Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ν. Γκρούεφσκι: "Οι ελληνικές θέσεις για το όνομα δεν είναι αποδεκτές"

Δύο θέσεις, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έχει η Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι οι ελληνικές θέσεις δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές
Οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Σκόπια, ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό ότι η ελληνική πλευρά, "λόγω των εσωτερικών πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων" δεν είναι έτοιμη για να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.
Ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο φιλοκυβερνητικό περιοδικό των Σκοπίων "Ρεπούμπλικα", ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει "δύο θέσεις" στο ζήτημα της ονομασίας: μία επίσημη και μία ανεπίσημη.
"Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι θέλει να λύσει το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για τις οποίες γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μάλιστα, οι προϋποθέσεις αυτές έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην έχουν πέραση σε εμάς. Ωστόσο, δεν λένε ότι δεν θέλουν να το λύσουν, είτε πως είναι κατά της επίλυσης, είτε κάτι παρόμοιο. Όχι, η ρητορική τους είναι: θέλουμε να το λύσουμε εφόσον βέβαια η κυβέρνησή μας αποδεχτεί αυτές τις προϋποθέσεις, για τις οποίες εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Μακεδονία δεν πρόκειται να τις αποδεχτεί" ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.
"Η ανεπίσημη θέση της Ελλάδας, δηλαδή αυτό που γνωρίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και όλες οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στο πρόβλημα προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία, είναι ουσιαστικά ότι τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, ότι έχει υπερβολικά πολλά εσωτερικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ώστε να εισέλθει και σε ένα ενδεχόμενο επίλυσης αυτού του ζητήματος και ότι αυτή την περίοδο δεν πρέπει να ζητείται κάτι τέτοιο από αυτήν. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμη να προσφέρει κάποια ευκαιρία ώστε η Μακεδονία να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε πως ο διεθνής παράγοντας δεν προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος, καθώς, όπως είπε, η προσοχή του σχετικά με την Ελλάδα εστιάζεται στην υλοποίηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα » »