Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε το φράγμα Πετρένια στο Γομάτι. Άλλο ένα “δωράκι” στους Μπόμπολα-Κούτρα-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου

PetreniaPanoramaΤο προοίμιο της καταστροφής του Κακάβου

Σχόλιο attikanea: Από την Βάσω Παπανδρέου,  στον Γιώργο Σουφλιά στην  Ντίνα Μπιρμπίλη και τώρα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου..
Ωρε, συνέλληνες, όλα αυτά τα... "δωράκια¨...έχουν... "περιεχόμενο... ανταποδοτικό"; 


Ή δίνονται έτσι, επειδή  τελείως συμπτωματικά..ΟΛΟΙ αυτοί που έχουν διατελέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν μια... μεγάλη συμπάθεια στο ...Μπομπολέϊκο;


ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Θέμα: Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: “Ύδρευση Ν. Χαλκιδικής – Μελέτη φράγματος Πετρένια στην περιοχή Γοματίου και έργων καθαρισμού, μεταφοράς και αποθήκευσης νερού”


Το κείμενο της απόφασης βρίσκεται εδώ.
Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, το φράγμα στην Πετρένια (φωτογραφία) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Επένδυση-Μαμούθ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Το φράγμα προορίζεται να υδροδοτήσει την προ του Άθω περιοχή και τη Μ. Παναγία που προβλέπεται ότι θα χάσουν τα νερά τους όταν (και αν) υλοποίηθει η επένδυση και ειδικά το τεράστιο μεταλλείο των Σκουριών. 
Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατ. η επιδότηση), που θα πληρωθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για να κατασκευαστεί ένα έργο που θα είναι προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας και μόνο. ...
Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο αρνείται να εισπράξει τα 15,4 εκατ. ευρώ που του οφείλει αυτή η ίδια εταιρεία και μάλιστα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην τα εισπράξει!

Τι είναι το “φράγμα Πετρένια”

Εδώ και αρκετά χρόνια, όλη η προ του Άθω περιοχή (Ιερισσός, Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, ξενοδοχειακά συγκροτήματα) αλλά και το Στρατώνι και η Μ. Παναγιά υδροδοτούνται με υπερεπάρκεια – για σήμερα και για το μέλλον – από την πλούσια υδροφορία του όρους Κάκαβος, του μεγαλύτερου υδατοταμιευτήρα της Χαλκιδικής.  
petreniaΗ περιοχή ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κανένα έργο υδροδότητσης. Όμως πάνω στον Κάκαβο βρίσκεται η “ναυαρχίδα” του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το τεράστιο μεταλλείο χρυσού-χαλκού Σκουριές, όπως επίσης και οι αμέσως επόμενοι “στόχοι εκμετάλλευσης”, Τσικάρα και Φισώκα. Και παρά τις υποσχέσεις της εταιρείας και του Υπουργείου, όλοι ξέρουν ότι τα νερά θα χαθούν!
Σαν “παρηγοριά στον άρρωστο” προωθηθηκε από το 1999, από τον τότε παντοδύναμο Χρήστο Πάχτα, η κατασκευή ενός φράγματος συλλογής βρόχινου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων. H σύνδεση του φράγματος  με τα μεταλλεία στον Κάκαβο είναι προφανής αν κοιτάξει κανείς το ιστορικό του έργου:
  • Το φράγμα “Πετρένια” αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1999, όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του μεγάλου μεταλλείου των Σκουριών στον Κάκαβο από την TVX. H προώθησή του ήταν ραγδαία:
  • Το 2000 υποβλήθηκε η Μελέτη Χωροθέτησης που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο 2002.
  • Τον Μάιο 2002 η TVX πτώχευσε και το πρόγραμμα “Σκουριές” εγκαταλείφθηκε. Ταυτόχρονα μπήκε στο αρχείο και το φράγμα Πετρένια!
  • Το 2006 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-EUROPEAN GOLDFIELDS υπέβαλε το Επενδυτικό της Σχέδιο με ναυαρχίδα το μεταλλείo των Σκουριών.
  • Το φράγμα Πετρένια βγήκε από το αρχείο, ξεσκονίστηκε και σε χρόνο πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ανατέθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη, ολοκληρώθηκε η μελέτη, προεγκρίθηκε, εξασφαλίσθηκε κατ’απόλυτη προτεραιότητα η χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους και προωθήθηκε αστραπιαία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, απ’όπου πήρε θετική γνωμοδότηση παρά τις αντιδράσεις.
  • Μόλις αδειοδοτήθηκε η “χρυσή επένδυση” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, νάσου και η έγκριση για το φράγμα Πετρένια! Πρόκειτα στην ουσία για ένα “συνοδό έργο” της επένδυσης. Το φράγμα που θα δώσει νερό στην περιοχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και γεμίσει πριν αρχίσοουν να βροντάνε τα φουρνέλα στον Κάκαβο. Αυτό ερμηνεύει την πρωτοφανούς ταχύτητας διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών για την έγκριση της ΜΠΕ.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα άλλα δυο προγραμματιζόμενα φράγματα υδροδότησης, του Χαβρία και του Ολύνθιου, που θα δώσουν νερό στην άνυδρη νότια Χαλκιδική που τα καλοκαίρια βουλιάζει από τουρίστες, είναι ακόμα στην αναμονή. Οι μελέτες για αυτά τα δυο έργα, πραγματικά έργα ζωής για τη Χαλκιδική, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η χρηματοδότησή τους άβέβαιη. Παρ’όλα αυτά, δόθηκε άμεση προτεραιότητα σε ένα έργο που θα δώσει πανάκριβο χημικά επεξεργασμένο νερό σε μια περιοχή της Χαλκιδικής που ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν  προχωρήσει ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας, ούτε το φράγμα Πετρένια θα έχει νερό! Γιατί τα νερά που θα γεμίσουν το φράγμα έρχονται από την περιοχή “Τσικάρα”, μεταξύ Γοματίου και Μεγάλης Παναγίας – και εκεί βρίσκεται το επόμενο μεγάλο project της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ένα μεταλλείο πιθανώς μεγαλύτερο και από τις Σκουριές.
Η υπόθεση “μεταλλεία-νερά” αφορά καταλύτικά ολόκληρη τη Χαλκιδική και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου