Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Η Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι μία από τις σημαντικότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα τις 15 Αυγούστου.
Λόγω της μεγάλης σημασίας της, αποτελεί μία από τις επίσημες αργίες και πολλές φορές ονομάζεται επίσης «ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ»
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, η Παναγία μας, πληροφορήθηκε η ίδια, από άγγελο Κυρίου για το γεγονός του επικείμενου θανάτου της, τρεις ημέρες πριν.
Ο Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε:
«Αυτά λέγει ο Υιός σου: Είναι καιρός να παραλάβω τη μητέρα Μου κοντά Μου. Γι' αυτό να μην ταραχθείς, αλλά δέξου το μήνυμα με ευφροσύνη, επειδή μεταβαίνεις σε ζωή αθάνατη».
Φεύγοντας ο Άγγελος, έδωσε στην Παναγία ένα κλαδί φοίνικα, και εκείνη δέχτηκε με ανακούφιση τα όσα της είπε, διότι ο πόθος της να βρεθεί και πάλι δίπλα στον αγαπημένο της υιό, ήταν πολύ μεγάλος.
Η Παναγία αποδέχτηκε αμέσως το θέλημα του Θεού και ανέβηκε για να προσευχηθεί στο όρος των Ελαιών, κάτι που συνήθισε άλλωστε να κάνει πολύ συχνά.
Τότε όμως συνέβη ένα θαύμα παράδοξο.
Τα δέντρα δίπλα από τα οποία περνούσε, έκλιναν την κορυφή τους σαν να ήθελαν να τις αποδώσουν τιμές, σαν να ήταν έμψυχα και να διέθεταν ανθρώπινη λογική.
Η Παναγία προσευχήθηκε για αρκετή ώρα και όταν επέστρεψε στην οικία της, ενημέρωσε με ηρεμία όλους τους γνωστούς και γείτονες για το γεγονός του θανάτου της που επρόκειτο να συμβεί σε τρεις ημέρες.
Στην συνέχεια ετοίμασε ότι ήταν απαραίτητο για τον ενταφιασμό της.
Οι παραβρισκόμενες γυναίκες, στο άκουσμα του λυπηρού γεγονότος, άρχισαν να θρηνούν και να παρακαλούν την Παναγία να μην φύγει και τις αφήσει μόνες και ορφανές.
Η Παναγία όμως της βεβαίωσε, ότι αφού μετασταθεί στους Ουρανούς, Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΤΟΣΟ ΑΥΤΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Την ώρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, μετά από τρεις ημέρες, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, διότι βρισκόταν σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια νεφέλη τους άρπαξε από τα μέρη που βρισκόταν και τους έφερε αμέσως κοντά της!
Μαζί με τους Αποστόλους ήρθε και ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο Απόστολος Τιμόθεος και οι λοιποί θεόσοφοι ιεράρχες. Όλοι αυτοί, μόλις έμαθαν την αιτία για την οποία συνάχθηκαν αιφνιδίως και παραδόξως, έλεγαν στην Θεοτόκο:
«όσο σε βλέπαμε, Δέσποινα, να ζεις και να μένεις στον κόσμο, παρηγορούμεθα σαν να βλέπαμε τον Υιόν σου. Επειδή όμως τώρα με τη βουλή του Υιού σου και Θεού μεταβαίνεις στα ουράνια, γι' αυτό καθώς βλέπεις θρηνούμε και δακρύζουμε, αν και από την άλλη χαιρόμαστε για όσα θαυμαστά σου έγιναν».
Τότε η Παναγία τους αποκρίθηκε:
«Μαθητές του Υιού μου και Θεού, μην κάνετε πένθος και λύπη τη χαρά μου».
Το νεκρό σώμα της Παναγίας τοποθετήθηκε στον τάφο της Γεσθημανής.
Μετά όμως από τρεις ημέρες, καινούρια έκπληξη περίμενε τους παραβρισκόμενους. Ο τάφος ήταν κενός!
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΤΕΣΘΗ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ!
Η γιορτή του «δεκαπενταύγουστου» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες διότι σαν άνθρωποι αισθανόμαστε ένα διαφορετικό «δέσιμο» με την Παναγία, καθότι ήταν και αυτή ένας απλός άνθρωπος σαν και όλους εμάς, πριν καταφέρει μέσω της προσωπικής της προσπάθειας και του αγώνα της, όχι μόνο να αγιοποιηθεί αλλά και να καταστεί ΘΕΟΤΟΚΟΣ.
Στο πρόσωπό της συμβολίζεται το πρότυπο της μητρότητας, με οποία κάθε γυναίκα μπορεί πολύ εύκολα να ταυτιστεί.
Η Παναγία, αποτελεί την παρηγοριά σε κάθε πρόβλημα και κάθε πόνο μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη κουβέντα που θα βγει από το στόμα μας, μόλις παρουσιαστεί στην ζωή μας κάποιο πρόβλημα, είναι το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΒΟΗΘΑ»!
Τον Δεκαπενταύγουστο, με αφορμή το γεγονός της Κοίμησης της Θεοτόκου, διεξάγονται τα μεγαλύτερα πανηγύρια και δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπών, η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και προσμονή μέσα σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, μέσα σε κάθε εκκλησία ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εκκλησίες οι εορτασμοί των οποίων ξεχωρίζουν: Η Παναγία Σουμελά στην Ημαθία, η Μεγαλόχαρη της Τήνου και η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στις εκκλησίες και ψάλλει το εξής τροπάριο:
Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε,
Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα,
και συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα
Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Αγνή
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
την μετάστασιν δοξάζουσαι την σην
Αξιόν εστι, μεγαλύνειν Σε την Θεοτόκον
την τιμιωτέραν των Χερουβίμ
και ενδοξοτέραν των Σεραφείμ.
Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη ταφή Σου προσφέρουσι Παρθένε.
Κατελθών ο Πετρος, εν τω Σω μνημείω, ευσχήμως Σε κηδεύει.
Μυροφόροι άμα, συν τοις Αποστόλοις, ύμνοις Σοι θρηνωδούσι.
Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν
μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των αγγέλων•
παρακαλώ σε Παρθένε βοήθησόν μοι εν τάχει".
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

«Το πάρτι τελείωσε»: Η Ισπανία προσπαθεί να κόψει την παροχή πετρελαίου στο Γιβραλτάρ

Η Ισπανία αποφάσισε να αλλάξει την κατάσταση στα θαλάσσια δεδομένα των ακτών του Γιβραλτάρ και να τα αναγνωρίσει ως υδάτινη προστατευόμενη περιοχή της.


Με τον τρόπο αυτόν η Μαδρίτη συνεχίζει να  ασκεί πιέσεις στις αρχές του βρετανικού θύλακα. Τώρα έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εταιρείες πετρελαίου που παραδίδουν καύσιμα από τη θάλασσα στο Γιβραλτάρ.

Η Ισπανία προσπαθεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στα χερσαία σύνορα με το βράχο του Γιβραλτάρ.

Μετά από τριακόσια χρόνια το νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στη λογική του επέκταση δεν είναι ισπανικό έδαφος. Είναι ένα στοιχειωμένο έδαφος. (Σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα).

Το Γιβραλτάρ είναι βρετανικό υπερπόντιο έδαφος. Είναι μόνο 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά ελέγχει  Μεσόγειο και Ατλαντικό, έχει επίσης ένα καζίνο, φοίνικες και γιοτ. Το Γιβραλτάρ είναι ένας παράδεισος για τους επιχειρηματίες. Δεν υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας –ΦΠΑ και ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μόνο 10 τοις εκατό. Δεν είναι, σαφώς μια κλασική υπεράκτια χώρα φορολογικού παραδείσου, ωστόσο παρομοιάζει.

Και όλα αυτά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Tα νέα έργα των Βρετανών έχουν ωθήσει τους Ισπανούς να λάβουν διάφορα μέτρα. 

Οι Ισπανοί συνοριαφύλακες ελέγχουν τα οχήματα που εξέρχονται από το Γιβραλτάρ προσεκτικά επί 3-4 ώρες. Οι τουρίστες μαραζώνουν στην ουρά. Ποιο εύκολο είναι να περάσεις τα σύνορα πεζή παρά με αυτοκίνητο.

Η ισπανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, έχει αναγγείλει ότι θα καθιερώσει ένα τέλος 50 € για τη διέλευση των συνόρων. Μπορεί κανείς να μπει στο θύλακα από τον αέρα, ωστόσο, το αεροδρόμιο στο Γιβραλτάρ είναι πολύ περίεργο. Ο διάδρομος του  αεροδρομίου διασχίσει τον αυτοκινητόδρομο (ελλείψει χώρου) και η εθνική οδός σε κάθε απογείωση-προσγείωση κλείνει με ειδικές μπάρες (όπως του σιδηρόδρομου).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Jose Manuel Garcia-Margalla είπε μεταφορικά την απόφαση της Ισπανίας «Το πάρτι τελείωσε». Αλλά ο βράχος είναι απόρθητος, έτσι που τον διαμόρφωσαν οι Βρετανοί από τότε που η Βρετανία νίκησε την ισπανική αρμάδα πριν από 300 χρόνια.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη

Ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης των γεννητριών στη Σαντορίνη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της ΔΕΗ από τους καταστηματάρχες του νησιού
Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη, ωστόσο όπως δήλωσε στον ΣΚΑϊ ο πρόεδρος εστιατόρων του νησιού, Β. Ζαχαράκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής κατά της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη ΔΕΗ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης των γεννητριών, που έφτασαν στο νησί από την Αθήνα, συνολικής ισχύος περίπου 9 ΜW.
Την Τετάρτη τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον πέντε μονάδες του σταθμού παραγωγής, με τη συνολική διαθέσιμη ισχύ του σταθμού να ανέρχεται σε 22 MW.
H κάλυψη των αναγκών της νήσου εκτιμάται σε 31 MW, κατά την περίοδο αιχμής.
Εκτός από τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, στη Σαντορίνη μετακινήθηκαν και τεχνικοί της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ από την Αθήνα και τα γύρω νησιά.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 17-8-2013

 ptolemaidaΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ,ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ,ΟΑΕΔ,ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ,ΔΑΣΚΑΛΩΝ,ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ,ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ,ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ,ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥΣ ,ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΤΟΥΣ,ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-8-2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.30 
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΛΩΝ ΣΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ.ΜΑΣ ΩΘΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.
Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ.ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ,ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ,ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΖΕΣΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ.!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΜΕ,ΔΑΣΚΑΛΩΝ,ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ,ΟΑΕΔ,ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλγαρία-Ελλάδα νέα συνοριακή διέλευση

Σόφια.

Η βουλγαρική κυβέρνηση εξέδωσε απόφαση με την οποία θα ανοίξει νέα διέλευση στα σύνορα Βουλγαρίας –Ελλάδας από το πέρασμα ‘Makaza’, όπως ανακοινώθηκε από την κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Η νεοσύστατη οδική σύνδεση θα συνδέει τις βουλγαρικές πόλεις Χάσκοβο και 


Κάρντζαλι με τις ελληνικές Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Ο αυτοκινητόδρομος ‘Μακάζα’ είναι το τελευταίο στοιχείο του πανευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Νο 9 και θα διευκολύνει σημαντικά τη διέλευση των βουλγαρο-ελληνικών συνόρων σε συνδυασμό με τα άλλα μεθοριακά σημεία μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα από το 2009 διακυβερνητική συμφωνία Βουλγαρίας-Ελλάδας, το σημείο ‘Μακάζα’ (ανατολική Ροδόπη) θα ελέγχεται από κοινού  στα σημεία διέλευσης των συνόρων τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο.

Σήμερα εγκρίθηκε και το σχέδιο της διμερούς συμφωνίας που ρυθμίζει τη θέση για το κοινό έλεγχο των συνόρων. Πρόκειται για το σημείο ελέγχου που θα βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος του περάσματος ‘Μακάζα’, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »