Η ιδέα των παράλληλων συμπάντων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα βιβλία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ενώ πολλοί επιστήμονες έχουν εκφράσει διάφορες θεωρίες για την ύπαρξή τους.
Παρόλα αυτά η έρευνα για τη θεωρία αυτή ήταν πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα και χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, η θεωρία για τα παράλληλα σύμπαντα που μοιάζουν με φούσκες έχει γίνει και πάλι δημοφιλής. Η αφετηρία όλων είναι η Μεγάλη Έκρηξη (Μπινγκ Μπανγκ) που δημιούργησε το Σύμπαν.
Η μελέτη της λάμψης των χαμηλών θερμοκρασιών που αφήσε πίσω του το Μπινγκ Μπανγκ υποδεικνύει ότι υπάρχουν ίχνη από πολλά παράλληλα σύμπαντα, ωστόσο τα πειράματα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.Η προκαταρκτική έρευνα θα δημοσιευθεί στο Physical Review D, θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τη θεωρία χρησιμοποιώντας στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ.
Η ομάδα δούλευε επί επτά χρόνια με στοιχεία από τον Ανιχνευτή Μικροκυματικής Ανισοτροπίας Wilkinson, που μετράει όλα τα στοιχεία της CBM (cosmic microwave background), της ακτινοβολίας που διαχύθηκε στο χώρο με το Μπινγκ Μπανγκ.
Η θεωρεία που επικαλείται τα παράλληλα σύμπαντα υποστηρίζει ότι τέτοια σύμπαντα γεννιούνται από το πουθενά και βρίσκονται σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους, με τον χώρο ανάμεσά τους να διευρύνεται με μεγάλες ταχύτητες.
Αποτύπωμα στο CMB
Ωστόσο, η Χιριάνα Πέρις, κοσμολόγος στο University College of London, διαπίστωσε μαζί με τους συναδέλφους της, ότι όταν δημιουργούνται αυτά τα σύμπαντα, παράλληλα με το δικό μας, αφήνουν ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα στο CMB.
«Άκουγα για πολλά χρόνια για τη θεωρία των πολλαπλών συμπάντων, όμως ποτέ δεν την είδα σοβαρά, καθώς πίστευα ότι δεν ήταν δυνατό να γίνουν πειράματα», δήλωσε η δρ. Πέιρις στο BBC: «Έχω εντυπωσιασθεί από την ιδέα ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τεστ για όλα τα σύμπαντα που υπάρχουν εκεί έξω. Είναι πραγματικά φανταστικό».
Σε έρευνά της που παρουσίασε στο Physical Review Letters, η δρ. Πέιρις υποστηρίζει ότι το αποτύπωμα στο CMB μοιάζει με δίσκο, ενώ παρέθεσε και έναν αριθμό για το πόσα παράλληλα σύμπαντα μπορούμε σήμερα να δούμε.
Η ομάδα της δρ. Πέιρις χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που έψαχνε γι' αυτούς τους δίσκους, ενώ ταυτόχρονα μείωνε την πιθανότητα κάποιος από τους συνεργάτες της να έβλεπε σε κάποιο σημείο έναν δίσκο, που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε.
Το πρόγραμμα βρήκε τέσσερις περιοχές που έμοιαζαν με αποτύπωμα των παράλληλων συμπάντων. Ωστόσο, η δρ. Πέιρις τονίζει ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «δεν είναι υψηλής στατιστικής σημασίας», καθώς χρειάζονται περισσότερα στατιστικά δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη των πολλαπλών συμπάντων.
Το 2013 τα στοιχεία από το Πλανκ
Η δρ. Πέιρις σημειώνει πως τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ - ένα διαστημικό τηλεσκόπιο νέας γενιάς, που έχει σχεδιαστεί για να μελετά το CMB - θα μπορούσε να θέσει μία πιο σταθερή βάση στη θεωρία ή να την αποδομήσει τελείως. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία από το τηλεσκόπιο Πλανκ δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια πριν από τον Ιανουάριο του 2013.
Ο διευθυντής του Kavli Institute of Cosmology στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Γιώργος Ευσταθίου, χαρακτήρισε την έρευνα αυτή ως «την πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ερευνηθεί κάτι όπως αυτό. Η μεθοδολογία είναι ενδιαφέρουσα».
Χρειαζόμαστε μία νέα φυσική
Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε επίσης ότι οι θεωρίες που επικαλούνται τα πολλαπλά σύμπαντα έχουν πολλά προβλήματα, καθώς αντικρούονται από πολλές πλευρές. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως θα χρειαστούμε μία νέα φυσική, ώστε να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία των πολλαπλών συμπάντων. Ακόμη και αν υπάρχουν δυσκολίες στην απόδειξη της θεωρίας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».
Η δρ. Πέιρις από την πλευρά της αναφέρει πως ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η θεωρία των παράλληλων συμπάντων, δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι περισσότερο γι' αυτά. «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να βγούμε έξω από τη δική μας φούσκα (το δικό μας σύμπαν), ωστόσο αυτό δεν θα είναι δυνατό», εξήγησε η Βρετανίδα επιστήμονας.
«Γεννιούνται μαζί - τότε είναι που συμβαίνει η σύγκρουση - και ο πληθωρισμός συμβαίνει μεταξύ των συμπάντων. Απομακρύνονται μεταξύ τους καθώς επεκτείνεται ο χωρο-χρόνος με ταχύτητα μεγαλύτερη από το φως ανάμεσά τους», διευκρίνισε η δρ. Πέιρις.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευσταθίου θεωρεί ότι η έρευνα έχει σημαντική αξία. Όπως εξήγησε: «Θα ήταν φανταστικό αν μπορούσαμε να έχουμε φυσική επικοινωνία με ένα άλλο σύμπαν. Είναι παράτολμο αυτό που λέω, αλλά θα ήταν πολύ προχωρημένο για τη φυσική».