Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ασπαρτάμη: Η πικρή αλήθεια για το γλυκό δηλητήριο


Το πολυσυζητημένο τεχνητό υποκατάστατο ζάχαρης στα ποτά διαίτης, τις τσίχλες και άλλα τρόφιμα συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις από τους κύκλους φυσικής διατροφής αλλά και από πλήθος καταναλωτών που καταγγέλουν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του. Οι επίσημες υπηρεσίες τροφίμων διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές. Είναι όμως έτσι;


Ψυχρά δεδομένα
Το μόριο της ασπαρτάμης αποτελείται από ασπαρτικό οξύ, φαινυλαλανίνη και μεθανόλη. Στο στομάχι, η μεθανόλη μετατρέπεται σε φορμαλδεϋδη και μυρμηγκικό οξύ. Η φορμαλδεϋδη είναι θανατηφόρα νευροτοξίνη και γνωστή καρκινογόνος ουσία. Και η φαινυλαλανίνη είναι νευροτοξίνη, όταν δε συνοδεύεται από τα άλλα αμινοξέα στις πρωτεϊνες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ), «η μεθανόλη θεωρείται ένα συσσωρευτικό δηλητήριο, λόγω του χαμηλού ποσοστού απέκκρισης, εφόσον απορροφηθεί». Το προτεινόμενο όριο κατανάλωσης είναι 7,8 mg/μέρα. Ένα λίτρο αναψυκτικό με ασπαρτάμη περιέχει περίπου 56 mg μεθανόλης. Όσοι καταναλώνουν πολλά προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, λαμβάνουν ως και 250 mg μεθανόλης καθημερινά, ή 32 φορές πάνω από το όριο της ΕΡΑ...
 
 

Κανένα άλλο προσθετικό τροφίμων στην ιστορία δεν έχει προκαλέσει περισσότερες διαμαρτυρίες από την ασπαρτάμη, η οποία ευθύνεται για το 75% όλων των παραπόνων προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA). Οι παρενέργειες της ασπαρτάμης τεκμηριώνονται από τα ίδια τα στοιχεία του FDA, ο οποίος αναγκάστηκε το 1995, υπό την πίεση του Νόμου Περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης, να φέρει στη δημοσιότητα μια λίστα 92 συμπτωμάτων από τη χρήση ασπαρτάμης, μετά από χιλιάδες παράπονα καταναλωτών. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μούδιασμα, κούραση, θολή όραση, ζαλάδα, αϋπνία, μυϊκούς σπασμούς, ταχυκαρδία, κατάθλιψη, ίλιγγο, ακόμη και θάνατο.

Επιστημονική τεκμηρίωση
Πάμπολλες μελέτες έχουν διενεργηθεί σχετικά με την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Οι κρατικοί και διακρατικοί φορείς, οι επίσημες οργανώσεις υγείας και οι επίσημοι ιατρικοί φορείς των χωρών που έχουν εγκρίνει τη χρήση της ασπαρτάμης (Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Αμερικανική Ιατρική Ένωση κ.λπ.) διαβεβαιώνουν ότι η ουσία είναι ασφαλής. Ωστόσο, οι μελέτες από ανεξάρτητους ερευνητές καταλήγουν κατά κανόνα στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο Δρ. Walton, πανεπιστημιακός καθηγητής στο Οχάιο ανέλυσε 164 μελέτες σχετικές με την ασπαρτάμη. 74 από αυτές τις μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ασπαρτάμης (και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής), ενώ οι 90 είχαν άλλου είδους χρηματοδότηση. Από τις 90 αυτές μελέτες, οι 83 (92%) διαπίστωσαν ένα ή περισσότερα προβλήματα από την κατανάλωση ασπαρτάμης. Από τις 7 έρευνες που δε διαπίστωσαν προβλήματα, οι 6 είχαν διενεργηθεί από τον FDA.

Το ιστορικό έγκρισης
Μέχρι το 1981, η ασπαρτάμη δεν είχε έγκριση για τις ξηρές τροφές. Για πάνω από οκτώ χρόνια, ο FDA αρνιόταν να την εγκρίνει, εξαιτίας των παρενεργειών και των εγκεφαλικών όγκων που δημιουργούσε στα πειραματόζωα. Ο FDA εξακολουθούσε να αρνείται την έγκριση, μέχρι την προεδρία του Ρ. Ρήγκαν, ο οποίος απέλυσε τον Επίτροπο που αρνιόταν και έβαλε στη θέση του τον Δρα Arthur Hull Hayes. Ακόμα και τότε αρνήθηκε η Επιτροπή Έρευνας να δώσει τη συγκατάθεσή της, αλλά ο Δρ. Hayes παρέκαμψε την ίδια του την Επιτροπή.

Γιατί τέτοια εμμονή με την ασπαρτάμη;
Όταν υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για παρενέργειες, ανησυχίες για πρόκληση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, δημόσια κατακραυγή αλλά και πλήθος μελετών που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της ασπαρτάμης, γιατί ο FDA διενεργεί διαρκώς μελέτες, προσπαθώντας επί τρεις δεκαετίες να αποδείξει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής; Ακόμη κι αν οι διαμαρτυρόμενοι καταναλωτές έβγαλαν από το μυαλό τους τα συμπτώματα που καταγγέλουν,  δε θα ήταν πιο λογικό να αποσυρθεί αυτή η αμφιλεγόμενη ουσία που, στο κάτω κάτω, δεν έχει καμιά θρεπτική αξία (για να μην αναφέρουμε ότι είναι εξ ορισμού τοξική); 
Η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί σε οικονομικό επίπεδο. Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό χημικό προϊόν με κατοχυρωμένη πατέντα, η οποία αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων στους κατόχους της, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δεν πατεντάρεται. Είναι ο ίδιος ακριβώς λόγος για τον οποίο τα φάρμακα είναι πολύ πιο κερδοφόρα επιχείρηση από τις βιταμίνες και τις άλλες φυσικές ουσίες. 

Ποιος την παρασκευάζει;
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε τυχαία το 1965 από τον M. Schlatter, χημικό που εργαζόταν για την G.D. Searle & Company, εταιρεία που παρασκεύαζε από φαρμακευτικά σκευάσματα μέχρι πυρηνικό εξοπλισμό. Το 1985, η Monsanto αγόρασε την G.D. Searle και η παραγωγή ασπαρτάμης έγινε ξεχωριστή θηγατρική της Monsanto με την επωνυμία NutraSweet. H Monsanto ήταν αρχικά εταιρεία χημικών, η παρασκευάστρια της διοξίνης (Agent Orange), «ζιζανιοκτόνο» που χρησιμοποίησε επί χρόνια ο στρατός των ΗΠΑ στο Βιετνάμ με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Στο παρελθόν της Monsanto συναντάμε επίσης την εταιρεία χημικών I.G. Farben, με την οποία η Monsanto προχώρησε σε κοινοπραξία το 1967. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η διαβόητη I.G Farben συνεργαζόταν με το χιτλερικό καθεστώς κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν η παρασκευάστρια του δηλητηριώδους αερίου στα στρατόπεδα εξόντωσης των Ναζί. Το 1993, όταν έληξε η πατέντα της ασπαρτάμης, η NutraSweet και η συνεταίρος της, Ajinomoto Co., άρχισαν να παράγουν ασπαρτάμη σε νέο εργοστάσιο στη Γαλλία. Με το σάλο που δημιουργήθηκε για τους κινδύνους της ασπαρτάμης, η Monsanto πούλησε τη NutraSweet και την Equal στην Merisant Co. το 2000.
Σήμερα, η Monsanto είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση φυτοφαρμάκων και γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) σπόρων. Παρά τις αντιδράσεις από ομάδες καταναλωτών, κατάφερε να πάρει έγκριση από τον FDA για την αυξητική ορμόνη για βοοειδή, ορμόνη της οποίας η παρουσία στο γάλα ενοχοποιείται για πρόκληση καρκίνου του προστάτη και του στήθους, όπως δείχνουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. 
Με τη σύντομη αυτή παρένθεση θέλαμε να δώσουμε μια ιδέα του επιπέδου ηθικής εκείνων που μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε ασπαρτάμη, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε καλύτερα για το αν θα πρέπει να τους εμπιστευθούμε. 

Αργή δηλητηρίαση
Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση ασπαρτάμης δε φαίνονται αμέσως. Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά από μερικούς μήνες ή ίσως και αρκετά χρόνια. Οι χρόνιες παθήσεις από την αργή δηλητηρίαση συνήθως οικοδομούνται μέσα στο σώμα σιωπηρά σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα εδώ είναι πως οι γιατροί δεν υποψιάζονται την ασπαρτάμη ως αιτία των παθήσεων (γιατί δε φαίνεται), οπότε προσπαθούν να θεραπεύσουν λάθος αιτίες. Ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί αν η ασπαρτάμη είναι η αιτία της ασθένειας είναι να γίνει διακοπή της και φυσικά η καλύτερη πρόληψη είναι να την αποφεύγουμε.

Ariel 


Προσωπική μαρτυρία του David Rietz*, ιδρυτή του site www.dorway.com, που έκανε χρήση ασπαρτάμης για 15 χρόνια.

«...Και οι 21 γιατροί που με εξέτασαν έκαναν εσφαλμένη διάγνωση και μου έδιναν λάθος φάρμακα για περισσότερα από 11 χρόνια, ακόμη και Prozac, μήπως και το πρόβλημά μου ήταν “διανοητικό”...
...Την ημέρα που ανακάλυψα το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ μου πρόβλημα (διαβάζοντας τα 92 συμπτώματα του FDA σχετικά με τη δηλητηρίαση από ασπαρτάμη) υπέφερα από μούδιασμα στα άκρα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τενοντοθυλακίτιδα, πόνους σε όλο το σώμα, χρόνια κόπωση, αϋπνία, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, σκοτοδίνες, προβλήματα όρασης, κάψιμο στις φτέρνες, σουβλερούς πόνους στα πόδια, βούισμα στα αυτιά, και, επιπλέον, πριν από πέντα χρόνια διαγνώστηκα με καρκίνο του προστάτη, στα 55 μου. 
...Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη διακοπή του Equal (εμπορική ονομασία προϊόντος ασπαρτάμης), άρχισα να περπατάω πολύ καλύτερα. Δεν έχω σχεδόν καθόλου πόνους πια, και ένα ένα τα προβλήματά μου εξαφανίστηκαν. Παραμένει το αφόρητο βούισμα στα αυτιά μου, η απώλεια μνήμης και ο καρκίνος του προστάτη. Έχω χάσει τα μισά από τα 27 κιλά που πήρα με το Equal... αλλά όταν χάνω απότομα βάρος υποφέρω από αρρυθμίες και προβλήματα πίεσης. Αυτό το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια 18 μήνες μετά τη διακοπή του Equal και μάλλον θα με συντροφεύει μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής που μου απομένει λόγω του καρκίνου. 
...Από την άκαρπη χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκα, η ρομαντική πλευρά του έγγαμου βίου μου έχει χαθεί, μαζί με έντεκα χρόνια από τη ζωή μου στη διάρκεια των οποίων ανίδεοι γιατροί επιχείρησαν να με γιατρέψουν, μαζί με όλα τα χρήματα που σπατάλησα σε άχρηστες εξετάσεις, αναποτελεσματικές θεραπείες και ακριβά άχρηστα φάρμακα. 
...Αν έχετε προβλήματα υγείας που οι γιατροί σας αδυνατούν να θεραπεύσουν ΚΑΙ καταναλώνετε προϊόντα με ασπαρτάμη, δοκιμάστε το τεστ αποχής από την ασπαρτάμη για 60 ημέρες... Αν έρθει στο φως ότι η ασπαρτάμη ήταν ένας (αν όχι ο αποκλειστικός) λόγος για τα προβλήματά σας, σας παρακαλώ να παραπονεθείτε στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, να το πείτε σε άλλους και να τους βοηθήσετε να θεραπευτούν. 
Με φιλικούς χαιρετισμούς, 
Dave Riet


*Ο Dave Rietz έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2003. Εργάστηκε ακούραστα για χρόνια, προσπαθώντας τα ενημερώσει και να σώσει το καταναλωτικό κοινό από τα βάσανα που υπέφερε ο ίδιος. Δαπάνησε μέχρι και την τελευταία του δεκάρα στον αγώνα κατά της ασπαρτάμης.

Διαβάστε περισσότερα » »

H ATZENTA 21 ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjN3QYCXTs_xlFWWqsfYpdWgkJPpdFOQwvYQ_htqEmL3ZXf2hmbvIX0qNEDCFkcvYugTA-Le16sp5HsyGxlweW26HFS5xKDiHN6Nj5wfA_SiXLmDepkWbyLTx4sTA-BbKHTwC_ai-H3MqCq/s1600/H+ATZENTA+21+%CE%A0%CE%99%CE%9F+%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91+%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91+%CE%A0%CE%9F%CE%A4%CE%95-+%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91+%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A9%CE%A3%CE%97%CE%A3+%CE%A4%CE%9F%CE%A5+%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%98%CE%A5%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A5+%CE%9A%CE%91%CE%99+%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%95%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%A0%CE%97%CE%A3.jpg Όσοι αμφιβάλλουν ακόμη για την ύπαρξη και την εφαρμογή της ατζέντας απομείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού, θα πρέπει να διαβάσουν οπωσδήποτε τα ντοκουμέντα που ακολουθούν..
Το πρόγραμμα συνηγορίας που απορρέει από χρηματοδοτούμενο think tank της Ε.Ε., με την ονομασία Δίκτυο Οικονομίας του Ενός Πλανήτη (One Planet Economy Network (OPEN:EU) δημοσίευσε το 2011 ένα πολύ σημαντικό έγγραφο που δεν έλαβε τη δέουσα προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης...
Το συγκεκριμένο έγγραφο έχει τίτλο Σενάρια για την επίτευξη τηςΟικολογικής Οικονομίας του Πλανήτη στην Ευρώπη και αποτελείται από αρκετά σενάρια ή ''μονοπάτια'' τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε. για να επιτύχει το συγκεκριμένο μοντέλο ''οικολογικής οικονομίας''.
Ας δώσουμε λίγο έμφαση στον όρο 'σενάρια' καθώς αποποιείται τον άμεσο ρόλο της επιρροής του εγγράφου με την πρόφαση της υποθετικής και θεωρητικής οπτικής των πραγμάτων.
Το συγκεκριμένο project χρηματοδοτήθηκε από το Έβδομο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και από το Ταμείο για τη Παγκόσμια Άγρια  Ζωή. Και, όπως αναμενόταν, ακολουθεί 'κατά γράμμα' τα σενάρια της Ατζέντας  21. Το έγγραφο είναι γεμάτο με αναφορές στη 'βιωσιμότητα' και την οικολογική κατεύθυνση, και ο συγγραφέας υπογραμμίζει τέσσερα διαφορετικά μονοπάτια για την επίτευξη της πλανητικής-οικολογικής οικονομίας (“one planet economy”) έως το 2050:
Σύμφωνα με την ''έκθεση'' τα τέσσερα κομβικά σημεία θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να μεταβληθεί ο τρόπος ζωής στην Ευρώπη έως το 2050, και να χρησιμοποιηθούν ως άξονες για τη διαμόρφωση πολιτικής (σ.σ. pentapostagma.gr οπότε δεν μιλάμε απλώς για "σενάρια'')...
1: Έξυπνος καθορισμός στόχων με έμφαση στην οικολογία (Clever and Caring)
2: ''Σημείο Γρήγορων Αλλαγών''
3:  ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ-- (
Breaking Point)
4: ''Αργή Κίνηση''
Ας εξετάσουμε τις προτάσεις πολιτικής που εμπεριέχονται στο σενάριο του Κομβικού Σημείου Καμπής (“Breaking Point”):
“Η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να ανακόψει την αύξηση του πληθυσμού στην Ευρώπη, αλλά κυριότερα στον υπόλοιπο κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ζήτηση σε μία χρονική στιγμή όπου η τεχνολογική καινοτομία παραμένει στάσιμη και οι παγκόσμιες ελλείψεις σε καύσιμα και εκμεταλλεύσιμη γη πιέζουν ανοδικά τις τιμές. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης το προσδόκιμο ζωής παραμένει στάσιμο ενώ σε άλλες μειώνεται.”
Λίγο παρακάτω, στην ενότητα με τίτλο “Δημογραφικά” διαβάζουμε τα ακόλουθα:
“Ξεκινώντας από το 2012, ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν για να ελεγχθεί η αύξηση του πληθυσμού ήταν η σταδιακή απόσυρση των επιδομάτων τέκνου για τις πολύτεκνες οικογένειες. Μέχρι το 2020, τα επιδόματα θα παρέχονται μόνο για τις οικογένειες που έχουν έως δύο παιδιά. Καθώς η οικονομία εν γένει έχει μετατραπεί σε μία οικονομία εντάσεως εργασίας, οι μεταναστευτικές πολιτικές έγιναν πιο 'χαλαρές' με στόχο να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό χαμηλής ειδίκευσης, ειδικότερα στον αγροτικό τομέα. Οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες απαιτούν πλέον από τους εταίρους να εφαρμόσουν μέτρα ελέγχου του πληθυσμού.”
Γίνεται σαφές ότι δεν μιλάμε απλώς για 'υποθετικά σενάρια'. Τα μέτρα ελέγχου της αύξησης του πληθυσμού είναι ήδη παρόντα και ισχύοντα για την πραγματοποίηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών. Σε έγγραφο διαβούλευσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που χρονολογείται από το 2007 (“discussion paper”), γίνεται φανερός ο ρόλος της Τράπεζας αναφορικά με τις συγκεκριμένες "απαιτήσεις":
“Η (Παγκόσμια) Τράπεζα διαθέτει το πιθανά συγκριτικό πλεονέκτημα να επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της πολιτικής των χωρών, όχι μόνο με τους εταίρους στα υπουργεία υγείας, αλλά και με αξιωματούχους οικονομικών και σχεδιασμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό δοθείσης της αυξανόμενης αναγνώρισης του γεγονότος ότι η πολιτική οικονομία αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης του πληθυσμού και αναπαραγωγικής υγείας, ειδικότερα σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς γεννήσεων και υψηλό δείκτη γονιμότητας.”
Το έγγραφο αναφέρει δύο έθνη τα οποία βρίσκονται ξεκάθαρα υπό την υποτέλεια της μείωση του πληθυσμού τους μέσω της συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα..
Η μία από αυτές είναι ο Νίγηρας.. Σε αυτή τη χώρα έχουν τεθεί ''όρια" (σ.σ. pentapostagma.gr πληθυσμιακά όρια) τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν ώστε η χώρα να συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η περίπτωση του Νίγηρα είναι μία περίπτωση χώρας που το Δ.Ν.Τ θεωρεί ως Βαριά Υπερχρεωμένη Φτωχή Χώρα και ως αποτέλεσμα τίθεται εύκολα υπό απάνθρωπους ζυγούς.. Για τη περίπτωση του Νίγηρα το έγγραφο της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι:
“Η αύξηση του πληθυσμού καταγράφεται, και σχεδιάζεται ένας τομέας οικονομικών για το πληθυσμιακό ζήτημα -- ESW (Economic and Sector Work). Η εθνική Στρατηγική για τον Πληθυσμό και την Αναπαραγωγική Υγεία δεν αποτελεί μόνο έναν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί ώστε να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας CAS (Country Assistance Strategy, αλλά και έναν άμεσο αυτοτελή σκοπό.”
Ας επιστρέψουμε ξανά στο ανατριχιαστικό έγγραφο του 2011, που αφορά τη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 'Έως το 2050, οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να υιοθετήσουν πράσινους τρόπους ζωής, ίσως και μέσω των απαγορεύσεων των μη-απαραίτητων μακρινών ταξιδιών.. Το κράτος θα πρέπει μέσω όλων των καναλιών διάδοσης να μεταφέρει το μήνυμα της 'βιωσιμότητας' σε όλους τους πολίτες...
Η Ατζέντα 21 είναι πιο κοντά μας παρά ποτέ:
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ζουν σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές σε μικρά και οικονομικά διαμερίσματα. Τα περισσότερα νοικοκυριά αποτελούνται από τρία ή λιγότερα οικογενειακά μέλη. Τα διαμερίσματα θα γίνουν ολοένα και πιο ενεργειακά αποτελεσματικά και θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές που θα επιτρέπουν στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ελέγχουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, να επιβάλλουν πρόστιμα ακόμη και να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση (!!!).”
Και το πλέον απάνθρωπο και απαράδεκτο: “Έως το 2015, η εθελούσια και υποβοηθούμενη αυτοκτονία θα πρέπει να γίνει νόμιμη σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε..” 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΦΕΤ: Ανάκληση κρουασάν σοκολάτας από την αγορά

 ΕΦΕΤ: Ανάκληση κρουασάν σοκολάτας από την αγορά
Την άμεση ανάκληση κρουασάν με αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (παρουσία ευρωτίασης) απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που το διακινεί.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, διαπίστωσε, σε μία παρτίδα κρουασάν «choco the monster», καθαρού βάρους 250 γρ., αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (παρουσία ευρωτίασης). Πρόκειται για κρουασάν «με 5πλή γέμιση πραλίνας φουντουκιού» και η ημερομηνία λήξης αυτού είναι η 16-11-12.
Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία «Ο Μπάρμπα Γιάννης ΕΠΕ».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ιερώνυμος: Τα λεφτά τελειώνουν σε δύο μήνες. Θα απολύσω 300 άτομα

Η Εκκλησία σε δύο μήνες , αν δεν αλλάξει κάτι, θα χρεοκοπήσει και θα απολύσει τους περίπου 300 υπαλλήλους της, προειδοποίησε με δραματικούς τόνους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (Vid)



"Μετά από δυο μήνες η Εκκλησία δεν θα έχει τρόπο να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι" είπε ο αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον δημοτικό κανάλι TV100 της Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε δε "μεγάλο παραμύθι" τα όσα λέγονται για την μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία.
Αναφερόμενος σε όσα λέγονται για την μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας διευκρίνισε ότι τα έσοδα του ιδίου ως Αρχιεπισκόπου είναι κάτω από 2000 ευρώ μηνιαίως και ότι δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα.
"Τώρα πως κολυμπάμε στα χρήματα (όπως λέγεται) δεν μπορώ να καταλάβω", σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι τα έσοδα της Εκκλησίας είναι πολύ μικρότερα από όσα ίσως πιστεύει ο κόσμος, αφού πολλά ακίνητά της είναι όπως είπε ξενοίκιαστα και πολλά μισθώματα δεν εισπράττονται.
"Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ότι μετοχές υπήρχαν και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας", δήλωσε.

 news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Ευρωπαϊκή Ενωση: Οπως λέμε, «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»!!!

Η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Ένωσης αποκάλυψε βαθιές διαφορές μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου κ. Φρανσουά Hollande. Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι με την μεγαλύτερη εξουσία επί των εθνικών προϋπολογισμών, με το Παρίσι να καλεί για τον τερματισμό της λιτότητας. Αυτή η σοβαρή διαφορά των πολιτικών απειλεί να εντείνει την κρίση του ευρώ το άμεσο προσεχές διάστημα.
Μία από τις αιωνόβιες “ασκήσεις” στην οποίαν αρέσκεται να επιδίδεται η ευρωπαϊκή πολιτική είναι, το να μετατρέπει ακόμα και την πιο υπέροχη είδηση σε μήνυμα έριδος.
Το νέο στοιχείο είναι ότι οι κυβερνήσεις στο Παρίσι και στο Βερολίνο αποδεικνύονται ιδιαίτερα έμπειρες σε αυτήν την παράξενη “πειθαρχία”.
Ήταν λοιπόν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στό ζοφερό κυβερνητικό κτίριο στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις είχαν συγκληθεί για μια σύνοδο κορυφής, με την “ατζέντα” να έχει κύριο θέμα την οικονομική κρίση, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τους εξέπληξε όλους με μια νέα πρόταση. Τι θα συνέβαινε αν ο καθένας απο τα μέλη της συνόδου, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής θα έπρεπε να “πετάξει” προς το Όσλο, μαζί με τούς υπόλοιπους, τον Δεκέμβριο του 2012 για να αποδεχθεί από κοινού το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ως ένδειξη της ευρωπαϊκής ενότητας;
Οι αντιδράσεις των άλλων Ευρωπαίων ηγετών ήταν αναμενόμενες.
Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Mario Monti δήλωσε ότι θα έπρεπε να είναι “επαρκής” ο λόγος, για τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κάνουν το ταξίδι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κ. Ντέιβιντ Κάμερον πρότεινε την αποστολή ενός παιδού από κάθε κράτος μέλος στο Όσλο. Τέλικά όμως αποφασίστηκε η μή πραγματοποίηση του ταξειδιού σύσσωμης της συνόδου κορυφής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Hollande απέρριψε εντελώς την ιδέα ενός κοινού ταξειδιού, λέγοντας καυστικά: «. Δεν είμαι ένας “ιπτάμενος πρόεδρος”.
Η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα της Ευρώπης λοιπόν, δεν είναι σε θέση να βρεί έναν κοινόν παρονομαστή, από το ερώτημα σχετικά με το ποιος πρέπει να παίρνει τα βραβεία έως του εάν πρέπει να “σωθεί” η Ελλάδα,
Η ακόμη να ασχοληθεί πιο σοβαρά, με το πολύ πιό καίριο ζήτημα της διάσωσης του ευρώ. Κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande, μετά την αντιπαράθεσή τους για ώρες, συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική διατύπωση για την ένωση τραπεζών, ενώ όλα τα άλλα επίμαχα ζητήματα παρέμειναν δυστυχώς άλυτα.
Δεδομένου ότι στίς ημέρες του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Konrad Adenauer και του πρώην Γάλλου προέδρου Charles de Gaulle, η Γερμανία και η Γαλλία γενικά διοικούντο από πολιτικούς, οι οποίοι έδιναν μεγαλύτερη αξία στην ενότητα από ό, τι στίς διαφορές τους. Ο άξονας μεταξύ του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην Γάλλου προέδρου κ. Βαλερί d`Estaing απεδείχθη ότι ήταν περισσότερο ανθεκτικός από την σημερινή εταιρική σχέση μεταξύ των διαδόχων τους, κ. Χέλμουτ Κολ και κ. Φρανσουά Μιτεράν.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Hollande, ωστόσο, η γερμανο-γαλλική συνεργασία απειλείται να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε μια επιφανειακή σχέση.
Οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι κατέχουν την τύχη της ηπείρου στα χέρια τους, χαιρετούν ο ένας τον άλλο ευγενικά με φιλιά στο μάγουλο, και επιδίδονται στις αντίστοιχες δημόσιες σχέσεις, εξυμνώντας το προσωπικό τους ώς “επαγγελματίες” και ανθρώπους “εμπιστοσύνης”.
Στην πραγματικότητα, όμως, η σχέση άρχισε με μια “δροσερή” νότα και έκτοτε έπεσε κάτω από το σημείο “ψύξης”. Ο κ. Hollande δεν θέλει να συγχωρήσει την κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι αγωνίστηκε υπέρ του συντηρητικού αντίπαλου του, του πρώην προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί.
Τώρα, η Καγκελαρία υποψιάζεται ότι ο κ. Hollande σχεδιάζει κρυφά μια εκστρατεία για την αμφισβήτιση της κ. Μέρκελ από το κέντρο-αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), και ειδικώτερα απο τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Peer Steinbrück.
Η Δυσπιστία σχηματοποιείται στην σχέση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, για θέματα τα οποία ξεκινούν από τη μελλοντική ευρωπαϊκή ρύθμιση των τραπεζών, έως την κοινή πολιτική αεροδιαστημικής και άμυνας EADS και τον σχεδιασό της μελλοντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.
Ο Κ. Hollande υποψιάζεται ότι το Βερολίνο χρησιμοποιεί την δημοσιονομική εξυγίανση ως δικαιολογία για να αποκτήσει την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η κ. Μέρκελ σημειώνει με ανησυχία ότι ο κ. Hollande ενώνει τις δυνάμεις του με τη Ρώμη και την Μαδρίτη για να σχηματίσουν ένα κοινό άξονα κατά της Γερμανίας.
Την περασμένη Δευτέρα, σε μια κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο πρόεδρο στο Elysée Palace η οποία απευθύνθηκε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες έδωσαν την αίσθηση ότι το χάσμα είναι πολύ βαθύ. Σε μία ώρα συνεδρίασης, ο κ. Hollande δεν επέκρινε μόνο την Γερμανική πολιτική τόσο έντονα όπως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει από της ανάληψης των καθηκόντων του, ακόμη ο ίδιος απέρριψε επίσης την “πορεία λιτότητας” της κ. Μέρκελ δηλώνοντας. «Είναι καθήκον της Γαλλίας να πω ακούραστα στους εταίρους μας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε μια πολιτική λιτότητας».
Ο προκάτοχός του, κ. Νικολά Σαρκοζί είχε επίσης διαφορές απόψεων με την κ. Μέρκελ. Παρ `όλα αυτά, οι δύο ηγέτες πάντα κατάφερναν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση πριν από κάθε σύνοδο κορυφής. Αυτό έχει αλλάξει, με τις δύο πλευρές τώρα να εντείνουν αντί να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, πριν από τις συνεδριάσεις.
Χαρακτηριστικό περιστατικό, είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο, όταν ο κ. Hollande αφίχθη με το αυτοκίνητό του μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, είπε με αρκετή δόση ειρωνείας, ότι η κ. Μέρκελ “σέρνει” τα πόδια της για τα ευρωπαϊκά θέματα, διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, “έχει τη δική της προθεσμία, τον Σεπτέμβριο του 2013,” αναφερόμενος προφανώς στην επόμενη ομοσπονδιακή εκλογή στη Γερμανία.
Η κ. Μέρκελ είχε ανακοινώσει προηγουμένως την έκκλησή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, το Bundestag, για το δικαίωμα της ΕΕ να παρεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς, μια ιδέα την οποίαν το Παρίσι απορρίπτει μετ’ επιτάσεως.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν κατ `ιδίαν, ελπίζοντας να βρούν κάποιο κοινό έδαφος, παρά τις διαφορές τους. Αλλά ήταν σαφές σε όλους όσους είδε η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande, ότι η πορεία από την αίθουσα συνεδριάσεων τους στο θάλαμο του Συμβουλίου, ότι η συνεδρίαση είχε τελειώσει με ένα άσχημο τέλος.
Οι δύο πολιτικοί συνομιλούσαν τόσο έντονα μέσα σε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς μιλούσαν μεταξύ τους, μιλώντας τόσο γρήγορα που οι διερμηνείς δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την κ. Μέρκελ, η οποία κουνούσε συνεχώς το κεφάλι της νευρικά εδώ και εκεί. Μόνο όταν είχαν φτάσει στο θάλαμο του Συμβουλίου “φόρεσαν” ξαφνικά τα χαμόγελα.
Είναι συνεχίζεται η κατάσταση, με αυτόν τον τρόπο, εδώ και μήνες.
Προσποιούνται στο κοινό το οποίο τούς παρακολουθεί, ότι υπάρχουν μεταξύ των αρμονικές σχέσεις, στην πραγματικότητα όμως, η κ. Μέρκελ και ο κ. Hollande ζουν σε παράλληλα σύμπαντα. Οι απόψεις τους για τον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικές.
Τους τελευταίους μήνες, η αντιπαράθεση της Γαλλίας με τη Γερμανία έχει αυξηθεί για να καταλήξει σε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο κ. Hollande πιστεύει ότι η κρίση μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μόνο αν η Ευρώπη αποκτήσει κοινή ευθύνη για τα χρέη.
Οι Γάλλοι είναι επίσης ενοχλημένοι απο το ότι το Βερολίνο κάνει συνεχώς έκκληση για αυστηρούς ελέγχους του προϋπολογισμού, ενώ η ήπειρος ολόκληρη γλιστρά στην ύφεση. Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι κρίσιμο αυτό το οποίο αποκαλεί εμμονή της Γερμανίας με την λιτότητα, και πιστεύει ότι η μείωση των δαπανών σε μια υπό κατάρρευση οικονομία είναι η λάθος προσέγγιση. “Πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση αυτής της πολιτικής λιτότητας, η οποία είναι στον αέρα σε όλη την Ευρώπη», λένε αξιωματούχοι στο Elysée.
Ο κ. Hollande κατηγορεί τους Γερμανούς ότι έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ισχυρίζεται ότι ζητούν πολλά από τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ υποστηρίζουν μονομερώς τα εθνικά συμφέροντά τους, όπως ήταν η περίπτωση με την κατασκευάστρια αεροσκαφών EADS.
Η γερμανο-γαλλική ομάδα ήθελε να συγχωνευθεί με τη βρετανική RAF ανάδοχο της Βρετανικής άμυνας, πράγμα το οποίο θα δημιουργούσε την μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στη Βαυαρία.
Οι υποστηρικτές του κ. Hollande παραπονιούνται ότι Μέρκελ άσκησε βέτο στην συμφωνία χωρίς εξήγηση και χωρίς να συμφωνήσει σε νέες διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζουν ότι με την παρέμβασή της, η κ. Μέρκελ, η οποίοα πάντα ζητά περισσότερη ανταγωνιστικότητα και λιγότερο κυβέρνηση, στην πραγματικότητα όμως εμποδίζει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Οι Αξιωματούχοι στο Elysée Palace δεν φαίνεται να κατανοούν τους ομολόγους τους στην Καγκελαρία και, αντιστρόφως, το Βερολίνο έρχεται σε αντίθεση με τη νέα διοίκηση στο Παρίσι. Οι Γερμανοί είχαν ήδη μειώσει τις προσδοκίες τους πριν ο κ. Hollande έρθει στο προεδρικό γραφείο, και η σχέση τους επιδεινώθηκε σταθερά από τότε.
Έλεγαν οι παλαιότεροι “όταν μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια”!!!
Ίδωμεν !!!


Λάζαρος Ελευθεριάδης
aegeantimes.gr


Διαβάστε περισσότερα » »

Aλουμίνιο: Ο «αόρατος» φονιάς!

Το αλουμίνιο είναι τόσο επικίνδυνο για το ανθρώπινο σώμα, ώστε προκαλεί βλάβες στον οργανισμό ακόμη και σε μικρές ποσότητες…

Τα αλουμινένια κουτιά αναψυκτικών και μπύρας εγχέουν

αλουμίνιο στα ποτά που καταναλώνουμε. Οι κατσαρόλες που είναι φτιαγμένες από αλουμίνιο αλλοιώνουν τις τροφές που τρώμε, όπως και το αλουμινόχαρτο στο οποίο τυλίγουμε το φαγητό…..

Το επεξεργασμένο τυρί, τα έτοιμα μίγματα για κέικ, τα εμβόλια, η βρεφική πούδρα, το κραγιόν, τα αποσμητικά, τα ρινικά σπρέι, τα αντιόξινα φάρμακα –όλα περιέχουν αλουμίνιο.


Είναι επικίνδυνα και τοξικά για το ανθρώπινο σώμα … τότε γιατί δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις και ρυθμίσεις; Επειδή οι ελεγκτικές αρχές έχουν εξαγορασθεί από τις ομάδες των εταιρικών λόμπι….


Το αλουμίνιο δεν υπάρχει ως ελεύθερο μέταλλο, αλλά βρίσκεται στα ορυκτά και τα μεταλλεύματα. Στην φυσική του κατάσταση δεν θέτει καμία απειλή. Υπάρχει σε αφθονία στην φύση (είναι το πιο άφθονο μέταλλο της γης), και εξάγεται με πολύ χαμηλό κόστος για πολλές χρήσεις. Είναι ανθεκτικό στη διάβρωση και είναι πολύ ελαφρύ.


Για αυτούς τους λόγους, το αλουμίνιο χρησιμοποιείται ευρύτατα, και σε μέρη που κανείς μας δεν μπορεί να φαντασθεί… Το φοράμε, μαγειρεύουμε σε και με αυτό, βρίσκεται στις τροφές και στα ποτά μας…


Οι ευρείες χρήσεις του αλουμινίου στα καταναλωτικά προϊόντα περιλαμβάνουν: 


Αλουμίνιο στο νοικοκυριό:

Σκεύη Μαγειρικής
Αλουμινόχαρτο
Πιάτα και Μαχαιροπήρουνα Αλουμινένια
Κουτιά Φαγητών και Ποτών
Αλουμίνιο σε παρασκευάσματα Υγείας και Υγιεινής
Aντιόξινα φάρμακα
Εμβόλια
Αιμορροϊδικά Φάρμακα
Αντιδιαρροϊκά Φάρμακα
Ρινικά Σπρέι
Βρεφική Σκόνη
Τεχνητές Οδοντοστοιχίες
Κραγιόν

Πολύ συχνά το αλουμίνιο προστίθεται στα κάτωθι:

Αλεύρι για ψήσιμο
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαγειρικό Αλάτι
Επεξεργασμένο Τυρί
Έτοιμο Μίγμα για Κέικ

Αναπόφευκτοι Κίνδυνοι 

Το αλουμίνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο σε μία τεράστια γκάμα προϊόντων, αλλά η όξινη βροχή και τα χημικά απόβλητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην εισροή του μετάλλου στον οργανισμό μας.

Η όξινη βροχή διασπά το αλουμίνιο που βρίσκεται στα χωμάτινα εδάφη, και στην συνέχεια αυτό συσσωρεύεται στις υδάτινες πηγές.


Στην συνέχεια μολύνει το ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουμε, και επίσης το εισπνέουμε μέσα από τον καπνό του τσιγάρου…


Επιδράσεις στο Σώμα

Από τη στιγμή που ο οργανισμός λάβει ποσότητες αλουμινίου, αυτό συσσωρεύεται σε διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του συκωτιού και του θυροειδή αδένα.

To αλουμίνιο ανταγωνίζεται με το κάλσιο για την πρόσληψη, και μπορεί να συντελέσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των παιδιών.


Η κατανάλωση τροφών που έχουν μαγειρευθεί σε σκεύη από αλουμίνιο μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς στα έντερα..


Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα του αλουμινίου 


Η τοξικότητα του αλουμινίου μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό
:

Έλκος στο στομάχι και στα έντερα

Γαστροεντερικές Ασθένειες
Νόσος του Πάρκινσον
Δερματικές παθήσεις
Υπερδραστηριότητα
Νοητική στέρηση στα μικρά παιδιά
Διαταραχές μάθησης στα παιδιά
Παθήσεις στο Συκώτι Πονοκεφάλους
Έντονο κάψιμο στο στομάχι Ναυτία Δυσκοιλιότητα
Πόνους στον κολικό
Έλλειψη ενέργειας

Εναλλακτικές λύσεις αντί του Αλουμινίου 


Υπάρχουν, όμως, και εναλλακτικές λύσεις αντί της μαγειρικής με αλουμινένια σκεύη. Υπάρχουν επιλογές διαφορετικών μαγειρικών σκευών, όπως το γυαλί.


Επίσης, υπάρχουν οργανικά πρόσθετα τα οποία μειώνουν τον αντίκτυπο της πρόσληψης των τοξικών ουσιών.


Μία υγιεινή διατροφή η οποία αποτελείται από οργανικά τρόφιμα, τα οποία καλλιεργούνται σες περιοχές μη δηλητηριωδών εντομοκτόνων αποτελεί μία πολύ καλή λύση.


Ακόμη, η καλλιέργεια τροφών για ιδιοκατανάλωση σε μέρη που έχουν σχετικά χαμηλές τοξικές ουσίες είναι μια καλή επιλογή.


Αλουμίνιο και Καρκίνος στο Στήθος 


Πρόσφατες έρευνες από ολοένα και αυξανόμενο αριθμό επιστημόνων διεθνώς έχει δείξει ότι η χρήση του κοινού αποσμητικού μπορεί να συνδέεται με την δημιουργία καλοηθών όγκων στο στήθος, μία κατάσταση η οποία συνδέεται με την αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στήθους στο μέλλον.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Εφηρμοσμένης Τοξικολογίας (Journal of Applied Toxicology) διερεύνησε τα αποσμητικά σώματος τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου.


Η πρόσθεση του αλουμινίου, το οποίο είναι ένα χημικό που εισέρχεται στο σώμα διαμέσου του ιστού του δέρματος λειτουργεί ως αναστολέας της ποσότητας ιδρώτα που εκκρίνει το σώμα. Όμως η λειτουργία της αναστολής του ιδρώτα και της ουδετεροποίησης της σωματικής οσμής δικαιολογείται με την καθημερινή πρόσληψη υψηλών επιπέδων αλουμινίου
;

Παρομοίως, έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading έδειξει ότι οι καρκινικοί όγκοι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα μέρη του γυναικείου στήθους που είναι πλησιέστερα στο σημείο εφαρμογής των αποσμητικών. Από τις γυναίκες που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ότι οι κύστες που βρίσκονταν στην περιοχή κοντά στη μασχάλη είχαν 25 φορές περισσότερο αλουμίνιο από την κοινή ποσότητα που βρίσκεται στο αίμα…


Σχετικά με τη Νόσο Αλτζχάιμερ, μελέτες που διεξήχθησαν στους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από την νόσο, βρήκαν ότι ο εγκεφαλικός ιστό εμπεριέχει συχνά υψηλά επίπεδα τοξινών που αναπτύχθηκαν από την πρόσληψη αλουμινίου.


Λόγια από τους Ειδικούς: «Ούτε μία εταιρία καλλυντικών δεν προειδοποιεί τους καταναλωτές για την παρουσία καρκινογόνων στα προϊόντα της». – Samuel Epstein
 

ΠΗΓΗ
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Eπιστήμονες του CERN επιβεβαιώνουν τους αεροψεκασμούς

Φυσικοί επιστήμονες του "Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών" επιβεβαιώνουν τα chemtrails! Στο βίντεο που ακολουθεί ο διάσημος φυσικός Δρ. Jasper Kirkby μέλος του
«Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών» (CERN) επιβεβαιώνει ότι οι γραμμές που βλέπουμε στον ουρανό δεν είναι καυσαέρια από αεροσκάφη άλλα chemtrails...  




ΠΗΓΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Παπακωνσταντίνου: Έχω το CD της Λαγκάρντ αλλά δεν ξέρω που είναι

Παπακωνσταντίνου: Έχω το CD της Λαγκάρντ αλλά δεν ξέρω που είναιΤι είπε ο πρώην υπουργός για τη διαδρομή της περιβόητης λίστας -  Γιατί επιρρίπτει ευθύνες σε Καπελέρη και Διώτη 

                       
Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη διαδρομή της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες στο ΣΔΟΕ, λέγοντας ότι ενώ οι γερμανικές αρχές του έστειλαν το Δεκέμβριο του 2009 στοιχεία με Έλληνες καταθέτες από το Λίχτενσταϊν, το πόρισμα του ΣΔΟΕ για αυτά τα στοιχεία εστάλη 14 μήνες μετά.
«Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν έδωσα όλα τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ στον Γιάννη Καπελέρη μαζί με τον φόβο ότι θα μπορούσαν τα στοιχεία να διαρρεύσουν δεδομένου ότι η κ. Λαγκαρντ ανάφερε ότι όλο το υλικό είναι απόρρητο».
Ο πρώην υπουργός «κάρφωσε» τόσο τον κ. Καπελέρη όσο και τον κ. Διώτη για το πως χειρίστηκαν το θέμα, λέγοντας ότι από τον κ. Καπελέρη ζήτησε περαιτέρω έλεγχο για τα 20 ονόματα όταν ο εκείνος του είπε ότι δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό. Στο κ. Διώτη ανέφερε ότι του παρέδωσε όλα τα ονόματα της λίστας για να κάνει έρευνα και έλεγχο.
«Το ΣΔΟΕ από τη φύση του δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει έλεγχο, πρέπει να ενεργεί αυτόνομα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε πως το προτότυπο CD που έλαβε από την κ. Λαγκάρντ υπάρχει και για ασφάλεια και μόνο αντιγράφηκε σε USB. Στην ερώτηση ωστόσο για το που είναι το περιβόητο CD ο πρώην υπουργός απάντησε πως δεν θυμάται. 
«Το USB το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην Υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε στην επιτροπή πως ο κ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι ορισμένες καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ των δικαιούχων, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητά τη συνέχιση της έρευνας.
Στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρώην υπουργός, ο νομικός σύμβουλος κατέστησε σαφές ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν βάση για δικαστικό έλεγχο αλλά, όπως τόνισε, ήταν επιβεβλημένο το ΣΔΟΕ να προχωρήσει την έρευνα.
Διαβάστε τα βασικά σημεία της κατάθεσης Παπακωνσταντίνου:
Σημεία τοποθέτησης Γιώργου Παπακωνσταντίνου
στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
· Βρίσκομαι εδώ για να ανταποκριθώ ευχαρίστως στην πρόσκληση της
Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να την βοηθήσω στο έργο της
αναφορικά με τις θεσμικές διαδικασίες και ενέργειες που αφορούν στη
φοροδιαφυγή.
· Ξεκινώντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή για την ευελιξία
σχετικά με τον χρόνο ακρόασης. Μόλις ειδοποιήθηκα για την αρχική
ημερομηνία ακρόασης επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής
και από το εξωτερικό όπου βρισκόμουν τον ενημέρωσα ότι είχα ήδη
από διμήνου προγραμματισμένες διαλέξεις σε δύο Πανεπιστήμια των
ΗΠΑ και οι οποίες ήταν αδύνατο να αναβληθούν. Έστειλα και σχετική
επιστολή. Κάνω αυτή την αναφορά γιατί είδα πολλά δημοσιεύματα
περί «αδιοκαιολόγητης απουσίας», «περίεργου ταξιδιού στο
εξωτερικό», ανάγκη «βίαιης προσαγωγής» κλπ. Όλα αυτά φυσικά δεν
έχουν απολύτως καμμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι
προσβλητικά.
· Θα ήθελα στην εισαγωγική μου παρέμβαση να δώσω στην Επιτροπή
πληροφορίες για τις ενέργειες που κάναμε για την καταπολέμηση της
φοροδιαφυγής, όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών, ειδικά και για τις
καταθέσεις στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι στον δημόσιο διάλογο
επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση της έλλειψης πολιτικής βούλησης
για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ή ακόμα χειρότερα, την
«κάλυψη» φοροφυγάδων.
· Αντίθετα, η κυβέρνηση Παπανδρέου, με εμένα Υπουργό Οικονομικών
και στη συνέχεια με τον κ. Βενιζέλο που με διαδέχθηκε έκανε για την
καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσα δεν είχαν γίνει εδώ και
δεκαετίες. Και επειδή γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να
«κοντύνει» η μνήμη των πολιτών αλλά και να δημιουργηθούν
εντυπώσεις, καλό είναι να θυμηθούμε τι ακριβώς έχει γίνει στον
τομέα αυτό τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
· Θυμίζω ότι το 2009 τα δημόσια έσοδα ήταν στο 38% του ΑΕΠ, ένα
ιστορικό χαμηλό (ενδεικτικά: ήταν 43% το 2000). Αποτέλεσμα
εκτεταμένης και διευρούμενης φοροδιαφυγής. Με τον
φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαλυμένο, το ΣΔΟΕ στην πράξη να μην
λειτουργεί (ήταν εξάλλου και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ το 2004)
και να πρέπει να στηθεί εξ’αρχής. Και με ένα νομοθετικό πλαίσιο και
σύστημα απονομής δικαιοσύνης γύρω από φορολογικά αδικήματα που
στην πράξη προστάτευε τους φοροφυγάδες και δεν δημιουργούσε
κίνητρα συμμμόρφωσης.
· Ήταν προφανές ότι η στοιχειώδης ανάκτηση κοινωνικής δικαιοσύνης
σχετικά με την υποχρέωση των πολιτών να καταβάλλουν τους φόρους
που τους αναλογούν περνούσε μέσα από τη συστηματική
καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε όλα τα επίπεδα. Και ότι αυτό
σήμαινε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλαγές στον τρόπο
λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, αλλά και αλλαγή
νοοτροπίας.
· Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου περί τις αρχές
Δεκεμβρίου 2009 ενημερώθηκα από την αρμόδια Υπηρεσία ότι είχαν
παραλάβει προ αρκετών μηνών από την Φορολογική Αρχή της
Γερμανίας, στοιχεία κατοίκων Ελλάδας με καταθετικούς
λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν. Η πληροφορία είχε έλθει υπηρεσιακά
και κατά τον ίδιο τρόπο διαβιβάστηκε από την υπηρεσία στο ΣΔΟΕ.
· Η Γερμανική Αρχή είχε ζητήσει ενημέρωση για το αποτέλεσμα από την
χρήση των πληροφοριών αυτών, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα
διαθέσει και άλλα ανάλογα στοιχεία που είχε από άλλες χώρες. Η
πρώτη ενημέρωση απεστάλη από το ΣΔΟΕ στην αρμόδια Υπηρεσία 14
μήνες αργότερα, τον Απρίλιο 2011 προς διαβίβαση στις Γερμανικές
Αρχές. Εν συνεχεία αποχώρησα από το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε
δεν γνωρίζω πότε έγινε η ενημέρωση των Γερμανικών φορολογικών
Αρχών και εάν ακολούθησε παράδοση και άλλων στοιχείων από
εκείνους.
· Και μόνο από αυτό το στοιχείο είναι προφανές ότι το ΣΔΟΕ
αντιμετώπιζε προβλήματα στους ελέγχους, ιδιαίτερα δε στην
αξιοποίηση παρόμοιων στοιχείων, γεγονός που έκανε για πρώτη φορά.
Γι αυτό και τον Μάρτιο 2010 ψηφίσαμε διάταξη (ν. 3833) για την
συγκρότηση «ειδικών κλιμακίων ελέγχων» με αρμοδιότητα σε όλη τη
χώρα υπαγόμενων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου
Οικονομικών με αυξημένες αρμοδιότητες, με στόχο να
δημιουργήσουμε δυνατότητα στην περίπτωση που πιστοποιείτο η
ανεπάρκεια του ΣΔΟΕ ή συνέτρεχαν έκτακτες συνθήκες, για
επικεντρωμένο, οριζόντιο έλεγχο σε ομάδες φορολογούμενων με
κοινά χαρακτηριστικά (π.χ. με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ανά
επαγγελματική ιδιότητα κλπ). Σε υλοποίηση της διάταξης
δημιουργήθηκαν κλιμάκια ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου
που και μόλις πριν από λίγες ημέρες διαλύθηκαν με απόφαση του
αρμόδιου Υφυπουργού χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους και
παρότι οι έλεγχοι που τους είχαν ανατεθεί ήταν μνημονιακή
δέσμευση.
· Τον Απρίλιο 2010, προκειμένου να αποφύγουμε ενστάσεις που μπορεί
να προβάλλονταν αναφορικά με τις δυνατότητες ελέγχου παρόμοιων
στοιχείων, θεσπίσαμε διατάξεις (ν. 3842) για την αποτελεσματική
λειτουργία του ΣΔΟΕ με την συγκρότηση ειδικού τμήματος
«ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται
από εγκληματικές δραστηριότητες». Τα ποινικά αδικήματα της
φοροδιαφυγής (όπως η απόκρυψη εισοδήματος) συμπεριλήφθηκαν
ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή «για το ξέπλυμα
μαύρου χρήματος» και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών
που προήλθαν από τα φορολογικά αδικήματα, ενώ προβλέφθηκε
υποχρέωση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (και κυρίως
των τραπεζών) να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε
στοιχείο οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.
· Με τον ίδιο νόμο επιβλήθηκε ειδικός ετήσιος φόρος 15% στην αξία
των ακινήτων των offshore, με σκοπό την αποκάλυψη των φυσικών
προσώπων, που μέσω των εταιρειών «απέκρυπταν» φορολογική ύλη.
Αυτό έσπρωξε πολλούς να μεταβιβάσουν τα ακίνητα από offshore σε
φυσικά πρόσωπα και έτσι αποκαλύφθηκαν πολύ μεγάλες και γνωστές
υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος.
· Ταυτόχρονα θεσπίστηκε η συγκρότηση Περιουσιολογίου στην Γενική
Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όλων των φυσικών
προσώπων, στο οποίο καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη
περιουσία τους. Διευκολύνθηκαν δε οι δυνατότητες αναγκαστικής
είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις όπως οι μαζικές
κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών και τρίτων, ο συμψηφισμός
αμοιβαίων ανταπαιτήσεων με πρωτοβουλία του Δημοσίου, η έκδοση
πιστοποιητικού βεβαίωσης χρεών αντί του πιστοποιητικού
φορολογικής ενημερότητας.
· Την εποχή εκείνη ξεκίνησε και η εξαιρετικά επικοδομητική συνεργασία
με το κλιμάκιο τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της
φοροδιαφυγής. Για την ιστορία, στην πρώτη συνάντηση μου
παρέδωσαν πλήρη έκθεση με προτάσεις για την αλλαγή του
φορολογικού πλαισίου και την ανασύσταση του φορολογικού
μηχανισμού. Μπροστά στην έκπληξή μου για το πότε πρόλαβαν να
κάνουν διάγνωση και προτάσεις, μου έδειξαν την ημερομηνία στο
εξώφυλλο της έκθεσης: 2005. Ήταν η έκθεση που είχαν παραδώσει
στον τότε Υπουργό Οικονομικών αλλά δεν είχε ποτέ αξιοποιηθεί.
· Σε αντίθεση με το παρελθόν, οι προτάσεις του κλιμακίου του ΔΝΤ
αλλά και του Υπουργείου νομοθετήθηκαν και μπήκαν σε υλοποίηση.
Για την εφαρμογή τους, δημιουργήθηκε έκτακτη διοικητική δομή
πέντε ομάδων εργασίας που ανέλαβαν το έργο του στρατηγικού
σχεδιασμού και συντονισμού των πολιτικών στους τομείς Εφαρμογής
Φορολογικής Μεταρρύθμισης, Είσπραξης Οφειλών, Μεγάλων
Φορολογούμενων, Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων,
Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης.
· Στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε
Διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε
αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών
σε Ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και
Έλληνες. Οι Γαλλικές Αρχές θα ήταν διατεθειμένες να μας στείλουν
το μέρος της πληροφορίας που αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες,
κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων. Σε
συνάντηση που είχα με την Γαλλίδα Υπουργό σε Eurogroup της ζήτησα
να μας σταλούν αυτές οι πληροφορίες, το οποίο και αποδέχθηκε αφού
μου επισήμανε το ευαίσθητο της πληροφορίας.
· Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου ΟΙκονομικών, να
αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν
συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της
διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με
συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το
οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα. Σε αυτό
υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε
κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό
πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την
χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά
περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές.
· Ζήτησα να έχω μία συνολική εικόνα των στοιχείων αυτών. Από τα
περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν
αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα
υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν
ελαφρά τα δύο δις δολλάρια (περί τα 1,5 δις ευρώ). Αξιοσημείωτο
ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για
παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ.
δολλαρίων.
· Στο ίδιο περίπου διάστημα και επειδή είχα πληροφορηθεί ότι οι
ελεγκτικές υπηρεσίες έβρισκαν άλλοθι στην λεγόμενη «εγκύκλιο
Μπέζα» με βάση την οποία ισχυρίζονταν ότι εάν ανοίξουν
λογαριασμούς και βρουν αδικαιολόγητες καταθέσεις, δεν είχαν το
δικαίωμα να ελέγξουν και να φορολογήσουν τις αδήλωτες
προσαυξήσεις περιουσίας που ανακαλύπτουν, με νομοθετική ρύθμιση
που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο 2010 (ν. 3888), άλλαξε το «βάρος της
απόδειξης» και μεταφέρθηκε στο φορολογούμενο ο οποίος οφείλει
πλέον να αποδείξει ότι όταν προκύπτει προσαύξηση περιουσίας, αυτή
έχει ήδη φορολογηθεί, αλλιώς επιβάλλεται φόρος. Ταυτόχρονα
δόθηκαν εντολές στις υπηρεσίες για εφαρμογή των διατάξεων αυτών,
με σημαντικά αποτελέσματα.
· Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του
ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια
μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική
τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να
διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον
δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν
τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών
καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση
υπολογιζόμενου συνόλου.
· Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη φερεγγυότητα της
πληροφορίας στα αρχεία αλλά και τη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να
προχωρήσει με εμπιστευτικό τρόπο στη διερεύνηση παρόμοιων
σύνθετων πληροφοριών, χωρίς να γίνει δημοσιοποίηση των στοιχείων
αυτών (δεδομένου ότι δεν υπήρχε αποδεδειγμένα φοροδιαφυγή ή
άνομη χρήση).
· Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με
ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε
συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν
να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος,
ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων. Με βάση τα πρώτα αυτά
στοιχεία, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον
ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο
πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των
στοιχείων. Εξάλλου αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό
του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του,
ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει
φοροδιαφυγή.
· Τι εννοούμε έλεγχο; Το προφίλ στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Καπελλέρης
και το οποίο είναι ο πιο ενδελεχής έλεγχος, αφού ο ελεγκτής οφείλει
να συγκεντρώσει σε συνεργασία με την ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία που
αφορούν στον φορολογούμενο για σειρά ετών, όπως: εισοδήματα,
ακίνητη περιουσία, κινητή περιουσία μεγάλης αξίας, υπόλοιπα
τραπεζών, στοιχεία σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης, πληροφορίες
από τρίτους & άλλες πηγές, καταγγελίες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις
και χτίζει το «προφίλ» για να επιβεβαιώσει εάν δικαιολογούνται τα
αποκτήματα από τα εισοδήματα.
· Στις 25 Ιανουαρίου 2011 συγκάλεσα σύσκεψη με θέμα τις καταθέσεις
Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμμετοχή του ΓΓ Υπ. Οικονομικών κ.
Πλασκοβίτη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου
του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και της διευθύντριας του
γραφείου μου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα
σχετικά με τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα στην
Ελβετία, και τη δυνατότητα της πολιτείας να αντλήσει πληροφορίες
και να διεξάγει έρευνες.
· Στη σύσκεψη συζητήθηκε η σωστή χρήση ευαίσθητων στοιχείων. Ο
Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι ενώ οι πληροφορίες
από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών
Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις Ελβετικές Αρχές
ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για
καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης,
μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου
(δηλώσεις, περουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με
ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.
· Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις
πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων /περιουσίας
να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις. Αποφασίστηκε αφενός ο κ.
Πλασκοβίτης να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις Ελβετικές
αρχές για σύναψη συμφωνίας, και αφετέρου να γίνει κάθε δυνατή
χρήση της υπάρχουσας πληροφορίας, όπως των συγκεκριμένων
ονομάτων, και έδωσα εντολές σε αυτήν την κατεύθυνση.
· Γιατί δεν έδωσα όλα τα στοιχεία στον ΕΓ του ΣΔΟΕ κ. Καπελλέρη;
Γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του
Λιχτενστάιν που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε
προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι
υπήρχε μία «δυσκολία» στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις
Υπηρεσίες και περίμενα τα πρώτα αποτελέσματα που άλλωστε ήταν
και για τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.
· Το τέλος Ιανουαρίου 2011, συμμετείχα στο Οικονομικό Φόρουμ του
Νταβός στην Ελβετία, όπου συναντήθηκα με την ομόλογό μου Ελβετή
Ομοσπονδιακή Υπουργό Οικονομικών. Θέμα της συνάντησης ήταν η
εκκίνηση διαπραγμάτευσης για σύναψη διμερούς συμφωνίας Ελλάδος-
Ελβετίας για την μεταβίβαση πληροφοριών σχετικά με το σύνολο των
Ελλήνων με καταθέσεις σε όλες τις Ελβετικές τράπεζες, αντίστοιχης
με τις συμφωνίες που διαπραγματεύονταν ήδη με την Ελβετία χώρες
όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρεταννία. Συμφωνήσαμε να αρχίσει η
επίσημη συζήτηση σε αυτήν την κατεύθυνση στο επίπεδο των Γενικών
Γραμματέων των δύο Υπουργείων.
· Παράλληλα, συνεχίσαμε τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την
ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της πολιτείας και την αντιμετώπιση
των προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών. Με τρίτη
νομοθετική παρέμβαση (Ν.3943, τον Μάρτιο του 2011), έγινε ευρεία
τροποποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων ώστε τα
αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται με πολύ αυστηρότερες
ποινές, να καταστούν αυτόφωρα, και να είναι δυνατή για τα
σοβαρότερα από αυτά η προφυλάκιση, η μη αναστολή έκτισης της
ποινής και η μη εξαγορά της. Εξαιτίας αυτών των διατάξεων
υπάρχουν πλέον σήμερα συλλήψεις και επώνυμων φοροφυγάδων.
· Παράλληλα θεσπίστηκε ο «Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος»
προκειμένου οι ελεγκτικές αρμοδιότητες στο πεδίο του οικονομικού
εγκλήματος, να συντονίζονται, να καθοδηγούνται αποτελεσματικά και
τα ελεγκτικά όργανα να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη
«επιχειρησιακή αυτοτέλεια». Ήταν κορυφαία νομοθετική πρωτοβουλία
η οποία ενδυναμώνει τον ΣΔΟΕ και δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες
και η οποία συνάντησε σημαντικές αντιστάσεις.
· Προβλέφθηκε η ευρεία αναδιάρθρωση των Ελεγκτικών και
Εισπρακτικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών με σκοπό την
αντικατάσταση του μη ικανού ή ακατάλληλου ελεγκτικού προσωπικού
και την παραμονή του στις θέσεις, εφόσον επιτυγχάνονται
συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι. Συστήθηκε Υπηρεσία Εσωτερικών
Υποθέσεων με σκοπό την αποκάλυψη επίορκων δημοσίων υπαλλήλων,
ενώ προβλέφθηκε εισαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας και σύστημα
στοχοθέτησης, με σκοπό την αντικατάσταση του ακατάλληλου
ελεγκτικού προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια και την ανανέωση
του προσωπικού του ΣΔΟΕ.
· Συστάθηκε Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας με αρμοδιότητες
την ανταλλαγή των φορολογικών πληροφοριών με άλλα κράτη, και
την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που
προωθούνται από αλλοδαπές αρχές.
· Τέλος θεσπίστηκε Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα καταπολέμησης
της φοροδιαφυγής, η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια, με στόχους
και μέτρηση αποτελεσμάτων, και συγκροτήθηκε Εκτελεστική
Διϋπουργική Επιτροπή για τον έλεγχο της εφαρμογής του, στην οποία
μετείχαν μεταξύ άλλων ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο επικεφαλής της
Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Να σημειώσω ότι ενώ θα έπρεπε στο πλαίσιο της εφαρμογής του
προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να έχει γίνει
στοχοθεσία για όλους τους Γενικούς Διευθυντές, Διευθυντές και
τμηματάρχες, έτσι ώστε να παύονται εφόσον δεν επιτυγχάνουν τους
στόχους τους, οι στοχοθετήσεις δεν έγιναν. Και τώρα εισάγεται από
ό,τι διαβάζω μία νέα οριζόντια και απαξιωτική διάταξη που απλώς
παύει όλους τους προηγούμενους, για να ορίσει τους επόμενους.
· Οι παρεμβάσεις αυτές που έγιναν την προηγούμενη διετία αποτελούν
τομή στον τρόπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής απο την πολιτεία.
Άλλαξαν κατεστημένες αντιλήψεις, ήραν στρεβλώσεις, έδωσαν
εργαλεία στους φορολογικούς μηχανισμούς και στα δικαστήρια, και
είχαν ορατό αποτέλεσμα στα έσοδα με την αύξηση της συμμόρφωσης.
· Μαζί με παρεμβάσεις αλλαγής νοοτροπίας όπως τα κίνητρα για τη
συλλογή αποδείξεων, αλλά και επιχειρήσεις όπως αυτή με τους
γιατρούς ή το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων, δημιούργησαν μία
δυναμική. Φυσικά, δεν έλυσαν το πρόβλημα. Μία συνήθεια που είναι
ενδημική στην ελληνική κοινωνία, που στηρίζεται στην πράξη από ένα
πολύπλοκο και ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και ένα καθεστώς
ατιμωρησίας, δεν μπορεί να εξαφανιστεί ή και να αλλάξει ριζικά σε
δύο μόλις χρόνια. Και δυστυχώς βασικός ανασταλτικός παράγοντας
ήταν και είναι οι δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στον ελεγκτικό
μηχανισμό και στο ΣΔΟΕ.
· Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις αυτές αλλά και η εφαρμογή τους
πέρασαν από σαράντα κύματα. Τις πολέμησε ένα μέρος του νομικού
κόσμου, που θεωρούσε ότι τα φορολογικά αδικήματα είναι «κάτι
διαφορετικό» από τα άλλα αδικήματα. Ισχυρές αντιρρήσεις υπήρχαν
και στο Υπουργικό Συμβούλιο της εποχής. Τα δε κόμματα της
αντιπολίτευσης, όλα, χωρίς εξαίρεση, καταψήφισαν διατάξεις-τομή
όπως τη θέσπιση του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, και την
αυστηροποίηση των ποινών.
· Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε
ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο, και τον Μάιο επελέγη ως Ειδικός
Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του
2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που
είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε
Ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να
συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό
τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία.
· Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό
Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο
πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει
να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία. Να θυμίσω ότι την
περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και ο Οικονομικός Εισαγγελέας στον
οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί το ΣΔΟΕ για βοήθεια αν υπήρχε
οποιοδήποτε κώλυμα στις έρευνές του.
· Συνεπώς: ζήτησα τα στοιχεία απο τη Γαλλία, τα παρέλαβα, έδωσα τις
μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και πρώτο έλεγχο, και στη συνέχεια
όλα τα στοιχεία για έλεγχο.
· Θέλω τελειώνοντας να αναφερθώ στις διάφορες «λίστες» και ειδικά
στην ύπαρξη λίστας με πολιτικά πρόσωπα.
· Ουδέποτε όσο ήμουν Υπουργός Οικονομικών δεν μου αναφέρθηκε ή
παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα. Οι όποιες έρευνες για
πολιτικά πρόσωπα γινόντουσαν από το ΣΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα
εισαγγελικής παραγγελίας και άρα δεν είχε εικόνα ο Υπουργός.
Γενικότερα, ουδέποτε ζήτησα να πληροφορηθώ – πόσο μάλλον να
καθοδηγήσω – φορολογική έρευνα για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Πίστεψα και πιστεύω σην επιχειρησιακή αυτοτέλεια του ΣΔΟΕ, την
οποία και ενίσχυσα με διατάξεις στη Βουλή. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να
περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει έλεγχο.
· Στη συζήτηση για τις «λίστες», εμπλέκονται πολλά διαφορετικά
πράγματα. Πέρα από τις υποτιθέμενες λίστες πολιτικών, υπάρχει η
λίστα με 1700 φορολογούμενους μεγάλης περιουσίας (η οποία
αναφέρεται και στο μνημόνιο), η λίστα Λιχνενστάϊν, η λίστα των
μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, η λίστα με τους κατόχους
ακινήτων στο Λονδίνο, το πρόσφατο CD Λουξεμβούργου και βέβαια η
πιο σημαντική, η λίστα από την Τράπεζα της Ελλάδος με όσους
έκαναν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-11 και η οποία
προέκυψε από την αρχική άρση του τραπεζικού απορρήτου στον ν.
3842 του 2010 επί δικής μου Υπουργίας και η οποία ενισχύθηκε σε
νόμο του κ. Βενιζέλου. Όλες πρέπει να αξιοποιηθούν, με ταχύτητα
αλλά και νηφαλιότητα και σεβασμό στο νόμο.
· Μου είναι απολύτως κατανοητό ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο
η ευαισθησία γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Και θεωρώ και εγώ πως όσον αφορά στα στοιχεία από τη Γαλλία (αν
και πολύ λιγότερο χρήσιμα από τα στοιχεία με τους 54.000 καταθέτες
που έβγαλαν 22 δις στο εξωτερικό την περίοδο 2009-11) έπρεπε ήδη
να είχαν αξιοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο
της διερεύνησης για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής. Αν και
δεν μπορούσαν απαραίτητα λόγω της φύσης τους να χρησιμοποιηθούν
ως αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο, μπορούσαν να
χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο έρευνας και ελέγχου, όπως έκαναν και
άλλες χώρες. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά απαιτείται η βούληση
και δυστυχώς η βούληση αυτή δεν είναι μόνο πολιτική – όπως όλοι
λένε – αλλά κυρίως είναι υπηρεσιακή.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Αντί για de minimis ενίσχυση ταφόπλακα βάζει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους !!!!

Μια κατάπτυστη απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων βάζει βόμβες στα θεμέλια της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Μια μέρα πριν από την πολυπόθητη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης οι φωστήρες του υπουργείου
αποφάσισαν να αφήσουν εκτός επιδότησης όλες τις εκτάσεις που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ. Το σύνολο των κτηνοτρόφων μισθώνουμε βοσκοτόπους από τον δήμο ανάλογα με το που υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις στα όρια του δήμου. Οι εκτάσεις αυτές ήταν απαραίτητες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων καθώς και για την εξισωτική αποζημίωση. Εδώ και χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα εάν οι εκτάσεις βρισκόταν εντός του νομού, σήμερα και χωρίς καμία προειδοποίηση το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης κόβει τις επιδοτήσεις χιλιάδων κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν.

Και ο ετοιμοθάνατος κτηνοτρόφος που εως χθές φώναζε να μην του παρακρατηθούν οι επιδοτήσεις από τράπεζες ΕΛΓΑ και ΕΑΣ δέχεται τώρα την χαριστική βουλή από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης.

Δεν επιβιώναμε με τις λιγοστές επιδοτήσεις που τις περιμέναμε ώστε να αγοράσουμε τις πανάκριβες ζωοτροφές (13% ΦΠΑ) για να ταΐσουμε τα ζώα μας τον χειμώνα, τώρα δυστυχώς δεν μπορούμε να ταΐσουμε ούτε τις οικογένειες μας.

Το χτύπημα αυτό δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο, μετά τις προσπάθειες αύξησης των ημερών στο φρέσκο γάλα το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έστρεψε τα βαριά του όπλα κατά της ελληνικής κτηνοτροφίας, το κόψιμο των επιδοτήσεων. Αδυνατούμε να συλλάβουμε ποιο αρρωστημένο μυαλό σε μια χώρα που έχει 2,3 δις έλλειμμα σε ζωοκομικά προϊόντα, χτυπάει μέχρι θανάτου τους κτηνοτρόφους.

Αυτή ήταν η προτεραιότητα του υπουργείου σας για ενίσχυση της κτηνοτροφίας κύριε Τσαυτάρη; Είναι αυτή αντιμετώπιση για τον ''πυλώνα εξόδου από την κρίση'' όπως εσείς χαρακτηρίσατε την κτηνοτροφία;

Εμείς δεν αντέχουμε άλλο κύριοι ,έτσι και αλλιώς τον χειμώνα τα ζώα μας θα ψοφήσουν από ασιτία, θα τα μεταβιβάσουμε στο υπουργείο και ότι θέλουν ας τα κάνουν.

Όταν αναλάβατε το υπουργείο κύριε υπουργέ οι κτηνοτρόφοι ήταν ετοιμοθάνατοι σήμερα εσείς τους αποτελειώσατε .

Σε λίγους μήνες πρόβατα και αγελάδες στην Ελλάδα θα υπάρχουν μόνο σε παλιές αναμνηστικές φωτογραφίες



Με βαθιά θλίψη αγανάκτηση και αηδία

Βάκης Τσιομπανίδης

κτηνοτρόφος .


triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Πέντε (!) βουλευτές, μέλη της πολιτικής-κομματικής συμμορίας ''η Βουλή'', σε ''διακοπές'' μιάς εβδομάδας στον Καναδά. Πληρώνουν τα ''κορόϊδα''

Ομογενείς στον Καναδά: 'Οπου τους συναντήσετε, ρίχτε τους ένα ''καλό'' βρισίδι. Το αξίζουν.

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (ΝΔ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), Ραχήλ Μακρή (Ανεξάρτητοι Ελληνες). Από 21 Οκτωβρίου  μέχρι 27 Οκτωβρίου '12, πέντε βουλευτές, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, στο Κεμπέκ Σίτυ, απολαμβάνουν... δωρεάν διακοπές, τυπικά συμμετέχοντες στην -χωρίς ιδιαίτερη σημασία- 127η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής 'Eνωσης, με έξοδα των βαρειά φορολογούμενων, Ελλήνων. Κι αυτά συμβαίνουν την ώρα που ακόμα και παιδιά στην Ελλάδα, πεινούν.
( Το ''γεγονός'' ανάρτησε και στο facebook, γεμάτη χαρά, η βουλευτίνα Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή ).
 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

100 χρόνια Εορδαία – Συμπεράσματα: Θετικά και Αρνητικά (του Βασίλη Δ. Ζεϊμπέκη*)

 Ένας τίτλος με ιστορικά γεγονότα ενός αιώνα ‘’ΕΟΡΔΑΙΑ’’: Ιστορικά, κοινωνικά, άνθρωποι, πόλη. Μια διημερίδα ιστορικής καταγραφής, ένα γεγονός που απεικόνισε τα εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Τώρα που κόπασε ο θόρυβος των εορταστικών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια ΕΟΡΔΑΙΑΣ, ας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό των υπέρ και των κατά.
Ως συνήθως πάντα αρχίζουμε απ’ τα υπέρ, αλλά εγώ θα κάνω σήμερα μία εξαίρεση. Θ’ αρχίσω απ τα κατά. Κι ενώ ο απόηχος βρίσκεται στο τέλος, θα επισημάνουμε. Δυστυχώς στο διήμερο των εκδηλώσεων που ομολογουμένως είχαν μεγάλη επιτυχία, αυτοί που το παρακολούθησαν ήταν τόσο λίγοι, που και ο πλέον απαισιόδοξος δεν περίμενε. Και να φανταστεί κανείς ότι η ΕΟΡΔΑΙΑ διαθέτει – ας αρχίσουμε απ’ τους συλλόγους – ένα μεγάλο αριθμό. Δεν είχε κανένας την απαίτηση να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις όλα τα μέλη ή οι φίλοι των συλλόγων, όμως τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι παρούσες οι διοικήσεις τους. Και όπως οι σύλλογοι θέλουν στις δικές τους εκδηλώσεις να παραβρίσκεται κόσμος, που θα τους δίνει το κουράγιο για συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, έτσι έπρεπε να κάνουν και οι ίδιοι.
-Έχουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο με ούκ ολίγους απ’ την ΕΟΡΔΑΙΑ. Ελάχιστη η παρουσία τους για να μην πούμε μηδαμινή.
-Το ίδιο ισχύει και για τους Δημοτικούς Συμβούλους και κυρίως τους αρχηγούς των συνδυασμών.
Γιατί κύριοι; Ο Δήμος ΕΟΡΔΑΙΑΣ δεν ανήκει στους λίγους συμβούλους, επομένως δεν πρέπει να εκπροσωπείται από ένα ή δύο συμβούλους.Έπρεπε πρώτοι να δώσετε το ‘’παρών’’ και το καλό παράδειγμα για να έχουμε απαιτήσεις και απ’ το λαό.
-Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα και των δυο βαθμίδων ήταν απούσα.
Ενώ οι δύο μαζί αριθμούν περίπου χίλιους εκπαιδευτικούς, δεν ήταν παρόντες, εκτός ενός ή δυο συνταξιούχων.
Ο πολιτισμός και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περίοδο ενός αιώνα, φαίνεται δεν σας ενδιαφέρουν.
-Οι πολιτικοί μας! Καλά οι εν ενεργεία βουλευτές που μπορεί να δικαιολογηθούν ότι βρίσκονται στο ‘’κέντρο’’ λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνάει η χώρας μας, ή λόγω άλλων ‘’ανηλλειμένων’’ υποχρεώσεων, άλλα οι πολιτευτές;
Για τα υπέρ του διημέρου τι μπορεί να πει κανείς. Οι εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών τεκμηριωμένες και εις βάθος χρόνου ενός αιώνα οι περισσότερες χειροκροτήθηκαν από τους έστω λιγοστούς παρόντες.
Η πρωτοβουλία της Δημάρχου κ. Π.Βρυζίδου για τη διοργάνωση της διημερίδας, και η ιδιαίτερα δραστήρια Δημοτική Σύμβουλος και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Σοφία Απαζίδου που επί ένα και πλέον μήνα φρόντισε μαζί με τους συνεργάτες της να παρουσιάσουν ένα σπάνιο από πλευράς διοργάνωσης διήμερο, είναι άξια συγχαρητηρίων. Όλο το διήμερο δεν έλειψε ούτε λεπτό απ’ τις εκδηλώσεις εξυπηρετώντας τους πάντες.
Για τους εισηγητές – δεν θ’ αναφερθώ σε όλους γιατί είναι δύσκολο να τους περιγράψω -,μόνο επιγραμματικά θ’ αναφερθώ στον Παντελή Σαββίδη, το γνωστό παρουσιαστή της ΕΤ3 με επιστημονικά, κοινωνικά, ιστορικά θέματα, στον πατέρα Νικηφόρο με το γνωστό πλούσιο συγγραφικό του έργο, τον διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού αγώνα που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του απ’ τη συγκίνηση κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, τον Κοσμά Πουγαρίδη για την αναφορά του στον τύπο μετά την απελευθέρωση ως σήμερα, τη Βίκη Χατζηκυριάκου για την αναφορά της στη δράση των πολιτιστικών συλλόγων κατά την εκατονταετία 1912-2012, την ιστορική αναφορά στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό από το 1922 ως σήμερα του Β. Ζεϊμπέκη. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο νεαρό επιστήμονα Κεβρεκίδη Χαράλαμπο, που με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση μας παρουσίασε παραστατικά την παλαιοντολογική Εορδαία ο οποίος και καταχειροκροτήθηκε. Αίσθηση προκάλεσε ιδιαίτερα η έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιώργου Καζαντζή από το πλούσιο ιστορικό του αρχείο.

Θα κλείσω με την εισήγηση της Δημάρχου κ. Π. Βρυζίδου η οποία παρουσίασε λεπτομερώς τα μεγάλα έργα του Δήμου Πτολεμαϊδας που έγιναν από τους προηγούμενους Δημάρχους και έκλεισε με την αναφορά για το όραμα της για το νέο ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ.
Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους εισηγητές που δεν τους ανάφερα, όχι γιατί οι εισηγήσεις τους δεν ήταν αξιόλογες, αλλά είναι αδύνατο σε ένα σχόλιο συμπερασμάτων να τους παρουσιάσω όλους. Ίσως σε μια άλλη συνέχεια να αναφερθώ και στους υπόλοιπους
 
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »