Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τρύπησε η γέφυρα "Καλατράβα" στον Αγιόκαμπο

Προβλήματα από την κακοκαιρία. Η γέφυρα "Καλατράβα" στον Αγιόκαμπο Λάρισας τρύπησε
Η κρεμαστή, καλωδιακή γέφυρα «Καλατράβα» τρύπησε σήμερα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον παραλιακό δρόμο.
Η ζημιά προκλήθηκε όταν από τα κύματα έγινε υποσκαφή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρύπα στην περίφημη γέφυρα «Καλατράβα», στο κομμάτι που συνδέει την κρεμαστή γέφυρα με τον παραλιακό δρόμο.
Ο δίδυμος πυλώνας της γέφυρας στηρίζεται σε έξι ζεύγη τσιμεντένιων πασσάλων διαμέτρου 1,5 μέτρου ο καθένας, οι οποίοι φτάνουν σε βάθος 28 μέτρων.
Το πρωί στα παράλια του νομού έπνεαν ισχυροί ανατολικοί άνεμοι 7-8 μποφόρ.
Η τροχαία έκλεισε το δρόμο από τις 9.30 π.μ. Στη γέφυρα «Καλατράβα» πραγματοποίησε αυτοψία κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Συνεργεία του δήμου Αγιάς καθαρίζουν από το πρωί, για δεύτερη μέρα, τον παραλιακό δρόμο.
Να σημειωθεί ότι και στην Αττική, στα δύο κόπηκε γέφυρα στο Ίλιον λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Tα ξημερώματα της Κυριακής η γέφυρα κατέρρευσε στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στο ρεύμα της Εσχατιάς.

Πηγή: larissanet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ Παπακωνσταντίνου - Τσοχατζόπουλος - Πάχτας ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

 Οι κάτωθι υπογράψαντες τις αδειοδοτήσεις και μεταβιβάσεις των μεταλλείων χρυσού  
κ.κ Τσοχατζόπουλος, 
 Παπακωνσταντίνου 
και αρΠάχτ(ρ) ας 
 δηλώνουμε ότι  πάνω από όλα, και από την τιμή της Ελλάδος,  βάζουμε την δική μας τιμή. Η οποία τιμή, τιμή δεν έχει. 
 Είναι άτιμη η   τιμή μας.

Δηλώνουμε επίσης ότι αγοράζουμε υποβρύχια, και ξεπουλάμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών Χαλκιδικής, Κιλκίς,  Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα χωριά τους, τον αέρα τους , τα νερά τους και την αξιοπρέπειά των κατοίκων τους.  Πού  θα πάει, θα φύγουν οι μπάσταρδοι οι κάτοικοι. Δεν φταίμε εμείς. Τι δουλειά είχαν να κτίσουν τα χωριά τους πάνω σε χώμα που έχει κάτι μικροψήγματα χρυσού. Φταίμε εμείς που για να πάρουμε μισό (0,5) γραμμάριο χρυσό πρέπει να κάνουμε σκόνη έναν τόνο χώματος, άρα πρέπει να ξεκοιλιάσουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΒΟΥΝΩΝ με αρχέγονα δάση, να διώξουμε τα άγρια σπάνια ζώα, να εξαφανίσουμε τα νερά, και αν μείνει κάτι να το μολύνουμε; Να μολύνουμε αέρα, νερά και χώμα (ξεχάσαμε τίποτα;); Ά, τους ανθρώπους. Αυτούς, που σύμφωνα με καθηγητή της κοινωνικής ιατρικής θα πάθουν πολλά δεινά στην υγεία τους, σωματική και ψυχική. Και πνευματική, γιατί το να υπηρετούν  εργαζόμενοι την εταιρία που καταστρέφει τον τόπο τους, να δουλεύουν σαν σεκιουριτάδες στα αφεντικά τους και να χλευάζουν τους  κατοίκους που δεν θέλουν τα κυάνια, τι είναι; Είναι δουλεία και δουλοπρέπεια.
Φταίμε εμείς που για το καλό της πατρίδας μας ρε γαμώτο, τα ξεπουλάμε σε τιμή ευκαιρίας; 
 Δηλαδή μάγκες είναι;  
Τα χαρίζουμε, ζήτω η Ελλάς, για να μην μας πιάσουν κορόιδα, κάτι Μπομπολάδες, κάτι ΡΟΤΣΙΛΝΤ ολιγάρχες (για να μάθουν δηλαδή να αρκούνται στα λίγα, όχι σε αυτά που παίρνουν, σε αυτά που δίνουν) του χρήματος.
Δηλώνουμε μετά βεβαιότητος ότι θα διώξουμε από την Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς Ροδόπη και Έβρο εκατοντάδες  χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς κατοίκους, και όσους συντηρούνται από αυτούς και όλους όσους τους έχουν πελάτες, γιατί μια τέτοια χώρα  δεν αξίζει να έχουν κατοίκους που δεν θά' χουν εισόδημα.
Είναι δύσκολο να το καταλάβετε αλλά ΕΤΣΙ θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
 Για λογαριάστε: Στις δέκα (10) που χάνονται, θα  φτιάχνουμε μία.(1).
Είμαστε μάγκες όμως γιατί θα πείσουμε τους Έλληνες ότι θα γίνει  ανάπτυξη,  θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.  
ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΈΣ ΤΟΥΣ  ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ.   ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.  
 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
 Γι' αυτό δεν θα χαθούν θέσεις Ελλήνων.
Ούστ σιχαμένοι απάτριδες, όπως βρίζουν  οι πληρωμένοι γραφιάδες-προπαγανδιστές της εταιρίας μας.       ( των οποίων οι θέσεις, είναι θέσεις εργασίας;) 

Και όλα αυτά κύριοι της εξουσίας και της λατρείας του χρήματος, κύριοι της εσωτερικής τρόικας, για είκοσι χρόνια, που θα καταστραφούν τα πάντα, άνθρωποι, φύση, οικονομία.

 Και όταν θα τους ρωτάς τους πρόσφυγες από που είναι θα ντρέπονται να μιλήσουν. 
Γιατί μια χούφτα ανθρώπων κατέστρεψε τον τόπο τους για μια χούφτα αργύρια.   
Και οι "χρυσοθήρες " του ΡΟΤΣΙΛΝΤ θα "κουδουνίζουν το χρήμα στις τσέπες τους" και θα τραντάζονται από το γέλιο.  
Και θα έχει φτάσει ο καιρός για να σταματήσουν τα νήματα που κουνούσαν πάνω απ' το κεφάλι σας.
Σας λυπάμαι βαθειά κύριοι της εξουσίας, της κλεπταποδοχής, και της βρώμικης ζωής σας. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Δήλωση-βόμβα από τον Πάνο Καμμένο: “Δεν θα πάρω σπόνσορα την εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική για να σωπάσω

Ο Πρόεδρος των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Πάνος Καμμένος μιλάει στον REAL FM με το Νίκο Χατζηνικολάου. Θέμα της συζήτησης είναι οι πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών από το κίνημα. Ακούστε τη δήλωση-βόμβα στο 15:15 του βίντεο:
Π.Κ.: Ακούστε κ. Χατζηνικολάου, όποιος θέλει να φύγει. Όποιος δεν αντέχει να είμαστε ένα κίνημα το οποίο δεν θα πάρει σπόνσορα από τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική για να σιωπήσει, όσα λεφτά κι αν δεν έχει, δεν θα συμβιβαστεί με τραπεζίτες, όσα λεφτά κι αν δεν έχει και δεν θα μπει στο σύστημα, στο παλαιοκομματικό σύστημα που κατέρρευσε μαζί με τη μεταπολίτευση.


Ν.Χ.: Σας πρότειναν τέτοια πράγματα οι βουλευτές αυτοί; Σας πρότειναν δηλαδή να έχετε χορηγό ας πούμε, τον ιδιοκτήτη των ορυχείων;
Π.Κ.: Υπήρχαν προτάσεις και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα για να πάρουμε χορηγούς, να μας βοηθήσουν χορηγοί, οι οποίοι βεβαίως θα ζητούσανε συγκεκριμένα ανταλλάγματα. 
Δεν έφυγα από τη Ν.Δ., καταψηφίζοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να κάνουμε ένα κίνημα το οποίο θα εξαρτάται από τον κάθε εργολάβο.
ΜΟΥΓΚΑ ΟΙ ΕΓΚΥΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΑΙ, ΑΙ ΕΓΚΥΡΑΙ  ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΙ, ΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ  ΧΩΡΑ ΕΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΠ' ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ  ΕΞΑΓΡΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛοΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΠΙΑ.

πηγη
greek-observatory 
Διαβάστε περισσότερα » »

Aν αυτός είναι συνταγματολόγος… εμείς ο λαός είμαστε εξωγήινοι! Βέβαια, μεγάλοι μαλάκες και μάλιστα με τη βούλα από το χαράτσι του, ΕΙΜΑΣΤΕ!

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ!... 
Νάτη η συγχορδία των ενάρετων και νομοταγών ταγών της κοινωνίας, λάβροι κατά του ...εγκληματία Παπακωνσταντίνου, που έκρυψε τις καταθέσεις των πρώτων ξαδέρφων του.
Αν είναι παράνομες; Δεν είναι γνωστό, ακόμα, αλλά ποιος νοιάζεται; Ο Παπακωνσταντίνου φταίει! Κι αν δεν τόχει κάνει αυτός, αλλά άλλος; Αν έχει γίνει κάποιο λάθος; Ψιλοπράγματα: τις μαλακίες του Συντάγματος, περί "αθωότητας του όποιου κατηγορουμένου, μέχρι την καταδίκη του", θα προσέξουμε τώρα! Αφού ο... επιφανής συνταγματολόγος έκανε την αρχή και διέγραψε τον Παπ, από το κομματίδιό του, αποφασίζοντας και διατυμπανίζοντας την ενοχή του...
Μεγάλε Βαγγέλη! Να, η ευκαιρία να τα ξαναβρείς με τους διαπλεκόμενούς σου, αν και αργός, πρόλαβες και την έπιασες απ΄ τα μαλλιά ! Για κοίτα τους όλους : Megaλοι, Αλαφούζοι, ακόμα κι ο Θέμος (!) στο πλευρό σου : η απόφασή σου θέσφατο γι΄ αυτούς. Περασμένα - ξεχασμένα !...
Αλήθεια, τι σε κάνει να πιστεύεις, πως αυτή τη φορά θα σου πάνε καλά τα πράγματα ; Σταμάτησε ο διάβολος νάχει πολλά ποδάρια κι εσύ είσαι τόσο άμεμπτος κι αμέτοχος ; Η γνωστή παροιμία θα μπορούσε να παραφραστεί, για την περίπτωσή σου και στο ό,τι "...στο τέλος ξυρίζουν το χοντρό !...".
 
sibilla-gr-sibilla 
Διαβάστε περισσότερα » »

Μερικά από αυτά που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα οι Έλληνες

Μερικά από αυτά που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα οι Έλληνες Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο; Ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που... ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!
1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες....
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικάπροβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!
2. Σύσταση Δικαστηρίων
Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.
3. Θέατρο
Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.
4. Δημοκρατία
Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».
5. Ντους
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.
6. Ο αναλογικός υπολογιστής
Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.
7. Πίτσα
Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.
8. Μαθηματικά
Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει... ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)... και ούτω καθ' εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.
9. Ο καταπέλτης
Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.
10. Η ατμομηχανή
Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ' άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.

GS : Σε καμία μα καμία περίπτωση όλα αυτά και άλλα τόσο που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες δεν δικαιολογούν τη δική μας αδράνεια ακόμα και τα δικά μας λάθη που πρέπει να εντοπίσουμε και να μην επαναλάβουμε.
Τους ευχαριστούμε.

goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »

Στην υγεία σας... το κρασί ευδοκιμούσε πριν από την εποχή των παγετώνων

Στην υγεία σας... το κρασί ευδοκιμούσε πριν από την εποχή των παγετώνων Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους το κρασί ευδοκιμούσε πριν από την εποχή των παγετώνων στην πολική ζώνη: Ισλανδία, Βόρεια Ευρώπη, Βορειοδυτική Ασία, ακόμη – ακόμη και στην Αλάσκα. Οι παγετώνες περιόρισαν όμως την εξάπλωσή του, απομόνωσαν τη μία ποικιλία από την άλλη, δημιουργώντας έτσι τα πολλά και διαφορετικά είδη του αμπελιού.
Οι πρόγονοι του σημερινού αμπελιού «μετακινήθηκαν» προς τις θερμότερες ζώνες της κεντρικής – ανατολικής Ασίας, της κεντρικής Ευρώπης. Κυρίως όμως προς την ευρύτερη περιοχή του νότιου Καυκάσου, όπου μεταξύ Εύξεινου Πόντου, Κασπίας Θάλασσας και Μεσοποταμίας γεννήθηκε το είδος Άμπελος η Οινοφόρος (Vitiw Vinifer, υποείδος caucasica), η οποία – σε διάφορες ποικιλίες – καλλιεργείται μέχρι σήμερα.
Πρώτοι γνωστοί αμπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι αρχαίοι Πέρσες, οι Σημιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι. Η τέχνη της καλλιέργειας του αμπελιού πέρασε κατόπιν στους Αιγύπτιους, τους λαούς της Φοινίκης και στους κατοίκους του Ελλαδικού χώρου. Δεν είναι μόνο η Μεσόγειος ο χώρος που καλλιεργήθηκε το αμπέλι την περίοδο αυτή. Την ίδια εποχή υπάρχουν αναφορές για το κρασί και στην αρχαία Κίνα.
Ελλάδα - Έλληνες
Δεν είναι βεβαιωμένο από που διδάχθηκαν την οινοποιία. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια πριν το 1700 π.Χ. Πιθανοί δάσκαλοί τους οι ανατολικοί λαοί (Φοίνικες, Αιγύπτιοι). Άλλες αναφορές φέρουν το κρασί να έρχεται από τη Θράκη (ας μην ξεχνάμε ότι η λατρεία του Διονύσου θεωρείται θρακικής – μκρασιατικής προέλευσης).
Απ' όπου και αν έμαθαν την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας, οι Έλληνες αγάπησαν το κρασί. Βασιλείς, άρχοντες και απλός λαός το εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Οι ποιητές το ύμνησαν. Δεν συνήθιζαν όμως να μεθούν, ούτε και είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους μέθυσους. Ο «συμποσίαρχης» στα επίσημα συμπόσια, επέβλεπε τόσο το νέρωμα του κρασιού, αλλά και την ποσότητα του κρασιού που έπιναν οι παρευρισκόμενοι. Η διατήρηση μιας ήρεμης ατμόσφαιρας, χωρίς παρεκτροπές λόγω υπερβολικής οινοποσίας, ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Έπιναν το κρασί με πολλούς τρόπους, με επικρατέστερο αυτόν της ανάμειξης του κρασιού με νερό (ένα μέρος κρασιού, τρία μέρη νερού), ή ένα 1:2 ή 1:3. Υπήρχαν ειδικά σκεύη για την ανάμειξη (κρατήρες και κύαθοι, δηλ. μεγάλες, βαθιές κουτάλες), αλλά και για την ψύξη πριν την κατανάλωση. Η χρήση και πόση ανέρωτου κρασιού («άκρατος οίνος») εθεωρείτο βαρβαρική συνήθεια και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιού για τόνωση. Πρόσθεταν επίσης διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά. Η προσθήκη αψίνθου (η παρασκευή δηλ. Βερμούτ) ονομαζόταν Ιπποκράτειος Οίνος, μιας και ο Ιπποκράτης θεωρείται ο πρώτος που την χρησιμοποίησε.
Οι τεχνικές της εποχής δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που χρησιμοποιούμε σήμερα, με υψηλές μάλιστα επιδόσεις. Κυκλοφορούσαν δε ειδικά βιβλία για το θέμα, όπως αυτό του Θεοφράστου, το οποίο μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες: οι Έλληνες (σε αντίθεση από τους Ρωμαίους) καλλιεργούσαν συνήθως το αμπέλι απλωμένο στη γη χωρίς υποστηρίγματα, τεχνική που ακόμη και σήμερα είναι σε χρήση σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στη Σαντορίνη). Γνώριζαν την τεχνική της παλαίωσης, με θαμμένα πιθάρια στο έδαφος και σφραγισμένα με γύψο και ρετσίνι. Κάπως έτσι θα πρέπει να ανακάλυψαν και την επίδραση του ρετσινιού στο κρασί. Οι πήλινοι αμφορείς οι οποίοι χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά του κρασιού ήταν αλειμμένοι με πίσσα για πλήρη στεγανοποίηση, και συχνά με σφραγίδα ή μπογιά σημείωναν την περιοχή προέλευσης, το έτος παραγωγής, τον οινοποιό, αλλά και τον εμφιαλωτή.
Το εμπόριο του κρασιού υπήρξε μια από τις κύριες δραστηριότητες των αρχαίων Ελλήνων. Υπήρχαν νόμοι για την προστασία της ποιότητας του κρασιού, αλλά και νόμοι ενάντια στον ανταγωνισμό (στη Θάσο, υπήρχε σχετική νομοθεσία δήμευσης του κρασιού το οποίο μετέφεραν ξένα πλοία, όταν αυτά προσέγγιζαν το λιμάνι της).
Τα πιο φημισμένα κρασιά ήταν αυτά του βορείου Αιγαίου: Λήμνος, Θάσος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος. Μετά την κλασική εποχή απέκτησαν ιδιαίτερη φήμη τα κρασιά της Ρόδου, της Κω και των άλλων Δωδεκανήσων, της Θήρας, της Νάξου, της Κρήτης, αλλά και της Κύπρου.

goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρωτοποριακή μέθοδος - Εμφύτευμα βοηθά τυφλούς να διαβάσουν

Πρωτοποριακή μέθοδος - Εμφύτευμα βοηθά τυφλούς να διαβάσουν Ενα πρωτοποριακό εμφύτευμα που τοποθετείται στον αμφιβληστροειδή βοηθά τους τυφλούς να διαβάσουν λέξεις που είναι γραμμένες με τη μέθοδο Μπράιγ, χωρίς να τις ψηλαφούν με το χέρι, αλλά χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα μάτια!
Επιστήμονες στην Καλιφόρνια κατάφεραν για πρώτη φορά να βοηθήσουν ανθρώπους με τύφλωση να διαβάσουν λέξεις τεσσάρων γραμμάτων γρήγορα και με ακρίβεια, με τη βοήθεια του εμφυτεύματος, που ονομάζεται Argus II. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroprosthetics»... το Argus II έχει εμφυτευθεί σε περισσότερα από 50 άτομα με τύφλωση, πολλά από τα οποία πλέον μπορούν να δουν την κίνηση, αντικείμενα και να αναγνωρίσουν χρώματα.
Το εμφύτευμα χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε ένα ζευγάρια γυαλιά, έναν φορητό επεξεργαστή που μετατρέπει τα σήματα που λαμβάνει από την κάμερα σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, καθώς και ένα μικροτσίπ με ηλεκτρόδια, το οποίο εμφυτεύεται απευθείας στον αμφιβληστροειδή.
Οπως εξηγεί ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης Thomas Lauritzen, μια μικροσκοπική κάμερα σε ένα ζευγάρι γυαλιά που φορά ο ασθενής καταγράφει μια σκηνή, την οποία επεξεργάζεται η φορητή συσκευή και τη μετατρέπει σε σήματα που μεταφέρονται στα γυαλιά. Στη συνέχεια στέλνονται ασύρματα στο εμφύτευμα, το οποίο αποτελείται από έναν δέκτη και μια σειρά από ηλεκτρόδια, που λαμβάνουν τα σήματα και εκπέμπουν χαμηλούς ηλεκτρικούς παλμούς.
Οι παλμοί ενεργοποιούν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και μεταφέρονται στο οπτικό νεύρο, μεταβιβάζοντας οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο, ο οποίος αντιλαμβάνεται εικόνες φωτός. «Οι ασθενείς αναγνώρισαν εύκολα τις λέξεις που ήταν γραμμένες στο σύστημα Μπράιγ, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουν καλή χωρική ανάλυση, αφού διακρίνουν εύκολα τα σήματα που λαμβάνουν από διαφορετικά ηλεκτρόδια» εξηγεί ο δρ Lauritzen.
Το εμφύτευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει dimokratianews.gr, αναπτύχθηκε από τη Second Sight, που έχει εγκαταστάσεις στην Καλιφόρνια και τη Λοζάνη. Η πρώτη κλινική δοκιμή του εμφυτεύματος (Argus I) έγινε σε έξι άτομα το 2002, ενώ το Argus II δοκιμάστηκε σε 10 ιατρικά κέντρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τη συμμετοχή 30 ασθενών.

goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »