Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η δύναμη των λέξεων.

Διαβάστε περισσότερα » »

Το βότανο της καρδιάς: Κράταιγος



Ο κράταιγος είναι ένα θαυμαστό βότανο. Είναι το κατ’ εξοχήν βότανο που βοηθά σε οποιαδήποτε διαταραχή αφορά στην καρδιά. Το ίδιο του το όνομα μας λέει ότι βοηθά να κάνει κραταιά δηλ. δυνατή την καρδιά μας.
Ανήκει στην κατηγορία των βοτάνων που βοηθούν το κυκλοφορικό μας σύστημα. Χρησιμοποιείται ευρέως και στη Δυτική και στην Κινέζικη βοτανολογία. Το όνομα του στην Κινεζική είναι Shan Zha – crataegus pinnatifida.

Στην Δύση χρησιμοποιούν κυρίως τους ανθοφόρους βλαστούς, ενώ στην Κίνα κυρίως τους  καρπούς του.
Ως βότανο έχει μακραίωνη ιστορία. Το χρησιμοποιούσαν πολύ οι γυναίκες θεραπεύτριες κατά τη διάρκεια της εποχής του Μεσαίωνα. Το λουλούδι του είχε υιοθετηθεί από αυτές ως έμβλημα του έργου τους, επειδή σχετίζεται με την καρδιά. Όμως τότε θεωρήθηκαν  μάγισσες λόγω των γνώσεων τους και εκδιώχθηκαν. Δεν υπήρχε θέση γι’ αυτές σε μία ανδροκρατούμενη ιατρική. Το βότανο ξεχάστηκε.
Επανήλθε από τους άνδρες πλέον στο τέλος του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο ως τονωτικό της καρδιάς.
Σήμερα αυτό έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά.
Περιέχει φλαβονοειδείς γλυκοσίδες, προκυανιδίνες, σαπωνίνες, τριτερπενοειδή & τανίνες.
Είναι κορυφαίο καρδιοτονωτικό. Δρά στα αγγεία και στο μυοκάρδιο διαστέλλοντας τη στεφανιαία αρτηρία.
Τονώνει τα τοιχώματα των αγγείων και του καρδιακού μυός βελτιώνοντας τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου.
Δίνεται στην αρχική φάση της ανεπάρκειας της καρδιάς και σε ισχαιμία.
Εχει ηρεμιστική δράση η οποία σε συνδυασμό με την αγγειοδιασταλτική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που αποδεικνύουν ότι βοηθά όχι μόνο σε ιδιοπαθή υπέρταση αλλά και σε εκείνη που οφείλεται σε αρτηριοσκλήρυνση ή σε νεφρική νόσο.
Αφετέρου η καρδιοτονωτική του δράση βοηθά και στη θεραπεία της υπότασης. Δηλαδή δρα στον οργανισμό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
Η χρήση του βοτάνου επεκτείνεται  στην ταχυκαρδία και στην αρρυθμία. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει αίσθημα παλμών,  λαχανιάζει ή έχει ατονία.
Είναι καλό αντιγηριατρικό. Λέγεται βότανο για τη γερασμένη καρδιά.



Η Κινέζικη βοτανολογία υποστηρίζει ότι και τονώνει την καρδιά και δρα ηρεμιστικά σ΄αυτήν καταστέλλοντας τη φωτιά η οποία την ταλαιπωρεί.
Ο κράταιγος έχει τη δυνατότητα –είναι αποδεδειγμένο από εκτεταμένες κλινικές έρευνες – να διαλύει τις αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία. (στεφανιαία, αορτή, καρωτίδες, περιφερειακό αγγειακό δίκτυο).
Στην Κίνα το χρησιμοποιούν επίσης για να ανοίξει το γαστρεντερικό κανάλι και να διευκολύνει την πέψη  του φαγητού. Δηλ. πίνεται και σαν χωνευτικό ρόφημα.
Είναι ασφαλέστατο βότανο χωρίς καμμία αντένδειξη.
Οι ανθοφόροι βλαστοί του χρειάζονται ελαφρύ βράσιμο μέχρι 5 λεπτά. Μία δόση  θεωρείται γύρω στα 10 gr. φυτού.

Διαβάστε περισσότερα » »

Μύρτιλλο : Ανακαλύπτοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες

 

Την ικανότητα να κατατροπώνει τα υπάρχοντα λιποκύτταρα του οργανισμού και να προλαμβάνει τη δημιουργία νέων, φαίνεται ότι έχει το...ταπεινό μύρτιλλο (blueberries) σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Η κατανάλωσή του περιορίζει τα λιποκύτταρα έως και κατά 73%!
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Texas University -το μικροσκοπικό αλλά κατά τα άλλα πανίσχυρο φρούτο- αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς περιορίζει τα λιποκύτταρα προσφέροντας παράλληλα προστασία από τη δημιουργία νέων.
Μέχρι τώρα το πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες μύρτιλλο ήταν γνωστό για την προστασία που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα όμως, όπως φαίνεται, οι πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχει, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και στον αγώνα κατά των περιττών κιλών.

Στο πλαίσιο του ετήσιου διατροφολογικού συνεδρίου American Society for Nutrition Experimental Biology 2011 στην Ουάσιγκτον, οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι πειράματα που έκαναν σε ποντίκια έδειξαν πως οι «μαχητικές» πολυφαινόλες δρουν στα λιποκύτταρα, πραγματοποιώντας μια φυσική λιποδιάλυση.
Συγκεκριμένα είδαν ότι οι πολυφαινόλες του μύρτιλλο σε μεγαλύτερες δόσεις προκαλούσαν συρρίκνωση στον αριθμό των υπαρχόντων λιποκυττάρων η οποία άγγιζε το 73%. Ακόμη όμως και σε μικρότερες δόσεις, ήταν ικανές να περιορίσουν τον αριθμό των λιπιδίων του λιπώδους ιστού κατά 27%.
«Πρέπει να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης δόσης και στον άνθρωπο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία» δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης Σιγουάνι Μόγκε. « Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, το μύρτιλλο μπορεί να φρενάρει τη δημιουργία λιπώδους ιστού στο σώμα » καταλήγει.
Διαβάστε περισσότερα » »