Κι άλλο «αίμα», με τη μορφή των νέων μέτρων αύξησης των φόρων και μείωσης των δαπανών, απαιτεί η τρόικα, επιμένοντας και για τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (άνοιγμα επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.).
Στο πλαίσιο αυτό, μπήκε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα των περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου, που μεταφράζεται σε καταργήσεις φορέων και οργανισμών και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα θέλει να προγραμματιστούν από τώρα οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, με χρονικό ορίζοντα τριετίας. Οι 30.000 υπάλληλοι που θα μπουν έως το τέλος του έτους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν αρκούν, αφού οι τροϊκανοί ζητούν οι απολύσεις να ξεπεράσουν τις 100.000. Ετσι, θέλουν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για το ποιους φορείς και οργανισμούς θα καταργήσει και μάλιστα να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθέτηση, πέραν όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί και κατατεθεί στη Βουλή με το τελευταίο νομοσχέδιο.
Στο πεδίο της φορολογίας και εν όψει της κατάθεσης του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, η τρόικα ζητεί να επιταχυνθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Με τον τρόπο αυτόν οι τροϊκανοί θεωρούν ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από το χαράτσι των ακινήτων, το οποίο ζητείται να ισχύσει επ' αόριστον. Επίσης, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθούν τα έσοδα και από τις κληρονομιές, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, για τις οποίες ζητείται η πλήρης κατάργηση των αφορολόγητων ορίων.
Κατώτατοι μισθοί
Την ίδια στιγμή, η τρόικα φέρεται να συνεχίζει να φέρνει στο τραπέζι τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πηγές του υπουργείου Εργασίας επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστηρίζοντας ότι με την ουσιαστική κατάργηση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών και την ταυτόχρονη προώθηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που θεσπίζεται με το τελευταίο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή οι δανειστές της χώρας δεν θα επιχειρήσουν να... τραβήξουν το σχοινί ακόμα περισσότερο.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, μια και ήδη έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος αναλογιστικών μελετών με έτος βάσης το 2010. Με τα ασφαλιστικά ταμεία σε σημείο κατάρρευσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες αναλογιστικές μελέτες θα εμφανίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον, άρα θα αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως «δικαιολογία» για να περικοπούν ακόμα περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις.
Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούν οι τροϊκανοί είναι ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Δανός, Πολ Τόμσεν είπε μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ότι, αν δεν γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το πρόγραμμα (δηλαδή το Μνημόνιο) θα αποτύχει, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα, Γερμανός, Ματίας Μορς είπε ότι «οι Ελληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Ομως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου