Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Tο πιο απορροφητικό υλικό του κόσμου

Άφησαν κατά λάθος μια χημική αντίδραση να συνεχίζεται στο εργαστήριο για ένα Σαββατοκύριακο. Όταν όμως επέστρεψαν, τους περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη:
Αυτό που είχε προκύψει από την αντίδραση ήταν το πιο απορροφητικό και υγροσκοπικό υλικό που έχει αναπτυχθεί ως σήμερα, κατάλληλο για μια πληθώρα εφαρμογών.
Η Μαρία Στρόμε και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα δημιούργησαν μια νέα, ασυνήθιστη μορφή του ανθρακικού μαγνησίου (MgCO3), ενός πολύ συνηθισμένου ορυκτού, το οποίο έχει συνήθως κρυσταλλική δομή.
Αντίθετα, η νέα μορφή του, η οποία ονομάστηκε «ουψαλίτης» προς τιμήν του πανεπιστημίου δεν είναι κρυσταλλική αλλά άμορφη. Είναι επιπλέον εξαιρετικά πορώδης, με την ελεύθερη επιφάνειά του να φτάνει τα 800 τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμάριο -απλά φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να διπλώσετε το πάτωμα ενός διαμερίσματος των 800 τετραγωνικών μέχρι να γίνει μικρό σαν αμύγδαλο.
Οι πολυάριθμοι πόροι του ουψαλίτη, οι οποίοι έχουν διάμετρο γύρω στα 10 νανόμετρα, είναι άκρως αποτελεσματικοί στο να απορροφούν μόρια νερού, ακόμα και από τον αέρα γύρω τους, και να τα διατηρούν παγιδευμένα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας.
Μέχρι σήμερα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, η δημιουργία ξηρού, άμορφου MgCO3 θεωρούνταν «αδύνατη» εδώ και 100 χρόνια.
Η ομάδα της Δρ Στρόμε τροποποίησε μια τεχνική που είχε αναπτυχθεί το 1908 και επιτρέπει τη δημιουργία κρυσταλλικού MgCO3 σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Κάποια στιγμή οι τεχνικοί ξέχασαν να σταματήσουν το πείραμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν άργησαν όμως να αντιληφθούν ότι αυτό που προέκυψε ξεπερνούσε όλες τους τις προσδοκίες.
Χάρη στις υγροσκοπικές του ιδιότητες, ο ουψαλίτης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά συστήματα αφύγρανσης, στη χημική βιομηχανία, σε συστήματα απορρύπανσης, καθώς και ως ξηραντικό υλικό για την προστασία ηλεκτρονικών και άλλων προϊόντων ευαίσθητων στην υγρασία.
 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας: Άλλο πάλι παιχνίδι επικοινωνίας της κας Δημάρχου.

energoi_eordaia Άλλο πάλι παιχνίδι επικοινωνίας της κας Δημάρχου. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21-8-2013 εισηγείται η κα Δήμαρχος την ΑΓΟΡΑ!!!!!! εκτάσεων στη περιοχή του κυνοκομείου για δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων. Από την μια δεν υπάρχουν πόροι μας λέει συνεχώς η κα Δήμαρχος και από την άλλη εισηγείται την αγορά εκτάσεων.
Προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα. 1ον Ποιών είναι αυτές οι εκτάσεις και ποιο θα είναι το τίμημα. 2ον Γιατί επείγεται τώρα η κα Δήμαρχος. (η περίοδος του καλοκαιριού έχει ήδη παρέλθει), δεν παρήλθε όμως η προεκλογική περίοδος καθώς φαίνεται, που μάλλον τώρα αρχίζει. 3ον Από πού θα κοπούν πόροι για να αποκτηθούν αυτές οι εκτάσεις; Τέλος, όσοι αποκτήσουν μετά τις εκτάσεις για δημιουργία λαχανόκηπων θα είναι δέσμιοι της ψηφοθηρίας της κας Δημάρχου και των αντίστοιχων αντιδημάρχων ΝΑΙ η ΟΧΙ;
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού καταστήματος Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013 και ώρα 7 :00 μ.μ. για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης :
1. Τροποποίηση Κανονισμού Κοινόχρηστων χώρων Εισηγητής: Η Δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου.
2. Καθορισμός αμοιβής των πληρεξούσιων δικηγορών της υπόθεσης Απαλλοτρίωσης του Οικισμού Μαυροπηγής Εισηγητής : Η Δήμαρχος κ. Παρασκευή Βρυζίδου
3. Αγορά εκτάσεων που βρίσκονται στη θέση «Κυνοκομείο» από το Δήμο Εορδαίας για την δημιουργία Δημοτικών Λαχανόκηπων Εισηγητής : Η Δήμαρχος κ. Παρασκευή Βρυζίδου.

kozan.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

«Βάλε το όνομά σου μετά τη λέξη Σλάβος!»

«Μεταφέρουμε μια ενδιαφέρουσα άποψη που έχει κατά και υπέρ της χώρας μας, που δημοσιεύθηκε  από έγκριτο γερμανικό μέσο ενημέρωσης. Ασφαλώς μπορεί να ερμηνευθεί ως προπαγανδιστικό, αλλά καλό είναι το γνωρίζουμε», δηλώνει η εφημερίδα των Σκοπίων Ούτρινσκι Βέσνικ.

Και συνεχίζει:


Τα Σκόπια και η Ελλάδα  έχουν ανταλλάξει ανορθόδοξα επιχειρήματα στη διαφορά του ονόματος. 

Οι Έλληνες εθνικιστές αναφέρονται στην αρχαιότητα και η σκοπιανή κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει μια εθνική ταυτότητα, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ, που επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο υπογράφει ο αρθρογράφος Michael Martens.

Τα Σκόπια για να επικυρώσουν την ύπαρξή τους, έχουν τα περισσότερα ιστορικά μνημεία από όλες τις βαλκανικές χώρες, γράφει, επίσης, η «Berliner Zeitung». 

Υπάρχει μια ειρωνεία σε αυτά τα μνημεία γράφει ο στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και σαρκαστικά λέει ότι απευθύνεται στην Ελλάδα.

«Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου το κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Αθήνα και ζήτησε να σταματήσει η «εθνική ρητορική» εναντίον των Σλάβων τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα.  Πρόκειται για επίθεση κατά των Ελλήνων εθνικιστών που καλωσορίζουν στα σύνορα των Σκοπίων τους τουρίστες με έναν εξαιρετικά φιλόξενο τρόπο: 
«Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Οι αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους έχουν καταγράψει αρκετά οχήματα Σκοπιανών με εθνικιστικά συνθήματα. Σχετικές αναφορές υπάρχουν στο διαδίκτυο που κλιμακώνουν τη διαφορά.

Η μακροχρόνια αυτή διαμάχη είναι πολύ χλωμή και προκαλεί  ζημιές στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει παρεμποδίσει το μακρύ δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι;

Η ελβετική εφημερίδα «Noe Cjorher Zeitung» επικρίνει την Αθήνα για τη στάση της προς τα Σκόπια σημειώνει στο άρθρο του ο Michael Martens και υπενθυμίζει ότι υπάρχει η προφανής και ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι μόνο οι Έλληνες μπορούν να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία είναι ελληνική επαρχία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Η ελληνική θέση είναι ότι κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα «Μακεδονία» και οι λεγόμενοι Σλάβοι είναι απόγονοι κάποιων νομάδων που παράνομα καρπώθηκαν την ελληνική ιστορική ονομασία.

»Η Ελλάδα επιμένει να αλλάξει όχι μόνο το όνομα της χώρας, αλλά και το όνομα του σλαβικού λαού, επειδή οι ίδιοι οι Σλάβοι δεν έχουν ιδέα τι στην πραγματικότητα είναι, και η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Σλάβοι δεν είναι  «Μακεδόνες».

Η οικοδόμηση της ...Ιστορίας

Ο αρθρογράφος Michael Martens, βάζει στο σύνολο του έργου ¨Σκόπια 2014» έναν κοινό παρανομαστή: 
Οι Σλάβοι προσπαθούν να εδραιωθούν ως έθνος.

«Η FYROM προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένα ισχυρό κράτος, του οποίου οι πολίτες έχουν επί αιώνες δημιουργήσει μια ταυτότητα. Αυτή η νέα έκδοση είναι διαφορετική από το παρελθόν και υπάρχει η αμυντική αντίδραση κατά της Ελλάδας, η οποία αρνείται την ύπαρξη ενός μακεδονικού έθνους και εν μέρει εναντίον της Βουλγαρίας.

Αυτή η διαφορά είναι από την αρχή και από τις ρίζες της παράλογη από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, όταν οι Σέρβοι, Μαυροβούνιοι, Βούλγαροι και Έλληνες προσπάθησαν να πετάξουν τους Οθωμανούς από το ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές εργασίες και βιβλία,  το σημείο της περιοχής της «Μακεδονίας» διαμοιράστηκε κατά 40 τοις εκατό στην Ελλάδα, 40 τοις εκατό στη Σερβία και το υπόλοιπο στη Βουλγαρία.

Τι ήταν τα Σκόπια ή  τα πρώην Ουσκούπ

Ο ισχυρισμός ότι τα Σκόπια εκπροσωπούν τη «Μακεδονία» στηρίζεται σε πήλινα πόδια, διότι η Οθωμανική  Αυτοκρατορία, απλά, δεν είχε Επαρχία Μακεδονίας

Σύμφωνα με τον ιστορικό Fikret Adanir η Οθωμανική Αυτοκρατορία διοργάνωσε την επικράτειά της βάσει του γαλλικού μοντέλου.

Οι εδαφικές κατακτήσεις του Βελιγραδίου , της Αθήνας και της Σόφιας κατά το 1912-13 ήταν επάνω σε τρεις οθωμανικές  περιφέρειες – Βιλαέτια: των Ουσκούπ (Σκόπια), του Μοναστηρίου (Μπίτολα) και της Σελανίκ (Θεσσαλονίκης).

Στην Κωνσταντινούπολη εκείνη την εποχή κανείς δεν χρησιμοποιούσε  το όνομα ή τον όρο ‘Μακεδονία’, ακόμη και ο σλαβικός πληθυσμός στα βιλαέτια αυτά δεν είχε δηλωθεί ποτέ ως «μακεδονικός».

Οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν ότι μόνο η περιοχή μεταξύ της  βόρειας μακεδονικής πόλης του Μοναστηρίου και Οχρίδας ανήκαν στο αρχαίο Μακεδονικό Κράτος. Σύμφωνα με αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του σημερινού νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων δεν περιλαμβάνεται στα όρια της Μακεδονίας και οι σύγχρονοι κάτοικοί του κράτους αυτού δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ονομάζονται  ‘Μακεδόνες’.

Αλλά υπάρχει μια καλή είδηση- θα σημειώσει ο Michael Martens ως κατακλείδα-

Τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλοί Νοτιοσλάβοι προφανώς δεν έχουν επηρεαστεί από την ασθένεια αυτή.
 Για αυτούς η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικό προορισμός.
 Οι Σκοπιανοί κατακλύζουν τις ελληνικές παραλίες μαζί με τους Έλληνες, επειδή η χώρα τους δεν έχει θάλασσα.
 Αλλά και οι Έλληνες ξενοδόχοι ...αγαπούν τους Σκοπιανούς  για τα χρήματά τους..., σημειώνει το δημοσίευμα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόκληση στη Β. Ήπειρο: Δημοτικοί υπάλληλοι αδειάζουν ναό, ασκώντας βία σε κληρικούς

Σκηνές αγριότητας εις βάρος ορθοδόξων κληρικών στην Βόρειο Ήπειρο. Πώς αντέδρασε το Υπουργείο Εξωτερικών (Pics+Vids)
Απίστευτες εικόνες κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός στην Βόρειο Ήπειρο. Δημοτικοί υπάλληλοι με το πρόσχημα της είσπραξης παλαιών χρεών της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας, άδειασαν κυριολεκτικά έναν ολόκληρο Ναό στην Πρεμέτη.
Οι εικόνες είναι πραγματικά ανατριχιαστικές αφού δείχνουν ανθρώπους να αδειάζουν τον Ναό από ιερά σκεύη, εικόνες προσκυνητάρια και κάθε τι το οποίο μπορούσαν να πάρουν και να τα φορτώνουν σε ένα φορτηγό.
Όπως φαίνεται στο βίντεο ξήλωσαν ακόμη και το πρόχειρο καμπαναριό για να πάρουν την καμπάνα.


  Καταδικάζει τα γεγονότα το ΥΠΕΞ
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Αλβανία, στην πόλη Πρεμετή, και συγκεκριμένα στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ η ελληνική Πρεσβεία και οι ελληνικές Προξενικές Αρχές έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, με δήλωσή του, χαρακτήρισε τα όσα έγιναν «πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού» ενώ εξέφρασε την ελπίδα «οι ενέργειες αυτές να έγιναν ερήμην της αλβανικής κυβέρνησης».
«H βίαιη απομάκρυνση κληρικών, η σφράγιση του ιερού Ναού, την επομένη μάλιστα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η παρεμπόδιση πιστών να προσέλθουν στον τόπο της θρησκευτικής τους λατρείας, καθώς και η αφαίρεση εικόνων και ιερών σκευών από το χώρο του Ναού είναι πράξεις απαράδεκτες και καταδικαστέες, ανεξαρτήτως οποιουδήποτε νομικού ισχυρισμού» είπε συγκεκριμένα ο κ.Κούτρας.
Τόνισε τέλος, επίσης ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι χαρακτηριστικό εκ των ων ουκ άνευ ενός κράτους δικαίου και θεμελιώδες στοιχείο του κοινοτικού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού θεσμικού πολιτισμού.


Πηγή: Dogma.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
news247
Διαβάστε περισσότερα » »