Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ο Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων

Ο Δεκαπενταύγουστος των Ελλήνων
Εθιμα, εκδηλώσεις και πανηγύρια της μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής του καλοκαιριού
Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Η περιφορά της εικόνας από μέλη ποντιακών σωματείων


 
Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη θα εορταστεί και εφέτος σε όλη την Ελλάδα η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού. Εορταστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και γλέντια σε πλατείες θα δώσουν ζωή ακόμη και στο μικρότερο χωριό της χώρας μας. Δεν είναι μόνο η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή της Πάρου και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Κάθε ναός και ξωκλήσι αφιερωμένο στη Μεγαλόχαρη θα «φορέσει» τα γιορτινά του, ενώ ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις θα δώσουν τα έθιμα του κάθε τόπου.

Τα κλασικά του Δεκαπενταύγουστου
Η μεγαλύτερη και πιο ξακουστή πανήγυρη λαμβάνει χώρα με κάθε επισημότητα στην Τήνο. Ηδη χιλιάδες προσκυνητές φτάνουν στο νησί για να παρακολουθήσουν το προηγούμενο βράδυ την περιφορά του επιταφίου, όπως γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο του Χριστού. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η 15η Αυγούστου θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού. Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή συμπίπτει με την επέτειο μνήμης του τορπιλισμού του καταδρομικού «ΕΛΛΗ» από τους Ιταλούς. Εφέτος συμπληρώνεται η 73η επέτειος, η οποία θα εορταστεί - όπως κάθε χρόνο - με σχετική δέηση και ρίψεις στεφάνων. Το πανηγύρι όμως δεν τελειώνει στο νησί παρά στα εννιάμερα της Παναγίας, δηλαδή στις 23 Αυγούστου.

Ενα ακόμη εντυπωσιακό προσκύνημα λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές στις Κυκλάδες, με την Εκατονταπυλιανή της Πάρου να συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν και εφέτος με κατάνυξη τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και του επιταφίου της. Ιδιαίτερο τόνο δίνουν τα πυροτεχνήματα που κάνουν τη νύχτα μέρα όχι μόνο στο λιμάνι της Παροικιάς, αλλά και στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας. Δεκάδες καΐκια προσεγγίζουν την προβλήτα με αναμμένα δαδιά και μόλις οι «πειρατές» φτάσουν στο λιμάνι, μια μεγάλη γιορτή με νησιωτικούς χορούς ξεκινά.

Το μεγαλύτερο προσκύνημα της Βορείου Ελλάδας γίνεται στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Σουμελά κοντά στο χωριό Καστανιά Ημαθίας, όπου χιλιάδες πιστοί από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό παρακολουθούν τις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις. Επίκεντρο των εορτασμών είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Ποντιακά συγκροτήματα αναλαμβάνουν το γλέντι που ακολουθεί ως το πρωί.

Με άλογα και καΐκια στο πανηγύρι
Πλούσια είναι και τα έθιμα που συνοδεύουν τις εορταστικές εκδηλώσεις από τόπο σε τόπο. Στο μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου στη Σιάτιστα Κοζάνης τη λειτουργία παρακολουθούν πιστοί καβαλάρηδες επάνω σε στολισμένα άλογα, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Στη συνέχεια, έφιπποι επιστρέφουν στην πόλη δίνοντας έτσι το σύνθημα για να ξεκινήσουν ο χορός, το φαγητό και φυσικά το κρασί. Και αν στην Κοζάνη σελώνουν τα άλογα, στα Κουφονήσια προτιμούν τα καΐκια. Μετά τη λειτουργία και το φαγητό στον ναό της Παναγίας στο Κάτω Κουφονήσι, οι πιστοί μπαίνουν στα καΐκια και διαγωνίζονται για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο Πάνω Κουφονήσι.

Στη Νίσυρο πραγματοποιείται ένας από τους πιο ξεχωριστούς εορτασμούς στο πανηγύρι της Παναγιάς της Σπηλιανής. Στη διάρκεια του Ορθρου γίνεται το κόλλυβο της Παναγίας με τη συνοδεία μοιρολογιών από τις Εννιαμερίτισσες, δηλαδή γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν εννέα μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, προσφέροντας διάφορες εργασίες για την καθαριότητα και προετοιμασία του μοναστηριού. Το «ιερό» κόλλυβο μοιράζεται στους προσκυνητές μετά το γεύμα που παρατίθεται στον ναό.

Το τριήμερο πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς, της αρχαιότερης εκκλησίας της Σερίφου, στο χωριό Παναγιά, ξεκινά με ένα πρωτότυπο έθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι «ανοίξει» τον χορό γύρω από τη γέρικη ελιά στο προαύλιο του ναού παντρεύεται μέσα στον χρόνο. Και μιας και είναι θέμα ταχύτητας, τα «τσακώματα», δηλαδή οι καβγάδες, που στήνονταν παλαιότερα μεταξύ των ανδρών για την ομορφότερη γυναίκα, έδωσαν το όνομά τους στο πανηγύρι. Με την αναβίωση ενός παραδοσιακού γάμου εορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος στην Αλόννησο. Ντόπιοι και επισκέπτες αναλαμβάνουν να παίξουν τους ρόλους τους, ενώ μετά τον γάμο στήνεται μεγάλο γλέντι με γίδα κοκκινιστή και τοπικό κρασί.  

Τα «φιδάκια της Παναγίας» γίνονται το επίκεντρο των εορτασμών στην Ιερά Μονή της Παναγιάς της Φιδούσας στην Κεφαλλονιά. Σύμφωνα με την παράδοση, μικρά άκακα φιδάκια με ένα σταυροειδές σημάδι στο κεφάλι εμφανίζονται στο καμπαναριό κάθε Δεκαπενταύγουστο και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του ναού για να τα δουν οι πιστοί. Θεωρείται πως τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί, ενώ η μη εμφάνισή τους αποτελεί κακό οιωνό. Ενα ακόμη μοναδικό φαινόμενο σημειώνεται την ημέρα αυτή στο νησί, συγκεκριμένα στην Παναγιά της Γραβαλιώτισσας, οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο.

Το Πάσχα του καλοκαιριού
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, η κατάνυξη χαρακτηρίζει κάθε θρησκευτικό εορτασμό. Ετσι, οι μοναχοί του νησιού τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο στολισμένος επιτάφιος περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού, ενώ οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού χτυπούν ασταμάτητα. Παρόμοια εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην κοσμοπολίτικη Σκιάθο, με τον επιτάφιο να περιφέρεται υπό τη μελωδία εγκωμίων.

Ενα από τα πιο κατανυκτικά πανηγύρια είναι αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ολυμπο της Καρπάθου, όπου οι ημέρες αυτές είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει αυτή τη συγκυρία για τον χριστιανισμό. Αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία μπροστά στην εκκλησία με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον αργόσυρτο «Κάτω Χορό». Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο τραγουδούν συνοδεία λαούτου και λίρας. Καθώς πέφτει το σκοτάδι ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν σιγά-σιγά και οι γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές γιορτινές φορεσιές τους.

Στην Αγιάσο της Λέσβου επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, όπου οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του Ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές περπατούν 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Ανήμερα της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας γύρω από τον ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Γλέντια και παραδοσιακά κεράσματα
Στο ψηλότερο χωριό της Ελλάδας, την πολυτραγουδισμένη Σαμαρίνα, κάθε Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στη Μεγάλη Παναγιά για να στήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής των Γρεβενών που κρατάει τρεις ημέρες. Το ίδιο γίνεται σε κάθε χωριό της χώρας, από τα χιλιάδες που έχουν το όνομα της Μεγαλόχαρης, με πλούσιο παραδοσιακό φαγητό, άφθονο κρασί και φυσικά παραδοσιακή μουσική και χορό.

Στην Παναγία την Πανοχωριανή στην Αμοργό οι τοπικές σπεσιαλιτέ είναι αυτές που ξεχωρίζουν, με το πατατάτο και το ξιδάτο να κλέβουν την παράσταση. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η φημισμένη «ψημένη» ρακή του νησιού.

Επίσης, το πανηγύρι της Παναγίας της Θαλασσινής στην Ανδρο ξεχωρίζει για τη φρουτάλια και την ντόπια σουμάδα. Με σπιτική σπεσιαλιτέ υποδέχονται προσκυνητές και επισκέπτες και στην Πέτρα της Λέσβου, όπου προσφέρουν το «κισκέσι», δηλαδή ταύρο βρασμένο με σιτάρι, ενώ στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας σερβίρεται γεμιστό αρνί το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν «λαμπριανό».

Φυσικά ο παραδοσιακός ικαριώτικος χορός είναι ο πρωταγωνιστής στους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου στο νησί, από όπου δεν λείπουν όμως οι ντόπιοι μεζέδες, όπως ψητά και κατσικίσιο κρέας. Πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο περιλαμβάνει το γεύμα που παρατίθεται στο μεγάλο τραπέζι του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγία της Θάσου. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, οι πιστοί μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου φουντώνει το γλέντι με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες και κρασί. Στο Πυργί της Χίου με τις πενήντα εκκλησίες το πανηγύρι της Μεγαλόχαρης ξεκινά μεν με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, ολοκληρώνεται όμως με γλέντι στην πλατεία, όπου χορεύεται ο «Πυργούσικος», ένας χορός χαρούμενος και γρήγορος.

Τα «ντολιά»
Στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου, τα «ντολιά», ένα παλιό έθιμο, πρωταγωνιστούν στους εορτασμούς. Σύμφωνα με την παράδοση, η εντολή (ντολή - ντολιά) δίδεται από τον «ντολή πασά» που ορίζεται κάποιος από τους μεγαλύτερους, ο οποίος παίρνει το ποτήρι με το κρασί και τσουγκρίζει με έναν παρευρισκόμενο. Πίνει τρία ποτήρια ή τρεις φορές και τα αφιερώνει κάθε φορά και σε διαφόρους ζητώντας από τους οργανοπαίκτες να παίξουν ένα τραγούδι.

Κατόπιν, οι υπόλοιποι με τη σειρά που ορίζει ο «ντολή πασάς» αφιερώνουν τις ευχές τους όπου θέλει ο καθένας ζητώντας και από ένα τραγούδι. Ενας από τους σκοπούς του εθίμου ήταν να διαλύονται οι μικροπαρεξηγήσεις που είχαν δημιουργηθεί και να αποκατασταθεί η ομόνοια μεταξύ των χωριανών. Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και πωγωνήσιους χορούς. Το γλέντι διαρκεί ως τις πρωινές ώρες.


tovima 
newingreece
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο SNOWDEN Ο ΦΥΓΑΣ ΧΑΚΕΡ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ HAARP


swodennnΜόσχα, Ρωσία – Ο Edward Snowden ο φυγάς χάκερ και πρώην συμβασιούχος της National Security Agency (NSA) αποκάλυψε έγγραφα την Τρίτη στους ρεπόρτερ του Internet Chronicle που αποδεικνύουν ότι το High Frequency Active Auroral Research Program, ή HAARP, εμπλέκεται σαφώς σε ένα πρόγραμμα δολοφονιών και νοητικού ελέγχου.
Ενώ το στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα επιμένει συστηματικά ότι το ευρισκόμενο στην Αλάσκα HAARP έχει σκοπό μόνον να μελετά τα φυσικά φαινόμενα στην ιονόσφαιρα της γης, ο Snowden κατάφερε να αποδείξει αυτήν την βάναυση τερατώδη απορία.
«Ο σταθμός του HAARP,» ανέφερε, «έχει τοποθετηθεί στρατηγικά μακριά από τα μάτια μας στην Gakona, της Alaska, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να εξολοθρεύει η να χειρίζεται τους αντιφρονούντες στον παγκόσμιο καπιταλισμό σε κλίμακα εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Με αυτές τις επίγειες κεραίες», πρόσθεσε ο Snowden κάνοντας εισαγωγικά με τα δάχτυλά του, «το ΝΑΤΟ [North Atlantic Treaty Organization] μπορεί, σε παγκόσμια κλίμακα, να σωπαίνει τους «δράστες» με αποκλίνουσα ή ανατρεπτική σκέψη.»
Χωρίς να το γνωρίζουν τα θύματα ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το HAARP εκπέμπει υπέρ-υψηλής ισχύος ραδιοφωνικά κύματα. Αυτά τα κύματα λειτουργούν στην ίδια ηλεκτρονική συχνότητα όπως το truncus encephali, η το εγκεφαλικό στέλεχος, προκαλώντας επιλεκτικά θανάτους που φαίνονται ότι προέρχονται από φυσικά αίτια – περιλαμβάνοντας αυτούς που φαίνονται στους ιατροδικαστές ως εμφράγματα η καρδιακές προσβολές.
Σ. Σ. Φυσικά απαιτείται η γνώση της «αιθερικής υπογραφής» του θύματος. Την βρίσκουν εύκολα, π.χ. από μια φωτογραφία σας στο Facebook. Επίσης δεν παίζει ρόλο σε ποιο σημείο της γης βρίσκεστε. Αν αναρωτιέστε γιατί ο γράφων βάζει κανονικές φωτογραφίες του, σκεφτείτε ότι εκτός από του να είναι γνωστός σε αυτούς τους «άσπονδους φίλους» οπότε δεν έχει έννοια, μπορεί να χορέψει τοντελευταίο χορό του πολεμιστή, έχει και τους ασημένιους οργονίτες του www.orgonodrome.gr που τους σχεδιάζει ο ίδιος και ΞΕΡΕΙ να τους χρησιμοποιεί, οπότε όταν κι αν «προσπαθούν» πάντοτε τους περιμένει άμμος και αίμα!
«Όταν και εάν οι μυστικές υπηρεσίες δεν θεωρούν την δολοφονία σαν ιδανική λύση,» είπε ο Snowden, «μπορούν να κάνουν ένα [στόχο] να δρα παράλογα, για να τον δυσφημήσουν. Όταν ήμασταν στο τράνζιτ μεταξύ του Hong Kong και της Μόσχας, το προσωπικό του WikiLeaksκαι εγώ έπρεπε συνεχώς να αποκρούουμε την συνεχή απειλή των αυτοκτονικών παραισθήσεων από τα ειδικές ραδιοφωνικές συχνότητες.»
Στο ξενοδοχείο Novotel στο πολυτελές δωμάτιο του στο αεροδρόμιο Sheremetyevo ο πρώην συμβασιούχος της NSA αρχίζει να εξηγεί. Λόγω των συμφωνιών εχεμύθειας με την Booz Allen Hamilton (εταιρεία συμβούλων Στρατηγικής και Τεχνολογίας), το Chronicle δεν μπορεί να πει τίποτε περισσότερο πέραν του ότι έχει εξοπλίσει όλο το δωμάτιο ώστε να είναι ένας πλήρως λειτουργικός κλωβός Faraday. [Κλωβός Faraday αποκαλείται κάθε αγώγιμο περίβλημα που καλύπτει όλες τις επιφάνειες του χώρου που μας ενδιαφέρει].
Ο πρόχειρα φτιαγμένος κλωβός Faraday του Swowden, υποστηρίζει ότι μπορεί να μπλοκάρει τις παρεμβολές από εξωτερικά στατικά και μη στατικά ηλεκτρικά πεδία.
«Χωρίς αυτό,» λέει «Θα ήμουν νεκρός σε μια στιγμή αφότου το Guardian δημοσίευσε την πρώτη ιστορία.»
Ο Snowden ενίσχυσε την μαρτυρία του με ντοκουμέντα για το HAARP που αποκτήθηκαν από προσωπικούς λογαριασμούς email υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ναύαρχοι και ταξίαρχοι της αεροπορίας.
Πηγές των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν στο The Internet Chronicle την αυθεντικότητα αυτών των ντοκουμέντων, καθώς και τις τρομακτικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ της Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) και του πανεπιστημίου της Αλάσκα, που βοηθά στην διαχείριση του HAARP, υπαινίσσεται ότι οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας καθώς και η TrapWire (είναι μια αντιτρομοκρατική εταιρεία τεχνολογίας που παράγει ένα ομώνυμο έξυπνο λογισμικό συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να βρίσκιε τα πρότυπα ενδεικτικά των τρομοκρατικών επιθέσεων) «είναι εν ενεργεία εδώ.»
Η μαρτυρία του Snowden φαίνεται να είναι μερικώς στην ίδια γραμμή με αυτή του αδελφού το 2009 ενός Αμερικανού γερουσιαστή. Ήταν τότε που αυτός ο Nick Begich, είπε στο "Conspiracy Theory with Jesse Ventura" ότι «το να επηρεάσουν το μυαλό με συναισθηματικές αλλαγές γίνεται τόσο εύκολα, με το HAARP»

terrapapers
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΒΛΑΒΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΧΤΕΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ


santorini greeceΧωρίς ρεύμα είναι από χθες το πρωί η Σαντορίνη μετά από πυρκαγιά σε μονάδα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο του νησιού Νίκο Ζώρζο, η ρευματοδότηση αναμένεται να αποκατασταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.
Μάλιστα σε πολλά σημεία αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με το νερό καθώς η ύδρευση γίνεται μέσω ειδικών αντλιών που χρειάζονται ρεύμα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε περιοδικά σχεδόν σε όλο το νησί ρεύμα, για περίπου 1 ώρα στην κάθε περιοχή ενώ στην πρωτεύουσα λίγη ώρα παραπάνω.
Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από την ΔΕΗ να προχωρήσει σε επενδύσεις, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά.

makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

Πανικός στο Παρίσι: Πρώτο κόμμα το Εθνικό Μέτωπο!

Η Marine Le Pen ετοιμάζεται να κυβερνήσει!

Αναταραχή. Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν ξεπερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και ανεβαίνει στην πρώτη θέση, μπροστά από το UMP. Σύμφωνα με έρευνα που
διεξήχθη από την εταιρεία YouGov, το κόμμα της Marine Le Pen συγκεντρώνει 19% των ψήφων, μόλις μία μονάδα πίσω, το UMP (18%). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κουτσαίνει στο 15% των ψήφων, στο ίδιο επίπεδο με το Αριστερό Μέτωπο.

Και η Marine Le Pen δηλώνει έτοιμη. Η ηγέτης του FN δήλωσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την εξουσία της Γαλλίας, ο πρώτος στόχος της θα είναι να καταστρέψει την υπάρχουσα τάξη της Ευρώπης και να αναγκάσει τη διακοπή της νομισματικής ένωσης.

Σήμερα, αυτό δεν είναι πλέον μια προοπτική αστήρικτη. "Εμείς δεν μπορούμε να εξαγοραστούμε", είπε, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Αρκεί βέβαια να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο...
"Το ευρώ παύει ακαριαία να υφίσταται την στιγμή που η Γαλλία το εγκαταλείψει, είναι στο χέρι μας. Τι μπορούν να μας κάνουν δηλαδή αν φύγουμε από το ευρώ; Θα στείλουν τα τανκς;", είπε σε μια συνέντευξη στην Daily Telegraph στην έδρα του Εθνικού Μετώπου, ένα επιβλητικό κτίριο στα προάστια του Παρισιού. "Η Ενωμένη Ευρώπη είναι απλά μια μεγάλη απάτη. Από τη μία πλευρά υπάρχει η τεράστια δύναμη των κυρίαρχων λαών και από την άλλη πλευρά μια ολιγαρχία τεχνοκρατών που αποφασίζουν για τους λαούς."

Πηγή: huffingtonpost
Μετάφραση: dexiextrem
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιχορήγηση Νοσοκομείων Δ. Μακεδονίας για κάλυψη μέρους δαπανών οικονομικά αδυνάτων – ανασφαλίστων

nosokomeiaΕπιχορήγηση Νοσοκομείων Δ. Μακεδονίας για κάλυψη μέρους δαπανών οικονομικά αδυνάτων – ανασφαλίστων. Δείτε τα ποσά ανά νοσοκομείο:

Γ. Ν. « Μαμάτσειο» – «Μποδοσάκειο» 15.220,00 €
Γ. Ν. Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου» 2.040,00 €
Γ. Ν. Καστοριάς 3.180,00 €
Γ. Ν. Γρεβενών 1.430,00 €

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα

Στην ημερίδα που διεξήχθη με την ευκαιρία των 12 ετών από τη Συμφωνία- Πλαίσιο της Οχρίδας, που έδωσε τέλος στη σύγκρουση στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων το 2001, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι- ο οποίος υπέγραψε τη Συμφωνία, επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ανάγκη ριζικής αλλαγής του Συντάγματος.


Στην ημερίδα συμμετείχε το σύνολο της ηγεσίας του αλβανικού κόμματος- DUI, πολλοί αναλυτές και παράγοντες που είχαν παίξει ουσιαστικό ρόλο το 2001.

Σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα:

«Ωστόσο, το αστέρι της συζήτησης ήταν ένας από τους υπογράφοντες τη Συμφωνία –Πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι (ЉуБчо Георгиевски), ο οποίος το 2001 απρόθυμα συμφώνησε στην υπογραφή του «νέου συνταγματικού πλαισίου».

»Σύμφωνα με τον ίδιο, αν χρειασθεί να κάνει μια εκτίμηση κατά πόσο τα Σκόπια έχουν ανάγκη ριζικής αλλαγής στο Σύνταγμά τους θα πει με σαφήνεια «ναι».
«Η θέση των Αλβανών στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία πρέπει σίγουρα να τη δούμε εκ νέου, τόσο στα δικαιώματα, όσο και ως κοινότητα. Υπάρχουν σοβαροί αντικειμενικοί παράγοντες.

Πρώτον. Το κλίμα που κληρονόμησε η χώρα από την πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκει τους Αλβανούς καταπιεσμένους. 

Δεύτερον, έχει επέλθει δημογραφική αλλαγή, τόσο στην αύξηση του αριθμού των Αλβανών όσο και η αλλαγή στην περιοχή με την νέα οντότητα στα Βαλκάνια του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα τα επιχειρήματα από την πλευρά των Αλβανών υπάρχει μόνο ένα αντεπιχείρημα, κατά πόσο οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πόλεμο και αιματοχυσία.

Ο Γκεοργκιέφσκι είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα του εθνικισμού. Τόνισε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην κρίση πρέπει να βρουν λύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, «ενώ εκείνοι που παρακολουθούν τα γεγονότα από την τηλεόραση προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν νέο εθνικισμό», εννοώντας το σλαβικό στοιχείο της χώρας.

Στο τέλος της ημερίδας, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ένα ισχυρό έπαινο στο κόμμα του Αλί Αχμέτι «Το DUI ως φορέας του UCK έκανε μια επιτυχημένη μετατροπή από έναν στρατιωτικό σχηματισμό σε μια πολιτική δομή. Είχα ειλικρινά μεγάλους ενδοιασμούς για το αν θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτικό σχήμα. Και όμως έγινε με επιτυχία».

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στη Σαντορίνη

Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εκφράζει με ανακοίνωση τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.
Γενική διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη και τη Θηρασία σημειώθηκε το μεσημέρι, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 12:00 στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη που τροφοδοτεί τα δύο νησιά με ηλεκτρική ενέργεια.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η πυρκαγιά έχει ήδη κατασβεστεί και γίνονται προσπάθειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό.
Ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εκφράζει με ανακοίνωση τη λύπη του για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και δηλώνει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.
Σε ανακοίνωση της .η ΔΕΗ επισημαίνει:
"Η άμεση αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννητριών) στην Θήρα αποτελεί τον κύριο στόχο της ΔΕΗ για την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη ενίσχυση της ηλεκτροδότησης του νησιού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.
Με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία της αποστολής των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την επισκευή των σοβαρών βλαβών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο.
Όσον αφορά τις βλάβες και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ηλεκτροδότηση της Θήρας,  διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
· Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, και ώρα 12:00 μμ προκλήθηκε αιφνίδια βλάβη σε μία εκ των μηχανών παραγωγής Η/Ε της νήσου, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Σταθμού.
· Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το προσωπικό της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή επισκευή των βλαβών.
Μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, θα γίνουν όλες εκείνες οι έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε.
Το σύνολο των εργαζομένων καταβάλλει κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ηλεκτροδότηση".
Μερική λειτουργία του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στη Σαντορίνη. Μεταφορά γεννητριών και από Ρόδο, Κρήτη, Πάρο      
Σε μερική λειτουργία τέθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο σταθμός παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στη Σαντορίνη, που είχε σβήσει από τις 12 το μεσημέρι λόγω έκρηξης και πυρκαγιάς. Έτσι, άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης με εκ περιτροπής παροχή ενέργειας στο νησί.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ αυτήν την ώρα φορτώνονται σε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού γεννήτριες ισχύος άνω των 10 μεγαβάτ για να μεταφερθούν στο νησί και να ενισχύσουν το τοπικό παραγωγό δυναμικό έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στον τοπικό σταθμό παραγωγής. Ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) μεταφέρονται επίσης στη Σαντορίνη από τη Ρόδο (τουλάχιστον 5 μεγαβάτ) την Κρήτη (2 μεγαβάτ) και την Πάρο (επίσης 2 μεγαβάτ).     

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού

Από αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού. Αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω του ΟΑΕΔ
Από αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 - 2014».
Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στις 110.000 άτομα.
Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 16/9/2013 έως τις 31/7/2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ.
Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης.
Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής γι' αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12.00.
Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 14.00 οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την εκτύπωση και την υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη-υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Οι υποψήφιοι πάροχοι (ξενοδόχοι κ.ά.):
α) Επισκέπτονται το ΚΠΑ της περιοχής τους προκειμένου να παραλάβουν κλειδάριθμο για την αίτησή τους και την πρόσβαση στο σύστημα.
β) Υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 15.00.
Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρόχων, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα σαρώνονται και θα αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ηλεκτρονικά μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τη Δημόσια Πρόσκληση (www.oaed.gr).

news247
Διαβάστε περισσότερα » »