Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ηρθε το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα

«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου,» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity - μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας. «Στην πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα».

Λειτουργεί κάπως έτσι:

Η WiTricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» - μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.
Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας, ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» - στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers. Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της WiTricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ.
Η WiTricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών - ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.
Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.»
Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία - σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η WiTricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.
Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»
Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση - ο Hall εξηγεί - συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές.
Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: “Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;”»
«Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.»

www.iefimerida.gr
newingreece 
Διαβάστε περισσότερα » »

15 υδατοδρόμια μπορούν να χωρέσουν στη Βόρεια Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να «σηκώσει» έως και 15 υδατοδρόμια που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 15-20 θέσεις εργασίας το κάθε ένα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κ2 Smart Jets», Ανδρέας Καροτσιέρης, που έχει «έχει εγκριθεί να αδειοδοτήσει» 16 υδατοδρόμια συνολικά στη χώρα, μέσω της θυγατρικής της «Ελληνικά Υδατοδρόμια».
 
Σύμφωνα με τον κ. Καροτσιέρη, η εταιρεία έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην αδειοδότηση υδατοδρομίου στη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ περιμένει αντίστοιχες εγκρίσεις, ώστε να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σε Κατερίνη, Κασσάνδρα και Πόρτο Καρράς (Χαλκιδική), αλλά και στην Αλεξανδρούπολη ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τη λίμνη Κερκίνη. Παράλληλα, προτείνει αντίστοιχη αδειοδότηση και για τον Αγιον Ορος, ενώ σε επόμενη φάση θα κινήσει τις διαδικασίες και για Καβάλα, Καστοριά, Βόλο, Σκιάθο, Σκύρο, Σκόπελο και άλλες περιοχές.
 
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Καροτσιέρης επισήμανε ότι το 10ετές επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, προβλέπει συνολικά 48 συνδέσεις με 19 υδροπλάνα.
 
Στη λίστα των «16», όμως, δεν περιλαμβάνεται η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει -ή πρόκειται να το πράξει- τις διαδικασίες για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε κοντινές στην πόλη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο: από το βήμα της εκδήλωσης, ο κ.Καροτσιέρης ανακοίνωσε ότι υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με διαχειριστή υδατοδρομίων/υδροπλάνων στην Τουρκία.
 
Μιλώντας ειδικά για τη φετινή σεζόν ο κ.Καροτσιέρης υποστήριξε ότι δυστυχώς «η σεζόν έχει χαθεί», καθώς ακόμη δεν υπάρχει «ούτε ένα εγκεκριμένο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα» παρότι το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης δεν ξεπερνά τα 50.000-80.000 ευρώ.
 
«Θα φέρουμε τα υδροπλάνα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και τα απαιτούμενα σημεία προσέγγισής τους», σημείωσε ο κ.Καροτσιέρης, ενώ ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ένα τέτοιο σημείο θα μπορούσε να είναι η νέα παραλία της.
 
Συνέκρινε, τέλος, την περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη των νήσων Μαλδίβες, για τις οποίες, όπως είπε, αριθμούν 1190 νησιά (220 κατοικημένα), έναντι 1400 (227 κατοικημένων) για την Ελλάδα, έχουν ακτογραμμή 650 χιλιομέτρων, έναντι 13.700 χλμ για την Ελλάδα και μόλις δύο κεντρικά αεροδρόμια, έναντι 39 στην Ελλάδα, ωστόσο, στις νήσους επιχειρούν επιτυχώς 64 υδροπλάνα, έναντι ...μηδέν στην Ελλάδα.
 
Παράλληλα, στο Βανκούβερ του Καναδά, γίνονται ετησίως 40.000 κινήσεις υδροπλάνων ενώ επί 30 χρόνια λειτουργίας του υδατοδρομίου δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα ατύχημα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Το «Ποτάμι» για τα Σκόπια

«Η Ελλάδα έχει χώσει το κεφάλι μέσα στην άμμο και δεν θέλει να δει την πραγματικότητα»...
Μάρτιος 26, 2014.

«Το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ την τελευταία δεκαετία είναι χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα, παρά την αποφασιστική στάσης της.

 Η Ελλάδα αρχικά πρότεινε, η γειτονική χώρα να αναγνωρίζεται διεθνώς με μια προσωρινή ονομασία.


Σήμερα, ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

 Έχουμε χώσει το κεφάλι μας στην άμμο  και η άρνηση της πραγματικότητας δεν βοηθά.

Ακόμη και τώρα, πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία με την οποία η γειτονική χώρα, θα  διαφέρει με σαφήνεια από την ελληνική Μακεδονία».

Αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κόμματος «Το ποτάμι» για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, το οποίο έκανε έκκληση προς τους πολίτες να το ψηφίσουν στις εκλογές για του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου, όπου θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές που θα αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων ‘Ούτρινσκι’.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κόμμα τονίζει ότι «τα Σκόπια είναι ένα παράδειγμα έλλειψης στρατηγικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Μεγάλη σκόνη γύρω από το θέμα αυτό προκάλεσε και ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο οποίος ως μέλος του κόμματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, χάσει το ζήτημα της ονομασίας, επειδή το 95% των χωρών του κόσμου έχουν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία».

Ο φιλοξενούμενος στην τηλεόραση TV Sky, είπε ότι υποστηρίζει μια λύση στη βάσης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμφωνεί ότι τα Σκόπια μπορούν να ονομασθούν όπως θέλουν «ακόμη και Μακεδονία ["па и Македонија"] », είπε, σύμφωνα με την Ούτρινσκι.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε κόκκινο συναγερμό οι Ρωσσικές Στρατηγικές Δυνάμεις , από εχθές το βράδυ...

Σε κόκκινο συναγερμό οι Ρωσσικές Στρατηγικές Δυνάμεις Βαλλιστικών Πυρηνικών Πυράυλων, από εχθές το βράδυ...
10.000 άτομα προσωπικό και πλέον των 1.000 βαρέων οχημάτων εκτόξευσης και υποστήριξης θα λάβουν μέρος σε ΜΗ προγραμματισμένη και έκτακτη άσκηση εώς το τέλος του μήνα ( τις επόμενες 4 ημέρες ) , στος περιοχές Όμσκ κσι Όρενμπουργκ...
Σύμφωνα με το ITAR TASS Θα ασκηθούν σε σενάρια βιολογικού πολέμου , χημικού πολέμου , ταχέως πλήγματος , καθώς και σε επιχειρήσεις αντισαμποτάζ...
Πρόκειται για τεράστια κινητοποιίηση η οποία θα λάβει χώρα ως απάντηση αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ πως η Ρωσία είναι απλώς μια ... Περιφερειακή Δύναμη δείχνει την αδυναμία της...
«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος αλλά λόγω της αδυναμίας της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, κατά το κλείσιμο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.
Παρακάτω το βίντεο με την συνέντευξη Ομπάμα



Πολεμικό Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα » »

Το απόστημα των ΜΚΟ Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις;

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα για την απροκάλυπτη διασπάθιση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στις χιλιάδες των οργανώσεων που συμμετέχουν στον ατέρμονα χορό των χρηματοδοτήσεων, κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι έχουν οι περιβόητες «περιβαλλοντικές» ΜΚΟ. Εκατοντάδες από αυτές, με περίεργους και βαρύγδουπους τίτλους, αλλά πάντα με προμετωπίδα τις κατάλληλες και εύηχες λέξεις όπως, «περιβάλλον», «προστασία», «οικολογία» κλπ, φιγουράρουν στις λίστες των λιστών του δημοσίου χρήματος.
Και αναρωτιέται εύλογα ο κάθε πολίτης πως με τόσες χιλιάδες αφοσιωμένες οργανώσεις, με τόσα ευαισθητοποιημένα στελέχη, με εκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται σαν στραγάλια για να ικανοποιηθεί ο «εθελοντισμός» κάποιων συμπολιτών μας, δεν έχει «σωθεί» ακόμη το περιβάλλον της χώρας μας;
Καίρια η πρόσφατη διαπίστωση της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους: «Τα ποσά που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ωχριούν μπροστά στους εθνικούς και ιδίως στους κοινοτικούς πόρους που ξοδεύτηκαν μάταια στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια για δήθεν περιβαλλοντικούς σκοπούς, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είχαν μηδαμινό επί της ουσίας αποτέλεσμα. Όχι μόνο τα χρήματα δεν επιτέλεσαν τους σκοπούς τους, αλλά έμμεσα συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε πολλούς τομείς του περιβάλλοντος».
Το πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως από τον ίδιο τους τον τίτλο σηματοδοτείται, θα έπρεπε να κυριαρχείται από την ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό των μελών τους, τη μη κερδοσκοπική-οικονομική διάσταση της δράσης τους, την απουσία οποιασδήποτε κρατικής-κυβερνητικής επιρροής στη λειτουργία τους, τη μη συμμετοχή τους στην υλοποίηση και διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μέσω διοικητικών δομών κλπ.
Αντ΄ αυτού βλέπουμε τις 10 κυρίαρχες και μεγάλες «Περιβαλλοντικές» ΜΚΟ να λειτουργούν με ακριβώς αντίθετο τρόπο. Αφενός, φαίνεται να καρπώνονται θηριώδεις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, για να υλοποιούν τον εθελοντισμό τους. Αφετέρου, έχουν επιτύχει και θεσμοθετήσει τη συμμετοχή στελεχών τους (πρώην και νυν) σε επιτροπές και συμβούλια δημοσίων φορέων και υπουργείων με αποφασιστική αρμοδιότητα επί της ζωής των πολιτών. Πρόκειται για κατάφωρη υποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας από φορείς που ουσιαστικά δεν ελέγχονται από κανέναν.
Αν όλοι αυτοί οι οργανωμένοι ευαίσθητοι συμπολίτες μας, κατέβαλαν από το υστέρημα τους την ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνήθως απαιτείται κάθε φορά, τότε είναι άξιοι επαίνων. Αν όμως χρησιμοποίησαν τις μεθοδεύσεις και τις επιρροές τους στον κρατικό μηχανισμό για να «μαζεύουν» δημόσιο χρήμα που θα καλύπτει την δική τους συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αυτό είναι όχι απλά επιλήψιμο αλλά παράνομο και θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο της χρηματοδότησής τους, πέραν των οποιοδήποτε άλλων νομικών συνεπειών.
Όλες αυτές οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρειες και ΟΤΑ για να υλοποιήσουν τα διάφορα προγράμματά τους. Άραγε, έγινε ποτέ έστω ένας στοιχειώδης έλεγχος της ροής των χρημάτων ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αφορούν το ίδιο πρόγραμμα; Ελέγχθηκε ποτέ αν υπάρχουν διπλές ενισχύσεις ή κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής με δημόσιο χρήμα ή «εικονικές δωρεές» εργαζομένων κλπ; Βλέπουμε με έκπληξη περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος, η Καλλιστώ, η Ορνιθολογική Εταιρεία κλπ να χρηματοδοτούνται, πέραν των άλλων, μέχρι και από το Υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της... ανεργίας. Την ώρα που περικόπτονται οι φαρμακευτικές δαπάνες των ανέργων, κάποιοι επιδοτούνται για την ανεργία των αρκούδων και των γλάρων, ακόμη και την εποχή του «μνημονίου». Εδώ δεν έχουμε απλά μια χήνα που κάνει χρυσά αυγά, αλλά ολόκληρο ορνιθοτροφείο από νανόχηνες που γεννοβολούν χωρίς τελειωμό.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το απόστημα των ΜΚΟ, αυτός ο παρασιτικός εναγκαλισμός όλης της διοικητικής πυραμίδας του κράτους, από διάφορες «ευαίσθητες» για το περιβάλλον οργανώσεις, που με πρόσχημα την κοινωνική προσφορά, έχουν στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία «εθελοντισμού» και περιβαλλοντικών μελετών για τη σωτηρία πεταλούδων και γλαρονιών, πρέπει να σπάσει οριστικά.
Ο σύλλογός μας, Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών, έχει καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν τα κακώς κείμενα του χώρου των ΜΚΟ. Πρέπει να προχωρήσει επιτέλους ένας σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εξαιρεθούν αυτή τη φορά οι «μεγάλες» περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ. Καιρός είναι να ξεχωρίσουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι πραγματικές μή κυβερνητικές οργανώσεις, από τις «γνωστές» σε όλους ΜΚΟ, δηλαδή τις Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις...

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
orionstamp Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
Διαβάστε περισσότερα » »