Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Η Μόσχα ενέκρινε το δάνειο προς την Κύπρο...!!!

Θετικά αντιμετωπίζει το αίτημα της Κύπρου για παροχή δανείου η Μόσχα, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο Inrerfax, επικαλούμενο πληροφορίες του συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 


Ο σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε ότι το διακρατικό δάνειο θα χορηγηθεί, αν και το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο από τα 5 δισ. ευρώ (που ζήτησε η Κύπρος). Την ίδια ώρα ή ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» σε άρθρο της με τίτλο «Η Μόσχα αγοράζει την οικονομία της Κύπρου», εκτιμά ότι το δάνειο θα χορηγηθεί λόγω δραστηριότητας ρωσικών υπεράκτιων εταιριών και τραπεζών στην Κύπρο. Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι η πιθανότητα προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί και είναι πολύ πιθανόν η Κύπρος να πάρει το ρωσικό δάνειο και να χρειασθεί επιπλέον και να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Οσον αφορά το δάνειο από τη Ρωσία δεν έχει ακόμα καθορισθεί το επιτόκιο (το οποίο μπορεί να είναι από 4,5% έως 5%). Εκείνο που η Λευκωσία παρακολουθεί με ενδιαφέρον (και προβληματισμό) είναι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Η Κύπρος επιθυμεί να σχηματισθεί κυβέρνηση. 
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Επίκεντρο σεισμου κοντα στην Ολυμπιαδα Εορδαίας.

Επίκεντρο σεισμού κοντα στην Ολυμπιάδα Εορδαίας. Μέγεθος 4.3 ρίχτερ με εστιακό βάθος 10χλμ. Πιθανότατα το γνωστό ρήγμα της λίμνης Χειμαδίτιδας που έδωσε στο παρελθον ως και 4.8 ρίχτερ το 1996.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σεισμός 4,3R στην Πτολεμαΐδα

Σεισμική δόνηση 4,3R σημειώθηκε στις 22.20, 8 χλμ. δυτικά της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ορίζεται στα 17 χλμ..

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι εγκατεστημένος στο Λιτόχωρο Κατερίνης.



Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο μυστικός κώδικας των διαρρηκτών ~ Βίντεο με τα σύμβολα που δείχνουν ότι πιθανώς να είστε στόχοι!ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!!

Προσοχή στα σημάδια ~ Επίδοξοι κλέφτες μαρκάρουν σπίτια.
Και οι διαρρήκτες έχουν τον δικό τους κώδικα. Σημάδια που μπορεί να δείτε στις πόρτες ή στα παράθυρά σας και μπορεί να σας περάσουν αδιάφορα, ενδέχεται να σημαίνουν πάρα πολλά.



Δείτε στο βίντεο της TV100 τί σχεδιάζουν οι κλέφτες στα σπίτια μας για να στείλουν μηνύματα σε συναδέλφους τους και μετά... ψάξτε τις πόρτες σας!

Διαβάστε περισσότερα » »

Πόσα κιλά μικρόβια κουβαλάμε;

Ναι καλά διαβάσατε και μην απορείτε καθόλου. Ένας ενήλικος άνθρωπος που ζυγίζει 90 κιλά, στην πραγματικότητα ζυγίζει 87. Τα 3 κιλά από το βάρος του είναι το βάρος από τρισεκατομμύρια μικρόβια, ιούς και βακτήρια που κουβαλάει στο κορμί του.

Οι επιστήμονες θέτουν πλέον το ερώτημα: με δεδομένο το γεγονός ότι οι κάθε είδους μικροσκοπικοί συγκάτοικοι στο σώμα μας είναι συνολικά δεκαπλάσιοι σε σχέση με τον αριθμό των ανθρωπίνων κυττάρων, πόσο άνθρωποι είμαστε; Τα σώματα μας είναι τελικά ανθρώπινα;

Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγο του απειροελάχιστου μικροσκοπικού μεγέθους τους, αποτελούν το 1 – 3% του ανθρωπίνου βάρους. 200 επιστήμονες από 80 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μαζί με το Εθνικό Ινστιτούτο της χώρας, αποφάσισαν για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, να γράψουν ένα προς ένα, όλα τα μικρόβια, όλους τους ιούς, όλα τα βακτήρια και όλους τους μικροοργανισμούς που έχει ο άνθρωπος στο σώμα του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν σε μία σειρά επιστημονικών ερευνών, δύο στο περιοδικό «Nature» και 12 στο περιοδικό PLoS. Οι ερευνητές για πρώτη φορά ανέλυσαν εξονυχιστικά τους μικροβιακούς πληθυσμούς 242 υγιών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 40 ετών (129 ανδρών και 113 γυναικών), από τους οποίους έλαβαν δείγματα ιστών από δεκάδες διαφορετικά σημεία του σώματός τους (δέρμα, στόμα, μύτη, έντερο, κόλπος κ.α.).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «απογραφή» αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της μικροσκοπικής «παρέας» που κάθε άνθρωπος, θέλοντας και μη, κουβαλάει μαζί του κάθε στιγμή. Αν και μερικές φορές τα μικρόβια αυτά προκαλούν κάποια ελαφριά ή σοβαρότερη ασθένεια, τον περισσότερο χρόνο ζουν σε αρμονική ισορροπία με τον άνθρωπο και μάλιστα παίζουν ζωτικό ρόλο, όπως να διασπούν τροφές που ο άνθρωπος μόνος του δεν θα μπορούσε να χωνέψει. Παράλληλα, παράγουν βιταμίνες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παράγει, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημά μας και καταπολεμώντας τα παθογόνα μικρόβια.

Στην πραγματικότητα, χωρίς τους μικροοργανισμούς του, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν όλοι οι υγιείς άνθρωποι είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, χωρίς όμως συνήθως να αρρωσταίνουν. Το ερώτημα στο οποίο πλέον στρέφεται η προσοχή των επιστημόνων, είναι πότε και γιατί «πυροδοτείται» μία, ίσως και θανατηφόρα, ασθένεια σε ένα άνθρωπο, ενώ ένας άλλος που έχει παρόμοια μικρόβια, παραμένει υγιής.

Η χαρτογράφηση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι ενώ ως τώρα οι γιατροί είχαν απομονώσει μόνο μερικές εκατοντάδες είδη βακτηρίων μέσα στο ανθρώπινο σώμα, στην πραγματικότητα υπάρχουν πάνω από 10.000 βακτηριακά είδη στο ανθρώπινο οικοσύστημα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η πληθώρα των μικροβίων συνεισφέρει για την ανθρώπινη επιβίωση πολύ περισσότερα γονίδια από ότι ο ίδιος ο άνθρωπος. Ενώ το ανθρώπινο γονιδίωμα διαθέτει περίπου 22.000 γονίδια που κωδικοποιούν τις αναγκαίες πρωτεΐνες, το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει γύρω στα οκτώ εκατομμύρια τέτοια γονίδια, άρα τα γονίδια των βακτηρίων μέσα στο σώμα μας είναι 360 φορές περισσότερα από τα αμιγώς «δικά μας», δηλαδή τα ανθρώπινα (αν και πλέον αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτο τι πρέπει να θεωρηθεί ως «δικό μας» στο πλαίσιο μιας τέτοιας στενής συμβίωσης με αμοιβαίο όφελος).

Μερικοί επιστήμονες αντιμετωπίζουν πια τους ανθρώπους ως «υπερ-οργανισμούς», δηλαδή ως κοινότητες ανθρωπίνων και μικροβιακών κυττάρων και γονιδίων που ζουν συνεργειακά. Ορισμένοι δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι «τα σώματά μας δεν είναι παρά μέρος ενός μικροβιακού κόσμου» ή ότι αποτελούν «οικοσυστήματα πάνω σε δύο πόδια».

Η «απογραφή» επιβεβαίωσε ότι η σύνθεση των μικροβίων στο σώμα μας συνεχώς μεταβάλλεται, ιδίως αν κανείς αρρωστήσει ή πάρει φάρμακα, όπως αντιβιοτικά. Ακόμα, τα μικρόβια έχουν πολύ διαφορετική σύνθεση ανάλογα με το που «μένουν». Έτσι, αυτά που προτιμούν τα δόντια μας, είναι διαφορετικά από εκείνα στο σάλιο μας. Το δέρμα μας είναι σχεδόν πάντα το μέρος του σώματός μας με την μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.

Από την άλλη, τα μικρόβια διαφέρουν αισθητά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, δεν φαίνεται ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται να διαθέτει στο σώμα του συγκεκριμένα είδη βακτηρίων για να παραμένει υγιής, καθώς διαφορετικά βακτήρια είναι σε θέση να επιτελέσουν παρόμοιες ευεργετικές λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο «σπίτι» τους.

 iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Και όμως, ο Γκρουέφσκι δεν έγινε Έλληνας δημόσιος υπάλληλος!!!




Όλοι γνωρίζουμε πως η οικογένεια του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, είναι Ελληνικής καταγωγής και πως ο παππούς του σκοτώθηκε πολεμώντας υπέρ της Ελλάδας στην Πίνδο, κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Λίγοι είναι όμως εκείνοι που γνωρίζουν πως ο Νίκολα Γκρουέφσκι έχει μία μητέρα που μιλάει άπταιστα τα Ελληνικά (όπως και ο ίδιος αν και το κρύβει επιμελέστατα), τηρεί τις Ελληνικές παραδόσεις και με πολύ κόπο μεγάλωσε τον γιό της, ο οποίος ήταν προσκολλημένος επάνω της για αρκετά χρόνια μετά και την εφηβική του ηλικία.

Ο νεαρός Γκρουέφσκι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 «καβαλούσε» ένα ψευτοκάμπριο (Ford, σύμφωνα με τον άνθρωπο που μας μετέφερε την πληροφορία, αν και μας τόνισε πως δεν θυμάται καλά το αυτοκίνητο) και συνήθιζε να συχνάζει σε ένα χαρμπουγκεράδικο που βρισκόταν απέναντι από την Ελληνική Πρεσβεία. Εκεί σπαταλούσε πολλές ώρες της καθημερινότητάς του, σκεπτόμενος ίσως την Ελλάδα. Λίγο η ανασφάλεια εκείνων των χρόνων, λίγο η φτώχεια και λίγο η σκέψεις για την Ελλάδα, δεν άργησε να έρθει η στιγμή που ο νεαρός τόλμησε και πέρασε την πόρτα του Ελληνικού Γραφείου και συμπλήρωσε μία αίτηση για πρόσληψη, αναγράφοντας τα στοιχεία του ως Ελληνικής καταγωγής. Όμως, επειδή κανείς δεν προσλαμβάνεται –ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους υπηρεσίες- χωρίς έρευνα, δυστυχώς ο νεαρός Νίκολα Γκρουέφσκι έζησε το συναίσθημα της απόρριψης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ήταν άτομο πολύ «ομιλητικό», απείθαρχο (αν και η μητέρα του ήταν ιδιαίτερα αυστηρή), αλλά είχε αρχίσει να έχει κάποιες χαμηλού βαθμού επαφές με τον υπόκοσμο αλλά και τους εθνικιστές Σκοπιανούς (VMRΟ) που ζούσαν με το όραμα της άλωσης της Θεσσαλονίκης.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχει περάσει πολύς χρόνος, και φαίνεται πως είτε η Ελλάδα έκανε ένα τεράστιο λάθος είτε οι μισέλληνες σλαβόφωνοι (βουλγαρικής καταγωγής) βρήκαν τον άνθρωπό τους, αφού ο νεαρός ελίχθηκε και προωθήθηκε στην –πρωθυπουργία των Σκοπίων, εμποτισμένος όμως με το αίσθημα της απόρριψής του από την Ελλάδα. Εάν παρατηρήσουμε ορθολογιστικά την επιλογή απόρριψής του από τις Ελληνικές διπλωματικές αρχές, διαπιστώνουμε πως ορθά έπραξαν, αφού ο αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας του νεαρού δεν ήταν δυνατόν να εγκολπωθεί σε μία υπηρεσία που απαιτούσε σοβαρότητα, εχεμύθεια και ύψιστη προσοχή στις κοινωνικές επαφές, αλλά και στην προσωπική ακόμη ζωή.

Στα Σκόπια του Γκρουέφσκι, όπου μία ανθρώπινη ζωή κοστίζει λιγότερο από ένα ποδήλατο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της τοπικής μαφίας και έχει αποδειχθεί ένα πολύ καλό όργανο εκείνων που δρουν συντονισμένα κατά των Ελληνικών συμφερόντων. Αλήθεια, ποιόν καλύτερο για τη θέση του πρωθυπουργού θα εύρισκαν, πέρα από τον Νίκολα, ο οποίος μίσησε την Ελλάδα επειδή δεν τον δέχθηκε για υπάλληλό της;

Σήμερα, όμως, που τα Σκόπια κινδυνεύουν με κατάρρευση, απειλούνται ευθέως από την Αλβανία και τα εξτρεμιστικά στοιχεία (UCC) που έχουν ήδη εισέλθει σε περιοχές της χώρας απειλώντας με αιματηρό εμφύλιο, ο Νίκολα Γκρουέφσκι ίσως πολύ σύντομα βιώσει την εγκατάλειψη εκείνων που τον έχρισαν πρωθυπουργό και ίσως –ακόμη χειρότερα- γίνει το εξιλαστήριο θύμα της αποτυχίας μιάς αδιέξοδης πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα. Δυστυχώς για τον ίδιο, η αγάπη του αλλά και το μίσος του για την Ελλάδα, τον οδήγησαν να γίνει ένα μεγάλο θύμα.

Εν όψει εξελίξεων στα Σκόπια, τα χαιρετίσματά μας στον πικραμένο Νίκολα…


Κωνσταντίνος
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Τρίκαλα: Τραγωδία για υποψήφιο βουλευτή - "Έχασε" το 12χρονο γιο του!


Αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Στο Νοσοκομείο έσπευσαν οι γονείς, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας.
Όλοι είναι σοκαρισμένοι από το αναπάντεχο τέλος του 12χρονου παιδιού...


Newsit.gr
gr.news
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιατι έφυγε η Carrefour από την Ελλάδα ;;


 Γιατι έφυγε η Carrefour από την Ελλάδα ;;Ως «βόμβα» έπεσε χθες στην αγορά η είδηση για την αποεπένδυση της Carrefour από την Ελλάδα, με τη ...
μεταβίβαση του ποσοστού, που διατηρούσε στην Carrefour-Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος πλέον καθίσταται μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. Η κίνηση αυτή – την οποία δημοσίευμα του Reuters παρουσιάζει ως «έξοδο εν όψει των κρίσιμων εκλογών» – αποδίδεται στο ίδιο δημοσίευμα, στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τη δραματική μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour κ. Georges Plassat. Σημειώνεται ότι η Carrefour -Μαρινόπουλος «είδε» τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 16% το α’ τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια μίας επίσης πτωτικής χρονιάς που αποτέλεσε το 2011, ενώ εκτιμάται ότι η Carrefour θα εγγράψει ζημιές, ύψους 220 εκατ. ευρώ, για να αποδεσμευτεί από την ελληνική θυγατρική της. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην αγορά, δεδομένου ότι η Carrefour-Μαρινόπουλος αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανέμπορο στη χώρα. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, κατά τον τελευταίο χρόνο αναπτύχθηκε έντονη φημολογία σχετικά με οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία αλλά και με τους χρόνους αποπληρωμής των προμηθευτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άκουσμα της είδησης, ο επιχειρηματικός κόσμος αντέδρασε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποεπένδυση σε αυτό το επίπεδο, στη χώρα. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι οι όμιλοι Carrefour και Μαρινόπουλος συμφώνησαν να αναθέσουν τη διαχείριση της λειτουργίας, των σημάτων και την ανάπτυξη των καταστημάτων Carrefour-Μαρινόπουλος (στην Ελλάδα και την Κύπρο) στον όμιλο Μαρινόπουλου και καθόρισαν τις προϋποθέσεις, ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα. Η Carrefour-Μαρινόπουλος θα καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος (franchisee) της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, ενώ ο όμιλος εταιρειών Μαρινόπουλου θα καταστεί ο μοναδικός μέτοχος της Carrefour- Μαρινόπουλος. Η εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από τον κ. Jerome Loub?re και θα υποστηρίζεται από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και για να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, οι μέτοχοι θα προβούν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 348 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος Carrefour επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στην οικογένεια Μαρινόπουλου, με τη μεταβίβαση της κυριότητας και την ανάθεση της διαχείρισης αυτής της ηγετικής εταιρείας, σε μία χώρα στην οποία η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι σε θέση, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να διασφαλίσει την καθοδήγηση και πορεία της εταιρείας μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος, πρόεδρος της Αφοί Μαρινόπουλοι ΑΕ, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συμφωνία, η οποία παρέχει στην Carrefour-Μαρινόπουλος τα μέσα και την ευελιξία για να βελτιώσει το μοντέλο ανάπτυξής της και την εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και να εδραιώσει την ηγετική της θέση στην Ελλάδα. Με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνουμε και πάλι την ισχυρή δέσμευσή μας στην ελληνική και κυπριακή αγορά και σε όλους τους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας, που έχουν βοηθήσει την Carrefour Μαρινόπουλος να καταλάβει ηγετική θέση στον χώρο της λιανικής στην Ελλάδα». Η συμφωνία υπογράφηκε χθες και θα υλοποιηθεί στις ερχόμενες εβδομάδες, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η οικογένεια Μαρινόπουλου αναφέρει ότι συμβουλεύθηκε τη δικηγορική εταιρεία Weill Gotshal – (κ. Claude Serra), την Alpha Bank, το δικηγορικό γραφείο Μ. Π. Μπερνίτσας και την Buc?phale Finance στη Γαλλία. Βουνό τα προβλήματα της Carrefour ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΔΕΔΕ sdede@kerdos.gr Πριν από περίπου δύο μήνες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» σχολίαζε ότι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour – είχε ήδη τότε ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει ο κ. Ζορζ Πλασά – θεωρείται η δεύτερη δυσκολότερη… εργασία στη Γαλλία, μετά το ύπατο αξίωμα του προέδρου της χώρας. Αλλωστε ο κ. Πλασά είναι ο τρίτος στη σειρά διευθύνων σύμβουλος του ομίλου στα τελευταία έξι χρόνια κι έχει επωμισθεί τη «δύσκολη αποστολή» να σταματήσει την κατρακύλα της κερδοφορίας και να δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στον όμιλο. H μετοχή της Carrefour έκανε «βουτιά» της τάξεως του 43% μέσα στο περασμένο έτος και όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Παρίσι, ο όμιλος έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, των προμηθευτών και των μετόχων του! Η χαμηλή απόδοση της Carrefour μετρά ήδη μία δεκαετία, αλλά η κατάσταση χειροτέρεψε αισθητά από το 2007, όταν εισήλθαν ως μέτοχοι οι εταιρείες Colony Capital των ΗΠΑ και Groupe Arnault (ο επενδυτικός «βραχίονας» της αυτοκρατορίας του Γάλλου μεγιστάνα της αγοράς ειδών πολυτελείας κ. Μπερνάρ Αρνό). Οι δύο αυτοί επενδυτές, οι οποίοι δρουν μέσω της κοινοπραξίας τους Blue Capital και κατέχουν μερίδιο 16% στην Carrefour, έχουν κατηγορηθεί ότι αναμιγνύονται στη χάραξη της στρατηγικής της πολύ περισσότερο απ’ όσο τους αναλογεί. Πολλοί παρατηρητές τους αντιμετωπίζουν ως το… πρόβλημα της Carrefour, επικρίνοντάς τους για «κοντόφθαλμη» πολιτική που έχει αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Μέσα σε 20 μήνες αφότου εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour η Blue Capital, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χοσέ Λουίς Ντουράν είχε αποχωρήσει. Ακολούθησε ο κ. Λαρς Ολοφσον, πρώην στέλεχος του ελβετικού κολοσσού τροφίμων Nestle, ο οποίος επίσης οδηγείται στην έξοδο μόλις τρία χρόνια αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Τώρα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος προσπαθεί να αναδιοργανώσει το απαρχαιωμένο μοντέλο των πολύ μεγάλων σουπερμάρκετ (υπεραγορών), μέσα σ’ ένα στενό χρονοδιάγραμμα που θα ικανοποιήσει τους βασικούς μετόχους του γαλλικού ομίλου. Αλλωστε, ο κ. Πλασά έχει έρθει στην Carrefour με τις καλύτερες «περγαμηνές», έχοντας διασώσει προηγουμένως τον τεράστιο γαλλικό όμιλο Vivarte… Ποιοι άλλοι έφυγαν - Village Roadshow: Πούλησε τη δραστηριότητα στην Ελλάδα στον όμιλο Κοντομηνά. – Αffichage Holding: Ανέστειλε τις εμπορικές δραστηριότητές της στην Ελλάδα. – Ηenderson: «Εσπασε» τη συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την αγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park, αξίας 70 εκατ. ευρώ. – Cushman & Wakefield: Δεν ανανέωσε τη συνεργασία με το γραφείο της στην Ελλάδα. – Κing Sturge: Τα γραφεία στην Ελλάδα τέθηκαν σε εκκαθάριση. – Fnac: Η αλυσίδα ειδών τεχνολογίας και πολιτισμού μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα αποεπένδυσε από την ελληνική αγορά τον Ιούλιο του 2010 υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών 20 εκατ. ευρώ. – Plus: Η εκπτωτική αλυσίδα του γερμανικού ομίλου Tengelmann εισήλθε στην Ελλάδα το 2005 και έφυγε τον Ιανουάριο του 2008, ενώ τα 33 καταστήματά της εξαγοράστηκαν από την Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος και άλλαξαν επωνυμία. – Aldi: Η γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ ήρθε στην Ελλάδα στις 13-11-2008 και τον Ιούλιο του 2010 ανακοίνωσε την αποχώρησή της πουλώντας όσο όσο τα περιουσιακά της στοιχεία σε άλλες αλυσίδες. -Delta Airlines: Ανακοίνωσε ότι διακόπτει από το φθινόπωρο το δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη. – Singapore Airlines: Προχωρεί από τις 26 Οκτωβρίου 2012 στην αναστολή των δρομολογίων της προς την Αθήνα. – Thai Airways: Διέκοψε την απευθείας σύνδεση Αθήνα – Μπανγκόκ από τον Νοέμβριο του 2011. – Gulf Air: Σταμάτησε το δρομολόγιο Αθήνα – Μπαχρέιν τον περασμένο Μάρτιο. – Τσέχικες Αερογραμμές (CSA): Διέκοψαν το δρομολόγιο Αθήνα – Πράγα τον περασμένο Φεβρουάριο «λόγω σημαντικής μείωσης της ζήτησης στην τοπική αγορά». – TAP Air Portugal: Προχωρεί από τις 28 Οκτωβρίου του 2012 στην αναστολή του δρομολογίου Αθήνα – Λισαβόνα. – British Airways: Ανακοίνωσε την αναστολή του δρομολογίου από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου προς τη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου 2012.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Το υπερβακτήριο MRSA ξέφυγε από τα νοσοκομεία και απειλεί τον γενικό πληθυσμό!


Ξεκίνησε την «καριέρα» του ως ανεπιθύμητος... επισκέπτης στα νοσοκομεία ο οποίος αποδείχθηκε αποφασισμένος να κάνει «αρμένικη επίσκεψη» - δεν είναι τυχαίο ότι το υπερβακτήριο MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη), περί ου ο λόγος, είναι υπαίτιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το 44% επί του συνόλου των 380.000 ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφονται κατά μέσο όρο ετησίως, για 1.050.000 επιπλέον ημέρες νοσηλείας και όλα αυτά με ένα κόστος που ξεπερνά τα 380.000.000 ευρώ κατ' έτος. Ο μικροσκοπικός αυτός «μουσαφίρης» φάνηκε όμως να έχει άκρως επεκτατικές τάσεις. Ετσι αλλάζοντας «κοστούμι» αποφάσισε να επιβάλει την παρουσία του εκτός από τα νοσοκομεία και στην κοινότητα, απειλώντας ολόκληρο τον πληθυσμό. Και μπορεί αυτή η περιγραφή να μοιάζει γλαφυρή, ωστόσο ο κίνδυνος από το MRSA δεν είναι διόλου... λογοτεχνικός. Πρόκειται για έναν τεράστιο «εχθρό» ο οποίος αλλάζοντας «προσωπεία» συνεχώς γιγαντώνεται.

Η νέα επιδημία του MRSA, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ήδη γεγονός σε διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει ξεφύγει από τα όρια των νοσοκομείων και αιωρείται επάνω από τα σπίτια, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία, τα στρατόπεδα και γενικώς τα σημεία όπου επικρατεί συγχρωτισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. «Το Βήμα» μίλησε με τον «πατέρα» του ΜRSA της κοινότητας, καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες και σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχετικά με τα εμβόλια Ρόμπερτ Ντόουμ με στόχο να σκιαγραφήσει το «προφίλ» αυτού του μικρού-μεγάλου «δολοφόνου» με τα πολλά πρόσωπα αλλά και τους πιθανούς τρόπους εξόντωσής του προς όφελος του πληθυσμού. Οπως όλα (δυστυχώς) δείχνουν, ο ανεπιθύμητος αυτός επισκέπτης στη ζωή πολλών ατόμων δεν είναι εύκολο να δει την... πόρτα της εξόδου αφού έχει εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής και επιβίωσης.

Ωστόσο οι επιστημονικές προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την ανάπτυξη εμβολίου για τον οριστικό εξοστρακισμό του. Ως τότε όμως οι ειδήμονες συμβουλεύουν... καλό νοικοκύρεμα των χώρων όπως κάνουμε πάντα όταν περιμένουμε έναν επισκέπτη. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση το νοικοκυριό πρέπει να έχει... αφιλόξενο στόχο κρατώντας μακριά από το κατώφλι τον επικίνδυνο μουσαφίρη.

Από τα νοσοκομεία στις γειτονιές
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 μια ομάδα ερευνητών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Σικάγου με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόουμ παρατήρησε ότι άρχισαν ξαφνικά να εμφανίζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου δεκάδες παιδιά με «ασυνήθιστες» σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Τρία παιδιά παρουσίασαν οξεία πνευμονία, κάποιο εμφάνισε απόστημα μεγάλο όσο μια παλάμη το οποίο «κρυβόταν» σε έναν γλουτιαίο μυ του ενώ σε μια άλλη περίπτωση το βακτήριο «διείσδυσε» στα οστά του ενός ποδιού. Σε όλους αυτούς τους μικρούς ασθενείς η λοίμωξη παρουσίαζε ανθεκτικότητα σε πολλά κοινά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της μεθικιλλίνης.

Οι ειδικοί αποφάσισαν λοιπόν να διεξαγάγουν μελέτη ώστε να ρίξουν φως σε αυτή τη θολή υπόθεση. Εμειναν άναυδοι όταν συνειδητοποίησαν ότι «ένοχο» για τις σοβαρές λοιμώξεις ήταν το MRSA, ένα βακτήριο το οποίο πιστευόταν ότι προσβάλλει μόνο τους νοσοκομειακούς ασθενείς. Ωστόσο κανένα από τα παιδιά εκείνα δεν είχε βρεθεί σε νοσοκομείο επί μήνες προτού μεταφερθεί στα επείγοντα. Ετσι για πρώτη φορά η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα έκανε λόγο για MRSA της κοινότητας, μια θεωρία που συνάντησε απίστευτες αντιδράσεις.

Οπως μάλιστα μας λέει ο καθηγητής Ντόουμ, ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονταν σε αντιπαράθεση επί 18 μήνες με τους υπευθύνους του JAMA (Journal of the American Medical Association, πρόκειται για την έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας) προκειμένου να δημοσιευθεί το άρθρο που αφορούσε το MRSA της κοινότητας. «Αρχικώς το άρθρο απορρίφθηκε αφού δεν πίστευαν ότι επρόκειτο για MRSA. Το αποσύραμε λοιπόν και προχωρήσαμε σε περαιτέρω μοριακή μελέτη μέσω της οποίας αποδείξαμε ότι στα στελέχη που είχαμε απομονώσει από τους ασθενείς υπήρχε η παρουσία του γονιδίου mecA το οποίο αποτελεί "σήμα κατατεθέν" του MRSA. Τελικώς έπειτα από κόπους το άρθρο που ήταν το πρώτο στο οποίο γινόταν λόγος παγκοσμίως για το MRSA της κοινότητας δημοσιεύθηκε το 1998».

Ευάλωτοι αθλητές, στρατιώτες και... συγγενείς
Τα στελέχη του ΜRSA της κοινότητας εμφανίζουν διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά από εκείνα των νοσοκομείων, εξηγεί ο καθηγητής. Συγχρόνως επικρατούν διαφορετικά στελέχη του MRSA της κοινότητας σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, το στέλεχος που πρωτοεντόπισαν οι ειδικοί από το Σικάγο ήταν το επονομαζόμενο USA400, ένα πολύ επιθετικό στέλεχος που ήταν ικανό ακόμη και να σκοτώσει μέσα σε λίγες ημέρες τα «θύματά» του. «Οταν ήλθε στο φως η αλληλουχία του γονιδιώματος του USA400 έγινε σαφές ότι διέθετε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από το στέλεχος του MRSA των νοσοκομείων - συγκεκριμένα παρήγε κάποιες επικίνδυνες τοξίνες οι οποίες δεν εντοπίζονται στο νοσοκομειακό ΜRSA».

Μπορεί η «σχέση» των ειδικών με το MRSA της κοινότητας να μετρά πλέον σχεδόν 15 χρόνια, ωστόσο τώρα μόλις αρχίζει η επιστημονική κοινότητα να μαθαίνει λεπτομέρειες για τον αντίπαλο, σημειώνει ο καθηγητής. «Βλέπουμε τώρα αναλυτικότερα ποιες ομάδες θεωρούνται "υψηλού κινδύνου" για μόλυνση από το βακτήριο: πρόκειται για τους φυλακισμένους, τα μέλη αθλητικών ομάδων, τους στρατιώτες αλλά και για υγιή άτομα στον γενικό πληθυσμό τα οποία δεν έχουν θεωρητικώς κανέναν παράγοντα κινδύνου για μόλυνση. Το τελευταίο διάστημα όμως μαθαίνουμε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα για το MRSA της κοινότητας. Για παράδειγμα, πρόσφατη μελέτη της δικής μας ομάδας έδειξε ότι ο ίδιος ο χώρος του σπιτιού μπορεί να αποτελέσει σοβαρή εστία μόλυνσης».

Ο καθηγητής περιγράφει ότι η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε στενά άτομα τα οποία κατέφυγαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σικάγου με μόλυνση από το στέλεχος USA300 (πρόκειται για το στέλεχος που... διαδέχθηκε μετά το 2000 το USA400 και εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ) καθώς και τις οικογένειές τους. «Ζητήσαμε από την οικογένεια του κάθε ασθενούς να υποβληθεί σε εξέταση για ύπαρξη του βακτηρίου και είδαμε ότι ο αποικισμός ήταν πολύ υψηλός στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας. Ολα αυτά δείχνουν ότι το MRSA της κοινότητας εξαπλώνεται "σαν τρελό" και προσπαθούμε τώρα να βρούμε χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις εντός των σπιτιών ασθενών με το συγκεκριμένο βακτήριο». Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τη χρήση ενός δραστικού αντιβιοτικού που θα εφαρμόζεται στη μύτη των μελών της οικογενείας του ασθενούς, τη χρήση κάποιας αντισηπτικής ουσίας που θα εφαρμόζεται σε ολόκληρο το δέρμα, καθώς και αντισηπτικών που θα καλύπτουν «ευάλωτες» επιφάνειες του σπιτιού, όπως στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

Εμβόλιο-εκπαιδευτής λεμφοκυττάρων
Ακόμη και αν αυτού του είδους οι παρεμβάσεις καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του MRSA της κοινότητας, το «ιερό δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες παραμένει το να μπορέσουν να προλάβουν την εμφάνιση του σούπερ βακτηρίου. Και η λύση έχει μόνο έναν τίτλο: εμβόλιο. Πόσο εύκολο είναι όμως να αναπτυχθεί ένα προληπτικό εμβόλιο για έναν τόσο «πολυπρόσωπο» εχθρό; Καθόλου εύκολο, απαντά ο καθηγητής Ντόουμ. Οπως διευκρινίζει, ως σήμερα οι προσπάθειες ανάπτυξης ενός τέτοιου εμβολίου έχουν στεφθεί με πλήρη... αποτυχία καθώς ο «εχθρός» έβρισκε πάντα τρόπο να ξεγλιστρά. Ο ίδιος πιστεύει όμως ότι μπορεί να τα βάλει με τον παντοδύναμο (όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ως σήμερα) αντίπαλο ξεφεύγοντας από την κλασική «συνταγή» ανάπτυξης εμβολίων. «Οι ως τώρα προσπάθειες επικεντρώνονταν στην "παραδοσιακή" στρατηγική της δημιουργίας εμβολίου με τη λογική της παραγωγής αντισωμάτων από τον οργανισμό ενάντια στον "εχθρό". Ωστόσο η δική μας ομάδα προτείνει μια νέα στρατηγική η οποία βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Πιστεύουμε ότι ένα επιτυχημένο εμβόλιο πρέπει να στοχεύει στην αύξηση της ανοσίας του οργανισμού μέσω της εκπαίδευσης των Τ-κυττάρων του και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στα πειράματά μας».

Πώς ακριβώς θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο «εναλλακτικό» εμβόλιο; Ο καθηγητής απαντά ότι «αν το ήξερα θα το είχα ήδη φτιάξει. Ωστόσο, εκτιμώ ότι σε κάποια χρόνια, αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω σε πόσα ακριβώς, το εμβόλιο θα αποτελεί γεγονός».

Απώτερος στόχος του δρος Ντόουμ είναι, όπως ο ίδιος μας μεταφέρει, να αναπτυχθεί μελλοντικά ένα προληπτικό εμβόλιο για το MRSA της κοινότητας το οποίο θα χορηγείται σε όλα τα παιδιά στο πλαίσιο των εμβολιασμών ρουτίνας. Δεν είναι τραβηγμένο το να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παιδικός πληθυσμός για το MRSA; Ο ίδιος, ως κύριος σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τους παιδικούς εμβολιασμούς, πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να εμβολιάζονται τα παιδιά ενάντια σε έναν τόσο μεγάλο εν δυνάμει «δολοφόνο». Αναφέρει όμως ότι για να αποτελέσει ένα τέτοιο εμβόλιο κάποια ημέρα πραγματικότητα πρέπει πρώτα οι αρμόδιοι των διαφορετικών κρατών να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να κατανοήσουν ότι για να δοθεί λύση σε αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της έρευνας. «Και η έρευνα απαιτεί χρηματοδότηση για να υπάρξει. Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο θέλω να κλείσω την κουβέντα μας».

«Θερίζει» και στην Ελλάδα
Μια κουβέντα που άνοιξε στα τέλη του περασμένου αιώνα και η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει πολύ να κλείσει, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οπως σημειώνει στο «Βήμα» η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας τoυ Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σταφυλοκόκκων κυρία Ιρις Σπηλιοπούλου η επιδημία του MRSA της κοινότητας έχει - δυστυχώς - και ελληνική ταυτότητα. Τα στοιχεία που μας παραθέτει η κυρία Σπηλιοπούλου μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν το 2010 (τα στοιχεία του 2011 αναμένεται να δημοσιευθούν μέσα στο καλοκαίρι) το 5%-15% επί του συνόλου των λοιμώξεων στη χώρα μας οφείλονται στον S. aureus ενώ ποσοστό περί το 45% των λοιμώξεων με S. aureus αφορά το υπερβακτήριο MRSA (το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 10% ως 50%, καθώς σε κάποια μικρά νοσοκομεία τα ποσοστά εμφάνισης του MRSA είναι χαμηλά ενώ σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία πολύ υψηλότερα). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι «από το σύνολο των κρουσμάτων MRSA που εμφανίζονται στην Ελλάδα περισσότερες από επτά στις δέκα περιπτώσεις αφορούν την κοινότητα ενώ περίπου τρεις στις δέκα τα νοσοκομεία» λέει η καθηγήτρια.

Η επιδημία αυτή που έχει επίσης πλήξει και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αντίστοιχες με εκείνες στις ΗΠΑ όπου τη δική του «μάχη» με το MRSA δίνει ο καθηγητής Ντόουμ. Βέβαια διαφορετικοί κλώνοι του MRSA έχουν «πλήξει» ΗΠΑ και Ευρώπη: στη χώρα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ο κυρίαρχος κλώνος αυτή τη στιγμή είναι ο ST80 ο οποίος διαφέρει από τον USA300 που «τρομοκρατεί» τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι αντίστοιχος για τον πληθυσμό.
Και αυτό διότι το MRSA της κοινότητας προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (όπως αποστήματα, δοθιήνες, κυτταρίτιδες), μολύνσεις στο αίμα αλλά και εν δυνάμει θανατηφόρες πνευμονίες, κυρίως σε άτομα των οποίων το σύστημα έχει εξασθενήσει λόγω κάποιας νόσου όπως η γρίπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την κυρία Σπηλιοπούλου, στην πανδημία του 2009 παρουσιάστηκαν αρκετά περιστατικά πνευμονίας που οφειλόταν σε MRSA σε ασθενείς με γρίπη.
Το καλό νέο είναι ότι το «επεκτατικότατο» αυτό βακτήριο εμφανίζει ευαισθησία - τουλάχιστον ως τώρα - σε κάποια αντιβιοτικά όπως η ερυθρομυκίνη και οι λινκοσαμίδες. Το κακό νέο είναι ότι οι... άγριες διαθέσεις του είναι κάποιες φορές τόσο μεγάλες ώστε να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Η πρόληψη σώζει
Ρωτήσαμε την ελληνίδα καθηγήτρια πώς θα μπορούσε να μπει ένα «φρένο» σε αυτόν τον μικροσκοπικό αλλά τόσο μεγάλο «εχθρό» της δημόσιας υγείας. Μας απάντησε ότι πρώτιστο και απλό προληπτικό μέτρο είναι η χιλιοειπωμένη αλλά σωτήρια «τήρηση κανόνων υγιεινής». «Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται αυτοί οι κανόνες σε χώρους όπως τα στρατόπεδα, τα αθλητικά κέντρα, τα σχολεία. Πρέπει ο καθένας να έχει προσωπικά είδη υγιεινής, να μην τα μοιράζεται με άλλους. Από την πλευρά τους οι κλινικοί γιατροί είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουν αντιβιόγραμμα προτού χορηγήσουν αντιβιοτικά στους ασθενείς».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου για το MRSA η κυρία Σπηλιοπούλου εμφανίζεται επιφυλακτική σχετικά με την καθολική χορήγησή του. Οπως υποστηρίζει αν κάποια ημέρα αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αυτό θα πρέπει να χορηγείται μόνο στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι ο S.aureus αποτελεί «μέλος» της φυσιολογικής χλωρίδας του οργανισμού και ένα εμβόλιο που θα τον εξαφάνιζε ίσως διατάρασσε αυτή την ισορροπία. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το 20%-30% του πληθυσμού είναι σταθερά φορείς του βακτηρίου, ένα αντίστοιχο ποσοστό εμφανίζει διαλείπουσα φορεία ενώ μόνο ένα 20%-30% δεν είναι φορείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι λοιπόν "φιλοξενούν" τον S.aureus στον οργανισμό τους και δεν ξέρουμε τις συνέπειες αν του γίνει μόνιμη... έξωση».
Το μόνο σίγουρο είναι πως κρίνεται απαραίτητο να γίνει «έξωση» στην επιδημία του MRSA της κοινότητας. Και για να συμβεί αυτό είναι άκρως σημαντικό «συν επιστήμη και χείρα (...καθαρή του πληθυσμού) κίνει».

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Τα δύο «πρόσωπα» του ΜRSA


O καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου Ρόμπερτ Ντόουμ, που έκανε λόγο για πρώτη φορά παγκοσμίως σχετικά με το MRSA της κοινότητας
Πώς διαχωρίζεται το νοσοκομειακό MRSA από το MRSA της κοινότητας; Σύμφωνα με τους κανόνες των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), η μόλυνση με το ενδονοσοκομειακό υπερβακτήριο αφορά ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, φέρουν καθετήρες ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν λάβει αντιβιοτικά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από τη διάγνωση της λοίμωξης καθώς και εκείνες κατά τις οποίες ο παθογόνος μικροοργανισμός απομονώνεται μετά από 48 ώρες από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Σε ό,τι αφορά το MRSA της κοινότητας, θεωρείται ότι έχει «πλήξει» κάποιον όταν απομονωθεί σε καλλιέργεια μέσα σε 48 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, ή όταν απομονωθεί σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό που να παραπέμπει σε νοσοκομειακή λοίμωξη με το υπερβακτήριο.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ρεζερβουάρ» ΜRSA τα κατοικίδια;


Νέα ελληνική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη δείχνει ότι ο άνθρωπος μεταδίδει στα κατοικίδια το ΜRSA της κοινότητας

Μια στενή σχέση η οποία μπορεί να μετατραπεί σε... ολέθρια σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του ΜRSA διερευνούν αυτή τη στιγμή οι έλληνες επιστήμονες του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Ιρις Σπηλιοπούλου η ομάδα μελετά ζώα συντροφιάς προκειμένου να ανακαλύψει τι «δοσοληψίες» έχουν με τον άνθρωπο σε ό,τι αφορά το υπερβακτήριο. «Αν και τα στοιχεία είναι ακόμη αδημοσίευτα, από όσα έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας βλέπουμε ότι τα ζώα συντροφιάς προσβάλλονται από τον κλώνο του MRSA που χτυπά και τον άνθρωπο, γεγονός που μαρτυρεί ότι οι άνθρωποι μεταδίδουν το βακτήριο στα ζώα. Μέχρι στιγμής στα ζώα έχουν καταγραφεί μόνο λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν οι τετράποδοι σύντροφοι του ανθρώπου μπορούν να αποτελέσουν ένα "ρεζερβουάρ επώασης" ακόμη πιο λοιμογόνων στελεχών τα οποία στη συνέχεια θα μεταδοθούν στον άνθρωπο προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο».
 tovima
Διαβάστε περισσότερα » »

Μεγάλης έκτασης κατολίσθηση στο ορυχείο Καρδιάς

Έναν ολόκληρο δρόμο «κατάπιε» η κατολίσθηση που σημειώθηκε, αυτή τη φορά στο Ορυχείο Καρδιάς, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα, κυριολεκτικώς από θαύμα.
Η διαδικασία της κατολίσθησης ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου και είναι από τις πιο μεγάλες που έχουν σημειωθεί στους χώρους των ορυχείων.
Οι εικόνες από μόνες τους πείθουν για το μέγεθος της κατολίσθησης και των ζημιών  που επέφερε, ευτυχώς μόνο σε ότι έχει να κάνει με τον κεντρικό δρόμο πρόσβασης του ορυχείου Καρδιάς και κάποιο μηχανολογικό εξοπλισμό που θάφτηκε κάτω από τόνους χωμάτων. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι την ώρα που ξεκίνησε  το φαινόμενο δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στο χώρο.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει τον ανορθόδοξο και άκρως επικίνδυνο (όπως αποδεικνύεται) τρόπο με τον οποίο γίνονταν η εκμετάλλευση σε αυτό το σημείο του ορυχείου. Η αξιοποίηση του συνόλου των Λιγνιτικών κοιτασμάτων πρέπει να γίνεται αφού πρώτα εξασφαλιστεί ο, κατά τον μεταλλευτικό κώδικα, ορθολογικός και ασφαλής τρόπος εξόρυξης ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, οι ζωές  των εργαζομένων αλλά και οι εγκαταστάσεις/εξοπλισμός.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την Διοίκηση του ΛΚΔΜ και τους υπευθύνους του Ορυχείου να ερευνήσουν τις αιτίες και συνθήκες που δημιούργησαν το φαινόμενο, να  αποδώσουν τις ευθύνες -εφόσον υπάρχουν- και να εγγυηθούν την εφεξής ασφαλή λειτουργία των Ορυχείων.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »