Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η εθνική έξαρση του Μπερίσα και η ματαίωση της επίσκεψης Δημήτρη Αβραμόπουλου

Νοέμβριος 28, 2012.

«Στους πολίτες του Αυλώνα, ο Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρες και άλλοι άνδρες του έθνους ανακοίνωσαν, σε αυτήν την αιώνια πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία των Αλβανών, όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα στο Πρέσεβο και από τα Σκόπια στην Ποντγκόριτσα. 


Τιμούμε απεριόριστα τον πατέρα της Αλβανίας, Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρες - Ismail Qemal Vlorës και τους άνδρες εκείνους που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των πολιτών του Αυλώνα και πάσης Αλβανίας», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα σε επίσκεψή του στην πόλη Αυλώνα- Vlorës, της Αλβανίας.

Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού πρωθυπουργού, για αλβανικά εδάφη σε Ελλάδα, προκάλεσε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού ανακοίνωσε τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου,  επισημαίνει ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την  ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόσο στην πολιτική, οικονομία και ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αλβανίας, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση που έκανε χθες ο Μπερίσα στον Αυλώνα, ο οποίος αναφέρθηκε στην Πρέβεζα, είπε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται σε μια ιστορία πριν από 100 χρόνια και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση εναντίον των γειτόνων μας στο Νότο, Βόρεια ή Ανατολικά, γράφει η αλβανική Shekulli.

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα μυστικά κάτω από το χαλί της συμφωνίας του Eurogroup


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να χαρίσουν στην Ελλάδα μέρος του χρέους της, όμως, δεν το παραδέχονται δημόσια, για να βοηθήσουν την Angela Merkel στις εκλογές του 2013.
Έγγραφο το οποίο διέρρευσε στους Financial Times αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών γνώριζαν πολύ καλά όταν έκλειναν τη συμφωνία στο ότι κάποια στιγμή, θα κληθούν να… χαρίσουν στην Ελλάδα χρέος ίσο με το 5,1% του ΑΕΠ της τουλάχιστον.
Γιατί, λοιπόν, συμφώνησαν σε ένα ημιτελές σχέδιο; Προφανώς, για να περιορίσουν τις πιέσεις που ήδη δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος στο εσωτερικό της χώρας της.
Ήδη, τα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Ελλάδας μειώθηκαν μόλις στις 50 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι με την όποια περαιτέρω μείωση, οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα βρεθούν να γράφουν ζημιές.
Ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά πληρώνουν και από την τσέπη τους, είναι το… μυστικό που κρατούν για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, παραδέχτηκε ότι το Eurogroup συμφώνησε να δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, όταν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Όμως, μέχρι στιγμής, επιμένει ότι οι πιστωτές δεν πρόκειται να υποστούν ζημιές από τα δάνεια διάσωσης, αφού κάτι τέτοιο παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία και θα απαγόρευε τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας.
Οι Γερμανοί πολιτικοί, ασφαλώς, έχουν… μυριστεί το μυστικό. Και ήδη κατηγορούν τον Schaeuble ότι επιχειρεί να κρύψει πως οι ζημιές από τα δάνεια διάσωσης είναι αναπόφευκτες. Ο Frank-Walter Steinmeier, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Bundestag δηλώνει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την ελληνική συμφωνία, όμως, κατηγορεί τον Schaeuble και την κυβέρνηση ότι προσπαθούν και πάλι να κρύψουν την αλήθεια.
«Η διαγραφή χρέους δεν έχει αποτραπεί, έχει απλά πάρει αναβολή, για κάποιο σημείο μετά τις εκλογές», είπε ο Steinmeier.

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.ΡΟΓΚΟΖΙΝ Η Μόσχα κατακεραυνώνει Σ.Μπερίσα για τις αλυτρωτικές δηλώσεις και το Κόσοβο

H Ρωσία στέκεται απέναντι στον αλβανικό αλυτρωτισμό, όπως αυτός εκφράστηκε με πεντακάθαρο τρόπο από τον Αλβανό πρωθυπουργό Σάλι Μπερίσα στην περίφημη δήλωσή του που έχει ξεσηκώσει σάλο και προκάλεσε την ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου στα
Τίρανα (φαντασθείτε, για να ακυρώσει ακόμα και ο Δ.Αβραμόπουλος ο "ευγενής διπλωμάτης" τι σημαίνει αυτή η δήλωση).

Με αντιδήλωσή του πριν λίγο από την Σερβία ο Ρώσος αντιπρόεδρος αρμόδιος το τομέα Άμυνας και Ασφάλειας της Ρωσίας Ν.Ρογκόζιν βάσει τα πράγματα στην θέση τους: "Η Ρωσία δεν δέχεται την ανεξαρτησία του Κοσόβου και απορρίπτει οποιαδήποτε σκέψη ενοποίησης με την Αλβανία, στηρίζοντας την θέση της Σερβίας" είπε μέσα σε θύελλα επιδοκιμασιών από τους Σέρβους που παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του.

"Υποστηρίζουμε την προστασία του διεθνούς δικαίου και αυτό βρίσκεται με την Σερβία. Δεν πρόκειται να λλάξουμε την θέση μας, η οποία είναι ευθεία αποδοκιμασία της ανακήρυξης ενός ακόμα αλβανικού κράτους στο Κόσοβο όπως αυτό που μονομερώς ανακηρύχθηκε το 2008".

Με αυτές τις θέσεις έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στα Τίρανα "να μαζευτούν". Και βέβαια, πίσω από τα Τίρανα, βρίσκονται οι συνήθεις κύκλοι της ανωμαλίας που αιματοκύλισαν το Κόσοβο το 1999, εμ την Τουρκία να έχει αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο, εσχάτως.

Ο Σ.Μπερίσα δήλωσε «Αποτίω φόρο τιμής στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Η Ρωσία ενέργειες, όπως η αποστολή στρατιωτικού τμήματος από τον "Στρατό" του Κοσόβου που παρέλασε στα Τίρανα, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας και η έκφραση μεγαλοϊδεατικών-αλυτρωτικών σκέψεων για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας "από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο και από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα" αποτελούν μείζονα πρόκληση και απειλή για το σύνολο των ορθόδοξων λαών της Βαλκανικής που γειτονεύουν με την Αλβανία και εστία εντάσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ετοιμάζουν 12 Μνημόνια-Αποδέχονται το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια

Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Το παραδέχθηκαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Στουρνάρας-Σταικούρας.
Το επόμενο Μνημόνιο δεν θα είναι ένα που θα αφορά την γενική κυβέρνηση, αλλά 12. Ένα για κάθε
υπουργείο. Γιατί δεν αναλαμβάνει πρωθυπουργός αυτοπροσώπως ο Ράιχενμπαχ ; Θα ήταν πιο έντιμο για τους Έλληνες.
Μόνον μέσω του κυνισμού, μπορεί πλέον να αντιμετωπισθεί το αίσχος, που χαρακτηρίζεται επικοινωνιακά, παραμονή της Ελλάδας στον «σκληρό πυρήνα» της ευρωζώνης. Και μόνον με σκληρή ειρωνεία οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί ελληνικής διαπραγμάτευσης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Ουσιαστικά αντί για Μνημόνιο 3, έχει γίνει συμφωνία και αποδοχή του εξής σχεδίου του Βερολίνου. Κάθε υπουργείο θα αποδεχθεί ένα ειδικό Μνημόνιο για τους τομείς αρμοδιότητας του. Το ειδικό αυτό Μνημόνιο θα αποτελεί υποχρεωτικό «οδικό χάρτη» στο επίπεδο των δράσεων, των υποχρεωτικών νόμων και ρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθήσει, αλλά και την διαδικασία που θα αξιοποιήσει τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Γενικής κυβέρνησης που το αφορούν.
Με τον τρόπο αυτό εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, θα συνυπογράψουν τα λεπτομερειακά Μνημόνια , όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Οι δεσμευτικές αυτές υπογραφές, των 12 Μνημονίων, θα αφορούν και τους επόμενους υπουργούς, αφού η διοίκηση είναι ενιαία.
Πέραν των υποχρεώσεων και του χρονοδιαγράμματος, τα Μνημόνια αυτά συμπληρώνονται από ειδικές φόρμες, όπου κοστολογούνται και προεξοφλούνται οι δράσεις. Οι φόρμες έχουν έλθει από το εξωτερικό, μέσω Τρόικας και οι Έλληνες υπουργοί θα πρέπει απλά να τις συμπληρώσουν.
Τα 12 Μνημόνια θα συμπληρώνονται από διορισμένους Επιτρόπους ανά υπουργείο, αλλά και στο επίπεδο του Λογιστηρίου του Κράτους, που θα διορίζονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτηρούν τους υπουργούς και την καλή εκτέλεση των Μνημονίων ανά υπουργείο. Οι Επίτροποι αυτοί θα είναι επιπλέον των κλιμακίων της Τρόικας, της task force του Ράιχενμπαχ, των κλιμακίων του Φούχτελ και της ειδικής ομάδας των Γάλλων για την αναδιάταξη του ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης τα 12 Μνημόνια και οι Επίτροποι ανά υπουργείο συμπληρώνονται από τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα διαχειρίζονται τα ποσά των δόσεων οι ίδιοι οι πιστωτές και στον οποίο θα εντάσσονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και το 30% των πλεονασμάτων που τυχόν θα επιτευχθούν από την οικονομική γενοκτονία των Ελλήνων.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, αναμένεται εξάλλου ως προαπαιτούμενο των τριών δόσεων των 10 δις ευρώ, ο διορισμός του Επιτρόπου επί του ελληνικού Προϋπολογισμού. Ο «πρωθυπουργός» των Επιτρόπων δηλαδή, με πολύ πιο αποφασιστικές αρμοδιότητες από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.
Με αυτά τα δεδομένα προφανώς στο Μαξίμου κατοικοεδρεύει πλέον ο διορισμένος από την τρόικα και το Βερολίνο, Νομάρχης Αθηνών, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν οι μεταφραστές των ξένων επιτρόπων τους. Και όλα αυτά με την Ελλάδα να τρέχει ασθμαίνουσα να υιοθετήσει 15 «μεταρρυθμίσεις» μέσα σε 9 ημέρες, να παρακαλάει για την επαναγορά του χρέους , οι όροι της οποίας ενώ δεν έχουν ορισθεί από το Eurogroup, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για να αποφασισθεί η εκταμίευση των 34, 4δις ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Και αν όλα αυτά συμβούν στη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασισθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 44 δις ευρώ, την ίδια ώρα που η Ευρώπη θα αποδέχεται και η Ελλάδα θα συμφωνεί, τα Σκόπια να ονομασθούν Macedonia- Skopje. Η πλέον θλιβερή λήξη δηλαδή του Σκοπιανού, για την Ελλάδα. Η απόλυτη ήττα…

triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιστήμονες "ραπανάκια" και μισθωμένος ψευδομακεδονισμός

Οι πρόσφατες ανεγέρσεις μνημείων και αγαλμάτων ηρώων ξένων χωρών στα Σκόπια, προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Αυτές που προκαλούν έκπληξη ωστόσο είναι εκείνες των θιασωτών και ενθουσιαστών του "Μακεδονικού" θεάτρου του παραλόγου, οι οποίοι μάλλον κατάλαβαν πλέον ότι δημιούργησαν ένα τέρας.

Θα ξεκινήσουμε με τον Βλαντιμίρ Μίλτσιν (Vladimir Milcin), εκτελεστικό διευθυντή του Open Society Foundation του Σόρος στα Σκόπια, ο οποίος είπε πως:

"Αυτή η προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Μακεδονικού έθνους καταστρέφει σίγουρα τις πιθανότητες για συμβιβασμό με την Ελλάδα". Ο Μίλτσιν σημείωσε επίσης ότι ο Επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε (Stefan Füle), αποκάλεσε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου "πρόκληση" και άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι η κίνηση της πΓΔΜ προς την Ευρώπη πήγαινε προς τα πίσω.

Αλλά ούτε ο Μίλτσιν, ούτε ο δυτικός διπλωμάτης που επέμεινε να παραμείνει ανώνυμος, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτρέψει τον Γκρουέφσκι. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλτσιν "Απλά πυροδοτεί τη δύναμή του και την εικόνα ότι είναι ο τελικός και μόνος υπερασπιστής του Μακεδονικού ονόματος, ταυτότητας και πολιτισμού".
Ο Ραφίς Αλίτι (Rafis Aliti), Αλβανός, πρώην αντάρτης και τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου (!), δήλωσε ότι η διαμάχη για το όνομα ανησυχεί τους Αλβανούς, επειδή "δεν θα υπάρξουν προοπτικές για το μέλλον, δεν θα υπάρξει ασφάλεια και ξένες επενδύσεις."

Ο δε "αρχαιολόγος" του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων, Πάσκο Κούζμαν (Pasko Kuzman), αποκαλύπτει, ίσως άθελα του, την αιτία πίσω από την εμμονή μακεδονοποίησης του σλαβικού κρατιδίου:

"Το δέλεαρ του Μακεδονικού μύθου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο Αλέξανδρος έχει στηρίξει το έθνος στην τραυματική εμπειρία της ελεύθερης αγοράς, της πολιτικής σύγκρουσης και την ανεξαρτησίας. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο. Θα εγκταταλείπατε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω!"

Δείτε βίντεο χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των Σκοπίων για το πρόγραμμα Σκόπια 2014

Δείτε επίσης, επίσημο κυβερνητικό βίντεο σχετικό με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Ωστόσο, η αδρή χρηματοδότηση των διαφόρων αγαλμάτων ξένων ηρώων που ανεγείρει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, παρά το εξαιρετικό ποσοστό ανεργίας και φτώχειας στην χώρα, δεν αρκεί από μόνη της να "μακεδονοποιήσει" το σλαβικό κρατίδιο. Χρειάζονται κυρίως συγκεκριμένοι άνθρωποι, σε καίριες θέσεις, ικανές να προωθήσουν την προπαγάνδα του ψευδομακεδονισμού. Ένας από αυτόυς τους ανθρώπους είναι και η ελληνίδα Βασιλική Π. Νεοφώτιστου, ανθρωπολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο, η οποία μελετά την πολιτική ταυτότητα στην πΓΔΜ, που η ίδια αποκαλεί "Μακεδονία".

"Αυτός είναι ένας τρόπος για να επιβεβαιώσει η Μακεδονία την εθνική ύπαρξη της. Η Μακεδονία θέλει να προωθήσει τη θέση ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Δυτικού πολιτισμού," δήλωσε η "ελληνίς" Βασιλική Νεοφώτιστου σχετικά με την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

Ίσως βέβαια το γεγονός ότι μια ελληνίδα (κατ' όνομα) αποκαλεί την πΓΔΜ ως Μακεδονία, να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι συμμετέχει σε συνέδρια, συν-χρηματοδοτούμενα από το Open Society Foundation (πανταχού παρών ο Σόρος), όπως το παρακάτω, το οποίο έλαβε χώρα πρόσφατα στην πΓΔΜ, όπου βλέπουμε το Ίδρυμα Konrad Adenauer, σε συνεργασία με τα CRPM, TTF OSI, και FES να διοργανώνουν τριήμερο συνέδριο αφιερωμένο στην 10η επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου της Οχρίδας.

One Decade after the Ohrid Framework Agreement.
Lessons (to be) learned from the Macedonian Experience
Hotel Continental, Skopje, 24-26 June 2011

Διαβάστε σχετικά και εδώ


Παρενθετικά αναφέρουμε ότι στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος και οι Νικόλαος Παπακώστας (Ινστιτούτο Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων) και Νεόφυτος Λοϊζίδης (νυν ΕΛΙΑΜΕΠ), λέκτορας στο Κέντρο Επίλυσης Εθνοτικών Συγκρούσεων στο Queen's University Belfast. Ας δούμε τι έλεγε ο κ. Λοϊζίδης πριν μερικά χρόνια σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία με τίτλο "Εξωτερική πολιτική και επίδοξοι ηγέτες"

Τους Νεοφώτιστου και Λοϊζίδη τους συναντάμε ακόμη παλαιότερα.. Πού; Στο Second Annual Socrates Kokkalis Graduate Student Workshop on Southeastern Europe, February 11-12, 2000. Lower Auditorium, Center for European Studies, Harvard University, όπου μαθαίνουμε ότι η κ. Νεοφώτιστου υπήρξε ενεργότατο μέλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι..



όπως διασταυρώσαμε άλλωστε κι εδώ

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, από την περίοδο μάλιστα που ήταν υπότροφος στο Ίδρυμα Κόκκαλη στο Χάρβαρντ, η κυρία Νεοφώτιστου μιλάει Μακεδονικά (!), Αλβανικά, Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά.

Σε πιό πρόσφατο βιογραφικό της από αποθηκευμένη σελίδα στο διαδίκτυο, διαβάζουμε:

Born in the U.S. in 1972, Vasiliki P. Neofotistos holds a PhD from and has been a lecturer in Social Anthropology at Harvard University. At present she is Assistant Professor in anthropology at SUNY at Buffalo.

She holds a BA in Communication and Mass Media from Panteion University of Social and Political Sciences, Athens, Greece (1995) as well as a Master of Studies in Social Anthropology from Oxford University, UK (1997).

She has worked as a full-time media monitor for the project "Media Freedoms and Hate Speech" --part of an International Helsinki Federation project-- for Greek Helsinki Monitor and Minority Rights Group, Greece (09/95 - 05/96); she has also worked as a teaching assistant at Tufts University (1998-99) and a teaching fellow at Harvard (1999-00).

She spent twenty months (06/1999-08/1999 and 03/ 2000- 07/2001) in the capital city of Skopje, Republic of Macedonia conducting her dissertation fieldwork research on the social processes of ethnic identity building and the construction of difference between the two major ethnic groups in the country, Macedonians and Albanians. Neofotistos speaks Macedonian, Albanian, Greek, English and French. She became a TFF Peace Antenna in 2001 and TFF Associate in 2003.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα, η κ. Νεοφώτιστου γεννήθηκε στην Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και αποφοίτησε από την Πάντειο, και κατόπιν έφυγε στην Αμερική ως υπότροφος στο Ίδρυμα Κόκκαλη για να συνεχίσει τη θητεία της στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι μαζί με τα υπόλοιπα  καλά παιδιά του Σόρος, για να συνεχίσει αργότερα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, συμμετέχοντας ωστόσο σε συνέδρια χορηγούμενα απο το Open Society Foundation..

Η Βασιλική Νεοφώτιστου είναι γνωστή ωστόσο από παλιά στους έχοντες γνώσιν.. Να τι έγραψε γι'αυτήν σε άρθρο της στην εφημερίδα Μακεδονία με τίτλο "Ακαδημαϊκή εικονικότητα", η ύπατη πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων, κυρία Νίνα Γκατζούλη:
"Η δρ. Βασιλική Νεοφώτιστου στην εισήγησή της “Ο Μέγας Αλέξανδρος και η μυθική πατρίδα” υπαινίχθηκε πως ο εκπαιδευτικός Θανάσης Λερούνης πλησίασε τη φυλή των Καλάς στο Αφγανιστάν με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα ελληνικά υπουργεία και έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος των Καλάς ως απογόνων των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου. Αντιθέτως, όπως ισχυρίστηκε, η “Μακεδονία” πλησίασε τη φυλή των Hunza το 2008 με ιδιωτική πρωτοβουλία. Η δρ. Νεοφώτιστου χρησιμοποιούσε διαρκώς τον όρο “Μακεδονία” και όχι “Δημοκρατία της Μακεδονίας” δημιουργώντας την εντύπωση πως ολόκληρη η περιοχή της Μακεδονίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας δηλαδή, ανήκει στη γείτονα χώρα. Η δρ. Νεοφώτιστου, ενώ αναφερόταν στη χώρα των Σκοπίων ως “Μακεδονία”, αποκαλούσε μόνο τους Σλάβους Μακεδόνες, ενώ τους αλβανούς πολίτες της “Μακεδονίας” τους αποκαλούσε Αλβανούς, γεγονός επιστημονικά απαράδεκτο."


Εμβαθύνοντας την έρευνα μας, διαπιστώσαμε πως η κ. Νεοφώτιστου συνδέεται με το πολιτικό κόμμα Πράσινοι/Ουράνιο Τόξο (Green/Rainbow party)  Ηνωμένων Πολιτειών (σας θυμίζει κάτι;), του οποίου υποψήφια στις τελευταίες εκλογές ήταν η Jill Stein, της οποίας την εκλογική εκστρατεία χρηματοδοτούσε η Βασιλική Νεοφώτιστου όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ

Τους Πράσινους/Ουράνιο Τόξο ΗΠΑ ομως άρχισε να χρηματοδοτεί και ο πάντα "φιλάνθρωπος" Σόρος, όπως διαβάζουμε στα παρακάτω άρθρα:

Soros, Lewis and Other Big Donors Abandon Democrats For Progressives and Weed

Many Big Donors to Democrats Cut Support


Σε όσους μας κατηγορήσουν για "θεωρίες συνομωσίας" θα αντιτείνουμε το γεγονός ότι οι συμπτώσεις παραείναι πολλές για να μην τις αναφέρουμε έστω.

Οι Σκοπιανοί της Διασποράς το γιόρτασαν διαβάζοντας το άρθρο/παρουσίαση της Βασιλικής Νεοφώτιστου που δημοσιεύθηκε στην πανεπιστημιακή εφημερίδα του Μπάφαλο. Δεν συναντούν βλέπετε συχνά τέτοιου είδους "έλληνες".. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον σύνδεσμο http://www.buffalo.edu/reporter/current/columns/letters.html που όμως πλέον δεν λειτουργεί. Ωστόσο μπορείτε να δείτε τις χαρές των Σκοπιανών εδώ

Παραθέτουμε το άρθρο:

"Balkans’ breakup sparks career path

Neofotistos studies ethnic relations between Macedonians, Albanians

By KEVIN FRYLING
Reporter Staff Writer

Growing up in Greece in the 1980s and '90s, Vasiliki Neofotistos had a front row seat to the breakup of the Balkans following the collapse of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.

She says the urge to learn more about the political and social upheaval to the north became the first step on a career path in political anthropology.

"I'm interested in questions of power in societies, conflict resolution and policy making," says Neofotistos, an assistant professor in the Department of Anthropology, College of Arts and Sciences, who joined the UB faculty last fall. "I've conducted research in the Republic of Macedonia and studied inter-ethnic relations between Macedonians and Albanians living in the country."

She focuses on the relations between these two ethnic groups because of their political struggles for state power after the collapse of socialism, she says, but notes that Turks, Bosnians, Serbs and Roma are also among the fascinating blend of "different backgrounds, histories and languages" that make their home in the Balkans.

Her longest trip to the Republic of Macedonia took place from March 2000 to August 2001 while working as a doctoral field researcher—a time in which she experienced firsthand the turmoil of the infamous, months-long conflict that broke out between Macedonian security forces and the ethnic Albanian National Liberation Army.

"It was a dangerous time because all the embassies were evacuating personnel and all foreigners were sent out of the country," she recalls. "I decided to stay on [because] I was in the capital (Skopje) and there was no conflict in the capital. But it arrived within five miles of the city, so it could have gone badly.

"I also felt a moral responsibility to stay on," she adds, "My friends and informants looked at me and thought that as long as I stayed, the situation would improve. Somehow, I had become a walking icon of stability and my leaving would completely disappoint them."

That the conflict did not erupt into civil war helped reinforce her view that Albanians and Macedonians as individuals take political rhetoric targeted toward their respective ethnic groups with "a grain of salt."

"There was a lot of hate speech against Albanians on the collective level," she says about the time she spent in a Macedonian neighborhood in Skopje. "Yet, I found that people had friends who were Albanian." She points out that most of the anger seemed directed at immigrants or "newcomers" who had entered the nation in recent decades.

"Macedonians and Albanians lived together under socialism for many years," Neofotistos says. "There is something more going on than ancient hatred in the Balkans."

The second half of her fieldwork was spent in an Albanian neighborhood to balance her research. "Everyone was saying, 'Don't go,'" she says, "which was one of the reasons I wanted to." That the cautions were baseless—she found the neighborhood as safe as the Macedonian neighborhood in which she previously had lived—illustrates the ethnic prejudices that remain unresolved.

"I think that you cannot have successful attempts to resolve conflict and successful democracy-building without an intimate knowledge of the history and culture of the people and societies in which you work," she says, explaining that contextual knowledge about others gives anthropologists something valuable to offer policy maker—not only about the Balkans, but about other troubled regions around the world as well.

The best insights in the field come from simply engaging in everyday activities and conversations, adds Neofotistos, who is fluent in Macedonian and Albanian, as well as Greek and English.

"As an anthropologist, it's imperative that you have the opportunity to go into the field and do research," she says, noting that strong support of faculty research is one of the biggest reasons she came to UB. "One of the greatest things about anthropology is that you have the opportunity to see the world through the eyes of other people...and enlarge the way you see the world. It treats everyone on equal terms and recognizes that possibilities for enrichment come from every person."

A graduate of the Panteion University of Social and Political Sciences in Athens and the recipient of a master's degree from Oxford and doctorate from Harvard, Neofotistos has been a teaching fellow at Harvard and a visiting professor at the Catholic University of America in Washington, D.C. She also served as a postdoctoral fellow at the Harriman Institute at Columbia University in 2004 and an advisor on ethnic relations for the United Nations Development Programme in 2003.

Her current projects include a book manuscript on strategies of conflict avoidance in the Republic of Macedonia based on her doctoral research and a larger-scale project that will explore collective memory and reconciliation in the Balkans after the collapse of socialism. She also teaches graduate and undergraduate classes, including "Violence and the Nation-state," a popular undergraduate class she developed at Harvard.

It's really rewarding to see that you've helped young people think critically about the world in which they live," she says. "I'm having a very positive experience teaching at UB."

Although she jokes that she's still learning the ins and outs of campus as she takes the Metro Rail and UB Stampede from her home in the Elmwood Avenue area to her office in the Ellicott Complex, Neofotistos says she has been pleased to find Buffalo a great place to work and live, especially as someone who enjoys the arts and an urban environment.

"It's great to step outside my apartment and stroll around all the restaurants and cute boutiques on Elmwood," she says. "There are so many things going on around Buffalo. I was surprised to find out that there are so many activities and cultural events."


Στο παραπάνω άρθρο απάντησε ο Έλληνας καθηγητής, κ. Ελευθέριος Μέρμιγκας.

"I disagree with some of the statements made by Vasiliki Neofotistos in an article ("Balkans' breakup sparks career path") published in the May 17 issue of the Reporter.

Neofotistos talks about Macedonia as if it is a nation. As a Macedonian Greek, I take issue with that. Macedonia is a province of Greece.

Neofotistos also calls Macedonia a republic, which is not correct and ignores historical facts.

Finally, she is wrong when she states that she is fluent in the Macedonian language. There is no such language as Macedonian; people living in that part of the former Yugoslavia speak Slavic. Anyone specializing in languages will verify that.

Sincerely,

Elfie Mermigas
Department of Pathology and Anatomical Sciences"


Και η απάντηση της κ. Νεοφώτιστου, η οποία μάλλον δεν έχει ενημερωθεί για το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το κράτος με την προσωρινή ονομασία "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", διότι διαφορετικά δεν θα παρουσίαζε τέτοια άγνοια.  Δεν μιλούμε για προκατάληψη, διότι αυτή έχει τεκμηριωθεί με όλα τα παραπάνω.

"In response to the letter published in the June 7 Reporter in which Eleftherios Mermigas responded to the interview I recently gave to the Reporter, I would like to address the following three misconstructions that appear in the letter (Click here for interview; click here for letter).

First, in my interview with the Reporter, I made no reference to the geographical province of Greece that is called Macedonia. Rather, I discussed my scholarly work in the Republic of Macedonia, Greece's neighboring country to the north.

Second, my use of the term "Republic of Macedonia" is consistent with the official name with which the United Nations has recognized the country in question (with the exception of Greece, which still prefers the name "Former Yugoslav Republic of Macedonia") since its emergence as an independent nation-state in 1991, shortly after the dissolution of Yugoslavia. Finally, the term "slavic" does not denote one language, as Mr. Mermigas wrongly argues in his letter, but rather a branch of the Indo-European language family that includes, among others, Russian, Bulgarian, Polish, Serbian and Macedonian.

Sincerely,

Vasiliki Neofotistos
Assistant Professor
Department of Anthropology"


Αντί επιλόγου: Σαν ραπανάκια βλέπουμε να ξεφυτρώνουν οι πεμπτοφαλαγγίτες ψευτοδιανοούμενοι "πολίτες του κόσμου", ανθέλληνες μισθοφόροι που σκοπό έχουν να πλήξουν με απανωτά κτυπήματα τον Ελληνισμό στο σύνολο του. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν οι υπάλληλοι των γνωστών κέντρων και παράκεντρων πως δε θα καταφέρουν αυτό που επιδιώκουν, γιατί τα κίνητρα τους προέρχονται από την τσέπη τους με την οποία γνώμονα χτίζουν σταδιοδρομία δήθεν επιστημονική. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένας επιστήμονας δεν εδραιώθηκε στήνοντας θεωρίες επάνω στο ψεύδος διότι η αλήθεια και το δίκαιο έχουν από τη φύση μεγαλύτερη δύναμη από το ψέμμα και το άδικο. Επιστήμονες τύπου Νεοφώτιστου, σίγουρα δεν θα μείνουν γνωστοί παρα μόνο για την γελοιοποίηση της Επιστήμης που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν. Όπως είπε και ο Λουκιανός, η Ιστορία δε μπορεί ούτε στιγμή να ανεχθεί το ψέμμα, καθώς η τραχεία αρτηρία, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν ανέχεται ότι μπεί σ' αυτή, ενώ καταπίνουμε...

Ανεξάρτητο Ελληνικό Δίκτυο
MacedoniaHellenicLand.Eu - HellasOnTheWeb.Org
Διαβάστε περισσότερα » »

Συγκροτήθηκε σε σώμα του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία – Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Μιχάλης Μήγγος

Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.ΑμεΑ) Δυτικής Μακεδονίας με τις εκλογές που διενεργήθηκαν στις 24/11/2012.





Πρόεδρος :                                Μήγγος  Μιχάλης
Α.  Αντιπρόεδρος:                     Ευθυμίου  Φωτεινή
Β.  Αντιπρόεδρος:                      Τζήρου Χρυσαυγή
Γεν. Γραμματέας:                       Λαβαντσιώτης Χρήστος
Ταμίας:                                       Σημεωνίδης Μάριος
Οργανωτικός Γραμματέας:        Γιώτας   Ηλίας

Μέλη:                                         Κούτσιανος  Βασίλειος
                                                   Σιδηροπούλου Αγνή
                                                   Γιαννόπουλος Αθανάσιος


kozan.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Προς υπογραφή η σύμβαση για «Πτολεμαΐδα V» ύψους €1,39 δισ.

Σε τροχιά υπογραφής εισέρχεται η σύμβαση για τη λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας αποφάσισε, το οποίο συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.  Η κατασκευή της νέας μονάδας λιγνίτη της επιχείρησης στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5) είχε ανατεθεί επισήμως εδώ και ένα χρόνο στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι 1,39 δισ. ευρώ. 
Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει το εν λόγω έργο το οποίο αντιμετώπιζε δυσκολίες χρηματοδότησης.  Η σημερινή συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο  της ΔΕΗ ωστόσο καταδεικνύει πως προφανώς η Επιχείρηση είτε βρίσκεται πολύ κοντά είτε έχει ολοκληρώσει συμφωνία χρηματοδότησης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.
Σε ό,τι αφορά τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης το ανεκτέλεστο υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΤΗΠ :Σύναψη συμβολαίων περιοχής Μεσουπόλεως – Έναρξη συμβολαίων νέων νέων συνδέσεων απο 10/12/2012

Προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό νέων συνδέσεων, καλούμε τους ενδιαφερόμενους κατοίκους των περιοχών όπου ολοκληρώθηκαν οι επεκτάσεις δικτύου και οι οδεύσεις εντός των ιδιοκτησιών τους, να συνάψουν Συμβόλαιο σύνδεσης, ώστε να προβούμε στις τροποποιήσεις των λεβητοστασίων τους και στη συνέχεια στην εγκατάσταση θερμικού υποσταθμού.
Η περιοχή όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες δικτύου και μπορούν να συμβληθούν με την ΔΕΤΗΠ από την 10/12/2012 περιλαμβάνει τις παρακάτω οδούς :
  • Οδός Μεσουπόλεως μεταξύ των οδών Καπετάν Φούφα έως Αλ. Μινωτή
  • Οι οδοί των περιοχών του Β’ και Γ’ Τομέα του δικτύου της οδού Μεσουπόλεως
  • Οι ανώνυμοι οδοί κάθετοι και παράπλευροι στην οδό Μεσουπόλεως
  • Η οδός Γοργοποτάμου μεταξύ των οδών Μεσουπόλεως και Σουλίου
  • Η οδός Μπότσαρη μεταξύ των οδών Μεσουπόλεως και Βοσπόρου
  • Η οδός Βοσπόρου από Μπότσαρη έως Γοργοποτάμου


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Για να γίνει η σύνδεση της οικοδομής με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης και η σύναψη συμβολαίου ο/οι ιδιοκτήτες ή ο κατασκευαστής πρέπει να προσκομίσουν στη Δ.Ε.ΤΗ.Π. τα παρακάτω δικαιολογητικά:
  1. 1.   Αντίγραφο οικοδομικής Αδείας
  2. 2.   Πίνακα ποσοστών ιδιοκτησιών και Πίνακα Κατανομής Δαπανών Θέρμανσης
  3. 3.   Στοιχεία πιστοποίησης της επιφάνειας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της οικοδομής π.χ. αντίγραφο συμβολαίου ή υπεύθυνη δήλωση Μηχανικού  (εάν δεν διατίθενται τα στοιχεία 1 και 2)
  4. 4.   Υπεύθυνη δήλωση ότι «τα στοιχεία που δηλώνονται είναι ακριβή και ο φάκελος της οικοδομής θα ενημερωθεί σε κάθε περίπτωση τροποποίησής τους «.
ΚΟΣΤΟΣ ΤΕΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Τα Τέλη Σύνδεσης υπολογίζονται με τιμολόγηση ανά τετραγωνικό μέτρο μικτής επιφάνειας και είναι ενιαία σε όλες τις ζώνες της τηλεθέρμανσης.
-          Το τέλος Σύνδεσης καθορίζεται σε 12,55 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%,  δηλαδή με ΦΠΑ 15,44 ευρώ  ανά τετραγωνικό μέτρο μικτής επιφάνειας.
-          Ελάχιστη καταβολή ανεξαρτήτως εμβαδού 1.544,00 ευρώ, που αντιστοιχεί σε διαμερίσματα-καταστήματα μικτού εμβαδού έως 100 τ.μ.
-          Η εξόφληση των Τελών Σύνδεσης γίνεται εναλλακτικά ως εξής :
  1. Εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού των Τελών Σύνδεσης και έκπτωση 10%. Ομοίως έκπτωση 10% επί του υπολοίπου ποσού, όταν εξοφλούνται 4 δόσεις και άνω.
  2. Προκαταβολή 20% επί των Τελών Σύνδεσης και ποσού Εγγύησης εκατό (100,00) ευρώ με την υπογραφή του Συμβολαίου και εξόφληση σε δέκα (10) ισόποσες, μηνιαίες δόσεις.
Πληροφορίες, διευκρινίσεις και γραπτές οδηγίες για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες σύνδεσης δίνονται από το Γραφείο Κοινού της Δ.Ε.ΤΗ.Π. τηλ.: 24630 55743 και 24630 54420, 21, 22.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως να τραβάς την «προσοχή»...(«συνωστίζοντας» πχ την μισή Αθήνα...)


γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Η αίθουσα ήταν γεμάτη. Στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα. Όλες και όλοι καλοντυμένοι. Και «ακριβοντυμένοι». Είχαν πληρώσει «τσουχτερά» τη συμμετοχή τους στο «πριβέ σεμινάριο».
Μπροστά μπροστά πρώτη θέση ξεχώριζαν σαν τη μύγα μες στο γάλα ένας τύπος με λαμέ κίτρινο σακάκι και η συνοδός του με παρόμοια στυλιστικά ενδυματολογικά γκάτζετ πάνω της. Έξι θέσεις πιο πέρα, επίσης ξεχώριζε μια κοπέλα με ιδιαιτέρως αισθησιακό μπούστο και γενικότερη εμφάνιση.

Με το που εμφανίστηκε ο ομιλητής οι ψίθυροι σταμάτησαν.

Ο τύπος πλησίασε το βήμα κι αντί να σταθεί πίσω του και ψηλότερά τους, στάθηκε μπροστά του και κάθισε σταυροπόδι στο πάτωμα αφήνοντας το μεταλλικό θερμός του δίπλα του. Όλοι ανασηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να δουν περίεργοι τι κάνει.

Αυτός, αντί να κοιτάξει το κοινό, τίναξε ξαφνικά το κεφάλι του αριστερά και πάνω, προσηλώνοντας το βλέμμα του έντονα κάπου αριστερά ψηλά στην απέναντι γωνία της οροφής, σαν κάτι σοβαρό να συνέβη εκεί. Σαν να μην υπήρχε κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα.

Όλοι ακολούθησαν το βλέμμα του και κοίταξαν το ίδιο σημείο.
 
Ο «τύπος» άρχισε να σηκώνεται και ταυτόχρονα έπιασε το θερμός του το οποίο, μόλις σηκώθηκε «του έπεσε από τα χέρια» κάνοντας έναν έντονο μεταλλικό ήχο πέφτοντας στο πάτωμα. Ήταν «κενό».

Όλοι μεμιάς και ξαφνιασμένοι ξαναγύρισαν το βλέμμα τους πάνω στον γνωστό για τις «εξεζητημένες μεθόδους» του ομιλητή.

Γρήγορα πλησίασε τον τύπο με το «νυχτερινό» έντονο σακάκι, στάθηκε δυό τρία δευτερόλεπτα μπροστά του κοιτώντας τον ακίνητος και ξαφνικά τον σηκώνει όρθιο, παίρνει από το λαιμό της συνοδού του το φούξια γουναρικό και του το φοράει στο λαιμό πάνω από το κίτρινο σακάκι.

Τον στρέφει προς το κοινό, τον κοιτάει για λίγο εξεταστικά και του γυρνάει την πλάτη. Ο άλλος ξαφνιάστηκε και έμεινε εμβρόντητος.

Πριν προλάβει να συνέλθει και να αντιδράσει, ο ομιλητής είχε πάει αριστερά προς την «προκλητικά ντυμένη νεαρή». Της έτεινε το χέρι, αυτή το έπιασε ξαφνιασμένη, την τράβηξε ελαφρά για να σηκωθεί από τη θέση της, την γύρισε προς το κοινό και αμέσως πέρασε τα χέρια του μπροστά της ως το ύψος του κεφαλιού και αργά, θεατρικά τα «κατέβασε έως χαμηλά μπροστά της εν είδη ερωτικής χορογραφίας». Το «σεξουαλικό υπονοούμενο» έγινε εμφανές.

Κοπέλα και κοινό έμειναν άναυδοι.

Της γύρισε την πλάτη και πήγε επάνω στο βήμα.

- Ποιός  θα μου απαριθμήσει τα «επικοινωνιακά σημαίνοντα» των τελευταίων δέκα δευτερολέπτων;

Δεν απάντησε κανείς. Οι πάντες είχαν παγώσει.

- Ακριβώς!, σχολίασε ο ομιλητής, «δεν θυμάστε τίποτα. Τα γεγονότα ήταν τόσο παράδοξα, αντισυμβατικά, εξτρήμ, έξω από κάθε λογική, απρόσμενα και με ταχύτατη διαδοχή που ενώ σας έκανα να κρέμεστε στην κυριολεξία από τις δράσεις μου ο εγκέφαλός σας εξίσου κυριολεκτικά αρνείται ακόμη να τα εμπεδώσει και να τους δώσει μια λογική ερμηνεία και έλεγχο.
Στην πραγματικότητα είχα και έχω ακόμη τον έλεγχο της προσοχής σας. Έλεγχο που δεν μου τον προσφέρατε εσείς ευγενικά ή δια της λογικής αλλά που τον πήρα εγώ με το έτσι θέλω».

Αγαπητή μου κυρία και αγαπητέ μου κύριε σας ζητώ συγγνώμη για τις πράξεις μου αλλά θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι άθελά σας είστε πολύ μπροστά των υπολοίπων στην κατανόηση του μαθήματός μου. Με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες βεβαίως στην ψυχολογία σας. Θα καταλάβετε στη συνέχεια.
 Λοιπόν; Ξεκόλλησε κανείς σας; Πρόλαβε ο εγκέφαλος κάποιου από εσάς να αναλύσει τα προηγούμενα γεγονότα, να τα ερμηνεύσει και να τα ταξινομήσει;

- «Εεε, νομίζω εγώ...», έκανε μια κοπέλα στη μέση της αίθουσας.

- Σας ακούω δεσποινίς, ποιό ήταν το πρώτο γεγονός;

- Νομίζω το...γουναρικό...

- Είστε σίγουρη;

- Όχι, όχι...ήταν το...χούφτωμα της κοπελιάς..., έκανε ένας άλλος.

- Λάθος...ήταν το πέσιμο του θερμός και ο ήχος του, πετάχτηκε ένας τρίτος.

- Είστε σίγουροι; ρώτησε ο ομιλητής...

- Νομίζω πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω», έκανε μια άλλη συμμετέχουσα, «μάλλον  ήταν η προσήλωσή σας στο ταβάνι.

- Είστε σίγουρη;

- Όχι, όχι...πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω...είπε ένας άλλος, «όταν καθίσατε στο πάτωμα αντί για το Βήμα»...

- Μάλιστα....πολύ σωστά...αυτό ήταν ένα από τα πρώτα Σημεία. Θα μου εξηγήσει κάποιος τι συνέβη;

- Κατ’ αρχήν, με το που μπήκατε στην αίθουσα κάνατε το απρόσμενο για να τραβήξετε την προσοχή μας. Αντί να πάτε στο Βήμα, πήγατε μπροστά απ’ αυτό και καθίσατε στο πάτωμα.

- Ωραία. Και γιατί δεν κάθισα απλά όρθιος μπροστά απ’ το βήμα;

- Γιατί χρειαζόσασταν κάτι «αντισυμβατικό» για να τραβήξετε την προσοχή μας. Το να στεκόσασταν απλά όρθιος μπροστά από το Βήμα, είναι μεν αντισυμβατικό, αλλά όχι αρκετά παράδοξο για να τραβήξει την προσοχή και πολύ περισσότερο να την διατηρήσει. Άρα, χρειαζόσασταν κάτι «πιο δραστικό». Αλλά γιατί είπατε ότι είναι ένα από τα πρώτα Σημεία;

- Γιατί ουσιαστικά, το Πρώτο Σημείο ήταν κάτι άλλο, αδιόρατο αλλά εξίσου ισχυρό. Και περιμένω εσάς να μου το επισημάνετε.

- Δεν χαιρετήσατε μπαίνοντας στην αίθουσα, πετάχτηκε κάποια άλλη.

- Ακριβώς. Τι θα είχε συμβεί εάν το είχα κάνει;

- Θα είχε αποκατασταθεί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ μας...

- Και ποιό βασικό στοιχείο θα είχε χαθεί;

- Το ξάφνιασμα....οπότε, τίποτε από τα υπόλοιπα δεν θα είχε αποτέλεσμα...

- Σωστά. Πρώτο δίδαγμα λοιπόν για ένα «δημόσιο πρόσωπο» αποφασισμένο να κερδίσει οπωσδήποτε την προσοχή media και κοινού;

- Κάνε το απρόσμενο. Και το παράδοξο μάλλον....ξάφνιασε τους πάντες...

- Μετά τι συνέβη; Ποιός θα τα αποκωδικοποιήσει παρακαλώ;

....

- Κανείς; Εαν έχασα την προσοχή σας διότι βαρεθήκατε με το «βαρετό παρακαλώ» μπορώ να το αλλάξω με το «μιλάτε γαμώ τον αντιχριστό σας», ούρλιαξε ξαφνικά ο ομιλητής...

- Λοιπόν;

- Εεε, νομίζω ότι...αλλά αφήστε το, δεν είμαι σίγουρος...

- Βλέπω, ξανατράβηξα την προσοχή σας με  μια ακόμη απρόσμενη αντίδραση....με τον δισταγμό όμως αγαπητέ μου δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να τραβήξετε την κάμερα και την προσοχή του κοινού...και τα δύο βαριούνται εξαιρετικά γρήγορα ξέρετε....μιλήστε τσαμπουκαλίδικα, αδερφίστικα, μάγκικα, σκληρά ή αισθησιακά ή όπως αλλιώς διάολο θέλετε, αλλά μιλήστε σταθερά και με τύπο....με «προσωπικό χρώμα και στυλ»...έγινα αντιληπτός; Σας ακούω τώρα...και χωρίς εχχμμμμ και λοιπές αηδίες και δισταγμούς...μιλήστε με σιγουριά και συγκρατημένη πλην σαφώς ισχυρή θεατρικότητα ακόμη κι αν λέτε αηδίες...κοινώς, «προσφέρετε το θέαμα που χρειάζονται»....

- ΟΚ....προσηλώσατε το βλέμμα σας στην οροφή...κι αυτό έγινε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά που καθίσατε στο πάτωμα...

- Σωστά. Και γιατί το έκανα;

- Γιατί είχε αρχίσει να χάνεται η επήρεια του προηγούμενου τρικ...που καθίσατε στο πάτωμα εννοώ...χρειαζόσασταν ένα νέο τρικ για να διατηρήσετε την προσοχή μας επάνω σας....και για την ακρίβεια να την καθοδηγήσετε προς την επιθυμητή ενέργεια...δηλαδή, να μας κάνετε να κοιτάξουμε όλοι μαζί προς το ταβάνι....

- Πολύ σωστά....το επόμενο Σημείο ποιό ήταν; Κάποιος άλλος βλαστάρια μου;
Εσείς δεσποινίς, πείτε μου...

- Φορέσατε το φούξια γουναρικό στον κύριο....

- Και γιατί το έκανα;

- Για να τραβήξετε την προσοχή μας και πάλι....

- Και γιατί έκανα κάτι τόσο προσβλητικό και όχι κάτι πιο ήπιο;
- Γιατί όταν μπαίνουμε σ’ αυτήν την διαδικασία, το κοινό και οι «μεσολαβητές» του εθίζονται στην δυναμική των προηγούμενων ενεργειών και χρειάζεται πλέον κάτι ακόμη πιο δραστικό για να επανελκυσθεί και να διατηρηθεί η προσοχή τους...

- Νοσηρώς ανακυκλούμενη και αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία λοιπόν;

- Όχι πάντα, αλλά δυστυχώς εμπεριέχει αυτόν τον κίνδυνο....

- Πολύ σωστά...και γιατί επέλεξα αυτόν τον κύριο και όχι κάποιον άλλον;

- Σας τράβηξε η «εκκεντρικότητα» του ντυσίματός του σε σχέση με εμάς των υπολοίπων....

- Ακριβώς....ο αγαπητός μας φίλος εφάρμοσε στην πράξη αυτά που λέγονται εδώ αυτή τη στιγμή...έκανε κάτι εκκεντρικό που τράβηξε την προσοχή του κοινού....όπως ακριβώς επιδιώκει...αν και το έκανε με λάθος τρόπο σε λάθος μέρος...αγαπητέ μου κύριε δεν έπρεπε να τραβήξετε την προσοχή μου σήμερα....χαχαχαχα...γέλασε με ένταση ο ομιλητής και μαζί μ’ αυτόν όλη η αίθουσα....

- Α, ωραία, βλέπω ότι εξακολουθώ να έχω την προσοχή σας....για πείτε μου τώρα κάποιος άλλος, τι έγινε μετά;

- Χερώσατε για τα καλά την κοπέλα... αν και «συμβολικό» ήταν εμφανέστατο, απάντησε μια κοπέλα λίγο πιο πίσω από την «παθούσα»....η αίθουσα ξαναξέσπασε σε γέλια....

- Η οποία αν δεν είχε ακριβοπληρώσει αυτό το σεμινάριο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ίσως της συμβούν εδώ μέσα τα πιο παράξενα πράγματα θα μου είχε σπάσει το κεφάλι....(ξανά γέλια)....

- Α, πολύ ωραία, γελάτε μόνοι σας βλέπω...δεν θα χρειαστεί να βάλω λοιπόν την ανόητη εγγλέζικη κασέτα με την κονσέρβα γέλιου που θα σας λέει πότε θα γελάτε....

......

- Παρατηρώ ότι κανείς δεν γέλασε τώρα....γιατί παρακαλώ; Πως τολμάτε να μην γελάτε με τα αστεία μου;

- Εεμ κύριε Χ.... δεν ήταν και τόσο αστείο αυτό ξέρετε....μάλλον χαζό θα το έλεγα....

- ΑΚΡΙΒΩΣ! Ηθικόν δίδαγμα;

- Μάλιστα....μας τη φέρατε πάλι....

- Σας ακούω κύριοι....

- Να μην τολμήσουμε ποτέ να πάρουμε κωμική στάση μπροστά σε κοινό αν «δεν τό’ χουμε»...είναι δίκοπο μαχαίρι....και κινδυνεύουμε να χάσουμε με τη μία σε μια στιγμή όλα όσα τυχόν κερδίσαμε σε μέρες ολόκληρες.....

- Ακριβώς....γρήγορα τώρα στο προηγούμενο ερώτημα...ποιό ήταν;

.....

- Τώρα, αμέσως, μαζέψτε τα μυαλά σας, ακούτε; Τους «πίεσε» ο ομιλητής «ουρλιάζοντας» σαν επιλοχίας σε νεοσύλλεκτους για να τους «μπλοκάρει» και να τους κάνει να σκεφτούν «υπό πίεση»....γρήγορα, ποιό ήταν το προηγούμενο ερώτημα;
 ....δεν θα σας δώσει χρόνο το κοινό να συνέλθετε, τ’ ακούτε; Ούτε ο δημοσιογράφος... Ποτέ μα ποτέ....το κοινό νοιώθει πως είναι στο Κολοσσαίο, ζητάει αίμα, σας βλέπει σαν μονομάχους, τ’ ακούτε; Υπάρχουν συνομιλητές σας δίπλα σας στο πάνελ που επίσης διψάνε για αίμα και φωνάζουν πάνω απο εσάς για να μην ακουστείτε, για να μην προλάβετε να σκεφτείτε κάτι έξυπνο, για να σας λιώσουν, τ’ ακούτε; Γρήγορα.....

- εεεε, ήταν η κοπέλα και το χέριασμά της....είπε κάποιος.

- Ακούω, γιατί χρειάστηκα την κοπέλα αφού ούτως ή άλλως πιο πριν τράβηξα ήδη την προσοχή σας με το γουναρικό και τον κύριο; Γρήγορα, σκεφτείτε πιο γρήγορα ρεεεεε....

- Εεε, η προσοχή του κοινού δεν κρατιέται για πολύ...είναι σαν πρέζα....αν μπεις σ’ αυτό το τρυπάκι χρειάζεται κάθε τόσο και νέα δόση για να ξανατραβήξεις και να διατηρήσεις την προσοχή του...

- Και γιατί όχι κάτι πιο αθώο; Κάτι πιο απλό; Γιατί έπρεπε μετά το γουναρικό να καταφύγω στο χέρωμα που είναι κάτι ακόμη πιο ακραίο; Γρήγορα ρε, σκεφτείτε πιο γρήγορα....

- Γιατί...γιατί η νέα δόση πρέπει να είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη...η αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική που λέγαμε πιο πριν σας έδωσε αυτή την «εσπευσμένη λύση αυτοσχεδιασμού» η οποία δεν ήταν κατ’ ανάγκην και η καλύτερη εφόσον δεν είχατε χρόνο αλλά που δεν ήταν και δυνατόν να προβλέψετε τις συνθήκες και να προσχεδιάσετε, συνεπώς αναγκαστήκατε να αυτοσχεδιάσετε σε κλάσματα δευτερολέπτου και υπό πίεση....αλλά....

- Ακριβώς....ΑΛΛΑ.....
 ....Αυτό το ΑΛΛΑ είναι που πρέπει να σας «στοιχειώνει» κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό....μπαίνοντας σ’ αυτό το τρυπάκι θα πρέπει να έχετε τον έλεγχο κάθε μα κάθε δευτερόλεπτο....είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεφύγετε και τότε θα σας συντρίψουν....το ίδιο το κοινό σας, τα ΜΜΕ, η δικαιοσύνη, οι πάντες....τ’ ακούτε; Όποιος μπαίνει σ’ αυτό το πεδίο δεν είναι τίποτε άλλο από «Μονομάχος»....ανά πάσα στιγμή οι επευφημίες του κοινού μπορούν να μετατραπούν σε «σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν»....το καταλάβατε; Οι δύο τελευταίες πράξεις του «προηγούμενου έργου», σας δείχνουν σε τι «νοσηρό σημείο» θα φτάσετε εαν δεν το ελέγξετε αντί να σας ελέγξει....κι αυτό θα είναι το «τέλος» των προσπαθειών σας...απλά σας έδειξα λίγο μελοδραματικά την «ψυχοπάθεια» που σας περιμένει στο τέλος της σκηνής εαν δεν προσέξετε....ο κύριος αυτός και η δεσποινίδα, μπορεί μεν να «προκάλεσαν» την προσοχή μου και να «ενέπνευσαν την εκκεντρική αντίδρασή» μου, αλλά ποτέ μην ξεχνάτε ότι αυτοί ήταν στα πλαίσια του νόμου, της «λογικής» και της «κοινωνικής ανεκτικότητας» ενώ εγώ «όχι»...κι αυτό «εκεί έξω» θα έχει βαρύτατες συνέπειες για το «δημόσιο προφίλ» σας εάν δεν το αποφύγετε....αυτό κινδυνεύετε να πάθετε εσείς στον χείριστο βαθμό εάν «αφεθείτε να ξεφύγετε»....

- Έτσι όπως παρουσιάζετε την όλη διαδικασία όμως μοιάζει σαν να είναι αναπότρεπτο το τέλος...

- Όσο παραμένετε εσείς «Αίτιο» θα είστε ασφαλείς. Την ώρα που θα ενδώσετε στις προκλήσεις ενός άλλου και γίνετε «Ατυχές Αιτιατό», που γίνετε «Τραγικό Αποτέλεσμα» της δράσης, του «Αιτίου» ενός άλλου, του «αντιπάλου» σας εκείνη την «δύσκολη ώρα», αποχαιρετήστε και τους κόπους σας για «επικοινωνιακή άνοδό» σας.

- Γιατί επιλέξατε την συγκεκριμένη κοπέλα και όχι μιαν άλλη, ας πούμε την διπλανή της;

- Καλή ερώτηση. Αλλά πρέπει να την κάνω εγώ. Σας ακούω λοιπόν...Γιατί αυτήν και όχι μιαν άλλη;

- Προκλητικό ντύσιμο...ακούστηκε μια «ερωτικά περιπαιχτική» φωνή από το βάθος....συνοδευόμενη από αντρικά γέλια....

- Άντε γαμήσου ρε φαλλοκράτη...ούρλιαξε μια άλλη κοπέλα...

- Κι όμως δεσποινίς....σχολίασε ο ομιλητής...

- Μα...έκανε να πει αυτή...

- Τι; Ο πολιτισμός; Η Ηθική; Ο Προοδευτισμός; Η σεξουαλική απελευθέρωση; Όλα αυτά κι άλλα πολλά παρόμοια; Τι;

- Μα ναι...έκανε αυτή με απορία...

- Και ποιός σας είπε δεσποινίς μου ότι στο «Κολοσσαίο» υπάρχουν αυτά και υφίστανται; Μια αρένα αίματος είναι η «Δημόσια Αρένα», το ξεχάσατε;  Ξεχάσατε πως ο άλλος απέναντί σας είναι αποφασισμένος να σας λιανίσει; Ξεχάσατε ότι έχετε έναν άντρα με σάρκα και οστά απέναντί σας; Έναν άντρα που βεβαίως μπορείτε να σύρετε στα δικαστήρια και πιθανόν να δικαιωθείτε....Σκεφτείτε όμως ότι αυτός, εκείνη την ώρα, στο πεδίο της Αρένας μπορεί να σας έχει πάρει όλους τους πόντους επικοινωνιακά....να σας έχει εξευτελίσει...να σας έχει διασύρει...να σας έχει καταρρακώσει ψυχολογικά και δη δημόσια...και πάνω απ’ όλα ξεχνάτε το «κοινό του Κολοσσαίου» που «διψάει για αίμα»...

- Μα δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην επικοινωνία;

- Βεβαίως...το ότι «Δεν υπάρχουν Κανόνες»...τα όπλα του ο Μονομάχος τα διαλέγει ο ίδιος. Θυμηθείτε το αυτό. Διαλέγει δόρυ, ασπίδα, ξίφος...ή αντίστοιχα, λογική, πολιτισμό, ανάλυση ή συναίσθημα, αισθησιασμό, οργή...εσείς θα επιλέξετε...αντίστοιχα, θα επιλέξετε και την ανάλογη εμφάνιση...εσείς θα διαλέξετε σε ποιό επίπεδο/πεδίο θα αντιπαρατεθείτε με τον άλλον....δεν μπορείτε πχ να επιλέξετε μια σέξι εμφάνιση και να απαιτείτε ο άλλος να σας αντιμετωπίσει ως μια «μαθηματική περσόνα» στα πλαίσια μιας «καρτεσιανής ανάλυσης»....είναι τόσο ισχυρό το όπλο που διαλέγετε που αναγκάζετε τον άλλον να προσαρμόσει την άμυνά του στα δικά σας «συν-αισθησιακά επίπεδα»....αν δώσετε οργή στον αντίπαλό σας θα λάβετε οργή, αν δώσετε σεξουαλικότητα θα λάβετε σεξουαλικότητα, αν δώσετε ψυχρή λογική και διαλεκτική θα λάβετε λογική και διαλεκτική....αυτά μεταξύ τους δεν μπορούν να συνυπάρξουν....διαλέξτε επίπεδο αντιπαράθεσης λοιπόν και (προ)ετοιμαστείτε ανάλογα....τα ίδια βεβαίως – εν μέρει - ισχύουν και για τους αρσενικούς της παρέας....με μια επισημείωση: ποτέ μα ποτέ μην αντιμετωπίσετε μια γυναίκα αντίπαλο επικοινωνιακά στο «θυμικό επίπεδο»....θα χάσετε από χέρι....

- ...Και κινδυνεύεις να σε πηδήξει κι ο Τατσόπουλος...χαχαχαχα...αστειεύτηκε κάποιος από το κοινό και μαζί του ξέσπασαν όλοι σε γέλια....

- Άριστο επικοινωνιακό παράδειγμα, έκανε γελώντας ο ομιλητής....ποιός θα μας το ερμηνεύσει βάση των σημερινών;

- Έπεσε ακριβώς στην παραπάνω παγίδα, είπε κάποιος...δεν είναι δυνατόν να είσαι δημόσιο πολιτικό πρόσωπο και να λες φράσεις του στυλ «...εγώ Αδερφή ρε; Εγώ που έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα;»

- Δηλαδή; Επέμεινε ο ομιλητής.

- Αφέθηκε να εμπλακεί σε «επικοινωνιακή υπερέκθεση» σε media και κοινό με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και η «επικοινωνιακή του δράση» να αποκτήσει «ανεξέλεγκτη αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική»...αφέθηκε να «κολλήσει και να συρθεί» από τη δράση του αντιπάλου του με αποτέλεσμα να πάψει να είναι αίτιο και να γίνει αποτέλεσμα...για την ακρίβεια, στην προσπάθειά του να δίνει πάντα στα ΜΜΕ και στο κοινό κάτι διαφορετικό κάθε φορά, κάτι πιο «ηχηρό» από την «προηγούμενη φορά», πάτησε την νάρκη...

- Και τι είναι αυτό που τον ώθησε εκεί; Τι τον έκανε να πειστεί ότι θα ήταν αποδεκτή αυτή η φράση;

- Μα το ότι, προηγούμενες «αντισυμβατικές φράσεις» του είχαν «περάσει» στο κοινό, έστω ένα συγκεκριμένο κοινό, το «δικό του κοινό» και τον έφεραν στην Ανώτερη Δημόσια Θέση στην οποία βρίσκεται τώρα. Εδώ είπε τον Κολοκοτρώνη Gay και βρέθηκε Βουλευτής. Γιατί λοιπόν να κολώσει τώρα να το παίξει Ταρατατά των Αθηνών; Άλλωστε, χρειάζονταν διακαώς κάτι για να «εξισορροπήσει» την προηγούμενη «ατυχή φράση» του «ότι ντρέπεται που δεν είναι ομοφυλόφιλος».

- Ας πούμε ότι είναι ΚΑΙ έτσι! Για συνδέστε τα τώρα αυτά με τα παραπάνω....κυρίως την τελευταία «διαπίστωση»....

- Έτσι και «ξεφύγεις μια φορά» μετά θα πηγαίνεις από «χοντράδα» σε «χοντράδα» με σκοπό η μια να καλύπτει την άλλη και τελικό αποτέλεσμα έναν «φαύλο κύκλο»....μέχρι που σε κάποιο σημείο θα την πατήσεις ολοκληρωτικά...

- Ή;......

- ΄Η θα πάρεις τα ρίσκα σου ξέροντας πως κάποιοι θα σε μισήσουν και κάποιοι θα σε λατρέψουν....

- Συμπέρασμα ως προς το παραπάνω παράδειγμα;

- Διαφωνώ με τον προηγούμενο. Ο Τατσόπουλος, ως προς το κοινό του έχει επιδείξει άριστη «επικοινωνιακή performance» ως τώρα. Μάλλον ήξερε τι έκανε. Επιχειρεί, όχι μόνον να «παίξει τ’ όνομά του παντού» και δυνατά αλλά και ν’ αυξήσει το «κοινό» του, απευθυνόμενος σε ένα πιο «συντηρητικό κοινό» και μάλλον θα τα καταφέρει κι αυτή τη φορά. Αν και με τεράστιο ρίσκο...

- Ακριβώς....το Κολοσαίο που λέγαμε κύριοι...ένας αγώνας αίματος δεν ξέρεις ποτέ που θα σε βγάλει...στη Νίκη ή στο Θάνατο....στο .... «Συνωστισμό» όπως θα έλεγε και κάποιος άλλος με «παρόμοια διαδρομή/επένδυση σε ...προκλητικές δηλώσεις που όμως έφεραν αποτέλεσμα εξίσου θετικό για τον κάτοχό τους»...ως προς το «δικό του κοινό» κι αυτός..χωρίς όμως να μπορεί να μαντέψει κανείς τι «τελείωμα» θα έχει αυτή η ιστορία για τον «χειριστή» της....

- Συνεπώς, εννοείτε αν κατάλαβα καλά, αυτοσυγκράτηση, δεν απαντάμε σε κάθε πρόκληση, απόλυτο έλεγχο και όχι «Υπερέκθεση στη δημοσιότητα»...αλλά από την άλλη, το ρίσκο είναι πανταχού παρόν....και χωρίς μεγάλα ρίσκα δεν υπάρχουν μεγάλα κέρδη..... αυτό εννοείτε;

- Κατά κάποιον τρόπο, ναι...θα μπορούσε να είναι και ένα από τα συμπεράσματα της ημέρας....

- Ο Ωνάσης όμως έλεγε στο επικοινωνιακό του επιτελείο «φροντίστε να γράφουν για μένα κάθε μέρα κι ας γράφουν ότι θέλουν». Δεν το επικροτείτε;

- Ο Ωνάσης είχε την οικονομική ισχύ να αντιπαρέλθει κάθε επίθεση και κακή επικοινωνιακή συνθήκη η οποία θα τον δυσαρεστούσε. Ήταν ένα «παιγνίδι εκ του ασφαλούς» γι’ αυτόν. Όπως και για κάθε «πολύ ισχυρό διεθνή παίκτη». Εαν δεν γούσταρε την αντιμετώπιση ενός ΜΜΕ απλά μπορούσε να το «αγοράσει». Εσείς αγαπητέ έχετε τέτοια δυνατότητα;

......

- Ήμουν σίγουρος....εν πάση περιπτώσει, ξεκινήστε από το να διαλέξετε το «κοινό» σας. Και «βρείτε τα όριά» του. Αυτά να γίνουν και τα «δικά σας όρια»... κάτι που ταιριάζει στο κοινό του διπλανού σας εδώ μέσα μπορεί να είναι καταστροφή για εσάς ως προς το δικό σας κοινό....

- Έτσι όπως το παρουσιάζετε, είναι όμως σαν να λέτε, εμπρός κάντε «προκλητικές» δηλώσεις και «δράσεις» και θα επιτύχετε επικοινωνιακά....

- Εγώ δεν είπα τίποτα. Απλά σας έδειξα δραματουργικά την «δυναμική του να γίνετε Αίτιο που φέρει Αποτελέσματα στους άλλους». Όπως και το τι περιμένει την «ψυχοπαθολογία» και το «προφίλ»  σας στο τέλος της «διαδρομής» εαν «κάνετε λάθος επικοινωνιακή επιλογή». Η «ερμηνεία», η «προσαρμογή της θεωρίας στην πράξη» και η «τελική απόφαση δράσης» είναι δική σας...όπως και η «επιτύμβια πλάκα»....η οποία ποτέ σας δεν θα ξέρετε τι θα γράφει εντέλει επάνω της στο τέλος της Διαδρομής σας...

(...Μυθοπλασία; Ή μήπως όχι;)

Γιώργος Ανεστόπουλος
 
aegeanhawk
Διαβάστε περισσότερα » »

Η αδράνεια και ο παραλογισμός θα αφήσουν τη λύσσα να σκοτώσει ανθρώπους;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο αστερισμός του Ωρίωνα συμβολίζει τον αρχαίο Κυνηγό.Η λύσσα (rabies) είναι μια από τις πλέον σοβαρές και επικίνδυνες ζωοανθρωπονόσους. Ο κυριότερος φορέας για τη διάδοση της νόσου είναι η αλεπού και λιγότερο τα υπόλοιπα σαρκοφάγα θηλαστικά. Προκαλείται από ιό που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο του θύματος. Στον άνθρωπο η επώαση διαρκεί περίπου 2 - 8 εβδομάδες ή περισσότερο και συνήθως ξεκινά χωρίς εμφανή συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα δεν υπάρχει ίαση, η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και επιφέρει φρικτό θάνατο. Στην Ελλάδα, το τελευταίο ανθρώπινο κρούσμα αναφέρεται το 1970 ενώ το τελευταίο κρούσμα σε ζώο ήταν το 1987. Από τότε θεωρείται ότι η λύσσα είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αυξανόμενες αναφορές για κρούσματα λύσσας στις χώρες βορείως των συνόρων μας. Ήταν θέμα χρόνου η επανεμφάνισή της και στη χώρα μας.
Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Κοζάνη, στα μέσα Οκτωβρίου 2012, σε αλεπού. Ένα μήνα αργότερα εμφανίστηκε δεύτερο κρούσμα, αυτή την φορά σε ποιμενικό σκύλο στην περιοχή της Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Η επαπειλούμενη εδώ και καιρό εμφάνιση της λύσσας στην χώρα μας δυστυχώς επιβεβαιώνεται και ήδη εξαπλώνεται ανησυχητικά. Από τους πρώτους μήνες του 2012, είχε επισημανθεί έγκαιρα ο κίνδυνος και είχαν σχεδιαστεί τα αναγκαία μέτρα για την παρακολούθηση και την αποτροπή εξάπλωσης της λύσσας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΦΕΚ:1273/Β/11-4-2012). Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα δύο μήνες άπρακτοι για να εκδώσει την πρώτη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο (Αρ.Πρωτ:170778/1584, 7/6/2012) η Ειδική Γραμματεία Δασών.
Τα αποτελέσματα των προληπτικών δράσεων και ενεργειών του κρατικού μηχανισμού σίγουρα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η ελλιπής προετοιμασία, οι σοβαρές ασάφειες και διφορούμενες οδηγίες οργάνωσης, η ουσιαστική αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος συγκέντρωσης δειγμάτων άγριων ζώων, εκτός από την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών, κατέδειξε την ολοκληρωτική απουσία των κάθε λογής περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών ΜΚΟ, που μέχρι σήμερα δέσποζαν σε όλες τις επιχορηγούμενες δράσεις "προστασίας" του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, αναδείχθηκε ακόμη μια φορά η χρησιμότητα της οργανωμένης δομής διαχείρισης και λειτουργίας που διαθέτουν οι κυνηγοί με τις οργανώσεις τους, για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στην ύπαιθρο της χώρας μας.
Όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και οι συνακόλουθες εγκύκλιοι του ΥΠΕΚΑ, οι κατηγορούμενοι από τους οικολογούντες και ζωολάτρες των ΜΚΟ για όλα τα δεινά της φύσης κυνηγοί, ήταν αυτοί που επιφορτίστηκαν, με επίσημες πλέον αποφάσεις της Πολιτείας, να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων για την επιτήρηση και εξάλειψη της λύσσας. Ενώ οι γνωστές ΜΚΟ επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για να "μελετούν" και να "προστατεύουν" είδη σε αφθονία, όπως η αρκούδα, ο λύκος και ο γλάρος, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ότι οι κυνηγοί είναι εκείνοι που θα συμβάλουν με ιδίους πόρους, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στην καταπολέμηση της λύσσας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αντίστοιχες αποφάσεις, «...Η συγκρότηση των συνεργείων θα γίνει με τη συμμετοχή ενός (1) δασικού υπαλλήλου, ενός (1) ιδιωτικού φύλακα θήρας της τοπικής κυνηγητικής οργάνωσης (Συλλόγου ή Ομοσπονδίας) και ενός (1) κυνηγού... Η κίνηση τους θα γίνεται με οχήματα των δασικών υπηρεσιών ή των κυνηγετικών οργανώσεων, ανάλογα με τη σχετική δυνατότητα τους...».
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των κυνηγών, με εμπάθεια και εχθρική συμπεριφορά, ακόμη και από αρμόδιους περί τη θήρα φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, άλλαξε άρδην όταν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί μια πραγματικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση όπως η λύσσα. Τώρα όλοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και να επιζητούν την ανιδιοτελή προσφορά των κυνηγών και των οργανώσεών τους. Δεν υπάρχουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και προσφυγές στη δικαιοσύνη για την δράση της Θηροφυλακής, ούτε αντιρρήσεις για την οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στις οργανώσεις τους. Οι κυνηγοί όμως, με τους 250 συλλόγους τους σε όλη τη χώρα, συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ουσιαστική προστασία της υπαίθρου, όπως κάνουν όλα τα χρόνια σε κάθε έκτακτη και δύσκολη περίπτωση, το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα και πριν λίγο καιρό με την περίπτωση της νόσου των πτηνών.
Αν η απουσία των «ζωοφιλικών» και ακτιβιστικών ΜΚΟ από την ενεργητική δράση για την υλοποίηση του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, συνοδεύονταν από αντίστοιχη απουσία των απόψεων και ιδεοληψιών τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ίσως είχαμε αντιληφθεί πιο έγκαιρα την εισβολή της λύσσας και τον ρόλο της αλεπούς στη διάδοσή της. Θα αποφεύγονταν οι τραγελαφικές γραφειοκρατικές αποφάσεις και ενέργειες, όπως η απόφαση συγκεκριμένης Δ/νσης Δασών, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των οδηγιών της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία απαγόρευσε στους Θηροφύλακες να θανατώνουν ακόμη και ύποπτα λύσσας ζώα, όπως η αλεπού. Ο παραλογισμός του Ελληνικού Δημοσίου αναδεικνύεται σε όλο το μεγαλείο του, καθώς απαγορεύει να θανατώνονται ύποπτα για λύσσα θηρεύσιμα ζώα, ακόμη και σε περίοδο που επιτρέπεται η θήρα τους, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση που είναι νόμος του κράτους, επιβάλλει τη θανάτωσή τους για προληπτικούς - δειγματοληπτικούς λόγους. Στην απόφαση αναφέρεται επί λέξη ότι «...Κατά τις περιπολίες, οι Υπεύθυνοι Θηροφύλακες, δεν θα φέρουν μαζί τους κυνηγετικό όπλο και δεν θα θανατώνουν ύποπτα νόσου λύσσας, άγρια θηλαστικά...». Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης με κοινό νου, πώς άραγε θα καταφέρουν να συλλάβουν με τα χέρια τους τη λυσσασμένη αλεπού οι Θηροφύλακες; Και αφού τελικά καταφέρουν να τη συλλάβουν ζωντανή, θα αποκόψουν το κεφάλι της για να αποσταλεί ως δείγμα ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΥΑ, χωρίς τελικά η αλεπού να θανατωθεί; Ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε και με βάση ποιες οδηγίες ή ιδεοληψίες εκδόθηκε από τη συγκεκριμένη Δ/νση Δασών μια τέτοια παράλογη απόφαση;
Με τέτοια παραδείγματα, δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση η τυχόν αποτυχία του νομοθετημένου προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, το οποίο προβλέπει τη συγκέντρωση 1058 δειγμάτων άγριων ζώων, εκ των οποίων 545 αλεπούδες, από 16 νομούς της Βορείου Ελλάδος, μέσα στο 2012. Η ταυτοποίηση της λύσσας γίνεται μόνο με την εξέταση του εγκεφάλου του ζώου σε εξειδικευμένο κτηνιατρικό εργαστήριο. Προφανώς, για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να θανατώσει ή να βρει νεκρό ένα ζώο, να του αποκόψει το κεφάλι και, τηρώντας όλες τους σχετικούς κανόνες, να το συσκευάσει και να το προωθήσει στην αρμόδια υπηρεσία. Κι όμως, σε πείσμα της κοινής λογικής, οι αποφάσεις γράφουν απλά ότι ο κυνηγός που θα μετέχει στα συνεργεία δίωξης "δύναται να φέρει το όπλο του". Δηλαδή, μπορεί και να μη φέρει όπλο; Και τότε, πώς θα θανατωθεί το λυσσύποπτο άγριο ζώο για να αποκοπεί στη συνέχεια το κεφάλι του και να αποσταλεί για έλεγχο; Προφανώς ήταν ταμπού για τις υπηρεσίες να γράψουν ότι οι κυνηγοί που συμμετέχουν (υποχρεωτικά) στα συνεργεία δίωξης υποχρεούνται να φέρουν τα όπλα τους και υποχρεούνται να θηρεύσουν συγκεκριμένα θηρεύσιμα ή λυσσύποπτα ζώα που αναφέρονται στην ΚΥΑ προκειμένου αυτά να εξεταστούν. Προφανώς ήταν ταμπού να γίνει αναφορά στο άρθρο 9 της συνθήκης της Βέρνης (ΦΕΚ:32/Α/1983) με βάση το οποίο επιτρέπεται ακόμα και η χρήση μη επιλεκτικών μεθόδων θήρευσης, όπως παγίδες και δολώματα, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας.
Η λύσσα είναι μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και όχι με αφέλειες και ιδεαλισμούς, προς ικανοποίηση μερικών ακραίων ακτιβιστικών νοοτροπιών περί δικαιωμάτων των ζώων. Διαφορετικά, αν εξακολουθήσει η ίδια νοοτροπία, τότε είναι απλά θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα λύσσας στα χιλιάδες αδέσποτα ζώα των μεγάλων πόλεων, ακόμα και της πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατό να ανακοπεί η εξάπλωση της λύσσας, μόνο με "φιλόδοξα" σχέδια εμβολιασμού των αλεπούδων, την ίδια στιγμή που υπάρχει αδυναμία να εμβολιαστούν ακόμα και τα οικόσιτα ζώα, πόσο μάλλον τα αδέσποτα και πολύ περισσότερο τα άγρια.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιληφθούν την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουν (και να εφαρμόσουν...) τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. Των πολιτών που περνάνε το δικό τους γολγοθά αυτά τα χρόνια και, ενώ δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα για τους ίδιους, την ίδια στιγμή ακούν για... φαρμακευτικές αγωγές σε αλεπούδες!! Τουλάχιστον, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές με τις πρακτικές αυτές.


Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,


O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
Κάντε δεξιό κλικ εδώ, για να κάνετε λήψη των εικόνων. Για να συμβάλει στην προστασία του απορρήτου σας, το Outlook απέτρεψε την αυτόματη λήψη αυτής της εικόνας από το Internet.
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
Διαβάστε περισσότερα » »