Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Σκόπια: Συνεχίζεται η χρήση του Ήλιου της Βεργίνας

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΙΧΕ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει στην Βουλή των Σκοπίων ο βουλευτής και αρχηγός του μικρού αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Ίβον Βελίτσκοβσκι και που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας από τα Σκόπια για κρατικούς και για άλλους σκοπούς, καταψηφίστηκε, σήμερα Δευτέρα.
 
Και μάλιστα σχεδόν ομόφωνα, αφού υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε μόνο ο κ. Βελίτσκοφσκι, ενώ μεταξύ εκείνων οι οποίοι το καταψήφισαν ήταν, βεβαίως, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ. 
 
Οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι ψήφισαν «παρών».
 
Ο κ. Βελίτσκοφσκι, που είχε καταθέσει το νομοσχέδιο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, είχε προσπαθήσει να εξηγήσει στους συμπατριώτες του ότι αν απαγορευτεί η χρήση του συμβόλου
 
- κάτι που αποτελεί υποχρέωση της ΠΓΔΜ που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ από το 1995 - θα ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.
 
Ο Ίβον Βελίτσκοβσκι είναι το μοναδικό μέλος του "Φιλελεύθερου Κόμματος", που εξελέγη βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2011, μετά από συνεργασία με την αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.
 
Στο άρθρο 7, παράγραφος 2 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές.
 
Προφανώς, βεβαίως, αυτό δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

CIA 1958: Ο Τίτο προσπαθούσε μέσω μιας Μεγάλης Μακεδονίας έξοδο στο Αιγαίο

Ουάσιγκτον.

Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, παραθέτει, σήμερα, το παρόν κείμενο στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο: “Cia tried to define Macedonia in 1958”.

Το μεταφέρουμε στην ελληνική:

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) προσπάθησε να ορίσει τον όρο Μακεδονία το 1958, αναλύοντας τον, από μια εθνική και γεωγραφική πλευρά.

Η ανάλυση έχει ταξινομηθεί ως εμπιστευτικό έγγραφο, αλλά τώρα είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με τη νομοθεσία για πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες.

Το έγγραφο με τίτλο «Μακεδονία- Αιώνιο Μήλο της Έριδος» κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 1958, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, το οποίο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων επάνω στη Μακεδονία.

«Πέρα από την ίδια την περιοχή, η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας την καθιστά σημαντική  τόσο για τη Γιουγκοσλαβία, όσο και στο Σοβιετικό μπλοκ.

Η γιουγκοσλαβική Μακεδονία είναι ένας πιθανός αεροδιάδρομος και σε μικρότερο βαθμό μια επίγεια γέφυρα μεταξύ της αποκομμένης Αλβανίας και του υπόλοιπου σοβιετικού μπλοκ.

Ενόσω η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα πιστός σοβιετικός δορυφόρος, υπήρχαν συμφέροντα του μπλοκ στην περιοχή τα οποία προστατεύονταν. Ωστόσο, μετά την έξοδο της Γιουγκοσλαβίας από το μπλοκ, η Αλβανία βρέθηκε σε έναν απομονωμένο θύλακα.

Για τη Γιουγκοσλαβία,  η Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξυπηρετούσε ως μεταπολεμικός μαγνήτης για την οποία ο Τίτο ήλπιζε ότι θα ενσωματώσει τη βουλγαρική και την ελληνική Μακεδονία, δίνοντας έτσι στη Γιουγκοσλαβία πρόσβαση στο Αιγαίο και σημαντική αύξηση της σφαίρας επιρροής της στα Βαλκάνια», αναφέρει η ανάλυση.

Η CIA αναφέρει ότι η Μακεδονία παρέμεινε ως κατάσταση του Ψυχρού Πολέμου, με μια πιθανή απειλή για να μετατραπεί σε μια πραγματική σύγκρουση στα Βαλκάνια
«Παρά το γεγονός ότι οι λεκτικές ανταλλαγές μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, φαίνονταν σαν προπαγάνδα, τονίζουν, ωστόσο,  το γεγονός ότι παρά τη δεκαετή ανακωχή, η Μακεδονία παραμένει μια προβληματική κηλίδα.

Πέρα από το γεγονός ότι η διαμάχη για τη Μακεδονία διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του ‘Ψυχρού Πολέμου’, όσον αφορά τα συμφέροντα των Σλάβων της Μακεδονίας (στο πρωτότυπο: Macedonian Slavs)- πραγματικά ή ψευδώς- αποτελούσε (πάντως)  ένα αξιόλογο όπλο για έναν τέτοιο πόλεμο», καταλήγει η ανάλυση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων του νοτιοσλαβικού κράτους.

=

Σχετικό: Τα Σκόπια επιδιώκουν διέξοδον εις το Αιγαίον

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Άνοιξαν οι εφαρμογές του ΟΑΕΔ για 6.000 ανέργους

Σε εφαρμογή από σήμερα δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για πλήρη απασχόληση. Πρόκειται για το ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε 2.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών και άλλο ένα για 4.000 άνεργους έως 29 ετών
Άνοιξαν σήμερα Δευτέρα δύο εφαρμογές στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Δ. www.oaed.gr, για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για δυο νέα προγράμματα.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» που απευθύνεται σε 2.000 ανέργους νέους ηλικίας έως 35 ετών και το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών», που απευθύνεται σε 4.000 ανέργους.
Το Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα Νέων με έμφαση στην Καινοτομία» έχει στόχο την προώθηση ανέργων νέων έως 35 ετών στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.
Ο αριθμός των ωφελούμενων νέων ανέργων μπορεί να φτάσει έως τα 2.000 άτομα και το ποσό της επιχορήγησης τα 10.000 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στον ΟΑΕΔ, που θα αξιολογούνται με βάση την καινοτομία. Για τις προτάσεις που θα εγκριθούν, θα πρέπει εντός 12 μηνών και σε τρεις δόσεις να καταβληθεί σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία το παραπάνω ποσό.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται 11 Περιφέρειες της Χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:
• 'Αξονας Προτεραιότητας 7 στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
• 'Αξονας Προτεραιότητας 8 στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία, που υπάγεται στο Πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε 3 δόσεις. Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του Προγράμματος περιλαμβάνονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.
Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (oaed.gr) από 30/12/2013.
Αντίστοιχα, σκοπός του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών», είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι μέχρι 29 ετών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας», ενώ ωφελούνται και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση.
Οι δικαιούχες επιχειρήσεις επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.
Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ωφελούμενων, κάτω των 25 ετών, ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Επίσης, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα απασχόλησης ωφελούμενων, άνω των 25 ετών, ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.
Τα ποσά επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 6 μήνες.
Σήμερα, επίσης, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που προσέλαβαν ανέργους από τα προγράμματα «επιταγής εισόδου για νέους ανέργους έως 29 ετών» και επιθυμούν να τους διατηρήσουν στη θέση τους για άλλους έξι μήνες. Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τη θέση εργασίας με 15 ευρώ την ημέρα για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών και με 18 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους άνω των 25 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Anonymous «κράζουν» τους Σκοπιανούς για το όνομα Μακεδονία (video)!

Οι Anonymous «κράζουν» τους Σκοπιανούς για το όνομα Μακεδονία (video)!Ακόμα και οι Anonymoys πράττουν περισσότερα από τους Έλληνες πολιτικούς που ήδη άτυπα έχουν παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία ως μέρος μια σύνθετης ονομασίας που προσβάλει την Ελληνική ιστορία και την ιστορία όλου του κόσμου .
Παρόλα αυτά οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις μετά την περίφημη φράση από τον αείμνηστο Καραμανλή "Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική" δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αφήνοντας τους Σλάβους να καπηλεύονται τον Ελληνισμό.
Δείτε το βίντεο των Anonymoys που παραδίδουν μαθήματα Ιστορίας στους Σκοπιανούς





newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα και… ευρώ

Πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα και… ευρώ Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Δυστυχώς ακόμα και την εποχή της κρίσης που πολλά νοικοκυριά δεν έχουν να μαγειρέψουν για το καθημερνό φαγητό τους,  άλλοι συμπολίτες μας πετούν το δικό τους στα σκουπίδια.
Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue - την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα - το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα. Σε επίπεδο νοικοκυριού η σπατάλη τροφίμων ισοδυναμεί με 590 ευρώ ετησίως.
Σε διαδικτυακή εκπομπή που οργανώθηκε με πρωτοβουλία πρωτοβουλία Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς μίλησαν ειδικοί για το ζήτημα.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε για τη σπατάλη τροφίμων ανά νοικοκυριό, ενώ εστίασε και στον τομέα της υψηλής γαστρονομίας, των εστιατορίων και των super markets.
Η Ξένια Παπασταύρου φέρνει την αλληλεγγύη στο τραπέζι και δίνει την αισιόδοξη νότα με σύνθημα: «καμιά μερίδα χαμένη».
Τέλος, ο Κώστας Αμπελιώτης παραθέτει τα μεγέθη της σπατάλης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και ελληνικό επίπεδο εστιάζοντας στην πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία, τις μεταφορές και την ημερομηνία λήξης των τροφίμων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο σχεδόν 1,3 δις τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 868 εκ. πολίτες υποφέρουν από ασιτία. Η ποσότητα των 1,3 δις τόνων θα μπορούσε να καλύψει τέσσερις φορές τις ανάγκες των 868 εκ. ανθρώπων που υποσιτίζονται.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα θα είναι σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΑΕΔ: Από σήμερα οι αιτήσεις για την επιδότηση άνεργων νέων με 10.000 ευρώ

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις άνεργων νέων ηλικίας έως 35  για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση του ΟΑΕΔ μέσω της οικονομικής ενίσχυσης  επιχειρηματικών πρωτοβουλιών  με το διακριτικό τίτλο «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία».
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει σε 20.000.000,00€ και θα επιδοτηθούν 2.000 άνεργοι νέοι, με 10.000 ευρώ έκαστος. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 & 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 – 2013.
Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με έμφαση στην καινοτομία.
Προτεραιότητα θα δοθεί:
  • στους άνεργους νέους που θα αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία απαιτεί την ενεργή απασχόληση και παρουσία τους, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που ενσωματώνουν την καινοτομία.
Ως επιλέξιμες γεωγραφικές περιοχές ορίζονται οι έντεκα (11) περιφέρειες της χώρας. Η κατανομή του έργου σε περιφερειακό επίπεδο ορίζεται ως εξής:
  • Άξονας Προτεραιότητας 7 στις οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος,
  • Άξονας Προτεραιότητας 8 στις τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες.
Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000,00 και θα καταβληθεί σε 3 δόσεις (βλέπε Κεφ. 4 της Δημόσιας Πρόσκλησης).
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ενταγμένοι ΝΕΕ θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ολοκληρώσει πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring) όπως αυτό ορίζεται στο Σχέδιο Δράσης Στοχευμένων Παρεμβάσεων για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων.
Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος περιλαμβάνονται στη σχετική Δημόσια Πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr
Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από 30/12/2013.
ΦΕΚ

aftodioikisi
Διαβάστε περισσότερα » »

PONY NAMCO: Θα βγάζουμε 24 ελληνικά αυτοκίνητα την ημέρα αν δεν μας διαλύσουν! [vid]

pony-citroen-Αντιδοτο στην κριση η ελληνικη παραγωγη! Η τέταρτη γενιά του θρυλικού PONY ετοιμάζεται με μυστικότητα στη Θεσσαλονίκη, και θα απασχολήσει δινοντας θεσεις εργασίας σε εκατονταδες άνεργους
Δείτε το βίτντεο




pentapostagma.gr
makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »