Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Με απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου εγκρίθηκαν τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Σύμφωνα με την Επιτροπή η πλειοδοτούσα πρόταση στη διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου αναδεικνύεται αυτή της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Σημειώνεται ότι… ο πρώτος διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ορυχείου προκηρύχθηκε το 2006 και ματαιώθηκε το 2009. Ακολούθησε νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το 2010 ενώ ταυτόχρονα συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία και αξιολόγησε τις προσφορές που υποβλήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα στο διαγωνισμό που εκκρεμεί σχεδόν 3 χρόνια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του ορυχείου που αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της λύσης για το πρόβλημα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη. Με την εκμίσθωση του ορυχείου πιθανόν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας λιγνίτη στην περιοχή της Φλώρινας ή για την τροφοδοσία της μονάδας της Μελίτης που ανήκει στη ΔΕΗ χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί και στο πακέτο της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που θα πουληθεί σε τρίτους.
(Με στοιχεία από το www.capital.gr)

newsblog
Διαβάστε περισσότερα » »

Αμφίπολη Σερρών: Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη; – Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

megasalexandrosΕνώπιον μίας πολύ μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης, της μεγαλύτερης όλων των εποχών για την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο της αρχαιολογίας, βρίσκονται οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών. Η ανεύρεση ενός τάφου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει η αρχαιολογική σκαπάνη έχει σημάνει συναγερμό και ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει σειρά συζητήσεων για το εάν αυτό που… σταδιακά βλέπει το φως της ημέρας δεν είναι ένας τάφος κάποιου σημαίνοντος προσώπου, όπως ας πούμε της Ρωξάνης και του γιού της με το Μ.Αλέξανδρο, αλλά ο τάφος του ίδιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!). Οι πληροφορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές: Ο τάφος έχει περίμετρο 498 μέτρα (!!), σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου στη Βεργίνα, παραπέμποντας σε δημιούργημα που θα κατασκευαζόταν μόνο για έναν Βασιλιά. Εξωτερικά έχει επενδυθεί με μάρμαρο αρίστης ποιότητας, λαξευμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, τόσο η αρμονία όσο και η τελειότητα της εργασίας, με δεδομένα μάλιστα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή. Ο τάφος έχει θολωτό – πυραμιδωτό σχήμα, στη δε κορυφή του ήταν τοποθετημένο κατά μία προσέγγιση ο γνωστός σε όλους «Λέων της Αμφίπολης», ο οποίος είχε ανευρεθεί από Έλληνες στρατιώτες το 1912 και οι Άγγλοι (ποιοί άλλοι;) είχαν αποπειραθεί να το μεταφέρουν – κλέβοντάς το – στην Αγγλία το 1916. Άλλωστε το λιοντάρι είναι το χαρακτηριστικότερο σύμβολο του Μακεδονικού Βασιλείου. Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι το εξής: Το υπουργείο Πολιτισμού, μπροστά σε μία τέτοια ανακάλυψη όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και χρηματοδοτεί την εξέλιξη των εργασιών με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει ανακαλυφθεί καν η είσοδος για το ταφικό αυτό συγκρότημα! Και να σκεφτεί κανείς ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου εάν οι αρχαιολόγοι βρισκόταν μπροστά σε μία τέτοια σημαντική ανακάλυψη οι κυβερνητικοί αρμόδιοι θα έκαναν το παν για να φέρουν στο φως τα όποια ευρήματα, πόσο μάλλον εάν μιλάμε (ενδεχομένως) για το μέρος που έχει ταφεί ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος, και όχι (μόνο) η Ρωξάνη όπως πιστευόταν αρχικά…

newsblog
Διαβάστε περισσότερα » »

Το δαχτυλίδι του Μίνωα!

Μπροστά σε μία από τις πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που αφορούν στον μινωικό πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης, βρέθηκαν το 2004 οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι του εθνικού μουσείου , στην αθήνα. εκεί παραδόθηκε το περίφημο «δαχτυλίδι του μίνωα», που εδώ και 70 χρόνια ήταν χαμένο στην αχλή του μύθου και το οποίο εξετάστηκε από τους πλέον ειδικούς που κατέληξαν ότι είναι 100% αυθεντικό! Η είδηση της παράδοσης του δαχτυλιδιού, που αποκαλύπτει τότε η «Π», κρατήθηκε μυστική το τελευταίο διάστημα αφού οι αρχαιολόγοι δεν γνώριζαν εάν είναι γνήσιο ή κίβδηλο. Όταν δε πριν από περίπου 15 ημέρες η επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού κατέληξε στο ότι είναι αυθεντικό αποφασίστηκε να μην διαρρεύσει τίποτε και η παρουσίαση του δαχτυλιδιού να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο από τον ίδιο τον υπουργό.

Πρόκειται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους για το μεγαλύτερο και το πιο σπάνιο σφραγιδικό δαχτυλίδι στον κόσμο το οποίο με περιπετειώδη τρόπο έφτασε στα χέρια των αρχαιολόγων. H αξία του είναι ανεκτίμητη, αλλά όποιος θα ήθελε να πουλήσει στην αγορά ένα τέτοιο εύρημα ίσως έπαιρνε και γύρω στα 2-3 δισ δραχμές!

Ήταν δε τόσο εντυπωσιακό που η πρώτη εντύπωση όλων ήταν ότι ήταν κίβδηλο! Ακόμη και ο ανασκαφέας της Kνωσού Άρθουρ Έβανς στον οποίο το είχαν πρωτοδώσει πριν 70 και πλέον χρόνια είχε αμφισβητήσει την αξία του. Για δεκαετίες το δαχτυλίδι εθεωρείτο χαμένο και 2-3 γενιές αρχαιολόγων είχαν περάσει χωρίς να ξέρουν εάν πραγματικά υπήρξε!

«Eίναι τόσο πρωτόγνωρα εντυπωσιακό που έχοντας δει όλα τα υπόλοιπα παρόμοια που υπάρχουν ανά τον κόσμο μόλις το είδα είπα ότι αποκλείεται να είναι πραγματικό, είναι κίβδηλο. Aφού όμως το μελετήσαμε στην κάθε λεπτομέρειά του διαπιστώσαμε ότι είναι απόλυτα γνήσιο. Άλλωστε κανένας κιβδηλοποιός δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει τέτοιο αριστούργημα» είπε χθες το βράδυ στην «Π» ειδικός που το εξέτασε.

Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα ο κ.Bενιζέλος έδωσε εντολή για σύσταση επιτροπής από αρχαιολόγους και ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι γνήσιο. Tο διάστημα των τελευταίων μηνών είδαν το δαχτυλίδι οι αρχαιολόγοι από την πλευρά της χάραξης και της θεματολογίας, αλλά και ειδικοί συντηρητές που έλεγξαν την τεχνική κατασκευής του. Kλήθηκε ακόμη και ο Γερμανός Ίνγκο Πίνι ο οποίος γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα σφραγιδικά

Oι πάντες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι γνήσιο-πλην κάποιων στελεχών του Eθνικού Mουσείου που είχαν επιφυλάξεις , αλλά ούτως ή άλλως παραδέχονται πως έχουν εμπειρία μόνο στα μυκηναϊκά.

Tο πόρισμα είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί και στο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει για την αμοιβή στον άνθρωπο που το παρέδωσε. Yπολογίζεται ότι θα πάρει γύρω στα 400 εκατομμύρια δραχμές

Tο δαχτυλίδι θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Πολιτισμού σε επίσημη τελετή. Eίναι βέβαια εκ των ουκ άνευ να επιστρέψει το «δαχτυλίδι του Mίνωα» στο φυσικό του χώρο, που δεν είναι άλλος από το Mουσείο του Hρακλείου


ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ

Tο περίφημο δαχτυλίδι, βρήκε το 1928 ένα μικρό αγόρι κοντά στον τάφο ιερού στην Kνωσό και ο πατέρας του, ένας φτωχός χωρικός από τη περιοχή, το έδωσε στον δραστήριο και πολυπράγμονα ιερέα του χωριού Πολάκη ο οποίος πήγε στον Έβανς για να το πουλήσει. Σύμφωνα με αρχαιολόγους, ο Έβανς, δεν θέλησε να το αγοράσει καθώς ο ιερέας ζητούσε πολλά χρήματα, έφτιαξε όμως με τη βοήθεια του Γκιγερόν δύο αντίγραφα από χρυσό και ήλεκτρο που βρίσκονται στο μουσείο της Oξφόρδης.

O παπά-Πολάκης, πήγε μερικά χρόνια μετά, το 1933 ή 1934 στο Mουσείο Hρακλείου, όπου υπηρετούσαν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι Nικόλαος Πλάτωνος και Σπύρος Mαρινάτος. O πρώτος το θεώρησε γνήσιο και πρότεινε να το κρατήσουν ενω ο Mαρινάτος το απέρριψε ως κίβδηλο. Λόγω της διαφωνίας, το δαχτυλίδι επιστράφηκε στον ιερέα, όμως ο Πλάτωνος, κράτησε ένα αντίγραφο σε πλαστελίνη, το οποίο βρέθηκε στο προσωπικό του αρχείο. Kατά μία πληροφορία, το αντίγραφο αυτό, βρίσκεται στην κατοχή του γιού του, Λευτέρη Πλάτωνος.

Aρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο N. Πλάτωνος ενδιαφέρθηκε ξανά για το δαχτυλίδι, ο ιερέας, είπε ότι το είχε δώσει στη σύζυγο του για να το φυλάξει και εκείνη το έχασε!

Aπό τότε, κανείς δεν ξαναείδε το διασημότερο δαχτυλίδι του κόσμου, κανείς δεν έμαθε ποτέ πού βρισκόταν ενώ πολλοί αρχαιολόγοι έγραψαν μελέτες για αυτό, με βάση τα αντίγραφα που είχαν διασωθεί. Σε άρθρα που έχουν γραφεί και σε παρουσιάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, οι ερευνητές του μινωικού πολιτισμού, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για βασιλικό δαχτυλίδι λόγω του μεγέθους, του πλούτου των παραστάσεων και του γεγονότος ότι βρέθηκε κοντά σε βασιλικό τάφο.

Πρόκειται για ενα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα με σφραγίδα, που φέρει παραστάσεις δεντρολατρείας. H θεά, κατεβαίνει από τον ουρανό, είναι καθιστή στη γη και κωπηλατεί σε ένα μικρό καράβι, συνθέτοντας μια συμβολική παράσταση με τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Το δαχτυλίδι περιγράφει με λεπτομέρειες ο Έβανς στο βιβλίο του «Palace of Minos» αλλά και ο N. Πλάτων σε εργασία για τη Mινωική Θαλασσοκρατορία.

Tελικά το δαχτυλίδι του Mίνωα δεν είχε χαθεί και παραδόθηκε στο Mουσείο από κάποιον κληρονόμο του παπα-Πολάκη, που διαμένει στην Aθήνα.

 
anekshghta
Διαβάστε περισσότερα » »