Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Ετσι βρήκαν τον θάνατο οι δύο πιλότοι μας - Το φιλμ της τραγωδίας

ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΤΗΣΗΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ
 
Συγκλονιστικά στοιχεία τέθηκαν υπ'όψιν του defencenet.gr αναφορικά με τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος στη αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο κορυφαίοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, το διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων.
Ολα πήγαιναν καλά μέχρι την ώρα που τελείωσε η τροχοδρόμηση και το αεροσκάφος προσπαθούσε να λάβει ύψος. Εκείνη την στιγμή συνέβη κάτι το οποίο εξέτρεψε από τη νοητή ευθεία της απογείωσης το F-16D Block 50. Τι; Πιθανόν να μην το μάθουμε ποτέ.
Πιθανόν κράτημα του κινητήρα, πιθανόν λάθος στην φόρτωση του ομοιώματος των βλημάτων αντιραντάρ AGM-88B HARM, πιθανόν black-out στο ηλεκτρικό σύστημα του αεροσκάφους το οποίο νέκρωσε το fly-by-wire σύστημα του F-16.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ένα ασταθές τεχνολογικά αεροσκάφος το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ευέλικτο και τόσο ικανό στις αερομαχίες αν δεν είχε ενσωματωθεί από την δεκαετία του '70 σύστημα fly-by-wire, δηλαδή ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πτήσης το οποίο "ρεγουλάρει" αυτόματα τον φάκελο πτήσης και επιτρέπει στο επίτηδες ασταθές (εκ σχεδιάσεως) αεροσκάφος να πετά και να ελίσσεται σε οριακά φορτία G.
Για την ιστορία να πούμε ότι το αεροσκάφος δoκιμών της τότε κατασκευάστριας General Dynimics  απογειώθηκε κατά τύχη κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο δοκιμαστής πιλότος της εταιρείας απλά έκανε δοκιμή τροχοδρόμησης και έσπρωξε την μανέτα ισχύος τόσο ώστε να κάνει τα 2-3 χλμ της τροχοδρόμησης και να σταματήσει. Ή έτσι νόμιζε...
Το fly-by-wire σύστημα απογείωσε μόνο του (!) το αεροσκάφος αφού η ισχύς με την οποία είχε σπρώξει την μανέτα ο δοκιμαστής ήταν η κατάλληλη για συμβατικό αεροσκάφος όχι για το F-16 με το σύστημα ελέγχου πτήσης και το εξαιρετικά ευαίσθητο χειριστήριο.
Εν πάση περιπτώσει η νέκρωση του συστήματος ελέγχου πτήσης είναι κάτι το πιθανό ως αιτία της τραγωδίας.
Το βεβαιο είναι ότι το μοιραίο F-16D εξετράπη της πορείας τροχοδρόμησης και πήρε κλίση προς τα δεξιά ενώ καλά-καλά δεν είχε σηκωθεί ούτε δέκα μέτρα!
Αντιήφθηκαν οι πιλότοι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ή όλα έγιναν ακαριαία;
Οπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πληφορορίες από το ΓΕΑ στο defencenet.gr, οι πιλότοι μας είχαν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ελάχιστα πριν το αεροσκάφος πάρει την μοιραία κλίση!
Από που καταδεικνύεται αυτό; Από το ότι αποφάσισαν (και κατάφεραν) κι εγκατέλειψαν και οι δύο!
Ναι, κατάφεραν και εκτοξεύθηκαν και οι δύο πιλότοι ελάχιστα δέκατα πριν το F-16D, συντριβεί επάνω στα ΝΑΤΟΪκά αεροσκάφη (θα δούμε εν συνεχεία σε ποια). Αλλά ήταν πολύ αργά.
Δέκατα του δευτερολέπτου ενωρίτερα μπορεί να είχαν διασωθεί, αφού τα καθίσματά τους θεωρητικά μπορούν να εκτοξεύονται από μηδέν ύψος (η κατασκευάστρια Matrin Baker είχε λάβει την σχετική τεχνολογία από μια ρωσική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90).
Ομως ο πρώτος πιλότος μας εγκατέλειψε με γωνία 90 μοιρών όταν το αεροσκάφος είχε γείρει δεξιά και το ακροπτερύγιο είχε ακουμπήσει το έδαφος (από την πλευρά που ήταν φορτωμένο το ομοίωμα του HARM) , οπότε  το κάθισμα και μαζί του ο άτυχος πιλότος καρφώθηκαν στο σέλτερ (το θωρακισμένο υπόστεγο των μαχητικών) που βρισκόταν στην ευθεία εκτόξευσης του λόγω της πλαϊνής κατεύθυνσης της καλύπτρας.
Το τι βρέθηκε καρφωμένο επάνω στο σέλτερ καλύτερα να μην το περιγράψουμε...
Ο δεύτερος πιλότος μας εκτοξεύθηκε ένα δέκατο του δευτερολέπτου αργότερα, οπότε το F-16 είχε αναποδογυρίσει στην τρελή πορεία του προς τα άλλα μαχητικά που ήταν έτοιμα για τροχοδρόμηση και η καλύπτρα "έβλεπε" προς το έδαφος.
Αποτέλεσμα: "Καρφώθηκε", κυριολεκτικά, στο έδαφος από ύψος 3-4 μέτρων βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.
Το F-16D συνέχισε όμως την πορεία του και έπεσε επάνω στα γαλλικά και ιταλικά μαχητικά που βρίσκονται στην άκρη του αεροδιαδρόμου, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή: Επεσε πρώτα επάνω σε ένα γαλλικό MIrage-2000 με αποτέλεσμα να εκραγούν τα δύο αεροσκάφη με δεκάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμου επάνω τους και να συμπαρασύρουν στην καταστροφή, άλλα δύο γαλλικά Mirage-2000 και δύο ιταλικά μαχητικά υποστήριξης εδαφους AMX!
Τελικός απολογισμός: 11 νεκροί και 21 τραυματίες Γάλλοι και Ιταλοί. Από τους Γάλλους σκοτώθηκαν δύο πιλότοι, ένας πλοηγός κι έξι μηχανικοί. Ο Θεός ας αναπαύσει τους νεκρούς κι ας βοηθήσει του τραυματίες...
Δεν έχει μείνει τίποτα από το F-16 και τα γαλλικά μαχητικά, οπότε εκτιμούμε ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί η αιτία της τραγωδίας, εκτός και αν το "μαύρο κουτί" του F-16 "μιλήσει"...

Τμήμα ειδήσεων deefencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »