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη γενικότερη λειτουργία τους.
Γ) Έκδοση Ανακοίνωσης:
Ακολούθως, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκδίδει σχετική ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτάται στους δικτυακούς τόπους et.diavgeia.gov.gr και www.ydmed.gov.gr. Με την ανακοίνωση αυτή καθορίζονται τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων που απαιτούνται για τους κλάδους ή τις ειδικότητες στους οποίους πρόκειται να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής. Η ανακοίνωση αυτή αποστέλλεται αυθημερόν με τη δημοσίευσή της στους φορείς προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων. Με την εν λόγω ανακοίνωση ορίζεται αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από τη δημοσίευσή της για την υποβολή δηλώσεων των υπαλλήλων των φορέων προέλευσης που ενδιαφέρονται να μεταταχθούν ή να μεταφερθούν.
Δ) Δημοσιοποίηση ανακοίνωσης :
Με ευθύνη του προϊσταμένου της οικείας Δ/νσης Διοικητικού – Προσωπικού, η προαναφερόμενη ανακοίνωση αναρτάται αμελλητί τόσο στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε φορέα όσο και στο δικτυακό τόπο της κάθε υπηρεσίας και αντίγραφό της αποστέλλεται σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες, όπου υπηρετούν υπάλληλοι του φορέα. Για τις ενέργειες αυτές συντάσσεται σχετικό πρακτικό.
Εφιστάται εν προκειμένω η προσοχή στις οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού για την ανάγκη άμεσων ενεργειών τους προς ενημέρωση όλων των υπαλλήλων του φορέα τους, δεδομένου ότι οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων υπαλλήλων .
Ε) Υποβολή δηλώσεων των ενδιαφερομένων υπαλλήλων :
Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών, από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ΕτΚ, οι υπάλληλοι οι οποίοι επιθυμούν να μεταταχθούν ή μεταφερθούν υποβάλλουν στην οικεία υπηρεσία Προσωπικού – Διοικητικού σχετική δήλωση. Στη δήλωση αυτή αναφέρεται υποχρεωτικά εάν ο υπάλληλος αποδέχεται ή όχι να μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, αντίστοιχη δήλωση δύνανται να υποβάλλουν και οι υπάλληλοι των φορέων προέλευσης οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
ΣΤ) Ενέργειες της Διοίκησης :
α) Μέσα στην ίδια προθεσμία των είκοσι (20) ημερών, οι οικείες υπηρεσίες προσωπικού – διοικητικού καταρτίζουν πίνακα, στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι υπάλληλοι διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για μετάταξη ή μεταφορά, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής, ανεξάρτητα από το εάν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση. Στον πίνακα αυτό περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης των θέσεών τους, κατά τα προβλεπόμενα στη διάταξη της υποπαραγράφου Ζ.4 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012.
Ο εν λόγω πίνακας κοινοποιείται στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο του φορέα προέλευσης, εφόσον υπάρχει, εντός της ίδιας προθεσμίας των είκοσι (20) ημερών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μετάταξης δικαστικών υπαλλήλων η κατά τα ανωτέρω γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου απαιτείται να είναι σύμφωνη. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιπτώσεις φορέων για τους οποίους δεν προβλέπεται η σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου, αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο ή το μονομελές όργανο Διοίκησης.
β) Το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από την περιέλευση σε αυτό του ανωτέρω πίνακα, καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας των υπαλλήλων που μπορεί να διατίθενται προς μετάταξη ή μεταφορά, λαμβάνοντας υπόψη: τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, την καταλληλότητά τους για τις θέσεις στις οποίες θα μεταταχθούν ή μεταφερθούν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα βιοτικά τους συμφέροντα και την τυχόν εκδηλωθείσα προτίμησή τους. Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση της ως άνω δεκαπενθήμερης προθεσμίας από τα μέλη του υπηρεσιακού συμβουλίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή τουλάχιστον του υποβιβασμού.
γ) Μέσα σε δύο (2) ημέρες από τη λήξη της δεκαπενθήμερης προθεσμίας οι πίνακες που καταρτίστηκαν από τις οικείες υπηρεσίες Διοικητικού-Προσωπικού των φορέων προέλευσης, μαζί με τις δηλώσεις των υπαλλήλων και τις γνωμοδοτήσεις των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων διαβιβάζονται στο Τριμελές Συμβούλιο του άρθρου 5 παρ.3 του ν 4024/2011, το οποίο και γνωμοδοτεί εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός για τον αριθμό των προς μετάταξη υπαλλήλων από κάθε φορέα προέλευσης και τη σειρά προτεραιότητάς τους, με βάση το συμφέρον και τις ανάγκες της υπηρεσίας προέλευσης και υποδοχής.
Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεων τους .
Οι κατά τα ανωτέρω μετατασσόμενοι ή μεταφερόμενοι υπάλληλοι απαιτείται να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας στους οποίους μετατάσσονται ή μεταφέρονται, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001, όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής. Η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού μπορεί να διενεργείται σε υφιστάμενες κενές θέσεις, και αν δεν υπάρχουν, σε θέσεις που συστήνονται με την πράξη μετάταξης ή μεταφοράς με ταυτόχρονη δέσμευση στην τελευταία αυτή περίπτωση ίσου αριθμού θέσεων μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων υποδοχής, εφόσον υπάρχουν. Οι υπάλληλοι μπορεί να μεταταχθούν ή μεταφερθούν και σε θέσεις συναφών ή παρεμφερών κλάδων της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας εφόσον κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας που μετατάσσονται ή μεταφέρονται, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 όπως ισχύει και τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής.
Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση η μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων δεν θίγει οποιοδήποτε εργασιακό τους δικαίωμα, καθόσον δεν μεταβάλλεται η υφιστάμενη νομική φύση της υπηρεσιακής τους σχέσης, αλλά ούτε και η σχέση ασφάλισης αυτών.
Εφιστάται, τέλος, η προσοχή στις σοβαρές συνέπειες τις οποίες συνεπάγεται η μη εμφάνιση του υπαλλήλου στη θέση στην οποία μετατάχθηκε ή μεταφέρθηκε.
Β. Διαθεσιμότητα
Με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Ζ.2 του άρθρου πρώτου του ιδίου ως άνω νόμου, προβλέπεται αναθεώρηση του υφιστάμενου θεσμού της διαθεσιμότητας υπαλλήλων λόγω κατάργησης των θέσεων που κατέχουν. Η διαθεσιμότητα υπηρετεί το θεσμό της κινητικότητας και αποβλέπει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 154 του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα και του άρθρου 158 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται τίθενται σε διαθεσιμότητα, η οποία διαρκεί (1) έτος. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου τίθενται σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Οι υπάλληλοι αυτοί μπορεί κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους :
α) Να μετατάσσονται εκουσίως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 154 παρ. 4 Υπαλληλικού Κώδικα, άρθρο 158 παρ. 4 Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι υφίστανται κενές οργανικές θέσεις.
β) Να μετατάσσονται υποχρεωτικά ή να μεταφέρονται, με μεταβολή της υπηρεσιακής τους σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατά τη διαδικασία της υποπαραγράφου Ζ.1, για το συμφέρον και τις ανάγκες της υπηρεσίας και ιδίως για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Με την έκδοση της πράξης μετάταξης ή μεταφοράς και μεταβολής της σχέσης εργασίας αίρεται αυτοδίκαια το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
γ) Να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, ν.π.δ.δ., Ο.Τ.Α. ή οποιουδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα με τη διαδικασία του άρθρου 5 του ν. 4024/2011. Οι πράξεις προσωρινής τοποθέτησης της περίπτωσης αυτής εκδίδονται από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με την έκδοση της πράξης προσωρινής τοποθέτησης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή, αναστέλλεται το καθεστώς της διαθεσιμότητας για όλες τις συνέπειες (μισθολογικές κ.λπ.). Σε περίπτωση μη εμφάνισης του υπαλλήλου εφαρμόζεται αναλόγως η διάταξη της περίπτωσης 5 της υποπαραγράφου Ζ.1.
δ)Να υπάγονται σε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.
Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται αναλόγως και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και στους υπαλλήλους των φορέων της υποπαραγράφου Ζ.1.1.β οι θέσεις των οποίων καταργούνται.
Διευκρινίζεται ότι από τη νέα ρύθμιση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης θέσεων καταλαμβάνεται πλέον και το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για το οποίο, σύμφωνα με τις ισχύουσες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις του π.δ. 410/1988, η κατάργηση της θέσης συνεπαγόταν την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας του.
Γ. Αργία στο πλαίσιο της Πειθαρχικής και Ποινικής Διαδικασίας.
Με τις διατάξεις των περ.1 και2 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 αντικαθίστανται τα άρθρα 103 και 104 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο πρώτο του ν. 4057/2012.
Mε τις διατάξεις των περ.3 και .4 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του παρόντος νόμου αντικαθίστανται τα άρθρα 107 και 108 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007).
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ.5 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του παρόντος νόμου για την εφαρμογή των άρθρων 88 και 89 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (ν. 2812/2000), ως λόγοι θέσεως του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία νοούνται αντίστοιχα αυτοί που αναφέρονται στα άρθρα 103 παρ. 1 και 104 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαθίστανται με τις περιπτώσεις 1 και 2 της υποπαραγράφου Ζ.3 του ίδιου άρθρου του ν.4093/2012.
Τέλος, οι εισαγόμενες ρυθμίσεις, με την επιφύλαξη τυχόν αυστηρότερων διατάξεων, επεκτείνονται και εφαρμόζονται αναλόγως, ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις και συνέπειες, σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα και σε όλες τις πειθαρχικές διαδικασίες που διέπουν το κάθε φύσεως και με οποιαδήποτε υπηρεσιακή σχέση δημοσίου δικαίου ή σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με το άρθρο 1 παρ.6 του ν.1256/1982 πριν τη θέση σε ισχύ του άρθρου 51δ του ν.1892/1990, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορέων που απαριθμούνται ειδικότερα στο άρθρο 14 παρ.1 και 2 του ν.2190/1994 , όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 1 του ν.3812/2009 (εδάφιο β΄ περ.6 υποπαρ. Ζ.3).
1. Αυτοδίκαιη αργία
Με τη διάταξη της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου διευρύνονται οι περιπτώσεις υπό τη συνδρομή των οποίων οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Η διάταξη καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην ΕτΚ (περ. 7 της υποπαρ. Ζ.3) υποθέσεις, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της μη συμπληρώσεως του χρόνου παραγραφής. Συνεπώς, από την επομένη της δημοσίευσης του ν.4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία:
α) οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή ένταλμα προσωρινής κράτησης,
β) οι υπάλληλοι κατά των οποίων εκδόθηκε ένταλμα προσωρινής κράτησης και στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτηση ή αντικαταστάθηκε με περιοριστικούς όρους,
γ) οι υπάλληλοι οι οποίοι παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά τη γενετήσιας ελευθερίας ή για έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
δ) οι υπάλληλοι στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής ή της προσωρινής παύσης,
ε) οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α’, γ’, δ’, ε’, θ’, ι’, ιδ’, ιη’, κγ’, κδ’, κζ’ και κθ’ του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει, ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012, ή αντίστοιχα παραπτώματα του προϊσχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999).
Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών επισυνάπτεται, ως Παράρτημα Ι, κατάλογος με τα πειθαρχικά παραπτώματα της περ. (ε), στην ακριβή νομοτεχνική διατύπωση των διατάξεων του άρθρου δεύτερου του ν. 4057/2012, του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του ε με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012 και του άρθρου 107 ν. 2683/1999.
Υπάλληλος ο οποίος τέθηκε σε αργία στις περιπτώσεις α΄ έως γ΄,της παρ. 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου, ασκεί εκ νέου τα καθήκοντα του αν αθωωθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η αργία της περίπτωσης δ΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο της πειθαρχικής απόφασης και λήγει με την έναρξη της εκτέλεσης της πειθαρχικής ποινής της οριστικής ή προσωρινής παύσης που του επιβλήθηκε ή με την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό ή δικαστικής απόφασης που είτε απαλλάσσει τον υπάλληλο από την πειθαρχική ευθύνη είτε του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση. Η αργία της περίπτωσης ε΄ της ιδίας παραγράφου του ίδιου άρθρου και νόμου, όπως αντικαταστάθηκε με την περ. 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο του παραπεμπτηρίου εγγράφου και λήγει με την έκδοση πρωτοβάθμιας πειθαρχικής απόφασης που τον απαλλάσσει ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.
Επισημαίνεται ότι υπάλληλος που υπάγεται σε μία από τις ως άνω περιπτώσεις τελεί αυτοδικαίως σε καθεστώς αργίας. Συνεπώς, η διαπιστωτική πράξη θέσης σε αργία, που εκδίδεται αμελλητί από το αρμόδιο για διορισμό του υπαλλήλου όργανο, ανατρέχει στο χρόνο που συντελέστηκαν οι προϋποθέσεις επιβολής της, όπως ειδικότερα ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.
Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 103 του ν. 3528/2007, όπως αντικαταστάθηκε με την περ.1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του παρόντος νόμου προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής της αυτοδίκαιης αργίας, υπό προϋποθέσεις. Με τη διάταξη αυτή ο θεσμός της αυτοδίκαιης αργίας εξοπλίζεται με ευελιξία και προσφέρει στα αρμόδια όργανα τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψιν τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης και κρίνουν αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο στα καθήκοντά του ή να τον μετακινούν. Η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην ως άνω διάταξη, εφόσον έχει επιβληθεί αυτοδίκαιη αργία στις ως άνω περιπτώσεις β΄, γ΄, δ΄ και ε΄, η οποία δεν έχει αρθεί λόγω εξάλειψης των λόγων για τους οποίους τέθηκε ο υπάλληλος σε αργία και δεν έχει επιβληθεί στον υπάλληλο πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης, το πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση γνωμοδοτεί μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία και κάθε επόμενο έτος σχετικά με την τυχόν συνδρομή λόγων που καθιστούν μη αναγκαία τη συνέχισή της.
Το όργανο που είναι αρμόδιο για το διορισμό του υπαλλήλου, εφόσον κρίνει, μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου ή μετά από γνωμοδότηση του ίδιου συμβουλίου που μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε, ότι με βάση τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης δεν είναι αναγκαία η συνέχιση της αργίας, μπορεί να διατάσσει την αναστολή της και την επάνοδο του υπαλλήλου στα καθήκοντά του ή τη μετακίνησή του. Η αναστολή της αργίας μπορεί να διατάσσεται και για ορισμένο χρόνο και να ανακαλείται οποτεδήποτε, εφόσον επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας και ιδίως σε περίπτωση υποτροπής, που οφείλεται στην τέλεση οποιουδήποτε νέου παραπτώματος από τον υπάλληλο.
2. Δυνητική αργία
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 2 της υποπαρ. Ζ.3 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, αν συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι μπορεί να τεθούν σε αργία οι υπάλληλοι κατά των οποίων:
α) έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων για τις οποίες επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία, ή
β) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για άτακτη διαχείριση, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή του αρμόδιου επιθεωρητή.
Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της πράξης με την οποία ο υπάλληλος τίθεται σε αργία είναι κατά περίπτωση, ο οικείος Υπουργός ή το ανώτατο μονομελές όργανο διοίκησης ή ο πρόεδρος του συλλογικού οργάνου διοίκησης, αν δεν υπάρχει μονομελές όργανο διοίκησης. Η πράξη εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται αμελλητί.
Προβλέπεται, επίσης, πριν την επιβολή του μέτρου της δυνητικής αργίας, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η επιβολή του διοικητικού μέτρου της αναστολής άσκησης των καθηκόντων, για λόγους προστασίας του συμφέροντος και του κύρους της υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, σε κατεπείγουσες περιπτώσεις και εφόσον διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας, μπορεί να επιβληθεί στον υπάλληλο από τον άμεσο πειθαρχικώς προϊστάμενό του το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, ακόμη και πριν επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο. Σε περίπτωση παράλειψης του άμεσου πειθαρχικώς προϊσταμένου του υπαλλήλου, το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων μπορεί να επιβληθεί από κάθε πειθαρχικώς προϊστάμενο του οργάνου αυτού. Η παράλειψη πειθαρχικώς προϊσταμένου να επιβάλει το ως άνω μέτρο ελέγχεται πειθαρχικά.
Κατά τη διάρκεια της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του ο υπάλληλος δεν προσέρχεται στην υπηρεσία.
Η αναστολή άσκησης καθηκόντων του υπαλλήλου αίρεται αυτοδικαίως, εάν το πειθαρχικό συμβούλιο δεν επιληφθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας, χωρίς πάντως να κωλύεται να επιληφθεί και μετά την πάροδο αυτής.
Σε περίπτωση που έχει διαταχθεί το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων του υπαλλήλου, το πειθαρχικό συμβούλιο συνέρχεται και γνωμοδοτεί το αργότερο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήψη του μέτρου. Μέσα στην ίδια προθεσμία το πειθαρχικό συμβούλιο γνωμοδοτεί και όταν ζητείται η γνώμη του από το όργανο που είναι αρμόδιο για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία.
Η γνωμοδότηση εκδίδεται σε κάθε περίπτωση μετά από προηγούμενη κλήση του υπαλλήλου σε ακρόαση.
Σε περίπτωση που το πειθαρχικό συμβούλιο δεν γνωμοδοτήσει μέσα στις ανωτέρω προθεσμίες, η απόφαση για τη θέση του υπαλλήλου σε αργία εκδίδεται και χωρίς γνωμοδότηση. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος καλείται σε ακρόαση από το αρμόδιο όργανο και οφείλει να υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της κλήσης.
Η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης. Ο υπάλληλος επανέρχεται στα καθήκοντά του αυτοδίκαια από την έκδοση πειθαρχικής απόφασης, η οποία τον απαλλάσσει από την πειθαρχική ευθύνη ή του επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.
Μετά την πάροδο ενός έτους από τη θέση του υπαλλήλου σε αργία και κάθε επόμενο έτος το πειθαρχικό συμβούλιο υποχρεούται να γνωμοδοτεί για τη συνέχιση ή μη της αργίας. Ο υπάλληλος επανέρχεται στα καθήκοντά του από την κοινοποίηση σχετικής απόφασης του οργάνου που τον έθεσε σε αργία, η οποία εκδίδεται εφόσον έχουν εκλείψει οι λόγοι της θέσης σε δυνητική αργία. Η απόφαση αυτή μπορεί να εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο οποτεδήποτε, ακόμη και χωρίς προηγούμενη γνώμη του πειθαρχικού συμβουλίου.
Το όργανο που είναι αρμόδιο για τη θέση υπαλλήλου σε δυνητική αργία μπορεί, εφόσον κρίνει ότι το μέτρο της αργίας δεν είναι απαραίτητο να επιβληθεί ή έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε, να διατάσσει για λόγους σχετικούς με το συμφέρον της υπηρεσίας τη μετακίνηση του υπαλλήλου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 114 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων, κατά την οποία η πειθαρχική δίωξη είναι ανεξάρτητη της ποινικής και χωρεί αυτοτελώς. Κατά συνέπεια, τα αρμόδια όργανα οφείλουν να κινούν και να ολοκληρώνουν την πειθαρχική διαδικασία ανεξάρτητα από την εξέλιξη της αντίστοιχης ποινικής.
Δ. Κατάργηση θέσεων ΙΔΑΧ
Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.4. του άρθρου πρώτου του παρόντος ν.4093/2012 καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην υποπαράγραφο Ζ.1.1:
με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης,
ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης),
αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων,
και (οι οποίοι) δεν έχουν προσληφθεί:
1. Με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής, όπως είναι οι διαδικασίες επιλογής ΑΣΕΠ,
2. Με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως π.χ. δημόσια ανακοίνωση- προκήρυξη θέσεων με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια,
3. Με ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με το ν.1648/1986, όπως τροποποιήθηκε με το ν.2643/1998, για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. πολύτεκνες οικογένειες, αποκατάσταση αναπήρων πολέμου, προστασία ατόμων με αναπηρία), ν.3624/2007 για το διορισμό συγγενούς θανόντος εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του έτους 2007, ν. 3448/2006 για το διορισμό συγγενών θανόντων εν υπηρεσία, ν. 2725/1999, όπως ισχύει, για το διορισμό διακριθέντων αθλητών κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι, προσωπικό του οποίου μεταβλήθηκε η εργασιακή σχέση σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου επειδή διαπιστώθηκε ότι κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (π.χ.ν.2190/1994, ν.2839/2000, Π.Δ. 164/2004), καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του ως άνω νόμου.
Είναι αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση με τις ως άνω διατάξεις δεν αμφισβητείται η συνταγματικότητα των οικείων νομοθετικών ρυθμίσεων ή η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών, ούτε θίγεται κατά οποιοδήποτε τρόπο το νομικό τους καθεστώς.
Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει:
• τους μονίμους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας,κλάδου και ειδικότητας
• τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ οι οποίοι ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΥΕ και
• τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, κατηγορίας ΔΕ, με ειδικότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά αναφερόμενες στην ως άνω διάταξη.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα δυσλειτουργίας στις υπηρεσίες, απαιτείται –πέραν της συνδρομής των στοιχείων που μνημονεύονται πιο πάνω- ο αριθμός των υπαλλήλων που καταρχήν καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση:
α) να είναι τουλάχιστον δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ή μεγαλύτερος,
β) να μην ξεπερνά το 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων της υπηρεσίας ή του φορέα.
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 25% στο συνολικό αριθμό των τακτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας ή του φορέα (: μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας
γ) να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην οικεία υπηρεσία ή φορέα.
Για τον υπολογισμό του ως άνω ποσοστού του 10%, στο συνολικό αριθμό του τακτικού προσωπικού της υπηρεσίας ή του φορέα (: μέγεθος αναφοράς), προσμετρώνται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας.
Επισημαίνεται ότι, για την εφαρμογή της διάταξης, απαιτείται οι πιο πάνω τρεις προϋποθέσεις να συντρέχουν σωρευτικά.
Σημειώνεται, επίσης,ότι για τον υπολογισμό των ανωτέρω περιπτώσεων της παρούσας εγκυκλίου α),β) και γ), οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα προσμετρηθούν στο προσωπικό των υπηρεσιών υποδοχής στις οποίες έχουν αποσπαστεί και όχι στο προσωπικό των υπηρεσιών από τις οποίες προέρχονται.
Α. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται:
1. οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας,
2. ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)
3. τα νοσοκομεία,
4. η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στην οποία και υπάγονται τα Μουσεία της χώρας..
Τα Μουσεία που είναι αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Β. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν.4024/11, η παρούσα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται, (μολονότι πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις εφαρμογής), στους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, οι οποίοι υπάγονται στις παρακάτω, , εξαιρέσεις:
α) ο εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν.4024/11 .
β) εργαζόμενος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο το οποίο τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε. (ν.2238/1994, ΑΊ51) και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του Κ.Φ.Ε. ορίζεται στις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.
γ) εργαζόμενος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνος κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α` 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.,
δ) εργαζόμενος που είναι προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..
Διευκρινίζεται,τέλος, ότι για την εφαρμογή των ανωτέρω:
Α) ως υπηρεσία ή φορέας νοείται κάθε διοικητική δομή η οποία διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις Υπουργείων με περισσότερες από μία Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού, ως υπηρεσία – φορέας νοείται το σύνολο των οργανικών μονάδων που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη Διεύθυνση Διοικητικού – Προσωπικού.
Β) ως ημερομηνία πρόσληψης για το μεταφερόμενο – μετατασσόμενο προσωπικό λογίζεται η ημερομηνία εισόδου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, ή οποιοδήποτε άλλο φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος που διανύθηκε στις υπηρεσίες προέλευσης του μεταφερομένου – μετατασσομένου προσωπικού έχει ληφθεί υπόψη για τη βαθμολογική και μισθολογική του εξέλιξη με την ιδιότητα του υπαλλήλου ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Γ) Για τα Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο δημόσιο, όπως αναφέρονται στην υποπαράγραφο Ζ 1.1.β, τα οποία δεν ακολουθούν την ως άνω κατηγοριοποίηση ειδικοτήτων, στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης εμπίπτουν όλες εκείνες οι ειδικότητες που αντιστοιχίζονται με τις ειδικότητες Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων.
Δ) Τέλος, επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα επέρχεται εκ του νόμου. Συνεπώς, οι διαπιστωτικές πράξεις που θα εκδοθούν ανατρέχουν στην έναρξη ισχύος του νόμου (η επομένη της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ).
Ε. Περιορισμοί προσλήψεων στο δημόσιο τομέα-περιορισμός θέσεων μετακλητών υπαλλήλων-διάρκεια ισχύος πινάκων ΑΣΕΠ
Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης της διαδικασίας μείωσης του αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού, θεσπίστηκαν τα ακόλουθα:
1) Τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.3833/2010, όπως ισχύει, προκειμένου να επεκταθεί η χρονική ισχύς του λόγου μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μέχρι 31-12-2016.
2) Τροποποιήθηκε το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 37 του ν.3986/2011 και προσδιορίστηκε ότι ο αριθμός εγκρίσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου για τα έτη 2013 και 2014 μειώνεται κατά 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους ενώ για τα έτη 2015 και 2016 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
3) Ο συνολικός κατά υπηρεσία και κατηγορία μετακλητών υπαλλήλων περιορισμός στον αριθμό των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε Υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το Π.Δ. 63/2005 καθώς και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανέρχεται σε 20%.
4) Τροποποιήθηκε η παρ. 11 του άρθρου 17 του ν.2190/1994, όπως ισχύει, προκειμένου η ισχύς των πινάκων διοριστέων που εκδίδονται εφεξής να περιορίζεται στα τρία έτη από τη δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται όχι μόνον η επικαιροποίηση των αναγκών των Υπηρεσιών σε στελεχιακό δυναμικό αλλά και η διαρκής προσαρμογή φορέων και υποψηφίων στις δυναμικά μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Άμεσες ενέργειες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου Ζ:
Α. Για την άμεση εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων, οι Διευθύνσεις Προσωπικού των υπηρεσιών ή φορέων που καταλαμβάνονται από τις υποπαραγράφους Ζ2, Ζ3 και Ζ4 καλούνται όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1.Εντός 5 (πέντε) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθυντές Διοικητικού/ Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:
α. Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους
β. Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ατομικών στοιχείων των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας αποτελεί εκπλήρωση της πάγιας υποχρέωσης των υπηρεσιών Διοικητικού/Προσωπικού να επικαιροποιούν τα στοιχεία της απογραφής σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής του προσωπικού τους, δεδομένου ότι τόσο η θέση σε διαθεσιμότητα όσο και η αναγκαστική αργία συνιστούν μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου.
Σημειώνεται ότι η άμεση υποβολή των στοιχείων αυτών εξυπηρετεί την ταχύτερη μετακίνηση του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα για την κάλυψη των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι η θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αργίας επέρχεται αυτοδίκαια με τη δημοσίευση του Νόμου.
Η αποστολή των στοιχείων γίνεται με την ακόλουθη ηλεκτρονική διαδικασία:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr/kinitikotita και στο πεδίο «1. Εφαρμογή καταγραφής στοιχείων υποπαραγράφου Ζ.4. – Κατάργηση Ειδικοτήτων και Θέσεων» αποστέλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία με τη συμπλήρωση των πεδίων:
1. Αριθμός υπαλλήλων ΔΕ ΙΔΑΧ που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου ,
2. Συνολικός αριθμός διοικητικών υπαλλήλων του φορέα, μονίμων και ΙΔΑΧ, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας,
3. Συνολικός αριθμός τακτικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) προσωπικού του φορέα.
Σημειώνεται ότι η πιο πάνω υποχρέωση των Προϊσταμένων Διευθύνσεων Διοικητικού/Προσωπικού συντρέχει ανεξάρτητα από το εάν, όπως θα προκύψει από την εφαρμογή των κριτηρίων της υποπαραγράφου Ζ.4, ο φορέας ή η υπηρεσία τους καταλαμβάνεται από τη ρύθμιση για κατάργηση θέσεων.
Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση και στο πεδίο «2. Εφαρμογή καταγραφής στοιχείων υποπαραγράφου Ζ.3. – Αργία στα πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας» υποβάλλονται συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίπτωση των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
Για την περίπτωση των υπαλλήλων που τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία υπό τη συνδρομή των περιπτώσεων 1.δ και 1.ε , η αποστολή των στοιχείων πρέπει να γίνει άμεσα και πάντως όχι πριν την πάροδο δύο (2) ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας εγκυκλίου, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών.
Για τις περιπτώσεις 1α, 1β, 1γ ισχύει η πενθήμερη προθεσμία.
Εντός της ίδιας ως άνω πενθήμερης προθεσμίας από τη δημοσίευση του νόμου, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού μόνο των φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν στη βάση του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) τα στοιχεία εκείνα των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αυτοδίκαιης αργίας και στη συνέχεια να τους αποδεσμεύσουν, με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας» ή «Θέση σε αργία» αντίστοιχα.
Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοικητικού/ Προσωπικού των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εκτός της ως άνω υποβολής στην εφαρμογή http://apografi.gov.gr/kinitikotita των συγκεντρωτικών στοιχείων, υποχρεούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr αρχείο excel, αναφέροντας τα στοιχεία των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή αυτοδίκαιης αργίας (ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Ειδικότητα/Κλάδο, Ημερομηνία Γέννησης).
2. Κοινοποίηση πράξεων
Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr
Α. αντίγραφα των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων κατ’εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.4 του παρόντος νόμου (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Α’)
Β. αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις καταργούμενες θέσεις (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Β΄)
Γ. τις πράξεις µε τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι, κατ’ εφαρμογή της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού (Παράρτημα ΙΙ-Υπόδειγμα Γ΄)
Υπενθυμίζεται ότι η µη αποστολή των στοιχείων εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται µε το ¼ των αποδοχών των υπαλλήλων.
Β. Κινητικότητα των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Τονίζεται ότι η πρώτη εφαρμογή του μηχανισμού κινητικότητας των υπαλλήλων θα υλοποιηθεί με τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.»
polispress
Διαβάστε περισσότερα » »