Επίσημη Έναρξη και Παρουσίαση στα ΜΜΕ του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στην Πτολεμαίδα. Δείτε το σχετικό βίντεο του kozan.gr…

Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, ως Δημοτική αρχή θεωρούμε υποχρέωση μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε , για να δυναμώσουμε την αίσθηση της κοινότητας, της ομάδας και του κοινού μέλλοντος. Από το  παρελθόν έχουμε διδαχτεί  πως ο τοπικισμός, η εσωστρέφεια, η αδιαφορία και ο ωχαδερφισμός, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση, την απομόνωση   και στο μαρασμό.
Εμείς, όλα αυτά τα αρνούμαστε.
Δεν θα περιμένουμε μοιρολατρικά σε μια γωνιά, αλλά θα διεκδικούμε τα καλύτερα για τους δημότες μας,  δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες και με  ελπίδα,  αισιοδοξία  και  θετική προοπτική  διαμορφώνουμε την ταυτότητα του νέου δήμου Εορδαίας.
Και επειδή  ο Πολιτισμός, αποτελεί ένα από τα βασικότερα  σημεία αναφοράς για τόπο μας, θα τον ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Στο πλαίσιο λοιπόν  του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Εορδαίας από τους τούρκους, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Πτολεμαΐδα Συμπόσιο Γλυπτικής.
Με την πεποίθηση  πως η  Γλυπτική , θα πρέπει να είναι  ένα  δημόσιο  αγαθό και  όχι  μόνον  εκείνων που διαθέτουν   τεράστια  ποσά για  να  την  εγκλωβίσουν  στον  χώρο τους, η Δημοτική αρχή προσπαθεί να φέρει κοντά στους πολίτες της Εορδαίας, αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη.
Υπό την επίβλεψη, τις οδηγίες και το «πατρικό  βλέμμα» του καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιώργου Χουλιαρά και του καθηγητή Vittorio Corsini της Accademia di Belle Arti di Brera του Μιλάνου ,5 γλύπτες θα δημιουργούν  για έναν ολόκληρο μήνα.
Ήδη από τις 27 Ιουλίου έχουν ξεκινήσει οι καλλιτέχνες  και δουλεύουν τα έργα τους τα οποία θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου.
Έτσι λοιπόν στον Αύλειο χώρο της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαΐδα, θα εξελίσσεται μια δημιουργική διαδικασία, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες να «τιθασεύουν» το μάρμαρο και να δίνουν μορφή σε μια ογκώδη μάζα.
Έχοντας μια θαυμαστή τοπική πρώτη ύλη, το φημισμένο μάρμαρο Τρανοβάλτου, οι γλύπτες  θα δημιουργήσουν τα έργα τους τα οποία στην συνέχεια θα κοσμήσουν επιλεγμένα  σημεία της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Τα θέματα που θα διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνες  είναι δυο: «η  ελευθερία» που αφορά στον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης και   «η ενέργεια» που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης
Κάπως έτσι ξεπήδησε και ο τίτλος του Συμποσίου: «Εκ γης Εις φως».
Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιεί ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα. Με τη φράση αυτή ο Πρωταγόρας, μιλώντας στο Σωκράτη, αναφέρεται στη πράξη του Προμηθέα να χαρίσει την φωτιά στους ανθρώπους, ελευθερώνοντας τους έτσι απο τα δεσμά της φύσης και δίνοντας τους την δυνατότητα να ορίσουν το μέλλον τους, δημιουργώντας την κοινωνία των ανθρώπων.
Αυτός ο τίτλος, νομίζουμε, ότι συμπυκνώνει ιδανικά όλα όσα θέλουμε, τόσο για το συμπόσιο που ξεκινά επίσημα σήμερα, όσο και για το σύνολο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση.
Το Συμπόσιο συνοδεύουν δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο, με στόχο την ουσιαστικότερη επαφή των πολιτών με τους δημιουργούς και τα έργα τους:
Τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ
Θα πραγματοποιηθεί συναυλία πολυφωνικού συγκροτήματος «Πλειάδες»
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012, στις 9 το βράδυ
Θα γίνει παρουσίαση των έργων στο κοινό και συναυλία του Βαρβουτείου Δημοτικού Ωδείου.
Με την βεβαιότητα πως  οι πολίτες της Εορδαίας θα συμμετέχουν με την παρουσία τους στο συμπόσιο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, ευελπιστούμε πως  η δημιουργία έργων σε «κοινή θέα» θα συμβάλει, στην ανάδειξη της Γλυπτικής τέχνης και στην  αισθητική  αξιοποίηση   χώρων της πόλης , έτσι ώστε  να  γίνουν σημεία  αναφοράς.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Σχολής της Δημοτικής Αστυνομίας τον κύριο Δημήτρη  Τραχανά, για την πολύτιμη συνεργασία και την άψογη φιλοξενία του.

 Για το ΝΠΔΔ
ΚΟΙ.Π.ΠΑ.Π.
Θεοπίστη Κρυσταλλίδου
Πρόεδρος Δ.Σ.

kozan.gr