Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τα παράξενα «πορτοκάλια» του Δαρβίνου!

Αν αναρωτιέστε τι στον κόσμο είναι αυτές οι παράξενες πορτοκαλί «μπάλες» που… συνωστίζονται στον κορμό των δέντρων, και πιο συγκεκριμένα, των οξιών, δεν έχετε και άδικο! Άλλωστε και ο ίδιος ο Κάρολος Δαρβίνος, σπουδαίος φυσιοδίφης, συλλέκτης και γεωλόγος που έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης παραξενεύτηκε αρκετά όταν συνάντησε αυτά τα περίεργα «πορτοκάλια» στο ταξίδι του στη Γη του Πυρός. Γνωστές στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής ως «τα πορτοκάλια της οξιάς» δεν είναι τίποτα άλλο από εντυπωσιακοί μύκητες που φέρουν την επιστημονική ονομασία Cyttaria darwini προς τιμήν του βιολόγου που τους εντόπισε.

Χωρίς να το γνωρίζει ο Δαρβίνος ανακάλυψε ένα σημαντικό μέρος της διατροφής των κατοίκων της Χιλής και της Αργεντινής, νόστιμα μανιτάρια με γλυκιά γεύση και ελαφρά οσμή τα οποία αποτελούν άριστη τροφή, ενώ οι ντόπιοι παρασκευάζουν με αυτά ένα λαχταριστό και θρεπτικό αλκοολούχο ποτό εν ονόματι chicha del llau-llau. Πέρα από αυτά όμως, οι εν λόγω μύκητες αποτελούν ένα άριστο όσο και ασυνήθιστο θέαμα στα δέντρα των περιοχών όπου ευδοκιμούν, προκαλώντας το ενδιαφέρον όσων τα αντικρίζουν για πρώτη φορά.
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
perierga.gr - Τα παράξενα "πορτοκάλια" του Δαρβίνου!
Διαβάστε περισσότερα » »

«Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας για τη "μακεδονική γλώσσα"»

Προκλητική χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την πρόταση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Θεοδωρίδη, να χρησιμοποιείται η «μακεδονική γλώσσα» στα ελληνικά δικαστήρια.

Η ΝΔ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της...
«Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Θεοδωρίδης ζητά προκλητικότατα, με ανάρτησή του στο facebook, να χρησιμοποιείται η “Μακεδονική”, όπως την αποκαλεί, γλώσσα στα ελληνικά δικαστήρια.

Ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί, επιτέλους, για το ζήτημα ή θα ακολουθήσει την πάγια στρατηγική του, της στρουθοκαμήλου; Αν δεν τον αποπέμψει άμεσα, σημαίνει ότι συμφωνεί με την “πρότασή” του και πως πρόκειται για θέση του κόμματος του.

Σε κάθε περίπτωση, η μη αποδοκιμασία των απόψεων του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει γελοία επιχειρήματα στους Σκοπιανούς, ιδιαίτερα όταν τέτοιες απαράδεκτες θέσεις εκφράζονται επισήμως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 ksipnistere
Διαβάστε περισσότερα » »

Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας :Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την παραίτηση των δύο ογκολόγων του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν για δεύτερη φορά την παραίτησή τους οι δύο ογκολόγοι γιατροί του νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας καθώς (έχουν από καιρό κάνει γνωστή) διαφωνούν με την απορρόφηση της μονάδας από την παθολογική κλινική που προβλέπει το οργανόγραμμα του νοσοκομείο το οποίο και θεωρείται από τους γιατρούς και όχι μόνον πως συρρικνώνει τις υπηρεσίες υγείας.
 του «Μποδοσάκειου» προς τους πολίτες της περιοχής. Στην κίνηση της παραίτησης των γιατρών που θα οδηγήσει στο λουκέτο της μονάδας διαφωνούν και αντιδρούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι ίδιοι οι ασθενείς οι οποίοι και θα παλαιπορούνται στο εξής με πήγαινε έλα στη Θεσσαλονίκη προκειμένουν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους. Ήδη όπως μάθαμε προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 9 το πρωί σε μια προσπάθεια να μεταπειστούν οι γιατροί από τη μια και από την άλλη για μια ακόμη φορά να εκφραστεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των ασθενών με καρκίνο για τη χρησιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας της μονάδας χημειοθεραπείας και του αυτόνομου σε λειτουργία, ογκολογικού τμήματος το οποίο και αποτελεί αίτημα της περιοχής.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Αμαρτωλές «συνευρέσεις» των συνδικαλιστών της ΔΕΗ

dehΗ «συνεύρεση» ως όρος, είναι κοινός στην ιατρική, τη νομική ορολογία, την ηθική, αλλά και στην κοινή γλώσσα, εκφράζοντας την ερωτική πράξη είτε αυτή γίνεται κοινή συναινέσει, είτε με εξαναγκασμό (βιασμός), είτε επί πληρωμή (πληρωμένος έρωτας, προσφορά υπηρεσιών από εκδιδόμενη σε οίκο ανοχής, bordel στα γαλλικά).
Όταν ο τίτλος «Συνεταιριστική Συνεύρεση», αντιστοιχεί σε συνδικαλιστική παράταξη που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί της συμμετέχουν στο Δ.Σ. προμηθευτικού συνεταιρισμού, μπορεί να περιμένει κανείς ότι σε αυτόν δεν θα γίνεται της…Πόπης;
Έτσι ακριβώς. Αυτό γίνεται στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Υπαλλήλων της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, πληρώνουν κάθε μήνα 6 ευρώ έκαστος, υπέρ του Συνεταιρισμού. Η διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων φανταζόμαστε, προσφέρει στους εργαζόμενους δωροεπιταγές που υποχρεωτικά θα πρέπει να εξαργυρωθούν στα καταστήματα του Συνεταιρισμού. Όμως, ο συνεταιρισμός «μπαίνει μέσα», χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του, και όπως καταγγέλλουν επωνύμως συνδικαλιστές μη προσκείμενοι στο σύστημα Φωτόπουλου (το οποίο υπερβαίνει ιδεολογικές οριοθετήσεις) λειτουργεί όχι υπέρ των χαρατσωμένων μελών του, αλλά υπέρ των υπαλλήλων του, της διοίκησής του και γενικότερα της «παρέας».
Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου Σπάρτακος (εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής και είναι το αντίπαλο δέος στο σύστημα Φωτόπουλου), φέτος τις γιορτές, δέχτηκε δεκάδες διαμαρτυρίες για την «απίστευτα ελάχιστη ποικιλία των προϊόντων τα οποία και τιμώνται με υπερβολικά μεγάλα ποσά ενώ οι περιπτώσεις έλλειψης εξυπηρέτησης έρχονται να προστεθούν και να συμπληρώσουν την βεβαρημένη και αρνητική εικόνα».
Περιττεύει να επισημάνουμε, ότι τα κάποια εκατομμύρια που εισρέουν στο συνεταιρισμό, διαχειρίζονται «απόμαχοι» συνδικαλιστές, που αφού επί χρόνια κόπιασαν για τα δίκαια των εργαζομένων, τώρα περνούν τον καιρό τους μοιράζοντας δουλειές και σε εταιρείες πρώην συνδικαλιστών (ασχέτως παράταξης).
Μετά τη ΓΕΝΟΠ, μήπως είναι καιρός να ξεσκονίσει τα κιτάπια του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων ΔΕΗ ο Λέανδρος Ρακιτζής;

rizopoulospost
Διαβάστε περισσότερα » »

Το έγκλημα και η βλακεία δεν είναι ιδεολογία

Την άποψή μου την λέω με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές.

Όταν κάνεις ληστεία με καλάσνικοφ σε τράπεζα και είσαι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, προφανώς δεν περιμένεις όταν συλληφθείς να ανακριθείς με κανόνες «σαβουάρ βιβρ».

Ναι, θα πέσει και καμιά σφαλιάρα. Ναι, θα μαυρίσει και κάνα μάτι. Δε νομίζω πως οι συλληφθέντες «επαναστάτες» περίμεναν να τους κεράσουν σοκολατάκια Ferrero Rocher ή να τους προσφέρουν τσάι με βουτήματα.

Πήραν το... ρίσκο τους, έχασαν, πληρώνουν.


Η συζήτηση λοιπόν γύρω από τη μεταχείριση των τεσσάρων συλληφθέντων στη ληστεία της Κοζάνης, οι οποίοι φέρονται και ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, είναι βαθιά υποκριτική. Ή πιστεύεις πως η αστυνομία έχει καθήκον να εξαρθρώνει τις τρομοκρατικές ομάδες και πρέπει να κάνει τη δουλειά της ή πιστεύεις πως η αστυνομία πρέπει να αφήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αλωνίζουν και να κάνουν ό,τι θέλουν. Το να είσαι και με τη νομιμότητα και με το «χάϊδεμα» των «πυρήνων», απλά δεν γίνεται.

Το θέμα έγινε debate όλο το Σαββατοκύριακο στο διαδίκτυο και μοιραία κατέληξε πολιτικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά «τσίμπησε» στις φωτογραφίες των κατηγορουμένων που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία και σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «εμφανή σημάδια άγριας κακοποίησης» των συλληφθέντων, τονίζοντας ότι «οι βασανισμοί κρατουμένων αποτελούν ντροπή για την ελληνική πολιτεία». Πεντακόσιες στροφές να κάνει ο Τσίπρας, στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει πάντα συνήγορος της εγχώριας τρομοκρατίας.

Αλλά το σημαντικό δεν είναι τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το σημαντικό είναι πως για πρώτη φορά φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε στη χώρα μας με ένα φαινόμενο τρομοκρατίας που μαζικοποιείται όλο και περισσότερο και αυτή η μαζικοποίηση αφορά σε ηλικίες από 18 έως 25 χρόνων. Νέα παιδιά, εκπρόσωποι μιας γενιάς που μεγάλωσε με περισσότερες ανέσεις και περισσότερη ελευθερία από κάθε προηγούμενη, είναι έτοιμα να οπλίσουν και να σκοτώσουν. Το εάν το κάνουν στο όνομα μιας ιδεολογίας, αυτό πραγματικά πολύ λίγο ενδιαφέρει. Δεν τους κάνει λιγότερο εγκληματίες.

Θέλετε να μου πείτε δηλαδή πως αν κάποιος έπιανε τα καθάρματα που έκαψαν τους υπαλλήλους της MARFIN δεν θα έπρεπε να τους σαπίσει στο ξύλο; Η απάντηση δεν μπορεί να έχει ιδεολογικά κριτήρια. Όμως έχουμε φτάσει να συζητάμε το έγκλημα και τη βλακεία με ιδεολογικούς όρους. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και των παραριστερών οργανώσεων. Αντί για την κοινή λογική να είναι κυρίαρχη η συμπάθεια για τους τρομοκράτες που είναι «ευαίσθητα παιδιά κατά βάθος».

Η νέα γενιά έχει μέσα της οργή και θυμό. Σε ένα βαθμό αυτό είναι δικαιολογημένο. Δεν κληρονόμησε τον καλύτερο δυνατό κόσμο και δεν βρήκε πρότυπα άξια να την εμπνεύσουν με τη δημιουργικότητά τους και το ήθος τους. Αλλά αδικίες και ανισότητες υπήρχαν πάντα. Στη νέα γενιά μπορεί να φαίνονται ανυπόφορες αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη από το παρελθόν. Κάποτε τα παιδιά περπατούσαν δυο ώρες μέσα στο χιόνι για να πάνε σχολείο. Παρά τις ατέλειές της και τις αδυναμίες της, η σημερινή πραγματικότητα είναι αναμφισβήτητα καλύτερη. Η νέα γενιά, ωστόσο, δεν έχει μνήμες σύγκρισης και έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Έχει όμως και την ευθύνη για το πώς θα διαχειριστεί την τύχη της.

Ο δρόμος των καλάσνικοφ είναι αδιέξοδος. Όπως εξίσου αδιέξοδος είναι και ο δρόμος «τα περιμένω όλα έτοιμα». Από την οικογένεια. Το κράτος. Το κόμμα. Και πάει λέγοντας. Αυτή η νέα γενιά θα πρέπει να μοχθήσει πολύ για να τα καταφέρει. Και δυστυχώς δεν έχει προετοιμαστεί σωστά για αυτό. Διότι αν είχε μια πραγματική εκπαίδευση –και όχι το σχολείο της δημοσιοϋπαλληλικής μετριότητας και του «χαβαλέ»- σήμερα θα ήξερε πως τον κόσμο μπορείς να τον αλλάξεις αν γίνεις ο νέος Steve Jobs και όχι ο… Άρης Βελουχιώτης.

Οπότε αντί να ονειρεύονται έναν «καλύτερο κόσμο», αγκαλιά με ένα καλάσνικοφ ή μια μολότοφ, θα έκαναν το start up μιας έξυπνης επιχείρησης.

ΥΓ1: Προφανώς υπάρχουν νέα παιδιά που δοκιμάζουν τις ικανότητές τους και τις δυνάμεις τους στην επιστήμη, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς όμως για τα «χαστούκια» που τρώνε τα παιδιά αυτά από τη γραφειοκρατία και τα κατεστημένα συμφέροντα στο χώρο που δραστηριοποιούνται, δεν βγήκε ποτέ να διαμαρτυρηθεί κανείς. Τα παιδιά αυτά υπομένουν σιωπηρά τα «χαστούκια» που τρώνε, ελπίζοντας πως κάποτε η χώρα αυτή θα πάψει να είναι θύμα της συνομωσίας των πυρήνων της…βλακείας.

ΥΓ2: Αν ο «τοξοβόλος» ή κάποιο άλλο «μπουμπούκι» των «πυρήνων», είχε σκοτώσει εν ψυχρώ έναν δικό τους άνθρωπο στη διάρκεια μιας ένοπλης ληστείας, τότε τι θα έλεγαν σήμερα αυτοί που μας καλούν να συναισθανθούμε τη μάνα του τρομοκράτη;

ΥΓ3: Τα σημάδια από τις «σφαλιάρες» του Στουρνάρα στην οικονομία και την κοινωνία είναι το πραγματικό πρόβλημα.

http://rizopoulospost.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Σοκ -Παρενοχλούν τα παιδιά μας στο facebook! Πως θα τα προστατεύσουμε (ηχητικό)

Το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Η 5η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day).
Στο πλαίσιο της ημέρας αυτή η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία 1 στους 3 νέους στην Ελλάδα έχει νιώσει να παρενοχλείται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Στοιχεία σοκ

Πιο συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την έρευνα :
  • το 74% των νέων επισκέπτεται το προφίλ του στο Facebook κάθε μέρα
  • το 53% παραμένει συνδεδεμένο πάνω από 2 με 3 ώρες την ημέρα στο Internet και
  • το 76% έχει από 100 έως 1500 διαδικτυακούς φίλους, ενώ οι πιο συχνές ενέργειες των νέων είναι ο έλεγχος αναρτήσεων φίλων (70%) και η ανάρτηση προσωπικών φωτογραφιών (63%)
Εντυπωσιακή είναι και η ειλικρίνεια των νέων στο διαδίκτυο καθώς το 85% των χρηστών δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πραγματικό τους όνομα, το 75% δημοσιεύουν το προσωπικό e-mail τους και το 66% δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν στα νέα μέσα.

Οι εμπειρίες τους ωστόσο δεν είναι πάντα ευχάριστες καθώς από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 1/3 των νέων έχει βιώσει την παρενόχληση μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συμμετέχει. Επίσης, 1 στους 10 παραδέχεται ότι έχει δημιουργήσει λογαριασμό με ψευδή στοιχεία, προκειμένου να παραπλανήσει ή να κατασκοπεύσει κάποιο άτομο.

Ο ρόλος και η ύπαρξη του ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ
Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον κυκεώνα του Διαδικτύου δεν έχετε από το να εγγραφείτε στο ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ και να ενημερώνεστε για τρόπους προφύλαξης. Οι ειδικοί του ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ θα σας δίνουν Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση των παιδιών σας στο ίντερνετ. Δεν έχετε από το να κάνετε like στην επίσημη σελίδα του φορέα της πρόληψης του ηλεκτρονικού εθισμού στο facebook στον εξής σύνδεσμο:
Πως ξεκίνησε το ΔΙΑΔΡΑΣΙΣ
Αν και λιγοστές, οι ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες στη Δυτική Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες και τις πιο μοναδικές. Είναι οι μέρες που η κατά τα άλλα βροχερή και σκοτεινή αχαϊκή πρωτεύουσα ντύνεται στα καλά της και βουτάει στα δροσερά νερά του Πατραϊκού να συναντήσει τις υπόλοιπες νύμφες του Ιονίου. 
Μια τέτοια μέρα ήταν και η δική του. Δώδεκα το μεσημέρι και ο ουρανός ήταν καθαρός με έναν ήλιο να ακτινοβολεί σε όλο του το μεγαλείο τους καλύτερους οιωνούς για την έκβαση της ημέρας. Είχε ξυπνήσει νωρίτερα και στο αντίκρυσμα της μέρας είχε αποφασίσει να κάνει μια βόλτα μέχρι την παραλία, ίσως στο Θεατράκι, ίσως στον Φάρο. Ήταν σίγουρος ότι τίποτε δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει, να τον αναστατώσει σήμερα. Πήρε το δρόμο κατηφορικά προς το λιμάνι αφουγκραζόμενος την πολύβουη πόλη με τον ήλιο και το ελαφρύ αεράκι να τον χαϊδεύουν στο πρόσωπο. Μόλις είχε βγει στην παραλιακή, όταν ένιωσε το τηλέφωνο του να δονείται στην πίσω τσέπη του παντελονιού. "Άγνωστος αριθμός... ποιος να 'ναι; Να το σηκώσω; μπααα... άστο... κι αν είναι σημαντικό;"
- Παρακαλώ;
- Καλησπέρα, Χάρη, Τί κάνεις; μήπως σε ενοχλώ;
"Η μητέρα του Γιάννη. Τί να θέλει; Μάλλον θα τον ψάχνουν πάλι. Αυτό το παιδί μυαλό δε βάζει ποτέ. Ποιος ξέρει τί ώρα κοιμήθηκε πάλι χθες." Ο Γιάννης, συμφοιτητής του στη σχολή, πολύ καλό παιδί με προοπτικές, αγαπητός στην παρέα αν και σπάνια παρόν. Προτιμούσε να περνά μοναχικά το χρόνο του ώρες μπροστά από τον υπολογιστή του. Τι κι αν προσπαθούσαν όλοι να τον κάνουν να ξεκόψει, αυτός εκεί, κολλημένος στην καρέκλα του να σκοτώνει τέρατα και μάγισσες σε μια οθόνη 60x40. Έτσι και χθες το βράδυ.
- Έλα βρε Γιάννη να βγούμε απόψε. Θα πάμε για φαγητό. Θα είναι και η Μαρία με την Αγγελική. Έλα θα περάσουμε ωραία.
- Δεν έχω όρεξη. Μια άλλη φορά...

Άρχισε να ανεβαίνει τον όμορφο πεζόδρομο με τις νεραντζιές και γρήγορα έφτασε στις σκάλες που οδηγούσαν στην πλατεία. Προχώρησε λίγα μέτρα κάθετα σε αυτήν και έστριψε στο δεύτερο στενό. Σε λίγα λεπτά ήταν στην εξώπορτα του Γιάννη και του χτυπούσε την πόρτα. Πρέπει να είχαν περάσει δέκα λεπτά αναμονής, όταν εμφανίστηκε και ο Θάνος.
- Τί γίνεται; Καλησπέρα. Δεν έχει ανοίξει ακόμη;
- Έχω δέκα λεπτά τον παίρνω τηλέφωνο, του χτυπάω τίποτε. Σε πήρε κι εσένα η μητέρα του;
- Ναι. Μου έχουν αφήσει κάτι κλειδιά οι δικοί του για ώρες ανάγκης. Για να δούμε. Είναι καθόλου μέσα;

Μπαίνοντας στο μικρό χολ της γκαρσονιέρας, η μυρωδιά από καμένο ψωμί τους τρύπησε τα ρουθούνια. Εκείνος πήγε στην μικρή κουζίνα και ο Θάνος στο δωμάτιο. Η τοστιέρα ακόμη στην πρίζα έψηνε το μαυρισμένο ψωμί. Κάτι δεν πήγαινε καλά. Πριν σκεφτεί οτιδήποτε, η κραυγή του Θάνου του έσφιξε την καρδιά. Με ένα σάλτο βρέθηκε στο διπλανό δωμάτιο. Ο Θάνος έντρομος ταρακουνούσε τον αναίσθητο Γιάννη στο πάτωμα λίγα βήματα μπροστά από το γραφείο του. Το μυαλό του θόλωσε. Το αίμα ανέβηκε στα μάτια και οι κινήσεις του από εκεί και πέρα ήταν μόνο μηχανικές. Το μόνο που θυμάται καθώς έβγαζαν τον Γιάννη από το δωμάτιό του πάνω στο φορείο ήταν η οθόνη του αναμμένου ακόμη υπολογιστή, τα μεγάλα κόκκινα γράμματα που αναβόσβηναν "GAME OVER".


Λίγες ώρες αργότερα ο Γιάννης δε θυμόταν τίποτε, η μητέρα του έφτανε στην Πάτρα και ο Θάνος την καθησύχαζε στο τηλέφωνο. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει κρίση επιληψίας από υπερβολική χρήση του υπολογιστή. Είχε σπαταλήσει 15 διαδοχικές ώρες από την πολύτιμη ζωή του, 15 ολόκληρες ώρες από τα νεανικά του χρόνια μπροστά από ένα μουντό και ακαλαίσθητο κουτί. Στο μυαλό του Χάρη μόνο ένα πράγμα στριφογυρνούσε. "Κάτι πρέπει να κάνουμε. Κάτι πρέπει να γίνει"...

Πόσοι απο εμάς έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή, έχοντας παραμερίσει στιγμές που ίσως ήταν διαφορετικές και γιατί όχι... μοναδικές; Στην εποχή, της ηλεκτρονικής (και όχι μόνο) παγκοσμιοποίησης ή, αν προτιμάτε, σε αυτήν του facebook και του twitter, εμείς αποφασίσαμε να μην υποταχθούμε σε αυτά που μας προστάζουν τα “ενδιαφέροντα” λινκ και να μην περιορίζουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας στα κλικ ενός ποντικιού. Αποφασίσαμε να δραπετεύσουμε στην αληθινή διάσταση.

Η συνέχεια , λοιπόν, ακούει στο όνομα "Διάδρασις", μιας νέας εθελοντικής προσπάθειας για δράσεις πρόληψης κατά του ηλεκτρονικού εθισμού.
Για εμάς αφορμή ήταν η πραγματικότητα του Γιάννη, για εσάς, ίσως η ιστορία του δικού σας φίλου, του δικού σας παιδιού, ίσως η δική σας...

Ελάτε μαζί μας και "Κάντε επανεκκίνηση... στη ζωή σας".
Ακούστε το ηχητικό από την εκπομπή του ΣΚΑΙ Ζωή.gr  των Δημήτρη Γιατζόγλου και Χριστίνας Βίδου, στην οποία μιλάει το μέλος του "Διάδρασις", Αλέξης Γούδας.





pinakio


Διαβάστε περισσότερα » »

Εναλλακτικές χρήσεις 8 αντικειμένων που όλοι έχουμε στο σπίτι

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει μερικά αντικείμενα, αν όχι όλα, με συγκεκριμένες χρήσεις στο σπίτι ή στον εαυτό μας και δεν έχουμε μπει ποτέ στον κόπο να μάθουμε τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την οδοντόκρεμα, το κέτσαπ ή το ψωμί! Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως όλα αυτά και αρκετά ακόμη δεν χρησιμεύουν μόνο στα αυτονόητα.



1. Αναβράζοντα δισκία





Συνήθως τα χρησιμοποιούμε κατά του πονοκεφάλου ή ενάντια στον πυρετό. Τώρα ήρθε η ώρα να δράσουν και κατά τις βρομιάς σε λεκάνες τουαλέτας και είδη υγιεινής!




2. Κέτσαπ







Μακράν από τη μακαρονάδα και τις τηγανητές πατάτες, το κέτσαπ κάνει τα μπρούντζινα σκεύη σαν καινούρια. Αρκούν μόνο λίγες σταγόνες και ένα μαλακό πανί και είστε έτοιμοι!


3. Πινέλο μακιγιάζ





Αν είστε από αυτούς που τρώνε πάνω στο πληκτρολόγιο (και γιατί να μην είστε άλλωστε;) όλο και μερικά ψίχουλα θα υπάρχουν ανάμεσα στα πλήκτρα για να σας το θυμίζουν. Δράστε αμέσως καθαρίζοντας τα κενά με ένα πινέλο μακιγιάζ!




4. Κρεμάστρα με μανταλάκια





Αν είστε καλός μάγειρας αλλά μια συνταγή την χρειάζεστε πού και πού για να σας καθοδηγεί, φροντίστε να τοποθετήσετε μια κρεμάστρα με μανταλάκια στη λαβή του ντουλαπιού, πιάνοντας ανάμεσα το βιβλίο των συνταγών.



5. Μπανανόφλουδα







Πριν… γλιστρήσετε, σκεφτείτε τι έχετε να κερδίσετε από αυτήν! Για ένα γρήγορο γυάλισμα στα παπούτσια σας δεν έχετε παρά να τρίψετε το μέσα μέρος της στην επιφάνεια των υποδημάτων και να σκουπίσετε με ένα μαλακό πανί. Το ποτάσιο κάνει θαύματα!




6. Κεραμικό μπολ





Δεν είναι μόνο για κρέμες ή ξηρούς καρπούς αλλά μπορεί άνετα να ενισχύσει τον ήχο των MP3 players ή των i-Phones κατά 40%. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μέσα τη συσκευή και αφήστε τα υπόλοιπα να έρθουν μόνα τους!




7. Λευκό ψωμί





Οι δαχτυλιές σε τοίχους και ταπετσαρίες δεν είναι και το καλύτερο πράγμα. Για να καταπολεμήσετε όλους αυτούς τους αντιαισθητικούς λεκέδες χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι λευκό ψωμί, τρίβοντας στο σημείο που έχετε το πρόβλημα.




8. Οδοντόκρεμα





Φάγατε ψαράκι και μυρίζουν τα χεράκια σας; Ή μήπως καθαρίσατε σκόρδο και κρεμμύδι; Κανένα πρόβλημα! Αφού πλύνετε… δοντάκια πάρτε λίγη από την οδοντόκρεμα και τρίψτε καλά τα χέρια σας. Ε, αυτό ήταν! Ούτε γάτα ούτε… μυρωδιά!




9. Κατακάθι καφέ







Στην περίπτωση του τζακιού, ο καφές κάνει …θαύματα. Απλώστε ένα στρώμα από κατακάθι του καφέ στις στάχτες πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε το τζάκι, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα της σκόνης που θα εισπνεύσετε.

alttherapy
grizosgatos
Διαβάστε περισσότερα » »

Κιμάς από κρέας αλόγου και στην Ελλάδα!Η εταιρεία που εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο προμηθεύει και τη χώρα μας

Και στην Ελλάδα φαίνεται πως εξαπλώνεται το διατροφικό σκάνδαλο με τον κιμά που βρέθηκε μολυσμένος με κρέας αλόγου. Η ιρλανδική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου έχει, σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Τροφίμων, πελάτες στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και το Γιβραλτάρ.

Η εταιρεία αναγκάστηκε από τις αρχές να σταματήσει την παραγωγή ωστόσο ποσότητες που θεωρούνται ύποπτες έχουν ήδη εξαχθεί στις
παραπάνω χώρες, συνεπώς και στη χώρα μας.

Στο μολυσμένο κιμά έχει βρεθεί DNA αλόγου σε ποσοστό έως και 75%.

Το όνομα της εταιρείας που φέρεται υπεύθυνη για το σκάνδαλο είναι σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, η Rangeland Foods με έδρα την πόλη Monaghan.

Ποσότητες του μολυσμένου κιμά έχουν βρεθεί σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.  

Σε επικοινωνία του news.gr με τον ΕΦΕΤ, οι ιθύνοντες του Οργανισμού τόνισαν ότι δεν έχουν γνώση του ζητήματος και θα επιληφθούν άμεσα.
Σύμφωνα πάντως με την ιρλανδική εταιρεία παραγωγής, οι ποσότητες του μολυσμένου κρέατος δεν έχουν φτάσει στους καταναλωτές ενώ ειδοποιήθηκαν αμέσως οι ιρλανδικές αρχές.

Ωστόσο ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι αφού η εταιρεία -σύμφωνα με ισχυρισμούς της- δεν έδωσε στην κατανάλωση το κρέας με κιμά αλόγου, πώς γίνεται και ποσότητες τέτοιου κρέατος εντοπίστηκαν στη βρετανική εταιρεία λιανικής Tesco.
news.gr 
grizosgatos
Διαβάστε περισσότερα » »

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης: “Εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι

 Και ξαφνικά από ήρωες “κατηγορούμενοι”. Ο λόγος; Οι καθ’ όλα αξιόπιστοι ληστές, τρομοκράτες, τοξοβόλοι, απαγωγείς, κάτοικοι γιάφκας δήλωσαν ότι βασανίστηκαν από  αστυνομικούς. Αφού το είπαν έτσι θα έγινε. Οι αστυνομικοί είναι βασανιστές, η Κοζάνη “Γκουαντανάμο” και τα παιδιά που τυγχάνουν και φοιτητές, αλλά πλέον είναι πολιτικοί κρατούμενοι ή αιχμάλωτοι πολέμου, είπαν όλη την αλήθεια, αφού ούτως ή άλλως λόγω ιδεολογίας δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Αστυνομία. Οπότε, ορθώς πρέπει όλοι να σπεύσουμε να τους υπερασπιστούμε. Υπάρχει περίπτωση να μην έγιναν έτσι τα πράγματα; Αποκλείεται. Πολιτικό κόμμα έσπευσε να καταδικάσει τα “βασανιστήρια” και οι αστυνομικοί από ήρωες βρίσκονται ξαφνικά στο “εδώλιο του κατηγορουμένου” με εισαγγελέα τους bloggers  και δικαστή τον ανώνυμο σχολιαστή των ιστοσελίδων.
Όλοι αυτοί, που ποτέ δεν έχουν συμμετάσχει σε αστυνομική επιχείρηση, που δεν έχουν βρεθεί στη θέση να καταδιώκουν ένα αυτοκίνητο με πάνοπλους κακοποιούς, που δεν έχουν ποτέ νιώσει την καρδιά να είναι έτοιμη να σπάσει και το μυαλό να σκέφτεται ότι μπορεί σήμερα να μη γυρίσω στο σπίτι μου, βιάστηκαν να βγάλουν το συμπέρασμα ότι οι δράστες “κακοποιήθηκαν”.
Μας εξοργίζει, μας προσβάλλει και μας καταποντίζει το ηθικό η στάση αυτή. Δεν είναι δυνατό να συλληφθούν πάνοπλοι δράστες με οπλισμένα καλάσνικοφ χωρίς να ασκηθεί βία. Σε μία επιχείρηση που για λεπτομέρειες δεν γίναμε μάρτυρες λουτρού αίματος, που οι δράστες σαν αγρίμια μέχρι και τη τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να αποφύγουν τη σύλληψη και που κυρίως κατορθώσαμε να φέρουμε εις πέρας αναίμακτα, η άσκηση βίας είναι απαραίτητη και δεδομένη.
Η διερεύνηση από την Δικαιοσύνη κάθε καταγγελίας από όπου και αν προέρχεται, είναι υποχρεωτική και θεμιτή. Αποτελεί και δική μας επιθυμία η πραγματοποίηση της έρευνας, ώστε να μην μείνει ούτε σκιά στην υπόθεση αυτή, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ξεκάθαρη κίνηση αντιπερισπασμού και προσπάθειας αναστροφής του κλίματος. Η άκριτη όμως αποδοχή  των “καταγγελιών” των εν δυνάμει δολοφόνων, αποτελεί προσβολή στο έργο μας και στον κίνδυνο που διέτρεξαν οι συνάδελφοί μας κατά την επιχείρηση.
Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από πολιτικό κόμμα, αναφορικά με συμβάν που έγινε σε κεντρικό σημείο της Κοζάνης και κατά το οποίο συνελήφθησαν έξι άτομα. Τότε καταγγέλθηκε αστυνομική αυθαιρεσία από μέρους μας. Όταν όμως η δικαιοσύνη έκρινε και καταδίκασε τους 5 από τους νεαρούς σε  1 χρόνο φυλάκιση για αντίσταση, δεν ακολούθησε μία ανακοίνωση, στην οποία τουλάχιστον να δικαιώνονταν οι αστυνομικοί, καθώς αποδείχτηκε ότι τελικά όχι μόνο δεν λειτούργησαν αυθαίρετα, αλλά ήταν και οι δέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς των νεαρών.
Αναλογιστείτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο ηθικό των αστυνομικών  που κινδύνεψαν και λειτούργησαν με επαγγελματισμό και εν τέλει με τι ψυχολογία θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη μελλοντική παρόμοια κατάσταση, από τη στιγμή που με τόση ευκολία έγιναν αποδεκτές οι θέσεις των κακοποιών που πριν λίγες ημέρες τους σημάδευσαν με οπλισμένα καλάσνικοφ.
Κοζάνη 5 Φεβρουαρίου 2013
Για το Διοικητικό Συμβούλιο




Ο
Πρόεδρος
ΓΚΛΑΒΙΝΑΣ Αθανάσιος


eayk.gr
Η
Γεν. Γραμματέας
ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα











Διαβάστε περισσότερα » »

Νομοθετική ρύθμιση φέρνει πτώση των τιμών στα καύσιμα

Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα φέρνει ανάσα στην αγορά των καυσίμων. Πόσο θα πέσουν οι τιμές
Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει στη πτώση των τιμών στα καύσιμα. Όπως αναφέρει το Έθνος, θα παρεμβαίνει στις συμβάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα πέντε άρθρα της ρύθμισης περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταθέτει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή και αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών.
Οι τιμές των καυσίμων, ιδίως σε νησιά και περιοχές όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, είναι δυνατόν να πέσουν 4 έως 6 λεπτά το λίτρο.
Επί της ουσίας, με τη νομοθετική ρύθμιση αποσυνδέεται η τιμή χονδρικής πώλησης των καυσίμων από τις επενδύσεις που κάνει μία εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών σε ένα βενζινάδικο.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η παροχή οικονομικών και χρηματοδοτικών ανταλλαγμάτων ή πραγματοποίησης επενδύσεων από τις εταιρείες εμπορίας προς τον πρατηριούχο, η αξία καθώς και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής γραπτής σύμβασης».
Επίσης δεν συνιστά επένδυση προς την επιχείρηση λιανικής πώλησης η εγκατάσταση των διακριτικών ενδείξεων, σημάτων κ.λπ. της εταιρείας εμπορίας. Στην ξεχωριστή αυτή σύμβαση καθορίζεται και ο τρόπος αποπληρωμής της αξίας των ανταλλαγμάτων ή επενδύσεων από τον πρατηριούχο και αυτή θα πραγματοποιείται με την καταβολή ποσοστιαίων δόσεων σταθερών ή αποκλιμακούμενων.
Μέχρι τώρα, η συνήθης πρακτική ήταν οι εταιρείες να χρεώνουν το κόστος της επένδυσης στην τιμή χονδρικής των καυσίμων, χωρίς οι πρατηριούχοι να ξέρουν τι ποσοστό αυτής αφορά στην αξία της επένδυσης. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές παίρνουν την ανιούσα είναι και η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση των καυσίμων που προμηθεύονται οι πρατηριούχοι. Έτσι, με τη νομοθετική ρύθμιση, στη σύμβαση προμήθειας προβλέπεται ότι "η τιμή χονδρικής πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων διαμορφώνεται με βάση την τιμή αγοράς από διυλιστήριο ή την τιμή εισαγωγής της προηγούμενης μέρας, πλέον περιθωρίων κέρδους".
Με τη νομοθετική ρύθμιση ξεκαθαρίζει και το τοπίο ως προς τις χορηγούμενες εκπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση αυτές θα καθορίζονται, ενώ οι βενζινοπώλες εφόσον το αιτούνται θα έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των εκπτώσεων που καταρτίζουν οι εταιρείες εμπορίας ανά κατηγορία πελάτη και ανά νομό, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Οι εκπτώσεις, πέραν των απολογιστικών, θα εμφανίζονται στα τιμολόγια πώλησης.
Η μέγιστη διάρκεια των συμβάσεων είναι πέντε χρόνια, ενώ μπορούν να καταγγελθούν μετά την πρώτη τριετία με προθεσμία έξι μηνών. Ετσι, οι πρατηριούχοι μπορούν εύκολα να αλλάξουν εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Λίγο “παραπίσω” η δημοπράτηση του έργου “σταθμός” για την περιοχή: “Eπέκταση υπάρχοντος κτιρίου Μποδοσάκειου και Προμήθεια Εγκατάστασης Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού” – Τι ήταν αυτό που καθυστέρησε την όλη διαδικασία;

Την επαναδημοπράτηση του έργου “Eπέκταση υπάρχοντος κτιρίου Μποδοσάκειου και Προμήθεια Εγκατάστασης Ιατρικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού”, αποφάσισε  το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Α.Ε.) στις 10/01/2013, αφού η αρχική διακήρυξη απέκλειε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του kozan.gr με τη ΔΕΠΑΝΟΜ, μας πληροφόρησαν πως η αλλαγή στη διακήρυξη έγινε, έχουν ληφθεί οι σχετικές εγκρίσεις και πως πολύ σύντομα, θα έχουμε τον ορισμό των νέων ημερομηνιών για την επαναδημοπράτηση του έργου. Δείτε και το σχετικό έγγραφο από την απόφαση στις 10/01/2013, όταν και αποφασίστηκε η επαναδημοπράτηση.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Kαρέ καρέ η ομηρεία του οδοντιάτρου

Ο Δ. Πολίτης ενώ μεταφέρεται από αστυνομικούς στον εισαγγελέα Μάρτυρας της συγκλονιστικής απαγωγής του 27χρονου οδοντογιατρού, Κ.Κ., από τους ένοπλους δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, έγινε συνομιλήτριά του, που έτυχε εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται στην άλλη άκρη του ακουστικού του τηλεφώνου. Ο Δ. Πολίτης ενώ μεταφέρεται από αστυνομικούς στον εισαγγελέα.
«Σας παρακαλώ, μη με πυροβολήσετε», άκουσε τον οδοντογιατρό να φωνάζει με τρεμάμενη φωνή και αμέσως έκλεισε η συνομιλία, καθώς του έπεσε το hands free του κινητού του τηλεφώνου από τα χέρια.
Ο 27χρονος οδοντογιατρός ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής από την Κοζάνη για τη Θεσσαλονίκη, όπου διδάσκει ως λέκτορας στην Οδοντιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Πάντα επιλέγει τη διαδρομή μέσω της Καστανιάς, επειδή του αρέσει η θέα. Στο ύψος της Ζωοδόχου Πηγής έκανε μια στάση για να απολαύσει το τοπίο και να καπνίσει ένα τσιγάρο. Τότε ήταν που εμφανίστηκαν μπροστά του οπλισμένοι σαν? αστακοί μια ομάδα νεαρών που έβγαιναν από το βαν και φαινόταν να μην τελειώνουν.
Ενοπλοι
Στο βαν επέβαιναν εφτά από τους δράστες -ο όγδοος, ο Δημ. Πολίτης, είχε φύγει με το μετασκευασμένο σε ασθενοφόρο φορτηγάκι- και σχεδόν όλοι βγήκαν έξω κρατώντας όπλα στα χέρια. «Ακολούθησέ μας και ήσυχα. Μην κάνεις καμία κίνηση να τηλεφωνήσεις, δεν θα σε πειράξουμε», φέρεται να του είπαν οι δράστες. Τον έβαλαν με τη βία στο βαν, επιβιβάστηκαν σε αυτό και οι τρεις που συνελήφθησαν τελικά στη Βέροια -οι Γ. Μιχαηλίδης, Α. Μπουρζούκος, Ν. Ρωμανός-, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διέφυγαν με το λευκό Toyota Urban του οδοντογιατρού. Επειδή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου υπήρχε παιδικό καρεκλάκι που έπιανε χώρο, ένας από τους δράστες στοιβάχτηκε στο πορτ-μπαγκάζ, ενώ όταν αναχώρησε το βαν με κατεύθυνση τη Βέροια, το Ι.Χ. του οδοντογιατρού παρέμενε στο σημείο και έτσι είναι άγνωστο το προς τα πού κατευθύνθηκε.
Οι δράστες της απαγωγής είχαν συνέχεια μαζί τους τον όμηρο, ο οποίος στη θέα των αστυνομικών, κατά τη συμπλοκή στη Βέροια, κινήθηκε για να ξεφύγει προς την πλευρά των αστυνομικών. «Είμαι γιατρός, με λένε Κ.Κ., είμαι γιατρός με λένε Κ.Κ.», φώναζε στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον μετέφεραν με περιπολικό μόνο του -ενώ με άλλα οχήματα μεταφέρθηκαν οι δράστες της ληστείας και της απαγωγής- στην Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητά του.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ -ΕΘΝΟΣ
kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι βίδρες κολυμπούν στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας

 Φωτογραφία για Οι βίδρες κολυμπούν στις λίμνες της Δυτικής ΜακεδονίαςΕνα από τα πιο απειλούμενα σαρκοφάγα θηλαστικά και από τα λιγότερο μελετημένα είδη στην Ελλάδα, η βίδρα, εντοπίστηκε, μετά από επίμονες... προσπάθειες, στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

Χρησιμοποιώντας ειδικές κάμερες και καταγράφοντας έμμεσες ενδείξεις - όπως ίχνη και περιττώματα - οι ερευνητές της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρτούρος» μελέτησαν τα έτη 2010, 2011 και 2012, τις διατροφικές συνήθειες του είδους και τις κινήσεις του.

Οι νυχτόβιες βίδρες έκαναν τη... ζωή δύσκολη στους ερευνητές καθώς η παρατήρηση έπρεπε να γίνεται βράδυ με ειδικό εξοπλισμό. Παρόλ΄ αυτά εντόπισαν τουλάχιστον πέντε βίδρες στη Ζάζαρη και τη Χειμαδίτιδα οι οποίες τρέφονται με πτηνά σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ' ό,τι άλλοι πληθυσμοί του είδους.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη βίδρα είναι ο άνθρωπος. Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η αυξημένη βόσκηση της παρυδάτιας βλάστησης, η ρύπανση των υδάτων καθώς και τα τροχαία ατυχήματα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό του είδους.

Οι επιστήμονες του «Αρκτούρου» ελλείψει βασικών πληροφοριών σχετικά με τη βιολογία και οικολογία του είδους και με δεδομένο τον κίνδυνο εξαφάνισής του από τη χώρα ξεκίνησε συστηματικές δράσεις και μελέτης στις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα του νομού Φλώρινας στη Δυτική Μακεδονία

tovima.gr
newsnow
Διαβάστε περισσότερα » »

Άνοιξε σαν χαρτί η φρεγάτα «Θεμιστοκλής»

Άνοιξε σαν χαρτί η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» Μόλις ξεκίνησε η αμμοβολή της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» το βράδυ της Τετάρτης στο ναύσταθμο Σαλαμίνας, τα ύφαλά της σκίστηκαν και άνοιξαν σαν χαρτί λόγω κακής συντήρησης και καθυστερημένου ελέγχου.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Στη συνέχεια άνοιξαν και οι δεξαμενές του πλοίου με αποτέλεσμα το πετρέλαιο που είχαν να χυθεί στο ναύσταθμο.
Ο «Θεμιστοκλής» είναι μία από τις πιο πολύτιμες και ιστορικές φρεγάτες του ελληνικού στόλου, με συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, με ουσιαστικό ρόλο στην κρίση των Ιμίων και μπήκε για δεξαμενισμό και αμμοβολή για την ενίσχυση των υφάλων του στο ναύσταθμο Σαλαμίνας της περασμένη Τετάρτη.
Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες η φρεγάτα ανέβηκε τελικά στη δεξαμενή του ναυστάθμου και η βάρδια υπηρεσίας «χτύπησε» τα ύφαλά της με αμμοβολή, όπως αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στο ναύσταθμο. Οι εργασίες ξεκίνησαν από την πλευρά του σκάφους, που βρίσκονται και οι δεξαμενές του και σε λίγα λεπτά έγινε το απίστευτο συμβάν. Η λαμαρίνα σκίστηκε σαν χαρτί, αλλά υπήρξε διαρραγή και των δεξαμενών του πλοίου στη συνέχεια, με αποτέλεσμα όλα τα καύσιμα που είχε να πλημμυρίσουν ένα μεγάλο μέρος του ναυστάθμου. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος του πλοίου πρέπει να γίνεται κάθε 7 χρόνια αλλά ο «Θεμιστοκλής» είχε 15 χρόνια να ελεγχθεί και για αμμοβολή πρέπει να ανεβαίνουν οι φρεγάτες κάθε 4 χρόνια, αλλά ο «Θεμιστοκλής» είχε να ανέβει στις δεξαμενές από το 2006.
Είναι ευτύχημα ότι το ατύχημα με τα ύφαλα του πλοίου και τη δεξαμενή πετρελαίου δεν έγινε σε κάποια περιπολία της φρεγάτας γιατί τότε θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης βύθισης του πλοίου και άμεσου κινδύνου για τα 80 περίπου μέλη του πληρώματός της.
Από την Πέμπτη το πρωί γίνονται αλλεπάλληλες έρευνες και συσκέψεις ανωτάτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στο ναύσταθμο Σαλαμίνας για να επιμεριστούν ευθύνες και να φωτιστεί πλήρως το απίστευτο αυτό ατύχημα, αποτέλεσμα και αυτό της οικονομικής κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα » »

Υπάρχει ένας άλλος κόσμος κάτω από τη γη; - ΒΙΝΤΕΟ

Υπάρχει ένας άλλος κόσμος κάτω από τη γη; Ναι υπάρχει και είναι στο Βιετνάμ. Το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο στην κεντρική επαρχία Quang Binh. Ανακαλύφθηκε πριν από 18 χρόνια, είναι περισσότερο από 200 μέτρα πλάτος, 150 μέτρα ύψος, και τουλάχιστον 6,5 χιλιομέτρων, αν και οι ερευνητές είπαν ότι δεν ήταν σε θέση να το διερευνήσουν πλήρως. Δεν είναι φυσικά ένα σπήλαιο απλά μεγάλο. Είναι ένα σπήλαιο που έχει μια ζούγκλα και έναν καταρράκτη. Ναι. Όλα αυτά κάτω από τη γη. 
Το σπήλαιο Doong σε φωτογραφίες :
Υπάρχει ένας άλλος κόσμος κάτω από τη γη;
Το σπήλαιο Doong σε βίντεο :

goodstory
Διαβάστε περισσότερα » »