Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πυραμίδες στην Αρχαία Ελλάδα

Το γεγονός της ύπαρξης πυραμίδων στην αρχαία Ελλάδα σίγουρα θα εκπλήσσει τους περισσότερους αναγνώστες. Και όμως, στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πυραμίδες και ο γράφων υποστήριξε σε άλλο κεφάλαιο πως πιθανών οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν πρώτοι πυραμίδες και πως τους αντέγραψαν οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αμερικής με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες ήλθαν σε επαφή.
Στην Αμερική οι αρχαίοι Έλληνες ήλθαν σε επαφή με πολιτισμούς αρχαιότερους του παλαιότερου πολιτισμού που γνωρίζουμε, των Μάγιας οι οποίοι ήκμασαν στο Μεξικό από τον 4ο ως τον 17ο αιώνα μ.Χ. Στην Αμερική, οι Μάγιας, οι Ίνκας και οι Αζτέκοι πιθανώς δέχθηκαν την πολιτιστική επίδραση των αρχαίων Ελλήνων που έφτασαν στον Νέο Κόσμο με τα πλοία τους, δεδομένου των αρχαιοελληνικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στην Αμερική (νομίσματα, τάφος, κτερίσματα) και της γλωσσικής ομοιότητας κάποιας διαλέκτου των Ίνκας με την αρχαιοελληνική δωρική διάλεκτο. ΑΡΑΟΥΚΑΝΟΙ
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΚΚΑΡΑ
Σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, οι αρχαιότερες πυραμίδες χτίστηκαν από τους Φαραώ που ανήκαν στο ``αρχαίο βασίλειο΄΄ (3100 - 2270 π.Χ.) το οποίο περιλάμβανε τις 10 πρώτες δυναστείες. Η πρώτη πυραμίδα στην Αίγυπτο κατασκευάστηκε το 2620 π.Χ. Ήταν η ``πυραμίδα του Σακκάρα΄΄ του Φαραώ Ζόζερ (Djoser) που ανήκε στην 3η δυναστεία. Οι Φαραώ Χέοπας, Χεφρήνος (4η δυναστεία) και Μυκερίνο, κατασκεύασαν τις πυραμίδες κοντά στην - τότε πρωτεύουσα - Μέμφιδα, την σημερινή πόλη Ελ - Γκίζα. Η πυραμίδα του Χέοπα χτίστηκε το 2550 π.Χ.
Όπως θα αναφερθεί παρακάτω, οι αρχαιότερες πυραμίδες της Ελλάδος: η ``πυραμίδα του Ελληνικού΄΄ και η πυραμίδα στο Άμφειον της Θήβας, χρονολογούνται στο 2720π.Χ. και στο 3000 - 2400 π.Χ., αντίστοιχα. Άρα, αυτό ενισχύει την θεωρία του γράφοντος ότι οι αρχαίοι Έλληνες επηρέασαν σημαντικά τον αιγυπτιακό πολιτισμό και πρώτοι αυτοί κατασκεύασαν πυραμίδες. Άλλωστε, η σφίγγα (70) και ο γρύπας (71) συναντώνται και στην ελληνική μυθολογία.
Γνωστό είναι το παράδειγμα του Οιδίποδα (31) στην Θήβα που ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να λύσει το αίνιγμα της Σφίγγας και να γλιτώσει την πόλη του, γιατί όποιος απαντούσε λάθος η Σφίγγα τον έτρωγε! Ομοιότητες, επίσης, υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική και στην αιγυπτιακή τέχνη. Στην τέχνη, σφραγιδόλιθοι συναντώνται στην Αίγυπτο, αλλά και στην μινωική Κρήτη. Ομοίως και οι αρχαϊκοί Κούροι (αγάλματα) συναντώνται και στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΛΙΒΥΚΟΥ
Στο κεφάλαιο ``ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ΄΄ έγινε αναφορά στα αρχαϊκά αγγεία ανατολίζοντος ρυθμού του 7ου αιώνα π.Χ που δείχνουν πολιτιστική επαφή με την Αίγυπτο. Παράλληλα, ομοιότητες υπάρχουν στην ιδεογραφική γραφή (σύμβολα = απλουστευμένες εικόνες των αντικειμένων που δηλώνουν) και συγκεκριμένα στη γραμμική Ά (το παλαιότερο δείγμα της γραφής αυτής είναι ο δίσκος της Φαιστού της Κρήτης που ανάγεται περίπου στο 1700 π.Χ) που ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.
Επί τη ευκαιρία, τις πυραμίδες της Αιγύπτου αναφέρει ακόμα και ο Όμηρος (Οδύσσεια, 415 - 470)!!! Στο κεφάλαιο ``Η μετάδοση του ελληνικού πολιτισμού΄΄ αναλύθηκε το γεγονός ότι οι Αχαιοί βοήθησαν τον 15ο αιώνα π.Χ., καθώς και τον 12ο αιώνα π.Χ., άλλους λαούς σε πολεμική τους εκστρατεία εναντίον της Αιγύπτου. Γενικά, είναι εμφανές ότι υπήρχε πρώιμη πολιτιστική γνωριμία των Αιγυπτίων με τους Έλληνες, πέρα από τις πολεμικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε, σημαντικός πολιτισμός υπήρχε στο Αιγαίο ήδη από την 6η χιλιετία π.Χ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αιγύπτιοι συγκαταλέγουν τους Έλληνες στους λαούς της θάλασσας την οποία οι Έλληνες είχαν οργώσει με τα πλοία τους. Η Κρήτη ήταν θαλασσοκράτωρ ήδη από την 2η χιλιετία π.Χ.
Δεν είναι διόλου απίθανο οι Αιγύπτιοι να ήταν Κρήτες!!! Το σκουρόχρωμο δέρμα των δύο λαών είναι ένα φαινοτυπικό στοιχείο, πέρα από πολιτιστικές ομοιότητες (σφραγιδόλιθοι, ιδεογραφική γραφή και άλλα). Κρήτες θεωρείται ότι ήταν οι Φιλισταίοι στην Παλαιστίνη, ενώ αλλού αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν στο Αφγανιστάν σημάδια μινωικού πολιτισμού! Οι Κρήτες είχαν οργώσει τις θάλασσες.
Είχαν, φυσικά, στενή σχέση με τους Αιγυπτίους οι οποίοι αποκαλούσαν τους Κρήτες: ``Κεφτιού΄΄. Σε αιγυπτιακά κείμενα οι Κρήτες αναφέρονται ως έξοχοι έμποροι και βιοτέχνες. Επίσης, αιγυπτιακή γραφή αναφέρει πως ο Φαραώ Τούθμωσης ο Γ΄ (πέθανε το 1448 π.Χ., επέκτεινε την Αίγυπτο ως τον Ευφράτη και επίσης ήταν νομοθέτης) ανέθεσε σε Κρήτες τη μεταφορά ξυλείας από το Λίβανο. Στην μινωική Κρήτη ο Μίνως ήταν κάτι σαν τον Φαραώ. Η λέξη Μίνως ήταν βασιλικός τίτλος. Ο Μίνως αναφέρεται ως βασιλιάς της Κνωσού.
Ήταν ο σημαντικότερος βασιλιάς της Κρήτης. Χώρισε το νησί σε 3 περιφέρειες με πρωτεύουσες την Κνωσό, την Φαιστό και τα Μάλια (στην Φαιστό και στα Μάλια βασίλευαν τα αδέλφια του Ραδάμανθυς και Σαρπηδόνας). Ο Μίνωας ήταν νομοθέτης και μάλιστα τον αντέγραψε ο Λυκούργος, ο νομοθέτης της Σπάρτης. Κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη, ο Μίνωας είχε οργανώσει πανίσχυρο στόλο. Στην βασιλεία του η Κρήτη ήταν θαλασσοκράτωρ.
Κατέκτησε πολλές περιοχές όπως οι Κυκλάδες. Επίσης, κατέλαβε τα Μέγαρα και την Αθήνα (προφανώς η διαμάχη του Μίνωα με τον Αιγέα, η πολιορκία της Αθήνας και τελικά η λύση της πολιορκίας με την συμφωνία για αποστολή 14 Αθηναίων νέων στην Κρήτη για θυσία στον Μινώταυρο σχετίζονται με αυτό). Ίδρυσε πολλές αποικίες στις οποίες έδωσε το όνομα Μινώα (όπως η Μονεμβασιά). Στην Μ.Ασία έδιωξε τους Κάρες και τοποθέτησε εκεί βασιλιάδες τους υιούς του. Οι Κάρες σχετίζονται με την πρωτοελληνική φυλή Λέλεγες που ήταν Κάρες ή φυλή που υποδουλώθηκε σε αυτούς.
Ο Μίνωας σκοτώθηκε στη Σικελία πολεμώντας τον βασιλιά Κόκαλο που είχε απαγάγει την κόρη του (με την θέλησή της). Η μάχη στη Σικελία δείχνει ως που είχαν φθάσει οι Κρήτες. Δεν είναι απίθανο να είχαν φθάσει μακρύτερα, για παράδειγμα στην Αγγλία ή ακόμα και στην Αμερική! Τα παραπάνω αναφέρθηκαν για να δείξουν όχι μόνον την μετάδοση του μινωικού πολιτισμού που αργότερα ενσωματώθηκε στον πολιτισμό των Αχαιών που κατέκτησαν το νησί τον 15ο αιώνα π.Χ., αλλά και την θεωρία πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν φυλετική συγγένεια με τους πρωτοελληνικούς λαούς και συγκεκριμένα με τους Κρήτες.
Οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι είναι μουσουλμάνοι απόγονοι των Σαρακηνών (Αράβων και γενικά των μουσουλμάνων κατακτητών - στην Αίγυπτο των Οθωμανών), ενώ οι Κρήτες σήμερα είναι ίσως γενετικά εκφυλισμένοι από τους κατακτητές του νησιού (Αχαιοί 15ο αιώνα π.Χ., Δωριείς 11ο αιώνα π.Χ., Ρωμαίοι, πειρατές, (Β)Ενετοί το 1453, Τούρκοι το 1669) και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοντούς Κρήτες της μινωικής εποχής που είχαν ανάστημα 1.50 μ, πλατείς ώμους και στενή μέση στην οποία φορούσαν το περίζωμα το οποίο αντέγραψαν αργότερα οι Αχαιοί.
Προαναφέρθηκε ότι και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πυραμίδες. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύασαν μικρές, όπως θα δούμε παρακάτω, πυραμίδες. Η απάντηση είναι απλή. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν υπέρ του μέτρου στην τέχνη και απεχθάνονταν την χλιδή και την υπερβολή στο μέγεθος των αρχιτεκτονικών έργων των ανατολίτικων λαών - όπως των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων. Άλλωστε, οι αιγυπτιακές πυραμίδες και άλλα έργα (η Σφίγγα στην Ελ - Γκίζα, καθώς και οι τάφοι των Φαραώ Ραμσή του ΣΤ΄ και του Τουταγχαμών στο Λούξορ) οικοδομήθηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα χιλιάδων σκλάβων που τους φέρονταν σαν ζώα.
Επίσης, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, οι πυραμίδες στην Ελλάδα μάλλον ήταν τύμβοι, χωρίς να αποκλείονται οι θεωρίες ότι ήταν βωμοί ή αστρονομικά παρατηρητήρια ή μικρά φρούρια ή κέντρα μετάδοσης σημάτων με φωτιά. Άλλωστε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, γιατί αν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τις πυραμίδες ως τύμβους σημαντικών προσώπων, τότε θα ανέγραφαν τα ονόματά τους ή θα έδιναν στοιχεία για τα πρόσωπα αυτά. Επίσης, θα ανευρίσκονταν δεκάδες πυραμίδες στην Ελλάδα.
Εκτός αν πράγματι υπήρχαν δεκάδες πυραμίδες, αλλά κατεστράφησαν από τους ξένους κατακτητές ή γκρεμίστηκαν και τα συντρίμμιά τους έχουν καλυφθεί από χώμα και βλάστηση. Έτσι, δεδομένου ότι ήταν μικρές, είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα καταχωνιασμένα ερείπιά τους.
Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στην Ελλάδα η γνωστότερη πυραμίδα είναι η ``πυραμίδα του Ελληνικού΄΄. Βρίσκεται στο σημερινό χωριό ``Ελληνικό΄΄, κοντά στον δρόμο που συνέδεε στην αρχαιότητα το Άργος με την Τεγέα. Η Τεγέα ήταν αρχαία πόλη στην Αρκαδία και οι Τεγεάτες ήταν γνωστοί για την ανδρεία τους στον πόλεμο. Η πυραμίδα αυτή δεν περιγράφεται από τον περιηγητή Παυσανία (ο Παυσανίας ήταν από την ελληνική αποικία Μαγνησία της Μ. Ασίας και έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ.).
Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο Παυσανίας αναφέρεται σε άλλη πυραμίδα, στο σημερινό χωριό Λυγουριό της Αργολίδος. Οι διαστάσεις της ``πυραμίδος του Ελληνικού΄΄ είναι: βόρεια και νότια πλευρά = 12. 6 μέτρα - έκαστη, ανατολική και δυτική πλευρά = 14. 5 μέτρα - έκαστη. Το ύψος της πυραμίδος είναι 3. 4 μέτρα, αν και το αρχικό ύψος της θεωρείται πως ήταν 3. 6 μέτρα. Το κεντρικό δωμάτιο της πυραμίδος έχει διαστάσεις 7. 1 τετραγωνικά μέτρα.
Μελέτες που έγιναν από το κέντρο αρχαιομέτρησης του ινστιτούτου ``Δημόκριτος΄΄, τον καθηγητή της Ακαδημίας Αθηνών Π. Θεοχάρη, τον καθηγητή του κέντρου ερεύνης αστρονομίας και εφηρμοσμένων μαθηματικών Ι. Λυριτζή, το εργαστήριο αρχαιομέτρησης του φυσικού τμήματος του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου της Σκοτίας με τον καθηγητή R. G. Galloway και τις επιστημονικές ομάδες των παραπάνω ιδρυμάτων (δημοσίευση: 9 - 2 - 1995), χρονολόγησαν - με την μέθοδο της οπτικής θερμοακτινοβολήσεως - την πυραμίδα αυτή στο 2720 π.Χ. !!!
Άρα, η ``πυραμίδα του Ελληνικού΄΄ οικοδομήθηκε 100 έτη πριν την πρώτη πυραμίδα της Αιγύπτου (πυραμίδα του Ζόζερ, 2620 π.Χ.) και 170 έτη πριν την πυραμίδα του Χέοπα (2550 π.Χ.)! Κάτω από την βόρεια πλευρά της ``πυραμίδος του Ελληνικού΄΄ βρέθηκαν αγγεία που χρονολογήθηκαν στο 3000 π.Χ. !!!
Ο Παυσανίας δεν αναφέρει την πυραμίδα, αλλά σημειώνει πως στην περιοχή υπήρχε ``πολυανδρία΄΄, δηλαδή ομαδικοί τάφοι. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι δεν αναφέρεται στην πυραμίδα γιατί την εντάσσει στους τάφους. Με άλλα λόγια, η πυραμίδα ήταν τάφος. Άλλωστε και στην αρχαία Αίγυπτο οι πυραμίδες ήταν τύμβοι των Φαραώ. Άλλοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η πυραμίδα χρησιμοποιείτο για να στέλνουν μηνύματα με σήματα φωτιάς σε απομακρυσμένα σημεία. Δηλαδή την χρησιμοποιούσαν ως επικοινωνιακό κέντρο.
Αυτό σίγουρα θα ήταν χρήσιμο σε περιόδους πολέμου. Κατά άλλους μελετητές, η πυραμίδα ίσως ήταν ένα αστρονομικό παρατηρητήριο. Ο Αμερικανός αρχαιολόγος L. E. Lord υποστήριξε ότι η πυραμίδα ήταν ένα μικρό φρούριο, ενώ ο Β. Κατσιαδράμης υποστήριξε ότι ήταν ένας μικρός βωμός όπου γίνονταν θυσίες (φυσικά ζώων, αφού στην αρχαία Ελλάδα δεν γίνονταν ανθρωποθυσίες)./p>
Στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου υπάρχει η ``πυραμίδα της Κάμπιας΄΄ που ανακαλύφθηκε το 1993 από έναν δάσκαλο. Οι διαστάσεις της είναι: βόρεια πλευρά = 7. 78 μέτρα, νότια πλευρά = 8. 87 μέτρα, ανατολική και δυτική πλευρά = 8. 4 μέτρα - έκαστη. Στα δεξιά του δρόμου από το Άργος προς την Επίδαυρο, ο Παυσανίας αναφέρει και μια άλλη πυραμίδα.
Είναι η ``πυραμίδα Νταλαμανάρα΄΄. Η πυραμίδα αυτή ήταν διακοσμημένη εξωτερικά με σκαλισμένες κυκλικές ασπίδες. Κάποιοι μελετητές συνδέουν την διακόσμηση με τις ασπίδες με το γεγονός - που αναφέρει η παράδοση - της μάχης του βασιλιά της Τίρυνθας (αρχαία πόλη της Αργολίδος), Προίτου και του Αρκισίου, βασιλιά του Άργους. Η μάχη έληξε ισόπαλη και οι δύο βασιλείς υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης. Στην μάχη αυτή λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ασπίδες. Άρα, αν η πυραμίδα με τις διακοσμημένες ασπίδες συνδέεται με την παράδοση αυτή, τότε οικοδομήθηκε πριν τον 16ο αιώνα π.Χ.
Τα συντρίμμιά της πυραμίδος ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο W. M. Leake το 1806. Έκτοτε, όμως, χάθηκαν τα ίχνη της. Επίσης, κοντά στην αρχαία πόλη της Σικυώνος στην Κορινθία, σημειώνεται η ύπαρξη πυραμίδος σε γκραβούρα του 1877 που έφτιαξε ο J. Fennet. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρισκόταν η πυραμίδα που περιγράφει ο Fennet. Ίσως να έχει θαφτεί από χώματα και να έχει καλυφθεί από πυκνή βλάστηση. Ευκαιρία για τους αναγνώστες να αρχίσουν να ψάχνουν τις δύο παραπάνω πυραμίδες!!!
Κοντά στο σημερινό χωριό Λυγουριό της Αργολίδος βρίσκεται η ``πυραμίδα του Λυγουριού΄΄ την οποία περιγράφει και ο Παυσανίας. Η πυραμίδα βρίσκεται στα βόρεια του σημερινού δρόμου που ενώνει το Ναύπλιο με το ιερό του Ασκληπιού της Επιδαύρου. Οι διαστάσεις της πυραμίδος είναι: βόρεια πλευρά = 14 μέτρα, νότια πλευρά = 12 μέτρα, ανατολική πλευρά = 12. 75 μέτρα και δυτική πλευρά =12. 5 μέτρα. Η πυραμίδα αυτή χρονολογήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών - με την μέθοδο της οπτικής θερμοακτινοβολήσεως - στο 2100 (με διακύμανση 610 ετών) π.Χ!!! Κατά τον μελετητή L. E. Lord η πυραμίδα αυτή, μετά το 2ο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., χρησιμοποιήθηκε ως μικρό φρούριο.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ
Η πυραμίδα αυτή βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραχναίο (από Άργος προς Επίδαυρο) με διαστάσεις 14x12 μέτρα περίπου.Έχει χρονολογηθεί (με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας) στο 2100 π.Χ.Ο Παυσανίας δεν αναφέρει τίποτα για το κτίσμα και η πρώτη αναφορά που έχουμε, είναι από την "Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στον Μοριά". Οι πρώτες ανασκαφές διενεργήθηκαν στις 9 - 18 Δεκεμβρίου του 1936 και στις 1 - 9 Αυγούστου του 1937 υπό την διεύθυνση του Αμερικανού αρχαιολόγου Ρ. Σκράντον.
Οι διαστάσεις της πυραμίδας του Λιγουριού δείχνουν καθαρά την ομοιότητα σε τύπο και πιθανώς σε χρήση, με την πυραμίδα του Ελληνικού.Η πυραμίδα σήμερα είναι σχεδόν ισοπεδωμένη. Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία δεξιά, ελάχιστες πέτρες έχουν μείνει στην θέση τους για να δείχνουν το αρχιτεκτονικό της σχήμα Οι υπόλοιπες πέτρες της οικοδομής (ψαμμίτης λίθος) χρησιμοποιήθηκαν στο χωριό Λιγουριό για χτίσιμο άλλων άλλων κατασκευών ενώ μερικές είναι εντοιχισμένες στην παρακείμενη Βυζαντινή εκλησία της Αγίας Μαρίνας./p>
Ανάμεσα στα ευρήματα της ανασκαφής της Αμερικανικής σχολής Αρχαιολογίας το 1937, περιλαμβάνεται κι ένας λίθινος πέλεκυς της νεολιθικής εποχής (ηλικίας πριν το 3000 π.Χ.), ενώ ο Λ. Λορντ (L. Lord - διευθυντής της Αμερικανικής αποστολής) χρονολογεί την πυραμίδα στον 4ο π.Χ. αιώνα, άποψη που ενστερνίζονται ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική σελίδα του στο δίκτυο (βλ. Πυραμίδα Ελληνικού).
Ο Ρ. Σκράντον (R. Scranton - διευθυντής άλλης Αμερικανικής αποστολής), που μελέτησε τα κεραμικά, υποστηρίζει ότι ο νεολιθικός πέλεκυς "απλά, μπορεί να μεταφέρθηκε από κάπου μακριά σαν κάτι αξιοπερίεργο". Αλλά το πως μπορεί να διατηρήθηκε ο νεολιθικός πέλεκυς "κάπου μακριά" για 2.500 τουλάχιστον χρόνια, να μεταφέρθηκε ως "κάτι αξιοπερίεργο" τον 4ο π.Χ. αιώνα στην πυραμίδα του Λιγουριού και να διατηρήθηκε στη νέα του θέση για άλλα 2.300 χρόνια, είναι ένα εύλογο ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.
Κοντά στην πόλη Νεάπολη της Λακωνίας είχε χτιστεί από τους αρχαίους Έλληνες η ``πυραμίδα της Βιγκλαφίας΄΄. Βρίσκεται απέναντι από την Ελαφόνησο. Ο Παυσανίας την αναφέρει ως τάφο του Κινάντου που ήταν ναύαρχος των πλοίων του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου. Ο Μενέλαος ήταν υιός του Ατρέα (γενάρχης του βασιλικού οίκου των Ατρειδών στις Μυκήνες) και σύζυγος της ωραίας Ελένης για την οποία έγινε ο τρωικός πόλεμος, όταν την απήγαγε ο Πάρις (84). Το πιο πιθανό είναι πως οι ήρωες της τρωικής εκστρατείας ήταν πραγματικά πρόσωπα και όχι μυθολογικα. Άρα, δεδομένου ότι ο τρωικός πόλεμος - που όπως αναφέρθηκε αλλού, ήταν πραγματικό γεγονός - έγινε στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ, κάπου στην περίοδο αυτή χτίστηκε - λογικά - η πυραμίδα, ως τύμβος του Κινάντου. Οι διαστάσεις των θεμελίων της πυραμίδος αυτής είναι: 17. 5 x 16 x 17. 45 x 16 μέτρα. Σήμερα η πυραμίδα αυτή είναι τελείως κατεστραμμένη. ΘΗΒΑ
Η πιο εντυπωσιακή πυραμίδα είναι στο Άμφειον της Θήβας. Βρίσκεται στην άκρη της Καδμείας, της ακρόπολης των Θηβών, κοντά στο σημερινό αρχαιολογικό μουσείο. Η πυραμίδα αυτή έχει 3 σειρές σκαλοπατιών. Στην κορυφή των σκαλοπατιών βρέθηκε, σε μικρό χωμάτινο λοφίσκο, διπλός τάφος με χρυσά κοσμήματα. Η πυραμίδα αυτή χρονολογείται ανάμεσα στο 3000 και στο 2400 π.Χ.
Ο ΤΑΥΓΕΤΟΣ.
ΤΑΥΓΕΤΟΣ
ΤΑΥΓΕΤΟΣ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ
Τέλος, υπάρχει και η ρηξικέλευθη θεωρία πως η κορυφή του όρους Ταΰγετος - στα 2000 μέτρα - στην Λακωνία, είναι μια γιγάντια αρχαία πυραμίδα!!! Η θεωρία αυτή αναφέρθηκε από το ελληνικό περιοδικό αρχαιολογίας ``Δαυλός΄΄ (τεύχος Απριλίου 1994) που παρουσίασε φωτογραφία στην οποία, από την συγκεκριμένη θέση που τραβήχθηκε, έδειχνε το σχήμα πυραμίδος στην κορυφή του όρους. Στην πραγματικότητα μόνον από συγκεκριμένη οπτική γωνία μπορεί να διαπιστωθεί το σχήμα αυτό.
Αν πρόκειται πραγματικά για πυραμίδα, τότε χτίστηκε με λίθους ή λαξεύτηκε στα πετρώματα του όρους. Πάντως, υπάρχει κάτι που μοιάζει με οριζόντια βάση η οποία ξεχωρίζει από το υπόλοιπο βουνό. Κατά τον μελετητή Π.Χατζηιωάννου, πρόκειται για πυραμίδα - όπως αποδεικνύει και η ετυμολογία της λέξεως ``Λακωνία΄΄ που προέρχεται από τις λέξεις ``λίθος΄΄ και ``κώνος΄΄, δηλαδή κωνικό λίθο, δηλαδή πυραμίδα!!! Όμως, άλλη εκδοχή για το όνομα Λακωνία είναι οι λάκκοι που υπήρχαν στο έδαφος της περιοχής.
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΧΑΝΙΩΝ
Αποκλειστική δημοσίευση της "Άγνωστης Ελληνικής Ιστορίας" 28/12/1997 και 2/3/1999Η "πυραμίδα" των Χανίων (στην πραγματικότητα είναι κώνος) είναι ένας λαξευμένος βράχος και είναι ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του μιας και δεν υπάρχει καμία αναφορά για παρόμοιο κτίσμα-κατασκεύασμα.
Επίσημες μελέτες, έρευνες ή ανασκαφές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής - ακόμη και το ίδιο το μνημείο είναι άγνωστο στον κόσμο, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την χρήση που είχε στην αρχαιότητα ή την ηλικία του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης στα Νότια του νομού Χανίων.
Μέσα στον κώνο έχει λαξευτεί ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2,20μ. x 2,10μ. και ύψος 1,40μ περίπου, στο οποίο μπαίνει κανείς από την είσοδο που είναι στα Δυτικά (στις 253° περίπου) διαστάσεων 1,2μ x 0,7μ. Η περιφέρεια του κώνου είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος του από την κορυφή μέχρι το δάπεδο του θαλάμου είναι περίπου 4,6 μέτρα. Η περιφέρεια της βάσης του είναι περίπου 29 μέτρα.

ΠΗΓΗ: · Λάζος Χ., Πυραμίδες στην Ελλάδα, εκδόσεις Αίολος, Αθήνα, 1995.
ΠΗΓΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Το Πολυτεχνείο υπήρξε ένα μεγάλο «πλυντήριο»


Του Τάκη Καμπύλη

Ο τριήμερος εορτασμός για το βρίσκεται σε εξέλιξη. Αύριο η πορεία, σήμερα οι γιορτές στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίπου 200.000 μαθητές και των δύο βαθμίδων ζουν κάτω από το . Με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ότι πριν από 30-35 χρόνια.

Δεν ξέρω τι υπάρχει στη συνείδησή τους για το Πολυτεχνείο. Το υποπτεύομαι ωστόσο, όλο και πιο βάσιμα, όσο περνούν τα χρόνια.
Βοηθήσαμε όλοι να δημιουργηθεί η σημερινή ερημιά. Ακόμη κι ο αριθμός των νεκρών εκείνης της εξέγερσης μεταβάλλεται χρόνο με το χρόνο αλλά, και μέσα στον ίδιο χρόνο.
Τόσο πολύ που, τον αστικό μύθο που υφαινόταν χρόνια τώρα ήρθε η Χρυσή Αυγή να τον φέρει στο προσκήνιο. Η Δεξιά ήθελε χρόνια να πει αυτά που λέει η Χρυσή Αυγή αλλά φοβόταν. Η Αριστερά ένοιωθε τόσο πάνοπλη ιδεολογικά που, απλώς κάγχαζε.

Θα μιλήσουμε στη συνέχεια για τους νεκρούς. Με ονοματεπώνυμα. Η λίστα που επισυνάπτουμε είναι αποτέλεσμα της μοναδικής ιστορικής έρευνας που έχει γίνει για τότε. Ναι. Μόλις μία έρευνα για το Πολυτεχνείο. Καμμία -ακόμη- έρευνα για το τί είχε προηγηθεί. Μια τόσο σημαντική και τόσο κοντινή ιστορική καμπή δεν έχει ακόμη αποτελέσει πεδίο ιστορικής έρευνας. Έχει κι αυτό την εξήγησή του.

Το Πολυτεχνείο υπήρξε ένα μεγάλο «πλυντήριο».

Tο «Πολυτεχνείο» αγκαλιάστηκε μεταπολιτευτικά με υστεροβουλία και από Δεξιά και από Aριστερά. H Δεξιά ξέπλυνε τις ενοχές της, η Aριστερά τα λάθη της. Tα παιδιά του Πολυτεχνείου και της Nομικής δεν ήταν απλώς μια νέα γενιά. Ήταν η πρώτη γενιά που μεγάλωσε χωρίς βιώματα από τη μετεμφυλιακή και προδικτατορική Eλλάδα. Ήταν η γενιά που δεν κουβαλούσε προσωπικές βεντέτες από το παρελθόν. Παιδιά της αστικής κοινωνίας συναντήθηκαν χωρίς κόμπλεξ με παιδιά καταδιωγμένων αριστερών στα πανεπιστήμια. Eκεί οι ήχοι από τις ερπύστριες στην Πράγα συναντήθηκαν με τους ήχους των Rolling Stones. Mια νέα πολιτισμική πραγματικότητα πιο διεθνιστική και χάρη στον παρισινό Mάη πιο απελευθερωμένη από τα «έπη» της αυταπάρνησης και του επαναστατικού ασκητισμού του παρελθόντος.

Ήδη από τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος φάνηκε πως η Aντίσταση δεν θα είχε πολλά να περιμένει από τον μέχρι τότε φυσικό της χώρο. Aνέτοιμη και αιφνιδιασμένη η ηγεσία της Aριστεράς δεν κατάφερε να εμπνεύσει και να στηρίξει ένα αντιδικτατορικό κίνημα. Oι εκ των υστέρων αποσιωπήσεις αυτής της περιόδου είχαν κι αυτό το νόημα. Tο σκηνικό της αντίστασης ήταν πολύ πιο σύνθετο και καθόλου προφανές, όπως βολικά στήνεται τα χρόνια μετά τη Xούντα. Σαν να φτάσαμε από το 1967 κατευθείαν στο 1973 με μερικές ενδιάμεσες στάσεις, όπως ο Παναγούλης ή η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου. Στο εσωτερικό και μέχρι το 1973 οι μικρές και μεγαλύτερες οργανώσεις δεν κατάφεραν μια κοινή δράση, όπως άλλωστε δεν το κατάφεραν και οι μαζικές παραδοσιακές δυνάμεις (χαρακτηριστική η ασυμφωνία μεταξύ Aριστεράς και Aν. Παπανδρέου το 1970 στη Pώμη).
Η Νομική και το Πολυτεχνείο απετέλεσαν τομή και επειδή στις βόμβες και στις ένοπλες ενέργειες (παραδοσιακή μέχρι τότε γραμμή αντίστασης στο εσωτερικό της χώρας) αντιπαρέβαλλαν τις μαζικές δράσεις μέσα από μια πρωτόγνωρη για την εποχή διαδικασία ανοιχτών συνελεύσεων.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε από πού ξεκίνησαν όλα. Ήταν, όταν στις αρχές του 1972, η Χούντα προσπάθησε να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών (3η εξεταστική περίοδος, μεταφορά μαθημάτων και νέο πρόγραμμα σπουδών).
Eκ των υστέρων η γενιά του Πολυτεχνείου αποδείχθηκε και μια τυχερή γενιά. H συμμετοχή στο Πολυτεχνείο ήταν (και) διαβατήριο για την κοινωνική ανέλιξη. Όχι για τους περισσότερους από τους 5.000 που ήταν μέσα, πάντως για μερικούς απ’ όσους ήταν, ήδη, κομματικά οργανωμένοι. Βλέπετε, η επίσημη Ιστορία στήθηκε πάνω στις μεταπολιτευτικές κομματικές ανάγκες.
Υπήρχε ανάγκη, η δικτατορία, στο νέο μύθο που ανέλαβε να εκλαϊκεύσει την ιστορία της Μεταπολίτευσης, υπήρξε λοιπόν πολύ συγκεκριμένη ανάγκη να είναι η Νομική και το Πολυτεχνείο που έριξαν τη Χούντα. Ίσως, επειδή έτσι έκλειναν -χωρίς καν να ανοιχτούν- οι παλαιοί λογαριασμοί της μετεμφυλιακής περιόδου του ‘50 και του ‘60. Χρειαζόταν μια νέα γενιά, που στη Μεταπολίτευση ανέλαβε να δικαιώσει τη μνήμη της προδικτατορικής αριστεράς. Πολιτικά αυτό μπορούσε να συμβεί με νέους όρους, νέα πρόσωπα και στο πλαίσιο των ευρύτερων συμμαχιών που οδήγησαν στη λεγόμενη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Για να δομηθούν και να έχουν αποτελεσματικότητα αυτές οι νέες κοινωνικές συμμαχίες έπρεπε να παραμεριστούν σύνορα, στεγανά και βεντέτες από το μετεμφυλιακό παρελθόν. Γι αυτό και οι πρωταγωνιστές του παρελθόντος, η ΕΡΕ, η Ένωση Κέντρου και η ΕΔΑ δεν επιβίωσαν μεταδικτατορικά, αλλά είτε μετεξελίχτηκαν είτε απορροφήθηκαν στο νέο μεγάλο καζάνι της εκσυγχρονιστικής Μεταπολίτευσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο φορτισμένο κλίμα των πρώτων μηνών της Μεταπολίτευσης πολλοί από τους βασανισθέντες αγωνιστές, της περιόδου πριν από τη Νομική ή το Πολυτεχνείο,  χρειάστηκε να δώσουν μία ακόμη μάχη. Αυτή η μάχη σήμερα έχει λησμονηθεί. Ήταν τουλάχιστον περίεργη τότε, στις δίκες της Χούντας, η απόφαση των κομματικών ηγεσιών να μην πάρουν επάνω τους τούς βασανισθέντες συντρόφους τους, αλλά να τους προτρέψουν να καταθέσουν οι ίδιοι, προσωπικά, μηνύσεις στους βασανιστές τους. Αρκετοί αρνήθηκαν να το κάνουν. Εκτίμησαν και σωστά, ότι η δίωξη των βασανιστών δεν ήταν ζήτημα προσωπικής διαφοράς, αλλά πρωτίστως ζήτημα πολιτικό. Και πως η νεοσύστατη ελληνική δημοκρατία είχε αυτό το καθήκον, αυτή την ευθύνη.
Οι αντιστασιακοί της περιόδου πριν από το Πολυτεχνείο δεν βρήκαν στη Μεταπολίτευση χώρο αντίστοιχο αυτού που δόθηκε στους φοιτητές. Βλέπετε, ήταν άλλες οι ανάγκες της Μεταπολίτευσης: Να ξεμπερδεύουμε με το παρελθόν και να αναδείξουμε νέους πρωταγωνιστές, που δεν είχαν άμεση σχέση με τα μετεμφυλιακά και προδικτατορικά βάρη. Μια λυτρωτική μέση λύση…Που θα επέτρεπε -και επέτρεψε- στη χώρα να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που την βασάνιζαν από τον Εμφύλιο και να χαράξει μια πορεία στην οποία χωρούσαν όλοι.

2.

Η μοναδική λίστα των νεκρών εκείνων των ημερών γύρω από το Πολυτεχνείο, που προέρχεται από επιστημονική ιστορική έρευνα είναι απ’ όσο γνωρίζω μετά από ρεπορτάζ, αυτή του ιστορικού Λεωνίδα Καλλιβρετάκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η έρευνα έχει προχωρήσει έτσι στη συγκρότηση ενός τεκμηριωμένου καταλόγου, ο οποίος παραμένει προσωρινός, καθώς εξακολουθεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται.
Μέχρι τη στιγμή αυτή, έχουν καταγραφεί είκοσι τέσσερις (24) πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Για καθεμιά από αυτές συγκροτείται ένας ιδιαίτερος φάκελος, με βιογραφικά στοιχεία, τις συνθήκες θανάτου και αναλυτική παράθεση όλων των πηγών που εντοπίστηκαν.
Πράγματι -κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό- οι περισσότεροι φόνοι έλαβαν χώρα κατά το 48ωρο που επακολούθησε την εισβολή του τανκ και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής, που εξαπολύθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο, όταν οι κρατούντες διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπήρξαν θύματα πυρών προερχομένων από στρατιωτικές μονάδες, που είχαν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία της πόλης ή διέτρεχαν τους δρόμους της Αθήνας με τεθωρακισμένα οχήματα.

Η λίστα με τους πραγματικούς νεκρούς της εξέγερσης του Νοέμβρη

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου.
2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη.
3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.
4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Mόλντε της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973.
5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973.
6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων.
7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973 στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16.11.1973, στην περιοχή του Πολυτεχνείου.
9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης.
10. Αικατερίνη Αργυροπούλου 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Άγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της.
11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, στην οδό Πατησίων.
12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Αιγάλεω. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν σε ταράτσα επί της πλατείας Αιγύπτου 1.
13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Πατησίων και Κότσικα.
14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής Ταμείου Αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Στις 17.11.1973, στην πλατεία Ομονοίας.
15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 17.11.1973, μέσα στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια.
16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της.
17. Δημήτρης Θεοδωράς του Θεοφάνους, 5½ ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου.
18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρωνος 10, Άγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών.
19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση Δροσοπούλου και Κύθνου.
20. Ανδρέας Κούμπος του Στεργίου, 63 ετών, βιοτέχνης, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου.
21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη.
22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, κάτοικος Φερών 5, Αθήνα. Στις 18.11.1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.
23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973.
24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών.

2α.

Η λίστα των νεκρών δείχνει την πραγματική έκταση της στρατιωτικής και αστυνομικής βίας εκείνων των ημερών σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας κι όχι μόνο γύρω από το Πολυτεχνείο. Η χούντα είχε επιβάλλει κύμα τρομοκρατίας στην Πρωτεύουσα με θύματα κυρίως πολλούς ανυποψίαστους. Στρατιωτικοί και αστυνομικοί, παιδιά του λαού κι αυτοί πυροβολούσαν ασύδοτα σκόπευαν και δολοφονούσαν. Αυτοί, κυρίες και κύριοι, είναι οι νεκροί της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Από τους 24 φακέλους μόνο ένας έχει κλείσει.

3.

Θέλω να σας μιλήσω για δύο ανθρώπους από εκείνη την περίοδο.
Ένας από τους πιο ταπεινούς αγωνιστές εναντίον της Δικτατορίας, ο Παναγιώτης Kανελλάκης πέθανε νεότατος το 2009. Το 1996 έγραψε ένα βιβλίο για τα χρόνια εκείνα και για την προσωπική του συμμετοχή, το μοίρασε σε λίγους, όχι μόνο της γενιάς του αλλά, κυρίως σε νεότερους σαν επίμετρο στη δική του ιστορία στις φυλακές της ΕΣΑ: Αυτή η ιστορία αποτελεί, κατέληγε ο Παναγιώτης Κανελλάκης, και μια «ενθύμιση προς ορισμένους από τους συντρόφους της εποχής, τα πρόσωπα των οποίων άθελά τους αλλοιώθηκαν, σχεδόν παραμορφώθηκαν από την αυταρέσκεια της πολιτικής εξουσίας που επάξια κατέλαβαν, εξαργυρώνοντας βιώματα όπως εκείνα».
O Παναγιώτης Κανελλάκης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα. Δεν του αναγνωρίστηκαν τα αγωνιστικά εύσημα που αναγνωρίστηκαν στη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου. Ίσως είναι γνωστός σε κάποιους από τους ακροατές μας διότι είναι αυτός που το 1990 ίδρυσε στην Ελλάδα την Greenpeace. Προσωπικός φίλος μιας άλλης εμβληματικής προσωπικότητας, του Καναδού  Ντέϊβιντ Μακ Τάγκαρτ, πέθανε κι αυτός. Ο Μακ Τάγκαρτ ήταν αυτός που με το καρυδότσουφλό του έχτισε την περιβαλλοντική αυτοκρατορία της διεθνούς Greenpeace. Τους γνώρισα και τους δύο, στο μικρό διαμέρισμα του Παναγιώτη Κανελλάκη στο Κολωνάκι.
Τον δεύτερο, δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Είχα ακούσει πολλά γι αυτόν, αλλά δεν πρόλαβα. Είναι ο Τάσος Δαρβέρης. Αυτοκτόνησε το 1999. Στις 20 Μαΐου. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω την ιστορία του, ο καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Λιάκος, σύντροφός του στους αγώνες εκείνης της περιόδου. Ούτε ο Δαρβέρης είχε εμπλοκή στο Πολυτεχνείο. Τον είχε σακατέψει πριν η Χούντα, τον σακάτεψαν στη Μεταπολίτευση οι ευαισθησίες του.
Γράφει γι αυτόν ο πανεπιστημιακός  Γιάννης Παπαθεοδώρου:
Συμφοιτητής του στη Θεσσαλονίκη ήταν κι ο Νικόλας Άσιμος. Αυτόχειρας κι αυτός. Κι ο ποιητής Αλέξης Τραϊανός. Επίσης  αυτόχειρας…


polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Πώς οι κροίσοι με τις offshore δηλώνουν τις βίλες για… στάβλους

pos-oi-kroisoi-me-tis-offshore-dilonoyn-tis-viles-gia-stavloysΣε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οι  που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.
Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις. Σύμφωνα με τα «Νέα», το ότι οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές φαίνεται και από το εξής: αν και τα τελευταία 3 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των offshore δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε: από 789 το 2010 οι ενεργές εξωχώριες εταιρείες σε τουριστικές περιοχές έφτασαν τις 829 φέτος.
«Αν προχωρήσουν και στις καταργήσεις των ΔΟΥ στις Κυκλάδες και στο υπόλοιπο Αιγαίο, τότε δεν θα μιλάμε απλώς για φορολογικό παράδεισο αλλά για τα ελληνικά “Νησιά Καϊμάν”», λένε στα «Νέα» εφοριακοί που έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο των offshore.
Οταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών με ακίνητα το 2010, σε συνδυασμό με το ότι υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση για τη μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικά πρόσωπα, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο αριθμός τους θα μειωνόταν δραστικά. Με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 3% στο 15%, η offshore μέσα σε μόλις 7 χρόνια θα πλήρωνε φόρους που θα ξεπερνούσαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τις 40 νέες εξωχώριες εταιρείες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίστηκαν από το 2010 έως σήμερα να αποκτούν ακίνητα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Ετσι ο αριθμός των offshore σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αυξήθηκε από 789 σε 829. Η αύξηση μπορεί να ακούγεται παράλογη, αλλά υπάρχει εξήγηση.
«Με τις offshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΟΥ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις θα πρέπει να αντιπαραβληθούν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν από αρκετά χρόνια – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.
Για να αποκτήσει μία offshore ένα ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη ΔΟΥ πρόσκληση και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.
Ακόμα όμως και όταν υποβάλει δήλωση στη ΔΟΥ μια offshore, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι αυτό που δηλώνει ισχύει. Ενα από τα κόλπα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι να δηλώνεται η πολυτελής παραθεριστική κατοικία ή το οικόπεδο-φιλέτο ως στάβλος ή βοσκότοπος αντίστοιχα.
Ετσι, μια πέτρινη μεζονέτα σε νησί των Κυκλάδων είχε βαφτιστεί στάβλος με αντικειμενική αξία 5.000 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία ήταν σχεδόν 50πλάσια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να γίνει αυτοψία για να ανακαλυφθεί ο στάβλος – βίλα, καθώς από τις δορυφορικές εικόνες του Google Maps ήταν αδύνατο να καταλάβει κανείς τη διαφορά.
Τα ίδια ισχύουν και με τα offshore – βοσκοτόπια, τα οποία φορολογούνται στο 1/4 της αξίας τους.
«Αν δεν υπάρχουν ΔΟΥ στα νησιά, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνονται αυτοψίες», υποστηρίζουν εφοριακοί.


newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Έρχεται το τέλος για τα πενταψήφια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ

Ακόμη μία απόφαση που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους ασφαλισμένους. Ο λόγος για τα πενταψήφια τηλέφωνα του ΕΟΠΥΥ που αντικατέστησαν τον τριψήφιο 184 που ίσχυε μέχρι πρότινος, φέρνοντας....
όμως και χρεώσεις που ξεκινούν από 1 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 2 ευρώ (αναλόγως την αναμονή) ανά τηλεφώνημα για ραντεβού! Φαίνεται, όμως, ότι η διάρκεια ζωής των 5ψήφιων τηλεφώνων θα είναι βραχύβια καθώς ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς διαφωνεί με την υποχρεωτική πληρωμή μέσω των τηλεφωνικών κέντρων για το ραντεβού ενός ασφαλισμένου με ιατρό. Εκνευρισμένος, μάλιστα, ο κ. Σαλμάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ: «Τα πενταψήφια νούμερα είναι απαράδεκτα και αίρω την πολιτική μου στήριξη σ΄ αυτούς τους διαγωνισμούς. Δεν είναι δυνατόν να βγάζει κανείς χρήματα από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και να πληρώνει ο κόσμος για ένα ραντεβού». Ήδη υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για αξιοποίηση δημόσιων τηλεφωνικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Όπως τονίζουν, εξάλλου, από το υπουργείο Υγείας, το κέρδος του Δημοσίου (και συγκεκριμένα του ΕΟΠΥΥ) από τη σημερινή διαδικασία είναι μόλις και μετά βίας 10 λεπτά ανά κλήση.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Δημ.Αρ. στηρίζει τους τουρκοπράκτορες της Θράκης

Το ότι οι πολιτικοί των Αθηνών έχουν μηδενική γνώση για όσα πραγματικά συμβαίνουν στην Θράκη, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Το ότι η (εκάστοτε) κυβέρνηση λειτουργεί σαν θεατής, ενίοτε δε με φοβικά σύνδρομα απέναντι σε ένα μικρό αριθμό τουρκόφρονων που λειτουργεί συντεταγμένα κάτω από τις εντολές και την ομπρέλα της Τουρκίας.
Υπάρχει, όμως, κι ένας αριθμός πολιτικών, οι....
οποίοι είτε έχουν μηδενικό εθνικό φρόνημα, είτε είναι έμμισθοι πράκτορες της Άγκυρας, είτε αρκούνται στο να προτάσσουν τις ιδεοληψίες τους αγνοώντας την ζημία που κάνουν στην χώρα, είτε -τέλος- ανήκουν στην παλαιά σχολή πολιτικών και μιλάνε ή καταθέτουν ερωτήσεις (που τους προωθούν διάφοροι) προκειμένου να αποδείξουν πως παράγουν κοινοβουλευτικό έργο.

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε σε ποιά κατηγορία πολιτικών ανήκει η κυρία Μαρία Γιαννακάκη, βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία ή κατοικεί σε άλλη χώρα ή λειτουργεί ως πολιτικός εκπρόσωπος του τουρκικού προξενείου (αφού ζητά την προστασία εθνικιστών τουρκοφρόνων) ή δεν έχει την παραμικρή ιδέα για την πολύ καλή υπηρεσία που προσφέρει στην Άγκυρα και αντίστοιχα την κάκιστη υπηρεσία που προσφέρει στην Ελλάδα, μέσω της ερώτησης που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο μέσω της οποίας ζητά από το Ελληνικό κράτος να προστατεύσει τις τουρκικές ενώσεις της Θράκης.


Επειδή, λοιπόν, η κυρία Γιαννακάκη είναι απολύτως αδιάβαστη και δεν κατανοεί τι ακριβώς προτείνει στην κυβέρνηση, εμείς έχουμε να της μεταφέρουμε αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Έτσι, η κυρία Γιαννακάκη θα όφειλε να γνωρίζει πως ο Άρειος Πάγος έχει εκδώσει σχετική απαγορευτική απόφαση για την λειτουργία των "τουρκικών ενώσεων". Επίσης, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν υποχρεούται να εφαρμόζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά οφείλει να σέβεται διακρατικές συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει η Ελλάδα, όπως είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, στην οποία αναγράφεται ρητά πως στην Ελλάδα υπάρχει θρησκευτική (μουσουλμανική) και όχι εθνική μειονότητα.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να καταργήσει η Ελλάδα την συνθήκη της Λοζάνης, εις όφελος μάλιστα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, για να ικανοποιηθεί η "ανθρωπιστική" πλευρά της κυρίας Γιαννακάκη ή της ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν είναι δυνατόν, μία βουλευτής ενός Ελληνικού (όπως το ίδιο ισχυρίζεται) κόμματος, να καταθέτει ερωτήσεις οι οποίες αυτομάτως γίνονται όπλα της τουρκικής διπλωματίας, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας στα διεθνή φόρα, αλλά και στις Ελληνοτουρκικές συζητήσεις.

Λίγη σύνεση, λοιπόν, δεν θα έβλαπτε, όταν κάποιοι κοινοβουλευτικοί καταθέτουν ερωτήσεις. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καν αποτέλεσμα για να καταμετρηθεί το ύψος της εθνικής ζημίας, αφού η ζημία δημιουργείται αυτομάτως με την κατάθεση μίας απλής και μόνο ερώτησης...

Εάν καποιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται ποιός ακριβώς εκπροσωπούν στο Ελληνικό (ακόμη) Κοινοβούλιο, εάν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη έθνος (με όλα τα παράγωγά της) και εθνικό συμφέρον (ή ζημία), τότε ή θα πρέπει να μάθουν πως η σιωπή σε κάποιες περιπτώσεις είναι προτέρημα ή θα πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους για έκθεση σε κίνδυνο της χώρας ή να... παραιτηθούν.

Ας διαβάσουμε, όμως και την ερώτηση της κυρίας Γιαννακάκη (θυμίζουμε πως είναι βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.) στην Βουλή, όπως αυτή δημοσιεύθηκε με δελτίο τύπου, όπως το δημοσιεύθηκε στην τουρκόφωνη εφημερίδα "Τρακιανίν Σεσί" και σχολιάσθηκε από τα "Τουρκικά Νέα":


Κωνσταντίνος



http://kostasxan.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Απατεώνες του MEGA της εφημερίδας "Έθνος" και των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος

Κάνουν προσφορά λέει οι απατεώνες (που δεν έχουν το Θεό τους) δίνοντας σε όσους αγοράσουν την εφημερίδα "Έθνος" κουπόνι 10 ευρώ . Μάλιστα την χαρακτήρισαν ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ !!!

Ακούστε λοιπόν πια είναι η σούπερ προσφορά των σούπερ μάρκετ Βεροπουλος και της εφημεριδας Εθνος οπως την πρόβαλαν ως είδηση παρακαλώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τους οι εταιροι απατεώνες του MEGA CHANNEL

Με απλά λόγια αν αγοράσεις την εφημερίδα που σημένει ότι θα ....
πληρώσεις 2 ή 4 ευρώ παίρνεις το κουπόνι...... Ναι θα πει κάποιος θα μου μείνουν 8 ευρώ έστω~!!! ...

Αμ δε μαλάκα Ελληνα .......σε ξεφτιλίζουν τελείως .....

Για να πάρεις το προϊόντα (όχι χρήμα προϊόντα ).... πρέπει να κάνεις αγορές πάνω απο 50 ΕΥΡΩ !!!!! .....

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Ελληνα σε περνάνε τελικά για πολύ μαλάκα !!!!! ή μήπως είσαι;;;;

ΝΙΚ για το Ξυπνήστε ρε 



ksipnistere
Διαβάστε περισσότερα » »

Εκ Κεντρικό Δελτίο 14-Νοε-2012




eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος μιλά αποκλειστικά στο kozan.gr για το νέο κρούσμα λύσσας στη Δυτική Μακεδονία (Ηχητικό – Όλες οι πληροφορίες από τα πιο επίσημα χείλη)

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος μιλά στο kozan.gr για την εμφάνιση νέου κρούσματος λύσσας στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε στάνη 1 χλμ έξω από την Ιερoπηγή Καστοριάς στα σύνορα με την Αλβανία, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους πολίτες. Όπως μας είπε το σκυλί που έφερε τον ιό, εμφάνισε συμπτώματα λύσσας το περασμένο Σάββατο 10/11 όταν και ανέπτυξε επιθετική συμπεριφορά δαγκώνοντας αρχικώς την Τρίτη άλλα σκυλιά και γρατσουνίζοντας στη συνέχεια έναν κυνηγό, στον οποίο χορηγήθηκε αντιλυσσικό εμβόλιο. Το συγκεκριμένο σκυλί θανατώθηκε, ενώ και τα υπόλοιπα σκυλιά με τα οποία ήρθε σε επαφή βρίσκονται σε καραντίνα και αναμένεται να θανατωθούν μέσα στις επόμενες ώρες, όταν και οριστικοποιηθούν – ολοκληρωθούν οι εξετάσεις του δείγματος. Ακούστε το ηχητικό υλικό με όλες τις πληροφορίες μέσα από το kozan.gr…

Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιοι κρύβονται μέσα στη Σελήνη;

Τι υπάρχει μέσα στη σελήνη; Τι μας κρύβει η Nasa; 

Υπάρχουν ενδείξεις πως από άποψη σεισμικής και ηφαιστειογενή η Σελήνη αντιπροσωπεύει πραγματικά ένα νεκρό κόσμο. Όταν το διαστημόπλοιο Απόλλων 14 έριξε τον τρίτο όροφο του με ορμή στη Σεληνιακή επιφάνεια, η Σελήνη αντέδρασε σαν μια μεγάλη καμπάνα.

Καταγράφτηκαν παλμικές δονήσεις διάρκειας τριών περίπου ωρών που έφτασαν σε βάθος 28-32 χιλιόμετρων. Όταν κατά την αναχώρηση του ίδιου διαστημόπλοιου από το Σεληνιακό έδαφος απερρίφθη η σεληνάκατος, προκλήθηκαν νέες δονήσεις που κράτησαν ενενήντα περίπου λεπτά.

Από άποψη βιολογική τίποτε δεν αποκλείει την ύπαρξη ζωντανών όντων στο εσωτερικό της Σεληνιακής σφαίρας. Η Σελήνη είναι ένας τόπος χωρίς ατμόσφαιρα, χωρίς άνεμους και διαβρωτικές δυνάμεις. Ωστόσο ικανότατοι παρατηρητές διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές πάνω στην επιφάνεια της. Παρατηρήθηκαν παράξενα αντικείμενα, (άνω των 700), παράξενες συσκευές σε σχήμα πυραμίδας η κώνου αλλά και ένας μυστηριώδης τετραγωνισμένος μονόλιθος. Ο Άρθουρ Κλαρκ τον παρουσίασε στην ταινία του ”Οδύσσεια του διαστήματος”, στις πρώτες σκηνές. Παρατηρήθηκαν Φώτα και φωτεινά στίγματα. Εκτός από εμφανίσεις όμως υπάρχουν και εξαφανίσεις. Ο αστρονόμος Μάνταλερ παρατήρησε τέσσερα μεγάλα τείχη που δημιουργούσαν ένα αινιγματικό τετράγωνο. Μέσα σ’ αυτό υπήρχε ένας αινιγματικός σταυρός. Όλα αυτά εξαφανίστηκαν.

Ραδιοεκπομπές από το εσωτερικό της Σελήνης.

Στα τέλη της δεκαετίας του 30 ο Γκρότε Ρέμπερ, της εταιρείας Μπέλ συνέλαβε ραδιοφωνικά μηνύματα από τη Σελήνη. Δυστυχώς το επεισόδιο αυτό χαρακτηρίστηκε απόρρητο και απαγορεύτηκε η δημοσίευση του. Προλάβαμε όμως να μάθουμε πως οι Ραδιοεκπομπές προέρχονταν από το εσωτερικό και όχι από την επιφάνεια της Σελήνης. Αρκετοί ερασιτέχνες αστρονόμοι συνέλαβαν σήματα από τη Σελήνη στα 1927, 1928 και 1934 με δική τους κατασκευής ραδιοτηλεσκόπια. Στα 1935 συνέλαβαν παρόμοια μηνύματα οι Μαρόνι και Τσέλσα. Στα 1956 οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Οχάιο δήλωσαν ότι συνέλαβαν ένα είδος κωδικοποιημένου μηνύματος από την Σελήνη.

Οι αστροναύτες, όταν ταξίδευαν προς τη Σελήνη, άκουσαν από το σύστημα εσωτερικής επικοινωνίας, μια παράξενη μουσική. Ο Γάλλος συγγραφέας Ρομπέρ Σαρού ισχυρίστηκε πως ο αστροναύτης Αλ Γουώρντεν τη στιγμή που περπατούσε στη Σελήνη, άκουσε μια σειρά από ανεξήγητες λέξεις.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σαρού το αινιγματικό μήνυμα έλεγε: “ΜΑΡΑ (η ΛΑΜΑ) ΡΑΜΠΙ ΑΛΑΡΝΤΙ ΝΤΙΝΤΙ ΕΝΤΑΒΟΥΕΡ ΕΣΑ ΚΟΥΝΣ ΑΛΙΜ”.Το μήνυμα μέχρι στιγμής παραμένει αμετάφραστο, οι αρχαίες όμως παραδόσεις μιλούν για έναν κόσμο κρυμμένο στο εσωτερικό της Σελήνης. Εάν κάποια μέρα πέσουν στα χέρια μας αρχαία Ελληνικά κείμενα θα ανακαλύψουμε όχι μόνο τη γλώσσα των μηνυμάτων, αλλά θα επιβεβαιωθεί ταυτότητα των εχθρικών αυτών κατοίκων της Σελήνης που εκπέμπουν μηνύματα μαζικής υστερίας σε πάνω από εκατό συχνότητες για αντίστοιχες γλώσσες του πλανήτη Γη.

Η επίδραση της Σελήνης στα αισθήματα του ανθρώπου.

Από τα αρχαία χρόνια η Σελήνη υπήρξε πηγή ποιητικής έμπνευσης και αντικείμενο θείας λατρείας. Στην Αίγυπτο και τη Σύρια λατρεύονταν ως Αστάρτη (από την Ελληνική λέξη Αστήρ) που ήταν μια ωραία Θεά. Οι εβραίοι την ονόμαζαν Ασταρώθ η βασίλισσα των ουρανών και από την συνήθεια τους να μισούν ότι δεν θεωρούν δικό τους την βεβήλωσαν. Οι Έλληνες την λάτρευαν σαν Θεά του νυκτερινού φωτός.

Οι Ρωμαίοι την λάτρευαν ως Selene η Diana. Οι ‘Αραβες, οι Ινδοί, οι Ίνκας, οι Αζτέκοι, οι Σκανδιναβοί και κάποιες φυλές των νησιών του Ειρηνικού, στο πρόσωπο της Σελήνης έβλεπαν έναν Θεό, επειδή γνώριζαν την μεγάλη δύναμη που έχει το ουράνιο αυτό σώμα, που δεν είναι πλανήτης αλλά διαστημικό σκάφος. Από το εσωτερικό της Σελήνης καταγράφτηκαν εκπομπές διανοητικού έλεγχου σε πάνω από 100 συχνότητες που εκπέμπουν συνθήματα μαζικής υστερίας σε ανάλογες γλώσσες του πλανήτη. Τα συνθήματα αυτά περιλαμβάνουν εντολές για θρησκευτική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική συμπεριφορά προς τα έθνη του πλανήτη. Επίσης συμπεριλαμβάνονται εντολές στρατηγικής και γεωπολιτικής φύσεως. Μια από τις πιο πετυχημένες και συντονισμένες εκπομπές έλεγχου του νου που χρησιμοποίησε και το στοιχείο της μαζικής υστερίας ήταν το γνωστό συγκρότημα ” The Beatles “.

Τηλεπαθητικά μηνύματα.

Οι συχνότητες που παράγονται από το εσωτερικό της Σελήνης, προέρχονται από συνομιλίες όντων. Ο θώρακας όμως των τριάντα δυο χιλιομέτρων μετάλλου, κράματος τιτανίου, χρωμίου, σιδήρου, νικελίου, υτρίου, ζιρκονίου, μολυβδενίου, ρουθηνίου, παλλαδίου, αν και θεωρητικά είναι καλός αγωγός ηχητικών κυμάτων, παρουσιάζει μεγάλη απορρόφηση με αποτέλεσμα η Σελήνη να βγάζει στο εξωτερικό της μόνο κραδασμούς-συχνότητες από τη λειτουργία των βαρέων μηχανικών εγκαταστάσεων του εσωτερικού της.

Οι επικοινωνίες μεταξύ της Σελήνης και των σκαφών της αλλά και των σκαφών μεταξύ τους, δίνουν σαν γλώσσα επικοινωνίας την γενέτειρα της Εβραϊκής γλώσσας, την Μογγολική. Με πολύπλοκο συντακτικό και αυξημένο λεξιλόγιο. Είναι αδύνατον να μεταφραστεί ο όγκος αυτός του άγνωστου λεξιλογίου. Υποθέτουμε ότι είναι τεχνικοί όροι και γενικευμένες έννοιες που λείπουν από το σημερινό Μογγολικό λεξιλόγιο, διότι η γνώση και η νοημοσύνη των γήινων που χρησιμοποιούσαν τη γλώσσα αυτή δεν επέτρεπε την κατανόηση τους.

Οι ανωτέρω ραδιοεπικοινωνίες καταγράφηκαν σε τηρεί μορφές εκπομπής: Γραμμική εκπομπή μιας διαστάσεως που αντιστοιχεί στις δικές μας ραδιοφωνικές εκπομπές, επιφανειακή εκπομπή δυο διαστάσεων που αντιστοιχεί στις δικές μας τηλεοπτικές εκπομπές και ογκομετρική εκπομπή τριών διαστάσεων που δεν αντιστοιχεί σε γήινη τεχνολογία, είναι δε δυνατόν να αποδοθεί με διαμορφωμένους ολογραφικούς δεκτές που “οδηγούνται″ από κεραία. Τα ανωτέρω σημαίνουν ότι τα σεληνιακά σκάφη και η Σελήνη διαθέτουν για τις μεταξύ των επικοινωνίες πομπούς και δεκτές στερεοσκοπικής τεχνολογίας. Τέτοιες “τρίτης κατηγόριας” εκπομπές έχουν καταγράφει σε οπτικοακουστικούς “διάλογους” μεταξύ εσωτερικών πληρωμάτων Σελήνης και πληρωμάτων έξωθεν ευρισκόμενων σκαφών.

Η σύγκριση και αντιστοιχία των λέξεων- ήχων που συνοδεύουν την εκπομπή στερεοσκοπικών εκπομπών με τις εικόνες, έδωσαν την δυνατότητα στους γλωσσολόγους να ερμηνεύσουν μέχρι τώρα το 30% του ολικού λεξιλογίου που χρησιμοποιούν τα πληρώματα όλων των ειδικοτήτων στο εσωτερικό της Σελήνης. Το υπόλοιπο 70% είναι κατά μέγιστο ποσοστό κατανοητό, όχι σαν συγκεκριμένο λεξιλόγιο, αλλά σαν “στερεότυπο φρασεολόγιο” που αντιστοιχεί σε ορισμένες ενέργειες, προθέσεις, διαθέσεις, επεμβάσεις κ.λ.π. που παρατηρούνται στις εκπεμπόμενες εικόνες.Οι Σοβιετικοί επιστήμονες Μιχαήλ Βάζιν και Αλεξάντερ Τσερμπάκωφ σ’ ένα άρθρο που δημοσίευσαν σε επίσημο Σοβιετικό κυβερνητικό έντυπο, υποστήριξαν πως η Σελήνη στο εσωτερικό της είναι κούφια και δεν αποκλείεται να αποτελεί στην πραγματικότητα ένα διαστημόπλοιο, κατασκευασμένο από λογικά όντα κάποιου μακρινού ηλιακού συστήματος.

Οι Σοβιετικοί επιστήμονες υποστήριξαν πως ο κενός εσωτερικός χώρος ήταν γεμάτος από καύσιμα για τους κινητήρες, εργαλεία, όργανα ελέγχου και παρατήρησης. Ήταν ένα διαστημόπλοιο που ήταν ικανό να ταξιδεύει χιλιάδες και εκατομμύρια χρόνια στο διάστημα.

Τα όντα που το κατασκεύασαν το έκαναν από ανάγκη για να εγκαταλείψουν τον αρχικό κόσμο απ’ όπου κατάγονται. Η νέα αυτή θεωρία στηρίζεται σ’ ένα σύνολο ενδείξεων που χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες:

1) Το αίνιγμα της καταγωγής της Σελήνης. Οι τρεις θεωρίες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα καταρρίφθηκαν αφού:

α) Η Σελήνη δεν αποτελούσε ποτέ μέρος της Γης από το οποίο να αποσπάστηκε
β) Η Σελήνη δεν σχηματίστηκε από το ίδιο σύννεφο σκόνης και αέριων που σχηματίστηκε η Γη, αφού δεν διαθέτει την ίδια χημική σύσταση εδάφους με τη γη,
γ) Η Σελήνη δεν μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη (θεωρία της ”προσέλκυσης”) αφού ένα τόσο μεγάλο σώμα είναι αδύνατον να μπει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες σε τροχιά γύρω από έναν τόσο μικρό πλανήτη.

2) Ενδείξεις για την κενότητα του εσωτερικού της Σελήνης. Υπάρχει μεγάλη διάφορα πυκνότητας ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη (3,33 gr.: cmm³ για τη Σελήνη και 5,5 gr.: cmm³ για τη Γη).

3) Ενδείξεις για την ύπαρξη εσωτερικού μεταλλικού περιβλήματος. Κάτω από τον εξωτερικό φλοιό υπάρχει εσωτερικός μεταλλικός φλοιός πάχους 32 χιλιόμετρων.

4) Ενδείξεις για ενισχύσεις στην εξωτερική επιφάνεια και τις σκοτεινές περιοχές. Σύσταση τους είναι το τιτάνιο, ο σίδηρος και σπάνια μέταλλα.

Δώδεκα ερωτήσεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Σελήνη τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ας ρίξουμε μια μάτια σ’ αυτά τα ερωτήματα:

A) Γιατί η Σελήνη, που βρίσκεται τόσο κοντά μας, “παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αστρονομικά αινίγματα”, σύμφωνα με την ομολογία των επισήμων εκπροσώπων της ΝΑΣΑ;

B) Γιατί διακεκριμένοι επιστήμονες ομολογούν πως αγνοούν την καταγωγή της Σελήνης; Ανάμεσα τους ένας φυσικός, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ, διακήρυξε: “καμία από τις εξηγήσεις που διαθέτουμε δεν είναι βάσιμη”.

C) Γιατί ένας από τους ειδικούς της ΝΑΣΑ εξέφρασε την παρακάτω απίθανη διατύπωση: “Είναι πιο εύκολο ν’ αποδείξουμε την ανυπαρξία της Σελήνης παρά την ύπαρξη της!”

D) Γιατί διακεκριμένοι επιστήμονες φτάνουν στο αστείο συμπέρασμα πως η Σελήνη δεν υπάρχει, εμπρός στην αδυναμία τους να εξηγήσουν την καταγωγή της;

E) Γιατί διακεκριμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη Σελήνη σαν μια “κοσμική ανωμαλία της φύσης”; Κατά τη γνώμη τους, βρίσκεται πολύ μακριά κι έχει πολύ μεγάλο μέγεθος για να είναι “φυσικός” δορυφόρος της Γης.

F) Με βάση ποιες ενδείξεις αποκλείουν τη Σελήνη σαν φυσικό δορυφόρο της Γης ;

G) Γιατί οι επιστήμονες αρνούνται να παραδεχθούν τη θεωρία της “προσέλκυσης” της Σελήνης από την έλξη της Γης ;

H) Γιατί οι αστροφυσικοί υποστηρίζουν πως η Σελήνη δεν είναι δυνατό να μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, χάρη και μόνο στη δύναμη της έλξης του πλανήτη μας ;

I) Γιατί η σχεδόν κυκλική τροχιά της Σελήνης αποτελεί μια προσθετή απόδειξη της “αφύσικης” παρουσίας της γύρω από τη Γη ;

J) Γιατί διακεκριμένοι επιστήμονες διατυπώνουν την άποψη πως η Σελήνη μπήκε σε κυκλική τροχιά, χάρη στην επέμβαση μιας “άγνωστης” δύναμης; Ποια ήταν η δύναμη αυτή;

K) Γιατί Σελήνη τοποθετήθηκε σε μια τέτοιο απόσταση από τη Γη, ώστε ο φωτεινός δίσκος της να είναι σε ίσο μέγεθος με το φωτεινό δίσκο του ήλιου; Πως είναι δυνατό να παρουσιάζει το φαινόμενο των εκλείψεων, μοναδικό στο ηλιακό μας σύστημα;

L) Γιατί οι πρόσφατες γνώσεις της τοποθέτησης τεχνητών δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη μας οδηγούν στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι και η Σελήνη κάποτε “τοποθετήθηκε” από λογικά όντα στη σημερινή της τροχιά;

πηγή

ypogeia-drasi

Διαβάστε περισσότερα » »

Σοκ στην Αρτέμιδα: Τον σκότωσε και μετά τον τσιμέντωσε

Φρικιαστικό έγκλημα στην Αρτέμιδα. Νεαρός δολοφόνησε 20χρονο Ρουμάνο και μετά τον τσιμέντωσε. Ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του και συνελήφθη
Όπως εξακριβώθηκε, την περασμένη Δευτέρα, ο δράστης τραυμάτισε θανάσιμα με αιχμηρό αντικείμενο το θύμα, μέσα στο ξυλουργείο του πατέρα του, στην Αρτέμιδα.
Στη συνέχεια τον τοποθέτησε μέσα σε λάκκο, τον οποίο κάλυψε με τσιμέντο.

news247 
Διαβάστε περισσότερα » »

«Να μην έχουν αγίους τα ονόματα των σταθμών του μετρό» - ΚΑΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ...

Όχι ονόματα αγίων και εκκλησιών στις στάσεις των τρόλεϊ, του τραμ και του Μετρό, ζήτησε η κυρία Φωτεινή Πιπιλή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
και εξήγησε γιατί: «Την περασμένη φορά έμπλεξα τους Αγίους και αντί να πάω στον Άγιο Αντώνιο, βρέθηκα στον Αγιο Δημήτριο» αναφέρει ο Βηματοδότης.

«Γιατί να μην δοθεί το όνομα του Αντώνη Τρίτση σε μια από τις στάσεις ή ονόματα επιφανών Ελλήνων που δόξασαν την χώρα. Γιατί να μην προσθέσουμε, είπε, στη στάση "Μέγαρο Μουσικής" και το "Μαρία Κάλας"», διερωτήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος συμφώνησε.


ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΧΑΖΗ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓ.ΑΝΤΩΝΙΟ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.

ΚΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΗ ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΩ ΠΑΜΕΛΑ ΑΝΤΕΡΣΟΝ .

ΞΕΡΕΙ ΟΜΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΤΙ ΛΕΕΙ . ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ .

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΘΕΟ .

ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ( ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ).


ΤΟ ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ.


eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέου τύπου εισιτήριο - Tέλος στη λαθρεπιβίβαση.

Με στόχο να μπει τέλος στη λαθρεπιβίβαση, οι αστικές συγκοινωνίες εκσυγχρονίζονται και αποκτούν έξυπνες στάσεις, αλλά και νέα εισιτήρια. Στο Μετρό θα τοποθετηθούν στις εισόδους και τις εξόδους μπάρες ώστε μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων να μπορούν να εισέρχονται και να εξερχονται των σταθμών.

Σύμφωνα με το «Εθνος» θα εγκατασταθούν 1.000 έξυπνες στάσεις, οι οποίες θα δίνουν πληροφορίες στους επιβάτες για 2.500 λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για το χρόνο διέλευσης των οχημάτων είτε από τις οθόνες στις στάσεις, είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε μέσω του υπολογιστή τους.

Παράλληλα το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες και εντός των οχημάτων για τις επόμενες στάσεις, την επιβατική κίνηση, ακόμα και τις ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων. Μάλιστα θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματης καταμέτρησης των επιβατών.

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυξήσεις έως και 20% στο ρεύμα.

Προτάσεις για αυξήσεις έως και 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το 2013, δέχεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι αυξήσεις που προτείνονται, αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η τελική επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή, θα κινηθεί στο 10%, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταργήσει τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών, μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Έτσι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, γεγονός που θα επιφέρει και νέες αυξήσεις!

Η ΔΕΗ προχωρά σε 30.000 διακοπές ρεύματος μηνιαίως λόγω μη εξόφλησης

Ανά μήνα πραγματοποιούνται περίπου 30.000 διακοπές ρεύματος, λόγω χρέους, όπως προκύπτει από έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, σχετικής με την αυστηρότητα με την οποία η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Η απάντηση του κ. Ζερβού είναι αποκαλυπτική καθώς γνωστοποιεί ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εντάσσεται και το Θριάσιο Πεδίο, οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους».

Ο κ. Ζερβός σημειώνει ωστόσο ότι, παρά την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα όποια προβλήματα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, δημιουργούνται «ως προς τα θέματα εξόφλησης λογαριασμών και διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, προέρχονται από τη μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ΄ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κανόνα δεν τηρούν».

eleftheriskepsii
Διαβάστε περισσότερα » »