Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Homo Erectus. Ο πρώτος κάτοικος της Κρήτης

O καθηγητής αρχαιολογίας τού πανεπιστημίου τής Βοστώνης, δρ. Κέρτις Ράνελς, έρριξε ένα κομμάτι οκτώ εκατοστών γαλακτόχρωμου χαλαζία στην τσέπη του σκεπτόμενος, ότι θα αποτελούσε ένα ωραίο βάρος γιά να μην παίρνει τα χαρτιά ο αέρας στο γραφείο του. Όταν πριν από δύο χρόνια ερευνούσε για αντικείμενα της Μεσολιθικής Περιόδου στην άκρη ενός φαραγγιού στη νότια ακτή τής Κρήτης κι είχε συλλέξει αυτόν τον χαλαζία, νόμιζε, πως επρόκειτο απλά γιά μιά ακατέργαστη πέτρα.
 Νωρίς την επόμενη μέρα όμως, καθώς καθόταν στην αυλή του κι έπινε τον καφέ του, το χαμηλό φως τού ήλιου φώτισε την πέτρα, που είχε ακουμπισμένη δίπλα του. «Ξαφνικά, μπόρεσα να δω τις χαρακιές, που είχαν γίνει στην πέτρα», θυμάται. «Αυτό δεν είναι καν μεσολιθικό, είναι πολύ παλαιότερο!»

Πόσο παλαιότερο; Η πέτρα ήταν στην πραγματικότητα μιά ξέστρα τουλάχιστον 130.000 ετών, το οποίο υποδηλώνει, ότι η Κρήτη έχει πολύ πιό μεγάλη ιστορία απ΄ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η Κρήτη σχηματίστηκε ως νησί πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, οπότε η ξέστρα δεν θα μπορούσε παρά να έχει παραχθεί από ένα αρχαίο είδος ανθρώπου, πιθανώς τον Homo erectus, ο οποίος πέρασε με βάρκα στο νησί κι άφησε την πέτρα εκεί.

Πράγματι, η ανακάλυψη εκατοντάδων ακόμα παλαιολιθικών αντικειμένων στην Κρήτη κατά τη διάρκεια αποστολών το 2008 και το 2009 πάει πίσω την ιστορία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή περισσότερο από 100.000 χρόνια, γεγονός, που αναγκάζει τούς επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους γιά το πώς οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική.

«Αυτό σημαίνει, ότι κάθε υπόθεση, που είχαμε κάνει σχετικά με τους πρώτους ανθρώπους, τις μεταναστεύσεις τους, τη νοημοσύνη τους και τις τεχνικές τους ικανότητες, είναι υπό αμφισβήτηση», λέει ο δρ. Ράνελς. «Οι αρχαιολόγοι, που αναζητούν ίχνη των πρώιμων ανθρώπινων μεταναστεύσεων, είναι πολύ πιθανόν να ψάχνουν σε λάθος μέρη.»


Αυτό το πρώιμο τσεκούρι από χαλαζία, που αφέθηκε στην Κρήτη πριν από 130.000 έως 700.000 χρόνια καταδεικνύει, ότι οι μακρυνοί πρόγονοι τού σημερινού ανθρώπου ίσως θαλασσοπορούσαν σε ανοιχτές θάλασσες.

Η Plakias Survey, η έρευνα, που πήρε το όνομά της από την πόλη κοντά στην περιοχή μελέτης, ήταν το πνευματικό τέκνο τού Τόμας Στράσερ, ενός αρχαιολόγου τού κολλεγίου τού Providence, ο οποίος μελετά νεολιθικά ευρήματα στην Κρήτη από το 1988. Ο Στράσερ, όπως και πολλοί αρχαιολόγοι, πίστευε, ότι οι πρώτοι εποικιστές τής Κρήτης ήταν γεωργοί από την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί 9.000 χρόνια πριν. Αλλά το 2005, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία, αποδεικτικά προγενεστέρης ναυσιπλοϊας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των 12.000 ετών εργαλείων, που βρέθηκαν στην Κύπρο. 

Άλλα αντικείμενα, που επίσης βρέθηκαν στην περιοχή, φαίνονταν πως ήταν ακόμη παληότερα, ποτέ όμως, δεν είχαν χρονολογηθεί με ακρίβεια. Έτσι, ο Στράσερ κάλεσε τον Ράνελς στην Κρήτη, για να δει αν θα μπορούσαν να σκιαγραφήσουν σωστά την ιστορία των πρώτων ανθρώπων επισκεπτών τής Κρήτης. Χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο, που ανέπτυξε ο Ράνελς για τον εντοπισμό των πρώτων μεσολιθικών εγκαταστάσεων, η ομάδα επέλεξε το Φαράγγι τής Σαμαριάς, κοντά στον Πλακιά, το οποίο εξασφάλιζε και πρόσβαση σε γή με γλυκό πόσιμο νερό και σε σπηλιές, που θα μπορούσαν να παράσχουν καταφύγιο.

Τον Ιούνιο του 2008, ο Στράσερ κι ο Ράνελς ήταν επί μέρες σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές τού φαραγγιού. Ο Στράσερ λέει, ότι ήταν δύσπιστος γιά το άν ο χαλαζίας τού Ράνελς ήταν όντως μιά ξέστρα, άρχισαν όμως να βρίσκουν ακόμη περισσότερα εργαλεία: ξέστρες και λεπίδες, που έμοιαζαν, σαν να έχουν παραχθεί από μιά πανάρχαια βιομηχανία, ολόκληρες «εργαλειοθήκες», που γνωρίζουμε, ότι χρησιμοποιούσε ο Homo erectus. Μια μέρα ένα μέλος τής ομάδας ανακάλυψε ένα κλασικό τσεκούρι εκείνης τής περιόδου, μήκους πέντε εκατοστών. «Τότε πείστηκα, ότι είχαμε εργαλεία, που συνδέονταν με τα πρώτα ανθρωποειδή, που άφησαν την Αφρική», λέει ο Strasser.

Γνώριζε όμως, ότι θα έπρεπε να βασίσει τη χρονολόγηση των εργαλείων και σε κάτι άλλο εκτός από την τεχνοτροπία τους. Ο Κάρλ Γουέγκμαν, ένα γεωμορφολόγος τού πανεπιστημίου τής Βόρειας Καρολίνας ολοκλήρωνε τότε το διδακτορικό του στο φαράγγι. Με βάση την ηλικία των ιζημάτων, στα οποία βρέθηκαν τα παληότερα εργαλεία, τα χρονολόγησε ως το ελάχιστο 130.000 ετών. Ωστόσο, γεωλογικές διεργασίες είχαν ανυψώσει τα ιζήματα και τα είχαν επαναναποθέσει σε ύψος μεγαλύτερο των 100 μέτρων, το οποίο σήμαινε, ότι ήταν ακόμη παληότερα. Παρόμοια ευρήματα από τη Βόρειο Αφρική είχαν χρονολογηθεί ως 700.000 ετών, λέει ο Ράνελς. Η ομάδα βρήκε επίσης περισσότερα από χίλια αντικείμενα 11.000 έως 9.000 ετών, το οποίο καταδεικνύει πλούσια ιστορία μεσολιθικών οικισμών στο νησί.


Η περιοχή γύρω από την πόλη τού Πλακιά μπορεί να έχει κατοικηθεί ήδη πριν από 700.000 χρόνια, πιθανώς από τον Homo erectus, που άφησε πίσω του λίθινα εργαλεία σε αρκετές τοποθεσίες.

Ο Στράσερ πιστεύει, ότι τα παλαιότερα εργαλεία θα μπορούσαν να ανήκουν σε μιά ομάδα τού Homo heidelbergensis ή τού Homo Erectus, που πέρασαν στην Κρήτη. Αυτοί οι αρχαίοι ναυτικοί θα πρέπει να είχαν διασχίσει τουλάχιστον 40 μίλια ανοικτής θάλασσας. Ο τεράστιος αριθμός των αντικειμένων δείχνει, ότι δεν ήταν επρόκειτο γιά μιά απλή τυχαία και μεμονωμένη μετάβαση, αλλά ότι απαιτούνταν πολλές διαβάσεις, για τη δημιουργία ικανού πληθυσμού. «Δεν θεωρούμε, ότι ήταν απλώς ένας τύπος, που θαλασσοδέρθηκε σε ένα καρυδότσουφλο» λέει ο Στράσερ, «αλλά αμφιβάλλω, ότι υπήρχε ιστιοπλοΐα τότε».

Τα ευρήματα, τα οποία θα δημοσιευθούν στο περιοδικό Hesperia φέτος, δίνουν το έναυσμα για νέες συζητήσεις σχετικά γιά το άν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης θαλασοπορούσαν ή όχι. Μέχρι στιγμής η αρχαιότερη απόδειξη ναυσιπλοΐας έχει έρθει από την Αυστραλία, η οποία αποικίστηκε πριν από περίπου 60.000 χρόνια. Άλλες, ενδεχόμενα παληότερες περιπτώσεις, δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Από τη δεκαετία του ΄30 οι αρχαιολόγοι είχαν παρατηρήσει ομοιότητες μεταξύ εργαλείων από τη βοδειοδυτική Αφρική και τη δυτική Αραβική Χερσόνηση, γεγονός, που υποδηλώνει, ότι οι άνθρωποι διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα από τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ, εκτός από τη γνωστή διαδρομή μέσω ξηράς από την περιοχή τού Λεβάντε. Ωστόσο, ο Αμάνουελ Μπεϊγίν τού Πανεπιστημίου Stony Brook τής Νέας Υόρκης λέει, ότι η θάλασσα ήταν μόλις τρία μίλια σε όλη τη διάρκεια τής περιόδου των παγετώνων, καθώς επίσης, ότι τα γεωλογικά στοιχεία δεν αποκλείουν γέφυρες γης διάρκειας χιλίων ή και δύο χιλιάδων χρόνων. Πράγματι, ο μπαμπουίνος Hamadryas βρίσκεται και στις δύο περιοχές. Η άφιξή του στην Αραβική Χερσόνησο συνέβη πριν από λιγότερα από 200.000 χρόνια. «Δεν μπορείς να υποστηρίξεις, ότι οι πίθηκοι χρησιμοποιούσαν βάρκες», λέει.

Άλλα είδη ανθρωποειδών μπορεί να έχουν πλεύσει στη θάλασσα ακόμα νωρίτερα. Ο Μάικλ Μόργουντ τού Πανεπιστημίου τής Νέας Αγγλίας στο Armidale της Αυστραλίας, υποστήριζε κάποτε, ότι ο Homo erectus κατασκεάζε βάρκες, προκειμένου να πραγματοποιεί την επικίνδυνη 15 μιλίων διάβαση από το Μπαλί μέχρι τη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας. Σήμερα πιστεύει όμως, ότι η διέλευση ήταν τυχαία, που ίσως έγινε με κάποιο τσουνάμι, που θα σάρωσε μιά ομάδα ανθρωποειδών από κάποιο από τα κοντινά νησιά στο Φλόρες πριν από ένα περίπου εκατομμύριο χρόνια.

Στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή η απόδειξη τής ναυσιπλοΐας είναι ακόμα πιό δύσκολο να αποδειχθεί, δεδομένου, ότι τα ανθρωποειδή μπορούσαν κάλλιστα να διασχίζουν τη γή οδικώς ή μέσω προσωρινών γεφυρών γης. Ο Κλήβ Φινλέισον από το Μουσείο τού Γιβραλτάρ λέει, ότι θα εκπλαγόταν αν ποτέ ο Νεάντερταλ ή άλλα ανθρωποειδή δεν είχαν εκουσίως διασχίσει τη Μεσόγειο. «Οι μετακινήσεις μέσω τής Μέσης Ανατολής πρέπει να ήταν ο κύριος τρόπος να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να είχαν γίνει και σποραδικές θαλάσσιες διαβάσεις επίσης», λέει.

Ο βράχος τού Γιβραλτάρ, στη βόρεια ακτή της Μεσογείου, επισημαίνει ο Φινλέισον, απέχει μόλις εννέα μίλια από τις ακτές του Μαρόκου. Στην πραγματικότητα, από το γεμάτο με πέτρινα εργαλεία σπήλαιο Gorham στο Γιβραλτάρ, όπου ζούσαν Νεάντερταλ, εύκολα φαίνεται το Αφρικανικό λατομείο στο Benzú, όπου οι άνθρωποι έφτιαχναν τα ίδια εργαλεία 70.000 χρόνια πριν. Στο Γιβραλτάρ, ο Φινλέισον και οι συνάδελφοί του έχουν βρει πρόσφατα 50.000 ετών οστά από φώκιες, δελφίνια, ακόμη και τόνους με εμφανή σημάδια κοπής. Θα μπορούσαν να είναι ψάρια, που ζουν κοντά στις παραλίες, παραδέχεται ο Φινλέισον, ακόμα κι έτσι όμως, «οι άνθρωποι εκείνοι δεν φοβόντουσαν το νερό.»
Borrell Brendan

Σημείωση: συγγραφέας είναι βιoλόγος τού πανεπιστημίου Berkeley. Αρθρογραφεί στο Nature, στο Smithsonian κ.ά. περιοδικές εκδόσεις. To παραπάνω άρθρο του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archaeology (5-6/2010).

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάντε το και θα πάθετε πλάκα!!! Αλλο ένα παιχνίδι του μυαλού που θα σας εντυπωσιάσει

Ακολουθείστε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με την φωτογραφία και θα πάθετε πλάκα! Δεν είναι φάρσα, απλά κάντε το:1. Κοιτάζετε επίμονα το κόκκινο σημείο στη μύτη του κοριτσιού για 30 δευτερόλεπτα

2. Γυρίστε τα μάτια σας προς τον τοίχο, την οροφή ή κάπου αλλού σε μια επίπεδη επιφάνεια

3. Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συνέχεια και γρήγορα κοιτώντας το τοίχο η ταβάνι !

Θα δείτε το πρώτο σας ... όραμα!!!!
 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτοπυροβολήθηκε άνδρας στο Άργος Ορεστικό. Κρίσιμη η κατάσταση του

Αυτοπυροβολήθηκε 65χρονος από το Άργος Ορεστικό.

Κρίσιμη η κατάστασή του.
Πριν λίγη οι γιατροί έκριναν πως πρέπει να διακομισθεί στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν σοβαρό τραυματισμό στα πλευρά όπου και τοποθέτησε το όπλο, έχει χάσει το χέρι του.
Την ώρα αυτή, επείγουσα μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη.
 
 
Πηγή:alphafm.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Προαιρετική η γιορτή (ημέρα τιμής στους Αγίους) , υποχρεωτική η "αργία" (ημέρα λούφας) - Δεν θέλουν τους Τρεις Ιεράρχες προστάτες!

Το Υπουργείο της Αννούλας προχωρά με σταθερά βήματα στο δρόμο που δείχνει έξοδο από την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
(Απο τα ιστολόγια anazhthseis-elena και opaidagogos)...


Ολόκληρο το έγγραφο της ντροπής και εστιασμένη και υπογραμμισμένη -από το μπλογκ "ο παιδαγωγός"- η top λεπτομέρεια!
Το Υπουργείο της Αννούλας προχωρά με σταθερά βήματα στο δρόμο που δείχνει έξοδο από την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
"Δύνανται" να εκκλησιασθούν οι σχολικές μονάδες ανήμερα των Τριών Ιεραρχών.
Όχι καλούνται...
Δυνητικά...δηλαδή αν δεν γουστάρουν οι καθηγητές, μπορούν να κάνουν και κάτι άλλο, όπως π.χ. αντί εκκλησιασμού να πάνε για καφέ, να πάνε εκδρομή, να πάνε για μπιλιάρδο κ.τ.λ.
Τότε γιατί είναι αργία, αν όχι για να τιμηθεί η μνήμη των προστατών της Παιδείας;
Και επειδή η "δημοκρατία" μας έχει πάρει από τα ποδάρια, να θυμίσουμε στους υπερασπιστές παντοειδών "δικαιωμάτων" ότι το Ελληνικό Σύνταγμα συμπεριλαμβάνει -στους σκοπούς της Παιδείας- την "ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης".
Και εδώ είναι Ελλάδα και σε όσους αρέσουμε.
Για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.
Αν δεν τους αρέσει, ας πάνε αλλού!
=========================================
ΑΙΣΧΟΣ: Κάνουν ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ τον εκκλησιασμό στα σχολεία για τη γιορτή των 3 Ιεραρχών
Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης & Θρησκευμάτων :

Διαβάζουμε την απόφαση για τον φετεινό εορτασμό της εορτής των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία
(οι επισημάνσεις δικές μας) :
ΘΕΜΑ: «Εορτή των Τριών Ιεραρχών»
Ενόψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με βάση το Π.Δ. 104/1979 (ΦΕΚ Α΄ 23) καθώς και τις αριθμ. 80033/Γ2/4-8-2006 (ΦΕΚ Β΄ 1286) και 148096/Γ2/24-12-2007 (ΦΕΚ Β΄ 2511) Υπουργικές Αποφάσεις, η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τα Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ.
Οι σχολικές μονάδες δύνανται να συμμετάσχουν τη συγκεκριμένη ημέρα σε εκκλησιασμό ή/και σε εορταστικές εκδηλώσεις με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η υπ΄ αριθμ. 116379/Γ2/11-10-2011 Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2400)με θέμα: «Συμπληρωματικές ρυθμίσεις για την Αναπλήρωση διδακτικών ωρών» ισχύει.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ



Προσέξτε ότι με τη σημερινή απόφαση (26/1/2012), οι σχολικές μονάδες δεν καλούνται να μεταβούν στις εκκλησίες όπως γινόταν κάθε χρόνο, για να τιμήσουν την εορτή των 3 Ιεραρχών αλλά "δύνανται".
Ο καθιερωμένος εκκλησιασμός για να τιμηθεί η μνήμη των 3 Ιεραρχών επαφίεται πλέον στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή για να μην χάσουν κάποιοι την "αργία" τους:

Και προκύπτει φυσικά το ερώτημα:
Για ποιο λόγο υπάρχει αργία την 30η Ιανουαρίου;
Για ποιο λόγο δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους οι καθηγητές;
Δεν έχει καθιερωθεί η αργία για να εορταστεί η μνήμη των 3 Ιεραρχών;
Δηλαδή μας προέκυψε ιεροποίηση του θεσμού της αργίας που θεωρείται σημαντικότερη της ίδιας της θρησκευτικής γιορτής;
Και αν ο Σύλλογος των Καθηγητών ή ο Διευθυντής δεν έχουν την ανάλογη επιθυμία, ΔΕΝ θα γίνει εκκλησιασμός;


Και επειδή έχουμε την αίσθηση ότι ορισμένοι συνάδελφοι -που επιμένουν να αγνοούν ότι το Ελληνικό Σύνταγμα επιτάσσει την " ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης" στους σκοπούς της Παιδείας- πιθανώς να "χαίρονται" με την σημερινή απόφαση, θα τους θέσουμε το παρακάτω ερώτημα:
Πως θα σας φαινόταν αν πχ την 17η Νοεμβρίου καθιερωνόταν αργία και ο εορτασμός του Πολυτεχνείου συνοδευόταν με ένα επίσης προαιρετικό "δύνανται";
πηγη
Διαβάστε περισσότερα » »

Tην Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης την προσδιόρισαν οι ιστορικές πηγές και όχι οι διάφοροι Τρεμόπουλοι

Τα τελευταία χρόνια κυρίως, ακούμε και βλέπουμε να ανακινούνται έντεχνα απο κάποιους, διάφοροι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και ζητήματα εθνογλωσσικών μειονοτήτων στην Ελλάδα, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για μελλοντικές αποσταθεροποιητικές απόπειρες στον ελλαδικό χώρο.
Στο ίδιο πλαίσιο, τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες δηλώσεων απο διάφορα στελέχη των Οικολόγων και πιο συγκεκριμένα του κου Τρεμόπουλου σε σχέση με την Μακεδονία.
Ανάμεσα σε άλλα, ήρθαν στην επιφάνεια παλαιότερες δηλώσεις του που γινόντουσαν αναφορές ότι η Θεσσαλονίκη το 1912 δεν ήταν ελληνική και ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι ελληνικές αρχές, έπειτα από την απελευθέρωση «συμπεριφέρθηκαν μετά το 1912 σαν ξένοι μέσα στη νύχτα που ήρθαν και έσκισαν σελίδες από το βιβλίο της Ιστορίας της πόλης».
Επειδή δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχθούμε την διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητος, έκρινα σκόπιμο να ασχοληθώ με το ζήτημα της Ελληνικότητας της πόλεως της Θεσσαλονίκης. Αλήθεια κε Τρεμόπουλε, μήπως ξέρετε στις επόμενες δεκαετίες απο την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ποιό όνομα ήταν εξίσου γνωστό, το σύμβολο της πόλεως της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος?

Ο πύργος, λεγόταν άλλοτε ο Πύργος του Αίματος, όπως άλλωστε μπορεί να βρει ο καθένας σε μαρτυρίες της εποχής πχ του Άγγλου διπλωμάτη James Minchin.
Μήπως ξέρετε το Γιατί?? Λόγω του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων που αποκεφαλίστηκαν εκεί στη διάρκεια της επανάστασής τους απο τους Οθωμανούς. Και εσείς θέλετε να τιμήσουμε τον Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσ/κη? Για ποιόν λόγο? Για τις σφαγές των Θεσσαλονικέων απο τους Οθωμανούς Τούρκους ή για τις μαζικές σφαγές Ελλήνων απο τον ίδιο?
Δυστυχώς για τον κο Τρεμόπουλο, την Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης την προσδιόρισαν ήδη οι ιστορικές πηγές και όχι ο ίδιος. Οι Έλληνες ανέκαθεν αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά της Θεσσαλονίκης απο την ίδρυση της εώς και σήμερα. Οι Έλληνες, κε Τρεμόπουλε, αντίθετα απο όλους τους άλλους έχουν ΣΥΝΕΧΗ παρουσία στην Θεσσαλονίκη. Οι Άλλοι έρχονταν και παρέρχονταν. Οι Έλληνες ήταν πάντα εκεί!!!
Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα κατά την εποχή του διωγμού τους από την Ισπανία, στα τέλη του 15ου αι. Πριν δεν υπήρχαν. Οθωμανικοί πληθυσμοί, ήρθαν κυρίως έπειτα απο την άλωση της πόλης, το 1430. Δυστυχώς θα σας κακοκαρδήσουμε αλλά καμια ιστορική πηγή δεν κατέγραψε Ψευτομακεδόνες τύπου Σκοπίων. Ακόμα και οι Βούλγαροι αναφέρονται σαν μέρος του πληθυσμού ΜΟΝΟ μετά το 1860.
Λίγο πολύ, όλοι είναι γνώστες της Μακεδονικής Ιστορίας. Κρίνω σκόπιμο όμως να παραθέσω ιστορικά τεκμήρια, βασισμένα σε καταθέσεις απο ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ σχετικά με τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης για μια σκοτεινή περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας την οποία πολλοί αγνοούν, την Οθωμανική.
Το 1551, ο γεωγράφος και ταξιδευτής Nicolas De Nikolay αναφέρει:
Αυτή η πόλη, που ακόμα και σήμερα είναι πολύ ξακουστή και πλούσια, κατοικείται από τρεις ισχυρές εθνότητες, διαφορετικού θρησκεύματος, τους χριστιανούς Έλληνες, τους Εβραίους και τους Τούρκους. Αλλά ο αριθμός των Εβραίων, που είναι όλοι τους πολύ πλούσιοι έμποροι, είναι και ο μεγαλύτερος. Οι Εβραίοι διατηρούν στην πόλη αυτή ογδόντα συναγωγές. ο κάλυμμα της κεφαλής τους αποτελείται από ένα τουλμπάνι στο χρώμα του κρόκου. Αυτό των χριστιανών Ελλήνων είναι γαλάζιο και των Τούρκων πεντακάθαρο λευκό.”
- Το έτος 1669,ο μοναχός Robert De Dreux επισημαίνει:
Φεύγοντας από το χωρίο Baicui, φτάσαμε σε δύο μέρες στη Θεσσαλονίκη, που είναι μία από τις πιο ωραίες και τις πιο διάσημες πόλεις της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας.”
puli kalamarias Tην Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης την προσδιόρισαν οι ιστορικές πηγές και όχι οι διάφοροι Τρεμόπουλοι
Παλιά Θεσ/κη. Πύλη στην Καλαμαριά (Φωτ. απο Αρχ. Παπαιωάννου)
- Το έτος 1707, ο Aubry de la Motraye, Γάλλος περιηγητής, στρατιωτικός και διπλωμάτης αναφέρει:
“Η Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη εμπορική πόλη και κατοικείται από Τούρκους, Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους.”
- Το έτος 1714, Ιησουίτες μοναχοί που επισκέφτηκαν την Θεσσαλονίκη:
“Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια απο τις μεγαλύτερες και διασημότερες στην Ευρωπαική Τουρκία. Έχει ένα επταπύργιο, δηλαδή ένα κάστρο με 7 πύργους, όπως και η Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των Ελλήνων είναι σημαντικός[..]“
- Το 1737, ο Γάλλος ιερωμένος και συγγραφέας Joseph de la Porte αναφέρει:
Η Θεσσαλονίκη αριθμεί 48 τεμένη, 30 ελληνικές εκκλησίες και 36 συναγωγές.
- Το έτος 1783, ο Mathieu Dumas, Γάλλος στρατηγός, σύμβουλος και ακόλουθος του βασιλιά της Γαλλίας:
Τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης αποτελούσαν την περίοδο εκείνη περίπου 70.000 ψυχές, από τις οποίες 20.000 ήταν Εβραίοι, 10.000 Έλληνες, διακόσιοι Φράγκοι και οι υπόλοιποι Τούρκοι.
- Το έτος 1786, ο John Howard αναμορφωτής του ποινικού συστήατος των περισσοτέρων κρατών της Ευρώπη περιγράφει την εκδήλωση επιδημίας πανούκλας στη Θεσσαλονίκη το 1786 Στη Θεσσαλονίκη, σε έναν κοιμητηριακό τόπο έξω από την πόλη, οι Έλληνες έχουν ένα νοσοκομείο για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί, το οποίο περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους και έχει στην είσοδο σιδερένια πόρτα. Υπήρχαν τέσσερις αίθουσες στο ισόγειο και πάνω από αυτές ένας όροφος για να διαμένουν οι ασθενείς που βρίσκονται υπό ανάρρωση. Αν και σχεδόν άδειο, μου δημιούργησε τον ίδιο πονοκέφαλο που αισθάνομαι σε πλήρη λοιμοκαθαρτήρια. Διαφορετικό είναι το νοσοκομείο των Εβραίων, που βρίσκεται σε ανυψωμένο έδαφος στη μέση του κοιμητηρίου τους. Μερικές επιτύμβιες πλάκες χρησιμεύουν για τραπέζια και καθίσματα. Είναι ένα είδος ευρύχωρου παραπήγματος, χωρισμένου στη μέση με τοίχο, οι πλευρές του οποίου στηρίζονται σε κολόνες
- Το έτος 1788, ο Alessandro Bisani, Ιταλός ταξιδιώτης καταγράφει:
Οι κάτοικοι αυτού του τόπου υπολογίζονται σε ογδόντα χιλιάδες. Οι Εβραίοι, που έχουν πολλές συναγωγές εδώ, ανέρχονται σε είκοσι τρεις χιλιάδες, οι Έλληνες και οι Φράγκοι σε είκοσι, ενώ οι υπόλοιποι είναι Τούρκοι.
- Το έτος 1794, o John Bacon Sawrey Morritt Άγγλος ερευνητής, σε επιστολή προς την αδερφή του Anne, αναφέρει για τα χωριά έξω απο την Θεσσαλονίκη:

“Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 1794.
Τα λίγα άθλια χωριά που περάσαμε κατοικούνται εξολοκλήρου από Έλληνες ή Εβραίους[..]
-Το έτος 1809,ο John Galt, Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος μας ενημερώνει:
” Οι Έλληνες και οι Φράγκοι κατοικούν στα χαμηλότερα τμήματα της πόλης, οι Εβραίοι στα μεσαία και οι Τούρκοι στα υψηλότερα.”
-Το έτος 1812, o Henry Holland, Άγγλος γιατρός επισημαίνει:
“Ο πληθυσμός αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές τάξεις: Τούρκους, Έλληνες, Εβραίους και Φράγκους.”
-Το έτος 1847, o William G. Schauffler, στο βιβλίο του αναφέρει:
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του κ. Blunt[Άγγλος πρόξενος] στη Θεσσαλονίκη ζουν: 30.000 Εβραίοι, 15.000 Τούρκοι, περίπου 13.000 Έλληνες και 5.000 «Ντονμέδες». Ζουν ακόμη περίπου πενήντα οικογένειες ρωμαιοκαθολικών και περίπου χίλιοι Φράγκοι από διάφορες εθνότητες. Δεν υπάρχουν Έλληνες καθολικοί, ούτε Αρμένιοι αλλά ούτε και Γερμανοεβραίοι (Ασκεναζίμ)
-Το έτος 1861, o Adolphe Joanne Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει για τον πληθυσμό της πόλης:
“[..]Περιέχει 100.000 κατοίκους, Έλληνες, Τούρκους, Βουλγάρους, Εβραίους. Η πλειονότητα ήταν Εβραίοι, απόγονοι προσφύγων από την Ισπανία που οδηγήθηκαν στην εξορία λόγω των διωγμών του.[..] Έπονταν ως προς την αριθμητική σημασία οι Τούρκοι, ας πούμε είκοσι πέντε χιλιάδες. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τους δέκα χιλιάδες [..]Το συνολικό άθροισμα συμπλήρωναν Αλβανοί και Βούλγαροι και δύο ως τρεις χιλιάδες ξένοι υπήκοοι.
-Το έτος 1907, ο John Foster Fraser, Σκωτσέζος δημοσιογράφος και συγγραφέας:
Ο πληθυσμός είναι ανάμεικτος. Όταν ξεπεράσεις τις πτωχότερες τάξεις, η περιβολή από μόνη της δεν σε βοηθά να καταλάβεις την εθνικότητα. Όλοι μιλούν ελληνικά και οι περισσότεροι γνωρίζουν τουρκικά. Πρέπει όμως να προσέξεις τα χαρακτηριστικά, το μάτι, το περπάτημα, τους τρόπους εν γένει, για να ξεχωρίσεις κατά πόσον ο άνθρωπος που κοιτάζεις είναι Τούρκος, Έλληνας, Αρμένιος, Βούλγαρος ή Εβραίος.

Πηγές:

“Η Θεσσαλονίκη των περιηγητών” Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Motraye: Voyages, τ. A’, 394.

La Porte: Le voyageur françois, τ. Β’, 28-29.

Dumas: Souvenirs, τ. Α’, 178-182.

Bisani: A Picturesque Tour, 41-45.

Marindin: Letters, 155-156, 158-159.

Galt: Voyages and Travels, 227-228, 230, 233-238.

Holland: Travels, 314-316, 319-321.

Anonymous: Dr. Schauffler.

Isambert: Itinéraire, 712-719

Βrown: John Howard, 439-441 και Howard: Principal Lazarettos, 64-65.

Mouveaux memorires des missions de la Compagnie de Jesus dans le Levant., Paris

πηγη
Διαβάστε περισσότερα » »

«Δεν έπρεπε να ονομάσουμε Μέγας Αλέξανδρος το αεροδόμιο των Σκοπίων»

Η στασιμότητα στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένταξη (ΕΕ) οφείλεται κυρίως σε «απερίσκεπτες» ενέργειες του πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι έναντι της Ελλάδας, εκτίμησε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι....«Να υπενθυμίσω ότι μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η Μακεδονία, με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία, προχωρούσε δίχως κανένα εμπόδιο στη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Έτσι γίναμε μέλη της Σύμπραξης για Ειρήνη. Έτσι υπογράψαμε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και μας παραχωρήθηκε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005. Όλη αυτή την περίοδο είχαμε την συμπάθεια μεγάλου αριθμού χωρών-μελών μεγάλης επιρροής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θεωρούσαν ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ανορθολογικές έναντι της Βαρντάσκας, η οποία χαρακτηριζόταν ως εποικοδομητική και αδικημένη. Η ανατροπή αυτής της εικόνας συνέβη μετά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Μέγας Αλέξανδρος», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Κάπιταλ των Σκοπίων.
"Θυμηθείτε ότι δεν υπήρξε ξένος επίσημος εκπρόσωπος που να μην τόνισε πως η μετονομασία του αεροδρομίου υπήρξε μια απολύτως μη απαραίτητη και επιζήμια κίνηση. Έκτοτε, όλοι άρχισαν να βλέπουν διαφορετικά τη Βαρντάσκα. Δυστυχώς, αντί να κατανοηθούν τα λάθη, η διαδικασία συνεχίστηκε μέσω της μετονομασίας του διεθνούς οδικού άξονα και του σταδίου των Σκοπίων για να καταλήξει σε πλήρη εξαρχαϊσμό, με μεταστάσεις σε όλους τους ιστούς της κοινωνίας" συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Ο αρχηγός του SDSM σημείωσε ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην ουσία, δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
«Θα ασκούσε μια κυβέρνηση που ειλικρινά έχει ως ύψιστη προτεραιότητά της την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μια τέτοια πολιτική; Γι' αυτό μην με ρωτάτε τι μπορεί να κάνει ο Γκρούεφσκι τους επόμενους τέσσερις μήνες ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και δεν θέλει να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διότι δεν θέλει να έχει ενισχυμένη επιτήρηση από έξω. Θέλει να συνεχίσει να κυβερνά αυτή την χώρα σαν να είναι μια δική του, ιδιωτική χώρα δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανέναν», κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
πηγη

Διαβάστε περισσότερα » »

Ritschl: Αν η Ελλάδα επιτεθεί, μας τα παίρνει όλα!!!

Για το ελληνικό χρέος μίλησε Γερμανός καθηγητής Ιστορίας-Οικονομίας στο Spiegel σε σκληρή γλώσσα για τη Γερμανία. Ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Albrecht Ritschl (LSE) τα λέει έξω από τα δόντια για το ελληνικό χρεός στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, ο δημοσιογράφος του οποίου δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Spiegel: Κύριε Ritschl, η Γερμανική κυβέρνηση....
ενεργεί με ακαμψία στο θέμα της Ελλάδας, στη λογική «λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε ό,τι σας λέμε». Κρίνετε δίκαιη αυτή τη συμπεριφορά;

Ritschl: Όχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και το ρόλο του «Δασκάλου της Ευρώπης» η Γερμανία τα χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον Α΄ αλλά και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμά τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό το ξεχνούν όλοι.

Spiegel: Θα μας πείτε τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι το 1929 αποκλειστικά με δανεικά. Μάλιστα για τις αποζημιώσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Επρόκειτο για μια «δανειακή Πυραμίδα», η οποία κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ ήταν τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ φρόντισαν να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία. Στην ουσία πάνω σε αυτό στηρίχθηκε το περίφημο γερμανικό μεταπολεμικό θαύμα! Παράλληλα όμως, τα θύματα της γερμανικής κατοχής όπως οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση.

Spiegel: Πόσο μεγάλα ήταν τότε τα ποσά από τις γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Με βάση την οικονομική επιφάνεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, αναλογικά τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του ‘30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Αν τα συγκρίνουμε λοιπόν με τα ελληνικά χρέη, τότε, πιστέψτε, με τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και ίσως της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του ‘30, ανακουφίστηκε η Γερμανία από τις ΗΠΑ με το γνωστό πλέον haircut, σαν να μετατρέπεις ένα afro look σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της. Στο ίδιο διάστημα όμως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Είστε βέβαιος;

Ritschl: Φυσικά! Ήταν όταν ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των δύο Γερμανιών, θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμανία όμως πλήρωσε ελαχιστότατες αποζημιώσεις μετά το 1990, ούτε τα αναγκαστικά δάνεια που είχε συνάψει, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. Μην κρυβόμαστε! Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, ο δεύτερος μάλιστα ήταν πόλεμος αφανισμού και εξολόθρευσης. Στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμά τους εν μέρει ή και καθολικά για αποζημιώσεις. Το περίφημο «γερμανικό θαύμα» συντελέστηκε πάνω στις πλάτες άλλων Ευρωπαίων. Αυτό δεν το ξεχνούν οι Έλληνες.

Spiegel: Αυτή τη στιγμή συζητιέται η διάσωση της Ελλάδας μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ελεγχόμενης αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Βεβαίως! Ακόμη κι αν ένα κράτος δεν είναι εντελώς ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ’50. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Άρα είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένη. Επιτέλους θα πρέπει να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν.

Spiegel: Ναι, αλλά το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Νομίζω πως έτσι θα πρέπει να γίνει. Έχουμε υπάρξει στο παρελθόν υπερβολικά ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι ανθελληνικές θέσεις που προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά την εχθρική στάση των γερμανικών ΜΜΕ. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις! Αν αρχίσει η Ελλάδα και αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα.

Spiegel: Τι προτείνετε δηλαδή να κάνουμε στο θέμα της Ελλάδας;

Ritschl: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες και να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς συνεχίζουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, ίσως κάποιοι μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια δείχνουν τη λύση: πρέπει τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους! Ξέρω πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Δυστυχώς, η λύση αυτή είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τελικά θα πρέπει να πληρώσουμε. Μόνο έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Από: promitheasblog
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως το εμφιαλωμένο νερό μολύνει το περιβάλλον!

Είναι δυνατόν; Ναι, είναι! Το εμφιαλωμένο νερό μολύνει το περιβάλλον! Πως γίνεται αυτό; Όχι άμεσα, αλλά έμμεσα, διαβάστε πως!
Το εμφιαλωμένο νερό, μολύνει το περιβάλλον, όχι άμεσα, αλλά έμμεσα, με το μπουκάλι του.
Ακόμα και να ανακυκλωθεί, πάλι η διαδικασία της συγκεκριμένης ανακύκλωσης, μολύνει το περιβάλλον!


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


Η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού έχει τρομερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση άρχισε τώρα να αλλάζει λόγω της οικονομικής κατάστασης, αλλά και λόγω των αναρίθμητων κινημάτων διαμαρτυρίας που έχουν αναπτυχθεί εναντίον της, αφού κατά πολλές απόψεις είναι μια οικολογική και κοινωνική ανωμαλία.


νερό βρύσης
Η παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 60% απ’το 1999. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εμφιαλωμένο νερό χρησιμοποιείται περίπου 200 φορές περισσότερο από το νερό βρύσης.

Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσω όρο 145 λίτρα εμφιαλωμένου νερού κατ΄ άτομο κάθε χρόνο. Τα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα παράγωγο του αργού πετρελαίου.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούνται πάνω από 2.7 εκατομύρια τόνοι πλαστικού για το 40% του εμφιαλωμένου νερού που διανέμεται στον κόσμο.


Πολύ απ’αυτό είναι στην πραγματικότητα νερό βρύσης στο οποίο έχουν προσθέσει μέταλλα.


Γι’αυτόν το λόγο,συνιστάται να αλλάζουμε τακτικά τον τύπο εμφιαλωμένου νερού που καταναλώνουμε, για να μην απορροφήσουμε υπερβολικές ποσότητες των ίδιων μετάλλων!


Η αύξηση στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού δεν εξηγείται λογικά και είναι ζημιογόνος για το περιβάλλον. Παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν είναι καλύτερο απ’το νερό βρύσης των ανεπτυγμένων χωρών, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 10.000 φορές περισσότερο, αν υπολογίσουμε την ενέργεια που χρειάζεται για εμφιάλωση, μεταφορά και
ανακύκλωση!

Στα περίπου $2.50 το λίτρο εμφιαλωμένου νερού, τελικά κοστίζει σχεδόν όσο η βενζίνη!


μπουκάλι νερό
Ένα μπουκάλι νερό, απ’τη στιγμή που θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή έχει μικρή διάρκεια ζωής...

Πραγματικά, το περιεχόμενό του πίνεται γρήγορα και σύντομα το μπουκάλι καταλήγει στον σκουπιδοντενεκέ, στο 88% των περιπτώσεων ή μερικές φορές στον κάδο ανακύκλωσης.


Η
ανακύκλωση όμως μπουκαλιών συχνά σημαίνει αποτέφρωση, η οποία απελευθερώνει πολύ τοξικά αέρια στην ατμόσφαιρα!!

ανακύκλωση μπουκαλιών
Το πλαστικό μπουκάλι δέν διασπάται φυσιολογικά. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί 1000 χρόνια να διασπαστεί στη φύση!

Δυστυχώς,τα μπουκάλια καταλήγουν πολλές φορές σε χωματερές, κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες και έτσι θάβονται ή καταλήγουν στον ωκεανό.


Τα μπουκάλια στη θάλασσα θα διασπαστούν γρηγορότερα σε μικρά κομμάτια, που θα τα καταπιούν πουλιά,ψάρια κ.α., μολύνοντας έτσι ολόκληρη την τροφική αλυσίδα!


Οπότε φανταστείτε τα μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού, τι
μόλυνση δημιουργούν στο περιβάλλον!

Υπάρχουν μερικές εναλλακτικές που μπορείτε να εξετάσετε, εάν δέν θέλετε να συμβάλλετε άλλο στην καταστροφή του περιβάλλοντος πίνοντας εμφιαλωμένο νερό.


Ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείσετε νερό βρύσης. Χρησιμοποιείστε νερό βρύσης με φίλτρο νερού.


Έτσι και πιο οικονομικά θα σας βγει, και δεν θα μολύνετε τόσο το περιβάλλον!
Διαβάστε περισσότερα » »

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον. Ίμια 1996, δεν ξεχνάμε.

Αυτές τις μέρες που διανύουμε ξυπνάνε μνήμες 16 χρόνων. Ας μην πούμε πολλά, οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε αλλά και τα ζήσαμε. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας προδόθηκε από τους κυβερνώντες της και μέρος της Ελληνικής γης και θάλασσας απαγορεύεται να την επισκεφθούν Έλληνες.
Όμως εκεί που υπάρχουν προδότες υπάρχουν και ήρωες, κι αυτούς έχουμε υποχρέωση να μην τους ξεχνάμε, μιας και η '' αμνησία'' δυστυχώς είναι το χαρακτηριστικό μας ως λαός. Μερικά ονόματα που πρέπει να θυμόμαστε για πάντα από εκείνες τις μέρες.






Ήρωες:
- Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
- Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
- Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός
----------------------------------------------------------------------------------


 Εδώ να αναφέρουμε και τους βατραχανθρώπους του πολεμικού ναυτικού που κάτω από κακές συνθήκες αλλά και παρά τις πιέσεις των ''από πάνω'' έκαναν το καθήκον τους. Τιμή και δόξα και στην ομάδα ΟΥΚ που ήταν στην μια βραχονησίδα αλλά και στην άλλη ομάδα ΟΥΚ που ήταν ακριβώς δίπλα της Τούρκικης ομάδας χωρίς οι τελευταίοι να τους πάρουν χαμπάρι.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Προδότες: 


- Σημίτης Κώστας: Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο οποίος μάλιστα αφού έκανε καλά την δουλειά του ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
- Πάγκαλος Θεόδωρος: Υπουργός Εξωτερικών, ''κατεβάστε την Ελληνική σημαία και θα πούμε ότι την πήρε ο αέρας'' 
- Αρσένης Γεράσιμος: Υπουργός εθνικής άμυνας. 

Θα πρέπει κι εμείς σιγά σιγά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να μην ξεχνάμε τις χιλιάδες στιγμές προδοσίας από τους εκάστοτε κυβερνώντες κατά του λαού μας αλλά και της χώρας μας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες πεσόντες. Ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει. Δεν ξεχνάμε ποτέ την θυσία τους.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
Είσαι Έλληνας;
Τι προσκυνάς; 
Σηκώσου απάνω.
Εμείς και στους θεούς, ορθοί μιλάμε!
Διαβάστε περισσότερα » »

Σημίτης: «Σε δύο-τρεις ώρες οι Τούρκοι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα»


«Η Ελλάδα να ακυρώσει τις παραγγελίες όπλων από τη Γερμανία και τη Γαλλία, γιατί αυτά δεν θα βοηθήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο με την Άγκυρα. Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί μέσα σε δύο η τρεις ώρες», αναφέρει το σκοπιανό Κανάλ 5.



Μιλώντας  σε συνέδριο στο γερμανικό ίδρυμα Heinrich Ball στο Βερολίνο, ο Σημίτης ζήτησε τα δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει να δώσει η Ελλάδα στη Γαλλία και τη Γερμανία για την αγορά όπλων, θα ήταν προτιμότερο να πάνε για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας.

«Στην περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία, τα όπλα που προγραμματίζει να αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα την ωφελήσουν. Ένας τέτοιος πόλεμος θα κρατήσει δύο ή τρεις ώρες. Η Ελλάδα αντί να δαπανά τους πόρους της για την αγορά όπλων, πρέπει να στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποφυγή πιθανών συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση πρέπει να είναι ο εγγυητής της ελληνικής εξωτερικής ασφάλειας», είπε ο Σημίτης.

«Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν τις ελληνικές θέσεις και τα οικονομικά προβλήματα, αλλά η σύμβαση για την προμήθεια των όπλων πρέπει να γίνει σεβαστή από την Ελλάδα και να πληρώσει το αντίτιμο των όπλων παρά να αντιμετωπίσει μια δίκη», ήταν η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση του Βερολίνου και του Παρισιού στις δηλώσεις Σημίτη.

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2008, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έκανε συμφωνίες αξίας € 6 δις για να πάρει σύγχρονα γαλλικά αεροσκάφη και γερμανικά υποβρύχια.

Η παραγγελία είχε ανακοινωθεί στην επίσημη επίσκεψη του Σαρκοζί στην Αθήνα και είχε σαν αποτέλεσμα να υποστηρίξει την Ελλάδα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπου η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριξαν το παράνομο βέτο.
Σε αυτήν την  ελληνο-γαλλική-γερμανική αμφισβήτηση δεν αποκλείεται να μπουν  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βλέπουν το λόγο γιατί να μην επωφεληθούν και αυτές από τις σχέσεις αυτές της Αθήνας-Βερολίνου- Παρισιού…, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Σάνια Ριστόβσκα του Κανάλ 5.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οταν ο Χρυσοχοίδης μας έβγαζε τρελούς : “Ποιος έχει κρίση στην Ελλάδα;”





olympia
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΛΟΓΩ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ! ΕΞΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ...

ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΕΝΤΟΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕ 34 ΩΡΕΣ ΕΙΧΑΜΕ 68 ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΚΡΗΤΗ - ΡΟΔΟΣ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!




 Κλείνουν προληπτικά......
τα σχολεία μετά τη νέα σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε έξω από την πόλη Πάρμα.

«Δεχόμαστε αμέτρητες κλήσεις από πολίτες που έχουν τρομάξει και προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη» δηλώνουν οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας.


«Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 61χιλιόμετρα. Αν ήταν πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, οι συνέπειες θα ήταν διαφορετικές» δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση Rai, ο Ντομένικο Τζαρντίνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής. Η πολιτική προστασία έκανε γνωστό ότι έως τώρα δεν προκύπτει πως υπάρχουν τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές.


Πολλοί κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη στην ίδια περιοχή, κοντά στην Πάρμα και την οροσειρά των Απεννίνων, σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από την οποία επίσης δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της χώρας, αν και δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, οι σεισμικές αυτές δονήσεις δεν δείχνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνες που κατέληξαν στον καταστρεπτικό σεισμό της Λ' Άκουιλα, της 6ης Απριλίου 2009. Κατά επιστήμονες του ινστιτούτου, οι σεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν.

πηγη
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιβαρύνσεις-σοκ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.


Εκτοξεύεται το χαράτσι της ΔΕΗ

Αυξήσεις-φωτιά σε 16 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητ;α αναμένεται να σημειωθούν, εφόσον επιβληθούν νέες αυξήσεις κατά 255 στις αντικειμενικές αξίες, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012, όπως ζητά η τρόικα.

Ο λόγος είναι ότι οι συγκεκριμένοι φόροι υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Με επιπλέον επιβαρύνσεις θα χρεωθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι ενοικιαστές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, φορολογούμενοι οι οποίοι σήμερα απαλλάσσονται από ορισμένους φόρους, θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να τους πληρώσουν, καθώς με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας τους θα υπερβεί τα ισχύοντα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια.

Όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», εκτός από το χαράτσι της ΔΕΗ, θα σημειωθούν αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων, ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης, ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο ΦΠΑ που βαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, οι φόροι δωρεάς και γονικής παροχής, ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), τα τέλη υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα δικαιώματα υπέρ υποθηκοφυλάκων, το τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους και υπόγεια. 
 
  
 
 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι κατάκοποι που γύρισαν από το κρύο. Φοβόντουσαν να πιουν νερό για να μην έχει δείγμα DNA η KGB!


-Προσοχή παιδιά, δεν θα πιούμε νερό από τους Ρώσους, γιατί η KGB θα μας πάρει δείγμα DNA…

Αυτή τη σωτήρια συμβουλή του Ανδρέα Ψυχάρη, προσπάθησαν να ακολουθήσουν, στην αρχή πειθαρχημένα,  ο Αντώνης Σαμαράς και  ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Μόνο που στη τελική δεν τα κατάφεραν.
Οι Ρώσοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους  δείγμα DNA και των τριών.

Οι Ρώσοι ήταν φιλόξενοι με τον Σαμαρά. Στο πρόσωπό του είδαν έναν παντελονάτο ηγέτη ο οποίος δεν κάνει κωλοτούμπες, ο οποίος κρατάει το λόγο του κι όταν λέει «οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου», το εννοεί. O Πούτιν τον υποδέχθηκε ως εξής>

.Μαζί σου θα αναστήσουμε τον αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη που έθαψε ο Παπανδρέου. Το βλέπω στα μάτια σου Αντώνη, εσένα δεν σε κρατάει κανείς επιχειρηματίας, καμιά μυστική υπηρεσία, από το παρελθόν. Είσαι ένα καθαρόαιμο άτι.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να σε ρωτήσω πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα κι εσύ πρωθυπουργός.

-Αγαπητέ Βλαντιμίρ, εάν δεν γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, θα γίνουν στις 11 Απριλίου, το πολύ στις 17 Μαίου, αν όχι σίγουρα αρχές Σεπτεμβρίου και τελεσίδικα το 2013!

-Μπράβο ρε Αντώνη. Μόλις μου έδωσες μια σαφή και αντρίκια απάντηση. Ου να μου χαθείς, ρε Αντώνη Κομανέτση. Έχω δει και δεν έχω δει κωλοτούμπες-οι Ρώσοι λατρεύουμε το μπαλέτο-αλλά εσύ είσαι ο απόλυτος κωλοτούμπας. Έχει δίκιο το Κουρδιστό Πορτοκάλι που σε αποκαλεί Αντώνη Κομανέτση…
Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιος είναι ο άνθρωπος που τροποποιεί τον καιρό της Ελλάδας με αεροψεκασμούς! (Ελπίζουμε όχι με τις χημικές ουρές!..)



Από τον Κώστα Γαβαλά- αναγνώστης, βιοκαλλιεργητής

Τι είναι αυτή η Διεθνής Ένωση Τροποποίησης Καιρού και από πήραν την άδεια να τροποποιούν τον καιρό σε πλανητικό επίπεδο;

Από τον Θεό; Από τη Φύση; 

Από κάποια άλλη Ανώτερη Δύναμη; 

Η μήπως από τον ΕΛΓΑ και τον Κώστα Σκανδαλίδη; 


Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε από κοντά τον κο Γιώργο Φαραζουλή, ο οποίος είναι ο διευθυντής Μελετών και Εφαρμογών του ΕΛΓΑ και ο οποίος τροποποιεί τον καιρό στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος παραδέχεται,  και το δηλώνει ακόμη και στη σελίδα του στο  Facebook>

Ενδιαφέροντα
•  

Weather Modification

Ο κος Γιώργος Φαραζουλής είναι εξέχον μέλος της Weather Modification Association (το όνομά του εδώ> http://www.weathermodification.org/committees.php

Ο ΕΛΓΑ για την τροποποίηση του καιρού συνεργάζεται με την εταιρεία 3D s.a. General Aviation Applications.


 

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" της Λάρισας, διαβάζουμε (ρεπορτάζ του Σωτ. Ζαχαριά)  για τα επιτεύγματα του ΕΛΓΑ, δια στόματος Φαραζουλή> 

Αντί της παθητικής αντιμετώπισης των συνεπειών ακραίων φαινομένων (μέσω των αποζημιώσεων), ο ΕΛΓΑ μελετά τρόπους αποτροπής ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου (όπως είναι το χαλάζι) αλλά και τροποποίησης του καιρού ώστε να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις.

Την αξιοποίηση των συστημάτων που ήδη εφαρμόζει για την αντιχαλαζική προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να προκαλούνται τις κρίσιμες περιόδους περισσότερες βροχοπτώσεις εξετάζει ο ΕΛΓΑ. Μελετώντας τη δυνατότητα ενίσχυσης του υδάτινου δυναμικού προβληματικών περιοχών, όπως η Θεσσαλία, με περισσότερα νερά εξ ουρανού.
Ακολουθώντας σχετική εντολή του προέδρου κ. Νίκου Κατσαρού ο διευθυντής μελετών και εφαρμογών του ΕΛΓΑ κ. Γιώργος Φαραζουλής εξέτασε το θέμα παρουσιάζοντας σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής ιδιαίτερα από τον Λαρισαίο κ. Απ. Παπαδημητρίου μέλος της διοίκησης.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαραζουλής σημειώνει για τις κλιματικές αλλαγές:

«Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον πραγματικότητα για τον πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις τους έχουν αρχίσει σε πολλές περιπτώσεις να επηρεάζουν τις οικονομίες, ιδιαίτερα τις αγροτικές, αρκετών κρατών. Οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισής τους απασχολούν τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται. Ορισμένα κράτη επιλέγουν ή δείχνουν αρχικά να επιλέγουν τη λεγόμενη παθητική αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων φαινομένων, η οποία συνίσταται κυρίως σε διάφορες μορφές οικονομικής στήριξης των πληγέντων. Είναι όμως η λύση αυτή η μόνη ή υπάρχει και ενεργός τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος θα εισάγει την παράμετρο αποτροπή ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου; Ενας συνδυασμός ενεργειών πρόληψης και καταστολής θα πρέπει πλέον να απασχολεί τις κυβερνήσεις των κρατών που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές.
Ορισμένα καιρικά φαινόμενα μπορούν να προληφθούν πριν την εμφάνιση τους (π.χ. ξηρασία κ.λπ.).


Δυστυχώς οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σταδιακά και τη χώρα μας. Για παράδειγμα, οι τελευταίοι χειμώνες διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με όλους τους αντίστοιχους της τελευταίας τουλάχιστον εικοσαετίας, σε ό,τι αφορά τόσο στη μέση θερμοκρασία (αύξηση) αλλά πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά στο μέσο ύψος βροχής (σαφέστατη μείωση). Οι διαφορές των παραπάνω παραμέτρων από τις μέσες αντίστοιχες κλιματικές τιμές αποδεικνύουν ως ένα βαθμό το ότι και στη χώρα μας οι κλιματικές αλλαγές είναι κατά κάποιο τρόπο πλέον πραγματικότητα. Για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας η αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με την αντίστοιχη μέση των τελευταίων είκοσι ετών, είχε σαν αποτέλεσμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, να παρατηρείται μία εξαιρετικά πρόωρη ανθοφορία σε πολλές δυναμικές καλλιέργειες, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δεδομένου ότι ένας συνήθης εαρινός παγετός εντός του Μαρτίου ή του Απριλίου, είναι σε θέση να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες αυτές. Επίσης το φαινόμενο της φετινής ανομβρίας (μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων) έχει δημιουργήσει ήδη πολλά προβλήματα σε πολλές γεωργικές περιοχές της χώρας τα οποία στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται να ενταθούν. Η ξηρασία παρά το ότι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, εν τούτοις είναι πολύ πιθανό ο ΕΛΓΑ να κληθεί να καταβάλει για άλλες έμμεσες συνέπειές της, εξαιρετικά μεγάλα οικονομικά ποσά αποζημιώσεων».

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ για αρκετούς φυσικούς κινδύνους, όπως το χαλάζι, η ξηρασία, ο παγετός κ.λπ.», επισημαίνει το στέλεχος του ΕΛΓΑ.

Τον τελευταίο αιώνα, ένα θέμα που απασχόλησε σοβαρά την επιστημονική κοινότητα, ήταν η ανεύρεση μεθόδων και μέσων τροποποίησης των καιρικών συνθηκών.(!)


Η επιστήμη ή καλύτερα η ειδικότητα που ασχολείται με τα παραπάνω, ανήκει στον τομέα της μετεωρολογίας και συγκεκριμένα ονομάζεται τροποποίηση καιρού. 

Η τελευταία έχει ακμάσει ιδιαίτερα την τελευταία εικοσαετία του 20ού αιώνα.

Υπάρχουν πλέον εντυπωσιακές ενδείξεις ότι η τεχνική σποράς με ιωδιούχο άργυρο καθώς και άλλες αδρανείς ουσίες (αλατούχες υγροσκοπικές, ξηρός πάγος κ.λπ.) είτε με τη βοήθεια εναερίων μέσων (ειδικά τροποποιημένων αεροσκαφών) είτε με τη βοήθεια επίγειων μέσων (γεννητριών εδάφους) στην περιοχή των ανοδικών ρευμάτων της χαλαζοφόρου καταιγίδας, μπορεί να μειώσει, ακόμη και να καταστείλει τον μηχανισμό σχηματισμού χαλαζιού.

Τα ερευνητικά, σε πρώτη φάση και επιχειρησιακά στη συνέχεια προγράμματα που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται είναι:

* Προγράμματα αύξησης βροχής (Rain Enhancement) με σκοπό την αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων συγκεκριμένων περιοχών με εμφανή τα συμπτώματα της πρόσκαιρης ή και της παρατεταμένης ξηρασίας.
* Προγράμματα πρόληψης και καταστολής χαλαζιού (Hail Suppression) με σκοπό τον περιορισμό ή και την εξάλειψη του εν λόγω φυσικού φαινομένου. Η σκοπιμότητα των προγραμμάτων αυτών είναι είτε η προστασία των αγροτικών περιοχών είτε η προστασία των αστικών περιοχών, είτε ο συνδυασμός των προηγούμενων.
* Προγράμματα αύξησης χιονιού (Show Dissipation) με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία αεροδρομίων στα οποία το φαινόμενο της ομίχλης δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.


Ο ΕΛΓΑ έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές δραστηριότητες στον τομέα τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής ορισμένων φυσικών καταστροφών. Επιγραμματικά αναφέρονται τα προγράμματα που εφαρμόζονται τόσο για την καταστολή του χαλαζιού όσο και τα αντίστοιχα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό. Κυρίαρχη θέση από τα παραπάνω έχει το πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα, που εφαρμόζεται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καλύπτοντας μία έκταση 5.000.000 στρ. 
Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων τροποποίησης καιρού, μία δραστηριότητα επιστημονικά αναγνωρισμένη και ιδιαίτερα επίκαιρη στην παρούσα χρονική περίοδο. Το πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού με εναέρια μέσα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και αποδεκτό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Τροποποίησης Καιρού που εδρεύει στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την εμπειρία του ΕΛΓΑ στο συγκεκριμένο τομέα, του ανέθεσε την εκπροσώπησή του τόσο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε χώρες εκτός αυτής. Πρόσφατα (Δεκέμβριος 2006) η Αργεντινή και συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Μεντόζα, προσκάλεσε τον ΕΛΓΑ, μέσω της υπουργού Οικονομικών να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της Τροποποίησης Καιρού. Να σημειωθεί ότι στην Αργεντινή την ευθύνη των προγραμμάτων καταστολής χαλαζιού με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών την έχει το υπουργείο Οικονομικών».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Και ο κ. Φαραζουλής πρότεινε:
«Το παραπάνω πρόγραμμα που εφαρμόζεται από τον ΕΛΓΑ έχει πολλές δυνατότητες, αξιοποιώντας τον υφιστάμενο εξοπλισμό (ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα, μετεωρολογικά ραντάρ κ.λπ.). Για παράδειγμα η ίδια μέθοδος με αυτή που ήδη ακολουθείται θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις ίδιες ή διαφορετικές περιοχές, για πρόγραμμα αύξησης βροχής ή χιονιού. Αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε πολλά κράτη (ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αφρική κ.λπ.) και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Το επιπλέον κόστος που θα προέκυπτε από μία πιθανή επέκταση του ήδη εφαρμοζόμενου προγράμματος και στον τομέα της αύξησης βροχής (η επέκταση θα είναι χρονική δεδομένη ότι τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται κατά τη χειμερινή περίοδο), μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο συγκρινόμενο με τα πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει.
Απαιτούμενες ενέργειες:

1. Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ να απευθυνθεί σε φορείς του κράτους που εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον των τελευταίων να συμμετάσχουν σ΄ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης βροχής ή και χιονιού στη χώρα μας.

2. Ανάθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ΕΛΓΑ, της μελέτης και μετέπειτα εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηρασίας.

3. Η εφαρμογή στη χώρα μας ενός οργανωμένου ερευνητικού - επιχειρησιακού προγράμματος αύξησης βροχής και χιονιού σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι πρώτες επιπτώσεις της ξηρασίας. Οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να είναι σε πρώτη φάση η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας καθώς και η αντίστοιχη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κανόνες εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής είναι συγκεκριμένοι και υπαγορεύονται από τα σχετικά εγχειρίδια της Παγκόσμιας Επιστημονικής Κοινότητας. Σημειώνεται ότι το υλικό σποράς που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ιωδιούχος άργυρος καθώς και διάφορες άλλες χημικές αλατούχες ενώσεις. Από τα παραπάνω υλικά δεν θα υπάρξει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επιβάρυνση δεδομένου ότι έχει προηγηθεί δημοσιευμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το αντίστοιχο πρόγραμμα για το χαλάζι, όπου χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό και μάλιστα σε υπερπολλαπλάσιες ποσότητες, από την οποία καταδεικνύεται ότι δεν έχει προκύψει η παραμικρή περιβαλλοντολογική επίπτωση».
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Με βάση τη συγκεκριμένη εισήγηση συντάχθηκε από τον ΕΛΓΑ προσχέδιο εφαρμογής προγράμματος αύξησης βροχής στην Ελλάδα όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας και Δυτικής Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις Νότιες κλιτείς των ορεινών όγκων Αντιχάσια και Χάσια και στις ανατολικές κλιτείς των ορεινών όγκων της Πίνδου, σε συνολική έκταση 4.500 τ.μ. περίπου.
Αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος θα είναι η σπορά των νεφών για τον εμπλουτισμό των υδάτινων ταμιευτήρων και φραγμάτων των περιοχών αυτών (λίμνη Ταυρωπού κ.λπ.), καθώς και την υδάτινη ενίσχυση των υπολεκανών απορροής του Πηνειού και των παραποτάμων του.
Φορέας υλοποίησης του όλου έργου θα μπορούσαν να είναι ο ΕΛΓΑ (Δ/νση Μελετών και Εφαρμογών Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α., με την επιστημονική εποπτεία του Α.Π.Θ.

Ο ΕΛ.Γ.Α. αξιοποιώντας τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει από την πρώτη φάση της εφαρμογής αυτού του προγράμματος, θα μπορούσε στη συνέχεια να σχεδιάσει, να οργανώσει και να εφαρμόσει, ένα πολυετές συντονισμένο πρόγραμμα αύξησης των βροχοπτώσεων στον ελλαδικό χώρο, με άμεσο στόχο να καλύψει ανάγκες του υπουργείου Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων φορέων, οι οποίοι θα έχουν προηγουμένως εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από το μετεωρολογικό και πτητικό προσωπικό που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, ενώ σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η μίσθωση ειδικών τροποποιημένων αεροσκαφών, μετεωρολογικών radar καιρού, πτητικού προσωπικού κ.λπ. από τον ιδιωτικό τομέα.

Η μεθοδολογία σποράς των νεφών που ο ΕΛ.Γ.Α. θα ακολουθήσει θα στηρίζεται στην εισαγωγή μικρών ποσοτήτων τεχνητών πυρήνων συμπύκνωσης, μέσα σε νέφη που περιέχουν ικανές ποσότητες υπέρψυχρου νερού. Με την εισαγωγή των πυρήνων αυτών επιδιώκεται ο εγκλωβισμός (συγκέντρωση), γύρω από τους πυρήνες συμπύκνωσης των σταγόνων υπέρψυχρου νερού που δεν μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής μεγάλου και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος. Αυτό μειώνει τις απώλειες από εξάτμιση, καθώς όλοι οι υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγόνες βροχής μεγάλου μεγέθους και άρα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσουν στο έδαφος. Ως συνέπεια της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της βροχόπτωσης που θα έδινε ένα νέφος, σε ποσοστά που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), κυμαίνονται από 5-20%.
Η επιλογή του είδους των νεφών, που θεωρούνται καταλληλότερα για σπορά, εξαρτάται από τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών νεφών στην περιοχή εφαρμογής ενός προγράμματος (στρατόμορφα ή σωρειτόμορφα), σε συνδυασμό με το χρόνο εφαρμογής του. Οι συνήθεις πλέον ενδεδειγμένοι περίοδοι εφαρμογής ενός προγράμματος αύξησης βροχής θεωρούνται οι φθινοπωρινοί (1 Οκτωβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου) και η εαρινή περίοδος (1 Μαρτίου μέχρι 31 Μαΐου).
Η υπάρχουσα  υποδομή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε τεχνολογικό εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, θα αποτελέσει όχι μόνο τη βάση αλλά και τον καταλύτη στην υλοποίηση αυτού που τόσο σημαντικού για τη χώρα μας προγράμματος.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνιστά μια συμπληρωματική παρέμβαση στο σχεδιασμό της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της διαχείρισης του υδατινού δυναμικού και θα συνδυάζεται με το σύνολο των άλλων δράσεων που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί (φράγματα, αρδευτικά έργα, υδατοδεξαμενές, κ.ά.) ώστε να αντιμετωπισθεί το μείζον αυτό πρόβλημα ελληνικής γεωργίας με ό,τι μέσο διαθέτει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία».

Σωτ. Ζαχαριάς
Διαβάστε περισσότερα » »

Πάμε για πόλεμο! Μας έστειλαν τελεσίγραφο!


Το τελεσίγραφο  δημοσιεύθηκε στους  Financial Times έχει ως εξής:“Λαμβάνοντας υπόψη τηναπογοητευτική συμμόρφωσης μέχρι στιγμής,  η Ελλάδα  θα πρέπει  να αποδεχθεί την  μετατόπιση δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.”
Αθήνα θα πρέπει  επίσης να αναγκαστεί να υιοθετήσει ένα νόμο  για την μόνιμη χρήση εισοδημάτων του κράτους προς εξυπηρέτησης του χρέος της “πρώτα απ ‘όλα”.
Η γερμανική κυβέρνηση (!!!)   -γράφουν οι FT- ζητά όπως  η Ελλάδα παραχωρήσει την κυριαρχία της στην  φορολογία και τις δαπάνες  του προϋπολογισμού σε  έναν “Επίτροπο του προϋπολογισμού” της ευρωζώνης. Το θέτει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει σε μια δεύτερη διάσωση με € 130 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με αντίγραφο του αιτηματος  που έχουν οι Financial Times.
Αυτό  ισοδυναμει με μια εξαιρετική επέκταση συνεχίζουν οι Times του έλεγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί  ενός κράτους μέλους. Ο νέος Επίτροπος θα έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε δημοσιονομικές αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, αν δεν ήταν σύμφωνες με τους στόχους που καθορίζονται από δανειστές. Ο νέος διαχειριστής, που  θα διορίζεται από άλλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάβει την ευθύνη  και την επίβλεψη  για όλες τις  δαπάνες  της  ελληνικής κυβέρνησης.
Το γερμανικό σχέδιο, κυκλοφόρησε την Παρασκευή το απόγευμα  στα υπουργεία οικονομικών  υπουργείων των χωρών της ευρωζώνης που αποτελούν τη λεγόμενη «ομάδα εργασίας  του ευρώ»,και  υπογραμμίζει την βαθιά δυσπιστίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση  που είναι και δανειστές της.
Παρά το διορισμό του οικονομολόγου κ. Λουκά Παπαδήμου ως τεχνοκράτης πρωθυπουργός το Νοέμβριο, οι συμπεριφορές απέναντι στην Ελλάδα εντός της ΕΕ συνέχισαν να χειροτερεύουν Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ιδιωτικά δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη κίνηση για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα υπό τον κ. Παπαδήμο.
Ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στην Αθήνα ότι αγνοεί το τελεσίγραφο και δεν μπορεί να σχολιάσει. Ένας Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Διαβάστε περισσότερα » »