Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Όταν η cola γίνεται ελληνική υπόθεση! Δείτε φωτογραφίες...

Φωτογραφία για Όταν η cola γίνεται ελληνική υπόθεση! Δείτε φωτογραφίες...Ετοιμαστείτε...

Τα ράφια των σουπερμάρκετ ποτέ πριν δεν είχαν τόσο ενδιαφέρον! Ο λόγος φυσικά για την GREEN COLA, την ελληνική cola που αυξάνει, με ταχύτατους ρυθμούς, την παρουσία της σ' αυτά και έχει βάλει στοίχημα σύντομα να μην ξεκολλάει από το χέρι του καταναλωτή Το αμιγώς ελληνικό προϊόν εμπλουτίζει τη γνωστή cola με καινοτόμες ιδιότητες όπως η παρουσία φυσικής πηγής καφεΐνης από πράσινους κόκκους καφέ και φυσικών αρωματικών υλών ενώ παράλληλα από τη λίστα... των συστατικών της λείπει η ζάχαρη, η ασπαρτάμη, το φωσφορικό οξύ και τα συντηρητικά.

Σε ποιoν ανήκει όμως αυτή η πρωτοβουλία για την GREEN COLA; Πίσω από αυτή την δραστηριότητα βρίσκεται  η ΕΠΑΠ ΑΕ (Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών) της ακριτικής Ορεστιάδας, που ιδρύθηκε το 1959 από μία ομάδα ντόπιων παραγωγών και δραστηριοποιείται εδώ και 53 χρόνια στην παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών.

H GREEN COLA διατίθεται σε επώνυμα σούπερμάρκετ όλης της Ελλάδας!

Ενδεικτική τιμή εξάδας: €3

Πηγή: Icons Travellers

Ρεπορτάζ-Κείμενο: Ανθή Παρασκευοπούλου

Φωτογραφικό υλικό: ΕΠΑΠ ΑΕ
pestanea
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Δήμαρχοι θα μπορούν να ασκούν και το επάγγελμά τους – Καταργείται το επαγγελματικό ασυμβίβαστο

  Στην κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων προχωρά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο  για την κύρωση των σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
 Έτσι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, όλοι οι Δήμαρχοι θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους.


  Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr στις 30 Νοεμβρίου 2012 και το είχε ανακοινώσει επισήμως τρεις ημέρες αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με το εξής σκεπτικό:

  «Καταργούμε το ασυμβίβαστο των Δημάρχων προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά.»
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη δομή στο Σύμπαν

ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ;
Αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν: μια ομάδα από κβάζαρ, που για να διανυθεί χρειάζονται 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός!
Η απίστευτα τεράστια κλίμακα της ομάδας των «ημιαστέρων», δείχνει να αψηφά τη Κοσμολογική Αρχή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την υπόθεση δηλαδή ότι το Σύμπαν είναι ισότροπο, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.
Τα κβάζαρ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο Σύμπαν και πρόκειται για πυρήνες αρχαίων γαλαξιών.
«Είναι γνωστό από το 1982 ότι τα κβάζαρ έχουν την τάση να συγκεντρώνονται σε σύνολα ή «δομές» εκπληκτικά τεραστίων διαστάσεων, δημιουργώντας απίστευτα μεγάλες ομάδες κβάζαρ, ή αλλιώς LQG», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η τεράστια ομάδα κβάζαρ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, έχει διαστάσεις 500 μεγαπαρσέκ (1 μεγαπαρσέκ ισούται με 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός). Επειδή η ομάδα LQG επιμηκύνεται, η μεγαλύτερη διάστασή της είναι 1.200 μεγαπαρσέκ, ή 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός, εξηγούν οι αστρονόμοι. Το μέγεθος αυτό είναι 1600 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση του Γαλαξία της Γης στον πλησιέστερο γαλαξία, την Ανδρομέδα.
«Παρόλο που είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την κλίμακα αυτής της LQG, είμαστε σε θέση να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δομή που έχουμε ανακαλύψει ποτέ στο Σύμπαν», αναφέρει ο Ρότζερ Κλόουζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ στη Βρετανία. «Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά συναρπαστική επειδή θέτει υπό αμφισβήτηση την μέχρι τώρα θεωρία για την κλίμακα του Σύμπαντος».

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ πχ 200

3. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 8

4. ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10ΕΤΙΑΣ

5. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ

6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ

7. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

8. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ. Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ

9. ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

10. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ
ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Tροχαίο ατύχημα νωρίς το πρωί στη γέφυρα του Ανατολικού (Φωτογραφίες)

  Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη γέφυρα του Ανατολικού.Δύο από τους τρεις επιβαίνοντες, δύο νεαρές κοπέλες και ένας άντρας, μεταφέρθηκαν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ώστε να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τραυματίστηκαν σοβαρά. Έρευνα  για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Πτολεμαΐδας.



Φωτογραφίες από ΕΛΠΑ Πτολεμαΐδας

kozan.gr


Διαβάστε περισσότερα » »

Αποζημιώσεις για δεσμευμένες εκτάσεις

Με το γνωστό προεδρικό διάταγμα της 06.03.2003 «Καθορισμός χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του έτους 1923 ευρύτερη περιοχή Μεσογείων (Ν. Αττικής)» (ΦΕΚ τ. Δ΄ αριθμ. 199/6.3.2003), δεσμεύθηκαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή των Μεσογείων, αφού απαγορεύθηκε κάθε μορφή οικοδόμησης και αξιοποίησής τους.
Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες των Μεσογείων. Πρόσφατα, πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων κατέθεσαν αιτήσεις στη Διοίκηση, ζητώντας να αποζημιωθούν για τις δεσμεύσεις αυτές. Ο συνταγματολόγος Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ειδικευμένης στα αντικείμενα αυτά Δικηγορικής Εταιρείας «Απ. Παπακωνσταντίνου – Γ. Κατρούγκαλος – Ν. Χλέπας & Συνεργάτες» (www.publiclaw-lawfirm.gr), που ανέλαβε τις υποθέσεις αυτές, εξηγεί στοMesogianews.gr για το ζήτημα που ανέκυψε. Όπως αναφέρει μάλιστα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι οι ιδιοκτησίες τους έχουν δεσμεύσεις από αυτό το διάταγμα!

grammatikonews
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο παππούς με τους Ναζί, ο εγγονός με την Τρόικα

Από σόι γερμανοτσολιάδων τα δήθεν «τζάκια» Παπακωνσταντίνου

Η οικογένεια του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είναι υπόλογος για την αλλοίωση της αρχικής λίστας Λαγκάρντ, απολάμβανε προνομιακής μεταχείρισης από την κατοχική κυβέρνηση
των δωσίλογων. Οι Παπακωνσταντίνου αποκτούσαν οικονομική ισχύ σε μια κυριολεκτικά ισοπεδωμένη Ελλάδα ενώ παράλληλα άρχισαν να εμπλέκονται ενεργά και στην πολιτική.
Οι ίδιοι άνθρωποι του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου, αυτοί που θα του άνοιγαν τον δρόμο για τη δική του πολιτική σταδιοδρομία, κάποτε υμνούσαν δημοσίως τη διορισμένη από τους Γερμανούς κυβέρνηση Τσολάκογλου.
Αρκετά μέλη της άκουσαν το «εις θάνατον» στα μεταπολεμικά Ειδικά Δικαστήρια Δωσίλογων.

Το ρεύμα της Κατοχής
Βίοι παράλληλοι, μεταφορικά, ανάμεσα στον Γεώργιο Τσολάκογλου και τον κ. Παπακωνσταντίνου: κατά κάποιον τρόπο και οι δύο διεκπεραίωσαν την παράδοση της Ελλάδας στους Γερμανούς. Ο μεν Τσολάκογλου το έκανε κατά κυριολεξία το 1941, ο δε κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος από τους υπουργούς της κυβέρνησης ΓΑΠ να διαπραγματευτεί τους όρους υποτελείας της Ελλάδας στον σύγχρονο οικονομικό επεκτατισμό της Γερμανίας.
Πριν από 70 περίπου χρόνια, ο Τσολάκογλου, με τις ευλογίες των Γερμανών κατακτητών, παραχωρούσε επιχειρηματικά προνόμια στον παππού του υπουργού που σήμερα κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, όπως είναι γνωστό, ήταν θείος του πρώην υπουργού και πατέρας των εξαδέλφων του, τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από την πρωτότυπη λίστα με τους κατόχους λογαριασμών στην τράπεζα HSBC.
Ο μέντορας του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ήταν ο Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ο δωσίλογος υπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για τα περιβόητα «κατοχικά δάνεια». Ιστορικές συμπτώσεις, που μοιάζουν απίστευτες και θυμίζουν σενάριο κυνικού πολιτικού δράματος, επιβεβαιώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το ρητό ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται, πότε σαν φάρσα και πότε σαν τραγωδία».
Κι όμως, αυτή είναι η αλήθεια και ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούκουνας προσφέρει όλη την απαραίτητη τεκμηρίωση με τα ντοκουμέντα που παραθέτει στο βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ερωδιός.

Πηγή Πρώτο Θέμα
Διαβάστε περισσότερα » »

"Έρχεται η e - συνταγογράφηση για φάρμακα και εξετάσεις"


Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος e - prescription παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη από τον πρόεδρο και διευθ/ντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστο Χάλαρη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, και όπως τονίστηκε επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω της καταχώρησης της επίσκεψης στον γιατρό και της διαχείρισης των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, ανέφερε ο κ. Χάλαρης, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.
Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας τού νέου συστήματος μας δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασε στοιχεία και για την 7μηνη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, εκτελέστηκαν περισσότερες από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, πιστοποιήθηκαν 41.000 γιατροί και 11.000 φαρμακεία, το ποσοστό διείσδυσης ξεπέρασε το 90%, καθιστώντας την εφαρμογή μια από τις πλέον δυναμικές πανευρωπαϊκά και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι τον μήνα.
news247.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Άνεργος δύο φορές σε μία 4ετία; Δεν δικαιούσαι επίδομα του ΟΑΕΔ.

Μία νέα δυσμενή αλλαγή έφερε για τους ανέργους το 2013, σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".


Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις από 1-1-2013, σε κάθε περίπτωση, τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450 ευρώ.

Με τις ίδιες ρυθμίσεις, αν εντός της 4ετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό των ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 επιδομάτων.
Βέβαια αυτός ο αριθμός αυτός από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν θα είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρακτικά με την ρύθμιση αυτή, ακόμα και αν κάποιος πληροί όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, σε περίπτωση που μείνει άνεργος δύο φορές σε μία τετραετία, τότε δεν θα λάβει δεύτερη φορά το επίδομα που του αντιστοιχεί.
Με βάση τις κείμενες διατάξεις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανέργων που δικαιούται το επίδομα.

Συγκεκριμένα:

Αν ο άνεργος επιδοτείται πρώτη φορά. Για να δικαιούται ο εργαζόμενος να επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας κατ' έτος στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

Επίσης, επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας στα τελευταία 2 χρόνια, πριν την απόλυσή του, από τις οποίες 80 ημέρες το λιγότερο κάθε χρόνο.

Αν ο άνεργος επιδοτείται δεύτερη φορά: Πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή του χωρίς να υπολογίζονται τα ημερομίσθια του τελευταίου διμήνου.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχεδόν τα μισά τρόφιμα του πλανήτη πετιούνται στα σκουπίδια

Την ώρα που 860 εκατ. άτομα είναι θύματα υποσιτισμού, τα μισά τρόφιμα του πλανήτη καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση της έκθεσης του Global Food, Waste Not, Want Not που δημοσιεύτηκε σήμερα. 

Σύμφωνα με την έκθεση μεταξύ 30% και 50% από τα 4 δισ. τόνους τρόφιμα κάθε χρόνο δεν καταλήγουν στο πιάτο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ιδιαίτερα τα τρόφιμα αυτά καταλήγουν στα σκουπίδια όπου πετιούνται από τους ίδιους τους καταναλωτές.

Στις υπό ανάπτυξη χώρες η απώλεια τροφίμων παρατηρείται σε όλη της διατροφική αλυσίδα: ξεκινάει από το χωράφι όπου πολλά τρόφιμα πετιούνται εξαιτίας της κακής ή πλημμελούς συλλογής τους ή εξαιτίας της κακής συντήρησής τους στη ζέστη ή το κρύο.

Στις αναπτυγμένες χώρες τα τρόφιμα πετιούνται εξαιτίας της αδιαφορίας : κακό μάρκετινγκ, κακές καταναλωτικές συνήθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 30% των καλλιεργειών στη Μεγάλη Βρετανία δεν συλλέγονται καν.

«Η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλάται είναι ασύλληπτη. Αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα του πλανήτη όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε. Αλλά το χειρότερο είναι ότι μαζί με τα τρόφιμα σπαταλώνται και ενεργειακές πηγές, νερό κλπ» αναφέρεται στην έκθεση.


pamepreveza.gr
Διαβάστε περισσότερα » »