Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Πως παρασκευάζεται το χαρτί υγείας στην Κίνα (24pics)

Πως παρασκευάζεται το χαρτί υγείας στην Κίνα (24pics)Δείτε τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα εργοστάσιο παρασκευής χαρτιού υγείας στην Κίνα.

Οι εικόνες δίνουν μια σχετική εξήγηση γιατί τα κινέζικα προϊόντα είναι σχεδόν πάντα πολύ φθηνότερα και χαμηλής ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα » »

3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ 11 09 2011

Διαβάστε περισσότερα » »

"-Θα πάρετε τ' αρχίδια μας ανίκανοι...", λένε οι πολίτες.

Από τους Μπάμπη Αγρόλαμπο, Πασχάλη Κορωναίο, Θάνο Τσίρο
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=308619



ΜΙΑ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ χρεών απλώνεται σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μοιάζει συχνά να μην αποτελεί μια κάποια λύση. Ο οικογενειακός προγραμματισμός συνεχώς τελεί υπό αναθεώρηση, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες εύκολες λύσεις, όταν ο ένας χρωστάει στον άλλον. Οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους και στο κράτος, το Δημόσιο στα ταμεία, οι φορείς στους προμηθευτές... Και όλοι στους δανειστές της χώρας. Αποτέλεσμα;
Διπλασιάστηκε το ποσοστό όσων καθυστερούν την πληρωμή του ενοικίου τους και όσων αλλάζουν σπίτι, αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης στους ιδιοκτήτες. Ενας στους δέκα αδυνατεί να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών του. Επτά στις 10 μηνυτήριες αναφορές στην επιθεώρηση εργασίας αφορούν καθυστερήσεις της καταβολής των δεδουλευμένων. Περί τις 40.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν σε αδυναμία τακτοποίησης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων προς τα δημόσια ταμεία. Ο δείκτης των ανασφάλιστων αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία τριετία.
Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα δάνεια στις τράπεζες χτυπάνε κόκκινο και τα επιπλέον έσοδα του κράτους εξακολουθούν να αποτελούν άπιαστους στόχους, που απλώς αναγράφονται στα χαρτιά...
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γονείς και φρονιστήρια σε νευρική κρίση
Στα φροντιστήρια, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, σχεδόν ένας στους 10 γονείς επικαλέστηκαν αδυναμία πληρωμής των διδάκτρων λόγω οικονομικής αδυναμίας. «Λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ή περικοπής μισθών στο Δημόσιο», εξηγεί ο Κ. Πετρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. «Είδαμε με κατανόηση το πρόβλημα, ήρθαμε σε διακανονισμό, ακόμη και στη συνέχιση δωρεάν των μαθημάτων», απαντά.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι παράλληλα εμφανίστηκε ένα άλλο μεγάλο ποσοστό (7% έως 8%), που μάλλον υποκριτικά δήλωναν αδυναμία πληρωμής, αγνοώντας εντελώς οποιαδήποτε προσπάθεια αποπληρωμής ή διακανονισμού. Ανακατατάξεις παρατηρούνται και στη νέα χρονιά. Στην Γ' λυκείου, σε ποσοστό 30% έως 40% όσοι έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα πλέον γράφονται σε τμήματα φροντιστηρίων. Της ίδιας τάξης μεγέθους είναι μειωμένο το ποσοστό όσων δεν θα παρακολουθήσουν κανένα φροντιστήριο, καθώς επιλογή τους είναι να πάρουν απλώς απολυτήριο λυκείου (σ.σ.: με το νέο σύστημα δεν είναι πλέον απαραίτητη η συμμετοχή σε πανελλήνιες εξετάσεις). Συγκρατημένοι είναι οι γονείς τα παιδιά των οποίων είναι στη Β' λυκείου. Φέτος, ελάχιστοι έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν, πιεζόμενοι από την οικονομική συγκυρία.
Μείωση κατά 10% καταγράφεται φέτος και στις εγγραφές σε ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων. Μικρότερες, όπως εκτιμούν, είναι οι απώλειες για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, που είναι της τάξης του 2%.
Συνολικά, φέτος τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έχουν μείωση στις εγγραφές περί το 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 10% την τελευταία διετία. «Η κρίση δεν έχει αγγίξει τόσο πολύ την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως άλλους κλάδους της οικονομίας», διαπιστώνει ο Αθ. Ζαχόπουλος, πρόεδρος του συνδέσμου.
ΔΑΝΕΙΑ
Στο «κόκκινο» οι επισφάλειες
Οι 22 στους 100 δεν αποπληρώνουν τα καταναλωτικά τους δάνεια. Το 1 στα 10 επιχειρηματικά δάνεια είναι στο κόκκινο ενώ ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει ήδη φτάσει στο 10,7%. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναχρηματοδοτήσει περί τα 680.000 δάνεια σε μια προσπάθεια, μέσα από τη «διευκόλυνση» των δανειοληπτών, να συγκρατήσουν τις επισφάλειες στους ισολογισμούς τους.
Τα ποσοστά των δανείων σε καθυστέρηση που αναφέρθηκαν, αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2011 και είναι τα πλέον πρόσφατα της ΤτΕ. Οι πάντες περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση, καθώς η ύφεση το 2011 εξαπλώνεται. Αν μάλιστα γίνει αναγωγή των ποσοστών της ΤτΕ σε απόλυτους αριθμούς, προκύπτει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ και των επιχειρήσεων περίπου στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα τμήματα των τραπεζών που ασχολούνται με τις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων έχουν πολύ δουλειά το τελευταίο διάστημα. Τουλάχιστον 680.000 Ελληνες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στη Βουλή ο Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έχουν ζητήσει διευκολύνσεις προκειμένου να σταματήσουν να πληρώσουν. Ειδικά στα καταναλωτικά, οι τράπεζες δεν διστάζουν να διαγράψουν ακόμη και τμήμα του κεφαλαίου, ειδικά αν απέναντί τους έχουν έναν δανειολήπτη χωρίς περιουσιακά στοιχεία.
Η σπουδή των τραπεζών να προχωρούν μαζικά πλέον στην αναχρηματοδότηση των δανείων οφείλεται και στην ψήφιση του νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών. Ηδη οι προσφυγές στα δικαστήρια ιδιωτών με στόχο τη διαγραφή χρεών έχουν προσεγγίσει τις 5.000, ενώ περισσότεροι από 10.000 έχουν καταφύγει στις καταναλωτικές ενώσεις με στόχο να ζητήσουν -εξωδικαστικώς- μείωση των χρεών τους. Οι τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις (πόσο μάλλον όταν οι πρώτες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι υπέρ των δανειοληπτών), καταφεύγουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες.
ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Στα 2 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες
Μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους «έσκασαν» επιταγές συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χρονιά θα κλείσει με τις ακάλυπτες να ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η φετινή θα είναι η δεύτερη πιο «μαύρη» χρονιά της τελευταίας δεκαετίας (το πρώτο αρνητικό ρεκόρ κρατάει από το 2009, όταν το «σοκ» της παγκόσμιας ύφεσης προκάλεσε και το σκάσιμο επιταγών συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ).
Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν γίνει φόβος και τρόμος στην αγορά. Οι λήπτες από τη μια δεν μπορούν να εισπράξουν και από την άλλη υποχρεούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Οι επιταγές αντικατάστασης (νέες επιταγές που εκδίδονται με στόχο να αντικαταστήσουν άλλες που λήγουν) δίνουν και παίρνουν, ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης έχει ξεπεράσει του οκτώ μήνες.
Ο εφιαλτικότερος μήνας του χρόνου ήταν ο Ιούλιος, με την Τειρεσίας Α.Ε. να καταγράφει και μεγάλα κανόνια. Από τα 392 εκατομμύρια ευρώ των ακάλυπτων επιταγών του Ιουλίου, τα 208 εκατομμύρια αφορούσαν μόλις 156 επιταγές, οι οποίες προφανώς προήλθαν από μεγάλες εταιρείες.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
50% αύξηση στα ανασφάλιστα Ι.Χ.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστήριων που είχαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Από το 2000 έως και το 2009 ο κλάδος της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς κινούνταν με αυξητικό ρυθμό 4%-5% κάθε χρόνο. Τα δύο τελευταία χρόνια υποχωρεί σε αντίστοιχα ποσοστά.
Στον κλάδο αυτοκινήτου, ο δείκτης των ανασφάλιστων έχει εκτοξευτεί κατά 50% την τελευταία τριετία και εκτιμάται ότι τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα ανέρχονται σε 1,5 με 1,6 εκατ., ποσοστό 15%-16% του συνόλου των οχημάτων από 10% που ήταν την προηγούμενη δεκαετία. Οπως επισημαίνει από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ο Κ. Μπερτσιάς, «μεταξύ των ανασφάλιστων οχημάτων είναι και επαγγελματικά αλλά ακόμα και αγροτικά».
Σε υποχώρηση βρίσκεται και ο κλάδος ασφάλισης ζωής-σύνταξης, που είναι ο δεύτερος κρίσιμος δείκτης για την πορεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Από τη μείωση του κύκλου εργασιών που εμφάνισαν πέρυσι οι εταιρείες (γύρω στο 5%) και από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου φέτος, που δείχνουν ανάλογη υποχώρηση, φαίνεται ότι ο αριθμός των συμβολαίων έχει μειωθεί γύρω στο 10%.
Στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι πολλοί ασφαλισμένοι ζητούν διευκολύνσεις πληρωμής, ενώ καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη μεταβίβαση των ασφαλίστρων από τους ανταποκριτές και τους πράκτορες. Η αλυσίδα αυτών των καθυστερήσεων καθιστά δύσκολη την εκκαθάριση των συμβολαίων. Πάντως, εκτιμάται ότι οι εξαγορές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, αφού για πολλούς ασφαλισμένους οι ασφαλιστικοί λογαριασμοί αποτελούν την τελευταία δυνατότητα που έχουν να αντλήσουν ρευστό.
Πιέσεις υπάρχουν και στον κλάδο των επαγγελματικών και εταιρικών ασφαλίσεων, με αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων και αντίστοιχη μείωση των προβλεπόμενων παροχών.
ΕΦΟΡΙΑ
Ληξιπρόθεσμες οφειλές 42 δισ. ευρώ
Με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις και απειλές για κατασχέσεις, ακόμη και φυλακίσεις, προσπαθεί να ανακόψει το υπουργείο Οικονομικών το κύμα «δεν μπορώ να πληρώσω» που έχει πλήξει και τις εφορίες. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει και τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς ειδικά στον ΦΠΑ οι εταιρείες προτιμούν να πληρώσουν τις προσαυξήσεις παρά να θυσιάσουν τα όποια μετρητά έχουν απομείνει στο ταμείο τους.
Για να μαζέψει χρήματα, το υπουργείο Οικονομικών κάνει τη μία ρύθμιση μετά την άλλη. Αναβίωσε η ευεργετική διάταξη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, μια διάταξη που επιτρέπει σε όσους χρωστούν, να αποπληρώσουν ακόμη και ύστερα από τρία χρόνια, γλιτώνοντας ταυτόχρονα και από ένα μεγάλο μέρος των προσαυξήσεων. Για τον ΦΠΑ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός καταβολής σε τρεις δόσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τελικά να δώσει τα ονόματα των οφειλετών σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει η δημοσίευση των ονομάτων ως μοχλός πίεσης. Η αρχή έγινε με τα νομικά πρόσωπα, ενώ για να ακολουθήσουν τα φυσικά πρόσωπα, πρέπει να συμφωνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Στην Καραγιώργη Σερβίας, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι με το που θα παραλάβουν τα πολυεκκαθαριστικά μέσω των οποίων πρέπει να εισπραχτούν 1,8 δισ. ευρώ. Πόσω μάλλον όταν αυτό θα είναι το πρώτο από τα «χτυπήματα» που θα δεχτούν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ακολουθούν και άλλοι φόροι.
Προωθείται ο συμψηφισμός του ποσού που πρέπει να πληρώσουμε μέσω του πολυεκκαθαριστικού, με τα ποσά επιστροφής φόρου που έχουν να λαμβάνουν 500.000 φορολογούμενοι. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα εισπράξει εφάπαξ το ποσό του πολυεκκαθαριστικού, ψαλιδίζοντας ταυτόχρονα τα χρήματα που πρέπει να εκταμιεύσει για να καλύψει τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μπαράζ καθυστερήσεων στην καταβολή δεδουλευμένων
Θεαματική αύξηση, που αγγίζει το 40%, εμφανίζουν στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 οι μηνυτήριες αναφορές προς την επιθεώρηση εργασίας. Συνολικά, 7 στις 10 περιπτώσεις αφορούν καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων από τις επιχειρήσεις, που είναι μεταξύ των κυριότερων παραβάσεων που διαπιστώνουν οι κοινωνικοί επιθεωρητές του ΣΕΠΕ.
Η καθυστέρηση πληρωμών αφορά κυρίως εμπορικά καταστήματα, αλλά δεν είναι το μόνο: απολύσεις χωρίς αποζημίωση, οφειλές επιδομάτων αδείας, άρνηση χορήγησης αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε μισθωτούς, εξαναγκασμός σε υπογραφή εξοφλητικών αποδείξεων με μικρότερα ποσά αποδοχών, παραβίαση ωραρίου (ιδιαίτερα συχνά σε τράπεζες, οι οποίες επικαλούνται δήθεν ταμειακό λάθος)...
Αξιοσημείωτο είναι και το ποσοστό αύξησης των εργατικών διαφορών. Το πρώτο εξάμηνο φέτος ήταν περισσότερες κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009 και κατά 2,76% την ίδια περίοδο το 2010. Ωστόσο, το 53% των περιπτώσεων επιλύεται, απαλλάσσοντας έτσι εργαζόμενους και εργοδότες από τις δικαστικές αντιδικίες. Οπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία, ολοένα και περισσότερο φαίνεται να επιλέγεται η οδός της συμφιλίωσης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ισως γιατί σε περίοδο κρίσης όλο και περισσότεροι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, παρά να προσβλέπουν στη δικαίωσή τους μέσω χρονοβόρων δικαστικών διεκδικήσεων.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Ερχεται και η νέα γενιά οφειλετών
Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία καταφεύγουν στο μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης των παλαιών οφειλών, μπροστά τους έχουν τον κίνδυνο μιας νέας γενιάς οφειλετών. Στη δυσχερέστερη θέση βρίσκονται ο κλάδος των κατασκευών και της μεταποίησης, που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση, και ακολουθούν οι μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.
Το ασφαλιστικό σύστημα εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο υστέρηση εσόδων 5% από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην τρόικα. Ωστόσο και οι προβλέψεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι κατά 5% και ανάλογα αναμένεται να διαμορφωθούν οι προβλέψεις για το 2012. Το ΙΚΑ προϋπολογίζει για φέτος εισφορές 9 δισ. ευρώ, πλην όμως αυτή η πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς η αύξηση της ανεργίας και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μειώνουν τις εισροές. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον κλάδο των κατασκευών. Τον Ιούνιο του 2009 συνεισέφερε στο ΙΚΑ 134 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2011 μόλις 45 εκατ. ευρώ.
Για τους παλαιούς οφειλέτες, περίπου 300.000 επιχειρήσεις, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και προϋπολογίζει ότι στον ισολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους θα εγγράψει έσοδα στο 1 δισ. ευρώ. Και πάλι όμως είναι αμφίβολο εάν θα εισπραχθούν. Καλύτερη ήταν το πρώτο εξάμηνο η εικόνα του ΟΑΕΕ, πλην όμως, σύμφωνα με τις έρευνες της ΓΣΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, στο επόμενο διάστημα 40.000 επιχειρήσεις θα βρεθούν σε αδυναμία τακτοποίησης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Ηδη, πάντως, η υστέρηση των εσόδων έχει συνέπειες στην απονομή των συντάξεων και ο χρόνος αναμονής σε όλα τα ταμεία έχει αυξηθεί από δύο μήνες έως και ένα χρόνο, γι' αυτό και αποφασίστηκε από το υπουργείο Εργασίας η εισαγωγή της προσωρινής σύνταξης.
ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Καθυστερήσεις σε ενοίκια και ΔΕΚΟ
Εκρηξη στις καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων διαπιστώνουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών Στρ. Παραδιά, το πρόβλημα έχει δύο πτυχές:
Η πρώτη αφορά σε εκείνους που λόγω της οικονομικής κρίσης δικαιολογημένα καθυστερούν τις πληρωμές τους. Η δεύτερη έχει να κάνει με όσους, εκμεταλλευόμενοι τη δυσλειτουργία της δικαιοσύνης, συνειδητά δεν πληρώνουν και από χρονιά σε χρονιά μεταφέρονται σε άλλο σπίτι.
Οι τελευταίοι αφήνουν μεγάλα φέσια στους ιδιοκτήτες, που δεν περιορίζονται μόνο σε απλήρωτους λογαριασμούς κοινοχρήστων, αλλά αφορούν κυρίως λογαριασμούς ύδρευσης, οι οποίοι είναι πάντα στο όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά και τη ΔΕΗ, για την οποία τα ανείσπρακτα τέλη ο δήμος καλεί εκ των υστέρων να πληρώσει ο ιδιοκτήτης.
«Οι ιδιοκτήτες δείχνουν κατανόηση και ανοχή σε ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», απαντά ο κ. Παραδιάς, ωστόσο το κύριο πρόβλημα είναι με όσους εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και επιλέγουν να μην πληρώνουν. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία τριετία.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η χώρα πληρώνει ακριβά τον τσαμπουκά του Βενιζέλου απέναντι στους "υπαλλήλους" της Τρόικας.

Η χώρα πληρώνει τον τσαμπουκά του συνταγματολόγου Βενιζέλου προς τους "υπαλλήλους" της Τρόικας.
Ο άσχετος υπουργός Οικονομικών τους έδιωξε ξημερώματα Παρασκευής και τώρα εξαθλιώνει τις ζωές μας για να τους εξευμενίσει.
Έλεος ανίκανοι...
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα (πολιτικά) ψέματα του Βενιζέλου

2 Σεπτεμβρίου 2011: Ο Βενιζέλος απέκλειε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα», επαναλμβάνντας ότι αυτό που έχει σημασία ρέπει να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η....
χώρα και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ερωτηθείς δε αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις!

11 Σεπτεμβρίου 2011: Ο… συνεπής και… ειλικρινής κύριος Βενιζέλος δηλώνει: «Εάν μέσα από την αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων του προϋπολογισμού και του μεσοπροθέσμου, τώρα που μπαίνουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χρειαστεί να ληφθεί κάποιο μέτρο άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος, προκειμένου να είμαστε μέσα στους στόχους μας, όπως αυτοί προσαρμόζονται λόγω ύφεσης, αυτό θα είναι εντεταγμένο στη λογική της δικαιοσύνης, δηλαδή στη λογική που θα διέπει το εθνικό φορολογικό σύστημα».

Και εις ανώτερα!
Διαβάστε περισσότερα » »

Ηράκλειτος ο Μέγας

Ο Ηράκλειτος,(540-475 π.Χ.) σε αντίθεση προς τους Ελεάτες φιλοσόφους που είχαν θεσπίσει την ακινησία του ΕΙΝΑΙ, κήρυξε το αεί γίγνεσθαι και μεταβάλλεσθαι και μη ουδέποτε το αυτό μένειν. Κάθε γέννηση, κατά τον Ηράκλειτο, είναι προϊόν των στοιχείων εκείνων της φύσεως που βρίσκονται σε συνεχή διαπάλη και αντίθεση. Από την πάλη των στοιχείων γεννιέται η αρμονία. Δίχως την «εναντιοδρομία» αυτή, όπως την λέγει, δε θα υπήρχε ζωή. Γι’ αυτό και εκθειάζει τον πόλεμο των στοιχείων ως πατέρα των πάντων, και ως κίνητρό τους το πυρ.Περίσσεια θερμότητας σημαίνει περίσσεια κινήσεως και συνειδήσεως. Περίσσεια ψυχρού, σημαίνει ακινησία και νέκρα 

(σημ. Όλα τα δόγματα και όλοι οι –ισμοί είναι περίσσεια ψυχρού, δηλ. είναι ακίνητα και άρα νεκρά. -ισμός είναι και η λογική. Μερικοί πολύ γνωστοί –ισμοί, που κρατούν νεκρό τον άνθρωπο, χριστιανισμός, ελληνισμός, πολιτισμός, λογισμός, πρωταθλητισμός, σκεπτικισμός, κρατισμός, υλισμός, νατουραλισμός, διαφωτισμός, μινιμαλισμός, φουτουρισμός, ιμπεριαλισμός, σουρεαλισμός, κυνισμός, μεταλλισμός, διαλογισμός, σαδισμός, ισλαμισμός, ταοϊσμός, βουδισμός, ρομαντισμός και δεκάδες παγωμένα (ψυχρά) και άρα νεκρά συστήματα αποτελούν την ταφόπλακα της ανθρώπινης ψυχής. Αυτοί που είπαν σκοτεινό τον Ηράκλειτο είναι οι παγωμένοι, γιατί είναι αδύνατο για τον πάγο να καταλάβει την ζεστασιά και την ροή της φωτιάς.) 
irakleitos
Ο Ηράκλειτος θεωρείται ως ένας από του πρωϊμότερους φιλοσόφους αναγνωρίζοντας την παγκοσμιότητα της αλλαγής και ανάπτυξης, διαμέσου εσωτερικών αντιφάσεων. Διαφώνησε με τους Θαλή, Αναξίμανδρο και Πυθαγόρα γύρω από τη φύση της τελικής ουσίας, αλλά αντί αυτής υποστήριζε ότι η φύση των πάντων αποτελεί την αλλαγή την ίδια.

Χρησιμοποιεί το πυρ μεταφορικά παρά σαν λύση του υλικού μονισμού. Αυτό οδήγησε στη πεποίθηση ότι η αλλαγή είναι αληθής ενώ η σταθερότητα ψευδής. Για τον Ηράκλειτο τα πάντα βρίσκονται σε «ρευστότητα», όπως αφορίζει με το διάσημο «Τα Πάντα ρεί» ! 

Ο Ηράκλειτος έζησε στην Έφεσο, αθηναϊκή αποικία των παραλίων της Λυδίας στη Μικρά Ασία καταγόμενος από βασιλική οικογένεια. Φαίνεται ότι έζησε απόμακρη ζωή και έτρεφε βαθειά περιφρόνηση για τις μάζες και τους δημοκρατικούς θεσμούς του καιρού του, περιφρόνηση που συνοψίζεται στη φράση του «εἷς ἐμοὶ μύριοι, εἰ ἄριστος ἦ ». …ένας μόνον άνθρωπος αξίζει δέκα χιλιάδες εφ’ όσον είναι ο καλύτερος.

Οι ανατρεπτικές φιλοσοφικές του απόψεις και το δύσκολο του χαρακτήρα του δεν ευνόησαν βέβαια τη δημοτικότητά του. Αναφέρεται γι αυτόν ότι έγραφε τους αφορισμούς του σε λεπτά ελάσματα χρυσού πού διατηρούσε στα θησαυροφυλάκια του Ναού, σκέψεις πού θα γίνονταν γνωστές μόνον μετά το θάνατό του. Η φιλοσοφική σκέψη του Ηρακλείτου περιστρέφεται γύρω από τέσσερα θεμελιώδη σημεία.
  1. Το γίγνεσθαι,
  2. τον πόλεμο, την αντιπαράθεση μεταξύ των αντιθέσεων,
  3. τον Λόγο,
  4. και το πυρ - φωτιά σαν «στοιχείο», σαν φυσική ουσία ταυτόσημη με τη διαφορετικότητα των υπαρχόντων πραγμάτων.
DSC02820
1> Το γίγνεσθαι αποτελεί τη συνεχή μεταβολή όλων των πραγμάτων από μια κατάσταση στην άλλη. Όλος ο κόσμος αποτελεί μια συνεχή μεταβολή, τίποτα δεν παραμένει στην ίδια μορφή. (εκτός από τους –ισμούς) Η ίδια η ζωή αποτελεί μια συνεχή μεταβολή από μια κατάσταση στην άλλη. Τα Πάντα Ρεί,μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν τα πάντα ρέουν και όλα χάνονται, ακατάπαυστα και είναι αυτή η συνεχής μεταβολή πού συνθέτει την ίδια την έννοια του κόσμου, την θεμελιώδη αρχή του, την έσχατη σημασία του. Όπως λέει ο Ηράκλειτος


«Ποταμῷ γὰρ οὐκ ἔστιν ἐμβῆναι δὶς τῷ αὐτῷ καθ' Ἡράκλειτον οὐδὲ θνητῆς οὐσίας δὶς ἅψασθαι κατὰ ἕξιν (τῆς αὐτῆς)· ἀλλ' ὀξύτητι καὶ τάχει μεταβολῆς σκίδνησι καὶ πάλιν συνάγει (μᾶλλον δὲ οὐδὲ πάλιν οὐδ' ὕστερον, ἀλλ' ἅμα συνίσταται καὶ ἀπολείπει) καὶ πρόσεισι καὶ ἄπεισι».

…Δεν μπορούμε να μπούμε δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, κατά τον Ηράκλειτο, ούτε ν' αγγίξουμε δυο φορές μια ουσία θνητή, γιατί σκορπίζεται και πάλι μαζεύεται με την οξύτητα και την ταχύτητα της μεταβολής, (και μάλιστα όχι πάλι, ούτε αργότερα, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται και χάνεται) και πλησιάζει κι απομακρύνεται.
 
Το γίγνεσθαι για τον Ηράκλειτο συνιστά την αρχή στην οποία στηρίζεται ο κόσμος πού είναι η αρχή. Αυτή πού είναι ίδια και δεν μεταβάλλεται στο περιβάλλον των μεταβολών όλων των πραγμάτων, είναι η ίδια η μεταβολή. Κάθε πράγμα, πράγματι, βρίσκεται σε κάποιο σημείο της ύπαρξής του, σε μια κατάσταση η οποία αυτή είναι αντίθετη σε όλες τις άλλες, κάθε πράγμα όντας όλο, εκείνο πού δεν είναι το άλλο. Για να είναι κάτι, το κάθε πράγμα απαιτεί το πολλαπλό για να εξάγει την ιδιαιτερότητα του από την αντιπαράθεση με τα άλλα πράγματα. 

Αλλά προτού το ερμηνεύσουμε σαν αντανάκλαση στο χρόνο, η μαρτυρία του Ηρακλείτου παράγει μια αίσθηση του γίγνεσθαι ξεκάθαρη. Το γίγνεσθαι, η μετατροπή των πραγμάτων, καθορίζεται από την ίδια την αντιπαράθεση μεταξύ των πραγμάτων, η μεταβολή συμφύεται (απαιτητικά δεσμευμένη) στην αντιπαράθεση των αντιθέτων πραγμάτων.


2> Ο Πόλεμος, η εναντίωση μεταξύ των αντιθέτων. Συνεπώς κάθε πράγμα είναι αυτό πού είναι, διότι κατέχει άλλα πράγματα πού οροθετούν την ουσία, για παράδειγμα ξέρουμε ότι είναι ημέρα γιατί γνωρίζουμε τη νύχτα. Συνεπώς ορίζουμε την ημέρα σαν εκείνο πού αντιτίθεται στη νύχτα, εάν δεν υπήρχε η νύχτα δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε τι είναι η ημέρα. Ο Ηράκλειτος δηλώνει ότι δεν θα υπήρχε φώς δίχως σκοτάδι, υγεία δίχως ασθένεια, χορτασμός δίχως πείνα, κάθε πράγμα προσεγγίζει τον ορισμό του από τη σύγκριση με τα άλλα.

«πόλεμος πατήρ πάντων» είναι ένα επίσης από τα γνωστά ρητά του συνδέεται στην ουσία με το «τα πάντα ρει» καθώς τα πάντα στον Κόσμο είναι σε συνεχή κίνηση και διεργασία = σε πόλεμο.
Κάθε πράγμα για να υπάρχει και να ορισθεί απαιτεί την ύπαρξη και άλλων πραγμάτων κατά τρόπο πού να εκφράζει τη ταυτότητά του σε σύγκριση με τα άλλα. 

Αυτή η έννοια ορίζεται από τον Ηράκλειτο ως πόλεμος, ή αντίθεση μεταξύ των αντιθέτων, (φλόγα vs πάγος).

Τα πράγματα υπάρχουν και συνεχώς υπεισέρχονται στα άλλα (για παράδειγμα η ημέρα υπεισέρχεται στη νύχτα, το κρύο στη ζέστη, το υγρό στο ξηρό), και είναι αυτή η έριδα πού δημιουργεί εκείνη την απαραίτητη ισορροπία πού διαιωνίζει την ύπαρξη κάθε πράγματος. (σημ. Αν στην δημιουργία δεν υπάρχει ο πόλεμος, δεν υπάρχει δημιουργία).
 
2> Ο Λόγος. Ο ύψιστος νόμος πού κυβερνά τον κόσμο, αυτός πού εξισορροπεί τα αντίθετα επιτρέποντας την αρμονία στον κόσμο, ταυτίζεται με την ομιλία, τον λόγο. Σ’ αυτή τη λέξη μπορούν να αποδοθούν πολλαπλές έννοιες: διάλεξη, κρίση, ευφυΐα, νόμος, σκέψη, λογική, κανόνας θεμελιώδης των πάντων, όλες σημασίες πού εξομοιώνονται με την έννοια της κρίσεως πού αντικατοπτρίζει τη λειτουργία του κόσμου σε όλες του τις όψεις.

Ο Ηράκλειτος διαιρεί τους ανθρώπους σε κοιμώμενους και εγερμένους (οι τελευταίοι είναι οι σοφοί, οι λίγοι, οι φλογεροί, ενώ οι πρώτοι οι κοινοί άνθρωποι, η μάζα, οι πολλοί, οι παγωμένοι). Ο νόμος πού εκφράζεται από το λόγο, δηλαδή την κατανόηση των αληθών σχέσεων πού εγκαθίστανται μεταξύ των πραγμάτων, είναι στη διάθεση όλων, αλλά δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι, μερικοί θεωρούν αυτό το νόμο καλύτερον από άλλους δυνάμει των αντιστοίχων διανοητικών ικανοτήτων.

Όποιος θα είναι σε θέση να κατανοήσει το λόγο περισσότερο θα προσεγγίσει την αλήθεια και την αυθεντική σοφία.
Για τον Ηράκλειτο δεν είναι σοφός εκείνος πού γνωρίζει έναν μεγάλο αριθμό πραγμάτων, αλλά εκείνος πού γνωρίζει να συλλέγει καλύτερα από άλλους, τη φύση των σχέσεων πού εγκαθίστανται μεταξύ των πραγμάτων.
 
Ο λόγος αντικατοπτρίζει και διασαφηνίζει, τη δομή όλων εκείνων των αντιθέσεων μεταξύ των πραγμάτων πού καθιστούν δυνατό το γίγνεσθαι και την ίδια τη ζωή στο σύμπαν, ο λόγος είναι η ίδια η δομή, ο νόμος πού εκφράζει το σύνολο των σχέσεων. Όλα τα πράγματα του κόσμου, όπως είδαμε, εξομοιούνται από την αντίθεση, δηλαδή από τις απαραίτητες σχέσεις πού εγκαθίστανται μεταξύ τους, ο λόγος αντιπροσωπεύει το σταθερό σύνολο αυτών των σχέσεων, τον ίδιο τους τον χάρτη.

Η σχέση των ανθρώπων με τον λόγο εκφράζει τη σχέση με την αλήθεια. Ο νόμος και η τάξη των Πάντων είναι μια αιώνια Ομιλία (λόγος) πού προσφέρεται στην ακοή όλων. Οι περισσότεροι την ακροάζονται, αλλά δεν ξέρουν να την ακούσουν. Κάθε ημέρα την ανταμώνουν και πάραυτα δεν την καταλαβαίνουν. Ζουν συνεπώς με το όνειρο, χωριστοί όπως είναι από εκείνο πού είναι «κοινό», δηλαδή το νόμο των Πάντων.
 
4> Το πυρ (φωτιά) ως «στοιχείον».
Εάν η ενιαία αρχή πού εξομοιώνει όλα τα πράγματα του κόσμου είναι το γίγνεσθαι, για τον Ηράκλειτο το φυσικό στοιχείο από το οποίο όλα τα άλλα στοιχεία αποτελούνται, είναι το πυρ. Αυτό διότι το πυρ θεωρείται ως στοιχείο αποσταθερωτικό, σε θέση να προκαλέσει εκείνη την αλλαγή πού επιτρέπει στα πράγματα να μετατραπούν από τη μια κατάσταση στην άλλη.

Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο, από το πυρ ελευθερώνονται αέρια, τα αέρια γίνονται νερό, το νερό μόλις εξατμιστεί, αφήνει υπολείμματα πού πηγαίνουν να συνθέσουν όλα τα στερεά. Αυτή η ιδέα της φωτιάς, ως στοιχείου καταστρεπτικού και δημιουργικού, θα συνεχιστεί αργότερα από τους στωϊκούς, μαζί με την έννοια του λόγου.
220px-Heraclitus,_Johannes_Moreelseimages
Όταν ο Σωκράτης διάβασε το έργο του Ηράκλειτου, είπε:
"αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία, νομίζω όμως ότι είναι εξίσου σπουδαία και αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω...Ωστόσο χρειάζεται να είσαι ένας δεινός κολυμβητής σαν αυτούς από τη Δήλο για να μην πνιγείς μέσα στο βιβλίο του".
 
Εκτός από το γνωστό, και αυτό κατά το ήμισυ, «Τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ' αυτό μένειν»
Υπάρχουν πολλά αξιοπρόσεκτα και πλούσια για τροφή της σκέψης ποιητικά λόγια του Ηράκλειτου, διάβασε και χρησιμοποίησε τα στην καθημερινότητα σου για να πάρεις μια στάλα από την σοφία του μεγάλου φιλόσοφου. Αυτό που προτείνω να βάλεις για τα καλά στην ζωή σου είναι τα τέσσερα θεμελιώδη σημεία της φιλοσοφίας του μεγάλου Ηράκλειτου. Αν μπορέσεις να τα κατανοήσεις, είσαι ήδη στο μονοπάτι της ελευθερίας.

> τους καθεύδοντας εργάτας είναι και συνεργούς των εν τωι κόσμωι γινομένων>  αυτοί που κοιμούνται είναι εργάτες και συνεργοί σε όσα γίνονται στον κόσμο
> πάντων, α φέρουσιν ώραι > Όλα τα πράγματα έρχονται στην ώρα τους.
> όκωσπερ σάρμα είκη κεχυμένων ο κάλλιστος κόσμος > Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα είναι ο ομορφότερος κόσμος.
> ψυχής έστι λόγος εωυτόν αύξων.>  Η ψυχή έχει κάθε λόγο να αυξάνει τον εαυτό της.
> ανθρώπους μένει αποθανόντας, άσσα ουκ έλπονται ουδέ δοκέουσιν >  Τους ανθρώπους όταν πεθάνουν τους περιμένουν πράγματα που δεν τα ελπίζουν και δεν τα υποθέτουν
> αξύνετοι ακούσαντες κωφοίσιν εοίκασι• φάτις αυτοίσιν μαρτυρεί παρεόντας απείναι. >  οι ανόητοι κι αν ακούσουν με κουφούς μοιάζουν , έχουν τη φήμη πως και παρόντες είναι απόντες
> ψυχής πείρατα ιών ουκ αν εξεύροιο πάσαν επιπορευόμενος οδόν• ούτω βαθύν λόγον έχει. > Της ψυχής τα πέρατα δεν θα τα βρεις, όποιο δρόμο κι αν πορευθείς, τόσο βαθύ λόγο έχει
> παίδες τα αθύρματα άνδρες γενόμενοι απέρριψαν. >Παιδικά παιχνίδια οι ανθρώπινες δοξασίες
> είς εμοί μύριοι, εάν άριστος ήι.>  Ο ένας για μένα αξίζει μυριάδες αν είναι άριστος
©  miastala.com η αναδημοσίευση επιτρέπεται ΜΟΝΟ με αναφορά στο όνομα του συγγραφέα και ΣΥΝΔΕΣΜΟ στο άρθρο
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν κοιμόμαστε μετά το φαγητό .

Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε μετά το φαγητό .Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν πηγαίνουμε για ύπνο το βράδυ αμέσως μετά το φαγητό, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα καλά νέα είναι πως όταν πηγαίνουμε για ύπνο κάνα δυο ώρες αργότερα, ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν κατά τα δύο τρίτα, κατά την ερευνήτρια Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη, διατροφολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 1.000 εθελοντές, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι 500 από τους εθελοντές ήταν υγιείς, οι 250 είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και οι υπόλοιποι είχαν παρουσιάσει οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (είναι πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος).
Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου τους και για το αν και τι έτρωγαν πριν από την νυχτερινή κατάκλιση.

Σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο μέσα στην πρώτη ώρα από το δείπνο, όσοι περίμεναν 60-70 λεπτά είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού, ενώ όσοι περίμεναν από 70 λεπτά έως 2 ώρες, είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.

Για άγνωστους λόγους, από τις 2 ώρες και μετά, η μείωση του κινδύνου φάνηκε να ελαττώνεται σταδιακά.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις πως η αναμονή πριν από την κατάκλιση ελαττώνει και τον κίνδυνο οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική όσο αυτή του εγκεφαλικού.

Η ανάλυση έλαβε υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου – από το φύλο και την ηλικία μέχρι το κάπνισμα – αλλά η προστατευτική συσχέτιση της αναμονής με το εγκεφαλικό παρέμεινε ισχυρή.

Οι πιθανές εξηγήσεις
Πως μπορεί όμως η αναμονή να προστατεύει από το εγκεφαλικό; Μία πιθανή εξήγηση, κατά την κυρία Καστορίνη, είναι πως ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την άπνοια του ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.

Μία άλλη εξήγηση, κατά τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας δρα Ντέιβιντ Χολμς, είναι πως όταν τρώμε αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και η ροή του αίματος.

«Όλες αυτές οι παροδικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», τόνισε ο δρ Χολμς, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής της Κλινικής Μάγιο, στη Μινεσότα.

«Αν και η παρούσα μελέτη συμπεριέλαβε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, τα ευρήματά της αξίζουν να διερευνηθούν περαιτέρω», πρόσθεσε ο δρ Χολμς. «Έως ότου οριστικοποιηθεί το θέμα, ας θυμόμαστε πως οι συστάσεις των μητέρων και των γιαγιάδων μας, κατά κανόνα είναι σωστές».
Ένθετο “Υγεία”

Διαβάστε περισσότερα » »

Νέο «χαράτσι» στα ακίνητα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος

Την επιβολή ειδικού τέλους 4 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα ακίνητα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ομολογώντας ταυτόχρονα την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το νέο χαράτσι θα έχει διετή διάρκεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στις ακριβές περιοχές το τέλος θα φτάνει τα 10 ευρώ.

Η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να εγγραφεί στο 2011. Σε πολλές δόσεις θα πληρωθεί το 2012. Στόχος να καλυφθούν υστερήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως θα περικοπεί ένας μισθός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, γενικούς γραμματείς και περιφερειάρχες και άλλους αιρετούς άρχοντες ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους εφοπλιστές και τον επιχειρηματικό κόσμο να προσφέρουν στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε ως στόχο η Ελλάδα το 2012 να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και η χώρα να είναι θωρακισμένη.

Για να δικαιολογήσει τη λήψη του νέου άδικου μέτρου, επικαλέστηκε τις ασφυκτικές πιέσεις και την αλλαγή στάσης κρατών-μελών της Ευρωζώνης, φωτογραφίζοντας τη Γερμανία.
Αναφερόμενος στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα έκανε λόγο για οργανωμένη σπέκουλα γύρω από τη δήθεν επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την αστοχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στην αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο υπουργός διέψευσε, πως η λήψη των νέων μέτρων σχετίζεται με την αποχώρηση της Τρόικα από την Ελλάδα.

Επίσης γνωστοποίησε πως ο προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει να ψηφιστεί νωρίτερα και όπως είπε την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νομοσχεδίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Διαβάστε όλοι!!!

 Η Ελλάδα είναι πάμπλουτη!!

Και να που βρέθηκαν νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως.Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει 38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι – κρατηθείτε…
10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !) όπως αναφέρει το….
Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το USGS.

Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Θέλεις 2 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα).Σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.
Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι κλπ. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία. Εχουμε και μια δυνατή αμυντική βιομηχανία που φτιάχνει από άρματα και τζηπ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ-ΕΛΒΟ ως προηγμένα συστήματα λέηζερ και υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροπλάνα όπως έκανε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων(ΚΕΑ) στο Ελληνικό. Εχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν όποιο είδος πλοίου σκεφτεί κανείς. Εχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν καταπληκτικά βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϋ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ. Μέχρι και .ΠΟΡΣΕ(!) φτιάχνομε στην Κατερίνη ( δείτε στο Διαδίκτυο την βιομηχανία REPLICAR HELLAS).Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά και είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες και είναι 5οι στον κόσμο.Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνα.
Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
Διαβάστε περισσότερα » »

Γιατί δεν αναδεικνύεται ένας νέος ηγέτης;;

Ενώ στα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν γίνεται καμία συζήτηση, ούτε κάν νύξη για εξεύρεση πολιτικής λύσης έξω από το ισχύον πολιτικό σύστημα, δηλαδή έξω από την κατεστημένη πολιτική ολιγαρχία της χώρας, αντίθετα τόσο μέσα στο λαό (βλέπετε εξάλλου τις δημοσκοπήσεις όπου αυτοί που τοποθετούν τον εαυτό τους έξω από το ισχύον πολιτικό σύστημα αγγίζουν το 50%) όσο και ιδίως μέσα στο διαδίκτυο, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για την αναγκαιότητα της ανάδειξης ενός νέου ηγέτη που θα....

μπει μπροστά και θα ξεσηκώσει το λαό ενάντια στο σάπιο και διεφθαρμένο καθεστώς.


Οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή έχουν κολλήσει στο ερώτημα «Γιατί δεν υπάρχει ένας τέτοιος ηγέτης;». Όμως η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν έχει να κάνει με κάποια πραγματική λειψανδρία ηγετών. Τέτοιοι υπάρχουν και μάλιστα είναι και εκατομμύρια φορές ικανότεροι από τα υπάρχοντα μέλη της πολιτικής ολιγαρχίας. Η απάντηση έχει να κάνει με τον τρόπο επικοινωνίας του ηγέτη με το λαό του για εξασφάλιση λαϊκής στήριξης.



Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο μεγάλος καθοδηγητής των λαϊκών μαζών και ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι  τα ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση. Ο κρατικοδίαιτος ιδιοκτήτης ΜΜΕ είναι το πραγματικό αφεντικό του πολιτικού προσωπικού και είναι αυτός που αναδεικνύει πολιτικούς ηγέτες υποστηρικτές φυσικά των συμφερόντων του. Ο λαός απλά ακολουθεί αυτόν που του υποδεικνύουν τα ΜΜΕ, με τον ίδιο τρόπο που παρακολουθεί τα τουρκικά σήριαλ τα οποία του υποδεικνύουν τα κανάλια. .



Τρόποι ανάδειξης του νέου ηγέτη.


Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους μπορεί να αναδειχθεί ένας ηγέτης:



1) Να βγεί ο νέος ηγέτης στις πλατείες και να αρχίσει τις ομιλίες προς το λαό. Αυτή η λύση μπορεί να ήταν ικανή πολύ παλαιότερα και κυρίως όταν δεν υπήρχαν ακόμα τα ΜΜΕ. Σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε, θα καταλήξει σε γραφική περίπτωση μέσα από τον χλευασμό.



2) Να ξεκινήσει ο νέος ηγέτης ένα ένοπλο κίνημα. Και αυτή η λύση ανήκει σε άλλες εποχές και όχι στη σημερινή και μάλιστα με τα ΜΜΕ σε λειτουργία εναντίον του. Βέβαια αν η κατάσταση στη χώρα χειροτερέψει και τελικά ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, τότε αναπόφευκτα θα κάνουν την εμφάνισή τους  και τέτοιες περιπτώσεις.



3)  Να τον αναδείξουν τα ΜΜΕ. Όπως όμως γίνεται αντιληπτό τέτοια περίπτωση θα ήταν ξεπουλημένη από πριν.



4) Να αναδειχτεί μέσα από το διαδίκτυο. Αυτό όμως είναι αδύνατο. Το διαδίκτυο δεν είναι ένα μέσο μονοσήμαντης επικοινωνίας και επηρεασμού χωρίς αντίλογο, όπως είναι τα ΜΜΕ. Το διαδίκτυο είναι ένα διαδραστικό μέσο αμφίδρομης επικοινωνίας, όπου όλοι επικοινωνούν και σχολιάζουν όλους και κανένας δεν θεωρεί κανέναν ικανότερο από τον εαυτό του. Όπως εξάλλου θα παρατηρήσατε τα δημοσιογραφικά blogs δεν δέχονται σχόλια, αλλά βασίζονται στην πρακτική του μονοσήμαντου επηρεασμού. Μέσα λοιπόν από μια τέτοια άναρχη επικοινωνία, μπορούν  βέβαια να κυκλοφορούν ελεύθερα οι  πληροφορίες και οι προσωπικές απόψεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύεται ο νέος ηγέτης.  Μέσα σε τέτοιες συλλογικές επικοινωνίες, θα πρέπει να λειτουργήσει η δημοκρατική αρχή της λήψης αποφάσεων μέσω της ψήφισης. Αλλά το διαδίκτυο δεν μπορεί, ή τουλάχιστον δεν είναι ακόμα σε θέση να στήσει μια υποτυπώδη ηλεκτρονική Πνύκα για λήψη σοβαρών αποφάσεων.



Όπως λοιπόν διαπιστώνουμε, το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη ηγετών, αλλά ο τρόπος ανάδειξής τους, μέσω της επικοινωνίας τους με το λαό για την άντληση λαϊκής στήριξης.



Εδώ είναι το πρόβλημα και το οποίο θα λυθεί μόνο όταν καταρρεύσει το καθεστώς, μαζί με τα ΜΜΕ του.



Πάντως μην νομίζετε ότι αυτή η μέρα είναι μακριά.

Το καθεστώς βέβαια τα δίνει όλα για να μην συμβεί αυτό, αλλά η εξαθλίωση συνεχίζει να βαθαίνει.

Ας ετοιμαζόμαστε..
Διαβάστε περισσότερα » »

Κόλαση από συνέντευξη του Πάνου Καμμένου.

Tο "μαγαζί καλοκαιρινό" έκανε ο Πάνος Καμμένος ο οποίος επέστρεψε μόλις από την Αμερική με νέα στοιχεία φωτιά για την υπόθεση των CDS!

O βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο "Ράδιο 9" και στους Χρίστο Λογαρίδη, Ανδρέα Παπακυριακόπουλο και Βασίλη Μπόνιο μίλησε για την ανάγκη εθνικής πανστρατιάς με μπροστάρηδες βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι βάζουν πάνω απ' όλα την πατρίδα τους.

Δεν δίστασε να τα χώσει ακόμη και στο κόμμα του τη ΝΔ, η οποία τον αφήνει ν' αγωνίζεται αβοήθητος.

Ο Καμμένος έκανε λόγο για εθνικά ομοφυλόφιλους πολιτικούς σε μια εκρηκτική συνέντευξη.

Ακούστε την>


ΠANOΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Η αλήθεια βρίσκεται στις "θεωρίες συνωμοσίας"-Βίντεο

Tου Κώστα Μπετινάκη
Το αφιέρωμα του SPIEGEL ONLINE για την δέκατη επέτειο της τραγωδίας των Δίδυμων Πύργων (παραδόξως ουδέποτε γίνεται λόγος και για τον τρίτο που κατάρρευσε χωρίς να έχει πέσει επάνω του αεροπλάνο) έχει τίτλο: «Πως η 9/11 (*) σήμανε την παρακμή της Αμερικής». (* Οι Αμερικανοί και πολλοί ευρωπαίοι βάζουν πρώτα το μήνα και μετά την ημερομηνία).Γράφει λοιπόν το γερμανικό περιοδικό: «Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελούν την απαρχή της πτώσης των ΗΠΑ από το θρόνο της υπερδύναμης». Ο καπνός ακόμα έβγαινε από τα ερείπια του Παγκόσμιου εμπορικού Κέντρου, όταν ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, τότε υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στα επακόλουθα των επιθέσεων της 11/9: «Η ιστορία αρχίζει σήμερα», είχε πει. Και η δεκαετία που ακολούθησε τον δικαιώνει. Όχι ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε στο θέμα των επεμβάσεων σε ξένες χώρες. Μια ιστορία που έχει πολύ μακριά ιστορία πίσω της. Μόνο που τώρα πια, οι ΗΠΑ θα είχαν και συνεργούς, με αποκορύφωμα την εισβολή στη Λιβύη, που έβαλε τους σφουγγοκωλάριους να αρχίσουν.

Λίγο πριν την 11/9, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της δόξας τους, κάπως όπως πριν από την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ύστερα, όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει η υπερσυντηρητική κλίκα γύρω από τον τότε πρόεδρο Μπους, ή τον αντιπρόεδρο Τσέινυ, να πούμε καλύτερα. Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε κληρονομήσει ένα παχυλότατο προϋπολογισμό από τον δημοκρατικό προκάτοχό του Μπιλ Κλίντον, τον θριαμβευτή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μπους όμως παγιδεύτηκε στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, για να κληρονομήσει ένα τέλμα στον διάδοχό του Ομπάμα –που θριάμβευσε υποσχόμενος «απαγκίστρωση» για να χωθεί όμως, πιο βαθειά στο βάλτο. Και η αμερικανική οικονομία πλέον δοκιμάζεται. Έτσι για πρώτη φορά βλέπουμε Αμερικανό πρόεδρο να δίνει διμέτωπο αγώνα. Να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα που ξεκίνησαν το 2008, χωρίς να σταματήσει τα πολεμικά παιχνίδια που ωστόσο, τονώνουν την πολεμική βιομηχανία.

Σήμερα, μετά τις φορολογικές περικοπές της διακυβέρνησης Μπους, οι ΗΠΑ, είναι μια βαθειά διχασμένη χώρα από κοινωνική άποψη. Το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει φτάσει τις διαστάσεις της εποχής των βαρόνων του πετρελαίου και του χάλυβα, των αρχών του περασμένου αιώνα. Οι δείκτες λένε, πως το 5% των Αμερικανών, αγοράζουν το 40% από τα παραγόμενα καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της. Στο διχασμένο Κογκρέσο, οι δύο αντίπαλες ομάδες σχεδόν δεν μιλούν μεταξύ τους , ακόμα κι όταν η χώρα απειλείται με οικονομική κατάρρευση.

Αλλά ούτε στην εξωτερική πολιτική τα πράγματα είναι ίδια και δεν αποτελεί πλέον τη χώρα μοντέλο. Οι Αμερικανοί θέλουν πλέον τα παιδιά τους να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, και ν’ αναλάβουν οι σύμμαχοι το ρόλο του χωροφύλακα. Βλέπε Λιβύη. Κι ό,τι μας έχουν για μετά.


Ένας πολιτικός που μετασχηματίστηκε σε θεωρητικό συνωμοσιών


Ο Andreas von Bulow διετέλεσε υπουργός γερμανικών κυβερνήσεων και μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τώρα γράφει βιβλία μπεστσέλερς για την 11/9. Βιβλία που περιέχουν "θεωρίες συνωμοσίας". Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Οι θεωρίες συνωμοσίας απευθύνονται σε σκεπτόμενους ανθρώπους που δεν καταπίνουν την φαρμακευτική συνταγή που θέλουν να μας ταΐζουν αυτοί που νομίζουν πως διαφεντεύουν τον κόσμο.

Ο Andreas von Bulow, 74 χρόνων σήμερα, λέει πως ουδέποτε φοβήθηκε για τη ζωή του. Κι αυτό παρόλο που υποστηρίζει αυτά που πάρα πολύς κόσμος πιστεύει πως ισχύουν αντίθετα με το παραμύθι που θέλουν να μας περάσουν για την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Οι επιθέσεις ΔΕΝ ήταν έργο 19 Μουσουλμάνων αυτοχείρων αλλά μια εν ψυχρώ επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, οργανωμένη από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Και ενισχύει με επιχειρήματα τις σκέψεις του, που εξέδωσε στο βιβλίο "Die CIA und der 11. September", που έχει πουλήσει περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, από την έκδοσή του το 2003.

(Σχ. ΚΟ: Το άρθρο για τον Andreas von Bulow στο Spiegel θα το δείτε – στα αγγλικά - ΕΔΩ)

Και τα επιχειρήματα του πρώην υπουργού της γερμανικής κυβέρνησης δείχνουν όχι μόνο την κυβέρνηση Μπους, αλλά και άλλα πιο ισχυρά κέντρα που έδρασαν από το παρασκήνιο, επέτρεψαν τον θάνατο 3.000 ανθρώπων, προκειμένου να κατασκευάσουν τα «αδιάσειστα» επιχειρήματα που θα ικανοποιούσαν τις γεωπολιτικές επιθυμίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Στη νέα έκδοση του βιβλίου του ο Bulow, που εξέδωσε αναθεωρημένη για την 10η επέτειο της 11/9, εκφράζει αμφιβολίες στον επίσημο ισχυρισμό των αμερικανών, ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν…

Υπάρχει άλλος ένας Γερμανός «συνωμότης», ο Mathias Brockers, πρώην αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας Die Tageszeitung. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "11.9. - zehn Jahre danach: Der Einsturz eines Lugengebaudes" ("9/11 – Δέκα Χρόνια Αργότερα: Τα ψέματα για την κατάρρευση των δίδυμων πύργων"). Για να τον μειώσουν αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι έχει γράψει άρθρο «υπέρ των ευεργετικών επακόλουθων της χρήσης ινδικής κάνναβης».

Το σημαντικότερο όμως είναι πως διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν δώσει επανειλημμένα επιχειρήματα που πιστοποιούν τις απεριόριστες δυνάμεις της φοβερής και τρομερής CIA, που είναι σε θέση να εξαναγκάζει ανθρώπους να σιωπούν επί χρόνια για λόγους «εθνικών συμφερόντων». Αλλά ταυτόχρονα οι πολιτικές που επεξεργάζονται στην CIA, τροφοδοτούν τους υπέρμαχους των θεωριών συνωμοσίας με επιχειρήματα.

Δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από το περίφημο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας. Ή τη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε δεκάδες πραξικοπήματα κυρίως στη Νότια Αμερική (αλλά και αλλού όπως 21-4-67), ή την κατασκευή της αφορμής για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Τα ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν διέθετε το Ιράκ, η τη βοήθεια που δόθηκε στους Μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν και την αλ-Κάιντα με επακόλουθο την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, αφού έδιωξαν τους «κακούς σοβιετικούς εισβολείς». Δέκα χρόνια αγωνίζονται να βάλουν στο σωστό δρόμο οι «καλοί αμερικανοί εισβολείς» το Αφγανιστάν, αλλά το μόνο που έχουν κατορθώσει είναι να αυξηθεί η παραγωγή της παπαρούνας προς όφελος των αφγανών πολέμαρχων.


11/9 μια αποφασιστική ημερομηνία για τις ΗΠΑ


Οι πολιτικές και ψυχολογικές επιπτώσεις δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της 11/9 –τι σύμπτωση στις ΗΠΑ αναφέρεται πρώτα ο μήνας κι ύστερα η ημερομηνία, και 9 11 είναι ο τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης είχαν προτείνει από τη δεκαετία του ‘90 μια υπερσυντηρητική ομάδα «δεξαμενών σκέψης» η PNAC (Project for a New American Century) «Πρόγραμμα για το νέο αμερικανικό αιώνα» που συντόνιζαν στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ. Συμπτωματικά, αυτή ομάδα βρήκε την πρόφαση που αναζητούσε, μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, με τον γνωστό δικαστικό τρόπο, του προέδρου Μπους του νεότερου.

Η ίδια ομάδα άνοιξε το δρόμο για την αναζωπύρωση της αντιπαλότητας με το Ιράν και η γραμμή διατηρείται από τη δημοκρατική «διακυβέρνηση» που ακολούθησε. Αλλά η αμερικανική εξωτερική πολιτική, δύσκολα αλλάζει ρότα.

Η κοινή γνώμη ξεσηκώνεται μόλις πληροφορείται πως το αμερικανοκίνητο ΝΑΤΟ, βομβαρδίζει ένα νοσοκομείο στη Σερβία, ή ένα γάμο σε ένα χωριό του Αφγανιστάν, ή βομβαρδίζεται ένα ξενοδοχείο με δημοσιογράφους στο Ιράκ. Λες και έχουν ξεχαστεί οι βομβαρδισμοί σε γερμανικές πόλεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ή η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Όταν οι χωρικοί στην έρημο της Νεβάντα είχαν χρησιμοποιηθεί απροκάλυπτα από την αμερικανική κυβέρνηση ως πειραματόζωα, για τις πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα, γιατί να μην πιστέψουμε τις θεωρίες συνωμοσίας που ξεπήδησαν μετά την τραγωδία της 11/9;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από τους δίδυμους πύργους, που δέχτηκαν την επίθεση δύο αεροπλάνων τα οποία οδηγούσαν αεροπειρατές, κατέρρευσε και ένας τρίτος ουρανοξύστης, «ο πύργος 7», που δεν δέχτηκε την επίθεση αεροπειρατών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, έρευνα των «New York Times/CBS News» το 2006, έβγαλε πως το 53% των Αμερικανών πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπους έκρυβε πολλά πράγματα γύρω από την τραγωδία της 11/9.

Είναι οι μόνοι ουρανοξύστες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από πυρκαγιά, που έγινε αιτία να λειώσει ο χαλύβδινος σκελετός τους. Μια πυρκαγιά, που προκλήθηκε στην οροφή και όχι στην βάση του κτιρίου…(συμπεράσματα που εκδόθηκαν το Μάιο του 2002). Η θεωρία όμως ανατράπηκε από πολλές μελέτες ανεξάρτητων αρχιτεκτόνων.

Ποιο ξεκάθαρα ερωτήματα όμως έθεσε με το βιβλίο του ο Γάλλος δημοσιογράφος Thierry Meyssan («Το μεγάλο ψέμα: Κανένα αεροπλάνο δεν χτύπησε το Πεντάγωνο») που επιχειρηματολογεί ξεκάθαρα πως επρόκειτο για «καθαρά εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ».

Αλλά ας ξεχάσουμε τις στενές οικονομικές σχέσεις της οικογένειας Λάντεν με την οικογένεια Μπους. Ή ακόμα ποιος ήταν ο κύριος χρηματοδότης του μπιν-Λάντεν στον πόλεμο των Αφγανών ανταρτών εναντίον των «σοβιετικών εισβολέων». Τώρα η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν, αποκαλείται «επιχείρηση διατήρηση της Ελευθερίας».

Ξεχνάμε ακόμα το φιάσκο των ΗΠΑ στη Σομαλία. Σε λίγο θα αρχίσει η αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μετά τις πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν στείλει στρατεύματα εκεί, ενώ ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει, πως οι Ταλιμπάν, ελέγχουν περισσότερο από τα 2/3 της χώρας.

Το Ισραήλ πιέζει να ξεκινήσει επιχείρηση εναντίον του Ιράν, όπως πίεζε και για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Θα περάσει όμως πολύς καιρός πριν αυτό που αποκαλούν «θεωρίες συνωμοσίας» επιβεβαιωθούν. Άλλωστε αποκαλύφθηκε πως Μπους και Μπλερ είχαν πει ψέματα για τα όπλα του Σαντάμ. Και το αποτέλεσμα; Ποιον καταδίκασαν και τον κρέμασαν;

Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, είναι μουγκή και κουφή ταυτόχρονα. Και θυμίζει τους τρεις πίθηκους «Βλέπε άκου σώπα». Την δικαιοσύνη επιβάλλουν αυτοί που ελέγχουν την ενημέρωση. Οι βαρόνοι των Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης. Που έχουν περάσει γραμμή πως όλα τα άλλα, είναι θεωρίες συνωμοσίας…



(Σχ. ΚΟ: Το άρθρο στο Spiegel θα το δείτε – στα αγγλικά - ΕΔΩ)
Διαβάστε περισσότερα » »

BAZAAR ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ...


BAZAAR ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣΎστατη προσπάθεια για να «παραταθεί» όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά η λειτουργία του Κέντρου Φροντίδας Παιδιού έκανε για μία ακόμη φορά ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Εορδαίας- Δυτικής Μακεδονίας, με τη διοργάνωση ενός μπαζάρ που πραγματοποίησε την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο της κεντρικής πλατείας Πτολεμαΐδας, με την ελπίδα πως σύντομα θα βρεθεί οριστική λύση για να συνεχίσει να υφίσταται το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού, που σήμερα απασχολεί δημιουργικά δεκάδες παιδιά με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Αντωναρίδης αναφέρθηκε στην πορεία που διέγραψε στο χρόνο το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού και που ιδρύθηκε από τη Διοίκηση του Συλλόγου αρχικά το 2000 μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, το αναγκαστικό κλείσιμό του λίγο αργότερα και την επανασύστασή του το 2008, οπότε έκτοτε ανάλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη λειτουργίας του ο Σύλλογος, με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών, αλλά και την οικονομική ενίσχυση φορέων και πολιτών, ως αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελείται. Σήμερα στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού βρίσκουν θαλπωρή και αγάπη γύρω στα 40 παιδιά κάθε ηλικίας, παιδιά καθηλωμένα σε αναπηρικά αμαξίδια, με αυτισμό, νοητική υστέρηση κ.ά..

Το κέντρο Φροντίδας, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας είναι ουσιαστικά σήμερα κλειστό, αφού ο σύλλογος δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της λειτουργίας προσπαθώντας συνεχώς να  συγκεντρώσει πόρους. Η μοναδική λύση, σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι η μετατροπή του Κέντρου Φροντίδας σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης.
Όπως επισημαίνει πάντως η κοινωνική λειτουργός Κυριακή Βαρδανίκα «το κέντρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα απασχόλησης για τα παιδιά. Χρειαζόμαστε, όμως, πόρους για να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο που γίνεται. Η εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία πρέπει να είναι συνεχόμενη. Η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε κρίση ανθρωπιάς. Όλοι μαζί μπορούμε».



Στο video

Κυριακή Βαρδανίκα
Κοινωνική Λειτουργός
Στέλιος Αντωναρίδης
Πρόεδρος Συλλόγου Παιδιών ΑμεΑ Εορδαίας
Μιλούν Στο Video
Μιλούν Στο Video


Διαβάστε περισσότερα » »