Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Σ.Ε.Ε.ΕΝ: Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου.Ο άτυχος εργαζόμενος Καραστογίαννης Νίκος, 38 ετών, βρέθηκε αναίσθητος στο δάπεδο του μηχανήματος (εκσκαφέα) Ε3 και νοσηλεύεται διασωληνομένος σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες μέχρι αυτή τη στιγμή (μάλλον χτύπημα στο κεφάλι), όμως πρόκειται για συνθήκες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και μόνο με τη γνώση και την εμπειρία τους τις αντιμετωπίζουν.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στους σταθμούς και τα ορυχεία του Λ.Κ.- Δ.Μ., είναι δραματική.
  • Η μεγάλη μείωση προσωπικού λόγο συνταξιοδοτήσεων, η πολιτική των μη προσλήψεων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους.
  • Καθημερινά έρχονται εργαζόμενοι μέσω του δουλεμπορίου, χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπειρία, χωρίς καμία γνώση για το τι είναι σταθμός η ορυχείο και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας
  • Είναι γεγονός πως δεν είναι όλοι οι οδηγοί επαρκώς εκπαιδευμένοι, ούτε πληρούν όλοι τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν την όποια έκτακτη κατάσταση προκύψει.
Συνάδελφοι- σες,
ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε., των ιδιωτών και των εμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν στην εντέλεια, προς όφελος των λίγων και σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.
Αυτοί λοιπόν οι νόμοι της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του «υγιούς» ανταγωνισμού που επιβάλλονται από την Ε.Ε. και ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια από τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) και τις προηγούμενες, είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Αυτή η πολιτική είναι εγκληματική. Δε ρίχνει μόνο στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους, αλλά διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε να μην απαιτούν ούτε τα αυτονόητα, δηλαδή τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας!
Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις  ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΣΑΔ, ενταγμένες στη λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους σ’ αυτή την πολιτική, ώστε να αποδεχτούν τη μιζέρια τους ως κάτι το μοιραίο.
Άξιος λοιπόν ο «μισθός» της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να ακολουθήσουν το δρόμο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ώστε την κρίση και τα κέρδη τους, να μην τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ακόμα και με τις ίδιες τους τις ζωές!

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Επεισόδιο στα Ίμια - Τουρκικά περιπολικά καταδίωξαν ελληνικό σκάφος

TO "TΡABAEI" H ΑΓΚΥΡΑ
Nέο επεισόδιο, το δεύτερο μέσα σε τρεις μήνες είχαμε στην περιοχή των Ιμίων μετά από τον εμβολισμό της ακταιωρού του Λιμενικού από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής τον περασμένο Σεπτέμβριο. Χθες το πρωί 26 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της ΛΣ/Ακτοφυλακής στο defencenet.gr μία «μίνι» ναυμαχία στήθηκε δίπλα από τις βραχονησίδες μεταξύ ελληνικής ακταιωρού και τουρκικών σκαφών.
Ελληνικά αλιευτικά σκάφη από την Κάλυμνο και Λέρο είχαν ρίξει αλιευτικά εργαλεία στην περιοχή, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν γιατί ψάρευαν χωρίς άδεια «στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
Οι ψαράδες κάλεσαν σε βοήθεια σκάφος της ΛΣ/Ακτοφυλακής το οποίο έσπευσε στην περιοχή και άρχισαν τα δύο σκάφη να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα στα ελληνικά αλιευτικά, κυνηγώντας το ένα το άλλο. Μία πηγή αναφέρει ότι ήρθε και δεύτερο τουρκικό σκάφος.
Τα τουρκικά επιχείρησαν αν εμβολίσουν το ελληνικό με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει. Λίγο αργότερα αναγκάστηκαν σε αποχώρηση και τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη αφού δεν υπήρχε άλλο ελληνικό στην περιοχή για να τα προστατέψει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »
"Πάγωσε" η κοινωνία της Ξάνθης το πρωί της Πέμπτης. Το σώμα νεαρής γυναίκας βρέθηκε απανθρακωμένο σε ακάλυπτο χώρο οικοδομής (Vid)
Μια γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη σε ακάλυπτο οικοδομής, στην οδό 40 Εκκλησιών και Κοραή στην Ξάνθη.

 Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 4.30 τα ημερώματα. Η γυναίκα που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και είχε έρθει στο πατρικό της για τις μέρες των Χριστουγέννων, είχε μόλις επιστρέψει από διασκέδαση μαζί με φίλη της, η οποία την αποχαιρέτησε δύο στενά πιο κάτω από το πατρικό της σπίτι.
Η άτυχη κοπέλα δεν πρόλαβε να βάλει το κλειδί στην πόρτα όταν της επιτέθηκαν άγνωστος ή άγνωστοι δράστες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων η κοπέλα, βιάστηκε, μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια της έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη από μηχανάκι που ήταν στην πιλοτή.
Ο μαρτυρικός θάνατος της κοπέλας σημειώθηκε ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι του διαμερίσματος των γονιών της ενώ οι γείτονες την άκουγαν να ουρλιάζει και ειδοποίησαν την Αστυνομία.
Όταν έφτασαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής η κοπέλα ήταν γυμνή και είχε ξεψυχήσει.
Το σοκ ήταν τεράστιο για όλους τους περίοικους και για τους άνδρες της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, στη θέα της άτυχης κοπέλας.
Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η ηγεσία της Αστυνομίας της ΑΜΘ.
Πηγή: Xanthipress.gr, βίντεο από το Thrakitoday.com

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Eργατικό Κέντρο Κοζάνης: Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου, κατά την διάρκεια εργασιών στη νυχτερινή βάρδια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του εργαζόμενου της ΔΕΗ Καραστογιάννη Νικόλαο. Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η παντελής έλλειψη ελέγχων και μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Σήμερα οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους την  χειρότερη οικονομική κρίση με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους να είναι κυρίαρχα στοιχεία στην καθημερινή τους δραστηριότητα, με την ψυχολογία τους λόγω των βάναυσων περικοπών σε βάρος τους να είναι στο χαμηλότερο σημείο, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού και μέτρων ασφάλειας στην Επιχείρηση, δημιουργούν ένα απόλυτα ανασφαλές περιβάλλον εργασίας με τραγικά αποτελέσματα.
 Επιβάλλεται η αυστηρή λήψη μέτρων και η απαρέγκλιτη εφαρμογή τους, η πιστή τήρηση των κανονισμών και οι συστηματικοί έλεγχοι.
 Πως όμως θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας όταν οι εναπομείναντες μηχανισμοί ελέγχου έχουν αποδεκατισθεί.
 Χρόνια τώρα τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι της περιοχής μας έχουμε ως κυρίαρχο αίτημα την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ) και την δημιουργια επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη.
Αντι όμως να ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, διαλύονται ή και καταργούνται.
Απαιτούμε από τον αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου, να στελεχώσει και να ενεργοποιήσει τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές και τις επιθεωρήσεις εργασίας για συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους.
Τέλος η ΔΕΗ οφείλει να τηρεί αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους και  απαιτούμε από τους  υπεύθυνους και αρμόδιους την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.
Ευχομαστε ταχεία ανάρρωση στον συνάδελφο εργαζόμενο της ΔΕΗ.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Μόνο το 60% έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας

Μόνο έξι στους δέκα έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας
Λίγες μόνο ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και μόνο έξι στους δέκα έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, ενώ το πρόστιμο θα είναι ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα.
Δεν αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά μια ολιγοήμερη παράταση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι υπηρεσίες, επικαλούμενες τις δυσκολίες πληρωμής που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι.
Ακόμη και αν με τα νέα δεδομένα η διαδικασία για την πληρωμή είναι απλούστερη, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής σχεδόν το 40% των ενδιαφερομένων δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας.
Ωστόσο, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τονίζουν ότι αναμένεται να υπάρξει θεαματική αύξηση σε αυτούς που θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας τις εργάσιμες ημέρες που έχουν απομείνει.
Από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων, υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.
Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο, στις τράπεζες, δίνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους.
Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα.
Στο μεταξύ, μεγάλος είναι και φέτος ο αριθμός των ενδιαφερομένων οι οποίοι μετέβησαν στις εφορίες, όχι όμως για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά για να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να τα ακινητοποιήσουν.
Μάλιστα, σε αρκετές επαρχίες, όπως στην Καβάλα και την Ξάνθη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός κατόχων ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων που παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πινακίδες παραδίδουν και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω διακοπής επαγγέλματος είτε αδυναμίας συντήρησης του επαγγελματικού οχήματος.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »