Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικοί θησαυροί στους σταθμούς Μετρό

Μια ολόκληρη πόλη, η οποία βρίσκεται... θαμμένη κάτω από την πόλη, εξακολουθεί να αποκαλύπτεται από το μετρό της Θεσσαλονίκης. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτελούνται στο πλαίσιο κατασκευής του μετρό δε σταματούν να φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα.
Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί το 74% των ανασκαφών, οι οποίες προβλέπεται να καλύψουν συνολική έκταση 20.000 τ.μ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι...
 τα κινητά ευρήματα που έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως, κυρίως κατά μήκος της οδού Εγνατία, είναι περισσότερα από 10.000, ανάμεσά τους κι οκτώ εντυπωσιακά χρυσά μακεδονικά στεφάνια!

Τις ανασκαφές εποπτεύουν η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ σύμφωνα με την 9η ΕΒΑ, «καθώς οι ανασκαφές πραγματοποιούνται σε περιοχές αδιατάρακτες από τη μεταγενέστερη οικοδομική δραστηριότητα, αφού κατά κανόνα τα κελύφη των σταθμών χωροθετούνται κάτω από το οδόστρωμα των σημερινών οδών Εγνατία και Μοναστηρίου, αποκαλύπτονται αρχαιολογικά κατάλοιπα σε συνεχή αλληλοδιαδοχή, που ανασυνθέτουν κομμάτια από εικόνες της πόλης μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της».


Σταθμός Δημοκρατίας

Τα αρχαιολογικά στοιχεία στο σταθμό Δημοκρατίας αφορούν τη δυτική ύπαιθρο χώρα της Θεσσαλονίκης, που μέχρι και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια διατηρεί εν μέρει τον ταφικό χαρακτήρα της. Σύμφωνα με την 9η ΕΒΑ, «κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, στις παρυφές του αρχαίου νεκροταφείου, λίγο έξω από τη Χρυσή Πύλη και πάνω εν μέρει στα ερείπια μεγάλου αποθηκευτικού συγκροτήματος της ύστερης αρχαιότητας, ιδρύθηκε παλαιοχριστιανικός ναός με ταφικό πρόσκτισμα στα νότια. Το συγκρότημα φαίνεται ότι καταστρέφεται στις αρχές του 7ου αι., πιθανότατα κατά τις σλαβικές επιδρομές. Κατά την οθωμανική περίοδο την περιοχή χαρακτηρίζει η πλήρης εμπορευματοποίηση του άξονα της Μοναστηρίου με την ανέγερση χανιών και αποθηκών».

Σύμφωνα με τη 16η Εφορεία, «το νεκροταφείο αναπτύσσεται έξω από το δυτικό τείχος της αρχαίας πόλης και στα βόρεια της αρχαίας οδού, η οποία ξεκινούσε από την Πύλη του Βαρδαρίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς την ύπαιθρο χώρα και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του νεκροταφείου, παράλληλα με αυτές παρακείμενου αποθηκευτικού χώρου πίθων που κατασκευάστηκε μεταγενέστερα στο χώρο. Το οδόστρωμα της αρχαίας οδού αποτελείται από πακτωμένα στο χώμα βότσαλα και μικρούς αργούς λίθους σε μεγάλη πυκνότητα, καθώς επίσης και από τμήματα κεράμων και θραύσματα πήλινων αγγείων κατά τόπους. Αποκαλύφθηκε ένας σημαντικός αριθμός τάφων ποικίλης τυπολογίας (λακκοειδείς με ή χωρίς κάλυψη, κτιστοί κιβωτιόσχημοι, κεραμοσκεπείς, εγχυτρισμοί), αρκετοί εκ των οποίων σηματοδοτούνταν με βωμοειδείς κατασκευές. Βασικές ταφικές πρακτικές αποτελούν ο ενταφιασμός και η καύση, ενώ τους νεκρούς συνόδευαν προσωπικά αντικείμενα και προσφορές των οικείων τους, όπως νομίσματα, αγγεία, λυχνάρια, κοσμήματα, ειδώλια, εργαλεία κ.ά. Κατάλοιπα νεκρικών τελετών αποτυπώνονται σε πλήθος ταφικών πυρών με προσφορές πήλινων αγγείων καθημερινής χρήσης, λυχναριών, καθώς και μεγάλου αριθμού μυροδοχείων».


Σταθμός Βενιζέλου

Εντός του σταθμού Βενιζέλου αποκαλύπτεται ο κεντρικός οδικός άξονας της βυζαντινής πόλης, στρωμένος με χωμάτινα και χαλικόστρωτα καταστρώματα. Ο άξονας εντοπίζεται σε ολόκληρο το πλάτος του (5,50 μ.) να διασταυρώνεται με δύο κάθετους δρόμους. Γύρω από τους δρόμους εκτείνονται πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα, που συνιστούν γειτονιές της βυζαντινής αγοράς της πόλης. Καταστήματα και εργαστήρια προσανατολίζονται με ανοιχτούς προς το δρόμο χώρους για την έκθεση των προς πώληση προϊόντων. Πληθώρα μικροαντικειμένων και κοσμημάτων, όπως επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, χάλκινα κυρίως και σπανιότερα ασημένια δακτυλίδια, μαρτυρούν το διαχρονικά εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής, με έμφαση κυρίως στον τομέα της αργυροχρυσοχοΐας.


Σταθμός Αγίας Σοφίας

Στο κέντρο της σύγχρονης πόλης και κάτω από τον άξονα της οδού Εγνατία εντοπίστηκε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης, αφού και αυτός ο σταθμός χωροθετήθηκε στην καρδιά της βυζαντινής μητρόπολης.

Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί ο μαρμάρινος δρόμος ρωμαϊκών χρόνων που αποκαλύφθηκε σε πλάτος 4,00μ. και μήκος 82,50μ. Ο δρόμος είναι στρωμένος με μαρμάρινες πλάκες, οριοθετείται στα νότια από μαρμάρινο κράσπεδο και στυλοβάτη πάνω στον οποίο εδράζονται οι κίονες μίας στοάς που αναπτύσσεται προς τα νότια, παράλληλα προς το δρόμο. Η οδός, λίγο πριν από τη συμβολή της με την κάθετη οδό στο ύψος της σημερινής Αγίας Σοφίας διευρύνεται, διαμορφώνοντας πλακόστρωτη πλατεία με κρήνη για να ξεδιψούν περαστικοί και περίοικοι.

Από τα κτίρια της νότιας οικοδομικής γραμμής των παλαιοχριστιανικών χρόνων εντοπίστηκαν οι όψεις τους και κάποια θυραία ανοίγματα, συνθλιμμένα από την κεντρική πασσαλόπηξη, που πάντως μαρτυρούν την αδιάλειπτη χρήση του χώρου, από τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους. Σύμπλεγμα κτιστών αποχετευτικών αγωγών κατέληγε σε μεγάλο κεντρικό καμαροσκεπή αγωγό, που διέρχεται κάθετα στο ύψος της σημερινής οδού Πλάτωνος, ενώ πήλινοι και μολύβδινοι αγωγοί εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του υδροδοτικού δικτύου της πόλης.


Σταθμός Σιντριβάνι και Πανεπιστήμιο

Στο σταθμό Σιντριβάνι ήρθε στο φως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του μετρό. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική, η οποία βρέθηκε σε μία περιοχή όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν το ανατολικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα που ήρθαν στο φως λόγω του μετρό, ενώ για... χάρη της τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη του σταθμού, έτσι ώστε η βασιλική να διατηρηθεί. Η βασιλική, με μαρμαροθετημένα δάπεδα, διαστάσεων 17,60Χ11,50 μέτρα, ανάγεται στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5ος αιώνας).

Ο ναός χτίστηκε στη θέση προγενέστερου λατρευτικού κτιρίου, στο οποίο ανήκει εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση του πτηνού Φοίνιξ, που πατά σε άνθος, ενώ γύρω του, πάνω σε βλαστούς κληματίδας, φωλιάζουν πτηνά. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε τάφος στο εργοτάξιο του σταθμού Πανεπιστήμιο, μέσα στον οποίο βρέθηκαν οκτώ χρυσά στεφάνια και πλήθος κοσμημάτων.


Σταθμός Φλέμινγκ

Στο σταθμό Φλέμινγκ ήρθε στο φως νεκροταφείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος – 4ος αιώνας μ.Χ.). Πρόκειται για απλές ταφικές κατασκευές (κεραμοσκεπείς, λακκοειδείς και κιβωτιόσχημοι τάφοι) που περιείχαν ενταφιασμούς, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία κτερισμάτων στους περισσότερους από αυτούς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ένας κιβωτιόσχημος τάφος με τοιχώματα διακοσμημένα με γραπτά γραμμικά μοτίβα.

Από τα ανασκαφικά δεδομένα προκύπτει ότι πρόκειται για ένα μικρό νεκροταφείο, που θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιο μικρό οικισμό, αγροτικού πιθανότατα χαρακτήρα, άγνωστο μέχρι στιγμής στη βιβλιογραφία, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης.


Αμαξοστάσιο Πυλαίας

Η ανασκαφή στον κεντρικό τομέα της περιοχής όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία έφερε στο φως τμήμα ενός οργανωμένου προκασσάνδρειου πολίσματος, που αναπτύχθηκε επάνω σε χαμηλό, φυσικό έξαρμα του εδάφους στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου και χρονολογείται από τις αρχές του 4ου έως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Αποκαλύφθηκαν δύο μεγάλοι, κάθετοι μεταξύ τους δρόμοι, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα. Εντός των ορίων των οικοδομικών τετραγώνων ήρθαν στο φως ανοικτοί και στεγασμένοι, ορθογώνιοι χώροι οικιακής, αποθηκευτικής και εργαστηριακής λειτουργίας, που συνδέονται μεταξύ τους με μεσοτοιχίες και μικρότερους δρόμους. Δύο κεραμικοί κλίβανοι, πλήθος άλλων αρχιτεκτονικών καταλοίπων, όπως λιθόστρωτες επιφάνειες, κτιστές κατασκευές, απορριμματικοί λάκκοι, καθώς και σημαντικός αριθμός κινητών ευρημάτων, όπως αλιευτικά και υφαντικά βάρη και μεγάλες ποσότητες θρυμματισμένων οστρέων για την παραγωγή πορφύρας, υποδεικνύουν τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού.

Βόρεια του οικισμού και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων αποκαλύφθηκε πώρινη σαρκοφάγος, η οποία προφανώς ανήκει στο νεκροταφείο του οικισμού, τμήμα του οποίου είχε ερευνηθεί κατά τη διάρκεια παλαιότερων ανασκαφών της 16ης Εφορείας στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ / Αγγελιοφόρος




Η ανασκαφή στην περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία, έφερε στο φως τμήμα ενός προκασσάνδρειου πολίσματος


Διαβάστε περισσότερα » »

“Η υφυπουργός έδωσε 300.000 ευρώ σε εταιρεία που χορηγεί τον σύζυγό της”!

Μια καταγγελία για σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση έρχεται στο φως. Εμφανίζεται η υφυπουργός υγείας να αναθέτει σε φαρμακευτική “δουλεία” ύψους 300.000 ευρώ. Γίνεται λόγος για περίεργες συμπτώσεις καθώς η φαρμακευτική εμφανίζεται χορηγός του συζύγου της επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Πρώτο Θέμα” την ώρα που ο μοριακός έλεγχος για το αίμα έχει ανακοινωθεί (και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες) από τον υπουργό κ. Σιαλμά πως θα γίνεται εντελώς δωρεάν η υφυπουργός κ. Σκοπούλη επιμένει στην ανάθεση και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό του ελέγχου για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε φαρμακευτική εταιρεία η οποία εμφανίζεται να χρηματοδοτεί επί σειρά ετών το έργο του συζύγου της, πανεπιστημιακού Χαράλαμπου Μουτσόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Μουτσόπουλος έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ποσά άνω των 360.000 ευρώ από την εν λόγω φαρμακευτική.

Συγκεκριμένα το 2006 15.000 ευρώ, το 2007 έλαβε 60.000 ευρώ, το 2008 άλλα 50.000 ευρώ, το 2009 140.000 ευρώ και από 50.000 ευρώ τα δύο επόμενα χρόνια.

Κάποιοι θέτουν και ηθικό ζήτημα καθώς εκτός του ότι ο κ. Μουτσόπουλος υπήρξε και πρόεδρος του ΕΟΦ, ενώ εμφανίζεται να χρηματοδοτείται το επιστημονικό του έργο από συγκεκριμένη φαρμακευτική.

Η υφυπουργός ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζει ότι αφού έγινε διαπραγμάτευση με τους δυο διαθέσιμους προμηθευτές η επιτροπή του ΕΚΕΑ κατέληξε στην αγορά των αντιδραστήρων που απαιτούνταν.

newsit 
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκβιασμός από ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κύπρου: "Ή συνδιαχείριση ή πόλεμος"...

Με ένα περίεργο άρθρο η εφημερίδα Internationa Herald Tribune, ουσιαστικά στην "γραμμή" του Richard L. Morningstar, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, ουσιαστικά επιχειρείται από αμερικανικής πλευράς να πιεστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση η Κύπρος των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο της εφημερίδας που διατηρεί στενές σχέσεις με το κατεστημένο της Ουάσιγκτον και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ (βασικά εκφράζει τις θέσεις του σε όλα τα ζητήματα):''Τι θα συμβεί αν η Τουρκία και το Ισραήλ, τα βρουν με κάποιο τρόπο και το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό του Mavi Marmara και μετα στείλει τους αγωγούς αερίου απευθείας στην Τουρκία; Πολύ απλά η Κύπρος δεν θα έχει πλέον τίποτα!''

Έτσι αφού φιλότιμα στο όλο άρθρο περιγράφεται η Κύπρος ως "Επίκεντρο μιας νέας ρήξης για τον έλεγχο του σημαντικού φυσικού πλούτου, δηλαδή του φυσικού αερίου που βρέθηκε στα τέλη του περασμένου έτους" αναφέρει ότι ¨Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι η υποθαλάσσια περιοχή που βρέθηκαν τα κοιτάσματα είναι για δικής τους εκμετάλλευση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής"! Άκου "θράσος" οι Ελληνοκύπριοι! "Θεωρούν ότι είναι δικά τους"!.

Και συνεχίζει γράφοντας ότι "Η Τουρκία έχει απειλήσει να στείλει το ναυτικό της". Και για να μην υπάρξει κάποια αμφιβολία επισείοντας τους "κινδύνους" που υπάρχουν από μία "μονομαρή εκμετάλλευση το άρθρο αναφέρει ότι "Ακόμη και πριν το αέριο έχει αξιοποιηθεί, οι ανακαλύψεις έχουν δημιουργήσει κινδύνους, μεγάλους κινδύνους, καθώς και τεράστια νομικά ζητήματα'' όπως δηλώνει ο Richard L. Morningstar. Που συμπληρώνει λέγοντας ότι "Τα θέματα αυτά υπερβαίνουν την Κύπρο, πάνε πέρα από το Ισραήλ και πάνε πέρα από την Ελλάδα - επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή'', είπε. "Άρα μόνο εμείς μπορούμε να διαχειριστούμε τα δικά ΣΑΣ κοιτάσματα", μόνο αυτό δεν είπε!

Ο Mαικλ Λι, ανώτερος σύμβουλος στο Γερμανικό Ταμείο Marshall στις Βρυξέλλες ο οποίος ηγείται μελέτες σχετικά με την εξέυρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε οτι "Ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε "ατυχήματα" και εχθροπραξίες, αλλά η ευρεία διπλωματική λογική λέει ότι η Τουρκία δεν θα ανεβάσει τις εντάσεις πάρα πολύ''.

Πάντως το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι "Η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην Λεβαντινή Λεκάνη, όπου σύμφωνα με τις εκτιμησεις των ΗΠΑ θα κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ή 35 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά για τον εφοδιασμό ολόκληρου του κόσμου με φυσικό αέριο για περίπου ένα χρόνο.

Η Noble έχει ανακοινώσει ευρήματα που ανέρχονται σε 35 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου με την πλειοψηφία στα ισραηλινά ύδατα και περίπου 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στα ύδατα της Κύπρου.

Οι εμπειρογνώμονες λένε οτι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Κύπρο θα μπορούσε να προσθέσουν ένα σημαντικό μέρος της ετήσιας παραγωγής της δηλαδη περιπου 25 δισεκατομμύρια δολαρια.

Παρά την απειλή πολέμου από την Άγκυρα, 15 εταιρείες έκαναν προσφορές φέτος για εννέα επιπλέον οικόπεδα. Η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες οτι'' σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μελλοντικά έργα ενέργειας της Τουρκίας.'' Επίσης, υποσχέθηκε να υποστηρίξει την "Βορεια Κύπρο" στις εδαφικές της διεκδικήσεις.

Η γεώτρηση έχει επίσης δημιουργησει μια πικρή ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Καποτε ηταν 'φιλοι' αλλα μετα το περιστατικο στο Mavi Marmara όπου εννέα Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους το Ισραήλ μετατράπηκε σε περιφερειακό εταιρο της Κύπρου εν μέρει με στόχο την προστασία πεδία φυσικού αερίου τους.

Τον Μάιο, οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ εξαπλωθηκαν στους ουρανούς πάνω από την Κύπρο, όταν ο τουρκικός στρατός δήλωσε οτι μετα απο εντολή μαχητικά αεροσκάφη 'κυνήγησαν' ένα ισραηλινό αεροπλάνο από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Κυπρου. Τον ίδιο μήνα, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να αρνηθεί τουρκικες δηλωσεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει 20.000 κομάντος στην Κυπρο για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς που εργάζονται σε Ενεργειακα έργα.

Η Τουρκία επιμένει ότι η στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο αποτελείται από τακτικές περιπολίες και ασκήσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Μια συμμαχία με το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Κύπρο να προστατεύσει εγκαταστάσεις που θα παράγουν και θα παραδίδουν υγροποιημένου φυσικο αερίο, (LNG) απευθείας προς την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, παρακάμπτοντας έτσι το Βορρά και την Τουρκία.

Αλλά οι εγκαταστάσεις για υγροποιημένο φυσικό αεριο θα κοστίσουν περίπου $ 10 δισ. ευρώ, κατι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση δεδομένου την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και την κακή πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, η οποία, τον Ιούνιο, έγινε το πέμπτο μέλος της ζώνης του ευρώ που ζήτησε βοηθεια απο το ΔΝΤ".

Προσέξατε τι απουσιάζει από την εξίσωση που επιιχειρεί να παρουσιάσει η εφημερίδα; Η Ρωσία! Η οποία προθυμότατα θα πλήρωνε αυτά τα 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να ελέγξει το συγκεκριμένο κοίτασμα και τον σταθμό υγροποίησης.

Και αυτό εννοούσε ο Richard L. Morningstar, όταν έλεγε ότι "το παιχνίδι υπερβαίνει κατά πολύ τους παίκτες της περιοχής, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία". Ακριβώς για αυτό πρέπει η διαπραγμάτευση να είναι ανοικτή. Και όποιος δώσει τα περισσότερα, σε όλα τα πεδία, κερδίζει...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Πάβλε Βοσκόπουλος, το Ουράνιο Τόξο και η ταύτισή του με τον Μέγα Αλέξανδρο

Σεπτέμβριος 2, 2012.

Τα παράπονά του εκφράζει σε συνέντευξή του,  ο Σλάβος μακεδονιστής Πάβλε Βοσκόπουλος, προς το έντυπο των σλαβόφωνων του βουλγαρικού Πιρίν, 'Ναρόντνα Βόλια' .


Σε κάποιο σημείο αναφερόμενος στην άνοδο που έχει το ‘Ουράνιο Τόξο’ στην Ελλάδα, δεν διστάζει να επικρίνει τη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους, αλλά και των μέσων ενημέρωσης που …δεν προωθούν τις ιδέες του.

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια, βλέπουμε ότι είμαστε εντελώς στο περιθώριο, και σαν ένα μειονοτικό κόμμα  έχουμε απομονωθεί από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Το Ουράνιο Τόξο δεν είναι σαν ορισμένα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το όλο σύστημα (στην Ελλάδα) είναι εναντίον μας, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια αρνούνται να δημοσιεύσουν τις διαφημίσεις μας για γνωριμία με την ιδεολογία μας, αν και έχουν τη νομική υποχρέωση.
Το ελληνικό σύστημα μας θεωρεί ότι είμαστε μισθοφόροι, πράκτορες των Σκοπίων, του Γκλιγκόροφ, του Γκρούεφσκι και δεν ξέρω ποιανού άλλου;!»

Για να υποστηρίξει πιο κάτω ότι η σύγχρονη Ελλάδα έκανε τους αρχαίους Μακεδόνες, Έλληνες για να εξυπηρετήσει το σύγχρονο κράτος.

«Η Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες ενεργεί, χειρίζεται και εκμεταλλεύεται το παρελθόν (της Μακεδονίας) για να επιτύχει και να εξυπηρετήσει την ιδεολογία της. Μια ελληνική Μακεδονία συνδέεται αυτόματα με την Αρχαία Μακεδονία και διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία για δεκαετίες ότι οι Μακεδόνες ήταν μία ελληνική φυλή».

Και θα συνεχίσει:

«Εμείς (σ.σ. οι Σλάβοι) είμαστε Μακεδόνες και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την ιδεολογία μας με τα απλούστερα στοιχεία, όπως στην κοινότητά μας , στο επίπεδο της γλώσσας , των παραδόσεων, της λαογραφία και κυρίως σε επίπεδο συλλογικότητας που όλοι αισθανόμαστε Μακεδόνες και συμμετέχουμε σε αυτό που ονομάζεται συλλογικός μακεδονισμός».

Και πιο κάτω εντυπωσιάζει η ταύτισή, αυτού του Σλάβου, με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, χίλια χρόνια πριν πατήσουν οι πρόγονοί του στα εδάφη αυτά. (Ηλίθια σκέψη έως εξοργιστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί)

«Στα περιοδικά μας αν δείτε το πρόγραμμά μας, δεν επιδιώκουμε να ξυπνήσουμε όλους  τους Μακεδόνες που ζούνε στην Ελλάδα και να πούμε  ότι δεν είσαι Έλληνας,  είσαι Μακεδόνας, διότι ο Αλέξανδρος και ο Φίλιππος δεν ήταν Έλληνες, με αυτό το είδος το επιχείρημα».

Αυτή την ιδεολογία θέλει να διαδώσει στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης; Ας βρει πρώτα τις ΣΛΑΒΙΚΕΣ προγονικές του καταβολές και μετά να μιλάει για την ελληνική Ιστορία.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Αλβανοί, μετά τον Ράμπο από τα Τίρανα και άλλοι καίνε την Ελληνική σημαία φωτό ....

 

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Αλβανοί, μετά τον Ράμπο από τα Τίρανα που έχουμε στην φωτογραφία του θέματος, άλλη μια ομάδα νερών Αλβανών καίνε την Ελληνική σημαία και βγάζουν φωτογραφίες το κατόρθωμα τους όπως μπορείτε να δείτε στην συνέχεια .......
Διαβάστε περισσότερα » »

Αν δεν αντέχετε να το δείτε, μάλλον δεν θα αντέχετε και να τον ζήσετε.

Βίντεο φρίκης από τον “πολιτισμό” που έρχεται καλπάζοντας πάνω στην δική μας αδιαφορία .








olympia.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Δωρεάν βιβλία για βότανα, φυτά

Ελληνικά και ξένα βιβλία φυτολογίας, βοτανολογίας, βοτανοθεραπείας

Τίτλος: Βοτανική πρακτική –Τόμος πρώτοςΠεριγραφή: Βοτανική πρακτική προσαρμοσμένη εις την ιατρική και οικονομία/426 σελ.
Συγγραφέας: Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός
Εκδότης: Εκ της Τυπογραφίας Άγγελου Αγγελίδου
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1838
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Βοτανική πρακτική –Τόμος δεύτερος
Περιγραφή: Βοτανική πρακτική προσαρμοσμένη εις την ιατρική και οικονομία/407 σελ.
Συγγραφέας: Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός
Εκδότης: Εκ της Τυπογραφίας Άγγελου Αγγελίδου
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1838
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Εγκόλπιον των ιατρών-Τόμος πρώτος
Περιγραφή: Πρακτική ιατρική, Περιέχουσα τριακοσίας εξήκοντα δύω Αρρωστείας, τον Όρκον, και Αφορισμούς του Ιπποκράτους, την Φυσιολογίαν, και Ανατομίαν άπασαν του ανθρώπου, την ύλην της Ιατρικής, και την Βοτανικήν /325 σελ.
Συγγραφέας: Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός
Εκδότης: Εκ της τυπογραφίας των Κωνσταντίνων Τόμπρα Κυδωνιέως, Ιωαννίδου Σμυρναίου, και Γεωργίου Αθανασιάδου Μελισταγούς εκ Μακεδονίας
Τόπος έκδοσης: Εν Ναυπλίω
Χρόνος έκδοσης: 1831
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Εγκόλπιον των ιατρών-Τόμος δεύτερος
Περιγραφή: Πρακτική ιατρική, Περιέχουσα τριακοσίας εξήκοντα δύω Αρρωστείας, τον Όρκον, και Αφορισμούς του Ιπποκράτους, την Φυσιολογίαν, και Ανατομίαν άπασαν του ανθρώπου, την ύλην της Ιατρικής, και την Βοτανικήν /332 σελ. 16 εκ.
Συγγραφέας: Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός
Εκδότης: Εκ της τυπογραφίας των Κωνσταντίνων Τόμπρα Κυδωνιέως, Ιωαννίδου Σμυρναίου, και Γεωργίου Αθανασιάδου Μελισταγούς εκ Μακεδονίας
Τόπος έκδοσης: Εν Ναυπλίω
Χρόνος έκδοσης: 1831
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Γεωπονικόν
Περιγραφή: Βιβλίον καλούμενον Γεωπονικόν/ 214 σελ. 16 εκ.
Συγγραφέας: Αγάπιος Μοναχός
Εκδότης: Εν τη Τυπογραφία του ποτέ Δημητρίου Θεοδοσίου
Τόπος έκδοσης: Ενετίησιν
Χρόνος έκδοσης: 1796;
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Πάτερ Γυμνάσιος-369 Συνταγές του καλόγερου/Θεραπεία με βότανα
Περιγραφή: Ο καλόγερος και οι συνταγές του. Εκατοντάδες θεραπευτικά βότανα για εκατοντάδες ασθένειες/ 112 σελ..
Συγγραφέας: Πάτερ Γυμνάσιος
Εκδότης: Εκδόσεις Λέων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1975
Γλώσσα: Ελληνική

Τίτλος: 
Συγγραφέας: Μαρία Σκουρολιάκου
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Τόμος Α' 276 σελ.-Τόμος Β' 365 σελ.
Εκδότης: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα διαιτολογίας και διατροφής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 2005

Τίτλος: Τα βότανα της Κρήτης και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες  
Συγγραφέας: Βρανάκη Γεωργία/ Κολώνη Κυριακή
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 434
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2008

Τίτλος: Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της οικογένειας των χειλανθών 
Συγγραφέας: Γιαχακοπούλου Μαγδαληνή
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 107
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2007

Τίτλος: Το γένος salvia και ορισμένα φαρμακευτικά είδη 
Συγγραφέας: Άρης Λίτσο
Περιγραφή: Πτυχιακή εργασία-Σελίδες 47
Εκδότης: Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης
Τόπος έκδοσης: Ηράκλειο
Χρόνος έκδοσης: 2009


Τίτλος: Λεξικόν φυτολογικόν
Περιγραφή: Περιλαμβάνον τα ονόματα, την ιθαγένειαν και τον βίον υπερδεκασχιλίων φυτών, εν οις και τα λόγω χρησιμότητος ή κόσμου καλλιεργούμενα, των οποίων περιγράφονται και η ιστορία, η καλλιέργεια, τα προϊόντα και αι νόσοι/ 1148 σελ. 21 εκ.
Συγγραφέας: Γεννάδιος, Παναγιώτης,1848-1917
Εκδότης: Εκ του Τυπογραφείου Παρασκευά Λεωνή
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1914
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Τα δημώδη ονόματα των φυτών προσδιοριζόμενα επιστημονικώς
Περιγραφή: Ελληνικά φυτά. Επιστημονικός κατάλογος./ 299 σελ. 22 εκ.
Συγγραφέας: Θ. Χελδράϊχ
Εκδότης: Ιωάννης Δ. Κολλάρος
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1925
Γλώσσα: Ελληνική Δημοτική

Τίτλος: Η χλωρίς της Αιγίνης
Περιγραφή: 59 σελ.24 εκ.
Συγγραφέας: Θ. Δε Χελδράϊχ.
Εκδότης: Εκ του Τυπογραφείου της Εστίας K. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1898
Γλώσσα: Ελληνική

Τίτλος: Η χλωρίς της Θήρας
Περιγραφή: 35 σελ. 24 εκ.
Συγγραφέας: Δρ Θ. Δε Χελδράϊχ.
Εκδότης: Εκ του Τυπογραφείου της Εστίας K. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη
Τόπος έκδοσης: Εν Αθήναις
Χρόνος έκδοσης: 1899
Γλώσσα: Ελληνική

Τίτλος: Η χλωρίς της Τσακωνίας
Περιγραφή: 32 σελ.24 εκ.
Συγγραφέας: Δρ Μιχαήλ Δέφνερ
Εκδότης: Τυπογραφική Εταιρία Χρίστου & Σια
Τόπος έκδοσης: Αθήναι
Χρόνος έκδοσης: 1922
Γλώσσα: Ελληνική

Βοτανική των αρχαίων Ελλήνων
Διοσκουρίδη άπαντα
Τίτλος: Πεδανίου Διοσκουρίδου-Τόμος I
Βιβλία: Περί ύλης ιατρικής βιβλίον Α-Β-Γ-Δ-Ε
Συγγραφέας: Διοσκουρίδης
Επιμελητής έκδοσης: D. Carolvs Gottlom Kühn
Τόπος έκδοσης: Lipsiae
Χρόνος έκδοσης: 1829
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική

Τίτλος: Πεδανίου Διοσκουρίδου-Τόμος II
Βιβλία: Περί δηλητηρίων φαρμάκων και της αυτών προφυλακής και θεραπείας/Περί ιοβολών, εν ωι και περί λυσσώντος κυνός/Περί ευπόριστων απλών τε και συνθέτον φαρμάκων βιβλίον πρώτον προς Ανδρόμαχον/Περί ευπόριστων και απλών φαρμάκων βιβλίον δεύτερον
Συγγραφέας: Διοσκουρίδης
Επιμελητής έκδοσης: D. Carolvs Gottlom Kühn
Τόπος έκδοσης: Lipsiae
Χρόνος έκδοσης: 1830
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική

Τίτλος: Περί φυτών ιστορίας-Τόμος 1
Περιγραφή: 516 σελίδες
Συγγραφέας: Θεόφραστος
Εκδότης: William Heinemann
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Χρόνος έκδοσης: 1915
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική, Αγγλική

Τίτλος: Περί φυτών ιστορίας-Τόμος 2
Περιγραφή: 518 σελίδες
Συγγραφέας: Θεόφραστος
Εκδότης: G.P. Putnam's Sons/William Heinemann
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Χρόνος έκδοσης: 1916
Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική, Αγγλική

Η φυσική ιστορία του Πλίνιου
Τόμος 1Τόμος 2Τόμος 3Τόμος 4Τόμος 5
Συγγραφέας: Πλίνιος
Εκδότης: London, H. G. Bohn
Editors: Bostock John, Riley, Henry T. (Henry Thomas)
Τόπος έκδοσης: Λονδίνο
Χρόνος έκδοσης: 1855-1857
Γλώσσα: Αγγλική


Herbal Medicine e-books
Culpeper's Complete herbal (1807)
Potter's cyclopedia of botanical drugs and preparations
The Eclectic Materia Medica, Pharmacology &Therapeutics-Harvey Wickes Felter M.D. (1922)

American Materia Medica, Therapeutics and Pharmacognosy-Finley Ellingwood M.D. (1919)
Ellingwood's books
A manual of organic materia medica and pharmacognosy-David M.R. Bulbreth Ph.G., M.D.(1906)
Blair, Thomas - A practitioners Handbook of Materia Medica & Therapeutics









































Πηγές βιβλίων: http://anemi.lib.uoc.grhttp://nefeli.lib.teicrete.gr, http://books.google.com, http://www.archive.org, http://www.scribd.com, http://www.swsbm.com, http://www.soilandhealth.org


Σημείωση: Όλα τα βιβλία, υπάρχουν σαν σύνδεσμοι στην ιστοσελίδα και δεν “ανήκουν” στο blog.
Τα περισσότερα προσφέρονται δωρεάν από ξένες ή Ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και Πανεπιστήμια, ή από τους ίδιους τους δημιουργούς τους και είναι για προσωπική και μόνο χρήση.
Τα βιβλία είναι μόνο για ενημέρωση και η ιστοσελίδα δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενό τους.
Αν κάποιος από τους συνδέσμους των βιβλίων δεν λειτουργεί και δεν σας παραπέμπει στο συγκεκριμένο βιβλίο, παρακαλώ ενημερώστε με ένα μήνυμα εδώ, είτε με ένα email στο ftiaxnw@gmail.com, για να το ελέγξω.

Πληροφορίες
Η σελίδα ανανεώνετε συχνά και προσθέτονται νέα βιβλία από το διαδίκτυο, τα οποία για ένα διάστημα σημειώνονται με την ένδειξη  *Νέο*


Διαβάστε ακόμη:
Βιβλία για φαγώσιμα χόρτα και εδώδιμα φυτά
Δωρεάν βιβλία για καλλιέργεια λαχανικών  
Δωρεάν βιβλία ιατρικής, φαρμακολογίας, φαρμακευτικής
Δωρεάν βιβλία για υγεία, διατροφή, φυσικές θεραπείες
Δωρεάν Ελληνικά και ξένα λεξικά

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

3° αγώνας motocross του 6ου κατά σειρά Περιφερειακού Πρωταθλήματος Δυτ. Μακεδονίας στην πίστα Αγίου Χριστοφόρου Δήμου Εορδαίας

Ο Αθλητικός Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Εορδαίας (Α.ΜΟ.Ε.) μέλος της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.ΟΕ.). στα πλαίσια των αθλητικών δράστηριοτήτων του διοργανώνει τον 3° αγώνα motocross του 6ου κατά σειρά Περιφερειακού Πρωταθλήματος Δυτ. Μακεδονίας.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 16-09-2012 και ώρα 11:00 π.μ. στην ανανεωμένη πίστα του Ομίλου (περιοχή Τοπικής Κοινότητας Αγίου Χριστοφόρου Δήμου Εορδαίας) όπου με πολύ αγάπη, μεράκι, εμπειρία και γνώση στο άθλημα ανακατασκευάστηκε από τον Όμιλο και είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αθλητές που θα αποτελέσουν στήριγμα στην προσπάθεια του Ομίλου να αναδείςει το άθλημα της μοτοσυκλέτας, που μπορεί και προσφέρει σε όλους εσάς τους θεατές ένα πραγματικό υπερθέαμα.
Με την ιδέα αυτή και στην δύναμη που κρύβεται στη συνείδηση, συλλογικότητα και στην αλληλεγγύη των ανθρώπων που συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου καλούμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας εμψυχώνοντας τους αθλητές, διοργανωτές και όλους όσους είναι συμπαραστάτες αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Σας περιμένουμε!!!!

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Καραμπόλα με λεωφορείο, φορτηγό, αυτοκίνητα και... άλογα στην Εγνατία

Δύο άλογα βρέθηκαν στο δρόμο, προκαλώντας απίστευτη καραμπόλα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί
Ένα απίστευτο ατύχημα έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου (01/09) στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Καβάλας, έχοντας "πρωταγωνιστές" λεωφορείο, φορτηγό, αυτοκίνητα και...άλογα.
Όλα ξεκίνησαν όταν δύο άλογα βρέθηκαν πάνω στο δρόμο. Ο οδηγός του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Ξάνθη, ξαφνιάστηκε όταν τα είδε μπροστά του και επιχείρησε να τα αποφύγει, πέφτοντας εν τέλει πάνω στο ένα, το οποίο μάλλον ήταν ήδη νεκρό. Από τη σύγκρουση το λεωφορείο κινδύνευσε με ανατροπή αλλά ευτυχώς ο οδηγός διατήρησε τον έλεγχο και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Φορτηγό που ακολουθούσε δεν πρόλαβε να αντιδράσει και έπεσε πάνω στο δεύτερο άλογο, με τον οδηγό να τραυματίζεται ελαφρά. Πάνω στο σταματημένο φορτηγό έπεσαν τρία αυτοκίνητα, με όλους τους επιβάτες να βγαίνουν σοκαρισμένοι μεν, σώοι και αβλαβείς δε.
Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο, πυροσβεστική και η τροχαία Καβάλας, η οποία και διενεργεί προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος.

 
Πηγή: xanthipress.gr
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

1953:Το μισό χρέος της Γερμανίας διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση..

Διαβάστε την ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953...
Αυτά ...βέβαια τα ξεχνάνε οι Γερμανοί και η Μέρκελ...μιας και δεν τους τα θυμίζουμε εμείς...
Οι δικοί μας οι πουλημένοι και προσκυνημένοι τι κάνουν  ;;;
"Τι μας διδάσκουν παλαιότερες κρίσεις χρέους;" 
Μια σύντομη αναδρομή σε κρίσεις χρέους του πρόσφατου παρελθόντος μπορεί να προσφέρει σημαντικά διδάγματα. Κυρίως ποια λάθη πρέπει να αποφεύγονται και πώς μπορεί μια χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της Το γερμανικό παράδειγμα: το 1952 το εξωτερικό χρέος της ανερχόταν στα 30 δις γερμανικά μάρκα.
Εάν οι 70 τότε πιστωτές της Γερμανίας επέμεναν σε μια σκληρή πολιτική λιτότητας και πλήρη αποπληρωμή των δανείων, τότε πιθανότατα το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα είχε συντελεστεί ποτέ.
Αντ΄ αυτού όλες οι εμπλεκόμενες χώρες συμφώνησαν το 1953 στο Λονδίνο σε όρους που επέτρεπαν στην δυτικογερμανική οικονομία να ανασάνει και να αναπτυχθεί. 

Το μισό χρέος διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση. Η συμφωνία έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη της Γερμανίας σε εξαγωγική δύναμη, λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ από το erlassjahr.de, μια πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους αναπτυσσόμενων χωρών:
«Μια σημαντική ποιοτική διάσταση ήταν η συμφωνία των πιστωτών και της γερμανικής πλευράς ότι σε καμία περίπτωση η Γερμανία δεν θα αποπλήρωνε τα δάνειά της από τα αποθεματικά της, αλλά μόνον από τα τρέχοντα πλεονάσματα. Εάν εφαρμοζόταν αυτό τώρα και στην Ελλάδα και λέγαμε ότι οι Γερμανοί θα πάρουν χρήματα εάν επιτρέψουν ένα ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα, τότε οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν πολλές εξαγωγές και να φιλοξενήσουν πολλούς γερμανούς τουρίστες, μέχρι να αποπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τανκς».
 
Το Κλαμπ του Παρισιού
 

Το μισό χρέος της Γερμανίας διεγράφη, για ένα μέρος ορίστηκε μηδενικό επιτόκιο ενώ το υπόλοιπο αναδιαρθρώθηκε σε μακροπρόθεσμη βάση
Η Ελλάδα αγόραζε για μεγάλο διάστημα όπλα αξίας πολλών δις από τη Γερμανία, λέει ο ειδικός τονίζοντας ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική, έκαναν το ίδιο. Για μεγάλο διάστημα αγόραζαν όπλα από τις βιομηχανικές χώρες και χρηματοδοτούσαν έργα υποδομής, παίρνοντας δάνεια δισεκατομμυρίων. Όταν δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν, απέμενε η κλήση ενός συγκεκριμένου τηλεφωνικού αριθμού: «Όταν έχω πρόβλημα χρέους, υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός στο Παρίσι, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου βρίσκεται η γραμματεία του Κλαμπ του Παρισιού. Σε αυτούς πρέπει να πω ότι έχω πρόβλημα. Και αυτοί μου εξηγούν τι πρέπει να γίνει».

Από το 1956 έχουν υπογραφεί στο Κλαμπ του Παρισιού περισσότερες από 400 συμφωνίες αναδιάρθρωσης για 85 χώρες. Οι ευνοϊκοί όροι που είχε αποσπάσει η Γερμανία το 1953, ήταν όμως για τις περισσότερες άπιαστο όνειρο. Για μεγάλο διάστημα οι πιστωτές επέμεναν στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων. Μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να διαφαίνεται η προθυμία για μερική διαγραφή του χρέους. Από το 2000 υπήρξε και πλήρης διαγραφή του εξωτερικού χρέους για εξαιρετικά φτωχές χώρες.
 

Η απουσία πτωχευτικού δικαίου
 

Θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα σε ρόλο πιστωτή, ελεγκτή, αλλά και δικαστή
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα τελευταία 50 χρόνια προέβλεπαν σκληρές περικοπές, οδηγώντας συχνά τις υπερχρεωμένες χώρες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ήταν ένα τεράστιο λάθος, λέει ο Γιούργκεν Τσάτλερ από το γερμανικό υπ. Οικονομικής Συνεργασίας: «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν δίνονταν η δέουσα σημασία στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην παραγωγή, ιδιαίτερα στην ασιατική κρίση».

Πτωχευτικό δίκαιο για κράτη δεν υπάρχει σήμερα και συνεπώς δεν υπάρχει και ένα ουδέτερο όργανο που να διαχειρίζεται τέτοιες υποθέσεις. Έτσι οι υπερχρεωμένες χώρες έχουν συνήθως τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Στην άλλη πλευρά –είτε αυτή λέγεται Κλαμπ του Παρισιού ή Τρόικα- κάθονται πάντα θεσμοί όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα που αναλαμβάνουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, τόσο του πιστωτή και του ελεγκτή, όσο και του δικαστή:
 
«Αυτό θα ήταν αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου», λέει ο κ. Κάιζερ. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν νόμοι και ανεξάρτητα όργανα, όπως εξειδικευμένα δικαστήρια, τα οποία ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις και λαμβάνουν μετά τις αποφάσεις τους». Γι΄ αυτό και ο ίδιος θεωρεί επιτακτική την ανάγκη σύνταξης πτωχευτικού δικαίου για κράτη. Andreas Becker / Κώστας Συμεωνίδης
 
Deutsche Welle 
Διαβάστε περισσότερα » »