Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΣ -- Ο ΤΡΕΛΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ '' ARGUS ''

Ποιος θυμάται τον Νικόλαο Χριστόφιλο; Στην Ελλάδα ελάχιστοι. Στην Αμερική όμως αρκετοί –και μάλιστα σαν τον “τρελλο-Έλληνα” (crazy Greek), που συνέδεσε το όνομά του με το Argus, πρώτο πείραμα στο Διάστημα. 

Ο Νικόλαος Χριστόφιλος γεννήθηκε το 1916 στην Βοστόνη. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Ελένη, Έλληνες μετανάστες, που δεν άντεξαν πολύ καιρό μακριά από την πατρίδα και επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν ο Νίκος ήταν 7 ετών.


Ο Χριστόφιλος ενδιαφέρθηκε από παιδί για την ραδιοφωνία και κατασκεύαζε μάλιστα αυτοσχέδιους πομπούς και δέκτες. Το 1938 αποφοίτησε από την Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία Wisk Inc. που εγκαθιστούσε και συντηρούσε ανελκυστήρες. Κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου Πολέμου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν την εταιρεία Wisk να εγκαταλείψει τους ανελκυστήρες και να αναλάβει την συντήρηση φορτηγών. Αυτό, για τον πολυμήχανο Χριστόφιλο, ήταν πιο πολύ παιχνίδι παρά δουλειά και του άφηνε πολύ ελεύθερο χρόνο για να μελετά πυρηνική φυσική και μάλιστα από γερμανικά βιβλία, αφού μόνο αυτά ήταν εύκολο να βρεθούν στην κατοχική Αθήνα.



Μετά τον πόλεμο ο Χριστόφιλος άνοιξε δική του εταιρεία για ανελκυστήρες, αλλά ο έρωτάς του για την πυρηνική φυσική συνεχίστηκε και σύντομα άρχισε να στήνει δικές του θεωρίες. Το 1946 υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν επιταχυντή παρόμοιο στον σχεδιασμό του με το σύγχροτρον, τον κυκλικό επιταχυντή όπου συνδυάζονται ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία για να επιτύχουν φορτισμένα σωματίδια σε πολύ υψηλές ενέργειες. Ωστόσο, σύντομα ενημερώθηκε από τα περιοδικά φυσικής ότι ένας τέτοιος επιταχυντής είχε ήδη εφευρεθεί.


Απτόητος ο Χριστόφιλος, συνέχισε να σχεδιάζει επιταχυντές και το 1950 υπέβαλε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για «την Αρχή της Ισχυρής Εστίασης» της δέσμης επιταχυντών. Το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των Η.Π.Α. του απένειμε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1956, με τον αριθμό, 2,736,799


Ωστόσο το 1952 η Αρχή της Ισχυρής Εστίασης εφευρέθηκε ανεξάρτητα, από τρεις ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου του Μπρουκχέϊβεν (Brookhaven) των Η.Π.Α. και άρχισε να εφαρμόζεται στους επιταχυντές του Μπρουκχέϊβεν, του Κορνέλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN. Σε επίσκεψή του στις Η.Π.Α., περί τα τέλη του 1952, ο Χριστόφιλος διάβασε για την εφεύρεση των Αμερικανών ερευνητών και επισκέφτηκε το εργαστήριο του Μπρουκχέϊβεν, όπου κατόπιν συζητήσεων αναγνωρίστηκε η πρωτοπορία του στη σύλληψη της Αρχής του και του προσφέρθηκε αμέσως μια θέση εργασίας.


Με αυτό τον ανορθόδοξο και επεισοδιακό τρόπο, ο Χριστόφιλος από μηχανικός ανελκυστήρων έγινε ξαφνικά ερευνητής ενός από τα σημαντικότερα εθνικά ερευνητικά κέντρα των Η.Π.Α. Λόγω του απόρρητου χαρακτήρα των ερευνών στις οποίες συμμετείχε, ο Χριστόφιλος μετακινήθηκε το 1956 στο Εθνικό Εργαστήριο Λίβερμορ (Livermore), όπου και παρέμεινε μέχρι και το τέλος της σταδιοδρομίας του.

Αν και ο Χριστόφιλος αφοσιώθηκε κυρίως στην επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, συμμετείχε και σε πλήθος άλλων πρωτοποριακών πειραμάτων, πολλά από τα οποία υπήρξαν καθοριστικά για τις μετέπειτα εξελίξεις σε διάφορους τομείς. Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα που συνέλαβε ο Χριστόφιλος και πρότεινε στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. ήταν και το Argus.


Το ανήσυχο πνεύμα του Χριστόφιλου δεν μπορούσε παρά να ερεθιστεί από την αυγή της διαστημικής εποχής, τον Οκτώβριο του 1957: αμέσως μετά την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου, του σοβιετικού «Σπούτνικ», ο Χριστόφιλος σκέφτηκε πως η προσπάθεια μαγνητικής παγίδευσης ηλεκτρονίων (ενός από τα κεντρικά στοιχεία της πυρηνικής σύντηξης) θα μπορούσε να δοκιμαστεί ως διαστημικό πείραμα σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να γίνει σε οποιοδήποτε εργαστήριο στην επιφάνεια της Γης.


Πρότεινε λοιπόν την εκτόξευση ατομικής βόμβας, η οποία με την έκρηξή της θα παρήγαγε ένα πολύ μεγάλο πλήθος ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας, τα οποία ακολούθως θα παγιδεύονταν από το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα σχημάτιζαν ζώνες ή φλοιούς ηλεκτρονίων γύρω από τη Γη. Αν πράγματι τα ηλεκτρόνια, αντί να διασκορπιστούν ατάκτως στα πέρατα του διαστήματος, συγκεντρώνονταν και κατευθύνονταν από το γεωμαγνητικό πεδίο, θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να βλάψουν δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη.


Η πρότασή του συζητήθηκε αρχικά μέσα στο εργαστήριο Λίβερμορ και λίγο αργότερα με συναδέλφους του από άλλα εργαστήρια. Εν τω μεταξύ ανακαλύφθηκαν οι φυσικές ζώνες ηλεκτρονίων και πρωτονίων γύρω από τη Γη, από τον Τζέιμς βαν Άλεν, με μετρήσεις των δύο πρώτων αμερικανικών δορυφόρων. Η ανακάλυψη του βαν Άλεν λειτούργησε υποστηρικτικά στην πρόταση του Χριστόφιλου και στις 6 Μαρτίου του 1958, ο πρόεδρος Αιζενχάουερ συμφώνησε να ελεγχθεί η σκοπιμότητα του πειράματος. Ακολούθησαν πυρετώδεις διασκέψεις και σχεδιασμοί. Την Πρωτομαγιά του 1958 ο Αιζενχάουερ έδωσε το πράσινο φως για την διεξαγωγή του πειράματος.


Το πείραμα στήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ: σε λιγότερο από 4 μήνες όλα ήταν έτοιμα. Στις 26 Ιουλίου του 1958 εκτοξεύθηκε ο Explorer-4, ο τρίτος δορυφόρος στην ιστορία των Η.Π.Α., ο οποίος θα παρακολουθούσε την εξέλιξη του πειράματος στο Διάστημα. Την 1η Αυγούστου το Norton Sound του Πολεμικού Ναυτικού, με τους πυραύλους και τις βόμβες του πειράματος, απέπλευσε από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό τον Νότιο Ατλαντικό. Ταυτόχρονα απέπλευσαν άλλα δύο πλοία από λιμάνια της Ανατολικής Ακτής, για συμμετοχή στο πείραμα με παρατηρήσεις από την θάλασσα.


Η επιλογή της απομακρυσμένης περιοχής του πειράματος , περίπου 1800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, έγινε για διαφόρους λόγους, με κυριότερο την μυστικότητα και ασφάλεια, καθώς και την ιδιαιτερότητα της γεωμετρίας του γεωμαγνητικού πεδίου στο Νότιο Ατλαντικό, που έδινε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο πείραμα.


Στις 27 και 30 Αυγούστου και στις 6 Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκαν τρεις ατομικές βόμβες των 2 χιλιοτόνων οι οποίες εξερράγησαν στα 200, 240 και 540 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Τόσο οι μετρήσεις του Explorer-4 όσο και οι παρατηρήσεις από το έδαφος επιβεβαίωσαν την θεωρία του Χριστόφιλου: δημιουργήθηκε μια τεχνητή ζώνη σωματιδιακής ακτινοβολίας ανάμεσα στις δύο ζώνες βαν Άλεν, που μάλιστα διατηρήθηκε για περισσότερο χρόνο απ’ ότι είχε προβλεφθεί, αφού αυτή αποδομήθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες και όχι σε μερικές μέρες όπως αναμενόταν. Επιπλέον, τα ηλεκτρόνια του Argus δημιούργησαν Σέλας –ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που στους ουρανούς δημιουργήθηκε Σέλας από ανθρώπινη ενέργεια και όχι από φυσικά αίτια.


Η επιτυχία του Argus δικαίωσε τον «τρελο-Έλληνα» και οδήγησε αργότερα σε πειράματα μεγαλύτερης έντασης. Ο Νικόλαος Χριστόφιλος πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 24 Σεπτεμβρίου του 1972. Όπως πάντα, είχε και την προηγούμενη νύχτα εργαστεί έως αργά στο εργαστήριο του Λίβερμορ. Αναμφίβολα, υπήρξε μια ασυνήθιστη προσωπικότητα στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας.


Πηγή
okloios 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ !!! ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ-ΜΕΤΡΗΣΗ-ΣΥΣΚΕΥΕΣ


Η  μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ.  Δημήτρη  Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο  ασφαλείας που θέτουν οιπερισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές  των μετρητών είναι  τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην  ακτινοβολία είναι διαρκής (δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο). Οι  εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα  ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει  στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands  free! Να λοιπόν η  «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.
07.15 Κινητό τηλέφωνο -365 φορές πάνω από το όριο!
Συνήθως  η ημέρα μας αρχίζει μ' ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6  μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!)  μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε,  όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας! (Το 1ο ψέμα. Αν διαιρέσουμε το 1827 με το 5.8 που δίνεται στον πρόλογο του κειμένου βρίσκουμε 315 και όχι φυσικά 365) Να σημειώσουμε ότι στη δική  μας μέτρηση η απόσταση μετρητή - κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ  όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η  απόσταση. μηδενίζεται. (Όλα αυτά σημαίνουν ότι σε ένα 24ωρο μπορούμε να μιλήσουμε στο κινητό αθροιστικά κάτι παραπάνω από 4,5 λεπτά της ώρας έχοντάς το σε απόσταση 10 εκατοστών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύς ακτινοβολίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης, άρα αν με το hands free κρατήσουμε το κινητό σε απόσταση 50 αντί 10 εκατοστών, αμέσωςυπο25πλασιάζεται η ακτινοβολία που δεχόμαστε. Έτσι θα μπορούμε να 25πλασιάσουμε τον ημερήσιο χρόνο ομιλίας μας σε πάνω από 2 ώρες. Με bluetooth, που έχει εμβέλεια σίγουρα 5 μέτρα, αν αυξήσουμε την απόσταση μόνο στο 1 μέτρο, φτάνουμε στις 8 ώρες ομιλίας ημερησίως!!! Όλα αυτά φυσικά αν η μόνη ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι από το κινητό μας τηλέφωνο). Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση  κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοίσυμβουλεύουν να μη  φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς,  μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο  έντονα να «πιάσει» σήμα. (Αυτό είναι αλήθεια και κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης όταν η μπαταρία του κινητού έχει σχεδόν αδειάσει)
09.30 Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router) - Μην ξεχνάτε να το κλείνετε
Η  ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική,  ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη  πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο routerτοποθετείται τις περισσότερες φορές  στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου,  συχνά δίπλα  στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι  τοποθετημένο σ' ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20  μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, (ξέρετε εσείς κανέναν να έχει το router σε απόσταση μισής παλάμης από το κεφάλι του;) ενώ δίπλα στην  κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router  παραμένει αναμμένο - ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη  λαμβάνετε συνεχώς. (Εδώ η καταστροφολογία περιττεύει εμφανώς. Σε μια λογική απόσταση πχ του 1m που κάθεται ο χρήστης από το ασύρματο router δέχεται το 1/100 της ισχύος σε σχέση με αυτή των 10cm, δηλαδή 0,152mW/m2, δηλαδή μπορούμε να καθόμαστε σε αυτήν την απόσταση 916 ώρες το 24ωρο!!! Επιλέξτε να τοποθετήσετε το ασύρματο router σε τέτοια απόσταση ώστε να έχετε πολυτέλεια σε έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπει. Ισχύει η συμβουλή της απενεργοποίησης σε ώρες που δεν το χρειαζόμαστε για οικονομία ρέυματος και ζωής λειτουργίας του router
14.00 Ασύρματος back server - Μακριά του όσο λειτουργεί
Πρόκειται  για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας  και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες  τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτιτους. (Για να βγάλει μέτρηση εκτός ορίων; Μήπως τον χρησιμοποιούσαν όταν ξάπλωνε κάποιος στο κρεβάτι για να τρώει και ακτινοβολία; Στη θέση εργασίας πόση ήταν η ακτινοβολία;)
Και οι δύο αυτές  θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις  φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει,  καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή,  μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτεθέλετε. (Δεν είναι και η πιο απαραίτητη ασύρματη συσκευή που υπάρχει κι ούτε χρησιμοποιείται συχνά. Βασικά υπάρχει σε ελάχιστα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη χώρα μας). 
16.00 Φούρνος μικροκυμάτων - Από μακριά κι αγαπημένοι
Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις  σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε  για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό.  Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του  βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί  στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53  μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30 εκατοστών. (Τα 30cm σε σχέση με τα 20cm σημαίνουν 2,25 φορές μικρότερη ισχύ ακτινοβολίας. Επίσης αυτή η ένδειξη σημαίνει ότι η επιτρεπτή μας έκθεση σε αυτήν την απόσταση με λειτουργούντα το φούρνο είναι πάνω από 12 ώρες το 24ωρο!) Εν  ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι  να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που  εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και  σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο. (Δεν έχουμε λόγο να το πιστέψουμε αυτό από τη στιγμή που δε δίνεται κάποια μέτρηση)
20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone - Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά
Την  πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή  βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για  να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει  το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η  μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του  ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το  μηδέν. Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα  ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές  αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη  απόσταση τους ήχους.
23.05  Ασύρματο τηλέφωνο Η ύπουλη ακτινοβολία 
Στα  περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο  δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του  καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες  της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το  ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε  τονμετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας  επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο  φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε  ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της  συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή! (Τοποθετήστε τη βάση σε κάποιο σημείο του σπιτιού που δε βρίσκεστε πολλές ώρες, όχι πχ στην κρεβατοκάμαρα. Η ακτινοβολία που εκπέμπει το φορητό τηλέφωνο κατά την ομιλία είναι επίσης ισχυρή, αρκετά περισσότερο μάλιστα κι από του κινητού τηλεφώνου. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση του σε απολύτως απαραίτητες περιπτώσεις, πχ όταν είστε στο μπαλκόνι ή όταν μαγειρεύετε και μην ανοίγετε μεγάλες κουβέντες λέγοντας στο συνομιλητή σας ότι είστε απασχολημένοι κλπ και μιλήστε από το κανονικό σταθερό τηλέφωνο λίγο αργότερα.)

 apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Μούστος: ένας φθινοπωρινός «θησαυρός» για τη διατροφή μας ~ Συνταγή για μουσταλευριά

Ο Σεπτέμβριος λέγεται και τρυγητής καθώς είναι ο μήνας του τρύγου και του σταφυλιού. Ο μούστος, που προκύπτει από τη σύνθλιψη των σταφυλιών, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολύτιμων για την υγεία μας τροφών.

Ο μούστος, ο χυμός των σταφυλιών που προκύπτει από τη σύνθλιψή τους και χρησιμοποιείται για την παραγωγή...
 διαφόρων άλλων προϊόντων, περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας.

Παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών και μπορεί να είναι λευκωπός έως ερυθρός, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Από το μούστο προκύπτει το κρασί, καθώς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα όπως το πετιμέζι, η μουσταλευριά και το μουστοκούλουρο.

Ο μούστος περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες). Συγκεκριμένα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.


Τα πιο συνηθισμένα γλυκίσματα από μούστο, είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα. Το πετιμέζι, μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε γλυκίσματα και ροφήματα, να χρησιμοποιηθεί ως σπιτικό αναψυκτικό (1 μέρος πετιμέζι - 3 μέρη παγωμένο νερό) ή να προστεθεί ως αρωματικό σιρόπι σε γιαούρτι και παγωτά.


Επίσης, η μικρασιάτικη κουζίνα χρησιμοποίησε πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσει γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.

Όλα όσα είπαμε για τη μουσταλευριά, σε συνδυασμό με τη μηδαμινή περιεκτικότητά της σε λίπος, την καθιστούν ένα σημαντικό προϊόν για μια ισορροπημένη διατροφή, που μάλιστα μπορεί να καταναλωθεί και σε περιόδους νηστείας ή δίαιτας.



Τα... συνοδευτικά

Η θρεπτική αξία της μουσταλευριάς είναι υψηλή, τόσο εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα σταφύλια, όσο και λόγω των συστατικών των προϊόντων που συχνά την συνοδεύουν, όπως το σουσάμι, η κανέλα και τα καρύδια.

Το σουσάμι περιέχει αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο, η κανέλα βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ τα καρύδια έχουν τα απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοστερόλες.



Η συνταγή της μουσταλευριάς


Συστατικά

• 6 ποτήρια μούστο

• 1 ποτήρι αλεύρι

• 100 γρ. αμύγδαλα

• 1-2 κ. σούπας αμύγδαλα φιλέ

• 2 κ. γλυκού κανέλα



1. Βάζουμε σε καυτό νερό τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Καθαρίζουμε με τα χέρια το εξωτερικό περίβλημα και χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ ελαφρώς, για να μειωθεί ο όγκος τους.

2. Βάζουμε το μούστο και το αλεύρι στη κατσαρόλα.

3. Ομογενοποιούμε με ένα σύρμα χειρός.

4. Συνεχίζουμε την ομογενοποίηση με ένα μπλέντερ χειρός.

5. Βράζουμε το μίγμα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε μία κουταλιά κανέλα και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα χειρός. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, η μουσταλευριά θα έχει γίνει πηχτή όπως στη φωτογραφία, τότε είναι έτοιμη.

6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (όχι τα φιλέ), ανακατεύουμε και αμέσως τοποθετούμε σε ατομικά μπολ, διαφορετικά θα κάνει κρούστα.

7. Προσθέτουμε κανέλα, τα αμύγδαλα φιλέ και είναι έτοιμο. Διατηρούμε στο ψυγείο.


clickatlife.gr/
Διαβάστε περισσότερα » »

Δείτε ποια στρατόπεδα νεοσυλλέκτων κλείνουν

Κλείνουν τα 13 από τα 21 συνολικά Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο εκπαιδευτικό κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαιδεύσεως στην Τρίπολη, θα εκπαιδεύονται μαζί, αλλά εν συνεχεία θα αποδίδονται στους οικείους Κλάδους, τόσο οι νέοι σμηνίτες, όσο και οι νέοι ναύτες, αφού το ΚΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που καταργούνται.




Τα στρατόπεδα που βάζουν «λουκέτο», σύμφωνα με τον «Ελ.Τύπο», είναι τα εξής:

Στο Μαυροδένδρι Κοζάνης,
στο Ρέθυμνο,
στο Ναύπλιο (το ΚΕΜΧ του Μηχανικού),
στην Κόρινθο (6ο Σύνταγμα Πεζικού, δόθηκε ήδη στην ΕΛΑΣ, ως κέντρο κρατήσεως λαθρομεταναστών),
στην Τρίπολη (11ο Σύνταγμα Πεζικού),
στη Σταυρούπολη Ξάνθης,
στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς,
στα Ιωάννινα, στο Παρανέστι Δράμας,
στα Γιαννιτσά, στην Άρτα (ΚΕΥΓ, του Υγειονομικού),
στην Πάτρα (ΚΕΜΧ, του Τεχνικού)
και το μοναδικό κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά (Κ.Ε.Ν. «Κανελλόπουλος»).

krasodad
Διαβάστε περισσότερα » »

Αρκετά δε λουφάξαμε Σύντροφοι; Καιρός για «χτύπημα»...


  γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

- Σαν πολύ δεν κάτσαμε ήσυχα σύντροφοι;
- Έτσι έπρεπε. Κι έτσι πρέπει.
- Εντάξει. Παραπήγε όμως.
- Εξακολουθούν να μας περιμένουν.
- Ε και τι θα γίνει; Θα συνεχίσουμε για πολύ ακόμη να κάνουμε τον ψόφιο κοριό;
- Όσο χρειαστεί μέχρις ότου ν’ ατονήσει εντελώς η προσοχή τους ή να στραφεί εξολοκλήρου αλλού.
- Ήδη έχει σπάσει η προσοχή των Αρχών σε ένα σωρό μέτωπα. Νομίζω ότι είναι ασφαλές πια να βγούμε.
- Νομίζεις;
- Ε, έτσι δεν δείχνουν τα πράγματα;
- Το «νομίζω» σε καταστάσεις Πολέμου δεν είναι αρκετό.
- Σε καταστάσεις πολέμου δεν νοείται ούτε να κρυβόμαστε διαρκώς, ούτε και να μην παίρνουμε ρίσκα.
- Δηλαδή και τι θέλεις σύντροφε;
- Μας χαλάει να βάλουμε καμία βόμβα σε κανένα πολιτικό ή να την πέσουμε με ΑΚ ή RPG σε κανα αστυνομικό τμήμα ή καμία κλούβα; Έτσι για να δηλώσουμε παρουσία.
- Εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας σύντροφε.
- Δηλαδή;
- Εσείς θέλετε ένα οποιοδήποτε χτύπημα, έτσι για δηλώσετε παρουσία στην «επανάσταση».
- Ενώ εσείς;
- Εμείς θέλουμε να εκμεταλλευθούμε αυτή την ρευστή περίοδο για να συγκροτηθούμε σε κάτι ισχυρότερο. Άλλωστε, τα χτυπήματα σε Πολιτικούς ή άλλους καθεστωτικούς στόχους αποτελούν ξεπερασμένη «αστική δήθεν επαναστατική επιλογή». Δεν μας εκφράζουν γιατί υποκρύπτουν και υποδηλώνουν ρεφορμιστικό αίτημα για «βελτίωση του καθεστώτος». Κι αυτό δεν μας εκφράζει. Συμφωνείς φαντάζομαι.
- Ναι, αλλά θα αρέσει σε πολλούς «άγουρους» συντρόφους και στην κοινωνία. Και θα βοηθήσει στο προφιλ μας. Εν πάση περιπτώσει, η Συγκρότηση μόνο σας νοιάζει; Αυτό είναι όλο;
- «Συγκρότηση» είναι ευρύτερος όρος. Σημαίνει Στρατολόγηση, σημαίνει Οργάνωση, σημαίνει Εκπαίδευση, σημαίνει εύρεση Χρηματοδότησης, σημαίνει Εξοπλισμός, σημαίνει Δικτύωση, σημαίνει Πολλά.
- Αυτά μόνο; Η «Πράξη»; Η «Δράση», η «έμπρακτη εφαρμογή της επανάστασης στην πράξη»; Αυτά δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό σας;
- Όλα στην ώρα τους.
- Θα χαρακτηριστείτε δειλοί και συμβιβασθέντες, αστικοποιημένοι ρεβιζιονιστές. Το ξέρεις αυτό.
- Δεν μας αφορά η γνώμη των άσχετων. Οι «οικείοι» γνωρίζουν.
- Αφού αυτά που πρότεινα, η «συνήθης δράση» εν πάση περιπτώσει, μπορούν να εκτελεστούν και με «χαμηλότερη συγκρότηση». Γνωστά πεδία είναι. Τα’ χουμε ξανακάνει, γιατί να μην τα εντάξουμε στο σχεδιασμό;
- Γιατί δεν είναι η ώρα τους και γιατί θα τραβήξουν την προσοχή των Αρχών πάνω μας. Και γιατί υπολογίζουμε σε χτυπήματα πολύ «βαρύτερα» απ’ αυτά που είπες.
- Τα «μικρά αυτά χτυπήματα» θα βοηθήσουν στην Στρατολόγηση και στην Εκπαίδευση νέων συντρόφων. Πάντα βοηθούσαν. Κι όπως πάντα, δεν πρόκειται να μας εντοπίσουν.
- Όπως πάντα; Αυτό δεν είναι ακριβές. Ξεχνάτε ότι ήδη υπήρξαν συλλήψεις κι επανειλημμένα μάλιστα;
- Δεν κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Κάποιοι πάντα συλλαμβάνονται. Έτσι είναι ο πόλεμος. Κι αυτό κέρδος είναι. Αποκτούμε μάρτυρες και ήρωες έτσι. Σύμβολα της αντικαπιταλιστικής επανάστασης. Που με τη σειρά τους φέρνουν νέο κόσμο, νέους αγωνιστές στις τάξεις μας. Γεννούν νέους αντάρτες πόλης. Άλλωστε, έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία τώρα. Θα προσέξουμε περισσότερο. Δεν θα μας πιάσουν.
- Θα προσέξουμε περισσότερο; Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω σύντροφε. Πάντα «κάτι μένει πίσω». Πάντα «κάτι ξεφεύγει». Κι αυτό το «κάτι» θα είναι αρκετό για να μας κρατήσει «καθηλωμένους» μετά. Κι έτσι, θα πάνε πίσω απείρως πιο μεγάλοι σχεδιασμοί και φιλόδοξοι στόχοι.
- Μα ποιοί είναι αυτοί οι μεγάλοι σχεδιασμοί επιτέλους; Τι οργανώνετε; Εμείς δεν θα μάθουμε;
- Στην ώρα τους όλα.
- Δεν μ’ αρέσει αυτό σύντροφε. Είμαστε ή δεν είμαστε όλοι μαζί; Αν υφίστανται προσωπικές αντζέντες, τότε να το χωρίσουμε το μαγαζί κι ο καθένας να πάρει το δρόμο του. Και την προσωπική του δράση βεβαίως.
- Αυτό θα είναι ολέθριο στρατηγικά και το ξέρεις.
- Τότε ξεκινήστε να μιλάτε.
- Καλά. Ας πούμε ότι η συνολική κοινωνική ένταση μας υποχρεώνει να μπούμε σε λογικές «καίριων» και όχι «συμβολικών χτυπημάτων» πια.
- Δηλαδή;
- Δηλαδή, χτυπήματα που θα πλήξουν καίρια το ηθικό του αντιπάλου κι αν είναι δυνατόν και την επιχειρησιακή του ικανότητα.
- Πως είναι δυνατόν να συμβεί αυτό; Τα μεγέθη μας είναι πάρα πολύ μικρά για να φαντασιωνόμαστε κάτι τέτοιο.
- Λάθος. Έχουμε πλέον την απαραίτητη εμπειρία και στα οργανωτικά, και σε εκρηκτικά και σε όπλα και σε επιμελητεία και σε τακτικούς σχεδιασμούς ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εκτελέσουμε κάτι «μεγάλο» και «κρίσιμο».
- Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα του για κάτι τέτοιο; Μεγάλο ρίσκο που όμως κινδυνεύει να πάει χαμένο αν δεν είναι η ώρα του. Ακόμη κι αν πετύχει.
- Είναι. Η κοινωνία και κυρίως το ευρύτερο αγωνιστικό λαϊκό μπλοκ είναι έτοιμοι για την Μεγάλη Εξέγερση. Οφείλουμε λοιπόν να τους «προετοιμάσουμε» το «δρόμο». Να πλήξουμε τις δυνάμεις του εχθρού ώστε όταν «έρθει η ώρα» και βρεθούν απέναντι στο Λαϊκό Μαζικό Κίνημα να είναι «αποδυναμωμένοι».
- Εντάξει. Οφείλω να πω ότι αξίζει τον κόπο σαν σκέψη. Άλλο η Θεωρία όμως κι άλλο η Πράξη. Θα μας πείτε λεπτομέρειες τελικά ή όχι;
- Μόνο πολύ γενικά.
- Έστω. Αν και διαφωνώ και μ’ ενοχλεί όλη αυτή η «κρυψίνοια» απέναντι σε συντρόφους σας. Εν πάση περιπτώσει, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ποια μπορεί να είναι αυτή η «ευαίσθητη και κρίσιμη πλευρά» του αντιπάλου που να μπορούμε να την «πλήξουμε καίρια».
- Μην ξεχνάς σύντροφε ότι ήδη πριν λίγο καιρό μια παρόμοια επίθεση «πέρασε» στην καρδιά του αντιπάλου.
- Εννοείς την Κατεχάκη και την επιστολή-βόμβα φαντάζομαι.
- Ακριβώς. Λειτούργησε, όπως ξέρεις και σαν «περίπλοκη βολιδοσκόπηση» αυτό. Πρώτον το ότι «πέρασε». Αποδεικνύει ότι όλα είναι «δυνατά». Και δεύτερον, για θυμήσου τι πανικό τους προκάλεσε εκείνη η ενέργεια.
- Άρα, σκέπτεστε κάτι παρόμοιο;
- Ναι, αλλά πολύ πολύ ισχυρότερο.
- Δηλαδή;
- Ας πούμε να τινάξουμε την ΓΑΔΑ στον αέρα.
- Ω, έλα τώρα, μην το γελοιοποιούμε το πράγμα. Είπαμε να σκεπτόμαστε και να μιλάμε σοβαρά.
- Σοβαρά μιλάμε σύντροφε. Σε καλώ να σκεφτείς πόσα μικρά αεροπλάνα βλέπεις κάθε μέρα να πετάνε στον αττικό ουρανό. Φαντάσου ένα τέτοιο γεμάτο με εκρηκτικά C4 και sarin να πέφτει πάνω στο κτίριο. Οι φίλοι και σύμμαχοι μουσουλμάνοι να είναι καλά που θα μας προμηθεύσουν τον καμικάζι πιλότο που απαιτείται και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα «διαβαθμισμένα» και «σπάνια υλικά». Σε καλώ επίσης να σκεφτείς πόσα μπορείς να κάνεις με καμιά δεκαριά μεγάλα ελικόπτερα αερομοντελισμού γεμάτα επίσης με ισχυρά εκρηκτικά αλλά και θανατηφόρα αέρια. Σου θυμίζω επίσης ότι ο πλαϊνός δρόμος δίπλα από το κτίριο είναι προσπελάσιμος λόγω της εισόδου του παρακείμενου νοσοκομείου. Για φαντάσου ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά και αέρια πόσα μπορεί να κάνει;
- Ρε πας καλά; Αυτά τα χτυπήματα θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στον απλό πληθυσμό. Τι είναι αυτά που λέτε; Πήρατε τίποτα;
- Ακριβώς σύντροφε. Θα προκαλέσουν τεράστια οργή θα το έλεγα εγώ.
- Είπαμε, να τους θεωρούμε όλους «συνυπεύθυνους», αλλά όχι κι έτσι. Θα πέσουν να μας λιανίσουν. ΟΛΟΙ!
- Λάθος! Οργή, ναι θα προκαλέσουν, οργή όμως εναντίον των φασιστών που σου θυμίζω ότι θα τους έχουμε απέναντι στο επικείμενο μεγάλο ξεκαθάρισμα. Και οφείλουμε να τους αποδυναμώσουμε κι αυτούς βεβαίως.
- Θα το φορτώσουμε σ’ αυτούς, εννοείς;
- Ναι.
- Το προτεινόμενο χτύπημα έχει αποτροπιαστικές διαστάσεις σύντροφε.
- Ο ίδιος ο πόλεμος είναι αποτρόπαιος. Έτσι όμως, πετυχαίνουμε μ’ ένα σμπάρο δυό τριγώνια. Προκαλούμε καίριο πλήγμα στο ηθικό των Αρχών και χτυπούμε καίρια και τους φασίστες.
- Δεν ξέρω. Έχω μείνει άφωνος. Χρειαζόμαστε χρόνο για να το επεξεργαστούμε.
- Θα τον έχετε. Άλλωστε, σου είπα, δεν είναι ακόμη η ώρα.
- Άλλο προτεινόμενο πλήγμα;
- Ναι. Να στερήσουμε τις Αρχές από ένα «κρίσιμο τμήμα» της. Αρκετούς από τις «κεφαλές» τους.
- Δηλαδή; Θα στηθούμε έξω από τα τμήματα και θα καθαρίζουμε διοικητές; Ή θα γεμίσουμε snipers τις ταράτσες της Αθήνας;
- Αυτό θα γίνει αργότερα, όταν θα φουντώσει η επανάσταση. Κι όταν θα έχουμε πολλές διαθέσιμες δυνάμεις. Κι όταν δεν θα ελέγχουν όπως τώρα τα πάντα στις γειτονιές και στους δρόμους.
- Άρα κάτι άλλο εννοείς...
- Ναι. Με ένα μεγάλο χτύπημα θα φάμε πολλούς μαζεμένους απ’ αυτούς.
- Αυτά δεν γίνονται. Οι γαλονάδες τους φυλάσσονται καλά όταν είναι συγκεντρωμένοι.
- Σωστά. Αλλά όχι οι «νεότευκτοί» τους. Τουλάχιστον όχι τόσο αποτελεσματικά.
- Οι Σχολές Αξιωματικών τους!
- Ακριβώς. Θα φάμε την «επόμενη γενιά» λίγο πριν το σκάσιμο του Αγώνα. Θα τους στερήσουμε από μεγάλες ποσότητες βαθμοφόρων τους. Τα κενά που θα δημιουργηθούν στις γραμμές τους θα είναι δυσαναπλήρωτα. Θα δώσουμε έτσι στους Αγωνιστές του Δρόμου αβάντες για να ξεδιπλώσουν τα πρώτα κρίσιμα κύματα των επιθέσεών τους εναντίον τους.
- Δεν ξέρω. Πολύ φιλόδοξα αλλά και πολύ «αμφίβολα» και «θολά» όλα αυτά σύντροφε.
- Τι σε ανησυχεί;
- Και το χτύπημα στους Αξιωματικούς θα το φορτώσουμε στους φασίστες;
- Όχι. Αυτό θα το αναλάβουμε εμείς κανονικά.
- Και το άλλο στην ΓΑΔΑ...δεν ξέρω....
- Ε, τι μ’ αυτό; σας είπαμε...
- Όχι, δεν εννοώ αυτό. Εννοώ, ποιός θα πειστεί ότι μουσουλμάνος δέχτηκε να συνεργαστεί με τους φασίστες; Αυτοί σφάζονται κάθε βράδυ μεταξύ τους.
- Κι όμως. Ένα τμήμα των φασιστών διατηρεί σχέσεις με την Χεζμπολάχ και τους Παλαιστίνιους. Ένεκα του κοινού αντισιωνισμού τους. Εκεί θα «πατήσουμε» στην προκήρυξη που θα στείλουμε μετά. Αλλά και σ’ αυτά που θα «διαρρεύσουμε έντεχνα» κατόπιν.....
- Και γιατί να δεχτούν οι μουσουλμάνοι να συνεργαστούν με τους φασίστες και μάλιστα ενάντια σ’ έναν μη – δικό τους στόχο όπως οι Αρχές Ασφαλείας της χώρας;
- Γιατί εκείνη την ημέρα θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν άλλο ένα ταυτόχρονο χτύπημα εναντίον ενός άλλου στόχου που και πάλι θα χρεωθεί στους φασίστες...αλλά και στους μουτζαχεντίν  «εμμέσως πλην σαφώς».
- Τι εννοείς; Μάλλον δεν μ’ αρέσει αυτό που θα πεις.
- Την Ισραηλινή Πρεσβεία.
- Είσαι τρελός! Να ρίξουν αεροπλάνο με εκρηκτικά και αέριο πάνω στην Πρεσβεία! Θα γίνει κόλαση ύστερα εδώ μέσα.
- Ακριβώς. Τι άλλο καλύτερο θέλουμε; Οι μουσουλμάνοι θα έχουν πάρει το τρόπαιό τους και ταυτόχρονα θα έχουν πλήξει καίρια την Ελληνοισραηλινή συνεργασία. Η κοινωνία θα εναντιωθεί με αποτροπιασμό στους φασίστες. Θα υπάρξει πλήρης διάσπαση ανάμεσα σε Αρχές και Φασίστες. Αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει και αλληλοσφαγή μεταξύ των φασιστών εξ’ αιτίας αυτών των δύο χτυπημάτων και των βαρύτατων πολιτικοκοινωνικών αρνητικών συνεπειών που θα έχουν προκληθεί εναντίον τους. Ξένοι θα εισβάλλουν κι εδώ μέσα όντως θα γίνει κόλαση. Το τέλειο «Επαναστατικό Καμίνι»! Τι άλλο καλύτερο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε;
- Όντως περίπλοκο. Και έχεις δίκαιο. Εξαιρετικά βαρύ και πλήρες αποτελεσμάτων.
- Υπάρχουν κι άλλα. Όπως ας πούμε, απαγωγή ομήρων που έχουμε στοχοποιήσει ως υποψήφιους εκτέλεσης, φυλάκισή τους σ’ ένα κτίριο, παγίδευση του κτιρίου με εκρηκτικά, ειδοποίηση των Αρχών και μόλις έρθουν οι «επίλεκτοί» τους ανατίναξη του κτιρίου εξ’ αποστάσεως με όλους αυτούς μαζί μέσα. Ή σε άλλη περίπτωση χτύπημα μάχιμων δυνάμεών τους με ρουκέτες.
- Εντάξει, εντάξει, το’ χουμε...
- Γι’ αυτό σας λέμε. Κάντε υπομονή. Οι δυνάμεις μας συγκεντρώνονται και βελτιώνονται. Η εκπαίδευση δε, πολλών εξ’ αυτών στη Μ. Ανατολή κι αλλού προχωράει ταχέως. Σύντομα θα χτυπήσουμε και θα χτυπήσουμε «δυνατά». Κι αν δεν είναι κάτι απ’ αυτά, σίγουρα θα είναι κάτι παρόμοιας ισχύος, βαρύτητας και αποτελεσματικότητας. Το βασικό τώρα είναι να μας «ξεχάσουν». Να «πέσουν σε λήθαργο». Και κυρίως ν’ αποσπαστεί η προσοχή τους από άλλα. Σ’ αυτό το «τελευταίο» είναι που δουλεύουμε τώρα.
- Δηλαδή;
- Ας πούμε, «στήσιμο των κατάλληλων εικονικών ομάδων» μη συγγενικής ιδεολογίας με μας που θα αναλάβουν αυτόν τον αντιπερισπασμό. Θα δείτε σύντομα και θα ενημερωθείτε επαρκώς.
- Ο ιστός στήνεται λοιπόν.
- Ναι. Και θέλουν δε θέλουν θα πέσουν μέσα.
- Όλα αυτά που λες συμπεριλαμβάνουν εκ των πραγμάτων «συμμάχους» σύντροφε. Και μάλιστα «Μεγάλους Συμμάχους». Τους εμπιστευόμαστε;
- Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Έχουμε κοινούς στόχους επί του παρόντος. Κι έχουμε ανάγκη αυτά που μας προσφέρουν.

(Το παραπάνω αποτελεί μυθοπλασία. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απλά συμπτωματική)

 Γιώργος Ανεστόπουλος
 
aegeanhawk
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυξήσεις από 0,30 έως 1,40 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου στα διόδια της Εγνατίας

Αυξήσεις από 0,30 έως 1,40 ευρώ στα διόδια σε όλους τους σταθμούς της Εγνατίας Οδού επιβάλλονται από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας και βάσει σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Για τα ελαφρά οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο και με ύψος έως 2,20 μέτρων, το κόστος των διοδίων διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου στα 2,40 από 2 ευρώ.
Στο 1,70 από 1,40 ευρώ αυξάνεται το κόστος των διοδίων για τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα, ενώ κατά ένα ευρώ θα αυξηθούν τα διόδια για τα φορτηγά, τα λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες. Στην περίπτωση εκείνων με τέσσερις και περισσότερους άξονες, το κόστος διέλευσης από τους σταθμούς των διοδίων αυξάνεται στα 8,40 από επτά ευρώ.

kozan.gr


Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτοί έκαψαν την Αθήνα [ΦΩΤΟ & ΟΝΟΜΑΤΑ]. Αυτά είναι μερικά από τα μαλακισμένα που το παίζουν επανάστατες

Στη δημοσιότητα έδωσε πριν λίγο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, τις φωτογραφίες και τα ονόματα συλληφθέντων των επεισοδίων, στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκεται και μία κοπέλα από την Αλβανία. Δείτε τους....

Δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετικές εισαγγελικές διατάξεις, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος εννέα (9) ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν προχθές (26-09-2012) για διάφορα αδικήματα, που έλαβαν χώρα πριν και κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.




Ειδικότερα, πρόκειται για τους:
1. ΗΛΙΑΚΗ Παναγιώτη του Ανδρέα και της Άννας, γεννήθηκε στις 12-06-1993 στην Αθήνα Αττικής
2. ΤΖΙΑΜΠΑΖΙΔΗ Ιωάννη του Αθανασίου και της Χρυσούλας, που γεννήθηκε στις 27-08-1994 στην Αθήνα και κατοικεί στου Γκύζη Αττικής
3. ΖΑΧΑΡΑΚΗ Αλέξανδρο του Γεωργίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε στις 20-11-1990 στην Αθήνα και κατοικεί στου Ζωγράφου Αττικής
4. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Μιχαήλ του Παύλου και της Ελένης, γεννήθηκε στις 09-08-1987 στο Μαρούσι Αττικής και κατοικεί στο Ελληνικό Αττικής
5. ΣΕΡΙΦΗ Φίλιππο του Κωνσταντίνου και της Αφροδίτης, που γεννήθηκε στις 28-02-1990 στα Τρίκαλα και κατοικεί στα Σεπόλια Αττικής
6. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Λεωνίδα του Δημητρίου και της Σοφίας, γεννήθηκε στις 14-05-1989 στο Χολαργό Αττικής και κατοικεί στου Ζωγράφου Αττικής
7. ΣΙΑΜΙΩΤΗ Γεώργιο του Δημητρίου και της Αγάπης-Γαλάτειας, που γεννήθηκε στις 13-03-1991 στην Αθήνα και κατοικεί στο Παγκράτι Αττικής 










8. ΦΕΣΤΑ Μιχαήλ του Αποστόλου και της Χρύσας, που γεννήθηκε στις 30-11-1986 στο Μαρούσι Αττικής και κατοικεί στο Μαρούσι Αττικής
9. ΝΤΟΥΤΣΗ Ιωάννα του Χριστοφόρου και της Ελευθερίας, που γεννήθηκε στις 19-01-1988 στην Αλβανία και κατοικεί στην Πολυτεχνειούπολη
Σε βάρος των παραπάνω ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εκτέλεσης βιαιοπραγιών, στο πλαίσιο διατάραξης της κοινής ειρήνης, από άτομα με καλλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της κατοχής εκρηκτικών βομβών.

Η δημοσιοποίηση αποσκοπεί κυρίως στην εξακρίβωση τυχόν τέλεσης άλλων αδικημάτων από τους ίδιους.  

Στο πλαίσιο αυτό οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 210-6476258210-6476259της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι πριν και κατά τη διάρκεια των προχθεσινών συγκεντρώσεων και πορειών, συνελήφθησαν συνολικά είκοσι τρία (23) άτομα από τα οποία  δέκα (10) είναι ανήλικοι.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

ΚΚΕ: “Να κλείσει η Χρυσή Αυγή το γραφείο ευρέσεως εργασίας Ελλήνων που άνοιξε!!!” Αυτό είναι το άθλιο ΚΚΕ των εργατών…

Τη διαβεβαίωση ότι το γραφείο ευρέσεως εργασίας που λειτουργεί από τη Χρυσή Αυγή θα κλείσει, εφόσον δεν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για τη
λειτουργία «γραφείου ευρέσεως εργασίας Ελλήνων Εύβοιας- Βοιωτίας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι το γραφείο αυτό δεν πληροί τις διαδικασίες που επιτάσσει ο νόμος για την ίδρυσή του κσι αν δεν ολοκληρωθούν αυτές θα ελεγχθεί εκ νέου και θα κλείσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως, όπου έγιναν έλεγχοι, τα γραφεία (π.χ. Λειβαδιά, Χαλκίδα) ήταν κλειστά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «φασιστική οργάνωση» προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της και την παρέμβαση του προεδρεύοντος Χρ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος είπε πως μέσα στο Κοινοβούλιο απαιτούνται ήρεμοι τόνοι ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες με τις πρακτικές του κόμματος.

Επί της ουσίας της ερώτησης ο κ. Παφίλης ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την ανεργία για να καλλιεργήσει τον ρατσισμό και το μίσος, ενώ χρησιμοποιεί μηχανισμό τραμπούκων και εκβιάζει επιχειρηματίες να αντικαταστήσουν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους με Έλληνες με μεροκάματο 18 ευρώ.

Έτσι, είπε, καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ μίλησε για φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις και ζήτησε να «κλείσουν τα δουλεμπορικά παραμάγαζα» που στήνει η ΧΑ.

«Καταδικάζουμε την αυτοδικία και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως μάλιστα» απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος επανέλαβε για το συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς του ότι γίνονται και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και θα επιβληθεί ο νόμος όπου δεν τηρείται.

Η ίδια η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή μιλά για προσπάθεια που έχει κοινωφελή σκοπό και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Ο Όμιλος Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων είναι μία προσπάθεια ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ με σκοπό την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των ανέργων συμπατριωτών μας. Όποιος άνεργος Έλληνας πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου και να εγγράφεται στους σχετικούς καταλόγους ανεύρεσης εργασίας, αναφέροντάς μας μόνο το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητά του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ομοίως όσοι εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν Έλληνες στις επιχειρήσεις τους μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις Τοπικές Οργανώσεις της Χρυσής Αυγής. Η εν λόγω προσπάθεια έχει ξεκάθαρα κοινωφελή σκοπό και ο χαρακτήρας της είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ. Την ίδια ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι, το ιδιωτικό και κρατικό κεφάλαιο προσφέρουν σχεδόν αποκλειστικά εργασία σε λαθρομετανάστες, η Χρυσή Αυγή στέκεται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Έλληνα.

Χρυσή Αυγή – Ο.Α.Ε.Δ. Ελλήνων
Όμιλος Ανεύρεσης Εργασίας Δοκιμαζόμενων Ελλήνων

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ


Ηλιόπουλος Χρυσής Αυγής: “Εσείς δεχτήκατε το ντοκυμαντέρ για τον Μωάμεθ… Εμείς θα βρούμε λεφτά να κάνουμε ντοκυμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο”!! Βίντεο!



http://cretanpatriot.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλληνας εφοπλιστής έκοψε σε λωρίδες 500.000 ευρώ και αυτοκτόνησε!

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αυτοκτονία 55χρονου εφοπλιστή πολύ γνωστής οικογένειας, ο οποίος λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του, έκοψε σε λωρίδες εκατοντάδες... χαρτονομίσματα ευρώ, δολάρια ΗΠΑ ακόμα και λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ Την τραγική κατάληξη του 55χρονου αυτόχειρα αποκάλυψαν οι γείτονές του στο σπίτι όπου διέμενε στο κέντρο της Αθήνας και ειδοποίησαν την αστυνομία, που τον βρήκε νεκρό μέσα στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που διέμενε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας ένα 22άρι πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε. Ηταν ξαπλωμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ μέσα στο διαμέρισμα ήταν διάσπαρτα εκατοντάδες κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, τα οποία ο 55χρονος είχε κόψει σε λωρίδες λίγες μέρες ή λίγες ώρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για ένα ποσό 500.000 ευρώ που κατέστρεψε ο 55χρονος.

Πηγή: Εspresso
Διαβάστε περισσότερα » »

Σύλληψη δύο βιβλιοπωλών στην Πτολεμαΐδα για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Χθες (28-09-2012) το μεσημέρι, στην Πτολεμαΐδα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, συνέλαβαν δύο (2) ημεδαπούς, έναν 57χρονο άνδρα και μία 47χρονη γυναικά, για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Συγκεκριμένα, ο μεν 57χρονος ως ιδιοκτήτης καταστήματος-βιβλιοπωλείου πούλησε σε βιβλιοδετημένες φωτοτυπίες έξι (6) ξενόγλωσσα βιβλία, η δε 47χρονη ως ιδιοκτήτρια καταστήματος-βιβλιοπωλείου πούλησε σε βιβλιοδετημένες φωτοτυπίες δύο (2) ξενόγλωσσα βιβλία ενώ μέσα στο κατάστημά της βρέθηκαν εξήντα ένα (61) φωτοτυπημένα ξενόγλωσσα βιβλία καθώς και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα στην εσωτερική μνήμη του οποίου υπήρχαν αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, εκατόν δέκα επτά (117) τίτλοι ξενόγλωσσων βιβλίων τα οποία ήταν άμεσα διαθέσιμα προς εκτύπωση.
Κατασχέθηκε το  φωτοτυπικό μηχάνημα καθώς και τα φωτοτυπημένα ξενόγλωσσα βιβλία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Να οι φοροφυγάδες - Πιάστε τους! Του Νίκου Μπογιόπουλου

  Κάθε φορά που επίκειται κατακλυσμός αντιλαϊκών μέτρων γινόμαστε μάρτυρες των «ιερεμιάδων» κατά της «φορολογικής ασυνειδησίας» και πλείστων τόσων αναθεμάτων ενάντια στους φοροφυγάδες.
 *Αλλά ποιοι είναι οι φοροφυγάδες;
 Προφανώς δεν είναι οι εφοπλιστές που με τις περίπου εξήντα φοροαπαλλαγές δεν πληρώνουν ούτε ένα φράγκο για φόρο.

 
 
Δεν είναι οι πλουτοκράτες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Δεν είναι, φυσικά, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά τέτοιους φορολογικούς νόμους και ρυθμίσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται οι Ανώνυμες Εταιρείες ακόμα και για τα έξοδα... κομμωτηρίου των στελεχών τους.

Φοροφυγάδες, επίσης, δεν είναι οι κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές», οι αποδέκτες, δηλαδή, των φορολογικών προνομίων και των κάθε λογής απαλλαγών, που οι ίδιες οι αιτιολογικές εκθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων - νομοθετών ομολογούν ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν επιφέρει «ακαθόριστες» συνέπειες για το δημόσιο ταμείο...
*
Για μια ακόμα φορά, λοιπόν, ταυτόχρονα με την εξαπόλυση της νέας δέσμης των λαοκτόνων μέτρων, εντείνεται η γελοία προπαγάνδα και τα παραμύθια περί «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής».
Ας δούμε, επομένως, όχι μόνο ποιοι φοροδιαφεύγουν (αυτό είναι γνωστό), αλλά και ποιοι πληρώνουν φόρους σε συνδυασμό με το ποιοι απαλλάσσονται («νόμιμα» και «ηθικά») από φόρους.

*
Θα σταθούμε σε ένα στοιχείο το οποίο είναι από μόνο του αποκαλυπτικό για το είδος της (ταξικής) δημοκρατίας που βασιλεύει
(και) στην ελληνική καπιταλιστική φορολογική Δανιμαρκία:

*
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012, που συνέταξαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν οι «σωτήρες»,
το σύνολο των φορολογικών εσόδων,
που το συντριπτικό τους μέρος είτε με τη μορφή των άμεσων είτε με τη μορφή των έμμεσων φόρων, των χαρατσιών κ.λπ. πέφτει πάνω στις πλάτες εργαζόμενων, συνταξιούχων, ανέργων, ημιαπασχολούμενων, αυτοαπασχολούμενων βιοπαλαιστών,
ανέρχεται στα 53,301 δισ. ευρώ.

*
Προσέξτε τώρα το απίθανο, όπως αποτυπώνεται στον ίδιο τον προϋπολογισμό τους (πίνακας 3.5 του προϋπολογισμού του 2012):
Ενώ το σύνολο των φορολογικών εσόδων του κράτους (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) ανέρχεται στα 53,301 δισ. ευρώ,
ενώ το σύνολο μόνο των άμεσων φόρων έχει υπολογιστεί στα 24,213 δισ. ευρώ,
από αυτά πόση λέτε θα είναι η επιβάρυνση των δεκάδων χιλιάδων μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα με τη μορφή της άμεσης φορολογίας;
Μόλις 2,157 δισ. ευρώ!

*
Δηλαδή, στη χώρα του Σαμαρά, του Βενιζελου και του Κουβέλη,
στη χώρα της τρόικας και των MEGA-κυνηγών της φοροδιαφυγής,
οι άμεσοι φόροι που έχουν προϋπολογιστεί να εισπραχτούν από τους κεφαλαιοκράτες,
δεν ξεπερνούν το 9% της συνολικής άμεσης φορολογίας και
δεν ξεπερνούν το 4% του συνόλου των άμεσων και έμμεσων φόρων!

***
Ομως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, υπάρχει συγκλονιστικότερο στοιχείο και από το προηγούμενο.
Συγκεκριμένα:
Αν ανατρέξει κανείς στον προϋπολογισμό του 2009 (πίνακας 2.3 του προϋπολογισμού του 2009) θα διαπιστώσει ότι τότε το ποσό των άμεσων φόρων που είχε προϋπολογιστεί να εισπράξει το κράτος από τις εταιρείες των κεφαλαιοκρατών, με τη μορφή της άμεσης φορολογίας των νομικών προσώπων,
ανερχόταν, επί συνόλου άμεσων και έμμεσων φόρων 61,565 δισ. ευρώ, στο
(έτσι κι αλλιώς αστείο) ποσό των 5,520 δισ. ευρώ.

*
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Πολύ απλό:
Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει από τότε, κι ενώ ο λαός έχει υποστεί τα πάνδεινα, όταν η φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα έχει γυρίσει σε εποχές... «τουρκοκρατίας», όταν οι αυξήσεις στους φόρους πέφτουν σαν το χαλάζι,
για τις πολυεθνικές, για τα μονοπώλια, για τις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες κ.λπ., οι άμεσοι φόροι
μειώθηκαν (!)
από 5,520 δισ. ευρώ το 2009
στα 2,157 δισ. ευρώ το 2012!

*
Δηλαδή, κατά την περίοδο που η φορολόγηση όλων των υπολοίπων έχει μετατραπεί σε θηλιά στο ικρίωμα της λιτότητας και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις,
για τους πλουτοκράτες,
η άμεση φορολογία μειώθηκε κατά 61%!

*
Αλλά, προς Θεού, αυτό δε συνιστά φοροδιαφυγή.
Οχι, πρόκειται για νόμιμη και ηθική πολιτική...
http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=29/9/2012&columnId=1821
Διαβάστε περισσότερα » »