Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Πτολεμαϊδα: Εκκένωση του οικισμού Μαυροπηγής ζητά η ΔΕΗ

Πτολεμαϊδα: Εκκένωση του οικισμού Μαυροπηγής ζητά η ΔΕΗ Την άμεση εκκένωση του οικισμού της Μαυροπηγής ζητά η ΔΕΗ ΑΕ, με εξώδικα που αποστέλλει στους κατοίκους του υπό μετεγκατάσταση οικισμού της Πτολεμαϊδας στο νομό Κοζάνης, με τα οποία ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός 10ημέρου, ημερομηνία η εκπνέει για κάποιους σε λίγες μέρες.
Τη διαμαρτυρία τους για τη βιασύνη της ΔΕΗ να εκκενωθεί ο οικισμός που απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου λιγνιτικού κοιτάσματος της Μαυροπηγής από τη ΔΕΗ (ενώ υπάρχει εκκρεμοδικία για τον καθορισμό της οριστικής τιμής της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, καθώς η εκδίκαση της οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης έχει προσδιοριστεί στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας για τις 2 Απριλίου), εξέφρασαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ, το μέλος του Τ.Σ. Γιώργος Μπάρμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης κι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, Βασίλης Τσιώτσιας, σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρο Ζερβό και νομικό σύμβουλο της επιχείρησης.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος- με την ιδιότητα του βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης, καθώς και ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Εορδαίας και των κατοίκων της Μαυροπηγής εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τη βιασύνη της ΔΕΗ να εκκενωθεί ο οικισμός της Μαυροπηγής, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποστέλλει η ΔΕΗ εξώδικα στους κατοίκους να εγκαταλείψουν εντός 10 ημερών τα σπίτια τους, αφού εν όψει της εκδίκασης της οριστικής τιμής της απαλλοτρίωσης στο Εφετείο στις 2 Απριλίου θα πρέπει να αξιολογηθούν τα οικήματα, τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, άρα δεν μπορεί να τα εγκαταλείψουν νωρίτερα.
«Τα οικήματα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση κατά την ημέρα εκτίμησής τους, άρα η ημερομηνία αποβολής των κατοίκων από τον οικισμό συνδέεται άμεσα με την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο», όπως δήλωσε η Δήμαρχος Π. Βρυζίδου. Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής κ. Εμμανουήλ επέδωσε μάλιστα απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής στην οποία τονίζεται ότι η εκκένωση του οικισμού πρέπει να γίνει με τη λήξη της εκκρεμοδικίας που υπάρχει για τον καθορισμό της οριστικής τιμή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει τυπικά το δικαίωμα να ζητά από σήμερα από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα οικήματά τους.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ εκφράστηκε επίσης η διαμαρτυρία για την τροποποίηση της απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού της Μαυροπηγής, με την οποία ορίζεται επισήμως κύριος των απαλλοτριούμενων εκτάσεων η ΔΕΗ (η προηγούμενη απόφαση έλεγε ότι η απαλλοτρίωση γινόταν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου ενώ η σημερινή λέει ότι γίνεται για λογαριασμό της ΔΕΗ) και τέθηκε από τη Δήμαρχο Εορδαίας το θέμα της επαναπόδοσης των εξαντλημένων εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα που, όπως τόνισε, σήμερα με τη δρομολόγηση της μικρής ΔΕΗ και της πώλησής της σε ιδιώτες οι εκτάσεις αυτές κινδυνεύουν να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »