Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Αμαυρώθηκε ο ημιμαραθώνιος από τον θάνατο 49χρονου δρομέα

Θεσσαλονίκη: Αμαυρώθηκε ο ημιμαραθώνιος από τον θάνατο 49χρονου δρομέα Νεκρός δρομέας στον Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης
Την τελευταία του πνοή άφησε κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης ένας 49χρονος δρομέας. Ο άτυχος άνδρας, "έσβησε" από ανακοπή καρδιάς, στο 15ο χιλιόμετρο της διαδρομής, πλησίον του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.
Ο γιατρός του αγώνα έσπευσε άμεσα στο σημείο, όμως οι προσπάθειες να κρατήσει το δρομέα στη ζωή απέβησαν άκαρπες. Ο 49χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πονοκέφαλος σε Ελλάδα και Ευρώπη τα φωτοβολταϊκά: Ένοχα για υψηλές τιμές ρεύματος και κίνδυνο μπλακ άουτ

Για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τον κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη ενοχοποιούνται τα φωτοβολταϊκά

Σε μεγάλο πονοκέφαλο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποδεικνύονται τα φωτοβολταϊκά, κάτι που επανέφερε στο προσκήνιο η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για ξεπάγωμα φωτοβολταϊκών επενδύσεων και που τελικά αποσύρθηκε με αίτημα του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.
Οι ΑΠΕ και η πολιτική που ακολούθησε η Ε.Ε. για την προώθησή τους, διασφαλίζοντας εγγυημένες τιμές και προτεραιότητα πρόσβασης στο σύστημα, ενοχοποιούνται σήμερα όχι μόνο για τις υψηλές τιμές ρεύματος και τις επιπτώσεις αυτού στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και για την ενεργειακή ανεπάρκεια της Ευρώπης και τον κίνδυνο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την ήπειρο.
Η άποψη που εξέφρασε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι η «πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν λανθασμένη» κερδίζει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Η πολιτική αυτή έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα έχει παροπλίσει συμβατικές μονάδες παραγωγής (φυσικού αερίου και άνθρακα) αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της ύφεσης σημαντικά και καλύπτεται κατά προτεραιότητα από τις ΑΠΕ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 17% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 21%.
Οι κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, προσπαθώντας να πείσουν τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για ένα συνολικότερο επαναπροσδιορισμό της, που θα λαμβάνει υπόψη και τις εξελίξεις στο μέτωπο των ορυκτών καυσίμων, όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και το σχιστολιθικό πετρέλαιο που έχουν μεταβάλει σημαντικά τα οικονομικά του κλάδου ενέργειας διεθνώς.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα εταιρειών που αποτελούν το λεγόμενο γκρουπ «Μαgritte» και είναι οι επικεφαλής της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών RWE και E.ON, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και Εni, της σουηδικής Vattenfall, της τσεχικής CEZ και της ολλανδικής Gas Terra ταξίδεψαν προ διημέρου στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν αξιωματούχους της Ε.Ε. για τους επερχόμενους κινδύνους στον τομέα της ενέργειας.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι να ασκηθεί μια πίεση εν όψει της συνόδου κορυφής για την ενέργεια, που θα γίνει στις αρχές του 2014 για να τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ.
Οι επικεφαλής του «Μαgritte», που ελέγχει περίπου το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική επειδή απέτυχε στον τριπλό στόχο της μείωσης των τιμών ρεύματος, του περιορισμού της εκποπής διοξειδίου του άνθρακα και της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού.
Το γκρουπ των «10» προειδοποίησε ακόμη και για μπλακ άουτ στην Ευρώπη, αφού οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο και πολλές θερμικές μονάδες έχουν κλείσει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης που μείωσαν τη ζήτηση.
Σήμα κινδύνου προς την Ευρώπη
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα SOS στην Ευρώπη, όχι για τις εταιρείες ούτε για τον κλάδο μας, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Μια ευημερούσα κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και οι υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής RWE Πέτερ Τέριουμ.
Ο επικεφαλής της Ε.ΟΝ Γιοχάνες Τίεσεν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ε.Ε. για πιθανή μαζική έξοδο από την Ευρώπη της βαριάς βιομηχανίας λόγω της ανισορροπίας στο ενεργειακό κόστος μεταξύ καταναλωτών σε Ευρώπη και Αμερική, λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που έχουν αποκτήσει οι ΗΠΑ με την αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου.
Το μεγαλύτερο προβλημα σε ό,τι αφορά την αυτάρκεια ρεύματος εμφανίζει η Βρετανία. Η National Grid προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ενεργειακού μπλακ άουτ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και προανήγγειλε τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, δήλωσε ο Chris Train, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, το «μαξιλάρι ασφαλείας» ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσει κάτω από το 5% και θα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007. Για αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ στην Ευρώπη κάνει λόγο και η γαλλική εταιρεία συμβούλων Gap Gemini, επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην πολιτική των

ΑΠΕ.
Πηγή: Καθημερινή
news247
Διαβάστε περισσότερα » »