Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

«Κρατικοδίαιτα» ελληνικά κόμματα ~ Ζούνε κυρίως από την κρατική χορηγία

Τα πλέον «κρατικοδίαιτα» κόμματα φαίνεται ότι είναι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από την κρατική χρηματοδότηση κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας. Πολύ λιγότερο εξαρτημένο εμφανίζεται το ΚΚΕ ενώ η ΝΔ βρίσκεται αρκετά πιο κοντά στην κορυφή.

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν από το 1997 έως το 2007 σχεδόν...
 μηδενικά έσοδα από τα μέλη τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ απόλαυσε τη μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή από τη βάση του, με το ΚΚΕ να ακολουθεί σε μικρή απόσταση.

Έκπληξη πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συγκεντρώνουν τα βέλη της κριτικής για τον υπέρογκο δανεισμό τους από τις τράπεζες με τα ποσοστά των δανείων να φτάνουν αντίστοιχα το 37,3% και 21,1% επί των συνολικών κομματικών εσόδων, η Αριστερά δεν έμεινε εκτός παιχνιδιού. Αντίθετα, την περίοδο 1997-2007 το 18,7% των συνολικών εσόδων του ΚΚΕ και το 16,5% του ΣΥΝ προέρχονταν κατά μέσον όρο από τραπεζικά δάνεια.

Η ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικά κόμματα, εκλογές και κομματικό σύστημα. Ο μετασχηματισμός της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010» (εκδ. Σάκκουλα), είναι αποκαλυπτική. Με τη συλλογιστική ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν δείκτη εξάρτησης (ή «ανεξαρτησίας») των κομμάτων από το κράτος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επεξεργάστηκε τους ισολογισμούς των κομμάτων και κατέληξε στο εξής: την περίοδο 1997-2007 η κρατική χρηματοδότηση που ελάμβανε το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε κατά μέσον όρο το 81,6% των συνολικών εισπραχθέντων εσόδων του - στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα τραπεζικά δάνεια - ενώ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 81,3%. Αντίστοιχα, το μέσο μερίδιο της ΝΔ για το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε στο 74,7% ενώ του ΚΚΕ στο 55%.

Στον αντίποδα του δείκτη «κρατικής εξάρτησης» βρίσκεται ο δείκτης «κοινωνικής εξάρτησης» των κομμάτων. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, «η χρηματοδότηση από την “κοινωνία του κόμματος” (μέλη, συμπαθούντες, οπαδοί, ανεξάρτητοι ψηφοφόροι κ.λπ.) αποτε[ λεί έναν ισχυρό δείκτη αποτύπωσης της κοινωνικής αυτονομίας του κόμματος».

Σε αυτόν τον τομέα, η μικρότερη κοινωνική συνεισφορά για την περίοδο 1997-2007 εντοπίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ που έχουν λάβει από σχεδόν 0% σε σχέση με τα εισπραχθέντα έσοδά τους - και πάλι, χωρίς να υπολογίζονται τα τραπεζικά δάνεια. Πάντως, το ρεκόρ στον συγκεκριμένο τομέα για την περίοδο 1997-2007 κατέχει το ΠΑΣΟΚ με το ύψος των συνδρομών να φτάνει το 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,1% επί των συνολικών εισπραχθέντων εσόδων.

http://www.philenews.com/digital/
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΟΚ...!!! Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ...! ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. !!!


ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΕ ΑΛΛΟΥ!!!
Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού έκλεισε όλο το χώρο της ταβέρνας Το ΑΙΓΑΙΟΝ για το γεύμα προς τιμήν των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Σεπτεβρίου 2012 στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας, στη συνέχεια τηλεφώνησε και ακύρωσε! Απαιτώντας βάσει «πρωτοκόλλου» να κατέβει η Ελληνική Σημαία που για χρόνια κυματίζει εκεί . Ο ιδιοκτήτης Βάσος Φτωχόπουλος, αρνήθηκε να κατεβάσει τη Σημαία, και τότε ο υπουργός του ανακοίνωσε ότι το γεύμα ακυρώνεται. Διαβάστε το ιστορικό όπως το καταγράφει ο Β. Φτωχόπουλος.

Όμως, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η απαίτηση του υπ. Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ. Ποίου «πρωτοκόλλου» κύριε υπουργέ της Άμυνας; To εστιατόριο Αιγαίον δεν είναι κυβερνητικό κτίριο (public) (τα οποία και κυβερνητικά κτίρια ακόμα δικαιούνται βάση του Συντάγματος στις γιορτές να υψώνουν μαζί με την Κυπριακή σημαία και την Ελληνική Appendix D article 4 para 2) ), αλλά ανήκει σε ιδιώτη, νόμιμο πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε υπουργέ της Άμυνας, παραχωρεί στον κάθε πολίτη της Δημοκρατίας το δικαίωμα να αναρτά στα κτίριά του τη σημαία της Δημοκρατίας ή την Ελληνική ή την Τουρκική σημαία δίχως περιορισμούς. Και γράφει το σύνταγμα στο αγγλικό κείμενο :

Appendix D Draft Constitution of the Republic of Cyprus

Article 4, para 4: “ Any citizen of the Republic or any body, corporate or unincorparate other than public, whose members are citizens of the Republic, shall have the right to fly on their premises the flag of the Republic or the Greek or the Turkish flag without any restriction.”.

Φανούλα Αργυρού - koukouvagia.com

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Ρένα είναι οφσάιντ


Αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» ότι η Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και «υπαρχηγός» του Αλέξη Τσίπρα, έχει αποκρύψει από το βιογραφικό της τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά την «αμαρτωλή» περίοδο του Ακη Τσοχατζόπουλου και (στη συνέχεια) του Γιάννου Παπαντωνίου.
Η κυρία Δούρου υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει την αποκάλυψη, αλλά πιάστηκε «οφσάιντ» με τις παραπλανητικές δικαιολογίες που επικαλείται για την «πρόσληψή» της. Επίσης, αυτό στο οποίο δεν απαντά είναι γιατί έχει αποκρύψει από το βιογραφικό της τη συνεργασία με το εν λόγω Ινστιτούτο την περίοδο Τσοχατζόπουλου. Το ερώτημα γίνεται εντονότερο από τη στιγμή που η ίδια θεωρεί ότι όλα έγιναν αξιοκρατικά και άμεμπτα.

Το θέμα εξελίσσεται σε μείζον, από ηθικής και πολιτικής πλευράς, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την κυρία Δούρου, καθώς το κλίμα έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις προσχωρήσεις στην Κουμουνδούρου πρώην στενών συνεργατών του κ. Τσοχατζόπουλου.

Μάλιστα η σημερινή βουλευτής, εκτός από τη συνεργασία της με τον εξ απορρήτων του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννη Δρόσο, που ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου, φέρεται να συνεργαζόταν στενά και με τον έτερο έμπιστο του κ. Τσοχατζόπουλου, Βαγγέλη Χωραφά, ο οποίος στηρίζει τώρα κι αυτός -όπως ο Αντ. Κοτσακάς- τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Χωραφάς ήταν για χρόνια διευθυντής του επιτελείου (ΕΠΥΕΘΑ) του κ. Τσοχατζόπουλου με πολύ αυξημένες αρμοδιότητες.

Με τον κ. Δρόσο (στον οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε αναθέσει παράλληλα και την κομβική θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή αμυντικής βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας) λάμβανε μέρος και σε συσκέψεις με άλλα επιτελικά στελέχη της ομάδας εργασίας του Ινστιτούτου.

Εμφανώς αμήχανη η κυρία Δούρου, αναφερόμενη στην αποκάλυψή μας, έκανε λόγο για «ανυπόστατα δημοσιεύματα» και «ψεύδη», αλλά επί της ουσίας επιβεβαιώνει το δημοσίευμα μέχρι κεραίας: «Δυστυχώς και η πολιτική, το σύμπαν ολόκληρο είναι πλέον κίτρινα... Τους υπουργούς δεν τους βάλαμε εμείς στις θέσεις τους, ούτε θα εργαζόμαστε σε έναν χώρο μόνο αν οι υπουργοί είναι της αρεσκείας μας. Το συγκεκριμένο Ινστιτούτο δεν είναι του Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά ανήκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Γυρνώντας από τις σπουδές μου στο εξωτερικό έστειλα ένα βιογραφικό το 2001 και προσλήφθηκα αμέσως χωρίς να έχω κάποιον να βοηθήσει ως είθισται... Κάθισα σε αυτό δύο χρόνια και το 2003 παραιτήθηκα.

Αυτά τα δύο χρόνια που δούλεψα ως αναλύτρια, δεν είχα δει ποτέ τους υπουργούς, αλλά γνώρισα πολύ σημαντικές προσωπικότητες και επιστήμονες που πέρασαν από εκεί, συνεργαστήκαμε και έμαθα αρκετά πράγματα. Φτάνει με αυτά τα δημοσιεύματα πάει πολύ... πια!!!».

Οι αβάσιμες δικαιολογίες της Δούρου και η σιωπή για την απουσία από το βιογραφικό

Στο άγχος της να δικαιολογήσει τη συνεργασία που είχε στο διάστημα 2001-2003 (όταν «μεγαλουργούσαν» οι κ. Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου, τους οποίους κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί συνυπεύθυνους για την καταστροφή της Ελλάδας), η κυρία Δούρου προβάλλει δικαιολογίες που για τους γνωρίζοντες δεν ευσταθούν. Προσπαθεί να παραπλανήσει, αλλά δεν το καταφέρνει.

Κατ' αρχάς, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ «το ΙΑΑ είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ιδρύθηκε το 1996 (ΠΔ 320/ΦΕΚ Α' 217 / 1996) και άρχισε να λειτουργεί εντός του 1998. Διοικείται από επταμελές Δ.Σ., το οποίο διορίζεται από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης. Η χρηματοδότησή του προέρχεται κυρίως από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ μέρος των λειτουργικών του εξόδων καλύπτεται από τις εκδόσεις και τη συμμετοχή του σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα».

Είναι προφανές, επομένως, ότι το Ινστιτούτο ναι μεν υπάγεται στο υπουργείο αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί «τσιφλίκι» του υπουργού. Κατά δεύτερον, η κυρία Δούρου γιατί δεν εξηγεί με ποια ακριβώς διαδικασία προσλήφθηκε; Με διαγωνισμό; Επί τη βάσει του πτυχίου της και μόνον; Ποιος έκανε την επιλογή; Ο κ. Δρόσος; Ο κ. Χωραφάς; Κάποιος ανώτερος των δύο και για ποιον λόγο; Η ίδια διατείνεται ότι δεν τη βοήθησε κανείς, αν και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι το Ινστιτούτο ήταν «άντρο» βολέματος ημετέρων και φίλων του κ. Τσοχατζόπουλου.

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι «προσλήφθηκε» ως αναλύτρια σε θέματα τουρκικής πολιτικής, αν και δεν είχε καμιά σχετική εμπειρία καθώς, όπως αναγνωρίζει και η ίδια, βρισκόταν σε πολύ νεαρά ηλικία και μόλις είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της σε ένα μάλλον πολύ συνηθισμένο αντικείμενο, τις πολιτικές επιστήμες, ύστερα από τη φοίτησή της στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης. Θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον να εξηγήσει ποια ακριβώς ήταν η δραστηριότητά της ως αναλύτρια αυτή τη διετία και ποια η συγκεκριμένη σχέση εργασίας που είχε. Το βέβαιο πάντως είναι ότι είχε συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίου του Ινστιτούτου το 2002 με θέμα «το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001»...


Βασίλης Θασίτης



dimokratia.

Διαβάστε περισσότερα » »

Ανθρώπινο οστό εργαστηρίου από βλαστοκύτταρα


Ανθρώπινο οστό από βλαστικά κύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες από το Ισραήλ. Το νέο επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για αποκατάσταση τραυματισμών στα οστά, ακόμη και για ολόκληρη αντικατάστασή τους με χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς.
Οι ερευνητές απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Μέσα σε έναν μήνα είχαν δημιουργηθεί τμήματα πλήρως σχηματισμένου οστού με μήκος ως και πέντε εκατοστά. Οι ειδικοί της ισραηλινής εταιρείας Βοnus BioGroup οι οποίοι ανέπτυξαν την τεχνολογία σε συνεργασία με επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνας Technion στο Ισραήλ
αναμένεται να ξεκινήσουν την πρώτη κλινική δοκιμή της μεθόδου σε ανθρώπους μέσα στο έτος.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Bonus BioGroup καθηγητής Αβινοάμ Καντούρι «χρησιμοποιούμε τρισδιάστατες δομές για να δημιουργήσουμε οστά με το σωστό σχήμα και γεωμετρία. Μπορούμε να ‘καλλιεργήσουμε’ τα οστά εκτός του σώματος και στη συνέχεια να τα μεταμοσχεύσουμε στον ασθενή την κατάλληλη στιγμή». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι «το ζωντανό εμφύτευμα ‘κουμπώνει’ απόλυτα στο σημείο του οστού που έχει υποστεί βλάβη και ενσωματώνεται στους γειτονικούς ιστούς. Δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος αφού αυτό προέρχεται από τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς».

Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι επιστήμονες από το Ισραήλ βασίζεται σε χρήση τρισδιάστατων απεικονίσεων του κατεστραμμένου οστού προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαλακό εκμαγείο το οποίο έχει το ακριβές σχήμα της περιοχής που παρουσιάζει βλάβη.
Απομόνωση μεσεγχυματικών κυττάρων

Στη συνέχεια οι ειδικοί απομονώνουν μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρααπό τον λιπώδη ιστό μέσω λιποαναρρόφησης. Πρόκειται για κύτταρα που έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους του οργανισμού.

Τα κύτταρα τοποθετούνται εντός του εκμαγείου και μετά το καλούπι μπαίνει μέσα σε έναν «βιοαντιδραστήρα» - ένα ειδικό μηχάνημα που παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασία κ.α) ώστε τα κύτταρα να μετατραπούν σε οστό.

Η νέα τεχνική μπορεί να επιτρέψει μελλοντικά στους γιατρούς να αντικαθιστούν οστά που έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα, να γεμίζουν «κενά» σε περιπτώσεις έλλειψης οστού όπως η υπερωοσχιστία και να διεξάγουν επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις.

Ο καθηγητής Καντούρι σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα βρίσκεται επίσης σε διαδικασία ανάπτυξης μαλακού χόνδρου ο οποίος προστατεύει τα άκρα των οστών και είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου οστού στο εργαστήριο.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία μεταμόσχευση οστού εργαστηρίου σε ζώα. Οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να εισαγάγουν σχεδόν 2,5 εκατοστά ανθρώπινου οστού που είχε «γεννηθεί» στο εργαστήριο στο οστό του ποδιού αρουραίου. Η μεταμόσχευση είχε στεφθεί με επιτυχία καθώς το μόσχευμα ενσωματώθηκε πλήρως στο υπάρχον οστό του ζώου.
Αντικατάσταση ισχίων

Σύμφωνα με τον δρα Σάι Μερέτσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της Bonus BioGroup, ελπίδα της ομάδας είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία να χρησιμοποιείται στο μέλλον για την αντικατάσταση κατεστραμμένων αρθρώσεων, όπως στο ισχίο.«Θα χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνολογία αλλά με διαφορετικό εξοπλισμό ο οποίος θα είναι κατάλληλος για δημιουργία μεγαλύτερων οστών».

Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο αναπτύσσουν τεχνικές δημιουργίας οστών με χρήση βλαστικών κυττάρων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιστήμονες χρησιμοποιούν άλλου είδους βλαστικά κύτταρα τα οποία και εγχέουν απευθείας στον οργανισμό του ασθενούς αντί να τα καλλιεργούν προηγουμένως στο εργαστήριο ώστε να δημιουργηθεί οστό εκτός του σώματος.

Η καθηγήτρια Αλίσια Ελ Χατζ, επικεφαλής της ομάδας Αναγεννητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Keele έχει συμμετάσχει σε κλινική δοκιμή στην οποία χρησιμοποιούνται κύτταρα του χόνδρου για την αποκατάσταση προβλημάτων στα οστά. Μέχρι στιγμής 450 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία στο πλαίσιο της δοκιμής.

Η ομάδα της καθηγήτριας Ελ Χατζ ξεκινά τώρα δοκιμές για την αποκατάσταση τραυμάτων σε οστά με χρήση κυττάρων του μυελού των οστών. Σχολιάζοντας τα πειράματα της ομάδας από το Ισραήλ η καθηγήτρια ανέφερε ότι «τα μεσεγχυματικά κύτταρα που προέρχονται από τον λιπώδη ιστό δεν είναι τόσο κοινά σε ό,τι αφορά τη χρήση τους στην κλινική πράξη, αλλά η λήψη τους είναι ευκολότερη σε σύγκριση με άλλους τύπους κυττάρων.

Διαφορετικές ομάδες προτείνουν διαφορετικά είδη κυττάρων για την αποκατάσταση των οστών, ωστόσο δεν προχωρούν στην παραγωγή ιστών που μπορούν να καλλιεργηθούν και να δημιουργήσουν οστό εκτός του σώματος. Είναι σημαντικό βήμα το ότι καταφέρνει να επιτύχει κάτι τέτοιο τώρα μια εταιρεία».

http://www.tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα » »