Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο ιαπωνικό υλικό υπόσχεται τέλος στα προβλήματα των δοντιών


Διαβάστε για το νέο υλικό που δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες που επικαλύπτει τα δόντια και τα εμποδίζει να σαπίσουν ή τα κάνει να φαίνονται λευκότερα.
Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν ένα πολύ λεπτό φιλμ που επικαλύπτει τα δόντια και τα εμποδίζει να σαπίσουν ή τα κάνει να φαίνονται λευκότερα. Πρόκειται για ένα σκληρό και ταυτόχρονα πολύ εύκαμπτο υλικό από υδροξυαπατίτη, ο οποίος αποτελεί το βασικό συστατικό της αδαμαντίνης (σμάλτου), δηλαδή του εξωτερικού προστατευτικού στρώματος των δοντιών.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σιγκέκι Χόντσου της Σχολής Βιολογικά Προσανατολισμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Κίνκι στη δυτική Ιαπωνία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, «είναι το πρώτο εύκαμπτο φύλο απατίτη στον κόσμο, το οποίο ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία των δοντιών ή για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης αδαμαντίνης. Οι οδοντίατροι θεωρούσαν κάτι τέτοιο απλώς ένα όνειρο, όμως εμείς στοχεύουμε στη δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης».
Το φιλμ του υλικού έχει πάχος μόλις 0,004 χιλιοστά και η δημιουργία του επιτυγχάνεται με την στόχευση μίας ακτίνας λέιζερ πάνω σε συμπιεσμένα τεμάχια υδροξυαπατίτη σε συνθήκες κενού, έτσι ώστε να εξάγονται τα επιμέρους σωματίδια του υλικού. Αυτά, στη συνέχεια, πέφτουν μέσα σε άλατα και θερμαίνονται προκειμένου να κρυσταλλοποιηθούν. Το παραγόμενο φιλμ απλώνεται πάνω σε ένα φίλτρο από χαρτί και αποξηραίνεται, ώσπου είναι πλέον αρκετά σκληρό και έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από τους οδοντίατρους.
Σύμφωνα με τους ιάπωνες επιστήμονες, μόλις το υλικό τοποθετηθεί πάνω στα δόντια, γίνεται αμέσως αόρατο. Ένα πρόβλημα πάντως είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, το φιλμ χρειάζεται σχεδόν μια μέρα για να προσκολληθεί γερά πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.
Αν και είναι διαφανές, είναι δυνατό να πάρει λευκό χρώμα, ώστε να χρησιμοποιηθεί και για τη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, πέρα από την προστασία τους. Το φιλμ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε δόντι ξεχωριστά.
Οι ερευνητές ήδη κάνουν πειράματα με βγαλμένα ανθρώπινα δόντια και σύντομα θα κάνουν δοκιμές σε ζώα, ενώ ο καθηγητής Χόντσου παραδέχτηκε ότι δοκιμάζει το υλικό και στα δικά του δόντια.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια εωσότου το φιλμ του νέου υλικού χρησιμοποιηθεί από τους οδοντίατρους ως τεχνητή αδαμαντίνη, αλλά απλώς για τη λεύκανση των δοντιών η αξιοποίησή του θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, μετά από μια τριετία περίπου.

 news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Εισφορά σε συνταξιούχους που πήραν υψηλό εφάπαξ

Πόση είναι η παρακράτηση για όσους συνταξιούχους πήραν υψηλότερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές
Μέρος των χρημάτων που έλαβαν από το υψηλότερο σε σχέση με τις εισφορές εφάπαξ θα κληθούν να καταβάλουν οι συνταξιούχοι 22 Ταμείων.
Στο πακέτο µέτρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", περιλαµβάνεται η καθιέρωση ειδικής εισφοράς -που θα ξεκινά από το 1%- στις συντάξεις όσων άνοιξαν τα προηγούµενα χρόνια την πόρτα εξόδου και πήραν αυξηµένο εφάπαξ.
Η παρακράτηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, ενώ αξίζει να σηµειωθεί πως στη ρύθµιση δεν αναφέρεται για πόσο χρόνο θα ισχύει το µέτρο (δηλαδή δεν έχει ηµεροµηνία λήξης).
Με βάση την αρχική πρόταση η παρακράτηση θα ήταν 1%, ωστόσο σύµφωνα µε πληροφορίες τελικά θα υιοθετηθεί ένα ακόµα πιο σκληρό σενάριο για κλιµακούµενη εισφορά από 1% έως 3% (µε στόχο να εξοικονοµηθούν περισσότερα χρήµατα).
Το τελικό σχέδιο για τα 22 ταµεία που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθηµα σε σχέση µε τα χρήµατα που εισέπρατταν θα προβλέπει:
* Εισφορά 1% στη σύνταξη σε περίπτωση που η διαφορά (µεταξύ του εφάπαξ και των εισφορών που έχουν δοθεί) είναι µέχρι 15%
* Εισφορά 2% όταν η απόκλιση είναι 15% µε 25%
* Εισφορά 2,5% όταν η απόκλιση είναι 25% µε 35% και
* Εισφορά 3% αν η διαφορά ξεπερνά το 35%.
Με βάση αυτή την πρόταση, το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη µετά την 1η Ιανουαρίου 1995 και πήραν αυξηµένο βοήθηµα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καµία πρόβλεψη για τον χρόνο καταβολής της εισφοράς.
Ουσιαστικά όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα προηγούµενα χρόνια υψηλό εφάπαξ τώρα θα κληθούν -µέσω αυτής της εισφοράς- να… καλύψουν σε έναν βαθµό αυτήν τη διαφορά. Για παράδειγµα, συνταξιούχος της ΔΕΗ που παίρνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη θα έχει εισφορά για το εφάπαξ 10 ευρώ τον µήνα.
Η εισφορά αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που επιβάλλονται στις συντάξεις και τα χρήµατα θα πηγαίνουν στα ταµεία πρόνοιας. Στόχος είναι µε τον τρόπο αυτό να καλυφθούν σε έναν βαθµό τα ελλείµµατα που υπάρχουν στους ασφαλιστικούς φορείς.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως επειδή οι συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους και στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη από τους φορείς-τοµείς τους το ποσό του εφάπαξ ιδιαίτερα αυξηµένο χωρίς να υπάρχει ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών µε επιβάρυνση του τοµέα, κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης η θέσπιση ειδικής µηνιαίας εισφοράς στο συνολικό ποσό της σύνταξης όπως αυτό διαµορφώνεται µετά την παρακράτηση των ειδικών εισφορών και των µειώσεων που επήλθαν στη σύνταξή τους.
Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής παράδειγµα για το ταµείο πρόνοιας Δηµοσίου: υπάλληλος δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης µε 31 έτη υπηρεσίας έλαβε ποσό εφάπαξ 42.000 ευρώ. Ωστόσο κανονικά έπρεπε να λάβει 25.000 ευρώ. Δηλαδή εισέπραξε επιπλέον ποσό 17.000 ευρώ.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, τη νέα αυτή εισφορά θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι που πήραν εφάπαξ από 22 ταµεία πρόνοιας. Μεταξύ άλλων επηρεάζονται οι συνταξιούχοι που πήραν εφάπαξ από τα ταµεία πρόνοιας του Δηµοσίου, της ΔΕΗ, των εµπορικών καταστηµάτων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των φαρµακευτικών εργασιών, των εργοληπτών δηµοσίων έργων, των δικηγόρων Αθηνών κ.ά.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Βουλγάρα πολιτικός: «Ελπίζω να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα στη διαμάχη με τα Σκόπια»

Πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική έναντι των γειτόνων της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Βαλκανίων.


«Η Βουλγαρία θέλει να προσεγγίσει στους όρους για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με τα Σκόπια και τη Σερβία», έγραψε τη Δευτέρα η «Deutsche Welle».

Η πολιτικός επιστήμων Μαρίν Λεσσένσκι  βλέπει ως καλό μέσο τις κατευθύνσεις που θα προγραμματιστούν  για εντάσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτόνων της.

Στη συνέχεια είπε ότι στην πολιτική πρέπει να παραλείπονται οι απερίσκεπτες δηλώσεις από κυβερνητικούς κύκλους στη Σόφια και να αποφεύγονται τα λαϊκίστικα άρθρα στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Προτρέπει μάλιστα  με την ιστορία να ασχοληθούν οι ιστορικοί  και οι πολιτικοί να δώσουν την προσοχή τους στις διμερείς και τριμερείς σχέσεις, στα οικονομικά θέματα στο, στο εμπόριο καθώς και σε έργα υποδομών και ενέργειας.

Επίσης, η πρώην επικεφαλής της βουλγαρικής ομάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Αντουανέτα Πριμιτάροβα, υπενθυμίζει ότι  η απαίτηση επίλυσης  ανοικτών θεμάτων στην περιοχή, θα είναι πολύ δυσάρεστη.

Ως παράδειγμα αναφέρει τη διαφορά μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας και ότι η Σλοβακία μπλοκάρει την Κροατία για τα επόμενα χρόνια.

«Αυτή η περίπτωση», προσθέτει η Πριμιτάροβα, «έχει μια σαφή νομική διάσταση, ενώ η βουλγαρο –σκοπιανή διαμάχη για τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό είναι δύσκολο να καθοριστεί νομικά».

«Ελπίζω να μην βιώσουμε  και στη Βουλγαρία συνέχεια της παραληρητικής διαμάχης ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια για το όνομα», είπε η Πριμιτάροβα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έγγραφο-φωτιά διπλωμάτη αποκαλύπτει πώς φτάσαμε στην γκρεμό.

Δεν είναι το μεγάλο ποσό στο οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη υπόθεση που μας ώθησε να την κάνουμε πρώτο θέμα. Είναι το κλίμα και ο εύστοχος τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η νοοτροπία ορισμένων και η πρακτική τους.

Αυτή η νοοτροπία, που μας παρέδωσε βορά στα θηρία, τα οποία είναι έτοιμα να βρουν προσχήματα (και όχι ουσία) για να κατασπαράξουν την εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας Ελλάδα και να πάρουν υπό τον έλεγχό τους, αντί πινακίου φακής, αυτήν τη γωνιά της Γης.

Διαβάστε το εκπληκτικό κείμενο που συνέγραψε ο διπλωμάτης μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Είναι το πιο συγκινητικό κλάμα για το κατάντημα μιας χώρας που δεν είχε κανένα ουσιαστικό λόγο να βρεθεί σε «κατάντημα».

Αυτονόητο είναι ότι δεν θεωρούμε υπεύθυνο για τη σπατάλη τον αναφερόμενο πρεσβευτή, αλλά την κρατική νοοτροπία, αφού αυτή η κατάσταση, όπως βλέπετε, προϋπήρχε και πριν από 11 χρόνια και υπάρχει και σε άλλες αντιπροσωπείες.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή της ευμάρειας και της προετοιμασίας της Ολυμπιάδας με δανεικά μέχρι σήμερα, την εποχή αιματηρών περικοπών… Ο συγκεκριμένος πρεσβευτής χειρίζεται ό,τι παρέλαβε, όπως και ο σημερινός υπουργός. Αυτά πρέπει να αλλάξουν και να επιβραβεύσουν υπαλλήλους, όπως ο συγκεκριμένος που υπογράφει αυτό το εκπληκτικό και τόσο απαραίτητο σήμερα κείμενο.

Επί τη ευκαιρία, τι απέγιναν, αλήθεια, οι βαριές κατηγορίες κατά του προηγούμενου πρεσβευτή; Ασφαλώς αθωώθηκε; Επίσης, η σύζυγός του πού βρίσκεται;
Διαβάστε το εκπληκτικό κείμενο που συνέγραψε ο διπλωμάτης μας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Είναι το πιο συγκινητικό κλάμα για το κατάντημα μιας χώρας που δεν είχε κανένα ουσιαστικό λόγο να βρεθεί σε «κατάντημα».

ΑΝΑΦΟΡΑ
Βιέννη, 22 Ιουνίου 2012
Του Δημητρίου Α. Ιωάννου
Συμβούλου Πρεσβείας Α΄
που υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία
της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ
προς τον Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄ κ. Ευστάθιο Λώζο
Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ
(τη ευγενή φροντίδι της ΣΤ1 Διευθύνσεως Προσωπικού)

Κοινοποίηση:
-Διπλωματικό Γραφείο κ. Υπουργού Εξωτερικών
-Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Εξωτερικών
-ΣΤ Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών
-ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού Υπουργείου Εξωτερικών
-ΣΤ4 Διεύθυνση Οικονομικών Υπουργείου Εξωτερικών
-Γενική Επιθεώρηση Υπουργείο Εξωτερικών
-Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων

ΘΕΜΑ: Υψηλότατη δαπάνη για ενοικίαση πρεσβευτικής κατοικίας Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ – Αίτημα απαλλαγής μου από τα καθήκοντα «διαχειριστού» των οικονομικών της ΜΑ ΟΑΣΕ.

Τη 18η Ιουνίου σας υπέβαλα αναφορά μέσω της ΣΤ1 Δ/νσεως Προσωπικού για το ανωτέρω θέμα. Όπως πληροφορήθηκα αρμοδίως, δεν προτίθεστε να μου απαντήσετε, θεωρείτε την αναφορά μου άκυρη και δώσατε εντολή να κληθώ σε απολογία με αφορμή τη διαδικασία μέσω της οποίας την προώθησα (εμπιστευτικά) προς εσάς. Υποθέτω ότι τα πράττετε αυτά κηδόμενος της υπηρεσιακής ευταξίας, με σκοπό να με τιμωρήσετε παραδειγματικά για το θράσος μου. Εκ των ανωτέρω πάντως δεν συνάγεται η εκ μέρους σας διάθεση θεραπείας των όσων σας παρέθεσα, ούτε δευτερευόντως. Συνεπώς, και προκειμένου να σας διευκολύνω για τη συγκράτηση της ουσίας και όχι του τύπου της όλης υποθέσεως, υποβάλλω εκ νέου –μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου μου– την παρούσα, νομοτυπικά άρτια πλέον, αναφορά για το ίδιο θέμα.

Όπως γνωρίζετε, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ όπου υπηρετώ υπό τη διεύθυνσή σας, εκτός των άλλων καθηκόντων, μου έχετε αναθέσει και τα καθήκοντα του «διαχειριστού» των οικονομικών υποθέσεων, τα οποία κυρίως συνίστανται στην υπογραφή των διαταγών πληρωμής της Αντιπροσωπείας μέσω των αυστριακών τραπεζών με τις οποίες συναλλάσσεται. Μεταξύ των πληρωμών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή του μηνιαίου μισθώματος της πρεσβευτικής κατοικίας, εμβαδού 600 τ.μ. στην περιοχή Belvedere της Βιέννης, καθώς και των άλλων συναφών εξόδων (θέρμανση, ύδρευση, καθαρισμός), τα οποία εν συνόλω συμποσούνται στις 13.000 περίπου ευρώ. Δαπάνη κραυγαλέα και ανορθολογικά υψηλή, η υπογραφή για την οποία μου προκαλούσε, πάντοτε, υψηλό αίσθημα δυσφορίας. Την παρελθούσα Παρασκευή και Δευτέρα συνέβησαν, σωρευτικά, τα εξής:

-Ο χειριστής των οικονομικών θεμάτων κ. Μουρούσιας με ενημέρωσε ότι οσονούπω θα πρέπει να υπογράψω την επιταγή –ύψους περίπου 11.000 ευρώ– για το ενοίκιο του Ιουλίου. Κατά τη συζήτηση μαζί του, όμως, με έκπληξή μου, πληροφορήθηκα ότι δεν ισχύει εκείνο που προφανώς παραπειστικά μου είχε ειπωθεί στο παρελθόν (όχι από τον ίδιο), δηλαδή ότι κατά την άφιξή σας επιλέξατε να διατηρήσετε την κατοικία, διότι «δεν είναι συμφέρον να καταγγελθεί το συμβόλαιο ενοικίασής της εφόσον, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να πληρωθούν όλα τα ενοίκια έως τη λήξη του συμβολαίου». Αντιθέτως, η αλήθεια είναι πως το συμβόλαιο μπορεί να καταγγελθεί και να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση, με απλή ειδοποίηση τριών μηνών.

-Άκουσα τον Α/ρχη Παναγιωτόπουλο να περιγράφει, σοβαρά συγχυσμένος, τις δηκτικές παρατηρήσεις του Δανού ομολόγου του σε ομήγυρη αξιωματικών, για το πώς όλες οι αποστολές της (ευημερούσας) Δανίας στη Βιέννη «στοιβάχθηκαν» σε ένα μικρό χώρο, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες οικονομίες, σε αντίθεση με τη (χρεοκοπημένη) Ελλάδα που οι αντιπροσωπείες της είναι διεσπαρμένες σε διάφορα «παλατάκια», εννοώντας πρωτίστως την πρεσβευτική κατοικία.
-Είδα, με άφατη έκπληξη ομολογώ, τη σχεδόν εξωφρενική επιστολή του Ελβετού επιτετραμμένου με την οποία έθετε περίπου το ερώτημα πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οριστικά ώστε να σπεύσει να καταλάβει η δική του Αντιπροσωπεία τους χώρους της, ενόψει της μελλοντικής προεδρίας της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ.

-Έγινα εγώ ο ίδιος αποδέκτης διαδοχικών (και εκτιμώ προσυνεννοημένων) ερωτήσεων συναδέλφων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς είναι δυνατόν οι πρέσβεις μικρών ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα να διαμένουν σε κατοικίες που το ενοίκιό τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ τον μήνα και η –δανειζόμενη και διαβοούμενη– Ελλάδα να στεγάζει τον δικό της Μόνιμο Αντιπρόσωπο σε εμφανώς πολύ πιο ακριβή κατοικία. Αποτέλεσμα ήταν, για το καλό βεβαίως της πατρίδας, να αναγκασθώ και εγώ να ψευσθώ αναίσχυντα, εν πλήρη ειλικρινεία, λέγοντας τα γνωστά, ότι δηλαδή «είμαστε δεμένοι με συμβόλαιο και αν το καταγγείλουμε τώρα, θα πληρώσουμε όλα τα λεφτά χωρίς καν να έχουμε το σπίτι».

Επίσης, εισερχόμενος στο Hofburg προ ολίγων ημερών με τους κυρίους Λιόνη και Παναγιωτόπουλο συνάντησα τυχαία Ευρωπαίο συνάδελφο –συμπαθή, όχι εχθρικά διακείμενο και αφελώς αυθόρμητο– ο οποίος με εξέπληξε απεριόριστα λέγοντάς μου, αντί οτιδήποτε άλλου, ότι «αυτή η πρεσβευτική κατοικία σας στη Marokkanergasse θα πρέπει να έχει υπέροχη θέα στους κήπους του Belvedere»!
Με παρόμοιες παλαιότερες δικές μου, αλλά και συναδέλφων, εμπειρίες θα μπορούσα να συντάξω ένα τεράστιο ανθολόγιο. Το γεγονός μού προξενούσε αισθήματα κατάθλιψης, όχι μόνο για την παράλογη σπατάλη τόσο σημαντικού ποσού χρημάτων, αλλά και για την εικόνα αμεριμνησίας και ανευθυνότητας που εκπέμπαμε.

Παρ’ όλ’ αυτά, το αντιπαρερχόμουν διότι θεωρούσα ότι είναι και αυτό ένα κατάλοιπο του φαύλου παρελθόντος, ένα «επαχθές χρέος» που μας έχει επιβληθεί από τις διατυπώσεις ενός σατανικά συντεταγμένου συμβολαίου. Συνειδητοποιώ, όμως, τώρα ότι αυτή η μοιρολατρική αντίληψή μου ήταν λάθος. Ακόμη και αν το ψεύδος του «συμβολαίου που μας έχει δέσει χειροπόδαρα» ήταν αλήθεια και πάλι θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει προσβάλλοντάς το δικαστικά, διότι τόσο η χρηματική αιμορραγία όσο και η διαβρωτική επίδραση της εικόνας τριφηλής διαβίωσης εν μέσω χρεοκοπίας και καταστροφής, που εκπέμπουμε προς την εδώ κοινότητα, είναι απαράδεκτες.

Χωρίς να το θέλω, κατόπιν όλων αυτών, τριγυρνά στο μυαλό μου συνεχώς μία εμπειρία από την παραμονή μου στην Τύνιδα: πρόκειται για τον οίκτο και τη θλίψη που προκαλούσε σε εμάς, τους Δυτικούς διπλωμάτες, για τους λαούς των δύο αυτών χωρών, η εικόνα των πρέσβεων του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, που τον καιρό εκείνον πλήττονταν από σιτοδεία και λιμό το ένα, και από έναν καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο το άλλο. Εντούτοις, και οι δύο πρέσβεις κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Τύνιδας με απαστράπτουσες Mercedes 500. Δεν θα μπορούσα τότε να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα βρισκόμουν κι εγώ, έστω και παρά τη θέλησή μου, σε μία ανάλογη θέση με τη δική τους. Ούτε ότι η υπηρεσία στην οποία υπηρετώ θα διασυρόταν με παρόμοιο τρόπο έμπροσθεν της διπλωματικής κοινότητας της Βιέννης.

Την υποβολή της πρώτης μου αναφοράς, την 18η Ιουνίου, την ακολούθησε ένας εκ μέρους σας ορυμαγδός απειλών μέσω τρίτων και εις επήκοον του μισού τουλάχιστον Υπουργείου για χιονοστιβάδα κλήσεων σε απολογία και εξοντωτικές ποινές. Εάν πιστεύετε ότι κινούμαι από ταπεινά ελατήρια και ευτελή κίνητρα, μπορείτε να με αποστομώσετε τάχιστα με τον πλέον ασφαλή τρόπο, απλά διακόπτοντας, άμεσα, το συμβόλαιο της υπερ-δαπανηρής κατοικίας σας.

Εσείς όμως αρνείστε πεισμόνως να το πράξετε και αναλώνεστε στο να προετοιμάζετε κλήσεις σε απολογία. Απαντώ: διακόψτε το συμβόλαιο. Δεν ζούμε στο 2009 και η Ελλάδα δεν έχει πλέον την προεδρία του ΟΑΣΕ. Ζούμε στο 2012 και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τελείως διαφορετικούς λόγους. Διακόψτε το συμβόλαιο της πρεσβευτικής κατοικίας.
Τα 400 και πλέον ευρώ την ημέρα που επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης για την ενοικίαση της κατοικίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ αποτελεσματικότερες χρήσεις. Για την αγορά φαρμάκων καρκινοπαθών Ελλήνων.

Για την αγορά συσσιτίων για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία. Για την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών Αρχών εξωτερικού του Υπουργείου μας, όπως εκείνη που υπηρετούσα προηγουμένως, όπου ένα μέρος των απαραιτήτων για τη λειτουργία της αναλωσίμων αγοράζονταν με συνεισφορά των ίδιων των εργαζομένων. Ή για την ενίσχυση του επιδόματος αλλοδαπής συναδέλφων που υπηρετούν σε άσχημα αμειβόμενες Αρχές του εξωτερικού, έχουν παιδιά σε σχολεία, και διαβιούν ως νεόπτωχοι. Αντί όλων αυτών όμως χρησιμοποιούνται –εννοώ τα 400+ ευρώ ημερησίως– για τον χειρότερο δυνατό σκοπό: για να προσφέρουμε δωρεάν διασκέδαση στους εχθρούς μας και επιχειρήματα σε όσους αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με κακοπιστία.

Κατόπιν όλων αυτών ,είμαι υποχρεωμένος για λόγους συνειδήσεως, και όχι μόνο, επικαλούμενος των Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, Ν. 3528/2007-Μέρος Β΄, Κεφάλαιο Α΄, «Υποχρεώσεις των υπαλλήλων», Άρθρο 25, να σας γνωστοποιήσω τα εξής:

-η καταβολή περαιτέρω μισθωμάτων για τη συνέχιση της ενοικίασης της παρούσας πρεσβευτικής κατοικίας της ΜΑ ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, στην οποία καλούμαι να συνεργήσω υπογράφοντας τις σχετικές επιταγές πληρωμής, συνιστά κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και αντιβαίνει στην έννοια της χρηστής διοικήσεως, ιδιαίτερα στις τραγικές συνθήκες εν μέσω των οποίων βρίσκεται σήμερα η χώρα,
-σας καλώ να με απαλλάξετε αμέσως από τα καθήκοντα του «διαχειριστού» της ΜΑ ΟΑΣΕ γιατί για λόγους συνειδήσεως, και όχι μόνο, δεν επιθυμώ να συνεργώ σε παρόμοιες και πιθανόν άλλες άστοχες χρήσεις του δημοσίου χρήματος.

 Αυτό παρακαλώ να γίνει στον εύλογο χρόνο και πριν από την ανάγκη υπογραφής άλλης επιταγής για πληρωμή του ενοικίου,
-όχι τόσο πολύ ως δημόσιος υπάλληλος όσο ως Έλληνας πολίτης σας καλώ να διακόψετε αμέσως το συμβόλαιο ενοικίασης της πρεσβευτικής κατοικίας, αναζητώντας μιαν άλλη που θα αντιστοιχεί στις τρέχουσες δυνατότητες και ανάγκες της χώρας.

Εάν κάποιος θέλει να απολαμβάνει την πολυτέλεια μίας κατοικίας 600 τ.μ., με απαιτούμενη δαπάνη 13.000 μηνιαίως, θα πρέπει να επιβαρύνεται ο ίδιος και όχι να επιβαρύνει τον δυσπραγούντα και πενόμενο ελληνικό λαό. Εάν, πάντως, εσείς δεν θέλετε να διακόψετε το εν λόγω συμβόλαιο ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ. Για τον λόγο αυτό και κοινοποιώ την παρούσα αναφορά μου καταλλήλως.
Με τον επιβαλλόμενο σεβασμό


Δημήτριος Α. Ιωάννου
Σύμβουλος Πρεσβείας Α’
στη ΜΑ ΟΑΣΕ

Με τον προηγούμενο στη θέση αυτή διπλωμάτη μας είχαμε ασχοληθεί εκτενώς για κακοδιαχείριση κ.λπ. Ασχολήθηκε στη συνέχεια η Δικαιοσύνη και πήγαν και τον υπερασπίστηκαν ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ για να αθωωθεί… 

Η συνέχεια που μόλις διαβάσατε μη σας εκπλήσσει. Αν βρείτε κοντά βρεγμένη σανίδα, αρπάξτε την… Θα χρειαστεί και σε άλλες πολύ πιο σοβαρές οικονομικά υποθέσεις, όπως για παράδειγμα Siemens κ.λπ.





paraskhnio.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βίντεο: Mαθήτρια αφήνει άφωνο το κοινό Ελληνο-Γερμανικού συνεδρίου .

Στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο Ελληνο-Γερμανικό συνέδριο με τίτλο «Μνήμη πολιτισμού και συνεργασία Νεολαίας».

Κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας, η Χριστίνα Λιόλιου, μαθήτρια από λύκειο της Παραμυθιάς, άφησε άφωνο το κοινό του συνεδρίου με μια εντυπωσιακή ομιλία, η οποία ανάγκασε ακόμα και τους Γερμανούς σύνεδρους να την χειροκροτήσουν.

Η ελληνογερμανική συνάντηση στην Παραμυθιά ασχολήθηκε με τη μνήμη πολιτισμού και τη συνεργασία νεολαίας. Το συνέδριο οργανώθηκε από τον δήμο Σουλίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich-Ebert, το γραφείο της ελληνογερμανικής συνεργασίας ( DGV στην Θεσσαλονίκη) , και το γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Ασχολήθηκε διεξοδικά με την ιστορική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα:




newsbomb
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως το ευρώ κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδας ! Βίντεο....


Δείτε με πολύ απλά λόγια πως το ευρώ κατέστρεψε την οικονομία της Ελλάδας και γιατί κανένας δεν τολμάει να πει πως η επιστροφή στην δραχμή κάτω φυσικά από προϋποθέσεις θα ήταν η αρχή της σωτηρίας της Ελλάδας .... 
 
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.....








Διαβάστε περισσότερα » »

Σταύρος Λάλας: "Με πρόδωσαν οι Έλληνες πολιτικοί"

Ποιος «κάρφωσε» τον Στίβεν Λάλας ;Οι Αμερικανοί σχεδίαζαν μία προβοκάτσια που θα οδηγούσε σε εμπλοκή της χώρας με τα Σκόπια. Ο Λάλας το γνώριζε. Όμως το έμαθαν και λάθος άνθρωποι.
Του Κώστα Βαξεβάνη
Για τη CIA, ο Στηβ Λάλας, πρώην υπάλληλός της σε εμπιστευτικές θέσεις, είναι ένας προδότης. Για τους Έλληνες, ένας πατριώτης που κατάφερε να κατασκοπεύει την πιο ισχυρή μυστική υπηρεσία του κόσμου.

Η ιστορία του Λάλα δεν είναι μια ιστορία κατασκοπίας μόνο. Είναι αυταπάρνησης, πατριωτισμού και μαζί ντροπής και προδοσίας. Τα δύο πρώτα ανήκουν αποκλειστικά στον ΣΤΑΥΡΟ.

Τα υπόλοιπα ανήκουν σε μια χούφτα Κυπατζήδων, πολιτικών και επαγγελματιών της υποτέλειας.


Το τραγικό για τον Σταύρο Λάλα είναι πως πλήρωσε για όλα.
Το 1993, είδα για πρώτη φορά το πρόσωπο του Σταύρου Λάλα. Η εκδικητική αμερικανική κρατική μηχανή, για παραδειγματισμό, άφησε να κάνουν το γύρο του κόσμου τα πλάνα με ένα μικρόσωμο άντρα, δεμένο με αλυσίδες, ανάμεσα σε πράκτορες του FBI.

Ο Λάλας είχε συλληφθεί για κατασκοπία υπέρ της Ελλάδας.
Οι αμερικανικές Αρχές, στο κατηγορητήριό τους, του χρέωναν πάνω από 700 απόρρητα σήματα που είχε διοχετεύσει στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Αν η τραγική φυσιογνωμία του αλυσοδεμένου Σταύρου δεν ήταν τόσο πραγματικά συγκλονιστική, η είδηση της σύλληψής του θα έμοιαζε απλώς με ανέκδοτο: «Ένας Έλληνας πράκτορας στην καρδιά της CIA».

Ο Σταύρος έμεινε 12 χρόνια και 4 μήνες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Αρκετά για να γίνω από νεαρός δημοσιογράφος, που έβλεπε απλώς με απορία εκείνες τις σκληρές εικόνες, ένας δημοσιογράφος που προσπαθούσε να απαντήσει στις απορίες για τη σύλληψή του. Πριν από χρόνια κατάφερα να έχω μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, όταν ήταν υπό κράτηση.

Δεν έλυσα πολλές από τις απορίες μου τότε, αλλά έμαθα πως υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Σταύρο, που μέσα από τη φυλακή, σε ομηρία, τολμούν να λένε: «Πες στους Έλληνες πως θα το ξανάκανα. Όπως όλοι σας». Όταν το Νοέμβριο του 2007 η αμερικανική κυβέρνηση επέτρεψε στον Λάλα να πετάξει προς την ελευθερία και την Ελλάδα, συναντηθήκαμε στη Χρυσούπολη.

Ο Σταύρος για πρώτη φορά έβλεπε το γιο του, μετά τη γέννησή του, έφηβο. Και τον άλλο του γιο, με ειδικές ανάγκες, και τη γυναίκα του Μαρία μετά από 15 χρόνια. Ο Σταύρος προσπαθεί ακόμη να συνειδητοποιήσει την αγάπη του κόσμου. Ψάχνει όλα όσα του έχουν διαφύγει, και κυρίως τη ζωή.

Πατέρας, σύζυγος, ελεύθερος άνθρωπος, με καθυστέρηση. Έζησε 30 χρόνια περισσότερο με τις αποφάσεις του παρά με τους συνανθρώπους του. Ανησυχεί για πολλά, αλλά είναι σίγουρος για ένα:
«Με πρόδωσαν αυτοί που εξυπηρετήθηκαν από μένα και μετά με εγκατέλειψαν. Αλλά αν χρειαζόταν θα έκανα και πάλι τα ίδια».

Η στρατολόγηση από Έλληνα πράκτορα
Ο Σταύρος γεννήθηκε στην Αμερική. Γιος μετανάστη, μετά τον ελληνικό Εμφύλιο. Μεγάλωσε με την ένταση της πατρικής νοσταλγίας για την πατρίδα και τις διηγήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η πατρίδα ήταν γι’ αυτόν Κολοκοτρώνηδες, κατορθώματα, νικηφόρες μάχες με τους Γερμανούς και μια γλυκιά προσμονή. Αργότερα θα ανακάλυπτε πως ήταν και προδότες.

«Μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, πώς να σου πω. Πειθαρχία, θα σέβεσαι, θα ακούς… Ο πατέρας μου ήταν αυστηρός, Θεός σχωρέσ’ τον.

Ήρθε στην Ελλάδα 8 χρονών από τη Μικρά Ασία, με την καταστροφή εκεί πέρα, στη Σμύρνη, και πήγε στην Κρήτη. Και ήταν στο στρατό εδώ πέρα, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πάλι, στον πόλεμο, στο αντάρτικο, τον Εμφύλιο Πόλεμο, δυστυχώς, που είχαμε. Ύστερα, τέλη ’49-’50, πήγε Αμερική. Εκεί πέρα γεννήθηκα εγώ και ο αδερφός μου και ξέραμε: σχολείο, εκκλησία…

Ωραία χρόνια. Ο πατέρας μου, και πιο πολύ ο παππούς μου, που έχω και το όνομά του, Σταύρο τον λέγανε, μου έλεγε για τη Μικρά Ασία. Μου έλεγε για το χωριό μας, λεγόταν Κάτω Παναγία. Ύστερα, οι Τούρκοι, που πήρανε τα μέρη, Αλάτσικα το βγάλανε. Και μου έλεγε. Μας λέγανε για την Ελλάδα πάντοτε. Συγγενείς που είχαμε, φωτογραφίες. Και μικρός, 16 χρονών, με έστειλε ο πατέρας μου στην Ελλάδα.

Και γνώρισα συγγενείς μου και από του πατέρα μου το σόι και από της μητέρας μου την οικογένεια. Ήταν πολύ όμορφο αυτό το ταξίδι, είχα άγχος γιατί δεν ήξερα κανέναν, αλλά οι συγγενείς με έκαναν και αισθάνθηκα όμορφα. Μετά έφυγα στον πόλεμο, στο Βιετνάμ. Είχα μείνει πίσω στα μαθήματα και θα με παίρνανε φαντάρο, γιατί παίρνανε με κλήρους τότε. Και εγώ άργησα. Θα με παίρνανε. Αποφάσισα και ο πατέρας μου λέει, τότε ήταν και πόλεμος, φασαρίες… Η μητέρα μου ήθελε να με στείλει εδώ πέρα, αλλά ο πατέρας μου είπε όχι, γιατί θα ήμουν λιποτάκτης. Δεν θα μπορώ να ξαναγυρίσω. Πήγα στο στρατό, παιδεύτηκα και από εκεί και πέρα…»

«ΕΚΑΝΑ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ»
Ο Σταύρος υπηρέτησε στο Βιετνάμ, στο Λάος και στην Καμπότζη την εποχή των μυστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Τραυματίστηκε στο Λάος. Από κει στρατολογήθηκε στη CIA, στάλθηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Και στις παλιές διηγήσεις του παππού για τη Μικρά Ασία. Εκεί γνωρίστηκε με κάποιον Έλληνα που δούλευε στην ελληνική πρεσβεία. Στην πραγματικότητα, ήταν πράκτορας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με διπλωματική κάλυψη. Ο Σταύρος θυμάται μάλλον ρομαντικά εκείνη την επαφή που οδήγησε στη στρατολόγησή του το 1977.

«Αυτός ο άνθρωπος ζει ακόμη και θα ήθελα πολύ να τον συναντήσω. Με είχε πλησιάσει τότε και μου λέει: “Είσαι Έλληνας, θέλουμε να μας βοηθήσεις, δεν βλέπεις τι έχει γίνει στην Κύπρο; Θέλουμε να μας δώσεις πληροφορίες”. Ήθελα και εγώ να βοηθήσω την πατρίδα μου και άρχισα να δίνω πληροφορίες για τις τουρκικές δυνάμεις. Δεν έβλαπτα την Αμερική, απλώς υπηρετούσα τη χώρα μου».

Ο Σταύρος Λάλας δεν θέλει να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για τις πληροφορίες που έδωσε. Τα κατηγορητήρια εναντίον του στις ΗΠΑ είναι ακόμη ανοιχτά. Στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν πως ο Λάλας υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας πράκτορας μετά τον πόλεμο. Έδωσε πληροφορίες για τη διάταξη του τουρκικού στρατού, τις αποβατικές δυνάμεις, τον εξοπλισμό από το ΝΑΤΟ. Όσα δεν μπορούσε να δώσει ένα ολόκληρο δίκτυο πρακτόρων. Το επόμενο πόστο του Σταύρου Λάλα θα είναι στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Είναι λίγο πριν τη δίνη του πολέμου στα Βαλκάνια, αλλά και την προσωπική του. Εκεί θα ζήσει στη δίνη του έρωτα με μια Ελληνίδα φοιτήτρια τη Μαρία Μαιδανού την οποία και θα παντρευτεί.

Ο σταύρος υπηρέτησε στο βιετνάμ, στο λάος και στην καμπότζη την εποχή των μυστικών επιχειρήσεων των ηπα. τραυματίστηκε στο λάος. Από κει στρατολογήθηκε στη CIA, στάλθηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Εκεί γνωρίστηκε με κάποιον έλληνα που δούλευε στην ελληνική πρεσβεία. στην πραγματικότητα ήταν πράκτορας των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με διπλωματική κάλυψη.

Επόμενο πόστο, η Κωνσταντινούπολη. «Έκανα ό,τι μπορούσα για την πατρίδα. Περνούσα κρυφά τον Έβρο και έδινα πληροφορίες σε κάποιον που τον έλεγαν Γιώργο. Όσους συναντούσα τους έλεγαν Γιώργο. Ήταν σε εξέλιξη τότε μεγάλα γεγονότα και χρειαζόταν η πατρίδα αυτές τις πληροφορίες».

Η συμβολή του Λάλα ήταν μεγάλη στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής κρίσης το Μάρτιο του 1987. Τα στοιχεία που έδωσε ήταν καθοριστικά για τις ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και στην επιτυχή έκβαση για την Ελλάδα. Το 1989 όμως ο Λάλας παίρνει μετάθεση για Ταϊβάν. Η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για το Σκοπιανό, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χρειαζόταν πληροφορίες για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και ο «χρυσός» πράκτορας πιεζόταν να ζητήσει μετάθεση σε πιο χρήσιμο για την Ελλάδα πόστο. Καταφέρνει τελικώς να μετατεθεί στην Αθήνα ως υπεύθυνος για τη μετάδοση σημάτων από τον κλωβό ασφαλείας επικοινωνιών της αμερικανικής πρεσβείας. Όλα τα πολύ σημαντικά σήματα περνούν από τα χέρια του και δίνονται σε Έλληνες πράκτορες.

«Τα σήματα μετά τη μετάδοσή τους έπρεπε να τα καταστρέφω. Εγώ τα έβαζα στην τσέπη μου και τα έδινα σε κάποιον. Τον συναντούσα σε ένα πάρκο και σε μια γκαρσονιέρα. Ήταν σήματα για τα Βαλκάνια. Πάρα πολύ σημαντικά, που βοήθησαν την κυβέρνηση να κάνει διπλωματικούς ελιγμούς. Νόμιζα πως ήμουν προστατευμένος, αλλά δεν ίσχυε.

Κάποια στιγμή, τον Απρίλιο του 1993, έφτασε σήμα για να πάω στην Αμερική για κάποια σεμινάρια. Η γυναίκα μου ήταν έγκυος και το χρησιμοποίησα για να μην πάω. Κάτι μου έλεγε το ένστικτό μου. Μου είπαν πως ήταν για τρεις μέρες. Μόλις έφτασα στην Ουάσιγκτον, έμεινα δύο μέρες σε ένα ξενοδοχείο και είχα αντιληφθεί πως κάποιοι με παρακολουθούσαν.

Την τρίτη ημέρα με συνέλαβαν. Μου έδειξαν βίντεο και φωτογραφίες την ώρα που έκλεβα τα έγγραφα. Πράκτορες του FBI είχαν παγιδεύσει την πρεσβεία με κάμερες και τα είχαν καταγράψει όλα. Επίσης, με παρακολουθούσαν όταν πήγα να παραδώσω τα έγγραφα. Με πέρασαν από ανιχνευτή ψεύδους.

Δεν μπορούσα να αρνηθώ. Πέρασα δεκατρία χρόνια στη φυλακή και άλλα δύο σε περιορισμό. Έμεινα ξεχασμένος στη φυλακή, απέκτησα προβλήματα υγείας και έπρεπε να μάθω να επιβιώνω. Μόνο το 2002 ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών, μου έστειλε μέσω ενός άλλου φυλακισμένου, του Λέστερ Μπέλιν, ένα γράμμα συμπαράστασης. Ήξερα πως με είχαν προδώσει και οι προδότες δεν έπαθαν τίποτα από το ελληνικό κράτος. Εγώ, αντιθέτως, σάπιζα στη φυλακή».

Οι προδότες και η παγίδα
Το ερωτήματα που συνοδεύουν την προδοσία δεν μπορεί να τα απαντήσει ο ίδιος ο Σταύρος Λάλας. Μπορεί όμως η έρευνα. Μέχρι το 1989, τον πράκτορα Σταύρο Λάλα είχε στην ευθύνη του αποκλειστικά ο κάθε διοικητής της ΕΥΠ. Όταν στις εκλογές του 1989 δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κώστας Τσίμας παρέδωσε την ευθύνη χειρισμού του πράκτορα σε ένα στέλεχος της κατασκοπίας, με τη συμβουλή να ενημερώσει το διοικητή που θα έμπαινε στην ΕΥΠ μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες.

Αυτός όμως δεν το έκανε. Παρέδωσε το χειρισμό Λάλα στο διευθυντή κατασκοπίας και όχι στο διοικητή. Ο κύκλος όσων γνωρίζουν για τον πολύτιμο πράκτορα διευρύνεται. Οι πληροφορίες για το πώς χειρίστηκαν τον Σταύρο Λάλα είναι συγκλονιστικές. Μετά την επιπολαιότητα θα έρθει και η προδοσία.

Ο χειριστής του Λάλα τον συναντά σε μια γκαρσονιέρα στου Ζωγράφου. Η γκαρσονιέρα δεν είναι και τόσο κρυφή, αφού ο πράκτορας της ΕΥΠ τη χρησιμοποιεί και ως ερωτική φωλιά όπου συναντά μια συνάδελφό του. Είναι τέτοια η επιπολαιότητα, που ο ερωτύλος της ΕΥΠ παραβαίνει κάθε μέτρο ασφάλειας και συναντά τον Λάλα στο σπίτι του!

«Ναι, δεν ξέρω για τα υπόλοιπα, αυτό ισχύει. Όπως ισχύει πως δεν υπήρχε και κανένα μέτρο αντικατασκοπίας για την προστασία μου. Οι πράκτορες του FBI με ακολούθησαν, όταν παρέδιδα έγγραφα, αλλά κανένας δεν τους εντόπισε», λέει με απογοήτευση σήμερα ο Σταύρος Λάλας.

Το χειρότερο θα έρθει αργότερα. Ο πράκτορας της ΕΥΠ, όταν παίρνει ένα πολύ σοβαρό σήμα από τον Λάλα, δεν το πάει στην ΕΥΠ, ώστε αυτό να περάσει από τη διεύθυνση χειρισμού πληροφοριών. Στο τμήμα αυτό, οι πληροφορίες πριν δοθούν για χρήση από την πολιτική ηγεσία φιλτράρονται, ώστε να μην αποκαλυφθεί η πηγή πληροφόρησης και πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν γνωστά.

Ο πράκτορας όμως θέλει να πουλήσει πολιτική εκδούλευση και το διοχετεύει –χωρίς να πει πως δεν υπάρχει επεξεργασία– στην υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού. Η υφυπουργός, λόγω της σοβαρότητας του σήματος, ενημερώνει την πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να κάνει διάβημα στους Αμερικανούς. Ο Έλληνας πρέσβης το κάνει, αλλά ο συνομιλητής του καταλαβαίνει πως οι Έλληνες μαθαίνουν πληροφορίες από κάποιον στην πρεσβεία στην Αθήνα. Έτσι στέλνουν τους πράκτορες και εντοπίζουν από τις κάμερες τον Λάλα.

Τον έμαθαν μέχρι και οι μεταφραστές
Ένα άλλο σενάριο προδοσίας δίνει υψηλό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών εκείνη την εποχή. Η επιπολαιότητα με την οποία αντιμετώπισαν τον Λάλα τον αποκάλυψε στους Αμερικανούς, ανεξάρτητα από τη δράση του ερωτύλου πράκτορα. Για κάποιο λόγο που δεν αποκλείεται να ήταν μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ο Λάλας, ξαφνικά, το 1992, τα σήματά του άρχισαν να μοιράζονται πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Πέντε έξι ακόμη υπουργοί προστέθηκαν στους αποδέκτες των σημάτων. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν ήξεραν αγγλικά. Έτσι ζητούσαν από μεταφραστές να τους μεταφράσουν το περιεχόμενό τους. Έως το 1993 ένας κύκλος 25 ατόμων γνώριζε την ύπαρξη κάποιου υπερπράκτορα στις γραμμές της CIA. Οι Αμερικανοί το έμαθαν και τον παγίδευσαν, στέλνοντας ένα σήμα με αποστολέα τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και αποδέκτη τον Αμερικανό πρέσβη Μάικλ Σωτήρχο. Γνώστες του σήματος, μαζί με τον Λάλα, ήταν τρεις.

Έτσι κατάλαβαν ποια ήταν η διαρροή.
Ο Σταύρος Λάλας αποφεύγει να μιλά για την προδοσία του: «Όποιος ή όποιοι το έκαναν έστειλαν έναν Έλληνα πατριώτη στη φυλακή. Η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να βρει ποιοι ήταν. Δεν το έκανε. Εντάξει, εγώ ήμουν απώλεια, αλλά αυτοί που την προκάλεσαν τι έγιναν; Δεν έπαθαν τίποτα. Ποιος λοιπόν να μας σεβαστεί και γιατί ως χώρα;».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στηβ Λάλας. Ένας απλός άνθρωπος. Κανένας δεν υποψιάζεται πως δουλεύει για τη CIA. Πολύ περισσότερο πως είναι διπλός πράκτορας.

Ο Λάλας δεν απαντά στο ερώτημα ποιο ήταν το περιεχόμενο του σήματος που προκάλεσε υποψίες στους Αμερικανούς και την παγίδευσή του. Κάποιος από τους διπλωμάτες που ασχολήθηκαν με τη διαμαρτυρία προς τους Αμερικανούς μετά το σήμα Λάλα υποστηρίζουν πως ήταν ένα πολύ σοβαρό σήμα που αποκάλυπτε πως οι Αμερικανοί σχεδίαζαν μια προβοκάτσια που θα οδηγούσε σε εμπλοκή μας με τα Σκόπια.

Απώτερος σκοπός, η πλήρης αποσταθεροποίηση στην περιοχή και η επαναδιαμόρφωσή της με βάση τους μακροπρόθεσμους αμερικανικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς. Το σήμα έλεγε πως έπρεπε να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από αιματηρή ενέργεια. Αντίστοιχη ενέργεια είχε γίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα με επίθεση μελών της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε αλβανικό φυλάκιο και την εκτέλεση στρατιωτών. Δεν αποδείχτηκε κάποια εμπλοκή των Αμερικανών, αλλά δεν αναζητήθηκε στα σοβαρά και ποτέ.

Παρότι η τακτική αυτή της CIA είναι αρκετά συνηθισμένη και πολλές φορές εκτός πολιτικού ελέγχου από την επίσημη κυβέρνηση, το θέμα είναι όχι αν αυτό ήταν το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος (γιατί επιμένουν πως ήταν), αλλά αν ήταν αληθινό. Δηλαδή, αν δινόταν στ’ αλήθεια μια εντολή προβοκάτσιας ή αν το έκαναν ώστε να αναγκάσουν τον Λάλα, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να κινηθεί για να συναντήσει τους ανθρώπους της ΕΥΠ. Είναι κάτι που ίσως να μάθουμε σε 30 χρόνια, όταν θα ελευθερωθούν τα αμερικανικά αρχεία.

Η ελληνική πλευρά «έριξε» το θέμα για να μην εξοργίσει την αμερικανική πλευρά. Ο Σταύρος Λάλας έμεινε μόνος και απροστάτευτος στις φυλακές. Μοναδικός συμπαραστάτης του, ο φίλος του Μιχάλης Κυπριανού. Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει, πριν την αποφυλάκισή του, «ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης, η Μπακογιάννη, ο Σαμαράς, ο Μολυβιάτης, ο Παπαληγούρας ενδιαφέρθηκαν. Μοναδική ίσως εξαίρεση ο Σημίτης» .
Μαζί με τα χρόνια της φυλακής, ο Σταύρος αφιέρωσε 30 χρόνια σε αυτό που πίστευε. Οι δυσκολίες της κατασκοπευτικής δράσης ίσως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που τον περίμεναν με την επιστροφή του.

«Όταν μπήκα στο αεροπλάνο για την Ελλάδα, ήταν σαν να ξαναγεννιόμουνα. Είχα σηκωθεί όρθιος πριν την προσγείωση και προσπαθούσαν οι αεροσυνοδοί να με πείσουν να κάτσω κάτω. Όταν πάτησα το πόδι μου, ήταν σαν να αγκάλιαζα τη μάνα μου. Τους αγκάλιασα όλους, είχα ξεχάσει πώς είναι. Έπρεπε να μιλήσω στο γιο που δεν είχα γνωρίσει.

Έλεγε η μαμά του πως όταν τους έβαλε η δασκάλα να ζωγραφίσουν το επάγγελμα του μπαμπά τα παιδιά, ο Παναγιώτης με ζωγράφισε πίσω απ’ τα κάγκελα. Δεν καταλάβαινε. Έπρεπε να ξαναμάθω να ζω με μια γυναίκα που πέρασε τα πάνδεινα. Προσπάθησαν να τη φέρουν στην Αμερική ως συνεργάτρια. Στην πρεσβεία την πέρασαν από τον ανιχνευτή ψεύδους. Την τελευταία στιγμή πήγε στο αεροδρόμιο και, αντί να πετάξει για Αμερική, ήρθε στην Καβάλα. Ανέθρεψε δουλεύοντας δυο βάρδιες τα παιδιά.

Το μεγάλο έχει προβλήματα. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα σπίτι, μας βοηθά και ο δήμαρχος ο Σάββας Μιχαηλίδης και ο νομάρχης ο Θεόφιλος Καλατζής. Δεν λέω, με συγκινούν πολλοί άνθρωποι απλοί. Και άνθρωποι όπως ο Εμφιετζόγλου που μοιάζει πολύ με τον παππού μου. Οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη που ανάλαβαν να με ξανακάνουν άνθρωπο. Τους ευχαριστώ. Λέω πως ό,τι έκανα δεν πήγε χαμένο. Μου αρέσει στην πατρίδα. Είμαστε λίγο κακομαθημένοι, αλλά είναι η πατρίδα και ανησυχώ γι’ αυτή. Και για την Κύπρο και για τη Θράκη. Ακούω αυτά που λένε για τη Θράκη.

Μακάρι να ζούσαν παντού έτσι οι μειονότητες. Και στην Κύπρο πρέπει να δώσουν λύση. Δεν λέω για τους Τούρκους που γεννήθηκαν στο νησί, αυτοί είναι Κύπριοι. Λέω για τα στρατεύματα κατοχής, πρέπει να φύγουν. Αυτό είναι πολιτισμός».

Ο Σταύρος Λάλας ανησυχεί για όλα. Για τη χώρα, για την οικογένειά του, ακόμη και για να μην ξεχάσει να ευχαριστήσει κάποιον που τον βοήθησε. Με έναν τρόπο που μοιάζουν να μπερδεύονται η υπευθυνότητά του με τη φύση του. Αυτή η φύση του ανθρώπου που έμαθε να κρύβει μια πλευρά του στο σκοτάδι και να ανησυχεί. Ίσως αυτοί που τον πρόδωσαν (πλούσιοι πια, λένε οι πληροφορίες) να τον θεωρούν παράπλευρη απώλεια στο σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

Μπορεί να τον αποκαλούν θύμα που πίστεψε πως μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να είναι απέναντί του όπως ίδιος ήθελε και φανταζόταν. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία έχει τα θύματά της. Δεν μπορεί όμως κάποιος που γράφει ιστορία να είναι θύμα.

Ποιος «κάρφωσε» τον Στίβεν Λάλας
H «βίλα της Κρήτης», τα απόρρητα έγγραφα και ο μυστηριώδης «χειριστής» της ΕΥΠ

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ |

Εφυγε από τη ζωή από ανίατη ασθένεια, πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του με την υπόθεση του διαβόητου ελληνοαμερικανού κατασκόπου Στίβεν Λάλας. Ο ταξίαρχος της ΕΥΠ Αναξαγόρας Σπιτάς, ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Κατασκοπείας, ήταν ο κύριος «χειριστής» του Στίβεν Λάλας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και ο άνθρωπος που έχει χρεωθεί παρασκηνιακά την αναφερόμενη «προδοσία» και τη σύλληψη - από τις αμερικανικές αρχές τον Απρίλιο του 1993 - του ελληνοαμερικανού υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Λάλας φυλακίστηκε για 12 χρόνια, με την κατηγορία ότι υπέκλεπτε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας και τα παρέδιδε στην ελληνική κυβέρνηση.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει 12 χρόνια μετά τη σύλληψη του Λάλας και λίγες εβδομάδες μετά την αποφυλάκισή του άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που προκάλεσε σειρά προβλημάτων - για μεγάλο χρονικό διάστημα - στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Παράλληλα αποκαλύπτει την ταυτότητα και τη δράση του ανθρώπου-«κλειδιού» στην υπόθεση, δίνοντας απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε «προδοσία» του Λάλας από τον συγκεκριμένο άνθρωπο ή ευθύνεται ένα σύνολο λαθών που οδήγησαν τον ελληνοαμερικανό κατάσκοπο στα χέρια των Αμερικανών.

Ο Στίβεν Λάλας γεννήθηκε το 1953 στο Ντόβερ του Νιου Χάμσιρ, ήταν ελληνικής καταγωγής, από την Πόλη, και πολέμησε στο Βιετνάμ. Εχει παντρευτεί την κυρία Μαρία Μαϊνδανού-Λάλα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. H γυναίκα του ζει στη Χρυσούπολη Καβάλας. Ενα μέρος της θητείας του ο Λάλας υπηρέτησε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, όπου προσεγγίστηκε για πρώτη φορά από έλληνες «πατριώτες», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά την προηγούμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «πατριώτες» στους οποίους αναφέρεται ο Λάλας ήταν στελέχη του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη.

* Τα απόρρητα έγγραφα
Ο Λάλας υπηρετούσε στο Τμήμα Επικοινωνιών και παρέδωσε συνολικά 50 απόρρητα έγγραφα αλλά και ονόματα αμερικανών πρακτόρων. Την περίοδο 1984-1985 υπηρέτησε στο Βελιγράδι και το 1985 μετατέθηκε στην Κωνσταντινούπόλη, όπου διέμενε ως και το 1989. Θεωρούνταν ο μεγαλύτερος έλληνας «κατάσκοπος», το κύριο κλειδί της ελληνικής μυστικής διπλωματίας. Εδινε συνεχώς απόρρητα στοιχεία στις ελληνικές αρχές.

Εκείνη την περίοδο «σύνδεσμος» του Λάλας με την ΕΥΠ ήταν ένας αντισυνταγματάρχης, ο οποίος συναντούσε τον ελληνοαμερικανό κατάσκοπο στην περιοχή της Καβάλας, όπου υπήρχε κλιμάκιο της ΕΥΠ.

Ο Λάλας ταξίδευε συχνά από την Κωνσταντινούπολη στη Χρυσούπολη Καβάλας για να δει την οικογένειά του, μεταφέροντας παράλληλα στον αξιωματικό της ΕΥΠ απόρρητα στοιχεία. Ο «χειριστής» του Λάλας εκείνη την περίοδο μετατέθηκε αργότερα στο Πολεμικό Μουσείο, απ' όπου και αποστρατεύθηκε.

Το 1989 ο Λάλας μετατέθηκε για λίγο στην Ταϊβάν και τον Δεκέμβριο του 1990 τοποθετήθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας Προγραμμάτων (ΜΕΠ) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Λάλας άρχισε να παραδίδει πάλι στις ελληνικές αρχές απόρρητα σήματα μεταξύ πρεσβείας ΗΠΑ και αμερικανικών υπηρεσιών - κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών - στην Ουάσιγκτον.

«Σύνδεσμος» της ΕΥΠ με τον Στιβ Λάλας ορίστηκε τότε ο Αναξαγόρας Σπιτάς. Ο ταγματάρχης που καταγόταν από το Ρέθυμνο διατηρούσε - σύμφωνα με πρώην συναδέλφους του - στενές σχέσεις με το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Θεωρούνταν έμπειρος αξιωματικός και διορίστηκε προϊστάμενος της A' Διεύθυνσης Κατασκοπείας και Συλλογής Πληροφοριών της ΕΥΠ. Κύρια αποστολή του ο χειρισμός του «υπερπολύτιμου» Στίβεν Λάλας. Ο Αναξαγόρας Σπιτάς ήταν ο μυστηριώδης «ταγματάρχης» τον οποίο αξιωματικοί του FBI μνημόνευαν ως «σύνδεσμο» με τον Λάλας, χωρίς όμως ποτέ να αποκαλύπτουν το όνομά του.

Ο Λάλας συναντούσε τον Αναξαγόρα Σπιτά σε ένα διαμέρισμα, σε κεντρική λεωφόρο στου Ζωγράφου, το οποίο είχε ενοικιαστεί από την ΕΥΠ. Ο Λάλας έπαιρνε όλα τα μέτρα προφύλαξης όταν έφευγε από την πρεσβεία και άλλαζε συνέχεια δρομολόγια. Μερικές φορές τον Λάλας συναντούσαν και δύο άλλοι αξιωματικοί της ΕΥΠ, υφιστάμενοι του Σπιτά στην A' Διεύθυνση της ΕΥΠ. Ο ένας μάλιστα από αυτούς εξακολουθεί να υπηρετεί στις Μυστικές Υπηρεσίες.

* H μοιραία στιγμή
Οπως προέκυψε από την έρευνα των Αμερικανών, τη διετία 1991-1993 ο Λάλας έδωσε συνολικά 240 απόρρητα έγγραφα στην ελληνική πλευρά. H μοιραία στιγμή για τη δράση του ήλθε στις 26 Φεβρουαρίου 1993. H τότε υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Βιργινία Τσουδερού ενημέρωσε τον τότε πρέσβη μας στις ΗΠΑ κ. Χρήστο Ζαχαράκη για μια άγνωστη πτυχή του θέματος των Σκοπίων, την οποία γνώριζαν μόνο οι Αμερικανοί. Είχαν συντάξει μάλιστα σχετικό υπεραπόρρητο έγγραφο που είχε σταλεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα στην Ουάσιγκτον.

Τότε ο αμερικανός αξιωματούχος Ντέιβιντ Ράνσομ άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ανέθεσε στον Τζον Κουατρόκι, αξιωματικό του FBI, να διερευνήσει την υπόθεση. Ο Κουατρόκι ήλθε στην Ελλάδα στις 23 Μαρτίου 1993 και εστίασε αμέσως το ενδιαφέρον του σε επτά υπαλλήλους της πρεσβείας οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα εισόδου στη Μονάδα Επικοινωνίας Προγραμμάτων (ΜΕΠ) και πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα. Σε αυτόν τον χώρο τοποθετήθηκαν από το FBI οι κάμερες που «έπιασαν» τελικά τις κινήσεις του Λάλας και τεκμηρίωσαν την κλοπή στοιχείων. Οι Αμερικανοί εντόπισαν στη συνέχεια και τις συναντήσεις του με τον «ταγματάρχη» της ΕΥΠ.

H αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Στις 28 Απριλίου 1993 ο Λάλας κλήθηκε από την υπηρεσία του να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια για να ενημερωθεί τάχα για ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο συνελήφθη.

* Ο πόλεμος στο παρασκήνιο
Ταυτόχρονα στις ελληνικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ξεκινούσε ένας παρασκηνιακός πόλεμος για την «αποκάλυψη» του ρόλου του Λάλας και κυρίως για το αν και πώς «καρφώθηκε» η δράση του στην αμερικανική πλευρά.

Πολλοί άρχισαν να διατυπώνουν κατηγορίες κατά του «χειριστή» του Αναξαγόρα Σπιτά με υπονοούμενα για «προδοσία».

Στελέχη της ΕΥΠ που είχαν ενημέρωση για την υπόθεση Λάλας αναφέρουν σήμερα ότι «δεν υπάρχει θέμα συνειδητής πράξης αποκάλυψης του ρόλου του Λάλας αλλά ένας συνδυασμός μοιραίων λαθών».

Πρώτο λάθος θεωρήθηκε η πρόταση που έγινε από ελληνικής πλευράς στον Λάλας το 1989 να φύγει από το αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης και να έλθει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

H μετάθεσή του δεν ήταν συμπτωματική, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ελλήνων χειριστών του, που έπεισαν τον Λάλας να υποβάλει σχετική πρόταση.

Επίσης δεν λαμβάνονταν ειδικά μέτρα «προστασίας» στις συναντήσεις του Λάλας με αξιωματικούς της ΕΥΠ. Επιπλέον δεν τον ρωτούσαν μόνο για εθνικά θέματα αλλά του ζητούσαν να φέρνει έγγραφα που αφορούσαν τη γνώμη επιτελών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διάφορους έλληνες πολιτικούς, εξαιτίας και των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων εκείνης της περιόδου.

* Πληροφορίες σαν φέιγ βολάν
Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι οι πληροφορίες του Λάλας άρχισαν τότε να μην περνούν από το «φίλτρο» των υπηρεσιών της ΕΥΠ, να μην υπάρχει διαβάθμιση των εγγράφων και να μην παραδίνονται στην πολιτική ηγεσία μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες. Στελέχη της ΕΥΠ υποστηρίζουν σήμερα ότι «οι πληροφορίες του Λάλας διοχετεύονταν άκριτα σε στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία τα αρμόδια στελέχη της ΕΥΠ διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις. Οι πληροφορίες του Λάλας άρχισαν να μοιράζονται σαν φέιγ βολάν, χωρίς καμία επεξεργασία. Και τότε έγινε το λάθος με την αναφορά της κυρίας Τσουδερού που πρόδιδε την εκ των έσω ενημέρωση».

H θεωρία για συνδυασμό λαθών στην υπόθεση Λάλας ενισχύεται από το γεγονός ότι ο δικηγόρος του Λάλας Τζον Σουεράινγκ δεν μίλησε ποτέ για προδοσία αλλά για «ακούσια ενέργεια», που οδήγησε στη σύλληψή του.

Ο Αναξαγόρας Σπιτάς αποστρατεύθηκε το 1993 από την ΕΥΠ, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, και απεβίωσε - προ τετραετίας - σε ηλικία 55 ετών, ύστερα από πολύχρονη μάχη με ανίατη ασθένεια.
 
Βετεράνος 
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ! ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΑ ΖΩΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!

ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!
 
Μαθητές από το Σούλι, μεταφέρονται σε καρότσα, καθώς η «ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Α.Ε.», λόγω οφειλών από μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ύψους 436.000 ευρώ, σταμάτησε την εκτέλεση των μισθωμένων μαθητικών δρομολογίων για τη νέα σχολική χρονιά.

Οι λίγοι κτηνοτρόφοι που έχουν απομείνει στην περιοχή του ιστορικού Σουλίου αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο στην Παραμυθιά, 40 και πλέον χιλιόμετρα μακριά.

Το κράτος όμως δεν εξασφαλίζει στους μαθητές μέσο για να διακινούνται. Κι έτσι μεταφέρονται στην καρότσα αγροτικού.

Διαβάστε την ανακοίνωση της «ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας Α.Ε.»:

«Σας ανακοινώνουμε ότι, ύστερα από πολλούς μήνες προσπαθειών στο να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα χρέους από την περιφέρεια Ηπείρου στο μαθητικό πρόγραμμα και λόγω απόφασης των υπουργείων για μείωση του κόστους μεταφοράς μαθητών, σε ποσοστό τουλάχιστον 17% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, σταματάμε την εκτέλεση των μισθωμένων μαθητικών δρομολογίων λόγω της δυσχερής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουμε επέλθει, από την οφειλή, ποσού που ανέρχεται από 01/10/2011 μέχρι 30/06/2012 περίπου σε 436,000,00 ευρώ.
Παρακαλώ όπως ενημερώσετε τις Δ/νσεις των σχολείων, ότι από την ΤΡΙΤΗ 11/09/2012 οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά τους, από και προς το σχολείο τους, μόνο τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια τακτικών αστικών και υπεραστικών επιβατικών γραμμών, με την υποχρέωση να καταβάλουν αντίτιμο εισιτηρίου με έκπτωση 50% και με την επίδειξη της μαθητικής τους ταυτότητας.

ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας»
Διαβάζουμε ταυτόχρονα:
Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Βουλή συνεχίζει να... επιπλώνεται ! Πανάκριβα έπιπλα από ξύλο καρυδιάς προορισμένα να επενδύσουν τα νέα ψυγεία που αγόρασε η Βουλή (φωτογραφία αριστερά) ξεφορτώθηκαν το μεσημέρι στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Τα νέα ψυγεία τα οποία θα επενδυθούν από τα εν λόγω έπιπλα προορίζονται για τα γραφεία του προέδρου της Βουλής και για τα γραφεία των κομμάτων.
Ας σημειωθεί ότι τα καινούρια έπιπλα σε ξύλο καρυδιάς είναι ειδική παραγγελία ώστε να ταιριάζουν με τις πόρτες, τις επενδύσεις και τα υπόλοιπα έπιπλα του κοινοβουλίου, όλα από το ίδιο πολύτιμο ξύλο !
ΕΛΕΕΙΝΑ ΣΙΧΑΜΑΤΑ, ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ;;;
Ως πότε θα καταληστεύετε τον τόπο και θα ρουφάτε το αίμα του κοσμάκη, για να ζείτε μες την πολυτέλεια ενώ οι μαθητές μεταφέρονται σαν τα γουρούνια σε καρότσες αγροτικών;;;
Δώστε τις λιμουζίνες σας (ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!) ρε αληταράδες για να μεταφερθούν τα παιδιά κι ανεβείτε εσείς στις καρότσες!
Αλήθεια, το κόστος των συγκεκριμένων ψυγείων από ξύλο καρυδιάς (!!!) πόσο είναι;
Μήπως υπερβαίνει το κόστος της αγοράς ενός καινούριου σχολικού λεωφορείου;
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ!!!
 
 

Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Αμερικανοί και Αγγλοι καθηγητές, συνέταξαν το βιβλίο Γραμματικής της ΣΤ' Δημοτικού!

Σχόλιο attikanea: Αφιερωμένο στις τρεις  της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, που ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!

ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ!

ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

Αυτή τη φορά δεν έχουμε καμιά δικαιολογία.

Εάν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας, έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε την ελληνική γλώσσα, αυτόν τον πολύτιμο πνευματικό θησαυρό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Η σωστή εκμάθηση και κατανόηση της ελληνικής γλώσσας είναι το κλειδί, με το οποίο μπορεί ο μαθητής να ξεκλειδώσει όλες τις επιστήμες. Είναι το απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του μαθητή που θα του επιτρέψει να κατανοήσει με ευκολία της έννοιες της φυσικής, των μαθηματικών, της χημείας, της βιολογίας κ.τ.λ.

Είναι το εργαλείο με το οποίο θα ανοίξει το παράθυρο στη γνώση.

Αυτό το πολύτιμο εργαλείο θέλουν να στερήσουν από τα παιδιά μας, «οι πεφωτισμένοι» του Υπουργείου Α-παιδείας και οι δήθεν Υπερεπιστήμονες γλωσσολόγοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με τους «έλληνες» ...δασκάλους και τους καθηγητές, οι οποίοι συνεργούν στην πνευματική εξόντωση των παιδιών μας και τον αφελληνισμό των Ελλήνων.

Οι συγγραφείς του νέου βιβλίου Γραμματική Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού είναι οι κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Reading U.K., ο David Holton γλωσσολόγος, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Cambridge και Peter Mackridge, γλωσσολόγος, Οµότιµος Καθηγητής Πανεπιστηµίου Οξφόρδης. (Τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στην λίστα των 140 γλωσσολόγων που υπέγραψαν για να μας πείσουν για την ορθότητα του βιβλίου και για να κατασπαράξουν, οι ανωτάτου επιπέδου καθηγητές πανεπιστημίου την ταπεινή δασκάλα της Ραφήνας, που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Δεν αμφισβητούμε την καταλληλότητα του βιβλίου για τα ξενόγλωσσα παιδιά).

Η κυρία Φιλιππάκη – Warburton συμμετείχε ως σύμβουλος σε προγράμματα Εκπαίδευσης Μουσουλµανοπαίδων , με τον κ. Σπύρο Μοσχονά (ο οποίος συνυπογράφει στη λίστα των 140) και τις κυρίες Δραγώνα, Φραγκουδάκη κ.τ.λ. για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης, ξένης γλώσσας

Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί στα αγγλικά και απευθύνεται σε ξένους μαθητές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ΔΕΥΤΕΡΗ Ή ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ!

Και οι δάσκαλοι το μοιράζουν και το διδάσκουν στα ελληνόπουλα! Αν αυτό δεν είναι ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, τότε τί ειναι;

Ο τίτλος του πρωτότυπου βιβλίου είναι Greek grammar : A comprehensive grammar of the modern language.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τον τίτλο: «Γραμματική της ελληνικής γλώσσας», σε μετάφραση του Βασίλη Σπυρόπουλου, εκδόσεις Πατάκη από το 1999.

Μειώνουν τα φωνήεντα, από 7 γίνονται 5. Στη σελίδα 36 στη σακούλα με τίτλο ΦΩΝΗΕΝΤΑ (άνω φώτο) έχουν τα α,ε, ι, ο, ου και προσπαθούν να μας πείσουν οι υπερασπιστές του βιβλίου πως γράφουν ΦΩΝΗΕΝΤΑ αλλά εννοούν φθόγγους, ενώ στη σακούλα με τα ΣΥΜΦΩΝΑ έχουν 15 σύμφωνα και τα δίψηφα γκ,μπ, ντ, (Μέχρι να γίνουν g,b,d την επόμενη φορά), ενώ το ζ το γράφουν z σχεδόν παντού.
Το όνειρο της Διαμαντοπούλου γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας είναι γεγονός!


Στη σελίδα 40 στην στήλη με τα γράμματα που αντιστοιχούν στους φθόγγους λείπουν τα γράμματα ξ και ψ και δίπλα, σε παραθυράκι εξηγούν ότι προέρχονται από τα κ+σ και π+σ αντίστοιχα, γι’ αυτό και δεν τα περιλαμβάνουν στον πίνακα με τα γράμματα. (Δηλαδή δεν χρειαζόμαστε τα ξ και ψ γιατί έχουμε τα κ, σ, και π. Επιφυλάσσονται να τα καταργήσουν οριστικά την επόμενη φορά). Επίσης σημειώνουν πως το σ προφέρεται z και όχι ζ.

Με αυτό το βιβλίο κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την κατάργηση της «ιστορικής ορθογραφίας» και την εισαγωγή της «φωνητικής ορθογραφίας», δηλ. ένα ι , ένα ο κ.τ.λ. ,με την οποία χάνεται η ετυμολογία των λέξεων και μας αποσυνδέει οριστικά από τους αρχαίους αλλά και τους νεότερους έλληνες συγγραφείς. Η νέα ελληνική γραφή δεν θα έχει καμία σχέση μ’ αυτή των αρχαίων ελληνικών. Καταργούν την αρχαιότερη γλώσσα του κόσμου, η οποία μετέδωσε την γνώση, τις επιστήμες, τον πολιτισμό και τον χριστιανισμό σε όλο τον κόσμο, ενώ εξακολουθούν να επιμένουν σε όλα τα σχολικά βιβλία, της ιστορίας , των θρησκευτικών αλλά και της γεωγραφίας (Α΄ Γυμνασίου) πως το ελληνικό αλφάβητο προέρχεται από το Φοινικικό, παρά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που τους διαψεύδουν καθημερινά και συνεχίζουν τις ψευτοθεωρίες περί ινδοευρωπαϊκής φυλής με τις οποίες γελάει κάθε πικραμένος, σοβαρός ιστορικός και αρχαιολόγος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΟΛΜΕ απέστειλλε ανοικτή επιστολή με την οποία μας καλεί σε συστράτευση για το θέμα των περικοπών στους μισθούς, για τον περιορισμό των θέσεων εργασίας τους και για τα νέα μέτρα, αδιαφορώντας (για άλλη μια φορά) για το επίπεδο της παιδείας και μας προτρέπει να ασχολούμαστε με θέματα που αφορούν την φυσική μας επιβίωση και να μην ασχολούμαστε με τις γραμματικές.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η φράση στην επιστολή της ΟΛΜΕ ότι: «Όταν οι μαθητές μας διπλώνονται από την πείνα στην τάξη ή στην αυλή, όταν η άνεργη μάνα μιλάει "για το άδειο ψυγείο", καμία γραμματική δε μπορεί να αποδώσει τον ανθρώπινο πόνο».

Να υποθέσω ότι τυχαία αναφέρεστε στη.. γραμματική;


Ασφαλώς προέχει η φυσική επιβίωση των παιδιών μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα κλείσουμε τα μάτια στα εθνικά εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένης και της παιδείας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της οικονομικής μας εξαθλίωσης, να μας απασχολούν με τα οικονομικά ζητήματα για να ολοκληρώσουν ανενόχλητοι τα υπόλοιπα σχέδιά τους, όπως τον διαμελισμό της Ελλάδας για παράδειγμα, που νομοθέτησαν με τον Καλλικράτη, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ και τον διαφημίζεται εσείς οι δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία, μέσα από τα βιβλία, που παραλαμβάνεται, και διδάσκεται στα παιδιά μας αδιαμαρτύρητα, όπως των αγγλικών της Δ΄ δημοτικού σελίδα 15, όπου εικονίζεται ο χάρτης της Ελλάδας διαμελισμένης όπως τον ονειρεύονται Σλάυοι, Τουρκαλβανοί και Εβραίοι χωρίς την Μακεδονία, την Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Σβήνουν την Ελλάδα μέσα από τα βιβλία, αλλάζουν την ιστορία, προωθούν την παγκοσμιοποίηση και τον πολυπολιτισμό, καταργούν σιγά σιγά την γλώσσα μας.


ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ, ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΟΙ ΑΓΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΑΝ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ.

ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!


Ο κάθε ένας από μας πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την γη μας, την ιερή κληρονομιά μας, την γλώσσα μας, την ιστορία μας την πίστη μας, τη ζωή μας, την περιουσία μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα, δεν θα το κάνει κανείς.

Μην περιμένετε να μας οργανώσει κανείς. 
 
Ούτε κόμματα, ούτε συνδικαλιστές, ούτε εκπαιδευτικοί, ούτε σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
Είναι όλο το σύστημα ελεγχόμενο από τα κόμματα για να μην αλλάζει ποτέ τίποτα και καταπνίγουν οποιαδήποτε αντίδραση.

Δεν χρειάζονται συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, χημικά κτ.λ,. Επιστρέφουμε απλώς τα βιβλία στους δασκάλους, ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και απαιτούμε ένα σωστό βιβλίο ελληνικής γραμματικής όπως τη γραμματική του Τζαρτζάνου.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να το απαιτήσουμε και θα το απαιτήσουμε, διαφορετικά τι λόγο έχουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο;
Δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση της παιδείας, αν συνεχίσουμε να αδρανούμε και να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ότι σερβίρουν στα παιδιά μας οι διάφορες λέσχες.
Εάν θέλουν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν, ενημερώνοντας τους γονείς και προτρέποντάς τους να επιστρέψουν τα απαράδεκτα βιβλία γραμματικής. Θα το κάνουν;

Οι γονείς θα είναι στο πλευρό σας στον αγώνα για την διεκδίκηση της αξιοπρεπούς διαβίωσης που δικαιούστε, εσείς θα είστε στο πλευρό των γονέων και των μαθητών για μια πραγματικά ελληνική παιδεία που τόσο πολύ επιθυμούμε;;;;

Μια ερώτηση

Στην λίστα των ονομάτων των 140 καθηγητών (οι περισσότεροι διδάσκουν σε ξένα πανεπιστήμια την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα), συμπεριλαμβάνεται το όνομα της κυρίας Μάρω Κακριδή-Φερράρι, γλωσσολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει κάποια συγγενική σχέση με τον καθηγητή Ιωάννη Θ. Κακριδή, ο οποίος προσπάθησε να εισαγάγει το μονοτονικό στην παιδεία και την επιστήμη το 1941-1942 και καταδικάστηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δίμηνη απόλυση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα του, μετά την «Δίκη των τόνων » που κίνησε εναντίον του η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παραδόξως όμως, το 1964 τον επανέφερε ο ...Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας και ...τον διόρισε πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου!
Τι είδους άνθρωποι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν ακόμη;

Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω…..

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

Ευαγγέλου, Ο. Παλαιολόγου, Ν. (2005) Η ανάγκη ενίσχυσης της διαπολιτισμικότητας μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα: Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών, στο: Γεωργογιάννης, Π. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα, 8ο Διεθνές Συνέδριο, Τόμος ΙΙ, Πάτρα,σσ. 289-300.

Ευαγγέλου, Ο., Κάντζου, Ν. (2009) SOS Ρατσισμός: Διαπολιτισμικές διαθεματικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Με αφορμή την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Μια πρόταση για τη ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού, Περιοδικό Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο. Έρευνα - Θεωρία - Πράξη, Τεύχος Νο 8, Μάρτιος-Απρίλιος, Εκδόσεις Δίπτυχο. σσ. 66-73.

Εισήγηση στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση - Μετανάστευση, Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», που διοργάνωσε το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.ΕΚ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 11-13 Ιουλίου 2008

Σταυρινούδη, Α., Παλαιολόγου, Ν., Ευαγγέλου, Ο. (2008) «Η ένταξη των αλλοδαπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η περίπτωση της Ελλάδας», στο Γεωργογιάννης, Π. (επιμ.) Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Μετανάστευση και τα
Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα, 11ο Διεθνές Συνέδριο, Πάτρα, τόμος Ι, σελ. 120-134.

Εισήγηση στις εργασίες του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση - Μετανάστευση - Διαχείριση Συγκρούσεων και Παιδαγωγική της Δημοκρατίας», που διοργάνωσε το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Δ.ΕΚ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 19-21 Ιουνίου 2009, στην Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Πρυτανείας).

Περιμένετε ακόμα από τους καθηγητές των Πανεπιστημίων να ενδιαφερθούν για την Ελλάδα και τα ελληνόπουλα;
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Το "Τσεσμέ" ξεκίνησε παράνομη έρευνα στον Άγιο Ευστράτιο - Διάβημα από ΥΠΕΞ

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Τσεσμέ" βρίσκεται αυτή την στιγμή περί τα 16-18 μίλια νότια νοτιοανατολικά του Άγιου Ευστράτιου σε αποστολή αναζήτησης ενός θόλου ελικοπτέρου S-70 Sea Hawk, ο οποίο είχε αποκοπεί τον περασμένο Μάϊο κατά την διάρκεια ανθυποβρυχιακής άσκησης του τουρκικού Ναυτικού. Σε βοήθειά του σπεύδει και ένα ναρκαλιευτικό του τουκικού Στόλου.
Η Άγκυρα έχει εκδώσει σχετική NAVTEX, η οποία όμως έχει απορριφθεί από ελληνικής πλευράς, καθώς τέτοιες ενέργειες χρειάζονται την άδεια και την έγκριση των ελληνικών αρχών κάτι που φυσικά δεν ζητηθηκε. Ακολούθησε διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει παράνομη την δραστηριότητα.
Το τουρκικό ατύχημα δεν είναι ασυνήθιστο με την αποκοπή του ανθυποβρυχιακού θόλου δεν είναι σπάνιο, αλλά είναι ασυνήθστη η δραστηριότητα αυτή, ειδικά για τέτοια βάθη.
Ο συγκεκριμένος θόλος είναι ο βασικός αισθητήρας του σόναρ του συστήματος HELRAS, έχει αξία περί τα 2,5 εκατ. ευρώ αι παρόμοιο ατύχηα είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2010 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στον Κόλπο της Καρύστου. Ο αισθητήρας είχε χαθεί όταν αποκόπηκε το συρματόσχοινο του κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής άσκησης.

Μετά από μερικές ημέρες το Π.Ν. κατάφερε και εντόπισε τον αισθητήρα σε βάθος 140 μέτρων και σε δύο εβδομάδες κατάφερε να τον ανελκύσει Στην επιχείρηση ανέλκυσης του αισθητήρα χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία  υποβρύχιο όχημα ROV.

Στην περίπτωση του τουρκικού ελικοπτέρου δύο είναι τα σενάρια που οδήγησαν στην απώλεια το αισθητήρα: Είτε κόπηκε το συρματόσχοινο που ρυμουλκεί το βάρους 152 κιλών θόλο, είτε ο θόλος μπλέχθηκε σε δίκτυα και κινδύνεψε άμεσα το ελικόπτερο οπότε αναγκάστηκε το πλήρωμα να απελευθερώσει τον θόλο του σόναρ για να μπορέσει το ελικόπτερο να απελευθερωθεί.

Το σύστημα σόναρ Helicopter Long Range Active Sonar (HELRAS) DS-100 κατασκευάζεται από την εταιρεία L-3 Ocean Systems και χρησιμοποιείται από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας κλπ. Το σύστημα χρησιμοποιείται από ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού αγώνα και αποτελείται από τον αισθητήρα βάρους 152 κιλών, τον μηχανισμό πόντισης βάρους 115 κιλών, τον επεξεργαστή βάρους 45 κιλών και της συσκευής ελέγχου βάρους 14 κιλών.

Ο αισθητήρας μπορεί να ποντιστεί σε βάθος 500 μέτρων, ενώ εκπέμπει στο φάσμα συχνοτήτων 1.31 - 1.45 kHz. Η εμβέλεια του κυμαίνεται στα 1, 1.5, 2.5, 4, 6, 10, 16, 25, 40, 60 ναυτικά μίλια. Το τμήμα του σόναρ που βυθίζεται αποτελείται από επτά στοιχεία εκπομπής και ένα δέκτη τα οποία εκτείνονται υδραυλικά μέσα στο νερό, και σε πλήρη έκταση διαγράφουν μια διάμετρο 2,6 μέτρων.

Το HELRAS έχει ειδική λειτουργία για τον εντοπισμό στόχων που κινούνται με μικρή έως μηδενική ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα υποβρύχια που κινούνται με σχετικά χαμηλές ταχύτητες ανιχνεύονται με τη χρήση της τεχνικής Doppler υψηλής ανάλυσης η οποία επιτυγχάνεται από μακρούς διαμορφόμενους παλμούς. Σε στόχους που μένουν σε σχετική ακινησία στο βυθό τότε το HELRAS χρησιμοποιεί παλμούς μέχρι και 5 δευτερόλεπτα ο καθένας.

Επιπλέον το σύστημα παρέχει και βλητικά δεδομένα για την άφεση όπλων (τορπίλες) εναντίον του στόχου. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ανοικτή θάλασσα όσο και σε παράκτιες περιοχές.

 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Θυμάστε τις περίφημες εξαγγελίες για την εταιρεία του 1 ευρώ; Ρωτήστε τον Γιώργο Μαυραγάνη!

Ποιος δεν θυμάται την περίφημη κυβερνητική εξαγγελία για την εταιρεία του 1 ευρώ; Μας πληροφούν λοιπόν πως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης δεν έχει ορίσει ακόμη το φορολογικό πλαίσιο από το οποίο θα διέπονται οι συγκεκριμένες εταιρείες. 

Αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι και οι λογιστές τους να γίνονται μπαλάκι από γκισέ σε γκισέ και από αρμόδιο σε αρμόδιο.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις

- Με ιδιωτικό έγγραφο, που εμπεριέχεται στην πράξη σύστασης, καταρτίζεται το καταστατικό της εταιρείας (άρθρο 49 Ν. 4072/12) και προσομοιάζει σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον το επιβάλλει ειδική διάταξη νόμου ή εισφέρονται στην εταιρεία περιουσιακά στοιχεία για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται ο εν λόγω τύπος.

- Το καταστατικό και οι τροποποιήσεις του, οι αποφάσεις των εταίρων και τα πρακτικά μπορούν να συντάσσονται εκτός από τα ελληνικά και σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

- Η εταιρεία μπορεί να είναι μονοπρόσωπη. Το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα μέσω του ΓΕΜΗ.

- Η εταιρεία έχει κεφάλαιο τουλάχιστον 1 ευρώ. Οι εταίροι συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές.

- Στην επωνυμία της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις: «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή η συντομογραφία «ΙΚΕ». Εάν πρόκειται για μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις «Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» ή «Μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

- Η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου. Αν δεν ορίζεται ακριβής χρόνος στο καταστατικό, η εταιρεία διαρκεί 12 έτη από τη σύστασή της. Παράταση είναι δυνατή με απόφαση των εταίρων της.

- Οργανα της εταιρείας είναι η συνέλευση των εταίρων και ο/οι διαχειριστής/ες, κατ' αντιστοιχία με την ΕΠΕ.

- Διαχειριστής μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο (εάν ο εταίρος είναι νομικό πρόσωπο, οφείλει να ορίσει φυσικό πρόσωπο που θα είναι Διαχειριστής).

- Η ΙΚΕ λύεται οποτεδήποτε με απόφαση των εταίρων, όταν παρέλθει ο ορισμένος χρόνος διάρκειας και αν κηρυχθεί πτώχευση και τότε ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης.

- Υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ βάσει του Ν. 4072/12 υπάγονται οι διαχειριστές ΙΚΕ και ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας, ενώ στον ΟΑΕΕ προαιρετικά μπορούν να υπαχθούν οι λοιποί εταίροι.



kourdistoportocali.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέες ταυτότητες: Η μεγάλη «αρπαχτή» των 300 εκατ. ευρώ - 30 ευρώ ο κάθε πολίτης .

Μπορεί στην ερώτηση της Χρυσής Αυγής στην Ελληνική Βουλή, ο βουλευτής Χρήστος Παππάς να έστρεψε την επιχειρηματολογία του κατά των νέων ταυτοτήτων επικαλούμενος στο «αδούλωτο φρόνημα» του Έλληνα, αλλά και τις «οργουελιανές επιδιώξεις» του υπουργού Νίκου Δένδια, το ενδιαφέρον όμως είναι αλλού. Στα 300 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, για ν’ αποκτήσει τις νέες ταυτότητες.

Τόσο εκτιμούν ότι θα κοστίσουν οι νέες ταυτότητες, με δεδομένο ότι κάθε πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 15 ευρώ παράβολο και άλλα 15 ευρώ στους φωτογράφους, προκειμένου να προσκομίσουν τις ειδικές φωτογραφίες που θα ενσωματωθούν σ’ αυτές.

Η υπόθεση συνιστά ένα τεράστιο σκάνδαλο, καθώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο www.moneypro.gr το κόστος κάθε ταυτότητας δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Όπως αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Δελτίο Τύπου της 14 Ιουνίου 2012) οι νέες ταυτότητες θα είναι προσωρινές, αφού δεν τηρούν τις προδιαγραφές που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, μετά από δύο τρία χρόνια, αφού οι έλληνες πολίτες καταβάλουν 300 εκατ. ευρώ, θα πρέπει ν’ αποκτήσουν τις νέες ταυτότητες, σύμφωνα με τις ενωσιακές προδιαγραφές.

Προς τί τότε η βιασύνη του υπουργείου Προ-Πο; H αλήθεια κρύβεται στην απόρρητη σύμβαση του υπουργείου με την εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση, όλων των επίσημων εγγράφων του κράτους (ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, διαβατήρια). Η συμφωνία αυτή θεωρείται η «χρυσοτόκος» όρνιθα, η οποία έχει επιφέρει στην εταιρεία δεκάδες εκατ. ευρώ κέρδη. Μόνον η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, αναμένεται να της αποφέρει περί τα 80 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Η σύμβαση αυτή έγινε απόρρητη το 2006 επί υπουργίας Βουλγαράκη και πλέον οι «δουλειές» γίνονται χωρίς διαγωνισμούς και πολλές διατυπώσεις.

 Εξ’ άλλου το ρευστό δεν βγαίνει από τα δημόσια ταμεία ή τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, αλλά από τις τσέπες του... κοσμάκη.



http://www.moneypro.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/82826/Default.aspx
eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »