Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Λωτός (Diospyros kaki), πλούσιος σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά

Συντάκτες: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

O λωτός είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae). To γένος διόσπυρος
(Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων.
Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη.
Τα περισσότερα είδη είναι διακοσμητικά με εδώδιμο καρπό και πολύτιμο ξύλο (έβενος), το οποίο είναι μαύρο και πολύ ανθεκτικό.

Ο ισπανικός λωτός, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ήδη γνωστή για τη δράση της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, η ισπανική ένωση λωτού Kaki Ribera del Xuquer στη Βαλένθια εστιάζει στο να αυξήσει τις πωλήσεις λωτού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το συμβούλιο της Ένωσης επικεντρώνεται στον έλεγχο της ποιότητας και τη προώθηση μιας ποικιλίας λωτού «Brilliant Red», η οποία έχει τις ρίζες της στη Βαλένθια.

Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου οπωροφόρου δένδρου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα για παραγωγή και το προϊόν κατευθύνεται κυρίως στην εξωτερική αγορά, χωρίς να στερείται της δυνατότητας να «ανοίξει» και η εσωτερική αγορά με τη χρησιμοποίηση νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανήκει και στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εναλλακτικές καλλιέργειες.
Προκειμένου όμως να γίνει σωστά η καλλιέργεια αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αναγκαίο πιστοποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 700-1.000 στρέμματα ως συστηματικές καλλιέργειες με λωτό.
Μπορεί οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα να είναι πολύ λίγες, ωστόσο η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του φρούτου αυτού στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πρώτες καλλιέργειες λωτού στη χώρα μας προέρχονταν από φρούτα που ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, εκείνες δηλαδή που τρώγονται μόνο όταν ωριμάζουν πολύ καλά, ενώ μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνταν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Ο λωτός μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το συνιστούν τόσο συχνά οι διατροφολόγοι. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως:
-Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος, διατηρώντας την επιδερμίδα μας νεανική και απαλή.
-Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γραμμ. και γι' αυτό οι διαιτολόγοι το συνιστούν ως ιδανικό σνακ, που χορταίνει εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα συστατικά. Βοηθάει ιδιαίτερα στη διαδικασία της πέψης, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς, διευκολύνει επίσης την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπιδίων από το έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και στη διατήρηση της γραμμής μας.
-Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.
-Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται στο λωτό (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ) ενισχύουν σημαντικά το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, ένας καρπός μπορεί να μας προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από τις συγκεκριμένες βιταμίνες.
-Επίσης, τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Μάλιστα, έρευνες του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξαν πως μπορεί να θεωρηθεί εξίσου πολύτιμος με την μπανάνα, όταν καταναλώνεται πριν από την προπόνηση.

triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Έγγραφο-"φωτιά" για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

Ανακαλούνται οι συντάξεις, όσων έχουν υπερβεί το όριο αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί
Στην ανάκληση των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί με την αναγνώριση χρόνου πλασματικής ασφάλισης μεγαλύτερου από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, (ν. 3996/2010), προχωρεί, με "ορθή επανακοινοποίηση" του προηγούμενου εγγράφου της (Σ40/303/26.11.2012), η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης με υπέρβαση του "κατά περίπτωση ανώτατου ορίου αναγνωριστέου χρόνου" πρέπει να ανακληθούν και στη συνέχεια, είτε να απορριφθεί το αίτημα συνταξιοδότησης ελλείψει χρονικών προϋποθέσεων είτε -έπειτα από γραπτή συναίνεση του ενδιαφερομένου- να ξεκινήσει προαιρετική ασφάλιση από την ημερομηνία της αίτησης για συνταξιοδότηση προκειμένου να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
Για να ξεκινήσει όμως η προαιρετική ασφάλιση ή για να εκδοθεί νέα απόφαση συνταξιοδότησης θα πρέπει, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, να έχει προηγηθεί εξόφληση των συντάξεων που πρέπει να επιστραφούν.
Τα ποσά που καταβλήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν ακόμη και στις περιπτώσεις που απορριφθεί η αίτηση συνταξιοδότησης και δεν υπάρχει η δυνατότητα της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων με προαιρετική ασφάλιση, όπως συμβαίνει για παράδειγμα λόγω ύπαρξης ποσοστού αναπηρίας 67%.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους με ή χωρίς καταβολή εισφορών, προκειμένου να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή να προσαυξήσουν το ποσό της σύνταξής με τις ηλικιακές προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 01/01/2011 και μετά.
Οι χρόνοι που μπορούν να αναγνωρισθούν ως πλασματικοί, αφορούν: στρατιωτική θητεία, σπουδές, χρόνο που αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών που αποκτήθηκαν οποτεδήποτε, ανεργία (μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση), απεργία, γονική άδεια ανατροφής (που χορηγείται από τον εργοδότη), επιδοτούμενη τακτική ανεργία και επιδοτούμενη ασθένεια, κύηση και λοχεία, χρόνος φυλάκισης.
Πλασματικούς χρόνους δεν μπορούν να αναγνωρίσουν όσοι έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από το 1993 εκτός από τις περιπτώσεις μητέρων ανηλίκων τέκνων που συμπληρώνουν τις 6000 ημέρες ασφάλισης από την 1/1/2013.
Το ανώτατο όριο πλασματικού χρόνου, που μπορεί να αναγνωρισθεί, ποικίλει από 4 έως 7 έτη, ανάλογα με το έτος του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμεί να κατοχυρώσει ο ασφαλισμένος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στους πλασματικούς χρόνους δεν συνυπολογίζονται ο χρόνος πραγματικής εργασίας και ασφάλισης στο Δημόσιο ο χρόνος ασφάλισης στην αλλοδαπή, και ο χρόνος που αφορά το προσωπικό της «Α.Ε. «Εταιρεία Τροχαίου Υλικού» για τον οποίο ο Ο.Α.Ε.Δ. καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου.
Αντίθετα, συνυπολογίζονται:
- Ο χρόνος απασχόλησης στην αλλοδαπή επαναπατρισθέντων Ελλήνων υπηκόων και ομογενών, ο οποίος αναγνωρίζεται με αντίστοιχη καταβολή εισφορών, βάσει των άρθ. 5-9 του ν. 1469/1984.
- Αποδεδειγμένης απασχόλησης στο επάγγελμα τεχνικών, σεναριογράφων και σκηνοθετών θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης και ηθοποιών θεάτρου, κινηματογράφου καθώς και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παραγωγών, για τον οποίο όμως δεν είχαν ασφαλιστεί και ο οποίος αναγνωρίστηκε με την αντίστοιχη καταβολή εισφορών.
-Χρόνος που μεσολάβησε από την απόλυση των εργαζομένων στην τέως Ε.Α.Σ. μέχρι την επαναπρόσληψή τους από τον Ο.Α.Σ.Α., για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει των διατάξεων του άρθ. 3 παρ.2 του ν. 2366/1995.
-Χρόνος εκτός υπηρεσίας των απολυμένων από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς κατά τη χρονική περίοδο 01.01.1990 έως 31.10.1993, οι οποίοι στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκαν στις ίδιες επιχειρήσεις, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει του άρθ.25 παρ. 7 του ν. 2190/1994.
-Χρόνος εκτόπισης ή φυλάκισης κατά το χρονικό διάστημα από 21/04/1967 έως 24/07/1974, για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές βάσει των διατάξεων του άρθ. 1 του ν.δ.172/74.
Επίσης, οι χρόνοι για τους οποίους οι ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί σε Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας, όπως για παράδειγμα:
-Απολυμένοι της Πειραϊκής Πατραϊκής (ν. 2458/1997)
-Εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας (ν. 3717/2008)
-Απολυμένοι από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (ν. 2335/1995)
Γ) Ο χρόνος της εφεδρικής υπηρεσίας των μισθωτών, κατά τον οποίο καταβάλλονταν το εφεδρικό επίδομα από τον Ειδικό Λογαριασμό Στρατευομένων Μισθωτών του Ο.Α.Ε.Δ. και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2054/1952.
Δ) Ο χρόνος συμπληρωματικών παροχών λόγω μητρότητας, κατά τον οποίο καταβαλλόταν το σχετικό επίδομα μητρότητας από τον Ο.Α.Ε.Δ., με σχετική σφραγίδα του Ο.Α.Ε.Δ. επί των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.
Στους ασφαλισμένους αυτών των κατηγοριών που εξαγόρασαν εν συνεχεία και άλλους πλασματικούς χρόνους, όπως τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας ή της ανεργίας και αθροιστικά έχουν υπερβεί το όριο του νόμου, οι συντάξεις θα ανακληθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Στη δημοσιότητα την Τρίτη τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών

Στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτώνται την Τρίτη τα "Πόθεν Έσχες" των πολιτικών. Ποιο είναι υπόχρεοι να δώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία
Το πρωί της Τρίτης στις 11, θα αναρτηθούν τον ιστότοπο της Βουλής όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων πολιτικών, για το οικονομικό έτος 2011 τα οποία θα παραμείνουν στο διαδίκτυο για ένα μήνα και συγκεκριμένα μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2013.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, Αθανάσιου Νάκου στα ''πόθεν έσχες'' που θα αναρτηθούν συμπεριλαμβάνονται:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, οι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.
Υπόχρεοι για δήλωση πόθεν έσχες είναι και όλοι οι πρώην πολιτικοί που έληξε η θητεία τους τα τελευταία τρία χρόνια.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελεύθερο νερό μέχρι τις 17/12! Μετά…;

Παραχωρούνται ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ (πήγες, ποτάμια, λίμνες) από τις Περιφέρειες στην ΕΥΔΑΠ, η οποία με τη σειρά τα ΠΟΥΛΑΕΙ σε ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, που πλέον θα έχουν το απόλυτο μονοπώλιο, με ότι αυτό σημαίνει:

Με την παρούσα ΚΥΑ, προχωράει ένα βήμα περισσότερο, ο έλεγχος του νερού. Το κράτος, θεωρεί το νερό δικό του αγαθό. Η δικαιολογία είναι πως ‘πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία’. Η πραγματικότητα είναι πως θέλουν να ελέγχουν το πόσοι και ποιοι από μας, θα έχουν νερό (άρα θα μπορούν να ζουν).

Αν πάμε στην αίτηση- δήλωση που προτείνει η ΚΥΑ, βλέπουμε πως στην προέλευση του νερού, αναφέρεται ‘μεταβατικά ύδατα, παράκτια ύδατα, άλλο’. Το νερό της βροχής, άνετα μπορεί να θεωρηθεί ότι ‘μεταβαίνει’ από τις ψηλότερες στις χαμηλότερες περιοχές. Αν λοιπόν φτιάξουμε μια δεξαμενή και το μαζεύουμε, θα πρέπει να το δηλώσουμε και να πάρουμε άδεια χρήσης, αφού ανήκει στα ‘μεταβατικά’.

Τροποποίηση της αριθ. οικ. 150559/10.6.2011 απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1440/16.6.2011) 1.
Η παρ. 1 του άρθρου 2, όπως αντικαταστάθηκε με την αριθ. 160143/8.12.2011 απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2834/15.12.2011), αντικαθίσταται ως εξής:

“1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, σύμφωνα με τις διαδικασίες της παρούσας, μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2012″.

Έτσι καταγράφονται πηγάδια, στέρνες και αφού γίνει -πολύ σύντομα-, θα ζητήσουν τον πλήρη έλεγχο.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα, για τον έλεγχο του υδατικού δυναμικού από την τρόικα που περνάει εντέχνως με την προφαση της ορθολογικής διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού και της δημόσιας υγείας. Στόχος είναι η καταγραφή όλων των ιδιωτικών και δημόσιων πηγών προκειμένου να ενταχθούν στα διαχειριστικά σχέδια που εκπονούνται σε επίπεδο περιφερειών, με σκοπό να πουληθούν τα νερά σε ιδιώτες που στη συνέχεια θα μεταπωλούν το νερό στους αγρότες.

Δηλαδή το αγαθό που η γη προσφέρει στους αγρότες, μέσα στα ίδια τους τα χωράφια, θα πληρώνουν για να το χρησιμοποιούν.

Στις ΗΠΑ, όπου έχουν αγοράσει εταιρείες τα νερά έχουν επιβάλλει νόμους με τους οποίους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΡΟΧΙΝΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΡΕΙΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι πραγματικά θα συμβεί δείτε τι συμβαίνει στην Αμερική όταν κάποιος έχει τη “φαεινή” ιδέα να χρησιμοποιήσει το βρόχινο νερό που του χαρίζει απλόχερα ο Πανάγαθος.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Δελτίο πρόγνωσης καιρού για την Τρίτη 11/12/2012

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται στην ΠεριφέρειαΔυτικής Μακεδονίας για αύριο Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.
Συγκεκριμένα, από τις πρωινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους θα είναι έντονα.
Οι άνεμοι θα είναι αρχικά  νότιοι που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 7 Μποφόρ.
Από αργά το απόγευμα της Τρίτης θα στραφούν σε Βορειοδυτικούς από 4 έως 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση. Θα κυμανθεί από  -4  έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Τα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση από τα Δυτικά, από το απόγευμα της Τρίτης.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού. Ειδικότερα:


               Μέτρα και Οδηγίες  Αυτοπροστασίας  από  χιονοπτώσεις.
  • Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν μετακινείστε με  αυτοκίνητο. Αν μετακινείστε πεζοί, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε  να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ.
  • Εάν διαμένετε σε δύσβατη και απομακρυσμένη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον καθαρισμό του χιονιού (π.χ. φτυάρια κλπ) φροντίστε να έχετε ικανή ποσότητα καυσίμου υλικού για τη θέρμανση της οικίας σας, και δυνατότητα επικοινωνίας για ενημέρωση και βοήθεια).
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο οδηγηθείτε σε ασφαλές μέρος.
  • Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν χρειαστεί να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο ντυθείτε κατάλληλα, και προτιμήστε πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
  • Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις.
  • Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε τους κεντρικούς δρόμους και ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα κάνετε.
  • Δεν αλλάζουμε λωρίδες και δεν προσπερνάμε τα εκχιονιστικά μηχανήματα.
  • Δεν οδηγούμε και δεν σταματάμε χωρίς λόγο στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Δεν είναι λωρίδα κίνησης ούτε χώρος για να κάνουμε στάσεις. Χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που κάποιο όχημα δεν μπορεί να κινηθεί λόγω βλάβης.
  • Αν η χιονόπτωση είναι έντονη και πρέπει να μετακινηθούμε  στην πόλη χρησιμοποιούμε  τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Επίδομα τέκνων – Ποιοι το δικαιούνται


Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να χαροποιούν τους γονείς με παιδιά καθώς ανοίγουν τον δρόμο για την καταβολή του επιδόματος παιδιών. Ωστόσο, εκτός από χαρά, η υπουργική απόφαση κρύβει πολύμηνη αναμονή και αρκετή ταλαιπωρία. Για να εισπράξει κάποιος το επίδομα παιδιού, εκτός από άριστος γνώστης του διαδικτύου (σ.σ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά) θα πρέπει να είναι και πολύ καλός…συλλέκτης δικαιολογητικών αλλά και εξαιρετικά υπομονετικός χαρακτήρας.
Μετά τη θεσμοθέτηση «αυστηρών» εισοδηματικών κριτηρίων, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες δικαιούνται παροχή οικογενειακού επιδόματος.
Πιο αναλυτικά, οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:
- Μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα.
- Από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος.
- Από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: σαράντα ευρώ (40) ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, ογδόντα ευρώ (80) ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, εκατόν τριάντα ευρώ (130) ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και εκατόν ογδόντα ευρώ (180) ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα εξήντα ευρώ (60).
Τα νέα κριτήρια για τη διάθεση των οικογενειακών επιδομάτων θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2013.
Η ΚΥΑ (το πλήρες κείμενο της οποίας μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ) προβλέπει ότι το επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο. Δεν θα καταβάλλεται όμως για το πρώτο τρίμηνο.
Το επίδομα του πρώτου τριμήνου θα πληρώνει στην τελευταία εργάσιμη του 2ου τριμήνου δηλαδή στο τέλος Ιουνίου. Υπό μια προϋπόθεση: ότι ο γονιός των παιδιών θα έχει καταθέσει ηλεκτρονικά τη φορολογική του δήλωση.
Εγείρεται λοιπόν ένα ζήτημα: Αν δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν θα πάει πίσω και η προθεσμία καταβολής του επιδόματος παιδιών; Γι’ αυτό λοιπόν και ο τίτλος κάνει μια πρόβλεψη: καλό φθινόπωρο του 2013.
Γιατί γίνεται λόγος για ταλαιπωρία; Όσοι θέλουν να εισπράξουν το επίδομα παιδιών, θα έχουν να κάνουν και με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και με τον ΟΓΑ.
Δείτε τη διαδικασία:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος(Ε1) του δικαιούχου, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος και εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τα εισδηματικά κριτήρια, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφημένο έντυπο Ε20 – Αίτηση / Δήλωση για τη χορήγηση του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και το θα το υποβάλλουν μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. (σ.σ. Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός μηνός να υποβάλει ηλεκτρονική Αίτηση / Δήλωση Μεταβολής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του Taxisnetκαι παράλληλα να καταθέτει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα εξουσιοδοτημένα όργανα του Ο.Γ.Α).
Τα δικαιολογητικά
«Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλλουν, εντός προθεσμίας που θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή του Ο.Γ.Α., στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. ή και σε υπαλλήλους του Δήμου που ορίζονται για το σκοπό αυτό από τον Δήμαρχο, τα κάτωθι δικαιολογητικά για τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει τα αντίστοιχα πεδία του εντύπου Ε20»:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.
β) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του/των τέκνου/ων για το οποίο/α θα χορηγηθεί το επίδομα.
γ) Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Αν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας του εξωτερικού, εκτός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πιστοποιητικό σπουδών πρέπει να είναι θεωρημένο από το Ελληνικό Προξενείο.
δ) Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕ.Π.Α. ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του Ι.Κ.Α. του ν.2643/1998. Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι σε ισχύ τη χρονική στιγμή που υποβάλλεται το έντυπο Ε20.
ε) Εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στην παρ. 4 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης, υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του δικαιούχου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του δικαιούχου, ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να φαίνεται ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Προκειμένου για δικαιούχους αλλοδαπής υπηκοότητας ή ανιθαγενείς, τα δικαιολογητικά των εδαφίων με στοιχεία α, β και ε του παρόντος άρθρου παρέχονται από τις αρχές της Χώρας της οποίας είναι υπήκοοι και αν αυτό είναι δύσκολο τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται από άλλα πρόσφορα έγγραφα κατά τη κρίση του οργάνου αναγνώρισης του δικαιώματος.
Για την απόδειξη της μόνιμης και συνεχούς διαμονής του δικαιούχου και των τέκνων του στην Ελλάδα την δεκαετία πριν την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια αρχή τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Αντίγραφα των εντύπων Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή θεωρημένα εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας δεκαετίας ή
β) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου ή του/της συζύγου στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι άνεργος, από την οποία να προκύπτει η ασφάλισή του/της την τελευταία δεκαετία ή
γ) Βεβαίωση έναρξης και συνέχισης άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από το τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή
δ) Απόσπασμα θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας του δικαιούχου ή του/της συζύγου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή
ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο με μισθωτή το δικαιούχο ή το σύζυγό του, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και υπεύθυνη δήλωση με Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή, στην οποία θα δηλώνει ότι η μίσθωση είναι σε ισχύ ή ότι έληξε και την ημερομηνία λήξης αυτής ή
στ) Παραχωρητήριο και υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναγράφεται και ο Α.Φ.Μ. του παραχωρούντος ή
ζ) Βεβαίωση φοίτησης του/των τέκνου/ων ή
η) Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο κρίνει ο Ο.Γ.Α., από το οποίο να προκύπτει η μόνιμη και συνεχής δεκαετής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα.

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

WASHINGTON POST "Η οικονομική κρίση και η κυβέρνηση έκαψαν τα τρία παιδιά στην Καβάλα"!

Σε μια τραγωδία που σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωριό το Σάββατο, όταν μια πυρκαγιά έκαψε το σπίτι των παππούδων τους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν μια ξυλόσομπα, επειδή οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτοξευθεί στα
ύψη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.

Μύδρους κατά της κυβέρνησης και της απόφασής της να εξισώσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης εξαπολύει η αμερικανική εφημερδία Washington Post, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση εμμέσως σκότωσε τα τρία παιδάκια στην Καβάλα που κάηκαν απο ξυλόσομπα, στο χωριό Μεσορόπη του δήμου Παγγαίου. Φαντασθείτε τι θα έσερναν οι εγχώριοι κονδυλοφόροι της τρόϊκας, αν οι εγχώρια ΜΜΕ τολμούσαν να κάνουν έστω νύξη για το θέμα...

Διαβάζουμε σχετικά:

“Το σπίτι είχε κεντρική θέρμανση, είπαν οι πυροσβέστες, αλλά οι κάτοικοι λένε ότι η οικογένεια το αλλάξε σε θέρμανση με ξύλα, πρόσφατα επειδή δεν είχαν λεφτά να αγοράσουν πετρέλαιο και να ζεσταθούν.

“Είχαν καλοριφέρ. Έβαλαν όμως ξυλόσομπα φέτος, όπως πολλοί άλλοι χωρικοί έκαναν, λόγω της κρίσης. Τα πράγματα είναι πολύ σφιχτά », δήλωσε ο Βαγγέλης Μποζούδης, κάτοικος της Μεσορόπης.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί φέτος στην Ελλάδα. Μέχρι την περασμένη άνοιξη, το πετρέλαιο θέρμανσης είχε πολύ χαμηλότερη τιμή από ό, τι το πετρέλαιο κίνησης, αλλά επειδή πολλοί χρησιμοποιούσαν παράνομα το πετρελαιο θέρμανσης ως ντίζελ, για να κερδοσκοπήσουν από την υψηλότερη τιμή, η κυβέρνηση αποφάσισε να εναρμονίσει τις τιμές.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί σχεδόν 40 τοις εκατό, μη αφήνοντας σε πολλές ελληνικές οικογένειες – των οποίων τα εισοδήματα έχουν ήδη δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, της δημοσιονομικής λιτότητας και της εκτίναξης της ανεργίας – καμία επιλογή, από το να στραφούν σε φθηνότερες μορφές θέρμανσης.

Ο Μποζούδης, όπως και οι άλλοι χωρικοί της Μεσορόπης, με τους οποίους επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, μας είπε ότι το περιστατικό αυτό δεν θα είχε συμβεί, αν η οικογένεια εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης και αναρωτήθηκε πόσα περισσότερα δυστυχήματα, όπως αυτό,θα γίνουν ακόμη, σε όλη την χώρα”.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ…

  « … Φησί δε και Βοϊους τον Ερκύνιον δρυμόν οικείν πρότερον τους δε Κίμβρους ορμήσαντες επι του τόπου τούτου αποκρουσθέντων υπό των Βοϊων επι τον Ίστρον … 
…Του μεν ουν αρχαίον ώσπερ έφην ειπώ των Κελτών περιωκείτο το πλείστον ο ποταμός, μάλιστα δ’ ην των Κελτών Έθνη Βόϊοι …» ( Στράβων «Γεωγραφικά» τομ. VII ρ. 293, τομ. ΙΙ, Ε, Ι, G, 212-213, και 6. 312, 20- 25 ).
« …Λοιπή δε εστι της Ευρώπης η εντός Ίστρου και κύκλω θαλάττης, αρξαμένης από του μυχού του Αδριατικού μέχρι του Ιερού στόματος του Ίστρου, εν η εστιν ήτε Ελλάς και τα των Μακεδόνων και των Ηπειρωτών Έθνη …».

Στα γραφόμενα του μεγάλου ιστορικού Στράβωνα ανακαλύπτουμε την κυριαρχία των Ελλήνων. Και δεν είναι καθόλου λόγια ενός τυχαίου, αλλά ενός εκ των μεγαλύτερων ίσως ο κορυφαίος,αρχαίους γεωγράφους και μέσα από αυτές τις γραμμές που αποτελούν ατράνταχτες αποδείξεις και σαφώς ιστορικές πηγές που δεν επιδέχονται καμιά αντίρρηση! 

Τι μας λέει λοιπόν;

Ότι τα όρια των Ελλήνων προς τον Βορρά έφθαναν μέχρι τον Δούναβη και ως τον μυχό της Αδριατικής θάλασσας.
Οι Βόϊοι οι οποίοι εισέδυσαν στους Γερμανικούς δρυμούς και τους εποίκησαν ονομάσθηκαν με την πάροδο των αιώνων Boch. Οι Γάλλοι τους Γερμανούς τους προσωνομάζουν Boch(= Βόϊοι).

Για να δούμε όμως και την παρουσία των Ελλήνων στην Αγγλία.

Το Κρητικής νοοτροπίας μνημείο του Στόουνχετζ, με τις παραστάσεις του αγκυλωτού σταυρού είναι μία από τις πιο τρανές αποδείξεις της παρουσίας των αρχαίων Ετεοκρητών, στην γηραιά Αλβιόνα. Γιατί οι Ετεοκρήτες σαν τους καλύτερους ναυτικούς της εποχής είχαν φθάσει στο νησί και μάλιστα από εκεί προμηθεύονταν το μετάλλευμα του Κασσίτερου.
Ο αγκυλωτός σταυρός ήταν σύμβολο των Ελλήνων τόσο κατά την εποχή των Θεών όσο και αυτής του χαλκού. Οι Άρειες      ( λευκές ) γυναίκες των Ινδιών είχαν ως σύμβολο-φυλακτό τον αγκυλωτό σταυρό, ακόμη και έως σήμερα.

Ο Όμηρος λέει: « … Πλέον έπ’ οίνωπα πόντον, επ’ ανθρώπους αλλοθρόους, εις Τέμεσιν με χαλκόν, άγω δ’ αίθωνα σίδηρον …»
« …Στον βαθύ ήλθα ωκεανό, στην άκρη του κόσμου. Εκεί είναι η πόλις και ο λαός των Κιμμερίων. Σύννεφα σκοτεινά από παντού τους περιβάλουν τους άμοιρους τους Κιμμερίους …» ( Όμηρος « Οδύσσεια» Ραψ. Ε΄ στιχ. 181-184 και Ραψ. Λ΄ στιχ. 14 και 15).

Μέσα από τους στίχους του Παμμεγίστου επικού μας ποιητή, Ομήρου, βλέπουμε πως οι Έλληνες μετακινούνταν προς τον Βορρά όχι μονάχα για εποικιστικούς λόγους αλλά και για εμπορικούς. Οι Κίμβροι φέρονται ως οι ιθαγενείς κάτοικοι της Βορείου Ευρώπης αλλά και οι Λύγιες . Δεν είναι άλλοι από τους γνωστούς και στους στίχους του Ομήρου αναφερόμενοι Κιμμέριοι.

Στο Ιρλανδικό βιβλίο « Leadhar gadhal» διαβάζουμε:

« Το 1240 π.Χ. έφθασαν στην χώρα από τα νησιά της Δύσης είκοσι τέσσερα ζεύγη αποίκων έχοντας αρχηγό τους τον Έλληνα πρίγκιπα Μπάρτολον. Οι άνθρωποι εκείνοι έγιναν με τον καιρό 5000. Πέθαναν όμως από μία αρρώστια και τάφηκαν ομαδικά GHT, έξω από το Δουβλίνο, κατά τα πάτρια έθιμά τους.
Το 2600 αποβιβάστηκαν άνδρες της φυλής Fig Bolg, Gallionib ( Βέλγοι και Γαλάτες).
Ύστερα από αυτούς έφτασαν στην Ιρλανδία προερχόμενοι από τα νησιά της Δύσης άνδρες της φυλής της Tuatha de Dadan. Ήταν άνδρες Θείας καταγωγής και είχαν φέρει μαζί τους μαγικά σύνεργα, ρομφαίες, δόρατα κ.λ.π. και την πέτρα της «Μοίρας», επάνω στην οποία κάθονταν οι Βασιλείς των Ιρλανδών για να εμπνευστούν καλά έργα.

Όλοι αυτοί οι επιδρομείς αφού πολέμησαν πρώτα εναντίον των Fomure, των τερατωδών Γιγάντων που ζούσαν εκεί πριν από αυτούς, άρχισαν κατόπιν ένα εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ τους. Νικητές αναδείχθηκαν τελικά οι άνδρες της φυλής της Tuatha de Dadan. Η τελευταία μάχη δόθηκε στην Motura, κοντά στο Kong ( Κομητεία Μάγο). Τότε χάθηκε και η ηγεμονία των Γιγάντων στην Ιρλανδία.
Βλέπουμε βέβαια την ομοιότητα των Δαναών στην φυλή της Tuatha de Dadan. Αλλά ακόμη αντιπαραβάλουμε και την πέτρα της « Μοίρας», που ήταν ένα κομμάτι από βράχο της σπηλιάς στην Ίδη της Κρήτης. Μέσα σ’ εκείνη την σπηλιά αγρυπνούσε κάθε εννέα χρόνια ο Μίνως ο Α΄ της Κρήτης, προσμένοντας την επιφοίτηση του μεγάλου Δία ως προς τους νόμους που έπρεπε να θεσπίσει, για να κυβερνήσει δίκαια τους υπηκόους του. Πάνω σ’ αυτή την πέτρα κάθονταν και οι μετέπειτα βασιλείς της Ιρλανδίας προσμένοντας και εκείνη την ίδια επιφοίτηση του προγονικού τους Θεού Δία, για τους νόμους που έπρεπε να θεσπίσουν για την δίκαιη διακυβέρνηση των Ιρλανδών.
Οι Ιρλανδοί καυχώνται ότι είναι απόγονοι των Κελτών και όπως ιστορικά αποδεικνύεται από την Leadhar gadhal οι Κέλτες ήταν Ελληνικής καταγωγής.

http://filostratos.pblogs.gr/

http://1greek.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελεύθερες Ζώνες και ΕΟΖ ! Μοιράζουν την Ελλάδα και ουδείς αντιδρά !!!



Οι τράπεζες , το τεράστιο παιχνίδι που παίζουν στην μοιρασιά της Ελλάδας και μία ρήση του Τόμας Τζέφερσον, που προβλέπει πριν 223 χρόνια, αυτό που συμβαίνει σήμερα! O Thomas Jefferson, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και κύριος συγγραφέας της ιστορικής «Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας» (Declaration of Independence), μιλώντας το έτος ... 1789 για τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ είπε:

«Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τούς τακτικούς στρατούς. Αν ο αμερικανικός λαός επιτρέψει ποτέ ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν την έκδοση του νομίσματός τους, πρώτα με τον πληθωρισμό και μετά με τον αποπληθωρισμό, οι τράπεζες και οι εταιρείες που θα αναπτυχθούν γύρω από τις τράπεζες, θα στερήσουν από τον Λαό όλη την περιουσία του, και τα παιδιά του θα ξυπνήσουν μια μέρα άστεγα στην ήπειρο την οποίαν οι πατέρες τους κατέκτησαν γι’αυτά…»

Η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων στο Κιότο το 1973,
όρισε ότι η ελεύθερη οικονομική Ζώνη είναι ένα τμήμα του εδάφους της χώρας, όπου τα εμπορεύματα θεωρούνται ως αντικείμενα πέρα από τα όρια του εθνικού τελωνειακού εδάφους και ως εκ τούτου, δεν υπόκεινται στον κοινό τελωνειακό έλεγχο και τη φορολογία.. Με άλλα λόγια, είναι η εδαφική περιοχή, στην οποία ισχύει η αρχή της εξωεδαφικής φορολογίας. (taxation extraterritoriality).

Με τον όρο Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) ορίζονται οι οριοθετημένες, από τη νομοθετική εξουσία κάθε χώρας, περιοχές, στις οποίες, δημιουργούνται εξαιρετικές συνθήκες για τις επενδύσεις, ένας παράδεισος της ελεύθερης αγοράς.

Το ιδανικό περιβάλλον επένδυσης και μεγιστοποίησης του κέρδους για τα εγχώρια και πολυεθνικά κεφάλαια.

Ένας παρόμοιος ορισμός, θέλει την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη να θεωρείται το περιορισμένο τμήμα του εθνικού εδάφους του κράτους, στο οποίο συγκεκριμένες προνομιακές οικονομικές συνθήκες (τελωνεία, μίσθωση, φορολογία, θεωρήσεις βίζας κ.ο.κ.), εφαρμόζονται όσον αφορά ξένους και εγχώριους επιχειρηματίες, ορίζοντας συνεπώς τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της επένδυσης ξένων κεφαλαίων.

Νομοθετείται η δυνατότητα δημιουργίας ζωνών ελεύθερου εμπορίου, ειδικών ζωνών οικονομικών αποθηκών εμπορευμάτων, ελεύθερων λιμανιών, ζωνών εξαγωγικής δραστηριότητας, ειδικών επενδυτικών ζωνών, ελεύθερων βιομηχανικών-οικονομικών ζωνών κλπ.

Ένας ορισμός ο οποίος ξεφεύγει από την λογική του γεωγραφικού προσδιορισμού ως πρωταρχικό στοιχείο, ορίζοντας μια Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη ως το τμήμα του εθνικού οικονομικού χώρου, όπου παρέχεται ένα τέτοιο σύστημα προνομίων και κινήτρων στους εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες, το οποίο, βασιζόμενο σε νέες τεχνολογίες, επιτρέπει κατά κύριο λόγο, υψηλής προτεραιότητας κλάδους της οικονομίας να αναπτυχθούν, με στόχο να προσφέρουν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και την επιτυχή ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των αντίστοιχων περιοχών.

Οι ΕΟΖ χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους από το διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό καθεστώς, σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Αυτό μπορεί και συνήθως περιλαμβάνει, ανάμεσα στα άλλα, σκανδαλωδώς χαμηλή εταιρική φορολογία, επιδοτήσεις επενδυτικών εγχειρημάτων, ειδικά τελωνειακά καθεστώτα, περιορισμό ή κατάργηση των επιβαρύνσεων

των εργοδοτών, χαλάρωση των κανονισμών ασφάλειας στο χώρο εργασίας, αποδυνάμωση των περιβαλλοντικών κανονισμών, απαγόρευση του συνδικαλισμού αλλά και κατάργηση κάθε είδους συλλογικών διαπραγματεύσεων, περαιτέρω μείωση του μισθού των εργαζόμενων και απορύθμιση των κανόνων της εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν την φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Η χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό.

Μία μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι στις ΕΟΖ της Κίνας το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα.

Αν οι ΕΟΖ λοιπόν αποτελούν κατάκτηση διαρκείας, ουσιαστικά περιγράφονται ως μία περίπτωση αποικιοποίησης και δημιουργίας προτεκτοράτου.

Στην περίπτωση της σύντομης αποχώρησης του «επιδρομέα-επενδυτή» σε τακτό χρονικό διάστημα, πρόκειται ουσιαστικά για μια λεηλασία (μιά αρπαχτή !!!) του οικονομικού-κοινωνικού πλούτου της χώρας υποδοχής του.

Είναι το θριάσιο πεδίο μία ΕΟΖ ;;;

Νομοθετήθηκε ειδικό καθεστώς ζώνης ελεύθερου εμπορίου, ειδικής ζώνης οικονομικών αποθηκών εμπορευμάτων, ελεύθερο ενδοχώριο λιμάνι, ελεύθερη ζώνη εξαγωγικής δραστηριότητος, κτλ ;;;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχηματικά και τυπικά, απαγορεύει τη λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών για λόγους “αθέμιτου ανταγωνισμού”.

Αυτό παρά το γεγονός ότι ΕΟΖ έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί στην Πολωνία μετά την πτώση του καθεστώτος του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”.

Οι πολωνοί μεταφέρθηκαν απο το καθεστώς του “υπαρκτού σοσιαλισμού” στο καθεστώς του “άκρατου νεοφιλελευθερισμού” ή αλλιώς στην απόλυτη “φεουδαρχία”.

Για τη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, αναπτύσσονται τόσο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και στην Πελοπόννησο, ενώ τελευταία ανάλογη συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με θέμα το

επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ΕΟΖ αρχικά στην Ρόδο και την Σύρο και κατόπιν σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Οι ΕΟΖ προσελκύουν επενδύσεις, επειδή προσφέρουν στο κεφάλαιο το κατάλληλο περιβάλλον για να αντλήσει το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Τα αποτελέσματα ενός τέτοιου κοινωνικού ολοκαυτώματος είναι προφανή για την χώρα μας, αλλά και τις λοιπές χώρες της περιφέρειας, που θα μετατραπεί σε μία ‘αφρικανική’ χώρα που δεν θα διαχειρίζεται τον δημόσιο πλούτο της και με εσωτερική ζήτηση σε εξευτελιστικά επίπεδα, μετατρέποντας την στον παρία της Ευρώπης.

Σήμερα λειτουργούν πάνω από 5.000 σχήματα Ε.Ο.Ζ., από τα οποία τα 1.300 είναι ιδιωτικά, σε 125 χώρες του κόσμου, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 52.000.000 εργαζόμενοι, ενώ είναι υπεύθυνες για εξαγωγές άνω των 700 δις δολαρίων στο πλαίσιο του παγκόσμιου εμπορίου.

Στην Ελλάδα οι ελεύθερες Ζώνες θεσμοθετήθηκαν, για πρώτη φορά, το 1931. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν Ελεύθερες Ζώνες Λιμένων (Porto Franco, σύμφωνα με την ορολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων), στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με τίτλο : “Bελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – νέος εταιρικός τύπος – σήματα προϊόντων και υπηρεσιών – μεσίτες ακινήτων, ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού και άλλες διατάξεις”, συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις αναφορικά με τις Ελεύθερες Ζώνες.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θ. Μωραΐτης στην κυβέρνηση του Τραπεζίτη κ. Λ. Παπαδήμου, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Καβάλας, κ. Δημ. Παπουτσή, απήντησε ότι η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι το θέμα των Ε.Ο.Ζ. βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο διαβούλευσης. με τους κοινοτικούς μηχανισμούς.

Οι Ελεύθερες Ζώνες αποτελούν πρώτιστα, χώρους με ιδιαίτερο τελωνειακό ενδιαφέρον και μάλιστα μέσα σε μια τελωνειακή ένωση χωρίς σύνορα (Ε.Ε.), όπου μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι, το ότι το σύνολο των τελωνειακών σχέσεων των κρατών μελών με το εξωτερικό, ρυθμίζεται από κοινού απο τίς χώρες της Ευρωζώνης, δηλ. απο την κ. Α. Μερκελ.

Εξ ού και η "διαπραγμάτευση" με τον κινέζο ομόλογό της για τίς Ευρωπαικές ΕΟΖ συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής στο Θριάσιο Πεδίο.

θα πρέπει εδώ να τονιστεί η ουσιώδης διαφορά μεταξύ της Ελεύθερης Ζώνης, η οποία, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της τελωνειακής προσέγγισης και της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί “εργαλείο” οικονομικής, αναπτυξιακής και εξαγωγικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής προσέλκυσης διεθνών άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η κάθε προσπάθεια δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, αντίκειται επί της Αρχής με τη βασική νομοθεσία της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα με τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) της 25.03.1957, όπως τροποποιήθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας της 13.12.07.

Παρά ταύτα, το άρθρο 28 της σύμβασης Ε.Ο.Κ. επιτρέπει αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, υπό προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση της χώρας μας, το Βασικό Πολιτικό Πλαίσιο, δείχνει να εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό και σύμφωνα με τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, κ. Στέφαν Κάπφερερ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονoμικών κ. Όλι Ρεν.

Παραθέτω την συνέντευξη του κ. Στέφαν Καπφερερ και του κ. “Καλό κουράγιο”, κ. Όλι Ρέν :
Σε συνέντευξή του στην Αθήνα στις 25.8.2011, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, κ. Στέφαν Κάπφερερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα, δήλωσε:
α) Μέσω αυτών των οικονομικών Ζωνών υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για τις επενδύσεις, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Επ’ αυτού εξετάζονται διάφορα σενάρια. Είτε η λήψη αποφάσεων να είναι από την ελληνική κυβέρνηση, είτε να πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και από την Επιτροπή, (εννοεί το Eurogroup).
β) Επίσης μια ενδιαφέρουσα πρόταση, είναι να συζητηθούν με την Επιτροπή άλλες δυνατότητες στήριξης των επιχειρήσεων, για το αν θα μπορούσαν να οριστούν ειδικοί κανόνες ως κίνητρα για ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα και γενικά περιοχές που πλήττονται σήμερα από την κρίση.
Αυτή η πρόταση θα πρέπει φυσικά να συζητηθεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση εδώ στην Αθήνα και την Επιτροπή στις Βρυξέλλες, αλλά πιστεύουμε ότι η εμπειρία δείχνει, ότι τέτοιου είδους κίνητρα μπορούν να επιφέρουν πρόσθετες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις.

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις Ε.Ο.Ζ.
Ερωτάται η Επιτροπή:

• Συζητείται στην Επιτροπή πρόταση για δημιουργία ειδικών οικονομικών Ζωνών ή η αλλαγή του επενδυτικού νόμου στην Ελλάδα και ο ορισμός ειδικών κανόνων ως κίνητρα για ορισμένες περιοχές ;;;
• Ποια είναι τα ειδικά κίνητρα για τα οποία γίνεται λόγος; Είναι φορολογικά, εργασιακά, τι είναι;;;
Απαιτούν παρέκκλιση από τους κοινοτικούς κανόνες;;;
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής.
Στίς 28 Οκτωβρίου 2011 (E-008429/2011)
Οι ειδικές οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) συχνά δημιουργούνται ως μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Στο πλαίσιο της καθιέρωσης Ε.Ο.Ζ., η κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει απαλλαγές από τους εισαγωγικούς και τους εξαγωγικούς δασμούς, να απλοποιήσει τους τελωνειακούς και διοικητικούς ελέγχους και τις διαδικασίες, να ακολουθήσει Φιλελεύθερη (!!!) συναλλαγματική πολιτική και να παρέχει φορολογικά κίνητρα.
Αυτά είναι τα κίνητρα που προσφέρει μια κυβέρνηση για την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Στη συνέχεια είναι δυνατό να δημιουργηθούν διάφορα είδη ειδικών οικονομικών Ζωνών, π.χ. Ζώνες ελεύθερου εμπορίου, Ζώνες μεταποίησης προς εξαγωγή, βιομηχανικές Ζώνες, ελεύθεροι λιμένες, κ.λπ.

(σ.σ. βλέπε Θριάσιο Πεδίο) !!!

Η δημιουργία επιτυχημένων ειδικών οικονομικών Ζωνών στηρίζεται όχι μόνο στην ισχυρή πολιτική δέσμευση, αλλά και στην εμπορική λογική των έργων αυτών, σε μια ανταγωνιστική εθνική οικονομία και σε ένα εθνικό επενδυτικό περιβάλλον, στην ύπαρξη διοίκησης με επαρκείς πόρους και ικανότητα ανάπτυξης, προώθησης και ρύθμισης ενός τέτοιου προγράμματος, καθώς και στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Η ιδέα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή. Αν και πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της Ε.Ε., όπως οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, την φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα τον κώδικα δεοντολογίας για τη φορολόγηση τω

ν επιχειρήσεων, καθώς και το εργατικό δίκαιο.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ειδικών βιομηχανικών Ζωνών.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών Ζωνών, με την έννοια που αναφέρθηκε πιο πάνω.
Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών του είδους αυτού.

Αν το αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών.

Υπάρχει λοιπόν, προτεινόμενο μοντέλο για την ανάπτυξη της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, το οποίο είναι μάλλον ένας συνδυασμός των μοντέλων τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως η Πολωνία και δευτερευόντως η Ν. Κορέα.

Φυσικά πέραν από την εξεταζόμενη περιοχή, το ίδιο μοντέλο προτείνεται να ισχύσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, με αντίστοιχες προοπτικές και φιλοδοξίες.!!!

Υπάρχει λοιπόν έντονη κινητικότητα για την δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, υπάρχουν και αντίστοιχες αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας οι οποίες αποτελούν τον “προπομπό” αυτής της δημιουργίας της ΕΟΖ.

ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ !!!


Πηγές : 1. Άρθρο του Καλλίνικου Κ. Νικολακόπουλου.
2. Τεχνική Έκθεση για τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βασίλειος Μάργαρης


aegeantimes
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΜΑ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ Επιτέλους η δικαίωση και για την ιστοσελίδα μας.


Παραθέτουμε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας voria.gr , όπου επαινούνται οι νέες θέσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ κ. Δημήτρη Κούρκουλα (φωτο), που συμπίπτουν με τις δικές μας απόψεις :


ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΨΕΥΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ (Πως καταρρέουν τα ψέμματα, που πήγαν να χτίσουν πάνω στο αρχικό ψέμμα)


Ένας υπουργός που δεν μασάει τα λόγια του για το Σκοπιανό
Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας κάνει αυτό που επιμελώς απέφευγαν, πολλά χρόνια τώρα, οι διατελέσαντες υπουργοί Εξωτερικών

Σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, όπου επαινέσαμε δυο θετικές ενέργειες του ελληνικού ΥΠΕΞ, είχαμε σημειώσει ότι δεν ξέρουμε σε ποιον να τις πιστώσουμε, λόγω της πολυκομματικής σύνθεσης των πολιτικών ηγουμένων του. Γιατί όχι βέβαια, και σε άξιους διπλωμάτες, οι οποίοι υπάρχουν φυσικά στο εν λόγω υπουργείο, αλλά αν δεν είναι κομματικοί φίλοι, τους έχουν στο πρωτόκολλο.
Τώρα όμως γνωρίζουμε, μετά την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα, δήλωση που είχαμε αρκετά χρόνια να ακούσουμε. Ο κ. Δ. Κούρκουλας, σε τηλεοπτική συζήτηση για το Σκοπιανό, είπε μεταξύ άλλων:
«Η Αθήνα δεν αμφισβητεί μόνο το όνομα του κράτους, αλλά και την ονομασία της γλώσσας, την ταυτότητα των πολιτών, ακόμη και την ονομασία των προϊόντων. Η Ελλάδα επιμένει να επιλυθεί το όνομα της χώρας πριν τα Σκόπια αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.».
Γιατί επιβραβεύουμε με την κριτική μας την δήλωση αυτή; Επειδή, επιμελώς αποφεύγουν οι διατελέσαντες ΥΠΕΞ πολλά χρόνια τώρα, να κάνουν λόγο για τη σοβαρότητα και των άλλων θεμάτων, πλην της ονομασίας των Σκοπίων. Από δε τη στήλη μας, πολλές φορές γράψαμε, ότι και το όνομα αν λυθεί ευνοϊκά για μας -που δεν θα λυθεί, παρά μόνον αν διαλυθεί το σκοπιανό κράτος-, υπάρχουν δύο μεγάλα αγκάθια, για τα οποία δεν γίνεται λόγος: Το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών των Σκοπίων, και αυτό της γλώσσας.
Αν δηλαδή ονομασθεί το κράτος «Ντίσνεϋλαντ» -όπως είχε προτείνει ο κ. Αλή Αχμέτι, αρχηγός του συγκυβερνώντος σήμερα αλβανικού κόμματος, ο οποίος ως Αλβανός δεν έχει λόγο να επιζητεί για τους ομοεθνείς του τον τίτλο του Μακεδόνα- οι Σκοπιανοί θα αποκαλούνται «Μακεδόνες», η δε γλώσσα τους «μακεδονική». Και τούτο διότι, η εντολή που έχει ο κ. Νίμιτς από τον ΟΗΕ, είναι μόνον για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Οι δε ευθυνόφοβοι πολιτικοί μας -αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που θα έδινε αφορμή στους «δήθεν» να τους θεωρήσουν πατριώτες- προσποιούνταν πως δεν αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητα του προβλήματος, και αρκούνταν σε συζητήσεις μόνον για το όνομα. Και ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, να θέσει το πρόβλημα, μετά από τόσα χρόνια (η στήλη ομολογεί, ότι δεν έχει ιδιαίτερες πληροφορίες για την πρότερη δραστηριότητα του εν λόγω υπουργού).
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Φούλε, ότι μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και παράλληλα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εύρεση κοινώς αποδεκτής ονομασίας, «είναι κάτι για το οποίο η Ελλάδα αντιτίθεται και δεν αποδέχεται».
Κατά τον κ. Κούρκουλα, το όνομα αποτελεί το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ, αλλά εκτός από την ονομασία του κράτους υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Όπως η ονομασία της γλώσσας και η ονομασία που θα χρησιμοποιείται για τους πολίτες των Σκοπίων. Και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ουσιαστικού Μακεδόνας και των επιθετικών προσδιορισμών μακεδονικός, μακεδονική.
Στην ίδια τηλεοπτική συζήτηση παρευρισκόταν και ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, κ. Γρ. Καλαβρός, ο οποίος δικαίωσε τη στήλη μας, όταν υποστηρίζουμε πως δεν πρέπει να λησμονήσουμε την βασική αρχή, ότι «φίλος» μου είναι ο εχθρός του εχθρού μου.
Επάνω σ’ αυτό, ο κ. Καλαβρός είπε ότι η χώρα μας καλό είναι να έχει επαφή με την Βουλγαρία, αφού κι αυτή έχει το ίδιο πρόβλημα μ’ εμάς, όσον αφορά την εθνικότητα και τη γλώσσα (θα έρθει φυσικά και η στιγμή που θα μας ανοίξουν θέματα και οι Βούλγαροι, αλλά θα αργήσει).
Ο Μακεδών

ΥΓ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΝΙ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ.

radioflorina
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλειστά λόγω χιονόπτωσης τα σχολεία στη Φλώρινα

Προβλήματα από τα πρώτα χιόνια σε Φλώρινα και ορεινή Κορινθία. Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα σχολεία στη Φλώρινα, λόγω της χιονόπτωσης και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, που έφτασαν και τους -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Αμύνταιο και Πρέσπα.
Δείτε τι καιρό θα κάνει κάθε στιγμή της ημέρας και σε κάθε περιοχή της χώρας στο www.deltiokairou.gr
Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό Δίκτυο Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας- Καστοριάς μέσω Βιτσίου.
Προβλήματα και στην ορεινή Κορινθία
Από αργά το απόγευμα της Κυριακής χιονίζει στην ορεινή Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
Λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην ορεινή Κορινθία.
Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται από το 10ο χλμ έως το 17ο χλμ του δρόμου Γκούρας - Δερβενίου, από το 9ο χλμ έως το 14ο χλμ του δρόμου Γκούρας - Κιάτου και από το 12ο χλμ έως το 19ο χλμ του δρόμου Γκούρας - Λυκουριάς.
Πάντως, τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές, όμως βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου όπου πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές. Πτώση της θερμοκρασίας και βόρειοι άνεμοι.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι αλβανοτσάμηδες...

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα προέβησαν σήμερα μέλη και στελέχη του τσάμικου κόμματος PDIU, της Λέσχης των Νέων Πατριωτών και του συλλόγου «Τσαμουριά».

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης οι αλβανοτσάμηδες φώναζαν συνθήματα για την επίλυση του ανύπαρκτου «τσάμικου ζητήματος».

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε πως οι βουλευτές του τσάμικου κόμματος PDIU, Shpetim Idrizi και Dashamir Tahiri θα υποβάλουν αύριο επίσημα στο αλβανικό κοινοβούλιο, το «ψήφισμα» για την επίλυση του υποτιθέμενου «τσάμικου ζητήματος».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Servet Mehmeti, πρώην πρόεδρος του συλλόγου «Τσαμουριά» και φλογερός ακτιβιστής του «τσάμικου ζητήματος» από την αρχή της δημοκρατίας στην Αλβανία.

Η συγκέντρωση αυτή των τσάμηδων υποτίθεται πως έγινε στα πλαίσια της 9ης Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Γενοκτονίας. Όσο κι αν ψάξαμε όμως, πουθενά στον κόσμο δεν αναφέρεται ως τέτοια η σημερινή μέρα, αντιθέτως στην ιστοσελίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η 9 Δεκεμβρίου είναι καταχωρημένη ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή σε επιστολή του προς την ιστοσελίδα μας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας απάντησε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως «Τσάμικο Ζήτημα» για την Ελλάδα δεν υπάρχει και πως αυτό έχει καταστεί σαφές και στην αλβανική πλευρά!


Aftonomi.gr
Διαβάστε περισσότερα » »