Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

1660 αιτήσεις στο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Εορδαίας για μια θέση στον “ήλιο”

1660 αιτήσεις για μια θέση στον “ήλιο” Ενδεικτική του μεγάλου ποσοστού ανεργίας στην περιοχή μας και δη στο Δήμο Εορδαίας, είναι η κοσμοσυρροή υποψηφίων για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας- έστω και προσωρινής, καθώς για τις 210 θέσεις που εγκρίθηκαν για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Εορδαίας κατατέθηκαν 1660 αιτήσεις! 
Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 17 Αυγούστου 2012 και όπως πληροφορηθήκαμε σε επικοινωνία μας με το ΙΠΑΔΜ (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας), το οποίο ανέλαβε την ευθύνη υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ξεκίνησε ο έλεγχος των αιτήσεων και αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι πίνακες με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων.
Η Πράξη “Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα στη Δυτική Μακεδονία” εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 8: “Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση” του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ.) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Αντικείμενο της Πράξης είναι η δημιουργία θέσεων Απασχόλησης για την υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟ.Χ.) σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς, εν προκειμένω το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο υλοποιεί δύο προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα με συμπράττοντες φορείς:
την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Γρεβενών και το Δήμο Γρεβενών και το Δήμο Εορδαίας.
Σημειωτέον ότι ο αριθμός των υποψηφίων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Εορδαίας θεωρείται υπέρογκος, καθώς πολλοί ενδιαφερόμενοι, νέοι κυρίως, που δεν είχαν κάρτα ανεργίας ή είχαν μικρό διάστημα ανεργίας δεν κατέθεσαν καν αιτήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού οι πιθανότητες επιλογής τους λόγω της μεγάλης προσέλευσης υποψηφίων ήταν απειροελάχιστες.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην πρόσληψη 210 ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 μηνών. Η αμοιβή για κάθε προσλαμβανόμενο είναι 25€ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625€ μηνιαίως.
Το νέο προσωπικό που θα τοποθετηθεί στον Δήμο Εορδαίας αναμένεται να στελεχώσει 35 ειδικότητες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Οι πολυπληθέστερες εξ αυτών αφορούν Εργάτες Γενικών Καθηκόντων ΥΕ που ανέρχονται σε 50 θέσεις. Υπάρχουν ακόμα 18 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, 10 θέσεις ΔΕ Οδηγών, 10 θέσεις ΔΕ Χειριστών Χωματουργικών Μηχανημάτων, 10 θέσεις ΠΕ ή ΤΕ Γεωπόνων Φυτικής Παραγωγής, 8 θέσεις ΠΕ Γυμναστών, 8 θέσεις ΠΕ/ΤΕ ή ΔΕ Νοσηλευτών, ενώ υπάρχουν και αρκετές άλλες ειδικότητες όπως βρεφονηπιοκόμων, δασολόγων, οικονομολόγων, περιβαλλοντολόγων κ.α..
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ψήφισμα κατά Σκοπίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«…με πρόταση της Μαριλένας Κοππά»

Σεπτέμβριος 13, 2012.

«Σε αντίθεση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβακίας και της Αυστρίας, οι οποίοι απαίτησαν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια για την ένταξή τους στο εγγύς μέλλον, η ελληνική διπλωματία ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών".

Η Ελλάδα αντιτίθεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα του ονόματος.
Η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά  πρότεινε ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν την  τελική διευθέτηση των διμερών ζητημάτων μεταξύ των χωρών.

«Αυτό συμπεριλαμβάνεται στην παράγραφο 11 του νέου ψηφίσματος, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χώρα μας, ούτε στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος που να έχει ένα διμερές πρόβλημα. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια της Ελλάδας να αφαιρέσει την πίεση της ΕΕ από πάνω της, στο ζήτημα της ονομασίας, διότι η πολιτική αυτή που ακολουθεί με το ψήφισμα, εφαρμόζεται, ήδη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το έγγραφο περιέχει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαδικασία της διεύρυνσης αλλά και σε νέους κανόνες της ΕΕ. Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης παραμένουν το κλειδί για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Τα Σκόπια στο έγγραφο αναφέρονται μόνο μία φορά στο πλαίσιο του υψηλού προσβάσιμου διαλόγου που θα οδηγήσει τη  χώρα στην Ένωση.

Βρετανός ζήτησε να αφαιρεθεί η αναφορά ‘FYROM

Σημειώνεται ότι στις τροπολογίες που προτάθηκαν ήταν και η παρέμβαση  του Βρετανού ευρωβουλευτή της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Andrew Duff,  που ζήτησε ανεπιτυχώς να αντικατασταθεί η αναφορά «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» με την ονομασία «Μακεδονικό Κράτος», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σοκαριστική δήλωση Βούλγαρου προέδρου σε Σκοπιανούς: Εμείς σας φτιάξαμε για να κλέψουμε την ιστορία της Ελλάδος, όχι για να κλέψετε την ιστορία την δική μας!

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΛΕΒΝΕΛΙΕΦ ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ...

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...

Βούλγαρος Πρόεδρος : Τα Σκόπια βλέπουν τη Βουλγαρία σαν μια «νέα Ελλάδα»

echedoros-a.gr._ Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ συνέχισε την Τρίτη με μια προειδοποίηση προς την FYROM να μην χειραγωγούν τη βουλγαρική ιστορία και επεσήμανε ότι τα Σκόπια αντιμετώπισαν τους οξείς τόνους της Βουλγαρίας, αυτές τις ημέρες, σαν (να προέρχονται) από μια νέα «Ελλάδα».

«Ελπίζω, επιτέλους, στους πολιτικούς των Σκοπίων, να έγινε κατανοητό ότι δεν πρέπει να παρουσιάζονται ιστορικά, με χειραγώγηση της ιστορίας, αλλά να παρουσιάζονται ιστορικά, ως ένα σύγχρονο οικοδόμημα, μια ευρωπαϊκής, και δημοκρατικής χώρας, ένας καλός γείτονας και σεβαστός από όλους στην περιοχή», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ στο συνέδριο που πραγματοποιείται στη Σόφια για την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι αναμένει να δει εάν τα Σκόπια θα εκτελέσουν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FYROM Γκεόργκι Ίβανοφ, την υπόσχεση της συνεργασίας με τη Βουλγαρία επάνω σε ευρωπαϊκή βάση…

«Θα δούμε αν τα Σκόπια θα κατανοήσουν ότι πρέπει να κάνουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση με πράξεις και όχι με λόγια. Νοιαζόμαστε για κάθε πέτρα και κάθε ντοκουμέντο της ιστορίας που έχει απομείνει στον τόπο μας- από τους Θράκες, τους Ρωμαίους, του Βυζαντινούς, τους Τούρκους- είναι ένα θέμα ευθύνης για την επόμενη γενιά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ιστορία και να την παρουσιάσουμε όπως είναι», είπε ο Πλεβνέλιεφ.

stoxos.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το βράδυ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ προειδοποιώντας για κατά τόπους πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από σήμερα το βράδυ και τα βορειοδυτικά.
Πιο αναλυτικά...

από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και τη νύχτα στη δυτική Στερεά προβλέπονται τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες.
Αύριο Παρασκευή οι έντονες βροχές και καταιγίδες σταδιακά θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική και βόρεια κυρίως Θεσσαλία, την υπόλοιπη Στερεά εκτός της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας και πιθανόν τη βόρεια Πελοπόννησο.
Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και από το απόγευμα πιθανόν στο βορειοδυτικό Αιγαίο.
Την Κυριακή στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο αρχικά προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές, εκτός από τα βορειοανατολικά.

tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Μου έκοψες τα φάρμακα, μου πήρες το σπίτι και σε δυό μήνες πεθαίνω...Θα σε πάρω μαζί μου...

Γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος
 
 

8 το πρωί. Ένας γκριζομάλλης κύριος μπαίνει στα γραφεία της εισπρακτικής εταιρείας. Στην είσοδο της «αίθουσας» τον σταματούν δύο «γίγαντες της φρουράς».
- Παρακαλώ κύριε, τι θα θέλατε;
Ο «μεσόκοπος κύριος» βγάζει ένα πιστόλι και τους σημαδεύει.
- Περάστε μέσα και οι δύο.
Αυτοί ξαφνιάζονται. Ένας τρίτος που κάθονταν πιο δίπλα σηκώνεται απότομα από την καρέκλα του και επιτίθεται στο «γέρο».
Ο «γέρος» στρέφει γρήγορα το όπλο και τραβάει τη σκανδάλη. Ο άλλος την τρώει κατάστηθα. Αμέσως γυρίζει το όπλο στους άλλους δύο κάνοντας δυό κοφτά βήματα πίσω και ξαναπατάει τη σκανδάλη. Ο κοντινότερος που είχε εκμεταλλευθεί την σύγχυση και του επιτίθονταν τρώει κι αυτός μια σφαίρα και πέφτει κρατώντας το στομάχι του που αιμορραγούσε. Ο τρίτος παγώνει. Ξανασηκώνει τα χέρια ψηλά και κερώνει στη θέση του.
Ο γέρος του κάνει νόημα να προχωρήσει μέσα.
Ο άλλος διστάζει.
Ο γέρος ανασηκώνει το μπουφάν του. Ο άλλος γουρλώνει τα μάτια. Ο γέρος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Αμέσως κάνει μεταβολή και κινείται προς το εσωτερικό.
- Πες σε όλους αυτούς που βγαίνουν να γυρίσουν μέσα και να μπούνε στην αίθουσα.
- Όλοι μέσα, φωνάζει ο «πορτιέρης».
Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να τον ακούσει. Ο γέρος σηκώνει το όπλο στον αέρα και ρίχνει δύο βολές. Η ταραγμένη ομάδα σταματάει έντρομη.
- Όλοι μέσα, ΤΩΡΑ, φωνάζει επιτακτικά ο γέρος. Όλοι κάνουν μεταβολή και μπαίνουν στην αίθουσα.
Αφού μπήκε κι ο τελευταίος έσπρωξε και τον πορτιέρη να μπει μέσα. Τελευταίος μπήκε ο γέρος.
- Όλοι στο πάτωμα εδώ μπροστά να σας βλέπω, φώναξε. Η αίθουσα είχε στο βάθος κάμποσες θέσεις τηλεφωνητριών. Τριγύρω είχε γραφεία. Όλοι μαζεύτηκαν μπροστά του στο πάτωμα. Καμιά πενηνταριά άτομα.
- Θα μας κάνεις όλους καλά με ένα πιστόλι; Του έκανε ειρωνικά άλλη μια «ντουλάπα» από το βάθος της ομάδας των «κρατουμένων».
- Για σήκω όρθιος παλικαρά μου να σε βλέπω, του κάνει ο γέρος.
Ο άλλος σηκώθηκε προσπαθώντας να δείχνει σίγουρος. Ο γέρος σήκωσε το όπλο, τον σημάδεψε και τράβηξε την σκανδάλη. Ο άλλος έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ουρλιαχτά γυναικεία γέμισαν την αίθουσα. Όλοι είχαν παγώσει.
- Υπάρχουν άλλοι δύο νεκροί κάτω στην είσοδο. Αυτόν τον έφερα ζωντανό εδώ για να σας το επιβεβαιώσει. Τώρα δεν τον χρειάζομαι άλλο.
Και αμέσως έστρεψε το όπλο πάνω του. Όπως ήταν γονατισμένος στα τρία μέτρα μπροστά του, τον σημάδεψε και ξανατράβηξε την σκανδάλη. Η σφαίρα τον βρήκε στο μέτωπο.
- Θέλει κανένας άλλος να κάνει τον παλικαρά; Ρώτησε ήρεμα ο γέρος.
Δεν μίλησε κανείς. Μόνον κλάματα ακούγονταν.
- Γιατί κλαίτε κυρίες μου; Απ’ ότι είδα ήρθατε από εκεί κάτω, τα τηλέφωνα. Στο τηλέφωνο απ’ ότι θυμάμαι δυο χρόνια τώρα είστε απίστευτα σκληρά καρύδια. Τώρα τι πάθατε; Φοβάστε;
Με μια γρήγορη κίνηση αφαίρεσε το μισοάδειο γεμιστήρα από το όπλο και έβαλε έναν άλλον γεμάτο. Κάθισε πάνω σε ένα γραφείο στην άκρη της αίθουσας με την πλάτη στον τοίχο έτσι που να ελέγχει όλη την αίθουσα.
- Και τώρα περιμένουμε κύριοι, είπε ενόσω συμπλήρωνε σφαίρες στον παλιό γεμιστήρα. Εσείς οι τρεις στο βάθος κλείστε όλες τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μουδιασμένα αυτοί σηκώθηκαν να εκτελέσουν την εντολή του.
- Άντε, άντε....τους γκάζωσε ο γέρος.
- Τι θέλετε κύριε; Ρώτησε μουδιασμένα ένας κουστουμαρισμένος.
- Εσύ πρέπει να’ σαι το αφεντικό εδώ μέσα, σωστά;
- Μάλιστα.
- Κατά τη γνώμη σου τι θέλω εδώ μέσα γέρος άνθρωπος με ένα πιστόλι στο χέρι να σας έχω στο πάτωμα με δύο νεκρούς μπροστά σας;
- Δεν γνωρίζω κύριε.
- Δηλαδή, δεν φαντάζεστε ότι μπορεί να έχω προσωπικά μαζί σας, έτσι;
- Μα γιατί; Τι σας κάναμε;
- Τι μου κάνατε! Πόσο θρασύς είσαι; Πόσο αδίστακτο τομάρι! Εσύ με κάλεσες παλιοτόμαρο. Μετά από πάρα πολλά τηλέφωνα που έστειλαν την γυναίκα μου κι εμένα με έμφραγμα στο νοσοκομείο. Κι αφού μου πήρατε το μοναδικό μας σπίτι. Πως σου φαίνονται αυτά;
- Αγαπητέ μου κύριε απλά εφαρμόζουμε το νόμο. Δεν υπάρχει κάτι προσωπικό μαζί σας.
- Σωστά. Απλά εφαρμόζετε το νόμο. Προστατεύετε τα συμφέροντα κάποιων σκοτώνοντας κόσμο. Το ίδιο ακριβώς λένε και οι άνθρωποι της νύχτας. No fence baddyJust my job. Σωστά;
- Κύριε, εάν σας μίλησαν άσχημα κάποιες από τις υπαλλήλους μας σας βεβαιώ ότι θα απολυθούνε αυτή τη στιγμή.
- Αλήθεια; Κι όταν σας το κατήγγειλα αυτό προ ημερών γιατί δεν μου είπατε τα ίδια;
- Κάποιο λάθος θα έγινε. Παρεξήγηση. Σας βεβαιώ ότι θα το διαχειριστώ προσωπικά, ακαριαία και παραδειγματικά.
- Για πόσο ηλίθιο με περνάς στ’ αλήθεια; Πόσο αδίστακτος είσαι!

- «Έχει δίκαιο κύριε. Απλοί υπάλληλοι είναι. Που απλά κάνουν τη δουλειά τους. Όσο ενοχλητική κι αν είναι». Ακούστηκε μια φωνή από την πόρτα της εισόδου.
- Α, καλώστονα, έκανε ο «γέρος». Κατέφθασε η αστυνομία;
- Ναι. Μπορώ να περάσω;
- Εσένα έστειλαν νεαρέ;
- Ναι.
- Είσαι ο...πως το λένε...ο «διαπραγματευτής» δηλαδή;
- Ναι, αυτός είμαι, έκανε εύθυμα ο άλλος.
- Πέρνα. Γι’ αυτό σου άφησα ανοιχτή την πόρτα.
- Ναι, όντως...αν κι είναι παράξενο. Δεν συνηθίζεται.
- Θα μπορούσε κάποιος να μου ρίξει εννοείς, ε;
- Ε...ναι...ίσως κάποιος «βιαστικός νευρικός» δικός μας...Ευτυχώς, παραξενεύτηκαν όλοι απ’ αυτό εκεί έξω και «κρατήθηκαν»...είπαν να το δούμε υπομονετικά.
- Κρίμα που δεν μου ρίξατε. Θα τελείωναν όλα εύκολα. Εγώ πήγα να σας βοηθήσω πάντως.
- Τι εννοείτε; Έκανε ο άλλος ανήσυχα. Ξέραμε πως έχετε εκρηκτικά πάνω σας, δεν θα μπορούσαμε να το ρισκάρουμε.
- Ναι. Σωστά. Άλλωστε δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσετε. Πως σε λένε παιδί μου;
- Κώστα.
- Εμένα Νίκο.
- Κύριε Νίκο, δεν φαίνεσαι παραβατικό άτομο. Κι έχεις μια αξιοσέβαστη ηλικία. Τι σε έφερε σ’ αυτό το σημείο;
- Σαν δημοσιογράφος το άρχισες. Κατ’ ευθείαν στο θέμα, ε; Εσύ τι λες Κώστα;
- Φαντάζομαι τα οικονομικά. Όλους μας έχουν πιέσει αφόρητα.
- Ναι, σωστά. Όλους. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε, έτσι;
- Ακριβώς κυρ Νίκο.
- Εσύ Κώστα παιδί μου έχεις χάσει το σπίτι σου από τους κάθε λογής τοκογλύφους; Κράτος ή ιδιώτες;
- Όχι κυρ Νίκο. Αλλά πολλοί φίλοι μου και συγγενείς μου το έχουν χάσει. Ξέρω πως είναι και πως νοιώθεις.
- Έχεις χάσει ανθρώπους σου Κώστα απ’ τις «αδίστακτες πιέσεις» αυτών των κορακιών εκεί μέσα; Για οφειλές προς το κράτος ή ιδιώτες;
- Όχι κυρ Νίκο.
- Εγώ έχω χάσει Κώστα. Για οφειλές και προς τους δύο.
- Καταλαβαίνω.
- Έχεις χάσει την υγεία σου Κώστα απ’ αυτή την κατάσταση;
- Όχι κυρ Νίκο.
- Εγώ κόντεψα να χάσω τη γυναίκα μου Κώστα. Έπαθε έμφραγμα. Μας έχουν πάρει άπειρες φορές τηλέφωνο με απανωτές κι αδίστακτες απειλές και ψυχολογικές πιέσεις του χειρίστου είδους. Πάνω από διακόσιες φορές δυο χρόνια τώρα.
- Σε νοιώθω κυρ Νίκο. Δυστυχώς είναι γνωστή κατάσταση.
- Αλλά κανείς δεν την λύνει αυτή την «γνωστή θανάσιμη κατάσταση» Κώστα. Όλοι αδιαφορούν.
- Και προσπαθείς να την λύσεις εσύ λοιπόν. Με ομολογουμένως «δραστικά μέτρα» απ’ ότι βλέπω. Που αντιβαίνουν την έννομη τάξη όμως κυρ Νίκο.
- Έπαθα κι εγώ έμφραγμα Κώστα εξ’ αιτίας τους. Δυό χρόνια τους άντεξα, αλλά κατέρρευσα τελικά. Γίνονται πάρα πολύ επίμονοι ξέρεις. Και απειλητικοί.
- Γιατί δεν το κατήγγειλες κυρ Νίκο; Σε μας.
- Λες να μην το κατήγγειλα παιδί μου; Παντού τους κατήγγειλα. Δεν τους αγγίζει τίποτα. Και να’ μουν μόνο εγώ. Τόσοι και τόσοι τους καταγγέλλουν κάθε μέρα. Τίποτα αυτοί. Συνέχισαν. Ώσπου μας την έπεσαν και οι «ντουλάπες» τους. Μέχρι που μου πήραν και το μοναδικό φτωχόσπιτο που είχαμε και ζούσαμε με την κυρά μου και τα παιδιά μου. Κρατήθηκα τότε. Δεν έπιασα την καραμπίνα. Αυτοί όμως δεν έχουν το Θεό τους. Συνεχίζουν να ζητάνε.
- Έχεις παιδιά κυρ Νίκο;
- Ναι. Φαντάζομαι θα τους έχετε ενημερώσει, έτσι;
- Ναι. Και ανησυχούν για σένα αυτή τη στιγμή.
- Το ξέρω.
- Κυρ Νίκο....
- Έλα...
- Τρεις νεκροί κι ένας τραυματίας με τέσσερις εύστοχες βολές σε τόσο μικρό χρόνο δεν είναι απλή υπόθεση. Πόσω μάλλον με το καλημέρα της «εισόδου» σου. Έφαγες απ’ ότι βλέπω την «πιθανή άμυνά» τους, ε;
- Καθόλου άσχημα και μάλιστα για έναν 70άχρονο, ε;
- Ναι...κρατιέσαι καλά για τα χρονάκια σου κυρ Νίκο.
- Νομίζεις παιδί μου...οι τελευταίες αναλαμπές του ετοιμοθάνατου είναι....
- Που υπηρέτησες κυρ Νίκο;
- Που έμαθα να ρίχνω και να σκοτώνω, εννοείς, έτσι;
- Ναι...αυτό...
- Στην Κύπρο...το ’74...
- Αααα...έτσι εξηγείται....περάσατε δύσκολες μέρες τότε, ε;
- Παλέψαμε λίγοι. Φάγαμε πολλούς. Χωρίς υποστήριξη καμία. Αλλά έχασα και πολλούς συντρόφους μου Κώστα εκείνες τις μέρες. Μας πούλησαν όλοι τότε. Όλοι. Αλλά και μετά που γυρίσαμε...Οι πάντες...Από κείνες τις μέρες κλονίστηκε η υγεία μου...αλλά άντεξα...ως εδώ...
- Ναι, αλλά τότε ήταν πόλεμος. Είχες εχθρούς που σε απειλούσαν απέναντί σου. Τώρα πως έγινε κι έφαγες τέσσερις απλούς ανθρώπους κυρ Νίκο; Δεν είσαι εγκληματίας, δεν είσαι παραβατικό άτομο.
- Δεν είναι απλοί άνθρωποι αυτοί που βλέπεις Κώστα.
- Δηλαδή;
- Δεν ξέρεις;
- Τι εννοείς κυρ Νίκο;
- Άνθρωποι της νύχτας είναι. Αυτοί εδώ οι «απλοί πολίτες» που λες την έπεσαν στο γιό μου. Τον τρομοκράτησαν μια νύχτα για τα χρέη του πατέρα του. Κατάλαβες τώρα;
- Κατάλαβα. Μας το κατήγγειλες;
- Αστεία λες; Τον απείλησαν ότι αν μιλήσει στην αστυνομία θα μας κάψουν. Αφού πρώτα μας σπάσουν χέρια πόδια ολονών. Άσε που αυτοί έχουν στρατιές δικηγόρων και κεφάλαια κι εγώ ούτε καν τα διακόσια ευρώ που θέλετε για την μήνυση.
- Τι να πω; Ξέρεις πως διαταγές και νόμους τηρούμε κι εμείς.
- Το ξέρω.
- Γιατί λες ότι είσαι ετοιμοθάνατος κυρ Νίκο;
- Έχω καρκίνο παιδί μου...
- Λυπάμαι. Αλλά ο καρκίνος αντιμετωπίζεται. Υπάρχουν όπλα.
- Δυό μήνες ζωής μου έχουν δώσει...
- Αααα...αλλά, σε πολλούς το έχουν πει αυτό κι όμως τα φάρμακα πλέον κάνουν θαύματα...
- Φάρμακα! ...Έχω καιρό τώρα που δεν τα παίρνω παιδί μου...
- Μα γιατί;
- Γιατί; Μα γιατί απλά δεν μου τα δίνουν πια...έτσι απλά...αποφάσισαν πως δεν τα χρειάζομαι ή δεν με χρειάζονται πια...το ίδιο τους κάνει προφανώς...
- Εννοείς;
- Ναι παιδί μου...εννοώ ότι η καλή μας Πολιτεία δεν με θεωρεί πια απαραίτητο κομμάτι της και με πέταξε στην άκρη...δεν μου καλύπτουν τα φάρμακα που χρειάζομαι...ούτε για τον καρκίνο, ούτε για καμία άλλη σοβαρή πάθησή μου...Έχω την ατυχία βλέπεις να έχω βάλει λουκέτο στο μαγαζάκι που διατηρούσα για χρόνια. Δεν μπορώ να πληρώσω τις οφειλόμενες εισφορές, ούτε να συνεχίσω την ασφάλισή μου...έτσι, δεν μου δικαιολογούν περίθαλψη...ούτε μου επιτρέπουν να ασφαλιστώ σαν άνεργος στην ασφάλιση της γυναίκας μου...έτσι, στα 70 μου, δυο βήματα απ’ τον θάνατο, χωρίς λεφτά και σπίτι με άφησαν και χωρίς φάρμακα....
- Τι να πω;
- Μας σκοτώνουν Κώστα. Επειδή δεν γίνεται με όπλο δε σημαίνει ότι δεν είναι φόνος. Χτες βγήκαν στους δρόμους οι καρκινοπαθείς και άλλοι συμπολίτες μας Έλληνες που είχαν την ατυχία να υποφέρουν από χρόνιες σοβαρές ανίατες ασθένειες. Άνθρωποι που χρειάζονται ακριβές φαρμακευτικές αγωγές. Απλά συντηρητικές αγωγές. Για να μπορούν απλά να "κρατιούνται στη ζωή" και να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο ανεκτή βίωση της καθημερινότητας. Κι όμως. Η Πολιτεία τους στερεί το πιο πολύτιμο αγαθό. Τα φάρμακα. Την ίδια τους τη ζωή. Φάρμακα πανάκριβα. Φάρμακα που αν-αιδώς τους λέει "αγόρασέ τα μόνος σου. Κι αν τα βρεις". Φάρμακα για τα οποία πλήρωναν μια ολόκληρη ζωή στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Ακόμη χειρότερα. Ελεύθεροι επαγγελματίες πολλοί απ' αυτούς που επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, ο αδίστακτος ΟΑΕΕ και η Πολιτεία δεν τους παρέχει περίθαλψη. Ενώ κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα πάρει ούτως ή άλλως τα λεφτά του. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ακόμη και για την περίοδο που ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΧΕ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. Τους στέλνουν όλους - εν πλήρη συνειδήσει των «κρατούντων» - στο θάνατο μπας και γλιτώσουν κάμποσα "εξοδα". Αντί να πάνε να τα πάρουν απ' όλα αυτά τα "λαμόγια" που δεκαετίες τώρα θησαυρίζουν από Κρατικές προμήθειες. Όταν παιδί μου, το "Αιδώς Αργείοι" αποδεικνύεται "μη αρκετό", τότε "ξυπνάνε άλλα αρχέγονα άγρια ένστικτα" στον άνθρωπο. Αυτό οι κύριοι "εκεί πάνω" το ονομάζουν "δεν μπορούν απλοί πολίτες να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Υπάρχει η Συντεταγμένη Πολιτεία γι' αυτό"....ΥΠΑΡΧΕΙ Κώστα; Σε ρωτώ: ΥΠΑΡΧΕΙ;
- Εαν όλοι όμως κάνουν το ίδιο κυρ Νίκο, τι θα συμβεί στην κοινωνία μας;
- Τι άλλο απομένει παιδί μου; Δεν μας βάζω εγώ στην «ζούγκλα». Μας έβαλαν ήδη αυτοί που μας σκοτώνουν μ’ αυτά που σου είπα.
- Κυρ Νίκο, υπάρχει η Δικαιοσύνη, υπάρχει η Πολιτεία. Να τα καταγγείλεις.
- Αυτό τάχα δεν συμβαίνει κάθε μέρα Κώστα; Κι εγώ και τόσοι άλλοι δεν τα καταγγέλλουμε παντού; Κι όμως. Μας βλέπουν να πεθαίνουμε κάθε μέρα και παρ’ όλα αυτά αδιαφορούν οι πάντες. Σχημάτισες εσύ μήπως καμία δικογραφία για θάνατο ασθενούς που δεν έπαιρνε τα φάρμακά του επαρκώς με ευθύνη της Πολιτείας; Όχι. Διότι δεν στοιχειοθετείται «ευθύνη». Καλά το λέω; Όσο για την Δικαιοσύνη, έχει πάρει απόφαση εδώ και χρόνια να πέσουν τα επιτόκια των καρτών σε χαμηλό μονοψήφιο. Εφαρμόστηκε ποτέ αυτό; Τηρήθηκε ποτέ; Επιβλήθηκε ποτέ; Ποιά Δικαιοσύνη μου λες μετά παιδί μου; Βάση αυτών των περιβόητων Δικαστικών αποφάσεων τα έχω ξεπληρώσει τα κοράκια διπλά και τρίδιπλα. Κι όμως, αυτοί εδώ ακόμη ζητάνε δήθεν χρωστούμενα.
- Κι αποφάσισες να σκοτώσεις πενήντα ανθρώπους για να τους κάνεις να δείξουν ενδιαφέρον λοιπόν;
- Τι άλλο απομένει;
- Είναι άνθρωποι κυρ Νίκο αυτοί εδώ...και σημειωτέον απλοί υπάλληλοι. Όσο αμφισβητούμενη κι αν είναι η δουλειά τους, εκτελούν εντολές. Δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για όλα αυτά τα ομολογουμένως άσχημα που συμβαίνουν....και που εν αγνοία τους ίσως κάνουν κι αυτοί οι ίδιοι...
- «Κάνουν απλά την δουλειά τους»! Ξέρεις Κώστα, το ίδιο λέει και ο μπράβος της νύχτας όταν σπάει τα χέρια και τα πόδια του θύματός του προκειμένου να τον «πείσει» να ξοφλήσει το χρέος του στον τοκογλύφο. «Δεν έχω προσωπικά μαζί σου φίλε. Απλά την δουλειά μου κάνω»....έτσι κι αυτοί εδώ. Με την δουλειά τους «σκοτώνουν κόσμο» κάθε μέρα. Κι όμως την κάνουν. Μετά απ’ αυτό το σημερινό, θα το σκεφτούν οι πάντες καλύτερα την επόμενη φορά πριν την κάνουν. Απ’ την κορυφή μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.

- Γιατί διάλεξες αυτόν τον στόχο κυρ Νίκο κι όχι ας πούμε κάποιον άλλο;
- Πρώτον γιατί αυτοί είναι οι πιο μισητοί και θανάσιμοι φονιάδες της φτωχολογιάς απ’ αρχής κόσμου. Δεύτερον, γιατί οι άλλοι στόχοι φυλάσσονται καλά.
- Κυρ Νίκο, εκεί έξω υπάρχει μεγάλη δύναμη. Μπορεί να σε σκοτώσουν πριν καν καταλάβεις τι έγινε.
- Ε, και; Αφού είμαι ήδη ετοιμοθάνατος. Τι έχω να χάσω;
- Μην το δένεις κόμπο κυρ Νίκο. Είπαμε, σε πολλούς το είπαν αυτό κι έζησαν άλλα είκοσι χρόνια.
- Με τα φάρμακά τους όμως παιδί μου.
- Μετά το σημερινό, φαντάζομαι κάτι θα γίνει και γι’ αυτό κυρ Νίκο.
- Στο νοσοκομείο της φυλακής εννοείς Κώστα;
- Εντάξει, υπάρχουν μεν συνέπειες, αλλά σκέψου και τι ψυχολογικό φορτίο θα είναι για την οικογένειά σου εαν ολοκληρωθεί το σημερινό και ξέρουν ότι ο πατέρας τους αφαίρεσε πενήντα ζωές. Σκέψου τι κοινωνική πίεση θα δεχτούν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
- Είσαι πολύ καλός στη δουλειά σου Κώστα.
- Μην το παίρνεις έτσι. Δεν προσπαθώ να σε χειριστώ. Απλές αλήθειες σου λέω. Όπως καταλαβαίνω το ψυχολογικό σου φορτίο, προσπαθώ μέσα στην πίεση που νοιώθεις τώρα να σου επισημάνω και το αντίστοιχο φορτίο που θα δεχτεί η οικογένειά σου μετά. Άσε εσένα. Άστους κι αυτούς εδώ μέσα. Αυτούς σκέψου. Τα παιδιά σου.
- Κώστα, έχω κάνει ένα χρόνο φυλακή στα κατεχόμενα. Τότε...τα έχω ζήσει ξανά...μην χάνεις το χρόνο σου...
- Τι ζητάς κυρ Νίκο;
- Τι ζητάω! Φάρμακα για όλον αυτόν τον κόσμο εκεί έξω που τα έχει ανάγκη και τα πληρώνει μια ζωή. Να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να ζήσουν και να πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Και όχι σαν το σκυλί στ’ αμπέλι. Και να σταματήσουν να τους σκοτώνουν κι αυτά τα κοράκια εδώ μέσα.
- Πέρασες το μήνυμά σου κυρ Νίκο. Κατατρομοκράτησες τους πάντες. Δεν έχει άλλο νόημα να το συνεχίσεις. Τέσσερις νεκροί δεν είναι αρκετοί;
- Πέθανε και το άλλο το τομάρι;
- Ναι...τυχαία του έριξες στο στομάχι;
- Όχι. Ήθελα να ζήσει αρκετά για να σας ενημερώσει για τα εκρηκτικά.
- Γιατί;
- Για να διώξετε έγκαιρα τον κόσμο γύρω απ’ αυτή την αίθουσα.
- Μα θα μας το έλεγες εσύ μετά.
- Ίσως δεν προλάβαινα.
- Τι εννοείς;
- Ο πυροδότης....
- Τι εννοείς κυρ Νίκο; Τι συμβαίνει με τον πυροδότη;
- Δεν άκουσες που σου είπα ότι δεν μπορείτε να το σταματήσετε;
- Πες μου κυρ Νίκο...με κάνεις και ανησυχώ...
- Θυμάσαι που σου είπα ότι αυτά τα καθάρματα εδώ μέσα με έστειλαν με έμφραγμα στο νοσοκομείο; Κι ότι τη γλίτωσα παρά τρίχα;
- Ναι...
- Μου έβαλαν «απινιδωτή»...γνωρίζεις τι είναι;
- Κάτι σαν βηματοδότης αλλά με δυνατότητα παροχής ισχυρού ηλεκτρικού φορτίου αν χρειαστεί...Ω Θεέ μου, μη μου πεις!
- Ναι...
- Ο απινιδωτής είναι η μπαταρία!
- Ναι...
- Και ο πυροδότης;
- .....
- ΕΣΥ....
- Ναι Κώστα...
- Γι’ αυτό είπες ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει έκρηξη!
- Ναι...ξέρεις πως λειτουργεί, έτσι;
- Μόλις ανιχνεύει αρρυθμίες ή διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, ανάλογα την έντασή τους  στέλνει και το ανάλογο ηλεκτρικό φορτίο...από απλή διόρθωση ρυθμού μέχρι ισχυρό ανατακτικό σοκ! έχεις κάνει γέφυρα και διαβίβαση του φορτίου στα εκρηκτικά!
- Ακριβώς...
- Ποιά ήταν η ειδικότητά σου στην Κύπρο κυρ Νίκο;
- Αυτή που κατάλαβες....
- Εκρηκτικά!
- Ναι...
- Και είπες να φτιάξεις λοιπόν την «τέλεια ανθρώπινη βόμβα»....
- Ναι...
- Έχεις πάρει την αγωγή σου;
- Ναι...αρκετή δόση για να με κρατάει «ήρεμο» για τρεις ώρες....η καρδιά μου λειτουργεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς μέχρι να περάσει η επίδραση των φαρμάκων...μετά θ’ αρχίσουν οι αρρυθμίες...κι εκεί πλησιάζει η ώρα του απινιδωτή....έχουμε ακόμη μισή ώρα....
- Σε παρακαλώ, άσε τουλάχιστον να σου δώσει ο καρδιολόγος μια ενέσιμη δόση για να προλάβουμε τις αρρυθμίες....και ότι θέλεις ζήτησέ το αρκεί να παραμένεις ήρεμος και χωρίς αρρυθμίες...
- Να κερδίσουμε λίγο χρόνο, έτσι Κώστα;
- Ναι...
- Για ποιόν λόγο παιδί μου; Και τι θα βγει μ’ αυτό; Μάλιστα λέω να βοηθήσω τα πράγματα. Ξέρεις ότι αν μου ρίξουν και σταματήσει η καρδιά μου ο απινιδωτής θα στείλει αμέσως ρεύμα με σκοπό ένα «αιφνίδιο ηλεκτρικό σοκ» και την «ανάταξη της καρδιάς», έτσι;
- Ναι, τι σκέφτεσαι; Σε παρακαλώ μην κάνεις καμία τρέλα...δώσε μου σε παρακαλώ το όπλο...
- Μην ανησυχείς Κώστα...δεν είμαι απ’ αυτούς που αυτοκτονούν....
- Τι θα κάνεις; Τι πίνεις τώρα;
- Τίποτα. Απλά ένα ενεργειακό ποτό. Με μπόλικη καφεϊνη μέσα.
- Γιατί; Και τι είναι αυτό που εισπνέεις τώρα;
- Εισπνεόμενη αδρεναλίνη.
- Κυρ Νίκο τι κάνεις; Γιατί τα κάνεις αυτά; Κάνει για την καρδιά σου;
- Όχι Κώστα. Δεν κάνει. Γι’ αυτό τα παίρνω. Αμέσως τώρα θ’ αρχίσουν οι αρρυθμίες. Σε ελάχιστα λεπτά θα μπω σε επεισόδιο μαρμαρυγής. Κι αμέσως θα ενεργοποιηθεί ο απινιδωτής. Από εκείνη τη στιγμή θα απαιτηθούν δέκα δευτερόλεπτα για να φορτίσει τους πυκνωτές ώστε να μπορέσει να δώσει ένα ισχυρό ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά για να την ανατάξει. Και στον πυροκροτητή ταυτόχρονα. Τόσο χρόνο έχεις λοιπόν για να βγεις από εδώ και να πάρεις τους δικούς σου μακριά.
- Δεν πάω πουθενά.
- Το νοιώθω Κώστα. Ξεκίνησε. Άρχισε η φόρτιση. Και μην σκέφτεσαι να ρισκάρεις να τραβήξεις τα εκρηκτικά από τον απινιδωτή. Είναι καλά δεμένα πάνω μου και μπροστά του. Ακόμη κι αν σ’ αφήσω δεν θα προλάβεις. Θα εκραγεί.
- Δεν φεύγω χωρίς εσένα ή αυτούς.
- Τότε δεν μου αφήνεις άλλη επιλογή.
- Τι θα κάνεις;
- Ήρθε η ώρα του σκοπευτή σας Κώστα. Καλύτερα να βγεις απ’ την αίθουσα παιδί μου τώρα αμέσως... «Ε, ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ! Ανοίξτε τώρα όλες τις κουρτίνες. ΤΩΡΑ...φώναξε ο κυρ Νίκος σημαδεύοντάς τους με το όπλο και ρίχνοντας και τέσσερις βολές στον αέρα για να τους τρομοκρατήσει αλλά και να «ανησυχήσει» τον σκοπευτή που σίγουρα περίμενε με ένα «νευρικό δάχτυλο» πάνω στην σκανδάλη έτοιμος για «καθαρή βολή» απ’ το  «απέναντι κτίριο».

- ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ! ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ! Ούρλιαξε ο Κώστας προς την ομάδα έξω από το δωμάτιο τρέχοντας να τους «προλάβει»...

- Αντίο Κώστα, έκανε ο κυρ Νίκος και πλησίασε προς τα ανοιχτά παράθυρα.

- Έχω «καθαρή βολή, ρίχνω», ακούστηκε  η φωνή του ταραγμένου από τον πυροβολισμό ελεύθερου σκοπευτή στον ασύρματο και τράβηξε την σκανδάλη.

Η έκρηξη τίναξε στον αέρα όλη την αίθουσα......

(Το παραπάνω είναι απλή μυθοπλασία. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απλά συμπτωματική)

aegeanhawk
Διαβάστε περισσότερα » »

Άγρια ζώα 7 εκατ. ετών στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής

Το δεινοθηρίο, οι Κύκλωπες και οι Γίγαντες

Ιππάρια (μικρόσωμα ζώα με τρία δάχτυλα στα πόδια), καμηλοπαρδάλεις, αιλουροειδείς μαχαιρόδοντες μεγέθους σημερινού λιονταριού, γιγάντιες χερσαίες χελώνες, αλλά και ένας πεντελικός μεσοπίθηκος, που βρήκε το θάνατο από δάγκωμα ύαινας, αποτελούσαν την πανίδα στο σκηνικό... σαβάνας, που θύμιζε πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια η περιοχή της Κρυοπηγής Χαλκιδικής.

Αυτό προκύπτει από τα περισσότερα από 1.000 απολιθώματα που...
 έφερε στο φως η σκαπάνη κατά τη διάρκεια των φετινών καλοκαιρινών ερευνών, που ενισχύουν την ανάγκη για τη δημιουργία μουσείου, ώστε να στεγαστούν τα ευρήματα.


Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη των παλαιοντολογικών ερευνών, Ευαγγελία Τσουκαλά, μιλώντας στον «ΑτΚ» για τις φετινές εργασίες στην περιοχή επισήμανε: «Και φέτος πραγματοποιήθηκαν εργασίες με τη συμβολή και 18 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων, που αφορούσε μαστόδοντες, καμηλοπαρδάλεις, ιππάρια (πρόκειται για ζώα με τρία δάχτυλα στα πόδια, που δεν ξεπερνούσαν το ένα μέτρο, εντοπίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχουν περισσότερη συνάφεια με τις ζέβρες παρά με τα μικρόσωμα άλογα), αλλά και πολύ ενδιαφέροντα σαρκοφάγα, ύαινες, αιλουροειδείς μαχαιρόδοντες σε μέγεθος λιονταριού, με πριονωτούς κυνόδοντες. Πολύ σημαντικό είναι ότι βρήκαμε απολιθώματα από τον πεντελικό μεσοπήθικο -το κρανίο του είχε εντοπιστεί το 2005 και είχε πεθάνει από δάγκωμα ύαινας- τα οποία θα μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε το μέγεθος και το ύψος. Επίσης, στα νέα ευρήματα συγκαταλέγονται απολιθώματα από μια γιγάντια χερσαία χελώνα με καύκαλο διαμέτρου 1,80 εκ.- 2 μέτρα (ανάλογες έχουν βρεθεί στο Πικέρμι και στη Σάμο, στην Επανομή, στην Καλλικράτεια και στη Νικήτη). Πρόκειται για μια θέση πολύ σημαντική, που διαθέτει ακόμα πολύ πλούσιο υλικό, που αφήνουμε για μελλοντική ανασκαφή. Σκεφτείτε ότι η περιοχή τότε ήταν ένα είδος σαβάνας. Το πιο περίεργο, πάντως, είναι ότι δεν έχει εντοπιστεί απολίθωμα από κανένα είδος ρινόκερου στα 10.000 απολιθώματα που έχουμε βρει όλα τα χρόνια της ανασκαφής, ενώ έχουν βρεθεί σ' άλλες θέσεις, π.χ. στα Πετράλωνα και στη Μηλιά».


Το δεινοθηρίο, οι Κύκλωπες και οι Γίγαντες

Η κ. Τσουκαλά -έχοντας και την εμπειρία των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών, στην Πέλλα, στην Αριδαία, στη Θερμοπηγή Σιδηροκάστρου στις Σέρρες, στο Καλαμωτό του δήμου Λαγκαδά, στο Κιλκίς και στη Σιάτιστα- τόνισε, σχετικά με την αξιοποίηση των ευρημάτων και την ανάγκη στέγασής τους σ' ένα μουσείο, που θα λειτουργούσε ως πόλος έλξης στην περιοχή: «Πραγματοποιήσαμε ημερίδα, όπου παρουσιάσαμε στο κοινό και τις αρχές της περιοχής τα αποτελέσματα των ερευνών και τη σημασία τους για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πλούτου της φυσικής ιστορίας και της πανίδας άγριων ζώων, που έζησε πριν από 7 εκατ. χρόνια και αντιστοιχίζεται με τη γνωστή πανίδα που έχει προσδιοριστεί στην περιοχή του Πικερμίου. Μίλησε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπσιτημίου Βιέννης, Ντόρις Νάγκελ, και υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση εμπειρίας Αυστριακών φοιτητών Παλαιοντολογίας στην ανασκαφή. Ο Ολλανδός ειδικός Ντικ Μολ συνέκρινε καταστάσεις στην Ελλάδα και την Ολλανδία και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί στο στήσιμο του μουσείου και ο μεταπτυχιακός φοιτητής Ευάγγελος Βλάχος αναφέρθηκε σε γεωτουριστικές διαδρομές στην Κασσάνδρα, για το ταξίδι στο παρελθόν και την εμπειρία από μια διαφορετική κατάσταση από τη σημερινή».

Όπως είπε η κ. Τσουκαλά, η δημιουργία μουσείου στην Κρυοπηγή και το στήσιμο έκθεσης παλαιοντολογικών ευρημάτων της Κασσάνδρας θα δώσει την ευκαιρία να συγκεντρωθούν τα ευρήματα (μεταξύ των οποίων και τρία δόντια από ένα δεινοθηρίο οκτώ εκατ. χρόνων, που εντοπίστηκε στην Αγ. Παρασκευή) και να υπάρξει αναπαράσταση του περιβάλλοντος και των ζώων της εποχής. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τονώσει το τουριστικό ενδιαφέρον, πέρα από τα προφανή ατού της θάλασσας και του βουνού. Το μουσείο είναι κάτι για το οποίο προσπαθώ να πείσω τους υπεύθυνους εδώ και 14 χρόνια που πραγματοποιούνται οι εργασίες στην περιοχή, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2010 το BBC είχε γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ όπου συνέδεε τους μύθους των Κυκλώπων και των Γιγάντων με τα ευρήματα από μοστάδοντα της περιοχής. Βλέπετε οι αρχαίοι, μη γνώριζοντας για την ύπαρξη τόσο μεγάλων ζώων, τα απέδιδαν στους μυθικούς Γίγαντες και Κύκλωπες, τους οποίους ξένοι λαογράφοι συνδέουν με την περιοχή της αρχαίας Παλλήνης και Φλέγρας», κατέληξε.

Γ. Σωτηροπούλου   
 
krasodad
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! ΚΙΝΗΤΗ …ΒΟΜΒΑ ΣΚΟΡΠΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!


ierodoulesτου Μάκη Βραχιολίδη
Είκοσι εννέα (29) συνολικά ιερόδουλες βρέθηκαν θετικές στον ιό του ΑΙΤΖ τον περασμένο Μάιο, όταν μετά από ελέγχους του ΚΕΛΠΝΟ, συνελήφθησαν αλλά μετά από λίγο αφέθησαν ελεύθερες μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης τους! Αυτό είχε ως συνέπεια οι περισσότερες να βρίσκονται εδώ και μήνες στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα και να σκορπούν τον θάνατο! Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιερόδουλων ερχόταν σε επαφή χωρίς προφυλάξεις
orothetiki-eggrafo
Το έγγραφο-ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε και φέρει την σφραγίδα του ΚΕΛΠΝΟ, πιστοποιεί ότι η ιερόδουλη «Μ.Κ.» (τα στοιχεία της απαλείφονται για ευνόητους λόγους),εξετάσθηκε στις 12 Μαΐου 2012 και βρέθηκε θετική στον ιό του ΑΙΗΤΖ. Η συγκεκριμένη κοπέλα ηλικίας 23 ετών, εδώ και αρκετό καιρό, κυκλοφορεί ελεύθερη στο κέντρο της Αθήνας, σκορπώντας το θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες. Την βλέπουν καθημερινά και την αναγνωρίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής Ομονοίας. Τους γνωρίζει καλά και η ίδια και τους χαιρετά. Την ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός κ.Σαμαράς και ο υπουργός Δημόσίας Τάξεως κ. Δένδιας, επιθεωρούσαν το κέντρο της Αθήνας, λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα, η «Μ.Κ» προσέφερε τις ερωτικές υπηρεσίες της σε πελάτες της!
Το έγκλημα συνεχίζεται με τη ...σφραγίδα της Πολιτείας. Τι κάνει ο Εισαγγελέας; Δεν παρεμβαίνει κανείς;
Η «Μ.Κ.» έχει το δικαίωμα να εκδίδεται ελεύθερα σε όλους εκείνους που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους ή και σε ανύποπτους άνδρες που για πρώτη φορά συναντούν την «Μ.Κ.» ;
Το έργο της Δικαιοσύνης εξαντλείται σε μια τυπική βεβαίωση της παράβασης, ορίζεται η δικάσιμος και μετά οι ιερόδουλες είναι πάλι ελεύθερες να σκορπίσουν τον θάνατο;
Κύριοι της Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το σύνολο των ιερόδουλων που συνελήφθησαν με ΑΙΗΤΖ είναι ελληνικής καταγωγής, οι οποίες βεβαίως παραμένουν στην χώρα μας και στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα σκορπούν καθημερινά τον θάνατο!
Μα πού ζούμε επιτέλους; Δεν υπάρχει ευαισθησία;  Η ευαισθησία περιορίζεται μόνον στις ΜΚΟ οι οποίες παρενέβησαν υπέρ των δικαιωμάτων των ιεροδούλων ώστε να μην δημοσιεύονται τα πρόσωπά τους; Δικαιώματα δεν έχουν όσοι συνευρίσκονται σεξουαλικά με την «Μ.Κ.» και τις άλλες οροθετικές που κυκλοφορούν ελεύθερες, σκορπώντας τον θάνατο στα ερωτικά στέκια της Αθήνας;

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Μπόμπολας και Κυριακού, βαλθήκανε να μας «τουρκέψουν».

Του Σταύρου Βιτάλη, Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου
Το χαρυκλινικό «τσαλντουρουνού, μπαλντουρουνού, γκάλντουρουνά», ήταν οι πρώτες σκέψεις, όταν για πρώτη φορά με την άκρη του ματιού, πρωτοείδα τουρκικές σαπουνόπερες, πριν μερικά χρόνια. «Όλα τάχε η μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε, ξανασκέφτηκα» και προσπέρασα το θέμα, μια που το θεώρησα, ως μια ακόμη από τις πολλές ιδιοτροπίες της αβάσταχτης νεοελληνικής ελαφρότητας.
Τελικά όμως και κατάπως δείχνουν τα πράγματα, με την επιμονή των «μεγάλων» τηλεοπτικών καναλιών της χώρας μας να παίζουν συνεχώς και μονίμως τα «τουρκομπαρόκ», σε συνδυασμό επίσης με τους «πονηρούς καιρούς» που βιώνουμε, άρχισε να διακρίνεται μέσα από αυτήν την επιλογή, αυτό στο οποίο έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί: Crash tests. Διαρκείς δηλαδή «δοκιμές» πάνω στου «κασίδη» ελληνικού Λαού το κεφάλι, για να δούμε κατά πόσο αντέχει την περαιτέρω «οθωμανοποίησή» του.
Στο παρελθόν είχαμε τις κουμπαριές Καραμανλή, τις χαριτωμένες ζεϊμπεκιές του ΓΑΠ ενώπιον της τουρκικής νομεκλατούρας, τα τσιχλοτράγουδα του τραδουδιστή με τη φουσταμπλούζα στην πράσινη και ματωμένη γραμμή της Κύπρου, την υπερπροβολή του κάθε παλαβιάρη/παλαβιάρας τραγουδιάρη/τραγουδιάρας που συγκέντρωνε πλήθη στην Κωνσταντινούπολη με τα «ωχ αμαν-αμαν μας πήρανε το κάρο».
Σήμερα, οι Μπόμπολας και Κυριακού, προχωρούν ένα ακόμη βήμα παραπάνω: Στο εντατικό φροντιστήριο του «μπαϊλντισμένου» ελληνικού Λαού, έτσι ώστε όταν έλθει ώρα να δώσει «παντούρκιες» εξετάσεις, να περάσει με καλό βαθμό.
Γνωρίζω προσωπικά και τους δύο κυρίους. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιο ακριβώς είναι το ζητούμενό τους. Είναι η τακτοποίησή τους ως νέοι κοτζαμπάσηδες, στη νεοοοθωμανική αυτοκρατορία του Ερντογάν και του Νταβούτογλου ή απλώς η κρίση, τους αναγκάζει και παίζουν στα κανάλια τους, φθηνές ή «τζαμπαντάν» τουρκικές σαπουνόπερες;
Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, να τους θυμίσω πως όταν οι σουλτάνοι εγκατασταθούν για τα καλά στο προτεκτοράτο, θα έχουν δύο δόμους να διαλέξουν: Ή να αποδεχθούν το Prime Nocte για αυτούς, τα παιδιά, τις γυναίκες και τα εγγόνια τους, ή να χάσουν το κεφάλι τους. Έτσι γίνεται εδώ και 600 χρόνια με την τουρκιά, έτσι θα γίνει και τώρα.
Για σήμερα, εκτιμώ πως θα πρέπει όλοι να διαβάσουμε με πολύ προσοχή την ανάλυση του καλού μου φίλου του Νίκου Χειλαδάκη, που αναφέρεται διεξοδικά και με επιστημονική συγκρότηση όπως πάντα, στα τουρκικά σήριαλς του Μπόμπολα και του Κυριακού.
Τουρκικά σείριαλ.
Του ΝΙΚΟΥ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ, Δημοσιογράφου-Τουρκολόγου
Κάποτε ο Οζάλ είχε πει ότι δεν θα χρειαστεί πόλεμος για να κατακτήσουμε την Ελλάδα, αλλά αυτή θα πέσει μόνη της σαν ώριμο φρούτο στις αγκαλιές μας.
Πού να το φαντάζονταν ότι είκοσι σχεδόν χρόνια με τα τον θάνατο του, η Ελλάδα θα είχε πραγματικά κατακτηθεί σαν «χαζό φρούτο» από μια τουρκική τηλεοπτική επέλαση που έχει καθηλώσει τους Έλληνες μέσα στην μεγάλη τους κρίση, καθώς τα ελληνικά κανάλια σου δίνουν πλέον την εντύπωση ότι δεν βρίσκεσαι σε κάποια ελληνόφωνη επικράτεια, αλλά κάπου στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στον Ντιαρμπακίρ και δεν συμμαζεύεται.
Τρίβουν τα χέρα τους οι Τούρκοι καθώς οι τηλεοπτικές τους σειρές έχουν βρει τον καλύτερο πελάτη στο ελληνικό κοινό γεμίζοντας τα τουρκικά ταμεία και παράλληλα σπάνε πλάκα με τους «χαϊβάνηδες γιουνάνληδες», καθώς τους πασάρουν ό, τι θέλουν για μεταξωτές κορδέλες, ενώ στην ίδια την Τουρκία προβάλλονται τηλεοπτικές σειρές με έντονο ανθελληνικό περιεχόμενο.
Πού ξέρει κανείς, μπορεί σε λίγο καιρό να φτάσουμε στο σημείο να εισάγουμε και αυτές τις τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες, θάβοντας οριστικά την ελληνική μας κουλτούρα στο μπιτ παζάρ της Ανατολίας, προς «δόξα» του Μακρυγιάννη του Κολοκοτρώνη και Κοσμά του Αιτωλού.
Εξ’  άλλου οι Τούρκοι θεωρούν πως μας κάνουν μεγάλη χάρη να μας πουλάνε ό, τι τηλεοπτικό φρούτο παράγουν, καθώς, όπως ισχυρίζονται, μέσα στην μεγάλη κακομοιριά της Ελλάδας οι τηλεοπτικές τους σειρές αναπαύουν τους κακομοίρηδες τους Έλληνες και τους δίνουν λίγη χαρά μέσα στο ζοφερό περιβάλλον της μαύρης τους καθημερινότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ένα δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας Βατάν, με τον τίτλο, «Turk dizileri Yunanl?lara krizi unutturuyor», δηλαδή, «Οι τουρκικές σειρές κάνουν τους Έλληνες να ξεχνούν την κρίση». Παράλληλα μια πρόσφατη έρευνα του γνωστού τουρκικού καναλιού, NTV, από την εκπομπή, «Pasaport» του Mete Cubukcu, με τον τίτλο, «Turk dizileri krizdeki Yunanistn’ ? nasil etkiliyor», δηλαδή, «πώς επιδρούν οι τουρκικές σειρές στην ελληνική κρίση», ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίχτηκε ότι οι τουρκικές σαπουνόπερες εμφανίζονται σας οι ...ψυχολογικοί σωτήρες των Ελλήνων.
Αλλά το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό καθώς δια μέσου αυτών των σειρών καλλιεργείται ένα κλίμα εικονικής φιλίας, μιας ατμόσφαιρα ελληνικής υποχώρησης και σταδιακής αποδοχής όλων των τουρκικών επεκτατικών απόψεων και φυσικά δημιουργείται το έδαφος για να γίνουν φιλικές όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις που θα μας «απαλλάξουν» από όλες τις «σύγχρονες αμαρτίες» μας σαν έθνος και σαν λαό. Με λίγα λόγια, αυτό που είχε πει ο Οζάλ, έρχονται σήμερα να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα ελληνικά κανάλια σαν σύγχρονες κερκόπορτες της τουρκικής τηλεοπτικής εισβολής.
Η αρχή έγινε από την περίφημη «Ιστορία Αγάπης» με την γνωστή τηλεοπτική σειρά του Μέγα. Αλλά ο θρίαμβος της τουρκικής τηλεοπτικής εισβολής έγινε με τον περίφημο Εζέλ. Εδώ θα κάνουμε μια στάση καθώς το θέμα χρειάζεται και κοινωνιολογική ερμηνεία. Τρεις ήταν κυρίως οι αιτίες της μεγάλης επιτυχίας του Εζέλ.
Α) Η πρώτη είναι η καθαρά κινηματογραφική- τηλεοπτική. Συγκρίνοντας τον ΕΖΕΛ με τα ελληνικά σήριαλ -με τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες ούτε λόγος να γίνεται για κάποια σύγκριση, καθώς εκεί η ηλιθιότητα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής- αμέσως διαπιστώνει κανείς ότι υπερέχει κατά πολύ σε ποιότητα. Η συνταγή μεγάλης και συνεχούς δράσης με φοβερή πλοκή, άριστοι ηθοποιοί με φοβερό παίξιμο, έντεχνη και πράγματα ποιοτική μουσική, μια εικόνα πολυτελείας και χλιδής -άσχετη, με την τουρκική πραγματικότητα- πέτυχε να υπνωτίσει ένα ελληνικό κοινό, που έχει βαρεθεί τις ελληνικές τηλεοπτικές βλακείες.
Β) Η δεύτερη διάσταση είναι η ψυχολογική: στο σήριαλ αυτό -όπως και στα άλλα τουρκικά σήριαλ- εμφανίζεται μια χαμένη διάσταση της ελληνικής κοινωνίας που έχει θαφτεί τα τελευταία χρόνια από ένα πολυδιαφημιζόμενο ελληνικό εκσυγχρονισμό. Ενώ στα ελληνικά κανάλια κυριαρχεί μια επιμονή στην σεξουαλικότητα και σε κάθε ευκαιρία το γυμνό είναι ο σημαντικότερος τηλεοπτικός παράγοντας τηλεθέασης, ενώ καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τηλεοπτικές σειρές που προάγουν την αποχαύνωση της ελληνικής κοινωνίας, εδώ έχουμε την προβολή μιας κοινωνίας που υποτίθεται ότι σέβεται την τιμή της γυναίκας, την οικογένεια με το κοινό τραπέζι, την μάνα, τον πατέρα, τις αδελφικές σχέσεις, την τιμή της φιλίας και όλα αυτά που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας μέχρι ίσως και την δεκαετία του εβδομήντα. Ο Εζέλ ξυπνάει στον σημερινό Έλληνα κάποια χαμένη του ταυτότητα και αυτό είναι ίσως ο κυριότερος λόγος της μεγάλης του επιτυχίας -ούτε να το φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να προβληθεί στην Γερμανία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Υπάρχει όμως και η τελευταία και πιο ενδιαφέρουσα διάσταση:
Γ) Χωρίς να το κάνουν συνειδητά, αλλά αυτό ήταν αναπόφευκτο, ο Εζέλ δείχνει ακριβώς μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της σύγχρονης Τουρκιάς. Μια ασταμάτητη βία και μια αδίστακτη τουρκική μαφία. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι εδώ ο Έλληνας εξοικειώνεται με κάτι το μέχρι χτες πρωτόγνωρο. Το έγκλημα, η εκδίκηση, το αίμα, τα πιστολίδια και οι δολοφονίες, προβάλλονται σαν κάτι το φυσιολογικό, κάτι το απαραίτητο, συχνά αναγκαίο για το ξέπλυμα της τιμής, για την απόδοση της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η σύγχρονη Τουρκία. Ένας κόσμος βουτηγμένος στο αίμα, όπου οι «ήρωες» και οι «σοφοί» είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες της τουρκικής μαφίας.
Εδώ όμως βρίσκεται και το πιο επικίνδυνο σημείο για τους Έλληνες και τον ελληνισμό. Έχοντας υποφέρει επί αιώνιες από μια αφύσικη, συχνά πρωτόγνωρη βαρβαρότητα που πήγαζε ακριβώς από το ψυχολογικό υπόβαθρο μιας κοινότητας και μιας θρησκείας όπου δεν καταδικάζεται η βία όπως στον χριστιανισμό, αλλά αντίθετα συχνά εξυψώνεται σαν η απαραίτητη κάθαρση, σήμερα εξοικειωνόμαστε με τηλεοπτικό τρόπο και θαυμάζουμε αυτό το αιματοβαμμένο «δημιούργημα», που μπροστά του ακόμα και οι γκάγκστερς του Σικάγο φαντάζουν μωρές παρθένες. Και παράλληλα, ο θαυμασμός αυτός μετατρέπεται σταδιακά, υποσυνείδητα αλλά σταθερά, σε ένα αίσθημα υποταγής μπροστά σε έναν αδίστακτο, όπως προβάλλεται, γείτονα, που είναι ικανός για όλα, ακόμα και να πίνει το αίμα σαν λεμονάδα.
Ενώ όμως στην Ελλάδα οι Έλληνες μένουν με ανοιχτό το στόμα, παρακολουθώντας τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, στην ίδια την Τουρκία κάνουν θραύση οι ανθελληνικές τηλεοπτικές σειρές, όπως αυτή που μεταδίδεται στην τουρκική κρατική τηλεόραση με τον τίτλο, «Mazi kalb?mde yarad?r» -δηλαδή «Το παρελθόν πληγή στην καρδιά μου». Στην ανθελληνική αυτή σειρά παίζουν ο Ozgur Cevik, γνωστός Νίκος μας από την τουρκική τηλεοπτική σαπουνόπερα «Ιστορία αγάπης» και η Sedef Avci, η γνωστή μας Μπαχάρ από τον Εζέλ.
Η ιστορία είναι και αυτή ιστορία αγάπης με φόντο όμως την κυπριακή τραγωδία του 1974. Ο Ozgur Cevik, αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού μετέχει στην τουρκική εισβολή στην μεγαλόνησο και σε διαφορές πολεμικές επιχειρήσεις με πολύ μελό σκοτώνει αβέρτα τους «κακούς» Έλληνες. Κάποια στιγμή ο ήρωας μας πιάνεται αιχμάλωτος από τους «αιμοσταγείς εγκληματίες» της ΕΟΚΑ και βασανίζεται φρικτά ενώ η αγαπημένη του Sedef Avci, νοσοκόμα του τουρκικού στρατού, ψάχνει απεγνωσμένα να τον απελευθερώσει από τους κακούς και εγκληματίες Έλληνες που διαπράττουν «φρικτή γενοκτονία» σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Άραγε θα τολμήσει κανένα ελληνικό κανάλι να φέρει και αυτή την σειρά στην Ελλάδα; Τότε πραγματικά θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
Αλλά είναι ατέλειωτες οι ανθελληνικές σειρές όπως τα «Kirik Kanatlar», ή «Σπασμένα Φτερά». Εδώ έχουμε και την τουρκική εκδοχή της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας προς δόξα και τιμή της κας Ρεπούση. Η σκηνή από την προκυμαία από όπου θα αναχωρήσουν οι Έλληνες πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή: ο τουρκικός στρατός, όχι μονό συνοδεύει και κουβαλά με μεγάλη ευγένεια τα υπάρχοντα των προσφύγων, μην τυχόν και κουραστούν, αλλά έχει στήσει και ένα μεγάλο πάγκο στην προκυμαία, όπου τους προσφέρει τρόφιμα, ποτά και ό,τι άλλο που θα τους κάνει ευχάριστο το ταξίδι της προσφυγιάς. Μάλιστα κάποιοι Τούρκοι στρατιώτες κλαίνε γιατί θα χάσουν τον φίλο τους, κάποιο Νίκο και κάποιο Κώστα. Ένας λοχαγός είναι απαρηγόρητος για κάποια Μαρία, που τον χαιρετά με εμφανή την στενοχώρια γιατί φεύγει στην προσφυγιά. Σε λίγο τα πλοία που θα τους παραλάβουν φτάνουν και αφού οι Τούρκοι φαντάροι φορτώσουν τα υπάρχοντα τους, τότε βγάζουν τα μαντήλια. Από την μια ο τουρκικός στρατός του Κεμάλ που κλαίει απαρηγόρητος γιατί φεύγουν οι Ρωμιοί πρόσφυγες και από την άλλη οι Ρωμιοί κλαίνε και αυτοί καθώς ανεμίζουν τα μαντήλια του αποχαιρετισμού. Κάπως έτσι έγινε η Μικρασιατική καταστροφή κι η άρχισε η μεγάλη ελληνική προσφυγιά κατά το περίφημο αυτό τουρκικό σήριαλ.
Πατριωτικό Μέτωπο
Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »