Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για τον ζεόλιθο

  • Οσμή σκανδάλου
  • Ερευνα για το «πάγωμα» της επένδυσης 40 εκατ. στον Εβρο
Προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός ματαίωσαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου...
στον Εβρο, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει το ορυκτό αυτό σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη η «Ελευθεροτυπία», επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η εν λόγω εταιρεία αποκομίζει όφελος από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του χθες με αφορμή το δημοσίευμα, ανέφερε ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Σε απάντησή του στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραδέχεται ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου -από το 2007 έως σήμερα- και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του ζεόλιθου».
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
Από enet
greki-gr
Διαβάστε περισσότερα » »

«Οι Έλληνες έως το 1975 έβλεπαν τους Μακεδόνες ως υποδεέστερο λαό»

Διατείνεται  ο καθηγητής Victor Davis Hanson-  του ‘Hoover’ Institute

Μάρτιος 17, 2013.

Μέχρι το 1975 περίπου, στην επιστήμη υποτίθετο ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένας ξεχωριστός λαός και οι Έλληνες τους έβλεπαν ως ημι-Έλληνες, που χρειάσθηκαν να εξελληνίσουν . Αλλά σε αυτήν τη θεωρία βλέπουμε μία αλλαγή, λέει ο Victor Davis Hanson, Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας και αρθρογράφος, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.


Ο Χάνσον λέει ότι οι Μακεδόνες ως λαός, έζησαν στα εδάφη που καλύπτουν τώρα οι περισσότερες χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι η διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, η οποία αναφέρεται στο όνομα Μακεδονία, ως ιστορική κληρονομιά αποτελεί καθαρά μια σύγχυση, δύο χιλιάδων πεντακοσίων ετών  μετά την ύπαρξη του μακεδονικού κράτους.

«Προσωπικά, ως [από έξω] παρατηρητής, νομίζω ότι το θέμα είναι ειρωνικό, επειδή οι σπουδαστές  της  ελληνικής κλασικής περιόδου και οι φιλέλληνες, μέχρι περίπου το 1975,  μάθαιναν ότι ο Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες ήταν ένα είδος άγριων ημι-ελλήνων οι οποίοι έπρεπε να εξελληνισθούν από τις ελληνικές πόλεις κράτη.

 Αλλά, μετά το 1980, - γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- συχνά επαναπροσδιορίζονται ως καθαροί Έλληνες. Δεν γνωρίζω αν η αλλαγή αυτή επήλθε από κάποια αρχαιολογική έρευνα ή για τουριστικούς σκοπούς ή για πολιτικούς λόγους. Βλέπω ότι προβάλλεται ως ελληνικό το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας και αυτή η πόλη της Πέλλας, όπως και άλλες βασικές πόλεις ως παρόμοιες με τις ελληνικές, με γλώσσα παρόμοια με την ελληνική, αλλά δυσνόητη για τους Έλληνες της εποχής και ο πολιτισμός της αρχαιότητας κάπως παρόμοιος με τα μεγαλύτερα ελληνικά βασίλεια.

Το πώς μπορεί να μετατραπεί σε μια πολιτιστική συνέχεια μετά από 2.500 χρόνια και σε ποιον ανήκει αυτή η κληρονομιά, δεν είμαι σε θέση να πω. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ζούσαν σε περιοχές που σήμερα ανήκουν σε πολλές χώρες, όπως είναι σήμερα οι Κούρδοι. Ωστόσο, η πολιτική δεν μπορεί να καταφεύγει σε εύκολα και απλά συμπεράσματα, είπε ο Χάνσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το είδος της πολιτικής κακοποίησης, από τη σύγχρονη Ελλάδα, δεν συνάδει με έναν καλό φύλακα για την ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

«Έζησα δύο χρόνια στην Ελλάδα και την έχω επισκεφθεί πάνω από 20 φορές και έχω κάποιες εμπειρίες από τις εκκεντρικότητές της.

Με λίγα λόγια, ζούνε οι Έλληνες, σε μια σκληρή γειτονιά που χωρίζεται από την Ευρώπη με τα Βαλκάνια και βρίσκεται εκτεθειμένη στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Υπάρχει μια κοινωνία, η οποία είχε κυριευθεί πάνω από 400 χρόνια από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε ως πιόνι στις επικρατήσεις των μεγάλων δυνάμεων του 19ου και του 20ου αιώνα.

»Οι Έλληνες πιστεύουν  ότι η θεαματική κλασική πολιτιστική κληρονομιά τους διασώθηκε από τα 2.500 χρόνια μέσα από την μακεδονική, ρωμαϊκή, οθωμανική , φράγκικη, ενετική και ευρωπαϊκή κατοχή τους και ως εκ τούτου πρέπει να έχουν αυτήν την ιδιότητα και την επιρροή.
»Οι Έλληνες ως λαμπρά άτομα, εκπροσωπούν πολύ καλύτερα την Ελλάδα στο σύνολό της παρά οι δείκτες της κακής οικονομίας τους, επισημαίνει ο Χάνσον.

Η οικονομική κατάρρευση μπορούσε να προβλεφθεί

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάνσον- συνεχίζει το σλαβικό δημοσίευμα- η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και η σύγκρουση που άνοιξε Βορρά-Νότου στην Ευρώπη, ήταν κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί πολλά χρόνια νωρίτερα.

«Όποιος έχει επισκεφθεί  την Ελλάδα κατά τα έτη από το 1980 έως το 2010 δεν έχει ξαφνιαστεί από την οικονομική κατάρρευση. Ακόμη και με γυμνό μάτι  μπορούσε να δει κανείς ότι η Ελλάδα ήταν μια τεράστια πυραμίδα που χρηματοδοτούνταν από τη Γερμανία. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα που είχε παραποιημένα στατιστικά στοιχεία για να χρησιμοποιήσει τα γερμανικά δάνεια για μια ευχάριστη ζωή. Και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι περνούσαν καλά. Τώρα είναι αντιμέτωποι  με την πραγματικότητα, είπε ο Χάνσον.

Ο Hanson είναι γνωστός συντηρητικός αρθρογράφος με δημοσιεύσεις σε διάφορα περιοδικά των ΗΠΑ και μέλος του Ινστιτούτου ‘Χούβερ’ στο πανεπιστήμι ‘Στάνφορντ’ στην Καλιφόρνια, γράφει το δημοσίευμα του Dnevnik.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάποιοι τα είχαν πει ... ΚΑΖΑΚΗΣ 10-12-2012 Πάρτε αμέσως τα λεφτά σας από τις Κυπριακές τράπεζες ! ΒΙΝΤΕΟ

Μικρογραφία


triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

5 οι όμηροι. Ριζάι: Θα χυθεί αίμα - BINTEO

Μικρογραφία




triklopodia

Διαβάστε περισσότερα » »

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ;‏

«Είστε ανεύθυνος λαός», «Δεν πληρώνετε τους φόρους σας», «Είστε βολεμένοι», «Λειτουργείτε με ωχαδελφισμό», «Είστε τεμπέληδες»… είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση
μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει! Τι; Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!

1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικάπροβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!

2. Σύσταση Δικαστηρίων

Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία

Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)… και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.

9. Ο καταπέλτης

Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

10. Η ατμομηχανή

Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.

Συμπέρασμα: Πολλά από τα πράγματα που οι «προηγμένοι» λαοί απολαμβάνουν σήμερα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας τους ή του σύγχρονου τρόπου ζωής τους προέρχονται από την ανάπτυξη τους κατόπιν της υιοθέτησης προτύπων από τους Έλληνες του παρελθόντος. Είπατε τίποτα;
 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν αυτοκίνητο υδρογόνου!

ΤΟΥΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!
Τι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του; Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου, που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση.
Ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός... συνόρων!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% Ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που "γεννήθηκε" στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα.
"Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!", αναφέρει ο ΣΚΑΙ.
Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.
Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.
Όμως, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί δηλαδή ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει.
"Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτες. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο", σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος.
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάδμιο και αρσενικό αναπνέουν κάτοικοι Ελληνικών πόλεων!

Aυξημένες συγκεντρώσεις καδμίου και αρσενικού, σε σχέση με τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντοπίζουν οι επιστήμονες στην ατμόσφαιρα πολλών αστικών κέντρων. Για τη «βαριά ατμόσφαιρα» ενοχοποιούνται η καύση ορυκτών καυσίμων, η μεταλλουργία, η φθορά των ελαστικών και των φρένων των αυτοκινήτων κατά τις οδικές μεταφορές αλλά και η αυθαίρετη καύση σκουπιδιών.
Όπως αναφέρουν στην τεχνική τους έκθεση τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, η συγκέντρωση των σωματιδίων καδμίου και αρσενικού στην ατμόσφαιρα της πόλης ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί.
Μάλιστα, ο καθηγητής του ΤΕΙ Σάκης Τριανταφύλλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως «πρόκειται για ρύπους που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις αστικές περιοχές ενώ έχουν καταγραφεί και σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη», κάτι το οποίο υποστηρίζει και η καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνη Σαμαρά.
Ο κ. Τριανταφύλλου, διευκρινίζει, ακόμη, ότι δεν αποκλείεται κάδμιο και αρσενικό να προϋπήρχαν στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, καθώς αναλύσεις δειγμάτων για τον εντοπισμό τους δεν είχαν γίνει πριν από το 2010.
Πάντως, η κυρία Σαμαρά, αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων συστατικών στον αέρα της Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Μιλάνο και η Βιέννη.
«Σε κάθε περίπτωση το κάδμιο και το αρσενικό είναι από τα πιο επικίνδυνα συστατικά των αιωρουμένων σωματιδίων» προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι επιβάλλεται η παρακολούθηση τέτοιων συστατικών ώστε να λαμβάνονται μέτρα ενημέρωσης του κοινού και προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και για λόγους έγκαιρου εντοπισμού περιστατικών βιομηχανικών ατυχημάτων, ειδικά σε βιομηχανικές περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Εορδαία: Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Χορό και ξεφάντωμα περιλαμβάνουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Εορδαίας για το Σαββατοκύριακο.Σήμερα Σάββατο διοργανώνεται στις 8 το βράδυ Ποντιακό Γλέντι Νεολαίας στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαϊδας, ενώ την ίδια ώρα φωτιές θα ανάψουν στο εμπόριο.

 Αύριο Κυριακή της Αποκριάς στην  Γαλάτεια, ο Πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει αποκριάτικο χορό στην κεντρική πλατεία της κοινότητας στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Εορδαίας στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας στις 7 το απόγευμα , ο Ποντιακός – Μικρασιατικός Σύλλογος   Καρυοχωρίου στο Καρυοχώρι  με Αποκριάτικη εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία στις 4 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσουν στις 8 το βράδυ άναμμα φωτιάς, κλαδαριάς ή φανού   στην πλατεία Εμπορίου, στην Κεντρική πλατεία της ιστορικής κοινότητας της Βλάστης, στην Αναρράχη στις γειτονιές στις 5 το απόγευμα και στο Μηλοχώρι στις γειτονιές την ίδια ώρα.

Την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Εορδαίας εορτάζει τα Κούλουμα με φασόλια, λαγάνες και νηστίσιμα εδέσματα, χορό και τραγούδι στην Τ.Κ. Βλάστης στην  πλατεία κοινότητας με διοργάνωση «Φίλοι του Χειμώνα»  στις 11 το πρωί, στην Τ.Κ. Κομνηνών από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών στο εκκλησάκι Αγίου Ραφαήλ, στην Τ.Κ. Αναρράχης στην περιοχή του Σταυρού από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Αναρράχης και στην Τ.Κ. Ανατολικού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού στον αύλειο χώρο του Γυμνάσιου.

ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΟΠΥΥ της ταλαιπωρίας – Παράπονα αναγνώστη για τον ΕΟΠΥΥ στην Πτολεμαΐδα

epistoliΤο ότι η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση το έχουμε εμπεδώσει. Το ότι το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει πλέον το έχουμε  καταλάβει. Το ότι οι παροχές υγείας είναι πλέον ανύπαρκτες ή μηδαμινές το έχουμε νιώσει στο πετσί μας. Όμως το ότι, ακόμη και αυτές τις μηδαμινές παροχές δεν μπορείς να τις  έχεις, επειδή κάποιοι αποφάσισαν έτσι είναι απαράδεκτο.  Ας πούμε λοιπόν πως ένας εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ στην Πτολεμαΐδα θέλει να κάνει ένα τσεκάπ, μια κλασσική εξέταση αίματος. Ξέρετε χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ. Και πρέπει αυτήν την εξέταση να την γράψει ο παθολόγος. Όχι ότι έχει σημασία η ειδικότητα.  Τι πρέπει
να κάνει;
Ο εργαζόμενος ασφαλισμένος θα πρέπει ξημερώματα  να πάει έξω από το  κτίριο των ιατρείων, να γραφτεί σε μια αυτοσχέδια λίστα. Στη συνέχεια να πάει στις 7:30 στον ημιώροφο όπου θα διαβαστεί η λίστα και να πάρει ένα αυτοσχέδιο αριθμό προτεραιότητας για τον γιατρό που θέλει, αν υπάρχει βέβαια αφού για κάθε γιατρό κάθε μέρα δίνονται είκοσι (20) νούμερα και τέλος να ξαναπάει μετά τις 9:00 ή ότι ώρα έρχεται ο συγκεκριμένος γιατρός και να περιμένει μέχρι να έρθει η σειρά του για να πάρει επιτέλους στα χέρια του το πολυπόθητο παραπεμπτικό, για να κάνει την εξέταση του.
Πρέπει να πληροφορήσω τους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ στην Πτολεμαΐδα ότι κάποιος ονόματι Γκράχαμ Μπελ στις αρχές του εικοστού αιώνα ανακάλυψε μια  συσκευή που την λένε τηλέφωνο. Πολύ εξυπηρετική όταν θέλεις να οργανώσεις μια υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού. Επίσης το ότι σε όλη την Ελλάδα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χρησιμοποιούν μια τέτοια υπηρεσία και ότι μπορούν να στείλουν ένα ταχυδρομικό περιστέρι στα κεντρικά της υπηρεσίας τους ώστε να μάθουν πως γίνεται.
Ας σοβαρευτώ όμως, γιατί έχω να κάνω και με σοβαρούς ανθρώπους και ας θέσω μερικές ερωτήσεις στους υπεύθυνους του ΕΟΠΥΥ Πτολεμαΐδας ελπίζοντας σε μια απάντηση. Γιατί δεν λειτουργεί υπηρεσία τηλεφωνικών ραντεβού στην Πτολεμαΐδα όπως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα; Γράφει σε  κανέναν κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ότι πρέπει να εξυπηρετούνται μόνο είκοσι άτομα αν γιατρό, ιδίως όταν το 80% αυτών απλά θέλουν να συνταγογραφήσουν φάρμακα; Ποιο είναι το ωράριο των γιατρών και γιατί δεν είναι ανακοινώσιμο; ; Πότε και οι ασφαλισμένοι της Πτολεμαΐδας θα μπορούν να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί θα πρέπει να χάσω ένα ολόκληρο πρωινό από την δουλειά του ή να πληρώσουν έναν ιδιώτη γιατρό για κάτι τόσο απλό;
Ελπίζοντας ότι έχει μείνει μια στάλα φιλότιμο σε κάποιον αρμόδιο περιμένω απαντήσεις ή ακόμη καλύτερα πράξεις.
Ένας ασφαλισμένος

kozan.gr


Διαβάστε περισσότερα » »