Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σκόπια: Παιχνίδι σε υπολογιστή- ‘Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου’

Πλύση εγκεφάλου στα παιδιά του νοτιοσλαβικού κράτους,  για τον ... ένδοξο ...πρόγονό τους!...

Οκτώβριος 16, 2013.

Με το σύνθημα ‘Κοίτα μακριά’ από τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στα Σκόπια η δεύτερη έκδοση του φεστιβάλ της δημιουργικής βιομηχανίας «Σκόπια Δημιουργική» που άρχισε με την παρουσίαση του σκοπιανού παιχνιδιού στον υπολογιστή «Κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


Γραφίστας και εμψυχωτής του προγράμματος είναι η Έλενα Πόποβα,  η προγραμματίστρια Σάντρα Νικόλοφσκα και η μουσική είναι της Ντούνια Ιβάνοβα.

Το παιχνίδι είναι σε έκδοση flash και περιέχει 40 διαφορετικά επίπεδα και πριν την είσοδο σε κάθε επίπεδο περιέχεται ένα κείμενο για τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (για τους μικρούς μας φίλους).

«Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα  και είναι σχεδιασμένο για διαφορετικό είδος κοινού», δήλωσε η Σάντρα Νικόφσκα.

Η ιδέα για παιχνίδι «Κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου» όπως ανακοίνωσε η «Σκόπια δημιουργική» είναι βασισμένο στα επιτραπέζια παιχνίδια όπως το ‘Monopoly’ ή ‘Ρίζικ’ σε android έκδοση και σε άλλες κονσόλες, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Το μυστικό που κρατάει όρθιο τον Παρθενώνα επί 2.500 χρόνια

Το μυστικό που κρατάει τον Παρθενώνα όρθιο επί 2.500 χρόνια χωρίς σχεδόν την παραμικρή ζημιά από τους σεισμούς που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτεται μετά από μελέτες που δείχνουν ότι παρά το γεγονός πως δεν έχει καν θεμέλια έχει τριπλή αντισεισμική θωράκιση.
Σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου μελέτες της όλης αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας, κατέδειξαν πως οι αρχαίοι είχαν από τότε ανακαλύψει, αυτό που σήμερα ονομάζουμε σεισμική μόνωση.
Ο ναός αυτός, σύμφωνα με την κυρία Τιμοθέου, κοντράρει επιτυχώς τη θεωρία της σύγχρονης πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει καν θεμέλια, είναι τριπλά μονωμένος σεισμικά!
Αυτή η τριπλή μόνωση, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος.
Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενώνας.
Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολύβι (το μολύβι έχει την ιδιότητα να προστατεύει το σίδηρο από τη σκουριά και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του, το όποιο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική).
Και το τρίτο εντοπίζεται στις κολώνες του κτίσματος, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματες, αφού οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες μαρμάρου, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη.
Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής φόρμουλας, όπως σημείωσε η κυρία Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι εκτόνωναν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο εγκέλαδος!
Οι κολώνες, τέλος, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένες, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντώνεται, αλλά να μην καταρρέει!
 
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Δύο συμβάσεις σημαντικών έργων μεταξύ δημάρχου Εορδαίας και αναδόχων θα υπογραφούν την Παρασκευή 18-10-2013 στις 12 μ. στο δημοτικό κατάστημα Εορδαίας.
Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης της βόρειας εισόδου της πόλης και την ανάπλαση του αύλειου χώρου του ΕΑΚ Πτολεμαίδας.
Αναλυτικά στοιχεία των έργων:
«ΑΝΑΠΛΑΣΗ  ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ »
 Ποσό Σύμβασης: 1.845.623,02 Ευρώ (με  23% ΦΠΑ)
Ποσό Σύμβασης : 1.500.506,52 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
 Χρηματοδότηση                      : Π.Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013ʼʼ
ΚΠ-ΟΠΣ Εργόραμα                : 365504
ΣΑΕΠ                                    :0058 με Κ.Α 2012ΕΠ00580054
Φορέας Υλοποίησης               : Δήμος Εορδαίας
Κωδικός Π/Υ  2013               : 30.7323.0029
Προϋπολογισμός έργου          :3.300.000,00
Προϋπολογισμός μελέτης      : 3.300.000,00
Συμβατ. αντικ υποέργου       : 1.845.623,02

«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΑΚ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ »

Ποσού:669.599,98 Ευρώ (με  23% ΦΠΑ)
Ποσού : 544.390,23 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
Χρηματοδότηση                      : Π.Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013ʼʼ
ΚΠ-ΟΠΣ Εργόραμα                : 365519
ΣΑΕΠ                                     :0058 με Κ.Α 2012ΕΠ00580053
Φορέας Υλοποίησης               : Δήμος Εορδαίας
Κωδικός Π/Υ  2013                : 15.73210038
Προϋπολογισμός έργου          :720.000,00
Προϋπολογισμός μελέτης      : 720.000,00 
Συμβατ. αντικ υποέργου         : 669.599,98
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (1)

του Σταύρου Καρκαλέτση*
Ένα από τα πλέον άγνωστα τμήματα των εκτός Ελλάδας Ελλήνων, είναι αυτό που κατοικεί στη FYROM, στα σημερινά Σκόπια. Θα τολμούσα να ισχυριστώ πως δεν πρόκειται απλώς για ''άγνωστο'' αλλά και ''ανεπιθύμητο'' για τον μικροαθηναικό ενδοτισμό κομμάτι του Ελληνισμού. Το πολιτικό αδιέξοδο στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα, η επιθετική σκοπιανή ιδεολογία του ''μακεδονισμού'', και η παραδοσιακή έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνέβαλαν στην άγνοια της ιστορίας τους αλλά και της σύγχρονης παρουσίας τους. Υπάρχει όμως Ελληνισμός στα Σκόπια, την ώρα που κάποιοι στην Αθήνα ετοιμάζονται για τις νέες εκπτώσεις με τίτλο ''Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας''.

Κατά το 19ο αιώνα, ο ελληνικός αυτός πληθυσμός κατοικούσε κατά πλειονότητα στην περιοχή της Πελαγονίας, που περιλαμβάνει την Οχρίδα (Αχρίδα), το Μοναστήρι, τη Γευγελή, και τη Στρώμνιτσα. Τα βόρεια όριά του, που ταυτίζονταν με τα όρια της ιστορικής Μακεδονίας, ήταν το Κρούσοβο και το Πρίλεπο. Οι πρώτες εθνικές συγκρούσεις άρχισαν το 1870, με τη δημιουργία της βουλγαρικής Εξαρχείας και με την απόπειρα των Βούλγαρων εθνικιστών να αποσπάσουν τους σλαβόφωνους ελληνικούς πληθυσμούς από την επιρροή του ελληνόφωνου Οικουμενικού  Πατριαρχείου. Ο σλαβόφωνος πληθυσμός διασπάστηκε. Ένα μέρος, οι βουλγαρίζοντες, προσχώρησε στην Εξαρχία, ενώ ένα άλλο σημαντικό μέρος παρέμεινε πιστό στην ελληνική ιδέα και στο Πατριαρχείο.
Οι βασικές ομάδες του  ελληνισμού της Πελαγονίας ήταν τρεις: Οι πατριαρχικοί σλαβόφωνοι, οι Βλάχοι, και οι Σαρακατσάνοι. Ο Σκοπιανός ιστορικός Kriste Bitoski αναφέρει: ''Ιδίως οι Βλάχοι, βαθμιαία έγιναν η κύρια δύναμη στο πλευρό της Μητρόπολης της Πελαγονίας για την προώθηση της Μεγάλης Ελληνικής Ιδέας. Οι ναοί και τα σχολεία του Μοναστηρίου ήταν σε ελληνικά χέρια κατά τα μέσα του 19ου αιώνα…''. Στο υπόμνημα που απέστειλε η ελληνική κοινότητα της Πελαγονίας το 1903 προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, περιγράφεται με σαφήνεια η πολιτιστική και εθνική κατάσταση: ''Λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί, αλλ’ αυδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημάς τούτο''.
Η ένταση των εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή φαίνεται και από τη μαρτυρία του Michel Pailares: ''Στο Μοναστήρι, όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες ως τα βάθη της καρδιάς τους, με ελληνικές παραδόσεις και ιδανικά. Στέλνουν πάνω από δύο χιλιάδες παιδιά στα σχολεία του εκεί Ελληνισμού, που τα πλουτίζουν με τις εισφορές τους. Αυτοί βρίσκονται επικεφαλής του πιο σκληρού και αμείλικτου αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Δημιούργησαν μια μυστική επιτροπή που είναι ο τρόμος των κομιτατζήδων. Ούτε ο μητροπολίτης ούτε ο Έλληνας πρόξενος μπορούν να μετριάσουν τον έξαλλο πατριωτισμό τους…''.
 Μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και την ενσωμάτωση της περιοχής στο νεοσύστατο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η κατάσταση χειροτέρευσε. Οι Σέρβοι ακολούθησαν μια πολιτική εκσλαβισμού και εκσερβισμού. Απαγόρευσαν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία και τις ελληνικές εκκλησίες. Σε ιδεολογικό επίπεδο, μετονόμασαν τους κατοίκους σε ''παλιούς Σέρβους'' (starii Srbrji). Η πολιτική αυτή αντικαταστάθηκε με την πολιτική εκβουλγαρισμού κατά τη διάρκεια τόσο της περιόδου 1916-1918, όταν η περιοχή κατελήφθη από τις Κεντρικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια τα Σκόπια θα επανέλθουν στη σερβική δικαιοδοσία και η επαρχία θα oνομαστεί η επαρχία Vardarska. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα υποστεί τη γερμανική Κατοχή, όπου όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού (οι βουλγαρίζοντες) είδαν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές, καθ' ότι σύμμαχοι των Βουλγάρων. Τότε θα επιστρέψουν και οι Βούλγαροι στην περιοχή και θα συνεχίσουν την πολιτική εκβουλγαρισμού. Είναι ακριβώς η πολιτική θα προσπαθήσει να ακυρώσει ο Τίτο στη συνέχεια, εφευρίσκοντας το ιδεολόγημα του μακεδονισμού.
(Συνεχίζεται)
* Από το έργο ''ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ'', εκδ. ''ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ'', Αθήνα 2001
elkeda.gr
 
lithosfotos
Διαβάστε περισσότερα » »

Την αξιοπιστία της Ε.E. αμφισβητούν τα Σκόπια

Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, τίθεται υπό αμφισβήτηση, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στη μηνιαία σλοβακική έκδοση Dimenzie, λίγο πριν ανακοινωθεί η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που -κατά πληροφορίες- δεν είναι θετική για την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ χαρακτηρίζει ως «ντροπιαστικό» το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούνιος 2013) δεν έγινε καμία αναφορά για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.
«Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ επέδειξε αλληλεγγύη σε μια χώρα που επιζητά να μη γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από το ζήτημα της ονομασίας, η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα σεβαστεί τις συμφωνίες, εάν σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μόνο έτσι θα ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα και θα αρθεί η παρεμπόδιση της «μακεδονικής» ενσωμάτωσης. Με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην παρεμποδίζει την ένταξη της «Μακεδονίας» στους διεθνείς οργανισμούς. Αντ΄ αυτού, αυτοί (σσ. οι Έλληνες) κυριολεκτικά εκβιάζουν την ένταξή μας στην ΕΕ ζητώντας αλλαγή του ονόματος, ενώ από την άλλη, όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Ο κ. Ιβάνοφ εκτίμησε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διευκολύνουν την επίλυση των διμερών ζητημάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Σλοβενίας και της Κροατίας, και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, με τη στήριξη της ΕΕ, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν αυτό το παράδειγμα.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν θα πρέπει να βρεθούν εκτός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ,ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η χώρα του προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις αυτές ανέφερε: «Η θέση μας είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθούμε συνομιλίες για ζητήματα εθνικής ταυτότητας. Εμείς είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε τίποτα άλλο εκτός από "Μακεδόνες". Και η γλώσσα που μιλάμε είναι η «μακεδονική». Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί μια ώρα αρχύτερα».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι παρά τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε οικονομικό επίπεδο «είναι εξαιρετική».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Διαβάστε περισσότερα » »

Στήριξη των νέων αγροτών με πριμ έως 70.000 ευρώ. Λεφτά τέλος στους αγρότες φαντάσματα

Προνομιακή υποστήριξη θα έχουν οι νέοι ηλικιακά αγρότες στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς προβλέπεται πριμ πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ. Αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις
 
Προνομιακή υποστήριξη θα έχουν οι νέοι ηλικιακά αγρότες στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς προβλέπεται πριμ πρώτης εγκατάστασης έως και 70.000 ευρώ, αλλά και μια ειδική συμπληρωματική ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριότητάς τους, πέραν αυτής που αφορά όλους τους γεωργούς.
Αυτό τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Α. Τσαυτάρη, ο Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η ΕΕ διαμορφώνει μια ουσιαστική πολιτική για τους νέους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 6% των αγροτών στην Ευρώπη σήμερα είναι κάτω των 40 ετών.
Ο κ. Τσιόλος επισήμανε ότι παρά τη δύσκολη περίοδο για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ΕΕ και τη διεύρυνσή της σε 28 κράτη-μέλη, οι πιστώσεις υπέρ της κοινοτικής πολιτικής κρατήθηκαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κατέστη εφικτή μια αποτελεσματική κατανομή των πιστώσεων και μεταξύ των κρατών μελών, και μεταξύ περιφερειών, και μεταξύ παραγωγών.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα,  είπε, ότι οι πιστώσεις που έχουν δοθεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι πλέον των 19,7 δισ. ευρώ και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ένα μεγάλο δυναμικό σε επίπεδο ποιότητας προϊόντων, που συνεπάγεται σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. «Απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό εκμετάλλευσης προστιθέμενης αξίας», είπε, «είναι ότι εδώ και μερικές μέρες καταγράψαμε και το 100ο προϊόν με ένδειξη γεωγραφικής προέλευσης, την πιστοποίηση ΠΟΠ και νομίζω πως σε σχέση με το μέγεθος της χώρας, αυτό αποτελεί μια εκπληκτική επίδοση».
Παράλληλα, όπως αναφέρει και το Έθνος, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις . Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.
Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν.
Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».

Διαβάστε περισσότερα » »

Αλβανία –Ελλάδα: «Ο Στρατιωτικός νόμος είναι ακόμη σε ισχύ»

Τίρανα.

Επίσημο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εστάλη στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 1999, όπου  φαίνεται σαφώς η ελληνική θέση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.


Η επιστολή η οποία εστάλη στην αγγλική γλώσσα, διαψεύδει τις δηλώσεις που έγιναν, χθες, από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι ο νόμος του πολέμου έχει αφαιρεθεί από την Ελλάδα το 1987, σημειώνει  το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ‘Αιών’.

Η επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1999 γράφει:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ως απάντηση στην ανησυχία της Αλβανικής Πρεσβείας, δηλώνει ότι ο αριθμός του νόμου 2636 του 1940 και ο νόμος υπ’ αριθμόν 4560 του 1966 είναι ακόμη σε ισχύ».

Η χρονολογία αυτής της επιστολής είναι μετά τον Αύγουστο του 1987, οπότε η ελληνική κυβέρνηση με διάταγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατάργησε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.

Επιπρόσθετα, αυτή η πράξη χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, γιατί μια τέτοια  αναγνώριση θα πρέπει να εκδοθεί κατόπιν απόφασης του Κοινοβουλίου ή με διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αίτηση αυτή έγινε τρία χρόνια μετά τη σύναψη της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο , Σαλί Μπερίσα, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Αλλά το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, και το οποίο βρίσκεται  στα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από το 1999, δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία βρίσκεται ακόμη κάτω από τη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης.

Η άρθρωση από την αλβανική διπλωματία για την κατάργηση αυτού του νόμου, έρχεται για δεύτερη φορά, μετά παρόμοιο αίτημα στην Ελλάδα,  – το οποίο δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης- που έγινε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι.

Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει – πέρα από όλα αυτά- να αποσυρθεί  αυτή η απόφαση νόμιμα, δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ωστόσο,  η κίνηση αυτή θα φέρει πολλές συνέπειες, επειδή η εμπόλεμη κατάσταση είναι συνδεδεμένη με πολλά προβλήματα, όπως των τσαμουριωτών- Τσάμηδων,  τις ιδιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πλευρά.

Αλλά όπως με θάρρος η αλβανική κυβέρνηση πρόβαλε το ζήτημα αυτό, έτσι θα μπορούσε να το διευθετήσει, τόσο για τους τσάμηδες όσο και για τα θαλάσσια σύνορα.

 Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η Ελλάδα από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει  ως χώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας φιλοδοξεί να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »