Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ένα βουνό μυστήριο στην Κρήτη!!!Τα κρυμμένα μυστικά του Τσούτσουρα !!

Πριν από αρκετά χρόνια, το 1996, την Κυριακή 12 Μαϊου...
εμφανίσθηκε ένα δημοσίευμα στην εφημ. 'ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ' με τίτλο: Οι "Κυνηγοί" της μούμιας του Μίνωα. Τι κρύβουν τα νότια παράλια της Κρήτης και το ξαφνικό ενδιαφέρον του Ντένικεν;
Το άρθρο που υπογράφει ο Δημήτρης Κόκκορης αναφέρεται σε μια επίσκεψη του Ντένικεν στην Κρήτη με επίκεντρο το χωριό Τσούτσουρος, στο οποίο γίνονται απίστευτες περιγραφές.


Επειδή έχω σκανάρει το άρθρο, αλλά δεν μπορώ να το στείλω με μορφή εικόνας, το αντιγράφω:

Περίεργα πράγματα. Και ακατανόητα. Εξαιρετικά δύσκολο να τα προσεγγίσει η κοινή λογική. Μοιάζουν περισσότερο με καλοδουλεμένο σενάριο επιστημονικής φαντασίας.Κανένας δεν είναι σε θέση να ξεδιαλύνει τα πραγματικά περιστατικά μέσα από ένα περίπλοκο κουβάρι αφηγήσεων, φημών και μυθοπλασιών, όπου εμπλέκονται και ζητήματα μεταφυσικής. Απόπειρα κατάδυσης λοιπόν σε μια ερεβώδη ιστορία, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, χωρίς ωστόσ να έχει βγει επίσημα ποτέ προς τα έξω:
Νότια παράλια της Κρήτης. Κάπου κοντά στο χωριουδάκι Τσούτσουρος. Σε μια απόσταση γύρω στα 80 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Σε μια περιοχή που υπάρχουν ορισμένα μεγάλα βουνά. Οταν ο ήλιος του μεσημεριού αρχίζει να γέρνει και κοιτάζει κάποιος από μια συγκερίμένη οπτική γωνία, μπορεί να διακρίνει στα βουνά, ασυνήθιστα σχήματα. Κεφαλές λεόντων, ανθρώπινες μορφές και πυραμιδοειδείς απεικονίσεις.

ΜΙΝΩΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΑΩ

Κάτω από αυτά τα έγκατα της γης κρύβεται ένας λαβυρινθώδης κόσμος. Κάπου στο κέντρο του είναι ο μεγάλος τάφος του μυθικού "κοσμοκράτορα Μίνωα". Πλάι του υπάρχουν ταριχευμένοι και άλλοι βασιλείς εκείνης της περιόδου κατ'αντιστοιχία των φαραωνικών πυραμίδων της Αιγύπτου. Στην είσοδο βρίσκεται μια τεράστια κληματαριά. Φτιαγμένη από χρυσάφι. Με χρυσό είναι επίσης φτιαγμένα τα τσαμπιά των σταφυλιών που κρέμονται απ'αυτήν.
Γύρω-γύρω έχουν φιλοτεχνηθεί χρυσά πουλιά με πάμπολλα διαμάντια. Ομως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Αλλωστε, οι θρύλοι δεν υποκύπτουν σε περιορισμούς. Στα σπλάχνα της ίδιας αυτής γης, βρίσκονται θαμμένα τα μεγαλύτερα μυστικά της ανθρωπότητας. Δείγματα ενός ανώτερου πολιτισμού που προυπήρχε στα βάθη των
αιώνων. Οι επιγραφές σε είδη γραμμικών γραφών είναι πολλές. Το ίδιο και οι αναπαραστάσεις. Γίνεται μάλιστα λόγος και για ύπαρξη διαστημοπλοίων της εποχής. Οποιος καταφέρει να ερμηνεύσει τις γραφές θα γίνει κτήτορας επτασφράγιστων μυστικών, που ξεκινούν από την "απόλυτη πολεμική μηχανή" και τις δυνατότητες των εγκεφαλικών λειτουργιών και φτάνουν μέχρι το ελιξήριο της ζωής και τον "διαπλανητικό πολιτισμό"!

Οπως είναι φυσικό, όποιοι γίνονται δέκτες όλων αυτών των αφηγήσεων, η πρώτη αντίδρασή τους, είναι το ειρωνικό μειδίαμα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις αναφορές, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης, έχει ήδη δώσει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και τελεί υπό τη συνεχή έρευνα των αρμοδίων επιστημόνων και την άμεση εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.


Ξαφνικά όμως γι αυτήν την "τρελή ιστορία" έδειξε ενδιαφέρον και ο διάσημος ερευνητής και πατριάρχης της θεωρίας των εξωγήινων επισκέψεων Εριχ φον Ντένικεν. Πρόσφατα μάλιστα ήρθε στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά ταξίδεψε στην επίμαχη περιοχή της Κρήτης. Σε αποκλειστική συνέντευξή του, που έδωσε στο ειδικό περιοδικό "Τρίτο Μάτι", ο Ντένικεν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι του χρόνου θα ξανάρθει στην Ελλάδα για έρευνες μαζί με συνεργάτες του και ένα μέρος του εξοπλισμού του. Ομως το "Τρίο Μάτι" προχωρά ακόμη περισσότερο και σημειώνει επί λέξει τα ακόλουθα:Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για τον Ελληνισμό γενικότερα. Πολλοί ερευνητές και άνθρωποι του πνεύματος, σε όλον τον κόσμο, έχουν εκδηλώσει ένα ενδιαφέρον που έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ενδιαφέρον αυτό συνδέεται με διάφορα "μυστικά", που υποτίθεται ότι υπάρχουν στον ελληνικό χώρο, τα οποία σχετίζονται με αρχαίες τεχνολογίες, με μυθολογικές παραδόσεις αλλά και με την ειδική γεωδετική θέση του τόπου.


Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους αναζητητές δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Εριχ φον Ντένικεν. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την Κρήτη για να ερευνήσει κάποιο από αυτά τα "μυστικά". Υπάρχει μια περιοχή στη Νότιο Κρήτη όπου υποτίθεται ότι "κάτι" βρίσκεται θαμμένο εκεί, από την αρχαιότητα!! Ενας από τους λόγους της επίσκεψης του φον Ντένικεν στη μεγαλόνησο, είναι να ερευνήσει τη συγκεκριμένη τοποθεσία αυτού του "μυστικού"...Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το ότι γι αυτό το θέμα έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον και οι ...ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τι συμβαίνει στη Νότιο Κρήτη; Ας ελπίσουμε ότι ο δαιμόνιος κύριος φον Ντένικεν θα θελήσει να μας το αποκαλύψει στο επόμενο βιβλίο του.

Είναι σαφές ότι το δημοσίευμα "φωτογραφίζει" την αρχική ιστορία που προαναφέρθηκε, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα "αυτοδίδακτων ερευνητών" που υποστηρίζει ότι έχει βρει τη δίοδο που μπορεί να οδηγήσει στο μεγάλο τάφο του "κοσμοκράτορα". Η ομάδα αυτή απευθύνεται επί χρόνια σε σημαντικούς παράγοντες της επιστημονικής, αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου, χωρίς όμως να βρεί κάποια ανταπόκριση. Η ίδια αυτή ομάδα μιλά για αρχαιολογικά ευρήματα, που όταν έρθουν στο φως θα είναι πολύ πιο σημαντικά από την ...Ακρόπολη!!!

Ο δήμαρχος του Αρκαλοχωρίου Κρήτης (που βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσούτσουρος) κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, λέει: "Είναι αλήθεια ότι ακούγονται πολλά. Οι μύθοι και οι θρύλοι είναι ευχάριστοι στα αυτιά, γι αυτό και διαδίδονται εύκολα. Πέρα όμως και ανεξάρτητα από όσα ακούγονται, η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Απ'ότι γνωρίζω υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν διασυνδέσεις του Μινωϊκού με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Ευρήματα που χρονολογούνται σε πάνω από 2.000 χρόνια προ Χριστού. Παλαιότερα, σε μια σπηλιά στον Τσούτσουρο, είχαν βρεθεί αρχαία αντικείμενα. Ολα αυτά είναι σε γνώση των αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού".


Εκείνο που παραμένει ακόμη άγνωστο είναι αν τελικά όλη αυτή η "τρελή ιστορία της Κρήτης" θα αποτελέσει το έναυσμα για να γραφεί "ένα ακόμη συναρπαστικό παραμύθι" από τον κ. Ντένικεν.


Αυτά το 1996, πριν από 7 χρόνια. Το 2000 κυκλοφόρησε στη χώρα μας το βιβλίο του κ. Ντένικεν "Στο όνομα του Δία", ένα ανούσιο με πολλά λάθη βιβλίο, όπου ο κύριος ερευνητής μιλά για την Μινωϊκή Κρήτη, αλλά δεν γράφει λέξη για το μυστηριώδες χωριό Τσούτσουρο...

Τώρα βλέπουμε αρκετά αόριστα περί μυστικών στρατιωτικών βάσεων, πειραμάτων κλπ. Φίλοι μου, όπως όλα τα μυστήρια, έτσι κι αυτό έχει τις σωστές δόσεις ασάφειας, υπαινιγμών, φημών και βέβαια ότι χρειάζεται για να φουντώσει η φαντασία (μήπως κι η προσδοκία μας;) μέσα μας...

Ορισμένα ερωτήματα που παραπέμπουν σε περαιτέρω έρευνα:


1. Τι ακριβώς είναι σε γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού;


2. Εχει γίνει έκτοτε κάποια επιστημονική ανακοίνωση;


3. Τι ακριβώς γνωρίζουν οι κάτοικοι ή οι αρχές της περιοχής;


4. Υπάρχει ακόμη αυτή η ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει βρει τα σημαντικά ευρήματα;


5. Εχει γραφτεί από τότε κάτι πάνω στο θέμα;


6. Οι πολιτικοί του νησιού γνωρίζουν κάτι σχετικό; Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστή για την αγάπη της στο νησί και το ιστορικό του παρελθόν. Εχει γνώση του συγκεκριμένου χώρου και των μυστηρίων του;


Δε θέλω να σας κουράσω άλλο. Ελπίζω να σας έδωσα κάποια στοιχεία για περισσότερη ανάλυση και έρευνα.


 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ

Είναι άγνωστο πότε θα συμβεί το «λάθος». Χθες πάντως αποφεύχθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» Λευκωσία, δύο τουρκικά F-16 έφτασαν σε πολύ κοντινή απόσταση αργά το απόγευμα με Ισραηλινά μαχητικά που λαμβάνουν μέρος σε ασκήσεις νοτίως της Κύπρου αλλά εντός του FIR Λευκωσίας.
Η απόσταση που χώριζε τα μαχητικά της Τουρκίας και του Ισραήλ ήταν μικρότερη από 30 μίλια και πετούσαν στο ίδιο ύψος. Δεν υπήρξε εμπλοκή ωστόσο στο Τελ Αβίβ σήμανε συναγερμός παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση των Ισραηλινών η υπεροχή των μαχητικών του Ισραήλ ήταν πολύ μεγάλη.


Μπορεί οι Ισραηλινοί να διατηρούν χαμηλούς τόνους ωστόσο φαίνεται ότι πολύ σύντομα η αεροπορία των δύο χωρών θα βρεθεί και πάλι απέναντι η μία στην άλλη διότι σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν οι Ισραηλινοί θα διεξαχθούν νέες ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας στις 27 και 28 Οκτωβρίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ρώσοι πεζοναύτες θα παρελάσουν μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες στο Έβρο την 28 Οκτωβρίου

Ο ήχος από τις μπότες των Ρώσων πεζοναυτών και από τα άρβυλά των Ελλήνων στρατιωτών που θα παρελαύνουν μαζί, είναι σαφές ότι θα ακουστεί ευαδιάκριτα στην ανατολική όχθη του Έβρου. Προπομπός του μεγάλου ρωσικού στόλου που καταπλέει στην Ανατολική Μεσόγειο το αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο και σε λίγο καταπλέει στον Έβρο!
Με δύναμη 150 Ρώσων πεζοναυτών και δεκάδες τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-80 διαφόρων εκδόσεων μεταξύ των οποίων και στην σπάνια έκδοση SHORAD με βλήματα SA-16, BRDM κλπ., το Tsesar Kunikof, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στις ελληνικές θάλασσες, χωρίς να....ανακοινωθεί το παραμικρό.

Μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης πέρασε στο Ιόνιο, την περασμένη Κυριακή «έδεσε» στην Κεφαλλονιά και ήδη έχει ξεκινήσει ένα αργό ταξίδι προς την Αλεξανδρούπολη, διαπλέοντας από νότο προς Βορρά όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 27 Οκτωβρίου 2011. Κυβερνήτης του σκάφους είναι ο αντιπλοίαρχος Aleksandr Lachuk.
Εκεί για πρώτη φορά στα χρονικά η Ρωσία θα προβεί σε μία ενέργεια που σε άλλες εποχές θα ακουγόταν ως «αδύνατη»: Λϊγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι Ρώσοι πεζοναύτες θα παρελάσουν μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου! Σαφέστερο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνει μόνη της η Ελλάδα αν υπάρχει «θερμή» ένταση δεν θα μπορούσε να στείλει, ούτε ολόκληρος ο ρωσικός στόλος.
Σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά πριν το 2009 σε ότι αφορά τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πριν οι δύο, ας πούμε, αμφιλεγόμενοι εν προκειμένω πρωθυπουργοί Ελλάδος και Βουλγαρίας Γ.Παπανδρέου και Μ.Μπορίσοφ, κάνουν ότι μπορούν για να σαμποτάρουν το έργο, η Ρωσία δηλώνει με εντυπωσιακό τρόπο «παρούσα».
Ο ήχος από τις μπότες των Ρώσων πεζοναυτών και από τα άρβυλά των Ελλήνων στρατιωτών που θα παρελαύνουν μαζί, είναι σαφές ότι θα ακουστεί ευαδιάκριτα στην ανατολική όχθη του Έβρου. Και όταν μιλάμε για Ρώσους πεζοναύτες μιλάμε για τις πιο «ελίτ»¨μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ίδιας κατηγορίας με τους αλεξιπτωτιστές.
Παλαιότερα και στην Κέρκυρα είχαν παρελάσει οι Ρώσοι πεζοναύτες, αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να παρελαύνουν μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες λίγα χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο και με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να απειλεί συνεχώς και αδιαλείπτως Ελλάδα και Κύπρο με … τιμωρία λόγω των γεωτρήσεων στην Α.Μεσόγειο.
Το “Tsesar Kunikof”, με 89 ναύτες και αξιωματικούς, θα συμμετάσχει επίσης στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών το 1878 στην Αλεξανδρούπολη, κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Τουρκίας.
Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψης αποφάσισε να διοργανωθεί στις 30 Οκτωβρίου φιλικός (πράγματι, πιο «φιλικός» δεν γίνεται) ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Ρώσων ναυτών και πεζοναυτών και στρατιωτών της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του Ε.Σ..
Είναι πολύ πιθανό, αν δοθεί το "πράσινο φως" από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, να διεξαχθεί και κοινή άσκηση μεταξύ των ρώσων πεζοναυτών και ελληνικής μονάδας της περιοχής.
Μάλιστα υπάρχει περίπτωση να είναι παρών και ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Αλεξάντρ Αβντέεφ που θα συνοδεύσει την σύζυγο του Ρώσου Προέδρου N.Μεντβέντεφ, λόγω της καταγωγής της από την ιδιαίτερη πατρίδα των Ρώσων στρατιωτών, που έπεσαν στην Αλεξανδρούπολη. Οι Ρώσοι έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Αλεξανδρούπολη: Το ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης έχει συνταχθεί από Μηχανικούς του Ρωσικού Στρατού!
(μεγάλο αφιέρωμα στην κρίση της Α.Μεσογείου και στην κάθοδο του ρωσικού στόλου υπό το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», μπορείτε να βρείτε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί)
Διαβάστε περισσότερα » »

Ξύπνησε η Αίτνα!! (video)

Έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και πάλι στο μεγαλύτερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα. Πίδακες λάβας εκτινάσσονται τις τελευταίες ώρες σε ύψος 100 μέτρων, ενώ λόγω του καπνού και της στάχτης που μεταφέρεται....
στον αέρα το αεροδρόμιο στην Κατάνια έκλεισε για λίγες ώρες.
Δείτε το βίντεο στο read more...
Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ 1843. ΚΑΘΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος.  

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. 

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά.

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. 

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. 

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται.

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893
Διαβάστε περισσότερα » »

Στον αέρα όλα (Σύνοδος Κορυφής, Ευρώπη , Ελλάδα…)

Πιο κοντά από ποτέ το “πιστωτικό γεγονός”


Τα πάντα είναι στον αέρα, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της αναβολής του Ecofin και οι φήμες ακόμη και για αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Δεν είναι μόνο το ελληνικό κούρεμα που μάλλον έχει κλειδώσει σε πάνω από 50% και απομένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που θέτουν εν αμφιβόλω ακόμη και την ευρωπαϊκή συνοχή. Ως αποτέλεσμα αυτών να βρίσκεται στον αέρα η Ελλάδα καθώς κινδυνεύει να χρεοκοπήσει προτού ακόμη προλάβουν να δώσουν λύση οι ξένοι.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι ένα θέμα που καλούνται να λύσουν οι Ευρωπαίοι αν γίνει ποτέ η Σύνοδος, και αυτές ίσως ήταν και η αιτία αναβολής του Εκοφίν. Η ιταλική κυβέρνηση παραπαίει και μπορεί ακόμη και σήμερα να πέσει ο Μπερλουσκόνι, την ίδια ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και κοντά σε Μνημόνιο.

Στη Βρετανία δεκάδες Συντηρητικοί βουλευτές πήγαν κόντρα στο κόμμα τους και αποδοκίμασαν τον Ντ. Κάμερον, ενώ σχεδόν το 50% των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση, θέλει να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Μαζί μ’ όλα αυτά υπάρχει και η σκληρή κόντρα Γερμανίας και Γαλλίας για το ρόλο του EFSF και το πακέτο που θα έχει στη διάθεσή του.
Όλα αυτά μετατρέπουν σε θρίλερ ακόμη και την υλοποίηση της Συνόδου που υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Όσο για το αναβληθέν Εκοφίν, είναι σίγουρο ότι δε θα μπορούσε να προσφέρει
τίποτε αυτή την περίοδο όπου τα πάντα στην Ευρώπη είναι στον αέρα και όλοι είναι εναντίον όλων.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη ή διαλυθούν τα πάντα, τότε είναι πιο κοντά σε πιστωτικό γεγονός, σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δηλαδή.

Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 23-10-2011 μ.Χ. ΤΟΝ «ΕΦΑΓΕ» ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
Ο «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
      

Ο Πρόεδρος της ανεξάρτητης «Ομόνοιας Κορυτσάς» Ναούμ Ντίσος, προσφέρει με ευγνωμοσύνη
αναμνηστικό δώρο στον γενναίο Πρόξενο Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό, τον διπλωμάτη-πατέρα
του ξεχασμένου Βλαχικού Ελληνισμού της περιοχής Κορυτσάς- Μ. Πρέσπας – Αχρίδας
                                                                                                                                    

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΚΟΡΥΤΣΑΣ
   Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή με γεύμα στο χωριό Μπομποστίτσα της Βορείου Ηπείρου, το διπλωματικό προσωπικό του Προξενείου, αλλά και οι εκπρόσωποι της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς», μαζί με άλλους Ομογενείς και φορείς της περιοχής, αποχαιρέτησαν τον Γενικό Πρόξενο Θεόδωρο Οικονόμου – Καμαρινό, που απομακρύνεται με εντολή της Κυβέρνησης του Μνημονίου, στις πλέον κρίσιμες ώρες…
  
   Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» Ναούμ Ντίσος, τόνισε ότι στη σύντομης διάρκειας, αλλά σημαντικής σε επιτυχίες θητεία του, έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας «Απογραφής»!


   Με έκδηλη τη συγκίνησή του για την προσφορά του Γενικού Προξένου και τη στήριξή του στο ομογενειακό στοιχείο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αλλά και τους Ελληνόβλαχους της περιοχής, ο κ. Ναούμ Ντίσος του προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο αποχαιρετισμού, επισημαίνοντας ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Περιφέρειας Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκει στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες»!


  Ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός , αφού τους ευχαρίστησε και αυτός όλους με τη σειρά του, ιδιαίτερα  συγκινημένος  για τη  γόνιμη και αποδοτική συνεργασία μαζί τους, αρκέστηκε ταπεινά να αναφέρει ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή!



ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΗΔΗ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
   Η επιτυχία πλέον του έργου του, αναγνωρίζεται εμμέσως ακόμη και από τα αλβανικά Μ.Μ.Ε, που αποδέχονται πια την ύπαρξη ενός σημαντικού γηγενούς ελληνικού πληθυσμού στην περιοχή!
   Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας αλβανικής εφημερίδας «Panorama», όπου ο αρθρογράφος Alfred Cako (22-08-2011) γράφει πως υπάρχει η εκτίμηση ότι ο αριθμός των Ελλήνων ανέρχεται σε περισσότερους από 32.000 στην περιοχή, καθώς πολλοί Βλάχοι δήλωσαν ελληνική καταγωγή!
   Έτσι αναμένεται τώρα η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έναντι αυτών των χιλιάδων Ελλήνων που θα «ανακαλυφθούν» ξαφνικά στην Κορυτσά! Θα ζητήσει άραγε από το Αλβανικό Κράτος την ανακήρυξη της περιοχής ως «μειονοτικής ζώνης»;


«ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ»
τα τελευταία του λόγια από τη Β. Ήπειρο προς το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ
   Λίγες στιγμές πριν πάρει τον πικρό δρόμο της αναγκαστικής επιστροφής στην Αθήνα, σε επικοινωνία του με το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, ο κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός, εκμυστηρεύτηκε το νέο όραμά του:
   «Επιθυμία μου τώρα είναι να αγωνιστώ για τη Θράκη» μας τόνισε, υπονοώντας την ανάγκη αφύπνισης και στήριξης του επίσης ξεχασμένου από το Κράτος Πομακικού Ελληνισμού και την αντίσταση με κάθε μέσο και τρόπο στην προπαγάνδα και τους εκβιασμούς του Τουρκικού Προξενείου, που δρα προκλητικά και αδίστακτα!
   Και σίγουρα, με την ατσάλινη θέληση, την μεθοδικότητα, τον ευλογημένο πατριωτισμό του και την πολύτιμη εμπειρία του από τους εκφοβιστικούς μηχανισμούς των Τυράννων, θα είναι ο ιδανικότερος άνθρωπος για την υπεράσπιση των εκεί ζωτικών Ελληνικών Εθνικών Συμφερόντων!
    Αρκεί φυσικά να βρεθεί και η κατάλληλη Πολιτική Ηγεσία…


ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ
   Για ποιον όμως βαθύτερο λόγο το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλεσε πρόωρα και πριν τη λήξη της θητείας του έναν τόσο έμπειρο στα θέματα της Ομογένειας  και επιτυχημένο Διπλωμάτη; Που σίγουρα θα θυμούνται με ευγνωμοσύνη οι Έλληνες της Κορυτσάς, καθώς κατάφερε αυτό που τόσο διακαώς επιθυμούσαν και οι ίδιοι, μετά από ολόκληρες γενιές απολυταρχικού καθεστώτος που πέρασαν; 
   Δεν θεωρεί η Κυβέρνηση Έλληνες τους τόσο καταπιεσμένους Βορειοηπειρώτες; Δεν θέλει την Οργάνωση και την αποκατάστασή τους; Δεν επιθυμεί την διεθνή κατάδειξή τους; Δεν προτίθεται να αγωνιστεί για τα δίκαια και τα δικαιώματά τους; Τη στιγμή που «θερίζει» εκεί η Αλβανική, η Σκοπιανική και κυρίως η Ρουμανική «κρυφοαυστριακή» προπαγάνδα;
   Γιατί η απόφαση «σφαγής» του γενναίου Έλληνα Προξένου Κορυτσάς, πάρθηκε από την «Ελληνική» Κυβέρνηση! Επειδή ο Πρόξενος είχε την πρόνοια, την ευαισθησία και την τόλμη, να «σκαλίσει» τις στάχτες της Ιστορίας στην ξεχασμένη περιοχή Κορυτσάς - Μ. Πρέσπας - Αχρίδας, να ανακαλύψει ελληνικές σπίθες και να τις εμφυσήσει πνοή Ελλάδας και θάρρους και να μιλήσει δημόσια για «Βόρειο Ήπειρο» και «Ελληνικότητα»!

   ► Δείτε εδώ τις αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, που είχαν εξοργίσει το ΥΠΕΞ, αναγκάζοντάς το όμως προσωρινά τότε να τον επαναφέρει, κάτω από το βάρος της οργής της κοινής γνώμης, που πληροφορούνταν την εφιαλτική πραγματικότητα! Και έστω αυτοί οι μήνες «παράτασης», στάθηκαν δημιουργικοί «αιώνες» για τον Έλληνα Διπλωμάτη, που ούτε για μια στιγμή δεν υπέστειλε τον προσωπικό και μοναχικό αγώνα του, που ήδη φέρνει λαμπρά αποτελέσματα, καθώς αναμένεται ακόμη και να ξεπεράσουν τους 45.000 – 50.000 οι ξεχασμένοι Βλάχοι της περιοχής, που θαρρετά πλέον δηλώνουν και απογράφονται Έλληνες! Κάτι που αποτελεί συγκλονιστικό εθνικό επίτευγμα!
   Χαρακτηριστικό του Αγώνα που δίνεται στην περιοχή Κορυτσάς-Αχρίδας-Πρέσπας, είναι ότι πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρούεφσκι πέρασε τα σύνορα και περιόδευσε σε «αλβανικά» χωριά βόρεια της Αχρίδας, προκειμένου να ενθαρρύνει τους κατοίκους να δηλώσουν δήθεν «Μακεδόνες» στην ΑπογραφήΕνώ την ίδια στιγμή, ο Έλληνας Πρόξενος που κάνει παρόμοιο και κατά πολύ ιερότερο έργο, ανακαλείται και τιμωρείται κατ΄ ουσίαν από την Αθήνα!

   ►  Δείτε εδώ αποκλειστικά την Εντολή «Σφαγής» του Προξένου, από την …Ελληνική Κυβέρνηση-Δράκο, που τρώει τους Έλληνες…
  
   Ώσπου ένας Άγιος Θεόδωρος ή ένας Άγιος Γεώργιος, απαλλάξουν οριστικά τον τόπο…
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλήθειες και ψέματα για το κόστος των φωτοβολταϊκών

Σοφοκλής Πιταροκοίλης:

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά (φ/β) και το πόσο αυτές συνδέονται με το πραγματικό κόστος παραγωγής τους.
Καλό θα είναι να καταγραφούν και κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο ίδιο θέμα:
1. Ιστορικά, το κόστος των φ/β (και κάθε νέας τεχνολογίας) υποεκτιμάται όταν ακόμα βρίσκεται στο επίπεδο της σύλληψης. Το κόστος αρχικά αυξάνεται (!) -σε σχέση με τις εκτιμήσεις- κατά τα πρώτα στάδια της εμπορευματοποίησης για να ακολουθήσει μια πτωτική πορεία στη φάση της τεχνολογικής ωρίμανσης. Για τα φ/β, το αρχικό τους κόστος ήταν πράγματι υψηλότερο του αναμενομένου καθώς οι μελέτες στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης «ωραιοποίησαν» το αρχικό κόστος με αποτέλεσμα το πραγματικό κόστος να είναι αρκετά υψηλότερο στην απαρχή της εποχής των φ/β και η πτώση να είναι μετέπειτα θεαματική.
2. Οι τιμές ενός φ/β συστήματος συνδέονται περισσότερο με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ και λιγότερο με το χρόνο. Για τα φ/β η καμπύλη μάθησης έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το κόστος των φ/β συστήματων μειώνεται κατά 18-22% κάθε φορά που διπλασιάζεται η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (και όχι απαραίτητα πχ κάθε δύο ή τρία χρόνια). Επομένως, οι προβλέψεις για τις τιμές των φ/β συστημάτων δεν πρέπει να στηρίζονται σε χρονικούς υπολογισμούς με βάση τα παρελθόντα έτη αλλά σε εκτιμήσεις για το μέγεθος της μελλοντικής αγοράς.
3. Η τεχνολογία του πολυκρυσταλλλικού πυριτίου -σε αντίθεση με όσα λέγονταν- έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω μείωσης (σε σχέση με την τεχνολογία thin film). Eνδεικτικά να αναφέρουμε ότι μεγάλοι παραγωγοί πυριτίου (που είναι η πρώτη ύλη για τα φ/β πλαίσια) είναι σε θέση να έχουν κόστος παραγωγής κάτω από 24$/Kg την στιγμή που η spot τιμή του πυριτίου στην αγορά είναι αρκετά κάτω από 40€/Kg! Το International Technology Roadmap for PV τονίζει πως η τιμή του πυρίτιο πρέπει να πέσει κατά 50% μέχρι το 2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει και αντίστοιχη μείωση κόστους (για τα φ/β πλαίσια) τα επόμενα 10 χρόνια.
4. To κόστος των φ/β είναι το ευαίσθητο σημείο όλων των εμπλεκομένων: είναι από τις λίγες φορές που οι πολιτικοί αντιδρούν πιο γρήγορα από τις αγορές με αποτέλεσμα καλά (Γερμανία) και κακά παραδείγματα (Τσεχία, Αγγλία). Αφαιρείται με τον τρόπο αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του μοντέλου FiT που στηρίζεται στην εγκαθίδρυση ενός σταθερού για τους επενδυτές περιβάλλον, αξιόπιστου και απρόσβλητου από πολιτικές αποφάσεις.
5. Τα φ/β -αλλά και κάθε τεχνολογία ΑΠΕ- αναπτύσσονται στις μέρες μας όχι γιατί είναι σωστό, περιβαλλοντικά χρήσιμο ή φυσικό (όπως π.χ. μια σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα νέο σπίτι), αλλά γιατί είναι μια επικερδής επένδυσης. Θα περάσουν χρόνια, είναι η αλήθεια, ώστε να βαραίνει περισσότερο η περιβαλλοντική και κοινωνική ωφέλεια των φ/β από ένα αποδεκτό IRR.
6. Το μοντέλο FiT θα απομακρυνθεί πιο γρήγορα όχι όταν μειωθεί το κόστος παραγωγής των φ/β (γεγονός που αναπόφευκτα θα συμβεί) αλλά εάν περικοπούν οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις σε άλλες (συμβατικές) μορφές ενέργειας. Εύκολα κανείς μπορεί να αποδείξει στην περίπτωση αυτή πως η παραγωγή ηλεκτρισμού από φ/β είναι φθηνότερη από ότι πολλοί άνθρωποι νομίζουν, ακόμα και σήμερα. Όχι λόγω της μαζικής παραγωγής των φ/β αλλά λόγω της δικαιότερης κατανομής και υπολογισμού των πόρων σε όλες τις μορφές ενέργειας. Και μόνο τότε, προφανώς, οι ταρίφες θα πρέπει να πάψουν να ισχύουν.
Ο κ. Σοφοκλής Πιταροκοίλης είναι Γενικός Διευθυντής της Solar Cells Hellas AE
Διαβάστε περισσότερα » »

Σε αναζήτηση χρημάτων η ΔΕΗ για την "Πτολεμαϊδα 5"

Στην επόμενη φάση, δηλαδή στην εξεύρεση χρηματοδότησης, που είναι και η πλέον κρίσιμη όσον αφορά την κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5», θα εισέλθει η ΔΕΗ μετά την αξιολόγηση των προσφορών που ανοίχτηκαν χθες, και την ανακήρυξη του μειοδότη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν προβλήματα για την επιλογή του αναδόχου, καθώς η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Hitachi είναι μειοδότρια. Ωστόσο για την υλοποίηση του έργου απαιτείται... ρευστό υπό τις παρούσες, ιδιαίτερα δυσμενείς, συνθήκες.
Η διοίκηση της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να καταρτίσει συνολικό business plan, έχει την πρόθεση να προχωρήσει πάση θυσία το συγκεκριμένο έργο, όμως τα πραγματικά δεδομένα είναι αρνητικά. Όλες οι παράμετροι που καθορίζουν τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του έργου (άνοιγμα λιγνιτικής αγοράς, μετοχοποίηση και πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ, πορεία των τιμών φυσικού αερίου, κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κ.λπ.) βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Το βασικότερο όμως είναι ότι το χρηματοοικονομικό κόστος που θα έχει η ΔΕΗ για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου φαντάζει σήμερα απλησίαστο. Το προϋπολογισμένο κόστος της μονάδας φτάνει το 1,3 δις. ευρώ, ενώ μαζί με το χρηματοοικονομικό κόστος φτάνει το 1,6 δις. ευρώ. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η ΔΕΗ θα δυσκολευθεί πολύ σήμερα για να βρει τα χρήματα αυτά.
Πέραν του προβλήματος που υπάρχει λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει σήμερα μπροστά της την απειλή δραματικής μείωσης της κερδοφορίας της λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Από την άλλη, τα χρήματα από την αποκρατικοποίησή της ή από την πώληση μονάδων της, κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2012, δεν πρόκειται να ενισχύσουν ούτε τη ρευστότητα ούτε την πιστοληπτική δυνατότητα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα αφήνονται να διαρρεύσουν από το οικονομικό επιτελείο, αναζητείται τρόπος για να ενισχύσουν τα δημόσια ταμεία και συγκεκριμένα να «μπούν» στα ποσά που θα δοθούν για τη μείωση του χρέους.
Η λύση που αναζητά η διοίκηση της ΔΕΗ περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ και ο ανάδοχος θα κληθεί να συμβάλει στην προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μάλιστα είχαν φτάσει να απειλήσουν με μπλοκάρισμα του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, εάν δεν «έπεφταν υπογραφές» για την Πτολεμαϊδα 5.
Ολόκληρη η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Η ΔΕΗ A.E. ανακοινώνει ότι, αναφορικά με το Διαγωνισμό για τη «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση», στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,32 δισ. €, σήμερα, Δευτέρα 24.08.2011, και ώρα 11:00 π.μ. ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές για το διαγωνισμό από την Επιτροπή Αξιολόγησης παρουσία των εκπροσώπων των δύο διαγωνιζομένων που μετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με υπεργολάβους τις εταιρείες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd Ιαπωνίας και την Hamon Environmental GmbH προσέφερε συνολικό τίμημα €1.394.634.137,82. Η προσφορά αφορά σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660,0 MW.
Ο Όμιλος Εταιρειών Alstom Power System S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas Α.E., METKA A.E. και DAMCΟ Energy Α.Ε. με επικεφαλής την Alstom Power Systems S.A. και με υπεργολάβους τις εταιρείες Alstom Power Steam Turbines, Alstom Power India και Alstom Power Italia προσέφερε συνολικό τίμημα €1.557.786.200 (συμπεριλαμβανομένου ποσού €46.398.200 που αντιστοιχεί στην τιμολόγηση των τεχνικών αποκλίσεων). Η προσφορά αφορά σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 598,9 MW.
Στη συνέχεια, προκειμένου να αναδειχθεί ο Ανάδοχος, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στη Διακήρυξη.
Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.
Η κατασκευή της μονάδας αυτής από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας στην παρούσα φάση και αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και στην αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα «άκουσε» ο Τρισέ από Έλληνες φοιτητές στο Βερολίνο: «Θα ζούσες με 470 ευρώ το μήνα;»! (vid)

Tα «έψαλαν» κανονικά στον απερχόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έλληνες φοιτητές σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

«Πείτε όχι στην τυραννία του χρέους», «όχι άλλα λεφτά στις τράπεζες» και «έξω η τρόικα από την Ελλάδα» έγραφαν τα πανό που ανήρτησαν οι φοιτητές, οι οποίοι διέκοψαν, για λίγο, ομιλία του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ.
 
Ο κ. Τρισέ έδινε την τελευταία προγραμματισμένη ομιλία του ως επικεφαλής της ΕΚΤ στο Πανεπιστήμιο Χάμπολτ. Έλληνες (στην πλειοψηφία τους) φοιτητές τον διέκοψαν, φωνάζοντάς του χαρακτηριστικά: «Πόσο ακόμη θα υποκρίνεστε;» και «θα ζούσατε εσείς με 470 ευρώ το μήνα;» ενώ, υψώθηκαν και τα πανό αλλά και πλακάτ διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, πάντως, δεν έδειξε να πτοείται, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για ανάγκη δημιουργίας ενιαίου υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της επιτροπείας για απείθαρχες χώρες, η οποία, όπως είπε, «θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη».  

Στο τέλος της ομιλίας τουΖαν Κλοντ Τρισέ, ακούστηκαν πολλά χειροκροτήματα αλλά και αρκετές αποδοκιμασίες.
Δείτε το βίντεο των αποδοκιμασιών:



Διαμαρτυρία Ελλήνων φοιτητών στον Τρισέ by Miss-Jessy-Lays
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή


Εάν δεν διώξουμε αμέσως το ΔΝΤ και δεν αποστασιοποιηθούμε από όλους όσους υποστηρίζουν τα προγράμματα του, άμεσα ή έμμεσα, με δήθεν αλλαγές δηλαδή, θα καταστραφούμε – τρία βίντεο με συνεντεύξεις και παρουσία βιβλίου

του Βασίλη Βιλιάρδου  

ΒΙΝΤΕΟ Α: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


ΒΙΝΤΕΟ  Β: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – ΕΛΛΑΔΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΝΤ

http://www.youtube.com/user/vviliardos#p/a/u/0/djh7g3zi1sA 

ΒΙΝΤΕΟ Γ: ΒΙΒΛΙΟ - Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ
http://www.youtube.com/watch?v=ihN94L377Ro  

Πιστεύω ότι ένας λαός δεν πρέπει να εκτιμά τίποτα περισσότερο από την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της ύπαρξης του – ότι η ντροπή μίας δειλής υποταγής δεν ξεπλένεται με τίποτα…Δηλώνω ότι θεωρώ την ψεύτικη σωφροσύνη, η οποία αποσκοπεί στην αποφυγή του κινδύνου, ως το πλέον επικίνδυνο αποτέλεσμα του φόβου.
Ο κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος, με ήρεμη και σταθερή απόφαση, καθώς επίσης με καθαρή συνείδηση. Ένα έθνος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ελευθερία του από τις ξένες δυνάμεις, με τεχνάσματα και στρατηγήματα – αλλά μόνο εάν ριχτεί άφοβα στη μάχη, θυσιάζοντας χίλιες ζωές για ένα πολλαπλό κέρδος ζωής” (Carl von Clausewitz).
  
Δεν μπορεί κανένας να μας υποχρεώσει να δεχθούμε την καταστροφική διαγραφή του 60% του (μόλις 43%) δημοσίου χρέους, η οποία θα ήταν συνώνυμη με την επίσημη χρεοκοπία της χώρας μας – ένα απόλυτα τρομακτικό σενάριο (άρθρο μας), το οποίο παράλληλα θα καταρράκωνε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια μας, ενώ θα κατέλυε την εθνική μας κυριαρχία.
  
Δεν μπορεί να μας εκβιάσει ούτε το μειοψηφικό «καθεστώς Merkel», από το οποίο υποφέρει (και θα υποφέρει) περισσότερο από όλους μας η ίδια η Γερμανία, ούτε κανένας άλλος – ενώ η Γαλλία είναι δυστυχώς εκβιάσιμη, λόγω των προβλημάτων των τραπεζών της, καθώς επίσης της αφρικανικής νομισματικής ένωσης.

Η αποδοχή της διαγραφής (κούρεμα) είναι απόφαση αποκλειστικά και μόνο της κυβέρνησης – η οποία, εάν συμφωνήσει, θα εγκληματήσει εναντίον της Ελλάδας. Προφανώς θα επρόκειτο για μία «προδοτική ενέργεια», η οποία θα δημιουργούσε κοινωνικές συνθήκες «Γαλλικής επανάστασης» στην Ελλάδα - κάτι που θα έπρεπε με κάθε θυσία να αποφευχθεί, ιδίως από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα υπογραφούν ερήμην των Ελλήνων, καθώς επίσης για όλα όσα συμβούν.
  
Ο στόχος μας δεν είναι απλά η αλλαγή της όποιας κυβέρνησης, αλλά η εκδίωξη των μπράβων των τοκογλύφων, του ΔΝΤ δηλαδή και της τευτονοκρατούμενης Τρόικας, το γρηγορότερο δυνατόν και με κάθε θυσία. Διαφορετικά δεν θα θυσιάσουμε μόνο το παρόν, αλλά, κυρίως, το μέλλον των παιδιών μας – τα οποία δεν πρέπει να πληρώσουν σε καμία περίπτωση για τα δικά μας λάθη.   

  
Σημείωση: Τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, τα οποία αυξάνουν τα δημόσια χρέη, δεν τεκμηριώνουν σε καμία περίπτωση ότι μία χώρα είναι φτωχή. Εάν οι κυβερνήσεις της διαχειρίζονται λανθασμένα τη δημόσια περιουσία, εάν δεν λειτουργούν με κέρδος τις δημόσιες επιχειρήσεις, εάν αφήνουν ανεκμετάλλευτο τον υπόγειο πλούτο, εάν σπαταλούν αδικαιολόγητα τα κρατικά έσοδα σε ΜΚΟ και άλλες σκοτεινές οργανώσεις, εάν δεν νοικιάζουν τα ακίνητα, εάν επιδίδονται σε «όργια διαφθοράς κλπ.», δεν σημαίνει ότι ένα κράτος είναι φτωχό. Όταν σκεφθεί κανείς δε ότι, η Ελβετία έχει μόνο αγελάδες και βουνά, ενώ είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου, θα καταλάβει πολύ περισσότερα.
  

Από το άρθρο μας: Γερμανικές Επανορθώσεις

Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη και μπορεί να μη χρεοκοπήσει – αρκεί να διαχειριστεί σωστά τα οικονομικά της, χωρίς να χάσει άλλο χρόνο, απαιτώντας παράλληλα την είσπραξη αυτών που της οφείλει αναμφίβολα η Γερμανία. Εν τούτοις, χρειάζονται εξαιρετικά ικανά, ανιδιοτελή, αδιάφθορα και ιδίως «επαρκή» άτομα στην ανώτατη ηγεσία της - αφού, όσο καλός και αν είναι ένας υπουργός, εάν δεν έχει τις αντίστοιχες γνώσεις, όπως και την εμπειρία, είναι αδύνατον να τα καταφέρει (Πίνακας Ι)
  
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικά χρέη 2011, δημόσια και ιδιωτικά, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ
Χώρα 
Σύνολο
Τράπεζες
Επιχειρήσεις
Νοικοκυριά
Δημόσιο 






Ιρλανδία 
1.166
689
245
123
109
Μ. Βρετανία*
847
547
118
101
81
Ιαπωνία
641
188
143
77
233
Ισπανία
457
111
192
87
67
Γαλλία
449
151
150
61
87
Βέλγιο
435
112
175
53
95
Πορτογαλία
422
61
149
106
106
Ιταλία
377
96
110
50
121
Η.Π.Α.
376
94
90
92
100
Ελλάδα
333
22
74
71
166
Γερμανία**
321
98
80
60
83
Πηγή: MM (IMF)
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
  
Περαιτέρω, παρά το ότι οι δύο πρόσφατες διαδηλώσεις θεωρήθηκαν (πολύ σωστά) εξαιρετικά επιτυχημένες, ενώ είναι αυτές που απελευθέρωσαν την 6η δόση του δανείου (το γεγονός που στην κυριολεξία τρομοκρατεί τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις της ελίτ, είναι η «μετάδοση» των κοινωνικών αναταραχών σε όλη τη Δύση), η κυβέρνηση έχει εκτελέσει πλέον την προσχεδιασμένη αποστολή της (εν αγνοία των βουλευτών, ενδεχομένως και πολλών υπουργών) – ενώ όλα έχουν προβλεφθεί ήδη από τους έμπειρους εισβολείς.

Κατά την πάγια τακτική λοιπόν των παιδιών του Σικάγου, αφού όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια περάσουν από μία «μεταβατική κυβέρνηση» (η οποία θα εισπράξει όλη την οργή των «υπηκόων» της), χωρίς ως συνήθως να είναι κατοχυρωμένα από την απόλυτη πλειοψηφία (180 βουλευτές), θα ακολουθήσει αμέσως μετά η επόμενη κυβέρνηση «σωτηρίας» – η οποία, αφενός μεν θα τα κατοχυρώσει «τελεσίδικα», χωρίς μεγάλες αντιδράσεις από το «πλήθος», αφετέρου θα τα δρομολογήσει σταδιακά στην πράξη, διατηρώντας φυσικά όλα τα εγκληματικά μέτρα (με την εκλεπτυσμένη αιτιολογία ότι, το κράτος έχει συνέχεια και πρέπει να σεβόμαστε τα υπογεγραμμένα).
  
Όλα αυτά όπως στο «παράδειγμα» της Τουρκίας όπου, αφού ολόκληρη σχεδόν η πολιτική ηγεσία κατέρρευσε, μετά την από κοινού ψήφιση των νομοσχεδίων (για την λήψη των δόσεων του ΔΝΤ), εν μέσω μεγάλων κοινωνικών αναταραχών, ο σημερινός πρόεδρος της, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία αμέσως μετά, ήταν στην πραγματικότητα αυτός που ξεπούλησε τα πάντα στις πολυεθνικές, μοιράσθηκε διαχρονικά την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας με τους εισβολείς, ενώ διατήρησε φυσικά τους μισθούς των 300 € (άρθρο μας).    
  
Είναι προφανώς το χειρότερο, αλλά ταυτόχρονα το πιθανότερο σενάριο από όλα όσα μπορούν να μας συμβούν (πολύ χειρότερο ακόμη και από τη δραχμή), η μεγαλύτερη από όλες τις παγίδες καλύτερα – ενώ πολύ δύσκολα θα το αποφύγουμε, εάν δεν διώξουμε αμέσως το ΔΝΤ και εάν δεν αποστασιοποιηθούμε από όλους όσους υποστηρίζουν τα προγράμματα του (άμεσα ή έμμεσα – με δήθεν αλλαγές δηλαδή).               
  
Κλείνοντας, παρά το ότι αρκετοί θεωρούν το Ευρώ ως ένα «θνησιγενές» νόμισμα, ως ένα μοιραίο, θανατηφόρο λάθος δηλαδή, όπως συμβαίνει και με την ίδια την Ευρωζώνη, εμείς πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η «τάση» – με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη η Γερμανία, αφού δεν φαίνεται να συμφωνεί με όλους τους άλλους, έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μόνη της και μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται σε ένα δικό της «σκληρό νόμισμα», το οποίο είναι καταστροφικό για όλες τις υπόλοιπες χώρες (αν και κατά την άποψη μας θα ήταν προτιμότερο να καθαιρεθεί το «καθεστώς Merkel», αφού στην πραγματικότητα είναι αυτό που απειλεί την ενωμένη Ευρώπη και όχι η Γερμανία – οι περισσότεροι Πολίτες της οποίας έχουν ένα αρκετά υψηλό δημοκρατικό και πολιτιστικό επίπεδο).   
  
Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν η προβλεπόμενη υποτίμηση του Ευρώ μετά την έξοδο της Γερμανίας του «καθεστώτος Merkel», η οποία θα αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης, συνδυαστεί με την παροχή μεγαλύτερης «ρευστότητας» από την ΕΚΤ (πληθωρισμό), καθώς επίσης με τη μετατροπή της σε πραγματική κεντρική τράπεζα (όπως η Fed), η οποία θα αγοράζει ομόλογα δημοσίου, η επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης θα είναι απολύτως εφικτή – επίσης για την Ελλάδα.
  
Βασίλης Βιλιάρδος  (copyright)
Αθήνα, 23. Οκτωβρίου 2011
viliardos@kbanalysis.com
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2462.aspx
  
Ο κ. Β. Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, καθώς επίσης συγγραφέας τριών οικονομικών βιβλίων.
Διαβάστε περισσότερα » »