Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πώς να διαβάζετε τις νέες ετικέτες των ελαστικών

Από την 1η Νοεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα Οδηγία της Ε.Ε. που αφορά την επισήμανση πληροφοριών για τα ελαστικά που πωλούνται στην αγορά.

Η συγκεκριμένη αφορά την απόδοση καυσίμου (αντίσταση κύλισης), την πρόσφυση στο βρεγμένο και τον εξωτερικό θόρυβο των ελαστικών. Στόχος είναι η αύξηση της ασφάλειας και της απόδοσης από τα οδικά μέσα μεταφοράς με τη προώθηση αποδοτικών, ασφαλών και αθόρυβων ελαστικών.

Η ανάγκη μεγαλύτερης πληροφόρησης από τις εταιρείες κατασκευής ελαστικών σχετικά με την απόδοση καυσίμου και άλλων παραμέτρων προέκυψε από το γεγονός ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να συγκρίνουν τις επιδόσεις διαφορετικών ελαστικών και μαρκών λόγω απουσίας κάποιου προτύπου επισήμανσης και ενός εναρμονισμένου καθεστώτος δοκιμών. Η Οδηγία βοηθά τους τελικούς χρήστες να είναι πιο ενημερωμένοι όταν επιλέγουν νέα ελαστικά.

Σύμφωνα με αυτή είναι υποχρεωτικό όλα τα ελαστικά που κατασκευάζονται από την 1 η Ιουλίου 2012 και πωλούνται στην Ε.Ε. να φέρουν ένα αυτοκόλλητο ή μία ετικέτα σε κοντινή θέση, ορατή από τον τελικό χρήστη πριν την αγορά.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΥΛΙΣΗΣ

Η αντίσταση κύλισης είναι μια δύναμη που δρα αντίθετα με την κατεύθυνση περιστροφής του ελαστικού. Με το δεδομένο ότι τα ελαστικά ευθύνονται έως και κατά 20% για τη συνολική κατανάλωση ενός αυτοκινήτου και μέχρι 35% για την κατανάλωση ενός φορτηγού, μία χαμηλή αντίσταση κύλισης είναι σημαντική.

Ας καταλάβουμε πώς λειτουργεί: Λόγω φορτίου του οχήματος, το ελαστικό παραμορφώνεται στην επιφάνεια επαφής με το δρόμο με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας με τη μορφή θερμότητας. Όσο υψηλότερη η παραμόρφωση τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση κύλισης και κατά συνέπεια η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2.

Στην ετικέτα ελαστικού της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η αντίσταση κύλισης εκφράζεται σε κατηγορίες, από την A (η καλύτερη) έως την F για βιομηχανικά οχήματα και G για αυτοκίνητα (η χειρότερη). Η διαφορά μεταξύ ενός ελαστικού C και ενός ελαστικού B μεταφράζεται σε μείωση ή αύξηση της κατανάλωσης μεταξύ 2,5% - 4,5% για αυτοκίνητα και 5%-8% για τα φορτηγά.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΡΕΓΜΕΝΟ

Η πρόσφυση στο βρεγμένο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ασφάλειας ενός ελαστικού. Άριστη πρόσφυση στο βρεγμένο σημαίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος στη βροχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές παράμετροι ασφάλειας, αλλά η πρόσφυση στο βρεγμένο επιλέχθηκε ως η πλέον κατάλληλη για τη σύγκριση διαφορετικών ελαστικών.

Στα ελαστικά αυτοκινήτων η διαφορά μεταξύ κατηγοριών σημαίνει αύξηση ή μείωση της απόστασης ακινητοποίησης κατά περίπου 2,6 μέτρα όταν φρενάρουμε σε βρεγμένο δρόμο με 80 χλμ./ώρα.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΟΡΥΒΩΝ

Ο θόρυβος από την κυκλοφορία επιβαρύνει το περιβάλλον και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: κυκλοφοριακή συμφόρηση, τύπος οχήματος, οδηγικό στυλ και αλληλεπίδραση ελαστικού-δρόμου. Η τιμή που αναγράφεται στην ετικέτα δεν αφορά το θόρυβο που ακούει ο οδηγός στην καμπίνα, αλλά τον εξωτερικό που συμβάλλει στην ακουστική ρύπανση.

Επομένως, για τον περιορισμό της ηχορρύπανσης από την κυκλοφορία συνιστάται η χρήση ελαστικών με χαμηλό εξωτερικό θόρυβο κύλισης.
 
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Σκόπια: 37 Αλβανοί βουλευτές υποστηρίζουν την επέκταση των συνόρων της Αλβανίας

Την επέκταση των αλβανικών συνόρων σε βάρος των γειτονικών κρατών, σύμφωνα με το σχέδιο «Φυσική Αλβανία», μέχρι στιγμής, την έχουν υπογράψει 37 βουλευτές του Κοινοβουλίου των Σκοπίων.

Τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων- DUI, DPA και RDK, προτιμούν να σιωπούν σχετικά με τον ισχυρισμό ότι μέλη του Κοινοβουλίου του κράτους των Σκοπίων έχουν υπογράψει το σχετικό αίτημα.

Μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές θα υποβληθούν στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, τη Βιέννη, το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου θα αντικατοπτρίζεται η θέληση των Αλβανών που κατοικούν σε περιοχές των Βαλκανίων και που επιδιώκουν να σχηματίσουν ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα τα Τίρανα, σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους,  θα εκπλαγείτε από το πόσο πολλές υπογραφές θα συγκεντρωθούν στην υποστήριξη της ιδέας της ενοποίησης των Αλβανών σε ένα ενιαίο κράτος πέρα από τα όρια που καθορίστηκαν πριν από 100 χρόνια, από την περίοδο του Κοινοβουλίου της Αυλώνας το 1912», είπε ο εμπνευστής της ιδέας της ‘Φυσικής Αλβανίας’,  Κότσο Ντανάι- Koço Danaj.

Ο Ντανάι, εδώ και πολύ καιρό άρχισε τη συλλογή υπογραφών από Αλβανούς που ζουν σε άλλα μέρη για την υποστήριξη αυτής της ιδέας, σημειώνει το ‘Ιλλυρία’.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Άγνωστοι Έλληνες: Ελληνικός παλμός στην αχανή Κίνα

Σε πολλά άρθρα μας έχουμε επισημάνει πως, ο Ελληνισμός δεν γνωρίζει σύνορα, δεν μπαίνει  σε καλούπια… Τον Έλληνα δεν τον κάνει το αίμα και το χρώμα του αλλά το DNA του.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο διατρανώνουν την Ελληνική καταγωγή τους, την υψώνουν ως λάβαρο και δεν χάνουν ευκαιρία να την προβάλλουν. Αποτελούν απάντηση στους Ελλαδίτες εκείνους που δεν διστάζουν να σπιλώσουν την ιστορία, την γλώσσα και τον πολιτισμό μας… Την ίδια στιγμή που πολλοί από εμάς αδιαφορούμε για τις ρίζες μας και την πραγματική ιστορία μας, εκείνοι την διαφυλάττουν ως φυλαχτό ανεκτίμητο.
Σε προηγούμενη μελέτη μας μιλήσαμε για την ελληνογενή φυλή των Αϊνώ που ζει μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία. Στο παρόν άρθρο θα κινηθούμε νοτιοδυτικά και συγκεκριμένα στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας, της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.
Η επαρχία Γιουνάν (<Ιωνία) αποτελεί την φυσική είσοδο στην χώρα αν ακολουθήσει κανείς πορεία νότια των Ιμαλάϊων. Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοί της συνιστούν απογόνους του Διονύσου κατά την εκστρατεία του στην Ασία το 3.000 π.Χ. (Νόνος, «Διονυσιακά»).
Πυρρίχιος χορός Κινέζων στην επαρχία Γιουνάν. Οι στολές τους παραπέμπουν σε Ποντιακές.
Σήμερα ζουν εκεί περίπου 20.000.000 άνθρωποι (γύρω στις 25 μειονότητες), που φωνάζουν πως δεν είναι Κινέζοι! Πολλοί από αυτούς παρουσιάζουν μεσογειακά χαρακτηριστικά, συχνά βέβαια αναμεμειγμένα με ανατολίτικα, όπως είναι φυσικό, ενώ διαθέτουν παράλληλα πολλά κοινά στοιχεία κουλτούρας με τους αρχαίους Έλληνες. (κυκλικοί χοροί, παραδοσιακές ενδυμασίες και κτίσματα γεμάτα από μαιάνδρους και άλλα αρχαιοελληνικά σύμβολα, κλπ).
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι Κινέζοι αποκαλούν τις άλλες χώρες «η χώρα των Γερμανών, η χώρα των Γάλλων», κλπ. Την Ελλάδα όμως την αποκαλούν «Σελλά»(κινέζικα: 希臘), πιθανόν από το Ελλάς! Κινέζα φοιτήτρια της Γερμανίας είχε δηλώσει  σε μέλος της ιστοσελίδας μας ότι η εν λόγω  λέξη είναι πιο αρχαία από την γλώσσα τους, γι αυτό και δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει, απλά την λένε. Είχε συμπληρώσει μάλιστα πως η επαρχία Γιουνάν είναι η μοναδική επαρχία, στην οποία καλλιεργούν σταφύλια (χαρακτηριστικό φυτό του Διονύσου). Πουθενά αλλού στην Κίνα δεν θα βρει κανείς.
Σε δημοσίευμα της Μελβούρνης το 1993 αναφέρει ο Βρετανός εξερευνητής σερ Όρελ Στέιν, ότι, διασχίζοντας την Κίνα το 1903 άκουσε από Κινέζους χωρικούς για την ύπαρξη μιας αρχαίας ελληνικής πόλης κάτω από μεγάλους αμμόλοφους.
Έπειτα από έρευνες το δημοσίευμα κατέληγε να επιβεβαιώνει αυτήν την πληροφορία και να καταλήγει στην ύπαρξη ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
Στοιχείο που επιβεβαίωσε τις υποψίες τους ήταν η ανακάλυψη ελληνικού αμφορέα στην πόλη Νίγια κάπου 640 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Kashgar.
Κι όμως στην Κίνα βρέθηκε αρχαία Ελληνική πόλη. Κι από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία γραπτή πηγή που να κάνει λόγο για ταξίδι των Κινέζων στην χώρα μας. Επειδή κάποιοι δήθεν προοδευτικοί ενδέχεται να σπεύσουν να προτάξουν κάτι τέτοιο ως επιχείρημα.
Ας δούμε τώρα μερικές από τις φυλές που ζουν έως σήμερα στην επαρχία Γιουνάν και οι οποίες διατηρούν πολλά αρχαία Ελληνικά στοιχεία στην καθημερινότητα αλλά και τον πολιτισμό τους.
- Αϊνι: Ασχολούνται κυρίως με την επικοινωνία, για χάρη της της οποίας εφευρίσκουν διάφορες πατέντες και ντύνονται στα μαύρα, όπως
και οι αρχαίοι Έλληνες (κάτι που δεν συναντά κανείς στους υπόλοιπους Κινέζους).
- Σανι: Ζουν στο δάσος των πέτρινων ειδωλίων (αγαλματίδια) και έχουν τα τρίχορδο μουσικό όργανο ντασανγκξιάν, ανάλογο με την κιθάρα. Οι γυναίκες μάλιστα φέρουν στο μέτωπό τους το γράμμα «Λ», σύμβολο της Σπάρτης.
- Μουσο: Διατηρούν το σύστημα της μητριαρχικής κοινωνίας που παγιώθηκε στην Μινωϊκή Κρήτη.
- Νταϊ: Το όνομά τους σημαίνει «εκείνοι που αγαπούν την ελευθερία» και αριθμούν περί το 1.000.000.
- Γι: Υπολογίζονται γύρω στα 4.050.000 ανθρώπους. Διακριτικό γνώρισμά τους είναι η φωτιά που καίει νυχθημερόν στο κέντρο του σπιτιού τους, όπως η κεντρική Εστία στην αρχαία Ελλάδα. Τους αρέσει ακόμη πολύ το κρασί, την τέχνη του οποίου ισχυρίζονται πως τους την έμαθε ο ιδρυτής του έθνους τους.
- Χανι: Αριθμούς περί το 1.300.000 άτομα, ντύνονται και αυτοί στα μαύρα με φορεσιές που παραπέμπουν στις ποντιακές. Διαθέτουν επίσης ετήσια γιορτή οινοποσίας προς τιμήν του ιδρυτή τους.
- Ζουανγκ: πριν το 1965 το όνομά τους ήταν Που. Αριθμούν στο 1.000.000 και ένα από τα βασικά τους διαφοροποιητικά στοιχεία είναι η γιορτή της άνοιξης, όπως συμβαίνει και σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, κατά την οποία για μία ολόκληρη μέρα οι άντρες κάνουν ό,τι κάνουν οι γυναίκες και τούμπαλιν.
Άλλες φυλές με λιγότερο πληθυσμό είναι οι Ντεανγκ, οι Γουα, οι Λιζου, οι Μιαο, οι Ντουλονγκ, οι Ναξι, και άλλοι. Κάποιοι από αυτούς είναι πολυθεϊστές. Όλοι τους όμως διαθέτουν πολλά κοινά στοιχεία με την αρχαία Ελλάδα.
Όχι δεν είναι Ηπειρώτες… Είναι ελληνικό φύλο της Κίνας
Όλα αυτά βέβαια συνιστούν «ψιλά γράμματα» για τους ξερόλες των ημερών που σπεύδουν να ακυρώσουν κάθετι Ελληνικό χαρακτηρίζοντάς το γραφικό.
Αυτό άλλωστε πρεσβεύει η παγκόσμια κοινότητα που στοχεύει στην ύπαρξη μίας γλώσσας, μίας θρησκείας, μίας ιστορίας, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.200 π.Χ.
Η ιστορία όμως των Ελλήνων είναι τεράστια είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Ήδη βγαίνουν στο φως πολλά στοιχεία που το πιστοποιούν. Θα επακολουθήσουν και άλλα.. Να είστε σίγουροι. Αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το μυαλό απερίσπαστο και ελεύθερο να τα δούμε.



apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »